Nestali istraživač

Zagor

ZG SD 09/11 | 288 str.

Zagor, Fishleg i društvo, pod angažmanom Lady Emme Fraser kreću u potragu za njenim mužom i Rochasom koji su izgubljeni u Arktičkim prostranstvima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izgubljeni istraživač
    ZG HO 4
  • Severozapadni prolaz
    ZG HO 5
  • Nestali istraživač
    ZG SD 9
  • Prolaz na sjeverozapad
    ZG SD 10
  • Artička sfinga
    ZG SD 11
  • Pobunjenici
    ZG SD 12
  • Nestali istraživač
    ZG VEOP 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'esploratore scomparso
    ZG SR 345
  • Passaggio a Nord Ovest
    ZG SR 346
  • La sfinge dell'Artico
    ZG SR 347
  • Gli ammutinati
    ZG SR 348

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor prvi put u polarnim krajevima, u koje je uletio izravno sa legendarnog traperskog sastanka.
  • Pojavljuju se Fishleg i posada "Golden Baby".
  • Spominje se avantura sa Vikinzima , ZG EXT 9 - "Odlazak u nepoznato", kao i svog starog neprijatelja Eskima, ZG EXT 24 - "Snježni sokolovi", saznao par povijesnih činjenica vezanih za nestanke legendarnih istraživača kapetana Hudsona, Nordanla i ostalih, ali je dobio (vjerujem, na zadovoljstvo mnogih) najkarizmatičnijeg neprijatelja cijelog serijala dosad i usput krenuo na dvogodišnju turneju diljem Sjeverne Amerike.
  • I početak iduće turneje je nacrtao Marcello. Taj put je Zagor otišao u Afriku i te epizode ćemo uskoro moći pročitati u izdanju Ludensa.
  • Izdavač Horus objavio je samo prva dva dijela priče, da bi zatim pukao po svim šavovima...
  • Vidi table originalnog scenarija: prva, druga, treća, četvrta (ljubaznošću doktora solara).

Zagor: The Next Generation

Ove četiri epizode ostati će mnogima u sjećanju jer su označile dolazak na scenu novu Zagorovu generaciju tekstopisaca i crtača, koji su svojim radovima dali novo naličje Zagorovim pričama i podigli ih na viši nivo. Naravno, sada stariji čitatelji s nedoumicom gledaju na ovaj moj zaključak, no oni moraju znati da se nije to dogodilo, vjerojatno bi Zagor danas bio ukinut. Jer, ako se vratimo nekoliko godina unatrag prije objavljivanja ovih epizoda, te bacimo pogled na cjelokupan dotadašnji rad na serijalu zaključujemo: Duh sa sjekirom je stekao rejting i slavu zahvaljujući jedno 100 brojeva (Počelo je jedno od Američke Odiseje, a trajalo negdje do epizode Jednooki Džek). Velike zasluge za to nosi tadašnja zlatna ekipa predviđena velescenaristom Nolittom, bogovima Ferrijem i Donatelliem s kojima su povremeno surađivali tad cijenjena imena Bignotti, Gamba, a par epizoda je uradio bezvezni Segna. Tako je bilo sve dok Hellingen nije razgulio u kabini Akronijanaca, jer do tada je 90% izdanih priča valjalo, što se sadržaja tiče, u punom smislu te riječi. Zatim je pametni Nolitta otišao i na radost Seje i mnogih stvorio kultnog Mister No-a, a sa sobom je poveo i Bignottia koji radeći na spomenutom serijalu doživljava crtački vrhunac i procvat (istina, vratio se po koji put u Zagoru, ali sitno je to, kao što je sitno i Ferrijevo i Donatellievo angažiranje na Mister No-u, ne računajući Ferrijeve naslovnice). Zagor je, međutim, pao u ruke Tonnineliju kao glavnom scenaristi, a crtači još uvijek bijahu Ferri i Donatelli. Brzo ih ostaviše Bignotti, Segna i Gamba - koji se kasnije vratio, kamo sreće da nije, a kao njihova zamjena pojaviše se "sjajni" Pepe i Toricelli, mješavina Ferria i Letteria i sve što je vrijedno spomena u idućih nekih 120 epizoda su: Ludi Hakaram, Vuk Samotnjak, Demonska Maska, Chico Šerif, Jednooki Džek, Glasnik Manitua, Lov na Zagora, Opklada za strah, Ratnik Pekot, Moćni Kandrax i Demoni ludila. Kada ovo usporedimo sa prošlom postavom, zaključak je: premalo. Scenariji su bili dosadni jer se Zagor nije maknuo iz Darkwooda. Doduše, bio je malo na sjeveru, na meksičkoj granici, naišao do Tihog oceana, ali se brzo vraćao, pa kao i da nije nigdje išao. Zato je logično da su i Ferri i Donatelli počeli biti stereotipni, jer i meni bi dodijalo crtati samo borove, drveće i kućicu u Darkwoodu; po milioniti put ganjati otpadnike, praviti budalom Indijance i stare i nove neprijatelje, stalno sve oko kuće. Da je tako nastavilo, Donatelli bi umro ranije, Ferri za njim od muke i rakije, a "sjajni" Pepe i Toricelli bi se već nekako snašli. Ovako, tu je sad nova ekipa sa boljim, svježijim, ozbiljnijim idejama i starim lafom Ferrijem i Zagor je miran, hvala bogu, još nekih 20 godina. Ovo su bili ukratko objektivni razlozi o mojoj privrženosti novoj generaciji, a evo i jedan subjektivni. Naime, u epizodi Arktička sfinga stoji objavljeno moje ime i prezime Dalibor Brdar. Toliko o objektivnosti i subjektivnosti, a sada, kao i obično, prelazimo na raščlambu likova.

Nat Murdo - Teško je u par riječi opisati tako kompleksnu i složenu ličnost. Kao što on kaže:"Ja sam samo sanjar koji želi ići kroz život na svoj način." Čovjek koji je sve što je drugima i sebi činio, činio zbog, u njegovom slučaju nesretne i neuzvraćene, ljubavi. Budući da je u ratu i ljubavi sve dopušteno možemo mu oprostiti, pogotovo jer je na neki način kažnjen za svoje zločine, a vjerujem da bi svi mi na njegovom mjestu postupili više-manje kao on.

Lord Fraser - Tipičan primjer ljudine i čovjekoljupca. U prošlosti je s pomagao revolucionare, a u sadašnjosti je želio pomoći čovječanstvu otkrivanjem dotad nesavladivog prolaza na Sjeverozapad.

Lady Emma Fraser - Čvrsta, odlučna žena, koja je zbog voljenoga čovjeka spremna oploviti ocean, angažirati Zagora, Fishlega i "Golden Baby", te zajedno sa njima se uputiti u opasna, neistražena ledena prostranstva. Kada bih znao da će zbog mene neka žena to učiniti, otišao bih na mjesec, a ne na neke pišljive ledenjake.

Cotrell - Ispod dobroćudnog dječačkog lika krije se odan i hrabar časnik čija je reakcija bila odlučujuća u konačnom ishodu situacije.

Mac - Stari dobri "barba" koji je sa svojom ghirondom, neka vrst violine, spasio mnoge živote, uključujući i Zagorov.

Tyler - Čovjek koji zbog svoje pohlepe za zlatom nije libio poslati svoje drugove u smrt.

Jock - Gad.

Staff - Zaveden od strane Murda i Tylera, potomak kpt. Hudsona je na kraju spoznao svoju veliku zabludu, no ipak je na kraju za njega rezerviran tragična završetak.

Akutan - Chicov spasitelj i prijatelj posade "Golden Baby". Sa svojim plemenom je spasio mnoge, da bi na kraju ostao bez žene.

Anya - Ona i Murdo su glavni razlog početka Zagorove sjevernoameričke turneje.

Što se tiče Marcella, suvišno je trošiti riječi na takvog majstora. Spada u afirmirane evropske crtače. Što se tiče naslovnica rijetko se desi da Ferri zareda četiri izvrsne naslovnice za jednu epizodu. Novi crtači su došli, pa je Ferri imao vremena da se posveti naslovnicama. Obavezno pročitati.

Naprijed

ZG SD 7/8 Opsjednuti

ZG SD 12/14 Aljaska

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odlična priča.Ono što daje posoban uzdah ovoj priči, je prisutnost Nata Murda, koji zapravo jedan dio priče pretstavlja dobar lik, a na kraju postane zločesti i na samom kraju bježi.Cijelu priču postoji i zagonetka, šta je zapravo arktička sfinga, pa se tako zapravo sazna na kraju šta je.Odlična priča, koja ima i odlične nadaljnje nastavce sa Natom Murdom
    03.11.2003
    17:47:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    zagor ne da ponovo postaje zanimljiv nego postane zanimljiviji.nat murdo je najbolji neprijatelj nove generacije zagora a najbolje pri stvari je to da su likovi viseplastni .
    03.11.2003
    19:53:00 sati
    lagani
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Zaista, početak velikog putovanja početak je i novog zlatnog doba Zagora. Još uvijek ima uspona i padova, ali broj izvrsnih epizoda se znatno povećao. Ova epizoda je sjajna. Sve je dobro, zanimljivo, čita se u dahu, crtež maestralan, zanimljivi likovi, a led i snijeg stvaraju pravu atmosferu (navedite jednu epizodu bilo kojeg junaka koja se događa na dalekom sjeveru, a da ne valja). Prva naslovnica je jedna od najboljih uopće, druga loša, a ostale prosječne. Ja sam mišljenja da bi bilo još bolje da su i naslovnice prepuštene novoj generaciji.
    03.11.2003
    21:46:00 sati
    ken2
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican strip. Sjajan izlazak Nata Murda na scenu. Sjajne reference.
    05.11.2003
    14:11:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Samo jedna riječ - maestralno.Meni posebno omiljena priča jer predstavlaj početak jednog perioda u kome ne da je Zagor loš,nego me dosta često i oduševljava i sa zadovoljstvom ga čitam jer su to epizode koje su mi jedne od najdražih(Osveta Vudu,Morska strava,Vampir,Sotonski Mortimer itd..).Nestali istraživač je super.Prava avantura i pokazatelj kakav bi Zagor(po meni)trebao biti.Nikad se nisam previše ložio na sjeverni pol,led,Eskime i hladnoću ali priznajem da je atmosfera fantastična.Pojava Murda,Frasera i Emme je veliki plus,zanimljivi su to likovi, a sa onim švercerom Fishlegom i njegovim gusarima ionako nikad nije dosadno.Posebno mi se sviđa moment kad Fishleg na brodu piše u svoj dnevnik predviđajući sve teškoće sa kojima se ekipa na ledu susreće da bi došla i spasila prijetelje.Stvarno je sve to divno prikazano.Marcello jednostavno rastura i jasno daje do znanja Ferriju&Co. tko je gazda.Nestali istraživač je bez konkurencije najbolje nacrtani Zagor do sada!Likovi,pozadine,krajolici,akcione scene - sve je besprijekorno.Ludilo..
    05.11.2003
    20:53:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    baš mi je zakon ovakav zagor.
    06.11.2003
    11:44:00 sati
    nikola
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ko iz najboljeg zagorovog razdoblja (Zenith od 200 do 300) da je izasla.
    Odlicna prica odlican scenario tacka.
    12.11.2003
    16:20:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    eh ovako,sto se tice price super je svidja mi se naravno tu je nat murdo koji sve popravlja,sto se tice crteza,crtez je ok znaci nije los zna i za bolje dane,sto se tice naslovnica svidjaju mi se zato sto su inovativne
    20.11.2003
    21:48:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalna pustolovina i jedan od najboljih Zagora uopće. Značajan i po tome što je prekretnica i početak zlatnog razdoblja, jer će nakon ove priče uslijediti mnogo sjajnih epizoda. Fala Bogu da se završilo ono smetlarsko razdoblje prodavača viskija i Indijanaca otpadnika s dosadnim Donatellijem na čelu. Sama priča je briljantno osmišljena, polarni krajevi me nekako fasciniraju (uostalom, i Kenova trilogija na dalekom sjeveru mi je vrhunska), Fishleg i ekipa još pojačavaju utisak. Prava avantura, koja služi svrsi, da zabavi čitaoca. Vidim da se mnogo prašine diglo oko Nata Murda, meni taj lik nije nikakva faca, ni po čemu nije poseban. Marcelo je zakon, naslovnice su najslabiji dio (šteta da nisu i Ferrija promijenili, i tako završili s prošlošću). Dobro, prva je odlična, ali ostatak tako-tako.
    23.11.2003
    11:44:00 sati
    stinky
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 5, 1

    Dosadno, ponavlja se kao kakva serija iz Venecuele, naslovnice su zlo. Zbog ovakvih epizoda sam prestao čitati Zagora
    27.11.2003
    12:05:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    JOS JEDNA U NIZU ZAGOROVIH AVANTURA KOJA GA VODI DALEKO OD NJEGOVOG DARKWOODA,SAGA O UPORNOSTI LJUDSKOG DUHA,ZELJI ZA OTKRIVANJEM NEPOZNATOG, ALI I O PRIJATELJSTVU KOJE NE ZNA ZA GRANICE.TO JE I NORMALNO S OBZIROM NA BOSELLIJEV TALENAT U STVARANJU IZUZETNIH SITUACIJA LICNOSTI I MESTA ODIGRAVANJA RADNJE. DODUSE ZA MENE JE MARCELOV CRTEZ POMALO TVRD,ALI SVE TO NADOKNADJUJE IZVRNA PRICA, NABIJENA NEIZVESNOSCU,NORMALNO UZ FERRIJEVU NASLOVNICU

    MIRALEM
    17.02.2004
    11:52:00 sati
    miralem
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 10, 7

    Epizoda nije uopče nešto,čak je i dosadna.
    27.02.2004
    18:02:00 sati
    Mate
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Htio sam poslati komentar za ovu recenziju prije nekoliko mjeseci, ali sam onda zaboravio. Htio sam reci "Polako s tim desetkama" :) , ali su me izgleda u meduvremenu drugi preduhitrili :))) Prica je dobra, ali se nikad nisam mogao potpuno uziviti. Citao sam je nekoliko puta i uvijek isti osjecaj. Mozda je razlog i Marcellov crtez koji mi se ovdje bas i ne svida. Za Texa je super, ali za Zagora...
    19.03.2004
    22:44:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    odlicno, fantasticno.
    marcello mi je super uradio epizodu, i drago mi je da je to radio on a ne ferri. prica je uzbudljiva, scenarij super, jedino ferrijeve naslovnice vuku malo dolje.
    ova epizoda oznacava pocetak velikih epizoda i velike avanture, ali je po mom misljenju puno bolja od svi narednih epizoda u tom periodu. definitivno medju top 5 od zagora. jos bih htio naglasiti da mi je zao sto marcelo nije uradio vise epizoda ...
    13.05.2004
    12:02:00 sati
    Top
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je pustolovina dostojna Zagora;) Prica koja je prepuna detalja i zapleta. Marcellov crtez daje vecu ozbiljnost iako do dana danasnjeg nije uspio nacrtati sirotog Ciku pa ovaj uvijek ispada kao neka debela zaba:(((
    Prica okovana snjegom i ledom daje poseban ugođaj. Prisustvo Fishlegove posade ponovno je najavilo nevjerojatnu avanturu:) Da ne duljim FENOMENALNO!
    31.05.2004
    08:34:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početak novog doba,nemam šta dodati sve ste rekli,velik pozdrav svima!
    05.07.2004
    02:32:00 sati
    mradje11
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam neki Zagorov obožavatelj, ali ovo sam sa guštom pročitao. Četiri nastavka, ali se pročitaju u jednom dahu. Odlično!
    05.07.2004
    17:21:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je najbolja Zagorova epizoda ikad,fantastično,jednostavno najbolje!!
    22.08.2004
    16:41:00 sati
    Honest Joe
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Bez ikakvih zamjerki, čista desetka. Odlično odabrna tema, a snježne Zagorove epizode imaju neku posebnu draž. Duljina također dobra, kraće od toga bi puno lošije ispalo. Naslovnice su jedne od boljih u Zagorovoj seriji. Stvarno zakon!
    24.09.2004
    08:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sve epizode u kojima se pojavljuju Fisleg i ekipa s "golden baby" su mi uglavnom dobre a ovu bi izdvojio kao jednu od boljih! Lijepo je za promjenu vidjeti Zagora u drugacijem prirodnom okolisu!
    Nat Murdo dobro se snasao u ulozi negativca. Kvalitetu price povezao bi s cinjenicom da se proteze kroz cetri sveske jer za dobar zaplet potrebno je i vremena i prostora.Isplati se procitati!
    01.10.2004
    08:40:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    priča odlična,nat murdo je stvarno kurvin sin:))))i sve bi bilo idealno da nije marcellovog škrabanja,zato crtežu jedan ko kuća!
    24.10.2004
    09:21:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Izvrsna priča!
    19.11.2004
    19:29:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna epizoda, jedna od top 10. Stvarno je bas lipo napisana i sve se dogadja umjerenim tempom, niti je prebrzo niti je presporo...
    05.12.2004
    03:11:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 69%

    9, 8, 3, 9

    Dobre naslovnice, dobra prica i scenarij, ali... Kada sam nakon toliko godina poceo ponovo citati stripove, ovo je bio prvi strip koji sam procitao...i dozivio sok. Ne znajuci za nove crtace, naviknut na Ferrija, Donatellija, Bignottija i ostale, crtez je za mene predstavljao pravi sok, nikako se nisam mogao uzivjeti u pricu koja je inace stvarno dobra.
    26.12.2004
    20:05:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma fenomenalno!!!!!!
    25.07.2005
    11:31:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo! Neman ništa posebno za reći kod ovakvih epizoda osim brdo pohvala, ali to me sad nije volja pisati. Sve desetke i pravda je zadovoljena:-)
    13.10.2005
    23:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Skidam kapu Boselliju, ovom i svim sljedećim pričama je uspio spasiti našeg omiljenog junaka od izdavačke smrti.
     
    stinky (2016):
    - "Nestali istraživač je moj definitivni top 10 Zagora. Tu je provedeno (preciznije, razvijeno svo ono što već u Kradljivcu sjena Bosseli donosi) ono što tzv. ozbiljniji čitatelji Zagora nazivaju modernim Zagorom. Tu je također, ono što se kaže 'once in a lifetime' pogođena MJERA novog-starog, klasičnog-modernog, nolitijanskog-boselijevskog.
    Rado bih rekao: "U Nestalom istraživaču je uvjerljivost priče podignuta na višu razinu; Zagor je smanjen, ne samo ostalim likovima, već povijest i zemljopisprisiljavaju našega junaka na realističniji modus operandi."

    Rado bih to rekao... ali, nije potpuno točno!
    I u tome je još veća draž!!
    To, da NAOKO izgleda ovo što sam upravo rekao (a da pri tome Zagor svejedno prohoda ledenu pustinju, da padne u provaliju, da savlada polarnog medvjeda, da slijep stigne na mjesto koje treba stići, da pomogne prijateljima, da srede zlikovce i, ne manje bitno, već - važno, najvažnije: da Boselli uzme kao, praktički svoj credo, svoju polazičnu točku za VEĆINU priča, nolitijansku vjeru u suživot, u ljudsku zajednicu, da se zavađene, smrtno zavađene skupine Eskima pomire), dakle, ta određena ambivalentnost, kao nekakva antinomija realnosti i romantike, to je, meni današnjem - ono najviše što se uopće može dobiti u stripu."
    17.10.2005
    13:58:00 sati
    solar
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Danas sam ovu epizodu ponovio nakon više vremena.
    I ako nam je Tiziano Sclavi pojasnio u "Divovima dobra i zla" kakav će biti Zagorov kraj,Mauro Boselli nam otkriva kakav će biti Zagorov novi početak.Genijalna epizoda u kojoj Zagor otputuje na kraj svijeta da bi upoznao jednog od njegovih najtežih protivnika ikad.Nata Murda!
    Toliko čovječan neprijatelj da se zapitamo kakav on utjecaj ima na Zagora i kakav uopće pravi neprijatelj mora biti.Opet ponavljam,izvanredna epizoda i jedan novi uvod u naše odrastanje sa Zagorom.
    14.01.2006
    22:15:00 sati
    kico
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja sam odusevljen!Prica je fenomenalna, najzad nesto drugacije, izlazak iz okvira Darkwooda...sjajno.Crtez mi je fenomenalan...naviknut na Ferrija i Donatelija bojao sam se novih crtaca ali...Marcello je dokazao da ima jos dobrih crtaca, dovoljno je bilo samo nekoliko procitanih stranica i zaboravio sam na sve druge.Marcello je najbolji!!!
    Ovu pricu obavezno treba procitati.
    14.04.2006
    17:13:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovako dobra priča i scenarij...Ovo još nisam vidija.Bosseli je ovdi već dokazao da zna napisati vrhunsku priču. Savakome je podario ulogu, čak i chicu, nikog nije izostavio, to su pravi likovi, Toninneli je prošlost! Toninneli je širio bolest sa onim svojim bezličnim, predvidljivim do bola sranjem, trošio je Ferrija u zlatnom dobu za svoje perverzarije! Stvarno ono priča ima sve elemente za ocjenu 10. Ova epizoda je označila početak novog doba Zagora. Marcellov prvi crtež za Zagora - nije loš ali se posli pokvaria u npr. "Povratak Kandraxa". Naslovnice teško da mogu biti bolje. Ponovno napominjem ovakva se priča rađa samo jednom.
    14.04.2006
    20:04:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Fantastična epizoda!!
    15.04.2006
    09:15:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    O D L I C N O !!!
    22.04.2006
    20:58:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Mada vise volim fantastiku od realnih prica ipak me je ova epizoda odusevila. Ima sve elemente koje moze imati jedna realna epizoda od avanture, odlicnog opisa prirodnih pojava i prostora na sjeveru Amerike. Veliki plus mi je i onaj pocetak u Darkwoodu na skupu trapera gde se svi ponasaju kao neka obitelj.
    Mozda je jedino uvod malo predugacak ali s time se moramo pomiriti kad je scenarista Bosseli.
    Za Marcela nema se sta kazati. Upoznao sam ga s Dr. Zistisom i smatram da je on jedan od najboljih strip crtaca kojih smo imali prilike vidjeti na ex-Yu prostorima.
    Na kraju krivo mi je samo sto izmedzu ove epizode i epizode Aljaska nema jos jednu (Zagor i Chico prolaze citavu zimu oko 6 meseci kroz sever Kanade i taj vremjenski prostor je ostao prazan). Primetio sam da cak i u proslim avanturama izmedju oredzenog broja epizoda dolazi zima u Darkwoodo ili ako su Zagor i Chico na turneji onda su u juznim krajevima dok je na severu zima, dakle i u stara vremena je Nolita pazio koliko toliko na te stvari.
    Ovde dodze da nasi junaci dangube 6 meseci po lednicima. Zaista bi se tu mogla staviti jos jedna epizoda ili mozda neki specijalac gde Chico prica svoje stare dogodovstine u iglou na Aljasci.
    27.06.2006
    14:53:00 sati
    ljuso
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    zagorov opus delim na nekoliko perioda. Prvih 50-tak brojeva su ocigledno uigravanje sa par punih pogodaka. Dalje je doba Nolita-Feri-Donateli, svojevrsni golden age zagora. Zatim nakon zagora 200 sledi Dark ages Toninelija i pljuc smrad ekipe koja je pisala nazovi zagora, dok pojavom nestalog istrazivaca ili tacnije Boselija nesto ranije dolazi Renesansa Zagora koji se ponovo dize na noge i pokazuje samopostovanje. Eto, toliko!
    10.07.2006
    13:16:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    "Arktička sfinga" je prvi strip kojeg mi je na kiosku kupila majka, no moje ocjene su sasvim objektivne u što se možete uvjeriti ako pogledate mišljenja ostalih članova. Izvrsna avantura! Rochas, Ramath, cijela posada "Golden Baby" - stara ekipa opet na okupu. Uz to prvo pojavljivanje Nata Murdo-a, vjerojatno najkarizmatičnijeg Zagorovog neprijatelja. Murdo je tajnik lady Emme, ujedno je zaljubljen u nju i neće prezati od najgorih djela kako bi osvojio srce svoje odabranice. Upravo u tome leži njegova popularnost. Kad cura koju volite ode s drugim tipom sigurno razmišljate o tome da mu razbijete glavu, pa da je on baš i najbolji čovjek na svijetu. Naravno, od toga nas odvrati zdravi razum, ali je ipak lijepo sanjariti i razmišljati kako bi moglo biti da nas ne sputavaju moralni zakoni i slične gluposti:) Maestralan Marcellov crtež (odličan prikaz Zagorove "šetnje" kroz zaleđena Arktička prostranstva opaljena jarkim suncem). Izvrsna naslovnica "Nestalog istraživača". Pametan i duhovit scenarij. Legendarno!
    05.08.2006
    13:51:00 sati
    Vega
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve 10tke za novi početak zagora. iako se ne mogu složiti sa recenzentom u vezi toninellia, ali možda sam presubjektivan jer sam odrastao uz njegove priče. pojava novih snaga je stvarno osvježila zagora i boselli je tu po meni najvažnija karika. dok buratini masovno reciklira stare ideje i ne uvodi dovoljno drugačijih momenata boselli to radi bez straha i odlično u tome uspijeva. sam početak već nagovještava da stvari kreću na bolje. u dvoboju s docom zagor naravno pobjeđuje, ali ipak i on završava u vodi. prije bi to većinom bilo riješeno u stilu velikog bleka. odlično je što je ipak dao nekakvu važniju ulogu čiku. crtež marcella jednostavno odličan. naslovnice oduševljavaju, a pogotovo prva koja nam najavljuje taj novi početak.
    27.09.2006
    17:35:00 sati
    piquet
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Meni su sve priče s Fishlegom i sa njegovom posadom za 10, ali ova mi je posebno draga jer je jedan od prvih Zagora koje sam pročitao. Marcelov crtež odličan iako mi on bolje pristaje u Texu.
    26.10.2006
    11:43:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    13.11.2006
    21:03:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...zagor kreće na put koji ćemu promjenit ľivot..carski...
    12.01.2007
    21:58:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • GTI_TURBO

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Zbog ovakvih prica i slicnih sam odlucio da sakupljam ovu Zagorovu seriju.Samo jos crtez da se poboljsa...
    04.04.2007
    15:54:00 sati
    GTI_TURBO
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početak novog, boljeg doba za Zagora. Boselli je sasvim sigurno bio čovjek sa idejom i željom da nešto promijeni, i to mu je uspijelo. Teško da se može više izvući iz jedne epizode koja u sebi nema nikakvih horror-znanstvenofantastičnih primjesa. "Golden Baby" i njeni mornari uz bok Zagoru i Chicu u jednoj od najboljih epizoda svih vremena. Ovo je početak nečega što će teško biti nadmašeno. Marcello je jedan od najboljih crtača u ovom serijalu, i prava je šteta da nije nacrtao više epizoda! Naslovnice su svakako najslabija karika ove epizode, međutim osjećao bih se glupo da radi toga pokvarim ukupnu ocjenu ovom mitskom broju.
    25.08.2007
    18:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    daleko od Darkwooda u svitu sniga i leda...odlično! 
    25.08.2007
    18:26:00 sati
    lwood
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći novi period Zagora započet na izvrstan način čak i crtež meni ne baš odličnog tipa se sjajno uklapa
    31.08.2007
    10:21:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jako dobro. nat murdo mi je jedan od boljih neprijatelja.
    17.09.2007
    19:24:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bilo je to davno, negdje na početku moje velebne karijere konzumatora stripova. Tog prohladnog i vjetrovitog ali i suhog zimskog dana izjedala me nemoguća dosada. Prijatelj mi se nedavno bio odselio iz susjedstva te onako iziritiran dosadom padne mi na um da pronjuškam po njegovoj bivšoj kući iz koje još uvijek nisu bili odnjeli sve stvari. Lako sam ušao unutra i počeo sistematski trpati igračke u boršu; ali u jednom trenutku mi se pogled priljepio za dva stripa na polici. Čim sam ih pokupio otišao sam doma i zatvorio se u toplu sobu koja je postala još ugodnijom tim više što je vani puhala strahovita bura. Jedan od ta dva stripa je bio MM "Nekromanti", ali nije mi dugo pljenio pažnju. I napokon uzeh onaj drugi strip pod nazivom Zagor "Prolaz na sjevero-zapad". Kažem sam sebi da sam nešto čuo o potrazi za tim prolazom (u školi, u "Otkriče sveta u stripu"), a i do tada sam se načitao Zagora. Onako naviknut na jenostavni brljavi crtež Donattelija i Gambe (pa i Ferria), na razvučenu radnju, na lepršavi infantivni imidž Zagora kojem je dotad najveći doseg i vrhunac karijere bio pokoji sukob sa Hellingenom, već nakon par pročitanih stranica sam doživio pravi šok. Premda je Zagor stvarao svoj renome kroz prethodnih 300 i kusur brojeva, sve je to izgledalo malo i mikronsko naspram remek djela kojeg sam tada držao u ruci. Prvo što me pozitivno iznenadilo je bio Marcellov realistični i ultra-detaljni crtež. Bio sam presretan što više ne gledam dosadne grmove, stabalca i identične Indijance & razbojnike. Sam pogled na fascinantno nacrtane jedrenjake koji paraju divovske valove uzburkanog polarnog mora je nešto što mi se za sva vremena urezalo u pamčenje, ali i u isto vrijeme postavilo nove kriterije i standarde. Što se tiče ove priče, večina se nas slaže da je bezvremnska i da je simbol Zagorovog scenarističkog preporoda. Ali u čemu se očtiuje ta renesansa, što je razlog da je ova epizoda za tri koplja jača od prethodnih? Kao prvo, priznajem da je Zagor prošao kroz brojne epizode iskazujući svoje nevjerojatne sposobnosti, ali s ovom epizodom on počinje dosezati krajnosti svojih mogućnosti, ukratko: Zagor postaje legenda koja nikad neće izbljediti. Možda su do tada postojale sumnje u Zagorovu legendarnost koji je do tada stekao slavu zahvaljujuči skalpovima sa usijanih indijanskih glava ili pak privođenjem kojekakvih lokalnih bandita, ali on ih je sve odbacio svojim legendarnim pothvatima na dalekom Sjeveru dokazujući time da se Zagor može nositi sa svim opasnostima i kad nije u svom elementu. Tko će ikada zaboraviti Zagorovo preživljavanje nakon pada u provaliju od nekoliko stotina metara. Tko to preživi, nitko mu ne može oduzeti titulu legende. Sljedeći razlog kavalitete ove epizode je naravno Boselli koji je u serijal unio nove i originalne, da ne kažem revolucionarne, ideje koje je u isto vrijeme na nov i moderan naćin proveo u djelo. Nikada do sada u Zagoru nismo imali ovakav scenarij bogat svim i svačim - od filozofije do poetike. On iskorištava maximalno zadani prostor ne gubeći se pri tom na bezveznoj konverzaciji koja nikamo ne vodi. Na jednoj tabli ove epizode se ima više toga pročitati nego na 30 Nolittinih. Fascinira me, nadalje, povijesna utemeljenost radnje, pažnja na detalje i težnja da se ukloni svaki oblik proturječnosti. Karakterizacija likova će ostati vječno upamćena zbog stupanja na scenu novog lika iz Zagorovog svijeta- Nata Murda, o kojem je već dovoljno rečeno prije mene kao i o ostaloj plejadi likova. Isto tako valja reći da epizoda ne može biti zabavna ako nema ludih veseljaka s Golden Baby i njihovog vrlog kapetana Fishlega. Nema kraja hvalospjeva ovoj epizodi, ona briljira u svakom aspektu, a na moj prijatan odnos prema njoj utjeće i pokoja subjektivnost. Naime, kao što rekoh na početku, nakon što sam tog sudbonosnog dana pročitao "Prolaz na sjevero-zapad" moja se znatiželja da saznam kako se gospodar Darkwooda izvukao iz one jame te, naravno, završetak priče, odužila na gotovo godinu dana kada sam konačno nabavio ostale nastavke. Isto tako sam dugo vječao o tome koja mi je bolja epizoda; je li to "Morska strava", možda "Vampir" ili pak "Sedam gradova Cibole"... Premda su joj jako blizu, ova epizoda kod mene, bez ikakvih sumnji, jedina može preuzeti tron. Na kvaliteti se nije stalo s ovim; usljedile su nove sjajne epizode za koje danas sa sigurnošću mogu reći da su spadale u zlatno doba Zagora. Naslovnice možda nisu za najveću ocjenu, ali nema teorije da ću zbog nijh dati manje od 100% ovom remek-djelu
    07.10.2007
    18:20:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ah, prica koja me uvukla u zagorovoj svijet. Sta se moze reci sto vec nije receno, Boselli + Marcello je najbolja moguca kombinacija, fenomenalna prica, Murdo je lik i po barem po zagorovom standardu. Sjecam se mastanja ko klinac za vrijeme iscekivanja iduces nastavka, kako se prica nastavlja itd. vjerovatno, uz aljasku, najdraza mi epizoda.
    15.11.2007
    06:09:00 sati
    The_Pittster
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Odličan strip.  Možda ideja i nije nešto previše originalno, ali Boselli briljantno vodi priču.  Posebno dobri su prijelazi između scena i skokovi u mjestu i vremenu radnje u najnapetijim trenucima.  Mislim da je ipak kraj malo nepotrebno dugačak, zadnji dio bih skratio.  Na žalost crtež mi se ne sviđa.  Ne volim kako izgleda Zagor, ne volim što je u nekim scenama crtež nepregledan.  Naslovnice također samo prosječne.  No, kad se sve zbroji ostaje činjenica da je ovo super kvalitetan Zagor.
    12.04.2008
    15:27:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor is back!!! Početak najboljeg Zagorovog perioda pa sve do Demonske knjige, ako ne računamo preskočene epizode. Naslovnice nisu najbolje, al ajd...neka bude 100%.
    05.06.2008
    15:40:00 sati
    Raga
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Pre mesec dana ponovo sam pročitao ovu priču, ali ovaj put na miru, polako i bez predrasuda prema crtežu koji me je godinama od nje, i mnogih drugih, udaljavao. Posle prvih 20-ak stranica mučenja sve je krenulo kako treba, u stilu najboljih Zagorovih epizoda.
    31.08.2008
    13:20:00 sati
    ViKing
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    New age. Sve je rečeno tako da nemam ništa reći (zapravo mi se ne da pisati)
    16.11.2008
    11:48:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 64%

    8, 8, 3, 7

    Priča svaka čast ali s ovakvim crtežom desetke? Kako je to moguće? Prvi put kad sam čitao prolaz na sjeverozapad (i ostale nastavke) nisam znao tko je tko, može biti da sam bio oduvijek naviknut na dobre crteže kad sam čitao Zagora pa me taj crtež previše pogodio ali i danas sam takvog mišljenja da ti crtači koji puno škrabaju oko likova trebaju gadno poraditi na onom najbitnijem likovima u stripu pa tek onda crtati detalje koliko hoće!!! Jedan od najgorih crteža u Zagorovoj povijesti!
    30.11.2008
    19:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • Leon S. Kennedy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Upravo jučer još jednom (po ne znam koji put) pročital i definitivno se slažem sa svima koji ovu epizodu maksimalno uzdižu. Ništa nije zbrzano, radnja savršeno teče, lik Nata Murda se savršeno oblikuje.Marcello savršen, za razliku od onih epizoda sa Povratkom Kandraxa (drugi dio Otoka Sjena i Vječni rat) di mi je skoro pa posve uništil čitanje tih epizoda (al to ne spada u ovaj dio).U svakom slučaju, epizoda za kojom je slijedilo masu drugih fenomenalnih epizoda. Moj prvi komentarna recenzije...hehe :D
    13.03.2009
    19:12:00 sati
    Leon S. Kennedy
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedan od najboljih Zagora ikad napisanih. Svakako među prvih 5 epizoda u celom Zagoru. Crtež brilijantan.
    20.03.2009
    09:01:00 sati
    writer
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni, najbolja epizoda SD Zagora. Uvijek sam volio priče koje se odigravaju na dalekom sjeveru, a ovdje je sve savršeno: sjajna i zanimljiva priča, koja me je podstakla da proširim znanje o polarnim ekspedicijama, sjajan crtež, predobre naslovnice... Treba napomenuti da sam ovu priču sakupljao tri godine (?!), pa sam bio presrećan kad sam je kompletirao. Zaslužene desetke!
    17.05.2009
    19:24:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam ni ja kako, ali kroz maglu se sjecam ovog stripa od prije bar 15 godina :) Sjecam se da tad, naravno, nisam ni znao ko je izdavac, o cemu se radi, koji je broj originalne serije, niti ista slicno, ali sam znao da je ovo neki potpuno drugaciji Zagor od svega sto sam znao iz ZS :) Danas, u vrijeme interneta, svima nam je jasno kakva je ovo revolucija bila. Genijalno. Mozda i neponovljivo. Sve za 10.
    17.05.2009
    21:47:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIČNOOOOO!!!!!!!
    18.05.2009
    20:58:00 sati
    teller
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    09.06.2009
    04:20:00 sati
    Ferri
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eh da, proljeće 95., toplo vrijeme je dolazilo, sunce se pojavilo na balkonu obasjavajući krovove plavoga grada, na MTV-u Scatman John i Ledena sfinga u ruci...Prekrasno vrijeme, uključujući i Scatman Johna tada:)). U početku sam bio malo odbojan prema novom crtežu, ali bio sam klinac. Klinac koji  je navikao na nešto drugo. Ali prošlo me brzo. I dan danas, nakon vremenskog odmaka i puno, puno drugih pročitanih stripova, uzimajući u obzir i ne-Bonelli produkciju, tvrdim da je ovo pravo malo remek-djelo.Velik broj starih epizoda ima prvenstveno subjektivnu vrijednost.Nove imaju i objektivnu kvalitetu.Sa ovom epizodom Zagor se popeo za klasu više.I do dan danas ostao na njoj
    11.06.2009
    18:06:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nova, bolja vremena!
    07.11.2009
    14:17:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Izuzetno dobra prica,ideja i razrada.

    Marcello je ovdje izuzetno dobar. Veoma detaljan crtez i kadriranje je dobro, mada se razlikuje od onog Ferrijevog, sto je u to vrijeme ostavilo negativan utisak na mnoge dugogodisnje fanove. 

    16.01.2010
    13:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    23.01.2010
    15:52:00 sati
    wele
    uredi
  • Traper

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji strip i epizoda u izdanju SD!

    09.02.2010
    19:00:00 sati
    Traper
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nedavno sam ga skinuo s police i ponovno pročitao te se podsjetio još jedne odlične Zagorove epizode. Zapravo volim kad Zagor malo napusti Darkwood i ode u sjeverne krajeve. ;) Marcello je odradio maestralan posao i inače mu odgovaraju realistične priče. Naslovnice su isto tako perfektne, iako ne bi falilo Zagoru da se malo zaogrne necim toplijim na trecoj i cetvrtoj. :D Šalim se. Sve u svemu, jedna od boljih pustolovina koje duže ostaju u pamćenju...

    28.02.2010
    17:08:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Ovaj crtez mi je bas slab... tesko je da se naviknem na bilo kog ko se ne zove Ferri ili Donateli, ali jebi ga, pokusacu.  Prica kao prica je dobra, i ovo je za mene prva Zagorova koju sam procitao koja ima radnju u Sjevrnom Polu.  Nekoliko onih scena sa Zagorom u snijegu, u onoj katastrofalnoj zimi Antartike, u majci kratkim rukavima... ma hajde ljudi... razumijem da je to Zagor, i da se ne treba puno stvari tako ozbiljno uzeti, ali to je malo preglupo.  Trebo bi se smrznut i umrijet od zime u par minuta, a ne on hoda satima dok zamrznuti vjetar duva sa snijegom u njegovo lice.  Nekoliko twista su predvidljivi - da je brod zakopan u onoj pecini leda, to sam ja odmah znao... interesantno je da se strip nekako ne zavrsava, ali je kraj otvoren: Zagor krece po Nat Murda... hoce li se to nastavit u onoj kasnijoj SD epizodi Povratak Nata Murda? 

    Naslovnice su super, ali to se moze i garantirat, zato sto ih Ferri radi.  Kao sto sam ranije reko, prica kao prica je dobra, ali daleko od najboljih... i ova i ona sa Supermikeom: stvarno ne shvatam zasto svi misle da su one u Zagorovih Top 10, a "Zarobljenici Crvene Vjestice" nije?  Pa to je kriminal, i nista drugo.  Mozda su citaoci bili toliko iznenadjeni kad je ova izasla da je napokon jedna novija Zagorova epizoda na vecem nivou neko inace, pa su je zato visoko ocjenili . . . ?

    22.04.2010
    21:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova priča je pravo osvježenje. Kako Zagoru tako i nama. Sve 10ke.

    10.05.2010
    14:31:00 sati
    muamerc
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slažem se sa recenzantom, ova priča je uistinu uvod u novu generaciju crtača, tekstopisaca, ali i stila. Bogatstvo likova i decentraliziran Zagor. Dobili smo i novog neprijatelja Nata Murdoa. Kada mi netko kaže - daj mi koji strip da pročitam, uvijek ću mu izvaditi ovu priču jer sam sigurna da će nakon nje doći po još.

    13.07.2010
    10:40:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda je odlična i meni jedna od najdražih avantura uopće koju sam imao prilike do sada pročitati u knjizi, stripu ili gledati na filmu. Cijeli period nakon ove epizode pa sve do sjena nad darkwood-om je odličan

    29.07.2010
    13:36:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Velik početak nečeg velikog. Boselli je nešto najbolje što se Zagoru moglo dogoditi, a to pokazuje ova i nadolazeće epizode.Zg kao serijal je odlično moderniziran , a dodatni plus su i veći broj crtača.

    Što se Marcella tiče, on je majstorski prikazao ledenu panoramu te mi je jako žao što više nije među nama.

    Nat Murdo je onak', ne znam što reći...Prvo dobar, pa zao i na kraju opetr dobar, nije loše to Boselli osmislio.

    Prva i treća naslovnica su majstorske, pogotovo prva koja odlično prikazuje ulazak u novu eru, tj. odiseju.Šteta što ova druga i nije baš nešto pa snižava prosjek, a zadnja jest prosjek.

    30.08.2010
    21:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kojem stripu 100% ako ne ovome??

    31.08.2010
    22:26:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    03.10.2010
    19:34:00 sati
    vitezkg
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legendarno

    22.12.2010
    12:58:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • crazyboy993

    Ukupna ocjena 85%

    10, 5, 10, 10

    naslovnice fenomenalne, priča jako dobra jedino što mi nije bila zanimljiva, jedina zamjerka... inače jako kreativno

    06.01.2011
    21:32:00 sati
    crazyboy993
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Što reći osim legendarno!!!!!

    28.01.2011
    16:48:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zaista je bilo osvježavajuče čitati ovu epizodu. Mali šok sam doživio kad je Horus prestao sa izdavanjem u sred priče, tako da je ovo spadalo u najočekivanije izdanje kako sam ponovo, kao odrastao, počeo kupovati stripove. OdlazakZagora dalje od Darkvuda sam očekivao još od odlaska Mister Noa u Afriku i konačno je mitski Gospodar Darkvuda proširio svoje djelovanje na druge teritorije, koliko vidim, na zadovoljstvo velike većine čitalaca. Priča zaista odlična, mnogo dobro ispričana. Likovi zaista dobro okarakterisani onako višeslojni. Dolazak na scenu jednog ajde posve drugačijeg Zagorovog neprijatelja koji če se dobro nadograditi sledećim pojavljivanjima. Ostali, kako novi, tako i naši stari poznanici svi imaju svoju ulogu u ovoj priči, niko nije tu radi reda. Ovo je i početak čitavog niza dobrih avantura tako da je i tu skupila dobre poene. Možda su moje ocjene zbog toga subjektivne ali ponovo sam osjetio sav onaj zanos i iščekivanje sa ovim epizodama. Dakle priča koja se mora imati za sve kolekcionare ili mora pričitati za sve čitatelje!!!

    28.01.2011
    19:16:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    01.04.2011
    22:49:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nova Zagorova odiseja, što drugo reći

    30.05.2011
    20:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Vrlo uzbudljiva epizoda, sa odličnim crtežom, koja me jako zaintrigirala i, najbitnije, nije razočarala razrješavanjem misterija o arktičkoj sfingi.

    24.06.2011
    03:25:00 sati
    konj87
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    24.06.2011
    20:53:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    8, 3, 5, 3

    Dobra priča, do dela kad Zagor pada u provaliju i naravno, nije mu ništa. Pa onda preživljavanje na Arktiku u majici bez rukava. Pa borba sa medvedom u snežnoj oluji, gde ga ubija sa svojom sekirom! O.o Jadno. Crtež onako, Marselo je ponekad ok, ponekad baš brlja. Sve u svemu, jedan od boljih Zagora koje sam pročitao.

    25.06.2011
    12:02:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Nema se tu što više za reći, početak novog perioda, novi negativac, nove avanture, novi tekstopisci i crtači.. Pravo osvježenje.. I dan danas se rado vraćam na ovu epizodu.. Bijahu to odlične epizode.. Naslovnice su odlične, sve redom, a pogotovo prva.. A crtež.. Marcelllo mi do dan danas nije sjeo.. Mogu ga čitati, ali nije to to.. Sve u svemu, legendarna epizoda koja zaslužuje visoke ocjene..

    02.11.2011
    13:06:00 sati
    allessi
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    5

    06.11.2011
    11:04:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo koje je obilježilo djetinjstvo. Samo jedna nejasna stvar, kako je Akutan tako brzo savladao engleski? Sretan Božić.

    23.12.2011
    15:25:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.04.2012
    16:58:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 7, 10

    Fantastična prva naslovnica i vrlo loša, dosadna sa puno nepotrebnog teksta priča. Pa šta je ovo? Sapunica? I na kraju je sve zbrzano. Ali istina, da ovo je neki novi zagor i neka nova priča, koja je imala potenciala da bude dobra.

    21.05.2012
    12:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Top 5

    13.06.2012
    00:40:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Sve je već rečeno. Stvrano dobra epizoda, ali meni ne najbolja. Možda sam više očekivao. ipak sam je predavno čitao... A i Zagor opet bez jakne , kako u stripu, tako i na naslovnici. Naslovncia sd9 jedna od najboljih.

    31.08.2012
    12:39:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.01.2013
    14:14:00 sati
    sergej773
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda. Bosseli nas uvodi u novu, pompeznu, legendarnu odiseju.

    Samo mi je malo glup kraj kako je uspeo da im se izvuce Murdo i da Zagor tek tako odluci da krene u potragu za Anjom.

    Marcellov crtez je ovde fantastican. Odlicno crta zivotinje i snezne predele ali on je  stvarno enigma na Texu uvek odlicno crta   a na Zagoru kako kad ima par odlicno nacrtanih prica i par usranih. Ali sve u svemu odlicno.

    Ferrijev crtez na naslovnicama je odlican!

    16.02.2013
    15:33:00 sati
    going going
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve se već zna o ovoj epizodi i teško je biti pametan i reći nešto novo. Zamišljam je kao nekakvu središnju točku serijala nakon koje je skoro sve isto, ali totalno drugačije :). Pročitao sam je barem 5-6 puta i uvijek je pravo zadovoljstvo pročitati je nanovo i prisjećati se njene savršenosti. Bosellijevo remek-djelo!

    20.07.2013
    17:52:00 sati
    caramba
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 71%

    10, 5, 6, 8

    Ideja o osvježenju uspavana serijala na način putovanja oko svijeta, upoznavanja novih likova itd.  mi je sjajna, ali nažalost ja zaista ne vidim što bi trebalo biti tako dobro u ovoj priči. Nat Murdo je potencijalno zanimljivi negativac, i priča nije loša, ali mi je većina stripa bila dosadna i nezanimljiva, a pogotovo podradnja o pobuni na brodu i Staffu.

    Na ovaj crtež se stvarno treba naviknuti. Marcello dobro crta arktičke pejzaže, ali loše crta ljude, pogotovo Zagora. Prva naslovnica među najboljima uopće, druga loša, 3. i 4. dobre.

    03.09.2013
    20:00:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Definitivno antologijska epizoda. Crtežu, iako je precizan s puno detalja, ipak nedostaje jasnoća kod bitnih stvari u priči.

    27.11.2013
    09:17:00 sati
    Spock
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sećam se...

    Zagor – legendarni Duh sa sekirom iz darkwoodske šume i njegov šeprtljavi prijatelj Čiko ponovo u akciji
    A negde gore “...u novoj opremi na svim kioscima! ”

    Beše to epizoda koja je dočekana usklicima sa svih strana Jadrana. U Italiji sada već davne 1994. Godine je to bio konačni (nikako nagli, kako mi ovde verujemo) skok iz pustoši narativne inspiracije ka novoj, nadasve drugačijoj i dinamičnijoj dimenziji avanture. Sama naslovnica „Nestalog istraživača“, tehnički i vizuelno u formi postera, je zračila obećanjem.

    Kod nas, na Balkanu, bio je to znak izlaska iz ratne krize koja se odrazila na stripovima. Zagor je stajao tamo, ponosno i nasmejano, na tvrdoj kartonskoj korici i debljem belom papiru, nakon što je dugo čučao u tami bespuća. Oh, radosti!

    Slike unutar korica su bile bogate detaljima, stil crteža skroz nepoznat, a oblačići ispisani manje infantilno-poetskim dijalozima. Prvi kontakt se ostvaruje sa dva vida prirode: priroda-tamničar i priroda-oslobodilac. Boselli počinje surovo realnom uvodnom scenom, gde su jedini dašci optimizma vezani upravo za darkwoodsku dimenziju – traper Pablo Rohas kao direktni i tradicija koja se ispoljava kroz škotsku narodnu pesmu mornara Meka kao indirektni povezni element. Sve ostalo je led, zatvoreništvo i očaj. Naglašena je psihološka slika mase (besni mornari) i pojedinaca (Kotrel je dobar u duši „ali mu manjka karaktera“, Kapetan Frejzer hladan, odlučan i bistar itd.), različite reakcije gomile na surovost prirode i njihova vezanost sa drčnije pojedince u napetim situacijama. Golub pismonoša koji je slamka spasa za koju se kapetan hvata može lako „da završi u loncu nekog eskima“. Nasuprot tome dobijamo daleko veseliju sliku traperskog proletnjeg sastanka u Darkwoodu. Raspoloženje je odlično, priroda uzrok čistom optimizmu. Ona je poprište slavlja, umesto borbe za egzistenciju.

    Zagorov duel sa Dokom Lesterom bi trebao najočiglednije moguće da čitaocu naglasi razlike sa pričama koje je navikao da čita. Marcellu je u samom scenariju naglašeno (provereno) da koristi table epizode „Ljudska lovina“ kao predložak za scenu borbe štapovima u „Nestalom istraživaču“. Zagorov pad u vodu bi trebala biti čista autorova aluzija da će tradicija pretrpeti određene izmene. Tako je i bilo. Dok Lesterova snažna građa je iskorištena kao element izjednačavanja Zagora sa ostalim ljudima, traperi više ne skaču oko nekada izdvojenog Duha sa sekirom nazdravljajući mu i veseleći se njegovom prisustvu (glavni junak gubi svoj narativni centar), čak ni Čiko nije toliko izdvojen svojim nenadmašnim apetitom („ovde je jaka konkurencija kada je apetit u pitanju“), Zagorovo uverenje da je Ramatu potrebna pomoć je prihvaćeno s snažnom nevericom („lov za snovima...usamljeniki život u močvari upropastio je dva blistava uma!“) umesto nekadašeg slepog poverenja, a Zagor moli za pomoć umesto da mu ista bude ponuđena („Ne znamo u kakvoj je tačno nevolji Ramat, pa bi nam tvoja puška i jake pesnice mogle biti od koristi“). Da ne govorimo i o stalnom insistiranju autora na izjave tipa „dobra stara vremena“, u onom tonu kojim se aludira na davnu prošlost kada je sadašnjost dobrano drugačija.

    U toj prvoj, prelomnoj svesci, Zagor je stvarno prikazan u ljudskim manirima, kao samo jedan od snažnih ljudi divlje sredine. Nije imao previše prilika da ističe svoj naglašeni ego. Između njega i Doka je sveprisutno nadmetanje u snazi i učinkovitosti u toku tuče (u više navrata je Dok bio učinkovitiji) ali i u međusobnim doskočicama, čemu Gospodar Darkwooda ranije nije bio sklon budući da mu pored snage i arogancije to nikada nije ni trebalo (zanemarimo izlive humora na Čikov račun). Namerno se zaobilazi indijanska dimenzija njegovog sveta u kojoj bi bio nepotrebno uzdignut. Dalje, u Port Vejlu on učestvuje u tuči ali ne razbija ceo lokal i ne ostavlja sve protivnike premlaćene po podu nego dovitljivo sa pucnjevima iz pištolja prekida celu tarapanu. Isto tako, na Arktiku, on se nalazi na području čiji zakoni prirode lome njegov duh, telo, visoku samosvest i autoritet. Nije više toliko siguran u sebe- lako ga se prevari i preuzme vodstvo (Nat Murdo), preživljava samo zahvaljujući čistoj ljudskoj upornosti i kakvom-takvom iskustvu u borbi za egzistenciju (izvlačenje iz provalije, tumaranje ledenom pustoši), a spas je simbolično pripisan i tradiciji upakovanoj u (opet) Mekovom pevanju narodnih škotskih napeva. A avantura uopšte je van njegovih opsega. Ona je toliko veća od njega, van svake njegove kontrole, da će čak u dva navrata žaliti što nije u Darkwoodu, čija daljina će i čitaocima da ledi krv u žilama dok posmatraju kako se Zagor koprca u tuđini. Mislim da je bajkovitost Darkwooda došla najviše do izražaja tek sad kada je Duh sa sekirom (koliko to ime ovde beznačajno zvuči!) bačen u surovost realnog sveta, geografski veoma precizno definisanog.

    Nat Murdo je svakako novi sjaj u bogatoj galeriji darkwoodskih likova, bosellijanski siv, iako to ovde još uvek nije vidljivo. U „Nestalom istraživaču“ prisutan je samo standardni element prividnog dobrice, „velika zver sakrivena iza lepih gospodskih manira“ koja će u središnjem obratu da se prikaže kao čisti villain glupavo željan moći i ljubavi/posedovanja žene koju voli. Bilo je tu i tamo simpatičnih momenata u njegovom i Zagorovom odnosu, ali se nije išlo dalje od toga. Pravu harizmatičnost lika Nata Murda Boselli će servirati tek u narednoj epizodi „Aljaska“. Sada se samo zadovoljio time da u par navrata njime stavi čuvenom Gospodaru Darkwooda malo soli na rep. 

    Fišleg i posada Zlatne Devojke (Golden Bejbi) je konačno lišena nolittanske karikaturalnosti. I dalje svaki član posade poseduje stare fizičke i psihičke karakteristike, ali se manje insistiralo na elementu „Chico and co.“ komičnosti. Ramat nije toliki fanatik, Orsović nije nekadašnji mrgud, Tarava nije kanibalistička pretnja malom meksikancu, a Fišleg je konačno postao slika i prilika pravog morskog vuka. 

    Ne smemo isključiti ni sveprisutnost ženskog lika – Lejdi Eme. Još jedna karakterna žena iz Bosellijeve galerije koja je zauzela veliki broj stranica i veoma vešto popunjavala prostor među muškim likovima i bila polazište odličnog plota. Isto tako, imamo i veoma simpatičnog Akutana iz sela Inuita koji je u serijalu trajao taman toliko da ostane u ugodnom sećanju.

    Mnogi zagorovci će negodovati zbog Marcellove interpretacije glavnog lika, ali ovde se jednostavno ne može negirati celo brdo fantastičnih scena: brod u arktičkoj oluji, detaljno tretiranje i glavnih i sporednih likova, scena u selu Inuita sa jasno prikazanom svakodnevnicom njenih stanovnika (vidi prvu tablu sveske 3 -„Arktička sfinga“), veselje trapera na prolećnom okupljanju, noćna plovidba rekom, sukob u pećini, Dok Lester (teško je vratiti se Ferrijevoj interpretaciji nakon ove Carlove), prikaz surovih uslova arktičke pustare, „Hram Velikog Kajaka Belih Krila“ itd. Jednostavno ne mogu da zamislim bilo koga drugoga u realizaciji ove epizode. Boselli je definitivno znao kome da preda svoj scenario.

    Dalje, ova kvadrologija može dosta toga da nauči nekog mlađeg čitaoca: istorijski tačni Kapetan Hadson i potraga za Severozapadnim prolazom, arktička solisticija, tehnička sredstva arktičkih ekspedicija, eskimi (Inuiti), nešto malo geografija Severne Amerike i Arktika itd...sve to može da odvuče klince na uzimanje knjige u ruke.

    Ono šta je scenaristički gledano najinteresantnije je takozvana suvišnost prve sveske u narativnom smislu. Fišlegov brodski dnevnik u „Severozapadnom prolazu“ savršeno uvodi čitaoca u priču, a konverzacija Zagora i Lejdi Eme, što na krmi što u Fišlegovoj kancelariji, daje sve potrebne podatke o zapletu. Lako se može pretpostaviti skoro sve što je prethodilo. Valjalo bi samo ubaciti scenu sa ubistvom kapetana Martina. Ali „Nestali istraživač“ je dimenzija sama za sebe, ona je priča u priči, delimično zatvoren ciklus. Nije falilo ni akcije ni villaina. Poslužila je baš kao jedan dugi prolog, simbolični manifest darkwoodske renesanse. Naša dobra stara šuma i njeni akteri su tu, „kao nekad“,ali u „novoj opremi“. U njoj su likovi koje tek trebamo upoznati. A kraj „Nestalog istraživača“, „ponovo zajedno na putu prema nepoznatom, zar ne, Zagore?“ „Kao u stara vremena!“, to je tabla na kojoj je Boselli posebno insistirao u scenariju. Mislim da je zbog ove dve kratke rečenice i očigledno zašto.

    U svakom slučaju, da ne tupim dalje, ovde se radi o jednom fantastičnom momentu u kompletnom serijalu, spasonosnom po sudbinu istoga. Taj isti momenat doveo je do radikalnih promena u politici uredništva Zagorovih epizoda. I od običnog momenta je izrastao u celu jednu sagu čiji kvalitet nije opadao u dve i po godine njenog trajanja, a čiji su odjeci uticali na konstantan kvalitet lep broj godina posle. Avantura je počela!

    06.12.2013
    17:13:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2014
    23:46:00 sati
    krem
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Ok,zadovoljan sam pricom i u njoj djelujucim likovima. Ekipa sa "Golden Baby'a, je kod mene uvjek rado vidjena. Na moju zalost sam, vec negdje na forumu, procitao da je Nat Murdo negativac,pa mi je to uzelo eventualno iznanedjenje. Drago mi je sto sa njim jos nije gotovo. Velika iscekivanja imam,za daljni rasplet. Scenario je sasvim uredan i opsiran. Steti mu jedino glupo zamisljeni potezi Zagora. U najmanje pet,sest navrata,Zagorove misli se vode o tome,sto mora uciniti da se ne smrzne. Bogte, po stoti put,zasto on ne smije nositi jaknu/bundu???  Crtez, izuzevsi mozda ponegdje propcije, je ok. Naslovnice me nisu bas odusevile.

    10.04.2014
    19:59:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 6, 9

    Žao mi je ali... užas. Zaspao čitajući, toliko dosadno, a na osnovi naslovnica i snijega očekivao još jedan klasik (bar u svojim očima)

    01.06.2014
    12:52:00 sati
    Knez
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 79%

    10, 8, 5, 10

    Vrlo dobra priča koja ipak ima jedan priličan nedostatak a to je crtež ovog nesretnog Marcella koji nikako ne paše za Zagora, čak ni u ovakvim epizodama koje se dešavaju daleko od Darkwooda. Iako nije toliko loš kao recimo na specijalu ''Vojska duhova'' ovdje nisam našao ništa vrijedno spomena osim eventualno solidnih prikaza arktičkih predjela. Likovi su loše napravljeni a pogotovo Zagor... najgore je prošao kapetan Martin kojega je nacrtao kao živog mrtvaca, iako je to potpuno sporedni lik mogao se više potruditi.

    Scenarij ima sitnih propusta koji su izraženi u scenama kada Zagor prođe bez ikakvih ozljeda nakon pada u provaliju a potom preživljavanje u vrlo hladnim uvjetima bez adekvatne odjeće, ali tome neću zamjeriti jer Zagor inače nije oličenje stripovske realnosti. I meni je malo pokvaren užitak čitanja ranijom spoznajom da je Nat Murdo negativac ali tu nije kriv scenarist već moja znatiželja pa to neću uzeti u obzir kao nekakav nedostatak.

    Samo druga naslovnica je slabija dok su ostale odlične i Ferri se tu stvarno potrudio. Još jednom ostaje žaljenje što ovo nije radio netko prikladniji od Marcella ali što je tu je.

    26.06.2014
    15:03:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    26.06.2014
    15:07:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od mojih najomiljenijih i najboljih epizoda Zagora! 

    26.07.2014
    12:49:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    https://www.youtube.com/watch?v=HnDtvZXYHgE

    23.09.2014
    13:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Postoji Zagor prije, i Zagor poslije Nestalog Istrazivaca. Boselli se ocigledno ne svida svima ali onaj sto kaze da SA-odiseja nije preporodila i najvjerovatnije spasila Zagora jednostavno laze samom sebi.

    Nestali Istrazivac oznacava pocetak Zagorovog najduzeg putovanja do tada a ujedno i novog zlatnog perioda koji se, sto se mene tice, penje na sam vrh serijala. Ova odiseja ce odvesti Zagora daleko od njegovog dragog Darkwooda i izgraditi novi temelj na kojem serijal i dan danas stoji.

    Sve je pocelo u ovoj fenomenalnoj prici koja nam daje novu definiciju epske avanture. Zagor srece mnoge stare prijatelje koji nas cvrsto drze u tradiciji uprkos tome sto se prica sa svakim kadrom, sa svakom rijeci, sa svakim preokretom odupire staroj skoli i hoce samo naprijed. U nove narativne tehnike, sa zrelosti koju do tada nismo vidjeli kod naseg junaka. Boselli manevrira ogromnu avanturu, svjeze okolise i nove razvijene karaktere sa takvom elegancijom da nista drugo osim ciste desetke moze biti u pitanju.

    Bilo mi je 12 godina kada me rat odveo u izbjeglicki logor u Hrvatsku. Moje djetinjstvo je tada zavrsilo. Ali najveci junak mog djetinjstva je nanovo okrasio kioske i kada sam ovu pricu prvi put procito odma me oborila sa nogu. Sa Nestalim Istrazivacem i Zagor je napustio djetinjstvo i izrasto u nesto novo i bolje ali, bez sumnje, vjerno njegovoj proslosti. 

    15.10.2014
    20:06:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    30.12.2014
    13:36:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    odlično,fenomenalna epizoda

    Marcello briljira,od likova do pejzaža,baš je stvorio atmosferu putovanja i leda do jaja.

    ovo definitivno spada u top pet avantura.

    Boselijevo remek djelo izgrađeno na plejadi starih i novih likova koji se savršeno nadopunjavaju u nizu odlično uklopljenih detalja koji daju perfektnu cjelinu.
    Imam osjećaj da nema one standardne podjele uloga na glavne i sporedne,svi su odlični i savršeno igraju svoju ulogu.U svemu tome ipak se ističe nekoliko likova,Nat Murdo.i Emma.
    Takvu kompleksnost jednog lika kao Murdo mislim da nismo imali u serijalu.Svako njegovo djelovanje je motivirano,on je kao stvarna ličnost u životu.On živi,radi,misli i osjeća.Jednom riječju,djeluje.Ljubav i mržnja su njegov pokretač,toliko čvrsto isprepleteni da je zbog njih spreman i zločin počiniti,bez grižnje savjesti,bez trunke kajanja.Ljubav,ali samo sa njegove strane,prema njegovoj daljnjoj rođakinji,lady Emy.Možda netko u tome vidi incest,sa današnjeg gledišta bi i bio,ali u ona vremena to nije bilo ništa nepoželjno ili čak sramotno.Normalna stvar među plemićima,ali Murdo nije plemić,nema titulu i porijeklo,nema bogatstvo.To ga muči i koči da izjavi ljubav Emmy,ali i vodi mišlju da će tek kad se obogati Emma biti njegova.I kad se prvenstveno riješi njena muža lorda Frasera kojeg mrzi.Zaluđen ljubavi i zaslijepljen mržnjom on ne vidi da Emma ne pada na status i bogatstvo,ona već ljubi muškarca slična sebi.
    Hrabra i odana,beskompromisna kada je život voljena čovjeka u pitanju.I dobio je Murdo priliku kad je Fraser otputovao u istraživačku ekspediciju računajući da će negdje zaglaviti.Ali nije računao na Eminu bezuvjetnu ljubav prema mužu.A Emma pokazuje šta je prava i odana ljubav. Potegnula do Amerike,organizirala spasilačku ekspediciju da bi spasila svog muža iz ledom okovanog broda,na dalekom sjeveru gdje pingvini žicaju za topli čaj.Nije žena koja će uz topli kamin vezući Wilerov goblen čekati na povratak muža.Nepokolebljiva i samosvjesna,ne da se maknuti u stranu i kad je nagovaraju i mole. Ljubav i samo ljubav prema voljenom suprugu je njezin pokretač i snaga i to je ono za čim Murdo pati i toliko želi.
    I ovdje nas Boselli kontrastom uvodi u priču.Kontrast prirode i ljudskih osjećaja.Sa jedne strane brod okovan u ledu,niske temperature pojačane polarnim vjetrom,glad,iscrpljenost,umor..i bjelina i pustoš svuda oko njih.Okoliš u kojem bi se i najtvrđi slomili,ekstremni uvjeti kojim bi i najžilaviji podlegli.Postali su taoci prirode. Očajni mornari kod kojih je opipljivo nezadovoljstvo,kod nekih i naznake pobune i strogi autoritativni kapetan ali i dovoljno staložen da umiri ljude i pribran da po pomoć pošalje.Sve svoje nade u goluba pismonošu polažu.
    Sa druge strane život u svom punom značenju,proljeće u Darkwoodu.Slavi se,pjeva,pleše,natječe.Hrane i pića je u izobilju,uživa se u životu punim plućima ali i sjetom prisjeća na starog prijatelja koji već drugu godinu izbiva.Njegove šale nedostaju Docu,a šaka Zagorovoj bradi.
    Čak je i Zagora Boseli stavio na ultimativni test bacivši ga u bijeli pakao.Oduzeo mu je njegovo šesto čulo,Murdo ga je izigrao.Instinkti i nagon za samoodržanjem tjeraju ga dalje testirajući duh i tijelo.Halucinacije nisu izazvane opojnom maglom kao u Američkoj odiseji,već iscrpljenošću.Zadnje misli su upućene starom frendu i kajanje što ga je poveo u avanturu,nikad ranije naš junak tako krhak i loman nije bio. I onda spas u zvuku gajdi.Još jedan segment odličnog Bosellija.Ne gura Zagora odmah u lov na Murda,već ga privremeno osljepljuje i stavlja u mirovanje.I Duhu je potreban oporavak.Kako jednostavno ljudski.
    A Marcello?Jednostavno briljira,fenomenalan je,od prve do zadnje stranice.Savršen crtač za savršenu epizodu.

    10.02.2015
    17:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Početak jednog novog perioda za Zagora, ovo je definitivno vrhunska pustolovna priča kojom započinje novo zlatno doba Zagora, odlična sjevernoamerička odiseja. Nat Murdo je vrlo zanimljiv negativac (iako ga Boselli u kasnijim epizodama prvo čini velikim zlikovcem da bi ga kasnije pretvorio u borca za pravdu, očito nije znao što bi na kraju s njim), a i veći naglasak na sporedne likove je dobrodošla promjena. Marcello je odlično prenio "arktičku" atmosferu i bio je pravi izbor za ovu priču. Naslovnice također odlične, prva je klasik.

    21.04.2015
    19:19:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    10.07.2015
    19:32:00 sati
    jova
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    29.07.2015
    12:35:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:37:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.06.2016
    18:22:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    17.08.2016
    02:46:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ebenezer Snare

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    30.08.2016
    01:20:00 sati
    Ebenezer Snare
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka ocjena manja od 10-ke za ovu epizodu po meni je nerealna! Epizoda koja mi je drzala paznju od samog pocetka do kraja citanja kako kad sam je prvi put citao tako i svaki naredni put. Definitvno sam vrh sto se Zagora tice !

    27.09.2016
    18:37:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    24.02.2017
    17:10:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Napomena recenzentu:lik lorda Frazera i potraga njegove žene za nestalim istraživačem inspirirana je stvarnim događajima vezanim uz zlosretnu ekspediciju Johna Franklina koju je poduzeo 1845. godine u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom i naporima koje je njegova žena Jane po suprugovu nestanku poduzimala u pokretanju spasilačkih ekspedicija koje bi ušle u trag dvama izgubljenim brodovima koje je njezin muž vodio. Frazer i fizički po crtežu nalikuje Franklinu.

    11.06.2017
    21:37:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.10.2017
    16:23:00 sati
    TigerJack
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    21.01.2018
    15:28:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    09.04.2018
    21:21:00 sati
    Gris
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je napisano, početak novog doba.

    Novi crtači su tražili određeni period privikavanja kod nas starijih čitatelja. kod prvog čitanja sve mi je bilo nekako čudno, danas sjeda savršeno. Top 10.

    19.10.2018
    15:22:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 5, 9

    ova epizoda je kao revolucionarna zbog dalekog puta i to je jedino što je razdvaja od ostalih dobrih epizoda.  Mnogi je vide kao spas za nastavak izlaženja Zagora, ali ne bi joj pridavao takav značaj.

    Malo mi je naivno i patetično da Murdo čini takav put radi ljubavi  prema tuđoj ženi, a uzput kolje sve redom. Ako ju imalo poznaje onda bi znao da emma ne bi odobrila počinjene masakre. Ne sviđa mi se niti kraj u onoj pečini. Prebrzo takav negativac ko murdo mjenja strane i ko šta je netko naveo radnja miriše na telenovelu. Meni su se više svidili ostali negativci od Murda. Sve u svemu priča je dobro zamišljena, scenarij lošije izveden, crtež još lošiji.        

    17.12.2018
    14:20:00 sati
    adriano
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.06.2019
    15:12:00 sati
    savas
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 76%

    10, 5, 7, 10

    U pojedinim dijelovima priče neoprostivo dosadno.

    18.06.2019
    11:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda.Boselli i Marcello su sjajan tandem. Početak Zagorovog razdoblja koje može stati uz bok zlatnom razdoblju.

    28.07.2019
    18:02:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    21.01.2020
    14:10:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 99
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 159
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1054
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 726
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2308
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1946
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1884
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum