Nasljedstvo Fitzmayerovih

Zagor

ZG SD 49 | 192 str.

Bogati lord Fitzmayer umire, te počinje borba njegovih nasljednika oko nasljedstva. Zagor se slučajno umiješa te pokuša pomoći braći Barrymore i Fitzmayerovoj nećakinji Elizabeth u borbi protiv lorda Steada i njegovog plaćenika, Francuza.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Divlja djevojka
  ZG SD 48
 • Nasljedstvo Fitzmayerovih
  ZG SD 49

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La ragazza selvaggia
  ZG SR 384
 • L'eredita Fitzmayer
  ZG SR 385

ZANIMLJIVOSTI

 • Drugi i posljednji scenarij koji je Giorgio Casanova napisao za Zagora.
 • Prvi Pesceov rad na Zagoru.
 • Ime rezidencije Fitzmayerovih «Three oaks manor» podsjeća na ime rezidencije obitelji O`Hara «Twelve Oaks» iz «Prohujalo s Vihorom».
 • Na zadnjoj vinjeti 39. str. «Divlje djevojke» je vidljivo da Francuz čita pripovijetku «Doživljaji Arthura Gordona Pyma» od Edgara Allana Poa.
 • Elizabeth pjeva pjesmu «The wind among the reeds» od W. B. Yeatsa.
 • Na drugoj vinjeti na 38. stranici «Nasljedstva Fitzmayerovih» greškom Slobodne Dalmacije su zamijenjene rečenice Francuza i jednog od razbojnika - Razora.
 • Prizor kada ptice grabljivice napadaju Francuzovu bandu u Orlovu prolazu podsjeća na film «Ptice».
 • Riannon je ime velškog podrijetla i označavalo bi nimfu. Nimfe su u grčkoj mitologiji sile prirode utjelovljene u polubožanske mlade žene, a obitavale su većinom po šumama i gorama. Nešto kao šumske vile slavenske mitologije.

Money makes the world go around, the world go around…

... govori nam pjesma iz filma «Cabaret»; i zaista novac pokreće svijet i ljudi će sve napraviti da dođu do njega. Još kada umre netko bogat pa se njegova do jučer mirna obitelj pretvori u čopor hijena koje se otimaju za plijen - nasljedstvo. Ta vječna tema je i osnovna tema ovog stripa. Bogati Lord Fitzmayer umire u svojoj vili «Three oaks manor» te iza sebe ostavlja veliko bogatstvo. Za njegovo nasljedstvo se bore s jedne strane posvojeni James Barrymore, brat mu dr. Stewart Barrymore i nećakinja lorda Fitzmayera, Elizabeth. S druge strane tu je tipični lik zlog polubrata - lord Wellington Stead - koji je jedva dočekao da mu polubrat umre. Prije smrti stari lord Fitzmayer otkriva Jamesu da će do nasljedstva doći samo uz pomoć brata i Elizabeth. Naime, svatko od njih troje ima svoju ulogu u otkrivanje nasljedstva, i bez njih je to nemoguće. Odnosi među braćom Barrymore su loši te odavno nisu u kontaktu; i to zbog prekrasne Elizabeth koja se priklonila Stewartu, ali osjeća još nešto za Jamesa. James shvaća da sam neće moći do nasljedstva te šalje poruku do brata. No glasnika na putu ubija banda koju vodi Steadov plaćenik Francuz.

U tom se trenutku u priču umiješaju Zagor i Chico. Slučajno pronalaze poruku te odluče pomoći dr. Stewartu da dođe do brata. No na Stewarta vreba Francuzova banda. Lik Francuza je izuzetno zanimljiv te je s njim scenarist razbio monotoniju uvijek istih razbojnika. Francuz je obrazovan, inteligentan, šarmantan i hladnokrvan. Zasigurno je imao jak razlog da je kao obrazovan čovjek završio kao vođa bande u nekom tamo zabitnom kutku Amerike. Nekoliko je prizora koji dočaravaju njegov karakter. To je prizor u kojemu je vidljivo da čita knjigu «Doživljaji Arthura Gordona Pyma» od Edgara Allana Poa što je rijetkost za vidjeti u Zagorovu svijetu. Tu je i prizor kada između dvojice bandita koji su «zaribali» stvar baca nož te im govori da se onome koji probode drugoga oprašta. Dok bi tipični šef bande naprosto odmah upucao obojicu uz psovke, Francuz voli da to bude dramatično. Ostali banditi ga se boje te ga oslovljavaju s Gospodine, a iza leđa se hvale jedan drugome da su mu odbrusili.

Nakon sukoba te dojmljivog leta balonom, Chico, Elizabeth i Stewart Barrymore padaju u zarobljeništvo Indijanaca, a Zagora pronalazi lijepa Riannon. Ona živi usamljeno u kolibi s ženkom sokola Jaye (pripitomljen sokol, i ne samo to, Riannon se s njom sporazumijeva!). Spašava Zagora te mu objašnjava da je njene roditelje prije mnogo godina ubio Francuz pri napadu na diližansu. Ona se uspjela spasiti, pronalazi je Usamljeni Gavran, Indijanac koji je živio usamljeno u brdima. On ju je naučio preživljavanju, no opet se Francuz umiješao u njen život - ubio je Usamljenog Gavrana (velike slučajnosti!), te eto sad sama živi. Osim prevelike slučajnosti da joj Francuz stalno nekoga ubije, tu je i pomalo kontroverzna činjenica da usamljeni Indijanac pronalazi bijelu djevojčicu ( hmm… miriše li vam to na….). Rianon se cijelo vrijeme hladno ponaša prema Zagoru ( težak život, a možda i uspomena na Usamljenog Gavrana) te cijelo vrijeme naglašava da ga je sasvim slučajno spasila. A kad pristane Zagoru pomoći (no pravda se da je to samo zbog Francuza) govori:

"Nemoj misliti da to činim zbog tvojih lijepih očiju..."

Scenarist je ovdje propustio u početne tenzije ubaciti ljubav između Zagor i Riannon. Zagor po prvi put nalazi srodnu dušu. Zapravo, Riannon je Zagor u ženskom obličju! Logično bi bilo da kad divljak sretne divljakušu da se između njih nešto razvije, no scenarist očito ne prati logiku (a možda je Sergio Bonelli zabranio). Naime izabrao je blijedo scenarističko rješenje da Riannon na kraju bude s Jamesom Barrymoreom. Riannon, njen sokol Jaye i Zagor zadnji trenutak spašavaju Chicu, Elizabeth i dr. Stewarta od suludog obreda Heyo-va-Nekia Indijanaca koji se nazivaju Planinski narod. Dojmljiv je prizor prekrasne Riannon u akciji, koja se inače pred Indijancima predstavlja kao Gospodarica Vjetra. Odmah sam pomislio da zamijeni Chicu i da postane novi Zagorov pratilac. Tko zna, možda je Casanova to i namjeravao, ali Bonelliju se nije svidjelo (op.ure. You wish...).

Nakon što Francuz otme Elizabeth; Zagor, Chico, Riannon, dr. Stewart i par Indijanaca im odluči presjeći put u Orlovu prolazu za koji Indijanci drže da je uklet, a zapravo je mjesto gdje se gnijezde ptice grabljivice iz šire okolice. Teško je povjerovati da prilikom penjanja do prolaza Zagor nije zavirio pod oskudnu haljini Riannon koja se penjala prva jer poznaje teren. Zatim uslijedi uistinu dojmljiva scena koja je svojevrsni hommage Hitchcockovu filmu «Ptice». U završenom dijelu glavni likovi kao u nekom filmu o Indiani Jonesu prelaze zamke koje je ekscentrični lord Fitzmayer postavio da štite njegove pare od uljeza. Zasigurno je najzanimljivije u tom dijelu odnos između dvije ljepotice Elizabeth i Riannon. Njih dvije se stalno prepucavaju. Može se ustvrditi da je scenarist ovdje ubacio još jednu vječnu temu odnos između dvije vrsta žena: s jedne strane uvijek ušminkana, opsjednuta izgledom, uobražena i naobražena dama a s druge strane nemarna, prirodna, emancipirana ali pomalo muškobanjasta djevojka sa sela. Uistinu simpatična netrpeljivost. Zagor je u cijeloj priči nekako po strani, mada je sudjelovao u svim akcijama on nije pokretač radnje i samo je kao nekakva ispomoć braći Barrymore i Elizabeth u pokušaju da se dočepaju nasljedstva. Meni osobno to odgovara, jer glavnog junaka ponekad treba gurnuti u stranu zbog osvježenja serijala.

Giorgio Casanova je napisao osim ove još samo «Tajna Redstonea» i u obje priče je napravio solidan posao. Zanimljivo je da u obje priče žene igraju veliku ulogu (što je rijetkost u Zagoru) i šteta je da nije napravio još koju priču. Pesceu je ova epizoda bila prvi rad na Zagoru. Možda je trebao posvetiti veću pozornost sjenčanju, ali to ne kvari sveukupni dojam. Naslovnica Divlje djevojke je povijesni iskorak za Ferrija, jer po prvi put je uspio izbjeći svom stereotipnom crtežu žene. Možda jedina mana naslovnice je u tome što Riannon drži nož pa se čini kao da je došla dokrajčiti Zagora. Strip završava zaključkom dr. Stewarta da je stari lord možda bio lud sa svim svojim zamkama, ali da je to učinio za njih, da bi ih naučio da je obitelj na prvom mjestu. Vrlo kompliciran način, toliko strke i izgubljenih života da bi ih se naučila lekcija o vrijednosti obitelji.

"Prava obitelj! Eto, to nam je ostavio…
Najveći dar koji se uopće može primiti…
To je pravo nasljedstvo Fitzmayerovih! ˝

Naprijed

ZG SD 46/47 Obojeni Čovjek

ZG SD 50/52 Morska strava

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Sjecam se ove epizode iz nekih mladjih dana i prilicno sam siguran kako me se dojmila,jako dobra prica u kojoj scenarist pokazuje talenta,ali lijepo je recezent primjetio kako se ne usudi povuci hrabre poteze(ili mozda ne smije)...u kontinuitetu Zagorova svijeta prica bez puno napora koja mi je lijepo legla!
  28.03.2008
  19:28:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Prvi pesceov rad na zagoru, 100%.
  28.03.2008
  19:40:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 7, 6

  Sjećam se kad je ova epizoda izlazila na kioske, a tome ima već dobrih deset godina (!), kupovao sam svaki novi broj na kiosku sretno se kreveljeći k'o pička na čiste gaće. To je bilo vrijeme kad je Slobodna Dalmacija već pomalo posustajala, pa se znalo i po nekoliko mjeseci čekati na novi broj.

  Epizoda je inače OK, ali se vidi po naivnosti nekih situacija da je Casanova bio autsajder među scenaristima. Potrage za blagom su uvijek zanimljive, a radnja je dinamična i ima dosta zanimljivih likova da zaokupi čitatelja. Na kraju, tu su i neki zanimljivi pokušaji erotskih aluzija, a to je nešto što čovjek cijeni kad je mlad. ;)))
  28.03.2008
  22:15:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  jedna epizoda malo iznad prosjeka, ni loša ni dobra, ali ipak čitljivainače, O'Harino imanje u Prohujalo s vihorom je Tara, a ne Twelve Oakes, iako mislim da je i to odatle, vjerojatno od onog njenog Ashleya
  28.03.2008
  22:16:00 sati
  ken2
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 8, 7

  Prilično neobična epizoda, nikako mi ne liči na Zagora. Sličnu nismo vidjeli u serijalu i zato je i dobra. Tema je zanimljiva, zamke posebno, zanimljiva je i ona pjesam koja služi kao neki ključ. Crtež solidan, nije bilo lako nacrtati sve one detalje u potrazi za  blagom.
  29.03.2008
  10:19:00 sati
  delboj
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 56%

  6, 6, 4, 8

  bio sam jako zadovoljan pričom kad sam je prvi put pročitao no s vremenom je oduševljenje splasnulo. ipak je ovo jedna od lošijih epizoda od ovih koje je tiskala Slobodna. jedina stvarno svjetla točka su naslovnice. sve ostalo ispod razine
  29.03.2008
  12:13:00 sati
  Koresh
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Zanimljiva, neloša epizoda, Pesce mi se i inače gadi, a i ovdje pretjeruje u akcijskim scenama. lijepe zamke, sve u svemu korektna priča, također mi se još više sviđa "tajna Redstonea ukoliko ju je Caasamnova radio...
  30.03.2008
  17:44:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  Da, i ja se sjećam dana kad sam na kiosku kupio "Nasljedstvo Fitzmayerovih". Pitao sam se tko je "taj" Fitzma Yerovih"!:)))) Mora se priznati da je ovo nešto slabija priča u usporedbi s onim koje je okružuju (gotovo sve u SD). Priča je preobićna. Imamo klasičnu borbu za nasljedstvo i slaganje puzzli. Ali priča ima glavu i rep, laka je za čitanje i ja takvim epizodama uvijek bezpogovorno dijelim dobre (nešto bolje) ocjene. Da bar danas imamo Zagorove priče na ovom nivou. Likovi su dobri, posebno Francuz. Pesce mi je prilično dobar crtač. Naslovnice su isto tako lijepe, iako sam za prvu pomislio radi nožine da je Divlja đevojka negativan lik. Na drugoj naslovnici Indijanac ima jednu dužu bičvu. Valjalo bi spomenuti i da je recenzent dosta napredovao od prethodnog puta; a kako i neće kad je imao mene za mentora;))). Napredak se vidi u sistematici, pažljivijim, književnijim  i elokventnijim rečenicama, kvalitetnijoj karkterizaciji likova, "filozofiji" i duhovitim dosjetkama. Primjedbe idu na tzv. "široko prepričavanje fabule". Dakle, treba to prepričavanje nevažnih sitnica i spoilera još više srezati. Pozdrav!
  30.03.2008
  18:08:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 7, 6, 7

  nešto bolja priča iz novije zagorove ere.. dobro izrađeni likovi, crtež solidan, naslovnice dobre.. ipak je malo razočaanje oko nedostatka ideje o nasljedstvu, moglo se nešto bolje smisliti..
  03.04.2008
  23:16:00 sati
  tomassi
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 10, 7, 10

  casanova je stvarno odličan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  04.04.2008
  13:35:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  .,prvo pohvale recenzentu., prica je ok,zanimljiva,dinami?na,likovi su odlicni,crtež prosje?an...
  07.04.2008
  17:30:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Čim strip pročitaš brzo, a s guštom, to je to.
  11.04.2008
  13:48:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  U usporedbi sa ostalima iz tog razdoblja (npr.Morska strava) popričično amaterska ali ipak zabavna epizoda. Posebno ta ženska nota koja nije česta u Zagoru daje dodatnu draž. I zamke koje je stari Fitzmayer postavio te riješavanje tih istih su interesantne mada mi taj sandućić na kraju izgleda dosta mali da bi u njemu bile baš takve dragocjenosti;-))Također, teško mi je vjerovati da priča o (preljepoj i besprijekorno čistoj i uređenoj ;-)) Gospodarici vjetra koja razgovara sa sokolom drži vodu. Također i scena sa Indijancima koji žele ubiti Chica a već na sljedećoj stranici svi su stari prijatelji. I da,Chico napominje da je izgubio odijelo i da je morao ostati u Indijanskoj odjeći - kako li je samo uspio ponovno nabaviti potpuno identično odijelo? ILi je taj model bio jako popularan u Darkwoodu ili ih Chico ima nekoliko u ormaru;-)))   Crtež u superherojskom-Mikica stilu, onako solidan i može proći. Sviđa mi se scena sa balonom dok pada kiša, tu ima nekoliko stvrano lijepih kadrova. Ostaje samo pitanje kako Zagor nije pokušao nešto sa Gospodaricom vjetra, jer ipak je jako lijepa žena ;-))
  12.04.2008
  10:57:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  u potpunosti se slažem sa miskijem iz darkwooda stvarn dobra priča
  08.10.2008
  21:12:00 sati
  ninny
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 7, 10

  pROLAZI
  16.11.2008
  14:45:00 sati
  cibalia
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Tek prolazna epizoda ponajviše zbog pokoje nelogičnosti, povremeno nemoguće akcije a la Pesce i scene u kojoj Zagor dokazuje da je zbilja Duh sa sjekirom. Mislim, Zagor padne s one visine,porazbija se po stijenama,pada kroz drveće,pljusne na zemlju i onda se drugi dan budi bez slomljene kosti (dobro kaj se pri onom padu nije još uspjel uhvatiti za ljiljanu i produžiti dalje ko da se niš nije dogodilo). Ferri solidan, vidi se da i on imao boljih dana.I taman sam pri kraju prvog djela pomislil da je Zagor konačno našel odgovarajuću žensku za sebe (naravno Riannu), ali Zagor ništa pa ona na kraju završila s onim nalickanim Stewartom. Očito se Zagor pali samo na višu klasu (Frida i sl.)
  27.11.2008
  09:33:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 7, 6

  prilično zanimljiva epizoda, pogotovo kraj sa onom pjesmom za koji nitko nemože reći da je predvidljiv. Crtež jako dobar, kao i naslovnice.
  18.04.2009
  17:44:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  07.05.2009
  00:41:00 sati
  Brdar
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 32%

  4, 3, 3, 2

  preglupo,jedino bi naslov moga proć za kakav pornić
  27.05.2009
  19:30:00 sati
  lwood
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 6, 8

  Srednja žalost!

  26.04.2010
  21:27:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Pravi kapitalac, zanimljiva priča, možda malo isfurana ali je radnja jednostavna za pratiti i kao što je već netko iznad spomenuo, ima glavu i rep. Uz "Morsku stravu" i "Krakena" ovo mi je jedno od najboljih izdanja Slobodne Dalmacije. Priča o borbi za nasljedstvo je fenomenalna i životna, jedna od onih koje možemo prepoznati u svakodnevnom životu i zbog toga je možda malo otrcana, ali u svakom slučaju Casanova je napravio pravu stvar. Pesce je jednako visoku razinu zadržao i na crtežima, osobito pred kraj gdje je unutrašnjost vile sa svim tajnim prolazima i savršeno osmišljenim zamkama vrlo kvalitetno nacrtana. Ferri je ovaj put malo podbacio s naslovnicom jer divlja djevojka na naslovnici izgleda grublje i ružnije od one koju je nacrtao Pesce u stripu. Ženski lik u jednoj od glavnih uloga u Zagorovom romanu i još k tome savršenog izgleda kako ju je nacrtao Pesce, pravo je osvježenje, uz sitnu zamjerku Casanovi koji ju nije prikazao dosljednom kroz cijelu priču. Drugim riječima, Riannon do polovice priče ima karakter koji u potpunosti pristaje njezinom životu divlje djevojke s pticom koja se sama snalazi u šumi, zvuči zrelo, iskusno, odvažno, svaka joj je riječ na mjestu. Dok se pojavljuje Stewart ona počinje padati na njegove zavodničke manire i ta joj uloga nikako ne pristaje, ovdje je Casanova pogriješio stvorivši takve oscilacije. Ne stoji dobro priča kako jedna divlja djevojka, Gospodarica Vjetra pada na jednog posve različitog čovjeka, napirlitanog, uglađenog, finog gradskog gospodina koji joj zbog tih razlika nikako ne pristaje. Još se za kraj mora pohvaliti jako dobra odmjerenost u akcijama, svaka čast Casanovi koji je dobro pazio na kapacitete junaka i svakome dodijelio upravo toliko sudjelovanja u borbama koliko mu pristaje, Zagor je tu standardno prvi, zatim Riannon koja opravdava odvažnost jedne Gospodarice Vjetra, te braća Barrymore koji sukladno svojim ulogama ne sudjeluju u bitkama. Posebna pohvala zadnjoj borbi, onoj borbi u kupoli gdje lord Stead i njegovi plaćenici sustižu naše junake, tu je svaki lik odradio upravo onaj dio posla koji se od njega očekuje.

  01.09.2010
  21:29:00 sati
  sovereign
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Solidna prica, samo mi je kraj malo previse miroljubiv- svi se vole i respektuju.

  Pesce je na pocetku bio mnogo bolji nego kasnije, mada ni tada nije bio nesto posebno dobar.

  Izuzetno dobro crta zene.

  15.11.2010
  12:25:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Nije loša ideja i nije loše ispričana. Malo mi je nejasna pojava divlje djevojke i njenog samačkog života pored indijanaca i mislim da se to moglo bolje ukomponovati i ispričati, kao i dati njoj na značaju, ali ajde. Dobar rasplet. Crtež dobar kao i naslovnice.

  28.01.2011
  22:58:00 sati
  malek
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  Dobra epizoda, ničega ne fali. Likova ima puno, atmosfera je i više nego dobra, akcija solidna a kraj pomalo zbrzan ali ipak zadovoljavajući. Jedina zamjerka ide slaboj karakterizaciji nekih likova (pogotovo Riannon), moga je tu Casanova puno više izvući. Ipak šteta što nije napisao više epizoda, a i šteta je što je Poncho nesta sa sajta. Recenzija mu je baš munjena. :D Pesce je jako dobro nacrtao, najviše obratite pažnju na prvih 10-ak stranica u vili. Predobra atmosfera.

  25.03.2011
  12:39:00 sati
  mpavin
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Jest, casanova se trebao dulje zadržati na Zagoru. Psece izvrstan.

  06.04.2011
  18:54:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  19.04.2011
  15:28:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 8, 10

  Likovi komleksnih žena stvarno leže Casanovi.

  30.05.2011
  20:17:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 10, 7

  23.06.2011
  18:59:00 sati
  macca1985
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 49%

  4, 3, 7, 7

  Obe naslovnice su dosta nemastovite.  A najgora je stvar sto su dijalozi kompletno drveni, bez ikakve duze ili realnosti, napisani za djecu od 10 godina ili mladju.  Unutrasnji crtez je ok, ali scenario i prica stvarno slabi.  Opet u Zagorovom serijalu upoznajemo djevojku koja zivi sama u divljini s nekim divljim orlom (kao u specijalcu "Nulta godina Darkwooda"), i u oba slucaja djevojka lici na neku supermodel zenu.  Uopste nije moguce da ruzne zene zive u Zagorovom svijetu.  Ne samo da je ova Riannon prava bomba od zene, nego je i ona crnka Elizabeth dosta zgodna da ja uopste ne razumijem kako Zagor i ostali muskarci u ovoj pricu uopste uspiju da misle o bilo cemu drugom osim kako da skinu odjecu s ovih zena.  To je ono sto bi ja u stvari citavo vrijeme pokusao da uradim.  Ovi momci (Zagi, Chico, braca Barrymore) su veliki homoseksualci, ili su produkt nemastovitog uma Casanovog scenarija.  Mislim da je druga opcija puno blize istini, ali se stvarno nekad pitam: kako je ovo doba Zagora uopste prezivilo bez gasenja?  Ko je u Italiji nastavio da kupuje ove brojeve s ovakvim niskim nivoom epizoda?  Stvarno ocajno, koliko je ovaj junak pao odkad su Sclavi i Nolitta prestali pisat Zagorove price.  Ocajno i jadno je jedino sto mogu da kazem za kvalitet epizoda iz ovog doba.  UGH!

  23.02.2012
  02:39:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 43%

  3, 2, 7, 7

  21.05.2012
  11:14:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Odličan strip! Jedino mi nije jasno zašto su ubili glasnika koji je nosio pismo, a onda tek nakon dosta vremena su odlučili ići oteti Stewarta i njegovu ženu. I živcira me to što je Zagor taman naletio kada su došli po njega. I otkud je francuz znao Zagorovo ime kada nitko nije znao tko je on, a sam se sigurno nije predstavio :D

  19.10.2012
  20:52:00 sati
  Deki86
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 3, 4

  Najlošija epizoda od prvih 50 brojeva Slobodne Dalmacije. Jedva dočekah kraj koji je naravno bio melankoličan, svi sretni, zadovoljni i razdragani. što me zasmetalo; naravno ne može proći ništa da Zagor i Čiko svima ne miješaju u poslove :)... Kao i svugdje, netko zločest dolazi kod dobrog umirujućeg, a vani kiša lijeva i lijeva... i ovaj naravno umire uz gromove. Drugo što bih spomenuo je -kad je Zagor prebio razbojnike u gradu, bio je samo 'divlji lik u crvenoj majci', a kod zasede Francuz kaže- 'konačno da se riješimo tog Zagora' !! Koji je to propust! Kako zna tko je on, ime, i sve što ide uz to, i sad bi ga se konačno riješio!? Jel se znaju otprije!?' Mislim da ne. Pa svi oni labirinti i sve što je ospod kuće, sve te zamke, kao da su ušli u egipatsku piramidu! Svjetla se pale, sve se automatski podmazuje, pa se gore kroz kupolu vidi i jezero.. Ma daj! Crtež u skladu sa scenarijem- pola likova izobličeno i poluretardirano. A jedan od blizanaca-doktor-nabiladan. Nisam znao da su ljudi na Divljem zapadu svi odreda bili nabildani... A zaboravih i onu djevojku iz šume... joj-joj... Pa divlji indijanci. Pa kod napada na razbojnike- ptice+Zagor+indijanci- više razbojnika bježi poslije, nego ih je bilo, a mnogi su i poginuli. Naslovnice- e moj Ferri- ne može on bez potrganih hlača. Bilo Zagorove, bilo Chicove. Ne znam što bi psihijatri rekli za to...

  01.12.2012
  14:00:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 71%

  4, 10, 8, 5

  12.05.2013
  15:14:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 41%

  3, 2, 6, 8

  Ovo je vrsta Zagorovih priča kakvu najmanje volim. Dosadni i brojni likovi, dosadna vestern pričica s dosadnim tipovima s kaubojskim šeširima i dosadnom radnjom. Nevjerojatno dosadno. Da, prethodna epizoda je bila djetinjasta, ali bar nije ovako blijeda i zaboravljiva. Jedino mi se sviđa kratka aluzija na Pyma i 6. susret s Hellingenom.

  Crtež mi se ne sviđa, ima previše bliejdih tonova. Tamo na ulazu u salu s nasljedstvom naslikana je piramida sa svevidećim okom, tako da je možda alt. naziv za ovu priču "Zagor protiv masona", ali to bi već bila tema za MM. :)) Naslovnice dobre.

  16.09.2013
  14:32:00 sati
  Opti
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Proslo je puno vrimena odkad san procita ovaj strip al se sicam da mi je bila jako domljiva.

  16.11.2013
  09:13:00 sati
  Wayto
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 4, 1

  Ovo nedjelo je u rangu najgorih priča iz šezdesetih. Ne mogu se načuditi dobrim ocjenama. Većina spominje Tonninellija kao najgoreg scenarista (njegove su priče remek djela u usporedbi s ovom), a ovdje su dali dobre ocjene. Ovaj nesretnik Casanova očito obožava Hitchocka jer nakon ubacivanja elemenata iz filma "Psiho" u prethodnom radu, ovdje ubacuje elemente iz filma "Ptice", ali na bezvezan način. Crtež također podsjeća na šezdesete, ali ova priča i ne zaslužuje bolji. 

  25.01.2014
  16:44:00 sati
  Spock
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Sasvim ok epizoda,citljiva. Nista sad posebno. Da je scenario uspio odrazit neku napetnos,bilo bi jos bolje. Nazalost,nije. Zenski likov su vrlo dobro crtani. Naslovnice su interesantne.

  24.06.2014
  13:39:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Obje glavne ženske su sexy :D Nažalost to je jedino pamtljivo iz ove epizode. Ništa posebno, relativno zanimljiva pričica.
  10.08.2014
  11:53:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 5, 9

  Šteta što Riannon nije postala stalni lik u Zagoru mislim da bi Zagor itekako dobio na popularnosti.

  23.09.2014
  14:25:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 4, 4

  još jedna glupost

  14.02.2015
  18:07:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Zoroasterixx

  Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 6, 6

  Jedna od onih "nit smrdi, nit miriše" epizoda za popunjavanje prostora, o nasljednicima bogatog plemića koje Zagor štiti od razbojnika, nema ništa posebno zanimljivo, ima tu nekih potencijalno zanimljivih elemenata kao šef razbojnika koji je obrazovan i ljubitelj knjiga ili djevojka koja živi u šumi (ne viđa se često u Zagoru), ali sve je to izvedeno dosta banalno i površno...Pesce crta ljepuškaste likove tako da atmosfera sliči na neku kombinaciju westerna i meksičke sapunice...slabo.

  28.04.2015
  21:31:00 sati
  Zoroasterixx
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Nakon onakvog početka kada umire stari Fitzmayer i ostavlja nasljedstvo za koje će se boriti dobra i loša strana, očekivao sam bolje stvari. Iako tema nije ništa originalno vjerujem da se može napraviti zanimljivija priča od ove ponuđene. Na kraju smo dobili klasičnu utrku za novcem i dvoboje dvije suprotstavljene strane ali bez nekih neočekivanih zapleta koji bi priču učinili napetijom. Najzanimljivije od svega su zamke u odajama sa bogatstvom i način na koji su iste savladane, sve ostalo mi nije ponudilo dovoljno materijala za ugodnu zabavu prilikom čitanja. 

  Crtež nije loš ali je ipak pretjerao u prikazivanju likova, sve neki manekeni i manekenke sa idealnom građom, nalickani i sređeni, što uopće ne odgovara vremenu i mjestu radnje ove pustolovine. 

  31.05.2015
  23:05:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  09.09.2016
  14:34:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  6, 6, 3, 7

  21.03.2017
  23:59:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Solidna prica
  07.04.2017
  14:42:00 sati
  markotamara
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Autor Casanova je padobranac na Zagoru i kao takav se nije osramotio. I Tajna Redstona i ova epizoda meni sasvim odgovaraju. Obje epizode obrađuju obiteljske odnose.

  Razlika je u tome što se Redston bavi malo žešćom patologijom jer je ipak inspiriran Hitchcockovim Psihom. Ova epizodica nema težinu poput prethodne, ali ipak zadire u laganu dramicu. Ponajviše zato što prikazuje proces pomirenja dva brata, koji su se zakačili zbog žene, nekad djevojčice, s kojom su rasli. (Ovo djeluje čak malo incestuozno.)

  Stari, koji ih je odgojio, im želi dati zadnju lekciju u kojoj će naučiti vrednovati obiteljsko zajedništvo. Tu lekciju im neće tugaljivo izbiflati na samrtničkoj postelji, nego će ih natjerati da skakuću preko zamki kao Lara Croft. Namjere starog su u svakom slučaju ispravne, on želi da ih nasljedstvo spoji, a ne razdvoji. (Kako to inače biva.)

  Karakterno deda Fitzmayer svakako ide i u kategoriju ekscentrika, jer je skoro pa izgradio Atlantidu u podrumu.

  Francuz je kvalitetan negativac. Scena po kojoj ga pamtim je ona kada baci nož i natjera dvojicu svojih ljudi da se pokolju.

  Gospodarica Vjetra ili Riannon je poseban biser. Ona je svakako nadodala koji bod više za cjelokupan dojam. I osobnošću i izgledom. Odrasla u divljini, neprilagođena, slobodna... Neukrotiva divlja mačka, a sigurno je i prava divljakuša u krevetu. Šteta što se Casanova vodio onom 'suprotnosti se privlače', pa je Riannon spojio s Jamesom. S njim će ona postati sve ono zbog čega je čitavu epizodu podjebavala profinjenu damu Elizabeth. Gospodarica Vjetra će postati 'Gospodarica kućne promaje'. Zagor! E taj je pravi za nju! I šteta je što se nisu izrealizirali.

  Pesce dobar na svom debiju, a Casanovi bi dala da napiše još kojeg Zagora. Ferri je možda najslabija karika. Na prvoj naslovnici Riannon nije ni sjena onoj u stripu. Druga naslovnica paše u 90% Zagijevih epizoda, ali mi je uvijek drago vidjeti Chica na naslovnici.

  18.07.2018
  16:27:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Da je pisac još malo vremena posvetio i doradio scenario, detalje, prelaze sa scene na scenu, sa radnje na radnju, bilo bi mnogo bolje. Ovako je ispalo da zanimljivu avanturu prepričava neko ko se ne seća baš svih detalja. Sve je po redu, ali nešto fali izmedju. Priča nema emotivni naboj, dijalozi ne ostavljaju nikakav utisak na čitaoca, nema poistovećivanja sa junacima. Imam osećaj da nedostaju pojedine slike, rečenice...

   

  No, priča svakako nije za bacanje, ima puno dobre akcije, lako se čita i drži pažnju čitaoca svo vreme. Prolazna ocena iz svih aspekata.

  24.12.2018
  17:26:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 87%

  10, 10, 7, 6

  Smislena, razrađena priča s pomno biranim detaljima, jako, jako dobro.

  19.06.2019
  17:34:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  21.01.2020
  14:18:00 sati
  goghy
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 50%

  4, 5, 5, 8

  14.04.2020
  20:20:00 sati
  Gris
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 570
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 363
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 268
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 775
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2755
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1827
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1705
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1332
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1256

Aukcije

Forum