Aljaska

Zagor

ZG SD 12/14 | 184 str.

U potrazi za Natom Murdom i Anyom, Zagor, Chico i Akutan se nađu na Aljaski usred malog rata između ruskih kolonista i domorodačkog plemena Tlingit.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Pobunjenici
  ZG SD 12
 • Aljaska
  ZG SD 13
 • Ratnici gromovnika
  ZG SD 14
 • Aljaska
  ZG VEOP 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Gli ammutinati
  ZG SR 348
 • Alaska
  ZG SR 349
 • I guerrieri del tuono
  ZG SR 350

ZANIMLJIVOSTI

 • Zagor prvi put na Aljaski.
 • Drugi susret sa Rusima (ZG ZS 366/368), ovaj put prijateljski.
 • Drugi susret sa Henryem Summersom - Kradljivcem sjena.
 • Upoznao je novu simpatičnu posadu koju predvodi kapetan Honest Joe, sa kojima je na kraju nastavio svoju turneju (Next Stop: California!), a Tlingite je, kao i obično, ostavio u uvjerenju da ga je Manitu poslao na Zemlju da sredi neke sitnice, pa mu je stoga dao ljudsko obličje.

U ovome broju predstavio nam se drugi iz Next Generation crtača - Mauro Laurenti. Njega krasi, prije svega lepršavi stil. Crtač je, dakle, laka, brza, elegantna poteza, sa izraženim osjećajem za prostor i karakterizaciju likova, a kontrast mu je također jača strana. Kao i kod većine Next generation crtača (osim već afirmiranog i dosta poznatijeg u svijetu eurostripa Marcella), smatram da njegovo vrijeme u Zagoru tek dolazi. Drugim riječima, ova turneja je neka vrsta afirmacije i navikavanja javnosti na reforme, stoga se ne treba čuditi niti zabrinjavati zbog pojedinih gafova. Pojedini crtači su još uvijek u fazi eksperimentiranja i traženja odgovarajućeg stila. Tako je Laurenti ovdje od mene dobio 8, jer se u nekim situacijama kod samog Zagora primjećuje kopiranje zna se koga - boga Ferrija. To se najviše vidi u gro-planovima i u pojedinim akcijskim sekvencama. Inače, budući da mu je ovo prvi ozbiljniji angažman, ne računajući Kradljivac sjena, može nekako i proći. Scenarist je ovdje također izvrsno odradio svoj posao, tako da i ovdje ima dosta zanimljivih likova. Pogledajmo.

Princ Rezanov - Ima sve što je potrebno za jednog lidera: Stas, hrabrost, upornost, diplomatsku vještinu, toleranciju, a bome i pravo zgodnu rodicu.

Igor - Ukoliko vam zatreba odan i povjerljiv, korpulentan suradnik kozačke krvi, preporučujem vam Igora. Nećete se pokajati.

Koyak - Častohlepni, beskrupulozni poglavica koji žrtvuje svoj narod i običaje zbog vlastitih osvajačkih interesa.

Skulk - Čovjek odan miru i toleranciji, jedna od mnogobrojnih žrtava Koyakove ludosti.

Grigori - Žrtva međunarodne veleizdaje.

Princeza Nadia - Tvrdoglava, odvažna, zgodna ruska princeza. Idealan model za Kradljivca sjena.

Otac Benjamin - Umjesto da spašava živu glavu, on moli Boga da mu je sačuva. On i još 50-ak vjernika.

Honest Joe - Demokratski nastrojen kapetan posade broda "North Star", u ovoj, kao i u nekim budućim epizodama jedan od ključnih likova u Zagorovu svijetu.

I na kraju, naslovnice. Prva zbog samog ambijenta dobila je 10, a druga zbog dobre ideje, a loše realizacije - 5. Da ne cjepidlačimo 8. To bi bilo to. Doskora - lijep pozdrav svima.

Naprijed

ZG SD 09/11 Nestali istraživač

ZG SD 14/16 Zmajevi gusari

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 8, 7

  Odlična priča.Moj omiljeni negativni Zagorov lik Nat Murdo se vratio i počeo izigravati dobrog "dječka" da bi na koncu pobjegao i se spasio.Dosta o Murdu, zanimivo je kod Koyaka, gdje moraju Zagor i ostali ostati zbilja mirni, jer im se Koyak namjerno izruguje.Tužan kraj, kad se rastanu Chico i Akutan, koji su zbilja postali dobri drugovi.Crtež je dobar.
  03.11.2003
  17:50:00 sati
  Anton Mikl
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Nakon odličnog predhodnika,ovo je lošiji stip ali ipak solidan.Rusi,Aljaska,Indijanci,Murdo,Akutan,"kradljivac sjena"..ajde može proći.Nakon zasjede u šumi,za koju je Zagor elegantno shvatio uz pomoć crteža one ptice,kreće akcija do samog kraja.Laurenti je jako dobar,sviđa mi se njegov lerpršavi stil,ali tek u "Osveta vudu" je onaj pravi.Od naslovnica,izdvojio bih drugu,kad Zagor izlazi iz vode.
  06.11.2003
  12:13:00 sati
  Aco
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  to je epizoda za koju sam emotivno vezan,ahhh nat murdo stari dobri covjek,crtez mi se svidja ne pretjerano ali dovoljno da dam 8.naslovnice su dobre ali malo zbrčkane ali eto sve u svemu zanimljiva priča sve ok epizoda koju nikake ne bi propustio
  06.11.2003
  13:03:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Zaista odlična epizoda. Nešto lošiji crtež, no Laurenti će se iskazati tek u idućim brojevima. Naslovnica Aljaske je odlična. Jedan od najboljih Ferrievih.
  17.11.2003
  01:43:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 6, 9

  Verovatno pripadam legiji ferijevaca ali drzim do toga da je ovu inace dobru epizodu unistio Laurentijev sraman crtez. Nije Murdo jak kao u "...istrazivacu" ali je i ovde na nivou. Jeste se Laurenti (neznatno) popravio ali ovakav crtez je ipak ono sto bode oci.
  21.11.2003
  18:58:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  10, 7, 8, 6

  Malo slabiji nastavak avanture na sjeveru, ali još uvijek na visokoj razini. Super je ideja o lovu na Nata Murda i premještaj radnje na Aljasku. Zanimljivo je upoznati tamošnje stanovnike, Aleute i Tlingite, a i njihova previranja sa Rusima kao kolonizatorima. Zamjerka scenariju je ta neodlučnost oko Murda, umjesto da mu Zagor razbije glavu onom svojom sjekirom, on se fino s njim priča i par puta ga prekori. A najveća nelogičnost u svemu tome, kako je Murdo u prijateljskom odnosu sa Rusima i Aleutima, kad je na početku pobio one ribare???????? Ovakvi propusti se ne bi smjeli događati. Laurenti ovdje još nije tako briljantan kao recimo, u Otočkoj skupini, no zadovoljavajući. Izgleda da on posebno voli Henryja Kradljivca Sjena, i ovaj put ga je smjestio u priču, hehe.
  23.11.2003
  15:14:00 sati
  stinky
  uredi
 • Top

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  kao sto stinky rece, manje uspjesan nastavak avanture na sjeveru, ali jos uvijek jedna od boljih prica iz novijeg razdoblja zagora. samim tim sto se nalazimo u novom krajoliku i srecemo nove likove i probleme iz njihovog zivota. laurentti je odradio dobar posao, ali mislim daje bio bolji u "kradljivac sijena"
  11.05.2004
  11:01:00 sati
  Top
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Jedna meni od najdražih epizoda Zagora. Zagor u sasvim nepoznatom svijetu Aljaske. Stvarno me se dojmila epizoda tek nakon drugog čitanja i sad je smatram jednom od 5 najboljih Zagorovih epizoda. zagor susreće Kradjivca sjena i Nata Murda i to daje još bolju epizodu. Za pamćenje!
  24.09.2004
  10:10:00 sati
  Koresh
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 67%

  9, 7, 3, 10

  Opet dobra prica, ali opet mi smeta crtez. Ponekad si mislim da je u nekim Zagorovim epizodama odlicna prica i los crtez, a u nekim losa prica i odlican crtez. Naravno, nekima su crtaci poput Laurentija, Marcella i ostalih odlicni, ali za mene ti inace dobri crtaci nisu za Zagora.
  26.12.2004
  20:12:00 sati
  fishleg
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Deset godina je proslo od izlaska ove sjajne epizode. Procitao sam ju mnogo puta otad, i s ponovljenim citanjima nije gubila svjezinu. Volim Zagore s okusom povijesti, a Boselli se trudi da je u Zagoru bude: rat s Tlingitima, njihovo zauzimanje ruske kolonije Sv. Mihovil i osvetnicka kampanja Baranova, koje Rezanov prepricava Zagoru, povijesni su dogadjaji iz 1803. i 1804. Zanimljivo je da je Baranov oruzje, ukljucujuci i topove, kupio od americkog kapetana-lovca na krzna Joea O'Caina (O'Caineu je to oruzje preostalo iz americkog rata za nezavisnost), koji je vjerojatno posluzio kao model za lik kapetana Honest Joea.
  Prica je majstorski ispricana, zanimljiv je prikaz tlingitskih obicaja, podbadanje Koyaka i Rezanova, cak i Zagorovo izigravanje indijanskog Mesije-poslanika Velikog duha ovdje nije iritantno. Laurentijev crtez je zadovoljavajuci, posebno su dojmljive scene borbe u sumi i krupni pejzazi kao sto je onaj tlingitskog sela ili utvrde Sv. Mihovila.
  13.08.2005
  17:30:00 sati
  VALTER
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  odlična epizoda s murdom koji mi sve više u zadnje vrijeme postaje najveći negativac,upoznali smo i aljasku:))))
  03.10.2005
  02:41:00 sati
  globinjo
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Dobra epizoda, a najveće zasluge za to ima fenomenalni Nat Murdo. Baš prava klasična Zagorova pustolovina; upoznali smo Tlingite, Ruse i Aljasku. Za crtež je ovaj put bio zadužen Laurenti i vidi se kako je lošije crtao u ovim njegovim početnim epizodama, npr. u Osveti vudu i Povratku Nata Murda je puno bolji. Spomenuo bih par najboljih trenutaka a to su borba u šumi na početku, borba Zagora protiv tojice najjačih u plemenu i skoro sve scene u selu Tlingita kad se objašnjavaju običaji. Naslovnice su jako dobre, posebno ova di Zagor izranja.
  15.10.2005
  23:31:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  10, 10, 8, 1

  Priča i scenarij su vrlo dobri i zanimljivi.Crtež je solidan ali mi se ne sviđa.Za naslovnice imam vrlo veliku zamjerku jer koliko ja znam na Aljasci ima snijega,a na naslovnici nije nacrtan.
  31.10.2005
  21:24:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • sdragan@

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  I meni je zapalo za oko ta nelogicna situacija oko murda...na koju foru je mogao biti u prijateljskom odnosu sa Rusima i Aleutima kada je na pocetku price pobio nekoliko njihovih clanova plemena i ostali ga zarobljavaju?!OK. stoji ta stvar da su ga ostavili kako bi pomogao u odbrani grada ali??? ona ubistva sa plaze su se desila mnogo,mnogo dana ranije, odavno je vec trebalo da bude osudjen na smrt, najvise zbog ubistva onog malog Aleuta.Totalno nelogicna situacija.
  Ostalo je OK.Dobar nastavak jedne dobre price...Crtez mi deluje malo praznjikavo posle one Marccelove majstorije u predhodnoj prici ali nije mi puno smetalo.Sve u svemu-solidno!
  16.04.2006
  15:46:00 sati
  sdragan@
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  Više mi se sviđa "Nestali istraživač.
  23.04.2006
  15:38:00 sati
  jack 50
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  "lakše nego popiti šalicu čaja!"
  25.06.2006
  01:49:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Kada sam poceo citati ovu pricu normalno su mi u oci zapali prve stranice i njihov crtez. Prvo sto sam pomislio KATASTROFA. Ali onda je dosla i sledeca sveska i stvari su se poceli menjati. Mislim da je Laurenti odlican crtac (ima odlican smisao za perspektivu, za ulepsavanje krajolika, za senke, za stvaranje ambijenta). Ali mislim da je mnogo neozbiljan crtac. Nema onaj finish linija i mogao se potruditi da Chica crta vjerodostojnije. Ovaj crtez bi vise odgovarao alternativnijim stripovima a ne Bonellievskim ali eto ja sam se navikao nakon nekoliko njegovih epizoda a izgleda da je to slucaj i sa svim ostalima. Sada jedva cekam broj koji je on crtao mozda ne zbog toga sto mi se crtez mnogo svidza vec zbog toga sto takav crtez retko gde mozemo vidjeti. Zbog toga sam mu dao samo sedmicu ali u nekom drugom slucaju mozda bih mu dao i desetku.
  Dosta je bilo oko crteza. Prica mi se zaista svidela. U stvari u njoj nema bas nista, nema zavrzlame sto mi se bas svidza vec jedna avantura koja samo ide po nekom pravom koloseku. Zagor i Chico susrecu ruse onda idu u selo Tlingita gde je lepo objashnjena njihova kultura, srecu Henrija Sumersa pa ga spasavaju sigurne smrti i na kraju je bitka za spasavanje ruskog grada. Sve u svemu prica koju cine ljudi. Mozda mi se bas zbog toka dopada Boselli. Kod Burattinija su stvari malo zakomplikovanije sto ne ide bas u suglasnost sustine Zagora. I stari Nolita je imao ovakav pristup scenariju i smatram da je bas zbog toga Zagor uspeo.
  Na kraju moram samo dati zakljucak da je ovo jedna odlicna epizoda koju mogu procitati vise od jednom.
  27.06.2006
  15:25:00 sati
  ljuso
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Skoro jednako dobar nastavak "Nestalog istraživača". Akutan u potrazi za Anyom, svojom skvo koju je oteo Nat Murdo na kraju prethodne epizode. Pojavljivanje novih kvalitetnih likova poput princa Rezanova i njegovog vjernog pratitelja Igora. Murdo i Zagor prisiljeni na suradnju da bi na kraju opet Zagor izvukao deblji kraj. Laurenti odlično crta, osim ponekih osilacija kod lica glavnog junaka (čini mi se da se tu petljao i neki drugi crtač). Ženske likove crta izvrsno, tako da Anya izgleda bolje nego u Marcellovoj interpretaciji, a ni princeza Nadia nije za baciti! Zagor upoznaje još jednog kapetana broda - Honest Joe-a, tako da sasvim sigurno više nikad neće morati plaćati prijevoz jer će uvijek naići na nekog starog znanca koji će ga besplatno povesti preko bilo kojeg mora. Naslovnice su solidne.
  05.08.2006
  14:23:00 sati
  Vega
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  boselli i u nastavku odiseje po sjeveru nastavlja u odličnom tonu. laurenti nije odličan kao u ostalim epizodama, ali dovoljno za osmicu.
  27.09.2006
  17:37:00 sati
  piquet
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...likovi odlični,al mi okolią nekak nije sjeo...al vidi se da se zagorova počela dizati...
  12.01.2007
  21:54:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Predobra epizoda u kojoj na samo malo više od 2 stripa ima više uzbuđenja i originalnosti nego u 50 drugih Zagora. Razlog tomu je Boselli koji teži maximalno iskoristiti zadati prostor. Tu su Rusi, nova indijanska plemena za koja nismo saznali u prijašnjim Zagorima, H. Summers, Koyak, totem - kanui, Zagorov orao - ptica gromovnik, Novi Arhanđeo, krajolik, Nat Murdo, Akutanov bijes, Honest Joe, niz sporednih likova poput Igora i vrača. Dobra je baza sa uskim vratima gdje jedan čovjek s toljagom može potući čitavi bataljun neprijatelja. A tek ona izjava kad je pala kiša nad Novim Arhanđelom: "Kiša će pogasiti vatru, ali i uzavrele duhove Tlingita!" Laurenti je pomalo specifičan, ali odličan crtač koj briljira u oslikavanjeu krajolika i pejzaža, a i crteži mu odišu poletnošću, zanosom i snagom. Jednako dobro je oslikao ovu epizodu kao i Stranac u Pleasentpointu. Naslovnice su dobre, posebno Aljaska. Volio bi da kod Ratnika Gromovnika Ferri nije nacrtao trag metka. Naslovnica Pobunjenici mi je zbog one male noge slabija od ostalih. 
  07.05.2007
  14:57:00 sati
  Inferno
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  neprekinuti niz odličnih Zagora nove generacije
  25.08.2007
  18:28:00 sati
  lwood
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 86%

  10, 8, 8, 8

  Avantura se nastavlja, nakon bijelih prostranstva sjevera, na red je došla i Aljaska. Zagor, Akutan i Chico na strani Rusa protiv podivljalih Tlingita, u epizodi punoj akcije. Ostaje misterij zašto Rusi nisu ubili Nata Murdoa, nakon što je ovaj hladnokrvno smaknuo one aleutske ribare na obali... Laurentijev crtež mi je odličan, mada se slažem da će u kasnijim epizodama biti puno bolji. Ona njegova vinjeta, kada dolazeći kanuom s mora Zagor i ostali ugledaju tlingitsko selo "uklješteno" među stijenama, mi se zauvijek urezala u pamćenje. Naslovnice dosta dobre.
                       
  23.09.2007
  19:00:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.09.2007
  21:51:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  Solidno, ali meni ništa više od toga.  Stvarno ne mogu ništa konkretno prigovoriti, nije to loše, ali jednostavno me nije "prikovalo" uz štivo.  Čak mi je i Laurenti bio bolji u Kradljivcu sjena.  Pogriješili ste za nelogičnost u scenariju - naime Murdo je pobio Tlingite na početku, a ne Aleute!  Pogledajte dio kada se ribar obraća božanstvu, eksplicitno je navedeno da se radi o Tlingitima.
  17.03.2008
  19:47:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ove epizode neću nikad zaboravit. Jadan onaj časnik što ga Murdo ubio. Nat Murdo.
  16.11.2008
  12:47:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 4, 7

  Crtež je loš i to je ovdje problem.Laurentijev Zagor je jednom riječju presmiješan. Priča srednja žalost, ništa posebno u biti. Da je bar Zagor ubio Nata u ovoj epizodi možda bi mi bila malo bolja.
  03.02.2009
  22:40:00 sati
  supermike
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  sasvim solidan nastavak velikog putovanja, u početku ima jednu scenarističku grešku, jer su rusi i aleuti u mirovnom pohodu, a kad rus shvati da zagor i čiko nisu tlingiti, zaustavlja svoje ratnike, lijepo je on zamislio dolazak na potalachda ispravim stinkya - murdo je poubijao tlingite, pa je zato prijatelj aleutimainače, ovi indijanci sa sjeverozapadne obale su mi uvijek bili zanimljivi, prvi susret s njima mi je bio u psdz 'duga obala', ali tamo su nootke, koji imaju puno dodirnih točaka s tlingitima: brkovi, robovi, ribolov, čak i kitolov...
  05.03.2009
  16:48:00 sati
  ken2
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 8, 6

  Onako, srednja epizoda.

  Pimjetno je da je Laurenti u ovoj svojoj drugoj epizodi bio bolji nego kasnije.

  U nekim kadrovima je Ferri crtao Zagorovo lice, ili je on licno, ili je Laurenti bukvalno precrtavao Zagorovo lice sa Ferrijevih radova.

  Sporni momenti

  26.02.2010
  12:45:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  10, 10, 5, 10

  Odlična priča i odličan nastavak Zagorovog putovanja sa jednim od najboljih negativaca.Crtež loš.

  02.07.2010
  17:13:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 92%

  8, 10, 10, 8

  Laurentija obožavam. Baš crta nekako živahne likove. Lov na Murdoa, pojavio se Henry, zavrzlame između Rusa i starosjedioca... Cijeli ovaj niz od Nestalog istraživača pa do povratka u Darkwood je super. U toj fazi je stvorio nove neprijatelje i prijatelje, Zagorov svijet se dodatno obogatio.

  02.07.2010
  17:31:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Dobra priča, odlično ispričana zanimljivi likovi. Prisustvo Nata Murda veliki plus. Uvijek mi je zanimljivo kad se provuku neke istorijske činjenice. Crtež dobar a može bolje isto važi i za naslovnice.

  29.01.2011
  12:26:00 sati
  malek
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  odličan nastavak sage

  17.02.2011
  21:16:00 sati
  split85
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  01.04.2011
  22:41:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Solidna usputna priča sa dobrim scenarijem. Laurenti još uvijek ne momente kopira Ferrija, ali doći ubrzo i on na svoje.

  29.04.2011
  22:35:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dokaz da i kod Zagora se neprijatelji i prijatelji mjenjaju i to vrlo uspješno.

  30.05.2011
  20:03:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlično nastavljen niz Zagorovih pustolovina van Darkwooda.. Nat Murdo mi je osobno jedan od najboljih likova u Zagorovom svijetu.. Još dok tome dodam Ruse i Tlingite, veoma dobro dočaranog princa Rezanova, Akutana, te Henryja - Kradljivca sjena, sve same pohvale na račun ove epizode.. Laurenti je po meni sasvim solidan crtač i uživam u njegovom lepršavom i drugačijem crtežu.. Naslovnice su iznad prosjeka..

  17.06.2011
  19:37:00 sati
  allessi
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  23.06.2011
  16:47:00 sati
  macca1985
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 6, 7

  Ne shvatam stvarno zasto svi ovoliko hvale ovu epizodu.  Ovo je klasicni mediokritet: prica, crtez, pa bogami i naslovnice.  Ako je ikad bio slucaj u Zagoru da neke epizode jednostavno imaju previse akcije, onda je ovo taj.  I to nije ni zanimljiva ili uzbudljiva akcija, nego nego trcanje, tucenje, pucanje koje je jednostavno dosadnije od Biblije.  Jedina dobra tacka je Nat Murdo, i kako je lukavo uspio da uvjeri Zagora kako se kaje za sve sto je uradio, samo da bi kasnije ponovo zajebo sve njih, i kidnuo.  Taj dio je odlican; ali ono ostalo sa Koyakom je naivno i dosadno. Naravno, to sto Laurenti ovo crta ne pomaze situaciji ni malo.  Osrednje.   

  08.07.2011
  16:44:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Lepa epizoda, Zagor novog vremena i novih generacija, Zagor koji se konacno oslobodio okova koji su ga vukli dnu. Brzo, dinamicno, agresivno, utemeljeno, preporuke su za svakog prvog Zagorovca koji nije zaostao ne Tonineliju i Svetom drvu.

  08.07.2011
  19:20:00 sati
  kasper
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Dobra priča, zanimljivi likovi, scenarij prepun smislenih preokreta i solidan crtež karakteristike su koje čine ovu epizodu kvalitetnom. Palac gore!

  20.08.2011
  03:20:00 sati
  konj87
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Zanimljiva epizoda.

  28.10.2011
  16:41:00 sati
  Patrix
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Princ Rezanov se otvoreno hvali da su Aleuti njihovi sluge, a s druge strane pokazuje otvoreno neprijateljstvo s Tlingitima ne zbog njihovih upitnih moralnih stajališta i prakticiranja ropstva, nego samo zato jer se ne žele pokoriti tj. oni su slobodan narod. To je srž prinčevog, neću reći licemjerstva, ali sigurno dvoličnosti; jer ne smetaju mu Tlingitski loši običaji nego njihova sloboda.

   

  Boselli je s Henryem Summersom natjerao Zagora da izađe iz uloge promatrača i da se aktivno uključi u tok događaja.

  Ovo je izbor – smrt Henryu Summersu ili smrt cijeloj ruskoj koloniji. Što Zagor izabire? Ništa! On ide svojim putem. U ovom trenutku se vidi intuitivna priroda scenarija, Zagor se poziva na pticu Gromovnika! Naizgled nevažan detalj, usput spomenut, je postao najpresudnija stvar i prekretnica u događajima. Ono što je još fascinantnije, Zagor spašavanjem Henrya je spasio i sve njih jer im je on dojavio za zamku u šumi.

   

  Par interesantnih detalja:

  - Usred očajničke situacije u katedrali, Bog s neba šalje kišu.

  - Nakon borbe s Tlingitima, Boselli je dao Čiku da iznese genijalnu ideju kako spasiti Novi Arhanđeo i dostići tlingitske kanue.

  - Vizualno impresivna tabla dočeka u selu Tlingita.

  - Na 87. stranici Aljaske, koji kontrast na licima ovih žena, jedno hladno aristokratsko, a drugo pokorno i pomalo uplašeno.

   

  Mauro Boselli

  Koja nevjerovatna završnica priče, na scenu stupa Honest Joe, koji je samo jednim pojavljivanjem stao po svojoj karizmi uz bok Fishlegu i njegovoj posadi.

  Boselli s Nestalim istraživačem i ovom pričom dostiže kvalitativne standarde velikog Nolitte.

  Fasciniran sam lakoćom kojom barata sa događajima, ljudima, kulturama, vjerovanjima... Samo jedan primjer: priča počinje s tri ribara iz lokalnog plemena, u tri table nam je sa par poteza „pera“ oslikan njihov cijeli duhovni univerzum.

  Priča i scenarij sadrže nevjerovatan broj likova, tu su svi: od indijanskih domorodaca, kolonijalističkih Rusa, Inuita, engleskih plemića, ruskih plemića, predstavnika vjerskih zajednica, američkih moreplovaca... Nisu to prosječni darkvudski kliminalci, ovo je „stvaran“ svijet! U sred tog nebrojenog mnoštva ljudi, među tim morem sukoba, "plovi" Zagor i spretno upravlja tokom događaja. Boselli postavlja neke nove standarde za Zagorove scenariste.

  Što se tiče crteža, on  je skoro pa izvrstan. To je bilo vrijeme kada je Laurenti još uvijek bio "zelen" u Zagorovom staffu, tako da se trudio da bude što bliže klasičnoj interpretaciji Zagorovog lika. Danas crta više fušerski.

  18.04.2012
  18:29:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 8, 10

  Sjeverne pustolovine vraćaju me u djetinjstvo. Zanimljiva epizoda s pregršt neobičnih likova. I također bi naglasio impresivnu tablu dolaska u selo Tlingita.

  10.05.2012
  12:50:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  5, 4, 6, 6

  21.05.2012
  12:51:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Uživancija!

  14.06.2012
  02:36:00 sati
  Deki86
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Nešto slabije, i na momente malo i dosadnjikavo, ali ipak ok epizoda.

  31.08.2012
  12:40:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  23.03.2013
  16:48:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Ova priča ima malkice zanimljiviju radnju od Nestalog istraživača, ali ni ova nije bogznašta posebna. Sporednih likova ima pun kurac, glavni lik se gubi u svom tom metežu. Nelogičnost s Murdovim pokoljem ribara (koji je vidim već spomenut) također malo spušta ocjenu. Najbolji dio je Zagorova borba s trojicom Tlingita. Ime Honest Joe više priliči nekom prodavaču auta nego kapetanu. :D

  Laurentijev stil mi se sviđa, a posebno dobro crta akcijske scene, no neki crteži Zagorove face kao da su prekopirani od Ferrija. Prva naslovnica sjajna (jedino ne znam kako je to kanu nagnut), druga također.

  08.09.2013
  08:39:00 sati
  Opti
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Scenarij ne dobija desetku zbog nelogičnosti na početku, a to je da su indijanci Aleuti trebali davno riještiti Nata Murda nakon što je on hladnokrvno, kao životinje, ubio troje odraslih pripadnika plemena i dječaka!! Po pitanju priče, sve ostalo je za desetku. Za razliko od Marcella, Laurenti točno crta puške Henry (iako ih tada još ne bi trebalo biti (patentirana 1860.), ali ta povijesna nepodudarnost je već od prije poznata u Zagoru) , a i crtež mu je, iako manje detaljan, dosta dinamičniji od Marcellovog.

  28.11.2013
  17:48:00 sati
  Spock
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  12.01.2014
  15:39:00 sati
  velka031
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 7, 5

  Ok nastavak prethodne epizode. Zagorov svijet se prosiruje,sto je za veliki plus. U prici se pojavljuju Rusi,vrlo dobro i povijesno opravdano. U prici akcije ne fali. Scenario prima dimenzije pravog rata. Rusi se bore za goli opstanak. Pleme Tlingit mi je prenaivno prikazano,"ptica Gromovnik",Zagorova majica itd. . To bas i nije trebalo. Ne uzimaju se vise kao ozbiljan protivnik. Mada,i takvi mogu da te roknu. Nat Murdo ok lik,al njegova uloga nije bas precizno obradjena. Crtez mi nije vise na vecoj razini. Sedmica sa debelim minusom. Naslovnice,lose su,jednostavno lose.

  P.S. Recenzija "premalo tanka". (Bez uvrede)

  11.04.2014
  10:19:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Odiseja se nastavlja u epizodi koja je puna akcije od pocetka do kraja. Boselli je sagradio temelj sa Nestalim Istrazivacom i sada moze dati gas od samog pocetka. On nastavlja sa realisticnim tretmanom Zagora i opet nas ubacuje u historijski kontekst, ovaj puta sa ruskom kolonijom na Aljaski. Boselli produbljuje karakter Nata Murda a ujedno i uvodi hrpu novih, odlicno napisanih, likova. A pritome nikad ne gusi akciju. Covjek je jednostavno na vrhuncu snaga u ovome periodu i citalac se moze samo diviti kojom lakocom on manevrira sve te likove, akciju i zaplete a da prica nikad ne gubi tempo ili se cini sklepana. I opet, ja nebi stavio Aljasku u vrhunac prica iz SA odiseje a to puno govori o visokom nivou koji Zagor dostize u ovom neo-zlatnom periodu.
  15.10.2014
  20:08:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  odlična epizoda,akcija non-stop.i vječno pitanje..ko je prvi počeo.tlingiti ili rusi.hutui il tutsiji.hrvati ili srbi.nastavi niz...

  11.02.2015
  08:33:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  10, 8, 8, 9

  12.03.2015
  15:54:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Ne mogu reći da ovdje ima nešto posebno loše ali daleko od toga da me impresioniralo. Išlo se na avanturu gdje će u prvi plan doći scene borbe sukobljenih strana a manje pozornosti se dalo nekim maštovitijim razlozima zbog kojih je uopće do nje došlo. Nekoliko nelogičnosti ima u događanjima prije tih sukoba; Rusi odlaze na slavlje kod Tlingita s kojima su do nedavno ratovali a ni sada nisu u najboljim odnosima, vidljiva netrpeljivost dviju strana na samome slavlju gdje se stječe dojam kao da svi samo čekaju neku iskru koja će do kraja zapaliti strasti, postavljanje zamke u šumi za goste baš u određenom trenutku a moglo se to napraviti i ranije uz manje komplikacija. Kod te situacije je dobro izvedeno Henryjevo upozorenje sa crtežom ptice i skrivenom porukom na njezinim krilima ali nakon toga se malo previše otišlo na razradu borbe. Bode u oči to što su se Tlingiti odlučili na napad na rusku koloniju koja je bila dobro utvrđena i moralo im je biti jasno da će pretrpjeti velike gubitke ako je žele osvojiti. Koyak mi izgleda kao lik koji više izaziva podsmjeh nego poštovanje, pogotovo kada vidim onaj kljun na njegovoj glavi i baš mi je drago što je na kraju završio tako kako jest iako ta scena njegove borbe sa Zagorom ne plijeni posebnom pažnjom.

  Laurenti je radio po sistemu toplo-hladno; u prvoj polovini je bio vrlo dobar, pogotovo prikaz Zagorovog lica u krupnom planu, ali što je priča odmicala tako je i on polako gubio tu nit i manje pažnje posvećivao takvim detaljima. Ipak, ovo je njegov najbolji rad kojega sam do sada vidio pa ću mu zbog toga dati ocjenu više nego što bih trebao.

  16.04.2015
  19:35:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  04.05.2015
  12:50:00 sati
  GigaBeer
  uredi
 • jova

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Odličan strip. Zaslužio je mnogo bolju recenziju.

  Obavezno pogledajte Solarov komentar.

  10.07.2015
  19:30:00 sati
  jova
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 8, 8

  29.07.2015
  12:31:00 sati
  tinton
  uredi
 • Leonid

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  25.08.2015
  22:03:00 sati
  Leonid
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  11.06.2016
  23:01:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 84%

  10, 9, 7, 6

  Odlicna epizoda,Laurenti je dobar crtac ali meni je bolji u kradljivcu sjena,naslovnice mi se ne svidaju!

  29.10.2016
  23:26:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  24.02.2017
  17:05:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  21.01.2018
  21:42:00 sati
  Nedo
  uredi
 • ray_barone

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  20.10.2018
  09:06:00 sati
  ray_barone
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 58%

  5, 6, 5, 10

  02.12.2018
  12:33:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 5, 9

  Čisto osrednje. Ne pomaže ni loš Laurentijev crtež.

  18.06.2019
  11:10:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  21.01.2020
  14:10:00 sati
  goghy
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Željeznica neće proći
  Kod: KT LU 2/3
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 69
 • Animal Noir
  Kod: ALBUM IDW 1
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 154
 • Poslije apokalipse
  Kod: NN LIB 55
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1052
 • Crno zlato
  Kod: TX ZS 645
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 726
 • Prokleti novac
  Kod: GL BO 4
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 347

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Izgubljeni svijet
  Kod: ZG VEC 107/109
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 2308
 • Mortimer: Zadnji čin
  Kod: ZG LU 271/274
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1946
 • Ratnice
  Kod: ZG VEC 99/102
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 1883
 • Svijet Nancy Porter
  Kod: NN ALM 7a
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1471
 • Gil
  Kod: DJIL LMS 1
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum