Razbojnici

Zagor

ZG SD 17/18 | 192 str.

Zagor se sukobljava sa bandom razbojnika čije je vođa Nat Murdo.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Razbojnici
    ZG SD 17
  • Okršaj u Los Angelesu
    ZG SD 18
  • Okršaj u Los Anđelesu
    ZG VEOP 33

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Bandidos!
    ZG SR 353
  • Sfida a Los Angeles
    ZG SR 354

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor prvi put u Los Angelesu.
  • Treći susret sa Nat Murdom.
  • Chico nas je malo podsjetio na prve srazove sa Hellingenom, epizoda Na tragu Titana.
  • Spominje se i Honest Joe.
  • Zagor, što je pozitivno, ovdje djeluje timski u većini slučajeva, osim u obračunu sa Murdom, naravno.

Što se tiče epizoda iz tzv. Zagor-The Next Generation perioda, ova je zasigurno stekla kultni status iz tri razloga: Najbolji scenarist, najbolji crtač, te najbolji negativac nove generacije. No hajd’mo kronološki. Sama radnja je smještena u jednoj od najatraktivnijih, ako ne i najatraktivnijoj lokaciji Sjeverne Amerike - Los Angeles, California. Savršena pozornica za posljednji čin drame Zagor VS. Murdo. Dalje, Murdo. Mislili smo da o njemu znamo mnogo toga , no i ovdje nas je (ne)ugodno iznenadio. Zahvaljujući njegovoj vrhunskoj kreativnosti, upoznali smo Californiju uzduž i poprijeko. Od pustih, siromašnih krajeva, preko sakralnih objekata, odmorili smo se na imanju bogatog veleposjednika, divili se krajobrazima sa visokih litica, kanjona i na kraju se kulturno, turistički uzdigli u budućem megapolisu Los Angelesu. A uživali smo u njegovim verbalnim duelima sa akterima ove priče, što negativnim, što pozitivnim. I na kraju, čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je samo reći - Raffaelle Della Monica. Svoj status je izgradio u Alan Fordu, Mister Nou, Texu, da bi se sve, srećom po sviju, poklopilo u Zagoru. Della Monica ima sve što je potrebno da se bude najbolji-na vrlo lijep i izražajan način pravilno raspoređuje sve elemente, tačno gdje šta treba i koliko treba, pa bilo da je riječ o prostoru, likovima i predmetima smještenim u istom, pravilno odrađeni kontrasti, kao i da karakterizacija likova.

Narednik Ramirez je klasičan primjer umjerenog oficira iz Zagorova svijeta koji je na strani pravde i objektivnosti. Iskazao se očuvajući prisebnost u ključnim situacijama poput bitke u crkvi, zasjede u kanjonu i završne bitke u Los Angelesu, dok je kapetan Torres klasičan primjer uobraženog oficira iz Zagorova svijeta koji, zbog svoje labilnosti i častohlepnih ambicija, dovodi u opasnost sviju, pa i sebe. To se najbolje vidi u scenama nakon bitke u kanjonu, gdje je zbog svojih suludih ambicija izgubio više od polovice svojih ljudi. Don Lope Della Sierr je gazda kojeg bi svaki radnik želio za svog gazdu. Dobar, racionalan, otvoren i bez predrasuda. Rolando & Ines Della Sierra tj. konjušar i kćerka veleposjednika sa svojim posebnim odnosom čine ovu priču jako simpatičnom. Njihov odnos će biti presudan za krajnji ishod situacije. Rolando je pokazao izuzetnu hrabrost i stabilnost u posebnim prigodama kao što su Inesina otmica, sraz s Murdom…

Što se negativaca tiče, da su Platero, Reata i ostali članovi bande bili bistri poput Angela, sve bi drukčije izgledalo. Ovako je Murdo bio prisiljen u jednom trenutku iznijeti prilično realnu konstataciju, a to je da se ne može daleko dogurati s bandom meksičkih pijanica. Povod za tu konstataciju je dobio u raspletu, koji se odigrao u L.A. Od sporednih likova tu su još i Otac Rafael, Mamica, Ujak Pepe, njegova žena, Alkalde koji su svojim pozitivnim osobinama unijeli dosta vedrine i dobrog duha u ovu ionako kvalitetnu priču.

Za ovu epizodu imam reći samo: Bravo, majstori! Dajte nam još ovakvih radova! A od silnog uzbuđenja sam zaboravio ocijeniti Ferria i naslovnice. Dileme nema-svima 10. To je to, tako se radi.

Naprijed

ZG SD 14/16 Zmajevi gusari

ZG SD 19/21 Sedam gradova Cibole

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Žiga

    Ukupna ocjena 48%

    2, 2, 9, 9

    Jedna od onih priča, koje se čitaju jednom i nikad više.Nije mi ništa posebno, Murdo kao Murdo, jedan od najlošijih ZG negativaca.Murdo u stvari ni sam ne zna šta on želi.On je početnik, koji nikako da uspije u onome šta želi, jednom kaže, da ne voli pobijati, drugi put pobije sve živo okrog sebe...čisti užas od ZG protivnika.Dobar dio priče mi je jedino u staroj misiji, kada se ZG i ostali približavju misiji i tamo mi vidimo sve one mrtve, a oni ih ne vidijo i mi možemo zamisliti, da se radi o zamki...sam kraj bio bi ok, ako ne bilo ZG monologa na samom kraju.Svaki čovjek sa malo pameti ne bi stajao usred vatre i govorio samom sebi, kako je nekoga prevario->Zagor govori Murdu, kako ga je prevario, no on ga više ne može čuti, jer je pao u vatru.Totalni užas.Narednik Ramirez i kapetan Torress čisti primjer dvojice vojnika->jedan pametan, drugi glup->previše puta upotrebljen motiv.Crtež je ok, zapravo vrlo dobar, možda jedina svjetla točka u cijeloj priči.Naslovnice su sasvim solidne, jedino mi Murdo na drugoj djeluje previše star.Priča, koje vrlo vjerojatno neču pročitati nikad više i brzo ču je zaboraviti.
    11.06.2004
    19:56:00 sati
    Žiga
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 9, 6

    Zagor se vraća kući, morski put uzduž Tihog oceana je prošao, sad slijedi sa zapadne na istočnu obalu i to pehaka, ili kako bi rekli cipelcugom. Na toj laganoj šetnji prolazi kroz Kaliforniju, Arizonu, Teksas, Luizijanu, Mississipi, Georgiju itd. Naravno, u svim tim zemljama dolazi do legendarnih avantura, ali i sukoba sa lokalnom kulturom i običajima. Tako ovdje imamo priliku vidjeti začetak Los Angelesa, kad još niko nije ni sanjao o Holywoodu. Kalifornija u sastavu Meksika, gdje se rijetko može sresti gringo (u biti je i danas Kalifornija puna Meksikanaca, ali se doselilo i ponešto gringosa). Sama priča nije nešto vrhunsko, ali je solidna. Konačni obračun Zagora i Murda i (lažna) smrt ovog zadnjeg (koji je usput postao i jedan od žešćih revolveraša). Ako se pažljivo prati ova epizoda, uviđa se ona glupavost koja se odigra kasnije, u Škotskoj: veliki Zagor oprašta sve Natu Murdu aka Kapetanu Midnightu. Kakvo licemjerje i nadasve odvratnost, Murdo u ovoj epizodi hladnokrvno ubije krčmara i njegovu ženu i još nekoliko nevinih ljudi, a Zagor (i scenaristi) mu sve to kasnije zaborave, kao, nije više važno, što je bilo, bilo je. Ovo me iritira, ta kukavička popustljivost. A osim toga, ni Zagor nije dosljedan, neke je Indijance pobio samo zato što su pili vatrenu vodu, također i neke bljedolike je koknuo tek onako, a onda se bratimi s hladnokrvnim ubojicom. To svakako nije u redu, plus u toj situaciji je previše mekan, to ne ide s velikim Gospodarom Darkwooda, ej, je li to Kralj Darkwooda ili neka pićkica, je li to onaj autoritet koji se nameće Indijancima, onaj koji sudi i izvršava presude nad svim zlikovcima. SVIM!!! Takve stvari na kraju dođu glave, nema polovičnosti, ili skroz ili ništa. Della Monica je dobar, između 9 i 10, u nekim situacijama mi nešto malo fali, Ferri je najslabiji u cijeloj priči, prva naslovnica još nekako, sviđa mi se žuta boja, druga je očajna, opet Zagor s onom moronskom facom.
    12.06.2004
    17:29:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    Solidno.Meni su sve priče koje se događaju izvan uobičajenih Darkwoodskih(pobuna Indijanaca/šverc alkoholom) okvira dobre,pa tako i ova.Oduvijek sam volio dobre i eksplozivne pucnjave,kao što su u samostanu kad vojnici upadnu u zasjedu i u kanjonu(opet zasjeda),gdje je Zagor pokazao zavidnu vještinu baratanja puškom.Sa Natom Murdom je Boselli promašio.Mada mi je jako simpatičan kao kapetan Midnight,teško je vjerovati da takav ubica odjednom postane borac za slobodu i plemenit zaštitnik slabijih.A o tome kako mu Zagor sve oprosti a sam je npr. spreman ubiti cijeli garnizon vojnika da bi dokazao nečiju nevinost neću ni govoriti.Dajem plus za Murda što je Chica cijeli dan držao zatvorenim u kavezu na kalifornijskom suncu.Bravo.Jedino mi je loše prikazan sam grad,Los Angeles,koji izgleda kao neko manje selo sa 30-ak žitelja i par stračara koje bi trebale predstavljati kuće.Gdje su plaže,kurve,skitnice,noćni lokali,Staples Center?Loše prikazano,u svakom slučaju.Della MOnica je i meni jedan od boljih crtača.Scene borbi su mu super ali u većim kadrovima se malo izgubi a ni pozadine mu nisu najbolje,tako da nije još na razini kao u Vampiru.Što se naslovnica tiče,one me podsjećaju na Galepove škrabotine.Zagorove poze su katastrofa.Baš me zanima u koliko vremena Ferri nacrta jednu naslovnicu..
    15.06.2004
    15:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ovdje dolazim u iskušenje da otvorim topic Zagor Unified Theory zbog Murda iz Razbojnika koji nikako ne može biti isti Murdo iz Otočke skupine. Zagor je, sada sam u to siguran, peder, duboko zaljubljen u Nata Murda - sve mu oprašta samo da osjeti stisak Murdove ruke. A sada pročitajte zadnju rečenicu Chica iz "Princa noći" o Fridi kao prijetnji i biće vam jasno da su nas dječački snovi o Zagoru kao heroju mogli navesti na gay-staze.

    Pohvale mom omiljenom recenzentu!
    16.06.2004
    12:27:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda iz serijala za Natom Murdom. Pomalo mi je bilo žao što je poginuo jer mi je bio odličan lik, makar negativac tako da je znao ukrasti pola stripa Zagoru. Istina, posljednji put u obliku kapetana Midnighta je bilo razočaranje, ali dovoljan prosjek. Izvrsna epizoda za svaku pohvalu za interesatnim likovima, za dovoljnom količinom akcije i napetosti. Istina, malo zasmeta što su neki banditi glupi za razliku od Angela, ali to je ionako uobičajeno za negativce. Sve to još popunjava i dobar crtež. A Brdar je napisao simpatičnu recenziju.
    17.06.2004
    23:09:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Witchblade

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ne znam za Zagora, ali stinky od mene ima cetiri ciste desetke, svaki put! :DDDD
    19.06.2004
    23:22:00 sati
    Witchblade
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Priči dajem sedmicu zbog toga što trebao biti posljednji okršaj s murdom,jer ja ne razumijem zašto su ga oživjeli u otočkoj skupini i povratku nata murda(sd 55,56).Za mene je to samo eksploatiranje jedne ideje do krajnjih granica.Scenarij je i više nego solidan,crtežu se nema puno toga prigovoriti dok su naslovnice nemaštovite,iako dobro nacrtane
    05.07.2004
    01:45:00 sati
    mradje11
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kao shto vec neko rece neverovatno da je ovo isti taj Murdo koji je Zagora doslovno "navodio na tanak led". Odlicna epizoda koja ustolicuje Della monicu kao najbliskijeg crtaca onim originalnim crtacima. O Boselliju se sve zna, ponovo je u elementu. Ovaj murdo je takav zlocinac da me ne bi iznenadilo kad bi se otkrilo da je vanbracni sin profesora Hellingena. Ali to ce mozda biti kasnije kad ih zahvati Alan Ford sindrom.
    08.07.2004
    18:38:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    .
    13.07.2004
    18:58:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    crtez perfekt buducnosti ima u novoj crtackoj generaciji.prica je super cak mi je i machine (u mister noa)da je medju boljim zagorima.nat murdo se valjda smirio poslije .
    29.07.2004
    22:59:00 sati
    nakai
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Predivna epizoda,čitatelju jako realno predstavlja Kaliforniju 19.stoljeća.Priča je fantastična sa genijalnim prizorom bitke u dvorištu samostana.Imamo borbu između zakona i razbojnika,te između Zagora i njegova neprijatelja Murda koja je ipak presudna.Ima sve elemente odličnog stripa,oduševljen sam Razbojnicima otkad sam ih kupio prije devet godina,jedna od najboljih epizoda!Svaka pohvala i Della Monici i starom majstoru Boselliju.
    22.08.2004
    16:35:00 sati
    Honest Joe
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jena od meni najdražih epizoda Zagora. Inače volim epizode koje se događaju po pustinjama. Kad god Zagor otiđe u Meksiko dogodi mu se pravi procvat. Naravno, nezaobilazni Murdo- čista petica, iako mi se više sviđala epizoda Povratak Nata Murda. Strip koji je nešto više od obične Zagorove priče.
    20.09.2004
    08:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najdražih epizoda Zagora ikad. Fenomenalna priča i crtež.
    30.09.2004
    18:48:00 sati
    Vorador
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo mi je jedna od ponajboljih epizoda...Prije svega odusevljava me Nat Murdo sa svojim zlocinackim planovima, onda banda meksikanaca koju nisan navikao da vidja u zagoru...sve mi je bilo napeto i stvarno epizoda je odlicna nema sto, samo ova zadnja naslovnica malo kvari dozivljaj,no sve u svemu po meni zasluzuje ovu ocjenu.
    02.10.2004
    05:11:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    ništa posebno,tema već prežvakana,što bi rekli francuzi,deja vu!
    24.10.2004
    09:11:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Meni, ako ne i najbolji Zagor. Dojam jedino kvare Zagorove noge na drugoj naslovnici. :-)
    20.11.2004
    11:42:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    pa sta znam,prosecno.
    07.05.2005
    23:29:00 sati
    manhunter
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Solidan strip. Nat Murdo je prikazan kao pravi hladnokrvni ubojica. Hmm, bas mu pase to prezime :)))
    Della Monica mi je dobar iako mi kao i Aci fali vise pozadine u njegovom crtezu.
    31.08.2005
    22:41:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Najjači dio ove priče su likovi i atmosfera. Svu pažnju je ponovo ukrao Nat Murdo. Baš je faca, svih lakoćom pobije u sekundi. Della Monica je odličan kao i uvik. Naslovnice su za vrlo dobru osmicu.
    13.10.2005
    23:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlična priča. Šteta što ima malo stranica.
    20.04.2006
    10:36:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedan prikaz Zagora koji nije bas uobicajen. Odjednom se nasao u western filmu. Izgleda da je tako moralo biti jer se nalazi u Kaliforniji. Tokom radnje ima nekoliko sekvenci iz filmova o divljem zapadu ili eto iz stripova Texa. Zagor manje koristi sjekiru nego obicno a vise springfildku. Sa vojskom Kalifornije padaju u klopci u jednom samostanu koju namjesta Nat Murdo i dolazi do puskaranja iz koga izlaze zivi samo Zagor, Chico i jos po koji vojnik (naravno i kapetan) scena koju smo imali prilike u nekoliko westerna. Kasnije u borbi kod kanjona uhvati jednu lepu poziciju na vrh kanjona i protivnike lako obara puskom bas kao Tex. Sve u svemi ovo je lepa promena koju vredi videti. Malo mi se nije dopalo samo preveliki akcenat na junastvo decaka kao da je Boselli zeleo da prikupi manju publiku.
    Za crtez mogu reci da je zaista dobar iako mi se della Monica ne dopada bas kozna koliko. Vise mi je za urbane epizode posebno novijeg vremena (kao u epizodama Mister Noa po velikim Juznoamerickim gradovima). za Zagora mi se vise dopadaju crtaci koji docaravaju prasinu i prljavstinu tog vremena u Americi(kao Andreuci, Dotti...) ili lepu americku prirodu (skoro svi crtaci Zagora).
    Jos na kraju nije mi jasno je li brdo gde se nalazi mala ratna utvrda brdo HollyWooda ili samo ga je slicno nacrtao Monica. Ako ima notko te istoriske cinjenice neka pise.
    Sve u svemu dobra epizoda malo i prosecna ali ipak neuobicajena.
    27.06.2006
    15:51:00 sati
    ljuso
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Murdo is back and ready the kick some ass!!! Pitam se oće li se opet ona glupa djeca vraćati u epizodama ?.....
    06.07.2006
    07:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nat Murdo pronalazi bandu! Kako? Na dobar starinski način - ubije izvornog vođu. "Ja sam samo sanjar...i želim ići kroz život na svoj način." Svaka mu čast! Nije odabrao pravi način, ali barem je iskren. Ovo je jedina epizoda u kojoj su Nat i Pat na suprotnoj strani od početka pa do samog kraja. "Duh sa sjekirom prolazi kroz vatru" bahato dobaci Zagor Murdo-u. Takve fore možda pale kod crvenokožaca, ali kod starog Nat-a mogu izazvati smijeh. Mali konjušar Rolando i Ines de la Sierra zanimljiv su dodatak priči. Nema baš puno simpatičnih dječjih likova u stripovima (ako izuzmemo Pat O'Shane iz Kena Parkera). Upoznajemo i trećeg crtača - Della Monicu, koji je poput predhodne dvojice Marcella i Laurentija, također na visini zadatka. Naslovnice su jako dobre. Sviđaju mi se boje! Perolaka avantura!
    05.08.2006
    15:04:00 sati
    Vega
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super epizoda. crtez odlican.
    07.11.2006
    17:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    vrlo dobro.po mom mišljenju, della monica jedan je od najboljih crtača zagora
    12.11.2006
    23:51:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...nat murdo ! nemre priča bit loąa...mjesto radnje super,sve super...
    12.01.2007
    22:15:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 4, 2

    loše,loše,loše...
    25.08.2007
    18:29:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    AAAAAAAAAHHH!!!!!!!!!!!!!!! Osvježenje.
    29.09.2007
    21:45:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Iznimno priča u dva sveska bude odlična. "Razbojnici" su ta iznimka. Nat Murdo je i ovog puta pokazao da je faca i najjači lik Zagorovog svijeta. Poslje mu je Zagor oprostio. Nedopustivo i glupo, ali ono za čim najviše žalim je to što je izgorio lice i sada izgleda ko akrep. Šteta onako markantnog i karizmatičnog lika... Ova epizoda je je još jedna potvrda da je ta Zagorova odiseja po Sjevernoj Americi najbolje što mu se kao strip junaku moglo dogoditi. Della Monica je sjajan, ali on se usavršava iz epizode u epizodu i njegova remek djela će tek usljediti ("Vampir", "Crni brod", "Thugsi"). Chico: "Murdo, nemoj. To je još djete!"; Murdo: "Pa!? Ovako ću mu napraviti uslugu - nikad neće ostariti!". Pitam se odakle Bosseliju ovakve suicidalne ideje? Ferri prosječan.
    11.10.2007
    23:10:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Ma da, to se traži - špageti vestern, pljačkaši, pistolerosi i ostala bagra sa dalekog zapada. Odlična epizoda koja dinamičnom radnjom i šarenim likovima zaokuplja pažnju čitatelja. Nat Murdo je stara ljigava šupčina, ubija sve što hoda a Zagor mu to onda oprosti, kakvo sranje. Della Monica odličan, Ferri slabašan. Sve u svemu - korektno.
    19.12.2007
    17:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    lijepo se prisjetiti ovog perioda zagoraova priča je solidna, i više od toga, ali ni blizu vrhova ostvarenih u nestalom istraživaču, ciboli i vuduimadella monica je sjajan u vampiru i onom dodatku o ramathu, ali moram priznati da me nigdje drugdje nije oduševio, pa tako ni ovdje
    23.02.2008
    19:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Ne znam, da otkidam na ovakve stvari čitao bih Texa.  Kod Zagora volim ono zbog čega je i stekao svu popularnost: sjekira, močvara, lijane, indijanci...  Odličan je i na turnejama, ali ova kaubojska priča mi se nije svidjela.  Nit je originalna, nit previše zanimljiva.  Iako je početak obećavajući kasnije prelazi u laganu dosadu.  Crtež je najbolji dio, al moglo bi više pozadine.  Naslovnice bez ideje.  Mislim da je za recenziju i ocjene ove priče potpuno nebitno je li Zagor oprostio Natu u nekoj kasnijoj epizodi.  A vi? 
    02.03.2008
    21:39:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Ma odlična priča! Zagor mi je pri kraju pravi terminator:Murdo: "I Angel je maknut sa scene zbog Zagora! Taj tip je doista pravi demon iz pakla."A Murdo mi je car, mada se od prvog pojavljivanja dosta promjenio...Carlito: "Gringo je bio sam, ali bio je brži od samoga vraga!"...al glavno da ima humora:Murdo: "Onaj magarac od generala,Torres, zabranio je građanima držanje oružja."     Reata:"Zaboravio ga je zabraniti i nama, ha ha ha!"
    11.06.2008
    23:17:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma sve mi je super osim ono na početku kad Murdo ubije sina onih dvoje u krčmi. A njemu Zagor oprost. Oprosti ubojici nevinih ljudi. Tko je tu zločinac? Onaj koji ubije ili onaj koji ga pusti.
    16.11.2008
    12:54:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Zagor u svojem najboljem periodu,u sjevernoameričkoj turneji ide prema jugu i dolazi do meksika.To onda naravno znači pljačkaše,desperadose,pustinju,pistolerose,vojnike.Ovo je jedan jako dobar strip,zabavan,lako se čita, akcija non-stop,bez nekih većih naivnosti i bez gluposti.Likovi su uglavnom stereotipni,osim Nata Murda i Angela.Murdo je najbolji negativac ikada,izvrsno je okarakteriziran,nije sterotipan ubojica.Dijalozi su izvrsni,nategnuto je s dječakom Rolandom,ali dobro.Atraktivan završni dvoboj.Dobro je što Zagorov lov na Murda nije previše razvučen nego samo 3 priče i sve su dobre.Nije ni čudo što se većini sviđa R.Della Monnnica jer ima pedantan i "realističan" crtež poput Ferrija ali meni nije on ništa posebno,dosadan ponekad.Laurenti i Marcello su puno,puno bolji.Prva naslovnica dobra a druga loša.
    07.08.2009
    14:42:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Traper

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jako dobar početak 'kalifornijsko-meksičke' epizode,crtež Della Monice odličan!

    09.02.2010
    18:58:00 sati
    Traper
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Solidan sablonski strip.

    11.02.2010
    09:18:00 sati
    kasper
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Priča za pročitati i ne spominjati ju više, tako bih ja rekao za ovu epizodu. Zagor je Natu oprostio??? Da li je to onaj stari Zagor kojeg je Nollita stvorio? Definitivno ne! Nat mi je bezveze kao lik u Zagoru, pogotovo mi se povraća od Bosellijeve ideje da od njega napravi pozitivca a i ostavio je sa onim požarom mogučnost da i po 4. put vidimo dosadnog Nata a da stvar bude gora to će napraviti i u zadnjem susretu sa Vampirom a to je za takvog genijalca malo nemaštovito, eh Boselli nije ni tebi lako! Nisam ni malo dirnut ovom epizodom kao recenzent. Stvarno ne kužim zašto neki ljudi dižu toliko Della Monicu, ma dobar je ali najbolji ni blizu. Boselliju svaka čast radio je dobre priče i cijenjen je kod čitatelja a i u Bonelliju. Smatram da su Bosellijeve najbolje priče totalno drugačije od ovakvih a o tome da li je on najbolji scenarist ne bih znao ali mislim što se Zagora tiče Nollita je radio bolje priče barem meni a Sclavi je bio svjestan toga da stari Zagor ne oprašta ubojicama a Boselli kad bude nešto bolje napravio od DEMONI LUDILA ja ću to priznati a iskreno bih volio da napravi nešto bolje ako može. Naslovnice ništa posebno, na drugoj je Zagor smješno ispao. 

    25.08.2010
    03:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nat nije nesto posebno interesantan lik, ali koncept koji je primjenjen da se ganjanje nastavlja kroz velik dio epizoda, to je ono sto mi se dopalo. Della Monica prije vizuelno jak, ali i previse statican. Srecom to je popravio u posljednje vrijeme. Siguran sam da cemo malog Rolanda prije ili kasnije opet vidjeti, mozda jednog dana kao odraslog i Zagorovog partnera u borbi protiv zla. Nesto poput Akota svojevremeno.

    09.10.2010
    15:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    22.12.2010
    12:56:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Priča je dobra, likova ima dosta i značajno doprinose zanimljivosti ove epizode. Nat Murdo, možda malo iznenađujuće nemilosrdan ali evidentno nedorastao Zagoru. a ipak dobar Logičan sled povratka u Darkvud, preko preče naokolo bliže! :) Epizoda koju treba čitati u nizu sa prethodnim i onima koje slede.

    28.01.2011
    19:32:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    02.04.2011
    18:29:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Baš je prava riječ osvježavajuće.

    29.04.2011
    22:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Trebaju napraviti još jednu epizodu u Californiji.

    31.05.2011
    15:25:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlična epizoda sa jednim od najboljih negativaca iz Zagorovog svijeta - Natom Murdom.. Puno dinamike, dosta akcije, razgovora, svega.. Della Monica, po meni, je jedini crtač koji može parirati Ferriju barem malo  :)  Jednostavno uživam čitati njegove epizode.. Ovdje se sve poklopilo i zato viskoke ocjene..  Naslovnice odlične..

    17.06.2011
    19:45:00 sati
    allessi
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Uf, majko mila, kako je ova epizoda mogla dobiti ovako visoke ocjene, pogotovo od recenzata, je cudo nevidjeno, ako mene pitate.  Ovo je prosjecno od pocetka do kraja: prica i scenario pogotovo, dok su crtez i naslovnice ipak malo bolje.  Ali sve u svemu, scenario i price je to sto guraju ove Zagorove avanture, a u ovom slucaju ovo nije nista narocito.  Banda i Meksicki razbojnici?  Ma nemojte... posle ovoliko Zagorovih avantura, mi treba da budemo impresirani pricom gdje Zagor goni neke bandite, pa iako je jedan od njih Nat Murdo... ima ovdje dosta glupih scena, pogotovo ona kad onaj covjek govori Zagoru i Chicu kako je ovaj bandit izgledao, a njih dvojica odmah skocise: "Pa to je Nat Murdo!".  Ma jel stvarno?  Samo zato sto je covjek oko 30 godina, prosjecne visine, i ima crnu kosu, pa i repic, ne mora odmah znacit da to mora biti Nat Murdo; ja ne bi tako brzo pogodio da je rijec o tom covjeku, ali eto, u Boselijevim rukama, Zagor zna sve i svasta, pogotovo kad i ne zna (ako me kontate).  Dosadna epizoda, cak i u scenama gdje ima akcije i pucnjave; kad ce ovi scenaristi da skontaju da akcija i pucnjava nije to sto razvija Zagora, nego dobre price, nezaboravni likovi, i teme od koje se moze i zaplakat (Nolitine "Sloboda ili Smrt", "Bijes Osaga", itd.)?  Dokle god budemo dobijali ovakve epizode od ovog serijala, Zagor se nikad nece vratit u ono svoje 'golden age'; naprotiv, samo ce dalje da tone u dubine zaborava.

    :(

    11.07.2011
    14:38:00 sati
    acestroke
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Vrlo dobra epizoda sa izbalansiranim scenarijem i odličnim crtežom!

    18.08.2011
    20:30:00 sati
    konj87
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Vrlo dobra epizoda,Della Monica rastura.

    18.04.2012
    13:21:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Od Nestalog istraživača dalje je ovo stvarno neki novi Zagor, ali zagor bez onog šarma koji je imao Nolitin.

    21.05.2012
    12:39:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Pa kud je baš od cijele sjeverne amerike Zagor naišao na Murdoa? Mislim, nije da mu je pratio tragove i bio na repu, nego je sasvim slučajno naišao na njega. Puno dobrih elemenata ima u stripu, ali samo osvajanje grada je zbrzano i praktično ništa ne vidimo, ona djeca su dosadna, a i sad kad čujem da se Murdo kasnije vrača, definitivno još koja ocjena niže.

    18.06.2012
    12:42:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    04.12.2012
    18:13:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 85%

    6, 10, 10, 7

    23.03.2013
    16:51:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Pa zapravo, iz jednoga kuta gledano, Nat Murdo, Zagorov otac, Marie Laveau, "nedužni" Ray Clemmons, itd., kod Bosellija su jedan te isti lik kojega ovaj autor neprestano provlači. To se može protumačiti na nekoliko načina. Na primjer: Boselli je lijevi katolik, društveno-politički progresivac, ali toliko opterećen pitanjima oprosta i iskupljenja za društvene i političke grijehe da i najbestijalnije stvorenje koje zamisli (Murdo) ili koje preuzima i njime u tu svrhu manipulira (Zagorov otac) mora dobiti priliku to prestati biti i zaslužiti svoje mjesto među graditeljima pravednijega društva, i/ili, svoje mjesto na Vječnim Lovištima. Ovo kvazimodernističko-humanističko objašnjenje, iako se može činiti jako privlačnim, ima svojih mana. Boselli zapravo uopće nije baš toliki progresivac-utopist. Naime, njegov Zagor ne samo da više ne pršti od bijesa na nepravde kao Nollitin, nego je upravo smiren, katkad gotovo ležeran u odnosu na Zagora njegova tvorca. Ne odnosi se to, naravno, na djela, ali svakako jest na ponašanje, primjerice izostankak velikih riječi o potrebi pravde i jednakosti svih ljudi, izrečenih uz popratno deklamiranje. Prijelaz "s Nollite i Toninellija na Bosellija" kao da se stoga može dovesti u vezu s prijelazom u misli i djelu (kroz povijest najčešće toliko jadnog i bijednog) Zapada, koji je nastupio ako ne u isto vrijeme onda tek desetljeće ili još nešto prije "Nestalog istraživača". Ova nas spoznaja vodi do drugoga tumačenja, naime kvazipostmodernističkoga u krajnjoj liniji: u Bosellijevu svijetu nema i ne može biti ni dobrih ni zlih, već "dobro" i "zlo" moraju naći način da beskonfliktno supostoje. Oni su, naravno, i dalje u sukobu, ali je taj sukob dekonstruiran, izložen neprestanom propitkivanju i relativiziran. Na bezbroj mjesta u mnogim epizodama, i na različite suptilne, gotovo nevidljive načine, Boselli daje do znanja da je: 1) ovdje riječ o NIČEMU DRUGOME doli o tiskanom papiru na kojem se nalazi otisak rada obične ljudske ruke za koji je ista, je li, plaćena, i 2) ovdje je, uz to, riječ i o nevjerojatnom šundu u kojega svatko može bez pardona nabaciti što god hoće, ali on (Boselli) jasno pokazuje svijest o tome, dok je Nolitta svoju, na primjer, hm, "inspiraciju" Tarzanom, prikrivao. Unutar takvoga poretka stvari, koji a priori egzistira na različitim oblicima laži, bilo bi jednostavno prelicemjerno da ubojica nedužne obitelji na koncu bude pravedno kažnjen. Ali niti ovo objašnjenje, s obzirom da je druga krajnost, ne stoji do kraja. Pa je istina vjerojatno, kao i uvijek, negdje na sredini ili tko zna gdje. Osim te istine, istina je i da ovaj komentar pišem u 4 i 25 ujutro, i još uz to uz "Heroin" Velvet Undergrounda, pa se pitam koliku bih još količinu sranja mogao ovdje ostaviti nastavim li tipkati. Inače, "Razbojnike" i danas čitam s jednakim guštom kao u vrijeme kada su kod nas izašli, odnosno kad sam ih čitao prvi put...

    02.08.2013
    04:25:00 sati
    Willer
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 69%

    8, 5, 9, 3

    Kao i u ostalim Bosellijevim pričama, Zagora potpuno zasjenjuju sporedni likovi a ovdje je čak riječ o onom dječaku i njegovoj vršnjakinji, koji vjerojatno imaju više screentimea od Zagora, i većinu herojskih poduhvata u ovoj priči vrše upravo oni. Osim toga, ništa posebno, Meksikanci, Nat Murdo, blablabla... Ajde, može proći.

    Della Monicin crtež volim, samo ovdje Zagor skoro pa izgleda drugačije na svakoj drugoj slici, a Chico malo realističnije nego kako ga Monica inače crta. Naslonice su ovaj put dosadne i nezanimljive.

    08.09.2013
    19:07:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Priča razvijanjem gubi na uvjerljivosti, a sve kulminira lošim završnim obračunom. Meni također ide na onu stvar činjenica da je Zagor u kasnijim epizodama oprostio najhladnokrvnijem ubojici u cijelom serijalu, ali to ne može biti razlog za lošiju ocjenu ovdje. Della Monicin crtež odličan, ali sveukupno ne i bolji od majstora iz prethodne tri epizode. 

    07.12.2013
    15:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 83%

    8, 10, 7, 8

    "Razbojnici" pokazuju koliko je Mauro Boselli dobar u onome što radi.

    U svojim osnovnim crtama priča je standardna pucačina s Divljeg zapada s Meksikancima u glavnoj ulozi. S time se i ne može napravit bog zna što, ako niste kvalitetan pisac.

     

    Boselli ovdje stvara niz uvjerljivih likova i onda iz njih izvlači maksimum, ali najfascinantnije od svega jest da su svi sudionici priče doživjeli nešto što ih je na ovaj ili onaj način iz temelja promijenilo.

    Pogledajte razbojnike, Nat Murdo upada na scenu i odmah im razmontirava cijelu organizaciju, nadmašuje dotadašnje vođe u inteligenciji i što je još važnije u okrutnosti. Svi su dobili nove uloge, a Angel odmah iskače od svih i postaje Murdova desna ruka.

    Fratri i seljaci koji su do tada živjeli u miru doživljavaju pravi masakr i osjećaju na vlastitoj koži posljedice "novih vjetrova".

    Što tek reći za narednika Ramiresa, hrabrog i poštenog vojnika, i s druge strane na njegovu suprotnost Torresa koji ima profil klasičnog, tupog i egoističnog komandanta. I jednome i drugome se život mijenja iz temelja nakon završetka sukoba.

    Tu je Don Lope i njegova obitelj na čelu sa pravim zvijezdama ove avanture Rolandom i Ines. Obadvoje ove djece pokazuju da su zreliji nego što im to okolina želi priznati. Zagor je automatski fascinirao Rolanda koji je na temelju toga pronašao hrabrost da pomogne spasiti grad. Rolandovo junaštvo je možda dijelom motivirano potrebom da se mlađi čitetelji poistovjete s nekim osim sa Zagorom, što je dobar potez.

    Postoji još mnogo sporednih likova koji svojim kratkim pojavljivanjima bitno utječu na radnju, dovoljno je sjetiti se krčmareve žene koja dovozi drogirano vino razbojnicima.

     

    Još moram spomenuti par kadrova u drugoj epizodi gdje Murdo otkriva jedan dio svojeg razmišljanja i (navodnog) vlastitog etičkog kodeksa prema kojemu se ravna.

    Tako kaže Čiku: "Ja mislim da jesam simpatičan! A mislim da nisam ni zao!"

    "...zapovjedio sam svojim ljudima da nikoga ne ubiju bez razloga. Ali ne mogu ih ni spriječiti da se zabave kako znaju. To ne bi bilo pravo."

    Ja bi tu njegovu logiku još nekako i progutao, da ga djela toliko ne demantiraju. Ustvari o ovome vjerovatno ne bi ni pisao da se Murdo nije u svom posljednjem, kontraverznom, pojavljivanju pokajao.

    On kaže da nije zao, ali nikako ne mogu zaboraviti scenu s početka gdje bespotrebno i hladnokrvo ubija krčmara, njegovu ženu i malodobnog sina. Gdje je tu "razlog" kod ubijanja? Ja ga ne vidim, osim čistog sadizma. Jedino moguće "opravdanje" može biti da je htio dokazati jedinom preživjelom razbojniku vlastitu beskrupuloznost s obzirom da je želio postati njegov šef. U redu. Ali poslije takvih poteza nema temelja da se takav lik rehabilitira. Ne može ga se vratiti među pravedne bez obzira koliko mu tijelo bilo unakaženo ili koliko god dobrih djela učinio.

    Ako Murda uzmemo promatrati izvan konteksta njegovog pokajanja i ograničimo se samo na ovu priču, zaključak je jednostavan. On je zločinac, koji nema nikakve empatije prema ljudima, voli samo sebe i njegova "ljubav" prema lady Emmy nije ništa osim obožavanje vlastite idealizirane projekcije.

    Ali to je tema za komentar "Otočke skupine", tako da to ne može ulaziti u ocjenu ove jako dobre avanture.

    01.04.2014
    05:29:00 sati
    solar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Sasvim ok prica, t,j, nastavak turneje po Sj.Americi. Vrlo lijep odabir lokacije,Kalifornija,povijesno poklapajuci se.Sto je kod Zagora, na granici cuda. Upoznasmo dosta, vrlo simpaticnih likova. Djelovanje Rolando'a, kola,bunar,resetke...,nasilu hoce da stvore malog junaka. Crtacki je to se trebalo bolje izvesti.Eto mala mana scenarija. Iskreno receno,Nat Murdo'a,nisam ni prepoznao. Iznenadjen sam bio kad je se predstavio. Odkud on vakav revolveras? Da je pokvarena .ickica ,to je se vec znalo,a vaka hladnokrvnost, iznenadila je me. Uglavno,akcije nije falilo. Puskaranja i mrtvih,koliko god hoces. Narednik Ramirez ,vrlo pozitivna pojava. Crtez,ok.

    15.04.2014
    01:29:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Nakon kratkog povratka u prošlost nastavljmo sa The Next Generation periodom.Odličnna epizoda.

    23.09.2014
    13:44:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    odličan niz epizoda se nastavlja

    11.02.2015
    18:01:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Volim westerne ali ovdje mi je ipak prvi dio prilično bolji. Razlog tome je što u drugome preveliku ulogu ima lik koji je ne zaslužuje, dječak Rolando. Trebalo je staviti njegovo djelovanje u granice realnosti, ovako mi te realnosti baš i nema jer on odjednom ima sposobnosti Zagora u situaciji kada se sa visećeg kaveza baci, uhvati za prozor a Murdo ga ne može pogoditi iako je ranije pokazao da je izvrstan strijelac. Sam Murdo je ovdje dostigao vrhunac pokvarenosti jer je poubijao i neke ljude koji mu nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Nakon završetka obračuna sa razbojnicima i odlaska iz samostana nekako kao da napetost polako pada a vjerojatno je i ubacivanje dvoje djece pridonijelo tome. Sviđa mi se završni obračun Zagora i Murda, iako sam unaprijed znao da je taj zločinac preživio nije mi puno pokvarilo užitak čitanja, ali imam osjećaj da će mi slijedeće njegovo pojavljivanje biti dosta pokvareno zbog izrazite promjene karaktera takvoga lika. 

    Della Monica vrlo dobar i za sada je ovo njegov najbolji rad, šteta što u nekim kasnijim epizodama nije držao takvu razinu.

    19.04.2015
    16:35:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    02.09.2015
    10:29:00 sati
    tinton
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Zagor i Chico ostavljaju more za sobom i izlaze na kopno u Kalifornijsku vručinu. Sa tim i SA-odiseja dobija svoju prvu filler priću sa jednim prilićno standardnim westernom. Bar bi tako bilo da Boselli nije napravio genijalni potez i nastavio Zagorov lov na Nata Murda koji se sada pojavljuje vec po treći put, i to u samo četiri epizode. A ovdje je krvoločniji nego ikada i više nema sumnje kakav je on zapravo tip.

    Upravo Nat Murdo podiže znaćaj ove priće koja bi bez njega, iskreno rećeno, bila donekle zaboravna. Ali to ne znači da je i loša. Naprotiv, Razbojnici je solidna epizoda u svježem Kalifornijskom okružju. Njezin največi doprinos SA-odiseji je to da, kako se čini, stavlja taćku karakteru Nata Murda. Sa tri pojavljivanja u kratko vrijeme postojo je rizik da karakter dosadi. Na sreću Boselli je taj rizik uklonio i sa tim završio prvi akt ove odiseje.

    Crtež Della Monice je solidan ali znamo da će on kasnije napraviti velike korake naprijed zato "samo" čvrsta osmica. Ovdje su mu pozadine prećesto prazne a osobito lik Zagora još nije potpuno sjeo. Ferrijeve naslovnice su nažalost promasaj, i tematički i tehnički moglo je to puno bolje.  


    Lov je gotov, Zagor je dobio svoju osvetu a Nat Murdo zasluženu kaznu. Pristojno je da se taj članak zatvorio u ovoj prizemljenoj prići. Boselli sad mirno može okrenuti list i podići i ovo putovanje a i samog Zagora u visine mita sa idućom spektakularnom epizodom.

    06.01.2016
    19:00:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    16.02.2016
    23:36:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Dobra epizoda!

    05.11.2016
    20:35:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Dobar je početak kada ona meksička banda uleti u selo i krene ubijati i maltretirati nevin narod. Točno se vidi da se ekipa nije ni prala ni trijeznila jedno dva mjeseca. Vidi se da smrde na tekilu i znoj na sto metara. Murdo se uspeo na sam vrh karijere bandita, dokazao se u svojoj brutalnosti i beskrupuloznosti. Ubio je i bandite, te gazdu i gazdaricu krčme. I to u trenutku kada su mu to dvoje ljudi izražavali zahvalnost. I ne samo to, na početku epizode Aljaska je hladnokrvno ubio trojicu ribara na plaži. Isto tako bi hladnokrvno ubio i Anyu, mučki, s leđa, da nije bio spriječen tadašnjim razvojem događaja.
    Koji gad! Jako dobro prezentiran gad! Kasnija priča u vezi Murdoa i oprost koji je dobio uistinu kvari ukupan dojam na njega. U ovoj epizodi je dobro pokazao je l' on crn ili bijel i ne znam zašto je Boselli kasnije forsirao njegovo sivilo kad mi on od ove točke teško može biti siv na uvjerljiv način. 
    Međutim, na vrednovanje ove epizode kasnije pogreške ne bi trebale utjecati. Dovoljno je i drugih stvari koje mi kvare dojam.

    Murdova nevjerojatna revolveraška sposobnost. Kada je on prije naučio biti takav majstor? On je u Škotskoj bio tajnik od lady Emme. Al ajde, za potrebe scenarija je moguće i dogodilo se. Neka bude tako.
    Druga stvar koja mi nije baš sjela su ona djeca. Premda su slatki i simpatično okarakterizirani ipak su mi previše zadominirali u scenariju. 
    Treća stvar, Zagor prebrzo shvaća, da iza svega stoji Murdo. Samo po fizičkom opisu koji mu je dao fratar iz misije. Više bi mi se svidjelo da on to nije shvatio tako lako i da je Zagor imao neku vrstu iznenađenja.

    Da sve ne bi zvučalo negativno, ima ova epizoda i dobrih stvari. Zamka u misiji je dobro napravljena. Kako su se približavali njoj i prolazili kroz polja mogli smo vidjeti mrtve radnike u kukuruzu. A zvuk zvona na crkvi odzvanja tri puta, kao znak da je sve u redu. Tjeskoba u zraku...

    Angel je dobar lik među negativcima. Jedini svjestan toga da je opsada cijelog jednog grada velik zalogaj i da treba držati bistru glavu. Drugi su odmah navalili na tekilu i muchace. Oni su u glavama trenutni i nesvjesni, sad im je dobro - ajmo na cure i ajmo se oblejati.
    Stanovništvo Los Angelesa je odlično reagiralo na situaciju. Našli su načina kako se osloboditi. Droga u piće razbojničkoj bandi je odlična ideja. I onako im je domet raditi nered i oblejati se i upravo su tu njihovu ahilovu petu dobro iskoristili.

    Sve u svemu nije loše, al kad dođe jedna druga treća manica, nekako mi se srozalo u prosjek.

    13.01.2018
    14:44:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Vise nego solidna "usputna" epizoda. Obicno su ovakve price bezvezne, sto ova nije. Naslovnice su  najslabiji deo ovog stripa.

    27.07.2018
    17:08:00 sati
    Batacele
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    20.10.2018
    09:12:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    28.11.2018
    16:24:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    03.06.2019
    15:22:00 sati
    savas
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Neujerljivo.

    18.06.2019
    11:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Della Monica mi je najdraži od crtača iz post Ferri/Donatelli ere. 

    28.07.2019
    18:07:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    21.01.2020
    14:11:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 412
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum