Otočka skupina

Zagor

ZG SD 53/55 | 282 str.

Zagor i Chico sa posadom Golden Baby nastavljaju plovidbu nemirnim Atlantikom i zavrsavaju na otoku za koji ustanovljavaju da je to Skotska. Tu susrecu nove i stare prijatelje, ali i starog neprijatelja za kojeg su vjerovali da je izgorio u Los Angelesu - Nata Murda. No, da li je Nat Murdo Zagorov neprijatelj?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 3

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Otočka skupina
    ZG SD 53
  • Kapetan Midnight
    ZG SD 54
  • Povratak Nata Murda
    ZG SD 55
  • Povratak Nata Murda
    ZG VEOP 38

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il clan delle isole
    ZG SR 389
  • Capitan Midnight
    ZG SR 390
  • Il ritorno di Nat Murdo
    ZG SR 391

ZANIMLJIVOSTI

  • Treći susret Zagora sa Natom Murdom - nakon avantura po ledenjacima i okršaja u Los Angelesu, nalaze se na Murdovom domacem terenu - Škotskoj.
  • Mozemo naici na stihove savremenog britanskog pjesnika Seamusa Heaneya.
  • Zagor se ljubi sa Virginijom, Fishlegovom necakinjom.
  • U Drugom svjetskom ratu je postojao britanski heroj sa tajnim imenom kapetan Midnight.

Ova epizoda je dosla nakon sjajne epizode sa Andrewom Cainom i Krakenom pa je vrlo vjerovatno zato nekima losija nego sto ustvari jest. Originalnosti price doprinosi Zagorov dolazak na tlo Evrope (istina, ne na kontinent) gdje se bori za prava naroda koji tu zive. Mozemo uociti slican obrazac koji Zagor primjenjuje i na tlu gdje zive Indijanci, pocetno odmjeravanje snaga i kasnija gozba. Kao novosti bismo mogli navesti muziku i pivo uz koje se Zagor opusta sa Skotima (Indijancima ne dozvoljava upotrebu alkohola). Ono sto ovoj prici ne valja jeste neuravnotezenost. U prvom nastavku imamo tek jednu borbu - Zagor i Fishlegova posada protiv Skota - i uglavnom pricu uz vatru i spomenute vidove zabave. Boselli je zato gotovo svu akciju zgurao u drugi i treci nastavak koji su time dobili na dinamicnosti. To i nije toliko lose no imam utisak da je Boselli htio napraviti neku vecu epizodu od recimo 4-5 epizoda no onda se uplasio razvodnjenosti. Nadalje, ideja maskiranog osvetnika nije originalna no svakako je originalno to sto je u toj ulozi neko koga smo navikli gledati kao negativca - Nat Murdo. Murdo je ocigledno shizofrenican no sa unistenjem njegovog lica u pozaru u Los Angelesu (vidi SD 18 Okrsaj u Los Angelesu) kao da je potisnut (ne i nestao) dominirajuci dio njegove licnosti koji ga je poticao da uklanja sve prepreke koje su ga sprecavale da bude sa Lady Emmom. Kraj ove price kao da je pisao Amnesty International, a ne Boselli - Zagor pozdravlja na kraju ove price Murda/Midnighta vjerujuci u njegovo obecanje da je onaj stari Nat Murdo mrtav. (Sve mi se vise cini da je Zagor sklon SM-igricama, a ne samo sadizmu na koji se cesto zali Chico - op.a.). Kad smo vec kod tih tema, nejasno je zasto Boselli nije vise inzistirao na romansi Zagora i Virginije.

Likovi su dosta zanimljivi i poprilicno su dobro isprofilirani (bar za Zagorov nivo slozenosti likova) poput serifa Cochranea, koji vise puta mijenja stranu tokom sukoba no uvijek stiteci zakon. Serif Cochrane je personifikacija birokratije koja inzistira na formi ne vodeci previse racuna o sadrzaju no na kraju se stavlja na stranu Zagora i Dougala Rossa. Murdo/Midnight je jos jedan od likova koji je rastrgan izmedju dobra - pravde koju provodi pod kukuljicom kapetana Midnighta - i zla - zlocina koje cini da napokon ima lady Emmu, svoju rodicu kojom je opsjednut. Zanemarimo li incestuoznost ovog Murdove opsesije, u potpunosti ga moze razumjeti svako ko je bio nesretno zaljubljen. Zbog ljubavi smo spremni uciniti svasta, vrlo cesto se brise granica dobra i zla. Ovdje je tu bolje pobrisano nego u epizodama sa putovanja po ledenjacima, detalji sa cvijecem i recenica u kojoj Murdo kaze da ce lady Emma odluciti hoce li biti s njim govore da je on istinski zaljubljen u Emmu. Lik izdajnika Alana Granta (za kojeg pobunjenici D.Rossa misle da je Midnight) otpocetka zraci laznim sjajem, prerijetko se pojavljuje da bismo uopce posumnjali da bi on mogao biti Midnight. Dougal Ross je predstavljen kao dobrodusni highlander, mislim da je mogao biti napravljen malcice ostriji u borbi. Ponekad se primijeti zagorovstina - preponosan da ubije neprijatelja sto, recimo, nema kod Murda koji neprijatelje hladnokrvno probada (u posljednjem nastavku).

Scenarij je solidan. Odnosi medju likovima su uradjeni kako-tako, a kvalitetom se istice odnos Murda i lady Emme. Moglo se tu mozda i vise uraditi, ali ni ovako nije lose. Zagorov odnos sa Dougalom je na razini pozitivnog suparnistva (kao sa Rochasom, recimo). Problem je sto nema vise suparnistva na racun ovog pozitivnog, tj. malo vise animoziteta ne bi bilo naodmet. Odnos Zagora i Midnighta je vrlo dobro uradjen makar Boselli nije trebao toliko inzistirati na tekstualnom prezentiranju tog njihovog odnosa, bar ne na takav ocigledan nacin. Neka igra rijeci bi bila puno privlacnija. Odnos Zagora i Virginije je morao biti (necu reci dublji i konkretniji ;) ) razradjeniji. Ima tu varnica no nekako mi to sve smrdi na pedofiliju jer Zagor uglavnom tretira Virginiju kao dijete, a onda je strastveno poljubi.

Crtez je daleko najgori dio ove epizode! Laurenti je ovo crtanje Zagora u krupnom planu sa iritirajucim podvoljkom na bradi a la Miroslav Skoro doveo da savrsenstva ruznoce. Nema tu bora na Zagorovom licu, kad se razgnjevi, Zagor djeluje poput kakvog pubertetlije kojem su roditelji zabranili izlazak. Chico je karikaturalno nacrtan, podsjeca na Mikicinu naslovnicu reprinta Sloboda ili smrt. Fishleg podsjeca na morza, Dougal Ross na atleticarku iz Istocne Njemacke koja je uzimala muske hormone za rast. Zenski likovi su svi slatko nacrtani, ali imam utisak da on sve plavuse crta isto, a sve crvenokose moraju imati pjegice sto je iritirajuce. Laurenti bi morao crtati zadnju epizodu Zagora. Evo scenarija: "Zagor ulazi u brodsku kabinu i hvata zgodnu plavusu za straznjicu. Ljubi je, a ona sapuce: Otkad ovo cekam... . On joj trga haljinu, a onda prelazi na stvar. U trenutku privodjenja cijele price kraju, ulazi lord Fraser i ubija Zagora macem. Fraser mu kaze: "Nistarijo, kabina od Gambit je na drugoj strani broda" i onda se naceri i kaze:"I sam sam napravio istu gresku". (Op.ur. Laurenti je inače prije crtao porno stripove:-))

Jedina dobra strana crteza je krajolik - onda kad se Laurenti odluci da ga nacrta bez previse sivih nijansi. Bolje i Laurenti nego Dotti.

Ferri je rutinski nacrtao naslovnice. Prva: 8, druga: 6 zbog nelogicnog dolaska Midnightovog konja sa mora i ruzne Zagorove grimase. Treca: 7 zbog nekakve nespretne Zagorove kretnje.

Naprijed

ZG SD 50/52 Morska strava

ZG SD 56/58 Tajna Jednoroga

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • KRAS

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Od 18 broja SD znalo se da će se Murdo vratiti jer Zagor nikad ne provjerava dal je neko skroz mrtav.Iako bi trebo jer Hellingena je skenjavo pet, šest puta pa ga opet ugleda živog.I zato mislim da je trebo Murdo upast kao osvetnik i napravit neko veliko sranje u Darkwoodu čemu sam se ja i nado.I ide mi na k.... to Zagorovo opraštanje, čovjek ga gurne u provaliju od 100 m negdje u vukojebini na minus 20 plus ostala sranja, da ne govorim da je sigurno i kresno ženu onog eskima Akutana.Zato je trbo Murdo izać u velikom stilu što bi i bio red za zločinca takvog kalibra ili nije trebo dolazit nikako.
    19.07.2003
    18:16:00 sati
    KRAS
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Zabavna epizoda, ali nekako je razbacana. Nat Murdo mi je u ovoj epizodi bio čisto razočaranje ako se sjetimo njegovih djela.
    20.07.2003
    15:41:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    6, 6, 2, 8

    ma onako vala prica.kontam nesto da je dougal ross zamahnuo jednom onim svojim macem kako bi mu se zagor suprotstavio sa onom jadnom sjekiricom?
    mozda bi laurentiju bilo bolje da se bavi "onim";) scenarijima vjerovatno bi imao vise uspjeha.ali mozda ni mi koji smo navikli na ferrijevog i donatelijevog zagora(i ostalih dobrih starih autora,iskljucujuci gambu naravno;) ne mozemo da prihvatimo ovaj novi crtez.
    sve u svemu ja nisam neki ljubitelj zagora(nije da ga ne volim ali ima toliko puno meni drazih bonelijevih junaka)ali iskreno receno ova mi epizoda nije cemu.
    23.07.2003
    19:01:00 sati
    verter
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Nakon 7 godina nečitanja stripova ovo mi je bio comeback.Epizoda me ugodno iznenadila.Nije tko zna što ali nije ni tako loša.Svođa mi se to što je Zagor napokon svratio do Evrope,to mi je oduvijek bila želja.Ne znam zašto ga autori ne pošalju na putovanje po staron kontinenu,tamo negdje do Turske.Moglo bi se složit 10-ak dobrih epizoda,siguran sam.
    Sviđa mi se kapetan Midnight.Nije originalan ali ipak je OK i daje poseban ton cijeloj priči.I drugi likovi su zanimjivi: šerif,Dougal Ross,onaj izdajica Alan,baka itd..
    Ne znam čemu toliko pljuvanja po Laurentiju.Sasvim je solidan,ponekad su mu face malo čudne ali to se može popraviti.Sigurno je bolji od Gambe,Donatellija,Cassara i sličnih bisera..Posebno mi se sviđa slika kad Golden Baby ulazi u onaj tjesnac i tako bježi od oluje.
    02.08.2003
    13:57:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Ja volim ovaj noviji pristup Zagoru. Priče su smislenije i povezanije, tako da je meni doba SD Zagora, zlatno doba. Posebno razdoblje od broja 9-43 (putovanje na Sjeverni pol, pa preko Aljaske i Tihog oceana do Kalifornije i onda povratak preko južnih država prema Darkwoodu). Naravno, i nakon toga slijede odlične epizode, npr. fenomenalni Kraken, dotična Otočka skupina, pa Mortimer, Grenland, Vampir itd. Na žalost, Vaninni je krepao, pa je tako prekinuta serija gdje će Zagor otići u Afriku i sresti se sa Cainom, a sada, zbog povratka ultradebilnih "20 preskočenih brojeva", na to ćemo još neko vrijeme morati pričekati. Što se tiče Otočke skupine, sam početak je odličan, nadovezuje se na prethodnu avanturu i to mi se jako, jako sviđa, kad su nakon pobjede nad Krakenom, Fishleg i ostali zahvaćeni olujom i odbačeni daleko u Atlantik. Dolazak u Škotsku i sudjelovanje u lokalnim socijalnim i političkim sukobima, također mi se sviđa, kao i pojavljivanje lorda Frasiera i Emme. Jedino što mi je bezveze u ovom odličnom stripu, je pojava Nata Murda i to još kao pozitivnog lika, na kraju krajeva, te nekakvo njegovo pokajanje. I onaj naivac Zagor se fino s njim rukuje, ono, najbolji kompići. To je ono neoprostivo iritantno sranje koje se ponavlja u Zagoru, s najvećim zlikovcima se postupa u rukavicama, uvijek se prvo pita pa tek onda puca, dok je s običnim, malim protivnicima, dakle onim ljudima koji nisu predstavljeni nikako, nisu nužno ni loši ni dobri, ali su se sticajem okolnosti našli na protivničkoj strani (kao u ovom slučaju vojnici, a često su to Indijanci ili nekakve skupine ljudi), situacija obrnuta, njih se tamani ko žohare. Tvrdim da je pokajanje i oproštaj Murdu, promašaj scenarija i da bi 90% čitaoca željelo njegovu smrt i razapinjanje na križ. Crtež mi je odličan, ali izgleda da sam uvijek protiv većine. Ne vidim kako bi, recimo ove Ferrijeve naslovnice, bile bolje od Laurentijevog stripa.
    09.08.2003
    14:49:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Murdo rulez.
    11.08.2003
    18:30:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 4, 7

    Nisam znao da Zagor ima djevojku, moram priznati da zbog toga jer ga dugo nisam čitao, pogotovo ove novije epizode. Priča mi je u prosjeku banalna, razvučenih dialoga, škrte akcije, nije da je nema ali je pojednostavljena do bezveznosti, nema romantike, nema drame a kao trebalo bi. Zagor se nekada borio protiv mitraljeza i snajpera a eto sad je spao 300 godina unatrag na nekakve 10 kg sablje onih čupavih škotlanđanina. Crtež tako tako, svidjaju mi se face djevojaka ništa drugo, neke Zagore sam nekada čitao izmedju redova, a ovde ništa, prazno. I karakteri su silno razrađeni, protagonisti ili se mršte ili se keze, druge nema. Zagor mi ispada ko nedorasla zatupljena marioneta, koja čezne za pesnicama, uvijek u centru kadra, ma plavuša do jaja. U ovoj epizodi nasmijao sam se tačno 0 puta, a obožavam humor.
    13.08.2003
    18:20:00 sati
    miha
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Vrlo dobra prica iako se slazem sa Jurom da je nekako razbacana. Laurentijev crtez mi je ovdje bolji nego sto sam navikao od njega. Istina je da mu Zagor izgleda malo premlad i "mekan," ali ima dosta detalja i dosta je konstantan kroz citavu pricu. Jaca strana price i scenarija je sto se ne zna sto slijedi, ali bas i nije sve uvjerljivo pogotovo ono s Murdom koji se u proslosti pokazao kao hladnokrvni ubojica (pogledajte SD 18 Okrsaj u Los Andelesu).
    Ferrijeve naslovnice su mi odlicne, pogotovo druga. Bile bi za 10, ali mi je prva naslovnica nekako "pre- obicna."
    13.08.2003
    20:00:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobar crtež, solidna priča i atraktivne naslovnice sa nakaradnim pozama. Ipak bi bilo bolje da se Murdo nije pokajao...
    29.09.2003
    02:53:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma mozete vi svi srati protiv ovih epizoda ali ako tako serete zasto ih uopce citate??!!!Meni su gotovo sve Zagorove epizode odlicne neke vise,neke manje ali usprkos svemu nikad ne bi dao ocjenu manju od 80%.Jer pravi Zagor fan nikad ne bi ostro kritizirao svog idola a ako tako imate nesto protiv serija idite u Italiu i PONUDITE SVOJE PRIJEDLOGE NOLITI I FERRIU!!Samo pravi citatelji gustaju u svakom novom Zagor stripu,a virujte mi kad god kupim novi Zagor osjecam se sretno.
    I onaj kreten sto pizdi da Zagora bacaju sa litica,-20 celzijusa bla bla bla....Pa dobro onda nek mi taj Glavonja nade bilo koji strip bilo kojeg junaka di nema fantazije.Stripovi bez fantazije ne bi bili stripovi,Fantazija cini stripove onim sto jesu.
    ZAGOR FOREVER
    12.10.2003
    21:44:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    13.11.2003
    20:08:00 sati
    Brdar
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9


    Sve odlično ali zašto povratak Nata Murda_
    05.07.2004
    02:20:00 sati
    mradje11
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Zanimljiva prica,cretez je uredan (osim Zagora- bas ima mutavu facu,ali on se I ne pojavljuje toliko. Vise GNEVA na duhu sa sekirom! Zahtevam!).Naslovnice - el Ferri = standarde (ja ih volim iz sentimentalnih razloga). MURDO,MURDO, pa taj covek stvarno ima muda. Steta sto je lik malo pregorio,bas je bio cufka,ali ja verujem da scenario nekih buducih nastavaka moze podneti neku plasticnu operaciju u (recimo u Veribedovoj izvedbi).
    09.07.2004
    14:53:00 sati
    Hell-in-Gen
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Super epizoda.
    13.07.2004
    19:01:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Slažem se sa stinkyem,priče i ideje epizoda nastalih poslije 'Nestalog istraživača' stvarno su sam vrhunac ovakvog stripa kao što je Zagor,a također i crtači kao Della Monica i Laurenti iscrtali su genijalna djela i došli uz bok Ferriu.Što se tiče dobrih i loših epizoda svatko ima neku koja mu je posebno draga i svatko voli drugačiji stil crtanja,ali to ne znači da nam druge epizode nisu drage,dapače.Ova epizoda je genijalna zbog same ideje da Zagor posjeti Škotsku(što je bila jako realna mogućnost s obzirom na to gdje su Zagor i ekipa dospjeli u Krakenu)i da tamo sretne stare prijatelje i neprijatelje,koji su svi iz Škotske i bilo je logično da će sresti i Nata Murda(odg.Mradje11).Jako dobra epizoda,vrlo snažna porukama i autohtonim specifičnostima(Fionin djed,gajde,škotska pjesma),najbolja poslije 50.broja!
    23.08.2004
    14:19:00 sati
    Honest Joe
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Priča ima malu manu - duljina, usto dolazi poslije Krakena pa je očekivano više. Za mene strip ima dobru ocjenu zbog Nata Murda koji je veća faca od Caina i šteta što je bio spaljen i tako loš(br. 14). Priča dobra, scenarij je dobar, crtež nije izvrstan ali navikli smo na to u regularu, naslovnice izvrsne osim malo lošije ove zadnje. Ocjena nestručna - četvorka.
    04.11.2004
    18:03:00 sati
    dinok
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Vrlo dobra epizoda, naravno samim sudjelovanjem Nata Murda i posade Golden Baby. većeg nedostatka nema
    17.12.2004
    07:53:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ma fenomenalno.Murdo je izvrstan protivnik ali i saveznik.
    25.07.2005
    01:48:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    napet serijal,napokon da i zagor nešto "žvakne",crtež jadan,ali nije svaki dan nedilja!
    02.10.2005
    05:02:00 sati
    globinjo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih priča uopće sa mnoštvom zanimljivih likova i prekrasnom atmosferom (Laurentijeva zasluga). Nisu mi jasne ove prethodne slabe ocjene jer to što se Murdo sprijateljio sa Zagorom je baš dobrodošla promjena u odnosu na starije priče sa jednodimenzionalnim likovima. Nadam se da ćemo ga opet vidjeti u nekim epizodama kako se bori uz Zagora. Što se tiče naslovnica, Ferri je totalno razvalio, svaka mu čast.
    07.10.2005
    23:23:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Priča je fenomenalna počevši od poljupca Zagora i Virginije do kad sa rastaju Murdo i Zagor.
    24.02.2006
    21:37:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Kao prvo Murdo je odvratan, a kao drugo epizoda uopče nije loša.
    30.04.2006
    16:02:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...među najboljih 15 epizoda je i ova...laurenti mi je fakat odličan...murdo je ustvari jedan od najkompleksnijih likova u zagioru i ne kužim zakaj ga se mrzi... ima punio dobrih likova u ooj epizodi...ma super je...naslovnice jedne od najkboljih....
    09.06.2006
    14:57:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Sviđa mi se što je Murdo na kraju postao prijatelj.
    25.06.2006
    16:18:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nakon izvrsne "Morske strave" uslijedila je vrlo dobra epizoda. Povratak Nata Murdoa koji ovog puta staje na stranu pravde (u onoj maski neodoljivo podsjeća na fantoma iz opere). I tako ekipa Golden Baby završi u Škotskoj. Pridružuju se Dougalu Rossu i njegovoj otočkoj skupini u borbi protiv tlačitelja seljaka koje predvodi gospodin Fleming i izdajica Alan Grant. Lady Emma, supruga lorda Frasera, je oteta i sprema se velika urota protiv lorda - prijatelja potlačenih. Boselli je opet napisao zanimljivu i slojevitu avanturu s romantično-lirskim elementima (super mi je kada Fiona prepričava slijepom gajdašu tijek borbe između otočkog klana i vojnika Black Watch). Iako je i meni zasmetalo prijateljstvo između Murdoa i Zagora, mislim da smo takav ishod mogli očekivati još od kad smo taj dvojac vidjeli u ugodnom čavrljanju na stepenicama crkvice u "Ratnicima gromovnika". Kako bilo izgleda da ćemo kapetana Midnighta još susretati. Laurenti je jako dobar (malo slabiji nego u "Osveti vudu"). Super je prikazao san lady Emme (ona i Nat Murdo kao klinci u Strathlavenu), odličan je u prikazu borbi (a toga ima u obilju) i prikazu izgorenog Murdovog lica (izgleda darkmanovski). Naslovnice su također kvalitetne i atmosferične. Sviđaju mi se reference na prethodne epizode i smatram da se Boselli vješto nadovezuje na iste i otvara vrata budućim. Trend kvalitetnih epizoda u izdanju Slobodne Dalmacije se nastavlja...
    20.10.2006
    05:56:00 sati
    Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    13.11.2006
    21:16:00 sati
    karat
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Zagor je konačno otišao u Europu premda se Bonelli tome suprostavljao. Kud ćeš bolji argument za ovu epizodu do pojavljivanja Fishlega i legendarne posade s Golden Baby. Scenarij je složen, ima puno nekronološki poredanih scena; zato svaka čast Boselliu kad je uspio sve to lijepo posložiti. Scenarist je bio iscrpan i glede nekih povjesnih podataka vezanih za Škotsku: Balack Watch, priče onog dede, ona markiza... Nat Murdo?! Negativca koji ubije barem jednog čovjeka Zagor, po vlastitoj koncepciji pravednosti, redovito (90%) pošalje u pakao, dok one koji nisu počinili ubojstvo strpa u zatvor. Nat Murdo je zaslužio da gori u 9. krugu pakla, a u ovoj epizodi mu Zagor sve oprašta. Debeli minus.
    Baš me zanima sljedeća epizoda s Natom, a pošto je on odlučio ostati u Škotskoj, možemo i Zagora očekivati tamo. Meni se Laurenti sviđa s nekog umjetničkog aspekta. Ako ništa crtež mu je specifičan, nekako pun zanosa. Sviđaju mi se muževni izrazi lica (pokvarenjaci, nisam mislio na to)! Prva naslovnica je OK, a druge su dosta gadne.
    12.03.2007
    23:41:00 sati
    Inferno
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor u zadimljenom pubu banči do zore,pjeva Škotske narodne,u kutu puba domaći lokalni bend Halid McBešlić i South Wind orkestar.Pridruži mu se u ponoć i Nat Murdo,pa ispiju još 20ak piva,zapale džoint,i zagrljeni urlaju do zore kad ih ispovraćane i zamantane hapsi lokalna murija i bace u prdekanu.
    13.03.2007
    11:35:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    dobra epizoda, lijep period zagora, ovako sa distance možemo samo žaliti za tim danimaali, ionako sada manje čitam zagora, javih se samo zbog ovog kićinog komentara, mile mckitich i juuuzni wiiiind
    05.08.2007
    15:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 3, 3

    jadno
    25.08.2007
    18:45:00 sati
    lwood
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Zadnje dvije naslovnice su odlične. Laurentiju malo fali da bude vrlo dobar. Scenarij i priča su pravo osvježenje.
    20.11.2007
    14:55:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Mislim da je ovo dokaz da Zagora treba ponovno poslat u Europu. Pristup je drugačiji i to mi se sviđa.
    28.11.2007
    13:10:00 sati
    Akul
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Napokon sam uspio pročitati ovu priču koja je zasigurno mnogo bolja od ocjena koje je zasada dobila.Najveći razlog tome je upravo epizoda "Kraken" koja je jedna od najboljih ikada te je tako pokvarila dojam čitanja ove epizode.Laurentijev crtež je fantastičan ma što neki govorili o njemu.Kojom vještinom on crta žene auuuu.Naslovnice su malo čudne, pogotovo zadnja ali opet odlične
    04.01.2008
    11:00:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ma ovo je ustvari odlično, ima akcije, junaštva, drame pa čak i romantike, a Zagor je! Inače je ta divlja Škotska obala odlično mjesto za radnju, baš mi se sviđa. Zagor, posada Golden Baby i škotski pobunjenici protiv ugnjetavača napaćenog naroda - kakvo epsko okruženje! Laurenti malo slabiji ovdje, inače mi je njegov crtež (pogotovo ženske;)) gotovo perfektan. Ferri se potrudio, stvarno lijepe naslovnice, šteta samo za Zagorovu debilsku facu. Preporučujem!
    08.01.2008
    15:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Priča je odlična, crtež solidan, normalno kad su žene u pitanju odličan, naslovnice malo čudne, posebno Zagorova poza. Čudi me samo što scenaristi usput zagora nisu ubacili u zemlju porijekla-Irsku, tu bi se dala napravit odlična priča. Inače ova borba protiv engleza mi nekako više nalikuje na irsku borbu a ne na škotsku, ali ajde... Onaj lik starog pjesnika je odličan. A normalčno ostat će upamćena p otome što je Zagor napokon svratio do Europe.
    03.03.2008
    21:16:00 sati
    Poncho
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    ma skroz dobra epizoda,a i Laurentijev crtež mi je čisto ok
    30.05.2008
    13:53:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 8, 9

    Sigurno odlična priča i dobar nastavak prethodne. Ma obožavam te pustolovne priče sa Fishlegom i njegovom posadom... Malo je pretjerano ono s Murdom, čovjek ubio ljudi više nego Billy the Kid, a Zagor mu na kraju oprošta!Ove naslovnice su mi bolje nego one iz doba Nolitte, Ferri dosta je promjenio stil Zagora, ali nekako su mi ove više maštovite.
    07.07.2008
    01:28:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Oprostiti ubojici
    16.11.2008
    14:48:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 4, 9

    Ja bih više volio da je Laurenti ostao pri crtanju porno stripova ako ih je uopće prije crtao jer radije bih tako nešto pročitao od njega nego nekog novog Zagora koji izgleda kao karikatura u njegovom crtežu a Čika da ne spominjem. Ovo mu je jedan od najjačih crteža koje radije ne bih pokazao nekome ko ne čita stripove da ga ne odbijem trajno od te lijepe zabave. Bojim se da ove ocijene nisu po volji nekim fanovima ali i ja sam veliki fan i to dugi niz godina i imam svaki broj ovog junaka i dosta drugih brojeva ostalih junaka. Ali ipak ne mogu dati 80% ovoj epizodi koja mi se ne sviđa ni najmanje a da nabrajam zašto pisao bih pola sata ovu recenziju a mislim da ovo u vezi crteža dosta govori. Scenarij je možda za ocijenu bolji ali ni to ne pomaže puno. Što se tiče Murda nadam se da je to što je do sada izašlo o njemu sve i da ga neću vidjeti više. Najljepše što sam vidio od Laurentija je bilo na crtani romani show kad je mom prijatelju nacrtao Đimi gitaru kako golu Fridu drži za sisu i to na nagovor mog prijatelja!
    15.01.2009
    18:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Zanimljiva priča, pozitivno iskustvo sa Zagorom na tlu Evrope.Heyoka je mogao i kvalitetnije da odradi ovu recenziju, bilo je mnogo prostora za to,isuviše šture zanimljivosti, a bilo ih je na pretek. (ocena 6)
    24.06.2009
    17:03:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prejako. Odlican Zagor novoga doba, na temeljima onog negdasnjega. YE!

    11.02.2010
    07:13:00 sati
    kasper
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Bezveze mi je ovo Murdovo "tren sam dobar tren loš dečko". Izuzev toga priča je ok. Laurenti mi je inače jako drag kao crtač ali u ovoj epizodi mi nije briljirao.

    21.08.2010
    11:09:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Nije loše. Čitao sam ovu priču prije par godina. prava pustolovina koja kvalitetom odskače od drugoh radova tog razdoblja.Laurenti nije loš crtač. Zapravo je jako dobar, ali nekako mi ne stoji uz Zagora. Ipak jedan je od rijetkih novijih crtača ovog serijala na koje sam se nekako navikao. Ferri zadovoljava. Tad je još koliko toliko radio dobro.

    21.08.2010
    15:27:00 sati
    marcho
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Dobar Bosellijev pogodak odvesti Zagora u Europu, a ilijep završetak s Natom Murdom.

     Zagor na kraju kaže da misli da ćemo ponovno ćuti za K.M.-a , nadam se što prije Boselli ;)

    Sve tri naslovnice su vrlo lijepe.

    28.08.2010
    17:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Upravo mi se dopalo to sto Murdo nije crno-bijeli tip, vec kako Zagor kaze "slozen karakter".

    U svima nama postoji dobra i losa strana, u Murdu su obadvije izrazenije nego kod jednog normalnog covjeka. Zbog toga mislim da je karakterizacija njegovog lika odlicno izvedena i isla pravim tokom. 

    Kao sto rekoh, nije sve crno i bijelo, ima stvari koje su izmedju.

    Njaslabija karika ove epizode je Laurentijev crtez, ipak, u to doba je bio bolji nego danas, oko 2010. godine.

    18.11.2010
    00:04:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Zaista dobra priča. Zagor u Evropi to ne može biti loše! Dosta likova što novih što starih, dobro uklopljenih i okarakterisanih. I opet Nat Murdo! Ja sam ga ovako i zamišljao, malo više romantik a manje otpadnik i nemilosrdan kao u Los anđelesu! Ako je poenta priče njegovo iskupljenje i ako je Zagor morao doći u Škotsku da stavi tačku na tu priču sa Natom onda neka je! Meni crtež ovdje nije toliko loš jer mi je priča dobra a on je nije upropastio pa ga neću ocrniti. Cure su baš slatke i volio bih da je Zagor malo više tu "angažovan" ( i ja sam romantik, recimo :)). Sve preporuke!

    28.01.2011
    23:22:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    20.04.2011
    16:38:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dokaz da Zagor ima veliko srce kad oprašta sva sranja koja je Nat napravio.

    04.06.2011
    14:50:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 65%

    6, 8, 5, 8

    Zanimljivo, ali moglo je to i bolje kao i crtež. Laurneti je ovdje slabiji nego inače.

    23.06.2011
    17:08:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ova epizoda ima sve sto je potrebno da bi bila znatno bolje ocijenjena. Mislim da se recezent nije objektivno izjasnio, pogotovo u vezi crteza. Uostalom, na sajtu UBC se ova epizoda ocijenjuje vise nego prethodna uz ocjenu crteza 6 (7 maksimum) Smatram da je za ovu epizodu potrebna kontra recenzija, od nekoga sa vise objektivnosti.

     

    11.07.2011
    15:30:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Boselli nije vise inzistirao na romansi Zagora i Virginije zato što je feget. Meni je ova epizoda sasvim dobra, i Murdov povratak je dobar, bio sam srećan što je živ, ali mi je bilo žao što su ga onoliko unakazili. Bolje bi bilo da je samo malo izgoreo, sad je ko skeletor jbg. naslovnice su baš ekstra, treba ih štampati za postere, pogotovu Kapetan Midnajt. Laurenti je ovde dobar, u novijim epizodama mi je postao katastrofa.

    23.07.2011
    19:48:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Laurenti nije Della Monica ali ima zanimljiv stil. Boselli uobičajeno gura epizodu na vrh. Jako dobro!

    20.05.2012
    17:02:00 sati
    ivang
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    3, 2, 7, 7

    Sapunica sa Natom Murdom ide dalje. Ova priča ima sve što ne treba, loš crtež, loš scenarij, lošu priču sa puno nepotrebnog teksta. Loše epizode inače ne volim komentirat ali ovo je stvarno tako loše, da moram. Dno dna je bila epizoda Helingen je živ. Od tada dalje razmišljam, da prestanem čitati ovog nekog "novog Zagora" a s ovom epizodom sam ga i prestao. Ovo više nije Zagor kakvog je stvorio Nollita, ovo je nešto drugo ali nažalost nije ni blizu zagora kakvog svi znamo. Zagor se je za mene završio s epizodom Demoni ludila. Poslije te epizode bilo je tek nekoliko dobrih priča.

    21.05.2012
    13:14:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 8, 8

    Ovo bi kao trebao biti dobar strip, ali uništava ga gomila gluposti, pojava Nata Murda i njegovo pokajanje je živa pišaka.

    08.12.2012
    03:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Super što je nastavak, a ne samo 'skok' natrag u močvaru... Ali meni osobno, pomalo zamorna, konfuzna, pa na dijelove i nezanimljiva epizoda. Naravno, ima i jako napetih dijelova, ali moglo je i bolje.

    10.12.2012
    09:11:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 5, 10

    Prica koja ce da ostane u pamcenju samo zato jer pokazuje Nat Murda u vise dimenzija nego one tipicne jedne.  Kao Kapetan Midnight, i kako onaj drugi zlokobni 'covjek pod maskom', Murdo ovdje ostavlja impersiju onog tragicnog lika Fantoma iz Opere.  Istovremeno ga mrzimo i zalimo se na njega.  Ipak, prica kao prica je ok, ima bas previse likova, kojih je u vecini slucajeva tesko razlikovat.  Crtez je ocajan, jer je Laurenti jedan od naj jadnijih Zagorovih crtaca.  Scenario je veoma zaboravan, i da nije Murdovog lika ovdje, bio bi puno gori.  Medjutim, naslovnice su odlicne, sve ciste desetke.  Ferri na vrhu svoje umjetnosti.

    31.12.2012
    21:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    5, 8, 10, 10

    13.05.2013
    14:23:00 sati
    sergej773
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    18.08.2013
    17:52:00 sati
    velka031
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Zanimljiva i nepredvidljiva epizoda do samog kraja. Šteta što ostaje gorak okus nakon konačnog raspleta. Malo se Boselli preračunao s Natom Murdom koji je i ovdje hladnokrvni ubojica i spletkaroš, a na kraju dobija epitet heroja i branitelja siromašnih i to čak i od Zagora koji je upoznat i s ovom najnovijom zavjerom. Boselli je stvarno mogao i bez toga. Laurenti ima velikih problema s crtanjem Zagora, dok je ostalo odlično ili vrlo dobro. Dinamika crteža je odlična, a meni je to najbitnije. Naslovnice efektne, posebno druga. 

     

    28.01.2014
    18:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Posle odlicnog Krakena usledila je jedna neozbiljnija prica tj. prica ne bi trebalo da bude neozbiljna (isterivanja ljudi sa svojih ognjista, borba za slobodu itd) ali mi se cini da joj je Bosseli pristupio neozbiljno. Nema ni malo napetosti kao u Krakenu. 

    Dve najvece zamerke ovoj epizodi su mi

    1) Odnos Zagora i Virdzinije! Zagor joj se obraca kao da je dete i onda je strasno poljubi i ponasa se nekako cudno. Trebalo je Bosseli da nastavi tamo gde je Nolitta stao, odnosno da nastavi njihovu romansu, Virdzinija je po meni najlepsa i najprimamljivija od svih Zagorovih devojaka, ima tu neku cednost ali zna da bude i vrlo zavodljiva.

    2) Neuverljivost Murdovog preobrazaja iz hladnokrvnog ubice bez skrupula u miroljubivog tragicnog lika.

     

    Laurenti mi nije smetao, cak bih rekao da je on bolja strana epizode. 

    Ferri odlican!

    26.04.2014
    17:52:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Simpaticna prica. Scenario,pun akcije,mozda ne bas najbolje rasporedjeno. Crtez,nije bez mane. Naslovnice su mi ok. Sto se tice Nat'a,ne znam sto bi rekao. Zagor mu je sve oprostio. Do sad realno gledajuci,ubio je stotine likova,bez da zna sto ih je natjeralo u vode bezakonja. Mozda su neki od njih bili prisiljeni,imali gladne obitelji il pitaj Boga sto je sve moglo biti. Nesreca im bi,sto naletise na Zagora. Prema Nat'u se ponasa kao "Ljubi bliznjega svog". 

    01.07.2014
    14:35:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 5, 8

    Solidna epizoda ali ništa posebno.

    23.09.2014
    14:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    30.01.2015
    08:47:00 sati
    hamzik
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlično,jedna od najdražih avantura

    15.02.2015
    13:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 3, 8

    Ovo je jedna od onih priča koje se nisu nikada trebale dogoditi, štoviše, besmislena je da besmislenija ne može biti. Boselli se s njome posrao na lika kojega je stvorio i sve ono što se dogodilo u prethodna 3 pojavljivanja sada odjednom nema nikakvu važnost. Razumijem potrebu da se vrati Nat Murdo ali način na koji je to napravljeno je potpuno promašen. Nakon što je preživio požar gdje mu je potpuno uništeno lice normalno je za očekivati da takav razbojnik može biti samo zlobniji, ali nikako mu se ne može toliko smekšati srce da bi išao u borbu za potlačene. Jedino što se ovdje može tolerirati jest činjenica da mu je jedan od ciljeva bio postavljanje klopke za lorda Frasera koja ga je trebala uništiti.  Ali, nakon što mu je Zagor poremetio planove umjesto da želi njegovu smrt više od svega, Murdo mu se priključuje u završnoj borbi protiv moćnika. Možeš misliti koliko njega zanima sudbina otočana kada je ranije nekoliko puta pokazao kakav je gad i da gleda samo svoju korist. Kao da to sve nije dovoljno, došao je potpuno neshvatljivi kraj gdje mu je Zagor progledao kroz prste sve zločine i pustio ga da ode svojim putem. Stari Zagor je uvijek, čak i pod cijenu vlastitog života, privodio zločince pravdi a ovdje je odlučio da pusti na slobodu čovjeka koji je pobio gomilu ljudi, od toga neke potpuno nevine u Los Angelesu. Treba se samo sjetiti kako je smaknuo ono dvoje vlasnika gostionice iako mu isti ništa nisu skrivili i nisu mu nikako mogli nauditi, čak i da su htjeli. Već zbog toga je Murdo zaslužio da vječno gori u paklu a sada se izvukao zbog Zagorovog mekog srca, tj. scenarističke debilnosti. Usporedbe radi; Supermike je ubio samo jednoga čovjeka i to u poštenom dvoboju, napravio neke nerede u Darkwoodu gdje nije bilo ljudskih žrtava ali je svejedno odležao u zatvoru neko vrijeme. Kada je izašao i pokajao se Zagor ga opet nije htio prihvatiti i uvijek je imao određene sumnje u njegove postupke. Ovaj Bosellijev Zagor prema takvim stvarima postupa sa puno ležernosti što se uvelike protivi liku koji je zamišljen na drugačiji način. 

    Ako čak i stavim na stranu postupke Zagora i Murda opet sami scenarij ima određenih propusta i naivnosti. Najveća od njih je svakako situacija kada Zagor nije skužio da su Murdo i Kapetan Midnight ista osoba, kao onda kada ga je pitao: Sreli ste Nata Murda? Ne znate vi za njega, lice mu je unakaženo i ide uokolo s maskom baš kao i vi. Iako imaju potpuno istu odjeću Zagoru je trebalo prilično vremena dok shvati da je to ista osoba, nevjerojatno ali istinito. U Osveti vudu Boselli je ugurao 2 ženska lika u priču, ovdje je dokazao da može i više pa je stavio čak 4 kao da je u pitanju meksička sapunica a ne ozbiljna epizoda. Stvarno nije bilo potrebe za time jer je to dodatno raspekmezilo ionako pekmezastu sapunicu. Virginia i Emma Fraser su bile sasvim dovoljne, Fiona i Alison samo smetaju i odvode tijek radnje u nekakve romantične vode a nisam ljubitelj pretjerivanja s time. U samo nekoliko stranica razmaka lord Fraser se 2 puta zapitao a zašto mene Nat Murdo toliko mrzi iako je i prvi puta dobio odgovor na to pitanje. Nije uopće bilo prikazano kako se Zagor riješio svojih protivnika u onoj krčmi kada mu je Murdo pobjegao ispred nosa, kasnije ga sreće kako se tuče s Flemingom i ne prepoznaje ga. Propusta koliko hoćeš ali ništa se ne može mjeriti sa činjenicom da je sama ideja priče potpuno promašena i nema smislene vrijednosti kada se pogleda sve ono što je bilo ranije.

    Crtež je prilično loš, pogotovo likovi, i kako je priča tekla sve više se pogoršavao. Jedino su ženski likovi dobro nacrtani ali, kao što rekoh, nije ovo meksička sapunica da bi to bila nekakva prednost. Jedino što ovdje vrijedi su naslovnice, prva jest malo bedasta ali zato druge dvije debelo nadmašuju sve ono što se može naći unutar korica.

    06.06.2015
    20:33:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlicna epizoda, prava pustolovina na prekrasnoj lokaciji i iskupljenje Murda koji je u LA-u dovoljno platio za svoje grijehe. Malo kontinuiteta i vise nego dobra usputna epizoda umjesto uobicajenih fillera koji idu nakon remek djela. Ovu hrpu govana iznad mene slobodno zanemarite. Kako jednom rece Cromwell kvragu i operateri i akcije internet za svakog.

    06.06.2015
    21:30:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    2, 5, 4, 8

    Previše fuširanja.

    21.06.2015
    20:11:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    01.08.2016
    01:27:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    U sustini se slazem da Dodsferdovim komentarom oko Nata Murda,no eto u onom Batmanu di je prica o Jokeru Joker postaje sadisticki ubojica nakon sto mu umre trudna zena,ako radis lika koji nije crno-bijeli vec sivi ne znaci da ces odbacit logiku,i to mora imat smisla,ne moze jedan da taj lik doc i poubijat dvadeset ljudi bezveze onako iz gusta a sutra se borit za slabe i potlacene kao Roobin Hood...Naravno da je logicki slijed trebao biti(ili mozda nije?)da je Murdo jos ludi,jos vise zao i jos vise zeli Zagorovu smrt,ali eto cini se da nekad u stripovima treba odbacit logiku i logicki slijed dogadaja i prepustiti se onome "sto ljudi sto cudi"

     

    Ne slazem se sa njegovom ocjenom,ipak je ovo jedna vrlo napeta,uzbudljiva i zanimljiva prica pa nikako ne zasluzuje lose ocjene,pogotovo ne jedinice,Laurenti je ovdje odlican i sigurno ne zasluzuje tako niske ocjene.

     

    Sto se tice Zagorovog oprosta Natu,mislim da je Boselli tu trebao vise naglasit Zagorovo sazaljenje prema njemu,ipak je platio za sve zlocine koje je pocinio(ima li gore kazne od one?),jos mu je na kraju i pomogao,Zagor bi ispao stvarno govno od covjeka da ga je isao strpat u zatvor.

    Svida mi se odnoa izmedu Zagora i Virginije,simpaticnija je nego ikad i poslije Fride mi je najdraza Zagorova cura,zasluge za to idu i Laurentiju.Isto tako mi se svida odnos izmedu Nata i Eme.

    Ferri je onako,naslovnice su ok ali nista posebno i za mene najslabiji dio price,nisu pamtljive(mozda jedino kapetan Midnight).

    27.11.2016
    14:58:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    17.04.2017
    22:17:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    10.05.2017
    19:48:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlična avantura. Početak, sredina i kraj, sve je kako treba. Niža ocena za scenario zbog povremeno patetičnih dijaloga. Za crtež, malo niža ocena jer ovo nije Johny Logan vec Zagor. Sto se tiče Nata Murda, pa upravo takvi likovi su suština stripova o Zagoru. Zaboravili ste kakav je bio Digging Bill na početku? Ili vikinzi?

    29.07.2018
    10:49:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    24.08.2018
    12:20:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 3, 6

    Naporno, dosadno i neuvjerljivo, garnirano lošim crtežom. Epizoda za zaborav. Natu Murdu unatoč

    19.06.2019
    17:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 5, 8

    scenarij je dno na više razina. Uništio je karizmu top zločinca, radnja nepovezana i kaotična, hrpe likova vrše desante u srednjovjekovnom stilu s otoka na otok, likovi dobri ili loši svi su isti, klanovi su prikazani crno bijelo. o čemu se zapravo uopće radi ne znam jer sam zaboravio drugi dan. murdova preobrazba i pokajanje je stalo na dve stranice. izrazito neuvjerljivo i dosadno. JOš dodatni minus je da je ovo trebala biti epizoda u kojoj murdo opet mijenja stranu, što je samo po sebi loša ideja, a uz ovakav scenarij je ispala još gora. 

    27.12.2019
    14:27:00 sati
    adriano
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    21.01.2020
    14:19:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 107
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum