Tajna Jednoroga

Zagor

ZG SD 56/58 | 251 str.

Zagor i Chico našli su se u Bostonu, u sirotinjskoj četvrti. Igrom slučaja ukrcavaju se na Dragoon, brod kapetana Honesta Joea, njihovog starog poznanika. Odredište im je Grenland gdje profesor Van Dicke želi istražiti glasine o nestanku teretnog broda Jednoroga koji je tamo nestao prije više od stoljeća. Međutim, tajanstveni teret Jednoroga zanima i beskrupuloznog profesora Weissa, Van Dickeovog oštrog suparnika, koji u želji da prvi stigne na cilj, na Dragoon postavlja tajanstvenog sabotera koji bi trebao potopiti brod usred Atlantskog oceana…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*8

S*7

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Tajna Jednoroga
  ZG SD 56
 • Grenland
  ZG SD 57
 • Fatalno oružje
  ZG SD 58
 • Tajna "Jednoroga"
  ZG VEOP 34

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il mistero dell'Unicorno
  ZG SR 392
 • Groenlandia!
  ZG SR 393
 • Le armi fatali
  ZG SR 394

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova je priča objavljena u Italiji od trećeg do petog mjeseca 1998.
 • Na uBCu je ova priča dobila ocjenu 76% .
 • Ponovno pojavljivanje Honest Joea, koji se prvi puta pojavio u priči Aljaska (SD 12-14) i Zmajevi gusari (SD 14-16), a kasnije se pojavljuje i u priči Posljednja Thula(VEC 11-14; ZG LU 162-165).
 • Ovo je drugi put da se Zagor susreće sa ostacima zaboravljenih civilizacija Atlantide i Mua. Prvi puta je to bilo u epizodi Sedam gradova Cibole (SD 19-21), koju je također crtao Chiarolla, ali je scenarij pisao Boselli. Zanimljivo je da nema mnogo poveznica na taj prvi susret, svega nekoliko puta Zagor usput spominje događaje u izgubljenoj knjižnici.
 • Epizoda koja se najviše i bavila Atlantidom jest Bosellijev "Kainov povratak".
 • Ova priča sadrži nekolicinu ključnih elemenata MM serijala. Vječni rat Atlantide i Mua, dvojicu sukobljenih arheologa Van Dickea (dobar Mystere) i Weissa (loš Orloff), zli arheolog nosi protezu poput Orloffa; a i ime dobrog arheologa je Martin Van Dicke (Martin ko Martin Mystere). Očito je Burattini oduvijek htio biti član MM staffa, no ta želja mu nikad nije bila ispunjena. ;)

U odnosu na Sedam gradova Cibole koji su totalno podsjećali na Martin Mysterea sa svim čarima otkrivanja alternativne povijesti i slaganjem komadića mozaika u potpunu sliku, ova priča se bitno razlikuje. Prije bi se moglo reći da se radi o jednom solidnom krimiću sa blagim primjesama avanture i akcije, gdje se priča o alternativnoj povijesti priključuje tek na kraju radi efektnog završetka.

Međutim, to ne znači da je priča loša sama po sebi. Dapače, Burattini je ovdje dao stvarno sve od sebe i napravio krimić dostojan ekranizacije. Kao prvo, imamo tajanstvenog ubojicu koji se skriva među posadom. Iako je svakome tko je pročitao 5-6 krimi priča jasno da ubojica mora biti jedan od središnjih likova, a ne neki kuhar ili mali od palube koji se nikad nije pojavio u priči, pravi je krivac vrlo dobro skriven od svake sumnje sve do samoga kraja.

S druge strane, scenarij je vrlo dobro zamišljen i nimalo dosadan. Naime, konstantno se isprepliću tri glavne radnje od kojih jedna stvara zaplet (događaji na Jednorogu), jedna razotkriva pozadinu likova (prošlost Weissa i Van Dickea), a ona središnja povezuje sve to u cjelinu i nudi rješenja. Svi događaji su dobro posloženi i ne zamaraju čitatelja, već se s nestrpljenjem očekuje otkrivanje sljedećeg misterija.

Dodatni plus su manji sporedni događaji koji na prvi pogled nemaju veze sa glavnom radnjom, a donose određeni avanturizam i akciju. Tako olujno nevrijeme za vrijeme plovidbe i eskimski lov na kitove fino odvlače od glavnih događaja, da bi po završetku oštro prebacili na glavi tok. U svakom slučaju, svaka plovidba morem bez barem jedne dobre oluje i Zagorovog mačoizma bila bi potpuni promašaj.

Burattini je uspio održati napetost tijekom cijele priče, a posebice između brojeva. Tako prvi broj efektno završava ubojstvom stražara i pitanjem je li tajanstveni saboter uspio poslati signale drugom brodu ili ne, a drugi broj završava otkrićem da je cijelo eskimsko selo pobijeno, što također povećava iščekivanje sljedećeg broja. Problemi se javljaju na kraju priče, što je česta Burattinijeva boljka. Nekako ne zna efektno završiti, nego se okrene objašnjavanju svega i svačega nadugo i naširoko. Umjesto da Weisse pobije sve svoje protivnike po kratkom postupku, on krene objašnjavati svom suparniku do kakvih je sve saznanja došao i kako. U ovome slučaju se to još može tolerirati, jer je Weisse kao lik dosta samoživ i uživa u ponižavanju Van Dickea, ali kraj se ipak mogao malo doraditi. Odaje dojam da je zbrzan i nedovoljno razrađen.

Od likova bi se uz Honest Joea, Van Dickea i Weissa mogao izdvojiti i mali Felix. On je sitni lopov i džepar koji krade kako bi opstao u Bostonu. Iako je dobar u duši mene neopisivo živcira, pogotovo kad svaki put prevesla Chica. Mislim da Burattini ima neki pik na Chica, jer u njegovim pričama siroti Meksikanac svaki put nastrada.

I sve bi ovo bilo krasno da Chiarolla nije uprskao stvari svojim otopljenim crtežom. Iako ga neki vole i stavljaju na tron najboljeg Bonellijevog crtača, ja ga i dalje ne mogu probaviti. Crtao je i Sedam gradova Cibole, pa su mu valjda stavili još jednu atlantidsku priču, ali nije se iskazao. Sekvence koje je dobro prikazao su sirotinjska četvrt (zapravo svaki dio grada koji on crta izgleda kao sirotinjska četvrt) i oni jadnici koji se raspadaju od tajanstvene zaraze. Tako mu manje-više izgledaju svi likovi, pa se vjerojatno nije morao previše ni truditi.

Koji od ove dvojce mornara boluje od Atlantidske šuge pitanje je sad!

Što se naslovnica tiče, mogu reći da su dobre, istaknuo bih prvu. Druga je u redu, dok treća nekako nema veze sa radnjom, jer izgleda kao da zombi izlazi iz potpalublja, što daje potpuno krivu predodžbu o radnji.

Neki likovi izgledaju slično i bez da su se zarazili…

Naprijed

ZG SD 53/55 Otočka skupina

ZG SD 58/60 Sotonski Mortimer

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  U to vrijeme obožavao sam ovakve mystereovske Zagore s mojim omiljenim elementim koje podsjećaje na ovaj drugi spomenuti serijal. Doduše, Burattini se nije baš potrudio povezati to s prijašnjim atlantidskim epizodama. Ovo je dobar uvod te malo zagrijavanje za sljedeću epizodu s pojavljivanjem novog Zagorovog nemezisa Mortimera! Chiarolla odudara od klasično ferijevskog crteža i baš mi je zbog toga jako dobar. Fluentan, dinamičan i divlji crtež.
  19.05.2009
  17:30:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Odlična priča puna misterije i akcije, ovo razdoblje smatram Zagorovim srebrenim i gotovo su sve priče iznadprosječnog kvaliteta. Crtež - tako, tako, može Kjari i bolje, inače volim njegov crtež, daleko je bolji u Ciboli. Prve dvije naslovnice su odlične, fantazija, ostavile su veliki utisak na mene kada sam ih vidio prvi put, ali treća kvari ukupni prosjek, moglo se tu više mašte upotrijebiti.
  19.05.2009
  20:27:00 sati
  jasa
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Jedna od onih epizoda koje su i u vrijeme izlaženja izgladale odlične ali kako vrijeme odmiče i kako smo sve više zapljusnutiispodprosječnim epizodama izgledaju još i bolje. Misterij, Atlantida i Mu, Chiarolla.... di ćeš bolje.... prava poslastica
  19.05.2009
  22:17:00 sati
  Deers
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlična avantura. Volio bih da je bila u pune tri epizode. No nema veze. I ovako je zakon.Prva naslovnica fenomenalna, a i druge dvije su vrlo dobre. 
  20.05.2009
  00:30:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Spookey

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Svidjaju mi se price u kojima Zagor odlazi u druge zemlje i tako nam pokazuje da Zagorov svijet nije mali.....
  20.05.2009
  18:24:00 sati
  Spookey
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  odlicna prica,chiarolla takodje super,volim njegov crtez.
  21.05.2009
  12:31:00 sati
  dzoni
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  i meni se ova priča dopala... sasvim sigurno jedna od najboljih koje je burattini napisao za zagora... čak sam i chiarollu nekako "svario"... naslovnice jako dobre.
  21.05.2009
  13:43:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  .,odlična epizoda.,kao uostalom i sve u to vrijemecrtež sam podnio bolje nego inace jer ne volim ga bas naslovnice super
  22.05.2009
  14:44:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 91%

  8, 10, 10, 7

  Kad god su tu Fishlegova ili Honestova posada, epizoda ne može omanuti. Iz nešto manje napetog završetka može se zaključiti kako su Atlantida i Mu tu tek iz kozmetičkih razloga, a naglasak je pak na nekim drugim stvarima, tj. na specifičnom ambijentu (Sjeverni Atlantik, Grenland) i naraciji (izdajnik, Adah, Felix). Scenarij je jednostavno fenomenalan. Čisti užitak. Nema onih predvidljivosti i nelogičnosti kao danas. Ipak, najveći adut ove priče je Chiarolla koji nikad nije bio bolji! Ovo je njegov najbolji crtež ikad! Oduzimaju dah one scene u kojima "Dragoon" para valove Atlantika. Treća naslovnica je stvarno gadna.
  22.05.2009
  17:57:00 sati
  Inferno
  uredi
 • okiboki

  Ukupna ocjena 81%

  9, 9, 6, 9

  Odlicna prica,e da su sve takve,samo da nije Chiarole koji i nije tako los ovde.Naslovnima sam dao 9 zbog zadnje koja nema nikakve veze sa pricom,inace su prve dve odlicne,prva jedna od najboljih ikad.
  26.05.2009
  18:24:00 sati
  okiboki
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 58%

  8, 7, 2, 7

  solidna priča ,al zato je crtež ajme bože!
  27.05.2009
  19:00:00 sati
  lwood
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 9, 6

  Sjećam se tog doba kad sam tek počeo sa ponovnim skupljanjem stripova, igrom slučaja u ruke mi je došla upravo ova epizoda. Kako sam se samo šokirao kad sam pogledao crtež,bilo je to nešto sasvim novo, divlje, dinamično, uzbudljivo, potpuno drukčije od starih crtača i po meni - puno bolje.Od tad traje moja fascinacija Chiarollom kojeg jednostavno obožavam i jako poštujem. Kako je nacrtao zarazu, pa borbene scene, lov na kita, teturanje Dragoona po moru, Zagorove akrobacije spašavanja eskima koji su pali u more..ma da ne nabrajam dalje. Stvarno odlično! A u vezi priče, skoro da ne vjerujem da je ovo pisao Burattini. Mješavina Zagora i Martijeve Atlantide je odlična, opet smo dobili jednu pravu epsku avanturu, interesantne lokacije, legende i uzbudljivu radnju, bez puno praznog hoda i nelogičnosti koje su karakteristične za Burattinija. Sigurno jedna od TOP3 njegovih priča ikad. Vrlo sam zadovoljan ovom epizodom,ovo je Zagor kakav po meni treba biti!
  31.05.2009
  17:52:00 sati
  Aco
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  ovakav treba biti Zagor...
  01.06.2009
  23:45:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 5, 7

  Radnja je dosta dobra ali crtež je opća katastrofa.
  05.07.2009
  13:09:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 8, 10

  Odlična priča, a Chiarolla nije loš crtač, dapače, atmosfera mu odlično ide, mada je doista teško prihvatiti tako nacrtanog Zagora, posebno nama koji smo odrasli u Ferrijevo zlatno doba...Prva naslovnica je za 20, ali nema tolika ocjena u ponudi! :))
  05.07.2009
  19:14:00 sati
  velka
  uredi
 • REJS

  Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 1, 5

  Epizoda kao prica i nije losa ,ali zbog ovakvog crteza gubim apetit i ma koliko se trudio nemogu a da ne mislim na povracanje.
  06.07.2009
  16:54:00 sati
  REJS
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 59%

  8, 8, 1, 8

  Chiarollazašto ovaj tip crta tako dobre priče?????????????
  22.07.2009
  10:44:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 7, 9

  26.12.2009
  19:17:00 sati
  Koresh
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Avantura sa alternativnim primjesama i odmak od klasičnog Westerna o pobunama Indijanaca i švercanju ''vatrene vode'' po Darkwoodu. Mogla je biti bolje naštimana i dorađenija u nekim djelovima ali svejedno spada u najbolje priče koje je Moreno Burattini napisao za Duha sa sjekirom. Alessandro Chiarolla on the top of that!

  03.01.2010
  12:04:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  8, 6, 6, 9

  31.07.2010
  23:50:00 sati
  jojboli
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 5, 10

  Mnogo teksta i mnogo objasnjavanja u cijeloj epizodi, mozda i vise nego sto je bilo potrebno.

  Chiarolla mozda i nije los crtac, ali je defintivno pogresan covjek za Zagora.

  18.11.2010
  19:14:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Odlicna prica,Alessandro Chiarolla sve vise i vise ga prihvacam u pocetku ga nisam mogao nikako prozvakati ali sto ga vise citam to mi je bolji covjek je inace slikar koliko ja znam.Naslovnice top 10.

  22.12.2010
  22:45:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Meni je ova priča potpuno ok. Zanimljivo mi je bilo čitati do samoga kraja. Nije mi je crtež upropastio. Opet je dobro kad je Zagor u nekim novim područjima, Boston pa Grenland! Dobro!

  28.01.2011
  23:29:00 sati
  malek
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 7, 10

  Stvarno jako dobra avantura, ali kao mlađemu mi iz nekog razloga ova epizoda mi nikad nije bila vrh. Mislim da je to bilo zbog Chiarolle i malo više teksta. Chiarolla je dobro nacrtao njemačke profesore, sirotinjske četvrti, scene na oceanu i raspadnute zaražene ljude. Loše je dočarao ledenu atmosferu na Grenlandu. Kakogod, danas ga puno više cijenim nego onda, a i već sam se navikao haha. Treća naslovnica je morala biti bolja ali je zato prva vrh vrhova.

  25.03.2011
  12:56:00 sati
  mpavin
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 77%

  9, 7, 7, 8

  Ovo mi je baš dobra priča prije svega zbog toga povezivanja Zg-a s MM-om i samog spominjanja i uvlačenja Atlantide u radnju. Chiarolla je solidan, ali ne onakakv kakvog ja volim iz kasnijih brojeva.

  04.04.2011
  19:12:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  02.05.2011
  01:13:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobar SF za Zagora kada se ne susreće sa starim neprijateljima.

  04.06.2011
  14:52:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  26.06.2011
  20:39:00 sati
  macca1985
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 24%

  1, 2, 2, 9

  kada sam ugledao naslovnicu Tajna jednoroga, očekivao sam sasvim drugu radnju, a ne opet sranja o Atlantidi. To mi je nešto najgluplje u Zagoru. Crtež očaj.

  23.07.2011
  19:53:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  5, 1, 5, 7

  21.05.2012
  10:58:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Boston Jack

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Kod Chiarolle ili ga mrziš ili ga voliš:) Meni je njegov crtež odličan. Ima specifičan stil crtanja, ne trudi se kopirati nikoga i to se cijeni. U epizodama ovog tipa (Sedam gradova cibole, Tajna jednoroga Kuća na hridinama) jednostavno paše, nemogu zamisliti da ih je netko drugi crtao. Scenarij, naslovnice i priča također odlično.

  16.08.2012
  15:44:00 sati
  Boston Jack
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlican nastavak Sedam gradova Cibole, mozda mi je cak i ovo malo bolje.

   

  Burattini je fantasticno vodio pricu i zaintrigirao ljude sa pricom o Atlantidi i Muu ciju zavrsnicu cekamo u Juznoamerickoj sagi!

  Burattini je prosto briljirao ovde, ovo mu je mozda i najbolja prica pored par specijalaca i prva dva pojavljivanja Mortimera i jos nekih epizoda...

  Tako sam se zaneo citajuci da sam je procitao u jednom dahu, samo mi je malo glupa ona konverzacija izmedju Honest Joa i Zagora na samom kraju gde pricaju da treba da prijave Weissov brod i jos nekoliko nebuloza... ali to mu je oprosteno zbog ove neverovatno dobre price!

   

  Chiarolla mi nikada nije bio drag crtac, ali sam se navikao na njegov crtez mozda sam sad i malo subjektivan ali mislim da mu je ovde crtez bio najbolji...

  Prva naslovnica odlicna, 2 takodje treca daje pogresnu ideju o epizodi ali nema veze... Ipak je to maestro Ferri!

  02.11.2012
  17:56:00 sati
  going going
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Zabavna epizoda koju sam čitao skoro cijeli vikend pomalo. Malo više ocijene jer je za vijeme čitanja vani padala kiša, pa je možda i to malo pridonijelo atmosferi. Snijega nije bilo toliko. Crtež mi se svidio, Chiarolla je savršen za oavke kišne avanture. Naslovnice ok, na trećoj mi je čudan zagorov izraz lica. Na prvoj malo čudno što je na nekoj hridi, a ne na kopnu. Što se tiće scenarija, sve ok dok se nije spomenula Atlantida, pa Mu... Ali ipak sam ostavio više ocijene, jer ipak je priča napeta, a ovakav kalibar negativca ne susreće se često u stripu.

  17.12.2012
  09:23:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 81%

  9, 6, 9, 9

  Prvi dio epizode u Bostonu mi je prva liga. Sviđa mi se spominjanje Mua i Atlantide, podsječa me na omiljenu Zagorovu avanturu svih vremena "Tajna Anasaza". Na neki način se Zagor približio Martijevim avanturama što je po meni odlična ideja.

  22.12.2012
  20:03:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Moj prvi pročitani Zagor i zato malčice veće ocjene. Chiarolla i nije tako pogrešan izbor kao inače, ova tematika mu leži. Ferri čiste desetke

  28.02.2013
  18:57:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 70%

  10, 10, 2, 4

  13.05.2013
  14:33:00 sati
  sergej773
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Prilicno zabavna avantura.  Zagor ponovo u nepoznatom, u smrznutom podrucju, na brodu (nije Golden Baby, ali ipak)... likovi su zabavni, onaj Weiss pogotovo je nemilosrdan protivnik.  Znao sam odprve ko je onaj saucesnik na brodu koji ubiva mornare (bilo je ocito kao dan da je Adah ubica), i kasnije kad su to otkrili, ispalo mi je bezveze... crtez je ok, Chiarolla kao inace, ali nista posebno.  Zadnji dio price je previse dosadan, sve ono objasnjenje sa Atlantidom i Mu kraljevstvom... ali mora se priznati, naslovnice su super.  Ferri u vrhunskoj formi.  Epizoda koju cu sigurno uskoro zaboravit, ali ipak, nije bi bila toliko dosadna dok sam je cit'o.

  25.06.2013
  17:44:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 69%

  9, 8, 3, 9

  Zanimljiv strip upropašten lošim crtežom.

  16.11.2013
  09:09:00 sati
  Wayto
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 6, 9

  Sumnjao sam tko je vjerojatno izdajnik na brodu, međutim u kadrovima gdje su se vidjele ruke, to su bile muške ruke, dok pred kraj kada se i stvarno otkrije da je Adah saboterka, ruke su joj nacrtane kako bi i trebale biti ... po meni totalna greška i previd Chiarolle zbog kojeg mi je i bilo teško čitati ovu epizodu, više nego zbog Buretovog objašnjavanja. Mali Felix je u svim kadrovima gdje crtež prikazuje njegovu cijelu figurno jednostavno - premal.

  17.11.2013
  14:00:00 sati
  caramba
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 65%

  9, 4, 6, 8

  Priča je natprosječno zanimljiva u prva dva nastavka, scenaristički uzbudljivo posložena, a onda slijedi krš i lom u zadnjem nastavku tako tipičan za Burattinija. Sve je tako zbrzano i neuvjerljivo završeno da je to tragedija. Chiarolla lošiji nego u prethodnom radu: "Sedam gradova Cibole". 

  Ono što me posebno nervira, a stalno se ponavlja otkad su vodeću palicu u Zagoru preuzeli Burattini i Boselli i nova garda crtača, je izgled oružja, pogotovo pušaka. Naime, nakon što se prestala crtati tada nepostojeća Winchesterka, crtaju se puške koje izgledom odgovaraju tom razdoblju. Problem je taj, a po meni još i gora nelogičnost, što te puške pucaju kao repetirke iako izgledaju kao puške s jednim metkom koje u najboljem slučaju mogu ispaliti pet do šest metaka u minuti. Konkretno, Zagor u završnim scenama uništi neprijateljski logor kao da puca iz automatske puške. Bilo mi je draže kada se crtala tada nepostojeća Winchesterka, a ne, kao ovdje, Springfieldka s rafalnom paljbom!! Ne mogu progutati takve gluposti. 

  30.01.2014
  09:18:00 sati
  Spock
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Ne znam,mozda kad ili ako jednog dana ponovo procitam,ostavi mi bolji dojam. Ovaj put, nisam bas bio odusevljen. Scenario,likovi,sama zavrsnica,ne,nije to to. Crtez,veliko iznanedjenje, Zagor nosio jaknu! Mada otkopcanu,da se vidi logo/avatar. Respect. Naslovnice,zanimljive.

  05.07.2014
  10:57:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 60%

  8, 7, 2, 9

  Priča je super smo crtež je KATASTROFA.

  23.09.2014
  14:33:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  odlično

  16.02.2015
  16:09:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Zoroasterixx

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 6, 9

  Dosta dobra priča! Svojevrstan nastavak jedne od mojih omiljenih Zagorovih epizoda Sedam gradova Cibole, nije tako dobra, ali je prilično zanimljiva priča o potrazi za starim atlantidskim oružjem i gadnim znanstvenikom koji ga želi zloupotrijebiti. Lagano miješanje MM atmosfere (Atlantida i Mu) dobro paše Zagoru. Malo zbrzan kraj, ali ipak je ovo jedna od boljih priča.

  Chiarollin crtež je ružnjikav, ali treba mu priznati da zna stvoriti mračnu atmosferu i da dobro crta one zaražene poluraspadnute mornare, zlikovce, barabe i sirotinjske četvrti. Jedini problem je što mu svi likovi manje-više izgledaju ružni. Dajem mu šesticu jer ovdje nije bio tako loš kako zna biti. Naslovnice su jako dobre, pogotovo prva.

  28.04.2015
  21:02:00 sati
  Zoroasterixx
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 68%

  9, 9, 2, 8

  Bolja priča nego što sam očekivao, već od samoga početka se naslućuje velika pustolovina prepuna misterija i zanimljivo je bilo isčekivati što će se dalje događati. Inače nisam ljubitelj kada su u priču uvuku stvari oko Atlantide, ali ovdje je to došlo tek kao popratna pojava jednog putovanja na određenu lokaciju pa nije imalo neki utjecaj na glavni tok priče. Iako malo futuristički izgleda dobro je osmišljeno ono oružje koje izaziva smrtonosnu zarazu. Postoji mala doza predvidljivosti jer nije bilo posebno teško pogoditi tko je saboter i ubojica na Dragoonu, ali ne može se govoriti o nekom većem propustu s obzirom da bi se to teško moglo složiti na drugačiji način da funkcionira bolje od ponuđenog. Ubojica je u većini slučajeva netko na koga bi se prema nekoj logici trebalo najmanje posumnjati, pa nije neko veliko iznenađenje kada je otkriveno o kome se radi. Možda se povremeno javio tračak sumnje na pomisao da bi jedna žena mogla nekome hladnokrvno prerezati vrat ali brzo bi taj tračak bio ugašen. Na kraju je Adah dobila svoju zasluženu kaznu, samo što nikada ne bih očekivao da će to biti od ruke za koju je dotična bila spremna na gnjusne zločine. Ovo prvo pojavljivanje dječaka Felixa je dobro odrađeno za razliku od onog kasnijeg u epizodi Posljednja Thula koje je bilo pravo razočaranje. Najsmiješnija mi je njegova optužba prema ubojici; bila si to ti, vještice jedna! Sviđa mi se kraj kada oba profesora postanu žrtve oružja kojega su htjeli istraživati, svatko sa svojeg stajališta.

  Ne znam zašto su ovako dobru priču dali Chiarolli da je radi jer je stvarno užasno obavio posao. Netko će reći da njegov crtež odgovara za prikaz ljudi koji su oboljeli od virusa izazvanog nepoznatim oružjem, ali problem je u tome što ovdje raspadnuto izgledaju i likovi koji nisu zahvaćeni takvom zarazom. Pogotovo se to odnosi na oba profesora, Weissa i Van Dickea, ali ni ostali likovi nisu daleko od toga. Ovo je crtački puno slabije odrađeno nego njegov prvijenac Sedam gradova Cibole pa shodno tome ide i puno niža ocjena.

  09.06.2015
  02:13:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 31%

  2, 4, 2, 7

  U kurac više s ton atlantidom. Nikako da se stvari maknu sa mrtve točke.

  21.06.2015
  20:33:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • dog_soldier

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  05.10.2015
  12:47:00 sati
  dog_soldier
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  06.05.2016
  00:18:00 sati
  hamzik
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 7, 10

  Prica je odlicna,crtez je najslabiji dio,imam utisak da je Chiarolla ovo na brzinu nacrtao!Prve dvije naslovnice jednostavno ubijaju!

  30.08.2016
  23:32:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  10, 8, 5, 9

  08.09.2016
  20:43:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Dobra priča usprkos tome što mi se Atlantida kao tema nikako ne dopada. Ipak, ona je ovdje u drugom planu. Smetnja ocjenjivanju je činjenica da mi je, usprkos velikoj vremenskoj razlici od zadnjeg čitanja, ostalo u pamćenju tko je ubojica i saboter na brodu. Radnja teče lijepo, ali me je malo uspavalo nakon one sabotaže na brodu pa kad se spoji s lovom Eskima na kita. Nemam većih zamjerki na scenarij, samo je malo Burattini pretjerao s ocrnjivanjem Weissa. Prikazao ga je kao teškog krvoloka.

  Chiarolla ok, ništa više od toga, dobro mu izgledaju zaraženi. Prva naslovnica epska, ali druga "maši" radnju.

  13.10.2016
  21:54:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  07.02.2017
  16:47:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 7, 5, 6

  12.01.2018
  20:34:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  31.03.2018
  00:51:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Još jedna epizoda koja dokazuje da Burattini može (ili je nekad mogao) sklepati zanimljiv uradak. Ovo je primjer preko kojeg se može demonstrirati kakve su njegove priče. (Skupa s njegovim vrlinama, a i manama.)

  Njegova najveća kočnica je to što sve robuje i služi priči. I likovi i dijalog. Zato mu uspjeh debelo ovisi koliko je tema atraktivna, a razvoj priče dinamičan. Ovdje mu se to dobro poklopilo, uzbudljivost priče nosi cijeli strip i uspješno maskira sve ono u čemu je slab.

  Tema je po mom ukusu. Potraga za tajanstvenim jedrenjakom, koja Zagora opet otisne na morska prostranstva. Ubacio je i tajanstvenog sabotera misije, kojeg je uspješno držao nepredvidivim. Voli Bure te detektivske istrage, to je svakako palilo u ranijim epizodama kada nam njegov način još nije bio predvidiv.
  Na sve to dolazi još i Atlantida, drevno biološko oružje i ledena prostranstva Grenlanda. Ono što daje dodatnu draž je rekonstrukcija sudbine 'Jednoroga' u retrospektivnom pripovijedanju.

  Imamo svega po malo. U mjeri koja taman sprječava da radi previše praznog hoda kojeg voli popunjavati nepotrebnim dijalozima. (Iako je pri kraju malo uprskao s Weissovim monolozima.)

  Što se likova tiče mali Felix je dobrodošlo osvježenje. Oliver Twist Zagorove sage. Kako mu i ime govori prava je sreća što su nabasali na njega. Glavni negativac Herr Weiss je tipični Burattinijev gad koji nema trunka dobrote ili simpatičnosti. Kako sam i prije rekla sve je u službi priče. Tako i on. Tipičan funkcioner koji odigrava ulogu negativca.
  Budući da karakterizacija likova u ovoj epizodi nije jača strana, Bure je barem dočarao odnos Weissa i Van Dickea, kroz priče o njihovoj prošlosti, suradnji i rivalstvu.

  Chiarolla je odličan, pogotovo u segmentima kada valovi pljušte po brodu i kada se ljudi rastapaju od bolesti. Inače volim i kako crta Zagorovo lice. Baš je lijep divljačić, punih ustiju, malo jačih obrva, izraženih kostiju na obrazima, poluzaraslom kosom.

  Ferri super na prvoj naslovnici. Druga može proći, a treća... Pa Zagor mu je mrvicu majmunolik.

  Odlična epizoda, koju preporučujem svima.

  26.07.2018
  12:23:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  10, 10, 4, 10

  Crtez veoma los, sve ostalo vrhunski uradjeno.  Verovatno najbolji Buratinijev scenario - cista 10-ka. Naslovnice antologijske.

  27.07.2018
  16:51:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 7, 9

  24.08.2018
  12:21:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 72%

  10, 10, 1, 9

  Kako bih volio da je ovo netko drugi crtao...

  Bitna epizoda u ediciji.

  19.06.2019
  17:44:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  21.01.2020
  14:19:00 sati
  goghy
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Nelosa misterijevska epizoda u Zagoru. Vidi se trud da se junaci u Boneliverzumu nekako spoje, ovde imamo direktne reference na Atlantidu i Mu, kao i na radioaktivna jajca koja ce se pojaviti u MM Gigantu takodje ubrzo. Slazem se sa recenzentom da je mali dzeparos nesnosan, a na to cu dodati i Cika koji nicim ne pridodaje kvalitetu epizode i samo nervira povremene citace Duha poput mene.

  18.03.2021
  23:09:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 74%

  9, 9, 4, 8

  I dalje vrhunske epizode.Ovog puta opet se vraćamo u hladnije krajeve sa novom misterijom nestanka jednog jedrenjaka iz prošlosti.
  Super radnja sa rivalstvom i neprijateljstvom ova dva profesora.
  Ono što je bilo loše jest crtež.Ne mogu gledati ovaj crtež od Chiarolle. 
  Naslovnice su mi dobre, mada je treća mogla biti i bolja.

  22.12.2021
  14:27:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Qwertz

  Ukupna ocjena 77%

  9, 8, 6, 8

  Scenaristički jako dobro odrađena epizoda. Imamo dobar uvod u priču te ponovni susret s Honest Joem i njegovom posadom. Priča počinje na najbolji mogući način - ukrcavanjem na brod. Ako epizoda tako počne, to većinom garantira nešto sjajno.

  Ovoga puta, prateći jednog profesora, putujemo na Grenland i tamo tražimo jedan davno nestali brod s nepoznatim teretom. Kako je i recenzent utvrdio, ova epizoda je dobar avanturistički krimić gdje na samom kraju biva ubačeno i malo sf-a s elementima alternativne povijesti. 

  To je, dakako, Atlantida.

  Chiarollin crtež je znao biti i puno bolji. Ovdje je morao prikazati neke likove koji se raspadaju, ali on ih je sve prikazao kao da se raspadaju.

  Naslovnice su jako dobre, pogotovo prva i druga, ali treća je pokvarila ukupni dojam.

  Odlično je što su poslali Zagora na Grenland i samo to je bilo dovoljno da se epizoda podigne na nivo više.

  27.04.2022
  08:35:00 sati
  Qwertz
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2537
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum