Kapetanova tajna

Zagor

ZG SD 1-3 | 205 str.

Kako bi pomogli Batu i Bingu Battertonu u istrazi, Zagor i Chico se ukrcavaju na brod Plava kraljica na kojemu se pojavljuje tajanstvena utvara. Kapetan Clegg je unajmio privatne detektive, jer utvara prijeti prokletstvom koje se nadvilo nad brodom, što plaši putnike i kapetan se boji za posao. Bratići Batterton se (ne)uspješno prerušavaju u članove posade, dok su Zagor i Chico putnici. Međutim, stvari nisu kakvima se čine na prvi pogled. Osim tajanstvene sablasti, brod krije još neke mračne tajne…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Lov na vuka
  ZG LEX 323
 • Riječni duh
  ZG LEX 324
 • Kapetanova tajna
  ZG LEX 325
 • Lov na vuka
  ZG SD 1
 • Riječni duh
  ZG SD 2
 • Kapetanova tajna
  ZG SD 3
 • Rečna avet
  ZG ZS 1099
 • Plava kraljica
  ZG ZS 1100
 • Kapetanova tajna
  ZG ZS 1101

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Caccia al lupo
  ZG SR 316
 • Lo spirito del fiume
  ZG SR 317
 • Il segreto del capitano
  ZG SR 318

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova priča je ujedno prvi broj Slobodne Dalmacije i posljednji broj Zlatne serije.
 • Priča je u Italiji je izašla između studenog 1991. i siječnja 1992.
 • ovo je jedan od posljednjih scenarija koje je Toninelli pisao za Zagora. Poslije ovoga je napisao još Sveto drvo (ZG LU 74-75) i Noć krvoprolića (ZG LU 85-87).
 • Zagor se ponovno susreće sa Batom Battertonom i njegovim bratićem Bingom. Posljednji put su se susreli pri lovu na besmrtnog Wordella (ZS 881-882), a nakon ove pustolovine, Bing se više ne pojavljuje.
 • U razgovoru se javljaju poveznice na epizode Kuća užasa (ZS 21; SD EXT 70-72; STRZ 14), Moćni Kandraks (ZS 808-830) i Gospodar vremena (ZS 881-882).
 • pojavljuje se i Happy Lou, Zagorov šeprtljavi neprijatelj iz ranih dana. Prvi put se pojavio u epizodi Zagor u napadu (SD EXT 64-66). Na početku se pojavljuje i vječiti skitnica Trampy.
 • Zagor osvaja srce jedne ljepotice!!! Međutim, ljubav pravednika i razbojnice je unaprijed bila osuđena na propast…

Toninelli je čisti primjer kako od jedne plitke i obične priče napraviti solidnu epizodu. Da se razumijemo, Kapetanova tajna nije remek-djelo, ne ulazi u top dvadeset Zagorovih priča, ali je jedna čisto solidna epizoda koja se da pročitati i po nekoliko puta. Dakle, sama priča i nije nešto posebno, imamo neki brod, neku sablast i malo pucnjave sa indijancima, ali je to sve scenaristički vrlo dobro ukomponirano. Nije dosadno za čitati i ima nekoliko dobro postavljenih obrata koji podižu zainteresiranost.

Epizoda je očigledno osmišljena kao krimić, jer sablast na brodu je glavni predmet istrage, ali ona tu nema nikakvu horor ulogu, već se zapravo na početku vidi da je umjetna i da iza nje stoji čovjek. Međutim, sablast omogućava nekoliko dobro osmišljenih humorističnih epizoda za koje su zaslužni Chico i Bat, što podiže priču. One fore sa stolnjakom i sovom na Batovoj glavi su stvarno smiješne, šteta što Donatelli nije sve to malo bolje nacrtao.

Javljaju se tri paralelne radnje: jedna se odnosi na istragu o sablasti, druga je vezana uz krijumčarenje oružja, a treća su Cleggovi duhovi iz prošlosti. Zapravo, ova posljednja traje najkraće, ali je najzanimljivija i bitno podiže cijelu priču. Sve tri radnje su dobro usklađene, mada lov na indijance malo odskače od cjeline. Zanimljivo mi je kako u takvoj priči koja bi se mogla karakterizirati kao potpuno obična, Toninelli ne preže pred nadnaravnim pojavama koje koristi točno onoliko koliko je potrebno da začini cijelu priču i izdigne je od prosjeka. S druge strane, Burattini radi suprotno. On obično da nagovještaj nečega mističnog i paranormalnog, da bi kao rješenje proizašlo nešto što nema veze s mozgom. Tako ova priča zapravo završava u jednom dylandogovskom stilu, pomalo netipičnom za Zagora, ali vrlo zanimljivom. Nejasno je što je ta Cleggova sablast. Je li to Smrt koja je došla po njega ili njegova savjest koja mu ne da mira?

Donatellijev crtež u Limenoj zvijezdi i Kapetanovoj tajni

Uz sve to, Toninellijeva naracija je na neki način drugačija od one suvremenih scenarista, jer odiše nekim klasičnim stilom koji je vrlo zanimljiv, a nipošto staromodan. Sama priča podsjeća pomalo na one old-school priče poput Gospodara vremena, koja također kombinira elemente klasičnog krimića i nadnaravnih pojava. Sitnu zamjerku bi ponovno dao na epizodu lova na indijance, ali i ljubavne probleme sa Lornom koji se nekako čine na silu ugurani. Ali neka ih! Neka i Zagor ljubavne boli spozna i s njima se bije!

Ferri u ovoj priči nije nacrtao neke naslovnice za pamćenje, ali su meni nezaboravne. Te prve epizode sam nabavljao naknadno i naravno, ne kronološki. Tako sam prvo nabavio Riječnog duha, pa onda Lov na vuka, čija naslovnica nije vezana uz ovu priču. Nakon toga, dugo, stvarno dugo vremena nisam nabavio Kapetanovu tajnu, a najava te epizode u Riječnom duhu me stalno bockala. Po meni je to bio najrjeđi i najvrjedniji strip, a završetak priče mi je bio totalni misterij. Onda je Slobodna Dalmacija počela sa prodajom stripova iz zalihe. Tako je jednoga dana Kapetanova tajna osvanula na kioscima, a ja sam je kupio iako sam tada već službeno prestao kupovati stripove. Obično u takvim situacijama velikih očekivanja i razotkrivanja misterija završetak razočara, ali ne i ovaj put. Treći dio, iako zauzima oko polovice stripa, dakle nekih 50 stranica, vrlo vješto i zadovoljavajuće stavlja točku na i.

Zagor s dylanovskim završetkom

Rekao bih da je jedina slaba točka ovog stripa crtež. Donatelli je već u ovoj epizodi pokazao da lagano ispada iz forme. Likovi mu počinju biti kruti i imati preoštre crte lica, Chico počinje sličiti na prasca, a Zagor ima čudne zubetine. Njegovi ženski likovi inače izgledaju kao karikature, tako da ni Lorna nije bila pošteđena toga iako je ona trebala biti fatalna ljepotica. Ovo je za Donatellija zapravo bila prijelomna epizoda. Do tada je odlično crtao, a od te epizode mu crtež opada. U ovoj epizodi crtež nije totalni kaos kao recimo u Opsjednutima, ali se vidi blagi pad. Tako crtež ne može dobiti višu ocjenu od 5, što mi je jako žao, jer inače jako cijenim njegov rad i neke od najboljih Zagorovih epizoda je upravo on nacrtao. Rest in peace, Frank!

Naprijed

ZG ZS 1085/1087 Prijetnja nad Black Riverom

ZG SD 3/5 Tajanstveni samostan

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Meni je ova priča klasik, ono, prvo me oduševilo kad sam na trafikama vidija nakon 3 godine Zagora, Lov na Vuka, solidna pričica, al zato odma, Rječni duh, nastavak, Donatelli, ma ludnica.
  02.06.2009
  18:00:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  U ovoj priči imamo sve: parabrod, sablast, krijumičare i Chicove ludorije. Garancija dobre pustolovine, nema što. Scenarij je jako dobar, a dio s kapetanom opterećene savijesti diže epizodu na jedan viši nivo. Palac gore i za Happy Loua, ha, ha. Donatelli u naponu snage. Ferri genijalan.
  02.06.2009
  19:46:00 sati
  Inferno
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 61%

  7, 6, 5, 7

  Da je ostalo samo na "Lovu na vuka" nikad ne bih imao Zagorovu kolekciju od SD.Ali kad je u tom istom broju jedan objavljen i drugi dio,odnosno,ovaj strip koji je predstavljen u recenziji odlučio sam i to kupovati. Sa današnje perspektive ništa dobra nam ta epizoda nije donijela...
  02.06.2009
  20:20:00 sati
  kico
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 73%

  8, 9, 4, 10

  Priča klasik, ali jako dobro razrađena, dobra, dobra epizoda kojoj nema neke velike zamjerke, osim, dakako crteža... Naslovnice odlične!
  02.06.2009
  22:20:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Meni je ovo izvanredna epizoda! Nezaboravna scena kad Bat Batterton u pidžami i kapici na glavi s puškom u ruci dolazi u pomoć :))))))))))
  02.06.2009
  23:10:00 sati
  dombac
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  jako draga prica sa kraja zlatne serije.posle toga dugo nisam kupio ni jedan strip,da bi sredinom devedesetih opet sve zapoceo do dana danasnjih.prica je pomalo i tuzna zbog svega navedenog.brzi kraj toninelija i donatelija,kraj zs i jedan pocetak..sd.
  03.06.2009
  11:30:00 sati
  dzoni
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Solidno.Ako ne zbog drugog,onda je ova epizoda kultna upravo zbog činjenice da se sa njom završila ZS i počela SD. Čita se lako,iako sam očekivao nekakvu horror-ulogu sablasti od koje ipak nema ništa,ali to ne smeta. Dojmljiv je taj izlazak sa scene kapetana, to mi se sviđa.Donatelli maksimalan,ali i kao takav nemogu mu dati više od 6 ali ajde da ne kvarim ukupni dojam evo mu 7. Druga naslovnica je dobra.
  03.06.2009
  12:49:00 sati
  Aco
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Priča je pomalo plitka, ali je scenarij dinamičan i sasvim solidan. Sablast, indijanci, akcija, Chico, Bat i Bing Batterton, Happy Lou... Sve je tu i sve je to dobro upakirano. Crtež- standardan Donatelli. Kraj je moćan.
  03.06.2009
  17:59:00 sati
  Death
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  archy reče:...imamo neki brod, neku sablast i malo pucnjave sa indijancima... i točno tako, samo što se ja sjećam da sam se lagano dosađivao čitajući; donatelija nikad nisam volio, ali u odnosu na period zs 200-500 ovdje je vidno lošiji; eto, sve pet
  03.06.2009
  18:32:00 sati
  ken2
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 33%

  4, 4, 2, 3

  glavna odlika ove priče je da je izašla na početku objavljivanja SD nakon par godina neizlaženja Zagora.Sve ostalo je slabo a naročito Donatelli,koji je i u svojim najboljim godinama bio loš a ovdje je već katastrofa.da su sve ovakve zagorove epizode uštedio bih brdo novaca.
  04.06.2009
  04:32:00 sati
  jaki
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  epizoda je ok, nista revolucionarno osim sto je SD 1
   
  04.06.2009
  23:16:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • supermark

  Ukupna ocjena 48%

  6, 5, 2, 9

  Osrednja priča. Plus ide jedino Ferriju (bravo, majstore) za odlične naslovnice i za pojavljivanje zagora na kioscima poslije dugo vremena. A za D. (crtača koji ne zaslužuje da mu napišemo puno ime) bolje reći što manje....
  07.06.2009
  14:04:00 sati
  supermark
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  dosta dobra epizoda!
  08.06.2009
  01:05:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  .,jedna od boljih epizoda u to vrijeme.,
  08.06.2009
  13:04:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Čisti prosjek, samo solidno obavljen posao. Jedino vrijedno za istaknuti kod ove epizode je da je prva od SD.
  10.06.2009
  14:42:00 sati
  mars1
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Smak Dnevnika i uskrs Slobodne, toga se najviše sećam, malo i priče, nije loša jedna boljihu tom periodu.
  10.06.2009
  18:58:00 sati
  teller
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 48%

  5, 6, 3, 6

  Dosta zanimljivu ideju Riječnog Duha Toninneli je upropastio na silu naguranom, xy tisuća puta viđenom pričom o trgovcima puškama, koji ih prodaju Indijancima, koji onda misle da će sa par pušaka pokoriti vojsku SAD-a, ali naravno, tu je Zagor- moćni duh sa sjekirom, koji neće dopustiti takvo što.Nekako je, zbog priče o trgovcima , Riječni Duh velik dio epizode bio u drugom planu, što mi se nipošto nesviđa, kao ni Dylan Dogovski element na kraju.  Donatteli je potpuno zabrazdio sa ovom epizodom, u oči mi je najviše upalo to što je Riječni Duh u sva tri nastavka nacrtan na tri potpuno različita načina, kao da nije riječ o jednom liku. Ferriju šestica kako bi podigao priču. Recenzija vrlo dobra, sa jednom zamjerkom:citiram:Nejasno je što je ta Cleggova sablast. Je li to Smrt koja je došla po njega ili njegova savjest koja mu ne da mira?Mislim da ovdje nema razmišljanja, jer je svakom čitatelju jasno da je riječ o kockarevom ocu.To je čak i objašnjeno na kraju priče. 
  11.06.2009
  13:46:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Zanimjivia prica , dopada mi se i donatelijev crtez, mozda nije kao u najboljim godinama, ali kad vidim ko je sve crtao Zagora u zadnje vreme, super mi je.
  05.07.2009
  10:11:00 sati
  bitola
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 41%

  2, 2, 7, 8

  Jedna od najgorih i najdosadnijih priča koje sam pročitao. Kad se samo sjetim tih prvih par brojeva koje je s.d. izdala, katastrofa!
  05.07.2009
  12:40:00 sati
  supermike
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  O.K. priča. Ništa posebno, moglo bi se pronači nekoliko grešaka, ali sve u svemu solidno. Ova epizoda također je početak Toninnelijevog kraja, i dolaska nekih boljih scenarista koji će napraviti novo Zagorovo zlatno doba. Donatelli se promijenio kako je recenzent spomenuo, ali i dalje je ostao slab crtač. Ferrijeve naslovnice su dobre.
  17.07.2009
  09:28:00 sati
  cibalia
  uredi
 • broj jedan

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  Solidna epizoda koju ne bi upamtio da nije broj 1.Puno pohvala recenziji.
  22.07.2009
  14:58:00 sati
  broj jedan
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Zanimljiva epizoda za početak Slobodne dalmacije. Četiri osmice!
  27.07.2009
  16:04:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Koliko mi je vremena trebalo da nabavim ZS#1103 i taj famozni strip Kapetanova tajna. Strip je veoma dobar jedino nedostaje Dilan na kraju epizode
  18.09.2009
  10:44:00 sati
  misa
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  26.12.2009
  19:21:00 sati
  Koresh
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 44%

  3, 6, 3, 8

  Spletom okolnosti uz ovu se epizodu veže puno više simbolike nego to njezina kvaliteta realno zaslužuje, ali što je tu je, svi imamo srce (samo ga ne pokazujemo često). Većim djelom mediokritet, ali je završetak efektan. Crtež grozan, to say at least.

  03.01.2010
  11:46:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  8, 5, 8, 9

  malo neusklađeno.donatelli polako pada.

  06.04.2010
  10:54:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Ovu pricu sam dozivio kao horor,svida mi se Kapetan Clegg i njegovi duhovi kao i kraj istoga.Naslovnica treca po meni je medu najboljim zagorovim.Netreba posebno naglasavati da je ovo pocetak nove zagorove ere u novoj drzavi :))

  22.12.2010
  22:19:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Ovo je jedan od najboljih Zagora koje sam ikad pročitala. U prvih 20 je sigurno. Imamo dvije radnje, hrpu starih poznanika, čak i jednu ljubavnu priču, i taj horror triler vezano za sablast. To je sve skupa jako dobro ukomponirano u cjelinu, bez nekih očitih scenarističkih rupa. Scenarij je baš dobro i zapetljan i raspetljan. Baš se kuži da je Toninelli dok je pisao ovo ima dobro razrađen plan.

  20.01.2011
  13:20:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Odicna prica, sve naslovnice su nostalgicne zato sto su zadnje od Zagora koje je ZS objavila.  Prica mi je vrlo dobra, detektivska, klasicna misteriozna atmosfera, Zagor je ovdje pravi Serlok Holmes.  Toninelli i Donatelli su u dobroj formi, i moram reci da sam ovu procito u jednom dahu: tako puno su mi se svidjale ove dve price u jednoj epizodi.  Likovi su nezaboravljivi, i ovo je dobra prica da pocne novi Zagorov serijal u mladoj Hrvatskoj (kao drzavi) u SD izdanju.  Jako puno mi se svidja ova epizoda, iako nije mozda u top 20 Zagora, nije ni tako daleko od vrha.  Ona scena na kraju, gdje kapetan umre, i gdje ga smrt sama nosi ispod vode, je legendarna, prava u stilu Dylan Doga.

  09.02.2011
  20:49:00 sati
  acestroke
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  Toninellieva odlična priča je podigla ovaj strip za jednu razinu.

  17.02.2011
  21:01:00 sati
  split85
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 7, 10

  Mistika, ako jednom riječu želite opisati ovaj strip onda je to mistika.                                               Ajmo po redu. Priča čista desetka jer imamo tipične realističke događaje s Divljeg Zapada, ali i nekakve nadnaravne događaje također. Cijelo vrijeme se provlače dvije sablasti: prva je duh, a druga košćati. I dok duh predstavlja živu osobu, košćati spada u sferu mistike. Na kraju stripa on dobile svoje značenje, ali nas to ostavlja nekako malo naježenima. Naslovnice same po sebi su pojačale osjećaj mistike. Crtač je općenito bio odličan pa ću zanemariti ove zadnje epizode koje je Donatelli napravio.

  20.02.2011
  11:30:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Fenomenalno. Radnja je mogla otići u bilo kakvom smjeru ali Toninelli se odlično snašao i pronašao odličnu kombinaciju trilera, mističnosti i akcije. Ovi današnji scenaristi sigurno ne bi mogli od ovako puno elemenata (duhovi prošlosti, riječne sablasti, trgovci oružjem, romansa) sklepati ovako uvjerljivu priču. A tu su još i braća Batterton, specijalci za humoristični dio. Da su barem današnje epizode ovakve. Naslovnica Riječni duh mi je jedna od najdražih i najljepših, a utisak bi bio još bolji da je Ferri crtao i strip (zbog nenadmašne atmosfere koju stvara).

  25.03.2011
  11:45:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 8, 10

  Dosta dobra priča koja se razvija, iako na početku izgleda da će sve biti providno i dosadno.

  26.03.2011
  22:11:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Solidno. Dobro je Toninelli sve to povezao mada je mogao na malo bolji način završiti zaplet sa sablasti. Donatelli i dalje dobar ovdje unatoč nekim promjenama u njegovu crtežu. Naslovnice kako-tako dobre.

  29.04.2011
  22:17:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  30.05.2011
  20:17:00 sati
  jojboli
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 60%

  7, 6, 5, 6

  Toninelli je mudro započeo priču navodeći nas na krivi trag, da bi se u drugoj polovici skroz pogubio. Radnja jednosatvno ne teče normalnim tokom prema kulminaciji, već se ko muha bez glave prešaltava iz jedne priče u drugu.

  Donatelli mi općenito ne leži, a ovdje je lošiji nego inače.

  22.08.2011
  20:59:00 sati
  konj87
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  07.01.2012
  21:47:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Trebalo mi je 15-ak godina da konačno doznam kraj priče i bio sam oduševljen. Od početka do kraja je sve kako volim, nije u top 20 kako se svi slažu, ali je ipak jedna epizoda za uživanciju.

  01.03.2012
  23:23:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  Ovaj rečni duh mi je puno zanimljiviji nego po 100 tinu puta viđeni trgovci orožjem. Ipak priča je zanimljiva, sviđaju mi se i brača Baterton koji daju onaj klasični ugođaj humura u Zagoru. Ipak mi to sve skupa nije baš za najviše ocjene.

  21.05.2012
  10:57:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 64%

  8, 6, 5, 7

  Ovu epizodu nisam čitao s nekim guštom.

  21.08.2012
  19:42:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Nakon dugo vremena, opet sam se odlučio na čitanje ove epizode (čitam sve po redu), iako mi je gotovo svaki detalj ostao urezan negdje u sječanju. Donatellijev crtež inače jako cijenim (odrastao sam uz te epizode), i ovdje dajem visoku ocijenu-zaslućžio je. Naslovnice-više nostalgične...

  31.08.2012
  12:29:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlican Zagor!!!

   

  Ja nemam nikakvu nostalgiju prema ovoj epizodi jer sam poceo da citam Zagora sa pojavom VCa, i nisam uopte ocekivao ovako dobru pricu od Toninelija u ovoj njegovom poznom dobu pisanja.

  Ukomponavao je sve odlicno i drzao nas u neizvesnosti tokom cele  price i bilo je i odlicnog humora od strane Binga i Bata.

   Toninelli je bio odlican naslednik Nollitinih epizoda i ostace mi u secanju kao odlican scenarista.

   

  Donatelli je naravno losiji nego sto je nekad bio {pa i matoriji je nego sto je nekad bio} ali imam utisak da se svojski trudio dok je crtao ovu epizodu i da je uzivao crtajuci svog omiljenog junaka i zato mu dajem 10 !

  Ferrijeve naslovne odlicne pogotovo ova za Kapetanovu tajnu!

  30.10.2012
  17:59:00 sati
  going going
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Meni je ova epizoda odlična. Sigurno ponajbolja Toninellijeva. Ovdje imamo svega pomalo: dosta mistike, pa horora, trilera, akcije, a i humora. Jako uspjela kombinacija, što i nije baš svakodnevna pojava u Zagoru. Volim Donatellija, pa i ovdje nemam zamjerke. Dapače, upravo je on zaslužan za mističnu atmosferu kojoj strip obiluje. Naslovnice također odlične. Ponovnim čitanjem mi nimalo nije smanjeno oduševljenje koje sam imao nekoć davno - kod prvog čitanja :-(

   

  EDIT 11.04.2021.

  Možda je u pitanju taj famozni faktor nostalgije, ali meni je ova epizoda i nakon novog čitanja odlična, a kad ju se usporedi s većinom kasnijih Toninellijevih priča, očita je puno viša razina u svim aspektima naracije. Zbog očiglednog većeg truda i ubacivanja ogromnog broja za njega netipičnih elemenata imam dojam kao da je ovo trebala biti Toninellijeva oproštajna priča. 

  Pozitivni elementi su: vraćanje Trampyja nakon dugo vremena, kao i već davno zaboravljenog Happy Loua, za njega potpuno neuobičajen Zagorov flert s Lornom, vođenje paralelnih priča i zavaravanje čitatelja, a posebno efektno i realno razrješenje u vidu poetske pravde.

  Da, grižnja savjesti je gadna stvar, a kapetan je, unatoč "uspjehu" u životu, od početka prikazan kao olupina, čovjek koji zadovoljstvo i zaborav traži u boci. Na kraju se ta grižnja savjesti spoji sa strahom od nadnaravnog i bijesa zbog gubitka onoga za što se cijeli život borio ne birajući sredstva. Džabe bogatstvo ako nemaš mira, a mir se postiže jedino poštenjem! 

  Uz antologijsku završnicu za jednog  Zagora (koju neki biseri u komentarima ne mogu skužiti, pa se kasnije čude što im Burattini sve na tanane objašnjava), imamo i dosta solidnog humora. 

  Posebno bih istaknuo vjerojatno i najbolje Trampyjevo (osamnaesto) pojavljivanje s genijalno smiješnom i upečatljivom idejom koja je na urnebesan način otišla u dim. Tu su još Bat (deveto pojavljivanje) i Bing (drugo) Batterton. Odlična su duhovita scenaristička rješenja s Batom i konobarskom maramom. Svaki put kada ga netko želi upozoriti da ne služi konobarska marama za ispuhivanje nosa, desi se nešto povezano s riječnim duhom. Zgodna i simpatična igra! 

  Istina je da izlet s Indijancima narušava ritam priče, ali i taj dio bih pripisao Toninellijevom naumu da to bude njegov oproštaj sa serijalom, a ne može se oprostiti bez (za njega) prepoznatljivih Indijanaca i trgovaca oružjem ili alkoholom (a morao je i lijane ubaciti). 

   

  Stari majstor Donatelli je kao i inače odlično prenio atmosferu, a posebno je upečatljiva scena kapetanova kraja. Obje naslovnice vrhunske! 

  12.11.2012
  20:20:00 sati
  Spock
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 73%

  10, 7, 4, 10

  07.01.2013
  09:54:00 sati
  sergej773
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon Pljačkaša Đavolje doline, ovo mi je najbolja Toninellijeva priča. Sjećam se da sam Kapetanovu tajnu čitao 94' na moru u Rovinju. U to vrijeme se igralo svjetsko prvenstvo u nogometu u SADu. Inače ovu priču sam čitao naopako - prvo Kapetanovu tajnu, pa mi je kolega kasnije poklonio Riječnog duha (on je skupljao Texa), da bi Lov na vuka (odnosno Ukleti brod) naručio direktno od Slobodne Dalmacije. I svejedno mi je bilo jako zanimljivo čitati odnosno saznati kako je došlo do svih tih zbivanja u Kapetanovoj tajni. Scenarij je odličan. Dvije paralelne radnje koje priču odvode svaka u svom smjeru. Sav taj ugođaj na toj plutajućoj palači je zbilja fantastičan. Kraj je totalno Dylan Dogovski, kako recenzent navodi, ali baš bi bio zanimljiv razgovor između Mikea i Clegga, no priznajem da je to Toninelli vješto izbjegao. I volio bih da se Lorna još koji puta pojavila u serijalu, pod Laurentijevom olovkom :)

  13.07.2013
  10:30:00 sati
  caramba
  uredi
 • Ukupna ocjena 58%

  6, 6, 5, 7

  09.08.2013
  21:40:00 sati
  woodchuck
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 75%

  9, 6, 7, 9

  Tu se mogu naći neke stvarno dovitljive psovke, tipa "Vražjih mi roščića!" ili "Kiselog mi kupusa!", haha. Ona Bonellijeva rubrika Pošta mi je baš zabavna za čitati, šteta što toga nije bilo u LU izdanjima. A što se tiče priče, ima previše fillera. Ona podradnja o trgovcima oružjem je stvarno nepotrebna i odvlači pažnju od prave radnje, one o riječnom duhu i Cleggovim sablastima. Cleggova prikaza je najzanimljiviji dio priče, ali nažalost nije joj Toninelli posvetio veći broj stranica. Dylandogovski kraj je stvarno neuobičajen (vidim da je tu i cameo pojavljivanje ribe kovača aka šanpjera aka Zeus Fabera). Najbolji dio ove epizode je početak s Trampyjem i njegovim genijalnim poslovnim podvigom, to je bilo presmiješno.

  Donatelli svakako nije na visini ovdje, iako je dobro nacrtao neke scene. Naslovnice su sjajne.

  02.09.2013
  08:51:00 sati
  Opti
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 88%

  9, 10, 7, 10

  Ajde, neka bude moj prvi komentar ispod prve Zagorove epizode, koju sam pročitao u životu. :) 

  To je valda taj Toninellijev realizam - krimić-triler na riječnom brodu sa elementima nadnaravnog, koji se na kraju pokažu »naravnim«. Imamo tu Baterttone, reference na prijašnje epizode, trgovce oružjem, indijance, ljubavni zaplet sa fatalnom plavušom, duhove i twistove... i sve to kompaktno zapakirano u dve i pol sveske. Bravo Toninnelli! Činjenica da je to bio prvi Zagor, kojeg sam pročitao u životu također neće naškoditi mojim ocjenama ove priče. Kod Donatellija se osjeća umor, ali svejedno je jako korektno ispalo. Ferri odličan sa naslovnicama, koje su mi sam vrh - odlično pogođene! Fora je kako je kolor "Kapetanove tajne" ispao puno lijepše u SD izdanju nego kod Talijana. Ta naslovnica "Kapetanove tajne" mi je fiksno urezana u svijest, jer mi je dugo trebalo da se domognem nastavka "Riječnog duha".  U svakom slučaju, epizoda, koja će mi zauvijek biti draga i kojoj ću se uvijek rado vračati.

   

  14.09.2013
  21:10:00 sati
  nagor
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 51%

  5, 4, 6, 6

  Prica sa neiskoristenim potentcijalom. Scenario mi nekako nije legao . Malo zanimljivosti tokom citanja,brzo je podleglo Zagorovim supernjuhom i superherojstvom. Bat i Bing,rezervirani sa totalno bezveznim ulogama. Nasmijati se nisam mogao. Kako kapetan nije znao sto sve transportira? Nije se radilo o par kutija cigareta. Lorna i Lou su kao likovi, zasluzili bolju pricu i vecu ulogu. Sto je je,na kockara nisam bio posumljao,al iskreno,  postalo mi je i nebitno. I to bi, sve prejeftino izvedeno. Crtez varira od petice do ponegdje sedmice. Naslovnice,mogu proci,al daleko od vjecne upecatljevosti.

  Lov na vuka - 3/10

  05.04.2014
  02:23:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Jozzinelli

  Ukupna ocjena 79%

  9, 6, 8, 10

  Mislim da bi bolje bilo da se ova priča razvijala samo na osnovu radnje sa "rečnim duhom", ovako je ispalo da Toninelli nije znao kako da razradi tu temu, pa je ubacio paralelnu radnju. To može u nekim pričama da ispadne efektno i veoma dobro, ali je ovde otišlo u drugu krajnost, pogotovo ona jurnjava sa indijancima na kopnu, duh je tad totalno zapostavljen, a onda se nakon toga sve prebrzo završilo. Ok, plus je svakako ubacivanje ženskog lika u priču, kad je u pitanju Zagor, kao i pojavljivanje Trempija i braće Baterton, sa njihovim geg-scenama. Crtež je manje-više dobar, jedino, što kaže Bob Rock, što je duh u svakom pojavljivanju različito nacrtan. Naslovnice su dobre, upečatljive. I ja mislim da su boje najbolje pogođene na SD naslovnicama za "Riječnog duha" i "Kapetanovu tajnu", dok mi je "Lov na vuka" bolja originalna. Takođe, dobro je što su kod SD zumirali naslovnicu za "Kapetanovu tajnu", jer je na onoj originalnoj Zagor nekako previše sitan.

  09.04.2014
  15:43:00 sati
  Jozzinelli
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Odličan klasik sa atmosferom starih Zagora.

  23.09.2014
  11:45:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  16.10.2014
  19:30:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Prava pravcata sablast terorizira Riječnu kraljicu i njezine putnike.Iznenada iskoči pred posadu i putnike,izdere se BU i iznenada nestane.Kapetan Clegg je očajan,gubi mušterije i novac pa po nagovoru naša dva stara poznanika prihvaća Zagorovu pomoć.Ukrcavši se na brod,Zagor i čiko upoznju šaroliko društvo.
  Noštromo Bronson,previše živčan i nasilan lik po Zagorov ukus,pa ga odlučuje držati na oku.Osjećaji su uzajamni.
  Lorna,fatalna plavuša,barska pevaljka,zagledala se u Zagora, a ni on nije imun na njene čari.Da nije bilo krijumčarenih pušaka i pobunjenih indijanaca,prasno bi nju Zagor.
  Tu je i tajanstveni čovjek kojem ne vidimo lice,ali po dijalozima koje vodi sa svojim suučesnicima znamo da ima nekih starih neraščišćenih računa sa Zagorom.
  Mike,simpatični mladić,za život zarađuje kao kockar.
  Kapetan Clegg,krvavo je radio da bi sakupio novce za kupnju Riječne kraljice.I baš kad je ostvario san i postao svoj gazda počinju problemi.Osim brodske sablasti,muče ga noćne more iz kojih saznajemo da kapetan ima nečistu savjest i mračnu tajnu iz prošlosti.
  Toninelli je uradio jednu odličnu epizodu,sa starim prijateljima i neprijteljem.Ubacio je i malo romantike,prstohvat horora,dvoje-troje krijumčara i zaperak indijanaca.Dobili smo odličan zaplet i solidan rasplet,jer ipak malo razočaranje postoji što sablast nije prava,ali je zato kraj fenomenalan ,poetska pravda sustigla je kapetana.Upečatljiv i pamtljiv kraj.Donatelli iznimka koja potvrđuje pravilo,kad je crtanje ženskih likova u pitanju

  09.02.2015
  18:25:00 sati
  igor 12
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  U nekoj drugoj situaciji bi mi zasmetalo što se u glavnu priču ubacuje i dodatna sa već puno puta obrađenom temom o krijumčarenju oružja, ali ovdje nemam primjedbi zbog toga. Riječni duh ipak nije mogao ponuditi širi spektar događanja zbog ograničenog prostora djelovanja pa se moralo posegnuti za još nečime što će na neko vrijeme udaljiti aktere od Plave kraljice i unijeti malo drugačijeg ugođaja u odnosu na dotadašnji tok. Dobro je izveden taj izlet na sporednu priču jer je Zagor pokazao da ima osjećaj za situaciju kada je pustio Lornu i Happy Loua da odu svojim putem, ne bi bilo pošteno trpati ih u isti koš sa okorjelim kriminalcima kada je jasno vidljivo da nema zlobe u njima. Što se tiče dijela sa riječnim duhom sviđa mi se završetak jer nikada ne bih posumnjao u kockara a kapetan koji umire u snu zbog duhova prošlosti se ne viđa često. Čim su tu Chico i Bat mora biti i smiješnih situacija; izdvojio bih onu kada sova sleti ispred Batove glave baš u trenutku dok Chico govori o indijanskim legendama. A nije loša ni ona kada je Zagor 3 puta pokušao objasniti Batu da pravi konobar ne puše nos u salvetu ali je svaki puta bio prekinut u svome naumu. 

  Donatelli prilično dobar a naslovnice ostaju u sjećanju i nakon dugo vremena tako da nema dileme koju ocjenu zaslužuju.

  30.03.2015
  16:46:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 76%

  9, 8, 6, 7

  26.05.2015
  00:04:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  19.01.2016
  01:39:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  05.06.2016
  10:54:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Solidna epizoda s dobrom sporednom radnjom oko prodaje oružja Indijancima, s tim da saznajemo da je to nešto potpuno nevezano za pojave utvare tek oko polovice stripa budući da nas Toninelli malo vuče za nos i pušta da pomislimo kako su Lorna, Bronson i tajanstveni (ispostavilo se Happy Lou) dio nekog šireg plana psihičkog ali i financijskog uništenja kapetana Clegga. Iskreno sam mislio da utvaru izigrava upravo tajanstveni koji je uvijek prikazivan u sjeni i koji odmah po stupanju na brod detektira Zagora. Tako da sam u drugom dijelu stripa u glavi malo "vratio film" i zaključio kako je glavni favorit za ulogu utvare kockar Mike.

  Inače, ona jurnjava s Indijancima mi je bila duga i dosadna i zbog tog ocjena manje scenariju a Zagor ima slabost da Indijancu lako okreće glavu nakon šake u glavu što me baš živcira. Inače, u ovoj epizodi mu je tri puta spašen život: prvo, kada je uspavljujuće sredstvo u viskiju počelo djelovati taman kad ga je onaj poniženi htio ubiti; drugo, kada ga je Bing spasio Indijanca koji ga je prvo htio skalpirati pa je dobio instrukciju da ipak odradi metkom i treće, taj povik Lorne u borbi s Indijancem.

  Iako smo u epizodi imali i Bata i Trampyja, ništa mi nije bilo smiješno, ni Trampyjeva propast ni silazak sove na Bata niti puhanje u salvetu. 

  Donatellijev crtež slabi ali za mene je to sedmica.

  05.12.2016
  16:08:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 7, 9

  17.03.2018
  15:01:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • ray_barone

  Ukupna ocjena 62%

  5, 7, 6, 8

  Tih davnih devedesetih, u vrijeme izlaska tih romana, bilo je samo važno da se Zagor konačno vratio na kioske.

  Fast-forward na 2018.

  Nakon dugo vremena sam se uhvatio čitanja redovne serije od počatka (Lov na vuka, SD-1) i sad mi ova priča djeluje kao višekratno prožvakana tema sa krijumčarima oružja i grižnjom saviješću. Ima par zaokreta kojima se napravio mali odmak od već viđenog, i scenarij je dinamičan, ali sveukupno blijedo, neinventivno i što je najgore nepamtljivo. Donatellijev crtež je prosjek.

  Naslovnice (originali) su ovdje najbolji dio, nije mi baš najjasnije zašto je SD išla mijenjat neke boje na njima.

  Sveukupno sam malo razočaran, pamtio sam ovo kao kvalitetniju priču.

  19.10.2018
  10:38:00 sati
  ray_barone
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Lepa avantura. Nemam zamerke.

   

  Prva naslovnica dosta dobra, druga "na silu" crtana, tek da bude nesto iz price na omotu stripa.

  26.11.2018
  20:26:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  02.12.2018
  12:28:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jako dobro. Miješanje različitih žanrova ne samo da nije loše utjecalo na kvalitetu stripa, nego je priču podiglo na višu razinu, dotičući se različitih pristupa temama.

  18.06.2019
  10:49:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  21.01.2020
  11:50:00 sati
  goghy
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Da, ovo je vrlo dobra priča, uzbudljiva, misteriozna, ima čak i romantike- ma odlično. Indijanci mi se nisu baš uklopili, ali očigledno Toninelli ne može bez njih. Mnogi tvrde da je Donatelli ovdje u silaznoj putanju, možda i jest, ali mu ne nalazim prevelike zamjerke. Odlično je prenio atmosferu riječnog broda, emocije likova, epilog itd.

  27.03.2021
  19:14:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  31.03.2021
  13:17:00 sati
  benx40
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Ubojica Mondego
   Kod: TX LIB 80
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 13.4.2021. 23:11:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 592
  • Opsednuti grad
   Kod: KM ZS 111
   Ocjena: 84%
   Vrijeme: 11.4.2021. 23:21:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 999
  • Montana
   Kod: KP LIB 24
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 9.4.2021. 23:24:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 1014
  • Sotonin znak
   Kod: TX LIB 51
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.4.2021. 22:47:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 1119
  • Ledeni ratnik
   Kod: KT ZS 385/386
   Ocjena: 79%
   Vrijeme: 5.4.2021. 23:09:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 1151

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   Aukcije

   Forum