Osveta Vudu

Zagor

ZG SD 30/31 | 192 str.

Zagor, Chico i Digging Bill spašavaju kockaricu Gambit pred razularenom masom koja je želi kazniti za navodnu prevaru u kartaškoj igri. Svi zajedno dolaze u vilu poslovnog čovjeka Erica Lassallea kojeg tijekom jedne noći posjećuje njegov mrtvi sin Jacques, sada zombi. Sutradan Zagor pada u komu i, vjerujući da je mrtav, prijatelji ga živog pokopaju. Iz groba ga izvlači tajanstvena madame Laveau te on pada u njeno zarobljeništvo. Ta žena šefica je zloglasnog udruženja Vladinga i ima vrlo opasne planove...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Osveta vudu
    ZG SD 30
  • Laguna živih mrtvaca
    ZG SD 31
  • Vudu osveta
    ZG VEOP 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Vendetta vudů
    ZG SR 366
  • La laguna dei morti viventi
    ZG SR 367

ZANIMLJIVOSTI

  • drugi Zagorov susret s vuduom, prvi je bio u epizodi «Vudu» (Ludens extra 100-103)
  • prvi put na naslovnici susrećemo Zagorovo pravo ime Patrick Wilding
  • prvi put se pojavljuje Gambit, idući put već u epizodi «Strah nad rijekom» (SD 34-35)
  • Prvi put se pojavljuje Marie Laveau, lik koji je vizualno inspiriran po slavnom top-modelu Naomi Campbell, ali baziran je na stvarnoj osobi, voodoo svećenici, koja je živjela u New Orleansu tijekom 19. stoljeća. Bila je poznata kao voodoo kraljica i iscjeliteljica, smatrali su je jednom od najmoćnijih žena New Orleansa. Za više informacija pogledati hrvatski i engleski članak na wikipediji. Na Youtubeu možete pogledati legendu o Marie Laveau. Youtube link, Laurenti crta Marie Laveau
  • Usporedba originalne table i one objavljene u stripu!
  • Ilustracije vezane uz ovu priču: 1, 2, 3, 4.
  • lik Erica Lassallea inspiriran je likom glumca Clarka Gablea
  • crtač Laurenti je jednom sporednom liku zvanom Laurent posudio svoj lik (str. 28)
  • Zagor nenamjerno oslobađa zlog duha Majstora Carrefoura s kojim se ponovo sreće u epizodi «Morska strava» (SD 50-52).
  • Krajem ove epizode Digging Bill počinje planirati novi lov na blago, ovog puta blago gusara Laffitea, a što ga čeka u toj pustolovini možemo čitati u epizodi «Blago Jeana Laffitea» (Ludens 100-102).
  • Naš kolega stinky napisao je zanimljiv tekst koji se dotiče i ove priče, tekst možete pročitati na ovom linku.

Nakon što sam nedavno po drugi put pročitao ovu epizodu moje oduševljenje njome nije nimalo splasnulo. Naprotiv, čini mi se da ova epizoda pripada samom vrhu zagora «nove generacije» te stoga pomalo iznenađuje činjenica da je još nitko nije recenzirao premda su recenzije Bosellijevih epizoda na ovom siteu relativno solidno zastupljene.

Bilo kako bilo, riječ je o odličnoj epizodi, Boselli je «Osvetom vudu» nadmašio Nolittin «Vudu» (Ludens extra 100-103) i u srazu dvaju tematski srodnih epizoda inspiriranih vudu-fenomenom odnio pobjedu. U ovom slučaju učenik je bio veći od učitelja. Iako se tematikom, Zagorovim prisjećanjem na tu avanturu i pojavom lika Guede Danseura kojeg Zagor sreće u halucinacijama «Osveta vudu» jasno reflektira na Nolittinu epizodu sa Haitia, riječ je o priči sasvim drukčije atmosfere. Svaka Zagorova epizoda izvan Darkwooda i uobičajene indijanske problematike predstavlja stanovito osvježenje, tako i ova iz Lousiane, jedne od postaja nove Zagorove «američke odiseje». Za razliku od spomenute haićanske pustolovine ova se odvija daleko od domovine vudua, točnije u navedenoj državi američkog Juga. Atmosfera Juga i ambiijent kakvog poznajemo iz holivudskih filmova o građanskom ratu, ovdje je uvjerljivo dočarana. Dobar dio epizode odvija se na velikaškom imanju kojim defiliraju ugledna plemenitaška gospoda, prelijepe dame i crne sluge. Valjda su autori željeli odati svojevrstan hommage tim filmovima koji su inspirirali kulisu ove epizode davši liku Erica Lassallea vizualni identitet Clarka Gablea iz celuloidnog epa «Prohujalo s vihorom».

Kad smo već, na neki način, na tom romantičnom terenu, kažimo da je uzavrela južnjačka atmosfera uskovitlala i Zagorovu krv, naš junak nikada nije bio ovako uspješan zavodnik sada, pravi Casanova! Upravo se ta romantična dimenzija nameće kao ključni element ove epizode. Naime, Zagor se i dosad susretao s vuduom, zombijima, svakakvim ljudskim i neljudskim čudovištima i zlidovcima i to ne čini posebnost ove epizode. Njen specifikum je naglašen romantični karakter, ovo je prava Zagorova ljubavna priča, nikad u sagi o Zagoru nije bilo ovako jakih ženskih likova kao što su privlačna plavuša Gambit i njen zli antipod, crnoputa madame Laveau. Uhvaćen između dvije vatre, između dvije prekrasne žene, Zagor reagira kao nikad dosad. Njemu odgovaraju njihova laskanja, upušta se s njima u dvosmislene dijaloge, klasična muško-ženska prepucavanja, a na nekim vinjetama naslućuju se i stanovite erotske, možda čak i SM aluzije. To posebno dolazi do izražaja u scenama gdje po Zagoru, zatočenom u tamnici i okovanom u lance, plazi madame Laveau u crnoj pripijenoj haljini, prikladnijoj Naomi Campbell na reviji Dolce&Gabbane, nego nekoj crnoj proročici iz Louisiane tog vremena. Vjerojatno se Laurenti crtajući te table prisjetio svog rada na erotskim stripovima, naravno, ako su točne glasine.

Druga najsubverzivnija scena ovog serijala odvija se u samoj završnici. Opasnost je prošla, Zagor je spasio svoju «princezu» Gambit, našao se s njom na skrovitom, zaklonjenom mijestu, slijedi dugi, senzualni francuski poljubac i scena se prekida... Nikad kao dotad čitateljima nije tako jasno sugerirano da je Duh sa sjekirom napokon ševio. Bonelli je očito jako slab na Bosellija kad mu dopušta nešto ovakvo. Ako i ostavimo po strani emocionalnu dimenziju ovih dvaju ženskih likova njihovi karakteri uopće nisu plošni. Upravo solidna i kompleksna profilacija glavnih likova koja izmiče strogoj crno-bijeloj podjeli predstavlja jednu od izraženijih kvaliteta ove epizode. Uz Gambit i Marie Laveau, najintrigantniji karakter «Osvete vudu» je Eric Lassale. On je s jedne strane beskrupulozni bivši gusar, čovjek koji se nemilosrdno obračunao s dojučerašnjim kolegama te koji je na njihovoj krvi zgrnuo bogatstvo i društveni prestiž, dok njegova druga strana otkriva brižnog oca, zaljubljenog i hrabrog čovjeka. Osim solidne profilacije glavnih protagonista sconaristu treba čestitati na priči u kojoj se vješto isprepliću ljubavni i horror elementi, na priči koja se čita u jednom dahu te na hrabrosti da Duha sa sjekirom stavi u neke za njega ne baš uobičajene situacije.

Kulminacija ove epizode odigrava se u laguni iz naslova drugog dijela. Dosazi do efektnog obračuna Zagora i njegovih prijatelja protiv madame Laveau, njene magije i vojske Vlandinga. Scena završava katarzičnim trenutkom u kojem Eric Lassalle pretpostavlja sinovljev spas svome čime se na neki način iskupljuje i u očima čitatelja. Zagor osim sina mu Jacquesa soašava i Gambit. U gotovo filmskoj sceni usne im se spajaju u strastvenom poljupcu. Da smo u kakvom romantičnom filmu ovdje bi vjerojatno bio kraj. Ovako Zagor završava (privremeno) svoju avanturu s Gambit ispovješću Chicu: Ja sam pustolov... Živim opasnim životom i ne mogu ni od jedne žene tražiti da na taj način živi sa mnom. Dosad još nikad nisam nekoga dugo volio... Možda ljudi poput mene nisu stvoreni za normalan život. Nije prvi put da se Gospodar Darkwooda izvlači od obaveza na ovakav način, zar ne? Potpuno netipično, Boselli je poslijednju stranicu ove epizode rezervirao za epilog iz kojeg saznajemo da je madame Laveau preživjela te da zao duh Majstor Carrefour slobodno luta svijetom... Unatoč «kraju epizode» ova završnica ostaje otvorena pomalo u stilu Dylana Doga. Ne treba biti vidovit da bi nam bilo jasno da ćemo ovaj lik prije ili poslije opet susresti. Laurenti ne spada u moje omiljene crtače ali mislim da je ovog puta, davši svoj maksimum, vrlo solidno odradio posao. Osobito mu leže likovi i portreti žena koje su senzualne i privlačne te je bio prikladan izbor za realizaciju ove epizode. Ferri je sa naslovnicama izvrstan. Iako druga ilustrira direktnu scenu iz epizode, prednost dajem prvoj. Na ovakav kadar s prve naslovnice u epizodi ne nailazimo ali Ferrijev crtež izvrsno anticipira ukupnu atmosferu ove priče.

Vjerujem da mi je pošlo za rukom objasniti zašto ovu epizodu smatram kultnom i mislim da nije pretjerivanje reći da je ovo ponajbolja Zagorova epizoda koju je izdala SD. Nakon ove epizode evidentno je da pravo pretenzije na Zagorovo srce imaju samo tri žene: Frida Lang (u ovoj epiizodi pojavljuje se u Zagorovom košmaru te mu se pomalo ljubomorna obraća riječima: Zar si me već zaboravio Zagore?), Virginia i naravno, Gambit. Ne znam kako je Duhu sa sjekirom, ali meni se nebi bilo lako odlučiti.

Naprijed

ZG SD 29 Svratište obješenih

ZG SD 32/33 Liberty Sam

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    Jako dobra priča, dobra ideja, ali još će valjda bolji biti ponovni susret Zagora sa Marie za par mjeseci.
    07.01.2005
    22:25:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna priča. Jedan od najboljih novih Zagora + epizodu je crtao jedan od moja Top 3 ZG crtača. Bolje ne može.
    08.01.2005
    11:31:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Boselli je najbolja stvar koja se mogla dogoditi Zagoru.Tuče Nollitu i Burattinija barem 2:0.Njegove su priče više fantazijske i mitološke ali takav tip mi savršeno odgovara kod Zagora.Osveta Vudu je za mene kultna epizoda,čita se u jednom dahu.Kako je i običaj kod Bosellija,opet imamo pregršt zanimljivih likova(Madame Laveau,Gambit,Connor)što znači da Zagor nije centar univerzuma kao kod Nollite i to je upravo ono što mi se sviđa kod novijih Zagorovih epizoda pa ih i zbog toga rado čitam.Sviđa mi se scena kad pokopaju Zagora i kad ga Madame Laveau obudi iz mrtvih(pravi horror) a sam kraj u laguni je urađen nekako previše nabrzaka.A eto KONAČNO JE I ZAGOR NEŠTO OPALIO.Na forumu se konstantno pljuje po Laurentiju mada mi nikako nije jasno zbog čega.Njegova interpretacija Zagora,Chica i Digging Billa je sasvim OK,a kad je riječ o ženama,tu mu deda Ferri može čistiti cipele jer su Laurentijeve žene nešto posebno i užitak ih je gledati(i maštati uz to).Prva naslovnica je zakon,ova druga ipak nešto lošija.I kad smo već kod biranja,osobno bih odabrao Madame Laveau.Jedva čekam da se ponovno pojavi kad Zagor dođe u Afriku.
    09.01.2005
    23:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    istina, boselli je stvarno odličan. priča na koju se veže puno slijedećih što je po meni dobar znak. prvi vudu je nastao u nekom drugom vremenu i solidan je, ali boselli je napravio odličan pomak nabolje. laurenti je fantastičan. ne tako dobar kao u kradljivcu sjena, ali jedino je on mogao nacrtati toliko karakternih i jakih ženskih likova.
    naslovnice vrlo, vrlo dobre. dvije zagorove majice na naslovnici po treći put ako se ne varam.
    10.01.2005
    17:00:00 sati
    piquet
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    odličan strip, najbolji laurentijev crtež, mislim da se period zagora od nestalog istraživača pa do vampira nikad neće nadmašiti, bilo je tu i slabašnih epizodica, ali i jako, jako kvalitetnih, a ova je u samom vrhu, ispod morske strave i uz bok s vampirom
    10.01.2005
    20:16:00 sati
    ken2
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    super je!!!pogotovo sto ima i nastavak u 100-om broju
    13.01.2005
    16:38:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalno. Sigurno spada među kultne Zagore. A najbolje što otvara neke buduće događaje i tako stvara kontinuitet avantura u Zagoru, što mi se jako sviđa. Odličan prikaz aristokracije Juga, onako usput. Madam Laveau je jebačka, mogao ju je Digging Bill sprašiti, onako u onom sakou i trorogom šeširu.
    30.01.2005
    16:29:00 sati
    stinky
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    radnja odlična,pogotovo šta se ovdje neki događaji naziru koji će se riješiti kasnije...laurenti je ipak avion za andreucija i chiarolu...
    20.02.2005
    02:35:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedan od boljih zagora.Obožavan ove SF/horror epizode kod zagora za koje je majstor boselli.
    16.07.2005
    00:50:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 5, 10

    I nakon valjda dvadesetog čitanja ove epizode i dalje joj po meni nimalo ne opada kvaliteta. Priče i scenarija glede, sve je gotovo savršeno-- odlična ideja, napeta atmosfera (koju ni Laurenti nije uspio pokvariti), vrlo zanimljiva situacija u koju je majstor Boselli stavio Zagora (igrao se njegovim živcima praktički) te odlično profilirani likovi Lasallea, Gambit, Marie, Connora... A još uz to ova je epizoda uvod za "Morsku stravu" i "Blago Jeana Laffitea". Što se tiče crteža, na žalost ne mogu dati više od 5-ice, jer Laurentija jednostavno ne podnosim. Ovakva priča po meni zaslužuje puno boljeg crtača... Ferri standaran, a sve skupa moje mišljenje o ovoj epizodi je puno bolje od ovih 82%.
    14.08.2005
    15:00:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    koliko god čitao nikad dosta ovih stripova.ovo je jedna od najbojih epizoda zagora uopće.jako dobro vođena priča zanimljiv zaplet i prigodno okruženje.profili likova su odlični osobito marie laveau.boselli se još jednom iskazao kao pravi majstor a i laurenti je bio zadovoljavajuć.odlično je napravljen kraj koji je ostavio prostor za neponovljivu epizodu o krakenu.sve u svemu svaka čast
    14.08.2005
    17:09:00 sati
    zagorI
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Laurenti je počeo bolje crtati (pogotovo ženske), svaka mu čast.A i inače mu pristaje crtati prljave močvare i poluraspadnute zombije. Likovi su opet raznovrsni i fenomenalni, Boselli piči po starom. :) Scena kad se Zagor pojavi u močvari nakon prividne smrti te njegovo rasturavanje i izrugivanje zombijima će mi zauvik ostati u sjećanju.
    15.10.2005
    23:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda! Boselli je napisao zanimljivu, uzbudljivu pricu. Jedna od najboljih u zadnjih 15 godina u Zagoru. Inace obozavam crtez Ferrija, ali moram priznati da Laurenti rastura u ovoj epizodi! Skoro za 10. Najslabiji dio ove epizode mi je druga naslovnica, ali to je i najmanje vazno :)
    24.01.2006
    22:03:00 sati
    D.J.
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    U ovoj priči mi se jedino sviđala Gambit,puno je bolji drugi susret s Gambit.
    30.04.2006
    15:53:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    najbolje razdoblje
    11.07.2006
    07:32:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno! Boselli rastura! Kod prvog susreta Zagora s vuduom Nolitta nam je podario zanimljivu klasičnu obradu teme, dok nam Boselli daje moderniju i kompleksniju priču. Mistični početak u kojem madame Marie Laveau uz pomočnika Criminela diže iz mrtvih Jacquesa Lassallea, upoznavanje zavodljive kockarice Gambit, spominjanje velikih faca vudu kulture: barun Samedi, majstor Carrefour, Loa Petro- bogovi tmine, Ye' Rouge-demoni crvenih očiju...Odlična atmosfera! Suptilan, ali britak humor (odličan mi je komentar dame porculanskog tena na Lassallovoj zabavi:"Pozvati crnkinju! I još k tome tako crnu!" Mnoštvo zanimljivih epizodnih lica: TonTon ("Najljupkiji svirač Bayoua"), gusar John Connor, blentavi Gris-Gris...a o damama da ne govorimo: prevarantica Gambit (kladim se da joj je Digging Bill zavirio pod suknju kad ju je držao na ramenima uz zid palače) koja osvaja naša, ali i srce Duha sa sjekirom, te meni osobno najdražu madame Laveau (dopustio bih joj da me zove Dumballah ili kako god joj se prohtije)! Laurenti je majstor, legenda! Besprijekoran prikaz močvara Lousiane, palača u Gvineji, kipovi oko grobnice. Kako samo crta žene, a još sve seksualne aluzije koje je ubacio - pogledajte samo figurice u palači, ples na ledini za đavolske obrede, geste Gambit ili madame Laveau. Uz to imamo najave budučih avantura: blago gusara Laffitea, Kraken (kojeg oslobađa upravo Zagor!) Izvrsna (jedna od najboljih u serijalu) prva naslovnica. Zbilja nemam dovoljno riječi hvale za ovu epizodu. Kultni klasik! "Bog zla slobodno luta svijetom". Hell, yeah!
    18.10.2006
    18:24:00 sati
    Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    opet zombiji...opet vudu...stvarno nemate inspiracije.sve je ovo več pomalo dosadno
    13.11.2006
    09:21:00 sati
    karat
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Odličan strip. Još uvijek se pitam kako sve te ideje Boselliu padnu na pamet. Znam da je načitan, ali se mora priznati da je grnijalno darovit. Fantazija je uvijek poželjna u Zagoru. Marie Laveau je odvratna ko ponoć. Laurenti može i bolje od ovog (valjda mi se manje svidio zbog sivog papira kod SD). Kultna epizoda.
    31.07.2007
    22:30:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    prilično dobro iako su mi zombiji dosadili.šteta da nije pa flert Zagora i Marie.
    25.08.2007
    18:38:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći... Odlični likovi, napokon malo romanse i sexa za Zagora, pa i dobar crtež ( ma i opet Ferri je Ferri)Izvanredan zaplet, motiv osvete, ljubomore... realistično, dočarana atmosfera juga... naprosto odlično!!! A prva naslovnica je možda i najbolja naslovnica svih vremena!!!!
    01.09.2007
    14:11:00 sati
    Poncho
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ova epizoda sigurno spada u red najboljih, i ne gubi na kvaliteti tokom godina. Gledajući iz današnje perspektive na to vrijeme, čovjeku krenu suze na oči kad vidi kakve su se epizode redale jedna za drugom. Na jugu SAD-a, u prljavim močvarama Louisiane, Zagor i ekipa bori se protiv zlih Vlandinga i zombija tamnopute ljepotice Marie Laveau, čovjek nemože više poželit. Ženski likovi zaslugama Bosellija i još više Laurentija, ostavljaju dubok trag u ovom serijalu. Kakve ženske! Osobno mi je zgodnija Marie Laveau, mada ni Gambit nije za bacit, hehe. ;))
    29.09.2007
    18:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlično!!! Jedan od najboljih Zagora koje je slobodna dalmacija izdala.  Jednom riječju: Savršenstvo! Laurenti je odličan, detalji, sjene, sve super,  a tek kako crta žene, pravi perverznjak:p. Ferri se odlično uklopio sa naslovnicama.
    09.10.2007
    23:28:00 sati
    Akul
    uredi
  • homer81

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Meni bitna epizoda jer mi je prva od novih, i među prvim koje su izasle poslije rata u BIH, bar sto se mene tice i moj prvi ŠOK.....kada sam vidio kako izgčleda new generation ctaca zagora, jedva sam se naviko,ali je moglčo biti i gore sta da sma naletio na gospodu C&C;) 
    06.12.2007
    16:06:00 sati
    homer81
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Dosadno, nezanimljivo, mrzim ta SF prekenjavanja u Zagoru.  Čak mi je prva Vudu priča bila zanimljivija od ovoga.  Najzanimljiviji detalj je Zagorova ljubavna priča, pogotovo dio kad on i Čiko, ali ozbiljno, razmišljaju o tome hoće li Zagor povesti ženu sa sobom i kako će im to utjecati na život.  Svaka čast svima, ali ja jedva čekam da se on vrati u Darkwood.  Prvo nas je Boselli prcao s teksovskim westernima u pustinjama kalifornije, pa sada dilandogovski kenja s fantastikom i paralelnim svjetovima.  Ma daj, ono, zagora pošalji na skup indijanaca više da izvede neku predstavu i to je to, to je Zagor!
    23.03.2008
    11:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 8, 4, 10

    04.04.2008
    13:30:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    vrlo dobra priča sa još boljim Laurentijevim crtežom...a ova prva naslovnica mi je općenito jedna od najboljih
    19.04.2008
    12:55:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Odlicna prica: Dojam kvari druga naslovnica.  Kultna mi je scena kad svecenik odaje posljednju pocast nad Zagorom:"Na zemlji je Zagor bio ispravan covjek, branitelj slabih i potlacenih... Gospode, primi medu blažene svoje duše i svoga sina Patricka Wildinga! Amen!"
    24.06.2008
    18:38:00 sati
    Old Shatterhand
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fala bogu da je i on neš sprašio. Faca si Zagi.
    16.11.2008
    14:21:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Meni ništa posebno, a nisam baš i neki ljubitelj Gambit. Nekako sam mišljenja da Nollitin Zagor ne bi popušio neku roštiljaču koja kocka. U to vrijeme za kockarskim stolovima nije bilo baš žena koje su bile poštene. Tako da je scenarist mogao Zagoru namjestiti neku koja bi bolje odgovarala kralju darkvuda. Mislim da bi Bonellijev Zagor okrenuo leđa takvoj osobi što znači da je Boselliju dana potpuna sloboda pa čak i ona da izmjeni karakteristike glavnog junaka što je poprilično loše. Crtež je ok što se tiče žena a ostalo, pogledajte Čika kako izgleda na primjer. Priča je samo zanimljiva i ništa više. To bi kao trebala biti dočarana neka strava i užas atmosfera. Meni definitivno nije.
    04.12.2008
    01:48:00 sati
    supermike
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna prica, dokaz da se i od dva broja moze sastaviti nesto kreativno i lijepo, samo je potreban neko ko ce stajati iza toga. Boselli je definitivno najbolji Zagorov scenarist. Crtez je odlican, Laurenti je u mojih 5 Zagijevih crtaca. Prva naslovnica-nema dalje, druga slabasna.
    07.01.2009
    21:37:00 sati
    jasa
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Volim misteriozne epizode sa dobrom atmosferom, ova prica je jedna od tih. Imamo nekoliko novih interesantnih likova, pogotovo su veliki plus Marie i Gambit. Dosta prostora je potroseno na dijaloge, ali to je u ovom slucaju sasvim u redu, na taj nacin smo mogli bolje da upoznamo likove, desavanja i produbljeni su odnosi izmedju aktera. Zagor pomalo neobican, bahat i umisljen, pravi zavodnik, nismo na njega navikli sa takvom karakterizacijom, mada to i nije lose u ovom slucaju, pogotovo u scenama kada flertuje sa Gambit.
     
    Laurenti u prvom dijelu odlican, onda kako epizoda odmice sve vise fuseri. Da je kojim slucajem nacrtao sve kao u prvom dijelu, i da i do dan danas tako crta, bio bi jedan od boljih crtaca. Nazalost, takav dobar rad mogli smo od njega da vidimo samo djelimicno u ovoj epizodi i nikada vise poslije. Steta, ocigledno je perspektivan crtac koji ne zeli da se potrudi. 
    10.07.2009
    23:22:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    http://www.youtube.com/watch?v=Q3elFacjSrU
    13.11.2009
    17:32:00 sati
    kasper
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Da ne bude zabune ovo je ocena za ovu recneziju. Ko god je dozvolio da ovo osvane kao recenzija, zestoko se zaje....o. Predlazem da se uvede lektura i provera sadrzaja pre postovanja jer ako neki dobri stripovi dobiju ovako lose recenzije sta onda? Kako ce onda moci neko napisati nesto dobro na istu temu i okaciti ovde. Sve u svemu neka ljudi ovo procitaju bez ikakve pristrasnosti i neka kazu da li sam upravu. Ovako losa komponzicija i nepoznavanja pravopisa vredaju i obicnog citaoca a kamoli nekog ko se bavi lekturom. Predlazem da pitate Delboja i Curinira za strucno misljenje...
    14.11.2009
    04:58:00 sati
    tiberije
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Uzbudljivo, zanimljivo i maštovito.

    Što se recenzije tiče, primjetio sam i ja par pravopisnih grešaka...

    14.05.2010
    11:39:00 sati
    konj87
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bez imalo sumnje fenomenalan strip,vrhunac Bosellijevog rada na Zagoru i jedan od najboljih pustolovnih stripova uopće.Premda je tema na pri pogled izlizana i već je podosta puta obrađivana u Bonelliju(Tex,Mr.No.Zagor),Boselli širi granice.Pritom najviše mislim na odnos Zagora sa Gambit i Madame Laveau.Kao prvo,Laurenti ih je prelijepo i senzualno nacrtao.Odnos Zagora i Gambit  je u okvirima Bonellija scenarist savršeno izveo,Sama priča je pravi spektakl,mnogim pod-zapletima priča postaje još bolja.Jednina zamjerka je Chicovo i Billovo spašavanje od aligatora,ali takvi su to likovi.Crtež je dinamičan,atraktivan i malo šteka u akcijskim scenama(proporcija,anatomiaj tijela)ali to je miljama daleko od dosadnih statičnih zagorovih crtača.Naslovnice su po meni Ferrijev maksmimum(izvrsna ideja i solidno nacrtano).Postojanje izvrsnog epiloga(kontinuitet),činjenica da likovi nisu crno-bijeli(Eric Lasalle).imargianrne scene u Gvineji i "drugom svijetu" postavljaju Bosellija na tron Zagorovih scenarista.

    16.07.2010
    01:28:00 sati
    Andrey
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Super  priča zbog uvođenja novih likova(Gambit,Laveau,Eric Lassalle,..)

    Priča mi baš nije za kultnu, ali ok.

    01.09.2010
    17:36:00 sati
    drogsy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad Mignacco, Burattini ili netko treći napiše jednu od onih beskrvnih, dosadnih, "popunit-ćemo-prostor" priča, ja bi im dao prvi dio "Osvete vudu" na čitanje da vide kako scenarij treba i može izgledati.

    Prvih šezdesetak stranica je čista Nolittanština kakvu odavna nisam vidio. Zašto to kažem?

    Bez obzira na spektakularnost i napetost avanture, nevjerovatne krajolike, upečatljive neprijatelje, žanrovsku raznovrsnost, misteriju i ostale trademark osobine Zagorovog tvorca, one ne bi puno vrijedile bez njegovog duha i živosti koje je prenosio na svoje likove.

    "Osveta vudu" obiluje time, a posebno uvodni dio gdje ima toliko majstorskih minijatura i suptilnosti u karakternoj konstrukciji protagonista, a da ne spominjem odličnu upotrebu kontrastnih situacija.

     

    Pokušat ću to ilustrirati s par primjera.

    - Uvodni kadar odmah uspostavlja atmosferu i ton priče: groblje, mrkla noć, kiša, misteriozna kreatura i njezin pomoćnik. U sljedeće tri table upoznajemo simpatičnog čuvara groblja kojemu Criminel zabija motiku u vrat, odmah zatim imamo prvi veliki kontrast kada Marie otkriva svoje lice. Boselli nas već tu hvata, jer ako nismo odmah bili zaintrigirani radi prividne klišeiziranosti scenografije, disproporcija između ljepote Mariinog lica i grotesknosti zločina nas odmah obuhvaća, htjeli mi to ili ne.

    Ispada da je to bio samo teaser jer nas radnja u najnapetijem trenutku vodi u močvaru ka Zagoru, Čiku i Digging Billu čime je odmah promijenjena atmosfera, a interakcija između likova je baš prava nolittanska.

    - Pažljivo pratite od 13. stranice (SD izdanje) pa sve do 32. str. i pogledajte količinu "igre" tj. spontanosti u dijalozima, govoru tijela, izrazima lica koja nepogrešivo prate ton razgovora. 

    Ovdje imamo sve: klasično Čikovo kukanje, Zagorovu ulogu "starijeg brata" koji sve sluša sa simpatijom ali zna upozoriti kad se pretjera, Diggingovu odlučnosti, optimizam i dozu naivnosti. Amplitude u tih par tabli stalno variraju i dosežu vrhunac kada Čiko ulazi u kuću i vidi spodobu u crnom ogrtaču. Osim izvrsne prilike da ovaj umre od straha i pobjegne glavom bez obzira, tu je i trenutak u kojem je i sam čitatelj iznenađen jer nitko ne očekiva lijepu plavušu posebno nakon one scene na groblju, to je još jedan primjer ponavljanja motiva i izazivanja reakcije suprotne očekivanoj (kontrasti).

    - Ipak, nemamo previše vremena da se pitamo što takva djevojka radi usred močvare jer se pojavljuje bijesna rulja. I sad, umjesto da se sve skupa pretvori u ozbiljan sukob iza kojeg ostaju leševi, Boselli sve majstorski drži u istom, zafrkantskom tonu. Čak je ta cijela situacija poslužila Zagoru da se malo napravi važan u očima Gambit, pa vidimo par izvrsnih kadrova gdje nadobudni momci lete pet-šest metara po zraku, Čiko s tavom u ruci mlati sve redom i sl.

    Ta cijela igra upoznavanja, zadirkivanja i razmijena osmjeha traje cijelu prvu epizodu. Gambit ima očaravajući karakter koji zrači tajanstvenošću i seksipilom. Nitko u njezinom društvu nije ravnodušan.

     

    Slične stvari se ponavljaju u gradu Lafayettu, Gambit nije mnogo otkrila o sebi, ali zato njeno ponašanje govori više od riječi, dovoljno je bilo vidjeti s kojom je lakoćom i lukavošću upala na raskošnu zabavu bogatih južnjaka.

    Na tom mjestu događaji počinju poprimati ozbiljan ton poput onog na prvih par tabli, to je bila očita Bosellijeva namjera jer je cijelo vrijeme postupno gradio radnju, scenom vladaju jaki likovi, a pozadinska priča o onim postojećima se još više produbljava i vrhunac prvog dijela jest Zagorova "smrt". Tu dolazimo do paralelizma u scenariju jer se odmah prisjećamo događaja s početka gdje Jacques Lassalle postaje zombi i pitamo se hoće li ista sudbina zadesiti i Zagora.

     

    Nove perspektive

    Ipak Boselli ne gubi vrijeme zavlačenjem čitatelja oko njegove sudbine, nego nam na početku druge epizode servira iznenađenje koje otvara nova pitanja i nove perspektive jer se Duh sa sjekirom budi u kraljevstvu Songaja usred crne Afrike.

    Povezivanje Zagora sa reinkarnacijom princa Damballaha produbljuje i obogaćuje njegovu simboliku i stavlja ga u širi kontekst za razliku od dotadašnjeg.

    Zagor u darkvudskoj šumi nije običan čovjek nego je - Duh sa sjekirom, Vladar, Heroj, Pravednik. Ipak za bilo koga izvan Darkvuda njegova "titula" nema nikakvo stvarno značenje. Simboličko povezivanje sa herojskim mitovima drugih naroda Zagoru daje legitimitet, proširuje njegovu "duhovnu nadležnost" na ostale kulture i daje mu onu mističnu auru koju u Darkvudu već posjeduje. To je praktična narativna svrha povezivanja, a ne izjednačavanja kako neki imputiraju.

    Bosellijevi scenariji nikad nisu skup nabacanih događaja nego je priča redovito dio veće ideje od koje mi vidimo samo djelove. Uspostavljanje univerzalnosti dopušta maštovitim scenaristima velike mogućnosti u konstrukciji budućih avantura tako su scene u palači na početku poslužile kao prolog afričke avanture čak tri i pol godine prije nego što je ona uopće počela, a slično je i sa oslobađanjem demona Majstora Carrefoura.

     

    Likovi, ženstvenost i scenografija

    Zašto je Marie Laveau toliko upečatljiva? Već sam u prvom dijelu komentara spomenuo raskorak između ljepote i zločina, ali nije samo to po srijedi. Njezina tragična ljubavna priča svjedoči o snažnim osjećajima i nekom ostatku dobrote u njenoj duši, njezina motivacija nije čisto egoistična, jer ljutnja i želja za osvetom imaju podlogu i u potlačenosti domoradačkog naroda kojeg je ona dio. Možemo je zamisliti kao mladu djevojku koja je zasljepljena osjećajima prema Lassalleu i kada je ta mladost bila izdana i iznevjerena, nastupa ogorčenje, ljutnja pa mržnja. Opet ne možemo reći da su njezini postupci ishitreni, vidimo da se prilagodila, prikrila i stavila u samo osinje gnijezdo gdje spremno čeka svoju osvetu. Takva razina kompleksnosti u karakterizaciji vuče korjene od Nolitte, jer su njegove najuspjelije priče imale jake i komplicirane ličnosti koje su uvijek bile na granici dobra i zla (Zimska zmija, brat iz "Dobar i loš", Salomon Kinsky, Supermajk itd.).

    Sam lik je utemeljen na stvarnoj vudu svećenici koja je živjela u to doba, to joj daje dodatnu dubinu koju pojačava Laurentijeva izvrsna vizualna interpretacija.

    Ipak, za razliku od Nolittinog doba stvari su se promijenile, a Zagorov odnos sa ženama u ovoj priči je najveći svjedok tome. Frida je prototip idealne žene onog vremena: lijepa, obrazovana, dobroćudna i nadasve nevina. S druge strane, Gambit i Marie odražavaju duh današnjeg vremena koje ne idealizira žene, nego ih najčešće prikazuje zavodničkom i pomalo ironičnom kontekstu, a iskrenost, ranjivost i dobroćudnost su i dalje poželjne samo u manjim količinama, najčešće u traumatičnim trenucima.

    Gambit je definitivno bila u prvom planu jer onoliku količinu dekoltea i flerta nitko ne može ignorirati pa ni naš Patrik. Ni Marie Laveau nije baš nevinašce, jedna od njenih najboljih osobina je upravo ta što radi loša i pokvarena djela ali na jedan puten, seksualan način. Čini mi se da ni Zagor u određenim trenutcima nije znao što bi s njome. ;)

    U svakom slučaju Boselliju treba čestitati na hrabrosti jer staviti Zagora u vatru između onakve dvije žene nije mala stvar. Burattini je jednom prilikom izjavio kako je Sergio Bonelli dozvolio takvo nešto jedino zbog vjere u Bosellijev talenat i sposobnost jer nikome drugome takvi scenariji ne bi prošli.

    Kadar u kojem Gambit shvaća da njezin život sa Zagorom nije moguć je baš pravi filmski, jednom riječju - izvrstan!

     

    Osim izvrsno prikazanih likova, scenografija je također odlična, bilo da se radi o močvarama, raskošnim južnjačkim kućama ili afričkim palačama. Laurenti je tada bio u svojem "početnom periodu", vidljiv je znatan trud da se što više približi Ferrijevoj interpretaciji glavnih likova ali opet sa nekim svojim twistom. Za razliku od njegovog današnjeg crteža, tada je posjedovao određenu dozu samokontrole, još uvijek je bio precizan u iscrtavanju likova, izvrsnim tuširanjem je stvarao tmurnu atmosferu itd. Slobodna Dalmacija je tada tiskala stripove na tamnijem papiru što je još i više pospješilo ukupni dojam.

    Kao što sam spomenuo na početku, dvodjelne epizode u pravilu ne bi trebale biti ovako dobre, ali tu je Boselli da nam dokaže suprotno.

    I za kraj, bez obzira što je ovaj komentar prilično dug, čini mi se da sam tek zagrebao po površini same priče koja je toliko bogata da bi ovo mogao bez problema biti početak neke nove Zagor-edicije.

     

    On a personal note: Jebote koja priča!!

     

    p.s.

    U zanimljivostima možete vidjeti kolika je razlika između laurentijeve originalne table i onog na kraju tiskanog i objavljenog u samom stripu.

    13.10.2010
    19:59:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Pa zaista dobra priča, sad da li je kultna... Ali svakako zanimljiva i teme sa malo fantazije i horora uvijek daju rezultat a kad je napiše majstor kao Bosseli onda je to, to. U crtežu su zaista dobro nacrtani ženski likovi, vidi se inapiracija g-đicom Campbell i svaka čast. Još jedna dobro provučena stvar je maltene najava za neke sledeće epizode sa Gambit, Marie Laveau, oslobođenog zlog duha kao i najavu Digigng Bila za lov na Lafitovo blago. Sve u svemu svaki ljubitelj Zagora bi morao pročitati ovu priču!

    28.01.2011
    22:26:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    04.04.2011
    20:49:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Gambit: Bodi, Zagore, bodi!

    Zagor: Bodem, Gambit, bodem!

    Gambit: Ma ne to. Skini mi bodi.

    31.05.2011
    15:29:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.06.2011
    21:32:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    9, 3, 8, 3

    Ideja odlična, ali mi se baš i ne sviđa previše kako je razrađena. Dobar crtež.

    24.07.2011
    15:48:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor TOP 10

    03.09.2011
    16:33:00 sati
    writer
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 58%

    6, 7, 4, 7

    Prica ok, nije losa, podsjeca me na onu staru epizodu na Haitiju, "Vudu/Zombi".  I ovdje imamo mrtve koji se dizu i napadaju zive, i neke scene su dosta naivne i glupe, pogotovo ona kad se Zagor bori protiv gomile mrtvaca.  Ima i dobrih stvari ovdje, kao ona zenska Gambit, i kao one scene gdje Zagor sanja o paklu, i kako je u nekom drugom svijetu.  To sve nise lose, ali crtez... katastrofa.  Laurenti mi je jedan od najlosijih, pogotovo njegov Chico: uzasno!  Naslovnice su dobre: prva je odlicna, ona gdje Zagor gleda u svoj grob, a ona druga je losa, tako da mi je ocjena za obe prosjek.  I dosta vise s ovim zlom iz pakla ili kojeg vec kurca, Boselli!  Prvo si nad dao onog Krakena i one ljude-ribe, koji su toliko glup i nemaju nikakve napetosti niti zanimljivosti da je to smijesno; onda nam ovdje dajes Madam Laveau i njezine zive mrtvace, i onaj pakao njezin, ili kako se to vec zone.  Nije ovo Hellboy, bog te jebo: dosta vise sa ovim smijesnim negativcima, i vrati nam ozbiljne protivnike poput Nata Murda.  Jer iskreno, ovo mi je smijesno, ali nikako nije napeto. Scene sa Gambit i Zagorom su dobre, ali njih je, nazalost, premalo.  Takodje ovo bi bilo puno bolje da je neko drugi crtao, sa boljom atmosferom, sa strasnijim crtezom, ali ovako je ispod prosjecno. 

    09.09.2011
    15:56:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Dobra je scena kad Lassalle galantno potkupi policajca koji je prepoznao Zagora. Trebao mu je osobni čuvar nakon što je čuo da Zagora traže jer "oborio dvije-tri ljudeskare" :-)

    23.11.2011
    11:39:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Legendarna epizoda! Ima horrora, romantike, drame i akcije...u biti, ima sve što jedan strip (Zagor) mora imati. Boselli i Laurenti su odličan tandem, iako mi Laurenti i nije top crtač (Zagor i Chico mu štekaju) ovdje je odlično napravio atmosferu. Ovako treba izgledati Zagor, konkretna priča, scenaristički i crtački brižno odrađena. Ferri, e moj Ferri...

    17.02.2012
    12:19:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Laurenti ovdje fenomenalan, crta žene gotovo savršeno. Sviđa mi se njegov stil. Napeta epizoda puna humora, strave i akcije. U Bosselijvom periodu Zagor je imao buran ljubavni život :) Šteta što se  tako nije nastavilo...

    23.04.2012
    15:16:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Jedna od boljih novijih priča.

    21.05.2012
    12:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Zar nije Connor na 70. stranici otegnuo papke? Inače do sada najkompleksniji Zagor nove generacije. Dal je to dobro ili ne svatko treba prosuditi sam. Meni se svidjelo.

    20.06.2012
    12:15:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Zagoru malo smeta lanac oko guse ali nije ga sprecio u akciji. Dve zene se bore za naseg junaka. Chico i Diginig Bil na nivou zadatka, gurnuse coveka da ga pojedu aligatori bez trunke razmisljanja. Sergio Bonelli protiv vudu magije po ko zna koji put u zaustavnom vremenu dobija.

    12.08.2012
    16:12:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda ima sve karakteristike odlicnog filma. Pogotovo onaj kraj gde se Digging Bil udruzuje sa Joe Conorom da traze Lafitovo blago i epilog sa Madam Lavo koji upucuje da ova epizoda mora da ima nastavak.

     

    Znaci da zakljucimo, Boselli je napravio odlicnu epizodu sa zanimljivim likovima{citaj Gambit} i zanimljivim dogadjanijima {ono kad se Zagor bije sa crvenookim demonima i kad sanja da je u Song Haju}.

    Laurenti se svojski potrudio i crtez mu je odlican.

    Naslovnice su odlicne, ali je prva najefektnija.Bravo Feri !

    17.08.2012
    11:45:00 sati
    going going
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    SUPER epizoda, no jedina mala zamjerka , koja mi je narušila sve 10tke je ta- kako se spasila Marie, i kako je Connor preživio. Ok-mogla ga je Marie samo raniti, ali nije objašnjeno...

    03.10.2012
    11:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Dosta sam stvarno očekivao od ove epizode, a mogu reći da sam dobio i više od toga. Veoma interesantna i zanimljiva priča, tema koja ne može da mi dosadi ni posle toliko pročitanih stripova sa Vudu tematikom. Mnoštvo zanimljivih likova i dve veoma važne ženske uloge. A crtež...Životno delo Maura Laurentija! Moram priznati da sam ga često kritikovao, ali za ovu priču mogu samo da kažem reči hvale. Bravo!

    19.10.2012
    23:21:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor + Gambit po meni izgledaju baš dobar par obadvoje pustolovi. Larurenti najbolje crta žene u Zagorovom staffu i tu je baš odličan. Gambit je zanimljiv lik, stvarno mi se svidjela u ovoj epizodi.

    Marie Laveau žena koja je zadala više muka zagoru nego drugi muškarci.

    Iz ove epizode dobijemo više nastavaka.

    ODLIČNA EPIZODA !!!!

    24.11.2012
    13:45:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Super. 9/10
    26.12.2012
    17:12:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.03.2013
    17:04:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Sjajan strip i što se tiče scenarističkog dijela i crtačkog, Laurenti ovdje razvaljuje ali doslovno, Ferrijeve naslovnice također dobre osim Gambit na naslovnici 2 koja je meni daleko ljepša u Prisco/Della Monica/LAURENTI verzijama

    01.09.2013
    21:18:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 82%

    10, 7, 8, 7

    Sama tema o vuduu u Louisiani je dovoljna za 10-icu, ta tema me je oduvijek zanimala, i Boselli iz nje izvlači sve najbolje. Puno bolja vudu epizoda od one Nolittine, u svakom slučaju. Najveća zamjerka je što drugi nastavak i nije toliko intrigantan kao prvi. Digging Bill u ovoj epizodi nema nikakvu osobitu ulogu, možda se mogao i prije rastati sa Zagorom i Chicom. I da, zanimljivo je da Zagor u ovoj priči zapravo ima izraženu osobnost, što je rijetkost kod Bosellija.

    Crtež je super, jedino je Chico nezgrapno nacrtan i pozadine su u nekim dijelovima bezveze išarane. Prva naslovnica super, druga užas. Svi likovi jadno nacrtani, Gambit izgleda 100x lošije nego u Bosellijevoj izvedbi, a zombi liči na neku debelu svinju.

    11.09.2013
    14:26:00 sati
    Opti
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    16.11.2013
    09:25:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo da pohvalim Laurentijev crtež koji me ovdje oduševio. Dinamičan je, a sviđa mi se kako crta likove u komičnim situacijama. Izgled žena je već u više navrata pohvaljen. Priča i scenarij su također za deset. Ovo se traži u Zagoru! Zbog ovakvih priča Zagor je dosegao kultni status. Tu su: povijesni elementi, malo mističnog, puno nadnaravnog, dosta akcije u zagorovom stilu, mnoštvo zanimljivih likova, puno poveznica za naredne epizode, malo romanse (za promjenu) i dosta komičnih situacija, ponajprije zahvaljujući crtežu.

    P.S. Nije mi jasan onaj biser koji je dao jedinice zbog loše recenzije. Ja sam mislio da se ovdje ocjenjuje strip, a ne recenzija (koja je odlična i ne vidim gdje je problem). Mislim da takve neozbiljne komentare moderatori trebaju brisati, a nadam se da moj komentar zadovoljava visoke kriterije dotičnog člana. 

     

     

     

    26.12.2013
    13:49:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dobra i mastovita prica. Upoznajemo interesantne likove.Laurenti je poprilicno dobru,mracnu atmosferu prenio na papir. Zenski likovi su fantasticno crtani. Sto nazalost za Zagora, ne bi mogao reci. Mjestomice je uzasno.  Scenario je, malo u mocvari i sa zombijima,ajmo rec zakazao. Pri kraju sam ostao malo zbunjen,radi Connor'a. Hocemo li ikad dobiti za to odgovor,aj znaj.

    03.06.2014
    12:59:00 sati
    Tutta
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Nisam nešto oduševljen sa ovom pričom iako ima i svojih dobrih trenutaka. Tu prije svega mislim na scenu kada Zagor padne u stanje prividne smrti i kada ga živog pokopaju, definitivno najbolji dio u svemu ovome. Kraj je prilično loše napravljen jer je vrlo teško objasniti (a nije se ni pokušalo) kako je Marie preživjela propadanje u živi pijesak. A i sama njezina pojava nije na mene ostavila dojam a još manje sve one njezine pizdarije sa Zagorovim priviđenjima i snovima.

    Laurenti ništa posebno ali nije ni toliko loš kao što sam očekivao, njegov problem ovdje je što se nije mogao bolje koncentrirati na Zagorov lik pa ga je negdje čak i dobro nacrtao ali u nekim trenutcima i vrlo loše.

    Ova naslovnica gdje Zagor ugleda svoj grob je jedna od boljih iz tog perioda ali da ne bude taj segment na najvišoj razini 'potrudila' se druga.

    Samo solidna priča koja je ipak slabija nego Nolittin 'Vudu' i scenaristički i crtački.

    22.06.2014
    18:48:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Veoma dobra epizoda!

    26.07.2014
    12:57:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    28.07.2014
    23:00:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    29.07.2014
    15:01:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    Odlična epizoda sa jednim od mojim omiljenim žarnom.

    23.09.2014
    14:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nakon pustinja, brda i prerija posljednjih epizoda, Zagor, Chico i Digging Bill stizu u mocvarnu, vlaznu Louisianu. Tu ih ceka vudu misterija, africka bozanstva pa cak i smrt. Ali i dvije ljepotice koje se opasno zagriju za naseg junaka. Osveta Vudu je, ukratko receno, jedna fenomenalna epizoda i mozda i najbolja dvodjelna prica u serijalu.

    Boselli opet, kao u Ciboli, ubacuje nove elemente i likove koji ostavljaju trajni utisak na Zagora i pokrecu narative koji ce roditi plodove u buducim pricama. On nastvalja vrhunsku formu ovog perioda i pokazuje da se odlicno snalazi i u horor zanru. Naravno, ne bi to bio Boselli da nam dadne "samo" jednu strasnu pricu o zivim mrtvacima. Ne, on uzdize vudu tematiku na nivo mita kada povezuje Zagora sa africkim bozanstvom Damballom a pri tome, po prvi put, jos i ubacuje tematiku Lovecrafta u Zagorov svijet.

    Najveci pogodak ove price je to sto Boselli uvodi dva zenska karaktera koja naveliko odudaraju od standardnih damsel in distress. Marie Laveau i Gambit su obe na svoj nacin enigmaticni, jaki i kompleksni likovi. A ocigledno ne ostave ni Zagora hladnokrvnog. Boselli sa njihovom pojavom uvodi dobrodoslu dozu romantike i seksualnih aluzija, a sa tim jos jedan nivo zrelosti u serijal koji je naglo porasto sa Nestalim istrazivacem.  

    Osveta Vudu je veoma atmosfericna prica, naveliko zahvaljujuci Laurentijevom crtezu. Ovo je njegov daleko najbolji rad na Zagoru. Covjek je skoro pa savrsen. Ne samo da je najbolji sto se tice crtanju zgodnih zenskih likova nego i majstor za docarati vlaznu misterioznu mocvaru i zombi tematiku. Potporu daje i raspolozen Ferri sa odlicnim naslovnicama. Ona prva za Osveta Vudu ide direktno medu vrhunac citavog serijala. Savrsenstvo!

    Nazalost, nakon ove price Boselli, dok on priprema povratak Hellingena, prepusta kormilo SA odiseje Burattiniju  Pri tome dolazi i nagli pad kvaliteta koji se razvlaci preko iduce cetiri prosjecne price.  

    30.01.2015
    08:45:00 sati
    hamzik
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlično,fenomenalna epizoda.majstor Laurenti se iskazao,bravo maestro.

    kako je samo dočarao atmosferu strasti između Gambit i Zagija,kao Howard Hawks između Johna Waynea i Angie Dickinson u filmu Rio Bravo.

    koji maestralni prikaz južnjačkih ljepotica a ne onaj Donatellijev u Pobunjenici iz Lousijane.u tome on šije i Ferrija i Donatelija za cijele klase.ova dva potonja crtaju te ženske face kao da nikad ženu vidjeli nisu.

    evo jedan primjer:Margie Coleman(Kandrax) i Linda(iz Živi pokopani),jedna te ista faca.to je ta boljka kod te dvojice,ne znaju crtati žene,tako da imaš utisak da se u svim epizodama pojavljuje ista ženska,samo drukčijeg imena,boje kose i obleke.

    i Bignottija je prešišao u prikazu vudu ceremonija a pogotovo živih mrtvaca,ma fenomenalan je.

    čitanjem ove epizode i opet,i opet,i opet kvaliteta se jednostavno ne umanjuje,samo može rasti u čitateljevim očima.

    12.02.2015
    17:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hebote, koji blockbuster! Najbolja dvodjelna priča u serijalu i jedna od temeljnih priča novog doba… Što reći, a da nije već rečeno. Marie Laveau, Gambit, kraken, vudu na moderniji (bolji) način… zatim Jacques Lasalle, Jean Lafitte, John Connor… Nabrojano je poslužilo za ponajbolje priče serijala… »Kraken«, afrička saga, dijelom i južnoamerička saga… Milina je čitati ovakvo štivo. Flert Zagora i Gambit duž priče je ujedno toliko jednostavan koliko i maestralan. Boselli mi je to super izveo – romansa, koja ima efektan početak i još efektniji završetak sa onim ironičnim oproštajnim pismom Gambit Zagoru. Marie Laveau je opasna i prekrasna u režiji Laurentija, koji je, vidi se, baš uživao crtajući ovu priču… Solar je gore lijepo uočio kontraste, koji se protežu kroz priču. U ovom metežu strave i vudua baš iskaču ovakve dvije ljepotice i daju dodatni draž priči. Respekt za Čika, koji  je odbio vjerovati da je Zagor mrtav i bio spreman riskirati život u potrazi za Zagorom – to je definicija pravog prijateljstva. Bravo za Bosellija, koji uz sve te likove ovdje, nije zaboravio na Čika. Još jednom, bravo Boselli i bravo Laurenti! Uz ovakve priče Zagor ne može umrijeti! : )

    08.04.2015
    19:04:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    27.05.2015
    22:10:00 sati
    GigaBeer
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 5, 7

    Nije mi sjela ova epizoda. Laurenti je previše precrtavao Naomi Cambel sa fotografija pa se to loše odrazilo na crtež.
    29.05.2015
    05:15:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    4, 8, 9, 8

    Laurenti dobro napravio posao i nestao.

    27.06.2015
    17:42:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    29.07.2015
    23:23:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:48:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    19.07.2016
    19:59:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Solidna priča,nista vise od toga,prva naslovnica mi je maestralna,druga puno slabija,Laurenti odličan,ipak po meni imo je on boljih radova na Zagoru,trenutno mi pada na pamet "Kradljivac sjena"!!
    24.10.2016
    02:33:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 1, 10

    Ovo jednostavno nije Zagor.

    Da li bi se Zagor udružio sa bivšim piratom koji je pobio celu posadu i zatim ih opljačkao, uz to je robovlasnik i gradski moćnik koji bez problema podmićuje policajca i to na njegove (Zagorove) oči?

    Da li bi Zagor tako lako pao pod uticaj žena?

    Šta Zagor radi toliko daleko od Darkvuda?

    Šta će Diging Bil tu? (Da ne pominjem njegove brkove u stilu Frenkija Belevena.)

    Na stranu crtež, "dlakav" i na momente neproporcionalan; u većini kadrova likovi su nasmejani, čak i kada ništa nije za osmehivanje. Da, smešni su oni crnci u standardnoj odeći za Vudu - visoki šeširi i (mađioničarski) frakovi.

    Otkad Zagor pristaje da bude deo kockarskog miljea?

    Umesto da ih sve rastera, on im se priključuje.

    Dalje, Zagor umire i sahranjuju ga bez da provere da li je mrtav (ipak su u gradu, valjda postoji neki lekar koji bi to potvrdio). Na pomen da ga spale, odustaju od toga pod izgovorom da će ga čuvati čitava vojska. I, šta se deđava? Ukradu njegovo telo. Smešno.

    Bez ikakvih očekivanja sam uzeo da pročitam ovaj strip i po završetku sam došao ovde da vidim komentare. Čak sam mislio da uzmem papir i da zapisujem sve što mi je zapalo za oko kao nezagorovsko u stripu, ali nisam, računajući da neće valjda biti toliko loše. A jeste. Loše je.

    Neverovatno mi je oduševljenje ovako nečim (Nolitta se okreće u grobu), što me dovodi do pomisli da je sve ostalo iz post ZS perioda daleko lošije i da je bolje da to ne uzimam u ruke.

    Za sve stare fanove i ljubitelje Zagora, koji nisu imali prilike da čitaju bilo šta iz perioda posle Dnevnika, ovo izbegavati u širokom luku. Dovoljno je povremeno se podsećati onih 318 epizoda, većinom objavljenih u ZS/LMS.

    10-ka Ferriju, naravno.

    Kuriozitet za urednika strane (za zanimljivosti na ovoj strani) je da je epizodu u boji, na engleskom objavio Epicenter Comics.

    19.02.2017
    18:14:00 sati
    morski
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    15.03.2017
    19:24:00 sati
    suply1
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Predgovor Epicentrovom izdanju ove epizode, u knjizi "Voodoo Vendetta":

     

    http://mrgan-dnevnik.blogspot.ba/2016/10/crossroad-blues.html

     

    10.04.2017
    08:41:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    29.11.2018
    08:57:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlično dočarana atmosfera, Laurenti je baš stvorio ugođaj.

    18.06.2019
    11:44:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    21.01.2020
    14:14:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 284
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 417
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 503
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 586
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1181

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1877
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1741
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1490
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1307
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum