Svratište obješenih

Zagor

ZG SD 29 | 96 str.

Nekoliko milja sjeverno od rijeke Rio Grande, tri naša stara poznanika, izmoreni nakon napetih pustolovina i sa olujom za petama, prisiljeni su prenoćiti u napuštenom svratištu Venta Quemadi. Svratištem navodno noću lutaju proklete duše braće Sangriento...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Svratište obješenih
    ZG SD 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La locanda degli impiccati
    ZG SR 365

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u prosincu 1995.
  • Početno je bilo zamišljeno da ovu epizodu crta Franco Donatelli, ali na kraju ju je (najvjerojatnije zbog Donatellijeve bolesti/smrti) nacrtao Gallieno Ferri.
  • Ovo je jedna od rijetkih cjelovitih epizoda u Zagorovom serijalu (uz ZG EXT 30 "Indijanski cirkus'' i jubilarne brojeve 100, 200, 300 i 400). Također je jedina cjelovita epizoda nacrtana u crno-bijeloj tehnici, budući da su jubilarci i ''Indijanski cirkus'' nacrtani u boji.
  • Ukoliko se pitate radi čega Zagor, Chico i Digging Bill nisu produžili direktno za Darkwood preko kontinenta, nego se spuštaju na jug SAD-a da bi se ukrcali na brod, odgovor je - zato jer je željeznica koja povezuje istok i zapad SAD-a dovršena tek 1869. godine. Konjima bi to ipak bilo prenaporno putovaje. (Pogledati: ''How the West Was Won'' Johna Forda i ''C'era una volta il West'' Sergia Leonea.)
  • Epizoda je izgleda Bosellijeva posveta španjolskoj pokrajini Andaluziji.
  • Planinski lanac Sierra Morena se ustvari nalazi u Španjolskoj, a ne u Meksiku (BTW; Kalifornija, Nevada, Utah i dijelovi Arizone, Kolorada i Novog Meksika su postali dijelom SAD-a tek 1848. godine.)
  • Putujuća glumačka družina Deplano y Matamoros iz Seville izvodi čitav niz mađioničarskih trikova.
  • Pamina<, prva od tri sestre iz glumačke družine, je ustvari lik iz Mozartove opere ''Die Zauberflöte/The Magic Flute'', druga sestra – Zobeida, je lik iz ''1001 Noći'', dok je treća – Fatima, jedna od kćeri proroka Muhameda.
  • Fatima, jedna od tri sestre, je trbuhozborac.
  • Zagor je svojoj kolekciji slomljenih ženskih srca, koju redom sačinjavaju: Virginija, Frida Lang, Gambit i Madam Laveau, dodao i jednu Indijanku iz plemena Kiowa – Prerijski Cvijet. (stari kozmopolit ;))
  • Kiowe, su indijanski narod. Nekad su živjeli na području današnjeg Texasa, Oklahome i Novog Meksika. Susrećemo ih u ovoj epizodi kao roblje koje se iz SAD-a, preko rijeke Rio Grande/Rio Bravo, odvodi i prodaje u Meksiku.
  • Družina izvodi scenu iz posljednjeg čina Don Juana, djela španjolskog poeta i dramaturga Tirsa de Moline.
  • 15. stranica; 3 sestre pjevaju božićnu skladbu nepoznatog španjolskog autora – Tres morillas me enamoran.
  • Alternativna naslovnica!

Promjenu koju je unio u serijal Duha sa sjekirom teško je opisati riječima, a svježinu kojom su odisale epizode može pojmiti tek netko tko je iste kupovao na kiosku kad su tek izlazile. Mauro Boselli možda i nije najbolji scenarist kojega su Sergio Bonelli i Zagor ikada imali, no svakako je najhrabriji. Ne samo da je pokušao uvesti kontinuitet u serijal koji je prethodnih tristo i kusur epizoda egzistirao isključivo na poricanju tog elementa, nego mu je stvar i pošla za rukom.

Nije dvorac, ali može poslužiti...

Činjenica da je u gotovo pedeset godina izlaženja u serijalu objavljeno tek nekoliko cjelovitih epizoda (ne računajući specijalce i jubilarce), dovoljno govori u prilog tome koliko je ovaj broj čudnovato poseban. Sama priča zaista nije ništa posebno, no uzevši u obzir da se radi o nečemu od čega je Sergio Bonelli tokom godina zazirao kao vrag od križa, zaista vrijedi skinuti kapu i odati naklon Boselliju.

Ovo je ustvari sasvim solidna varijacija onih starih horror filmova iz prošlog stoljeća, napušteni dvorci u koje zalutaju nespretni pustolovi da bi se sklonili od kiše i gromova, samo što ovaj put stari gothic dvorac zamjenjuje napušteno, propalo, Mexican-style svratište. Boselli pametno udaljava Zagora putevima divlje prerije u potragu za divljači, kako bi Chico i onaj veseljak Digging Bill ostali sami u mraku prokletog mjesta, te se bili prisiljeni sami suprotstaviti duhovima, strahovima, glumačkim družinama i dobro popunjenim glumicama. Neprirodne situacije kulminiraju u nekoliko delirično-oniričkih sekvenci sa primjesama šarlatanstva i prostačkog humora. Za to vrijeme Gospodar Darkwooda se bori u ime obespravljenih i potlačenih negdje u obližnjim brdima (nepopravljivi workaholic). Nakon što razriješe misterij napuštenog svratišta, poludjele glumačke družine, trgovaca robljem i halucinogenih prerijskih travurina, trojka se u društvu zgođušnih mladih glumica, i njihova dva brkata pratioca, ispijajući vino i pjevajući pod vedrim noćnim nebom, upućuje dalje, prema zelenome jugu.

Tko vjeruje u Duha sa sjekirom vječno ga grije plamen ljubavi!

Crtež je djelo starog lisca Galliena Ferrija, oca vizualnog identiteta Duha sa sjekirom, a Maestrov crtež se uvijek cijeni. UVIJEK! ;)) Šalim se, daleko je to od najboljih dana, ali nije opet ni toliko loše da bi mu se usudio dati manje od osmice. Ustvari je ovu epizodu trebao crtati Franco Donatelli, ali je čovjek u međuvremenu umro, pa je Ferri preuzeo projekt. Iz poštovanu prema čovjeku suzdržat ću se od daljnjih komentara, mada nikad nisam bio fan njegovog stila crtanja. Ferri dakle vrlo dobar.

Sad ozbiljno, uzevši u obzir kvalitetu epizoda koje se u zadnje vrijeme pojavljuju na kioscima, stvarno mi se učinilo kako nebi bilo fer ispljuvati jednu ovako simpatičnu neambicioznu pričicu. Bez obzira na to što mislite o Boselliju kao scenaristu, činjenica je da je tih nekoliko desetaka epizoda koje su izašle početkom izdavačkog pothvata Slobodne Dalmacije bile nešto najbolje od Duha sa sjekirom što su čitaoci ovih prostora imali prilike okusiti. Šteta samo da nije duže potrajalo.


I ćorava koka ubode zrno!

Naprijed

ZG SD 26/28 Izgubljeni rudnik

ZG SD 30/31 Osveta Vudu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Moj prvi Zagor ( Sreser, 1997.,  6 godina). Zbog ove činjenice mu dajem malo više ocjene, a inače epizoda je malo iznad prosječne, crtež je odličan, a naslovnica je u duhu onih misterioznih koje Ferri zna itekako dočarati.
    18.07.2008
    18:49:00 sati
    jasa
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Simpaticna, halucinantna pricica i sve u jednom dahu! Kako recezent kaze - pravo osvjezenje u liniji "ozbiljnih" prica. I dobro je sto je nacrtao Majstor, svaki njegov rad srcu je mio, zamislite samo na sta bi to licilo sa se Donateli (laka mu crna zemlja) uhvatio olovke - brrrrrrrrr...
    18.07.2008
    20:41:00 sati
    vope
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Kratko - slatko! Simpatična epizoda............
    18.07.2008
    21:41:00 sati
    kico
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Iako sam davno čitao, sjećam se da mi je ova kratka epizoda bila vrlo zabavna i simpatična.A i Chicu se posreći.  
    18.07.2008
    23:16:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    epizoda čisto onako za razbibrigu, tek da popuni prazinu između dvije velike pustolovine duha sa sjekirom.
    19.07.2008
    00:21:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Lijepa priča u maniri Nolitte, jedna od meni najdražih!
    19.07.2008
    02:50:00 sati
    solar
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    zanimljiva i pozitivno čudna epizoda, ferri sjajan.
    19.07.2008
    14:58:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    čudna ali dobra priča
    19.07.2008
    15:58:00 sati
    Koresh
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 8, 9

    Ma baš jedan shit! Ne sviđa mi se. Dodajem samo da nije loša ni druga naslovnica za ovu epizodu koju smo dobili s onom knjižicom...
    20.07.2008
    12:14:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 45%

    4, 6, 3, 6

    Recenzent je vrlo kvalitetno odradio ovu epizodu (iako ga moram dopuniti - Boselli JEST najbolji scenarista kojeg je Zagor imao iako je i on - poput ove epizode - znao uprskati stvar;-))) ali "Svratište obješenih" mi izgleda više kao nekakav neuspjeli scenarijo za Chico specijalac.Nije mi nešto posebno smiješno ni zabavno, čak je na momente i priglupo a ako je već htio napraviti horror-humorističku  priču , štop mu je dovraga trebao dio o spašavanju djevojaka od strane Zagora? Crtež je živi očaj, prepun nepreciznosti i grešaka, a kako Ferri crta žene je stvarno tužno.Vidi se da je crtao 5 do 12.Sve u svemu - za mene jedna potpuno promašena Bosellijeva epizoda.
    24.07.2008
    15:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    zagor je bio u problemima, indijanka mu se žestoko uvaljivala, ali odupro se, gej jedaninače, sasvim bezveze epizoda, nikad ne bi pogodio da ju je boselli napisao
    24.07.2008
    23:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Oduvijek mi je bila draga ova simpatična i duhovita epizoda. Ovo dođe kao neki predah između dviju puno opasnijih pustolovina. Zanimljivo je što je ubačeno tako puno likova, pa ipak je ovo kratka cjelovita epizoda. Ferriju par desetki kao i u pokeru :) I da, ona naslovnica koja nije objavljena mi je još bolja od ove.
    25.07.2008
    10:25:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Priča je lijepo sjela u 1 epizodi, meni je na mjestu, kratka i simpa. Kraj mi se sviđa. Ferri ovdi nenadmašiv.
    02.09.2008
    23:10:00 sati
    Raga
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Ne previše zanimljiva i napeta priča. Tipična Nolitina, prožeta humorom, ali nije to-to... Ferri izvlači stvar.
    06.10.2008
    00:12:00 sati
    Deva
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    S obzirom da se radi o jednodjelnoj priči, još je na kraju dobro i ispalo. Priča i scenarij malo iznad prosjeka, a crtež i naslovnica odlični! Srečom, znamo da Boselli može puno puno bolje...
    06.10.2008
    01:27:00 sati
    dcopic
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Kad sam vidio naslov očekivao sam više.
    16.11.2008
    14:18:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Čudan strip, šteta da čiko nije prasnija nešto na onim ogrijama.Čudno i dobro.
    26.11.2008
    01:38:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    zadovoljan sam pročitanim. na neki me način privlači to što je cjelovita epizoda.
    07.12.2008
    17:25:00 sati
    allessi
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    U stilu Nollite! Zanimljiva i vesela priča, ali ne dovoljno dobra. Bosellijev pokušaj kopiranja Nollite koji je prošao kao jedan od dokaza da prave horror/komedije u ovom serijalu majstorski je pisao samo Nollita, pogotovo na manje stranica. Ipak meni nije loša epizoda za pročitati jednom,dvaput.
    07.12.2008
    21:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    07.05.2009
    01:05:00 sati
    Brdar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    priča je više za čiko specijal al eto
    27.05.2009
    19:26:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Zev.
    07.11.2009
    14:19:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    31.07.2010
    23:52:00 sati
    jojboli
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 10, 5

    Solidna epizodica, interesantna prije svega po ljubavnim aferama kako Zagora tako i Chica.

    Omrsti napokon i Chico brkove.

    Boselli je solidan scenarista, ali svako poredjenje sa Nolittom ili Sclavijem je van zdrave pameti.

    25.10.2010
    07:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Simpatična epizodica, mada sam po naslovu očekivao više. Kad je priča smještena u jedan strip onda pokazuje neambicioznost i gledano iz tog ugla ova epizoda kao mali predah uopšte nije loša i dobra je za pročitati pa je neću mnogo kritikovati.

    28.01.2011
    22:11:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    03.04.2011
    17:47:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Simpatična usputna pričica, no u tome periodu je ionako sve bilo dobro. Ferri solidan, a ni naslovnica nije loša samo što čovjek pomisli da se radi o jenoj sasvim drugoj priči nego što to ona uistinu jest.

    06.04.2011
    18:19:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Napokon da je i Chico zadovoljan

    30.05.2011
    20:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    24.06.2011
    21:10:00 sati
    macca1985
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Loša priča sa dobrom naslovnicom.

    27.08.2011
    16:57:00 sati
    konj87
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Dobra epizoda, prilicno zabavna, i vise komicna nego sto je ozbiljna.  Citava atmosferea je strasljiva i napeta, i podsjeca me na staru Ferri/Nolita epizodu, "Kuca Uzasa", samo sto ovdje umjesto Bat Batertona imamo Digging Billa i Chicu koji trce okolo i vriste, "Duhovi!  Mama!".  Radnja u kuci u kojoj njih dvojica vide 'duhove' je puno bolja nego ona Zagorova radnja, gdje on oslobadja one Indijanke, koje su bile zarobljene kao robovi.  Ona indijanka kojoj se Zagor svidja bas je slatka i simpaticna, bilo bi super da se nesto desilo izmedju njih.  Crtez je famozan, i ima odlicnu atmosferu.  Naslovnica je isto tako vrhunska; stavise, i ona izgleda previse kao naslovnice epizode "Kuca Uzasa".  U oba slucaja Zagor je okrenut na drugu stranu, i onaj orao na njegovoj majci se ne vidi.  Zabavno.

    27.08.2011
    18:15:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 83%

    7, 10, 8, 8

    Chicu napokon upala sjekira u med, a ni Zagoru nije bilo loše (ili je moglo biti). Glumci na gljivama i banditi sa osjećajem za predstavu. Šteta što je tisak prilično loš, pa crtež i atmosfera nekako nisu došli do punog izražaja.

    16.02.2012
    17:41:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Svašta, tako slabe ocjene, meni je ova kratka epizoda zakon.  Prilično zabavna i napeta!  Ona indijanka je predivno nacrtana, šteta što nema više ljubavnih afera...

    22.04.2012
    14:06:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Simpatična epizodica. Uvijek mi je drago kad su Chico i Digging Bill u glavnoj ulozi,

    21.05.2012
    11:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Meni je ovo oduvijek bilo dosadnjikavo, ali u neku ruku mogu razumijeti one kojima je epizoda ok.

    19.06.2012
    11:09:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Zabavna epizoda! Nema previše akcije, a opet nimalo dosadna.

    01.10.2012
    10:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    17.03.2013
    01:14:00 sati
    Fran
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 73%

    7, 4, 10, 10

    23.03.2013
    17:02:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 46%

    6, 3, 3, 10

    Besmislena kratka priča bez koje je itekako moglo. Lov na vuka koji joj je po kratkoći sličan, barem je simpatičan, ali Svratište obješenih je krcato dosadnim likovima, već stoput viđenim negativcima, retro-akcijskim secana, zaboravljivim dijalozima itd. Boselli je ovo sklepao u 5 minuta i poslao Ferriju.

    Ferrijev crtež mi je dosadan kao uvijek, ali ovdje je još gori nego inače. Uopće nema nikakvih detalja, sve nacrtano na brzaka. Jedino naslovnica valja.

    10.09.2013
    17:51:00 sati
    Opti
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Strip koji mi je ostao u dobrom sječanju.

    16.11.2013
    09:23:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Velikim dijelom simpatična pričica, ali isto tako dijelom i isforsirana. Ferri je stari majstor, ali ovdje je očigledno žurio. Ne bih se složio s nekima da bi Donatelli, pokoj mu duši, ovdje bio loš. On se već dokazao u stvaranju jezovite atmosfere u sličnim pričama. Ona alternativna naslovnica mi izgleda bolje od ove.

     

     

    24.12.2013
    19:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Nista ovoj epizodi ne fali, meni je jedna od drazih, a i ona indijanka je skroz fino nacrtana, steta sto je zagor nije malo "opipao"

    14.05.2014
    14:51:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    Crtez dobar,naslovnica odlicna. Prica i scenaro,ne znam,ko salata bez zacina. 

    28.05.2014
    11:28:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Sasvim solidna i zabavna priča.Moram samo reći poštovanom kolegi Aci da Boseli NIJE Zagorov najbolji scenarista to je Nolta jedan jedini i neponovljivi.PS moj 200-ti komentar.

    23.09.2014
    14:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    e jebi ga Boselli,pa jel ti trebala ovakva glupost?

    12.02.2015
    11:46:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 53%

    5, 2, 8, 8

    Nije ovo dobro a moglo je biti barem solidno. Ideja je išla u pravome smjeru; Zagor i ekipa žele prenoćiti u svratištu koje je ''kao'' nastanjeno duhovima pobijene bande a na kraju se ispostavi da su banditi živi jer su sklopili pakt sa vojskom. Realizacija te ideje je potpuno zakazala jer se otišlo u neozbiljan smjer pa nisu dobiveni ni horror ni komedija već nekakav mix svega i svačega. Glumačka ekipa u kojoj se članovi ponašaju neozbiljno jer su jeli juhu napravljenu od halucinogenih trava (a možda je bila čak i bunika), dvojica bandita koji također padnu pod utjecaj droge pa se neki međusobno pobiju a većina razbježi kao muhe bez glave nije nešto što bi moglo zaokupiti pozornost čitatelja, sve mi to djeluje prilično naivno i imam dojam da je rađeno za neku drugu ediciju. Kako je to dospjelo u redovnu seriju vrag bi ga znao, jedino što ovdje vrijedi su crtež i naslovnica iako je i kod nje napravljena greška jer je uzeta lošija verzija za objavu.

    06.05.2015
    02:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Naslovnica i ime price toliko obecavaju i veoma dobro se sjecam kako sam ocekivo vrhunski horor kada sam je prvi put uzeo u ruke one tamo daleke 96 godine. I zlokobna atmosfera je stvarno tu od prve stranice. Klasicni mracni crtez Ferrija, gromovi i kisni oblaci i napusteno svratiste daleko od civilizacije. Sve je bilo na mjestu...i onda se prica pretvorila u komediju. Ili eto recimo homage Nolitti i njegovim gegovima, vise specificno klasicnim Chico-specijalcima.

    Razocaran sam bio tada i donekle sam razocaran i kad je danas opet citam. Potencijal za jednu sasvim drugu atmosfernu pricu je ogroman i zao mi je sto nije i tako ispalo. Sa tim receno, Svratiste objesenih je zabavan mali zalogaj i Boselli na kraju krajeva sklepa dobru pricicu na ovako malo strana. Koliko god tonalno odudara smjestena kao sto jeste izmedu vrhunskih prica (Izgubljeni rudnik i Osveta voodoo) mozda bas zato i ima svoje mjesto u ovoj odiseji. Sluzi kao lagana pauza citaocu a i Boselliju kojemu je zasigurno bilo zabavno pisati ovaku mjesavinu zanrova bez epskih ambicija.

    Atmosfera koju su prve stranice obecavale tu je kroz citavu svesku zahvaljujuci Ferrijevom klasicnom tamnom crtezu. A naslovnica je pun pogodak. Jedna od najboljih iz ovog perioda. Mozda i zato sto obavi poso koji dobra naslovnica i treba, to jeste prodaje zamisao o prici bez obzira hoceli prica to ispuniti.  

    22.02.2016
    23:25:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    18.07.2016
    15:02:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Slaba epizoda,cak je i Ferri slabiji nego inace!

    14.11.2016
    23:57:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    08.01.2018
    22:42:00 sati
    wele
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    5, 8, 10, 10

    Teško mi je ovo ocijeniti jer je epizoda odmah u startu osmišljena kao jedan kratak predah između velikih epizoda "Teksaški rendžeri" i "Osveta Vudu". U tom kontekstu mi je jako dobra. Sve je tu što treba biti za jednu dugu i ludu noć. Ekipa glumaca zblajbana do daske zbog nekog prerijskog tripa, Chico zbario ljepuškastu debeljucu, ukleta kuća, zombiji meksičkih razbojnika... Kud ćeš više?!


    Jako mi se svidjelo Bosellijevo pravovremeno tempiranje radnje. Savršeno je prebacivao fokus iz radnje u svratištu na radnju spašavanja Indijanki. U trenutku kada napetost dolazi do vrhunca samo prebaci lopticu na drugi segment priče.


    Ferrijev crtež je pogođen. Njegov "crni" stil odlično ide uz mračne napuštene kuće u kojima gori poneka svijeća. Naslovnica je izvrsna i prava navlakuša. Jedino smeta što je kraj malo Scooby Doo, ali s obzirom na to da je cijela ispričana u neozbiljnom i humorističnom duhu takav nekakav kraj pristaje.

    26.03.2018
    19:47:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    20.10.2018
    09:18:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Kratka, zabavna, pomalo smušena prica. Crtež i naslovnice vrlo dobri.

    15.12.2018
    20:41:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Nezahtjevna dobra pričica, kojoj u prilog ide vrhunski stvorena atmosfera.

    18.06.2019
    11:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    21.01.2020
    14:14:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 35
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 509
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 511
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 505
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 673

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1292

Aukcije

Forum