Tajanstveni samostan

Zagor

ZG SD 3/5 | 221 str.

Kada moćni Duh sa sjekirom ne traži pustolovine i nevolje one traže njega... Zagor i Chico okupani zrakama proljetnog sunca pecaju uz rijeku negdje u prostranim divljinama Darkwooda. I onda debeli Meksikanac sasvim slučajno upeca misterioznu poruku ispisanu krvlju.Poruku koja govori o skrivenom davno zaboravljenom blagu, masakru, izdaji, bezgraničnoj ljudskoj pohlepi, tragediji, a čiji vonjavi trag smrti vodi sve do Doline ruža...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kapetanova tajna
    ZG LEX 325
  • Tajanstveni samostan
    ZG LEX 326
  • Živi zakopani
    ZG LEX 327
  • Kapetanova tajna
    ZG SD 3
  • Tajanstveni samostan
    ZG SD 4
  • Živi pokopani
    ZG SD 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segreto del capitano
    ZG SR 318
  • L'abbazia del mistero
    ZG SR 319
  • Sepolti vivi
    ZG SR 320

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova priča izašla između siječnja i ožujka 1992. godine.
  • Ovo je jedna od prvih priča koje je napisao tada mladi scenarist Moreno Burattini.
  • U ovoj priči saznajemo da je osnivač Dominikanskog reda Sv.Dominik od Guzmana, evo linka za one znatiželjnije.
  • Iako se dobar dio radnje zasniva na potrazi za skrivenim blagom Doline ruža, Digging Bill se ne pojavljuje u ovoj epizodi.
  • Ova priča sadrži mnoge sličnosti sa književnim remek djelom Umberta Eca "Ime ruže".
  • Sama pojava razbojnika Karla Krugera, ima neke poveznice sa Freddyjem Krugerom, likom iz popularnog horor filma.
  • Burattini koristi citat iz Biblije MT 7, 13-14 (u prijevodu Evanđelje po Mateju-poglavlje sedmo, stihovi trinaest i četrnaest):Uđite kroz uska vrata jer je širok i prostran put što vodi u propast i mnogi njime prolaze, dok su uska vrata i tijesan put što vodi u život, a tako je malo onih koji ga nalaze!" .
  • Zagor izgovara legendarnu uzvičicu:"Caramba i Carambita!" (ZGSD br.3, stranica 68.).Naravno riječ je o tiskarskoj grešci kojih je u ovoj priči bilo podosta, a i treba naglasiti katastrofalni tisak u "Tajanstveni samostan"(ZGSD br.4) u kojemu se više od pola stripa jedva vidi...
  • Ovo baš i nema veze sa samom radnjom stripa, ali oni koje zanima neka pogledaju što su pitali izvjesni Krešo i Saša iz Splita u rubrici "Pošta Drunkyja Ducka". ;))

Sjećam se kada sam prvi put pročitao ovu priču;odmah mi se dopala. Već tada mi je bilo jasno da je ovo jedna od onih priča koje se pamte, naravno tada sam bio tek klinac koji je volio čitati Zagora i koji još nije mogao povezati neke stvari. Kao na primjer od kuda Burattiniju baza za ovu priču i tako dalje... Moreno Burattini tada je bio mladi scenarist sa tek nekoliko radova iza sebe, i sasvim sigurno je to glavna karika u shvaćanju (i cijenjenju) ove epizode. Tada je sasvim sigurno radio na manjem broju budućih projekata i bio je manje opterećen kvantitetom inspiracija. Nemojte me krivo shvatiti, Burattini je i kasnije imao odličnih radova, to bez daljnjega, i ja sam njegov veliki obožavatelj, ali prvi radovi uvijek čovjeka najviše nadahnjuju da napravi nešto dobro i da se pokuša nametnuti u svom najboljem izdanju. Kasnije, kada se već pomalo privikneš na kolotečinu izmišljanja novih tema, i kada te rokovi za predaju radova polako počinju pristizati i pritiskati počinješ sebi opraštati neke propuste i tu je ključni moment kada gubiš taj početni polet (entuzijazam, žar ili kako to već želite nazvati). Upravo mi se zato sviđa ova priča, jer je napisana početničkim perfekcionizmom.

Priča počinje pomalo naivno, Chico pecajući upeca bocu sa čudnom porukom ispisanom krvlju, poruku je navodno napisao izvjesni poručnik Mark Hudson iz vojne akademije u Dolini ruža, kojega je netko (nakon što je ovaj odgonetnuo enigmu i otkrio tajni prolaz koji vodi ka skrivenom blagu)zarobio u labirintima ispod akademije. Dobra duša Zagor ne može odoljeti pomisli da nekome pomogne i priča kreće...  

Kako sam već rekao poveznica sa kultnim djelom Umberta Eca Ime ruže ima mnogo. A ako niste čitali knjigu onda vam može poslužiti i ekranizacija istog u režiji Jean-Jacquesa Annauda iz 1986. godine, sa Sean Conneryjem i Christian Slaterom. Od izgleda nekadašnjeg samostana u stripu i onog u filmu, pa do načina na koje Zagor i društvo u stilu Williama de Baskervillea otkrivaju tajne samostana i rješavaju zagonetke, čak je i scena kada ulaze u samostan ista u stripu i na filmu (Chico govori Zagoru kako ga to mjesto plaši a isto to čini i Adso od Melka u Ime ruže).

Slika prema kojoj je napravljen set za snimanje filma "Der Name der Rose"

Likovi u ovoj priči su oštro podijeljeni i gotovo odmah daju naslutiti da li će nešto biti od njih lili neće. Zagor je naravno nenadjebiv kao i obično (spašava ljude u akrobatskim akcijama, a ujedno i rješava kompleksne zagonetke na kojima mu nebi pozavidio ni slavni S.Holmes). Chico naravno zapostavljen kao i u svim ostalim velikim pričama. Otac Doyle je Dominikanac koji pomaže koliko može u rješavanju zagonetki. Joe Burg jedini daje naslutiti da se od njega može nešto zanimljivo očekivati, kako kasnije naravno i biva, kada Zagor i društvo otkrivaju da je upravo taj simpatični dobročudni starac glavni krivac za čitavu masu nedjela počinjenih na području Doline ruža unatrag 20 godina... Zaustavio bih se samo nakratko na liku i djelu razbojnika Karla Krugera koji izgledom, prezimenom i nadasve sadističkim načinom izražavanja emocija i komunikacije podsjeća na legendarnog Freddyja Krugera iz kultnog horora A Nightmare on Elm Street redatelja Wesa Cravena. Razbojnik Kruger čak i biva okarakteriziran od strane Burattinija kao čovjek sa odvratnim osmijehom, end det šud tel ju samting...  

Dojam koji čovjek ima prilikom čitanja ove priče je da je scenarij odrađen nadasve profesionalno, bez rupa i propusta - karakteristično za onaj već spomenuti početnički perfekcionizam.Zna se tko je krivac a tko žrtva i sve sjeda na svoje mjesto. O samoj originalnosti teme ne bih, jer se i sam dvoumim, jeli to obični plagijat ili lucidnost Burattiija? Recimo da je tema besprijekorno pretočena u strip formu, uz naravno par zanimljivih dodataka.  

Ferrijev crtež je naravno kao i uvijek standardno dobar, kao i naslovnice.  

"...misterij Doline ruža je razotkriven...mora je završila!"

Naprijed

ZG SD 1-3 Kapetanova tajna

ZG LU 74/75 Sveto drvo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Priča nije loša,jasno je da je to nekakvo Burattinijevo čitanje Ecovog Imena ruže,nisam tražio reference,neke je spomenuo i recenzent,nisam siguran da je sve...Eto,npr,ime dominikanca Doylea je kao i prezime autora Sherlocka Holmsa koji inspirirao Eca za likove Villima iz Baskervillea(po Doyleovom Baskervilskom psu) i Adsona iz Melka(Adson-dr.Watson),mislim,ima toga masu,ali govorim po sjećanju...Naravno,tu ima i Borgesa...Komična mi je ona zanimljivost da iz ove epizode saznajemo da je dominikance osnovao sv.Dominik,to je kao da kažemo da iz epizode Tajna Christophora Columba saznajemo da je Columbo otkrio Ameriku!
    20.12.2006
    14:26:00 sati
    fantom
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Kad je 1994. izašla ova epizoda još uvijek mi nije bilo jasno hoće li Zagor nastaviti izlaziti ili ne u izdanjima Slobodne Dalmacije.Vjerovao sam da hoće i još ne poznavajući da nam tek slijedi new age Zagora sa epizodom SD9 ove epizode sam pročitao mali milijun puta i bile su mi zakon.Valjda zbog svekolikog nedostatka strip štiva po kioscima i tada nepoznatim striparnicama.Današnje stanje i kriteriji su nešto sasvim drugačije.....
    20.12.2006
    14:59:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda.Svakako najbolja u izdanju Slobodne Dalmacije.
    Mracan Ferry crtez,atmosfera,napetost...Ovo je epizoda koja se pamti i koja se vise puta da procitati.Nazalost ima ponekih gresaka kod tiskanja,ali jebi ga,sta ces...
    20.12.2006
    18:30:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    možda zbog ushićenja zbog ponovnog pojavljivanja bonellijevih stripova u hrvatskoj, kada sam je čitao tamo negdje krajem 94, početkom 95 godine prilično mi se dopala, iako je ovo jedna sasvim prosječna zagorova priča. ali ono po čemu ću je najviše pamtiti je katastrofalan sken "slobodne dalmacije".
    20.12.2006
    19:42:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Zagor nikad nije mogao biti sretniji kad je dobio dva najbolja scenarista: Burattinija & Bosellija
    20.12.2006
    19:48:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    jedan vrlo dobar Zagor, sa zanimljivom i napetom radnjom, strip koji se puno puta može pročitati ispočetka iako se kod prvog čitanja otkriva ubojica. ferri dobar i iznutra i na koricama, pogotovo je dobra naslovnica za Živ pokopan, jedna od boljih.
    20.12.2006
    22:59:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ferri + ovakva prica = odlican strip osudjen na uspijeh
    21.12.2006
    09:40:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    da sam ovo čitao kao mali vjerojatno bi mi bile među omiljenim epizodama, jer tu je sve potrebno da se priča dopadne klincima, međutim, kako sam to ipak čitao kao sjedokos i kad znam da pravi kvalitetni skok zagora kreće ipak od nestalog istraživača, ne mogu dati više ocjene od ovoga
    21.12.2006
    16:38:00 sati
    ken2
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Fenomenalno, napeto, puno tajni... Pravi Zagor za pocetak SD. drugo čitanje nakon 10-15 godina: Iako sam se sječao dobrog dijela priče, i naravno tko je glavni negativac, pretpostavljam da to nije umanjilo njenu vrijedost (kao kad sam npr. čitao Texova 'Pinkertonova agenta' i slučajno vidio na kraju priče tko je glavni negativac, cijela priča izgubila je smisao). No, nedostajalo mi je neke euforije koju sam osjetio pri tom prvom čitanju. Priča je jako dobra, dinamična, s crtežom iznad prosjeka -Ferri odličan. Šteta samo za loš otisak Slobodne. Naslovnice odlične.
    22.12.2006
    23:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.12.2006
    17:22:00 sati
    edo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Dobro kaže ken2,da sam ovu epizodu čitao prije 10 godine ocjene bi bile više,ali ovako mi sve skupa izgleda kao prosječni uradak.Priznajem da me kraj dosta iznenadio jer sam cijelo vrijeme sumnjao da je ubojica onaj poručnik koji već na prvom susretu oholo primi Zagora i ponaša se bahato.Crtež je također prosječan,može Ferri puno,puno bolje ali možda je i očajni tisak krivac za loš dojam koji crtež ostavlja.Otac Doyle je očito veliki ljubitelj Dante Aligherija jer nakon što su spašeni iz bunara izgovara poznati citat "Izašli smo da bismo ponovno vidjeli zvijezde".Burattini je fin i simpatičan momak,ali mišljenja sam da je njegovo scenarističko umijeće dosta skromno te da je Boselli za klasu bolji od njega.Eto,olakšao sam si dušu;-)))
    23.12.2006
    19:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ja bih pre svega pohvalio recezenta...vrlo lepa recenzija.
    Sto se stripa tice dovoljno je da kazem da sam ga procitao u trideset i drugoj godini zivota :-)...tako da mi sve to deluje kao jedna klasicna Zagorova avantura...pa stoga takve i ocene.
    24.12.2006
    22:26:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo mi je vjerojatno u top 5 Zagorovih priča! Napeto je do samog kraja. Najbolje mi je bilo kad su bili zarobljeni i pokušavali naći prolaz. A za Joa Burga ne bih ni pomislio da je on Ubojica/napadač. I kraj je odličan kad izlaze iz bunara i sve razotkrivaju. Naslovnice su dobre, ova prva nema veze sa stripom a ova treća mi se manje sviđa pa dajem manju ocjenu.
    06.01.2007
    01:12:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Prosečna epizodica, da sam malo mladji možda bi i ocene bile drugačije, ovako..
    06.01.2007
    07:41:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...čitao sam je prije par mjeseci i oduąevio sam se odma...nema veze kaje kopija od ime ruľe zato kaj je ipak sve u zagorovom stilu...među top 15 epizoda...pohvale recenzentu...
    07.01.2007
    20:58:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.02.2007
    22:55:00 sati
    Ega
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda iz vremena kad je Burattini rulao. Motiviralo ga je fantastično ime ruže. Ferri briljra kad crta napete scene pune tjeskobe. Cilo vrime dok sam čitao strahovao sam da meni tkogod ne zabije nož u leđa!!!
    03.03.2007
    00:13:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    strip živi pokopani mi je jako zanimljiv i napet zato što Zagor istražuje i na kraju otkriva ono čemu se nije nadao. Taj strip je za mene sto posto najbolji.
    04.04.2007
    12:32:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od najboljih i najnapetijih epizoda Zagora. Vidim da je Burattini ponovno iskopirao film u kojem glumi legenda Connery (kao što je slučaj kod prvog susreta s Mortimerom) i vidim da mu to dobro ide. Žao mi je jedino što nisam pogledao Ime ruže, morat ću ga nekako nabaviti.
    15.08.2007
    11:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    skroz solidna priča.
    25.08.2007
    17:57:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 81%

    10, 4, 10, 9

    Neznam koliko sam tražio ovu epizodu misleči da če biti remek-djelo. Kada sam je se napokon dokopao bio sam razočaran.Scenarij je upropastio sveukupnu ocjenu. 
    29.09.2007
    15:31:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    veoma interesantna pricica, jedna od najboljih burratinijevih. cita se bez dosade.
    15.11.2007
    06:12:00 sati
    The_Pittster
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Bilo je i boljih priča ali što se tiče scenarija ovo je među top 5 Zagora. Odlično je skrenuta pažnja sa glavnog krivca, svaka čast Buratiniju. Crtež je odličan, šteta što nije bilo više ovakvih epizoda.
    19.11.2007
    11:17:00 sati
    delboj
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Par trenutaka za pamćenje:
    - Upečatljiva scena na početku "Tajanstvenog samostana", kada onaj razbojnik ostane van kuće dok Indijanci napadaju, pa lupa po vratima i moli Joea da ga pusti unutra, a onda se čuje krik i krvavi vršak koplja probije unutrašnju stranu vrata!
    - Apokaliptička scenografija goruće crkve, gdje Zagor prkosi zakonima mogućega i spašava umirućeg oca Doyla. Ferri je nenadmašan majstor u sceni gdje izgorene grede padaju na Zagora. Čista desetka!
    - U "Živi pokopani", Čiko se oprašta sa životom, Darkvudom i prijateljima u smrtonosnoj podzemnoj rijeci!
     
    Burattini na svom blogu prepričava jedan komentar talijanskog forumaša kojeg je upamtio do današnjeg dana. Komentar tog čitatelja iz Italije ide otprilike ovako: "...Sjećam se, nakon što sam pročitao dvadesetak stranica priče, odmah sam se vratio na početnu stranicu da provjerim je li se možda vratio Nolitta, premda sam znao da bi scenarist trebao biti novi autor Burattini. Kako dobra priča, a tek druga Burattinijeva!..."
    Ovaj komentar je Burattini dobro zapamtio i sa zadovoljstvom ga je prepričao na blogu. Zaista se iz ovoga može vidjeti koliko je našem scenaristi važna ova priča i s kojim ponosom se nje sjeća. Mogu dodati i da ima zbog čega!
    20.11.2007
    14:41:00 sati
    solar
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Epizoda koja mi nakon svakog novog čitanja postaje sve bolja i bolja. Možda čak i najbolja Burattinijeva priča svih vremena. Misterij, akcija i avantura, to je odlična kombinacija. Ferri je odlično odradio svoj dio posla, samo ga je sjebala Slobodna Dalmacija sa svojim 'poljskim' tiskom. Nagovještaj onoga što dolazi nekoliko epizoda nakon ove. Jako dobro!
    30.01.2008
    23:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Nije loše.  Zanimljivo.  I nije predvidljivo kako zna biti, stari mi nije bio među "top suspects".  Ma Bure je generalno OK.  Naslovnice fenomenalne, među najboljima ikad, a posebno druga.
    28.05.2008
    20:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    delboj je sve rekao.
    28.07.2008
    19:01:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    za mene najbolji zg 100 posto
    16.10.2008
    21:35:00 sati
    ninny
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Bure je car. Kakva prića. Tko bi rekao da će onaj dobri starac biti ubojica . Opet se Zagi za...o. A starac Joe mislim da se zvao trebo samo .
    16.11.2008
    11:43:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna od boljih Burattinijevih priča, Ferri odličan kao i uvijek ali ne znam da li je to zbog sd izdanja malo blijedo ili je mogao još mrvicu bolje odratiti zato 9 za crtež. Sasvim dobro.
    16.12.2008
    21:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Jedna od najboljih Buratinijevih priča, dosta dobar triler. Stvarno nisam očekivao onakav identitet ubice, a dio kad je Zagor zatvoren u pećini je izuzetno napet i zanimljiv. Iako priča nije antologijska, sve pohvale za nju. Feriju uobičajena devetka, iako je crtež dosta zamućen u SD izdanju. Da je scenarista makar nastavio ovako pisati...
    17.05.2009
    19:18:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    09.06.2009
    03:05:00 sati
    Ferri
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ovako nešto volim u Zagoru. To se traži. Misterija i  napetost, a opet da sve izgleda i realno i moguće. Perfektno.
    28.08.2009
    11:39:00 sati
    writer
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odlican triler, neizvjestan do samog kraja.

    03.01.2010
    18:34:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    iznenadjujuce dobra prica medju novijim epizodama

    26.01.2010
    21:40:00 sati
    vknez
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    I danas kad pročitam ovu epizodu jednako sam oduševljen kao i kada sam je čitao sa 10 godina. Po meni ponajbolji Zagor od svih koje sam pročitao, a pročitao sam ih jako puno... Remek-djelo.

    23.09.2010
    12:19:00 sati
    dombac
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Koja priča !!! Naklon do poda.
    Pročita san je nekoliko desetaka puta i dan danas mi je u sječanju skoro svaki detalj. Da su kojim slučajem naslovnice malo bolje ovo bi bila jedna od Top 10 Zagorovih priča ikad.

    18.02.2011
    13:12:00 sati
    split85
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Crtez i naslovnice (obe Ferrijevi) ovdje rasturaju, dok je prica i scenario, makar sto se mene tice, dosada.  Prica nije ni tako duga, samo dvije sveske i nekih extra tridesetak stranica, ali ovo sam jedva zavrsio.  Atmosfera koju Ferri gradi svojom olovkom je fenomenalna, ali zato i zasluzuje scenario koji je malo vise originalan, napet i uzbudljiv.  Ovdje imamo one standardne klisej iz Bonelijevih stripova: ubica cije se lice nikad ne vidi, misterija o nekom blagu, i na kraju otkrice ubice, koje sam i pogodio nakon samo 50-ak stranica uz ovu pricu.  Mozda sam ovako 'spoiled' zato sto sam navik'o na bolje i dublje price Guido Nolitte, i zato me je tesko zadovoljit ovakvim mediokritetom.  Moze se ovo procitat, ali ne znam hocu li ikad ovo procitat po drugi put.  Isto tako me iznenadjuju ovakve visoke ocjene; ocito je ovdje rijec o razlici u godinama i generacijama.  Ja sam odrasto uz Nolitinog Zagora, dok su vecina danasnjih forumasa zaljubljenih u one epizode iz ranih SD izdanja.  Takav je zivot: volis ono uz sta si narast'o, i to je to.

    21.02.2011
    15:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična atmosferična priča u kojoj ne možemo dočekati završetak. Otisak nešto lošiji, ali to ne umanjuje Ferrijevu crtačku formu u to vreme.

    Pomalo naivan početak sa bocom, sve ostalo odlično.

    26.03.2011
    22:03:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Odlično shvaćam neke Zagoroljupce kojima se ovo i nije baš svidjelo; jedan ovakav odličan i detaljan scenarij je definitivno tada bila novina kod Zg-a. Ferri dobar, mada ne u rangu priče. Na drugoj naslovnici su mi malo sumnjive proporcije.

    06.05.2011
    16:00:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve 10 samo su im u tiskanju sve pomješali. Najzanimljivije je što su Spliće pisale.

    15.05.2011
    13:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    30.05.2011
    20:16:00 sati
    jojboli
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    Slažem se, jedna od boljih Burattinijevih, šteta što je zeznuo početak.

    24.06.2011
    04:27:00 sati
    konj87
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    24.06.2011
    20:54:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično!Odlično! Ova priča je meni posebna! Nakon nekoliko godina stanke u izlaženju stripova do pojave "Lov na vuka", bio sam se malo ohladio po pitanju stripova. Iako sam sa velikim ushićenjem popratio povratak na kioske, još sam bio neodlučan nakon tri broja, hoću li pratiti Zagora (i stripove općenito) i dalje ili ne.I onda BOOOOOM!!!! Kakva bomba od epizode! Nakon ove sam se definitivno vratio nazad stripu i Zagoru.

    25.09.2011
    15:31:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U mlađim danima ovo mi je bila predobra epizoda, jako napeta i zanimljiva, a moram reči da se to niti danas nije promijenilo.. Neka je i plagijat, ali epizoda mi je još uvijek u samom vrhu Zagora.. Crtež je odličan, uz  naravno, dosta tiskarskih grešaka i slabu vidljivost.. A naslovnice su mi također jedne od najboljih zagorovih naslovnica ikada..

    24.10.2011
    09:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    22.04.2012
    19:10:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Početak radnej sa Čikovim pecanjem i pronalaženjem tajanstvene poruke u boci koja jih vodi do samostana je odlična. Radnja je prilično zanimljiva, ali ipak mi tu fali još nešto više, da bi priča bila među boljim u serijalu.

    21.05.2012
    12:07:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo čista desetka. Nakon svakog novog čitanja sve je bolja i bolja.

    20.12.2012
    11:10:00 sati
    Spock
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Meni je ovo ispalo vrlo dobro, uspešno je Buratini izveo scenario za jednu napetu triler priču. Ima neizvesnosti, preokreta, napetih situacija. Utisku doprinosi i Feri koji odlično prati naraciju i pravi interesantnu atmosferu. Prava je šteta što je otisak ovako loš u izdanju SD, utisak bi verovatno bio još bolji da je drugačije.

    20.12.2012
    11:59:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    07.01.2013
    11:48:00 sati
    sergej773
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakva epizoda! Neizvesna, napeta, mracna... Svaka cast Burattiniju, odavno nisam procitao ovako dobar njegov strip! Ocigledno je da Burattinju leze detektivske, cak trilerske epizode, kao sto su Opaki Mortimer, Mortimerova osveta,  Demonska knjiga, Napustena utvrda... 

    U poslednje vreme sam se malo bio prezasitio Zagorom, pocela je vise da me interesuje BD skola stripa i americka, ali sad mi je pala u ruke ova epizoda i odusevio sam se i ponovo navukao na Zagora! 

    Ferrijev crtez odlican i naslovne strane.

    Lepa recenzija i odlicna Solarova zapazanja za one efektne scene kada se Ciko oprasta od zivota i kada Zagor kao neki anticki, grcki, neustrasivi heroj ide kroz vatru  da bi spasio svestenika i veoma filmska scena sa kopljem u vratima!

     

    20.06.2013
    13:03:00 sati
    going going
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja Buretova priča, a tek mu druga bila! Ne znam hoće li ikoja njegova epizoda nadmašiti ovu. Bezbroj puta sam je pročitao, velika me nostalgija veže za nju jer sam prvi dio priče čitao na moru u Rovinju - sjećam se da je svjetsko prvenstvo u SAD-u bilo u punom zamahu. Bože dragi koja vremena su to bila! Ali nije samo zbog nostalgije ova priča posebna, nego je uistinu čisto savršenstvo, neponovljiva atmosfera i mistika koju je majstorčina Ferri nevjerojatno dočarao. Gotovo da se osjeti tjeskoba u onom samostanu. Epizoda "Živi pokopani" i cijeli scenarij kada trojka istražuje onu spilju - neponovljivo. Ferri ju je preljepo i atmosferično dočarao, punu tajni i opasnosti. Digging Bill bi pao na guzicu kad bi ugledao ono blago, ali iskreno mi je drago što ga nema ovdje jer nikako ga ne mogu uklopiti u vrlo ozbiljan i tmuran ton ove epizode, naročito još kada se otkrije ubojica. Ludilo!

    12.07.2013
    20:04:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    09.08.2013
    21:41:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odličan i napet do samog kraja strip, Ferrijev crtež rastura kao i naslovnice

    01.09.2013
    16:00:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    10, 6, 5, 10

    Zanimljiva je ideja napraviti epizodu Zagora prema Imenu ruže, i početak je stvarno tajanstven i intrigantan, ali kasnije postaje malo slabije. Joe Burg mi je bio očiti negativac, ne znam zašto, ali svo vrijeme sam sumnjao u njega. Na stranu to, nije loše kao neki zagorovski krimić, iako mi je najbolji dio kad pokušavaju otkriti izlaz iz podzemlja.

    Crtež mi je grozan, baš se vidi da je Ferri ovo sve napravio brzo i bez previše truda. Crtež je sav nekako bljedunjav, iako možda to ima veze s katastrofalnim tiskom Slobodne Dalmacije, koji su se u ovom broju zaista iskazali po zamijenjenim tekstovima i stranicama. Naslovnice su fantastične.

    02.09.2013
    13:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Ok,solidna prica,lijepa atmosfera. Scenario nazalos nije uvjek drzao vodu. Steta. Zagor su se daje Bogovska moc. U pecini,cisti mrak ili u najbolju ruku mali osjaj baklje,roniti bod vodom,puteve pronalazit,Chica spasavati itd. . Zagi se penje uz zidove,uz koje se ni gusterica ne bi mogla popeti. Mada su na naslovnici skale nacrtane (bunar), u stripu ih je Ferri zaboravio.Crtez ok,al ne bi ga pohvalio kao majstorluk. Naslovnice ok,nista posebno.

    05.04.2014
    02:47:00 sati
    Tutta
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epska barem meni prica
    04.06.2014
    09:37:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlična epizoda u stilu Agate Kristi.

    23.09.2014
    11:49:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    16.10.2014
    19:28:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 7, 9

    06.01.2015
    03:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično, čitljivo u jednom šusu, pravo detektivsko akcijsko štivo.

    Radnja teče kronološkim smjerom uz povremene retrospekcije koje se očituju u ispovijedima likova, odlično jezovito prikazani posljednji trenutci života poručnika koji je svoju ispovijed napisao u agoniji, svojom krvlju, na komadiću tkanine, i tragične sudbine svoje obitelji i Dominikanaca iz samostana koje nam prepričava Joe Burg, jedan od protagonista ove odlične priče.
    Možemo i odrediti točno vrijeme radnje, u proljeće, gdje nas Buratini kao vrsni ornitolog uvodi u priču. Radnja se odvija u stalnom kretanju prema naprijed, na sadašnjost se nadovezuju novi i napeti misteriozni događaji, posebno je važna retrospekcija događaja obitelji Burg i konstrukciju zapleta i motiv, a budući događaji kao prijetnja u liku tajanstvenog ubojice.
    Za centralno mjesto radnje uzet je stari dominikanski samostan mračne i jezovite prošlosti u kojem se zbiva većina radnje. Razni podzemni hodnici, skriveni tajni prolazi u zidovima, zatvaranja u podzemlje daju epizodi ugođaj mističnosti i tajanstvenosti.
    Burattini je jednu hijerarhiju i uniformiranost zamijenio drugom, izbacio je opate iz igre, koji se ionako pojavljuju kao likovi iz prošlosti u nizu prepričavanja i uveo drugu, vojnu. Radnja se ne prikazuje istovremeno na više mjesta ali se mjesto radnje ponekad mijenja. Pa tako u igri imamo i Burgeovo imanje, sporedno mjesto u priči. Suprotnosti koje izazivaju opatija i imanje zavarati će i najiskusnijeg detektivskog čitatelja.
    Burattini odlično vodi kroz dinamičnu radnju prikazujući misteriozna zbivanja u samostanu i borbu za život u podzemnoj špilji, svakim novim zapletom pobuđuje interes čitatelja na otkrivanje daljnjih događaja koji nas dovode do neočekivanog raspleta.

    09.02.2015
    18:29:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča, prvi puta sam je čitao onda kada je izašla u SD ali sam do sada već zaboravio puno toga pa čak i podatak tko je tajanstveni ubojica. Jest da sam sada tijekom čitanja najviše sumnjao na Joea Burga ali sam se znao na trenutke zapitati: da nije možda pukovnik McDowell ili kapetan Chase... ili možda čak onaj fratar Doyle igra neku svoju opasnu igru. Jest da je on skoro nastradao u požaru ali je isto tako mogao doživjeti nesretan slučaj pa se onesvijestiti dok ga je podmetao. Ali čim je pronađen tajni prolaz bilo je jasno da fratar otpada iz kruga sumnjivaca a u njega sve više ulazi Joe Burg. Silazak i boravak u podzemlju je fantastično dočaran i svakim trenom je napetost sve više rasla do konačnog pronalaska izlaza kroz bunar i suočavanja sa krivcem. Rasplet je malo neobičan jer sam očekivao da će doći do sukoba u kojemu će Zagor čak biti prisiljen ubiti Burga ili ga u najblažem slučaju zarobiti uz više muke u nekakvoj potjeri. Ali, za razliku od često viđenog scenarija, ovdje je Burattini posegnuo za drugačijim rješenjem ubacivši Gloriu pa smo dobili neku vrstu sretnog završetka u nesretnim okolnostima. Treba pohvaliti i zagonetku tajnog prolaza prema skrivenom blagu dominikanaca čije je rješenje pronađeno u slikama i njihovim sitnim razlikama.

    Crtež Ferrija možda nije zaslužio maksimalnu ocjenu ali ja ću je ipak dati jer je napravio nenadmašnu mračnu atmosferu u podzemlju samostana a sa druge strane nije kriv zbog slabog otiska u SD na pojedinim dijelovima priče. Prva naslovnica je vrhunska, druga je malo iza nje ali sve skupa predstavlja jednu od boljih priča na serijalu. Ovo je u svakom slučaju epizoda koja se pamti a sada sam siguran da je neću opet zaboraviti jer više neću dopustiti da prođe toliko vremena do ponovnog susreta s njom.

    02.04.2015
    22:04:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    06.06.2016
    07:16:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Burattini je, uz veliku pomoć Ferrija, uspio stvoriti zanimljivu epizodu ali, iako je za mene iznenađenje, koliko je realno da je ubojica djedica Joe Burg? Malo je previše savitljiv taj ubojica za njega da se konopom spušta i penje u bunar pa devri onim hodnicima. Osim toga, imamo na str. 41 broja 4 scenu kad se, nakon buke u susjednoj sobi koju je prouzrokovao napadač (njegov ortak) na Zagora, Joe ustaje i pita "Boga mu, što to?". Eto, ova scena već ne pije vodu budući da se on to nikako nije mogao pitati jer je napad bio dogovoren sa željom da se uzme onaj komad košulje na kojem je poruka. Ali, eto, očito se to moralo nacrtati da se zavaraju čitatelji. Međutim, što bi rekli, to je gol iz zaleđa i samo zbog toga ocjena manje scenariju. 

    Nisam sumnjao na Joea iako je, kad sam sve pogledao unazad, zaista bilo tendenciozno ono Zagorovo čuđenje kako to da se opati nisu uspjeli obraniti od napada Krugerove bande. Kraj mi je zbrzan, kao da je Burattiniju zafalilo 10-15 stranica. Čak sam pomislio da imamo otvoren, čitatelju na maštu, kraj pošto se Zagor taman raznježio vidjevši Joeovu očinsku ljubav prema kćeri koja je ozdravila.

    Kako god, ova epizoda je zanimljiva s tim velom tajanstvenosti što najviše volim i sigurno joj se opet treba vratiti. Naslovnca broja 4 mi je među najboljim u SD periodu.

    28.09.2016
    18:33:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iz mene velikim dijelom progovara nostalgija pa ovom nemam srca dati manje od 100.

    Epizodu sam čitala u vrijeme kada je izašla. Koje je to bilo iščekivanje nastavka na trafici. Tih mjesec dana je bilo toliko dugo za čekati, tako da sam barem šest puta pročitala početak epizode dok nije izašao nastavak. Znam napamet svaku slikicu.

    Radnja je pravi triler. Burattini je ubacio nekoliko potencijalnih osumnjičenika i to je svakako pridonijelo nepredvidivosti. To su svećenik, komandant (onaj crni s monoklom) i Joe Burg. Joe mi je i kao djetetu bio na listi sumnjivaca, ali ipak nekako nisam željela da je on taj. Bila sam tužna kada se to saznalo. Lik s monoklom mi je bio sumnjivac broj jedan , a od svećenika sam očekivala da će pokušati ubiti Zagora i Chica u pećini pa se nekako sam vratiti natrag u akademiju.

    Crtež jest Ferrijev pad, ali u ono vrijeme kada je Slobodna Dalmacija krenula sa Zagorom, nakon Polesea i Donatellija, to je bio onaj pravi Zagor kojeg sam jedva dočekala vidjeti. I bila sam sretna zbog toga.

    07.11.2017
    22:16:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.03.2018
    15:00:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jako dobra detektivska priča, nema većih zamjerki. Sve je na vrhunskom nivou, priča, scenarij, crtež i naslovnice.

    19.10.2018
    10:55:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra detektvska horor prica. Bas dobra.

    26.11.2018
    20:27:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    opet sam nedavno pročitao ovu priču nakon 20 i nešto godina. Točno pamtim da sam ju čitao na plaži i da mi je falio zadnji dio, kojeg do nedavno nisam niti pročitao, a dosta dugo poslije prvog čitanja sam se pitao kako je završilo. Rijetko koja epizoda ostane u pamćenju kao ova. NIsam baš siguran, kako neki kažu, da se ubojica lako detektira već na početku, jer je identitet ubojice, po meni do kraja uspješno skriven. Buretu definitvno najbolje idu detektivske priče. Pada mi na pamet demonska knjiga i ona epizoda sa borbom za nasljedstvo onog momka čija je familija nastradala od indijanaca.  

    28.11.2018
    13:22:00 sati
    adriano
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    02.12.2018
    12:27:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski! Strip za više čitanje. Kako je samo dobro sakralna tematika ukomponirana u priču,a kad se tome dodaju još simboličke, šifrirane poruke u crkvenom nauku dobivamo gotovo savršen triler. Dodatan plus predstavlja razgranata mreža tunela ispod samostana.

    18.06.2019
    10:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.01.2020
    11:51:00 sati
    goghy
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda! Zbog ovoga se i dan danas čita Zagor.

    16.04.2021
    17:33:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna priča! Stari samostani, napuštene utvrde i slične stvari s podzemnim prolazima uvijek daju odlične priče. Jedino možda malo premelodramatičan kraj s onim kako je Joeova kćer ponovno progovorila, no to je stvarno jedina zamjerka koju mogu naći u cijeloj priči.

    23.05.2021
    20:42:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.05.2021
    22:33:00 sati
    benx40
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ovo je baš bila odlična priča. Inspirirana romanom Ime ruže,ali svejedno lijepo je i napisana i nacrtana. I kakva je to priča o blagu,a da nema Digging Billa u romanu.Skandal. Priča ima puno misterija,što je dodatni plus.Posebice treći dio i onaj dio u podzemnim pećinama,te otkrivanje tko stoji iza svega. Taj dio me je i najviše iznenadio,kao i sam kraj. Najsmješniji dio mi je bio na početku kad je Chico pecao i kad je ulovio sve osim ribe.

    28.05.2021
    18:30:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    U svojim mladim danima Burattini je bio iznimno osvježavajući scenarist na Zagorovom serijalu. Ova priča je izvrsna. Napeta, neizvjesna, misteriozna i detektivska. Šteta što mu je pritisak hiperprodukcije malo otupio talent. Ferrijev crtež već poprima oblik njegove kasnije faze, ali je ovdje pri vrhu snaga. Nije ovo savršeno, ali rijetko tko može dočarati tako tipično Zagorovsku avanturističko-misterioznu atmosferu kao maestro Ferri. Bila bi blasfemija dati ovo u ruke npr. Donatelliju. Kraj je mogao biti smislenije razriješen, no sve što mu je prethodilo je bilo tako impresivno da mi ostaje dobar okus u ustima. Naslovnice, po mojem mišljenju, fenomenalne.
    16.06.2021
    00:25:00 sati
    BarnesMayority
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2133
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2118
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1970
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1706
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1693

Aukcije

Forum