Liberty Sam

Zagor

ZG SD 32/33 | 192 str.

Zagor i Chico susreću Liberty Sama za kojeg su smatrali da je poginuo skupa sa Seminolama i pomognu mu na njegovom putu u slobodu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Liberty sam
    ZG SD 32
  • Brod trgovca robljem
    ZG SD 33

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Liberty Sam
    ZG SR 368
  • La nave negriera
    ZG SR 369

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o drugom susretu Zagora i Liberty Sama
  • Napokon saznamo što se je dogodilo sa Seminolama nakon što su se Zagor i Chico morali oprostiti od Liberty Sama

Zagor i Chico dolaze u Vicksburg i slučajno sretnu Liberty Sama, kojeg prodaju kao roba. Zagor i Chico ga spašavaju zajedno sa ostalim robovima a Liberty Sam im ispriča što se je dogodilo nakon njihovog zadnjeg susreta. Tako saznajemo da je preživjelo samo deset Seminola i da je Liberty Sam završio kao rob. Pošto je bio problematičan, jer je razmišljao samo o bijegu, Liberty Sam se je našao na brodu Triton, koji je bio vlast kapetana Morrella i tako došao u Vicksburg, gdje su ga nameravali prodati. Liberty Sam je saznao da taj brod stalno prevozi robove iz Afrike u Ameriku. Odlučio je da ne želi bježati, nego se želi vratiti u Afriku upravo tim brodom i već ima napravljen plan kako će to izvesti. I tako Sam uz pomoć Zagora i Chica najprije oslobodi ostale robove sa plantaže gospodina Stowa, a onda krenu sa kolima do svjetionika, gdje če proći i Triton. Nakon susreta sa indijancima Wichita nastavljaju put i konačno dolaze do svjetionika. Zagor ugasi svjetionik a Chico upali vatru na kopnu. Posada Tritiona prekasno primjeti da to nije svjetionik i Triton nasuka zbog oseke, a bivši robovi ga zauzmu. Pritom je kapetan Morrell ubijen, a članovi posade primorani su odvesti Libety Sama i ostale u Afriku. Zagor i Chico se oproste od prijatelja, ali kako Zagor kaže, to nije zbogom, nego do viđenja.

Burattini je dobro nastavio priču tamo gdje je Nolitta stao. Priča je zanimljiva, jedina zamjerka je ta što bi mogla biti malo duža. Kraj priče je po mojem mišljenju previše jednostavan i nekoliko prekratak, ali je sama priča emocionalna i logičan nastavak Nolittine priče. U početku je zanimljivo to što mora Zagor posmatrati kako postupaju sa robovima, ali ne može ništa napraviti. Ferri je odlično prikazao tu nemoć i bijes na Zagorovom licu. Ovaj put je pravi junak Liberty Sam, Zagor je nakako u pozadini priče. Zagor pomaže Liberty Samu, ali ništa više. Liberty Sam je glavni, on je vođa, on ima napravljen plan i on je odlučan da če ostvariti taj plan. Kada dođu do teritorija indijanaca Wichita, onda je opet Liberty Sam onaj koji se bori sa poglavicom, a ne Zagor, kao što smo navikli do sada. Tu svoju odlučnost pokazuje Liberty Sam riječima upućenim poglavici Wichita: »Ponosa imamo i na prodaju, čovječe. Upravo zato da ne bismo bili u lancima, ja i moji ljudi smo pobjegli…i riskirali život za slobodu. Ne prihvaćam prezir kojim govore oni koji su oduvijek bili slobodni i nisu se morali boriti. Tebi je sudbina darovala slobodu, veliki poglavice…Ja je osvajam sam!« U ovoj priči je dakle Zagor samo sporedni lik, sve ostalo se vrti oko Liberty Sama, oko njegove prošlosti i budučnosti. Liberty Sam predstavlja sve robove, koji su željni slobode i spremni dati svoj život nego biti rob do smrti. Zanimljiv je i lik Cottona, koji je sluga na plantaži i koji cjelo vrijeme ponavlja da se njihov put neče dobro završiti. Cotton je pun straha, ali savlada taj strah i ipak pomogne ostalima i pobjegne sa njima, iako se na kraju njegove riječi ostvare i Cotton umre. Liberty Sam je dobro opisao Cottona i slične njemu rječima: »Ponekad više boli šamar nego bič. Ovaj bijeg znači da čak i uslužni i bojažljivi Cotton zna pokazati zube.«

Ferri je svoj posao odradio odlično. Zanimljivo je vidjeti kako Ferri crta Liberty Sama i Seminole, nakon što je prvu priču sa Seminolama crtao Donatelli. Nema prevelike razlike, tako da se možemo potpuno uživjeti u samu priču. Ako bi tu priču crtao recimo Chiarolla, onda mislim da to ne bi bilo tako. Naslovnice su dobre, druga je po mojem mišljenju nekoliko bolja od prve. I Ferri i Burattini su svoj posao napravili odlično, nadam se da to nije zadnji put da smo vidjeli Liberty Sama.

»Slobodni ljudi mogu putovati po svijetu, jer svijet pripada njima. A ako se naši putevi i ne budu sastali…uvijek se možemo vidjeti u uspomenama…koje nikakvi lanci ne mogu zarobiti.«

Naprijed

ZG SD 30/31 Osveta Vudu

ZG SD 34/35 Strah nad rijekom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Žiga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Simpatična recenzija.Kraj je stvarno previše jednostavan i Morell ne ispada kao neki veliki negativac i opasan protivnik, ali ipak je on gori od mnogih neprijatelja, sa kojima se Zagor sukobio.Početak je vrlo zanimljiv i ako se dobro sječam, razteže se skoraj po cijelom prvom dijelu stripa, svaki detajl je odlično uradjen.Ferri je kao uvijek napravio odličan rad i prikazao zabrinutost, mržnju, želju po slobodi...na izrazima lica.I koliko ja znam, Liberty se uskoro vrača u epizodama koje če izači kod nas->Kad je Zagor u Africi."Ako bi tu priču crtao recimo Chiarolla, onda mislim da to ne bi bilo tako."Verfalk, gdje si ti?!!!!!:))))
    28.06.2004
    16:18:00 sati
    Žiga
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 7, 5

    Pohvalno je što se sve više članova odlučuje na pisanje recenzija.Epizode sa Manetolom su(iz meni još nedokučivih razloga)među fanovima iznimno popularne pa tako vjerujem i ova epizoda.I meni se sviđa.Posebno činjenica što Zagor nije glavna faca već djeluje kao član ekipe ali to je izgleda trend u novijim epizodama pa su mi možda i zato puno draže od onih starijih.Jedini veći minus je zbrzan i prejednostavan kraj,moglo se tu dodati još par zanimljivih stvari.Što se Ferrija tiče,crtež mu nije loš ali očito dosta slabo prati NBA ligu, jer kako inače objasniti njegove očajne crteže crnaca?Skrećem pažnju na 1.naslovnicu.Stvarno mi nije jasno tko je onaj tip pored Zagora.Ako je to crnac onda stvarno ne znam..
    01.07.2004
    18:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Svaka prica u kojoj se Zagor susrece sa nekim starim pravim prijateljem, a posebno u ovakvim situacijama kad je mislio da taj prijatelj nije ni ziv, mi je takva koju jedva cekam procitati, pa je tako bilo i sa ovom. DOduse, obzirom na iscekivanja, prica je mogla biti i malo bolja, i malo zapetljanija i neizvesnija, ali i ovako je dobro. Dosta mi je vec bilo desetina i desetina situacija u kojima se vracaju neprijatelji koji su vec po nekoliko puta ubijeni, pa se ispostavlja da su nekako preziveli. Konacno da je preziveo i neko od prijatelja, posebno mi je drago sto je to Liberti Sem. Voleo bih da se Zagor u buducnosti susretne i sa ponekima od prezivelih Seminola.
    05.07.2004
    04:55:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Klasik.
    13.07.2004
    19:04:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Dobra prica tipicna za zagora koi jednostavno nemoze trpiti zlostavljanje druge rase/..Manetola vise podsjeca na nekakvog portorikanca ili indijca sa svjetlijom kozom!!
    20.07.2004
    22:34:00 sati
    galan
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Solidno
    23.07.2004
    08:28:00 sati
    Ramath
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Onako, solidnija epizoda. O robovlasništvu bi se dala napraviti puno bolja priča. Ovdje imamo klasično zagorovsko djelovanje i u okviru tih društvenih odnosa, sve se čini OK. Međutim, nije to baš tako. Otkuda Zagoru pravo da ubije obične radnike, ljude koji rade na imanju veleposjednika? Možda su to familijarni ljudi, rade posao da prehrane obitelj. Zašto oštetiti njih, a pomoći drugima, u ovom slučaju, crncima? Sve je to moralno dvojbeno. U samoj radnji ima par površnosti, prvo kad Zagor dolazi na sajam roblja, ne djeluje odmah jer kao ima previše naoružanih ljudi, bezveze, u mnogim drugim situacijama odmah napada čitavo pleme ili mnogobrojne skupine razbojnika, a tu se boji mirnih građana. Crniknja koja nikad nije ni vidjela pušku, pogodi otprve profesionalca i zarobi cijelu grupu čuvara. Već sam se pobojao da će Zagor ubiti još jednog nedužnog radnika, svjetioničara, ali ovaj "samo" padne u more sa 20m. Crtež mi je OK, ali naslovnice ne. Inače, Ferri, crnci su crnji.
    30.07.2004
    13:11:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    čista klasika! odličan crtež. sve u svemu čitljivo.
    10.09.2004
    13:15:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Garrett

    Ukupna ocjena 70%

    5, 7, 9, 7

    Ovu epizodu je dobro imati u kolekciji, ali to je jedna ispodprosječna epizoda Zagora. Dosadna priča, crtež i naslovnice loše. samo za kolekcionare!
    17.09.2004
    19:56:00 sati
    Garrett
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Vrlo dobra recenzija kao i strip
    01.10.2004
    00:34:00 sati
    Ega
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Vrlo odusevljavajuca epizoda koja po prvi put(bar meni) donosi Liberty Sama, zagorovog prijatelja. Prica mi se dosta svidjela no naslovnice su mi prejednostavne pogotovo LIBERTY SAM naslovnica. Sve u svemu vrlo zadovoljavajuca prica koju se dade procitati s gustom.
    02.10.2004
    05:06:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Nekako mi je sve ovo mlako i neozbiljno kad se sjetim Slobode ili smrti...
    20.11.2004
    11:50:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Priča mi je bila sjajna, iako je scenarij bio malo slabiji, crtež izvrstan, dok su naslovnice malo bezveze napravljene. Za mene je bilo super što sam epizode sa Seminolama i Libertyem čitao baš po redu. Prvo sam pročitao extra 81, 82, zatim extra 98, 99, 100, i na kraju ovu zadnju priču. Drago mi je što je Liberty preživio napad na Brittaniji, te se nadam da će biti još epizoda sa Libertyem...
    04.12.2004
    22:27:00 sati
    Car-kolekcionar
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Na zalost,u ovoj epizodi svaki iduci mig nasih junaka krajnje je predvidljiv,sto umanjuje uzitak citanja.Ferri odlican kao i uvijek,ali Burattini pomalo razocaravajuc.Tuzna prica o crncima i ropstvu pomalo je vec isfurana i trebalo bi se okrenuti novim horizontima i pustiti masti na volju kad si vec glavni Zagorov scenarist
    12.12.2004
    12:19:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    nije lose...moglo je i bolje...svidja mi se liberty jer je originalan...jedva cekam epizode u africi
    19.01.2005
    16:43:00 sati
    crta
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    priča ništa posebno,standardna šablona kad je u pitanju odnos roba i robovlasnika,suviše tanka epizoda...
    09.10.2005
    08:46:00 sati
    globinjo
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    solid
    22.04.2006
    13:21:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    dobra.
    22.04.2006
    18:50:00 sati
    jack 50
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Za ovu epizodi i za onu noviju sa Libertyjem ˝Zemlja slobode˝, Burattini je napisao sličan scenarij. Ponovno je glavni detalj borba sa vremenom i ropstvo, samo što su im ovdje usputni neprijatelji indijanci, a ne crnci i amazonke. A to što je Zagor pobio one plantažere za mene nije minus epizodi jer je on vjerojatno računao da se oni ponašaju prema crncima kao prema životinjama, bičuju ih i maltretiraju itd. kao i većina robovlasnika, a i uostalom kako će se obraniti od ljudi koji pucaju na njega, oduzet će im puške velikim magnetom ili ih hipnotizirati možda?? :ppp. Klasično dobra epizoda. Ferrijev crtež dobar,a kod naslovnica je zakazao.
    14.09.2006
    01:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    ova je priča dobra samo zbog liberty sama. vrlo mi je drag još iz vremena sa manetolom
    13.11.2006
    21:07:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...dobar povratak liberty sama..bolji od 3....
    12.01.2007
    22:17:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    dobra epizoda zagora, nije za pamćenje, ali vrlo zanimljiva i vrijedna u kolekciji. Tema, mjesto radnje, crtež, sve se to poklopilo vrlo solidno. uspoređujući prvi i drugi susret sa liberty samom tu su negdje, meni je i afrička epizoda vrlo dobra.
    31.07.2007
    20:34:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 10, 5

    Zagor klasika, ništa posebno po pitanju priče i scenarija. Klasična robovlasnička sranja: "Smrde k'o konji!" i slični uzvici koje se redovito koristi kad je ovakva tematika u pitanju. Iako ne nudi ništa posebno uvijek mi je bila nekako draga, vjerojatno zato jer je okružena drugim, odličnim epizodama. Ferri majstor, osim kada su u pitanju crnci. Naslovnice loše; na prvoj Liberty Sam izgleda k'o bijelac a na drugoj Zagor sa deformiranim licem.Inače ako vas zanima; svjetioničar kojega Zagor gurne u more sa svjetionika je moj kolega. ;)))
    22.08.2007
    19:37:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 7, 5

    jedva prosjek.previše cviljenja
    25.08.2007
    18:40:00 sati
    lwood
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    Općenito ne volim priče o crncima i svima onima koji cmizdre i zapomagaju. Ne znam zašto, ali prilično sam ravnodušan prema svim tim jadikovkama. To ne znaći ništa protiv Burrattinievog scenarija koji nema veće zamjerke osim onih par nebuloza koje je spomenuo Stinky, ali, na kraju krajeva, koji ih Zagor nema. Burrattini ponovno postavlja pred čitatelje element neizvjesne budućnosti što je uvijek pozitivno. Premda ugodna epizoda ipak je klasificiram kao tek osrednju i prolaznu jer po ničemu ne odskaće. Ferri je jako dobar i zaslužan je za sjajnu atmosferu posebno onu s kraja priče - na svjetioniku i na brodu s robljem. Naslovnice niš posebno; druga me podsjeća na prizor iz "Zarobljenici Crvene Vještice"
    07.10.2007
    23:43:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    liberty sama pamtim po bacanju zagora s utvrde u more, i tamo je bio bolji, i inače mi ova epizoda djeluje kao obrada one stare vjetrenjače, ipak, dorađenija je i bolja od nje
    23.02.2008
    20:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Dakle, reći da netko tko bičuje i ubija robove "samo nevino radi svoj posao da prehrani obitelj" glupost je fantastičnih razmjera.  Otprilike su tako i nacistički logorski čuvari nevini, jebi ga, moralo se prehranit obitelj...  Nevjerojatno što se sve ovdje može naći, al dobro.  Unatoč tome, Zagor naglašava da nije htio ubijati, ali morali su se braniti.  Još jedna vrlo dobra priča u kojoj Burattini obrađuje rasnu problematiku, ovaj puta s crncima umjesto Indijanaca.  Pročitao sam u dahu i na kraju mi je bilo krivo što je već gotovo, a nadao sam se da će biti još malo zapleta na brodu, tj. da će Zagor i Čiko isploviti s ekipom.  Osobno mi je ovo bolja epizoda nego "Sloboda ili smrt".  Mala zamjerka na dio s paljenjem vatre umjesto svjetionika jer je više puta viđen trik u filmovima i literaturi.  Ferri mi je nekako lošiji nego inače, a naslovnice su mu katastrofa.  Od banalnosti (ova dvojica pozerski stoje i to je to) do toga da se ne vidi da je čovjek crnac, da, posebno je ta prva loša. 
    24.03.2008
    11:40:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ono kad Cotton govori da je znao da neće uspjeti-neprocjenivo. 
    16.11.2008
    14:23:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Ok je priča, za crtež se ne usudim prigovor dati ali samo ću jedno reći: ovdje se valjda jasno vidi kakva je razlika između Nollite i Burattinija. Sramotno bi uopće bilo ovo usporediti sa legendarnim naslovom sloboda ili smrt!
    30.11.2008
    19:39:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    09.06.2009
    04:15:00 sati
    Ferri
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dosta dobra epizoda s obzirom da ju je Burattini pisao.

    14.05.2010
    12:09:00 sati
    konj87
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    dobra epzioda iz bukvalno receno "americke crne" proslosti.

    28.10.2010
    07:17:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    04.04.2011
    23:09:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    I Moreno odlično pokazuje da mu je bolje išlo dok je Boselli bio glavni.

    06.04.2011
    18:29:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    MAlo previše likova i događaja za dva stripa.

    31.05.2011
    15:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda, jedan od retko dobrih nastavaka starih priča.

    03.09.2011
    16:39:00 sati
    writer
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 9, 6

    U neku ruku, ovo je Zagor & the Seminoles: Part III, ali sa puno losijim i naivnijim scenariom nego epizode "Seminole" i "Sloboda ili Smrt".  Ovdje vidimo kako je Liberty Sam slab lik; on sam ne moze drzati citavu pricu, jer uopste nema toliko dubljine kao Manetola, i bez tog slavnog poglavice Seminola, on je kao neki lik u crtanom filmu, sa glupim izjavama i slabim rijecenikom.  Naravno, u ovoj epizodi on bi trebao da bude dosta star, jer mnogo godina je proslo od epizode "Sloboda ili Smrt", ali ne samo da ne izgleda puno stariji, nego covjek ima i super trebu, koja izgleda kao Miss Universe.  Please... prica je naivna, losa, sa krajem koji je ne samo slab, nego i glup: zasto bi ovi robovi uopste pustili one clanove posade da ostanu na brodu s njima, kad ima svaka mogucnost da se ti ljudi pobune i ubiju ih?  Zasto ih jednostavno nisu istjerali s broda, i ostavili kod onog svjetionika na kraju, umjesto da ih uzmu sa sobom?  Stvarno glupi potez Burratinija.  Crtez je dobar, naslovnice osrednje, prica je jedva ok; za procitat jednom u zivotu, i to je to.  Kao vecina epizoda redovnog Zagora, na zalost.

    24.09.2011
    17:55:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    22.04.2012
    19:13:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Liberty Sam bi trebao ostati mrtav.

    21.05.2012
    12:38:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 7, 10

    Solidna epizoda, mada tema nije po mom guštu.

    20.06.2012
    13:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    22.08.2012
    22:59:00 sati
    macca1985
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Iako sam u početku mislio da će epizoda s obzirom na temu biti dosadna i patetična, prevario sam se. I to jako! Epizod aj ejako jako dobra. Prvi dio gotovo savršen, a onda u drugome ipak značajno pada. Sv ese odvija prebrzo, kao da fali još barem 40 stranica putovanja. Crtež bez zamjerke- bravo Ferri. Pogotovo za prvi dio. Imam ovo potpisano i od Ferria i Burattinija.

    03.10.2012
    11:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.03.2013
    17:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Najveća mana je što su svi likovi crno-bijeli, možda je jedina iznimka Cotton, al' ajde. Priča je viđena već 1000 puta pa ni ovdje nema ničeg novog, ali zato barem nije dosadno. Uostalom, barem pokazuje kako Boselli bolje piše sporedne likove od Burattinija, ali zato Buretu bolje leži Zagor kao lik (mislim, Chico jedva da ima neku ulogu ovdje). Onaj način na koji su potopili brod, s obalnom vatrom, je stvarno domišljat. Kao oni obalni gusari!

    Ferrijev crtež mi i dalje slabo leži, ali ovdje je malo bolji nego inače. Prva naslovnica je generična i loše kolorirana (Liberty Sam kao bijelac), a druga je dosadna.

    13.09.2013
    14:12:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 9, 5

    Zabavna priča. Nije u rangu većine epizoda "američke odiseje", ali je ipak iznadprosječna.

    27.12.2013
    22:19:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 51%

    6, 3, 6, 6

    Prica je lijepo zamisljena,sa velikim potentcijalom. Nazalost pri zamisljeno i ostaje.  Prethodni susret sa Liberty Samom je bio sasvim ok . Pretpostavljao sam da bi ovo mogla kult epizoda biti. Naprotiv,scenario je toliko ogranicen,skucen,jednostavno jednom rijecu receno,jadan. A sve ukupno je totalno glupo i prenaivno izvedeno. Raznim likovima su toliko bezvezne uloge date, bez papra i soli. Crtez i naslovnice,nisu dostojne velikoga imena.

    05.06.2014
    23:36:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    I ja sam jedan od fanova epizode sa Menatolom tako da mi je zaista drago što je Buratinu oživio Liberti Sema. Uvod u priču mi je jači dio priče. Dopada mi se i to što je Zagor ovdje samo pomagač i što je karekter i snaga lika Liberti Sema u prvom planu. I meni je kraj nekako lagan i kao nedovršen ali možda priča ovog borca za slobodu i zaslužuje miran i jednostavan kraj.

    10.07.2014
    10:14:00 sati
    malek
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Sloboda ili Smrt su meni na 3 mestu Zagorovih priča.Što se tiče ove priče dragomije što su vratili Liberty Sama ali moglo se to puno bolje napraviti.

    23.09.2014
    14:09:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    U moru epizoda ovo je tek druga koja se bavi problemom robovlasništva u južnim američkim državama.Možda scenaristi nisu znali kako pristupiti toj temi ,kako ukomponirati Zagorovo načelo pravednosti i jednakosti za sve i robovlasništvo koje je bilo ozakonjeno i društveno prihvatljivo u vrijeme egzistiranja našeg junaka.
    A nije da nije naš junak imao prilike susresti se sa robovima.Prokrstario je čitavu Sjevernu Ameriku,uzduž i poprijeko,koliko ga je samo put nanio,nakon raznih odiseja vračajući se domu kroz južne američke države,Louisijanu,Georgiju,Virginiu…Ali scenaristi su se za sada samo dva puta uhvatili koštac sa opakim robovlasnicima.
    Nolitta i njegov Trgovci robljem.Ovdje se naš Nolitta nije usudio dublje zagrepsti ,tek površinski.Stavio je robove u neku izoliranu šumarsku postaju,u divljinu,bez doticaja sa civilizacijom.Tek bijeli čuvari ,Timber Bill. i crni robovi.Zagoru,koji se vodi moralnim načelima bilo je lako odlučiti u sekundi,nije okrenuo glavu od problema.Čak je i znao što će sa njima kad ih oslobodi iz ruku robovlasnika.
    Burattini dovodi našeg junaka u puno nezgodniju situaciju sa većim ulogom u igri,sama bit Zagora,njegova uloga zaštitnika potlačenih.
    Zagoru se pred očima odigrava jedna od najmučnijih scena koje je robovlasništvo proizvodilo.Ljudski sajam.
    Ljudi u okovima,na drvenoj platformi stoje,.Bijeli ljudi oko njih licitiraju,za svaki okovani komad mesa netko ponudi cifru.Ko stoka na sajmu koja čeka da bude kupljena i odvedena novom gazdi za rad na polju do iznemoglosti.I najpotresnija scena,odvajanje djeteta od majke.I što radi Zagor?Nemoćno steže šake,grči lice od bijesa i sluša glas razuma svog vjernog pratitelja dok u njemu vrišti poduzmi nešto!
    Ha,ali što?Što možeš u masi naoružanih ljudi kojima je kupnja roba kao kupnja konja?I da uskoči,bi li mu tko pomogao?I na koncu,što bi sa njima i da ih uspije osloboditi?I već su na odlasku,glave su okrenuli,ali trgovac vadi novu,frišku robu ispod pulta..Liberty Sama.
    I Zagor se odlučuje na djelovanje.I sad se tu provlači pitanje,bi li Zagor djelovao da nije stari frend u pitanju?Gdje je onaj Zagor koji i po cijenu vlastita života uletava u takve situacije?Gadna situacija koja moral i životnu misiju našeg junaka stavlja u neugodan pa i upitan položaj.
    Ili jednostavno Burattini stavlja našeg junaka u situaciju da ne može pomoći svima.Stavlja ga u pozu običnog smrtnika i čovjeka pomirenog sa sudbinom robova.Naravno da naš junak ne može sve spasiti,sve osloboditi,ukinuti nepravdu koja je više od dva stoljeća bila temelj razvoja i opstanka južnih država.
    Ali može bar pomoći prijatelju.Prijatelju koji je ponovo rob i kojeg muči PTSP.Rika topova odzvanja u glavi, miris baruta još para nosnice,sjećanje na izginule prijatelje ,vjerojatno i taj ljigavi, razdirući osjećaj krivice karakterističan za onog koji preživi dok drugi oko njega umiru..
    Preživio je i ponovo postao rob.Ali sa još većom ustrajnošću da bude slobodan čovjek.
    Zagor nema strateški plan ali ga ima Liberty.Slična shema kao sa Seminolama,brod koji će ih odvesti ovaj put ne ponovo u roblje,već u Afriku.
    Solidno ostvarenje u kojem je možda najbolje odrađena scena sukoba sa Indijancima,tj dijalog između poglavice i Libertyja.I zadnji metak ispaljen u borbi za slobodu,koji je pogodio crnu pticu zloslutnicu.

    12.02.2015
    17:57:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Iako ne mogu reći da ovdje ima nešto izrazito loše moram reći da mi priča nije ostavila neki dojam. Tematika je dobra ali nije iskorištena onako kako bi trebala, sve je tako predvidljivo i skoro da sam znao svaki slijedeće potez prilikom čitanja. Početak je nudio nešto više, pogotovo kada je Zagor igrom slučaja naletio na Liberty Sama kao roba i odlučio ga osloboditi. Od kako je to napravio i kada je Liberty iznio cijeli plan daljnjih postupaka napetost je pala i radnja je otišla u kamilicu. Sve se događalo više-manje onako kako se i očekivalo i nije bilo nekih neočekivanih obrata koji bi dodatno podigli tenzije cijeloj stvari. Ono prepucavanje sa indijancima u preriji je bilo više isforsirano da se nešto događa i popuni potreban broj stranica. Do kraja je sve išlo kao po ulju i nije bilo ničega što bi ugrozilo akciju prema konačnom cilju (iako njega nismo ni vidjeli). Neću gledati na neke naivnosti kao što je ona kada crnkinja dosta dobro barata puškom ali mi nije jasna nelogičnost prilikom bijega robova sa imanja robovlasnika. Umjesto da su išli svi do jednoga neki su ostali uz izgovor da su prestari/nisu sposobni za bijeg. S obzirom da nije trebalo pješačiti već se putovalo kolima to mi zvuči tako neuvjerljivo, kao da se na silu htjelo ubaciti određenu dozu patetike zbog žrtve koju će morati dati svi oni koji ostanu živjeti kao robovi. Iako je stalno kukao da to neće dobro završiti i da će poginuti, na kraju mi je Cotton ostao u dobrom sjećanju jer je stvarno i poginuo. Da nesreća bude veća za njega, to se dogodilo od posljednjeg metka koji je ispaljen u borbi na brodu pa ispada malo i ironično. Sve u svemu, ovo je prilično slabija epizoda od legendarne Sloboda ili smrt a možda i zbog toga jer nema Manetole koji je navedeni klasik podigao na razinu više.

    Crtež Ferrija standardan za to vrijeme a kod prve naslovnice se mogao više potruditi, iako stoji da je kolorist kriv što je na njoj Liberty prikazan kao bijelac. 

    12.05.2015
    18:50:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ova priča mi se nikada nije pretjerano sviđala. Svaki put kad bi je pročitao ostao bi mi blijed i pomalo mučan utisak. Razlog tome nije u samoj ideji (pitanje ropstva) nego u njenoj egzekuciji. Sam scenarij je korektan, događaji se linearno nižu po svim pravilima struke, tako da nije u pitanju sama konstrukcija nego ono oko nje, tj. ono što bi je trebalo oživjeti.

    Svi ti likovi su prazni, nedostaje im neka iskra, nešto što bi ih učinilo zanimljivim i vrijednim poistovjećivanja. Nema neke dubine jer su svi bijelci zli rasisti, a robovi su mahom potlačeni dobri momci. Ok, Liberty Sam ima hrabru djevojku ali to nije to.

    Sam ton priče, njen ugođaj, previše je ozbiljan što na kraju ima negativan utjecan na iskustvno čitanja i dojam koji poslije toga ostaje. Teme kojima se Nolitta bavio znale su bili jednako ozbiljne ali su u svojoj jezgri uvijek imale dozu vedrine i optimizma dok se Burattini oslanja na original samo u mjeri objašnjavanja prošlosti jer ono što je pogađalo i fasciniralo čitatelje tada, ovdje se ne može naći, barem ja nisam uspio.

    Ima tu zanimljivih detalja, poput onog štosa sa svjetionikom na kraju, ali to mi nije bilo dovoljno.

    Ferri isto nije puno pomogao jer mu očito ova priča nije bila pretjerano inspirativna, nema nekih atmosferičnih kadrova, većina toga je nabrzinu nacrtana, onako preko volje.

    15.01.2016
    01:42:00 sati
    solar
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nezahvalan zadatak je dobio Bure kada je moro pratiti vrhunsku Osveta Vudu. Ali Liberty Sam i sama za sebe je cista definicija prosjeka. Zagor nastavlja putovanje jugom amerike i susrece se sa nepravdama ropstva. I putem slucajnosti, ili sudbine, naleti na svog starog prijatelja Liberty Sama za kojeg je bio siguran da je poginuo u onoj legendarnoj Nolittinoj prici Sloboda ili smrt. Pocetak je obecavajuci i kada se Sam i Zagor prisjecaju njihove zajednicke proslosti ja se stvarno nadam da bi ovo mogo biti pristojan nastavak. Ali nazalost Liberty Sam se razvije u obicnu banalnost i pokaze se da su bas ta prisjecanja na Nolittin klasik i vrhunac ove price.

    Buretov scenarij tece bez zapleta i najmanje dubine. Karakteri su drveni sabloni a radnja jednostavno ide od jedne do druge tacke. Sve po planu i sve providno a ni najmanje uzbudljivo. Nakon Osvete Vudu sa svojim fascinantnim karakterima tesko je ovo progutati. Zagor je samo pomagac druzini karaktera koji su tanji od papira stripa. I Ferri je obecavao na pocetku price gdje njegov crtez podsjeca na stare dobre dane i ima tu par momenata odlicne atmosfere ali se i njegov doprinos sroza i drugi dio price je veoma zbrzano nacrtan bez ikakvog osjecaja inspiracije. Sve u svemu ova prica nije dostojna nastavka Nolittinog klasika. Liberty Sam je cisti prosjek. 

    05.03.2016
    20:11:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    20.07.2016
    13:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 8, 5

    Bezveze epizoda kao i trece pojavljivanje Liberty Sama,nije ga Bure ni trebao vracat iz mrtvih!

    Al nije da nije bilo potencijala za vrhunsku pricu,dapace ali jebiga...

    Ferri je dobar unutra a na naslovnicama je prilicno slab!

    19.11.2016
    16:13:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    20.03.2017
    08:18:00 sati
    Gris
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Imam bolje naslove za ovu epizodu. Svi tematski obrađuju ropstvo.
    Čiča Burina koliba, Prohujalo s dosadom, Banalno Unchained, Sjever i jug na pošemerenom kompasu, 12 godina stvaralačke blokade 
    Ma zezam se, nije toliko loše ali se može primijetiti Burina loša strana. Skroz je zakazao u likovima. Razdvojio ih je na crne i bijele, strože i od KKK. Osim Zagora svi su bijelci robovlasnički nastrojeni, a od crnaca se mogao pojaviti i kakav mutikaša kojemu Liberty ide na jetru.


    Ovaj Burattinijev Liberty je dosadan. Previše i predugo drži govore svima oko sebe. Nije da me to ne tangira, jer mora da bi mi bilo super kada bi mi netko sada upao u stan, zarobio i odveo me preko mora. I da tamo moram raditi, bez plaće. I to u polju. S bičem iznad glave.  Ali su mu ti njegovi govori uglavnom bili suhoparni za čitati. 
    Ostatak dijaloga je dobar. Bilo je trenutaka kad bi me čak i Libertijevo prodikanje, evanđelje po Samu, dirnulo. Recimo s Indijancima u preriji, jeftin govor al efikasan. Završne riječi u stripu su mi skoro suze istjerale. Humora je moglo biti i više. Svjetioničar i njegovo razmišljanje o braku s Francuskinjom je top trenutak.


    Ne ide Ferriju baš crtanje crnaca. Na momente su kao karikature, na momente obojeni bijelci, na momente ih dobro pogodi. Naslovnice nisu atraktivne. Prva mi je bolja jer ima isti motiv kao s Manetolom u "Sloboda ili Smrt".

    20.04.2018
    11:02:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Zaplet "na silu", prva sveska dosta slaba. Rasplet nesto bolji, druga sveska vadi prosek.

     

    Jedan od losijih radova Ferija, ali jos uvek jaka "osmica" za crtez. Naslovnice jedva prosek.

    16.12.2018
    22:47:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Izgleda da u SBE svijetu priča,robovlasništvo i svjetionici idu uvijek skupa.

    19.06.2019
    17:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    21.01.2020
    14:15:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 305
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 772
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 840
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1954

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1954
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum