Sedam gradova Cibole

Zagor

ZG SD 19/21 | 268 str.

Zagor protiv guvernera Sombre, znanstvenika Coronada i njihovih plaćenika koji su oteli Šamana Hopija i njegovu kćer kako bi ih odveli do blaga koje se krije u mitskih Sedam gradova Cibole…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*9

S*9

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Konkvistadori
    ZG SD 19
  • Sedam gradova Cibole
    ZG SD 20
  • Tajna Anasaza
    ZG SD 21
  • Sedam gradova Sibole
    ZG VEOP 30

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Conquistadores!
    ZG SR 355
  • Le sette cittŕ di Cibola
    ZG SR 356
  • Il segreto degli Anasazi
    ZG SR 357

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor preživio Dolinu Smrti.
  • Spominje se i Sekahet, šaman Hopa iz epizode Bubnjevi smrti.
  • Spominje se i Titan.
  • Neke scene je upropastio "sjajni" Pepe sa svojim crtežima.
  • Ova priča je djelomično inspirirana filmom Mackenna's Gold.

Veoma sadržajna priča prepuna mudrosti, atrakcije, neočekivanih obrta i preseravanja u vezi Zagorovih tjelesnih sposobnosti. Za mudrosti, neočekivane obrte i preseravanja u vezi Zagorovih tjelesnih mogućnosti pobrinuo se ovdje, zbog Zagorovih tjelesnih mogućnosti, pretjerano kreativni Mauro Boselli, podarivši nam tako dosta tema za veleraspravu. Dakle, OK su izreke, lokacije su super, radnja je neizvjesna do samog kraja, te scenario prolazi sa 10. Zagor je zato bio pretjerano pokretljiv, a film je puk’o u momentu kada se on odupro superjakim jezerskim virovima što na dno su ga vukli, pa stoga 8. Time je cijela epizoda malo upropaštena, no, dobro.

Likovi su raznoliki, različitih rasa i karaktera. Umni šaman Hopa Masewi i njegova brbljava kći Shumavi su ovdje sačuvali živu glavu zahvaljujući mudrosti, duhovima starim, Zagoru i Navahu Nakaiju. Zadivljujuća je spretnost Šamana koji je vještom diplomacijom uspio otežati i dobrim dijelom usporiti napredovanje razbojnika, odnosno pomoći Zagoru doći do slobode na poseban način. Njegova brbljiva, ali zgodna Shumavi je, šarmirajući Nakaija, dodatno pridonijela cjelokupnom uspjehu. Aya, Kwita, Homika i Tsil, četiri predstavnika duhova Kachinas naroda Hopi će nakon ove priče ući u legendu svog naroda zbog svoje hrabrosti i požrtvovanosti koju su iskazali u bitci s Navajima, te u prvim gradovima Cibole. Don Emiliano Sombra & Don Diego Coronado-Udružili su se svaki zbog svojih interesa tj. Sombra zbog financiranja svoje kampanje za predsjednika Meksika, a Coronado jer je želio dokazati postojanje gradova Cibole i time sprati ljagu koju je doživio njegov predak Francisco Coronado, koji, tri stoljeća prije, nije uspio pronaći mitske gradove. Inače, njihov karakter je najlakše preslikati kroz rečenicu koju je guverner uputio znanstveniku na putu između četvrtog i petog grada:"Budete li bogati bit’ ćete slavni… I ljudi će vam već pljeskati kao najvećem znanstveniku Meksika." Psihopatski nastrojen bivši mesar iz Hamburga, Rudolf, te klasični meksički razbojnik, Guillermo su dio pratnje guvernera i znanstvenika. Prvi su koji su, nakon toliko stoljeća, spoznali neke od tajni gradova Cibole. U službi Sombre i Coronada, pored navedenog Nijemca i Meksikanca je i Navaho Nakai. Razlog zašto se on udružio sa Sombrom i Coronadom su Svete Ploče Navajoa skrivene u sedmom gradu Cibole. Isprva je bio protiv Zagora, no malo ishod situacije, malo Zagor, a malo i Shumavi su naveli Nakaija da se prikloni pravoj strani.

Ovu je epizodu atraktivnom učinio čovjek sa veoma izražajnim osjećajem za figuru, neobičnim kontrastom, te sa malo debljim okvirima slika; naš stari znanac iz Martin Mystere-a, a čije će prave sposobnosti u Zagoru doći do izražaja tek kroz idućih nekoliko godina. Riječ je o profesionalcu sa ogromnim potencijalom, a ime mu je Alessandro Chiarolla. Za izuzetan debi je dobio 8, no u budućnosti će biti prigode i za najvišu ocjenu. Što se tiče naslovnica ’’sjajni’’ Pepe je razlog zašto su dobile 9, tj. njegov doprinos naslovnici Konkvistadori.

Naprijed

ZG SD 17/18 Razbojnici

ZG SD 21/23 Vještica iz Sierre

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Zagor u stilu Marti Misterije!Ovakav tip priča koji je uveo Boselli mi savršeno odgovara kad je Zagor u pitanju.Malo misterije,malo fantazije i nadnaravnog,dobre akcije i vrlo dobar crtež - sve ono što volim kod stripa je tu.Sama priča je zakon,ne znam da li je Boselli detaljno proučavao legendu o 7 zlatnih gradova ili je sve samo izmislio,ali strip je toliko napet i zanimljiv da se čita u jednom dahu.Posebno su zanimljive zamke koje se kriju u gradovima.Minus je jedino Zagorova nadljudska snaga koja na momente živcira-frajer nosi Chica koji ima preko 130kg u pustinji,trči satima za otmičarima starog šamana i njegove kćeri i pri tom se uopće ne zamarajući..Chiarolla je (uz Laurentija)moj najomiljeniji crtač Zagora mada ovdje još nije razvio onaj svoj prepoznatljivi grubi i dinamični stil zbog kojeg sam ga zavolio.Svaka mu čast za prikaz gradova,ali kod samog Zagora malo fuša dok mu je Chico OK.I ne znam zbog čega na nekim mjestima uskače Pepe(ne samo na naslovnici već i u samom stripu).Sve u svemu,ovo je jedan od najboljih Zagora ikad..
    24.01.2005
    22:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Zagorova epizoda vrijedna spomena i već je bilo vrijeme da netko napiše recenziju o njoj. Svaka čast za mješanje indijanske kulture s visokom razvijenom civilizacijom, a Zagor svadava golema titana.Ipak zadnja epizoda Tajna Anasaza je na mene ostavila najjači dojam, zbog svih onih tajni i veze s vrlo razvijenom civilizacijom. Naslovnice dobre, pogotovo 2. i 3.
    25.01.2005
    08:17:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Jedna od najboljih i največih Zagorovih pustolovina ikad napisanih!
    25.01.2005
    12:48:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Dosta dobra priča koju krase maštovite klopke i gradovi, odličan Chiarolla i zanimljive naslovnice.
    26.01.2005
    19:03:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Fantasticna epizoda! Po meni u top Zagora 10 svih vremena! Sve mi je super, od uzbudljive nepredvidljive price pa do crteza. Chiarolla mi je super ovdje i mislim da mi ni Ferri ne bi bio bolji, iako sam ljubitelj starih klasicnih epizoda :))) Kao sto je Aco prijmjetio to je jos prije nego sto je nasao potpuno svoj, originalni stil. I kasnije mi je dobar negdje za 8, ali ovdje mi je odlican. Lakse mi se uzivjeti u pricu kad imam vise detalja u crtezu, a u ovu pricu sam se definitivno uzivio.
    Epizoda koja se ne propusta!
    27.01.2005
    23:40:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Jedan fini otklon od standardnih scenarija! Malo su dojadili ratovi izmedju crvenokozaca i bijelaca,sverc oruzjem i "vatrenom vodom"!
    Mistika i elementi SF-a uvjek su Zagora dizali na jedan visi nivo!
    Ipak crtez,po meni, kvari ukupni dojam ove epizode!
    28.01.2005
    08:40:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Svakako najbolji tip Zagora, dobro je da se učvrstio na toj vrsti avantura. A la Marti Misterija a la Indiana Jones. Odličan uvod sa konkvistadorima, to mi se sviđa što ima u novijim Zagorima često prolog (ovdje je recimo preuzeta ta dobra ideja iz MM, tamo je uvijek prolog u prošlosti), dobro upoznavanje sa Hopima, odličan izbor radnje uključivanje legende o 7 zlatnih gradova, zanimljiva rješenja, dobri likovi. Nije problem to što Brdar kaže, pa jasno da će se Zagor oduprijeti snazi tona i tona vode, nije on bilo ko, to je Zagor, a Zagor je jači od vode. Onda bi problem bio i, kako to da se konkvistadori i Hopi razumiju pri susretu, kako Zagor razumije Hope, pa Meksikanci, pa Nijemac itd. Rješenje je jednostavno, svi oni govore univerzalnim jezikom, kojeg je utemeljio Duh Sa Sjekirom! Brdar mi je pomogao sa ovim šamanom Hopa koji se spominje u epizodi, a bezveze je ostavljen prazni oblačić, tako da nisam znao o kojoj je epizodi riječ. Teufel!!! A ima još jedna zanimljivost, koju svakako treba spomenuti, Masewi na kraju objašnjava Navajosima da će doći «veliki bijeli poglavica» koji će ih štititi, a taj će biti, zna se, onaj iritantni pas, Tex.
    29.01.2005
    14:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    u vrijeme kada sam citao ovu epizodu bio sam vise nego fasciniran cijelim konceptom price i dodacima nekih elemenata martija misterije u zagora.sta da kazem, prica je odlicna, iznad nekog uobicajenog zagorovog prosjeka, al se ne bih slozio s tim da je jedna od zagorovih top 10, ipak je daleko od toga. ne znam samo zasto neki citatelji konstantno imaju nesto protiv pepea. za mene je on jedan od najboljih zagorovih crtaca i jedva cekam kada cu opet procitati neku novu zagorovu epizodu koju je pepe nacrtao. meni je osobno chiarolla sasvim solidno odradio ovu pricu, al u kasnijim epizodama je blago receno katastrofa, posebno u ovim zadnjim ("zaljevski gusari", "afrika").
    01.02.2005
    14:32:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 6, 8

    Meni je ovaj serijal jedan od najboljih novijih Zagora (mislim na izdanja poslije pokojnog Dnevnika). U stilu Martija Misterije, 10 Boseliju
    03.02.2005
    08:48:00 sati
    Ramath
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prije svega, želim sretan povratak u svijet recenzenata pobratimu po budaleštinama. :-)

    Epizoda je odlična, Chiarolla se fantastično snašao makar se malo teže privići na njegov crtež. Shumavi je zakon makar ju je Toriccelli bolje... nacrtao u "Vještici iz Sierre". Pepe, go home!
    03.02.2005
    12:29:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 84%

    10, 10, 5, 9

    sviđa mi se radnja stilu već pomenutih mm i indiane,crtež dobar,ali jedan je padre:))))
    06.02.2005
    02:02:00 sati
    globinjo
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 84%

    9, 10, 6, 9

    opet jedna legendarana bosellieva priča! sve je na svom mjestu pa se čak i chiarolla suzdržao od crtanja karikatura i groteski. nažalost samo u ovoj priči. u maxiu koji je izašao kod nas gotovo osjećam fizičku bol listajuću stranice njegovih žvrljotina. za ovu priču bi mu dao i 7/8.
    naslovnice ok osim prve. ne volim žute boje na naslovnici.
    14.02.2005
    11:27:00 sati
    piquet
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Sve je stvar ukusa. Meni je ova priča u TOP 10. Chiarollu neki vole, a neki ne, ali mora mu se priznati da neke stvari crta savršeno. Naravno, ništa toga ne bi bilo bez Bosellia, o kome ne treba trošiti puno riječi. Ne mogu zamisliti modernija Zagorova izdanja bez njegovih priča. Naslovnice su odlične.
    13.03.2005
    21:33:00 sati
    dcopic
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 65%

    10, 8, 1, 8

    Da nije bila Chiarolle sve bi bilo bolje. Strip sam procitao cim je izasao u HR i odmah sam primjetio da to nije onaj Zagor koji mi je poznat nego nesto bolje. Kamo srece da je uvijek tako!
    22.03.2005
    13:52:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Ovo je još jedna od priča koja Zagora čini još zanimljivijim za eventualni filmski projekat...ovakve priče su inače karakter samog stripa,ali zbog nedostatka ideja oko ovog žanra,nema ih puno(većinom do jedne super priče,prethode nekoliko klasičnih sa western tipičnom tematikom..inače nema komentara..majstori znaju svoj posao.
    18.06.2005
    16:51:00 sati
    nakai
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fenomenano.Onaj obračun sa divom i cijeli taj put su napeti i puni akcije.Chiarolla je ovdje fenomenalan a iskreno mi inače nije uopće loš.
    25.07.2005
    11:05:00 sati
    vice
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Ove su mi najbolje epizode sto je izdala SD,ovde sam se polagano poceo navikavati na Zagora nacrtanog neFerrievski.
    27.07.2005
    00:44:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Odlična priča i scenarij,ali Chiarrolu nemogu probavit nikako.
    Jedna od boljih Zagorovih priča.
    04.08.2005
    10:57:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Zaista sjajno zamisljena epizoda i u tom maniru i realizovana. Sto neko rece, Zagor u stilu DSS (ovo ne mogu jos da probavim) Martija. Cak je i Chiarolla bio jako dobar, bez obzira na njegovo...nepripadanje Zagoru. U svakom slucaju, uz epizodu Grenland, jedna od najboljih epizoda koje je Ludens izdao od Zagora.
    28.08.2005
    21:10:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Priča i scenarij su fenomenalni. Posebno su me oduševile zamke u sedam gradova. Chiarolla jako slab, ni dalje ga ne podnosim. Srića što se popravlja u novijim brojevima. Naslovnice odlične.
    13.10.2005
    23:28:00 sati
    mpavin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedan od najuzbudljivijih Zagora ikada. Ideja i scenarij su na razini najboljih Nolittinih ostvarenja. Toliko genijalnih lokacija, zamki, opasnosti, misterija, iznenađenja i ne samo toga. Ipak, idemo po redu.
     
    Dovoljno je bilo pročitati uvodnih tridesetak stranica da vam odmah bude jasno kako vas čeka nešto posebno. Zagor i Čiko su u prošlosti preživjeli tolike moguće i nemoguće situacije, pa opet jedna obična pustinja ih je zamalo dokrajčila. Bilo je dovoljno da ih zamete vjetar i sve je otišlo bestraga. Izvora vode nema, a kraj pijesku se ne nazire. Scene u kojima Duh sa sjekirom zadnjim atomima snage vuče i nosi svoga prijatelja po užarenom pijesku su nezaboravne.
     
    Likovi su u Bosellijevoj režiji pomno izabrani. Ima ih svakakvih, od prijatelja do neprijatelja, ali jednome je posvećena posebna pažnja - Nakai. To je tipičan uzavreli, ponosni Indijanac koji se nalazi s krive strane, ali ipak posjeduje dovoljnu količinu ljudskosti i hrabrosti da kroz trajanje radnje sazrije, shvati i odluči se za Istinu. Klasičan primjer katarze koja je posredovana kroz nekoliko elemenata: ljubav prema Shumavi, fundamentalna želja za pravednošću i utjecaj Duha sa sjekirom. Takvi likovi su Bosellijeva specijalnost i zbog toga njegove priče iskaču od drugih.
    Ovo je također priča u kojoj je "Avantura" na prvom mjestu. Svi gradovi su fascinantni te imaju legendarne zamke i misterije koje podsjećaju na najbolje filmove o Indiani Jonesu. Dovoljno je spomenuti grad Vjetra i raskomadanog Rudolfa.
     
    Ali, uza sva svoja spektakularna iznenađenja i odlične likove, najveća vrijednost "Sedam gradova Cibole" je što otvara neke potpuno nove perspektive i stvara veliki simbolički kapital koji je temelj za budućnost serijala.
    Zadnji dio je rezerviran za veliko finale i otkriće tajni izgubljenih gradova i drevnih civilizacija Atlantide i Mu. Tako saznajemo njihovu tragičnu prošlost, vidimo da Indijanci usprkos svojem pomanjkanju smisla za tehnologiju ipak bolje razumiju "Drevne" i njihovu poruku mira. Tu se krije klasična pouka da je važnije dobro srce i mudrost nego znanje, pohlepa i arogancija. Zagor u tu priču ulazi također pomalo neočekivano. Boselli je iskoristio drevnog junaka Pahanu kao paralelu Duhu sa sjekirom, na neki način ga je povezao sa likom pravednika koji je zaslužan što je uopće išta ostalo od tih starih civilizacija.
     
    Masewi daje dobro objašnjenje:
    "Istina se može pročitati na razne načine... možda neće doći taj Pahana nego netko sličan njemu."
     
    Serijal je početkom devedesetih bio u slijepoj ulici, Darkvud u kojem obitavaju prodavači vatrene vode i izgubljena plemena više nisu bili zanimljivi ni uvjerljivi. I što je bila alternativa, beskrajno ponavljanje istoga ili novi iskorak? Srećom, Boselli je imao talent i hrabrost da krene u novom smjeru. Da se dođe do toga trebalo je napraviti dvije ključne stvari:
    -  vanjski element, fizički maknuti Zagora iz Darkvuda
    - unutarnji element, izgraditi mu novi unutarnji okvir s kojim se može prilagoditi na novu okolinu i nove situacije
     
    Taj nutarnji okvir jest nadogradnja mitologije, mogućnost interpretiranja Duha sa sjekirom kao univerzalnog Heroja koji prelazi granice Darkvuda. Boselli je sa ovime izveo Zagora iz smrti u novi život, a to nije ništa drugo nego logička posljedica onoga što je sam Nolitta započeo, a poslije njega su Sclavi i Capone nastavili.
     
    Crtež i priča se jako dobro nadopunjuju. Boselli je uvijek preferirao svježe i "modernije" crtače ispred klasičnih jer je novim pričama, osim scenarističkog, trebalo dati i novi vizualni identitet. Primjetno je kako se Chiarolla itekako potrudio, nije toliko nemaran i brljav kao danas premda mu je Pepe na dosta tabli ispravljao Zagorovu facu.
    17.02.2006
    20:45:00 sati
    solar
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Coronado : "Ali već je tri minute dolje, nijedan normalan čovjek ne može toliko izdržati bez zraka". Sombra:" Zagor nije normalan čovjek!" ..
    01.04.2006
    21:28:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 84%

    8, 10, 7, 9

    Priča nije loša čak se chiarolla potrudio, makar kasnije crta sve gore i gore.
    15.04.2006
    12:02:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    jedna od najboljih priča ikad.i chiarolla je u ovoj epizodi odličan
    13.11.2006
    09:13:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 9, 4, 10

    Uz Arktičku sfingu najbolji Zagor još od Divova..., nešto manje užasan Chiarolla, da je barem crtao Della Monica ili Marcello
    21.11.2006
    13:31:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Jedna od boljih prica! < komentar prvog čitanja. Sad bas i nije tako. Priča je sasvim ok, no ona aparatura na kraju sve je previše narušila.... Chiarolla me jako ugodno iznenadio. Prije mi prtež i niej bio tako dabar.
    23.12.2006
    00:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad sam bio klinac mrzio sam sve stripove u vezi s fantazijom. Volio sam čitati samo ganjanje kauboja i indijanaca. S tom filozofijom sam krenuo čitati ovu epizodu. Čim sam vidio golemo željezno čudovište na naslovnici kako napada Zagora, pomislio sam još jedna glupa i nerealna epizoda koju ću pročitati i baciti. Kako sam se samo grdno prevario! Ne samo da mi je nakon čitanja ova epizoda ušla u top 5 Zagora, već sam kasnije počeo čitati samo epizode vezane za fantaziju (epizode bez kauboja, indijanaca i razbojnika). Ova epizoda obiluje najoriginalnijim elementima. Boselli je stvorio nezaboravne likove, likove s karakterom: Pohlepni Sombra, slavom opijeni znanstvenik, Shumawi i na kraju hrabri idealist Nakai koji će do kraja epizode postati Zagorov prijatelj. Sam Zagor je u ovoj epizodi u više navrata pokazao od kakve je kože napravljen. Imam osječaj da je dosegao vrhunac svojih (fizičkih) mogućnosti. Chiarolla nikad nije bio bolji. Crtao je čistim mladenačkim crtežom te pokazao vrhunsko umiječe sjenčenja. Naslovnice su prvoklasne. Bravo, Ferri!
    24.05.2007
    22:16:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema se šta tu previše filozofirati jer - ovo JE jedan od najboljih Zagora ikad!
     
    Od priče do crteža, sve je maestralno. Ovo je bilo ono "platinasto doba" Zagora kad su se nastavci jedva dočekivali, a epizode čitale ponovno i ponovno. Boselli je odradio posao najbolje moguće, a Chiarolla stvarno nikad nije bio bolji. I naslovnice su vrhunske, stari as Ferri je dobrano zasukao rukave.

    Anasazi su pičkin dim za Zagora, pojeo bi i njih i njihove strojeve za marendu, sa senfom, dok bi mu Kokopelli svirao u čast. Viva Zagor! ;)))
    12.07.2007
    22:13:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Odlična priča.  Svakako spada u vrh serijala.  Napeta je i zanimljiva od početka do kraja.  Nema veze što je Zagor previše moćan fizički, on je gospodar Darkwooda i nije običan čovjek.  Borba s divom nije baš originalna jer previše podsjeća na titana.  Tijekom putovanja kroz sedam gradova čitatelj nestrpljivo iščekuje koja je sljedeća zamka i kako izgleda sljedeći grad.  Chiarollin debitantski crtež najbolji mi je njegov koji sam do sad vidio.  Ne znam zašto je u kasnijim radovima onoliko promijenio Zagora, te crtež doveo do toga da su scene teško razuljive.  Ovdje je sve prilično čisto, pregledno i dobro.  Naslovnice također dobre, odlične...
    19.07.2007
    17:44:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Moj najdraži zagori! Priča i scenarij fenomenalni, a Chiarolla odličan! Ferri sve začinjava sa svojim naslovnicama...
    19.07.2007
    18:00:00 sati
    supermark
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Iznenađujuće dobra prica , cak je i Chiarolla odlican
    18.08.2007
    14:02:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    odlično uklopljivanje legende o sedam zlatnih gradova u zagorov svit.masa novih likova i iskustava.
    25.08.2007
    18:35:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    naprosto odlično, iz perioda kada je Boseli ima ideja. Legenda o sedam gradova, zanimljive zamke, Mu i Atlantida, napetost kod svakog znaka, Nakai koji je "siv" likšto je rijetko kod Zagora...naprosto odlično...Crtež solidan...Ovom epizodom se prvi put spominje Atlantida i Mu kod Zagora, a oni se stalno provlače u kasnijim epizodama, u laguni živih mrtvaca, grenland, afričkim epizodama, i u noviom talijanskim... Baš me zanima kako će to sve završit?
    01.09.2007
    13:54:00 sati
    Poncho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    JAKO.
    17.09.2007
    18:50:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    veliko putovanje po americi je u cijelosti na visokom nivou, a ova priča je u samom vrhu, čudim se sebi što je nisam prije komentiraoctrež jako dobar, iako to nije još onaj chiarola kojeg volim
    23.02.2008
    19:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLICNO ali los crtež!!
    31.03.2008
    12:47:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    moj TOP 10 Zagora...sve je odlično,pa čak mi je i Chiarolla ovdje vrlo dobar (na trenutke čak i odličan)
    31.03.2008
    16:26:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Odlična prava avanturistička priča! Chiarola je ovdi bio dobar, kasnije se zainatio!
    11.06.2008
    22:48:00 sati
    Raga
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Komentar moram da počnem sa konstatacijom da je ovo odlična epizoda i da je Chiarolla očito mogao biti dobar crtač da se uvijek trudio kao u ovoj epizodi. Kasnije je razvio neki svoj kretenski stil i postao najgori crtač u serijalu. Scenario je u osnovi dosta dobro odrađen, priča je zanimljiva, napeta, puna avanturističkog duha u MM stilu. Sve bi bilo super kad ne bi gledali na neke nelogičnosti koje malo smetaju. Već spomenuto je to kako Zagor nosi Čika kroz pustinju, pa onda dalje neke nemoguće stvari ako kad sa onim Indijancima trči ta ljudima na konjima i signu ih. Pa kao da su neki ultra maratonci, to je pretjerano. Onda nelogično je kako je građena priča o sedam zlatnih gradova kad su gradovi koje vidimo na početku kao neka primitivna naselja, stara indijanska a potiču od Atlantide. I u MM se pominje da su Atlantiđani bili lukavi i kombinovali stara oružja i nove tehnike kao onaj zvučni mač kad se u MM&NN 1 može korsititi i kad se poništi sa dejstvom uređaja sa sličnim karakteristikama iz budućnosti. Hajde nekako može da prođe da su oni dijamanti koji sve zapale na suncu djelo Atlantide ali nejasno je zašto su gradili kamene gradove ili bolje reći sela. Da li su služila samo za prevaru? Zanimljiv je Vodeni grad i ono kako se Zagor spašava, zanimljiv je i Grad vjetra ali tek kad se dođe u sedmi grad vidi se da je to tekovina Atlantide. Inače nije loša ideja što se ubacuju likovi iz prošlosti sa istim licem kao Zagor, ovdje Pahana, a kasnije Dambalah. Naslovnice su solidne.
    04.10.2008
    11:51:00 sati
    delboj
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarno. Ovo samo Boselli, ta legenda nemoguća, zna napravit. Strip je toliko zanimljiv i odlično odrađen da one sekunde tijekom micanja stranice izgleda da traju vječno. Kijarola u naponu snage. Odlični prikazi sedam gradova, a i likovi izgledaju solidno. Jedan od najboljih Zagora, to je sigurno. I nevjerovatna je ta Bosellijeva moć da svaku sitnicu ne zaboravi, a u isto vrijeme nam ne mora ponuditi hrpu glupih dijaloga koji bi trebali sve objasniti. Ferri tu briljira, pravi majstor koji zna nacrtat perfektnu naslovnicu iako na naslovnici Konkvistadori izgleda kao da on nije crtao glavu. 
    16.11.2008
    12:55:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Jedan od boljih Zagora novog doba. Možda je samo mrvicu previše kao M.M. ili barem onaj završetak, ali sve u svemu nije loše a i crtež je dosta dobar. Ne volim Chiarollu ali ovdje je u najboljem izdanju. Dobro je prikazao neke stvari i treba to priznati a inače u mojim očima je crtač koji doslvno kvari ovaj serijal. Druga naslovnica mi je jedna od najboljih od new age Zagora a Boselli zaslužuje pohvale za ovaj strip.
    08.12.2008
    22:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Leon S. Kennedy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve je već rečeno prije, a ja samo da konstatiram...ne u Top 5, nego meni osobno, u Top 3 naj Zagora ikad. Vrhunska epizoda koju kvari samo Chiarolla čije crteže ne volim nikak.Desetku mu ne mogu dati (premda je ovo njegova najbolje nacrtana epizoda) a devetka zato da ocjena sve skup bude visoka kak i ova legendarna i majstorska priča zaslužuje. Remekdjelo, istinsko remekdjelo (ajd, osim one male konstatcije u recenziji o odupiranju virovima s čim se slažem)
    16.03.2009
    17:12:00 sati
    Leon S. Kennedy
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    09.06.2009
    04:07:00 sati
    Ferri
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Nije ni čudo da mi se ova epizoda Zagora toliko svidila kad je Boselli uzeo sve od MM što se uzeti dalo i stvorio super priču.Ja sam se uvik pitao kad sam davno još kupio ovu priču zašto mi se sviđa.Nije ni čudo kad je MM.Sam početak je tipičan za MM i priče o povijesti.Kasnije je to sve pretočio u jednu zabavnu priču o Atlantidi i Mu po Zagorovom điru sa malo diskusije i objašnjavanja koji su mi iskreno malo i nedostajali.Dosta akcije i prelaženje iz grada u grad u tipu igara Tomb Ridera su izgleda dobro legli ovom stripu. Bravo Boselli što si uspio dočarati ljudima koji ne čitaju MM što taj junak zapravo nudi.Ali to nije Zagor ovo je MM.Još samo fali da je pronašao murchadnu ili još bolje neku sikiru iz razdoblja Atlantide ili Mu.Ja ću ovdje ocijeniti MM sa zagorovim orlom na prsima.Mogao bih napomeniti još da je dobro proučavao igru Tomb Ridera jer neke zamke su vješto prenijete iz igre.Crtež kavalitetan kako i dolikuje ovakvoj priči.Naslovnice su među najboljima.I za kraj hvala Boselliju što je napravija ovakvu kvalitetnu posvetu za Martin Mystera. 
    13.06.2009
    17:55:00 sati
    provodina
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Primjer kako se piše avanturistički,zabavan,zanimljiv,sadržajan strip,izvrsni dijalozi.Uz to imamo i izvrstan,prigodan crtež chiarollina dinamičnost,kadiranje i pejsaži me uvijek oduševe,najbolji mogući izbor.Svakako jedna od najboljih zagorovih priča.Ferri se također potrudio i podario izvrsne naslovnice.Briljantan blend mitologije i fantastike.Izvrsni i napeti akcijski dijelovi,dobro okarakterizirani likovi.I nakon svega toga zagorova nadljudska sposobnost i naivan epilog sa Nakaijem uopće ne smeta,pogotovo ne kod stripa kao što je Zagor.Borba u izgubljenom gradu u presušenom jezeru dok se voda počinje vračati...izvrsna atmosfera!Shumavi i Nakaij će živjeti sretno,kao i Hopi i Navajo,navahosima će doći bijeli poglavica,ostat će živjeti na svom području,gdje pripadaju,ali ih sada ne zanima dalja budućnost,ipak je ovo (samo) lijep strip."Ti si gad Sombra!""Znam ali nemamo sad vremena za komplimente" 
    02.10.2009
    23:28:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Crtež nije za 10 ali zbog priče nisam ni primjetio da nije dobar. Samo mi je žao što ova priča ima ocjene 87%, 89%.  Zaslužuje puno više.

    10.05.2010
    14:43:00 sati
    muamerc
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je savršena, bogata likovima, ne vrti se cijela spika oko Zagora, trebalo je imati mašte za osmisliti ovakve gradove i stupice u njemu. Naslovnica za Tajnu Anasaza je savršena. Chiarolla je divan!

    04.07.2010
    13:29:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obožavam ovu epizodu. Sjećam se koji je gušt bio prije mnogo godina čitati je i stalno strepiti kakav ih sljedići grad čeka, kakva zamka, kako će sve završiti. Stvarno epizoda koja pali maštu razigranom klincu. I sada nakon tko zna kojeg čitanja i nakon više godina i dalje mi se čini svježa i interesantna samo što sada više nema one strepnje jer se sve zna. Crtež mi skroz odgovara tematici epizode a i inače nemam ništa protiv chiarollina crteža. Čovjek ima jedinstven i zanimljiv likovni izraz. naslovnice su upečatljive i majstorski odrađene. Avantura koja se pamti

    04.08.2010
    15:40:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    12.08.2010
    17:20:00 sati
    Rocky_st
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Epizoda zbog koje se lome koplja između fanova, najviše zbog kontroverznog finiša. Priča je imala veliki potencijal, koji nije u potpunosti iskorišćen. Početak nije mnogo obećavao, malo toga se dešavalo i imali smo nekoliko iritiantnih scena, kao kad Zagor i Hopi trče maraton. Onda na scenu stupa najbolji dio, prolaz kroz gradove Cibole, izuzetno dobra avantura. Sve zamke su odlično smišljene, kamo sreće da se na tome i završilo. Nažalost, Boselli još jednom nije mogao da odoli svojoj sklonosti u pretjerivanju, ubacio je Atlantidu u igru i pokvario odličan dojam priče do tog trenutka. To bi moglo nekako i proći, ali onda totalno pretjeruje kada je očigledno aludirao da je Zagor potomak Atlantiđana. Čemu to? Zašto je Boselli još jednom morao da ode u krajnost? Čini mi se da je imao prijeku potrebu da ispiše sopstvenu istoriju o Zagoru i onda je jednostavno u više navrata otišao predaleko. Stvorio je od Zagora potomka drevne civilizacije, pa je onda od njega nešto kasnije napravio i reinkarnaciju drevnog ratnika Damballaha. Danas Pahana, sutra Damballah, ko je sljedeći? Isus možda?! Šteta, da Boselli nije sklon pretjerivanju njegov run na Zagoru bio bi još bolji, a ova epizoda bi možda bila među najboljima ikada. Zašto je teško prihvatiti da je Zagor potomak običnih ljudi i da je postao junak zahvaljujući prije svega samom sebi?! To i jeste jedna od njegovih najboljh osobina, postao je od ničega ono što jeste. Boselli je vizioner, čovjek sa dobrim idejama, međutim očigledno da je potreban neko ko će s vremena na vrijeme da ga prizemlji, inače ode predaleko sa svojim idejama. Podsjeća me na Hulka koji zna sirovom snagom da pobijedi nekog oholog negativca i tako spasi svijet, a onda nastavi dalje sa razaranjem i uništi nepotrebno i cijeli grad u kojem se bitka odvija. Za čudo božije Boselli nije takav na Texu, rijetko ispipava granice karakterizacije junaka, dok je na Zagoru sklon pretjerivanjima bez granica. Ima momenta kada pomislim da je on htjeo Zagoru da zada posljednji udarac i da ga uništi, s druge strane to opovrgavaju kvalitetne priče koje je napisao.

     

    Crtež je priča za sebe. Na momente je Chiarolla odradio dobar posao, pogotovo u prikazu okoline, bio je detaljan što je baš neuobičajeno za njega. Većinom je brzoplet, ne pazi niti na proporcije niti na detalje. Ovaj prvi njegov rad jeste ujedno i njegov najbolji. Slabo crta Zagora i Chica, ovaj čovjek jednostavno nije stvoren da crta našeg junaka, iako se mora priznati da dobro crta kada to želi. Bilo je interesantno vidjeti kako se na početku Zagor i Chico bore za život zbog nedostatka vode, mada velika kritika ide ovdje crtaču, slabo je prikazao agoniju aktera u ovoj situaciji. Pepe je u vrijeme izlaska ove epizode bio zadužen za korekture, očigledno je u prvom dijelu u više navrata uskakao i crtao Zagorovo lice u krupnim kadrovima. To je veliki plus, Zagor je prepoznatljiv i mislim da su Pepe i Chiarolla obavili dobar timski rad. Pepe je takođe nacrtao Zagora na prvoj naslovnici ove priče. Interesantno bi bilo vidjeti kako je izgledala originalna Ferrijeva ilustracija, očigledno da sa tim crtežom nije nešto štimalo čim je Pepe morao da uskoči. Još jedna zanimljivost je da se u priči govori kako je div napravljen od crnog kamena, dok je na naslovnici prikazan kao da je napravljen od željeza, poput Hellingenovog Titana.

     

    13.10.2010
    14:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ja sam ovu epizodu pročitao posle hvalospeva koje sam čuo o njoj, jer ima određeni status kod ljubitelja Zagora. I nijesam razočaran. Ovdje mi je sve prijalo za čitanje i priča i način pripovjedanja, crtež koji nije napadan nego se zaista uklapa u priču. Naslovnice mi se baš dopadaju. Uživao sam čitajući i zaista preporučujem ovu epizodu!

    28.01.2011
    19:37:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    02.04.2011
    18:31:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za ovo trebate zbilja imati bogatu maštu. BRAVO!!!

    15.05.2011
    13:56:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    26.06.2011
    22:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Dobra epizoda, ali uopste ne shvatam zasto vecina ovdje smatra da je jedan od najboljih Zagora.  Ja ga sigurno ne bio stavio u Top 20, pa mozda ne i u Top 30.  Ali eto, kad sam sad sve to rekao, nije lose, sve u svemu.  Marti Misterija u divljem zapadu je ovo, u neku ruku, i to lijepo uradjeno.  Chiarollin crtez mi je samo ok, nisam odusevljen, ali scenario ima dobrih tacki, pogotovo sve uvezano sa onim Navahom Nakai; on mi je dobar lik. Uvjerljiv, realistican, i zanimljiv.  Naslovnice su dobre, ali nisu vrhunske, pogotovo ona zadnja gdje Zagor roni u vodi, i gdje mu ocito nema nikakve prijetnje ni odakle.  Ono sranje sa onim velikim robotom, ili divom, ili sta god je, mi se nikako ne svidja; vec smo vidjeli slicne scene sa Hellingenovim Titanom, tako da je ovdje sve to 'vec vidjeno'.  Dobra epizoda, i zabavna, ali daleko od vrha serijala.  

    12.07.2011
    14:14:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 21%

    1, 2, 2, 6

    Ne znam šta je Pepe ovde upropastio, on je jedan od najboljih crtača u Zagor staff-u, šteta što nije nacrtao više epizoda. Što se tiče ove priče, veliko smeće. Nemam komentar.

    29.07.2011
    01:43:00 sati
    writer
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Odlična epizoda, uživao sam čitajući je! Scenariju 9 zbog već spomenute nelogičnosti kod vodenog grada, a crtež je 'samo' vrlo dobar pa stoga 8mica.

     

    22.08.2011
    02:46:00 sati
    konj87
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora svih vremena!

    29.08.2011
    16:54:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Po meni najbolja zagorova prica.

    17.10.2011
    21:43:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Među top 5 Zagora.

    10.11.2011
    19:06:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    Stvarno šteta, da je Ferri crato ovu epizodu bila bi jedna od najboljih. Priča napeta i uzbudljiva do samoga kraja, Naslovnice vrh, scenarij savršen, al sve unišetno lošim Charilom... bah

    15.04.2012
    13:34:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Ziv sam se namucio da nabavim ovu epizodu. Kupovao sam deo po deo na tri mesta dok je nisam sakupio 

    Bosseli odlican pisac ali mi je ipak malcice drazi Burattini

    Ceo koncept epizode je veoma mastovit i impresivan

    Svidja mi se i kraj kad je Coronda dobio svo znanje i poludeo od njega i na kraju sve se zapali i izgori e to je sad vec postalo klise, svaka druga epizoda Martina Misterije se tako zavrsava, ali tada nije bio.

    Chiarola neprepoznatljiv 

    Naslovnice odlicne sem prve u kojoj je ocigledno umesao prste Pepe

    05.05.2012
    15:41:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Avantura, potraga za zlatom, gadne klopke... Tome ne mogu dati loše ocjene.

    21.05.2012
    12:22:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Godinama čitam Zagora, i uvijek sam smatrao da ga indijanci zovu Duhom sa sjekirom jer su naivni i praznovjerni, ali nakon što se na kraju stripa prikaže Pahana koji izgleda identično kao Zagor, prvi put sam se zapitao da li smo svi svo ovo vrijeme zapravo bili prevareni. Hmmm odgovor ne dobivamo u samom stripu, samo je za nagađati da je Pahana slučajno izgledao kao Zagor, ili se iza svega ovoga krije nešto više. Zaista odličan strip koji mi je dao za razmišljati. 10/10 .

    18.06.2012
    14:40:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Zaista sjajna priča, odlična avantura uz mnoštvo interesantnih likova. Crtež Kjarole baš i ne volim previše, ali čini mi se da mu je ovo još i najbolji rad na Zagoru. U svakom slučaju, ni crtež mi nije pokvario utisak o stripu, pa ni manje nelogičnosti koje su već nabrojane. Bravo Boseli!

    19.08.2012
    12:28:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    23.03.2013
    16:53:00 sati
    sergej773
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    03.05.2013
    22:48:00 sati
    split85
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 83%

    8, 10, 7, 8

    Volim ovakve mitološke, misteriozne priče Bosellija, čovjeka koji je Zagora stavio ponovno na noge, ovdje mi se čak i Chiarolla činio dobrim

    01.09.2013
    14:30:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Vjerojatno najbolja Bosellijeva priča koju sam dosad pročitao. Sama ideja o gradovima Cibole mi je super, jake su mi te izgubljene lokacije prepune zamki i sl. Zamke su dobro zamišljene, a vjerojatno mi je najbolja ona s dijamantima. Onaj Hopi koji je poginuo pod drmajućim mostom vjerojatno ima najgoru smrt u povijesti serijala, jebote. Poveznice s Atlantidom su također zabavne, i svi likovi su dobro osmišljeni.

    Chiarollin crtež puno bolji nego u njegovim kasnijim radovima. Sjajno je nacrtao sve likove i gradove. Naslovnice sjajne, samo ne kužim zašto se svi ovdje pjene jer je Pepe docrtao prvu, pa njegov se doprinos jedva vidi.

    09.09.2013
    14:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Strip koji san uživa čitat kao dite :D

    16.11.2013
    09:19:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Chiarolla odličan, za razliku od njegovih nekih kasnijih brljotina. Priča prezanimljiva, ali dojam kvare već spomenute, nepotrebne nelogičnosti. Ostale se još mogu i progutati, ali ona kad Zagor nosi Chica na rukama ispred sebe je vrhunac. Sve u svemu, jedna iznadprosječna epizoda. 

    13.12.2013
    09:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 1, 6

    Tandem iz noćne more Boselli-Chiariolla koji me je natjerao da prestanem kupovati Zagora na neko vrijeme. Ovo je čisto egotripersko uništavanje genijalnog serijala. Konstatacija da je jedan Pepe nešto uništio pored Chiarolle je totalno suluda.

    27.03.2014
    11:52:00 sati
    ike666
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Fantastičan balans između glavnog junaka i vrhunski okarakteriziranih sporednih likova.  Priča koja se neprestano nadograđuje i uvlači u sebe. Crtež apsolutno odgovarajući za ambijent kroz koji se proteže ova priča. Jedan od najboljih Zagora ikad.

    27.03.2014
    19:07:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 82%

    10, 10, 4, 10

    Ide Nollita visooko na vrhu ...pa ništa...pa Boselli...pa idu svi oni ostali. Strip je odličan. AL da je ovo crta Ferri...baš tako...strip bi bija top 3 Zagora. Može se trudit Čili i govorit to nije tako...al to JE tako.

    06.04.2014
    00:18:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Vrlo dobra prica. Hopi,Anasaza,mitovi,malo povijesti o pohodima konkvistadora, jednostavno,odlicno. Scenario je poprilicno dobro razradjen. Imamo vrlo interesantnih likova. Svi su svoju ulogu opravdali. Chico,neinteresantan. Spominje se bijeli poglavica,koji ce u buducnosti stititi Navahe (Tex?). Mjesto dogadjanja, ove price, fenomenalno. A.Chiarolla je svojim crtezom, docarao nezaboravnu atmosferu. Shumavi,crtana za zaljubiti se.  Ponegdje je sa propocijom fulao,al sve ostalo je zazlusilo cistu 10'tku. 

    20.04.2014
    14:34:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Jedna od mojih omiljeni epizoda koja mi je u top 20.

    23.09.2014
    13:45:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Boselli mjesa indijansku mitologiju i science fiction sa avanturom koja najvise posjeca na Indiana Jones. Rezultat je jedna fenomenalna epizoda sa potpuno neocekivanim krajem sa kojim Boselli salje Zagora u novi smjer i polaze temelj na kojem ce se graditi Zagorov kontinuitet sve do danas.

    Bas taj fantasticni kraj Tajne Anasaza djeli fanove u dva logora ali ja pripadam onima koji ovo obozavaju. U Sedam gradova Cibole Boselli kroji klasicnu avanturu prepunu akcije i opet okruzuje naseg junaka sa mnogim zanimljivim karakterima. Ali kraj epizode se ne brine "klasikom" nego salje Zagora u epski science fiction koji daje zadovoljavajuci zavrsetak ovoj epizodi ali ujedno i postavlja mnogo pitanja. Boselli je sa uvodom drevnih civilizacija Atlantide i Mu prosirio okvir serijala i dao modernom Zagoru ogroman potencijal za nove vrste prica koje su kasnije izgradile temelj i Africkoj i Juznoamerickoj odiseji kao i Richter sagi. Hrabro i genijalno od strane Bosellija koji je sa ovim neocekivanim potezom, sto se mene tice, spasio Zagora od nerelevantnosti.

    Ipak ovo nije perfektna epizoda. Scenario je fenomenalan ali ja bi na trenutke pozelio malo nizi tempo. Prici fali momenat ili dva koji bi joj dozvolio da dise i ujedno jos trenutak razradi pojedine karaktere i narocito atmosferu. Non stop akcija to donekle zagusi. Mozda bi bilo dovoljno samo to da je Tajna Anasaza bila puna sveska umjesto da iduca prica krene vec na zadnjih 20 stranica.

    Sto se tice crteza Chiarolla nikad vise nije bio ovako dobar na Zagoru. Nije perfektan ni ovdje ali kasnije on se previse opusti i detalji kojima je ovdje obogatio izvrsne okolise nisu prisutni na istom nivou. Naslovnice su fantasticne i prosto uvlace u citanje. Ona za Sedam gradova Cibole je meni medu najdrazim u citavom serijalu.

    15.10.2014
    20:11:00 sati
    hamzik
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    26.11.2014
    22:47:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    ovo je fenomenalna epizoda

    ugodno sam se iznenadio sa radnjom koja više odgovara M.M-u ili nekom sličnom junaku.

    odlično je provučena potraga konkvistadora na početku epizode i sva kasnija dešavanja do samog kraja.

    čak mi i Chiarolla super paše u takvoj epizodi.

    11.02.2015
    18:08:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    Ovu priču sam počeo čitati sa saznanjem da je neki svrstavaju među najbolje u serijalu. I što sam na kraju dobio? Sigurno ne ništa tako veličanstveno kako se prikazuje ali sam dobio pristojnu zabavu za utrošeno vrijeme. Maštovito su napravljene zamke, pogotovo ona sa kamenčićima koji svijetle, ali sam sasvim siguran da sam nešto slično kamenim pločama na mostu vidio u trećem nastavku Indiane Jonesa. Zamka sa divovskim kipom čuvarom je najslabija od svih jer ostaje dojam da je ideja za takvo nešto pokupljena od Hellingenovog titana a i sam način kako ga je Zagor sredio je prilično naivan. Nakon toga Vodeni grad i Grad vjetra su ponudili vrlo neobične i zanimljive zamke sa svojim vremenskim odmacima. Sve dobro što je napravljeno malo je pokvareno ulaskom u grad zlatnih krovova, otkrivanjem napredne tehnologije i pojavljivanjem Pahane koji je uzeo malo dorađeni Zagorov lik. U tome ima dosta SF elemenata koji mi se ne sviđaju i tu bih jedino spomenuo dobru ideju da Nakai napokon prijeđe na dobru stranu i spasi živote svojih dotadašnjih protivnika. 

    Crtež nije ništa posebno ali je najbolji kojega je Chiarolla ikada napravio na Zagoru, nađe se tu grešaka pogotovo kod likova Zagora i Chica, ali ću mu svejedno dati ocjenu više zbog toga kako je dobro pogodio izgled šamanove kćeri. Naslovnice dobre iako se prva mogla napraviti na maštovitiji način. 

     

    23.04.2015
    09:55:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 75%

    10, 7, 6, 6

    Zbog precijenjenosti ove priče, dobio sam manje od onoga što sam očekivao.

    07.06.2015
    21:48:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    09.06.2015
    20:29:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    16.07.2015
    17:02:00 sati
    jova
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    02.09.2015
    10:45:00 sati
    tinton
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    14.11.2015
    21:37:00 sati
    wele
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Definitvno jedna od najboljih epizoda Zagora. Odlična radnja u stilu Martija Misterije, izrazito kvalitetni likovi i akcija tijekom cijelog čitanja stripa.Znači Hopi/Anasazi su sa Mua a lik koji ima pretenzije da bude Zagorov daleki predak je sa Atlantide. A i ono o "Velikom bijelom poglavici koji će paziti na Navajoe" ziher se odnosi na Texa. Kada će nastavak konačno?

    P.S. Bilo bi fora da, osim official nastavka i Hellingen otkrije ovaj grad, pa onda usvoji svo njihovo znanje, pa postane još luđi, pa oformi vojsku...Uglavnom, htio bih još jednog Hellingena u kombinaciji sa Anasazima a da u prvom broju uopće ne bude Zagora (ili par strana) a da fino pratimo Hellyja:))

    12.04.2016
    21:39:00 sati
    mladjo
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Chiarolli dajem višu ocjenu.

    16.04.2016
    20:40:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    14.07.2016
    22:05:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 8, 5, 10

    31.07.2016
    13:29:00 sati
    tomodeadpool
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Miljama daleko od najboljih Zagorovih epizoda,ipak dosta dobra prica!

    30.08.2016
    23:34:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    10.05.2017
    19:52:00 sati
    suply1
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    20.10.2018
    09:13:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    28.11.2018
    16:23:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 7, 6, 10

    ovo sam pročitao kad je izašlo 90-tih s tim da sam zadnju epizodu pročito tek lani. Ko srednjoškolcu mi je epizoda ostala u izvrsnom pamćenju i jedva sam čekao pročitati zadnji nastavak, ali bilo bi bolje da nisam. Valjda je epizoda pamtljiva zbog svih tih zamki misteroznog i drevnog karaktera, lako se čita. Kao avantura je priča za 10, ali neki dublji smisao, što je bila (pretenciozna)namjera scenarija, epizoda ne sadrži. Tu je počela manija sa sa zagorovim porijeklom pa moram dati ocjenu niže, nego što priča zaslužuje.  

    29.11.2018
    12:01:00 sati
    adriano
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    Krajnje maštovito:arheologija, tradicije, predanja, mitologija, legende... Za svakoga ponešto i sve na jednom mjestu. Ferri je maestralno povezao naslovnice s pričom, što i nije baš čest slučaj na Zagorovim naslovnicama. I naravno, kako ne bi sve bilo idealno u SBE svijetu pobrinuli su se izborom crtača, kojeg su birali po principu: en- ten- tini... a ispao Chiarolla...

    18.06.2019
    11:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Meni nist posebno. Ok prica i to je sve

    20.08.2019
    21:40:00 sati
    karuro
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.01.2020
    14:12:00 sati
    goghy
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    02.06.2020
    08:03:00 sati
    mikikiki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum