Bijela Indijanka

Zagor

ZG SD 6/7 | 154 str.

Nebeske oči odnosno Sarah Wood, žena koje je prije 6 godina bila oteta od strane Indijanaca Ottawa tijekom jednog nepredvidivog događaja, odlučuje se na bijeg od svojeg indijanskog muža. Naime, Sarah želi pružiti pravi civilizirani dom svome sinu te pokušava doći do svog bijelog muža. I tako, s indijanskim mužem za petama, na tragu krivotvoriteljima, Zagor će pokušati riješiti situaciji na najpošteniji mogući način...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 4

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*6

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Falsifikatori
    ZG HO 1
  • Bijela indijanka
    ZG SD 6
  • Krivotvoritelji
    ZG SD 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'indiana bianca
    ZG SR 341
  • I falsari
    ZG SR 342

ZANIMLJIVOSTI

  • Zahvaljujući intervenciji Slobodne, ovo je bila druga u bloku od tri uzastopne Burattinijeve epizode, kao i prva epizoda poslije preskočenih epizoda. Naime, nakon ZG SD #5 "Živi pokopani" preskočeno je 20 epizoda koje su naknadno objavljene u redovnoj seriji od Ludensa, te tako rušeći niz od 4 uzastopno objavljene Burattinijeve epizode po talijanskoj numeraciji (336-344).
  • #6., str. 66. tisak je zrcalno otisnut?!
  • U Horusovom izdanju bio je objavljen samo drugi dio ove epizode!

Bijele skvo...

Bijela Indijanka je epizoda koja na zagorovsko-pustolovni način pokušava obraditi temu bijelih ljudi odraslih u civilizacijski nerazvijenim plemenskim skupinama. Bez obzira radi li se o bijelcu kojeg su usvojili južnoamerički indiosi, sjevernoamerički indijanci ili afrička crnačka plemena, zanimljivo je pogledati utjecaj plemenskog odgojnog elementa na te osobe nakon dugo vremena nakon što su oni inkorporirali drugačiji način života i identificirali se sa svojim surogatnim odgojiteljima. Postoje svjedočanstva da su sjevernoamerički indijanci znali uzimati žene ili djecu bijelaca koje su ubili. Da li je to bilo iz jednostavnog praktičnog čovjekoljublja ili jednostavno zbog neke kompenzacije? Poučeni situacijama koje znamo vidjeti na televiziji, oteti ponekad znaju braniti svoje otmičare, te se čak i uvjeriti u opravdanost njihovih (ne)djela. Bez ulaska u današnje muško-ženske odnose, postavlja se pitanje, da li je u onim divljim vremenima vrijedilo postojanje moralnog opravdanja držanja ljudi protiv njihove volje.

Glavni akter je davno oteta Sarah Wood/Nebeske oči koja se tijekom godina pomirila s nastalom situacijom, tako da je cijelu situaciju otmice pretvorila u normalan bračni odnos, muž, žena i sin. Možda je tome pripomogla činjenica da je muž Medvjeđa pandža iznimno savjestan čovjek, muž i otac i da je njezina egzistencija sigurna. No, odrasla u civiliziranom društvu, osjeća potrebu da sinu Maloj pumi ponudi više od života lovca u divljini, ne ograničavajući ga na potencijalni mali svijet u Zaljevu breza gdje živi pleme Ottawa. Kako radnja odmiče, moralne dvojbe u Sarah će sve više prevagivati na stranu dobrog i mudrog čovjeka, ne civilizacijski ili antropološko determiniranim. Reakcija Sarahinog muža Ronalda Wooda, falusno je autokratska i istodobno rasno diskriminacijska, što je u ono vrijeme i na mjestu još uvijek muškog i divljeg zapada bilo tipično.

Podzaplet krivotvoritelja, koji se kasnije razvezuje u krucijalni događaj čijom će kulminacijom biti izveden rasplet epizode, samo pokazuje da moral nije vezan uz civilizacijski napredak ili boju kože, niti da je civilizacija preduvjet za življenje dobrog života. Najviše me zadivio trenutak kad Medvjeđa pandža po drugi put otme ženu pa je, nakon značajnog pogleda na svog sina i nju, upita zašto je pobjegla, te nije li on uvijek bio dobar muž i da je nikad nije tretirao kao ropkinju. Za razjašnjavanje pojedinih segmenata priče Burattini ne koristi čisto prepričavanje već se preko retrospekcije u obliku misli aktera vraća u prošlost. Lako čitljiva, polagana priča lišena suvišne patetike, bez ikakvih nadnaravnih elemenata, ali ipak priča koja čitatelja može privući i odvući ga u svijet koji prikazuje.

Suočavanje

Naprijed

ZG LU 92/93 Nemoguća dimenzija

ZG SD 7/8 Opsjednuti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Još jedna fina Burattinijeva priča s odličnom poantom da napredni svijet tzv. "civilizacije" ni u kom slučaju ne mora biti oličenje moralnosti, etičnosti i pravednosti. Dapaće, kruta stvarnost to u gotovo 100% slučajeva i potvrđuje. Sviđa mi se tajanstven i mističan odnos između aktera, posebno između Sarah i njenog muža, ratnika Ottawa. Nemam ni zamjerke na kombiniranje ove priče s paralelnom pričom o krivotvoriteljima. Ferri nije baš najsjajniji, a od njegovih naslovnica mi se više sviđa ona prva. U svakom slučaju, ovo je nenametljiva i solidna priča, koja, unatoć svemu neće ostati previše zapamćena.
    15.10.2007
    20:27:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Sveukupno priča bolja od prosjeka sa prilično zanimljivom temom i likovima. Epizoda malo odskače od osrednjih Buratinijevih toga vremena. Ferrijev crtež još nekako stoji za razliku od kasnijih radova kada to sve dosta lošije izgleda. Naslovnica za Bijelu indijanku jedan vrlo dobar Ferrijev rad.
    15.10.2007
    21:29:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Epizoda koja se bavi problemom sveprisutnog rasizma, dosta korektno odrađena i laka za čitanje, bez davljenja čitatelja patetikom, i sa dosta realnim osvrtom na čitav problem. A tu je i mali podzaplet sa pohlepnim krivotvoriteljima novčanica, sasvim zadovoljavajuće. Ferri odličan, naslovnice prosječne.

    Pročitati - Ken Parker #5 ''Chemako''.
    16.10.2007
    00:35:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Zagorova ženskasta verzija Grizli Adamsa.
    16.10.2007
    11:28:00 sati
    kico
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    meni je ovo i onda kada sam imao 14-15 godina bilo dosadno.
    16.10.2007
    13:13:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 7, 8

    Nakon prvog čitanja ova priča mi je bila jako dobra, ali nakon sinoćnjeg podsjećanja i ponovnog čitanja razočarao sam se.
    16.10.2007
    13:52:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Bez veze.
    16.10.2007
    14:58:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Već pomalo prožvakana tema, ali uvijek aktualna. Zanimljivo je bilo pratiti bijelkinju i indijanca, čiji odnos je bio prikazan na zanimljiv način, pa smo na kraju dobili jednu poučnu, ali ipak prosječnu priču... 
    16.10.2007
    15:02:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Cini se da je Buratini uzeo glavni motiv staru i mnogo bolju pricu "Sandy River" ("Poklic Sauka"), ali sa drugacijim i, ovog puta, sretnim krejem. Neko je rekao, i u pravi je, da ova prica spada medju prve Buratinijeve te se on jos uvek nije izvestio u pravljenju sasvim dobre price. Ono sto mi se svidja je upornost "Medvedje sape" da ide za zenom koju voli i pored toga sto ga je ona odbila, ovog puta bez namere de je prisiljava na povretak vec mozda sa nekom nadom da ce mu se ona ipak vratiti. U sustini, prica mi se svidja, nije ni mogla biti mnogo bolja na manje od dva nastavka na koliko se proteze. Meni se licno ne svidja jedino zaplet sa falsifikatorima, a sam lik Sarinog belog muza trebao je biti mnogo bolje prikazan. Feri je solidan, standardan za taj period kad vec gubi onu staru rutinu, ali i dalje jako, jako dobar. Naslovnice su odlicne, i jadna i druga, cak mi je druga bolja od prve.
    16.10.2007
    15:36:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • boris.predic

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    niti smrdi nit mirišeprosjek sve u svemu, ali nije dosadna, za ubiti vrijeme ako nemate pametnijeg posla
    17.10.2007
    11:56:00 sati
    boris.predic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Uobičajena, ali priča sa zanimljvim scenarijem, nema se tu što puno reći. Tko zna, možda ćemo još jednom sresti to dvoje. Za naslovnice je uzalud trošiti riječi...
    18.10.2007
    19:42:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    dobra ideja za priču, nedovoljno dobro iskorištena.. nedostaje još malo isprepletene radnje i pedesetak strana.. crtež je pokvarila loša kopija slobodne dalmacije, naslovnice dobre; nažalost ima previše gorih zagora od ovog..
    18.10.2007
    20:36:00 sati
    tomassi
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 6, 3

    Jedan Buratinijev klasik - znači do zla boga nezanimljivo i prepuno (čak i za Zagora) opštih mesta...
    18.10.2007
    21:10:00 sati
    henry
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 7, 5

    Odnos između Sarah i Medvjeđe pandže - posebno dio gdje ona po prvi put dolazi u njegov šator - podsjeća me na kultnu epizodu  Ken Parkera - "Chemako" s tim da je u Parkeru taj odnos ipak za jednu razinu uvjerljiviji,emotivniji i ostavlja snažniji utisak na čitatelja(Burattini ionako može Berardiju čistiti cipele ;-)) .Inače, radi se o OK epizodi koja se čita tečno i nema nekih većih gluposti, možda je jedino pretjerana reakcija Sarahinog muža kad je vidi obučenu u indijansku odjeću i sa djetetom-stvarno ne bih očekivao da će ženi odmah odvaliti šamar. Dio o krivotvoriteljima novca je također nepotreban i suvišan, Burattini se trebao više usredotočiti i bolje razraditi odnos Zagor-Sarah-Medvjeđa pandža. Ferri dobar ali ne i na naslovnicama.Posebno je zabrljao na prvoj gdje su Zagorove proporcije blago rečeno katastrofalne.
    01.11.2007
    20:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ..nedavno sam ovu epizodu pro?itao ponovo i još više mi se svidjela..crtež perfektan..pri?a je lagana, burattini nas polako uvodi u radnju i još jednom pokazuje koliko jedan "divljak indijanac" može biti bolji ?ovjek od "civiliziranog krivotvoritelja novca"...
    25.11.2007
    17:21:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Dirljiva priča(dobro ne tako dirljiva ali...) o odnosu zapadne, bjelačke civilizacije i indijanske, primitivne civilizacije.  Ništa specijalno, ali solidno. Ferri odličan, naslovnice solidne.
    29.02.2008
    20:40:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Još jedna Buratinijeva prica o rasizmu, tema koju covjek voli pisati, a ja obožavam citati.  Žao mi je što Zagor nije pošteno razbio glavu onom cobanu farmeru koji želi udariti dijete zbog boje kože.  Fenomenalna scena prve noci u šatoru kad se Indijanac premješta do Sarah, pokriva je i kaže "imaš pravo, i ovdje je dobro".  Da ne duljim - ovo je super i želim Buratiniju još puno slicnih prica!
    23.06.2008
    12:23:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Uvijek mi se sviđala - priča - ne Indijanka, premda ni ona nije loša. ;)
    23.06.2008
    23:46:00 sati
    solar
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Ova epizoda mi je uvijek bila draga i . Kad sazna da joj je muž krivotvoritelj.  
    16.11.2008
    11:45:00 sati
    cibalia
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    solidno, rekao bih sretna verzija pokliča sauka, isplati se potrošit sat vremena, ali ne očekujte previšemislim da je flambi natuknuo: pročitati KP 5 Chemako, od toga se ne može bolje obraditi ova tema, ni plavi vojnik, ni tragači joj nisu do koljena
    23.12.2008
    18:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 77%

    6, 7, 10, 8

    Ova priča mi nije nikad bila nešto, ali crtež uvijek popravlja dojam osrednjih priča pogotovo ako je Ferri nacrtao to. Naslovnice su solidne ali ne mogu ni one biti nešto extra ako to nije ni sam strip.
    09.01.2009
    19:03:00 sati
    supermike
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 44%

    2, 5, 6, 5

    tipu dođe zaručnica sa tuđin ditetom,ovaj podivlja  a onda ga Zagor namlati???? 
    27.05.2009
    19:20:00 sati
    lwood
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Emotivna,antirasisticka i fino ispricana prica.

    07.01.2010
    07:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Pristojno, za opuštanje.

    04.04.2010
    22:44:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    Jeste da je tema klasična priča, bjelkinja zarobljena od strane indijanaca postaje žena jednog od njih, ipak je malo drugačije obrađena. Razlozi Sarini su objašnjivi, zato uprkos ljubavi želi se vratiti nazad u "civilizaciju", gdje međutim nije prihvaćena kako se nadala. Podradnja je odlično uklopljena u osnovnu priču i služi kao dobra nadgradnja. Crtež standardno dobar, naslovnice takođe standardne. U cijelini lijepa priča i trebalo bi je preporučiti.

     

    28.01.2011
    18:56:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    27.03.2011
    00:35:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Dobra priča. Uopće nema potrebe davati elementu priča nisku ocjenu unatoč tome što tema ne zvuči originalno. Scenarij i sama radnja, pa i taj podzaplet s krivotvoriteljima su odlično ukomponirani i sprovedeni sa dobrim raspletima.

    06.05.2011
    16:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Lijepa priča s nekoliko dobrih scena,  u svakom slučaju. Dio s krivotvoriteljima se savršeno uklopio u glavnu radnju i dao do znanja da civilizacija nije toliko savršena kao što se misli, kao što je Sarah mislila. Ferriju desetka za crtež, a prva naslovnica mi se uopće ne sviđa. Jedna od lošijih u serijalu.

    26.05.2011
    15:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Prtiči nešto fali da bude savršena.

    31.05.2011
    15:21:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlično. Deo sa falsifikatorima najbolji.

    08.06.2011
    00:04:00 sati
    writer
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Slazem se sa vecinom ovdje, da ioako je ova prica slicna Kenovoj "Chemako" epizodi, i onoj drugoj Zagorovoj "Sandy River" koju je Nolita napisao, ipak nije na nivou ti epizoda.  Ali, sve u svemu, ovo je ipak ozbiljna prica sa mudrim temama, i nesto sto ne vidjamo u Zagoru svakodnevno.  Pogotovo mi se svidjaju one vinjete/scene gdje Nebeske Oci i njen Indijanski muz gledaju jedno drugo, bez potrebe da ista govore.  To su mocne scene.  Prvi dio price mi je puno bolji nego onaj drugi sa falsifikatorima, ali prica se dobro zavrsi, pravilno po Zagorovom ritmu, gdje je 'sve dobro sto se dobro svrsi'.  Bas me interesuje kakav kraj bi slicna prica imala u Kenovom serialu; sigurno ne bi bio ovako sretan kraj?  Dobra prica, lijepo me iznenadila, i nagura dosta zanimljivih stvari u samo 150 i nesto stranica.

    06.07.2011
    14:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Pomalo stereotipna, ali poučna epizoda.

    23.08.2011
    02:03:00 sati
    konj87
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ova mi epizoda nikad nije ostavila neki posebni dojam.. Obična, po meni ne tako zanimljiva priča o životu, ništa posebno.. Doduše, nema u ovome ništa lošega, ali jednostavno nije to epizoda koju bih opet primio u ruke i po ne znam koji put je išao čitati.. Crtež je solidan, zagorovski, naslovnice isto tako, solidne, ali ništa posebno..

    24.10.2011
    13:11:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 7, 6

    21.05.2012
    11:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    10.06.2012
    14:38:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Tužna srcedrapajuća priča. mora i takvih biti. Vjerojatno mi je isti osječaj čitanja kao što je i bio prvi puta... Hura za happy end.

    31.08.2012
    12:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    Uzbudljiva, lijepa i dirljiva priča. Crtež perfekstan kao i uvijek kod Maestra Ferria.

    Drago mi je da je završilo Happy Endom :)

    06.12.2012
    22:31:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 75%

    3, 10, 9, 9

    07.01.2013
    17:00:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Pa i ne baš najsjajnija priča, po temi spada među srodnike prethodnih/preskočenih dvadeset epizoda koji su čisti (loše odrađeni) vestern. Zabavne su scene s Indijancima, ali priča o krivotvoriteljima mi i nije jako zanimljiva, iako se dobro uklapa u cjelokupni komplet. Pitam se je li se ikada doznalo zašto je Slobodna Dalmacija preskočila onih 20 priča.

    Crtež loš, Ferri opet u svom bljednunjavom zbrzanom izdanju. Iako je to možda zasluga groznog otiska (na jednoj stranici je čak i tekst zrcalno otisnut). Naslovnice prosječne, kao i sama priča.

    02.09.2013
    14:05:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Priča solidna s zanimljivom rasnom tematikom, ali, za moj ukus, ponekad prenaivna s previše slučajnosti. 

    05.11.2013
    07:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 7, 5

    Jednostavna prica,cesto u filmovima vidjena. Scenario svega, doneklen ide svojim putem. Al cim se pojavi akcijski dio,sa nasim glavnim junakom,sve ode u pm. Toliko nerealno da zaboli zdrav razum. Sad,da li je M.Burattini toliko teske scene, za izvesti napisao,ili je G.Ferri za tako nesto preopterecen bio. Nekad imam osjecaj da scenarist pise jedno,a umjetnik,crta nesto drugo. Crtez je inace ok. Al zaboga,kakva desetka. 

    06.04.2014
    01:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odlična nostalgična priča.

    23.09.2014
    13:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    fino,naizgled dva nepovezana događaja(Čiko svjedok ubojstava i bijeg bijele Indijanke)stapaju se u jednu solidnu epizodu.

    09.02.2015
    18:34:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Meni se čak više svidjela sporedna priča sa krivotvoljiteljima novca nego glavna. Jednostavno mi ne drži vodu činjenica da je Sarah ničim izazvana išla pobjeći iz okruženja gdje joj nije bilo loše i gdje je imala poštovanje Medvjeđe Pandže. Da stvar bude besmislenija, odlučila je otići bijelome mužu kojega nije vidjela godinama skupa sa djetetom indijanca. Prilično je naivno doći u kuću bijelca i očekivati da će prihvatiti indijansko dijete kao svoje, pogotovo u ona primitivna vremena kada su se ljudi druge boje kože smatrali nižim bićima. Ali, ako zanemarim te teško shvatljive postupke može se reći da priča ima svojih zanimljivosti a tome je pripomogla i prava darkwoodska atmosfera. Na kraju su obje priče uspješno isprepletene u efektan završetak i sviđa mi se što je Ronald Wood prikazan kao glavni negativac pa je Sarah došla do zaključka da je prijašnji život među indijancima ipak bio puno bolji. 

    Ferrijev crtež standardno vrlo dobar ali otisak SD izdanja na trenutke dosta slab uz grešku sa tekstom i redoslijedom scena na jednoj tabli, naslovnice dobre ali ništa posebno.

    05.04.2015
    01:34:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    21.01.2016
    23:26:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    06.06.2016
    18:56:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    Slabašna epizoda s dosta faktora koji meni osobno idu na živce. Prvi je onaj Bonelli klasik da svaki dvoboj Indijanaca i bijelaca ide u tom smjeru da prikaže bijelce smećem a Indijance zlatom, pa čak i nakon što im se omakne potez koji samo najveće smeće može uraditi a to je otmica žene. Međutim, ovdje oteta ima sreće jer ju je, paradoksalno, oteo dobričina od čovjeka. 

    Dvije priče koje imamo su dobro spojene u cjelinu ali sve u cilju da se ženi ne ostavi dvojba kojeg muškarca izabrati. Bilo je dovoljno vidjeti prvi kadar s mužem (Ferri ga je nacrtao onako kako u Bleku crtaju negativce) da bi se znalo da on, zbog ovog ili onog razloga, neće imati ženu. Razlog je na kraju taj da je on teška mafija, negativac koji krivotvori novac, potplaćuje šerifa i ne preza od ubojstava.

    Najviše mi ipak smetaju klasična Bonelli preseravanja da li zarobljenog glavnog junaka ubiti sad na licu mjesta ili to iz nekog razloga ostaviti za poslije. Naravno, bio zarobljen Zagor ili Tex bira se ubojstvo poslije ali su prava smijurija razlozi zbog kojih se krimosi odlučuju na to. Kao da se ne bi za njima otvorila istraga pa je bolje prikazati ih kao neke razbojnike i ubiti ih pod nekom optužbom. Ma daaaaj... ali, evo, da zinemo i to progutamo onda definitivno to otpada nakon što je Chicu i Zagoru kao zarobljenik dodana i bijela Indijanka jer što tad? Reći će da im je ona sređena u haljini pomagala u razbojstvu? Bezveze. Neću se ni truditi elaborirati koliko je nerealno da Indijanac s lukom i strijelom uspije napraviti pomutnju i spasiti zarobljene.

    Ova epizoda ne zaslužuje novo čitanje.

    28.09.2016
    19:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    03.03.2017
    21:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.03.2017
    05:21:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    20.03.2017
    08:35:00 sati
    Gris
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Draga mi je ova epizoda.

    Zabavna je i dobro su se dvije radnje spojile u cjelinu. Na neki morbidan način, ako zanemarimo teži slučaj Stockholmskog sindroma kojega Sarah ima, ako zanemarimo da nikad nije ni imala izbor krojiti vlastitu sudbinu, ako prihvatimo da muž tipa „Bio sam ti dobar nikad te nisam tukao.“ nije nešto što se podrazumijeva nego dar od naklone i divne sudbine, ovo čak može proći kao dirljiva ljubavna priča.

    Činjenica da su se ovakve stvari uistinu i događale daju uvjerljivost scenariju, a istovremeno me sve to skupa ostavlja tužnom.

    Crtež je još uvijek dobar Ferrijev, a naslovnice dinamične i prate radnju.

    18.12.2017
    11:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 8, 7

    Nisam ljubitelj ovakvih priča, ispod prosjeka po meni. Ferri korektan, ali ništa posebno, naslovnice ok.

    19.10.2018
    12:15:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Naslovnice ispod proseka, sve ostalo je bas lepo uradjeno.

    09.12.2018
    12:33:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 64%

    3, 7, 9, 7

    Pričla me podsjeća na Satkovu epizodu kada je išao upoznati Lisina oca, koji čak i s Ronaldom Woodom ima određenih fizičkih sličnosti.

    Nebeske oči dugo se lome između Indijanca koji joj je dolazao ljubav i povraka zaručniku, koji je sve samo ne onakav za kojim je čeznula u indijanskom logoru. Trebalo je dodatno razraditi motiv krivotvoriteljstva i spregu šerifa i Ronalda Wooda.

    Poseban naglasak stavljen je na pouku u stripu. Kakvu? Znaju svi koji pročitaju ovu priču.

    18.06.2019
    11:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    21.01.2020
    14:07:00 sati
    goghy
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    01.06.2020
    14:51:00 sati
    mikikiki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 686
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2559
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum