Izgubljeni rudnik

Zagor

ZG SD 26/28 | 290 str.

Na putu u Darkwood Zagor i Čiko prolaze kroz Teksas. U jednom selu usred pustinje susreću Digging Billa koji se sprema u potragu za zlatnim šipkama Alvarezova rudnika koji se nalazi u brdima Wichite, na teritoriju Komanča. Odluče proputovati dio puta s njime, ali kao i obično upadaju u novu avanturu, sa ratobornim indijancima, mekičkim komančerosima i američkim rendžerima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Komanci
    ZG SD 26
  • Teksaški rendzeri
    ZG SD 27
  • Izugubljeni rudnik
    ZG SD 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Comancheros
    ZG SR 362
  • Texas Rangers
    ZG SR 363
  • La miniera perduta
    ZG SR 364

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda doživjela je nastavak koji je izašao i kod nas pod brojevima 94/97, a govori o sukobu rendžera i Komanča za teritorij Teksasa, što nam je već sugerirano i u ovom broju
  • U ovoj se epizodi Zagor prvi puta susreće sa Sivim Vukom, poglavicom Komanča i Adamom Craneom, teksaškim rendžerom koji su protagnisti i nastavka ˝Krvna braća˝ LU 94/97, a u nastavku se pojavljuju i mnogi drugi sporedni likovi ove priče
  • U ovom broju upoznajemo nekoliko etničkih skupina Teksasa toga vremena, Komanče, komančerose i rendžere, odnosno Meksikance, Amerikance i indijance koji su se u povijesti sukobljavali na tim prostorima
  • Utvrda – ranč Austin, sjedište rendžera u ovom broju postepeno se razvio u grad Austin, koji je i dan danas glavni grad savezne američke države Teksas
  • U ovom broju pojavljuje se i Digging Bill, kopač zlata i veliki prijatelj Zagora i Čika, glavni uzročnik brojnih problema
  • Str. 95 #27 pojavljuje se simbol teritorija Komanča, lubanja na štapu i četiri strelice u zemlji, što je simbol koji se pojavljuje i na naslovnici epizode ˝Teritorij Komanča˝ #95
  • Dan danas u Americi, sa sjedištem u Teksasu, postoje rendžeri, nasljednici starih rendžera, doseljenika koji su opisani u ovoj epizodi, a danas je biti rendžer u SAD-u velika čast, pogotovo za Teksašanina (dobri stari Walker– teksaški rendžer)
  • Zloglasni vođa komančera El Diablo, kroz cijeli treći dio priče sipa iz rukava poznate izreke starih pisaca i filozofa, Shakespearea, W. Scotta, Seneke i dr.
  • Str. 94. #26 pojavljuje se uz crtež i potpis Andreuccija i datum ´93., dok se u posljednjoj priči ˝Izgubljeni rudnik˝ #28 nalazi potpis i datum ´95. Je li to Andreucci ovu epizodu crtao tri godine?
  • Na nekim stranicama Andreuccijev crtež, ne da sliči, već je isti Pepeovom crtežu (str.45 #28, str. 81, 95 #26, pogotovo str.58 #26 treća sličica). Isti Pepe.

Od svih novoizašlih Zagora, bilo u sklopu Slobodne Dalmacije ili Ludensa ova mi je epizoda suvereni broj jedan. Najbolja priča toga razdoblja, a i jedan od za mene najboljih Zagora. Tome ponajviše pridonosi odlična atmosfera te priče, sjajan Andreuccijev crtež i pustinjska odnosno prerijska podloga radnje. U Boselliju se čovjek stvarno ne može razočarati, osim vrlo rijetkih iznimki. Iza njega je već bilo odličnih scenarija i priča, a u ovoj je priči također dosegnuo svoj maksimum ukomponiravši u priču nekoliko suprotstavljenih strana i između njih – Zagora.

Tako se ovdje u priči pojavljuju dva plemena Komanča, Quahadi i Penateke, razbojnici komančeri i američki rendžeri. Najlakše objašnjeno rendžeri su neprijatelji svim ostalim gore navedenim, Quahadi preziru pleme Penateka i komančere, Penateke su saveznici s komančerima. Komanči Quahadi je ponosan indijanski narod iz područja brda Wichite. Sve dok komančeri ne otmu djecu poglavice i velikog ratnika Sivog Vuka koji odlazi u Meksiko u potragu za njima. Komančeri su zapravo u dosluhu s Ranjenom Pumom, koji po odlasku Sivog Vuka preuzima mjesto poglavice Komanča Quahada. Od tada Quahadi počinju poslovati s komančerima, a na vidiku je brza propast. Jedino je rješenje povratak Sivog Vuka na mjesto poglavice. Penateke su već otprije saveznici komančera i to je glavni razlog zašto ponosni Sivi Vuk prezire bratski narod. Njihov je poglavica Joselito, daleko od ponosna i mudra poglavice, a kao i njegovi «ratnici» prepustio se lošem alkoholu kojeg prodaju komančeri. Komančeri su zapravo skupina meksičkih razbojnika, otpadnika, kriminalaca različitog kova, a njihov je vođa poluludi El Diablo (Vrag, Đavo...) koji je posao trgovanja proširio uglavnom na lakovjerna okolna indijanska plemena. Za loš alkohol i loše puške dobivaju od indijanaca čak i žene iz plemena, ali i djecu. Za El Diabla «operira» okrutni Cuchillo, čovjek od El Diablova najvećeg povjerenja, a o njegovu iskorištavanju naivnih indijanaca da ne govorimo. Tu su još rendžeri, američki doseljenici na područje Teksasa koji organiziraju međusobno obranu imanja što od indijanca što od komančera. To su surovi ljudi, kojima je najvažnija stvar dobra fešta i što više mrtvih neprijatelja, pošto oni smatraju da je Teksas samo njihov. Vođa im je oprezni i suzdržani pukovnik Austin, a jedan od najboljih rendžera je Adam Crane koji je i jedan od središnjih likova priče.

No problem je baš u tome što svaka od ovih skupina smatra Teksas svojim tlom. Tako nastaju mnogi sukobi, ali i savezništva sa ciljem poraza zajedničkih neprijatelja. Penateke i komančeri su jedni saveznici, a Quahadi i rendžeri su posebne grupe. No, kada uvide da imaju zajedničkih neprijatelja i oni se udružuju. Sivom je Vuku najvažniji cilj pronaći djecu i poraziti komančere što je i cilj rendžera. Sa njima je i Zagor. Pored svih tih sukoba i borbi, žive radnje, potraga za blagom Alvarezova rudnika postala je skoro sporedna. Sve do pred kraj priče to je i bila, tek su male naznake podsjećale da je to temelj ove priče. Ipak finiš i rasplet priče dogodili su se baš u rudniku, nakon čega su se likovi razdvojili, a neki su ostavili život u završnoj borbi.

Posebna priča je Digging Bill, dobri stari lovac na blago, ovaj je puta zaglavio na zlatne šipke u izgubljenom rudniku Wichite. Jedini on zna put do zlata, jer je kartu koja onačava put zapalio. To mu je nekoliko puta spasilo život. Prvi je puta trebao do blaga dovesti par smutljivaca, Gunnyja i Sharpa. Gunny (gun – pištolj) je problematični kauboj koji kako mu i ime govori voli puno pucati, doslovno je lud za pucanjem. Puca u što god može i kad god može. Glava je ekipe. Sharp (oštrica) njegov je potrčkalo, pomalo glupi kauboj koji sluša Gunnyja čak i kad je u krivu. Digging Bill je zahvaljujući poznavanju puta do rudnika spasio živu glavu i kod samog El Diabla. Nema uopće sumnje da je i El Diablo htio to blago, a poštedom života Digging Billa nije mogao izgubiti, samo dobiti.

Nositelji radnje u ovoj priči su Sivi Vuk, Adam Crane, Cuchillo odnosno El Diablo i – Zagor iako je glavni krivac za ovu pustolovinu Digging Bill. Sivi Vuk je poglavica Quahada, idealan indijanski ratnik kakvog mi svi zamišljamo. Adam Crane je isto veliki borac, tvrdoglavi kauboj koji ima dar da nanjuši Penateke. Zagor i njih dvojica čine idealni dream team. Adam i Sivi Vuk, koliko god se prepucavali, ipak je to bilo, onako, za dišpet. Jedan su drugome spasili život i postali su krvna braća, a Sivi Vuk je postao i Zagorov krvni brat. To je bio jedan od najupečatljivijih prizora ove priče, tri velika ratnika postala su krvna braća.

Bilo što se dogodilo u budućnosti, ne zaboravi da odsad tvojim žilama teče krv Quahada.

Uz viteza Andrewa Kaina i možda Doca Lestera Sivi Vuk i Adam su po meni najjači saveznici Zagora u nekoj epizodi. Jedni od onih «ratnika bez mane». Tu su i negativci. Banda komančera, Cuchillo, El Diablo i Rubio duša su te organizacije. Vođa je El Diablo, pjesnička duša, jedan od onih ljudi kojima je u životu najvažnija udobnost, moć i dobra knjiga i cigara. Zanimljiva crta njegove karakterizacije je i recitiranje poznatih izreka još poznatijih književnika i filozofa, od Shakespira do Seneke.

Znači, cijela je priča prepuna raznovrsnih likova, možda je ovo priča s najviše likova ikad izašla. Radnja je prepuna obrata, borbi, dvoboja, a ostalo je i dosta mjesta da svi ti likovi kvalitetno okarakteriziraju. No, Boselli se nije dao smesti i odlično je sve skupa ukomponirao, bez kompliciranja i nagomilavanja radnje. Malo sam ostao razočaran u nastavku ˝Krvna braća˝ jer je ova priča povećala očekivanja koja po meni nisu ispunjena, pogotovo kod karakterizacije likova. Iako je nepisano pravilo da crtač koji nacrta prvu epizodu, nacrta i mogući nastavak, ovaj puta nije bilo tako. Razlog je po meni jednostavan, Andreucci je imao posla s ˝Povratkom Kaina˝, pričom koja je izašla nekoliko mjeseci kasnije.

Zašto je meni ovo jedna od najboljih Zagorovih priča? Gore sam već dao argumente – sjajna atmosfera, odličan scenarij, sjajan crtež i mjesto radnje – pustinja, prerija. Nekima se najviše sviđaju radnje na snijegu, nekima u Darkwoodu, a mene oduševljavaju priče koje se događaju u pustinjskom ili polupustinjskom krajoliku, od Meksika, Afrike i Teksasa. Možda je malo čudno, ali meni najboji dio priče je sam početak i dolazak Zagora i Čika u selo Tortillas (tortilje – odlično meksičko jelo)! Ne znam, valjda sam osjetio nostalgiju za tim mjestom, daleko od civiliziranog svijeta, pod žarkim suncem, 40 stupnjeva u hladu. Prava milina (barem u ovom zimskom razdoblju :-). Od ostalih događaja spomenut ću i dvoboj Sivog Vuka i Ranjene Pume za mjesto poglavice Quahada i opsadu Zagora i njegovih suputnika od strane komančera i Penateka.

Stefano Andreucci je je moj broj jedan Zagorovih crtača. Ovo mu je najbolja epizoda koju je nacrtao za Zagora i zato bez većeg razmišljanja dobiva desetku. Rijetko neki crtač potpuno zadovolji potrebe zahtjevnog stripofila, ali on ih je nadmašio. Dugujemo mu isto i sjajnu atmosferu jer likove je majstorski dočarao, njihove izraze lica, a o krajoliku da i ne govorimo. Ja mislim da je to najbolje dočarani krajolik u koji je neki crtač smjesto Zagora. Također, Andreucci je i one rijetke komične situacije znao dobro predočiti. Nevjerojatno je kako njegov crtež u trenucima djeluje potpuno isto Pepevovom crtežu, a ne vjerujem da se Pepe ubacivao tu i tamo. Toliko o idealnom spoju Andrucci – Boselli. Naslovnice. Ferri ih je rutinski nacrtao. Nijedna nema nedostataka, jednostavne su i dopadljive i zaslužuju desetku. Valja spomenuti kako je neuobičajeno što je Slobodna Dalmacija promjenila naziv prve epizode ˝Komanči˝ za razliku od originala ˝Comancheros˝ što bi značilo Komančeri.

Evo, svima koji nisu pročitali ovu ovu priču preporučam da to učine, a oni koji jesu neka ostave puno desetica u komentarima :-))).

Naprijed

ZG SD 23/25 Krv Apača

ZG SD 29 Svratište obješenih

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Thommo

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobro, ne bih se baš sad složio da je toooliko dobra epizoda, ali zaista nije loša. I ideja, i scenarij, a i Andreuccijev crtež. Nego, u Ludensu "Atlantida", sa Kainom, se spominje da su za mitski kontinent Zagor i Chico prvi put čuli baš u IT originalu 364, što bi bilo naš "Izgubljeni rudnik". Istina?
    16.02.2005
    11:30:00 sati
    Thommo
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    pa ni ja ne mogu reci da mi je ovo jedna od najboljih novijih zagorovih epizoda. ono sto mi je bilo interesantno je zagorov ulazak u taj svijet rangera, komanca itd. taj utisak jos vise pojacava sjajni andreucci. od naslovnica, prva i treca mi i nisu bas nesto, dok mi je druga ("teksaski rendzeri") mnogo bolja.
    17.02.2005
    13:23:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 65%

    9, 8, 2, 8

    radnja nije loša,,ali da nije crteža koji je očajan,moglo bi se reći da je priča odlična,ovako natetgnuta trojka...
    20.02.2005
    02:30:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Ova epizoda mi se svidja, jako dobra prica, mala zamjerka crtezu i naslovnicama, inace ostalo ok
    22.02.2005
    19:55:00 sati
    Ramath
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Priča je dobra, ali toliko nije.
    23.02.2005
    18:08:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Počelo je kao još jedna potraga za blagom Digging Billa dok je nastavak gotovo u potpunosti skrenuo sa te teme.Možda to malo smeta ali je ukupni dojam itekako zadovoljavajući.Priča je zanimljiva,uzbudljiva,sa puno zanimljivih likova i očito je da Boselli ne može promašiti.Dodao bih minus za dosta površno prikazane Comanchere (osim Cuchilla svi su tek statisti)i za El Diabla koji već u prvom pojavljivanju umire,a izgleda mi kao dosta zanimljiv negativac.Ako smo Nat Murda mogli pratiti u više epizoda,mogao je El Diablo imati takav status.Andreucci jako dobar,posebno kod Chica i u borbenim scenama,dok kod Zagora još uvijek malo fuša i tek će u "Morska strava" u potrpunosti razviti onaj svoj prepoznatljiv stil.Prva naslovnica je težak promašaj,skrećem pažnju na Zagorovu lijevu nogu,dok su ostale OK.Dobra epizoda u svakom slučaju,nešto kao uvod u odličnu epizodu Krvna braća.
    25.02.2005
    13:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Priča je odlična...naslovnice nisu baš nešto...al sve skupa..

    iznad prosječna epizoda:D
    05.03.2005
    13:36:00 sati
    Mate
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Vrhunski Zagor, Boselli super i bez fantastike, unio je prepoznatljiv duh talijanskog westerna. Fino uklopljena pustolovina u Teksasu, susret s Diggingom, pustinja, sunce i zlato. Također dobar prikaz Teksasa tadašnjeg vremena. Slažem se s Acom da će Andreucci poslije, u Morskoj stravi, zabljesnuti punim sjajem. Ovdje u nekim momentima slabiji. Jak period Zagora, koji je započeo s Nestalim istraživačem.
    05.03.2005
    17:00:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    odlična priča s mnogo zanimljivih i realnih likova, posebno se to odnosi na izvanredan prikaz teksašana tog doba, konačno malo povijesti bez romantike i u zagoru, odličan je i nastavak ove priče, a s njim je nažalost i završio najbolji period zagora u povijesti
    06.03.2005
    22:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od najsnažnijih karika u lancu epizoda sjevernoameričke odiseje. Tipični primjerak Bosellijevog "ranog perioda" koji obiluje kvalitetom i inspiracijom, a svoj vrhunac će dosegnuti sa "Morskom stravom" u kojoj ponovno surađuje sa majstorom Andreuccijem.
    "Izgubljeni rudnik" je priča koja vas obuzima sa svih strana. Lokacije, povijesni kontekst, zaplet, izvrsno izbalansiran scenarij i nadasve dojmljivi likovi.
    Boselli je u samo tri epizode stvorio Adama Cranea i Sivog Vuka, likove koji su toliko karizmatični i pamtljivi da se oko njih slobodno mogu napraviti i spin-off serijali. Osim njih dvojice koji su fundamentalno dobri likovi, nalazimo i El Diabla, negativca koji plijeni vašu pozornost ne toliko postupcima ili nakaradnim izgledom, koliko kontradiktornošću između svoga pjesničnog duha, velike izobrazbe, osjećaja za estetiku i s druge strane potpunom nonšarlantnošću prema zločinima bilo kojeg tipa. Ukratko, želite ga mrziti ali vam je ipak na neki način simpatičan, čini vam se da postoji neka mala iskra dobrote u njemu.
    Osim jakih likova za veliku priču potrebni su vam jaki motivi i važni događaji, a kud ćeš bolje od napetosti i stalne opasnosti rata među nekoliko skupina koji pokušavaju živjeti i proširiti se na istom prostoru.
    Indijanci tj. Komanči, kao i uvijek imaju naše najveće simpatije jer su tu bili oduvijek, to je njihova zemlja koja se svakim novim danom sve više i više smanjuje. Boselli se nije zaustavio na tome da nam Komanče prezentira kao homogenu i posve ujedinjenu skupinu koja bi bila potpuno pravedna, nego nam daje i "drugu stranu medalje", jer su i plemena međusobno podijeljena. Tako su se Penateka, nekoć velik i ponosan narod, predali porocima bijelaca.
    Sivi Vuk i njegovi Quahadi su ponosniji i bolji, premda su i oni, kako se kasnije vidjelo, pod utjecajem nedovoljno dobrog poglavice napustili plemenita načela prošlosti. 
     
    Tu su i rendžeri, doseljenici koji kao i svi ostali traže svoje mjesto pod suncem. Ni njima nisu strani sukobi sa Indijancijma, ali za razliku od Komančera oni imaju plemenitije ciljeve. Kao i u prošlim epizodama nema stvarnih pobjednika, sukobi jednom započeti bivaju prekinuti primirjima kraćeg i duljeg trajanja, ali svima je jasno da je rat tek počeo.
     
    Usred svih događaja i različitih interesa Boselli uvodi tipične nolittanske likove i motive sa Digging Billom. Na početku vidimo Zagora i Čika kako se još jedanput probijaju kroz neprijateljski krajolik, samo da bi nedugo zatim sišli u tipično seoce meksičkog štiha, gdje na jedan izrazito zabavan i dinamičan način upoznajemo dobar dio likova.
     
    Ovo je trenutak u kojem moram spomenuti nevjerovatnog Andreuccia, kojemu Boselli može biti itekako zahvalan, jer iskreno mislim da njegova najbolja djela na ovom serijalu ne bi imala status kakav imaju da nije bilo ovog crtačkog majstora, dovoljno je vidjeti nastavak ove priče koju je uradio prilično dobro Marcello, ali opet debelo ispod Andreuccijeve razine.
     
    Njegova snaga leži u izvanrednoj interpretaciji karakternih osobina likova, odlično se prilagođava scenariju u smislu da u svakom kadru sa svojim crtežom uspijeva izreći nešto novo, postupci likova, kretnje, izrazi lica, emocionalna stanja, intenzitet razgovora, sve je to iskomunicirano kroz njegov crtež. Mogu to usporediti sa dobrim i lošim glumcima u filmovima. Kvalitetan glumac utjelovi lika kojeg glumi, potpuno se izgubi u njemu i sve što radi je prirodno i uvjerljivo. Ista je stvar sa talentiranim i dobrim crtačima, njihovi likovi su uvjerljivi, puni života, vi bez problema vjerujete njihovim riječima, pod uvjetom da imaju dobar scenarij.
     
    Ne želim previše duljiti, ali pogledajte samo posljednji kadar na 47. stranici prve epizode "Komanči" (SD izdanje), Digging Bill, Zagor i Čiko sjede za stolom dok ih ovaj prvi pokušava uvjeriti da prijeđu jedan dio puta sa njim. Naravno, Čiko je svijestan da su nevolje na vidiku i svim silama protestira, dok Zagor samo sjedi između njih dvojice sa pognutom glavom, laganim smješkom na licu, ispruženim rukama i skrštenim šakama. Ta slika govori više od tisuću riječi, u Zagorovom smješku i u našim sjećanjima se nalaze svi oni momenti kada je Čiko jednako reagirao na slične situacije, ali na kraju uvijek pomognu prijatelju i uvuku se u hrpu opasnosti i problema. Zagor nije imao potrebu u tom momentu reći ni jednu jedinu riječ jer su njegov govor tijela i smješak sve rekli.
    Takvih trenutaka je bilo mali milijun, Andreucci je svojim crtežom doslovno obogatio priču.
    13.03.2005
    20:23:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    STVARNO NEMAM RIJEČI, OVA TRI NASTAVKA SU ZAKON, BAR PO MOM MIŠLJENJU. SVIĐA MI SE KRAJ ROMANA, IMAO SAM NEKI OSJEĆAJ DA ĆE JADNI BILL OPET IZVISIT AL JE BAR DOBIO JEDNU ZLATNU POLUGU! JEDINI PROBLEM JE ŠTO MI TA TRI ROMANA NEDOSTAJU U ZBIRCI. POKUŠAO SAM IH NARUČIT ALI NISAM IH DOBIO. UGLAVNOM... BOG ČUVAO STRIPOVE I DARKWWODSKU ŠUMU!
    14.04.2005
    22:07:00 sati
    dg_ice
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno fenomenalna epizoda a posebno mi se svidio El Diablo odličan protivnik.Andreucci zakon a ona dvojica šta su naganjala Digging Billa su dobila od Diabla šta su zaslužila,rendžeri su isto legende i još onaj fenomenalni obračun u rudniku.ZAGOR LIVES FOREVER!!!!
    30.06.2005
    20:52:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip je odličan, jedan od najboljih Zagora uopće. Hrpa odličnih likova te skrivena utvrda u planinama u kojoj El Diablo pije svoj dragocjeni viski i filozofira su najbolji detalji priče, a isto tako i način na koji napali utvrdu. Andreucci je odličan, a naslovnice su vrlo dobre. Da mi je imati malo onog zlata:-)
    24.09.2005
    23:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlicna epizoda. Cini mi se da je sve bolja i bolja kako se blizi kraju. Jedna od retkih epizoda koje imam i u originalu na talijanskom.
    06.10.2005
    09:38:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Između ostalog što imam ova epizoda mi drži posebno mjesto.Izgubljeni rudnik me se silno dojmio i Komanči su se pokazali u punom svjetlu.Mala,malecna zamjerka crtežu,ali to neće smanjiti ocjenu za toliko da bude 9.Ova epizoda zavređuje,kako god okrenuli 100%ocjene i to bi bilo sve.Ostalo govore ocjene.
    31.10.2005
    21:08:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Jako jako dobra priča, naslovice dobre i dobar crtež. Digging Bill pronašao svoje prvo blago.
    15.04.2006
    12:16:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    neizostavno:

    -El Diablo: Ja kažem da nema ništa bolje od dobre cigare...
    -Rubio: Tko je to rekao, šefe? Shakespeare? Cervantes?
    -El Diablo: To sam rekao ja, magarče!"
    21.05.2006
    12:47:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedna od dražih mi epizoda mada mi je produžetak ove priče "Teritorij Komanča" puuuuuuno bolji. Ovdje Andreucci nije ni približno dobar kao u Morskoj stravi. Posebno me iritiraju sva ona namigivanja likova, kao da svi imaju Touretteov sindrom. Druga stvar koja je iritantna je Zagorova naklonjenost Komančima u prepucavanju sa rendžerima (preciznije, Sivog Vuka i Adama Cranea). Sve u svemu, jedna od boljih epizoda nastala u vrlo zanimljivom razdoblju (poslije avantura sa Anasazima i vješticom iz Sierre, a prije zombija i Marie Laveau).
    01.11.2006
    12:53:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    ova je epizoda tako dosadna, da mi se spava
    13.11.2006
    09:16:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...jednako dobar kao i nastavak...
    13.01.2007
    21:18:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    e ovo se zove strip
    04.03.2007
    13:25:00 sati
    karven
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda!
    07.07.2007
    12:21:00 sati
    ikljunic13
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Superica. Ova epizoda je za mene bez sumnje jedna od najboljih. Recenzent je sve rekao. Ima puno odlično okarakteriziranih likova i frakcija. Priča se bazira na poznati film "Komančerosi" s J. Wayneom u glavnoj ulozi. Boselli je još jednom očitao lekciju starim scenaristima koji su se furali na razvučene epizode u kojima su i uz to ostajali nedorečeni. Naime, pokazao je da velik broj zanimljivih brzo-izmjenjujučih događaja može stati u 3 stripa. Njadraži lik mi je onaj frajer Gunny - tipični revolveraš bez trunke mozga koji uvijek dolazi do krivih zaključaka; a i nije baš neki revolveraš. Komanči su, inaće, najtajnstvenije i najčasnije indijansko pleme. Ova priča je zapravo jedan obrađeni segment iz stvarne povijesti s tim da je Boselli pazio do koje granice smije ići. Andreucci je top klasa crtača, a posebno će se svidjeti onima koji imaju dotjeraniji umjetnički ukus.
    11.07.2007
    21:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Da, to je to - klasični western Zagor: pucnjava, komančerosi koje vodi pjesnički nastrojeni psihopat, Indijanci, rendžeri, pijesak, blago, a u kojem se jedu grah i jaja na oko a pije loš viski. Kao najbolji filmovi Bud Spencera i Terence Hilla!
    14.07.2007
    20:59:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    u maniri špageti westerna.crtež je moga bit i bolji
    25.08.2007
    18:37:00 sati
    lwood
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno, tek sam sad uspio pročitat ovu priču i moram reći da sam oduševljen. Andreucci mi je čak bolji i od Ferija.
    31.08.2007
    12:34:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlična priča, El Diablo dobar lik,Digging Bill.... Samo se čovik zapita zašto je Andreucci u kasnijim epizodama promjenio stil...PS.Oprostite zbog duple ocjene... ne znan zašto se to događa...
    31.08.2007
    20:55:00 sati
    Poncho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    29.09.2007
    21:42:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 7, 6

    Svaka priča s Digging Billom je bila dobra.  Nekako je taj motiv potrage za blagom uvijek zanimljiv.  Čak se mogu ubaciti i Indijanci i trgovci alkoholom, a da bude dobro.  Radnja odlično kreće, pa malo usporava oko sredine gdje je dosadan dio s boravkom u Austinu, ali onda prema kraju dojam se opet popravlja.  Ukupno vrlo dobro!  Ima i dobrih fora, "ako je ovo čegrtuša ja sam meksički predsjednik", he, he, dobar je taj Adam...  Što se tiče atmosfere i mjesta radnje, više volim darkvudsku šumu od ove pustinje.  Crtežu prolazna ocjena, nije loš.  A najslabiji ovdje je Ferri, ovakva štorija zaslužuje jače naslovnice!  Ove sve tri imaju već viđene motive, baš onako da se odradi reda radi.  Blijedo.Na kraju bih rekao da Boselli mijenja Zagoru karakter i to mi ide na... znate već šta.  Konkretno, sramota je kako je hladnokrvno ubio iz daljine onog stražara koji se sakrio u kolima.  Ispucao strelicu s namjerom da ga ubije, bez da ga je uopće u oči pogledao.  To Zagor ne radi, gospodine Boselli! 
    07.06.2008
    16:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako mrzim ljude koji ubijaju hladnokrvno.
    16.11.2008
    14:16:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Naslovnice ništa posebno, crtež očajan nimalo ne podsjeća na stare dobre epizode na kojima smo odrasli mi stari fanovi. Radnja kao da je pobjegla iz Texa čiji nisam čitatelj pa mi ni ovo nije zanimljivije od jednog čitanja. Više volim kada Boselli piše neke mračne epizode od western koji mu baš i ne leži (moje mišljenje).
    12.01.2009
    19:57:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Priča je odlična, jedna od najboljih koje sam čitao. Andreucci fenomenalan, jedino malo prva i treća naslovnica lošije, ali zato je druga odlična.
    07.06.2009
    15:22:00 sati
    allessi
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Pa moram priznat da sam mrvicu razočaran.Nakon redom fenmenalnih Bosellijevih scenarija ovdje je spektakl ipak izostao.Prva polovica je ok premda više manje klišejzirana i rutinski odrađena,poslje sve ide prema boljem.Počevši od sukoba poglavica,a ja sam odmah shvatio zasjedu,klopku indijanaca i Zagora i ekipe.Neznam,možda cjepidlačim ali ovo ipak nije ostavilo snažan utisak kakav sam očekivao.Sviđa mi se kako je prikazan Adam Crane,nesterotipan nije još jedan lik koji je u moralnim načelima isti Tex,Zagor i Mr.No.Crane želi istjerati komanče s zamlje a na prijedlog zajedničkog suživota samo odmahuje glavom s: "možda.."Anderuccijev crtež je izvrstan,sviđa se čak i onima koji mrze Chiarollu i Laurentija.Izvrsno kadiranje bi posebice izdvojio,veoma dinamičan crtež koji opet nimalo ne naginje hiper-realizmu kojeg čitatelji nažalost najviše vole.Naslovnice su još jedan dokaz da je s next-gen Zagorom i Ferri morao prepustiti mjesto crtača naslovncia nekom... boljem.

     

    10.01.2010
    23:32:00 sati
    Andrey
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Jako dobra epizoda. Boseli je priču odlično zapleo i još bolje raspleo. El diablo je skroz simpatičan lik, bilo mi ga je gotovo žao na kraju. Solidan crtež. Jedino što mi je mrvicu diglo tlak su Teksašćani ali to je drugi par čarapa. Boselli ih je odlično prikazao.

    09.07.2010
    09:14:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Dovoljno je reći samo dvije riječi - Boselli majstore !!!

    19.07.2010
    16:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ovo je solidan Zagor, ali istovremeno izuzetno dobar Tex. 

    Andreucci je odradio dobar posao, pogotovo gimika dobro odradjena. 

    Mali problem je sto slabo upotrebljava krupne kadrove, bas ono po cemu su Zagorovi stripovi poznati.

    24.10.2010
    06:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Krasan strip, sve bez primjedbi sa moje strane.

    24.12.2010
    20:30:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    I meni se priča mnogo dopala. Čini mi se nikad do sada nije bilo ovoliko likova bitnih za radnju a koji su u dovoljnoj mjeri okarakterisani. Upravo ta različitost likova a njihova ukomponovanost u priču čini ovu epizodu posebnom. Odlični negativci, složio bih se sa recenzentom možda i ponajbolji, dostojni u potpunosti. Zagorovi saveznici takođe upotpunjuju priču na pravi način. Sama tema je zaista prava,  kompleksna,sukobi nekoliko opcija sa istim pretenzijama i sa svojim argumentima. Nemožeš samo tako stati na nečiju stranu i to opravdati, natjera te da se malo zamisliš. Priča kakvu zaista volim. Meni je crtež ostao u sjenci priče što znači da je Andeucci bio dovoljno dobar dok naslovnice takođe prate radnju. Jedna od Zagorovih avantura koja se mora pročitati!

    28.01.2011
    08:49:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    03.04.2011
    15:40:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za Texsas:

    The eyes of Texas are upon you,
    All the live long day.
    The eyes of Texas are upon you,
    You cannot get away.
    Do not think you can escape them,
    At night, or early in the morn'.
    The eyes of Texas are upon you,
    Till Gabriel blows his horn!
    30.05.2011
    20:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    Crtez je dobar, i naslovnice su ok, ali prica je jad i cemer.  Nema ovdje nista novo, niti nista izuzetno; Zagor i Chico putuju okolo, i onda upadaju u situaciju u kojim su Meskikanci i Komanceri u hladnom ratu protiv jedan drugog.  Ovo je epizoda 362 Zagor originala u Italiji, i stalno me cudi, kad citam epizode iz ovog doba, kako su scenaristi (u ovom slucaju Boselli) pretvorili Zagora u nekog dosadnog lika, koji uopce nema duse, niti nikakve slabe tacke.  Sta se desilo onom Nolitinom ili Sclavijevom Zagoru, koji je patio, koji je bio izudaran, koji nekad nije imao totalno samopouzdanje u samog sebe ili u svoje sposobnosti?  Gdje je Zagor koji je ranjiv, i koji je imao puno bolje price, price koje su ga stavili na borbu protiv samog sebe, i svojih principa?  Ovaj Zagor je tupav, jedno-dimenzionalan, i slici nekog Supermenu.  Koji ce nam kurac heroj koji nema ni jedne slabe tacke, i kojem niko ne moze da naudi?  Jedino mi se svidja pojava Digging Billa, on mi je uvijek simpatican, ali od svih prica u kojima se on pojavljivao, ovo mi je medju najgorim.  Ono blago na kraju su oni vrlo jednostavno nasli, vrlo lagano, bez ikakvih prepreka.  Veoma idiotski dijalozi i scenario, klisej nad klisejom.  To sto su neki ovdje dali ovoj prici sve desetke je sramota.  Da li ti citaoci uopste znaju Zagora?

    23.08.2011
    16:22:00 sati
    acestroke
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Sramota je druge osuđivati zbog 'neprimjerenih' ocjena jer, kao što je već poznato, ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja.

    26.08.2011
    18:07:00 sati
    konj87
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 6, 3

    03.09.2011
    23:29:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora. Boselli je jednostavno nenadmašan, a Andreucci je filmski prikazao epizodu. Ljudi koji daju loše ocjene po meni nemaju pojma o Zagoru, a ni o stripu uopće. Zašto vi kupujete Zagora, kad je očito da ste zapeli još tamo 60-tih. Prepustite Zagora da se razvija u fenomenalan strip koji i je, jer da je po vama, propao bi on vrlo brzo. Ferri bez inspiracije, ali dat ću mu deset jer cijela epizoda zaslužuje 200%!

    02.02.2012
    14:04:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    21.04.2012
    18:44:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pa nije loše. Do sada mi je ovo pored Krvi apača najbolje od novijih Zagora. Ali nije to Nolitin Zagor da se razume. Dobro je što je Digging Bill u priče jer diže zanimanje. On uvijek traži blago ali nikad ga ne nađe. E ovde ga je našao. To mi se sviđa jer je simpatičan lik.

    21.05.2012
    12:20:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    19.06.2012
    10:39:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Fenomenalna epizoda!!!!

    14.07.2012
    12:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Obožavam priče sa Diging Bilom! Odlično ukomponovana epizoda od strane Boselija. Sjajna gradnja likova i uz par sitnica veoma vešto izgrađen scenario. Ovde mnogo toga ne rešava sam Zagor i to je veoma pozitivno. Vrlo zanimljiv je i kraj za Ganija i Šarpa i uspešno je obrađen lik El Diabla iako je Boseli imao mali broj stranica za to.

     

    Sjajan crtež Andreučija, velika je šteta što nije ostao u Zagorovom stafu, danas bi sigurno bio jedan od najboljih i vodećih crtača u serijalu.

    16.09.2012
    15:16:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Istinski sam uživao čitajući ovu priču. crtez mi je u početku bio malo cudan, ali kako je priča odmicala sve bolji i bolji. Naslovnicama 9. Druga OK, treća najbolja. ali prva- skakutanju zrak kao u bleku. još ta lijeva Zagorova noga...

    18.09.2012
    12:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    23.03.2013
    17:00:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Ovo bi bio samo još jedan dosadni vestern da nema dva lika, a to su Digging Bill i El Diablo. Prvi ovdje kao da nije u svom elementu, ne znam, kada se pogleda ostatak radnje ispada kao da je Digging Bill ubačen usred Texove epizode, ali on mi je kao lik simpatičan pa malo diže ocjene. Zatim je tu El Diablo, jedan od najboljih negativaca u cijelom serijalu, ali šteta je što se pojavljuje samo u zadnjem nastavku i to samo na tridesetak stranica. Osim toga, ova epizoda je užasno dosadna, i malo preklasični vestern za Zagora (ovakvih sranja smo već imali u 20 preskočenih). Ne bi trebala pripadati ovoj tzv. "Zagorovoj renesansi".

    Andreuccijev crtež mi se sviđa. Naslovnice su srednja žalost.

    10.09.2013
    16:50:00 sati
    Opti
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Volim klasicne VESTERN price u Zagoru. Bas mi prijaju sa vremena na vreme.

     

    Ova epizoda je veoma zanimljiva i vukla me je kao i mnoge price Severnoamericke odiseje da je sto pre procitam do kraja. Prosto nisam mogao da docekam rasplet svih situacija.

     

    Lik koji je ovde najbolji je sigurno El Diablo. Negativac nad negativcima bas zbog toga sto je hladnokrvan, odlucan, deluje cak simpaticno a onda najedanput na videlo izlazi njegova svirepost i okrutnost!

     

    Ali ono zbog cega sam dao 7 scenariju su dve stvari koje su mi zasmetale u ovoj pric

    1. Digging Bill ima neverovatnu srecu da kupi pojas gde je ucrtana mapa blaga pre nego sto je uopste cuo o blagu Alvarezovih. To mi je malo previse naivno.

    2. Ovaj drugi razlog mi je vise zasmetao od prvog. Kada Zagor saznaje da se Digging Bill iskrao iz utvrdjenja i sam otisao da sa Barnijem trazi blago i Zagor zna da se on upustio u veoma opasnu situaciju da mogu da ih napadnu i Komanci i Komanceri i da je moguce da ce da pogine on ne ide da ga spasi nego kaze da ne moze da rizikuje sigurnost dece Sivog vuka! A posle frontalnim napadom napadaju sediste Komancera tada se ne brine da ce dovesti u pitanje sigurnost dece!

    Pravi Nolitin Zagor bi nasao nacin da ode po Digging Billa izbavi ga iz gluposti i onda da nastavi za Komancerima, a ne da ga prepusti sudbini!

     

    20.10.2013
    16:19:00 sati
    going going
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Svakako jedna od vrhunskih epizoda, ali crtežu i naslovnicama ni uz najbolju volju ne mogu dati desetke. Crtež je većinom odličan, ali je dosta neujednačen, kao da je stvarno onaj nesretnik Pepe pomagao. Ipak jedna nategnuta devetka je u redu. Naslovnice nisu dovoljno efektne. Ferri je ovo tek odradio.

     

     

    23.12.2013
    19:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prica je ok. Scenario je mjestomice bio umarajuci. Ne znam,al nekako mi je nesto falilo a neceg je bilo i previse. Mozda je malo emocije falilo. Na kraju price,Zagor samo sto ne iskrvari,brateci se sa novim drugovima. Upravo,jesu li se on i Chico ikad pobratili? Crtez, minus minus sedam. 

    26.05.2014
    12:49:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 5, 10

    Sve ste rekli nemam ništa više dodati.Fantastičnna priča

    23.09.2014
    13:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Meni je ovo jedna od najdrazih epizoda Zagora ikada i veoma moguce ta koju sam najvise puta procito. Razloga za to je stotinu ali ako cu izdvojiti jedan iznad svih ostalih onda to mora biti Bosellijeva fenomenalna karakterizacija pa prakticno svih likova sto se pojavljuju u ovoj prici. U rukama nekog slabijeg scenariste ova bi lada potonula pod tezinom svih paralelnih narativa i kolicine likova sa donekle vaznom ulogom. Ali Boselli je u ovom periodu bio na vrhuncu svoje igre i prosto je za divotu kako covjek sve tecno pripovjeda, sklapa razlicite radnje i sa elegantnoscu nam predstavi hrpu karaktera koji su toliko karizmaticni da odma ulaze u galeriju Zagorovih najzanimljivijih prijatelja i neprijatelja. I ko slag na tortu covjek jos ubaci Digging Billa i sa tim uvede i duh Nolitte u ovog inace veoma modernog Zagora.

    Promotrite samo na trenutak da ova prica uvodi Sivog Vuka i Adama Creana, dva lika koja su toliko jaka i tako fino kompletiraju jedan drugog i Zagora da vec ovdje sva trojica postaju krvna braca. Dodajte glavnog negativca El Diabla, koji uprkos svom ogromnom potencijalu vec ovdje sretne svoj kraj. A u grupu negativaca ubacite jos i Gunnya, Sharpa, Chunchilla i Rubia. Pa onda i Ranjenu Pumu i Joselita sa strane Komanca. I kao sto vec spomenu, ko slag na tortu umjesajte Digging Billa, njegovog nesrtenog partnera Barnya, i jos bar saku upadljivih rendera i komanca i dobijete jednu od najvecih galerija karaktera, koji su svi relevantni za radnju price, u jednom trodijelnom Zagoru. Divim se Boselliju koji ne samo da uspije ovo sve manevrisati, nego jos ulije toliko duse svakom karakteru da ne bi mogo nijednog izdvojiti iz price. Svaki ima svrhu za radnju, logicno se uklapa u narativni tok i svaki dobije svoj trenutak. Skidam kapu majstoru karakterizacije.

    A skidam kapu i majstoru Andreucciju koji je prosto fenomenalan i naveliko doprinosi velicanstvu ove price. On je ovdje u potpunosti naso svoj stil i cista je desetka. Vrhunsko kadriranje, maniri na najvisem nivou a atmosfera se moze opipati. Kad se ona zelena prerija otvori ispred Zagora i drustva prosto mogu osjetiti zadnje tople zrake zalazeceg sunca na ledima i miris onog mora trave u vjetru. Zamislite samo da je jos bolji u Morskoj Stravi. Mogu se samo nadati da cemo jednog dana dobiti bar jos jednog Zagora iz njegovog kista.

    Da skratim, obozavam ovu pricu i nikad joj se ne prestajem diviti. Srce bi dalo cistu stojku ali nazalost Ferri je samo solidan i naslovnicama jednostavno nemogu dati najvecu ocjenu. Ova maestralna prica zasluzuje puno bolje a od tri samo je ona druga, za Teksaske Rendere, mozda na nivou. 

    15.10.2014
    20:12:00 sati
    hamzik
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.02.2015
    11:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Možda i najbolja priča od Bosellija a svakako puno bolja nego slijedeće dvije koje dolaze. Iako nisam ljubitelj takvih u kojima je natrpan veći broj likova i gdje postoji više radnji, ovdje je to ipak vrlo dobro posloženo i nije nimalo bilo naporno za čitanje, čak bih rekao da sam s nestrpljenjem isčekivao svaku slijedeću stranicu. Možda je tome pridonijelo i pojavljivanje Digging Billa koji mi je uvijek rado viđen lik a bio je sudionik i jedne od najboljih priča svih vremena, naravno da mislim na Ocean. Već dugo čekam da se pojavi tako karizmatičan novi lik kao što je ovdje bio Adam Crane ili Sivi Vuk, a sa druge strane negativac El Diablo koji, iako ne pobire takve simpatije, igra zapaženu ulogu čak i na tako malo stranica na kojima se spominjao. Drago mi je što je na kraju Digging Bill pronašao zlato, bez obzira što se nalazilo na tuđem teritoriju pa ga je od svega zapala samo jedna šipka. Ionako njemu nikada nije bio cilj da se obogati već je to više strast koju izaziva sama potraga za takvim vrijednostima. 

    Ovo je prva priča od Andreuccija koju sam pročitao i baš mi se dosta svidio njegov crtež, na nekim mjestima još varira lice Zagora pa mu zato ne mogu dati maksimalnu ocjenu. Naslovnice nisu nešto, jedino treća ostavlja pravi dojam dostojan Ferrija.

    06.05.2015
    01:03:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    nedavno sam opet pročitao i nisam pogriješio. na prvo čitanje mi nije sjelo, ali sad mi se čini solidno.

    09.06.2015
    10:45:00 sati
    adriano
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    18.07.2016
    00:07:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    31.07.2016
    18:44:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Odlična epizoda,naslovnice su nešto slabije a Anderuccijev crtez je dobar ali imo je on boljih radova na Zagoru,meni osobno bolji je Marcellov crtez u nastavku ove price "Braca po krvi"!
    24.10.2016
    02:23:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Briljantno...

    10.03.2018
    19:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    20.10.2018
    09:16:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    28.11.2018
    14:06:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Fenomenalno. Samo su naslovnice podbacile, a to je prava steta.

    14.12.2018
    10:59:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 63%

    8, 8, 3, 6

    Komu ne smeta crtež, ponovo će se vraćati ovoj epizodi.

    18.06.2019
    11:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda...

    06.09.2019
    08:36:00 sati
    magnus
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    21.01.2020
    14:13:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 35
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 509
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 511
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 505
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 673

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1292

Aukcije

Forum