Morska strava

Zagor

ZG SD 50/52 | 282 str.

Na putu za Port Whale, gdje ih je pozvao kapetan Fishleg, Zagor i Chico najprije susreću zloslutnog baruna Wolfinghama, a potom i osvetnika Andrewa Caina. Po dolasku u Port Whale saznaju da je nad gradom mračna prijetnja ljudi riba, sljedbenika tajanstvenog boga mora i ponora…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Morska strava
    ZG SD 50
  • Lov na vještice
    ZG SD 51
  • Kraken
    ZG SD 52
  • Morska strava
    ZG VEOP 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il terrore dal mare
    ZG SR 386
  • Cacciatore di strege
    ZG SR 387
  • Kraken!
    ZG SR 388

ZANIMLJIVOSTI

  • Iako nije direktno povezana, ova je priča nastavak epizode «Osveta vudu» (SD 30,31)
  • Pojavljuju se Jesse i Roberts iz agencije «Drugdje» koji su svoj nastup u epizodi "Hellingen je živ"(SD 40-43) završili rečenicom da se na obali Mainea (gdje se nalazi Port Whale) pojavio neki čudan kult!
  • Zagor susreće svoje stare prijatelje mornare s «Golden baby».
  • Ljudi ribe su inspirirani žabolikim nakotom iz Chulthu mitologije (Dagonovo nasljeđe), produkti Lovecraftove fikcije. Barun Wolfingham fizički je poprimio lik glumca Vincenta Price, koji je uprizorio niz notornih likova iz horror filmova.
  • Prvi put se pojavljuje Andrew Cain. Sljedeće pojavljivanje kao i nastavak priče u ZG LU "Kainov povratak". Lik Kaina inspiriran je likom Roberta E. Howarda, Solomonom Kainom, vještom mačevaocu puritancu koji je davno lutao zemljom u potrazi za pravdom; uz to karizmu jača i činjenica da se on osjeća kao novorođeni Biblijski Kain, stvoren da ispravi svu nepravdu koju je nanio ubojstvom svom Biblijskog brata.
  • Vidi Youtube trailer priče. Također, ukoliko vas zanimaju, tu su i razne ilustracije iz epizode: Ilustracija prva, Ilustracija druga, Ilustracija treća, Ilustracija četvrta; te naslovnica!

Priča započinje prologom, što je apsolutno nekarakteristično za Zagora. Okršaj potpuno nam nepoznatih likova, tajanstvenog Andrewa Caina i prijatelja mu Bena Jusura u Africi sa pripadnicima sekte mračnog boga mora Dagona. Ako tome pridodamo pojavljivanje Ramatha (na sada već klasičan način), poziv upomoć starog prijatelja kapetana Fishlega te Zagorovo prvo pojavljivanje na tek 31. stranici, sve nagoviješta odličnu epizodu punu fantastike.

Prva stvar koja ovu epizodu čini posebnom svakako je već spomenuti Cain. Boselli ga je odlično okarakterizirao, a što je još važnije Andreucci ga je nacrtao točno onakvim kakav treba biti. On je dugokos, vječito mrk, duboko uvjeren u sama sebe i svoje ideale, fanatik i osvetnik u borbi protiv zla (ali ne poput Preachera iz specijala «Anđeo smrti») u ovom slučaju protiv sila ponora. Prvi susret sa Zagorom nije bio nimalo prijateljski, započeo je tučom i obojica su dobro dobili po nosu. Ali kako će Zagor kasnije reći «najljepša prijateljstva započinju upravo iz početnog neprijateljstva».Da, prijateljstvo koje je galeriju prijatelja Duha sa sjekirom obogatilo još jednim članom (a o općem dojmu kojeg je ostavio da i ne govorim). Boselli je također marljivo razradio odnos Caina sa smrtnim neprijateljem barunom Wolfinghamom (Dagonovim zemaljskim sljedbenikom), ali na taj način da je obojici dao priliku reći što misle, tako da se Cain povjerio Zagoru, a Wolfingham svojoj desnoj ruci Octaviusu.

Tek sredinom drugog dijela Boselli nas upućuje da je Dagon ustvari «maitre Carrefour» čuvar prijelaza između života i smrti, kojega je Zagor oslobodio (nenamjerno, naravno) i vratio na svijet u epizodi «Laguna živih mrtvaca», te da je jedno od njegovih brojnih imena Kraken, kako ga zbog izgleda divovske hobotnice zovu mornari u Atlantiku. Saznajemo i da je glavni razlog Fishlegova poziva, njegova nećakinja Virginia nestala s brodom «Lady Leroy», a koliko je Zagoru stalo do nje, zorno nam je prikazano u sljedećoj epizodi "Otočka skupina".

U trećem dijelu, napetost i dinamičnost su udvostručeni, pojavljuje se pravi osjećaj strave, a i scenarij je jako dobar što se posebno iskazalo pri napetosti mornara u čamcima te u završnim dijelovima kada su se isprepletale scene borbe mornara s Krakenom i ljudima ribama, posljednjeg okršaja Caina s Wolfinghamom te Zagorovog uspješnog pokušaja da raznese Krakena. Također, ovoj epizodi posebnu draž daje nepredvidljivost, što je i inače jedan od Bosellievih najjačih aduta. Jednostavno ne vjerujem da je itko mogao predvidjeti onakav završetak… Unatoč svemu, o kvaliteti ove epizode dovoljno govori činjenica da joj je najslabija točka vrlo dobri Andreucciev crtež. Andreucci se, naravno ne može mjeriti s Ferriem (koji je, usput rečeno, napravio izvrsne naslovnice) ali mu mnogo toga ide u prilog. Primjerice likovi koji su dosta dobro nacrtani. Od Caina, Wolfinghama i ljudi riba pa do cijele posade s «Golden baby». Zarkoff, Tarawa, Orsovic i društvo nisu savršeni, ali su puno bolje prikazani nego u sljedećoj epizodi u kojoj ih je «unakazio» Laurenti. Andreucci se također vrlo dobro snalazi u krupnijim kadrovima, a i fino dočarava atmosferu. Uostalom, ako usporedimo ovo s njegovim početnim radovima, napredak je itekako vidljiv.

I za kraj, što reći nego da svi jedva čekamo nastavak.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

U toku devedestih godina došlo je do naglih promjena u ekipi autora Zagorovog serijala. Toninelli je već dugi niz godina bio glavni urednik, međutim došlo je do pada prodaje, iako brojke nisu bile toliko niske da bi se serijal ugasio, očita je bila tendencija pada, tako da je Sergio Bonelli odlučio da reaguje na vrijeme dok ne bude kasno. Ne samo da su došli novi crtači, koji su svojim stilom dosta odudarali od klasičnog Ferrijevog crteža, već je došlo do izmjene na vrhu uredništva. Mauro Boselli je preuzeo dirigentsku palicu i sa svojim pričama dao nam jedan sasvim novi pristup našem junaku. Poslije raznih eksperimenata, odiseje po Sjevernoj Americi i nekoliko ljubavnih priča, došla je na red i ova epizoda, po mnogima najbolja iz cijele Bosellijeve ere.

Ovu priču su obilježila dva nova lika, Wolfingham i Cain. Ono što možda nije vidljivo u ovoj epizodi je činjenica da će Wolfingham sa vremenom postati jedan od najvećih Zagorovih neprijatelja, što će naredne priče sa ovim likom to da i potvrde. Ne bih sada da ponavljam već rečeno u samoj recenziji, niti bih da prepričavam radnju, već ću se malo pozabaviti odnosom Zagora i Caina, kao i Bosellijevom načinu pripovjedanja.

Očigledna je Bosellijeva fascinacija likom Solomona Kanea, ovdje je autor namjeravao da stvori jednog lika potpuno ravnopravnog Zagoru, s obzirom na odjek ove epizode i popularnost kod fanova, to mu je i pošlo za rukom. Ono što je upadljivo je međusobno ulizivanje između ova dva lika, skoro pa u toj mjeri da to pomalo graniči na banalnost. U kasnijim epizodama u kojima se pojavljuje Cain, taj se odnos još više razvija u tom pravcu. Skoro pa licemjerno njih dvojica daju jedan drugom komplimente, stavljaju jedan drugom do znanja kao da nije moguće ispuniti misiju bez pomoći ovog drugog, što u realnosti i nije baš slučaj. Pogotovo Zagor je čovjek koji se u toku vremena borio sa mnogim opasnostima, nikada nije ostavio utisak da mu je neophodna pomoć od drugih likova, ovdje je u neku ruku presrećan da ima Caina na svojoj strani.

Da li je Zagor postao umoran? Da li mu je dosadilo da se sam nosi sa svim problemima ovog svijeta, pa tako u Cainu vidi čovjeka koji bi djelimično mogao da mu skine to breme sa leđa? Sve je to i više nego upitno. Sjetimo se samo slučaja Supermike, lika kojeg je Zagor mogao da pridobije na svoju stranu, ali iz sebičnih razloga to nije uradio. Da je u kojem slučaju Zagor bio nešto opušteniji u svom odnosu sa Supermikeom, vjerovatno bi u njemu našao čovjeka na kojeg može da računa, ali ne, kod njega je Zagor na samom početku udario jedan drugi pravac. Kod Caina je dobro pazio da ne dođe do toga, nije htjeo da ponovi istu grešku, tako je sve od sebe dao da uspostavi bratski odnos sa ovim likom. Možda se radilo o strahu da ne dođe do sličnog razvoja događaja kao Supermikeom, tada je naš junak bio na ivici poraza. Možda se boji da Cain ne bi dovršio ono što je jednom Supermike započeo, pokazao Zagoru njegove granice i stavio mu do znanja da nije nepobjediv i da je za neke stvari važnija sreća od fizičkih i mentalnih sposobnosti. Sve to baca sumnju na tu priču da se Zagor drži mota: “Bolje ga imati na mojoj strani, nego protiv!” Taj osmijeh i oduševljenje na Zagorovom licu, koji ima u ovoj epizodi i narednim gdje se pojavljuje Cain, na mene ne djeluju nimalo uvjerljivo. Imam osjećaj da bi Zagor ipak bio najsrećniji da više nikada u životu ne sretne Caina, ali mu ovaj ipak svako malo prelazi preko puta. Ne samo Zagor, tako i Cain naziva Zagora bratom. Zašto? Da li i Cain ima iste strahove kao i Duh Sa Sjekirom? Da li se i on boji da je sreo šampiona dostojna sebi? Pokušava li i on da izbjegne sukob u kojem bi se saznalo ko je glavni baja? Ili je možda jednostavno toliko glup i pao je na ulizivanje i lijepe riječi? Da li je stvarno respekt glavna karika koja povezuje ova dva tipa? Ili je ipak strahopoštovanje i uopšte sam strah od toga da su sreli čovjeka koji može da im parira na poljima na kojima su do sada bili bez konkurencije? Sve je to upitno, činjenica ostaje da Zagor i Cain, pored njihovog različitog pogleda na rješavanje problema, pokušavaju svim snagama da uvjere jedan drugog da su zaista na istoj strani, da nema ljubomore već da su srećni što se mogu da oslone jedan na drugog. Kažem, možda Cain tako i misli, ali Zagora odlično poznajem. Znam da ne trpi konkurenciju na duže vrijeme, pa makar imao koristi od toga. Ukoliko se nekada desi da Cain preseli u USA, sumnjam da će Zagor na duže vrijeme da ga trpi. Prevelik mu je ego, iskoristiće i najmanju sitnicu da bi potencirao sukob između njih dvojice. Zagora bi mučilo pitanje “ko je bolji?”. Ovako, sve dokle je cijeli kontinent između njih dvojice, naš junak se nada da neće biti primoran da se upusti u sve to. Po mom mišljenju taj sukob je neizbježan, prije ili kasnije će se povući pitanje “čiji je duži”.

Nolittin Zagor je bio polu bad-boy, dok je Bosellijev čistunac i svetac. Nije to daleko od istine, samo zar to nije korak unazad?! Treba to malo uporediti sa evolucijom ostalih strip junaka. Američki superheroji kao Superman, Batman, Spider-Man i co., su svi nekada prije bili čistunci. Radili su sve kako treba, radikalnih grešaka nije bilo, jednostavno su bili perfektni, isto kao i Bosellijev Zagor. E sada, u posljednje vrijeme ti junaci su doživjeli promjene, nisu više toliko "čisti" i pošteni, prave greške, puni su mana, nerijetko je to zbog prevelikog ega. Da ne pričamo o masama drugih junaka širom svijeta koji izlaze u ovom trendu zlih momaka. Ono na šta ovdje asociram je da je to otprilike Nolittin Zagor. Stvar je u tom da je Zagor bio pomalo „bad“ dok su svi ostali bili sveti junaci, a onda su ovi postali pomalo rđavi, dok je Zagor postao ono što su oni bili prije pedeset godina. Svjetski trend nam govori da danas biti svetac više nije cool, dok je Zagor upravo to više nego ikada prije. Evolucija? Devolucija? Mislim da je ovo upravo jedan dobar dio gdje se čovjek treba da zapita u kojem je pravcu otišao Zagor od Bosellijeve ere. Zar čovjek koji pravi greške nije realističniji od nekog ko je perfektan? Zar perfektni ljudi uopšte postoje? Zbog svega toga mislim da je Nolittin Zagor itekako realističniji kao osoba od Bosellijevog. Bio je prgav, imao je mane, prevelik ego, previše nervozan, sve te stvari su pasale u profil jednog čovjeka koji je isto tako mogao da bude hrabar i da se žrtvuje za druge. Svi imaju svoje mane i vrline, pa tako i Zagor, mada je to upitno kada ga vidimo u Bosellijevoj izvedbi. Kod Bosellija je problem što Zagor uopšte nema karakterizaciju. U suštini, skoro sve epizode koje je napisao za Zagora mogle su komotno biti i avanture nekog drugog junaka. O Chicu da ne pričam, tek statista, imam osjećaj da bi ga Boselli najradije izbrisao iz avantura. Međutim, da ne ispadne skroz negativno za Bosellija, jer i nije, on je tip koji zna da napravi interesantne epizode za bilo koji serijal, odlično složi priču i dobro je isplanira, ukoliko se radi o lančanoj povezanosti jednog serijala na duge staze, najbolji primjer za to je upravo ova epizoda. Dobar je scenarista, ali ako duže vrijeme radi na Zagoru, onda to nije dobro, stvorio bi jedan totalno novi lik, što bi bilo pogrešno. Zato je najbolje kako i jeste sada, ne piše veći dio epizoda, ali s vremena na vrijeme uleti i unese svježinu u serijal.

Pored svega, ova priča je u kompletu jedna od najboljih novog vremena, bilo zbog scenarija ili atmosferičnog Andreuccijevog crteža, zbog toga i zaslužuje najveće pohvale.

Naprijed

ZG SD 49 Nasljedstvo Fitzmayerovih

ZG SD 53/55 Otočka skupina

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    A što da kažem kad je sve super..Već na samom početku,u prologu,vidi se da je ovo nešto posebno.Da nema klasičnih Zagorovskih sranja o prodaji oružja i vatrene vode,pobunama Indijanaca,odbjeglim robijašima,nemiru u Darkwoodu itd...Ne,ovo je prava priča!Cain rastura,sjajan je lik,onako tužan zbog izgubljene ljubavi a surov kad treba u borbu.Pravi frajer sa onim svojim mačem,šeširom,dogom kosom i kaputom a posebno mi se sviđaju njegovi recitati dok kolje sve u šesnaest.Odlično okarakteriziran i sjajno nacrtan,potpuno zasjenjuje Zagora.Veliki plus je i pojava kapetana Fishlega i kompletne njegove ekipe gusara i švercera sa kojim nikad nije dosadno.I barun je zanimljiv lik,u dialogu sa Oktavijusom imamo priliku čuti i njegovu verziju priče što baš nije često - još jedan plus.Sve je to sjajno uklopljeno u jednu super-uzbudljivu priču koja se stvarno čita u jednom dahu jer akcija u biti ne prestaje sve do samog kraja.Pohvale scenaristima.Crtež je besprijekoran,posebno u akcionim scenama a i likovi su super.Bravo za Andreuccija.Baš mi je žao što se Ludens odlučio objaviti preskočene epizode SD upravo kad se spremala epizoda o povratku Andrewa Caina.Nema veze,i to ćemo dočekati!
    09.10.2003
    12:36:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Dobra priča, dobri crtež.Posebno mi se sviđalo "ukleto" mesto, koje nažalost sada ne znam kako se zove.Malo je stanovnika i te oni su ukleti.Barun koji oznanja neki svoj kult, a zanimivo je i dogajanje na moru, kada se vide stari brodovi, koji če zauvijek tamo ostati.Crtež je odličan, jedino što mi je malo i zbilja malo smetalo je to, da je Wulfingham onaj glavni lik zlobe cijelo pričo, ali na kraju umire tek u dve sekundi.Pa dobro, ne možeš u životu svega imati...
    09.10.2003
    20:09:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    to je to! novi i poboljšani zagor. akcija,akcija,akcija. andrew cain je fantastičan lik. malo me facom podsjeća na conana-mrk, duge crne kose. poezija pri ubijanju. oduševio me prolog. jedino ne smatram da je laurenti pokvario crtežom nastavak ove avanture, ali ja sam od rijetkih kojima se mauro sviđa.
    10.10.2003
    17:41:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hebena epizoda.

    Jedino u cemu se ne slazem s recenzentom je crtez. I Andreucci i Laurenti su odlicni, iako je to totalno drukciji stil od Ferrija i Donatellija.
    10.10.2003
    20:50:00 sati
    gari
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih epizoda uopće, a ne samo od novijih. Sve je odlično, a pogotovo atmosfera koju je savršeno dočarao Andreucci.
    10.10.2003
    23:10:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Najbolji Zagor ikad. Dobro, uz Demone ludila. Kao što je i rečeno, već se po prologu vidi da će to biti fantastiča epizoda. Afrika, kraljevstvo Kush i crni ratnici, a onda i najbolji lik, koji zasjenjuje i samog Zagora: ANDREW CAIN. Osvetnik, borac protiv sila mraka, sa vjerom u Gospodina i citatima Biblije, crnim plaštom i nepogrešivim mačem, dominira ovom pričom. I izgledom je prikazan maestralno, visok, jak, duga crna kosa, šiške podrezane u stilu britanske škole metala (podsjeća na Brucea Dickinsona) i markantno lice. Taj početak je genijalan, Cain i njegov prijatelj Ben (još jedan zanimljiv lik, Tuarez) protiv kulta Dagona. Ne trebam ni govoriti da me te legende o Songhayu, Dagonu, Atlantisu ludo zanimaju i jedva čekam nastavak (koji je već mogao i biti objavljen, da se nije išlo na onih glupih 20 preskočenih brojeva). I nastavak događaja je odlično urađen, napušteni Porth Wale, Fishlegova ekipa i potraga za središtem sekte mračnog demona. Pojavljivanje agenata iz baze Drugdje i njihovo moćno oružje, dodatni plus ove sjajne priče. Akcije ima, fantastike ima, legendi ima, sve je tu. Crtež je perfektan, akcione scene super urađene, ovo mi je možda i najbolje crtani Zagor (mislim kao cjeli strip, ne kao lik). Ne slažem se s rečenim da se Andreucci ne može mjeriti s Ferrijem, dapače, Andreucci je bolji. Zato i jesu naslovnice najslabiji dio priče, prve dvije OK, ali na trećoj Zagorovo lice i poza, jako loše, lice ko nekakav moron. Ipak, zbog fenomenalne priče, dajem naslovnicama višu ocjenu nego zaslužuju. Ne mogu dočekati povratak Caina i Zagorov put u Afriku, mislim da bi me te epizode mogle oboriti s nogu.
    10.10.2003
    23:46:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsna epizoda koju sam sto puta pročitao, a da mi niti jednom nije dosadila. Vrlo je maštovita i jezovita priča za razliku od onih smeća danas poput Underwolda. Najviše mi se dopao Cain koji Zagoru oduzima pola stripa da zbilja zaslužuje strip za sebe. I wolfingam je isto bio odličan da je zbilja šteta što je umro na kraju. jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Ionako, antijunaci su bolji od ostalih poštenih junaka pošto za njih nema ograničenja. Izvrsna epizoda koju treba imati u kolekciji. Za svaku pohvalu.
    12.10.2003
    14:06:00 sati
    jura
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna prica,koja se cita u jednom dahu.
    12.10.2003
    17:21:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlična epizoda koja malo počinje da zamara nakon 5-6 čitanja.
    12.10.2003
    18:44:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    To se trazi,to se trazi.Odlicno Zagor izdanje koje nam je ponudila Slobodna Dalmacija.Susret sa starim i nezaboravnim prijateljima sa Golden Baby,nepoznati i fantastican lik Andrew Kain(koji ce se jos pojavljivati kako sam ja cuo)Odlicna prica puna zanimljivosti....Meni jedna od najboljih epizoda Zagora ikad izasla(Steta sto se ne pojavljuju Doc i rochas,Tonka i Heyoka i jos mnogi drugi ali sve u svemu zasluzuje ocjenu od 100%!!!!! AHHHHHHHHJAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKK
    12.10.2003
    21:30:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • KRAS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slažem se da je to one of the best, i nema se više šta dodat.
    Možda je jedino malo naivno ono sa dinamitom.
    13.10.2003
    19:00:00 sati
    KRAS
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 6, 9

    Prica je odlicna samo mi se crtez ne dopada.
    13.10.2003
    20:31:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Meni nista posebno...Prica je radjena ocito za najmladje uzraste..
    Ipak kadase spomene kain, odmah se sjetim briljantne price koja zasluzuje i vise od 10 a toje TEX ZS 991 KAINOVA LOZA, i 992
    DOLINA VUKOVA..Nadamse dacese poceti na recenzije stavljati i provjereni KLASICI...
    14.10.2003
    03:54:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Jos prije nekoliko mjeseci sam htio recenzirati ovu epizodu, ali sam odustao jer nisam bas odusevljen s njome kao vecina ljudi na forumu.
    Sada cu nabrojiti koje stvari mi se ne svidaju ovdje. Kao prvo u ovoj epizodi Zagor je prikazan nekako plitko, nema nikakvog karaktera. Ovaj strip se i ne mora zvati Zagor, mogao je to biti bilo kojii junak. Prica je vrlo dobra i mastovita, ali su mi borbe nekako pre naivne, nema napetosti. Kad smo vec kod borbi tu mi je i velika zamjerka crtezu, izgleda mi kao skec--jako neprecizan, bas kao i Laurenti. Naime Andreucci i Laurenti su odlicni u krupnim kadrovima, ali cim crtaju akciju jasnoca i konsistencija odlaze u nepovrat.
    Jos sto mi smeta kod crteza je pozadina ili nedodtatak pozadine, sve je nekako crno. Nikako ne mogu staviti Andreuccija ili Laurentija u istu klasu sa Ferrijem.
    Hmm, znam da svi vole Caina. Ja sam procitao strip 3 puta i pokusao sam da mi se svida njegov karakter, ali nikako ne mogu. Mozda je jedan razlog tome sto ne podnosim vijerske fanatike (bilo koje vrste). Ali nije samo to, nekako mi nema dovoljno zanimljivih osobina i nikako ga ne bi usporedio sa npr. Supermikom. I ja ocekujem slijedeci nastavak jer mi je ova prva epizoda bila jedna od najboljih u zadnjih 10 godina (iza Sedam Gradova Cibole, Helingenovog Povratka, Mortimera), ali to mozda i govori o opadanju kvalitete.

    14.10.2003
    22:39:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda svih vremena! Posebno je zanimljiv odnos Zagora i Cainea, prijateljstvo učvršćuju nadmetanjem u ludosti i hrabrosti. Caine je definitivno najzanimljiviji lik u SD Zagorima, sclavijevski duboko oslikan. Njegov vjerski fanatizam se miješa sa odanošću prijateljima i jedinoj ljubavi, onoj koje više nema. Ovoj ljubavi je ravna samo mržnja prema Wolfinghamu. Moje zamjerke idu na nedovoljan razvoj lika Octaviusa, Baronove desne ruke. Mislim da je Boselli trebao stvoriti malčice veću odbojnost čitaoca prema ovom liku tako da, npr, Octavius ubije nekog nevinog na okrutan način. Užitak Cainevog probadanja Octaviusovih prsa bi bio veći.

    Prve dvije naslovnice su izvrsne! Mračni ambijent odlikuje obje naslovnice no na trećoj je Ferri zglajzao. Mislim da ova naslovnica ne paše ovoj epizodi, možda onoj sa Vikinzima - da. Na drugoj naslovnici, Caine previše podsjeća na Mortimera.

    Andreucci... Mada sam zakleti Ferrijevac i samo Della Monicu smatram legitimnim da naslijedi Majstora, mislim da je izvrstan potez bio dodijeliti Andreucciju mjesto crtača ove epizode. Odlično je uradio svoj posao iako nije Bog zna kako nacrtao one agente iz Drugdje, pomalo su bezlični.
    18.10.2003
    16:09:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    13.11.2003
    20:35:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    jos jedna zagorova epizoda po mom ukusu medju 20 najboljih.andrew cain je izuzetan lik,odlicno rukuje macem i udarcima(nek sad dodje taj supermike)cim ga je zagor jedva savladao.imao sam osjecaj nakon procitanog zavrsetka da nije umro u borbi sa tekeli-liem bez obzirasto su obojica potonuli.nadam se njegovom povratku.izvrstan bi trio bio zagor-cain-murdo.prica je vise nego solidna.
    23.08.2004
    10:42:00 sati
    nakai
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jedna od najdražih...
    24.08.2004
    17:49:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Definitivno jedan od najboljih Zagora, gdje se vidi svježina koju donosi nova generacija crtača i scenarista. Cain je jedan od najboljih novih likova koji se pojavljuju u Zagoru, a priča mi je isto posebno dobra zbog mračnog boga mraka Dagona, koji se pojavljivao i pojavljivat će se u Zagoru, možda u nekim svojim drugim oblicima. Nadajmo se da je ovaj odličan strip samo nagovještaj za one još bolje koji će kasnije doći, na istu ili sličnu temu.
    31.08.2004
    10:34:00 sati
    Old Shatterhand
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    ovo je jedna od epizoda zbog kojih čitam zagora. jednostavno fenomenalno. najviše mi se dojmila fenomenalna naslovnica za krakena i morsku stravu. sve pohvale!!!!!
    10.09.2004
    13:22:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Meni jedna od deset najboljih Zagorovih epizoda koje sam čitao. Primjedbi uopće nema, ali u priči se sve odvija kao u snu, uništeni Port Vhale i kraken, ovu epizodu kao da odsanjate. Za mjesec dva izlazi Kainov povratak. Siguran sam da će to biti najbolja Zagorova epizoda do sad kod nas izašla. No čekanje je sastavni dio svjeta stripa. Čeka se i epizoda kada će se Zagor vratiti u obnovljeni Port Whale, vjerujem da takvo što postoji.
    11.10.2004
    07:53:00 sati
    Koresh
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 72%

    10, 9, 2, 9

    sve bi bilo idealno,volim epizode ovakovog mističnog sadržaja,ali na kraju mi sve zasere andreucci svojim žvrljotinama...može pod ruku s marcellom:((((
    24.10.2004
    09:30:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    cain je izvrstan lik,konačno jedan vjernik nije prikazan jednodimenzionalno,jedino negdje previše sliči na conana unatoč vrlo solidnom crtežu u globalu.
    29.12.2004
    20:02:00 sati
    fantom
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    sjajno...vrh vrhova
    19.01.2005
    17:01:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda pri samom vrhu zagorovih epizoda.Posebno mi se dopao onaj događaj u gostini i borba s Kainom,odličan ugođaj.Andreucci mi je odličan crtač.
    15.07.2005
    16:24:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    e ovo je pravi Zagor! Kraken, Kain, ljudi ribe, Wolfingham pa uz to i još čitava posada Golden Baby; odličan Andreucci,naslovnice dobre(najbolja mi je druga:treba je uokviriti i staviti na zid),puno pucnjave,tajanstvena atmosfera u moru algi,a da još ne spominjem onu tučnjavu u onoj krčmi između Zagora i Kaina!?
    05.10.2005
    00:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ... s druge strane oceana
     
    Uopće nije jednostavno opisati zašto je ova priča toliko dobra i genijalna, mislim, puno toga se primijeti na prvi pogled ali tu postoji toliko slojeva da mi se čini kako je svaki komentar plitak i površan, a opet, ako čovjek počne nabrajati sve po redu izgubit će se.
    Priča počinje sa dva uvoda a u svakome od njih imamo po tri karizmatična lika.
    "Kush, kraljevstvo zaboravljeno u crnome srcu najcrnje Afrike", tako se otvara Morska strava čitateljima, crtež odmah uspostavlja ton priče... noć, sjene, smrt. U tom ambijentu prvo upoznajemo Bena Jusura a par trenutaka kasnije iz mraka izlazi - Andrew Cain!
     
     
    Najbolja priča koju je Boselli napisao za Zagora, isto se može reći za Andreuccijev crtež.
     
    Mr. Bushido:
    "Ali ono najvažnije što su Boselli, Colombo i ekipa učinili u ovom razdoblju bilo je što je Zagorov svijet napokon izgledao organski skladno, a ne kao zakrpa sastavljena od višestrukih žanrovskih obrazaca. Zagor više nije funkcionirao kao lik iz westerna koji se slučajno našao u horror, krimi i SF pustolovinama, već se kretao u svijetu u kojem je sve bilo moguće, koji je funkcionirao kao skladna cjelina."
    19.02.2006
    19:58:00 sati
    solar
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kandidat za najboljeg Zagora. Mnoge epizode su onako najbolje...ali ovo...
    24.02.2006
    19:15:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Cain!Cain!Cain!Koliko je dobra ova Zagorova epizoda vidi se po mojim ocjenama.Zašto same desetke,ako se pitate odgovor dobijate iz prve tri riječi početka mojega osvrta na recenziju.Kada završi sve ovo,zapitam se,što Cain nema vlastitu seriju u Bonelliju?!
    26.02.2006
    22:17:00 sati
    kico
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čitanje ove epizode bila je prava uživancija.
    23.04.2006
    15:42:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći nego - najbolje od najboljega, sve je besprijekorno ovdje.
    Od ova 3 stripa druga epizoda mi je najbolja jer je puna akcije i monstera, ala Resident Evil (ak netko zna kaj je ovo).
    Defintivno medju mojih 5 najboljih Zagora.
    01.06.2006
    00:46:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    THE K I N G
    24.07.2006
    00:46:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Napeto i zanimljivo do posljednje stranice. Kult Dagona, Kraken kao inkarnacija Dagona, zli vođa zle sekte - očito se Boselli nadahnuo Lovecraftom, E.A.Poem (Tkeli-Li) koji se i ovdje spominje kao agent 'Drugdje' i skandinavskim i afričkim mitovima. Lik Cainea je jedan od najzanimljivijih i najsimpatičnijih u serijalu i trebalo bi ga još koristiti u budućim Zagorovim pričama, baš kao i Poea-Ravena i organizaciju 'Drugdje'.
    17.08.2006
    11:30:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon pročitane "Osvete Vudu" s nestrpljenjem sam očekivao nastavak! Kada smo konačno dobili "Morsku stravu" bio sam još osnovnoškolarac i oduševio se epizodom! Sada, nakon ponovnog čitanja jednako mi je dobra (ako ne i bolja). Počevši od izvrsnog prologa s Andrewom Cainom u prokletom kraljevstvu Kusha do prvog susreta lovca na vještice sa Zagorom u krčmi "Kod sedam glavnih grijeha". Cain koji svaku koljačinu započinje s:"Kao što je rekao Gospodin..." Dijabolični barun Wolfingham i njegova zamršena prošlost s Cainom koja se dotiče voljene žene Ayleen. Razrušeni Port Whale, nastanjen isključivo ljudima-ribama. Povratak posade s Golden Baby, Fishlegova nećakinja Virginija oteta, povratak agenata iz "Drugdje". Ova epizoda ima sve: atmosferu, razrađene likove i priču epskih proporcija! Zagor je zapravo sporedan lik, Cain je taj koji vodi akciju i ubija Wolfinghama, te na kraju uništava krakena. Andreucci briljira! Ne znam kako netko može tvrditi da je Ferri bolji??!!! Odličan je kod interijera (Wolfinghamova palača, krčma na početku), izvrsno prikazuje emocije i najzaslužniji je za tmurnu atmosferu koja priliči ovakvoj tematici. Naslovnice su također na nivou (mada Cain izgleda pomalo ženskasto u Ferrijevoj interpretaciji). Dobro je Stinky rekao, ovo je vjerojatno najbolja Zagorova avantura! Obavezno nabaviti i pročitati! Trivija - po prvi puta u Zagoru pojavljuje se razgoličena sisa!:)
    19.10.2006
    12:12:00 sati
    Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    eto, napokon nešto pravo. andrew kain mi je omiljeni pozitivac u zagorovim pričama.po meni, jedna od pet najboljih priča
    13.11.2006
    21:14:00 sati
    karat
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sasvim dobra priča, još bolji crtež. Atmosfera u stripu mi je najbolja od poslednjih 50 epizoda Zagora. Rame uz rame sa "Atlantidom".
    06.01.2007
    00:36:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Prica je sama po sebi odlicna ali ipak moram zamjeriti scenariju sto su ogledi(borbe) Caina i Zagora s demonima(a fala bogu mislim da ih ima 5 ili 6)predugacke.Kad krene marisanje traje 15 str.stripa,pa onda par strana radnje i nova sora na novih 15 strana.Previse se davi macka kad se zna ko je najjaci.Andreucci mi je odlican!Svi likovi(a ovdje ih ne fali) vrlo su vjerni Ferri-jevim originalima,a opet im je utkana neka njegova osobnost da nisu puste kopije.I ne pretjeruje ko Chiarolla u svom izricaju.Demoni i cudovista su mu odlicni(za razliku od onog u Crnoj mocvari/Podvodnom cudovistu, koje ne lici na nista).Zbog 2 naslovnice nista od 10-ke ovaj put,ali bilo je blizu.
    06.01.2007
    12:43:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...cain je lud,a barun tak tak...među top 10 zagorovih epizoda...
    12.01.2007
    21:20:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakvo savršenstvo! "Nestali istraživač", "Demoni ludila" i "Morska strava" su najbolje epizode Zagora svih vremena. Nemoguće je napisati kritički osvrt/komentar na ovu priču jer se ti osvrti/komentari baziraju na prije postavljenim kriterijima i vrednovanjima koje "Morska strava" nemilosrdno ruši pred sobom donoseći nove, svježe, neupotrebljene i originalne elemente. Jedino mogu nastaviti sa pohvalama kojima nema premca. Ono što najviše doprinosi nadnaravnosti ove epizode je novi moderni pristup, ne samo prema priči i ideji, već i prema scenariju. Nema više Nolittine razvučenosti, nema više Zagorovog primata nad drugim likovima, nema više nerealne podjele na crno/bijeli svijet...nema više švercanja alkohola i oružja. Boselli je postavio i nove standarde za strip scenariste - ako želiš napisati kvalitetnu priču, uzmi libre i proučavaj zadanu materiju u tančine, jer jedino tako češ zadovoljiti, originalnostima vječno gladne čitatelje koji preziru ustaljene klišeje. Čitatelji žele saznati gdje se nalazi kraljevstvo Kush, odakle potječe vjerovanje u Dagona, tko su Djini koje Boselli spminje kako bi ih upotrijebio u drugoj epizodi i koji je pakao izrigao krakena... Nema dobre priče bez dobrih likova. Stari Fishleg i najluđi mornari na svijetu su odavno postali sinonim za uzbudljivu pustolovinu. A što ćemo onda tek reći o Cainu, bivšem grešniku, sada osvetniku, koji u ime Boga, ognjem i mačem sije smrt među podanicima sotone koje vraća natrag u pakao. Nenadmašan lik koji se mogao pojaviti i prije, ali očito ga je jedini bio u stanju predstaviti Mauro Boselli. Ovo nije samo odlična priča, ovo je saga, epopeja u kojoj smo svjedoci masovnim bitkama protiv hordi zla. Andreucci, jedan od meni najboljih strip-crtača, kao da je stovoren za ovu epizodu. Sve je oslikao odlično počevši od prologa preko urušenog i sablasnog Port Whalea, kišovitog vremena, pa do žestoke borbe protiv ljudi-grdobina i krakena na hladnom i valovima uzburkanom Atlantiku! Ferrijeve prve dvije naslovnice su za svaku pohvalu, ali treća malkice šteka. I za kraj: genijalno, fascinirajuče, fantastično, neviđeno, perfektno...bez riječi...
    15.08.2007
    19:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda pod scenarističkom palicom genijalca Maura Bosellija, i s pravom pretendent na titulu najboljeg Zagora svih vremena, a uz to epizoda koja ponovnim čitanje (ili godinama) uopće ne gubi na kvaliteti. Neznam šta da ja još dodam a da nije već napisano. Početak je odličan, a ona scena u gostionici uz put koji vodi za Port Whale, mi je vjerojatno najdraža u cijelom Zagorovom serijalu. Cain je prejak lik; namršten, sa mačem u lijevoj ruci, pomalo fanatičan, u crnom kaputu. A i našamarao je i samog Zagora skoro, to se uvijek traži! ;))) Wolfingham, Octavius i Kraken su genijalni, šteta da su iskorišteni u samo jednoj epizodi... Crtež odličan, kao i naslovnice."Ognjem Bog provodi pravdu po Zemlji... A mačem nad ljudima. Mnoge će pogoditi gnjev Božji."
    23.08.2007
    21:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Uzmite bilo koji "crveni" komentar iznad, da ne ponavaljam. Trebalo bi biti natprosječno maštovait pa napisati nešto što već nije rečeno. Ova ide među prvih deset najboljih epizoda ikad. Toliko!!
    24.08.2007
    11:16:00 sati
    vope
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlično.jedino kraj malo konfuzan
    25.08.2007
    18:44:00 sati
    lwood
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve odlično, posebno Andreucci koji je po meni jedan od najboljih crtača uopće
    31.08.2007
    10:16:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično, ideja nije orginalna, ali odlično sprovedena.... Pitam se samo šta bi Anreuciu nakon ovoga?!?!   Adrew Cain zaslužuje svoj strip!!!Samo da još dodam: Kada san prvi put čita ovu epizodu, smrdilo je po ribi... zadah raspadnute ribe odisao je kroz ovu epizodu. kad vam scenarij uspije probuditi sva čula, očito je da se radi o genijalnoj epizodi.
    02.09.2007
    14:16:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    riječi su suvišne,savršenstvo
    07.06.2008
    11:59:00 sati
    Mortimer
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    O-dli-čno! Kraken, jedan od mojih prvih Zagora i razlog zašto danas kupujem Zagora!  Andreucci isto odličan, pogotovo dobro je nacrtao onu kišu na početku!      
    10.06.2008
    00:18:00 sati
    Raga
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Apsolutno jedan od vrhunaca Zagorova serijala, lik Caina je nezaboravan. Crtež iznimno dinamičan, osobito  u akcijskim scenamA. Pred rasplet možda ipak malo padne ritam priče, ali svejednoo, nedovoljno da bi narušilo ukupan dojam.
    10.06.2008
    15:10:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda! Jedna od najboljih, bravo Andreucciju za crtež.
    19.08.2008
    13:42:00 sati
    Deimos
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Malo ima priča koje zaslužuju čistu desetku i ovo je po meni jedna od njih. Jedna od ponajboljih priča iz zlatnog perioda Zagora, naslovnice su mi fantastične, crtež odličan, (malo sam nategnuo tu ocijenu da ne pokvarim dojam), a kako je tek dobro zamišljena priča... Super zanimljivi Andrew Cain, agenti iz baze "Drugdje", čudovišta, horor atmosfera, ekipa s Golden baby... ma vrhunski...
    19.08.2008
    18:19:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predugo sam čekao, ali napokon je došlo vrijeme da ocijenim ovo remek-djelo.Najbolji i najdraži strip koji sam u životu pročitao.A sa svakim novim čitanjem je sve bolji i bolji.  
    20.08.2008
    00:37:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Genijalni novi sidekick Cain i neprijatelj u obliku Lovecraftovih noćnih mora... I jedan i drugi lik kao da su izašli iz pera Roberta E. Howarda (Solomon Kane) i P.H.Lovecrafta (Dagon), a priča je rađena u stilu pustolovina iz prve polovice 20. st. Isto tako, iako se možda najviše pojavljuje, Zagor više nije centralna ličnost stripa, već su tu i drugi likovi. Jedan od mojih najdražih Zagora!
    21.08.2008
    12:33:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma, ovo je odlično. Samo Boselli zna napraviti nešto ovako dobro. Taj scenarist briljira iz dana u dan pokazujući svoj talenat u punom zamahu. Golden baby posada, Cain, Wolg..., Drugdje itd. Boselli je genijalac, a stvarno je šteta što nema više prostora u Bonelliju jer on bi se stvarno razmahao. Zadnji okršaj je fantastičan, a čak je i omjer fantazije dobar. Boselli majstore, živio ti nama još sto godina. Andreući briljira. Šteta što više ne radi u Zagoru jer bi inaće napravio sigurno još puuuuno ovakvih remek-djela. To se isto može reći i za Devescovia koji je isto gostovao samo jednu epizodu, a pokazao kvalitet. Naslovnice isto odlične, bravo Ferri. Pokaži im kako se to radi. Inaće Boselli je ovu epizodu najavio u već u Dvoboju u svemiru kada su agenti Drugdje raspravljali na zadnjim stranama o nekom čudnom kultu koji se širi u Port Whaleu.   
    16.11.2008
    14:47:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 3, 7

    Crtež je naj mana a i priča ima previše akcije a mislim da je priča od ostalih dobila pre previsoke ocijene.
    30.11.2008
    02:08:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Prije svega desetke za naslovnice, priča je solidna jedna od boljih među novijima. Recimo da i ja nisam ljubitelj vjerskih fanatika tako da mi je taj Cain totalno bezveze. Crtež nije loš za ovaj tip stripa, loša je akcija i sama vodena čudovišta koja mi izgledaju kao igrica a ne horror. Gledajući ovu epizodu odmah se sjetim pokojnog Donatellija i njegovog čudovišta iz mračnog kanala, on je u cijeloj toj avanturi nacrtao dva čudovišta isto tako vodena kao i ovi ali su mi puno uvjerljiviji i mračniji kao i cijeli strip naspram ovog. Kako je ocijenjena ova epizoda po tome bi "Misteriozne močvare" trebale dobiti petnaestice. I recimo kraj ovog stripa je baš u stilu playstation igrica veliki boss na kraju a Cain da posluži svrsi i da se pokaže koliko lud vjernik može biti. Rijetko mi valjaju stripovi u kojima se Zagor bori sa tisućama ili stotinama neprijatelja a današnji scenaristi to baš malo previše forsiraju. Zato je Zagor bio najbolji kad se borio protiv jednog vampira, protiv jednog,dva vodena čudovišta. Priča ima svojih jako dobrih trenutaka kao i crtež ali nije toliko dobra da bi bila među najboljima, mislim da je dosta daleko od njih! Zašto se moderni Zagor mora boriti sa 150 čudovišta, nikako da shvatim, niti da shvatim zašto ljudi sa naših prostora toliko vole ovu priču. Dobra je, zanimljiva, što je, je ali ono u 10 najboljih da bude, pa to mi nema smisla. S druge strane ako sam u manjini, onda valjda ja nisam u pravu, samo se ne mogu prestat čudit. Boselli je majstor za specijal napisati, nešto na 130str tipa Crni Plamen,Crna Duša a ovdje kad bude 3,4 nastavka, jadan Zagor proživi rat u njegovim epizodama, pobije jednu manju državu. :) Andreucci je ovdje dosta dobar ali u Dampyru je tek došao na svoje, meni osobno je duplo bolji tamo.
    15.12.2008
    19:53:00 sati
    supermike
    uredi
  • Leon S. Kennedy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Eto, da malo podignem ocjene :D Nit ja ne volim (štoviše, prezirem ih) razne vjerske fanatike, al Cain je tolko cool i fenomenalan lik da me to nimalo nije smetalo kod njega...kak je i Fishleg rekal: "Veliki je poticaj imati vjeru poput vaše."Sad nažalost znamo da epizode u Africi nisu opravdale očekivanja (ne, nisu bile loše, ni u kom slučaju al u odnosu na ovo, ipak ne) i time Morska strava još više dobiva na vrijednosti.
    16.03.2009
    17:23:00 sati
    Leon S. Kennedy
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Priča, crtež, likovi, apsolutno sve je fantastično!
    14.05.2009
    12:20:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    09.06.2009
    04:28:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    9, 5, 7, 7

    Prvi nastavak (kao i početak drugog) je prejeben, ona mračna atmosfera, scena u crkvi, Dagonov kult, onda borba u krčmi itd., ali kasnije priča počinje gubiti konce kada se usredotoči isključivo na Caina. Ovo je dobar primjer kad u Bosellijevim pričama sporedni likovi zasjene glavnoga. Zagor je jedva primjetljiv u drugoj polovici ove priče, uvijek je Cain u prvom planu, što je malo iritantno. Konačna borba s Krakenom je malo jadna i zbrzana. Također, ovo s Cainovom ubijenom ženom mi je oduvijek bio jedan od "najjeftinijih" pokušaja za stvaranje dubljih likova, ali eto očito da pali čim ovdje svi hvale to kako je prikazana njegova prošlost. Meni se pak čini da svaki put kadgod neki scenarist želi stvoriti nekog "dubljeg" lika, uvijek ubace mrtvu ženu iz prošlosti ili takve stvari.
    Crtež dobar, pogotovo u mračnim scenama, ali likovi imaju veoma čudne poze i face tu i tamo. Naslovnice dobre, pogotovo prva.
    18.07.2009
    08:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda novog doba.
    21.07.2009
    20:54:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Priča je za svaku pohvalu, dopadaju mi se svi segmenti. Mračnu atmosferu odlično dočarava Andreucci. Andreucci je svoj stil prenio na učenika Michelea Rubinija koji ga vjerno kopira. Ferrijeve naslovnice dobre, zadnja je najbolja.
    28.07.2009
    15:06:00 sati
    Dinno
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Odlično, iako ne ulazi u TOP 10, pa čak ni u TOP 20 Zagijevih epki, mora se priznati da je ovo jedna odlična epizoda s mnogo akcije, s fanstastičnim novim likom i s pomalo čudnim razvojem radnje. Zagor je našao dostojnog sebi, Cain je mrak lik, provodi svoj zakon, ne benda 5 posto Manituovog izaslanika i svojim mačem pije krv svih nemani mraka, odličan novitet u plejadi likova Zagijevog svijeta, drugo pojavljivanje je nešto bolja epizoda. Boseli je scenarist na pravom putu, vidi se da poznaje esenciju, promašaji su mu rijetki ko pojava Halejeve komete, car, volio bih da više radi na Zagoru, al' kako je tako je. Crtež je genijalan, prvi put mi se nije svidio, ali poslije sam shvatio da je riječ o genijalnom crtaču koji nažalost više ne crta u Zagijevom kadru. Ispod Laurentija, ali opet jako dobar, čak bolji u afričkom pojavljivanju lovca na demone. Naslovnice nisu na nivou priče i crteža, ali mogu proći, jako mi se dopada druga.
    29.08.2009
    12:25:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Mistika, avantura, akcija, horor, mrznja, dobra zenska ;).... i to sve savrseno smuckano.  Jedan od najboljih Zagija.
    03.09.2009
    10:03:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Cini mi se da u ovim novijim Zagorovim pricama ima mnogo cudovista, nestvarnih stovernja, a Zagor je opet najjaci, nesavladiv i u svemu naj, naj. U nekim starijim epizodama bili smo svedoci kako Zagor bez problema zna i da primi udarce i bude na ivici da ga neko fizicki nadjjaca (Zagorova pravda ZS, Sura stena ZS, Zagor protiv vampira ZGEX, Zimska Zmija ZS, Kobna noc ZS, Alhemicareve zrtve ZS, Fatalna zena, Sindrom Belzebul...) ili cak da bude porazen (Nasilje u Darkvudu ZS, oba serijala O Super Majku). Ne znam da li to ima veze sa scenaristom ili crtacem, ali savet za ove nove Zagorove kreatore bi bio: NE PRAVITE OD ZAGORA VELIKOG BLEKA JER SMO GA MI ZATO I VOLELI. Slazem se da, konkretno ova epizoda o kojoj je rec, ima solidnu pricu, ali zasto sve to mora da ode u neku potpuno nezamislivu sferu, sferu potpuno imaginarnog i nestvarnog. I onda jos i Zagor koga niko ne moze ni da ogrebe. Ne secam se, mozda je u ovoj epizodi i zaradio po koju ogrebotinu, ali cinjenica je da se u novijim epizodama (period od zadnjih 5-6 godina) preteruje sa njegovim fizickim predispozicijama i pogotovo, sto mi posebno smeta, konstantni Zagorovi komentari dok traje tuca. Uporedio sam to sa starijim Ferijevim epizodama gde covek udara i cuti. Cini mi se da to zavisi od crtaca jer ne verujem da scenarista ide do toliko najsitnijih detalja da mora da opisuje sve segmente tuce. Bez obzira na sve to i dalje citam sa zadovoljstvom svaki naredni broj koji izadje.
    11.09.2009
    15:45:00 sati
    draganm
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fenomenalna priča! Po uvodu se dalo naslutiti da je posrijedi jedna od najjačih Zagorovih epizoda uz Vampira i još neke. Cain mi je premoćan, tip jednostavno rastura! Naravno, uz citate Starog Zavjeta... Što se crteža tiče...hmm... Vrlo dobar, ali ne i odličan. Likovi mi djeluju malo "pregumasto", ali to je u jednu ruku dobro, jer više do izražaja dolaze morska čudovišta. Naslovnice neupitna 10-ka...

    28.02.2010
    17:38:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlična epizoda. Kroz cijeli strip proteže se neka mračna čak bih rekao gnjila atmosfera, nevrijeme na početku, Port whale razrušen i prekriven algama, more algi, ljudi ribe sve to doprinosi atmosferi koja je bez premca. Rekao bih tradicionalno dobra priča kada se pojavljuje Fishlegova posada. Andrew Cain mi je jedan od najjačih pozitivnih likova zagorova svijeta, malo baca na Solomona Kanea  Lovecraft i Howard bi bili zadovoljni ovom pričom. Inače sam po prvi puta saznao za Lovecrafta i njegov opus horor priča upravo zahvaljujući ovoj priči. Naslovnice su čista desetka, kao i scenario, crtež ok.

    29.07.2010
    14:44:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Još jedna Bosellijeva majstorija, fenomenalni Andreuccijev crtež stvara posebnu atmosferu u priči   i eto još jedne fenomenalne epizode u tom drugom Zagorovom najboljem periodu.

    31.07.2010
    15:49:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    4 desetke, po meni najbolje izdanje Slobodne Dalmacije i najbolje izdanje Zagora uopće, što se prvenstveno odnosi na "Morsku stravu", iako ni ostala 2 dijela puno ne zaostaju. "Morska strava" je najbolje od Zagora što ikad pročitah, priča je uzbudljiva, napeta, mistična, s puno akcije i elemenata znanstvene fantastike, mitologije i horora i to sve upakirano u savršen crtež koji iz dočaravanja priče izvlači maksimum. Andrew Cain je najbolje ostvarenje u Zagoru ikad, toliko vjerno dočaran fizički i karakterno da čitaču uzokuje nevjerojatnu upečatljivost. Ovu priču pročitah nekoliko puta i to zadnji put prije više od 10 godina, ali je toliko upečatljiva i toliko mi je ostala u sjećanju da još danas znam cijelu radnju, a posebice Cainove vjersko-fanatične biblijske citate, od kojih izjavu "Čupanje korova iz vlastitog vrta Gospodin ne smatra grijehom" ponekad koristim čak i u svakodnevnom životu. Ovakav lik u svakom slučaju čitača tjera da ne odustane od čitanja sve do samog kraja i kao takvog bi ga trebalo ubaciti u više Zagorovih epizoda. No tu nije samo Andrew Cain, priča prepuna akcije, pucanja i tučnjava koja drži tempo i vuče radnju naprijed, odvijanje radnje prvenstveno po noći, tmurnom i kišovitom vremenu samo potencira napetost, pregršt junaka gdje svaki čitatelj može odabrati svog favorita (ovo se odnosi na posadu broda Golden baby u "Krakenu") i znanstveno-fantastični elementi poput dijela s čudovištima korisnika tjeraju da se boji okrenuti sljedeću stranicu jer nezna kakva bi ga scena mogla dočekati. Ovakav scenarij mogu osmislit samo najveći, a dok se uz sve to uklopi i doza humora, crnog humora, izvrstan i vjerodostojan crtež i naslovnice, čovjeku ne preostaje drugo nego da ove epizode uvijek iznova pročita i da ih vječno zadrži u svom sjećanju.

    02.09.2010
    22:32:00 sati
    sovereign
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je pun pogodak. Stvoreni su brojni likovi na temelju kojih se mogu napisati još mnogi stripovi

    03.09.2010
    15:44:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • dog_soldier

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zagor + Lovecraft = preobra epizoda

    10.09.2010
    13:22:00 sati
    dog_soldier
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    zar je potrebno nešto reči....BISER OD ZAGOROVE EPIZODE.

    24.12.2010
    20:36:00 sati
    teller
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Neke stvari u svom zivotu nikad necu shvatit: religiju, skrte ljude, glupe televizijske serije, lijepe zene koje se udaju za debele ruzne muskarce... a isto tako, neke recenzije na ovom sajtu.  Na primjer, recenziju i ocjene komentara Zagorove epizode "Specijalni Agent/Hellingen je Ziv", i ovu "Morska Strava" epizodu.  Crtez je ocajan, svi likovi skoro izgledaju kao karikature, tako da mi je smijesno sve ovo gledat u epizodi gdje bi ton trebao da bude mracniji, opasniji, tragicni.  Da je Ferri crto ovu pricu, mozda bi bila puno bolja.  Isto tako scenario mi je naivan, i nikako mi nije interesantan.  Sve scene gdje se Zagor i njegovi prijatelji bore protiv onih ljudi riba (ili ljudi zaba) su naivne, bez ikakve napetosti, zato sto se ni u jednom trenutku nisam ocjecao da ce se nesto opasno desit nasim herojima.  I Zagor je isto tako izgubio svoju karakteristiku, i uopste nije like koje je zanimljiv vise.  U Nolittinim i Sclavijevim rukama covjek je pravi legendarni lik, sa dusom, sa karatkeristikama, i sa svojim obicajima na koje smo navikli.  U ovoj prici, on uopste nije ni potreban.  Sam Cain je ovdje jedini lik koji moze citavu pricu sam da nosi na svojim ledjima.  Steta stvarno, zato sto sam jedva cekao da procitam ovo, pogotovo zato sto toliko clanova hvali ovu epizodu, i nazivaju je 'jednom od najboljih svih vremena'.  Naprotiv, u mom slucaju: ja bi reko da je jedna od najgorih, sta vise ovo sam jedva zavrsio.  Ovi ljudi zabe ili ribe, i sta god su, su puno bolje bili realizirani u Nollitinim rukama u epizodi "Tajanstvene Vode", tako da su ovdje 'too little, too late', bez ikakve suspense i tension.  Ocito je da Sclavi i Nolitta znaju Zagora bolje nego iko drugi, i dok god njih dvojica ne pisu vise njegove price, imacemo samo 'second best' Zagor.  Ili, u ovom slucaju, samo dno...   :(

    05.01.2011
    15:39:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Mnogo dobra priča, mnogo dobri likovi. Pojava Kaina je pun pogodak. Za sve nas koji su očekivali nastavak priče iz "Osvete Vudua" mislim da su očekivanja u potpunosti ispunjena. I zaista mi se dopada kada scenaristi razmišljaju tako unaprijed. Atmosfera priče odlična, mnogo akcije, jaka tenzija, neizvesnost do kraja. Ne znam da li bi bilo drugačije ali zamišljam da je ovo crtao neko drugi... Možda bi to bila epizoda iz top pet, možda... Ali i ovako je jedna od kultnih epizoda. Mora se pročitati!

    28.01.2011
    23:05:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    20.04.2011
    09:37:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    24.06.2011
    20:49:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni osobno najbolja epizoda Zagora ikad i uopće. Sve ostalo se može sakrit iza ovoga.

    17.07.2011
    18:04:00 sati
    Paka01
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Naslovnica "Morska strava" jedna od najboljih zagorovih. Priča je isto tako dobra.

    29.07.2011
    01:39:00 sati
    writer
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan spoj Zagora i Lovecrafta!Cain upečatljiv i nemilosrdan(na momente iritantan no to je i namjera jer je fanatik).I Zagor je prilično nemilosrdan nakon početne zbunjenosti, pogotovo kad zakuca sjekiru u glavu onoj beštiji:).

    12.08.2011
    11:52:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    Odlična epizoda.

    04.09.2011
    22:52:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda uz šesti susret s Hellingeon od Next-Gen Zagora. Andrew Cain meni naj lik poslije naravno neponvljivog Super Mikea. 

     

    Andreucci puno bolji ovdje nego kasnije.. bar što se tiče  Afričke pustolovine.

     

    P.S Acestroke . ne mogu ti se načuditi koje si loše ocijene dao... svašta ...  i da kazes da je jedna od najgorih. Sramota.

    15.04.2012
    13:26:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zagor prve klase. Boselli pomiče granice kvalitete. Andreuci je stvarno umjetnik. Neponovljiva epizoda.

    20.05.2012
    16:57:00 sati
    ivang
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Cain u gostionici ubije dvoje ljudi a Zagor mu samo kaže: Sledečeg puta se nečeš dobro provesti sa ovim?! Od tog momenta mi je priča vrlo loša. A ima nabacanog svega i svašta a ponajviše je to slaba kopija Lovcraftovog Ctulhuja.

    21.05.2012
    13:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za mene ova epizoda je najbolja od svih i drzim na broj 1 na ljestvici top 10 Zagora :D

    03.10.2012
    02:31:00 sati
    kenan92
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.11.2012
    10:21:00 sati
    velka031
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bosellijev vrhunac na Zagoru. Sve ono što započeo s Zagorovim preporodom od Nestaloga istraživača ovdje zablista. Ovoj je Novi Zagor u svom najboljem i najsirovijem obliku. Cain je još jedan u plejadi modernih likova koje Boselli uvodi u serijal i nije ni čudo da je stekao popularnost jednog Nata Murdoa. Kad na to pridodamo maestralan crtež Andreuccija dobijemo najbolje nacrtanog i odlično napisanog Zagora. Da ih je barem više takvih.

    29.11.2012
    11:20:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    dajte ljudi, pa zbog ovakvih prica i kupujemo zagora, zar ne?!

    30.11.2012
    23:55:00 sati
    zhezhke
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    02.12.2012
    02:00:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.12.2012
    10:16:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dosad, meni osobno, najbolja Zagorova epizoda. Čita se u jednom dahu. Crtež, atmosfera, likovi... Iako je Zagor, junak kojeg poznajem iz šume, malih gradića, prijatelj indijanaca..., ovo je ipak priča za sebe!

    10.12.2012
    09:08:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    26.12.2012
    00:55:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.05.2013
    15:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • aved

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Definitivno jedna od top 10 Zagorovih prica. Boselli je maestralno napisao pricu koja je itekako bila potrebna za jos veci preporod Zagora. Od epizode "Nestali istrazivac" ( kada Fishleg ispraca Zagora i pomisli kako ce se opet vidjeti uskoro ), pa preko Osvete Vudu i Hellingenovog povratka, Boselli je davao nagovjestaje i uvodio likove i radnju za jednu veoma izvrsnu i odlicnu pricu koja ce uslijediti tj. Morska strava.

    Odlicno ukombinovani uticaji Vudua, Lovecrafta, baze "Drugdje", Solomona Kaina, Biblijskih citata, mracnih rituala iz Konanovog svijeta, mitova itd., koje je Boselli iskoristio, su rezultirali da sve od ovoga ima svoje odredjeno mjesto koje nece prevagnuti i pri tome postati previse, vec sasvim onoliko koliko treba da bi bilo dovoljno i odlicno.

     

     

    14.05.2013
    14:46:00 sati
    aved
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip sam pročitao nekoliko puta, tu cijelu kolekciju slobodne dalmacije i nesto malo od dnevnika naslijedio sam od brata koji više ne čita stripove, ali se dobro sjećam da je najviše čuvao ova 3 nastavka ove izvrsne priče. I priče koja je izgradila pozadinu za ovu priču, Osveta vudu je također odlična, atmosferičnost i općenito kvaliteta crteža su za svaku pohvalu i Andreucci se potvrdio kao veliki crtac za sva vremena, uzbudljivo,napeto, sa zanimljivim i živopisnim likovima i njihovim pricama. Andrew Cain je pravi lik za vlastitog stripa što je netko iznad već dobro primjetio, karizmatičan, odvažan , hrabar u borbi protiv zla i strip takve tematike i širine što se tiče scenarističkih ideja imao bi sjajnu publiku, ponajprije bi ga mi okorjeli zagorovci citali a da ne govorim o drugima, Wolfingham ce se sigurno vratit u nekom spektaklu u kojem naravno mora opet biti Cain, koji je uz Tonku pravi zagorov sidekick ...  Sve desetke !!! 

    01.09.2013
    21:01:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda i najbolja Zagorova epizoda uopće. Nema se tu nešto posebno dodati. Boselli je genije, Andreucci ovdje briljira, a i Ferri se potrudio kod naslovnica. 

    26.01.2014
    20:03:00 sati
    Spock
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nažalost, nisam čitao priču do kraja, ali po ovome što sam vidio, čista desetka. Andrew Kain bi se češće trebao pojavljivati.

    05.04.2014
    19:43:00 sati
    brancika
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Moram da s osvrnem na ovaj klasik...jebeno dobro. Boselli ostavi se Texa i Dampyra i posveti se sinu Zagoru.

    06.04.2014
    00:08:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2014
    23:44:00 sati
    krem
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Prava, pravcata avantura!

     

     

    Bosseli je napravio odlicnu epizodu i lepo je unapred pripremio teren za ovu epizodu jos u Nestalom istrazivacu, zatim je ozbiljno zahuktao situaciju u Vudu osveti(koja je fantasticna epizoda!) i direktno je najavio na kraju poslednjeg Hellingena!

     

     

    Bosselijev najveci poduhvat u ovoj epizodi je sto je stvorio jednog od najzanimljivijih sporednih likova Endrua Kejna koji je cak simpatican u toj svojoj ludosti i fanatizmu, dok ubija ljude svojim macem i recituje Biblijske stihove!  Jos je ubacio i Fislega i posadu Golden Babya i najlepsu i najbolju od svih devojaka Virdziniju!

    Ovom epizodom je napravljen put za sve naredne odiseje i putesestvija Zagorova.

     

     

    Ipak dok sam se trudio sto objektivnije da analiziram epizodu pronasao sam par rupica u scenariju koje su mi zasmetale. Prva je kako su Zagor i ekipa znali tacno u koju sakrivenu pecinu, medju hiljadu pecina koje se nalaze oko Port Vejla, da idu i da traze Barona?

     

    Zatim, ako je Virdzinijin brod vec mesecima bio zarobljen u Sargaskom moru zasto ga do tada nije prozdrao Kraken? Takodje mi se nije svideo konacni obracun sa Krakenom, Zagor upotrebi malo dinamita i gotovo i onda ispadne da nije gotovo i Kain tek tako zakljcuje da se Kraken ne moze ubiti i skace na njega zrtvujuci sebe. Malo mi je bezveze zbrzan taj kraj.

     

    Andreucci je odlicno docarao teskobnu atmosferu u Port Vejlu i hororicne scene posle u Sargaskom moru. Odlicno je ukadrirao neke scene i par puta cudno nacrtao Zagora ali mi to nije smetalo.

     

    Ferrijeve naslovne odlicne! 

    Jos i da pohvalim izdanje Veselog Cetvrtka, odlicno je odstampano tako da uzivanje u crtezu nije pokvareno!

     

    07.04.2014
    00:55:00 sati
    going going
    uredi
  • Immobile

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolja epizoda

    07.04.2014
    04:39:00 sati
    Immobile
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

     Jest da je to Bosellijev najbolji period, ali nisam očekivao baš ovkav bum od priče, pogotovo jer mi se ideja ljudi-riba nije sviđala kad sam prvi put čuo za nju. Moram priznati da sam čitajući ovu epizodu obratio pažnju na dvije stvari. Prvo na nagorovu konstataciju s foruma da najbolje epske Zagorove priče imaju dugačak prolog od 30-ak stranica bez Zagora, i u ovom slučaju je bio u pravu, odnosno ovaj strip je dio tog pravila. Prolog je odličan, upoznajemo Cainov misteriozan lik (možda najbolji koji se u Zagoru pojavio!), Krakena i njegov plan za put u Ameriku. Druga stvar na koju sam obratio pažnju je bila Patkova konstatacija na forumu kako Bosellijev Chico u ovom stripu ima puno veću ulogu od one uobičajene glupoga šeprtlje. I on je bio u pravu. Chico u ovoj epizodi više puta spašava vlastitu ili tušu kožu i pokazuje odlučnost i iskustvo u ovakvim opasnim situacijama. Mauro je uveo zamamnu plejadu likova (Zagor, Chico, Cain, Golden Baby crew, Woolfingam, Oktavije...) i niti jednog nije ostavio bez karaktera. Dvije stvari su me ipak odvukle od potpunog uživanja u stripu. Prva važnija su mjestimični glupavi dijalozi, to jest neprirodne rečenice (Fishleg Zagoru o Virginiji: "Da...vas dvoje ste očijukali"). Druga stvar je što me kraj nije zapanjio s obzirom da sam znao da je Cain dobio svoj povratak. Atmosfera u ovom stripu me je doslovno zapanjila, Buđenja ili drugi Ferrijev vampir su apsolutna ništica naspram ovoga. Djelom zbog Bosellija, a većim djelom zbog Andreuccija. Scena s diližansom na kiši je fantastična, tučnjava Zagora i Caina također. Ferri prosječan, ali po meni je VČ odabrao najgoru naslovnicu.

    21.06.2014
    11:17:00 sati
    tinton
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Interesantna epizoda. Simpaticnih likova imamo cak i za bacanje. A.Cain,neki vjerski fanatik,sad jel to dobro i pozeljno,ne znam. Samo,kud ljudi-ribe,ne mogu ni pistolje upotrijebiti? Nazalost su scenario,automatski i prica,konstantno padale prema dole(Mitraljez/Vatrobacac...).  Cak bi mogao reci,da je zadnja trecina epizode, ispala cak lose. Crtez je dobro pridonio mracnoj,zastrasujucoj atmosferi. Naslovnice,ok.

    29.06.2014
    00:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika i uzivanje 

    26.07.2014
    12:42:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.08.2014
    23:30:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Dante1

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    14.09.2014
    20:09:00 sati
    Dante1
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    Fantastična epizoda i kod mene definitivno u top 20.

    23.09.2014
    14:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U početku bijaše riječ,od riječi nasta prolog a prolog bijaše Boselli.
    Afrika,Kush, grad nekadašnje stare i slavne civilizacije,danas mrtvi grad i ruševine.I hram boga mraka.
    Dva muškarca,dva ratnika,rame uz rame stoje.Različite rase i načina odijevanja,svaki svoga boga zaziva,ali bratom se međusobno zovu..Stariji,krupniji,u crno obučen,sa crnim šeširom ispod kojeg je izmučeno lice i oči ,Gospodina Boga svog zaziva.
    Mlađi,u tuarešku beduinsku odjeću odjeven Alaha i proroka da mu snage da moli.Dok svojim oštricama nemilosrdno sluge zla sijeku,pozivaju jedan drugoga da se na pravu vjeru preobrate.Pola u šali,pola u zbilji.
    Desetak tisuća milja zapadnije dvojica muškaraca spremaju se na put.Nikad se međusobno bratom nisu oslovili,nikad na vjeru pozvali,ali jedan za drugog i u pakao bi otišli.I za svoje prijatelje sa Golden Baby.
    A pakao ih doista čeka,u Porth Whaleu.Na pola puta između raja i pakla,Darkwooda i Porth Whalea stoji krčma simboličnog imena Sedam smrtnih grijeha,krčma stvorena za putnika da se skloni od olujne noći,da okusi sve grijehe poznate čovjeku.
    A u njoj putena krčmarica nudi svoje toplo tijelo muškarcima za noć utjehe i strasti,fini i sočni komadi mesa sa žara a rujno vino teče u potocima,pohlepni i škrti krčmar koji bi i djecu izbacio jer nemaju novca za prenoćište.
    I dva naizgled suprotstavljena elementa,elementa dobra, iste snage,na istom putu ali prvo moraju ponos,oholost i ljutnju spram jedan drugog zatomiti.
    Boselli je uvođenjem Caina napravio jedan iluzionistički trik da zavara čitatelja.Neiskusni zagorovci pomislili bi da je Zagor pao u drugi plan,ili da mu je Cain konkurencija. Naravno,malo je zasjenio Zagora,nekako ga sakrio.Zagor više nije u centru događanja,ne lome se valovi nevolja samo na njemu,ne drži odstupnicu samo on ,ne bori se protiv čudovišta sam.To je Boselinjov trik koji je upotrijebio i u trećem vampiru,šestom Hellingenu i trećem Kandraxu.I trik pali.
    Ali u svim tim epizodama Zagor je tu,postojan kakav je i bio.
    Dok Zagor sipa već standardne fore u fajtu,tipa čuvaj glavu,manje pričaj a više lupaj i takve,Cain recitira svoje vjerske monologe.Možda baš zbog tih citata neki će pasti u Bosellijevu zamku i proglasiti vjerskim fanatikom,ali ja ne.Evo zašto.
    Temeljna vrijednost od koje Cain polazi je odanost Bogu i služenje mu kroz uništavanje demona svojom sabljom.Tipični vjerski fanatik rekli bi.Nekako mi taj naziv uvredljivo zvuči,podsjeća me na umišljene vizionare koji se ekstremno i sa visokog stajališta odnose prema pripadnicima drugih religija.
    Cain je dokazao da nije tako.Živi sa Tuarezima koji su štovatelji Alaha i proroka Muhameda,čak voli i jednu tuarešku princezu.Ja bi ponajprije izbacio taj pridjev vjerski i ostavio samo fanatik,jer se i doista bori protiv sila zla sa fanatičnom strašću.Čast,vjernost i iskrenost su također neke Cinove pozitivne vrijednosti,ali one bivaju načete i podvrgnute mučnom samoispitivanju i unutrašnjoj borbi.
    Sjetimo se njegovih noćnih mora koje proizlaze iz njegova osjećaja krivice jer je davno nekad,dok je bio mlad odbacio vjeru u Boga i učenja svojih predaka.
    Tu cijenu skupo je platio.
    Cain je bježao od svoje uloge ratnika dobra,a naš Zagor je u nju utrčao svom silinom.Silinom koju je vodila dugogodišnja žeđ za osvetom zbog masakra najmilijih,silinom koja je osvetnika pretvorila u fajtera za mir i pravdu.Malo izidealizirano,malo i smeta.Svatko ima pravo na osvetu,da sam odluči hoće li ubiti ubojicu svoga oca,majke ili brata.To što je Zagor pogriješio,ne znači da osveta nije opravdana.
    Obojica nose grijehove prošlosti na svojoj duši.Ali Cain nekako više,izmučeniji je,mračniji..hodajući mrtvac bez lijepih osjećaja u sebi
    Zagor i Cain,nakon početne netrpeljivosti,počinju jedan drugoga bratom zvati.Čak se i nadopunjavaju,uče jedan od drugog.Najbolji primjer su oni klinci u krčmi.,koji sz već imali označen kraj pečatom.Cain bi ih bez milosti ubio,Zagor ih je spasio.Pa ih je Cain u crkvi spasio iz ruku demona,nije potegao mač na njih.Vraća mu polako vjeru u ljude.
    Boselli provlači temu ranjivosti etičkog bitka čovjeka bačenog u vrtlog ekstremnih događanja i konstantan sukob Dobra i Zla koji se odvija i u unutarnjem biću čovjeka i vanjskom okolišu.Naizgled romantični i egzotični okoliši pretvaraju se u čisto zlo,djeluju kao aktivacijska destruktivna sila.
    Sila koja je zarazila Porth Whale.Pogane sekte,skrnavljenje stare crkve iz koje su maknute freske svetaca i stavljene slike pogana mračna boga.Sada se u njoj crne mise odvijaju i sotonska krštenja morskom vodom i Dagonovim pečatom.Destruktivni elementi su pokrenuti,naši junaci suprotstavljaju se toj mračnoj sili.
    Boselli je išao tako daleko da je pomirio i dva naizgled nepomirljiva pojma.Znanost i vjeru.Usko surađuju zajedno naši junaci i tajni agenti i znanstvenici iz baze Drugdje.
    Ali opet Boseli ostavlja prostor za manevar svakoj strani kako tumačiti sva ova zbivanja.Cain ih naziva demonskim djelom,agenti pak imaju objašnjenje pečata u radijaciji.I svi su u pravu.Boseli ne isključuje ni jedno ni drugo već ih stavlja u poziciju zajedničkog surađivanja,nikako prisilnog već potrebitog i interesnog pa i prijateljskog.

    15.02.2015
    09:56:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Dobra priča, ljepo mi je sjela, ali ipak nedovoljno "uglancana" da bi bila savršena...što reći na scenu iz epizode "Kraken" sa 71.strane/1.vinjeta-Tarawa iz čamca puca iz mitraljeza/gatlinga po ljudima ribama glave okrenute prema Zagoru koji je na brodu i pričaju oni tako međusobno...uopće nema buke, savršeno se čuju i razumiju, jel da?
    01.06.2015
    14:40:00 sati
    Oki
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 8, 9

    Ideja za ovakvu priču je odlična ali ipak scenarij nije do kraja uspio realizirati sve što je mogao. Prolog i prva polovina su na najvišem nivou ali od trenutka dolaska na Fishlegov brod intenzitet je pao i nakon toga kao da je dosta stvari rađeno na silu. Treća sveska Kraken je najslabija iako se tu mora naglasiti vrlo dobra mračna atmosfera za vrijeme plovidbe u čamcu grobljem izgubljenih brodova, najviše zbog onih krikova koji su odzvanjali morskim prostranstvom. Nakon toga ima nekako previše akcije a način na koji je poražen Kraken nije mi posebno uvjerljiv. Zamisao sa ljudima-ribama i Wolfinghamom koji ih vodi je dosta dobra, uvijek mi bez problema prolaze takva vrsta čudovišta ali bolji dojam mi ipak ostavlja slična kreacija iz stare Nolittine priče Tajanstvene vode. Zamjerka je u činjenici što ovdje takvih stvorenja ima previše i baš zbog toga dolazi do nepotrebno dugačkih scena borbe sa istima. Iako ni ja ne volim vjerske fanatike lik Caina je pogodak jer je mračan i nemilosrdan, prvo probada svojim mačem pa tek onda gleda tko mu je žrtva. Istina da je ovdje preuzeo glavnu ulogu od Zagora ali nije loše za promjenu dobiti još jednog tako sposobnog ratnika. Uz Teksaške rendžere ovo je vjerojatno i najbolja Bosellijeva priča ali nikako ne spada u vrh serijala, možda bih je nekako nagurao u top 50 što je ipak pohvalno za ovoga scenarista od kojega inače ni ne očekujem velike stvari.

    Andeucci nije tako dobar kao u Teksaškim rendžerima, na nekim dijelovima Zagor mu je počeo sličiti na onoga kojega crta Laurenti a to mi se ne sviđa, ipak ću mu dati ocjenu više zbog izvrsno prikazanog lika Caina. Naslovnice su vrlo dobre, pogotovo prva.

    04.06.2015
    17:22:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

     Ima par sitnih nelogičnosti ali ništa strašno, kvaliteta definitivno pada nakon prve sveske. Vjerujem da bi crtežu dao još bolje ocjene da strip nisamo čitao u lošem izdanju VČ-a.

    07.06.2015
    21:49:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    21.06.2015
    20:42:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor i Čiko upadaju u horor-triler zaposjednutog ribarskog naselja, igru potjere i osvete Caina i Wolfinghama… tu je još i svima omiljena posada Golden Baby. Sve skupa kulminira u groblju brodova nasred Atlantika… ma kud ćeš bolje. Stvarno je bilo interesantno gledati razvijanje odnosa između Zagora i Caina…. od početne netrepeljivosti do međusobnog uvažavanja i prijateljstva. Ako je Nat Murdo najbolji negativac serijala, onda je Cain najjači sporedni (epizodni) lik serijala. Cain se pojavljuje u jakim i ozbiljnim pričama (Morska strava, afrički ciklus, južnoamerički ciklus) i jednostavno je lik, za kojega čitatelj ima osjećaj, da zaslužuje biti uz Zagora u svim tim akcijskim scenama. Čiko na žalost ne može u te akcijske scene. Toga je bio svjestan Boselli, jedan od rijetkih scenarista, koji cijeni Čika, i zbog nam podaruje lijep osvrt na Čikove prave vrline, njegovu plemenitost i prijateljstvo (Kraken, str. 26).


    Morska strava je priča sa kojom Zagor može lako u ring svjetskog stripa. Znao je to i D.J., kad je izabrao upravo Morsku stravu za izdavanje na najdominatnijem jeziku svijeta. Ovako je Zagor i zaslužio ući na svjetsku pozornicu. Moćno, ponosito, crtački savršeno, scenaristički jako… Da, tu su poznati lovecraftovski elementi, tu je i Cain, precrtani Solomon Kane, ali te stvari ne umanjuju jačinu priče i važnost za Zagorov serijal. Andreucci je strašno napredovao od svog debija i ovo je vjerojatno najbolje nacrtana Zagorova priča u povijesti - čist, kristalan crtež sa odličnim prikazima lica. Kapa dolje Andreucciju. Morska strava je dio većeg opusa, kojeg je Boselli zacrtao još u Osveti vudu. Prekrasan kontinuitet, kojeg se sjetio ubaciti i u »šestog« (najboljeg) Hellingena. Baza Drugdje je rezultat tog Bosellijevog ozbiljnijeg pristupa serijalu. Nadnaravne stvari u Zagorovu serijalu sada dobivaju posebnu ladicu sa »X-Dosjeima«. Priče su usklađene u jednu simfoniju, koja ima smisla, stvari teku svojim prirodnim »organskim« tokom... dobivamo čak i kronologiju i zemljovide. Zato me boli kad slušam ljude kako ne razumiju odnosno pljuju po tom Bosellijevom erudističkom pristupu u kojem je sve istraženo, pokriveno i na svom mjestu, bez trasha, bez dosadnog ponavljanja istog, ide se uvijek naprijed. Zašto bi neki radije tapkali na mjestu, to neću nikad shvatiti.

    Nastavak Morske strave nas vodi već u Škotsku jer, normalno, neozbiljno bi bilo već se u sljedećoj epizodi vratiti u kućicu u Darkwood, ko da se ništa nije dogodilo epizodu prije… ne ide… ne nakon tog epskog finalnog obračuna protiv Krakena… ne nakon one zadnje Cainove vinjete…

    26.06.2015
    17:22:00 sati
    nagor
    uredi
  • Korg

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo. Priča broj 1 kada je Zagor u pitanju.

    08.07.2015
    11:20:00 sati
    Korg
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jako dobra epizoda, ali da je najbolja ne bi rekao. Ima ih jos boljih. Ne vidim zasto toliko pucanja oko ovog Andreuccija kada mu je crtez sasvim ok, mada sam ja licno vise ljubitelj Rubinija. Cain kao lik mi nije bas mnogo drag, ja sam se zapravo vise vezao za negativce nego za glavne likove. Ono sto mi kod Caina najvise ide na zivce jeste njegov ego, jednostavno je previse fanatican u svojim djelovanjima. Bog ovo, Bog ono... nekada mi dode da ga tresnem sakom ali ok. Boselli jako dobar. Ferri kao i uvijek odlican. Sve u svemu, nema nikakvog smisla ne procitati ovakvu pricu...

    09.08.2015
    19:41:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 3, 8

    10.08.2015
    18:09:00 sati
    ike666
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Davno sam ovo prvi put čita i kolko se sijećam tada sam počeo kupovati Zagora na kiosku svaki mijesec,jedna od meni najdraži avantura moje mladosti

    03.05.2016
    04:12:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo nije najbolji Zagor. Ovo je najbolji strip koji postoji.

    04.05.2016
    20:43:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:34:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 7, 10

    30.07.2016
    20:26:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Vrlo dobra prica,spominje se kao najbolja Zagorova,ne znam zasto kad ona to uvijerljivo nije!Crtez je odlican,skoro savrsen,Ferri je onako,dosta dobar!

    30.08.2016
    23:26:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • doom

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    09.10.2016
    09:32:00 sati
    doom
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.03.2017
    19:20:00 sati
    suply1
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predgovor Epicentrovom izdanju ove epizode, u knjizi "Terror from the sea":

     

    http://mrgan-dnevnik.blogspot.ba/2015/12/ye-lord-of-deep.html

    10.04.2017
    08:38:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    14.04.2017
    09:53:00 sati
    Gris
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda je najbolje s pohvalama krenuti od autora Bosellija koji je u svojoj najboljoj fazi uvijek pokazivao kako u glavi ima širu sliku. Viziju kako Zagorov univerzum prikazati povezanim i cjelovitim. Morska Strava je počela još u epizodi „Osveta Vudu“, nagovijestila se u „Hellingen je živ“, a kroz prolog koji se odvija u Kushu već su stvoreni temelji za pustolovinu u Africi. To cijenim. Volim takvu vrstu konstruktivnosti, u kojoj autor sam sebi i drugima ostavlja prostor za inspiraciju i stvaranje.

    Takav je bio i Nolitta, što se dobro kuži i u ovoj epizodi. On nam je kroz mnoge pustolovine, kroz godine koje su prolazile, ugradio simpatije prema Golden Baby, Fishlegu, njegovoj posadi, Virginiji i Porth Whaleu. Vjerujem da u ime tog njegovog nasljeđa svi ovi događaji još više tangiraju čitaoce. Lakše se uživjeti i shvatiti ozbiljnost situacije kada su stari dobri frendovi u pitanju. Tu dramatičnost nam odmah na početku demonstrira Chico. Tek je smjestio svoju debeljuškastu guzu u udobnost kolibice i otpjevao koji stih kako je super biti doma u miru Božjem, eto ti Ramatha koji šalje poziv u pomoć. I što Chico napravi? On koji vječito prigovara Zagoru, spakira stvari za put prije nego što je i sam Zagor saznao da oluja dolazi. E pa ako tada nije frka, kad će biti?

    Ova epizoda je velika ne samo zbog toga što je ugodan spoj Nolttine ostavštine i Bosellijeve novotarije nego i zbog toga što je iznjedrila najkontroverznijeg lika kojeg sam imala prilike vidjeti u Zagoru – Andrew Cain. On meni nije kontroverzan zbog vjerskog fanatizma, svoje tvrdoće i nepokolebljivosti nego zbog toga koliko je dominantan i koliko je zasjenio Zagora. Do sada je tu ulogu nosio Supermike, ali on je samo jedan egomanijak, zaigran dječarac željan izazova i zadirkivanja. Cain ima sve odlike junačine, što dokazuje njegovo požrtvovno bacanje u ralje Krakena s ciljem oslobađanja svijeta od barem jednog zla. Uz to je i jako teatralan i duhovit u nastupu, kada vitla mačem i izbacuje prigodne biblijske citate.

    Andereucci je odličan. Gnjilež i smrad vrišti iz svake stranice. Majstorski je nacrtao devastirani i sablasni Port Whale. Brodove zarobljene u algama. Nevrijeme na putu u Porth Whale. Ljudi koji su na pola puta transformacije u ljude-ribe izgledaju impresivnije i strašnije od samih ljudi – riba. Ponajviše zbog onih buljavih očiju. Točno vidiš da ih napušta duša. Cain je također fantastično nacrtan. Stalno namrgođen i kao da grize usnicu iznutra.

    Pravo remek djelo. I po crtežu i priči, likovima, humoru, dijalogu. Svemu. Krema Zagora.

    20.07.2018
    00:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.01.2019
    09:53:00 sati
    jova
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Priča izvrsna, iako bih volio da je crtež za nijansu bolji. Čak su i naslovnice daleko iznad prosjeka.

    19.06.2019
    17:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.06.2019
    12:52:00 sati
    savas
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    ovo sam nedavno ponovno pročitao i to ne zato što se priče sjećam kao neke dobre epizode, nego iz znatiželje zbog visokih ocijena koje dobija. I dalje ne kužim u čemu je originalnost epizode, možda zato što se prvi put pojavljuje kain? dao bi veću ocijenu da je priča završena u port whale (ako je to onaj gradić). treći dio na pučini je suvišan. Priča odlično počinje i drži napetost do sukoba u onoj krčmi. Dalje nema neke ozbiljne ni napete radnje osim što kain i zagor mlate sve na šta naiđu. Ko i inače kod bozelija sve je predvidljivo, hrpa tućnjava na kopnu, kanalizaciji, brodu, pečini.... negativci nemaju nikakvu karizmu, niti je mogu imati s obzirom da su čudovišta. U zagorovom svijetu ima i puno karizmatičnijih likova od glavnog negativca baruna kako se već zove. Kain je pojava koja na prvu izaziva znatiželju, međutim iza vjerskog fanatizma i života osvetnika se ne krije ništa više.    

    27.12.2019
    15:40:00 sati
    adriano
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    21.01.2020
    14:18:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 600
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 369
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 272
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 777
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1828
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1706
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1338
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1258

Aukcije

Forum