Strah nad rijekom

Zagor

ZG SD 34/35 | 192 str.

Stjecajem okolnosti Zagor i Chico se nađu na plovećoj kockarnici, luksuznom brodu Lucky Mermaid gdje susreću lijepu Gambit, a ne nedostaje i ostalih živopisnih likova. Iznenada na brodu počinju ubojstva, a ubojičin zaštitni znak su odrubljena glave…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Strah nad rijekom
    ZG SD 34
  • Oštrica u sjeni
    ZG SD 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La paura corre sul fiume
    ZG SR 370
  • Una lama nell'ombra
    ZG SR 371

ZANIMLJIVOSTI

  • Ponovo susrećemo kockaricu Gambit s kojom je Zagor imao romansu u epizodi Osveta vudu (SD 30/31).
  • Prvi kompletni Colombov scenaristički rad na Zagoru (Soggetto e scenggiatura).
  • Zagor se prisjeća događaja iz epizode Ludi Hakaram (ZS 629/631).

-Imam te! Tu bih sjekiru uvijek prepoznala! Zagore dragi! Prošla je cijela vječnost!
-Gambit…?!


Gambit se vratila! Naravno, njezin come back bio je očekivan, ali ipak ne ovako skoro, nakon samo dva broja. Očito su scenaristi procijenili da je šteta odreći se prebrzo zanimljivog lika, nakon što je iskorišten u samo jednoj dvosveščanoj epizodi. Ta procjena je bila točna jer njezin lik, ovu, inače sasvim prosječnu epizodu, ipak prilično obogaćuje i daje joj stanovitu draž. Iako su nas u posljednje vrijeme počeli navikavati na ljubavne elemente u serijalu o Zagoru oni još uvijek predstavljaju raritet i ovakve priče izdvajaju se od uobičajenih, ako ni po čemu drugom, a ono barem po ljubavnom karakteru. Međutim, on je ovdije kudikamo manje naglašen nego u prethodnoj epizodi sa Gambit. Na tom polju i dalje primat drži Osveta Vudu.

Osim po spomenutom, ova priča je pomalo neuobičajena za Zagora i po svom žanrovskom određenju. Riječ je, naime, o klasičnom krimiću koji slijedi sve obrasce, pa i stereotipe žanra. Colombo, kojem je ova epizoda prvi kompletno samostalni scenaristički rad na Zagoru, nije se potrudio ni oko nekakvog obrata- iznenađenja na kraju, sve nam je jasno od samog početka, pitanje je samo motiva. I u tom slučaju Colombo pribjegava najjednostavnijem rješenju-motiv je skriven u prošlosti, točnije motiv je osveta. Istina, ovaj obrazac može biti i mnogo vještije izveden kao npr. u Nicku Raideru (Slučaj Geronimo) ili Mister Nou (Osvetnik Tasko), ali i Colombo ima svojih aduta, pri čemu najviše mislim na živopisne kockarske likove, osobito na antagonizirane, na pukovnika i vlasnika broda . Zanimljiv je i lik simpatičnog kockara nazvanog Tris sedmica koji se od života oprašta u trenutku svog jedinog trijumfa za kartaškim stolom. Također, u dobre strane ove priče valja ubrojiti ambijent radnje-brod. Tu se Colombo poslužio još jednom standardnom premisom iz krimića, osobito onih Agathe Christi; izolirana skupina, ubojstva, ubojica je jedan od njih, to stvara napetost i nervozu, a čitatelji imaju priliku upoznati protagoniste i kad ovi nemaju mogućnost potpuna kontrole svog ponašanja… Ova Colombova epizoda, ako je sudit po nekim elementima, bar je dijelom inspirirana romanom Smrt na Nilu spomenute spisateljice

Sve u svemu nema se tu što previše pričati, donekle zanimljiva epizoda čiji šarm se krije ponajprije u zanimljivoj ideji recikliranja nekih motiva iz klasičnog krimića i replikama Zagora i Gambit koje kao da su posuđene iz petparačkog ljubića, ali u Zagoru predstavljaju stanovito osvježenje. Od ideje da se poigra nekim obrascima trivijalne literature, u kakvu, nemojmo se zavaravati, spada i Zagor, Colombo je imao puno slabiju realizaciju kojoj nije pomogao ni inače korektan Della Monicin crtež. Ipak, meni je Laurentijeva Gambit puno seksepilnija!

Ferri, na prvoj naslovnici vrlo solidan, na drugoj katastrofalan! Očito je i on smatrao da je priča toliko prozirna pa nam već na naslovnici otkriva ubojicu, da i oni najnaivniji ne budu nestrpljivi, a o njegovim klasičnim problemima s perspektivom da i ne govorimo! Odakle ovo Zagor skače? Ako s onoliko udaljene terase onda bi se razbio u sto komada, a ako skače s onog paketa onda je i Michael Jordan za njega mala beba!
I da, Gambit ćemo još susretati!

-Do viđenja Zagore…Možda jednog dana ,prije ili poslije…

Naprijed

ZG SD 32/33 Liberty Sam

ZG SD 36/37 Indijanska zemlja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    I mene je iznenadio tako brz povratak Gambit ali ugodno.Ona je plus ionako odličnoj radnji.Odrubljivač glava sa opravdanim motivom kojemu pomaže kockar-bivši redovnik.Budući da se radnja zbiva na brodu a i motiv je osveta za pobijenu obitelj podsjeća me na "Riječni duh" iako je ondje "duh" bio mnogo blaži po meni čak i preblag-čak je i zagor bio okrutniji protiv Salomona Kinskyja ali to je sad druga priča.Della monica mi je jedan od najboljih crtača zagora i stvarno se ne mogu požaliti na ovu epizodu.Zagor je najbolji!!!!
    16.07.2005
    16:25:00 sati
    vice
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Simpatična priča u kojoj mi se svidio crtež Della Monice, ali i radnja i pojavljivanje Gambit. Po meni nekakva sredina novijih Zagorovih epizoda.
    16.07.2005
    20:45:00 sati
    Koresh
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    baš sam jutros ponovo prelistao ove dvije epizode, čisto iz razloga da bi se malo bolje prisjetio, jer zaborav čini svoje. šta reći, sasvim solidna priča, što reče jedan od prethodnika "zlatna sredina" novih zagora. zamjerke moram uputiti scenariju koji pravi veliku grešku bukvalno servirajući nam "potencijalnog" ubicu, tako da su i mala djeca mogla odmah shvatiti o kome se radi, pa čak i bez čitanja zahvaljujući uz to i "maštovitoj" naslovnici galliena ferrija za nastavak priče, koji je nam je odmah uskratio ikakve dileme čitanja prve epizode prikazujući na naslovnici ko je misteriozni "odrubljivač glava". iz svega toga, ova priča mi i nije bila toliko zanimljiva s te strane, koliko zbog onog što me zanimalo šta će se dešavati između zagora i gambit.
    17.07.2005
    14:27:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    Prica ne donosi nista novo, a scenarij nije najsretnije napravljen. Prije svega mislim na linearnost radnje, manjak iznenadjenja ili ikakvih obrata. Vrlo nebitan strip u Zagor-opusu. Della Monica je u nacelu dobar crtac, ali ja ga iz nekog razloga ne volim. Naslovnice nista posebno, pokazuju koliko je Ferriju stalo do ovakvih epizoda. Sve u svemu - jedna od onih epizoda koje se procitaju samo jednom.
    18.07.2005
    15:49:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    ovaj strip sam pročitao prije pet godina i kada sam vidio da ima recenzija, izvukao sam ga svog prašnjavog i počeo čitati. ogulio sam ga za pol sata i opet spremio. ništa posebno, epizoda koja se vrlo lako zaboravlja. jedva sam čekao da završim. ima zanimljivih situacija poput odnosa zagora i gambit. tris je sasvim zanimljiv lik, šteta što prebrzo napušta radnju. crtež je sasvim u redu, bolji od chiarolle u svakom slučaju. prolazna ocjena, moglo je i bolje
    18.07.2005
    17:08:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Sasvim solidna epizoda,luksuzni brod i okruženje podsjećaju na film Maverick sa Mel Gibsonom.Šteta što nije malo duža i što nema još kojeg zanimljivg kockara među glavnim likovima.Della MOnica je odličan crtač,njegov čisti stil će sigurno naći poklonike i među starijim Ferrijevcima i Donatellijevcima.Međutim,njegova Gambit se ne može ni usporediti sa Laurentijevom koja je barem triput privlačnija.Za kraj,evo i zanimljivosti : sa amazonskim plemenom Jivarosi i njihovom specijalnošću(obrubljivanje i prepariranje glava neprijatelja)susreo se i MIster NO u epizodi Ritual Canzas(LMS 601-603.I još jedna samo za najtvrđe fanove : stranica 33 broja "Strah nad rijekom", vinjeta dolje desno:vinjeta je gotovo identična sa naslovnicom ZAGOR EXTRA #47(toliko na temu tko ne voli Ferrija;-)))
    15.08.2005
    20:15:00 sati
    Aco
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 46%

    4, 2, 7, 7

    Stvarno je ovo najbolja epizoda sa najboljim crtežom.Ma,samo se šalim ništa od ovog što sam rekao.
    26.08.2005
    15:16:00 sati
    jasa
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    crtez nije los,prica nije za bacit'...
    30.08.2005
    02:50:00 sati
    globinjo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Solidna priča koju krasI mnoštvo zanimljivih likova, a tu je naravno i prelijepa Gambit. Najviše mi se svidio Della Monicin crtež koji je kao i uvijek odličan. Ferri je napravio grešku na drugoj naslovnici i malo previše toga nam otkrio, ali što se može...
    11.09.2005
    11:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Skroz zanimljiva epizoda, dinamicna i misteriozna!
    Jako dobro je uvođenje novih zenskih likova u Zagorov svijet jer to je bila jedna od tanjih strana ovog stripa da nije bilo previse zenskog svijeta. Brzo vracanje Gambit potvrđuje da stvari mjenjaju na bolje:))
    Crtez je odlican, na zalost Ferri je ovdje sa naslovnicama podbacio, pogotovo naslovnica "Strah nad rijekom" gdje Zagor ima tanke nozice kao neka balerina.))))
    14.09.2005
    15:12:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Dosta solidna epizoda.
    26.09.2005
    18:42:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Zaista sam ugodno iznenađen.
    Prošlo je puno godina od zadnjeg čitanja i nisam se nadao da ću biti ovako zadovoljan. Colombo je jako dobro pogodio dvije stvari - likove i ritam scenarija.
    Likovi su izvanredni, gotovo sam zaboravio kako interesantni i slojeviti mogu biti čitajući neke recentne epizode iz redovne serije (nećemo o imenima). Svaki od njih ima neki "luk" (amerikanci bi rekli "arc"), što bi značilo da se svakome nešto bitno događa i na kraju se nalaze, fizički, ali što je još važnije i "duhovno", na drugom mjestu, tj. imali su iskustvo koje je na manje ili više bitan način promijenilo njihov doživljaj svijeta.
     
    Najočigledniji primjer je Tris Sedmica, od kroničnog nesretnika, propalog kockara, nismo očekivali puno, on jest u funkciji "scenarističkog alata", ali ipak na kraju dobiva ono što je cijeli život želio premda ga je upravo to i ubilo, ali umro je sretan - to je poanta. Ona posljednja molba Zagoru da se pobrine da novac stigne do njegove obitelji je baš zgodan detalj.
    Tu je naravno i Pukovnik. Neću trošiti previše riječi na njega jer je svima jasno koliko je slojevit njegov karakter. Od svećenika punog ideala, pa do uništenog života punog krvi, smrti i želje za osvetom, a na kraju je svoje grijehe platio smrću, mogao bi se napisati cijeli esej o njegovoj etici i potrebi za iskupljenjem.
    Slično vrijedi i za Androsa, premda je on po pitanju ličnosti malo siromašniji jer je u njemu zlo stalna konstanta, ali bez obzira na to prilično je zanimljiv, ima neku đentlmensku crtu koja se lijepo nadopunjava sa njegovim fundamentalno grubim karakterom, na kraju je dobio ono što je i zaslužio.
    Raphael, vjeran sluga, zahvalan drug, koji traži osvetu. Njegov primjer nam svjedoči kako je Pukovnik izgubio vjeru, jer da je ostao pri idealima dok je bio svećenik, bez obzira što više tome ne pripada, bio bi preobratio Raphaela i on ne bi toliko želio osvetu, a ovako je životom platio svoju opsesiju.
    Što reći o Gambit, jednoj o najfascinantnijih Bosellijevih kreacija, koju vidimo praktički odmah poslije "Osvete vudu". I ovdje Colombo odrađuje odličan posao i pokazuje da je suštinski razumije, jer je ona u ovoj priči kao i većina likova - slojevita. Kod nje se može osjetiti izgubljenost, nemir, dubinska želja za srećom koju nikako da nađe jer u sebi nosi toliko kontradikcija. Ovisna je o pozornosti, želi glamur, novac, zavodljiva je, reklo bi se "prefrigana", ali opet u isto vrijeme ranjiva što nam je pokazala prošli put.
    Zagor joj je tada pružio neku zaštitu, sigurnost, ali opet ni to nije funkcioniralo tako je ona ovdje odlučna u namjeri da ga učini ljubomornim, pa flertuje sa ostalima. Moglo bi se tu oko nje još svašta napisati ali ne želim previše duljiti.
    Želim spomenuti i Čika kojeg je Colombo iskoristio na najbolji mogući način, od jako dobrog uvodnog dijela gdje se on pretvara kako ga boli noga samo da bi ga Zagor nosio na leđima, preko iznimno zabavnih minijatura na brodu gdje nije sveden na izoliranu pojavu nego je integralni dio priče koji bitno utječe na događaje, pa do njegovog prijateljstva sa Fatsom i ostalim članovima posade što najbolje svjedoči o njegovom veselom karakteru.
     
    Ritam scenarija je jako kvalitetno pogođen, relativno je brz sa stalnim izmjenama scena što čitanje čini dinamičnim i uzbudljivim, nema praznog hoda nego sve vodi jedno ka drugome, tj. osjeća se uzročno-posljedična veza na jedan prirodan način bez usiljenosti.
    Da se mene pita, ja bi ovaj strip dao novim ali i nekima starim scenaristima da ga pročitaju i prouče pa bi možda i oni naučili kako da u samo dvije epizode naprave uspješnu priču.
    30.12.2005
    23:55:00 sati
    solar
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Vrlo ,vrlo dobra epizoda. I Colombo je dokazao da zna napisati nešto. DellaMonicin crtež još više dočarava ionako mračnu atmosferu. Naslovnice su uvik za 10, to više ne triba ni govorit.
    22.04.2006
    13:29:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Kao što Aco kaže, očito je ovo nekakva interpretacija Mavericka. Meni sasvim zabavna epizoda, nemam zamjerki. Znači, bolje od Hakarama, slabije od Ritual Tzantzas. Fini krimić sa ok likovima. Slična ideja sa lažnom smrću, korištena je i u DD Dama u crnom. Della Monica izvrstan u prvom dijelu, u drugom kao da je malo pao. Svejedno, jako dobro. Krimić, horor, komedija, avantura = 190 stranica zabave starog kova.
    29.04.2006
    11:14:00 sati
    stinky
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sviđa mi se!! posebno one zadnje scene s Gambit.
    30.04.2006
    15:49:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Jako dobra epizoda,jako me prisjeca na onoga glupana Hakarama iz epizode Ludi Hakaram.
    30.04.2006
    20:25:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    super.gambit je strašna. sva čast della monici.njegov zagor je po mom mišljenju onaj pravi, istinski
    13.11.2006
    21:10:00 sati
    karat
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Solidna epizoda koja je po meni u posljednji čas upala među ocjenu vrlo dobar. Svaki put kad scenarij ne pišu standardni scenaristi osjeti se da je Zagor drukčiji kao i atmosfera oko njega. Tada često nedostaje određena doza lepršavosti. Unatoč tome ovo je dobra i ozbiljna epizoda; ponajviše zbog elemenata parabroda na rijeci i južnoameričkog odrubljivača glava. Nezaboravna je scena kada Zagor sjekirom udari palicu u zraku i uputi je put njuške jednog negativca (tipičan volej). Kao što je već rečeno priča je dosta slična Mavericku. Della Monica je sjajan kao i Ferri koji je odlično oslikao parabrod i Zagora kako skače. Upravo ta druga naslovnica odudara od tipičnih Ferrievih naslovnica. Della Monica crta neprivlačnu Gambit za razliku od Laurentia (specijalist za crtanje žena). Gambit ima okruglu glavu dok ljepotice moraju imati usko lice.
    06.04.2007
    23:27:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Ma ovo je prva liga, neka mješavina "Mavericka" i "Smrti na Nilu", sa odličnim sporednim likovima. Kockari za zelenim stolom, brod u vlasništvu prljavih ubojica, tajanstveni osvetnik koji će mnogima doći glave, kockar koji je nekad bio svećenik (ovo mi je najjače), Jim Bowie sa svojom "Starom pastolom"... Della Monica odličan, Ferri slabašan.
    18.07.2007
    22:10:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    priča je dobra jedino zbog Gambit i kockarnice.inače čisti prosjek
    25.08.2007
    18:41:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Priča mora biti dobra kad se u njoj pojavljuje moja omiljena Gambit. Ovo je ujedno i jedan od prvih Zagora koje sam pročitao pa me malo vuče nostalgija nakon što sam danas ponovno pročitao ovu epizodu. Sve je za pet, jedino me malo kraj razočarao, nije da je loš, ali očekivao sam nešto više. Della Monica odličan. Prva naslovnica mi je odlična(zbog Gambit:p), druga malo manje....
    09.10.2007
    23:34:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Ubi bože dosadno i nemaštovito.  Bez ikakve napetosti, samo čekaš da dođeš do kraja i baciš na policu.  Također se slažem da je glupa naslovnica gdje je otkriveno tko je ubojica, ali nije to ni prvi put s takvim nekim gafom.  Crtež nije loš, no nije mi baš ni omiljeni crtač...  Ma nekakav jadni prosjek, što reći drugo...
    14.04.2008
    19:00:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    sasvim solidna priča... Baš sjajno razdoblje Zagora. Malo napetosti, dobra atmosfera, Gambit...Smišna mi je scena kad u onoj gužvi povuče Gambit Zagora za sikiru. Meni su odman pale na pamet određene erotske aluzije. A u isto vrime i smišno...Della Monica mi je jedan od najboljih Zagorovih crtača. Sve je dobro nacrta osim Gambit, a čudin se  jer i on dobro crta žene ( njegova verzija Fride, Ylenia Varga i sluškinja) no teško da bi iko nadmašio Laurentijevu Gambit.Ferri nekeko loš, nije se baš iskaza...
    14.04.2008
    20:21:00 sati
    Poncho
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    8, 5, 10, 8

    Priča s puno pozitivnih,ali i nekoliko negativnih strana jer neke stvari nemaju smisla. Primjer-prvo Andros govori kako je u prošlosti pucao u pukovnika i da bi zato trebao biti mrtav (što se i jasno vidi na crtežu), a kasnije govori da mu je izgleda samo odrezao ruku (još je pored svega toga prikazan njegov pomoćnik Riago kako mu reže ruku u onom napadu,a ne Andros)??? Unatoč tome i dobroj dozi predvidljivosti ,ovo je jedan solidan Zagor kojeg ponajviše izvlači Della Monica svojim zbilja odličnim crtežom (po meni jedan od najboljih Bonelli crtača općenito), a ima i dosta smiješnih prizora(pogotovo s Chicom) i radnja je kolko tolko dinamična...prva naslovnica mi je odlična,ali druga malo lošija jer previše otkriva (iako nije bilo teško pogoditi tko je ubojica pa to nit nije nikakva veća greška).
    07.05.2008
    19:25:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    iso što mi je ovo simpatična epizoda
    16.11.2008
    14:25:00 sati
    cibalia
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Della Monica je car! Savršen crtež, prva naslovnica puno bolja od druge. Po meni, Gambit je ispred Fride.
    07.12.2008
    18:14:00 sati
    allessi
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Zagor se pali na bičarku 2! Totalno bezvezno mene nije ganulo ni malo a nisam baš ni neki fan onoga filma s M.Gibsonom. Della Monica kao i uvijek solidan a i ona druga naslovnica je jedna od lošijih. Zanimljivo šta sve novi scenaristi rade sa ovim junakom, frajer se još i predomišlja da li da se ženi ili ne. Nemoš vjerovat. Znam da je ovaj junak izašao davne 1961 ali sada nakon više stotina brojeva stvarno nije potrebno uvjeravati neke nove klince da Zagor nije homić, pogotovo ne sa nekom damom koja kocka na divljem zapadu jer stvarno Nollitin Zagor bi barem zabrijao sa nekom poštenijom ženom!
    16.01.2009
    15:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    25.02.2010
    00:31:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Dobar ugođaj i crtež, no šteta za prerano otkriveni identitet ubojice.

    Pohvale recenziji!

    16.05.2010
    18:38:00 sati
    konj87
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Naslovnica , nazalost, odaje veliki spoiler ko je ubica.

    Solidna prica, Gambit uvijek interesantna. 

    31.12.2010
    02:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Pa, nije loše... Predvidiv krimić, odmah se naslućuje ko je i kako, a sa malo strpljenja saznamo i zašto. Gambit je lijep ukras ove epizode ali ja sam je očekivao malo kasnije i u nekoj kompleksnijoj priči.

    28.01.2011
    22:38:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Sve je dobro u ovome periodu, a brzi povratak Gambit nije baš nikakav minus. Ferrijeve nalovnice su unatoč spoileru dopadljive.

    06.04.2011
    18:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    10.04.2011
    17:01:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    U ovom broju su padale glave na sve strane. I da žalim slučaj Gambit, ali švabica pobjeđuje.

    30.05.2011
    20:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    27.06.2011
    00:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda, i pravo iznenadjenje za mene - pogotovo za ovo doba.  Sto se tice ove teme o skidacima glava, ova mi se puno vise svidja nego ona Sclavijeva, "Skidaci Glava/Besmrtni Zagor".  Puno je napetija, ima boljih likova ovdje, i scenario je iznenadjujuci zanimljiv.  Crtez mi se puno svidja, naslovnice takodje; plus, svaki put kad nam se ona ljepotica Gamit pojavi, tesko je imati losu epizodu (iako ovu preferiram preko one zadnje, "Osveta Vudu").  Neki elementi me ovdje podsjecaju na "Kapetanova Tajna" epizodu; i ta mi se dosta svidjala.  Ocito je kad Zagor i Chico sjednu na neki brod i idu na putovanje, rezultat ne inace vrlo dobra epizoda, tu nema sta.

    29.09.2011
    23:07:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    22.04.2012
    14:15:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Još jedna od boljih novijih priča.

    21.05.2012
    12:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Nije vrh vrhova, ali je jedna izuzetno zabavna epizoda.

    20.06.2012
    16:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Istinski sam uživao u ovoj odličnoj epizodi. Nisam mislio sa ću biti toliko oduševljen. Prvi dio ne može bolje –odlična atmosfera. U drugome ipak pada, malo je sve predvidljivo sa nekoliko klišeja. Crtež bez zamjerke –bravo za Della monicu.

    03.10.2012
    11:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    6, 5, 10, 10

    Zanimljiva prva sveska, ali zato druga je potpuna katastrofa, nema nimalo sarma, Zagor ide bije i sto mi je najcudnije ostavio je Indiosa a da nije ni proverio da li je mrtav!

    Gambit vadi citavu pricu iako ni ona nema skoro nikakvu ulogu ovde!

    Jedino zanimljivo je bilo ono o sudbini pokerasa Trisa.

    Della Monica vadi celu pricu. Ubedljivo najslabija prica iz Severnoamericke odiseje...

    11.11.2012
    18:01:00 sati
    going going
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 10, 3

    23.03.2013
    17:16:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Odlična epizoda. Jedini problem je jedan koji ide za većinu Zagijevih dvodjelnih priča. Prvi dio je baš napet i intrigan, a drugi ne baš toliko zanimljiv no svejedno zabavan. Likovi su kao i obično sjajno napisani, a pogotovo mi se svidio Tris Sedmica s početka. Kraj je mogao biti malkice originalniji, fora da sve odleti u zrak je dosta iskorištena u Zagoru.

    Della Monica fantastičan kao inače (mala zamjerka na precrtavanje naslovnice Zelenog ponora u jednom kadru), on mi je uz Donatellija omiljeni crtač. Naslovnice prosječne.

    13.09.2013
    17:43:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 7, 2

    Priča uvjerljivo podsjeća na ne tako davnu "Riječni duh", ali daleko je ovo od te odlične epizode. Prvi dio je zanimljiv pun odličnih i originalnih situacija i likova, dok je drugi dno dna. Potpuno pozirno i naivno s dosta nemara u scenariju. Crtež je, iako na prvu lijep, prestatičan i nerealan u akcijskim scenama. Druga naslovna je već popljuvana s razlogom, ali i bez nje je vrlo lako shvatiti sve već u prvom dijelu.

    28.12.2013
    22:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    14.05.2014
    14:52:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ovo je,za jednom u zivotu procitati,i to je to.

    08.06.2014
    12:19:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Nije loša epizoda ali meni nije nešto naročito legla.

    23.09.2014
    14:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

     

    Priča započinje retrospekcijom kroz noćnu moru jednog od glavnih likova.Osveta kao središnji motiv provlači se kroz radnju epizode.Motiv nije novi ali ipak drži čitatelja zainteresiranim za daljni tijek zbivanja zahvaljujući dobrom scenariju Colomba koji je radnju iz Južne prenio u Sjevernu Ameriku.
    Pukovnik i njegov Rafael,vjerni pratitelj i njegova lijeva ruka pokretači su zbivanja.Rafael je jednostavno opisan lik,njegov elementarni pokretač je mržnja i osveta,interakcija između njega i žrtava svedena je na ubijanje bez objašnjenja žrtvi,nema dijaloga zašto-zato.
    Pukovnik pak je višeslojna,ali do kraja epizode ogoljena do kosti ličnost, gonjena osjećajem krivice zbog davnog pokolja.Nekad svećenik,odbacio je svoj poziv i gonjen željom za osvetom sudjelovao je u izgradnji ličnosti mladog Rafaela,bio mu je mentor,nešto poput Wandering Fitzy Zagoru ali sasvim dijametralnih stavova oko pitanja osvete.
    Pukovnik je poticao,brižljivo njegovao sjeme osvete i obučavao mladog Rafaela,Fitzy je odgovarao Zagora od nje.
    Glavni dio radnje odvija se na luksuznom kockarskom brodu,čitatelj će se sigurno podsjetiti i na film Maverick.Toplo-hladni odnos Fosterice i Gibsona samo je prebačen u nove glumce u ovoj epizodi,Zagora i Gambit.
    Možda se nekom neće svidjeti te igrice između njih,ali to je predigra za seks,koji nikako da padne.I Gambit i Zagor pršte samopouzdanjem,to je ono što ih međusobno privlači,oboje su jake ličnosti,pogotovo Gambit koja na prvu izgleda krhka,ali to je samo varka.Drže svoj odnos na laganoj vatrici,ali nijedno nije potpuno nezainteresirano i hladno.
    Sve se vrti oko toga tko će koga više ljubomornim napraviti a tko pokazati da mu je manje stalo,ali Zagor nije jedan od onih koji će čim žena prdne,loviti njen prdac i govoriti kako divno miriše.Muškarci su otkrili vatru ali žene su naučile kako se igrati sa njom,vječita igra ševe u mozak,to održava strast i požudu.
    Della Monica crta Gambit i Yleniu kao da su dvije sestre blizanke.Inače je solidno odradio ovu epizodu.

    14.02.2015
    07:56:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 74%

    8, 5, 9, 8

    Iako ne volim kada se radnja odvija na luksuznim brodovima (draže su mi stare kante) ovo nije tako loša priča. Sviđaju mi se krimići gdje se traga za tajanstvenim ubojicama, samo je mali problem što ovdje nema neke tajanstvenosti jer se moglo pogoditi o kome se radi već kod prvog ubojstva kojega je počinio. Ne znam da li je scenaristički to bilo tako zamišljeno ali crtež je otkrio puno toga bez obzira što je ubojicu prikazivao s leđa ili s licem u mraku. To rano otkrivanje je priličan nedostatak ali stvar je donekle popravljena činjenicom da ubojica nije radio sam već u duetu. Završni sukob je dobro izveden jer se iz njega nitko nije spasio i svi koji su trebali dobili su neku vrstu kazne, i pravi zločinci i osvetnici koji su uzeli pravdu u svoje ruke. Malo je SD zeznula stvar jer su u svesci Strah nad rijekom neke stranice izmiješane i ne idu po pravom redoslijedu, barem je tako u mojem primjerku.

    Crtež je na visokoj razini a naslovnice mi se sviđaju, pogotovo druga jer je netipična za serijal.

    14.05.2015
    14:41:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nakon Osvete Vudu kvalitet ove odiseje naveliko pada. Liberty Sam je bio cisti prosjek a pri tome i razocaranje kada se uzme u obzir da se radilo o povratku starog prijatelja iz Nolittanske proslosti. A nakon Liberty Sam sljedi jos jedna kraca prica, Strah nad rijekom. Ali nazalost, nema se ovdje cega bojati. Gambit se, neocekivano brzo, vraca nakon prve vrhunske pojave u Osveta Vudu. Nazalost za nju, jer ovdje je upala u predvidljiv krimic sa mlakim scenarijom a ona sama igra tanku ulogu koja ni najmnaje ne produbi njezin odnos sa Zagorom. Colombo pokusava kopirari ono sto je Boselli majstorski uradio prije par brojeva, ali ne uspjeva pri tome. Zagor i Gambit su drveni a njihovo naprijed nazad je bez imalo vatre i srca. Ista sudbina potrefi i vecinu novih karaktera ove price. Teoretski su pojedini donekle zanimljivi ali "na papiru" ispadne sablonski. A jadni Chico je opet srozan na naivnu komediju. 

    Maurizio Colombo se nije bas proslavio, u ovom njegovom prvom Zagoru. Ideja je solidna a mjesto radnje ima potencijal za nesto zanimljivije. Nazalost prica se sroza u Burattinijsku egzibiciju naglih rijesenja i prakticnih objasnjavanja. Predvidljivo i neuvjerljivo a, sto je najgore, jos i dosadno. Della Monica donekle podize kvalitet price sa svojim crtezom ali malo je nejednak i idalje razvija svoj stil. Njegov prvi puni pogodak tek ceka u Vampiru.

    13.03.2016
    13:21:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    20.07.2016
    15:02:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Solidna epizoda,price sa Gambit mi nisu nista extra,Frida mi je puno bolja!

    29.10.2016
    23:48:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    Evo nam za promjenu malo glamura i fino odjevenih ljudi. Putujući kockarski raj na luksuznom brodu, dobrodošla promjena u Zagorovom okruženju. Neka on podjeli koju pljuskicu i tamo. Zašto bi samo čobani dobivali po labrnji?

    Mogu misliti što se sve na ovakvim mjestima događalo. Firme dovedene do bankrota, prokockane djedovine, upropaštene familije, samoubojstva. Sve za to da praši kockarski adrenalin.

    Columbo je iskoristio odličnu priliku za povratak Gambit jer su kockarnice njen prirodni habitus. Njen brzi povratak me je pomalo iznenadio. Vratila se nakon samo dvije epizode, dok je jadna Frida čekala 20 godina. U epizodi „Osveta Vudu“ su mi Zagor i Gambit djelovali odlično kao par jer je kemija među njima prštala iz svake rečenice. Vladala je čarobna atmosfera. Jug, vrućina, sparina, dvije strastvene žene, spletkarenje... Tamo se dosta toga činilo moguće, pa čak i ljubav između njih dvoje. Ovdje nas je autor spustio na zemlju i raščistio nedorečenosti među njima. On u njen svijet nikako ne ide. Dobro da nije potopio cijeli ovaj brod koliko ga sva ta pompa nervira. Ona u njegov svijet paše još manje. Ta bi prokockala relikvije iz Pećine mumija, pa opet navukla na Zagora bijes Winter Snakea. Hahaha

    Radnja epizode je tipičan krimić-triler, a brod kao mjesto radnje dodatno stvara napetost zbog efekta „Ubojica je među nama, možda upravo sjedi za mojim stolom“.

    Colombo je promašio glavnu osobinu dobrog trilera, a to je nepredvidivost i iznenađenje. Ubojica je, kao i njegov motiv, vidljiv iz aviona. Najviše je očit po tome što ubija mačetom i radi Tsantse. Imamo li kojeg južnoameričkog domorodca među nama? Bingo! Budući da je on kao lik simpatičan Zagoru (i nama) motiv mora biti osveta nekome tko je napravio još veću grozotu. A što bi ta grozota mogla biti? Pa imamo prolog koji otkriva 90% toga. Tko može biti taj grozan čovjek? Pogledajmo malo tko je najbliskiji žrtvama. Opet pogodak u sridu. Uz sve to imamo i totalno spojlersku naslovnicu, da slučajno ne bi pomislili kako je stvar preočita i da će možda ipak biti iznenađenja.

    Ono zbog čega Colombu skidam kapu su dijalog i likovi. Svi su savršeno upotrebljeni, a dijalog je jako životan i vrlo često duhovit.

    Najbolji lik mi je Tris Sedmica. Jako mi svidio unatoč mani što je ovisnik o kocki. Maznuo je šurjaku tabakeru, a ženi ogrlicu, koji lik. I još si nadjene autoironičan nadimak nedostojan pravog kockara. Sve je oko njega simpatično i šaljivo da bi nekoliko stranica kasnije umro u dramatičnim okolnostima. Prvo se autor poigra s osjećajima čitatelja, a onda njegov leš/kapsa nastave dalje pridonositi radnji.

    Također mi se sviđa Colombova interpretacija Chica. Odigrao je dosta bitnu ulogu, a osim toga je prikazan kao veseli debeljko koji se brzo svidi ljudima i lako sklapa prijateljstva. Bome se nalopatao ugljena u kotlovnici, ali se zato i skompao s ložačima. Nije svako zlo za zlo.

    Unatoč dosta velikom promašaju u vidu predvidljivosti, smatram da su likovi i dijalog dokazali da Colombo ima duha.  Kad sve zbrojim i oduzmem ovo ima puno više dobrih strana nego loših.

    03.06.2018
    15:30:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    29.11.2018
    08:59:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Lagano stivo.

    17.12.2018
    16:48:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Lagano, nasilu, isforsirano i neuvjerljivo.

    19.06.2019
    17:14:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    21.01.2020
    14:15:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1576
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum