Hellingen je živ!

Zagor

ZG SD 40/43 | 376 str.

Sjene su se nadvile nad Darkwood. Niz nemilih događaja navode Zagora da ustane protiv svog najljućeg neprijatelja... Hellingen sastavljen od atoma koji su bili razasuti po čitavom svemiru vratio se uz pomoć zlog duha Wendiga!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sjene nad Darkwoodom
    ZG SD 40
  • Specijalni agent
    ZG SD 41
  • Hellingen je živ
    ZG SD 42
  • Dvoboj u svemiru
    ZG SD 43

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ombre su Darkwood
    ZG SR 376
  • Agente Speciale
    ZG SR 377
  • Hellingen e vivo!
    ZG SR 378
  • Duello nello spazio
    ZG SR 379

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o šestom susretu Zagora sa Hellingenom
  • Mada je bilo za očekivati da će se Tiziano Sclavi vratiti kao scenarista ove priče budući je predhodni susret sa Hellingenom obavio maestralno tu ulogu je ipak preuzeo Mauro Boselli
  • Uvrštena je stvarna osoba u ovoj pustolovini. Agent Raven je Edgar Alan Poe. Poe u jednom trenutku kaže "Pym, gdje je moj Pym", riječ je o romanu "Doživljaji Arthura Gordona Pyma", koji se i poslije spominju, naime Poe opisuje ostalima kako on završetke svojih knjiga sanja, a svi snovi o Pymu mu završavaju sa velikim bijelim stvorenjem koje odjednom izbija ispred njegovih junaka. Roman i završava tom scenom. Također, u priči se pojavljuje gavran, motiv njegove istoimene poeme.

Prolog nam prikazuje nekoliko paralelnih događaja na različitim mjestima. Kroz ulice velegrada New Yorka dolazimo u krčmu gdje neki pjesnik prepričava svoje snove koji zvuče vrlo mračno i uznemirujuće. Na jednom drugom mjestu, vjerovatno negdje u svemiru pojavljuje se zli duh Wendigo koji razgovara sa jednim glasom. Taj glas je umoran i željan mira, no Wendigo ga je odlučio probuditi i pripremiti za njihovog zajedničkog neprijatelja.

Na samom ulasku Darkwood gdje se vraćaju Zagor i Čiko doćekuje ih neugodan susret, grupa trapera koje su poznavali probražena u kentaure napada ih. Borba je žestoka i već kada su skoro bili savladani od snažnih bića, Zagoru i Čiki dolazi u pomoć Heyoka koju uz pomoć svog luka i strijele poražava neprijatelja. Nakon borbe prijatelji prepričavaju prošle događaje i Heyoka objašnjava Zagoru zašto je u Darkwoodu. Njegovu ženu Liyu oteo je duh zla Wendigo, trag vodi u Darkwood.

U isto vrijeme na drugom mjestu , divljem neispitanom području Darkwooda susrećemo dva Zagorova velika prijatelja Pabla Rochasa i Doca Lestera. Njihova situacija nije nimalo sjajna. Zarobljeni leže na stolovima pripremljeni za strašne eksperimente. Prostorija u kojoj se nalaze okružena je čudnim instrumentima i strašnim rezultatima nekih prošlih eksperimenata. U prostoriju ulazi stvor šepajući, metalna noga viri mu ispod ogrtača. Maska koju ima na glavi neodoljivo podsječa na istu onu koju je nekada nosio veliki Zagorov neprijatelj Kralj orlova. Planovi mu nisu ni malo lijepi, dvojicu Zagorovih prijatelja želi preobraziti u kentaure. S njime u pratnji dolaze indijanci koji na leđima imaju krila. Strašna ceremonija započinje sa zlim smijehom ispod maske nepoznatog, no vrlo brzu biva prekinuta dolaskom novog zarobljenika. Tonka Zagorov krvni brat doveden je u u tajnu bazu skrivenu u ugašenom vulkanu. Doc i Rochas su oslobođeni, naime u međuvremenu Zagor je uspio pomoći Tonki i preodjenuvši se u krilate nakaze uspjeli su neprimjećeni ući u skrivenu bazu. Dolazi do velike bitke zarobljenika i krilatih nakaza koje su imale potporu kentaura. Zagor napada stvora sa zagonetnom maskom te ga obara na pod. Glas ispod maske vrlo mu je poznat. Skinuvši mu masku ne vjeruje što vidi. Pravi kralj orlova Ben Stevens leži na podu iako mu je Duh sa sjekirom davno oduzeo život. Obuzet mržnjom i ludilom Kralj orlova govori Zagoru kako se vratio u život isključivo kako bi mu donio prokletstvo i od Darkwooda napravio pakao, zapravo život mu je obnovio „učitelj“ i podario znanost kirurške vještine. Zagorove prve sumnje upućene su na Wendiga duha zla, no kralj orlova odmah negira tu tvrdnju i zatim umire od ruke svog čovjeka.

U prostoriji koja je ispunjena smrću uključuju se monitori na kojima se pokazuju razne slike. Prvo se prikazuje metalni kit koji potapa golemi jedrenjak, zatim veliki čelični div nalik Titanu kako razara Philadelphiu i na kraju Liya žena Heyoke koju muče demoni tame. Zagoru je u mislima ponovno Hellingenova slika. Kroz zvučnike se čuje metalizirani glas koji prijeti kao će pokoriti cijelu Ameriku. Dolazi do podrhtavanja tla, naši prijatelji bježe iz skrivene baze koja nestaje u eksploziji.

Na jednom drugom mjestu pjesnik kojeg smo vidjeli na samom početku priče dobiva pismo koje mu donosi žena Virginia. Nakon što je pročitao njegov sadržaj oblači se i sprema za daleki put. Na odlasku govori kako odlazi na „drugu stranu“. Iznad njega leti gavran koji ljudskim glasom govori pjesniku: „netko te traži!“. Pjesnik tjera gavrana i nastavlja put u dubini noći.

Večernji sati u Philadelphiji ne nose ništa dobro, ubojica iz gomile odnosi žrtve u samom centru grada te vješto bježi. Iste večeri sada već poznato nam lice spretno hvata ubojicu iz gomile, ne jednog već četvoricu! Monstruozna četvorka činila je svoje zločine pomoću specijalnih oštrica koje su im direktno ugrađene u ruke. Njihova misija je bila posijati strah i paniku ulicama Philadelphije. Tajanstveni pjesnik predstavlja se kao specijalni agent tajne organizacije “DRUGDJE” i govori kao mora pronaći Zagora.

Radnja se ponovno seli u Darkwood gdje Zagor nikako ne može potisnuti sjećanja jednog davnog događaja vezanog za profesora Hellingena. Iste noći vizija Hellingena poziva Zagora da dođe na brdo Naatan. U isto vrijema na drugom mjestu zli duh Wendigo “diže iz mrtvih” Hellingena koji iskorištava svoju prednost tehnologije i riješava se Wendiga.

Zagor sa prijateljima kreće na brdo Naatan gdje se uvlaći u nevjerovatnu borbu sa puppet masterom i njegovim lutkama. Tjekom borbe specijalni agent Raven napokon susreće Zagora i na svoje čuđenje prepoznaje u licu puppet mastera profesora Baltazara. Profesor Baltazar bio je vrlo cijenjen u krugovima znanosti, ali je umro davne 1797. Ravenu nikako nije jasno kako je sada živ. Na samrti Baltazar spominje tajnog “učitelja” i po drugi puta umire. Družina kreće prema crnom dvorcu koji je sagrađen na drugoj strani brda Naatan. Jedan po jedan upadaju u Hellingenovu zamku. Paralizirani čudnom zrakom stoje ispred Hellingena koji se trijumfalno smije.

Hellingenov plan je jednostavan i lucidan, pokorit će cijeli svijet počevši sa Amerikom. Svoj naum ostvarit će pomoći Akkronianskog admiralskog broda koji je skriven s druge strane mjeseca. Topovi su usmjereni točno na New York, krvavi čin trebao bi se dogoditi za 15 minuta. Zarobljenih tijela, ali slobodnog uma Zagor i prijatelji pokušavaju pronaći način da savladavju Hellingena. Liya dobiva na trik Hellingena, zli profesor ostaje zarobljen u umu pjesnika Ravena što Zagor iskorištava i ulazi u teleportacijsku kabinu zajedno sa Hellingenom. Završni dvoboj odvija se u Akkronianskom svemirskom brodu daleko u svemiru. Uz pomoć gavrana Zagor uspješno deaktivira topove i uključuje sistem samouništenja broda. Hellingen se odupire, ali ga otima zli duh Wendigo koji se ponovno probudio. U zadnji tren Zagor se vraća na zemlju dok Akkronianski brod eksplodira u svemiru.

Dolazi trenutak rastanka. Specijalni agen Raven stišče ruku Zagoru sa velikom dozom zahvale i govori mu kako bi volio znati njegovo pravo ime. Zagor mu odgovara “moje je ime Patrick Wilding”. Naravno Zagora zanima pravo ime agenta Ravena koji odgovara “ja se zovem Edgar Alan Poe”. Cijela družina se rastaje…

Hellingen sve gleda iz dimenzije kaosa iz koje nemože izaći bez odobrenja zlog duha Wendiga. Mržnja i zlo se ponovno sakupljaju i čekaju pravi trenutak!

Niz fantastičnih epizoda koje se odlikuju čistom fantazijom, horrorom i pustolovinom ovog puta nastavio je Mauro Boselli. Ne bih želio biti pre kritičan, ali osjetio se minimalan pad u samom scenariju u odnosu na Nolittu i Sclavia. Ipak u odnosu na svoje predhodnike treba naglasiti kako je Boselli unio veliku dozu ozbiljnosti i usudio bih se reči jedan viši nivo priče. Unošenjem stvarne ličnosti kao što je Edgar Alan Poe priča je dobila na ozbiljnosti i kvaliteti.

Naprijed

ZG SD 38/39 Izgubljeni sin

ZG SD 44/45 Tajna Redstonea

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Zanimljivo ali i prilicno konfuzno.....
    21.07.2002
    17:41:00 sati
    Colt
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Iako je priča malo isfurana, definitivno spada u samu kremu kada je u pitanju Zagor. Kvalitetu dižu dvije vrlo bitne komponente:

    1) prisustvo velikog broja junaka što doprinosi kompleksnosti priče (istina, donekle unosi konfuznost, ali...) i

    2) pojava majstora užasa Edgara Allana Poea (čiji sam fan postao nakon ovog stripa) zbog kojeg pomislite da je sav horror opisan u knjigama, filmovima i stripovima moguć i u stvarnosti.
    21.07.2002
    23:28:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    U dvije rijeci se prica moze opisati tj. nice try,pocetak je obecavajuci ali u odpetljavanju radnje logika je ostavljena s strane ,prica se pocinje oduzivati bez razloga i kraj je vise nego slab!

    Kao sto rekoh nice try Boselli.
    23.07.2002
    17:26:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Prvi deo je stvarno super, ostatak je totalno glup.Sve u svemu scenarista je morao mnogo vise da se potrudi.
    23.07.2002
    22:01:00 sati
    djnd
    uredi
  • Leopold_IV

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Fantastican serijal.
    24.07.2002
    21:08:00 sati
    Leopold_IV
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLICNO!!!
    25.07.2002
    00:50:00 sati
    comicman
    uredi
  • dd fan

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Penjao se Boselli,penjao,ali ipak nije uspeo da stigne ni do kolena Nolitte niti Sclavija.Ali ipak,Hellingen je Hellingen tako da ovaj strip treba da procita svaki istinski ljubitelj Zagora.Ako nista,a onda zbog Ferrijevog crteza kojeg kasnije ima sve manje i manje...:(
    25.07.2002
    01:55:00 sati
    dd fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    (3, 3, 7, 6), prvobitna ocena.
    Ubedljivo najgori Bosseljev Zagor. Ne znam cemu sva ova cetiri stripa. Ferri je na granici izdrzljivosti. Stampa je u prva dva broja ocaj. Prica nikud neide. Totalna konfuzija. Nazalost, Bosseli se u direktnom okrsaju sa Nollitom i Scalivijem nije pokazao. Ma dao sam mu i preveliku ocenu.
    27.07.2002
    22:11:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Užas, patnja, katastrofa i pljunak u lice Sclaviju, koji je sa remek djelom "Demoni Ludila" veličanstveno stavio tačku na lik Hellingena. Ova epizoda je potpuno nepotrebna, priča je bez osnove, konfuzna, puna posiljene fantastike i gubi se u moru likova, koji bi ionako trebali ostati u grobu zajedno s Hellingenom.
    Definitivno najlošija Zagorova epizoda svih vremena.
    30.07.2002
    19:39:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    PROBLEM 1: Sparivanje Hellingena i Wendiga.
    PROBLEM 2: Pokušaj da se udrobi štoviše likova i podzapleta u što manje prostora, što donekle funkcionira u početku ali poslije ne
    PROBLEM 3: Ferri. Sorry ljudi ali ovo nije ono što se očekuje od tako karizmatične figure.
    03.08.2002
    18:42:00 sati
    Billy
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    lose
    03.08.2002
    20:48:00 sati
    German
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    solidno
    05.08.2002
    17:15:00 sati
    mturk18
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Ovu priču "spašava" pojava Agenta Ravena,koji onako zagonetan potpuno zasjeni Zagora.Svaka čast scenaristima što su ga ubacili.Priča je prekonfuzna,preambiciozna(previše je likova) a mutacije trapera su poprilično morbidne pa me to sve skupa malo smeta.Sviđa mi se pojava Heyoke i Wendiga,oduvijek sam volio ono amlo fantazije i nadprirodng u Zagoru a ne klasiku sa švercom vatrene vode i sl.Crtež nije baš nešto,vidi se da deda Ferri popušta.
    05.09.2002
    23:21:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    mislim da sve u svemu unatoc losim ocjenama prethodnih recenzenata,ovaj serijal i nije tako los,uvijek sam uzivao u novim okrsajima zagora sa helingenom,samo mislim da bi ovo trebao biti i posljednji,jer bi vise monotono postalo
    13.09.2002
    00:11:00 sati
    deftones
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni se ova priča užasno dopala, kako zbog kompleksnosti priče, kako zbog pojavljivanja starih neprijatelja (što uvijek volim), a i ovaj susret s Helingenom je bar ozbiljno obrađen. Prava napeta krimi-fantastična bajka. Za razliku od onih prvih susreta s njim gdje mi je sve izgledalo djetinjasto. Uostalom, Zagor mi postaje sve bolji i bolji s vremenom. Ah...
    30.09.2002
    21:44:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Iako su misljenja podijeljena, ja se u potpunosti priklanjam onima koji hvale ovu Zagorovu epizodu. Poe kao Raven je ooooooooooooodlican. Malo zbrkano, ali opci dojam izvanredan.
    04.10.2002
    08:29:00 sati
    Dok Lester
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni je ovo dosta dobra epizoda, jer mi se sviđaju novi okršaji Zagora i Hellingena. Sudeći po završetku epizode, Zagor će se još puno puta ogledati sa Hellingenom.
    28.10.2002
    10:39:00 sati
    Lord of Darkwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Nakon serijala Demoni ludila nijedan susret sa Helingenom više se neće moći objektivno ocijeniti. Ovaj serijal je dobar, djeluje svježe, ali očekivati napredak u odnosu na dva prethoda serijala (prva tri susreta Z i H su u usporedbi s naredna tri za nekoliko klasa lošiji) je previše.
    19.11.2002
    20:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda!!!
    Boselli je Zagora nakon lutanja po dobrom dijelu Amerike konačno vratio u Darkwood, i to na kakav način...Zagorovo udruživanje sa Edgarom Allanom Poem je još dodatni plus.Što se tiče crteža Ferri je kao i obično na visini zadatka.
    25.04.2003
    20:33:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Izvrsna, ali malo zbrkana epizoda za one koji ne čitaju baš redovito Zagora ili neke stare brojeve. Hellingen se veličanstveno vratio, ali nekako je malo drastičan njegov završetak, kakav ne bi poželio niti najgorem neprijatelju. epizoda mi je najdraža pošto sam obožavatelj Edgara Alana Poea.
    27.04.2003
    11:18:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Nije loše (za jednog Zagora, hehe). Na trenutke malo zbrkano, kako se kaže, autori su lagano sagorili u prevelikoj želji. Fora je E.A.Poe.
    27.04.2003
    21:37:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Solidna epizoda,iako su autori Hellingena po mom mišljenju trebali definitivno upokojiti u "Divovima dobra i zla",puno boljem stripu od ovog. No,ipak je to Zagor, uz njega sam odrastao. Vidljivo je da se Ferri već počinje mučiti crtajući ovako zahtjevan strip,ali srećom rezultat je još uvijek zadovoljavajući.
    23.05.2003
    00:00:00 sati
    Berger
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Baš sam friško pročitao opet ovu epizodu. Tja, šta reći previše širine premalo dubine.
    Ferri se očito mučio, povremeno je muka prelazila i na čitatelja...
    Ne može se reći da je katastrofa ali kad vraćaš Hellingena poslije svemirske tamnice i demona ludila bolje da me oboriš s nogu...
    sedmice za ovu epizodu su kao trojke za neku drugu.
    27.06.2003
    00:03:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nije toliko ni loše, ali, po meni, bi bilo mnooooooogo bolje da nismo saznali kako je Wendigo sastavio Hellingena. Ovako mi je malo glupo to ''Komadić kosti, kap krvi...''
    06.10.2003
    00:29:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uvjerljivo jedna od najboljih epizoda koje nam je slobodna Dalmacija ponudila.Jos mi nije jasno zasto neki ocrnjuju ovu seriju??Pojavljuju se svi Zagorovi prijatelji ukljucujuci i Heyoku za kojeg ja nisam nikad cuo.Zasad imam sve brojeve Zagora i Extre pocevsi od Lov na vuka i zagor prica,Iako zivim u Americi jos uvjek primam Zagorove nove brojeve i jos uvjek mi je ova epizoda NAJBOLJA!!!!!!!!!
    12.10.2003
    21:12:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Verovatno je ova epizoda jedan od najsmelijih koraka kada je u pitanju citava ova edicija, i definitivno bih je mogao proglasiti najboljom poslednjih godina. Jedino je mozda preterano s onim mutacijama. OK, indijanci sa krijima i traperi-kentauri, ali ona zmija sa ljudskim likom stvarno nije bila potrebna. Ali, opet s druge strane kako epizodu u kojoj ucestvuje najveci pesnik Amerike (verovatno svih vremena) ne moze da dobije nize ocene. Kada sam pre nekoliko godina procitao Poeovog Pyma, secam se mnogih momenata koji su ostavili jak utisak na mene (verovatno najvise onaj kada cetvorica brodolomnika izvlace slamke da vide koga ce pojesti da bi preziveli) ali kraj je ipak ostao bez odgovora i prepusten je citaocu. Sada znam zasto!
    23.10.2003
    17:55:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    12.11.2003
    11:40:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda sa zagorovim največim neprijatelj,nemam nikakve kritike!
    28.02.2004
    11:32:00 sati
    Mate
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Ova epizoda nije tako strašno loša, ali mi nije jasno zašto su je uopće odlučili raditi, jer nakon Sclavijevog (i Ferrijevog) remek-djela "Demoni ludila" o Hellingenu zaista nije više bilo potrebno govoriti. Trakavica se ovako samo produžava, na još gluplji način nego Santa Barbara.
    No, kad su se već latili posla, bar su smislili koliko-toliko originalnu priču. Lik E.A. Poea, tj. Agenta Ravena, najbolja je Bosellijeva ideja u ovoj epizodi, a netko je dobro rekao, njegov lik svojom je karizmom i tajanstvenošću potpuno zasjenio Zagora. Ne smeta mi puno fantastike ako ona nije banalna, a u ovom slučaju ponekad jest (puno previše živina - kentauri, leteći Indijanci i sasvim nepotreban epizoda s Puppetmasterom i njegovim lutkama). Ali eto, Poe konstantno epizodi diže vodu od samog početka do kraja (naročito mi se sviđaju reference na "Doživljaje Arthura Gordona Pyma"). Završnica u svemirskom brodu je sasvim okej, ali kvalitetu snižava pretjerano razvlačenje u sredini.
    23.06.2004
    10:56:00 sati
    BOC
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova cjelina mi je jedna od apsolutno najboljih novijih ostvarenja u Zagoru.Posebno mi se svidjelo pojavljivanje E.A,Poa kao tajnoga agenta,a završni dvoboj je spektakularan.Cijela priča drži napet i dinamičan tempo i bez nekih dosadnih dijelova drži tj tempo kroz sve epizode.Za mene odlično.
    05.07.2004
    01:59:00 sati
    mradje11
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    ok.
    13.07.2004
    18:59:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    "pa dabogda krepo,vise"nije dovoljno da Zagorov najveci neprijatelj umre jedanput zauvijek,previse je nelogicno ozivjeti cak 6 puta, i to da Wendigo skupi sve njegove atome "u citavom svemiru".Wendiga sam tada prvi put vidio(Zagora sam " upoznao" 1995.) i nije me ostavio ravnodusnim.Zagor ponovo spasava svijet al ne treba izostavit ni Chica,Doca,Rochasa,i meni dragog Heyoke, i Ravena.Heyoka je najveci ratnik i ljubavnik medju indijancima.Odlicno al previse fantasticno.kad se sve sabere svaka cast autorima na inspiraciji nek ih jos bude ovakvih.
    27.07.2004
    17:53:00 sati
    nakai
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve najbolje,spoj ludila i mističnosti,filozofije i mržnje...genijalno!
    24.10.2004
    10:08:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 39%

    1, 4, 6, 6

    Da je ikome palo na pamet da nastavi "Divove dobra i zla", govori u kojem su jadnom stanju scenaristi Zagora danas. Da se iko usudio da odobri taj projekat, govori u kakvoj je krizi Bonelli i strip u Italiji danas. Da je priča ovako nebulozna, ukazuje na bezobrazluk scenariste. Da je scenario toliko pun rupa ukazuje na njeogvu glupost. Da su crtež i naslovnice toliko loši i na momente mutni van razaznavanja, ukazuju da je, na žalost, i Ferri omatorio. Ovaj strip nikada nije smeo da ugleda svetlost dana, Boselliju je trebalo pucati u glavu čim se pojavio sa tom idejom.
    23.11.2004
    12:20:00 sati
    Djole
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    uvjerljivo jedna od 10 najboljih epizoda koje sam ikad procitao...
    30.11.2004
    05:31:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno najbolja epizoda Zagora koju sam ikad procitao, prica ima sve sjajnu pricu, izvrstan scenarij, fantastican crtez i fenomenalne naslovnice... Prica zasluzuje 100% ocjenu.
    03.12.2004
    21:00:00 sati
    Car-kolekcionar
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    4, 8, 9, 8

    Sama za sebe ova priča je odlična. Ali ako je stavimo u kontekst prijašnjih nastavaka ("Svemirska braća", "Divovi dobra i zla"), onda nijedna priča neće biti dovoljno dobra, pogotovo poslije ove zadnje.
    05.01.2005
    00:57:00 sati
    solar
    uredi
  • petrozza

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve za ciste desetke.....najbolja Zagorova serija za mene u izdanju SD (ili LU kako hocete). Sve je tu.....akcija,prijatelji,veliki neprijatelji,crtez,naslovnice...itd....sve u kompletu super stvar.
    17.02.2005
    09:27:00 sati
    petrozza
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno savršeno.Zagor je najbolji!!!!!
    16.07.2005
    00:52:00 sati
    vice
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Vrlo dobra priča sa Helingenom. Iako su sve njegove epizode tu negdje, s malim pomakom su susreti s Akronijanima, nije krivo što se išla pisati još jedna priča s njime. Pitam se samo da li ce Helingen ikad još se pojaviti u seriji ili je gotov (ne vjerujem u to!). Inace je ovo jedan od boljih Zagora. Ferri solidan, naslovnice pomalo razočaravajuće.
    03.08.2005
    13:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je najbolja priča sa Hellingenom pa štogod neki govorili o tome. Uzbudljiva je, napeta (Chico zamalo završio kao salama) i moderna. Stvarno ne mogu naći manu ovome stripu, ali kad bih baš morao onda bi izdvojio onaj klišej kad Hellingen zarobi Zagora i onda se naslađuje umjesto da ih ubije. Ali, to će uvik biti tako. Mislim da će se Hellingen opet pojaviti, ali to neće biti tako brzo. A ideja o ubacivanju Edgara Alana Poa i  u strip je više nego genijalna!
    23.09.2005
    23:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisan ga procito,ali cuo san da je odličan. I sad san ga procito i nisan nimalo falio kad ocjena. Daleko jedna od najboljih Zagorovih prica!
    25.09.2005
    16:54:00 sati
    ijo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odliena epizoda.Preporueam je svakome.
    12.02.2006
    22:02:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda,nema kaj.Mracna atmosfera,zanimljivi likovi,pogotovo Heyoka,Wendigo i onaj agent...Samo me zanima dali je Hellingen ostao ziv,dok ga je Wendigo u svemiru potpalio?Jedna od najboljih epizoda od Zagora,koja se moze mnogo puta procitati.
    20.03.2006
    20:00:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Nisu ga trebali vratiti umro je u Demonima ludila i to je to.
    23.04.2006
    10:14:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Jebena epizoda, nažalost nisam nikada pročitao "Sjene nad Darkwoodom", no znam da sam nakon Specijalnog agenta žudio za sljedećom epizodom i raspletom.I nisam se razočarao - naprotiv!
    Crtež je klasičan ferrijevski - usran i prljav, no zato su priča, likovi i događanja legendarna.
    Naravno ulazi medju mojih 10 najboljih Zagor epizoda.
    Ak ima netko "Sjene nad Darkwoodom" i da je iz Zg.-a nek se javi.
    01.06.2006
    00:38:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...po meni jedna od 10 najboljih epizoda...crtež odličan,priča odličan i sve odlično...
    01.06.2006
    22:03:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    najbolji susret sa Hellingenom
    16.07.2006
    02:26:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    najbolja epizoda sa Hellingenom,Ferri nikad jaci i uvjerljiviji,zbog ovakvih epizoda volimo zagora,Boselli svaka cast!
    08.09.2006
    00:56:00 sati
    blackacid
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    ODLIČNO!
    26.10.2006
    11:46:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 5, 1

    SMEČE!!!
    13.11.2006
    21:11:00 sati
    karat
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PRVA LIGA-čista petica-FERRI je VELIK
    03.02.2007
    23:40:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Odlične epizode koje bi svi trebali pročitati, ako zbog ničeg drugoga, onda zbog ferrija i hellingena; mogao se boselli ovom pricom vinuti u nebesa, ali mu je malo falilo, šteta... epizoda sa potencijalom , mogla je postati klasik...
    20.07.2007
    12:00:00 sati
    supermark
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda puna fantastike. Kad se samo sjetim Zagora kad su mu največi pothvati bili potucanja po kavanama, a sada, u novim epizodama, o njemu ovisi opstanak planete Zemlje i samog svemira. Uvijek sam obožavao fantastiku koja svestranom Zagorovom liku nesumnjivo odgovara. U ovoj epizodi ne nailazimo na bilo kakvu fantaziju ovdje je došlo do spoja mračnog i sablasnog svijeta prve polovice devetnaestog stolječa sa gotovo najsoficticiranijom tehnologijom budućnosti (Arcanum). I kad dodate malo Poevskog iskonskog horora na granici svijesti i podsvjesti, sna i jave - dobijamo ubojitu kombinaciju. Cijela prića je konfuzna i neki se djelovi ne daju lako objasniti ali upravo u tome je Bosellieva veličina i zaista se divim tom čovjeku koji je mogao doći do ovakve ideje i što je bio sposoban napisati ovako zahtjevan i kompleksan scenarij. Što se tiće Hellingena njega nikad dosta i jedva čekam nastavak. Naćin na koji se Hellingen oživio upće nije čudan, dapaće, samo potvrđuje stari Lavoassierov teorem (možda čak i aksiom): "Ništa ne nastaje, ništa ne nestaje; sve se transformira!" Za ubacivanje Edgara Alana Poa kao Ravena tj. tajnog agenta iz "Drugdje, Boselli zaslužuje još jedan aplauz. Taj lik romantizma sa svojim dubokim crnim očima i slabašnom figurom zbilja daje još specifičniji štih ovoj nesvakidašnjoj priči. Heyoka je nevjerojatno zabavan sa onim svijim oprečnim govorom, samo mi je žao starog trapera Stewarta (pojavljivao se često u drugim epizodama, npr. "Nestali istraživač") kojeg je Heyoka bio prisiljen ubiti. Puppet master i Ben Stevens su isto tako uspješno našli mjesto u ovo tmurnoj epopeji. Brdo Nataani je jezivo i po samom imenu (atmosfera kao kod "Hagotova moć"). Na kraju se najvljuje epizoda "Morska strava" odnosno govori se o mračnom bogu koji je prešao ocean. Ferri je odličan. On je uvijek bio crtač za klasične horore ponajviše zbog njegovog mističnog sjenčenja. Mslim da je u zadnjoj fazi Ferri još bolji nego nekada. Naime, sada crta dosta detaljnije i nije više rob jedne perspektive. Naslovnice su isto lijepe i dostojno govore o ozbiljnosti i važnosti epizode. Ova epizoda mi sigurno spada u top 10 Zagora.
    22.07.2007
    15:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji od novih Zagora.nenadjebivo!
    25.08.2007
    18:43:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Možete vi pričat šta oćete, ali ovo je izvanredna epizoda!!! je da nakon demona ludila nema smisla, ali ja mislin da su demoni ludila došli pri rano, jer prije njih imamo odlične akronijance, a ostalo je loše. naprosto Riješili su se Helingena a da ovaj i nije napravio neki utisak... Sama priča dobra, kao i Hellingenova izdaja Wendiga ta neće jedan briljantan um podnosit nekog demona zla? Zato mislim da u budući treba odvojit Hellingena i Wendiga, no u ovoj epizodi to štima... Wendigova pojava je naprosto strašna, šteta šta ga nema puno. On je najteži protivnik jer se ne može ubit jer on je samo zlo... Priča ima dinamiku , a složenost radnje i puno likova fukcionira za razliku od posljednjeg kandraxa.Šta se tiče hellingenova oživljavanja svi zaboravljaju da je to spoj Wendigove magije i Hellingenove tehnologije, i da sam Wenmdigo ne može nikoga na takav način oživit.Najveća nelogičnost u radnji je trenutak kad helligen zarobi Zagora te mu ostavi sjekiru i pištolj?!?! No čak i sa sjekirom nije Zagor moga probit zid i spasit Chica. Kakav je to zid? Da nije montažni dvorac?!? Ko je to radio na baušteli?! Edgar Alan Poe je sve zasjenio, a svak ko je čita njegova djela zna o kakvu se umu radi, on je jedini čovjek na svijetu koji bi moga porazit Hellingenov um... Sviđa mi se kada hellingen kaže da će njegov mozak konzervirat i rabit ga za partije šaha, naprosto genijalno!!! Kraj je malo zbrzan i Ben Stevens i njegovi kentauri nekako štekaju, ali idalje visoke ocjene!!! A tek heyoka, koji lik!! Sposobniji je i od zagora, pobio je više onih demona nego Boško Buha švaba! Ferrijev crtež maestralan, bez zamjerke...I na kraju ostavlja se sve ovtoreno, Hellingen će se opet vratit...
    02.09.2007
    14:51:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Boseli Rules!!!! Stvarno fantastična epizoda. Još se pojavljuje i E.A.Poe te jedan od zagorovih najvećih neprijatelja. A još i stari zagorovi poznanici, pa onda još i Ferriev odličan crtež... Šta više možeš poželijeti?
    14.10.2007
    02:26:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Znam, sve znam. Izlizano, reciklirano, nepotrebno... ali je dobro majku mu! ;))) Bosellijev odmak od krijumčara alkohola i oružja zaslužuje svaki pohvalu. Fantazija, horror i akcija - prejako, nemogu si pomoć kad je to u pitanju. Radnja je dinamična i puna novih ideja i starih likova, a to se traži. Ferri odličan kao i uvijek. Evo zašto volim Zagora!
    18.12.2007
    23:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • homer81

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    SVE ok! Necu previse filozofirati , jeste malo konfuzno, ali se to desilo u najboljoj želji.......ali samo mi jedna stvar nije jasna, lai bas nikako...a to su ljudi koji ocjenjuju Ferri-ev crtez kako vise nije kao neki, a isti ti ljudi hvale tamo neke chiarolle i sl karikaturiste ZAgore zbog kojih mi dodje da zapalim trafiku kada im vidim potpis na prvoj strani. Jednostavno Ferri mrtav je boljj nego ranije spomenuti crtači!
    26.12.2007
    11:20:00 sati
    homer81
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Ne sviđa mi se.  Stvarno ovo je gomila svačeg nabacana na hrpu, a na kraju rezultira dosadom.  Da ne spominjemo gomilu gluposti koje se drugim scenaristima zamjeraju, tipa kidanje lanaca, spuštanje po noževima, ljudi se utapaju Zagi čita pismo(?!).  Jedva sam čekao kraj.  Naslovnice su super.Ovo je jubilarna 60. ocjena - je li to rekord ljudi moji?  
    02.07.2008
    22:37:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Evo i 61. Priča je zasigurno jebeno dobro odlična, pogotovo meni koji tad nisam ni znao za Demone ludila. Svi se tu pojavljuju: Wendigo, Hellingen, Heyoka, Rochas, Dok, Tonka, Ben Stevens, legendarni Edgar Allan Poe,... Bravo Boselli, legendo! A svaka čast i Ferriju, pogotovo pamtim na početku onog usamljenog jahača kako jaše prema onoj kući strave! Sigurno odlična priča!!!
    07.07.2008
    01:52:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Apsolutno najbolji susret sa Helligenom. Nevjerovatna je činjenica da ljudi hvale Nollitinu Svemirsku braču u kojoj Zagor pobije koloniju napredne tehnološke rase. No kako Eistain kaže:'Samo svemir i ljudska glupost su vječni, ali za ovo prvo nisam siguran.' Što se tiče opjevanih Demona ludila, ta priča je dobra, ali zbog neuravnoteženosti fabule (ni ovdje nije ništa posebno) i nepotrebne dužine, od te priče sam u jednom trenutku gotovo zaspao od dosade. Demoni ludila su po meni prosječni Sclavijev DD. Ni ovo nije savršena priča, ali daleko bolja od prvih pet. Ferri solidan, ali nije to onaj pravi Ferri. Na trećoj naslovnici Helligen pleše pred Zagorom. 
    16.11.2008
    14:29:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čudim se sam sebi kako ovo već  nisan komentira. Šta reć, jebeno dobro.Ka finale lige prvaka.
    26.11.2008
    01:31:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Istina nije kao teror sa šestog planeta a ni kao demoni ludila dobar ali s obzirom na to kakav je zagor nakon talijanskog broja 300 nije ni loš. koja epizoda sa helingenom nevalja? Sve su ok,neke bolje neke lošije ali uglavnom mislim da ni jedna ne zaslužuje ocijenu 37 kako su neki dali!
    30.11.2008
    01:13:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    10, 7, 10, 9

    Nije loše za Bosellija ali nikako uz rame "ZRAK SMRTI" i "DEMONI LUDILA" epizodama. Ovo je s malo više fantazije i gomilom akcije ali pogledajte nove Zagore pa ćete podići ocijenu ovoj avanturi! Po svom starom običaju pretjeruje sa likovima (monstrumima) ali priča je dobra iako ima previše akcije. Meni su se Nollita i Sclavi pokazali ipak malo više.
    30.11.2008
    18:10:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Boselli nije odolio iskušenju da se poigra sa Hellingenom, međutim nakon „Demona ludila“, bilo je to teško nasljeđe. Sclavi je u pomenutoj priči napisao ultimativnu Zagorovu epizodu, bilo je za očekivati da njegov luđački genij ne može biti svrgnut sa trona.
     
    No dobro, pitanje je u kojoj je mjeri Boselli napisao dobru priču o Hellingenu. Tu stoji ključ za odgovor, naime kao nasljednik „Demona ludila“ priča je i previše mlaka. Od emotivnih do spektakularnih scena, nema tu žara koji smo mogli da vidimo u prethodnom Hellingenu. Ukoliko epizodu posmatramo kao zasebnu, bez ikakvog poređenja sa prethodnom, onda je takođe teško svrstati ovu priču u gornji red avantura sa Hellingenom. 
     
    Ono što upada u oči je to da je priča slojevita, sastoji se iz tri dijela koji su, sa malo nadogradnje, sasvim normalno mogli funkcionisati kao zasebne epizode.
     
    Prvi čin: Povratak Kralja orlova
    U ovom prvom dijelu imamo povratak Bena Stevensa, starog Zagorovog neprijatelja. Iako smo sigurni da je on mrtav, stari lešinar opet hoda i diše i ne samo to, izgleda da je pametniji nego što je ikada prije bio. U stanju je da stvara bića koja su pola ljudi pola životinje. Kasnije saznajemo da mu je Hellingen podario veliku inteligneciju, dok ga je Wendigo vratio iz mrtvih. U suštini priča može sasvim komotno i zasebno da postoji, samo da je kojim slučajem umjesto Stevensa neki drugi lik, recimo neki ludi naučnik ili slično. Na taj način bilo bi moguće izostaviti Hellingena i Wendiga, kao i onih nekoliko sitinica koje povezuju ovaj dio sa kompletnom epizodom. U tom slučaju bi morao i E.A.Poe da izostane, on ima svoj tok radnje i posvećen mu je početak i kraj prvog dijela.
     
    Drugi čin: Lutkar
    Drugi dio zauzima priča o Lutkaru, čovjeku koji izrađuje lutke koje su opsjednute demonima. U centru pažnje su stanovnici jednog naselja iz podnožja brda Natani, prije svega djeca, nekoliko pravih pravcatih Titovih pionira na kakave smo često nailazili u našim pričama nakon Drugog svjetskog rata. I ovdje isto, kao i u prvom dijelu, samo da su izostavljene poveznice sa Hellingenom, priča je mogla egzistirati samostalno. Ovaj dio mi je interesantniji od prvog, ima djelimično dobru atmosferu i horror ugođaj.
     
    Treći čin: Terminator is back!
    Hellingen je postao Terminator, barem fizički gledano nije pogrešno ukoliko se povuče paralela između ova dva lika. Wendigo pokušava da sakupi Hellingenove atome širom svemira, za to mu je potrebno vrijeme, iz tog razloga Hellingen je morao da napravi sebi privremeno tijelo od metala. U ovom dijelu imamo napokon očekivani susret dva arhineprijatelja, kao i veliki nastup agenta Ravena. Velika kritika ide na račun Ravenove karakterizacije, Boselli je od poznatog pjesnika napravio staromodnu verziju Jamesa Bonda, u suštini Poeove fizičke sposobnosti tako reći ništa ne zaostaju za Zagorovim. Shvatam autorovo oduševljenje ovim pjesnikom, ali zaista nije bilo potrebno da se ide u krajnost i da se stvara od njega superagent. Mogao je proći kao veliki mozak operacije, čovjek sa naročitim intelektualnim sposobnostima, u tom slučaju mislim da bi Poe mnogo bolje funkcionisao u ovoj priči. Takođe su nervirali patetični dijalozi između njega i Zagora, ne sjećam se da sam ikad prije u nekom Zagorovom stripu pročitao više razmijenjenih komplimenata. Boselli je u ovom slučaju izabrao pogrešan način da nam pokaže koliko je Poe veličanstven. Kod mene je izazvao kontraefekat. Osim agenta Ravena, zaista je malo toga inovativnog u ovoj epizodi. Poprilično plitki dijalozi, nespektakularna radnja. Kraj je ostao otvoren, Hellingen je postao Wendigov sluga i čak postoji šansa da se pretvori u demona velikih moći poput gospodara zla.
     
    U dva navrata imali smo priliku da vidimo željezno čudovišta na ekranima u stripu, vizuelno dosta slično legendarnom Titanu. Navodno je to čudovište razorilo između ostalih i Washington. Ključ uspijeha ove epizode je eventualno upravo bio u novom Titanu, mnogo bi bolje bilo da smo imali priliku da vidimo kako džinovski robot razora glavne gradove, umjesto što smo pratili Zagorove događaje na osamljenoj planini Naatani. Siguran sam da bi sa Titanom priča bila dosta uzbudljivija, ali Boselli se nije usudio da nam direktno pokaže tu avanturu. Protraćen potencijal, ovako najzanimljiviji dio epizode ostaje Zagorovo i Hellingenovo nadigravanje u dvorcu.
     
    Ima još jedna zanimljivost o vremenskoj liniji, naime u jednom dijelu Poe i čovjek iz Drugdje govore o tome kako je prije šezdesetak godina osnovana baza Drugdje. U prvom broju zasebnog SBE serijala Baze Drugdje, Franklin, Jefferson, Bientot i Amanda Janosz su stvorili ovu organizaciju 1776, što znači da se radnja Hellingena odvija oko sredine tridesetih godina devetnaestog vijeka.
     
    Postoji trač iz Italije koji kaže da je ova priča izazvala cijelu lavinu negativnih reakcija i da su SBE čelnici stopirali Bosellijevu namjeru da napravi jos jedan nastavak sa Hellingenom. Pa, to nimalo ne iznenađuje. S današnje tačke gledišta možda bi bilo bolje da ova epizoda nikad nije bila ni objavljena, ali dobro sad, šta je tu je. 
     
    25.05.2009
    18:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    09.06.2009
    05:00:00 sati
    Ferri
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Uzeo samo ovu priču zbog velike hvale na račun samog Bosellija i njegovog ''nastavaka'' Divova dobra i zla.Ja ću biti malo kritičan i uputiti na ono što je u ovoj epizodi bilo potpuno nepotrebno.Na početku buđenje kralja orlova koji je poginuo u prošloj epizodi koju nisam čitao.Pa nepotrebno uvlačenje što me najviše nerviralo baze ''Drugdje'' i Edgar Allan Poa.Boselli nije Recagno pa je to ispalo kao igrarija.Nadalje Puppet Master koji je odjedanput počeo širiti nered u Darkwoodu,a da prije ovoga stripa niko nikad nije ni čuo za njega ili ja ne znam a nema refrenci u samom stripu pogledaj tu i tu epizodu.I sve to nakraju začiniti Hellingenom u svemiru na svemirskom brodu Akronijana.Eh da zaboravio sam još i Wendiga koji je oživio Hellingena iz materije razasute u svemiru.Da je bar upotrijebio kompjuter pa da ima nekog smisla ova objašnjenje je totalno laičko.Ovako opisano izgleda da je Boselli htio samo što više likova uvući u samu priču bez ikakvog sadržaja.Iskreno neznam di tu vidite remek djelo.Meni je ovo totalno nepotrebno bilo jer izgleda da je u Italiji bio na jako slabim granama kad su pokušali napisati nastavak sa Hellingenom nebi li prodaja bila bolja.Vjerovatno je to i jedini razlog uskrsnuća Hellingena.
    09.06.2009
    18:34:00 sati
    provodina
    uredi
  • Ukupna ocjena 22%

    1, 3, 3, 1

    Jao, šta radi ovaj scenarista. I kažu da je jedan od najboljih u Bonelli-ju??! Na osnovu nekoliko radova koje sam pročitao-to je potpuna katastrofa.
    31.07.2009
    09:51:00 sati
    farrar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odličan susret s Hellingenom, na razini prijašnjeg, ne znam što bi ljudi htjeli? Onaj jezovit početak s kentaurima, lutkama, Stevensom i svima omiljenim profesorom iz crtića ("Bal-Baltazar-BALTAZAAAR!") je baš napeto urađen. Veliki broj likova samo pomaže ovoj epizodi, a vjerojatno najbolji sporedni lik je Edgar Allan Poe (sviđa mi se kad se u Zagorovim stripovima pojavljuju povijesne osobe). One Hellingenove zamke, od kojih su neke inspirirane Poeovim pričama, odlično su osmišljene. Super je ova epizoda, ništa joj ne fali. Hellingenova sudbina na kraju je stvarno okrutna.
    Ferrijev crtež mi je ovdje bolji nego inače. Odličan je kad treba crtati mračne priče tmurnog ugođaja poput ove. Naslovnice fantastične.
    08.08.2009
    09:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Epizode koje su me vratile u svijet stripova prije 7 godina! Slazem se da i nije trebalo vracati Hellingena poslije Divova Dobra i Zla, ali isto tako Boselli je napisao jednog od svojih najboljih Zagora ovdje! Meni najbolji dio ove price (uz pojavu Poa naravno) je odnos Zagora i Hellingena, njihovi dialozi i Hellingenovi monolozi. Npr. Zagor: "Ne znam kako si se izvukao, ali obecavam ti da se vise neces vratiti otamo kamo cu te poslati."Hellingen: "Ha!Ha!Ha! je li to mozda prijetnja? Zbilja si jedinstven Zagore! Pravi si divljak!" Ili poslije kad Hellingen misli: "Zagor ima zadivljujucu volju za zivotom! Ne bi me zacudilo da na koncu uspije pobjeci i iz ovog pakla. Bude li tako nagradit cu ga zivotom. Mozda je i bolji ropski zivot pun patnje nego smrt! Bas zabavno!" Sto reci na ovo nego super! :))))) Ferri je takoder odlican ovdje, ali steta sto je tisak los u prvom dijelu, dok je u drugom malo bolji. U zadnje dvije knjige je odlican. Naslovnice su fenomenalne! Kao sto je ---dp--- to jos odavno primijetio Slobodna Dalmacija je odlicno tiskala naslovnice. Ostre su sa puno detalja. 
    13.08.2009
    17:55:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Komentar nije potreban.
    26.09.2009
    23:57:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    1, 9, 9, 8

    I nakon pročitanih Divova dobra i zla, morati ću se složiti s Djoletom i samo priči da ti ocijenu 1. Divovi dobra i zla jednostavno se nisu smjeli nastaviti...

    13.01.2010
    15:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 60%

    5, 2, 10, 9

    totalno nepotrebno prezvakivanje hellingena nakon demona ludila. steta...

    u istom stilu i kandraks se vraca... nemojte to raditi ostavite mrtve na miru...

    23.01.2010
    12:48:00 sati
    vknez
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 2, 8

    Boselli ništa gluplje od ovog nije mogao smisliti.Nebulozna priča.Posle ovoga možemo očekivati povratak bilo kog od Zagorovih "pokojnih" neprijatelja.Wendigo ih jednostavno sklopi ;)Konfuzno je od početka do kraja tako da sam u nekim trenucima dok sam čitao,pomislio da se radi o parodiji stripa o Zagoru.Vidi se i iz Ferrijevog crteža da je i njemu bilo muka da crta ovakve gluposti.Ne razumem one koji ovo hvale jedino iz razloga pojavljivanja E.A.Poe-a.Jedina svetla tačka su naslovnice.

     

    26.01.2010
    00:12:00 sati
    Fergal
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 48%

    2, 3, 8, 9

    Ovu priču sam pročitao još u vrijeme dok je izašla. Reakcija je bila otprilike: Hellingen??! OOh ne opet! Već mi ga je bilo dosta nakon jednako komfuzne i naporne epizode sa demonima ludila i divovima dobra i zla... Pojavljivanje Edgara Allana Poa posve nepotrebno. Katastrofa!

    03.04.2010
    09:26:00 sati
    marcho
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    28.04.2010
    19:16:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda,možda nepotrebno vraćanje Helllingena, ali ekipi koja nije čitala ranije Hellingene ovo bi trebalo biti mrak... Bosellijeva mašta vrlo je razigrana, tako da se nadam da više neće vraćati Hellingena iz pakla, hahaha.

    28.04.2010
    23:29:00 sati
    velka031
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    Voleo bih da mogu da dam veće ocene za ovaj strip, zbog Ferija ali ne mogu. Boseli je sve zasrao. Trebalo se sve završiti sa Divovima dobra i zla i gotovo. Ovako strip deluje kao da je Boseli nanekim drogama. Uništava Zagora.

    15.05.2010
    09:48:00 sati
    legaz
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    Ne shvatam ovoliko negativnih komentara. Nas dragi Fergal je jos jednom dobro odradio svoj posao kako Bog zapoveda, jeste da vidljivo stari i da ponekad nelogicno izoblici likove, i da Zagor ponekad ima karikaturalan izgled, ali sve u svemu to je TO! U celini, ova avantura je odlicna. Problem mi je preduga prica o profesoru Balrazaru, ali kroz njegov lik imamo maestraln upoznavanje Zagora sa Ravenom (inace, u "Sjenama...", pred kraj, gde se vidi po prvi put Edgarovo lice, se vidi da se Ferri malo napatio sa precrtavanjem sa portreta i da mu je trebalo vremena da se ushtosi u prilagodjavanju Poovog lika u svojim stranicama). A, posle onako jakog horor-ambijenta kakva je ona tvrdjava, finale u svemirskom brodu mi je nekako...neuklopljeno u mracnu atmosferu pocetka i razrade price, ali sve izvlaci pojava Tekeli-lija. Takodje mi smeta Wendigo na tom brodu, kao i Helingen sa onim sminka-star wars pistoljem, pored svih ostalih uredjaja. Dakle, finale mi je mlako, suvise, u odnosu na to koliko je prica obecavala. Smeta mi i mogucnost Helingenovog povratka (i to u obliku kakvog demona, koja glupost!).

    Ali, (suvisni) nastavak price o Helingenu tesko bi bilo uraditi i samom Nolliti i Sclaviju, tako da Bosseliju skidam kapu. Kako je neko vec rekao...nice try, Bosseli, realy nice try. Problem je sto je lik obradjen debelo u epizodama koje vec spadaju u klasike, i nije dovoljno zreo da se cita danas, a upropastilo bi ga, i zasenilo prosle epizode, da ga se povezuje sa demonima i ostalim komplikacijama sa kojima Zagor ima danas problema.

    Pustite jadnog Helingena da vise pociva u miru!!!

    ...ili da u miru gori u paklu.

    30.05.2010
    11:22:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam zašto su neki nezadovoljni s pričom. Borba s Hellingenom je uvijek dobro razrađena. A ubacivanjem Poa su postigli pravi pogodak. Kao da njegovi snovi stvaraju užas s kojim Hellingen upravlja

    10.07.2010
    08:51:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda je maksimalno po mom ukusu. Maštovita do boli. Sve je moguće, leteći indijanci, kentauri traperi, ljudi zmije, lutke opsjednute demonima, paralelne dimenzije, svemirski brodovi. Takve lude kombinacije su moguće jedinu u zagoru i zato ću ga uvijek cijeniti. Pojava Edgara Poa je takva fora da to nemogu opisati. Isto tako i njegova zamka iz pripovjetke jama i klatno (mislim da se tako zove) i pojava gavrana kao neke vrste šestog čula fino se uklapa u cjelokupni koncept. Prvi svezak sa Benom Stevensom kao kirurgom je genijalan, Pupett master još bolji i onda napokon faca Helingen. Prethodni susret sa Helingenom nisam čitao, navodno je remek djelo u okvirima bonellijevih stripova pa nemogu reći koji susret sa Helingenom mi je najbolji. Za sada je to ovaj

    29.07.2010
    12:59:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • dog_soldier

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za uživanje - maštovito i ludo. Gomila raznih referenci na Poeova djela (Gavran, Jama i njihalo, Arthur Gordon Pym...) i klasični horor motivi (opsjednute lutke, hibridi životinja i ljudi) i SF kraj čine ovu epizodu malo konfuznom i totalno netipičnom za zagora, ali ono najbitnije, za klinca poput mene dok sam je čitao prvi put, užasno zanimljivom i poticajnom

    10.09.2010
    13:26:00 sati
    dog_soldier
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Mali ispravak ocjena. Nakon jos jednog citanja epizoda je dobra, ali ne zasluzuje sve desetke. Ima dobrih elemenata kao pojavljivanje E.A. Poea sto je svakako plus. Prica nije u rangu Demona. Po meni treca najbolja epizoda s Hellingenom, odmah iza Demona i Brace.

     

    26.11.2010
    17:03:00 sati
    Manetola
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 39%

    1, 2, 7, 9

    Sigurno najgora epizoda sa Hellingenom, i pojma nemam zasto su sada, posle ovoliko godina sto je proslo od kraja "Demoni Ludila", odlucili da vrate Hellingena, i pogotovo ovakvom losom pricom.  Edgar Allan Poe je najbolja stvar ovdje, i Ferrijeve naslovnice su zakon, ali prica... majko  mila!  Prva sveska ove epizode, 'Sjene Nad Darkvudom', je jedan od najgorih stripova svih vremena.  Onaj dio gdje Kralj Orlova pretvara Zagorove prijatelje u kentaure - u pizdu materinu, sta je to???  Sve sto osjecam prema ovoj epizodi je suprotno od onoga sto velicina clanova osjeca, i u neku ruku osjecam se kao onaj Heyoka, sto govori sve suprotno od onoga sto misli.  "Kakav strip, manitu, osjecam se super citajuci ovo, ove je fenomenalno!  Drago mi je sto sam ovo uzeo u ruke i dao skoro dva i po sata citajuci ove cetiri sveske, to je jedna od najboljih odluka mog zivota!  Da su velicina Zagorovih epizoda kao ova, Zagor bi bio kralj svijeta, i garant najbolji u Bonellijevom kraljevstvu!  Super!"  Naravno, ovo je sve suprotno, u stilu Heyoke.   ;)

    14.12.2010
    23:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    ma prestrog si Ace,u pravu si da je ovo najgora Zagorova prica sa Helingenom,ipak nije toliko lose

    16.04.2011
    03:33:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 5, 9, 9

    18.04.2011
    13:02:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Nešto najgore. Boseli se posrao ovom epizodom na Sclavijev rad. Priča o Helingenu je trebalo biti završena u Demonima ludila i tačka. Što kažu sad se može ustati bilo koji Zagorov neprijatelj. Nepojmljivo mi je da neko ko je napisao epizodu poput Nestalog istraživača napiše ovakve nebuloze. Boselli je ovom epizodom sebe svrstao u najgore scenariste u SBE, po meni. Moraću smaniti ocene i Ferriju, jer i on je delom odgovoran što je ovo ugledalo svetlost dana.

    08.06.2011
    00:10:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikad!!!

    24.06.2011
    20:47:00 sati
    macca1985
    uredi
  • nemesis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    JEDNOSTAVNO SAVRŠENO....!!!! 

    26.07.2011
    21:00:00 sati
    nemesis
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Nisam čitao ovu epizodu od kada je izašla i moram priznati da mi je ostala u puno boljem sjećanju nego sad. Najgori Bosellijev rad na Zagoru, prerazvučeno da to nije normalno. Kentauri, Stevens, pa onaj lutkar, to mi je najgori dio odmah nakon cijele one trke po dvorcu. Nepotrebnih i debilnih dijaloga posvuda. Ferri je meni ovdje najsvijetlija točka iako mu naslovnice nisu baš nešto. Poe mi je super inače i to je ujedno najbolji dio ove epizode, ostalo što prije zaboraviti. Izgleda mi kao tema za jubilarac, samo što se netko sjetio razvući radnju. Hellingen mi nikad nije bio neki protivnik, a ovdje je totalno promašen kao glavni negativac.

    25.02.2012
    02:11:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Realno gledajući ovaj susret je bio nepotreban , sve je bilo rečeno i riješeno u divovima dobra i zla, ali bez obzira na to jako jako dobra epizoda. Čitava paleta Zagorovih likova, dobrih i loših, Ben Stevens, mračna i napeta atmosfera u dvorcu , Edgar Alan Poe  Hellingen na njaluđem nivou , druga dimenzija ... Svakako pročitati.

    14.04.2012
    15:43:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Boselli rastura. A Ferri standardno dobar.

    20.05.2012
    16:48:00 sati
    ivang
    uredi
  • Ukupna ocjena 27%

    1, 1, 5, 6

    Teško sranje! Smeče! Govno na papiru! Ovo je dno dna. Možda i najlošiji Zagor kojeg sam pročitio, Zagor koji mi je dao do znanja da je Zagorova (Nolittina) era završena i da su sve nadaljne priče samo loš pokus eksploitisanje velikog imena i popularnosti Zagora. Zagor je velik i sjajan strip ali ovo više nije Zagor nego sranje koje se kiti njegovim imenom. Zagor je mrtav! Živeo zagor!

    21.05.2012
    13:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 3, 4

    Okej, priča povremeno ima neke dobre elemente i doskočice, ali ukupno gledano, priča je smeće. Nedavno sam čitao jednog starog Texa, originalno izdanog 1952., pa mi je taj strip bio puno zanimljiviji nego ovaj. Ferri kao da se ulijenio. Nije to zbog starosti, nekoliko godina kasnije opet će imati solidan crtež na par stripova. Možda se i njemu ogadila prića, pa je brzo crtao, samo da se riješi i da može preći na nešto zanimljivo.

    14.07.2012
    19:02:00 sati
    Deki86
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Nije bilo potrebe da se ponovo vraca Helingen ali ova epizoda gledana kao celina je dosta dobra mozda cak i odkicna.

    Ferri je ovde najbolji u poslednje vreme.

    Naslovnice 10

     

    Bosseli je scenarista koji je vratio Nollitinih velikih tri {Helingen,Baron Rakosi, Kandraks}, i od svih tih prica najbolja mi je ova o Hellingenu!!!
    Odlicni dijalozi koji drze paznju i odlicna atmosfera, nije mi smetao povratak Bena Stivensa iako mozda i nije bio potreban...


    Nego bih vise obratio paznju na samu Bosselijevu ideju.
    On nam nije podario 6. Helingena nego ustvari 5. Hellingenovo pojavljivanje posto je on skoro pa i zanemario postojanje Divova Dobra i Zla i uveo nas u, po mom misljenju, ,,amerikanizovanog" Zagora gde glavni junak mora da spasi planetu od eksplozije atomske bombe, a toga u americkim stripovima i filmovima gde god oces. Poslednji takav zaplet koji mi je sad u secanju je u The dark knigt rises.Ali to mi nije smetalo.
    Bosseli je naravno procitao Divive dobra i zla ali ih je drugacije protumacio, on je veliki svemirski brod, u koji je Hellingen dospeo posle spaljivanja u onoj kabini, protumacio kao glavni, majcinski svemirski brod Akronjana, a u Divovima je ocigledno da je to neka vrsta Helingenovog pakla i raja, mesto na kojem je on trebalo da pronadje vecni mir...
    ali Bosseli to nije tako protumacio i to me je iznerviralo...{ili sam mozda ja pogresno shvatio dok sam citao Demone ludila, ispravite me ako gresim}

    Preporucujem epizodu svima onima koji nisu mogli da svare Divove, kao alternativu za 5.Helingenovo pojavljivanje.
    Ono sto mi se najvise svidelo u ovoj epizodi jeste uvodjenje tajne baze Drugde i agenta Ravena koji je veoma zanimljiv lik i koji bi mogao da se pojavi u jos nekoliko spektakularnih epizoda...

    Jedina scena koja je potpuno glupa i bespotrebna je kad Hellingen u svom svemirskom brodu ode do Mohavka i pocne da puca na njih i onda tek tako ode, to je verovatno ubaceno da bi se popunile strane...

    13.11.2012
    15:14:00 sati
    going going
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Kao prvo-draža mi je ova epizoda od precjenjenih 'Divova'. Puno bolje i zanimljivije. Crtez odličan. Naslovnice također. Iako je ovo ispala kao neka saga, mislim da bih na kraju i bio zadovljniji da je sve ovo podijeljeno na 4 priče. 1-borba sa kentaurima i orlovima - imali bi jedan pustolovni horror, 2- priča sa Puppet masterom, u kojoj me atmosfera podsjeća na Hagota- horror, 3- dvorac i čudovišta, svejedno je li Helingen ili Wendigo- čisti horror, i 4- povratak Hellingena i svemirska borba. Da se to npr.vako podijelilo i uz veći broj stranica i dorađeni scenarij, mogli smo imati 4 odlične priče. Od nabrojanog, prve 3 su mi odlične, kao i davno-davno kod prvog čitanja, a borva u svemiru loše, kao i uvijek. Nije to Nathan!

    01.12.2012
    13:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.01.2013
    10:27:00 sati
    sergej773
    uredi
  • nest

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma totalna ludnica od price, kentauri, agent Rejven, lutkar... Boselli u svom elementu.

    14.01.2013
    23:05:00 sati
    nest
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Malo naivno u nekim dijelovima, ali Helingen je zakon, pa sve oprastam.  

    ;) 

    27.01.2013
    21:31:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • aved

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Prica zbog koje se loma koplja izmedju stare i nove garde citalaca Zagora.

     

    Pristalica sam da Hellingena uopste nije trebalo dirati vec ga ostaviti onakvog kakav je u Demonu ludila tj konacno zaokruzenom pricom kada je on u pitanju. Medjutim, ova prica mi se veoma svidjela.

    Boselli nam je po svom dobrom obicaju udrobio svega i svacega i ponudio mjesavinu- horora, tehnologije, fantastike, starih-novih neprijatelja itd. Meni licno je ova epizoda veoma dobro sjela, iako sam prvo citao Demone ludila. Da je se radnja bazirala na bazu Drugdje, agenta Ravena, Wendiga i sl., tj. bez Hellingena, ovo bi bila vrhunska epizoda.

    Po meni, nepotrebno pretjerivanje sa traperima kentaurima i sl., ali agent Raven svakako zasluzuje svoj dio u jos nekoj prici. Uvodni dio druge sveske "Specijalni agent" je maestralan sa atmosferom.

     

     

    14.05.2013
    16:51:00 sati
    aved
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ova priča je popušila kod nekih i prije nego što su je pročitali, ne osuđujem ih pored Demona ludila teško je očekivat bolju priču, a  postavlja se i pitanje, opravdano, je li trebalo raditi nastavak.. Meni se priča svijdjela posebice Raven/Poe koji je dao jednu novu dimenziju priči

    31.08.2013
    23:46:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ah, kod tog Hellingena mi se čini da je najočitija ta stara boljka/blagoslov – tj. nostalgija. Mene nitko neće uvjerit da su »Demoni ludila« bolji od Sjena nad Darkwoodom niti ću ja njih. Mogu zamisliti koliko su moćno »Demoni« djelovali za tamo nekog klinca/tinejdžera/tipa u 80-ima - jaka je to priča, ali isto tako i još jače su »Sjene« djelovale na novu generaciju čitatelja, kojima je to bio doslovno prvi susret sa Hellingenom (moja malenkost)… to je tek bilo jako… Nakon fenomenalne odiseje, Zagor i Čiko se vračaju doma… nalaze Darkwood u kaosu, odnosno u totalnoj noćnoj mori - kentauri traperi, leteći indijanci (ljudi se tome smiju ali kad vidiš te spodobe znaš da je nešto ozbiljno pošlo u krivo), puno referenci na prijašnje epizode, puno likova, zavjera na kontinetalnoj razini (oni frikovi sa ošticama u dlanu), fenomenalni Edgar Alan Poe, sve pršti od akcije,ozbiljnosti i visokih uloga, Hellingen u zavjeri sa samim vragom Wendigom, obračun u svemiru, nema što nema i jednostavno ne želiš prestat čitat.

     

    Sclavi je otišao previše u psihologiju, potpuno razvukao djelove, koji to nisu zaslužili i zanemario avanturu, Boselli je išao na dinamiku - na Zagora, Hellingena i opći kaos. »Sjene nad Darkwoodom« su ultimativni mix sci fi-a, indijanske magije i westerna, kulminacija najbolje Zagorove odiseje, najbolji »Hellingen« i istinsko remek djelce serijala. Boselliju naklon do poda.

     

    15.09.2013
    01:00:00 sati
    nagor
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda puna znastvene fantastike,baš kako ja volim.Meni jedna od najdražih epizoda svih stripova što san pročita i to je dosta za reči!!!!

    16.11.2013
    09:29:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    3, 3, 10, 10

    Svaka čast Hellingenu i Boselliju, ali ovo je katastrofa. Pogotovo što dolazi nakon cijelog niza genijalnih epizoda u tzv. "sjevernoameričkoj odiseji". Inače sam ljubitelj fantastike, a i Boselli mi je odličan scenarist, ali ovdje ništa ne štima. Čak i ako stavimo sa strane fantastične i magične nebuloze, scenarističkih nelogičnosti ima toliko da ih je nemoguće sve nabrojati. Ferri dosta neprecizan i lošiji nego inače. 

    Jedina pozitivna stvar u ovoj velikoj katastrofi je pojavljivanje meni omiljenog pisca E. A. Poa i dosta situacija iz njegovih pripovijedaka. Posebno je impresivno njihalo "strave" iz pripovijetke "Jama i njihalo" i izmišljanje razloga zašto priča "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" završava onako kako završava - bez pravog završetka.

    EDIT: 18.08.2018.

    Nakon ponovnog čitanja dva vrhunska prethodna obračuna s Hellingenom, skupio sam hrabrosti da ponovno pročitam ovaj nastavak, a prije upuštanja u čitanje Burattinijevog zadnjeg nastavka. Sada su dojmovi mrvicu bolji, ali i dalje sam šokiran suludim Bosellijevim idejama i crnim rupama u scenariju. Jako cijenim Bosellija i njegov rad na Zagoru, pa je samim tim razočaranje još i veće.

    Pozitivne stvari, uz genijalno ubacivanje mog omiljenog pisca E. A. Poa i baze Drugdje su i pojavljivanje plejade pozitivnih likova iz serijala, a posebno drugo pojavljivanje Heyoke (nakon specijala "Crni plamen") - najzanimljivijeg Bosellijevog pozitivnog lika. Sviđa mi se i najava, meni možda i najbolje Zagorove priče: "Morske strave" pri kraju epizode.

    Osobno mi je drugi dio s "Puppet masterom" najmanje loš, začinjen jezovitom atmosferom u stilu legendarnog "Hagota". Naravno, tu je Ferri odigrao svoju ulogu. Prvi dio, a posebno završnica iritiraju kvazi znanstveno-fantastičnim elementima kakvih nema ni u Zvjezdanim stazama. Magični elementi mi toliko ne smetaju, ali što je previše, previše je! To je još i scenarij s ogromnim propustima, slučajnostima i razrješenjima nemogućih situacija, a postojanje matičnog akronijanskog broda u orbiti baca sjenu i na prethodne dvije antologijske epizode.

    Ferriju povećajem ocjenu na maksimalnih deset, jer je to zaslužio i ništa nije kriv za nelogičnosti. Naslovnice također zaslužuju desetku - efektne su i izazovne. Još jedan razlog za razočaranje nakon čitanja!

    Ostaje mi još da vidim šta je Burattini izveo u novom nastavku u strahu od najgoreg.

    14.01.2014
    20:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    18.01.2014
    16:10:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    29.05.2014
    12:05:00 sati
    alen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Price sa Hellingenom ionako nisu bas nesto za mene,a ova je vec dno dna. Kod ocjenjivanja Bonelli stripova, uvjek mi je u podsvijesti, ne smije se sve pre strogo gledati i uzimati.al ovdje nema pardona. Nakon Sj.Americke odiseje,koja je sveukupno gledajuci,sasvim ok,ovakav kraj nije trebao biti.  Kud bas Hellingen? Kakva prica,jos gori scenario. Crtez,klasicno Ferri. Naslovnice SD 40 i 42 su ok,za preostale dvije ne bi to mogao reci.

    19.06.2014
    12:25:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Edgar Alan Po,Zagor,Kralj Orlova,Helingen,Wendigo i plus onaj lutak,Rohas,Tonka,Dok,Hejoka...Klasika! 

    26.07.2014
    12:54:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Zagor i Chico se nakon dvije godine vucanja po kontinentu vracaju u svoj dragi Darkwood i naravno ceka ih gadno iznenadenje vec na pragu doma. Kralj Orlova se vratio iz mrtvih i preobrazio trapere i indijance u kentaure i leteca stvorenja. U meduvremenu se nesto kuha na brdu Naatani. Hellingen je uz pomoc zlog duha Wendiga pobjedio smrt.

    Boselli dovodi kraju SA odiseju na spektakularan, iako ne i potpuno uspjesan nacin. Pod prvo svaka mu cast sto se uopste usudio vratiti Zagorovog najveceg neprijatelja nakon perfekcije sto je Demon Ludila. Prvi put kada sam ovo procito bio sam naveliko razocaran. Sclavi je reko sve sto se moglo reci o Hellingenu a potom srusio i nanovo izgradio Zagora i njegov svijet. Cinilo mi se nepotrebno vracati Hellingena i sa tim stavom bilo je nemoguce da se ne razocaram. Sada, nakon novog citanja, donekle sam promjenio misljenje i podigo ocjene. Boselli je ovdje sklepo jednu veoma ambicioznu pricu koja se oslanja na elemente koje je on vec ranije uveo u serijal. Sa tim ovo dovoljno odudara od Sclavijevog dijela i ima svoj identitet. Ali za razliku od Sclavijevog remek djela ova prica ima puno mana.

    Sam povratak Hellingena funkcionise. Kombinacija magije i tehnologije mi se svida. Ali povratak drugih mrtvih likova je vec forsirano. Hellingenov plan je nepotrebno komplikovan i nelogican i vodi do veoma epizodicnog pripovijedanja. To smanji emotivni udarac ove price. Zagor ide od jednog do drugog mrtvaca i kad dogura do Hellingena nista se vise ne cini nemogucim i zbog toga brzo ispari misticna dimenzija ove price. Ja smatram da se Boselli trebo koncentrisati na Hellingena i Wendiga i pustiti ostala trupla da pocivaju na miru.

    Ono sto mi se daleko vise svidjelo u ovom drugom citanju je vrhunska atmosfera. Lik agenta Ravena je podario jednu veoma zanimljivu dimenziju ovoj prici. Citav uvod druge sveske koji se odvija u Filadelfiji je prosto fantastican. Atmosferican i misteriozan a uvod baze Drugdje se perfektno uklapa u ono sto je Boselli vec stvorio u Ciboli i Osveti Vudu. Ali i logicna je konsekvensa prijasnih okrsaja Amerike sa ludim profesorom. Plus sto sama pojava Drugdje otvara nove mogucnosti za buduce price. Ovo je onaj vrhunski Boselli koji operira na vise nivoa odjednom. Covjek stvori nesto sto perfektno sluzi pricu a ujedno se i uklapa u proslost i otvara nove narative.

    Najveca mana ove price mora biti to da je Boselli mozda htjeo napraviti malo previse. Kao da sam povratak Hellingena vec nije bio dovoljno velik zalogaj. Trebalo je ovo bez Kralja orlova i Lutkara. A mogo je jos koji karakter manje, kao naprimjer Heyoka koji mi je samo iritantan. Kako je sada prica ima toliko elemenata da nesto tako spektakularno kao sto je napad titana na Washington samo proleti na ekranu. Ocjenu naveliko podize lik agenta Ravena i vrhunska atmosfera koju je Ferri pogodio u srz. Dok mogu naci stotinu sitnica koje mi se ne svidaju opet moram priznati da je cjeloukupna prica zabavna i solidno odradena. Sa tim receno, i dalje nisam siguran da li se Hellingen zapravo trebo vratiti iz mrtvih. Da se Boselli nije usudio napraviti ovaj potez mozda nikad ne bi dobili ovaj posljednji uzas od Burattinija. Ali to je prica za drugu recenziju.      

    01.08.2014
    23:31:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    3, 3, 10, 10

    Nemogu da verujem da pored remek dela "DIVOVI DOBRA I ZLA" (inače moja epizoda #1) dobijemo ovo sra...  u divovima je sve bilo rečeno i rešeno i za ovo gov... nije bilo nikakvog smisla.KATASTROFA.

    23.09.2014
    14:19:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    18.11.2014
    22:59:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Teško je ovome objektivno pristupiti,hladne glave i analitički.Ma gotovo nemoguća misija,pogotovu za nas stare zagorovce koji su stasali uz Sclavijev Demon ludila,njegovoj ostavštini u tom opjevanom remek djelu.
    To je i trebao biti kraj dijaboličnog znanstvenika,njegovo pokajanje i smrt i konačni mir.Netko pak kaže da su Demoni došli prerano,netko pak da bolje da uopće nisu ni napisani,netko vidi pad Zagora pa njegovo ponovno jače i čvršće utemeljenje,netko pak degradaciju Nolitte i samog Zagora..
    Čitatelji koji su čitali Demone prije rata a stasali u ratnim okolnostima mogu ga sagledati iz svih kutova lakše nego ostali,mlađi su pak zakinuti tim empirijskim iskustvom,pa ga možda neće shvatiti u nekim segmentima.
    Možemo lomiti koplja do unedogled,žestoko raspravljati ali ne znam da li će itko promijeniti stranu.Za ili protiv Demona,svaka baza ima svoje čvrsto postavljene temelje i pozicije i ne odstupa ni milimetra.
    Baš kao i oko ovog Boselijeva uratka.I on se uhvatio u koštac sa Hellingenom,pet puta se ludi profesor pojavljivao,dva scenarista su se okušala kao i dva crtača.Svaki je unio i dodao svoj štih,nadograđivao ili razbijao,ali baš svaki je dijaboličniju notu Hellingenu dao.
    Boselli inače voli dodati hrpu starih i novih likova u uskrsnuću nekog od starih karizmatičnih neprijatelja,poput Kandraxa ili Rakosija u cilju stvaranja podzapleta.Na taj način i ovdje funkcionira,hrpa likova i podzapleta koji imaju funkciju da zbune čitatelja,zavaraju ga dodavajući i fantastične elemente.Ne znam,možda je htio začuditi i očarati čitatelje,mene je kupio jednim dijelom( ,Edgar Allan Poe,bazom Drugdje…)ali ne mogu prežvakati pojavu Bena Stevensa i njegovih kreatura.Od Nolittinog kopača zlata isprva koji je postao kriminalac i ubojica Boselli je stvorio manijakalnog genijalnog znanstvenika koji križa vrste.Totalno nespojivo sa njegovim ranijim karakterom.Ali šta je uopće spojivo u ovom djelu?Ovo bi se sve skupa moglo opisati jednom riječi:kaos.Kaos u djelu bez dna,sve ide u svim mogućim smjerovima,bez mogućnosti orijentacije,nešto poput Demona ludila,potpunog kontrasta prva četiri pojavljivanja.
    Deterministički kaos poveznica je između ta dva djela,stvorena na teološkoj osnovi indijanskih duhova.Sclavijevog dječaka,Kiki Manitua i Bosellijeva Wendiga,duha zla.Kiki kao apsolutno dobro predstavlja balans u prirodi,pojavljuje se u formi dječaka,jer su djeca u svojoj suštini neiskvarena.On u Demonima nije pokretač događaja,djeluje kao neka vrst smjernice,putokaza do ponovnog uspostavljanja reda.Boselli se odlučio za Wendiga,sušte suprotnosti.Duh zla,pokretač svega negativna,uskrsnuo je Helingena prikupljajući njegove raspršene atome i sastavivši ga.
    Wendigo djeluje,nije statist,nije samo promatrač,odlučio je oživiti Hellingena i oživio ga je davši mu još dijaboličniji psihološki karakter a fiziči skelet od metala.(privremeni izgled)Stvorio je Helingena i dao mu slobodnu volju,baš kao bog čovjeku.A Hellingen ko Helingen,ne bi bio on da nije tašt.I zanijekao je ime stvoriteljevo.I gadno pogriješio,kako će pokazati kraj.A ima i stare ciljeve,osvajanje Amerike i svijeta.Prikazuje nam Titana i morsku zmiju,neku vrst podmornice kako rasturaju američku mornaricu i američke gradove.Bez objašnjenja,jednostavno su tu i rade svoju namijenjenu funkciju.Zaključak se nameće sam po sebi,gledano iz sadašnjeg kuta rušenje blizanaca i terorizam kao nova strategija koja je rat donijela na američko tlo.Dobra shema mi je sa čovjekom iz sjene,kao neka vrsta terorističke ćelije koja nasumičnim ubojstvima unosi nemir i strah među stanovništvo.Izgleda da je Boselli već onda predvidio 11.9 i sve posljedice proizašle iz toga.
    Sviđa mi se ideja da stari dvorac predstavi kao mjesto stanovanja starog nemesisa.Grmljavina i oluja kao interijer i mračni podzemni hodnici prepuni smrtonosnih zamki nastanjeni čudovištima,hladnoća zidova,jezovita atmosfera dvorca kao da opisuju mračnu dušu samog Hellingena.
    Odličan potez je i ubacivanje slavnog pisca,bez njega ovo ne bi funkcioniralo.Ljubitelj snova,podsvijesti i noćnih mora odlično se snašao,bio je u svom punom elementu.Savršeno se uklopio u mračnu i jezovitu atmosferu svojim ludilom,alkoholizmom i podsvijesti u obliku crnog gavrana koju isprva ne prihvaća ali dolazi do saznanja da je dio njega.U stvari,čitav šesti Hellingen baziran je na njegovim pričama i pjesmama,očit je veliki utjecaj slavnog književnika na Boselija.Nositelji priče su zasjenjeni sa pristupom slavnog književnika,Boselli transcendentnim pristupom priči prekoračuje granice normale,prelazi granice mogućeg iskustva.Najbolji primjer za to je finalni dvoboj u svemirskom brodu,u svemiru,između dimenzija,izvan osjetilnih spoznaja ljudskog iskustva.
    Sclavi je unatoč smušenosti radnje ogolio našeg junaka sloj po sloj,do kosti.Bacao ga je u ponore ludila i vraćao,pa opet bacao.Provukao ga je kroz blato,srušio sav njegov svijet,doveo ga do ruba samoubojstva i prešao taj zabranjeni rub,pokazao je svu krhkost jednog junaka.Pokazao je i ultimativnu žrtvu prijatelja koja je Zagora iskupila od grijeha samoubojstva,uskrsnuo ga i ustoličio kao indijansku legendu.Nitko prije njega a ni poslije nije se drznuo uraditi tako nešto.
    Bosellijev Zagor je postojan,nije psihički loman,fizički je jak,superioran.Savladava sve prepreke do starog neprijatelja,ništa mu ne može stati na put.To je mali minus ovom djelu.
    Sve u svemu,kad se podvuče crta dobili smo dinamično štivo prepuno avanture, fantastike i mistike.A najbolje o štivu i samom Boselliju govore riječi Liye:
    Zapleo se u mrežu priče.I nadala sam se da bijeli pripovjedač ima taj dar.U svim umjetnicima se skriva taj dar.Jer oni imaju moć da te zarobe…

    14.02.2015
    10:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    Jadna priča.... Gde su vremena Titana, letečih projektila i Akronijana....

    21.04.2015
    17:02:00 sati
    14act3
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 8, 8

    Prilično slab i bljedunjav nastavak najbolje Zagorove epizode ikad napravljene, "Demona Ludila". Hellingen je lik koji se nikako nije trebao vraćati, a Boselli je u priču nepotrebno ubacio Wendiga, Bena Stevensa i druge likove koji samo služe da popune prostor (prva dva nastavka su takoreći filler). Scena kada demoni viču "živio Hellingen" je teški trash. 

    Epizoda bi bila katastrofa da nije dva elementa, jedan je Heyoka, indijanac koji govori naopako, dobar i duhovit lik, a druga naravno, ubacivanje Edgara Allana Poea i aluzije na njegove pripovjetke, što je sama po sebi odlična ideja, ali je šteta što je agent Raven potrošen na ovu besmislenu epizodu.

    Stari Ferri crta nesigurno i neujednačeno u odnosu na njegove rane radove, ali još uvijek je to majstor koji zna prenijeti mračnu atmosferu, definitivno je spasio priču od nečitljivosti. Naslovnice su odlične, ali ne dam više od osmice za njih jer je epizoda precijenjena.

    21.04.2015
    19:05:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Teško je realno ocijeniti ovu priču jer se prethodnog pojavljivanja Hellingena jako slabo sjećam s obzirom da sam ga čitao prije više od 25 godina. Ako ću ovo gledati kao nevezanu cjelinu za sve što se dogodilo ranije onda moram priznati da nije loše napravljeno, iako ima i nekih nepotrebnih stvari. Nije baš trebalo vraćati Bena Stevensa i još mu dati kirurške sposobnosti koje nikada nije imao u svom prethodnom životu. Sa Heyokom je napravljen dobar potez, tim više jer postoji pravi razlog da se pojavi tamo gdje je u igri i Wendigo. Njegov oprečni govor zvuči zanimljivo a baš sam se nasmijao njegovoj izjavi nježnosti; Mrzim te, mrzit ću te sve do smrti! Najzanimljiviji od svih je ipak agent Raven i način na kojega je zarobio Hellingena u svojoj mašti i izvukao prijatelje iz teške situacije. Iako nisam ljubitelj fantastike jasno mi je da se završni dvoboj u svemiru na neki način morao odigrati jer se tamo nalazio ključ spasenja New Yorka od razaranja a Zagor nešto takvo ipak ne može dopustiti. Na kraju je Wendigo poslao prijetnju da će izravnati račune sa Zagorom, ostaje da vidimo da li će u budućnosti to stvarno pokušati i hoće li imati kakvog saveznika.

    Možda ću jednoga dana, kada pročitam prethodnog Hellingena, promijeniti mišljenje i popljuvati ovu priču ali za sada to ne mogu napraviti pa je moram svrstati u kategoriju dobrih uradaka.

    22.05.2015
    19:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    ovo je meni jedan od najboljih bozelija. uspio je za razliku od inače stvoriti atmosferičnost priče čemu je sigurno doprinjeo i Feri.

    09.06.2015
    10:40:00 sati
    adriano
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedina moguca ocjena za ovo. Savrsenstvo.

     

    17.08.2015
    12:03:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    precijenjivanje divova i podcijenjivanje ove epizode su čisto pozerstvo. odlična, ne i savršena priča

    20.02.2016
    10:33:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Tesko je rec koja je bolja epizoda ova ili demoni,neznam stvarno al sam siguran da obje price spadaju u top 10 Zagorovih epizoda,Hellingen mi je poslije Rakosija najdrazi neprijatelj,Wendigo takoder zanimljiv lik,Kralj orlova takoder nije los!Ne razumijem ljude koji kaazu da je ovo smece a jos manje razumijem one koji kazu da bi bilo dobro da nije Hellingen jer kak ti poslije demona se ne moze napisat dobra prica o Hellingenu jer je tamo sve receno,bla,bla...

    Jos manje su mi jasni oni koji kazu da se poslije demona Zagor trebao ugasiti...

    Sad malo o naslovnicama i crtezu,crtez je fenomenalan Ferri briljira naslovnice nesto losije,dobre su ali opet stari Ferrijev problem Zagorove noge nisu dobro nacrtane,ipak naslovnice su dobre pogotovo zadnja tako da ocjena 8!

    28.03.2016
    01:22:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • krucican013

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    28.03.2016
    13:07:00 sati
    krucican013
    uredi
  • nellesky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bajka i poezija,strah i fantazija,drama,triler,akcija...

    07.05.2016
    03:15:00 sati
    nellesky
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    23.07.2016
    17:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    20.01.2017
    18:57:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 49%

    1, 2, 10, 10

    Očigledno je daje,  po američkom šablonu, izdavač iscrpio sve ideje pa mu je preostalo samo da ponavlja, reaktivira i što je najgore čak i oživljava odavno uspokojene Zagorove protivnike a iz razloga čisto komercijalne prirode.

    19.02.2017
    20:13:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    06.08.2017
    21:45:00 sati
    Zagorex5746
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo

    17.03.2018
    14:31:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Tko s vragom tikve sadi od glavu mu se razbiju – poruka dana za Hellingena

    Čitajući komentare na recenziju, primjećujem da se dosta pompe diglo oko ove epizode. Zbog Demona Ludila je unaprijed dočekana na noževe. Po nekima nije ni trebala izaći, jer je Sclavi stavio točku na „i“ po pitanju Hellingena. Insinuirajući da je ova epizoda simbol silovanja, forsiranja i krize. Vrijeme je pokazalo da su bili u zabludi, jer je nakon ove epizode izašlo više brojeva Zagora nego što je izašlo od prvog broja do famoznih Demona. SA odiseja i Hellingen zaslužuju jedno drugo, jer niti jedna pojedinačna epizoda Zagora ne smije biti „svetija“ i iznad onog što je Zagor u kompletu. Hoće li nekom ova epizoda biti dosadna to je već drugi par opanaka, to je stvar ukusa.

    Udruživanje Hellingena i Wendiga je dobar potez. Bosellija je tu čekao nezahvalan posao. Nije lako složiti priču gdje Hellingena treba doslovno vratiti iz mrtvih i uzeti njegov mir. (Poginuo je u Nolittinoj epizodi Svemirska Braća, a mir i spokojstvo u duši je dobio od Kikija Manitua u Sclavijevoj Demoni ludila.) Jedini koji može čačkati po toj ravnoteži je Wendigo ona druga moćna sila, po prirodi suprotna Kikiju. Ako smo već od Sclavija dobili u naslijeđe Zagora koji biva blagoslovljen od Kikija i uistinu postaje njegov izaslanik, neka je i zli Hellingen dobio „blagoslov“ od Wendiga. Boselli inače voli udruživanja i timski rad među likovima i smatram da je Hellingenu pridružio onog koji mu zbilja pristaje. Po liniji Wendiga u priču su uvučeni i Heyoka i Liya, meni jako dragi likovi. Osobito Heyoka, iako mi je u Crnom plamenu bio puno zabavniji sa svojim naopakim govorom. Ne znam jel to do prijevoda.

    Također bi pohvalila pojavu Baze Drugdje. Ljepše mi je vidjeti kada se Zagorov svijet ukrštava s drugim svjetovima iz mašte, u ovom slučaju MM svijet,nego kad ga se čupa iz mašte i ubaci u našu realnost. Ako neki autor nastoji izbjeći da Zagorov svijet funkcionira kao crna rupa, draže mi je kada je to izvedeno tako da taj svijet i dalje stoji u svijetu mašte. Sad tamo postoji i Baza Drugdje, imamo ljude koji pokazuju interes za Hellingenove izume, koji znaju da se negdje tamo probudio Kraken i da se u Port Whaleu rađa novi kult itd. (Boselli je te poveznice iskoristio već u odličnoj Morskoj Stravi.) A i ne vezano za Bosellija bilo koji autor koji dođe kasnije može upotrijebiti te novotarije, ako mu se sviđaju. Ako mu se ne sviđaju, dovoljno ih ne upotrebljavati, a Zagorov svijet će i dalje ostati Zagorov svijet. Smatram da je takva vrsta promjene konstruktivna i to se može ostaviti drugim autorima u naslijeđe.

    Izgleda da Boselli jako cijeni rad E.A.Poa jer je ovaj strip također veliki omaž. Odao mu je počast na razne načine. Situacije iz njegovih poznatih priča su se ili prepletale s događajima u scenariju, ili su upotrijebljene kod nekih situacija (Chico i klatno) ili npr. Gavran (po njegovoj poznatoj pjesmi) koji se pojavio kao agentovo izvantjelesno „ja“.

    Agent Raven je i sam po sebi interesantan lik, a osobito mi se svidio dio kada je otkrio „čovjeka iz gomile“. Dijalog koji je imao s pandurom Warrenom dok su promatrali partiju karata mi je jedan od boljih dijelova stripa.

    Dio s Puppet Masterom mi je najsablasniji dio u scenariju. I inače u životu ne volim marionete i te neke drvene ili porculanske lutke. Pogotovo one kojima se usta otvaraju kvadratno i onda zijevaju. Koji horor, odvratno nešto. Još kada mi u te lutke neki lik zarobljava demone ili dušu djece. Bože oslobodi. Baš jezovito. A Ferri je u toj dionici baš briljirao.

    Najveća mana ove epizode je slabo ukomponiran i povezan slijed događaja. Odrezana je na činove gotovo kirurškom preciznošću. Ben Stivens, Puppetmaster i događanja u dvorcu. S tim da su događanja u dvorcu odvijala poput video igrice. Zato rušim ocjenu za scenarij.

    Moj osobni dojam je jako pozitivan, skoro pa remek djelo. Međutim, moj dojam je tu poprilično nevažan, jer vrijednost ovom daju djeca Slobodne Dalmacije. Oni su najbolji svjedoci tome kako bi bilo tužno da su bili zakinuti za Hellingena iz pera njihovog Bosellija.

    17.07.2018
    13:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Pročitavši posljednjeg Hellingena (Burattini/Ferri/Verni) ostao sam blago razočaran nakon iskustva sa čitanjem tog stripa. Pogledao sam malo bolje i analizirao Buretovog Hellingena i naprosto mi nije bilo jasno kako je u toku tolikih godina pripreme mogao da servira onako mlaku porciju... Ovaj strip sam ponovo pročitao jer sam htio da vidim kako se nosim sa njime nakon više od 20 godina od njegovog objavljivanja, ali me je i pri tome zanimalo kako se mjeri sa najnovijim. Čitajući "Sjene nad Darkwoodom" tek vidim koliko nismo cijenili ono što smo imali, a sada također vidim koliko je postalo besmisleno vraćati arhineprijatelja iz epohe u epohu, taj lik s vremenom izgubi svoju draž i postane naporan. Eto neki dan na forumu vidim da vraćaju opet Kandraxa, pa de budi tu pametan i reci da ne pretjeruju. Ako već urade i potrude se da jednu sagu započnu i sazvrše na dostojan način onda zašto bi nakon kraja napravili suhoparne nastavke. Ako bih se stavio u cipele Bosellija onda bi vjerovatno imao jednostavnu želju da svojim umijećem doprinesem serijalu sa time što bi dao svoj udio na slici znanoj kao Hellingen.

     

    Za razliku od "Hellingenovog nasljeđa" ovaj dio pada mnogo lakše u ruke, odnosno tek sada vidim koliko je Bosellijev Hellingen jednostavan, maštovit i ne naporan. Uglavnom, hoću odmah da iskažem dio koji mi se najviše svidio - manji neprijatelji (odnosno hajmo ih nazvati mini bossovima). Ima toliko zanimljivih stvari kod ovoga što je Boselli uradio ovdje i što mi se itekako dojmilo čitajući ovaj strip. Prvenstveno način na koji su određeni neprijtelji vraćeni i sam taj odnosno između Hellingena i Wendiga. Npr., svi znamo da je oholi Ben Stivens, naučnik koji pretvara ljude u pticu pao u arenu i okončao. Boselli je odigrao na kartu "hajmo da učinimo kako Wendigo vraća neprijatelje skupljajući njihove atome i stavljajući ih u mašinu za regeneraciju" što mi je dakako fascinantno bilo. Onda je tu bio onaj lutkar pa ona čudovišta, a svidili su mi se i Chicovi flashbackovi iz sjevernoameričke odiseje itd. Sam Hellingen ovdje je luđi no što je bio ali mi se čini je da je izgubio na svojim motivima za ubijanja... On je sada postao bukvalno "zlo radi zla", motiv je samo ubijanje i zauzimanje svijeta kroz teror. Malo jeste odjeknuo sa linij ali je u redu. Ferri je ovdje dobar, baš se vidi i dalje ona zlatnost iz ranijih epizoda, naslovnice fenomenalne, nisu među najboljim ali se mogu svrstati u neke među najdojmljivijim naslovnicama.

    U određenim trenutcima sam međutim mogao da osjetim tu izraženu monotonu karikativnu bonellijansku crtu, odnosno pristup svojim stripovima pa mi je ona cijela trka kroz dvorac djelovala previše komično no što je bila napeta. Dio sa mučenjem Chica je dobar, ima neki šmek, vidili smo ljutog Zagora... Allan Edgar Poe u svemu ovome mi se čini malo nepotrebnim, mada je bilo dobrih simbolizama između njega i one vrane, ali mi se također čini kako su ga malo izbacili iz karakera, čini se mnogo manje depresivnim no što je bio u stvarnom životu. Boselli mi je uglavnom dobar mada sa ovim njegovim djelom zaista više ne vidim neki razlog da bi se vraćao lik Hellingen a eto već je i najavljen osmi dio. Pobogu ako će već da rade onda neka stave Rubinija da to odradi a ne statičnog Vernija. Sve u svemu dobro iskustvo, nije najoriginalnije što će te da vidite u Zagoru ali vdoljno dobro da pruži ogudno subotu čitanja onima koji vole tako da provedu svoje vrijeme...

     

     

    02.12.2018
    20:10:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Mefistov sin
    Kod: TX LIB 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 16.1.2019. 1:15:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 828
  • Ledeni pakao
    Kod: MN LIB 43
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 12.1.2019. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 812
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1406
  • Ludnica u ludnici
    Kod: AF BO 13
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 31.12.2018. 18:11:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 979
  • Magla
    Kod: DD LU 124
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 31.12.2018. 17:53:00
    Autor: Dexters
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1070

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 2767
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2766
  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 2478
  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2188
  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2075

Aukcije

  • ZAGOR lms br. 4
    Vrijeme: 24.01.2019 22:05:04
    Prodavač: oggy
    Cijena: 577 kn
    Broj ponuda: 5
    Broj pogleda: 543
  • ZS 13
    Vrijeme: 25.01.2019 22:46:00
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 7000 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 515
  • ZS 39
    Vrijeme: 25.01.2019 22:39:58
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 7000 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 393
  • ZS 362
    Vrijeme: 25.01.2019 19:15:55
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 201 kn
    Broj ponuda: 17
    Broj pogleda: 338
  • Alan Ford - LOT
    Vrijeme: 24.01.2019 20:27:56
    Prodavač: Dalen
    Cijena: 359 kn
    Broj ponuda: 24
    Broj pogleda: 322

Forum