Sotonski Mortimer

Zagor

ZG SD 58/60 | 219 str.

Nakon posljednje pustolovine, Zagor i Chico se iskrcavaju u New Yorku. U isto vrijeme tajanstveni Mortimer planira pljačku vlaka koji prevozi zlato. I ne sluteći, naši junaci se upleću u njegove planove.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Fatalno oružje
    ZG SD 58
  • Sotonski Mortimer
    ZG SD 59
  • Majstorski udarac
    ZG SD 60
  • Opaki Mortimer
    ZG VEOP 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le armi fatali
    ZG SR 394
  • Il diabolico Mortimer
    ZG SR 395
  • Colpo da maestro
    ZG SR 396

ZANIMLJIVOSTI

  • I sam je Burattini priznao da je bio inspiriran romanom Michaela Chrichtona «The first great train robbery» po kojem je snimljen i film 1979. Inače, pisac je inspiraciju za roman dobio od pljačke koja se dogodila 1855. u Engleskoj.
  • Prvi susret s Mortimerom. Ovaj lik je navjerojatnije inspiriran likom profesora Jamesa Moriartyja, velikim antagonistom detektiva Sherlocka Holmesa. Srest ćemo ga još u SD #70/71 "Mortimerov povratak" i #142/144 "Paukova mreža".
  • Treći susret s Raymondom Dusmenilom koji je poznatiji kao grof od Lapalette. Prvi je bio u ZEX 72/74, a drugi u ZEX 157/159.
  • Imena policajaca su ista kao kod Nicka Raidera ( Nick, Art, Martin umjesto Marvina, kojemu je glavna poštapalica: «Abrahamove mu brade!»)
  • Kuća bankara Pollacka je u ulici Washington Mews, a u toj ulici živi i Martin Mystere.
  • Zečja usna (Labium leporinum) je mana u razvoju kod koje je gornja usna rascijepljena.
  • Jedan od sporednih likova, krčmar, zove se Stinky.
  • Mamba koja se spominje u epizodi, najvjerojatnije je to Crna Mamba, koja spada u porodicu najagresivnijih i najotrovnijih zmija. Živi samo u Africi.

Istina, ni ideja ni protivnik nisu originalni. Pa opet ovo je odlična epizoda. Zagor u velikoj jabuci, a protivnik kao ni jedan do sad. Istina i Hellingen je genijalac, ali ipak on spada u fantastiku. Ovaj genijalnost koristi za prizemnije stvari tj. pljačku. Mortimer je jedan od najupečatljivijih Zagorovih protivnika. Visok, zgodan, plavokos (da odamo počast Pervanu) aristokratskog držanja, najvjerojatnije engleskog podrijetla (ma kladio bih se da ima britanski naglasak). Ma kako god bio šarmantan, radi se o lukavom hladnokrvnom gadu, koji ubija za najmanju sitnicu. No Mortimer se lukavo drži po strani. Ovo je možda jedina epizoda u kojoj Zagor protivnika uopće nije sreo. Sukobljavao se s Mortimerovim pomoćnicima. A to je desna ruka Rabbit, gadan lik, i po naravi a i doslovno. No Rabbit je potrošna roba.

Zanimljivo je kod Mortimera da ima djevojku. E to se ne viđa često. Negativci su obično usamljenici, a i uvijek ispada da negativci nemaju smisla za ljubav. Ali ako robuje drugim klišejima Burattini barem jedan ruši. Uvodi lik Sybil (istina, istina i ona je u knjizi/filmu ali mogao ju je i izostaviti) prekrasne plavuše koja savršeno odgovara Mortimeru. Prekrasna, dražesna, a u stvari prava zmija. Za nju bi netko isto mogao reći da je potrošna roba, no takvi se varaju. Mortimer prema Sybil nije bezobziran, a i dopušta joj njene hirove (slikanje) što je očiti znak ljubavi, i neka, tako je realističnije. Jer stvarno su djetinjasti i naivni negativci koji su naprosto čisto zlo (mada Mortimer ima pridjev sotonski) to je pojednostavljivanje. I negativci mogu osjećati ljubav prema nekome i pokazivati dobrotu prema nekome.

Simpatičnog grofa mi je uvijek drago vidjeti, zanimljiv je to lik na tragu Arsena Lupina. Lijepo je vidjeti da Zagor surađuje s kriminalcima, još jedan plus. A ne dobri dečki vs zločesti dečki. Atmosfera New Yorka je odlično dočarana. Široke avenije, visoke lijepe zgrade. Ali i uske smrdljive uličice, zadimljene krčme pune najgoreg šljama. Upoznajemo živopisne likove gradskoga podzemlja. Tu je zeznuti krčmar Stinky, informator patuljak Shorty te Grbavac, koji je premazan svim mastima. Zagor djeluje nemoćno u tom okruženju, ne snalazi se baš. Istina, nije to kao prvi posjet Chicagu, ali ipak to nije njegov teren.

No da ne bude sve tako bajno pobrinuo se sam Burattini. Epizoda boluje od njegovih standardnih mana. Tako nam likovi sve u detalje pričaju, i odmah znate što je Mortimer isplanirao. Namjesto da bude epizoda što misterioznija i napetija, on nam sve do najsitnijih detalja objašnjava, pa i sitnice koje su jasne same po sebi. A i Mortimer kao jedan inteligentan tip bi zasigurno bio malo domišljatiji u izmišljanju lažnih imena. Ovako ispada naivno, i kao da Mortimer ima podsvjesnu želju da sam sebe izda. Druga mana mu je, već standardna, previše slučajnosti. Baš slučajno i grof od Lapalette ima posla sa Mortimerom, baš slučajno u stanu je ostala karta sa ucrtanom lokacijom, baš slučajno datum na kalendaru je zaokružen. Previše slučajnosti, previše…

No ipak konačni dojam bi bio pozitivan. Moglo je to i bolje, ali ni ovako nije loše. Nov, atraktivan protivnik (ponavljanje starih dosadi), zanimljivo okružje i atmosfera. Pozitivan dojam pojačava i crtež. Koliko god neki prezirali Ferrija, za mene je on najveći. Poput vina, s godinama je još bolji. Taj mračan, nejasan, prljav crtež savršeno odgovara epizodi. Uske, mračne uličice, gdje smrt vreba na svakom koraku, može dočarati samo on. Istina, neka lica su neprepoznatljiva, ali to ne kvari draž crteža. Naprosto Ferri je institucija u koju se ne dira. I što se mene tiče može crtati do smrti (za koju se nadam da neće doći još dugo, dugo…) jer svaka čast svim ostalim crtačima Zagora, ali Ferri je Ferri.

Naprijed

ZG SD 56/58 Tajna Jednoroga

ZG SD 61/63 Tajna Fride Lang

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Kao prvo, pohvala Burattiniju glede kreiranja kriminalnog masterminda zvanog Mortimer... Doduše, nije to najoriginalnija invencija Zagorovih scenarista, no već dugo Zagor nije dobio pravog nemezisa koji mu ne parira sirovom snagom već su u pitanju male sive ćelije. Vjerojatno ga je kreirao kao pandan Castellijevom Krojaču/Tkaču, kao kriminalcu iz sjene, elegantnom i suptilnom psiho/sociopatu "Princu Dražesnom", no poznatog identiteta. Nije ni trebalo dugo da ga upari sa Krojačem samim i konačni obračun ostavi nezavršenim. No, Mortimerov prvijenac je Burattiniju i dandanas ostao nenadmašen, nastavci opadaju kvalitetom. Od likova tu je i slikovito gradsko podzemlje, a i femme fatale zvana Sybil, dok je glavni pokretač radnje genijalni plan pljačke vlaka. Za razliku od drugih, meni je čak drago kad Burattini u Zagora upuhne duh Herculea Poireta, pa ovaj svojom glavom mora dokazati da nije samo jedan primitivni divljak iz Darkwooda, šume mračne...
    11.08.2008
    17:42:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Stvarno odličan,odličan Zagor. Zlatni zapravo. Sve tako fino teče, upoznajemo se sl ikovima tako fino za popizdit! Najviše ovu epizodu pamtim po nevjerojatnoj akciji i po onim dijalozima. Pogotovo dio kad Rabbit i Shorty pričlaju u spring streetu tipa "ko puno priča o meni, završi prebacujući ugljen za belzebuba." A onda ona vinjeta kad rabbit kaže "poznam ga". Jebote led! Da je ovo neko drugi crtao nebi ni upola tako dobro ispalo, majstor Ferri je jednostavno najbolji. I zaboravio si napisati u recenziji da je u planu 4 susret kojeg će opet crtati Verni.A i zanimljiva su imena, ne baš dosjetljiva: Packy, Shorty, Stinky..itd,itd.. Prvi i čvrsto najbolji susret s Mortimerom. Burattini majstor.
    11.08.2008
    19:25:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    odlicna prica u isto takvom periodu Zagora, po meni je mortimer stvarno jedan od najvećih zagorovih neprijatelja i epizode s njim su jako dobre. ne znam koja je bolja izmedu njegova dva pojavljivanja a treće pojavljivanje sa Krojačem ne bih stavljao u isti koš s njima. ideja ove priče vrlo dobra i radnja prilično zanimljiva uz dobar ferrijev crtež ostavlja vrlo lijep dojam. jedino naslovnice daleko ispod prosjeka
    11.08.2008
    19:47:00 sati
    Koresh
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    možda sam malo podebljao ocjene, ali ova priča mi je draga, jedan od buratinijevih vrhovaistina, nije sve originalno, ali to je već tradicija, i ne nužno loša
    11.08.2008
    23:16:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jedan od najdražih Zagorovih protivnika,ako ne i najdraži je Nat Murdo.On nije vampir,nije druid niti ludi znanstvenik - on je čovjek.Samo to.Međutim,ne može se taj jedan koristiti na sto epizoda.E onda treba smisliti novog - čovjeka.Ovaj put ulogu je dobio Mortimer i vjerovatno Buratinni nije ni bio svjestan koliko je ovo dobro napisao.
    12.08.2008
    00:00:00 sati
    kico
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Odlična i zanimljiva priča! Po meni bolja od priče "Mortimerov povratak" Zanimljiv zaplet i završetak, odličan crtež i naslovnice. Eto, Zagor je dobio još jednog opasnog protivnika od kojeg u budućnosti možemo očekivati da mu povremeno zagorčava život. Nadajmo se samo da će Burattini biti na vrhu zadatka...
    12.08.2008
    00:49:00 sati
    dcopic
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Među svim tim Zagorovim protivnicima, od kojih većina olako biva titulirana sa 'jedan od najvećih Zagorovih neprijatelja', mada to realno ne zaslužuju, dobri stari Mortimer je (najverojatnije zbog nedostatka tog horror-fantasy-SF elementa prisutnog kod Hellingena, Kandraxa i Rakosija) možda i najviše zapostavljen. Taj je Mortimer, osim što je pretendent na titulu Zagorovog arch-nemesisa, i tip sa stilom. Ljigavi bogataš koji se ne libi postrugati dno prljavog velegrada da bi si našao pomagača, pritom se ne odričući svoje zalizane duge kosice, fine linije, fensi štapića i zavidne garderobe. Također, lik ima žensku, stalnu žensku, što je gotovo nejvjerojatno. Kao da sve to samo po sebi nije dosta, dobro je namučio Zagora, nasanjkavajući ga uzduž i popreko stranog teritorija, gdje fore tipa ''Ja Zagor - paliti vatra - biti jak - ptica Gromovnik - ahjak!'' ne pale kao među hrpom neopranih bradatih traperčina i strašljivih praznovjernih Indijanaca, i da nije bilo prijatelja, vjerojatno bi crvena majica sa crnim orlom na žutom polju sada služila za brisanje prljavih podova u nekoj smrdljivoj čikaškoj prčvarnici... (Ferri vrhunski odrađuje posao. Crtež vrhunski, naslovnice vrlo dobre.)
    12.08.2008
    01:42:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Burattini nam daje jednog od najzanimljivijih Zagorovih negativaca, koji je gotovo uvijek bio korak ispred Zagora.Odlično. 
    12.08.2008
    12:15:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Iako Zagor nije baš za gradove, epizoda je zbilja odlična. Upoznajemo se s Mortimerom, opasnim i genijalnim zločincem. Pratimo napetu i uzbudljivu pustolovinu. Na kraju je moglo biti jasno da ćemo Mortimera još vidjeti.
    12.08.2008
    13:59:00 sati
    Death
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji susret s mortimerom i po meni jedna od najboljih zagorovih epizoda uopce
    13.08.2008
    00:28:00 sati
    slash
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedan svjež i potpuno zanimljiv lik u timu negativaca i spreman je da odmah zaigra u startnoj postavi pored Zagorovih najljućih neprijatelja. Odlična startna epizoda sa kraljem zločina u glavnoj ulozi, atmosfera u stripu je sjajno urađena, Feri je The Man - drugačije i ne može. Pored dobre epizode dobismo i lika za dalju eksploataciju, uspješnu, nadam se... E, da TKAČ&MORTIMER Co. JE ODLIČNA EPIZODA, čisto da dodam...
    19.08.2008
    12:51:00 sati
    vope
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Mortimer meni nije najbolji Zagorov archnemesis, ali njegovo uvođenje omogućava novi niz varijacija na temu, naravno, što se tiče krimića, žanra koji je dotad bio zapostavljen. I ova epizoda ima neke svoje boljke, tipične za Burattinija, hoću reći da je scenarij na momente "prazan". Priča je čisti plagijat, ali ako se Moreno u tome najbolje snalazi, onda to ne treba uzeti kao zamjerku. Ono što čini ovu epizodu odličnom je Zagorov odlazak u velegrad, u New York, i stvarno je bilo zanimljivo vidjeti kako će se naš šumski junak iz tisuću bitaka snaći na tom, njemu stranom teritoriju. Ferrijevi prikazi prljavih ulica i četvrti su jednostavno prekrasni. Gallienov crtež nije više oštar i precizan kao nekad, ali ugođaj nikad nije bio bolji. Priča mi je postala još zanimljivija s pojavom Grofa od La Palette. On i Zagor, kao u stara vremena (v. Chicago), skakajući s krova na krov, bježe iz zatvora i čine dar-mar po New Yorku. Neprikosnoveno!!! Zadnja naslovnica sadrži hrpu disproporcija, ali mi je izuzeto draga.
    23.08.2008
    00:18:00 sati
    Inferno
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    I ja se pridruzujem pohvalama ove epizode. Ovo mi je jedna od najboljih Burattinijevih epizoda! Uzbudljiva i zanimljiva od prve do zadnje stranice bez previse uvoda sa fascinatnim negativcem. A i svida mi se Zagorov lik u ovoj epizodi, iako kao Poirot mora mozgati, istodobno je brz na sakama (a i na oruzju), odmah razbija bez previse razmisljanja :))  Ferri kao Ferri, iako nije perfektan ovdje, dao bi mu 8.5, ali zaokruzujem na vise :)))
    24.08.2008
    23:32:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,za mene jedna od najboljih epizoda.,crtež i atmosfera odli?ni,a pri?a bez zamjerke.,tako?er mie dobra mortimerov povratak.,moze se mjeriti s ovom.,
    30.08.2008
    18:59:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Uz "Užasno prokletstvo" iz prvog Maxija, ovo je najbolja BUrattinijeva priča. Iako je plagiat, ipak ima glavu i rep, zanimljiva je za čitanje i pruža dobru zabavu. Sviđa mi se promjena mjesta radnje, dosta mi je Darkwooda i njegovih plemena te trapera i životinja. Mortimer je naravno, pravo osvježenje. Vrlo inteligentan momak ali kao svaki pravi muškarac - ima manu zvanu žena, u njegovom slučaju Sybill ,bez čijeg bi slikanja pljačku savršeno izveo. Sviđa mi se kako je došao do ključeva koji otvaraju sef, posebno onog prvog do kojeg je došao diverzijom na tabakeru. Šteta što su ga scenaristi prečesto vraćali u idućim epizodama a svi ti povratci nisu tak dobri kao ova uvodna epizoda.Crtež mi se također sviđa.Greška na drugoj naslovnici - Mortimer i Zagor se u ovoj epizodi nikad nisu izravno susreli.
    31.08.2008
    16:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Zasigurno predobra priča! Nezaboravan je onaj dio kad se Zagor mlati s drotovima, njegov maximum! Rabbit mi je lud kad mrcvari onog kočijaša, Mortimerova hladnokrvnost i smirenost, onaj dio s mambom je dobar, brutalnost policije, a posebno mi je dobar dijalog pandura i onog Alfia kad pita smije li dobit koju paru za pruženu pomoć, a oni kažu da u zamjenu za pomoć koju je pružio sebi će uštedit slomljene kosti jer je izazvao tuču u nekoj kavani, a takve dobro namlate u nekoj uličici! Ferri je isto odličan, atmosfera ulica NY odlično dočarana! Naslovnice prosječne, ali zadnja mi je nešto draga, nekako maštovita, prepoznatljiva, zna se kad je vidim da je unutra odlična priča!
    02.09.2008
    10:32:00 sati
    Raga
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    mortimer kao novi neprijetelj ... veoma dobar
    05.09.2008
    14:20:00 sati
    mohas
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Fina priča, uglavnom zbog Mortimera. Ne bih se složio po pitanju inventivnosti po pitanju stalne cure zlog masterminda - Diabolikova Eva Kant i Fantomasova Lady Beltham, naprimjer.
    14.09.2008
    11:45:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Mortimer je kralj svih neprijatelja. Jedino mi se on, Tkać, Supermike i Nat Murdo sviđaju od Zagorovih neprijatelja. Svi ostali su mi dosadni i već previše iskorišteni. Ferri je Ferri
    16.11.2008
    14:49:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ferrijev crtež je čista perverzija, a sam strip je teško svršavanje.100%.
    26.11.2008
    01:39:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Burattiniju svaka čast, da je barem više ovakvih epizoda napisao!
    01.12.2008
    02:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Interesantna epizoda, zanimljiv novi Zagorov protivnik. Ferri briljira u crtežu, a i naslovnicama. Posebno mi se sviđa naslovnica "Majstorski udarac". Svaka čast Burattini. Vrlo simpatičan lik grof od Lapalette. Da se barem češće pojavljuje, kao npr. Bat Batterton, ili Digging Bill. Sve u svemu, visoke ocjene.
    10.12.2008
    10:11:00 sati
    allessi
    uredi
  • Leon S. Kennedy

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    U svakom slučaju, jedna mi od najdražih epizoda...prvo pojavljivanje odličnog neprijatelja koji svoju superiornost gradi na genijalnosti, a ne na mišićima, moćima i sličnim stvarima.A naredna dva pojavljivanja su mi jednostavno genijalna, al prvi se pamti... zato i takve ocjene koje su morti(mer :D) malo prevelike, al jednostavno mi je žao dati manje...Ferri ko Ferri...majstor je majstor
    13.03.2009
    19:39:00 sati
    Leon S. Kennedy
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sa ocenama sam vec prakticno dao komentar ali ipak cu dati moj utisak.Prvo sam procitao 2 susret Mortimera  i odusevio sam se!Ovo vec ulazi u legendarne epizode Zagora.Buratinni ponovo fantastican kao i Ferri i u ovakvim epizodama stvarno pokazuju da su sjajan tandem.Zagor je po meni junak kod koga mozete sve ocekivati.Dok kod Texa u vecini slucajeva preovladava suv western,kod Dylana horor i..... kod Zagora uvek mozemo svasta ocekivati.Ja licno obozavam krimi price a posebno ovakve gde ima dosta mozganja.Licno su mi vec dosadne price gde belci prodaju naivnim indijancima viski i onda dodje Zagor da ih sve razbije ili neki oholi pukovnik bez razloga pobije nevine indijance i onda ga Zagor razbije.To su definitivno provaljene i dosadne price koje su mogle da prodju na pocetku.Na zalost ovakvih stripova kao ovaj SD je u danasnje vreme jako malo i danasnji ludens i veseli cetvrtak daju nam jako dosadne price........Cak je i bure poceo da smara sa novim pricama.Medjutim ja njega ne mogu da pljujem jer covek ima toliko sjajnih prica da je 100% majstor!Neko je napisao da su naslovnice lose.Pa realno moglo je i bolje ali posto mi je naslovnica za sotonski mortimer super dacu za sve naslovnice ocenu 10.Inace kod ferija sam uvek subjektivan i uvek cu mu dati jednu ocenu vise nego sto zasluzuje.Crtez je stvarno kao i uvek cista 10 a posebno volim kako on crta negativce.Prosto uzivas kad gledas kako negativcima zloba izbija iz njih.Posebno mi se svidja Mortimer koji uvek ima taj pakostan izraz lica.Sve u svemu ne mogu da kazem dal mi je bolji 1 ili 2 susret ali upravo citam i treci i vec mogu reci da nije tako dobar kao prethodna dva ali je super!
    19.03.2009
    11:47:00 sati
    bora81
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Kakav film, takav i strip. Stvarno bi Burattini morao više plagirati filmove jer dosad nijednom nije pogriješio. :P Velika pljačka vlaka mi je jedan od najjačih filmova ikad, a za to su najviše zaslužni glumci. Ovdje se išlo s istim detaljem s ključevima. Pomno isplaniran Mortimerov plan djeluje sve do samog kraja, kada ga Zagor upropasti. Burattini je stvorio odličnog protivnika, pametnog, snalažljivog i nepredvidivog. Odlično je zamišljeno da ga Zagor pobijedi bez da ga uopće vidi. Nakon toga Burattini inzistira na vraćanju Mortimera i ja smatram da je samo prvo vraćanje uspješno. Treće je glupost teška, a u četvrto neman nimalo povjerenja, izgleda bezvezno i glupavo. Također pohvale Burattiniju za raznovrsnu  i zanimljivu paletu likova (Rabbit, Sybil, Malkovich itd...) Ferri je ovdje nadmašio samog sebe. Stvorio je prejebenu atmosferu, baš pravu gradsku. Odlične su i scene protiv Beana, Zagorova tuča protiv policajaca i okršaj na vlaku. Samo naslovnice nisu baš na razini.
    31.03.2009
    12:58:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    07.05.2009
    01:14:00 sati
    Brdar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    solidna pričica
    27.05.2009
    20:13:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Onako! Mozda su mogli napraviti taj susret sa grofom malo srdacnijim, a sam lik nema ni trunku karaktera kakvog ga je Nolita postavio. Ceo strip nekako taljaga do kraja....

    11.02.2010
    09:27:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    31.07.2010
    16:59:00 sati
    jojboli
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Burattini je napravio ovdje pravi masterpiece.

    Zlocinac koji se za vrijeme cijele epizode nije sreo sa Zagorom, a nas junak je tek na kraju saznao ime covjeka s kojim je indirektno imao posla, ideja je fenomenalna i osvejzavajuca.

    20.11.2010
    06:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Upravo pročitah Opakog Mortimera, OP Veselog četvrtka. Po meni je ovo najbolja Buratinijeva priča, ali je stari Feri u lošoj formi. Crtež je osjetno ispod njegovog nivoa.

    Sve u svemu napet krimić prilagođen duhu priča Gospodara Darkvuda. Osvježavajuće, što neko prije mene reče.

    30.12.2010
    22:26:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    04.01.2011
    14:08:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlično! Mortimer mi je extra! Možda nije najjači Zagorov protivnik ali je meni jedan od najzanimljivijih. U novoj eri kada scenaristi traže nove protivnike koji mogu parirati našem junaku, Burattini je napravio pun pogodak! Ta kombinacija izuzetno inteligentnog i tako nemilosrdnog čovjeka, koji ništa ne prepušta slučaju je zastrašujuća i mislim da je zaista protivnik dorastao Zagoru! Sama priča mi je super, pravi krimić, izuzetno zanimljivo ispričan. Dopada mi se Zagorova konstatacija da je to jedini protivnik kojega je porazio a da ga nije ni upoznao. Priča koja se mora pročitati!

    28.01.2011
    23:49:00 sati
    malek
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Fantasticna prica sa odlicnim crtezom. U nekim situacijama, pogotovo kada je rec o susretu sa policijom, prica me neodoljivo podseca na Akt nasilja i Odlucujuci udarac, Zagorovu epizodu u Cikagu. I opet imamo pojavljivanje grofa od Lapalete, nekako su mi price gde se on pojavljuje predodredjene na uspeh. Mortimer je jako zanimljiv protivnik i definitivno jedan od najboljih i najkompleksnijih Buratinijevih likova. Radnja se odvija bas kako treba i posebno mi je zanimljiva cinjenica da se Zagor ni ne susrece sa Mortimerom. Nema stvarno puno stvari gde bi mogla da se nadje zamerka, osim mozda par sitnica koje je primetio i pisac odlicno napisane recenzije. Kada ovakva prica ide sa Ferijevim crtezom, onda to definitivno zasluzuje sve visoke ocene!

    31.01.2011
    12:09:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Nije lose... cekao sam da ovo procitam po drugi put, u VC OP izdanju, prije nego sto dam pravi komentar.  Crtez je ovdje zakon: iako Ferri nije ovdje ono sto je nekad bio, on jos uvijek ovde rastura, pogotovo sto se tice atmosfere i mraka.  Ne mogu da pomislim da bi iko drugi mogo ovako dobro da nacrta mracne Njujorske ulice.  Naslovnice su vrlo dobre, pogotovo ona druga, Majstorski Udarac, koje je meni jedna od nadrazih svih vremena.  Mortimer kao like nije bas toiko interesantan; podsjeca me na nekog zlog like iz James Bond filmova, koji samo hoce da se obogati, i koga se jebe za sve ostale ljude na svijetu.  U Nolitinim rukama on bi sigurno bio malo vise kompleksiran, vise dimenzionalan lik, i zato bi isto tako ova sva prica i scenario bili puno bolji.  Ovako kako jest, ovo se sve osjeca kao neki razlog da se on pojavi jos jednom i da trazi osvetu.  Najslabiji dio price je ona zadnja trecina, koju smo cekali cijelo vrijeme s nekakvim uzbudjenjem, samo da bi na kraju sve prnulo i zavrsilo se nekako pre brzo.  Ok prica, super crtez, naslovnice isto tako odlicne.

    14.02.2011
    17:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    I bravo za Morena, vidi se da mu je bolje išlo kad je Boselli bio glavni scenarist jer ovako on ne piše više češće scenarije, ali kad ih jednom napiše uglavnom ispadnu dobri. Sama priče je prilično dobro zamišljena, a prema scenariju nemam apsolutno nikakvih zamjerki. Ferri se jedini mogao malo više potruditi prije svega oko nečistog crteža te oko druge naslovnice koja jest malo glupa.

    04.04.2011
    19:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    27.04.2011
    22:02:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    02.05.2011
    16:05:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Odlicna prica.

    05.05.2011
    21:08:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor šiša Poirota i Holmesa za dvije klase.

    02.06.2011
    12:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve pohvale za ovu epizodu. Mortimer mi je jedan od 5 najboljih Zagorovih neprijatelja i jedan od retkih za koje mi je drago da će se vratiti. Nažalost svaka sledeća epizoda s Mortimerom je sve goro i gora.

    08.06.2011
    00:13:00 sati
    writer
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jednom recju fenomenalno.odlicna radnja sa krimi elementima,koja se,za razliku od vecine zagora celokupna odvija u gradu.svakako spada medju mojih top10 zagora

     

    13.07.2011
    01:22:00 sati
    general war
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ludilo epizoda , Mortimer  genijalac drugi najopasniji Zagorov protivnik, po četvrti put se pojavljuje. Nedavno izašlo u Italiji. Priča je posebna što se odvija u gradu, a to je vrlo rijetka pojava u Zagorovom svijetu...

    16.04.2012
    14:11:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor kao Poirot samo sa malcice vise akcije.

    Mortimer je odlican negativac. Bas su dobri ti takvi koji sve rade mozgom a ono sto treba da se ubija unajmljuje  druge.

    Ovde vidimo i grofa Lapaleta kog odavno nismo videli a on je lik s puno potncijala.

    Olicna je tuca na vozu.

    Ferri odlicno otpratio Buratinijev pricu

    07.05.2012
    14:59:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Kao prva ova priča je kopija filma The great Train Robbery iz 1978 godine, koji je naravno puno bolji nego ovaj strip Ko želi neka ga pogleda. Likovi i zapleti mi baš i nisu dobri, jer film pruža puno više. Jedina dobra scena mi je sa zmijom, koje nema u filmu.

    Sve u svemu posle puno loših priča ne tako loš Zagor ali ipak ne tako dobar kako sugeriraju ocjene.

     

    21.05.2012
    11:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.11.2012
    22:57:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda pre dobra. Ferri legendaran. Mortimer mi se baš svidio. I svidjelo mi se to kako je sve pomno isplanirano.

    11.11.2012
    10:01:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova me priča oduševila u svim aspektima!! Čuo sam i čitao da je dobra, ali toliko ipak nisam očekivao. Od crteža, naslovncia, pa do briljantnih dosjetci u scenariju. Ok, ako je priča 'posuđena', ali ipak je odlično dorađena za Zagora.

    19.12.2012
    08:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 59%

    8, 5, 4, 8

    Priča je donekle ok, imamo zanimljivog novog Zagorovog protivnika, smiješno mi je kada Čiko sretne Zagora u policijskoj uniformi da ga pita smjer, ali čovječe, Mortimer ubije patuljka, a ženska uđe kao da nema leša na podu, i odmah se širi po stanu kako bi se uselila i postavila svoje slike, wtf?! Ferrijev crtež loš, i to ne zato što je star, jer mu se crtež kasnije opet popravio, nego zato jer previše žuri i ne daje dovoljno pozornosti i vremena crtanju ove epizode.

    27.12.2012
    19:27:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo Mortimerovo pojavljivanje, jezovita atmosfera (odličan crtež Rabitta, to se ne može izbrisati iz pamćenja), nepredvidiv kraj, svakako u top 10 Zagora

    28.02.2013
    19:01:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    13.05.2013
    14:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlična, odlična epizoda ... nisam čitao ovako dobru Buretovu priču još od Tajanstvenog samostana. Zbilja nevjerojatno kako se Zagor uopće nije sreo sa glavnim mastermindom tokom cijele priče, svaka čast Buretu na tome, mislim da je to jedinstveno u serijalu. Inače, nedugo nakon što sam pročitao epizodu, na TVu je bio The Great Train Robbery :)

    17.11.2013
    13:49:00 sati
    caramba
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 10, 5

    Odlična epizoda s sitnim nedostacima tako tipičnih za Burattinija. Ipak je on sposoban samo dobro kopirati nešto i dobro je kad se drži toga, ali ima ih koji nisu sposobni niti to. Rijetki su genijalci kao Boselli, Nolitta, Sclavi ili Castelli. Ferri je izvrsno dočarao izgled New Yorka i još jednom pokazao da je pravi majstor. Šteta što je ovaj put na naslovnicama podbacio. 

    31.01.2014
    18:48:00 sati
    Spock
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Meni je odlicna ova epizoda
    11.06.2014
    17:40:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2014
    18:28:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Sasvi ok prica,sa vrlo dobrom atmosferom New York'a 19.st . Mortimer,Rabbit,Sybil,vrlo interesantan trio. Nazalost,scenario nije bas uvjek uspio,ostati na visokoj razini. Za to odgovornost snose uloge Zagora,Lapalette'a i naravno Chica. Postajalo je sve ubrzinije i prelagani Zagorovi detektivski zakljucci,nisu prici pridonjeli. Ono,od vrata do vrata,kuku lele. Sama zavrsnica je lose izvedena. Drago mi je sto su Mortimer i Sybil uspjeli pobjeci. Nadam se jos boljim ponovnim susretom.

    08.07.2014
    11:56:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Pojava jednog od mojih omiljennih negativaca,odlično.

    23.09.2014
    14:35:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    27.09.2014
    21:17:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Slučajnosti,slučajnosti,slučajnosti.
    Čitav niz isprepletenih slučajnosti koji su doveli Zagora na trag nevidljivog neprijatelja.
    Da nisu Mortimer i Rabbit ubili kočijaša Shabyja jer se ovaj izbrbljao o pljački Grbavcu,bi li ihZagor susreo?
    I gle slučajnosti,prilikom iskrcaja u New Yoršku luku naši junaci susreću Grbavca i gadno mu se zamjeraju.Odluči ih priklati na spavanju i gle slučajnosti,Rabbit ga u tome nehotično sprečava i ubija ga.Zagor kreće u potjeru i nizom pogrešnih,slučajnih ili sudbinskih okolnosti pada policiji u ruke i odvode ga u zatvor.a U zatvoru,gle slučajnosti,naš stari poznanik,Grof od Lapaletta.I opet ta slučajnost igra ulogu.Grof zna Rabbita jer ga je ovaj unajmio za jedan poslić.
    Da li je to sve samo slučajnost ili je sudbina ispreplela svoje niti?Da li se sudbina odlučila poigrati sa savršenim Mortimerovim planom,ili je to sve samo slučajnost?Slučajnost sa razlogom,koja namjerno aktere priče gura u susret sudbini?Kako god,Burattini nam je ovim uratkom rekao da se ništa ne dešava slučajno.Ili nije?
    Mortimer ko genijalni kriminalac ovdje mi i nije ostavio dojam genijalca ali je ostavio dojam hladnokrvnog ubojice.Zašto nije genijalac?Kad se malo razobliče sva ova događanja oko planiranja pljačke,kada se slegne dimna zavjesa koju je Burattini napravio bacivši Zagora u neugodne okolnosti i zapetljancije i Mortimerova ljubavna veza,fokus priče je kako ukrasti tri ključa koje čuvaju trojica ljudi..Načini na koji su ukradeni i nisu bogzna kako inovativni,nekako su prejednostavni za jednog genija zla,ali ponekad je jednostavnost najučinkovitiji način.
    I njegova ljubavna veza sa Sybil mi je totalno neuvjerljiva.Nema kemije između njih,nema ljubavnih šaputanja.Vjerojatno ona njega voli,zaljubila se ko šiparica,imponira joj stariji iskusniji muškarac koji ju i dariva,ali sa njegove strane ne vidim zaljubljenost,tek interes.Sybil ili ga ludo voli,čim je pristala otići u krevet sa jednim od vlasnika ključa,ili je prostitutka kojoj i nije teško pao taj zadatak.
    Tu je i prč Malkovich,šef policijske stanice,pretpostavljam naše gore list.Moram stati u obranu našeg zemljaka i reći nije on glup,ali mu je lakše nekog stranca,makar on bio i nevin,strpati u zatvor nego se bakćati istragom.Uz desetke tučnjava,krađa i ubojstava u tim siromašnim četvrtima New Yorka i nije mu za zamjeriti.
    Sve u svemu interesantan novi neprijatelj,za sada misteriozan kao i njegova prošlost.Inteligentan i nemilosrdan protivnik,naočita gospodska držanja sa opakom,zlobnom facom i hladnim očima.Solidan,čitljiv uradak bez previše praznog hoda,možda zericu nepotrebnih objašnjenja,ionako bi sami skužili u čemu je stvar.U ovom prvijencu Mortimeru nije teško biti korak dva ispred Zagora jer se ovaj ionako ne uklapa u njegov plan.Tek neko nenadano smetalo koje treba ukloniti.Ali to nije lako,i veće baje od genija zla su to pokušale pa se nasukale.
    Ferri je izgubio svoju poznatu oštrinu,ali ostao je onaj mračan ugođaj,pogotovo sirotinjskih četvrti,uskih,mračnih i prljavih uličica u kojima caruje šljam.

    17.02.2015
    13:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    05.03.2015
    00:22:00 sati
    velka031
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    05.03.2015
    08:14:00 sati
    solar
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Epizode o pljačkama nisu nešto posebno inovativne ali ova je tako dobro razrađena da je bio pravi užitak čitati je. Nakon svih negativaca koji do svojih ciljeva dolaze snagom ili nadnaravnim sposobnostima odličan potez je za promjenu napraviti jednoga koji se najviše oslanja na mozak. Ovdje je predvidio sve do najsitnijih detalja ali igrom slučaja pojavili su se Zagor i Lapalette pa mu upropastili planove. Na kraju je bilo jasno da Mortimer sprema Zagoru osvetu za slijedeći susret koji je meni još na razini više. Onaj dio sa zmijom je posebno dobro napravljen i tu se vidjela sva genijalnost Mortimerovog uma kada je naizgled bezizlaznu situaciju okrenuo u svoju korist. Nije zanemarena ni nota humora kao u onoj situaciji kada Zagor i Lapalette bježe iz zatvora;

    - Kako si samo uspio izaći iz ćelije?

    - Objasnit ću vam trik kada vam prođe glavobolja.

    - Kakva glavobolja? Mene ne boli glava

    Crtež je sasvim dobar za Ferrija u to vrijeme a i naslovnice, bez obzira što se Zagor i Mortimer unutar stripa nisu sreli oči u oči. 

    13.06.2015
    00:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Ferri bolji nego u drugom pojavljivanju ali mi je ta prica bolja od ove,ovo je malcice dosadno,mozda je ova prica trebala ici na 190 stranica a Mortimerova osveta na 220!Ali vrlo solidna epizoda,Mortimer mi je jedan od najboljih neprijatelja!Naslovnice su ok,druga puno bolja!

    20.08.2016
    20:36:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    09.09.2016
    19:32:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    07.02.2017
    16:44:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zlatna epizoda! I objektivno i subjektivno oduševljen.

    Mislim da bi ju mogao i 10 puta pročitat :)

     

    31.03.2018
    00:53:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 3, 10, 8

    Slazem se sa recenzentom - besmisleno slucajan scenario. Mnogo mi je to smetalo kroz celu avanturu. Takodje, zapleti su mnogo plitki, previse za moj ukus. Uopste nisam stekao utisak nadmocnog uma glavnog negativca. "Velika urota" je za ovu epizodu nedostizna visina. Crtez je izuzetno dobar, naslovnice prosek.

    13.06.2018
    19:44:00 sati
    Batacele
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ovo zaslužuje pohvale bez obzira na to što je inspiriran romanom/filmom o velikoj pljački vlaka. (Koji je opet bio inspiriran istinitim događajem.) I Nolitta je nerijetko bio inspiriran filmom, samo što za te neke njegove crno bijele nijeme filmove iz 1925. ne znam dok ne googlam, pa mi se sve na prvu čini originalno.

    Mortimer! Što reći o njemu nego da zasluženo stoji među velikim neprijateljima s kojim se Zagor susretao. Čim se pogleda na koji način djeluje odmah se može kazati da ga je Bure izmislio. Već se ranije dalo primijetiti da on voli pisati „detektivskog“ Zagora gdje naš junačina iz šume demonstrira dobar rad moždanih vijuga. Sklonost takvim pričama je jednostavno morala iznjedriti protivnika poput Mortimera. Manipulator, sociopat, ima briljantne planove, jako je hladan i proračunat, pazi na detalje, ne prepušta stvari slučaju i zadaje veliku muku upravo Zagoru-logičaru.

    Sve tri spletke koje je odigrao da bi uzeo otiske ključeva su zanimljivo odrađene, bio mi je gušt čitati kako laže i mulja ljude. U Zagorovom svijetu smo se nagledali raznih sadista i bolesnika, ljudi željnih moći, pa i ridikulastih neprijatelja koji više izmame osmjeh nego prezir. Međutim, Mortimer ima to nešto bolesno i hladno u sebi te je kao takav poprilično unikatan. Bolesnica je i ona njegova Sybil. Scena kada je Mortimer hladnokrvno ubio patuljka na pragu stana, a Sybil uđe za njim i još hladnokrvnije rastire slike po krevetu. Komentiraju zajedno gdje će smjestiti atelje... Baš bolesnici!

    Grofa od Lapalette dugo nismo vidjeli i njegova uloga je odlično iskorištena. Zagor je u gradu, opet ima frku s pandurima i definitivno treba pomoć od nekog tko se dobro snalazi u po mulju velikih gradova.

    Mana stripa je Zagorov upad u stan i nalaženje karte i kalendara sa zaokruženim datumom. Kalendar možda i nije toliko velika mana, ljudi zaokružuju datume to ne mora ništa značiti... Ali prostrta karta na stolu?! E to je već nemila mana. Mortimer i Sybil su se već iselili iz tog stana i logično je da će pokupiti sve važne stvari sa sobom, a ne ostaviti takav dokaz iza sebe. Također, prema Mortimerovoj naravi mi je za nepovjerovati da tako opsesivno kompulzivni tip neće tu kartu barem složiti i spremiti negdje. Takav rasplet događaja je uistinu naivno rješenje. Zbog toga sam malo umanjila ocjenu za scenarij, ali sveukupan dojam je i dalje odličan.

    30.07.2018
    10:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    24.08.2018
    12:22:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    03.06.2019
    15:13:00 sati
    savas
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Izvrsno! Majstorska epizoda koja je zahtijevala isto takve naslovnice.

    19.06.2019
    17:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    21.01.2020
    14:20:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2424
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum