Indijanska zemlja

Zagor

ZG SD 36/37 | 188 str.

Na povratku u Darkwood, Zagor i Chico prolaze kroz Georgiju, američku državu u kojoj se nalaze Cherokee, indijansko pleme i Satko, Indijanac koji je ujedno i advokat. Zagor već na početku epizode može da vidi da nisu svi Indijanci toliko sretni kao oni što stoje pod njegovom zaštitom u Darkwoodu, ipak i na drugim mjestima ima ljudi koje se bore za njihova prava, mada na nešto drugačiji način nego što je to naš junak navikao.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*8

S*7

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanska zemlja
    ZG SD 36
  • Lažna optužba
    ZG SD 37
  • Zemlja Čirokija
    ZG VEOP 69

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La terra dei Cherokee
    ZG SR 372
  • Falsa accusa!
    ZG SR 373

ZANIMLJIVOSTI

  • Cherokee je jedno od najznačajnijih indijanskih plemena iz grupe Iroquoian-govornika čija se izvorna lokacija nalazila u Tennesseeju i Sjevernoj Karolini, prostirali su se također i po susjednim krajevima Južne Karoline, Georgije, Alabame i Virginije. U kasnijem periodu Cherokeeje nalazimo i po državama Arkansas, Kansas, Kentucky, Oklahoma i Teksas. Naziv Cherokee po Swantonu (John Reed Swanton) došlo je možda od Muskogee naziva 'tciloki’ u značenju "people of a different speech", to jest ‘ljudi’ ili ‘narod drugačijeg govora'. Muskogee pripadaju porodici Muskhogean a Cherokee irokeškoj porodici, tako da ih nikako nisu mogli razumjeti. Cherokee sami sebe nazivaju Ani'-Yűn'-wiya', ‘pravi ljudi’. Podijeljeni na 3 grane: Lower, Middle i Over-the-Hill. Postojalo je i više bandi, glavne su: Atali, Chickamauga, Etali, Onnontiogg i Qualia. Današnje savremene grupe Čerokija, inače federalno priznate, poznate su kao : Cherokee Nation of Oklahoma, United Keetoowah Band of Cherokee Indians (Oklahoma) i Eastern Band of Cherokee Indians (North Carolina). Pleme Echota Cherokee priznala je samo država Alabama. Istorija Cherokee poznata je od dolaska De Sota koji prolazi njihovim područjem 1540. Već 1684. oni sklapaju prvi ugovor s Englezima iz Caroline. To je prijateljski ugovor koji traje do Yamasee War-a 1715-16. i opet do rata 1759-61. Za Američke Revolucije Čeroki su na strani Engleza, mir je učinjen sa Sjedinjenim Državama 1785. Ovaj rat stajao ih je 25% populacije. Na 'Stazu suza' Cherokee polaze 1835. smješteni su na područje Indian Territory, današnja Oklahoma. U Oklahomi oni i Choctaw, Seminole, Creek i Chickasaw dobivaju naziv 'Pet civiliziranih naroda' ('Five Civilized tribes'). Pleme Čeroki postalo je 'Cherokee Nation'. Osim u Oklahomi dio Čerokija živi u North Carolini na rezervatu Cherokee ili Qualla koji se prostire na pet okruga Cherokee, Graham, Jackson, Macon i Swain. Po popisu od 1990. čak 308,132 osobe izjasnilo se u Sjedinjenim državama kao Cherokee, ipak punokrvnih je tek 15,000. Cherokee kroz istoriju asimiliraju razne narode i plemena, kako druge Indijance tako i bijelce, a crnce posebno. Od gore navedenog broja na Cherokee rezervatu u North Carolini živi preko 10,000 Indijanaca. Brojni Cherokee-Indijanci danas također žive rasipani po raznim američkim državama gdje su formirali razna Cherokee-plemena.
  • Indijanski advokat Satko po prvi put se pojavljuje u istoimenoj epizodi, broj originala 45-46 (LUZEX 83-84).
  • Epizoda je u originalu po prvi put objavljena u Italiji 1996. godine.
  • Pravi naslov epizode bi trebao da glasi “Zemlja Cherokeeja”.

Danas su u Carrollu Cherokee dobili još jednu bitku, razriješivši ko zna koju zavjeru po redu... No nad njihovom zemljom još uvijek se nadvija prijetnja nas Amerikanaca... Nas, onih necivilizovanih.

Stradanje naroda je staro koliko i sam svijet, već od samog početka je vladalo pravilo da jači vlada. Nekada mnogobrojni narodi su nestali ili postali manjina u državama u kojima danas žive, ima dosta primjera. Međutim, govoreći o američkom kontinentu, prvo što nam padne na pamet su Indijanci. Još od oficijelnog otkrića kontinenta, bijeli ljudi su malo po malo osvajali prostore nove zemlje služeći se svim mogućim sredstvima. Teško je reći da li su Indijanci ti koji su imali pravo na tu zemlju, i oni su narod koji su nekada davno došli na ovu teritoriju, jer ne treba zaboraviti da porijeklo čovječanstva ima korijene u Africi, sve ostalo je osvojeno ili naseljeno sa vremenom. Ipak u novijoj istoriji stradanje Indijanaca je jedan od glavnih primjera terora nad ljudskosti. Prije nekoliko desetina godina većina ljudi u svijetu je zamišljala Indijance kao odrpance i divljake, zle ljude koji sa čudnim uzvicima napadaju časne i poštene bijelce. Tom uvjerenju su doprineli razni filmovi i knjige, u kojima su se veličali pojedinci kao heroji, nepobjedivi revolveraši i borci za pravdu. Pogotovo u filmovima gdje su Indijance glumili najružniji bijelci sa nekim tamo opasnim facama premazani bakarnom bojom, ostavljali su strah i gađenje na gledatelja. Prije nekog vremena nije postojao internet, jedan normalan čovjek je upravo na osnovu tih medija donosio prerane zaključke o onome što mu je bilo servirano da gleda. Borba Indijanaca za slobodu i za zemlju za koju su mislili da im pripada, trajala je vijekovima, ipak na kraju se nije moglo pobijediti jačeg i pametnijeg protivnika.

Sequoya

Pored toga što su mnogi vjerovali da su Indijanci divljaci, nesposobni da se civilizuju i lišeni svake inteligencije, bilo je dosta primjera gdje su dokazi upravo suprotno govorili. Jedan od najboljih primjera je Sequoya (1760-1843) , Cherokee po majci, bijelac po ocu. On je upravo jedan od ljudi koji su se na civilizovan način borili za prava svoga naroda, ne samo tako da jurišaju sa lukom i strijelom i skidaju protivnicima skalpove. On je čovjek koji je izmislio indijanski alfabet, mješavinu poznatih pisama i novih simbola. Sequoya je vodio rat na svoj način, upravo tako kako je bilo efikasnije nego su upuštati sa nadmoćnijim protivnikom u borbu prsa u prsa. S obzirom da su stvaranjem sopstvenog pisma Cherokee počeli i da izdaju svoje novine, to je bio znak za mnoge ljude da Indijanci nisu ljudska podvrsta, te da su sposobni kao i svi drugi ljudi da se civilizuju i da imaju kulturu koju treba respektovati. U ovoj epizodi moglo se vidjeti da su bijelci tako nešto gledali kao pravi problem, upravo su pokušavali da smaknu sve dokaze da su i Indijanci civilizovan narod poput njih.

To je sigurno bio pravi način da se zadrže određena prava i izbori za neke stvari i smanji šteta koja je nanijeta indijanskom narodu, sigurno mnogo bolji način nego borba oružjem. Ako stvari postavimo tako, može se reći da je borba Sequoye i Satka mnogo efikasnija od one Zagorove. Bijeli ljudi su to znali, zato su pokušavali da naprave smicalice takvim ljudima i da ipak na kraju dokažu da su i oni divljaci poput drugih Indijanaca. Samo na taj način mogli su da im uzmu zemlju i liše ih svih ljudskih prava. Jedan dio bijelaca je stvari vidjeo kakve jesu, pogotovo neki novinari su pokušavali da pomognu Indijancima tako što su pisali članke u novinama i pokušavali da prikažu pravu sliku ovog naroda. Turner, novinar u ovoj epizodi, je jedan od tih ljudi. Nije bilo jednostavno boriti se na taj način, pogotovo bijelci koji su pokušavali da pomognu bili su prozivani kao izdajnici svoga naroda i živjeli su u opasnosti za vlastiti život. Neki od njih, kao Turner, htjeli su da prikažu istinu po svaku cijenu, ne obazireći se na opasnost koja im prijeti. Čini mi se da je takvih bilo ipak malo da bi se moglo nešto više napraviti, a vjerovatno glavni problem je i to što su američki predsjednici većinom bili neprijateljski nastrojeni prema Indijancima, odobravali su njihovo proganjanje i istrebljivanje.

Sequoya u ovoj epizodi

Kao što sam rekao, najveći trn u oku su upravo bili ljudi poput Sequoye i Satka, ljudi koji su pokazivali da i Indijanci nisu divljaci kakvim ih se smatra. Satko, advokat Indijanac, je ovdje još jednom na pravni način pokušao da se izbori za prava, mada taj način se pokazao efikasan samo do neke mjere, bila je potrebna pomoć nasilja da bi se stvar istjerala do kraja. Kada već pričamo o nasilju, taj dio je morao još jednom da preuzme Zagor na svoja leđa. Inače, Zagor je u ovoj epizodi tek sporedna uloga, čovjek koji pokušava na svoj način da pomogne pravim borcima da bi došli do cilja. Nekako mi se čini da jedno bez drugog ne ide, borba preko suda i nasilje su usko povezani i moralo se kombinirati da bi se ostvario primarni cilj. Danas, mnogo vremena kasnije, još uvijek je tako da se batina upotrijebi tamo gdje riječ ne pomaže, što možemo vidjeti i na aktuelnim primjerima kako USA sprovodi svoju politiku.

Nekada davno je stari Cherokee svome unuku ispričao jednu životnu istinu:
- U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka, kao borba izmedju dva vuka, u nutrini svakoga od nas. Jedan vuk predstavlja zlo: predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam...
Drugi vuk predstavlja dobro: predstavlja ono sto pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje i vjeru.
Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih rijeci, te ga zapita:
- Koji vuk na kraju pobijedi?
Stari Cherokee odgovori sa smeškom na svojem starom licu:
- Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš...

Burattini se ovdje dohvatio jedne teme koja je podtemeljena istorijskim činjenicama. Očigledno da nije ništa zbrzao kada je pisao scenario, mnoga prepričavanja su istinita, pogotovo ona od Sequoye. Napisao je izuzetno duge tekstove, tako da se može komotno reći da za čitanje ove epizode treba duplo više vremena nego u ostalim Zagorovim stripovima sa istim brojem stranicama. Moglo se primjetiti kako se odiseja bliži kraju da su škakljive teme, kao one o robovima crncima i ova sada, podvukle raznovrsnost Zagorovog svijeta i pokazale još jednom da naš omiljeni junak obrađuje sve moguće teme, od fantastike do realističnih događaja. Naravno, na fanovima je da odluče šta im se više dopada, mada ja volim podjednako sve žanrove, važno je da su napravljeni na jedan dobar način.

Chiarolla je od devedesetih bio dio novog vala crtača, često je imao dobre scenarije poput ovog i “Sedam gradova Cibole”. Njegov specijalni način crtanja donio mu je mnoge kritike, mada ima još uvijek i onih koji gotive njegov crtež. Na početku svog rada na Zagoru bio je mnogo bolji i efikasniji nego danas kada previše eksperimentiše sa proporcijama likova. Meni bi bilo draže da su nekim epizodama povjereni drugi crtači, sigurno bi utisak ove i drugih priča bio još jači nego što jeste. Zamjerka Ferriju je što ovdje nije napravio nešto novo, dao nam je naslovnice koje se ne ističu. Mogao i morao je iskoristiti momenat i staviti na naslovnicu Sequoyu, koji je važna istorijska ličnost i jedan od glavnih likova u ovoj epizodi.

Ova epizoda je predpriča za jednu još bolju epizodu, “Dugo putovanje”. Realizam i istorijske činjenice su bili jedno dobro osvježenje u nizu mnogih avanturističkih epizoda.

Naprijed

ZG SD 34/35 Strah nad rijekom

ZG SD 38/39 Izgubljeni sin

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    8, 9, 6, 6

    Burattini se sve više počinje uguravati pored Bosellija, pa hvala Bogu da to čini sa solidno-dobrim pričama. I da , Chiarolli bi bilo bolje da je zadržao prvobitni stil premda će mu svi radovi do novog stoljeća biti loši.

    17.11.2010
    16:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    18.11.2010
    11:03:00 sati
    split85
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 76%

    10, 8, 5, 7

    Vrlo dobra prica,jako je cijenim.

    20.11.2010
    01:18:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    23.11.2010
    23:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Obožavam čitati stripove koji su inspirirani stvarnim ljudima. Cherokee su zakon. Nekad davno sam čitala nešto o njima ali to je bio neki površan tekst. Tek sam uz ovaj broj Zagora shvatila da su stvarno bili progresivini.

    Slažem se u vezi s naslovnicama. Zbilja su neupečatljive, prvu bi nazvala "Traganje za kriumčarima alkoholom 156" a drugu "Tuča u birtiji koju je izazvao Chico 467". Stvarno je mogao staviti Sequoyu.

    09.01.2011
    22:34:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 6, 7

    Malo zamorno za čitanje, puno vremena mi je trebalo da pročitam ovo.. Inače, sasvim solidna epizoda sa stvarnim ličnostima.. Slažem se apsolutno da naslovnice nisu bog zna što, moglo je i trebalo je to puno bolje.. A Chiarolla..  Podnošljivi je u ovim epizodama donekle, mada mi se njegov stil u najmanju ruku nikako ne sviđa.. Ali kažem, s obzirom na kasnije epizode koje je on crtao (Ludens) ovo se još i dade čitati..

    16.01.2011
    14:16:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Najveća vrlina ove epizode je to što je zasnovana na istorijskim činjenicama i što se ponešto može i naučiti. Čiroki su očigledno drugačiji od ostalih indijanskih plemena, i drugačije se bore za svoj opstanak što priči daje posebnost. Satko je jedan od zanimljivijih Zagorovih prijatelja upravo iz gore navedenih razloga. Crtež Chiarolle mi se ne dopada posebno kao ni naslovnice. Ali ovu bi epizodu valjalo pročitati!

    28.01.2011
    22:47:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    10.04.2011
    17:09:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Bure je ovdje stvarno bio u formi, napisao je jedno 10-ak vrlo dobrih/odličnih epizoda za redom. Čak mu je i ova epizoda ispala prilično napeta i uzbudljiva unatoč činjenici da ima brdo teksta. Odlično je uklopio povijesne ličnosti i pozadinu, akcije i napetosti ne manjka (npr. dok čeka u Zagora u sudnici), a likovi su upečatljivi i imaju karaktera. Jedina slabija strana je Chiarolla, a Ferri je nacrtao odlične naslovnice samo što su motivi tribali biti bolji. Očito je da su ovo neke casual zamjenske naslovnice napravljene tko zna kad i tko zna u koju svrhu, jer za ovu epizodu sigurno nisu. Zato samo devetka.

    26.05.2011
    14:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Dobro odrađena tema s predrasudama.

    31.05.2011
    15:32:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Dobra epizoda, po kojoj bi se mogao i film snimiti. Chiarolla je dobro odradio posao, iako mi on nije omiljeni crtač, ovde je bio podnošljiv, čak i dobar. Naslovnice su dobre, iako nemaju tesne veze sa pričom.

    29.07.2011
    01:32:00 sati
    writer
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 4, 7

    Priča/scenarij su dosta dobri, crtež loš do jaja a uvezi naslovnica se slažem sa groficom Varga. Stvarno me dobro nasmijala sa svojim komentarom za naslovnice, legendarno ha ha.

    18.08.2011
    14:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ovo nije lose, jer sam stvarno ocekivao veliko sranje, a ispalo je ok.  Neki elementi ove price me podsjecaju na Kenovu epizodu "Ubistvo u Washingtonu"... naravno, ova epizoda nije zanimljiva i dobro napisana kao ta od Berardija, ali u Zagorovom smislu, ipak je prosjecna.  Chiarolla je ovdje podnosljiv, dok Burratini nekako jedva sastavi gomilu kliseja u jednu pricu.  Naslovnice su ok, vise nego dobre.  Satko mi je uvijek bio zanimljiv lik, i svaka njegova pojava u ovom serijalu je dobrodosla.  Kraj price mi se puno svidja, ali ipak bi volio da je scenarij mali vise inteligentniji nego ovo.  Kao sto sam vec rekao, za Zagorovo serijal, moglo je biti i gore.  Dosta zabavno.

    24.11.2011
    00:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    E radi ovakvih priča volim Zagora. Kad vam usred čitanja dođe bijes prema ljudskoj okrutnosti i nepravdi, pa svim srcem navijate za svog junaka da ispravi zlo i donese pravdu. Chiarolla je ovdje odličan, kasnije se stvarno pokvario, trebao je zadržati ovaj stil crtanja. Naslovnice su prosječne, ali "Indijanska zemlja" ima nešto.

    14.03.2012
    03:41:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 7, 5

    Inače imam predrasude prema Burattinijevim epizodama, al ova je dobra i poučna.

    09.05.2012
    23:59:00 sati
    konj87
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    7, 3, 7, 6

    Dobra priča. Sviđaju se mi povijesne činjenice ali sve je loše urađeno. Najglupije mi kada zlikovcima plan u potpunosti uspije a onda jedan od negativaca razveže ruke Satku, da bi mu stavio njegovu majicu. Pa zar ga nije mogao prvo upucati a tek onda se stim zajebavati!? Mislim kojih li idiotskih negativaca. Ovo ti stvarno pokvari priču koja bi bez tih gluposti mogla biti vrlo dobra.

    20.05.2012
    22:50:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Uživancija. Negativci su odlično nacrtani i okarakterizirani, žao ti bude što svi pocrkavaju u ovoj epizodi.

    20.06.2012
    17:54:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    Odlična epizoda i povratak Satka!! Samo Chiarrolin crtež....živi užas! Ipak, lijepo je nacrtao Satkovu ženu Lindu. :)

    07.09.2012
    10:08:00 sati
    macca1985
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 69%

    6, 8, 7, 6

    Iako mi je prvi dio bio naročito na momente dosadan i naporan. Nije se bas čitalo povijesne dogodovštine, bez imalo akcije, drugi je dio to ipak relativno ublažio. Tako da na kraju imamo jednu solidnu epizodu. Napetost je izražena u zadnjih 30-tak stranica. Crtež solidan- pogotovo je lijep krajolik, ulice, interijer. Dok glavni likovi i nisu bas u rangu očekivanja. Naslovnice nista posebno, trebao se i morao Ferri ipak bolje potruditi. Prva se mogla upotrijebiti za bilo koju drugu priču s indijancima, a druga ipak ima veze s tučnjavom iz prvog dijela priče.

    23.11.2012
    08:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    10, 9, 5, 7

    24.03.2013
    11:38:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 44%

    7, 3, 4, 2

    Ove epizode vezane uz Satka i Cherokeeje imaju potencijala, ali su iz nekog neznanog razloga uvijek nasmrt dosadne, pa tako i ova. Negativci su isti kao u maltene svim Buretovim pričama; beskrupulozni odvratni prljavi gadovi čiji je jedini razlog življenja to što će krvavo skončati na kraju epizode. E da, i priča je dosadna, usprkos svim povijesnim detaljima.

    Chiarolla ovdje 10x gori nego u svom prvijencu. Likovi ne liče ni na šta, i sve izgleda tako prljavo i razmazano. Naslovnice dosadne i sterilne, a motiv ove druge je već jednom bio iskorišten.

    14.09.2013
    18:25:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    10, 9, 7, 2

    Burattini me ovdje pozitivno iznenadio. Priča zanimljiva, a i scenaristički odlično odrađena, što nije baš česta pojava kod Burattinija. Chiarolla većinom loš. Samo ponegdje je na razini prethodnog rada, "Sedam gradova Cibole". Previše je to nejasan i mrljav crtež za moj ukus. Naslovnice najgori dio i kao što je netko već napisao, kao da su stavili neke rezervne, koje su unaprijed nacrtane za slučaj da zatrebaju. Nedovoljno su atraktivne, a druga i potpuno promašena. Prava je śteta što ovakva priča nema bar jednu efektnu i prepoznatljivu naslovnicu.

     

    07.01.2014
    22:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    14.05.2014
    14:53:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 41%

    5, 3, 4, 5

    Prica bi mogla i bolju ocjenu dobiti,al gledajuci sve u svemu,kako je izvedeno,preocajno.Scenario totalni corak. Uzas.  Crtez,neponovilo se.

    11.06.2014
    19:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    7, 7, 3, 7

    Solidna epizoda koja dobija na težini zbog Sequoye.

    23.09.2014
    14:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična Burattinijeva priča.Glavni lik Satko i njegovi suplemenici moraju se boriti za vlastiti opstanak i zemlju,ovaj puta ne puškom već pravosudnom borbom.Naravno,tu je i Zagor koji će svojim šakama poštambiljati lica zlikovaca.
    Radnja fino teče dinamičnim kronološkim smjerom uz tek jednu retrospekciju,Zagorovo prepričavanje kako je vratio kovčezić sa dragocjenim dokumentom iz ruku bandita.Važnost kovčezića tj. Njegova sadržaja saznajemo iz međusobnih razgovora Satka i nekolicine njegovih suplemenika na početku priče.
    Radnja se potom premješta u sudnicu,gdje pratimo spletke glavnog negativca i njegove klike u nastojanju da se domognu indijanske zemlje.Odlično su ubačeni istiniti povijesni događaji kojim Satko prepričavajući ih u sudnici pokušava kupiti vrijeme Zagoru.Odlično je ubačeno i širenje društvene svijesti među Cheeroki indijancima i jedna slavna povijesna indijanska ličnost.
    To se nije spominjalo u ranijim epizodama sa Satkom,ovdje se Burattini doista potrudio i proučio njihovu povijest.Grade svoja naselja i škole,imaju svoje pismo i abecedu,izdaju novine,postali su dio civiliziranog svijeta.Burattini im je u ovoj epizodi dao jednu pobjedu,dao je nadu i njima i čitateljima,ali povijest je bila neumoljiva.Znamo kako su završili Cherokee indijanci,znamo za Put suza,povijest i bijeli osvajač su prema njima bili nemilosrdni.
    Likovi su plošni i polarizirani,imaju unaprijed zadane karakteristike,ili su dobri ili zli.Nema karakternog mijenjanja likova tokom radnje,svako igra svoju namijenjenu ulogu.Pravedan,nepotkupljiv i pošten sudac i isti takav novinar.Sa druge strane zli likovi,pokretači radnje,organizatori spletki ne mijenjaju se ni kad im se kraj bliži.I dobri i zli likovi prolaze kroz razna iskušenja i ostaju isti.

    14.02.2015
    08:00:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 76%

    10, 9, 4, 7

    Burattini je potpuno pogodio i napravio odličnu epizodu, pročitao sam je u jednome dahu unatoč lošem crtežu. Tema o nepravdi prema indijancima obrađivana je puno puta ali nikada mi nije dosadno čitati o tome sve dok je predstavljeno na kvalitetan način. Prvi dio sa prepucavanjem oko zemlje indijanaca možda i nije najzanimljiviji ali se mora priznati da je uloženo puno truda sa svim onim istinitim povijesnim činjenicama. Zato je u drugome dijelu sve obilno nadoknađeno kada na scenu stupa Lancaster i njegova urota protiv indijanskog odvjetnika. Lancaster je gnjida koja ne preza ni od čega i sve svoje probleme rješava novcem, tj. kada god je potrebno netko drugi obavi prljave poslove za njega. Zato mi je drago da je završio tako kako jest, ne bi bilo fora da ga je ubio Zagor ili Satko i veću težinu ima kada to napravi njegov plaćenik koji je trebao postati žrtveno janje. Zanimljiv je i lik novinara Turnera za kojega sam ispočetka mislio da će podleći namještaljci ali se pokazao kao nepotkupljiv čovjek kojega zanima samo istina, bez obzira kakva ona bila.

    Najslabiji dio je svakako crtež Chiarolle, ovo je napravio puno slabije nego svoj prvijenac o Ciboli. Krajolici još mogu proći ali likovi su vrlo loši, pogotovo se to primjećuje u scenama tučnjave kojih je bilo prilično. Naslovnice solidne iako se ne može sa sigurnošću reći da su rađene upravo za ovu epizodu. 

    14.05.2015
    21:36:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Nastavlja pad kvalieta nakon Osvete Vudu u jos jednoj, vec trecom za redom, prosjecnoj epizodi. Indijanska zemlja je predvidljiva prica o predrasudama i nepravdi prema indijancima. Ovoga puta su Cherokee meta neskrupuloznih bijelaca koji hoce da im otmu zemlju sa prljavim metodama. Zagor srece starog poznanika Satku a i istorijskog lika Sequoyu. Ali nazalost istorijske cinjenice nisu u stanju da prikriju banalnost ove price.

    Indijanska zemlja je jednostavna misterija puna kliseja. Od sablonskih karaktera do lako predvidenih preokreta. Najveca predrasuda ove price je moja prema Buretu a nazalost on je ne uspije promjeniti. Vec po obicaju Burattini sve detaljno objasnjava i prepricava a i prerano pokaze svoje karte. Kritika ide i Chiarolli koji je nakon izvrsne Cibole vec naveliko pao sto se tice kvaliteta. Crtez je jako zbrzan, previse taman i nasvrljan do granice karikature. Veoma lose. Naslovnice nemaju puno sta sa pricom a pri tome su i dosadne.

    Mozda malo pretjerum u kritici. Prica nije dno dna, ima i bice puno gorih. Ali ova epizoda na mene nije ostavilabas nikakav utisak. Niti je uzbudljiva, niti zabavna. Samo naporna. Cisti prosjek koji bi mozda malo bolje proso u losijem drustvu. U kontekstu ove vrhunske odiseje ovaka dosada nije vrijedna vecih ocjena.

    23.03.2016
    00:33:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    21.07.2016
    17:00:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    11.10.2016
    21:11:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Dobra epizoda i dobar uvod za jos bolju "Dugo putovanje"!

    Chiarolla dobar,naslovnice su prosjek,prva je ok druga brzveze!

    20.11.2016
    16:54:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    I dan danas se sjećam neugodnog osjećaja kada sam kao osnovnoškolac kupio ovaj strip, otvorio ga i onda ugledao Chiarollin crtež. Čitao sam i prije toga "Sedam gradova Cibole" i dok mi je tamo zbog izvanredne priče i scenografije bio koliko toliko prihvatljiv, ovdje sam ga jedva progutao.

    Priča je tipična burattinijevska, prepuna racionalizacije, spisa, propisa, suđenja, administracije i njemu omiljenog detektivluka.

    Prva epizoda još i nekako, ugledali smo Satka nakon toliko godina, upoznajemo njegovu situaciju, probleme sa pokvarenjacima koji mu žele na prijevaru oduzeti dom i zemlju u kojoj živi. Zagor upada u tu situaciju, bori se s vremenom i na kraju u zadnji čas spašava stvar. Onda dolazimo do druge epizode u kojoj, umjesto da proširimo vidike i odmaknemo se od tih sitnih spletki, opet vidimo Zagora u detektivskoj ulozi gdje mora uhvatiti krivca za zločin kojeg Satko nije počinio i svo uobičajeno šarenilo koje ide s time. Usred svega toga imamo jednu dosta zanimljivu sekvencu sa Sekvojom i na kraju vidimo Satkovu ženu i djecu, ali sve je to onako usput jer je glavnina prostora otišla na već ranije spomenute stvari.

    Također je Burattinijev način pisanja suhoparan, ti likovi su opet na granici karikature, pogotovo zločinci, ovi dobri su opet nekakve teške dobričine, ajde sudac je malo "sivkast" itd. Dijalozi su tu da prenesu informacije, nema tu neke šanse da se uživiš u likove kao npr. u prošloj Colombovoj priči.

    21.12.2016
    20:42:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Ideja za priču je dobra, ali nisam siguran koliko je "zagorovska". Sa druge strane, scenario je dosta nategnut, radnja se odvija "na preskok" i ne popravlja pomenuti utisak "nezagorovske" priče. Komotno je ceo strip mogao da se pretoči u polu-dokumentarni film bez ijedne tuče. Akcija kao da je nakalemljena tek da bi smo se podsetili da čitamo strip o Zagoru.

     

    Crtež i nije tako loš, možda najbolji od Chiarolle. Akciju, sudnicu i lica uštogljenih belaca jako lepo prikazuje, dok su glavni likovi (Zagor, Čiko, Satko) uglavnom neprepoznatljivi. To bi u Darkvudu bili nedopustivo, ali ovde nekako može da prodje.

     

    Naslovnice nemaju veze sa radnjom stripa, posebno prva naslovnica.

    18.12.2018
    13:50:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    6, 6, 1, 10

    Napokon na naslovnici Indijanci koji su odjeveni po pravilima vlastitog plemena, a ne neki polugoli divljaci. Crtež? Da, postoji.

    19.06.2019
    17:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    21.01.2020
    14:16:00 sati
    goghy
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 68%

    9, 9, 3, 5

    Jako mi se je svidjela priča, jer je uključivala i povijesne osobe i događaje.
    Naravno u prvi plan stavljam Sequoyau, koji je bio prisutan u ovoj priči kao lik.
    Sama priča je tipična borba indijanaca za svoja prava i teritorij,
    Prisutan je ovdje i Zagorov prijatelj Satko, koji je ovdje bio žrtva zavjere lokalnog moćnika i njegovih interesa.
    Najslabije u ovoj priči su naslovnice i crtež Chiarolle koji je kriminalan.

    16.10.2021
    16:32:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Ne znam što predstavljaju ove naslovnice. Kao da su nacrtane za zalihu, u slučaju da im u SBE zatrebaju. Nemojte me krivo shvatiti, nisu loše, ali nimalo ne iskazuju bit epizode 

    Chiarolla ima svoj specifičan stil koji se mnogima, opravdano, ne sviđa jer stvarno odskače od svih klasičnih crtača na koje smo se navikli kroz godine čitanja Zagora. Ovdje je, ipak, jako dobar. Zna prikazati ovakve realistične događaje i stvarno vrhunski crta Indijance.

    Ovdje važnu ulogu igra Satko, indijanski odvjetnik koji se bori za prava svojeg naroda. Pokazuje Zagoru da Indijanci nisu svuda jednako "zaštićeni" i da u većini Amerike ljude živo boli briga za njih. Između ostalog, upoznajemo se pobliže i sa tradicijom Cherokee Indijanaca.

    - U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka, kao borba izmedju dva vuka, u nutrini svakoga od nas. Jedan vuk predstavlja zlo: predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam...
    Drugi vuk predstavlja dobro: predstavlja ono sto pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje i vjeru.
    Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih rijeci, te ga zapita:
    - Koji vuk na kraju pobijedi?
    Stari Cherokee odgovori sa smeškom na svojem starom licu:
    - Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš...

    Morao sam ovo iskopirati jer možda spada u top 10 citata koje sam ikada pročitao. Genijalno.

    Temelj epizode jest borba Indijanaca za svoja prava i, naposlijetku, svoju egzistenciju. Ovdje vidimo i da se Zagorov serijal blago modernizirao i približio povijesnom tijeku događaja koji će svoju kulminaciju imati u prvom maksiju. Odlično je ovo lagano ubacivanje realizma u Zagorov svijet. Prikazuje nam sve događaje u ljudskijoj perspektivi koja nam je svakako bliža od raznih znanstveno-fantastičnih elemenata koje možemo zamisliti samo u najluđim maštarijama.

    Vrlo dobro, šteta da nije sve to bilo malo pomnije razvijeno. Ipak, dobili smo i dostojan nastavak.

    04.03.2022
    18:18:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • peropero

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    10.01.2024
    21:25:00 sati
    peropero
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Ova epizoda samo zbog ogromne kolicine povijesnih podataka i velikog Burattinijevog truda mora dobiti desetku u pricu. Prica temeljena na povijesnim cinjenicama, a uz o savrseno uklopljena u Zagorv svijet. Bas volim ovakve "indijanske" price koje se bave nepravdom nad njima. Ova je doduse dosta drugacija od ranijih prica sa slicnom temom pa i na originalnosti moze dobiti ekstra bodove. Drago m ije sto smo imali i jednu epizodu u sudnici. Odlicnu je intrigu Burattini ovdje napravio. Negativac je imao stvarno dijabolican plan kojim je htio napakostiti Satku i time se osvetiti za izgubljen slucaj, ali cim je Zagor tu, plan je naravno otisao krivim putem i Zagor je u potpunosti preokrenuo situaciju. Mozda je pocetak price bio malo pevise ubrzan, ali drugi dio je sve to nadoknadio s veoma uzbudljivim raspletom. 

     

    Chiarolla s dosta drugacijim stilom ovdje nego u "Sedam gradova Cibole". Ne samo da mu je tamo bio jasniji crtez, vec je i Zagora malo drugacije crtao. Ovdje je krenuo sa crtanjem Zagora s nesto duzom kosom. Meni je sasvim u redu i ovaj njegov stil. Sjecam se davnih dana da mi je bio cudan, ali kad sam se naviknuo na njegov stil poceo sam ga bas cijeniti. Ipak, ovoga puta devetka, na momente je malo se previse razmahao i za mene. :D Naslovnice su solidne. Steta samo sto nismo dobili neku sa scenom iz sudnice, to bi bas bila premija jer tko zna kad ce ponovno biti prilika za takvu naslovnicu, a uvjeren sam da bi se mogao izvuci veoma atraktivan motiv na tu temu.

    03.02.2024
    23:39:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Chemaco76

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Epizoda lišena visokih ambicija koja je zahvaljujući Burattinijevom scenariju i Chiarolinim crtežom izvukla maksimum. Mogao je Burattini bez suvišnog objašnjavanja stvari koje su previše očite, no dobro. Još jedna "Tex" epizoda u Zagorovom serijalu što, ponoviću, podržavam. Burattini je u jednoj epizodi istrijebio čitavo indijansko selo, dok u ovoj jedina žrtva crvene boje kože je otpadnik koji se prodao za kesu bombona. Nijedna nevina žrtva u epizodi, najveća šteta je par ranjavanja i batina (I can live with that). Podjela na pozitivce i negativce je jasna u ovoj epizodi, previše crno-bijelo da niko ne odstupi i zbog toga ne može biti maksimalna ocjena za scenario. Maksimalna ocjena za crtež, s druge strane, je obavezna jer mi je ovdje Chiarola još bolji nego u "Sedam gradova Cibole". Sviđa mi se njegov stil, ne zna se što bolje crta. Enterijer, eksterijer, krajolike, akcijske scene... Jedino mi Čiko malo previše odstupa od onog na kog smo navikli od drugih crtača, ali ajde.

     

    06.04.2024
    00:20:00 sati
    Chemaco76
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    Dobra prica ali Burattini je pomalo zamoran sa ogromnom kolicinom teksta s obzirom da je dvodelna epizoda u pitanju i sve detaljno objasnjava i prepricava i prerano otkriva svoje karte, tako da nema mesta iznenadjenju ili preokretu, pred kraj me je samo iznenadio sa poksuajem atentata na sudiju i obracunom izmedju Krouka i nalogodavaca, to je malo razbilo ujednacenost i jednoobraznost price i ucinila je malo zanimljivijom. Istorijske cinjenice su dobrodosle i interesantne, mozda su mogle malo bolje da se predstave, pogotovo u drugom delu price. U prvoj svesci imamo odlicnu scenu u sudnici i Satkovo izlaganje. Ali bogami dosta dugo sam ja citao pricu zbog hrpe teksta. Dobra prica koja priprema teren za jednu stvarno odlicnu pricu a to je maxi #2 Dugo putovanje. Tako da pohvale za Burattinija koji je odlucio da postupno uvede Cirokije i ponudi istorijski kontekst i sagleda celu situaciju unapred pre nego da nam odmah servira putovanje niz dolinu suza u Dugom putovanju. Chiarolla u nekim kadrovima jako jako los. U drugim je cak dobar. Nije mu ovo bio neki period. Ferrijeve naslovne vrlo dobre zanatski ali steta sto nisu idejno bolje povezane sa Burattinijevom i Chiarolilnom pricom. 

    04.06.2024
    03:01:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 6
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1163
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1068
    • Landersovi plaćenici
      Kod: TX SAGK 34b/35a
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1202
    • El Shatt - Fragmenti
      Kod: ALBUM UOJPS 1
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 940

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1798
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1771
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1716
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1713
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1691

      Aukcije

      Forum