Izgubljeni rudnik

Zagor

ZG SD 26/28 | 290 str.

Na putu u Darkwood Zagor i Čiko prolaze kroz Teksas. U jednom selu usred pustinje susreću Digging Billa koji se sprema u potragu za zlatnim šipkama Alvarezova rudnika koji se nalazi u brdima Wichite, na teritoriju Komanča. Odluče proputovati dio puta s njime, ali kao i obično upadaju u novu avanturu, sa ratobornim indijancima, mekičkim komančerosima i američkim rendžerima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Komanči
  ZG SD 26
 • Teksaški rendžeri
  ZG SD 27
 • Izgubljeni rudnik
  ZG SD 28
 • Komančeri
  ZG VBP 1
 • Teksaški rendžeri
  ZG VEOP 56

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Comancheros
  ZG SR 362
 • Texas Rangers
  ZG SR 363
 • La miniera perduta
  ZG SR 364

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova epizoda doživjela je nastavak koji je izašao i kod nas pod brojevima 94/97, a govori o sukobu rendžera i Komanča za teritorij Teksasa, što nam je već sugerirano i u ovom broju
 • U ovoj se epizodi Zagor prvi puta susreće sa Sivim Vukom, poglavicom Komanča i Adamom Craneom, teksaškim rendžerom koji su protagnisti i nastavka ˝Krvna braća˝ LU 94/97, a u nastavku se pojavljuju i mnogi drugi sporedni likovi ove priče
 • U ovom broju upoznajemo nekoliko etničkih skupina Teksasa toga vremena, Komanče, komančerose i rendžere, odnosno Meksikance, Amerikance i indijance koji su se u povijesti sukobljavali na tim prostorima
 • Utvrda – ranč Austin, sjedište rendžera u ovom broju postepeno se razvio u grad Austin, koji je i dan danas glavni grad savezne američke države Teksas
 • U ovom broju pojavljuje se i Digging Bill, kopač zlata i veliki prijatelj Zagora i Čika, glavni uzročnik brojnih problema
 • Str. 95 #27 pojavljuje se simbol teritorija Komanča, lubanja na štapu i četiri strelice u zemlji, što je simbol koji se pojavljuje i na naslovnici epizode ˝Teritorij Komanča˝ #95
 • Dan danas u Americi, sa sjedištem u Teksasu, postoje rendžeri, nasljednici starih rendžera, doseljenika koji su opisani u ovoj epizodi, a danas je biti rendžer u SAD-u velika čast, pogotovo za Teksašanina (dobri stari Walker– teksaški rendžer)
 • Zloglasni vođa komančera El Diablo, kroz cijeli treći dio priče sipa iz rukava poznate izreke starih pisaca i filozofa, Shakespearea, W. Scotta, Seneke i dr.
 • Str. 94. #26 pojavljuje se uz crtež i potpis Andreuccija i datum ´93., dok se u posljednjoj priči ˝Izgubljeni rudnik˝ #28 nalazi potpis i datum ´95. Je li to Andreucci ovu epizodu crtao tri godine?
 • Na nekim stranicama Andreuccijev crtež, ne da sliči, već je isti Pepeovom crtežu (str.45 #28, str. 81, 95 #26, pogotovo str.58 #26 treća sličica). Isti Pepe.

Od svih novoizašlih Zagora, bilo u sklopu Slobodne Dalmacije ili Ludensa ova mi je epizoda suvereni broj jedan. Najbolja priča toga razdoblja, a i jedan od za mene najboljih Zagora. Tome ponajviše pridonosi odlična atmosfera te priče, sjajan Andreuccijev crtež i pustinjska odnosno prerijska podloga radnje. U Boselliju se čovjek stvarno ne može razočarati, osim vrlo rijetkih iznimki. Iza njega je već bilo odličnih scenarija i priča, a u ovoj je priči također dosegnuo svoj maksimum ukomponiravši u priču nekoliko suprotstavljenih strana i između njih – Zagora.

Tako se ovdje u priči pojavljuju dva plemena Komanča, Quahadi i Penateke, razbojnici komančeri i američki rendžeri. Najlakše objašnjeno rendžeri su neprijatelji svim ostalim gore navedenim, Quahadi preziru pleme Penateka i komančere, Penateke su saveznici s komančerima. Komanči Quahadi je ponosan indijanski narod iz područja brda Wichite. Sve dok komančeri ne otmu djecu poglavice i velikog ratnika Sivog Vuka koji odlazi u Meksiko u potragu za njima. Komančeri su zapravo u dosluhu s Ranjenom Pumom, koji po odlasku Sivog Vuka preuzima mjesto poglavice Komanča Quahada. Od tada Quahadi počinju poslovati s komančerima, a na vidiku je brza propast. Jedino je rješenje povratak Sivog Vuka na mjesto poglavice. Penateke su već otprije saveznici komančera i to je glavni razlog zašto ponosni Sivi Vuk prezire bratski narod. Njihov je poglavica Joselito, daleko od ponosna i mudra poglavice, a kao i njegovi «ratnici» prepustio se lošem alkoholu kojeg prodaju komančeri. Komančeri su zapravo skupina meksičkih razbojnika, otpadnika, kriminalaca različitog kova, a njihov je vođa poluludi El Diablo (Vrag, Đavo...) koji je posao trgovanja proširio uglavnom na lakovjerna okolna indijanska plemena. Za loš alkohol i loše puške dobivaju od indijanaca čak i žene iz plemena, ali i djecu. Za El Diabla «operira» okrutni Cuchillo, čovjek od El Diablova najvećeg povjerenja, a o njegovu iskorištavanju naivnih indijanaca da ne govorimo. Tu su još rendžeri, američki doseljenici na područje Teksasa koji organiziraju međusobno obranu imanja što od indijanca što od komančera. To su surovi ljudi, kojima je najvažnija stvar dobra fešta i što više mrtvih neprijatelja, pošto oni smatraju da je Teksas samo njihov. Vođa im je oprezni i suzdržani pukovnik Austin, a jedan od najboljih rendžera je Adam Crane koji je i jedan od središnjih likova priče.

No problem je baš u tome što svaka od ovih skupina smatra Teksas svojim tlom. Tako nastaju mnogi sukobi, ali i savezništva sa ciljem poraza zajedničkih neprijatelja. Penateke i komančeri su jedni saveznici, a Quahadi i rendžeri su posebne grupe. No, kada uvide da imaju zajedničkih neprijatelja i oni se udružuju. Sivom je Vuku najvažniji cilj pronaći djecu i poraziti komančere što je i cilj rendžera. Sa njima je i Zagor. Pored svih tih sukoba i borbi, žive radnje, potraga za blagom Alvarezova rudnika postala je skoro sporedna. Sve do pred kraj priče to je i bila, tek su male naznake podsjećale da je to temelj ove priče. Ipak finiš i rasplet priče dogodili su se baš u rudniku, nakon čega su se likovi razdvojili, a neki su ostavili život u završnoj borbi.

Posebna priča je Digging Bill, dobri stari lovac na blago, ovaj je puta zaglavio na zlatne šipke u izgubljenom rudniku Wichite. Jedini on zna put do zlata, jer je kartu koja onačava put zapalio. To mu je nekoliko puta spasilo život. Prvi je puta trebao do blaga dovesti par smutljivaca, Gunnyja i Sharpa. Gunny (gun – pištolj) je problematični kauboj koji kako mu i ime govori voli puno pucati, doslovno je lud za pucanjem. Puca u što god može i kad god može. Glava je ekipe. Sharp (oštrica) njegov je potrčkalo, pomalo glupi kauboj koji sluša Gunnyja čak i kad je u krivu. Digging Bill je zahvaljujući poznavanju puta do rudnika spasio živu glavu i kod samog El Diabla. Nema uopće sumnje da je i El Diablo htio to blago, a poštedom života Digging Billa nije mogao izgubiti, samo dobiti.

Nositelji radnje u ovoj priči su Sivi Vuk, Adam Crane, Cuchillo odnosno El Diablo i – Zagor iako je glavni krivac za ovu pustolovinu Digging Bill. Sivi Vuk je poglavica Quahada, idealan indijanski ratnik kakvog mi svi zamišljamo. Adam Crane je isto veliki borac, tvrdoglavi kauboj koji ima dar da nanjuši Penateke. Zagor i njih dvojica čine idealni dream team. Adam i Sivi Vuk, koliko god se prepucavali, ipak je to bilo, onako, za dišpet. Jedan su drugome spasili život i postali su krvna braća, a Sivi Vuk je postao i Zagorov krvni brat. To je bio jedan od najupečatljivijih prizora ove priče, tri velika ratnika postala su krvna braća.

Bilo što se dogodilo u budućnosti, ne zaboravi da odsad tvojim žilama teče krv Quahada.

Uz viteza Andrewa Kaina i možda Doca Lestera Sivi Vuk i Adam su po meni najjači saveznici Zagora u nekoj epizodi. Jedni od onih «ratnika bez mane». Tu su i negativci. Banda komančera, Cuchillo, El Diablo i Rubio duša su te organizacije. Vođa je El Diablo, pjesnička duša, jedan od onih ljudi kojima je u životu najvažnija udobnost, moć i dobra knjiga i cigara. Zanimljiva crta njegove karakterizacije je i recitiranje poznatih izreka još poznatijih književnika i filozofa, od Shakespira do Seneke.

Znači, cijela je priča prepuna raznovrsnih likova, možda je ovo priča s najviše likova ikad izašla. Radnja je prepuna obrata, borbi, dvoboja, a ostalo je i dosta mjesta da svi ti likovi kvalitetno okarakteriziraju. No, Boselli se nije dao smesti i odlično je sve skupa ukomponirao, bez kompliciranja i nagomilavanja radnje. Malo sam ostao razočaran u nastavku ˝Krvna braća˝ jer je ova priča povećala očekivanja koja po meni nisu ispunjena, pogotovo kod karakterizacije likova. Iako je nepisano pravilo da crtač koji nacrta prvu epizodu, nacrta i mogući nastavak, ovaj puta nije bilo tako. Razlog je po meni jednostavan, Andreucci je imao posla s ˝Povratkom Kaina˝, pričom koja je izašla nekoliko mjeseci kasnije.

Zašto je meni ovo jedna od najboljih Zagorovih priča? Gore sam već dao argumente – sjajna atmosfera, odličan scenarij, sjajan crtež i mjesto radnje – pustinja, prerija. Nekima se najviše sviđaju radnje na snijegu, nekima u Darkwoodu, a mene oduševljavaju priče koje se događaju u pustinjskom ili polupustinjskom krajoliku, od Meksika, Afrike i Teksasa. Možda je malo čudno, ali meni najboji dio priče je sam početak i dolazak Zagora i Čika u selo Tortillas (tortilje – odlično meksičko jelo)! Ne znam, valjda sam osjetio nostalgiju za tim mjestom, daleko od civiliziranog svijeta, pod žarkim suncem, 40 stupnjeva u hladu. Prava milina (barem u ovom zimskom razdoblju :-). Od ostalih događaja spomenut ću i dvoboj Sivog Vuka i Ranjene Pume za mjesto poglavice Quahada i opsadu Zagora i njegovih suputnika od strane komančera i Penateka.

Stefano Andreucci je je moj broj jedan Zagorovih crtača. Ovo mu je najbolja epizoda koju je nacrtao za Zagora i zato bez većeg razmišljanja dobiva desetku. Rijetko neki crtač potpuno zadovolji potrebe zahtjevnog stripofila, ali on ih je nadmašio. Dugujemo mu isto i sjajnu atmosferu jer likove je majstorski dočarao, njihove izraze lica, a o krajoliku da i ne govorimo. Ja mislim da je to najbolje dočarani krajolik u koji je neki crtač smjesto Zagora. Također, Andreucci je i one rijetke komične situacije znao dobro predočiti. Nevjerojatno je kako njegov crtež u trenucima djeluje potpuno isto Pepevovom crtežu, a ne vjerujem da se Pepe ubacivao tu i tamo. Toliko o idealnom spoju Andrucci – Boselli. Naslovnice. Ferri ih je rutinski nacrtao. Nijedna nema nedostataka, jednostavne su i dopadljive i zaslužuju desetku. Valja spomenuti kako je neuobičajeno što je Slobodna Dalmacija promjenila naziv prve epizode ˝Komanči˝ za razliku od originala ˝Comancheros˝ što bi značilo Komančeri.

Evo, svima koji nisu pročitali ovu ovu priču preporučam da to učine, a oni koji jesu neka ostave puno desetica u komentarima :-))).

Naprijed

ZG SD 23/25 Krv Apača

ZG SD 29 Svratište obješenih

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Thommo

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Dobro, ne bih se baš sad složio da je toooliko dobra epizoda, ali zaista nije loša. I ideja, i scenarij, a i Andreuccijev crtež. Nego, u Ludensu "Atlantida", sa Kainom, se spominje da su za mitski kontinent Zagor i Chico prvi put čuli baš u IT originalu 364, što bi bilo naš "Izgubljeni rudnik". Istina?
  16.02.2005
  11:30:00 sati
  Thommo
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  pa ni ja ne mogu reci da mi je ovo jedna od najboljih novijih zagorovih epizoda. ono sto mi je bilo interesantno je zagorov ulazak u taj svijet rangera, komanca itd. taj utisak jos vise pojacava sjajni andreucci. od naslovnica, prva i treca mi i nisu bas nesto, dok mi je druga ("teksaski rendzeri") mnogo bolja.
  17.02.2005
  13:23:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 65%

  9, 8, 2, 8

  radnja nije loša,,ali da nije crteža koji je očajan,moglo bi se reći da je priča odlična,ovako natetgnuta trojka...
  20.02.2005
  02:30:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ramath

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Ova epizoda mi se svidja, jako dobra prica, mala zamjerka crtezu i naslovnicama, inace ostalo ok
  22.02.2005
  19:55:00 sati
  Ramath
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Priča je dobra, ali toliko nije.
  23.02.2005
  18:08:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Počelo je kao još jedna potraga za blagom Digging Billa dok je nastavak gotovo u potpunosti skrenuo sa te teme.Možda to malo smeta ali je ukupni dojam itekako zadovoljavajući.Priča je zanimljiva,uzbudljiva,sa puno zanimljivih likova i očito je da Boselli ne može promašiti.Dodao bih minus za dosta površno prikazane Comanchere (osim Cuchilla svi su tek statisti)i za El Diabla koji već u prvom pojavljivanju umire,a izgleda mi kao dosta zanimljiv negativac.Ako smo Nat Murda mogli pratiti u više epizoda,mogao je El Diablo imati takav status.Andreucci jako dobar,posebno kod Chica i u borbenim scenama,dok kod Zagora još uvijek malo fuša i tek će u "Morska strava" u potrpunosti razviti onaj svoj prepoznatljiv stil.Prva naslovnica je težak promašaj,skrećem pažnju na Zagorovu lijevu nogu,dok su ostale OK.Dobra epizoda u svakom slučaju,nešto kao uvod u odličnu epizodu Krvna braća.
  25.02.2005
  13:48:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Priča je odlična...naslovnice nisu baš nešto...al sve skupa..

  iznad prosječna epizoda:D
  05.03.2005
  13:36:00 sati
  Mate
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Vrhunski Zagor, Boselli super i bez fantastike, unio je prepoznatljiv duh talijanskog westerna. Fino uklopljena pustolovina u Teksasu, susret s Diggingom, pustinja, sunce i zlato. Također dobar prikaz Teksasa tadašnjeg vremena. Slažem se s Acom da će Andreucci poslije, u Morskoj stravi, zabljesnuti punim sjajem. Ovdje u nekim momentima slabiji. Jak period Zagora, koji je započeo s Nestalim istraživačem.
  05.03.2005
  17:00:00 sati
  stinky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  odlična priča s mnogo zanimljivih i realnih likova, posebno se to odnosi na izvanredan prikaz teksašana tog doba, konačno malo povijesti bez romantike i u zagoru, odličan je i nastavak ove priče, a s njim je nažalost i završio najbolji period zagora u povijesti
  06.03.2005
  22:37:00 sati
  ken2
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je jedna od najsnažnijih karika u lancu epizoda sjevernoameričke odiseje. Tipični primjerak Bosellijevog "ranog perioda" koji obiluje kvalitetom i inspiracijom, a svoj vrhunac će dosegnuti sa "Morskom stravom" u kojoj ponovno surađuje sa majstorom Andreuccijem.
  "Izgubljeni rudnik" je priča koja vas obuzima sa svih strana. Lokacije, povijesni kontekst, zaplet, izvrsno izbalansiran scenarij i nadasve dojmljivi likovi.
  Boselli je u samo tri epizode stvorio Adama Cranea i Sivog Vuka, likove koji su toliko karizmatični i pamtljivi da se oko njih slobodno mogu napraviti i spin-off serijali. Osim njih dvojice koji su fundamentalno dobri likovi, nalazimo i El Diabla, negativca koji plijeni vašu pozornost ne toliko postupcima ili nakaradnim izgledom, koliko kontradiktornošću između svoga pjesničnog duha, velike izobrazbe, osjećaja za estetiku i s druge strane potpunom nonšarlantnošću prema zločinima bilo kojeg tipa. Ukratko, želite ga mrziti ali vam je ipak na neki način simpatičan, čini vam se da postoji neka mala iskra dobrote u njemu.
  Osim jakih likova za veliku priču potrebni su vam jaki motivi i važni događaji, a kud ćeš bolje od napetosti i stalne opasnosti rata među nekoliko skupina koji pokušavaju živjeti i proširiti se na istom prostoru.
  Indijanci tj. Komanči, kao i uvijek imaju naše najveće simpatije jer su tu bili oduvijek, to je njihova zemlja koja se svakim novim danom sve više i više smanjuje. Boselli se nije zaustavio na tome da nam Komanče prezentira kao homogenu i posve ujedinjenu skupinu koja bi bila potpuno pravedna, nego nam daje i "drugu stranu medalje", jer su i plemena međusobno podijeljena. Tako su se Penateka, nekoć velik i ponosan narod, predali porocima bijelaca.
  Sivi Vuk i njegovi Quahadi su ponosniji i bolji, premda su i oni, kako se kasnije vidjelo, pod utjecajem nedovoljno dobrog poglavice napustili plemenita načela prošlosti. 
   
  Tu su i rendžeri, doseljenici koji kao i svi ostali traže svoje mjesto pod suncem. Ni njima nisu strani sukobi sa Indijancijma, ali za razliku od Komančera oni imaju plemenitije ciljeve. Kao i u prošlim epizodama nema stvarnih pobjednika, sukobi jednom započeti bivaju prekinuti primirjima kraćeg i duljeg trajanja, ali svima je jasno da je rat tek počeo.
   
  Usred svih događaja i različitih interesa Boselli uvodi tipične nolittanske likove i motive sa Digging Billom. Na početku vidimo Zagora i Čika kako se još jedanput probijaju kroz neprijateljski krajolik, samo da bi nedugo zatim sišli u tipično seoce meksičkog štiha, gdje na jedan izrazito zabavan i dinamičan način upoznajemo dobar dio likova.
   
  Ovo je trenutak u kojem moram spomenuti nevjerovatnog Andreuccia, kojemu Boselli može biti itekako zahvalan, jer iskreno mislim da njegova najbolja djela na ovom serijalu ne bi imala status kakav imaju da nije bilo ovog crtačkog majstora, dovoljno je vidjeti nastavak ove priče koju je uradio prilično dobro Marcello, ali opet debelo ispod Andreuccijeve razine.
   
  Njegova snaga leži u izvanrednoj interpretaciji karakternih osobina likova, odlično se prilagođava scenariju u smislu da u svakom kadru sa svojim crtežom uspijeva izreći nešto novo, postupci likova, kretnje, izrazi lica, emocionalna stanja, intenzitet razgovora, sve je to iskomunicirano kroz njegov crtež. Mogu to usporediti sa dobrim i lošim glumcima u filmovima. Kvalitetan glumac utjelovi lika kojeg glumi, potpuno se izgubi u njemu i sve što radi je prirodno i uvjerljivo. Ista je stvar sa talentiranim i dobrim crtačima, njihovi likovi su uvjerljivi, puni života, vi bez problema vjerujete njihovim riječima, pod uvjetom da imaju dobar scenarij.
   
  Ne želim previše duljiti, ali pogledajte samo posljednji kadar na 47. stranici prve epizode "Komanči" (SD izdanje), Digging Bill, Zagor i Čiko sjede za stolom dok ih ovaj prvi pokušava uvjeriti da prijeđu jedan dio puta sa njim. Naravno, Čiko je svijestan da su nevolje na vidiku i svim silama protestira, dok Zagor samo sjedi između njih dvojice sa pognutom glavom, laganim smješkom na licu, ispruženim rukama i skrštenim šakama. Ta slika govori više od tisuću riječi, u Zagorovom smješku i u našim sjećanjima se nalaze svi oni momenti kada je Čiko jednako reagirao na slične situacije, ali na kraju uvijek pomognu prijatelju i uvuku se u hrpu opasnosti i problema. Zagor nije imao potrebu u tom momentu reći ni jednu jedinu riječ jer su njegov govor tijela i smješak sve rekli.
  Takvih trenutaka je bilo mali milijun, Andreucci je svojim crtežom doslovno obogatio priču.
  13.03.2005
  20:23:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  STVARNO NEMAM RIJEČI, OVA TRI NASTAVKA SU ZAKON, BAR PO MOM MIŠLJENJU. SVIĐA MI SE KRAJ ROMANA, IMAO SAM NEKI OSJEĆAJ DA ĆE JADNI BILL OPET IZVISIT AL JE BAR DOBIO JEDNU ZLATNU POLUGU! JEDINI PROBLEM JE ŠTO MI TA TRI ROMANA NEDOSTAJU U ZBIRCI. POKUŠAO SAM IH NARUČIT ALI NISAM IH DOBIO. UGLAVNOM... BOG ČUVAO STRIPOVE I DARKWWODSKU ŠUMU!
  14.04.2005
  22:07:00 sati
  dg_ice
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Stvarno fenomenalna epizoda a posebno mi se svidio El Diablo odličan protivnik.Andreucci zakon a ona dvojica šta su naganjala Digging Billa su dobila od Diabla šta su zaslužila,rendžeri su isto legende i još onaj fenomenalni obračun u rudniku.ZAGOR LIVES FOREVER!!!!
  30.06.2005
  20:52:00 sati
  vice
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strip je odličan, jedan od najboljih Zagora uopće. Hrpa odličnih likova te skrivena utvrda u planinama u kojoj El Diablo pije svoj dragocjeni viski i filozofira su najbolji detalji priče, a isto tako i način na koji napali utvrdu. Andreucci je odličan, a naslovnice su vrlo dobre. Da mi je imati malo onog zlata:-)
  24.09.2005
  23:40:00 sati
  mpavin
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Odlicna epizoda. Cini mi se da je sve bolja i bolja kako se blizi kraju. Jedna od retkih epizoda koje imam i u originalu na talijanskom.
  06.10.2005
  09:38:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Između ostalog što imam ova epizoda mi drži posebno mjesto.Izgubljeni rudnik me se silno dojmio i Komanči su se pokazali u punom svjetlu.Mala,malecna zamjerka crtežu,ali to neće smanjiti ocjenu za toliko da bude 9.Ova epizoda zavređuje,kako god okrenuli 100%ocjene i to bi bilo sve.Ostalo govore ocjene.
  31.10.2005
  21:08:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Jako jako dobra priča, naslovice dobre i dobar crtež. Digging Bill pronašao svoje prvo blago.
  15.04.2006
  12:16:00 sati
  jack 50
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  neizostavno:

  -El Diablo: Ja kažem da nema ništa bolje od dobre cigare...
  -Rubio: Tko je to rekao, šefe? Shakespeare? Cervantes?
  -El Diablo: To sam rekao ja, magarče!"
  21.05.2006
  12:47:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Jedna od dražih mi epizoda mada mi je produžetak ove priče "Teritorij Komanča" puuuuuuno bolji. Ovdje Andreucci nije ni približno dobar kao u Morskoj stravi. Posebno me iritiraju sva ona namigivanja likova, kao da svi imaju Touretteov sindrom. Druga stvar koja je iritantna je Zagorova naklonjenost Komančima u prepucavanju sa rendžerima (preciznije, Sivog Vuka i Adama Cranea). Sve u svemu, jedna od boljih epizoda nastala u vrlo zanimljivom razdoblju (poslije avantura sa Anasazima i vješticom iz Sierre, a prije zombija i Marie Laveau).
  01.11.2006
  12:53:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 41%

  3, 3, 6, 5

  ova je epizoda tako dosadna, da mi se spava
  13.11.2006
  09:16:00 sati
  karat
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...jednako dobar kao i nastavak...
  13.01.2007
  21:18:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • karven

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  e ovo se zove strip
  04.03.2007
  13:25:00 sati
  karven
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda!
  07.07.2007
  12:21:00 sati
  ikljunic13
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Superica. Ova epizoda je za mene bez sumnje jedna od najboljih. Recenzent je sve rekao. Ima puno odlično okarakteriziranih likova i frakcija. Priča se bazira na poznati film "Komančerosi" s J. Wayneom u glavnoj ulozi. Boselli je još jednom očitao lekciju starim scenaristima koji su se furali na razvučene epizode u kojima su i uz to ostajali nedorečeni. Naime, pokazao je da velik broj zanimljivih brzo-izmjenjujučih događaja može stati u 3 stripa. Njadraži lik mi je onaj frajer Gunny - tipični revolveraš bez trunke mozga koji uvijek dolazi do krivih zaključaka; a i nije baš neki revolveraš. Komanči su, inaće, najtajnstvenije i najčasnije indijansko pleme. Ova priča je zapravo jedan obrađeni segment iz stvarne povijesti s tim da je Boselli pazio do koje granice smije ići. Andreucci je top klasa crtača, a posebno će se svidjeti onima koji imaju dotjeraniji umjetnički ukus.
  11.07.2007
  21:26:00 sati
  Inferno
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Da, to je to - klasični western Zagor: pucnjava, komančerosi koje vodi pjesnički nastrojeni psihopat, Indijanci, rendžeri, pijesak, blago, a u kojem se jedu grah i jaja na oko a pije loš viski. Kao najbolji filmovi Bud Spencera i Terence Hilla!
  14.07.2007
  20:59:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  u maniri špageti westerna.crtež je moga bit i bolji
  25.08.2007
  18:37:00 sati
  lwood
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalno, tek sam sad uspio pročitat ovu priču i moram reći da sam oduševljen. Andreucci mi je čak bolji i od Ferija.
  31.08.2007
  12:34:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Odlična priča, El Diablo dobar lik,Digging Bill.... Samo se čovik zapita zašto je Andreucci u kasnijim epizodama promjenio stil...PS.Oprostite zbog duple ocjene... ne znan zašto se to događa...
  31.08.2007
  20:55:00 sati
  Poncho
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  29.09.2007
  21:42:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 9, 7, 6

  Svaka priča s Digging Billom je bila dobra.  Nekako je taj motiv potrage za blagom uvijek zanimljiv.  Čak se mogu ubaciti i Indijanci i trgovci alkoholom, a da bude dobro.  Radnja odlično kreće, pa malo usporava oko sredine gdje je dosadan dio s boravkom u Austinu, ali onda prema kraju dojam se opet popravlja.  Ukupno vrlo dobro!  Ima i dobrih fora, "ako je ovo čegrtuša ja sam meksički predsjednik", he, he, dobar je taj Adam...  Što se tiče atmosfere i mjesta radnje, više volim darkvudsku šumu od ove pustinje.  Crtežu prolazna ocjena, nije loš.  A najslabiji ovdje je Ferri, ovakva štorija zaslužuje jače naslovnice!  Ove sve tri imaju već viđene motive, baš onako da se odradi reda radi.  Blijedo.Na kraju bih rekao da Boselli mijenja Zagoru karakter i to mi ide na... znate već šta.  Konkretno, sramota je kako je hladnokrvno ubio iz daljine onog stražara koji se sakrio u kolima.  Ispucao strelicu s namjerom da ga ubije, bez da ga je uopće u oči pogledao.  To Zagor ne radi, gospodine Boselli! 
  07.06.2008
  16:24:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kako mrzim ljude koji ubijaju hladnokrvno.
  16.11.2008
  14:16:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 6, 8

  Naslovnice ništa posebno, crtež očajan nimalo ne podsjeća na stare dobre epizode na kojima smo odrasli mi stari fanovi. Radnja kao da je pobjegla iz Texa čiji nisam čitatelj pa mi ni ovo nije zanimljivije od jednog čitanja. Više volim kada Boselli piše neke mračne epizode od western koji mu baš i ne leži (moje mišljenje).
  12.01.2009
  19:57:00 sati
  supermike
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Priča je odlična, jedna od najboljih koje sam čitao. Andreucci fenomenalan, jedino malo prva i treća naslovnica lošije, ali zato je druga odlična.
  07.06.2009
  15:22:00 sati
  allessi
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 10, 7

  Pa moram priznat da sam mrvicu razočaran.Nakon redom fenmenalnih Bosellijevih scenarija ovdje je spektakl ipak izostao.Prva polovica je ok premda više manje klišejzirana i rutinski odrađena,poslje sve ide prema boljem.Počevši od sukoba poglavica,a ja sam odmah shvatio zasjedu,klopku indijanaca i Zagora i ekipe.Neznam,možda cjepidlačim ali ovo ipak nije ostavilo snažan utisak kakav sam očekivao.Sviđa mi se kako je prikazan Adam Crane,nesterotipan nije još jedan lik koji je u moralnim načelima isti Tex,Zagor i Mr.No.Crane želi istjerati komanče s zamlje a na prijedlog zajedničkog suživota samo odmahuje glavom s: "možda.."Anderuccijev crtež je izvrstan,sviđa se čak i onima koji mrze Chiarollu i Laurentija.Izvrsno kadiranje bi posebice izdvojio,veoma dinamičan crtež koji opet nimalo ne naginje hiper-realizmu kojeg čitatelji nažalost najviše vole.Naslovnice su još jedan dokaz da je s next-gen Zagorom i Ferri morao prepustiti mjesto crtača naslovncia nekom... boljem.

   

  10.01.2010
  23:32:00 sati
  Andrey
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Jako dobra epizoda. Boseli je priču odlično zapleo i još bolje raspleo. El diablo je skroz simpatičan lik, bilo mi ga je gotovo žao na kraju. Solidan crtež. Jedino što mi je mrvicu diglo tlak su Teksašćani ali to je drugi par čarapa. Boselli ih je odlično prikazao.

  09.07.2010
  09:14:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Dovoljno je reći samo dvije riječi - Boselli majstore !!!

  19.07.2010
  16:06:00 sati
  drogsy
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Ovo je solidan Zagor, ali istovremeno izuzetno dobar Tex. 

  Andreucci je odradio dobar posao, pogotovo gimika dobro odradjena. 

  Mali problem je sto slabo upotrebljava krupne kadrove, bas ono po cemu su Zagorovi stripovi poznati.

  24.10.2010
  06:46:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Krasan strip, sve bez primjedbi sa moje strane.

  24.12.2010
  20:30:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  I meni se priča mnogo dopala. Čini mi se nikad do sada nije bilo ovoliko likova bitnih za radnju a koji su u dovoljnoj mjeri okarakterisani. Upravo ta različitost likova a njihova ukomponovanost u priču čini ovu epizodu posebnom. Odlični negativci, složio bih se sa recenzentom možda i ponajbolji, dostojni u potpunosti. Zagorovi saveznici takođe upotpunjuju priču na pravi način. Sama tema je zaista prava,  kompleksna,sukobi nekoliko opcija sa istim pretenzijama i sa svojim argumentima. Nemožeš samo tako stati na nečiju stranu i to opravdati, natjera te da se malo zamisliš. Priča kakvu zaista volim. Meni je crtež ostao u sjenci priče što znači da je Andeucci bio dovoljno dobar dok naslovnice takođe prate radnju. Jedna od Zagorovih avantura koja se mora pročitati!

  28.01.2011
  08:49:00 sati
  malek
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  03.04.2011
  15:40:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za Texsas:

  The eyes of Texas are upon you,
  All the live long day.
  The eyes of Texas are upon you,
  You cannot get away.
  Do not think you can escape them,
  At night, or early in the morn'.
  The eyes of Texas are upon you,
  Till Gabriel blows his horn!
  30.05.2011
  20:07:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 59%

  5, 4, 8, 8

  Crtez je dobar, i naslovnice su ok, ali prica je jad i cemer.  Nema ovdje nista novo, niti nista izuzetno; Zagor i Chico putuju okolo, i onda upadaju u situaciju u kojim su Meskikanci i Komanceri u hladnom ratu protiv jedan drugog.  Ovo je epizoda 362 Zagor originala u Italiji, i stalno me cudi, kad citam epizode iz ovog doba, kako su scenaristi (u ovom slucaju Boselli) pretvorili Zagora u nekog dosadnog lika, koji uopce nema duse, niti nikakve slabe tacke.  Sta se desilo onom Nolitinom ili Sclavijevom Zagoru, koji je patio, koji je bio izudaran, koji nekad nije imao totalno samopouzdanje u samog sebe ili u svoje sposobnosti?  Gdje je Zagor koji je ranjiv, i koji je imao puno bolje price, price koje su ga stavili na borbu protiv samog sebe, i svojih principa?  Ovaj Zagor je tupav, jedno-dimenzionalan, i slici nekog Supermenu.  Koji ce nam kurac heroj koji nema ni jedne slabe tacke, i kojem niko ne moze da naudi?  Jedino mi se svidja pojava Digging Billa, on mi je uvijek simpatican, ali od svih prica u kojima se on pojavljivao, ovo mi je medju najgorim.  Ono blago na kraju su oni vrlo jednostavno nasli, vrlo lagano, bez ikakvih prepreka.  Veoma idiotski dijalozi i scenario, klisej nad klisejom.  To sto su neki ovdje dali ovoj prici sve desetke je sramota.  Da li ti citaoci uopste znaju Zagora?

  23.08.2011
  16:22:00 sati
  acestroke
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  Sramota je druge osuđivati zbog 'neprimjerenih' ocjena jer, kao što je već poznato, ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja.

  26.08.2011
  18:07:00 sati
  konj87
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  3, 4, 6, 3

  03.09.2011
  23:29:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih Zagora. Boselli je jednostavno nenadmašan, a Andreucci je filmski prikazao epizodu. Ljudi koji daju loše ocjene po meni nemaju pojma o Zagoru, a ni o stripu uopće. Zašto vi kupujete Zagora, kad je očito da ste zapeli još tamo 60-tih. Prepustite Zagora da se razvija u fenomenalan strip koji i je, jer da je po vama, propao bi on vrlo brzo. Ferri bez inspiracije, ali dat ću mu deset jer cijela epizoda zaslužuje 200%!

  02.02.2012
  14:04:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  21.04.2012
  18:44:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Pa nije loše. Do sada mi je ovo pored Krvi apača najbolje od novijih Zagora. Ali nije to Nolitin Zagor da se razume. Dobro je što je Digging Bill u priče jer diže zanimanje. On uvijek traži blago ali nikad ga ne nađe. E ovde ga je našao. To mi se sviđa jer je simpatičan lik.

  21.05.2012
  12:20:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  19.06.2012
  10:39:00 sati
  Deki86
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Fenomenalna epizoda!!!!

  14.07.2012
  12:03:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Obožavam priče sa Diging Bilom! Odlično ukomponovana epizoda od strane Boselija. Sjajna gradnja likova i uz par sitnica veoma vešto izgrađen scenario. Ovde mnogo toga ne rešava sam Zagor i to je veoma pozitivno. Vrlo zanimljiv je i kraj za Ganija i Šarpa i uspešno je obrađen lik El Diabla iako je Boseli imao mali broj stranica za to.

   

  Sjajan crtež Andreučija, velika je šteta što nije ostao u Zagorovom stafu, danas bi sigurno bio jedan od najboljih i vodećih crtača u serijalu.

  16.09.2012
  15:16:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Istinski sam uživao čitajući ovu priču. crtez mi je u početku bio malo cudan, ali kako je priča odmicala sve bolji i bolji. Naslovnicama 9. Druga OK, treća najbolja. ali prva- skakutanju zrak kao u bleku. još ta lijeva Zagorova noga...

  18.09.2012
  12:12:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  23.03.2013
  17:00:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 61%

  4, 6, 8, 7

  Ovo bi bio samo još jedan dosadni vestern da nema dva lika, a to su Digging Bill i El Diablo. Prvi ovdje kao da nije u svom elementu, ne znam, kada se pogleda ostatak radnje ispada kao da je Digging Bill ubačen usred Texove epizode, ali on mi je kao lik simpatičan pa malo diže ocjene. Zatim je tu El Diablo, jedan od najboljih negativaca u cijelom serijalu, ali šteta je što se pojavljuje samo u zadnjem nastavku i to samo na tridesetak stranica. Osim toga, ova epizoda je užasno dosadna, i malo preklasični vestern za Zagora (ovakvih sranja smo već imali u 20 preskočenih). Ne bi trebala pripadati ovoj tzv. "Zagorovoj renesansi".

  Andreuccijev crtež mi se sviđa. Naslovnice su srednja žalost.

  10.09.2013
  16:50:00 sati
  Opti
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 91%

  10, 7, 10, 10

  Volim klasicne VESTERN price u Zagoru. Bas mi prijaju sa vremena na vreme.

   

  Ova epizoda je veoma zanimljiva i vukla me je kao i mnoge price Severnoamericke odiseje da je sto pre procitam do kraja. Prosto nisam mogao da docekam rasplet svih situacija.

   

  Lik koji je ovde najbolji je sigurno El Diablo. Negativac nad negativcima bas zbog toga sto je hladnokrvan, odlucan, deluje cak simpaticno a onda najedanput na videlo izlazi njegova svirepost i okrutnost!

   

  Ali ono zbog cega sam dao 7 scenariju su dve stvari koje su mi zasmetale u ovoj pric

  1. Digging Bill ima neverovatnu srecu da kupi pojas gde je ucrtana mapa blaga pre nego sto je uopste cuo o blagu Alvarezovih. To mi je malo previse naivno.

  2. Ovaj drugi razlog mi je vise zasmetao od prvog. Kada Zagor saznaje da se Digging Bill iskrao iz utvrdjenja i sam otisao da sa Barnijem trazi blago i Zagor zna da se on upustio u veoma opasnu situaciju da mogu da ih napadnu i Komanci i Komanceri i da je moguce da ce da pogine on ne ide da ga spasi nego kaze da ne moze da rizikuje sigurnost dece Sivog vuka! A posle frontalnim napadom napadaju sediste Komancera tada se ne brine da ce dovesti u pitanje sigurnost dece!

  Pravi Nolitin Zagor bi nasao nacin da ode po Digging Billa izbavi ga iz gluposti i onda da nastavi za Komancerima, a ne da ga prepusti sudbini!

   

  20.10.2013
  16:19:00 sati
  going going
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 9, 6

  Svakako jedna od vrhunskih epizoda, ali crtežu i naslovnicama ni uz najbolju volju ne mogu dati desetke. Crtež je većinom odličan, ali je dosta neujednačen, kao da je stvarno onaj nesretnik Pepe pomagao. Ipak jedna nategnuta devetka je u redu. Naslovnice nisu dovoljno efektne. Ferri je ovo tek odradio.

  23.12.2013
  19:34:00 sati
  Spock
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Prica je ok. Scenario je mjestomice bio umarajuci. Ne znam,al nekako mi je nesto falilo a neceg je bilo i previse. Mozda je malo emocije falilo. Na kraju price,Zagor samo sto ne iskrvari,brateci se sa novim drugovima. Upravo,jesu li se on i Chico ikad pobratili? Crtez, minus minus sedam. 

  26.05.2014
  12:49:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 82%

  10, 9, 5, 10

  Sve ste rekli nemam ništa više dodati.Fantastičnna priča

  23.09.2014
  13:56:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Meni je ovo jedna od najdrazih epizoda Zagora ikada i veoma moguce ta koju sam najvise puta procito. Razloga za to je stotinu ali ako cu izdvojiti jedan iznad svih ostalih onda to mora biti Bosellijeva fenomenalna karakterizacija pa prakticno svih likova sto se pojavljuju u ovoj prici. U rukama nekog slabijeg scenariste ova bi lada potonula pod tezinom svih paralelnih narativa i kolicine likova sa donekle vaznom ulogom. Ali Boselli je u ovom periodu bio na vrhuncu svoje igre i prosto je za divotu kako covjek sve tecno pripovjeda, sklapa razlicite radnje i sa elegantnoscu nam predstavi hrpu karaktera koji su toliko karizmaticni da odma ulaze u galeriju Zagorovih najzanimljivijih prijatelja i neprijatelja. I ko slag na tortu covjek jos ubaci Digging Billa i sa tim uvede i duh Nolitte u ovog inace veoma modernog Zagora.

  Promotrite samo na trenutak da ova prica uvodi Sivog Vuka i Adama Creana, dva lika koja su toliko jaka i tako fino kompletiraju jedan drugog i Zagora da vec ovdje sva trojica postaju krvna braca. Dodajte glavnog negativca El Diabla, koji uprkos svom ogromnom potencijalu vec ovdje sretne svoj kraj. A u grupu negativaca ubacite jos i Gunnya, Sharpa, Chunchilla i Rubia. Pa onda i Ranjenu Pumu i Joselita sa strane Komanca. I kao sto vec spomenu, ko slag na tortu umjesajte Digging Billa, njegovog nesrtenog partnera Barnya, i jos bar saku upadljivih rendera i komanca i dobijete jednu od najvecih galerija karaktera, koji su svi relevantni za radnju price, u jednom trodijelnom Zagoru. Divim se Boselliju koji ne samo da uspije ovo sve manevrisati, nego jos ulije toliko duse svakom karakteru da ne bi mogo nijednog izdvojiti iz price. Svaki ima svrhu za radnju, logicno se uklapa u narativni tok i svaki dobije svoj trenutak. Skidam kapu majstoru karakterizacije.

  A skidam kapu i majstoru Andreucciju koji je prosto fenomenalan i naveliko doprinosi velicanstvu ove price. On je ovdje u potpunosti naso svoj stil i cista je desetka. Vrhunsko kadriranje, maniri na najvisem nivou a atmosfera se moze opipati. Kad se ona zelena prerija otvori ispred Zagora i drustva prosto mogu osjetiti zadnje tople zrake zalazeceg sunca na ledima i miris onog mora trave u vjetru. Zamislite samo da je jos bolji u Morskoj Stravi. Mogu se samo nadati da cemo jednog dana dobiti bar jos jednog Zagora iz njegovog kista.

  Da skratim, obozavam ovu pricu i nikad joj se ne prestajem diviti. Srce bi dalo cistu stojku ali nazalost Ferri je samo solidan i naslovnicama jednostavno nemogu dati najvecu ocjenu. Ova maestralna prica zasluzuje puno bolje a od tri samo je ona druga, za Teksaske Rendere, mozda na nivou. 

  15.10.2014
  20:12:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  12.02.2015
  11:43:00 sati
  igor 12
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Možda i najbolja priča od Bosellija a svakako puno bolja nego slijedeće dvije koje dolaze. Iako nisam ljubitelj takvih u kojima je natrpan veći broj likova i gdje postoji više radnji, ovdje je to ipak vrlo dobro posloženo i nije nimalo bilo naporno za čitanje, čak bih rekao da sam s nestrpljenjem isčekivao svaku slijedeću stranicu. Možda je tome pridonijelo i pojavljivanje Digging Billa koji mi je uvijek rado viđen lik a bio je sudionik i jedne od najboljih priča svih vremena, naravno da mislim na Ocean. Već dugo čekam da se pojavi tako karizmatičan novi lik kao što je ovdje bio Adam Crane ili Sivi Vuk, a sa druge strane negativac El Diablo koji, iako ne pobire takve simpatije, igra zapaženu ulogu čak i na tako malo stranica na kojima se spominjao. Drago mi je što je na kraju Digging Bill pronašao zlato, bez obzira što se nalazilo na tuđem teritoriju pa ga je od svega zapala samo jedna šipka. Ionako njemu nikada nije bio cilj da se obogati već je to više strast koju izaziva sama potraga za takvim vrijednostima. 

  Ovo je prva priča od Andreuccija koju sam pročitao i baš mi se dosta svidio njegov crtež, na nekim mjestima još varira lice Zagora pa mu zato ne mogu dati maksimalnu ocjenu. Naslovnice nisu nešto, jedino treća ostavlja pravi dojam dostojan Ferrija.

  06.05.2015
  01:03:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  nedavno sam opet pročitao i nisam pogriješio. na prvo čitanje mi nije sjelo, ali sad mi se čini solidno.

  09.06.2015
  10:45:00 sati
  adriano
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  18.07.2016
  00:07:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  31.07.2016
  18:44:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  Odlična epizoda,naslovnice su nešto slabije a Anderuccijev crtez je dobar ali imo je on boljih radova na Zagoru,meni osobno bolji je Marcellov crtez u nastavku ove price "Braca po krvi"!
  24.10.2016
  02:23:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Briljantno...

  10.03.2018
  19:02:00 sati
  velka031
  uredi
 • ray_barone

  Ukupna ocjena 88%

  9, 10, 8, 7

  20.10.2018
  09:16:00 sati
  ray_barone
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  28.11.2018
  14:06:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Fenomenalno. Samo su naslovnice podbacile, a to je prava steta.

  14.12.2018
  10:59:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 63%

  8, 8, 3, 6

  Komu ne smeta crtež, ponovo će se vraćati ovoj epizodi.

  18.06.2019
  11:38:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • magnus

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda...

  06.09.2019
  08:36:00 sati
  magnus
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  21.01.2020
  14:13:00 sati
  goghy
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  30.05.2021
  13:58:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednostavno odlican realan strip

  31.07.2021
  17:41:00 sati
  floki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  03.08.2021
  07:13:00 sati
  benx40
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Još jedna odlična priča sa mnoštvo likova i sukoba,a ponovno nam dolazi i stari Zagorov prijatelj Digging Bill.Naravno, kad je on u pitanju tu je uvijek i potraga za blagom.U ovom slučaju na kraju i uspijeva pronaći to blago,ali opet ostaje kratkih rukava.Ali da ne bi bio potpuno loš kraj za njega ipak dobiva uspomenu na ovaj pronalazak.Najbolji lik ovdje je definitivno Sivi Vuk,a ne zaostaje ni onaj El Diablo.Definitivno je ono vješanje one dvojice razbojnika bilo neočekivano.

  Sama priča je jako detaljno razrađena ,sa mnoštvo događaja i nema uopće dosadnih i nezanimljivih dijelova.Najbolji dijelovi priče su svakako onaj sukob na onoj uzvisini i završni dio u tvrđavi Komančera. Crtež odličan,a naslovnice su mi OK.  

  03.09.2021
  13:37:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Genijalan nastavak putovanja po Americi. Boselli je napisao vrhunsko djelo prožeto avanturom i akcijskim scenama koje su u savršenom skladu sa laganim uvodom iz samog početka stripa.

  Zagor i Chico šetajući vrućom i suhom pustinjom nailaze na grad Tortillas. U gradu nema nikoga zbog velike vrućine. Tražeći mjesto za odmor, nabasaju na 2 američka bandita - Gunnyja i Sharpa koji maltretiraju Pedra - lokalnog konjušara. Nakon što ih je naučio lekciju, oni se zaklinju na osvetu. Uskoro saznajemo dvije stvari iznimno važne za daljni nastavak priče.

  Digging Bill se vratio i traži novo blago. Pedro, njegov konjušar, zapravo nije konjušar, već poglavica indijanskog plemena Quahadi Sivi Vuk. On otkriva Zagoru da su njegovu djecu oteli okrutni banditi Komančerosi. Od tog trenutka Boselli kreće razvijati dvije paralelene radnje: Digging Billovu potragu za blagom i borbu Sivog Vuka protiv komančera s ciljem da vrati otetu djecu.

  Zatim se u radnju upliče još jedna strana - rendžeri. Hrabri ljudi koji se bore protiv Komančera i opasnih Indijanaca. Njihov vođa Adam Crane bio je na stupu za mučenje u logoru komančera, ali je stekao povjerenje prema Zagoru i Sivom Vuku nakon što su ga oslobodili.

  Tada zajedničkim snagama pobjeđuju komančere i njihovog upečatljivog vođu El Diabla koji redovito citira biblijske stihove. Uskoro, nakon pobjede usljedile su dvije moćne scene. Zagor, Adam Crane i Sivi Vuk postaju krvna braća. Na taj način mržnja rendžera i Komanča prestaje. Također, Digging Bill napokon pronalazi pravo blago i uzima jednu zlatnu polugu sa sobom.

  Priča i scenarij su vrhunski, radnja je napeta, zanimljiva i nepredvidiva do samog kraja.

  Andreuccijev crtež je fantastičan. Sjajno crta krajilike, likove i akcijske scene. Također, nacrtao je nekoliko briljantnih krupnih kadrova.

  Naslovnice su odlične, osim prve koja je malo čudnjikava.

  Moderni klasik Zagorovog serijala.

  04.03.2022
  07:40:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ah, kakva je ovo Avantura sa velikim A. Sve ono najbolje što nam Boselli može dati sadrži ova priča. Zanimljiva i bogata scenografija, sijaset likova čije se sudbine isprepliću, dinamična radnja, zapravo, dinamične radnje bez zastajanja za glupavo prepričavanje. Likovi, koliko malo stranica da im je dano, nisu površno opisani nego svaki ima neki karakter, svaki je pamtljiv. Kad se na sve to doda jedan Andreucci dobivamo priču koju se ne zaboravlja. Na ovo ponovno čitanje primijetio sam na u svojim prvim danima Andreucci nije bio otesan do kraja. Često i figure kako i lica variraju, ali (! ) talent je neupitan. Ne pomaže i to što su mu Zagorvu glavu četo prepravljali. Zanimljivo je vidjeti kao se njegov crtež razvio kroz godine, kao i kod recimo mlađeg mu Rubinija dok je jedan Verni u najbolju ruku isti.
  Da, priča je u suštini klišej (zapravo više njih zajedno) i dosta romantizirana verzija divljeg zapada (puno više od nastavaka) ali to je tako dobro sve uklopljeno da  ti uopće ne smeta.

  08.06.2022
  20:59:00 sati
  Deers
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Fantastična epizoda, po meni jedna od najboljih u čitavom serijalu, jedino mi crtež nije legao u potpunosti.

  29.08.2022
  18:32:00 sati
  milandog
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Carstvo Amazonki
  Kod: MM SA 79
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 30.5.2023. 6:46:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 499
 • Crni bregovi
  Kod: KP LMS 548
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 28.5.2023. 17:41:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 895
 • Pećina smrti
  Kod: VB LUSP 3c
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 27.5.2023. 0:28:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 845
 • Texov sin
  Kod: TX LIBKB 7
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 25.5.2023. 15:43:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1058
 • Koreni zla
  Kod: DD BOP 3a
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 24.5.2023. 0:08:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1016

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22297
 • Srebrni Letač – Parabola
  Kod: SRL DRKW 1
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.3.2023. 22:53:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 18220
 • Gospodarica vampira
  Kod: TX VCZS 44
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 7.3.2023. 22:13:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1839
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1546
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1515

Aukcije

Forum