Tajna Fride Lang

Zagor

ZG SD 61/63 | 288 str.

Internacionalni tim predvođen Zagorom u lovu na oporavljenog vampira barona Rakosija!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Vampir
  ZG SD 61
 • Tajna Fride Lang
  ZG SD 62
 • Princ noći
  ZG SD 63
 • Vampir
  ZG VEOP 17

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Vampyr
  ZG SR 397
 • Il segreto di Frida Lang
  ZG SR 398
 • Il principe della notte
  ZG SR 399

ZANIMLJIVOSTI

 • Zagor protiv vampira po treći put!
 • Pojavljuje se i Frida Lang, Zagorova prva ljubav koju smo upoznali u epizodi Zimska Zmija, a spominje se i doktor Stubb, strašni Vukodlak.
 • Prolog prvog dijela se odvija u Austrougarskom carstvu.
 • I Frida i Grofica Varga su se vratili u kod nas još neobjavljenim epizodama. Frida se pojavljuje ponovo u "Il ritorno di Kandrax"(Kandraxov povratak) gdje susrećemo još i Gambit i Virginiu, a Grofica Varga u epizodi "La nave nera" (Crni jedrenjak).

Ako je prvi susret Zagora i vampira bio uvertira, drugi, iako pomalo dosadan, zaplet, onda mirne duše možemo kazati da je ovaj treći-vrhunac kakav jedan stripofil, poznavatelj epske Zagorijanske sage, samo poželjeti može!!!

Prolog ove priče se, atipično za Zagora a tipično za Bosellija, odigrava u Europi, točnije u Austrougarskom carstvu, da bi se nakon toga vratili u Darkwood gdje se igrom sudbine, zvanom Mauro Boselli, sretoše mnogi likovi iz dvaju različitih epoha Zagorovog svijeta te stvoriše treći, nezaboravni ambijent u kojem se pojavljuje mnoštvo dojmljivih likova: Baron Rakosi i Grofica Varga - vampiri, Farkaskoldoi - neka vrst vukodlaka, te odmetnici Huroni s jedne strane barikade, a Zagor, Chico, Frida, Pukovnik Korasi, Samiš Paša, Kapetan Manfred, Janoš sa druge strane, uz još mnoštvo poznatih i nepoznatih likova koji kroz priču "profuraše" poput statista, a svima im je život udahnuo svojim modernim crtačkim pristupom, po meni jedan od ključnih crtača Zagorove nove generacije crtača - Raffaelle Della Monica. Njegovu vrijednost najbolje ćemo uvidjeti kada uradimo karakterizaciju likova.

Baron Rakosi - Preporođeni vampir sada je naočiti gospodin srednjih godina, koji pored svoje legendarne okrutnosti, posjeduje veliku dozu šarma, dovitljivosti, duhovit je i vitalniji no ikad prije, salb je na lijepe žene, ali opet dovoljno dostojanstven da to pokaže na veoma elegantan način. Zbog posebne količine energije koju je stekao nakon dugog radnog staža sad je nadvampir.

Grofica Varga - Ukoliko mladoj prelijepoj grofici uništite život u cvijetu mladosti, dobit’ ćete najgoreg i najtežeg protivnika kakvog nikad ne biste poželjeli. Njeno najjače oružje je njen nježan izgled zbog kojeg bi, ukoliko oklijevate samo tren, mogli završiti sa par Farkaskoldoia za vratom.

Boris i Farkaskoldoi - Ljudski sluga koji zapovijeda Farkaskoldoima, bićima koji pod okriljem tmine poprimaju izgled vukodlaka, a kojima, pogađate, mogu naškoditi samo srebrni meci. Što se Borisa tiče, ipak je on samo sluga i kao takav će i završiti svoj ovozemaljski vijek.

Odmetnici Huroni - Predvođeni Sivom Panterom, najgora vrsta ljudi, prije zvijeri. To su beskarakterne osobe koji su za svoje interese u stanju učiniti najgora zvjerstva. U svakom slučaju, malo nedolični suradnici za jednog gospodina tipa Rakosi, ali kako se ono kaže biznis povezuje ljude, pardon beštije i vampire.

Pukovnik Korasi i Samiš Paša - Korasi anagram od Rakosi. Kažu da zlo povezuje ljudske sudbine. Njih dvojica su čisti dokaz za ovu tvrdnju. Bivši ratni suparnici, koje su bića tmine svojedobno natjerala da se udruže i zaborave sve neprijateljstva, te da u svojim, skoro, pa poznim godinama uz Zagora i ekipu biju odlučujuću bitku svoga života. Jer Rakosi je Pukovnikov predak, crna ovca obitelji, a to je u onim vremenima bila sramota koju je samo kolac kroz srce mogao sprati. Karakter i moral su jake stvari.

Frida Lang - Stara Zagorova ljubav, jedina koja se može podičiti da je Manituova izaslanika natjerala da sav izbezumljen potpraši pete u punom smislu tih riječi (Sa ostalim ljubavima je potonji duh više-manje zaglavio, ali o tome ćemo više kad nam se ukaže prava prigoda za to). Ovaj put je Frida došla da zatraži pomoć od svog bivšeg ljubavnika, da joj spasi vjerenika kojega, avaj, ni kriva ni dužna pretvoriše u biće tmine. A da Zagor kojim slučajem nije dobar, pravedan čovjek, bilo bi švalerancije po Darkwoodu. Doduše, na kraju je Zagor opet puk’o na Fridu, ali ona je srećom po njega već otišla, pa kad Duh sa sjekirom zbog divne crne žene i njene crne kose izgubi koncentraciju za vrijeme uobičajenih tjelovježbi, tj. kad zanesen u zraku "profula" lijanu, upadne i sav se izubija, skužit’ će na kraju da drveće i žene ne idu nikako. Eh, Zagore, Zagore…

Kapetan Manfred - Ako ste časnik Austrougarske monarhije i putujete kući sa svojim posilnim da vidite svoju vjerenicu pred svadbu, a onda vas u Mađarskoj strefi kiša i vi se sklonite u krčmu i naletite na prelijepu Groficu iz Transilvanije koja se iz istih razloga nađe u istoj kafani, zaje..te i čast i sve i sa svojim posilnim skočite na konja i brišite što dalje. Ukoliko ne poslušate ovaj savjet, dotična grofica će vas pretvoriti u biće tmine, potencijalnog ljubavnika i povest će vas mimo vaše volje u Ameriku i onda ste izgubljeni. E, jedino ako vaša vjerenica Frida krene za vama i angažuje izvjesnog Amera irskog porijekla koji po šumi po kolnim brdima hoda u nekakvom čudnom šarenom kostimu… E, onda možda bude nešto od vas.

Janoš & Imre - Nade za vas sigurno ima ako se uz gore navedene zateknu odani prijatelji poput Janoša i Imrea. A kad se tom međunarodnom timu pridruži mudri šaman Mohawka zvani Ludi pas, vi ste gornji. Pa makar vas iz Austrougarske odveli u nekakav sjevernoamerički Ghost-town pod veselim imenom Blacktown i makar taj grad bio pun vampira, kojekakvih farkaskoldoia i bijednih otpadnika najgore vrste. Zato, don’t panic, vaša budućnost je u sigurnim rukama.

Što se tiče naslovnica ne zaslužuju veću ocjenu od 7 zbog neproporcionalnosti na naslovnicima "dvice" i "trice", i općenito zbog nešto lošijeg kolora.

Zaključak? Ne preostaje nam ništa drugo nego da nabavimo ova tri nastavka i prepustimo se užitku koji nam pruža ova genijalno usklađena strip-storija.

Naprijed

ZG SD 58/60 Sotonski Mortimer

ZG LUSP 6 Dugin most

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • johnhartson

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Izuzetna prica i pravi (mozda) zavrsetak trilogije o baronu Rakosiju. Ako je prva prica bila dobra ali neubedljivo i prebrzo zavrsena a druga nesto slabija ali dovoljno uverljiva, ovo je ono sto su svi cekali. Ovo je Mauro Boselli u svom najboljem izdanju. Iako je nije crtao Ferri kao ostale dve smatram da je ova bolja. Takodje, istakao bih veliki znacaj Della Monice za koga mislim da je od ove nove plejade najbolji ctrac (iako nos Boba Rocka verovatno ne misli tako).
  22.10.2003
  14:30:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Pohvale recenzentu!Ovo je bez konkurencije najuzbudljiviji strip o Zagoru.U nijednom nema toliko dinamike,žestine i napetosti kao u ovoj epizodi,akcija od početka do kraja.Kakvi Demoni ludila,sa ambijentom u ovoj epizodi ne mogu se ni usporediti!Nigdje nema toliko zanimljivih i savršeno nacrtanih likova,cijela plejada.Kao što je recenzent naveo,skoro da je nemoguće nekog izdvojiti.
  Sam početak najavljuje vatromet u nastavku.Oluja,krčma prepuna luđaka, i meni ipak najjači lik ove priče- Ylenia Varga i njena banda na čelu sa Borisom.Ne bih volio sresti ih negdje!Zagor se po prvi puta pojavljuje tek na 45. stranici a Rakosi tek na kraju 2.dijela!Međutim,to se ni ne primjeti jer ima toliko drugih zanimljivih događaja.Rakosi je u elementu.I Korasi je zanimljiv,kao Blade!Jedino me malo nervira Frida-ono kao voli Manfreda ali voli i Zagora.Eh,žene...Za razliku od prošlih (dosta loših)susreta sa Vampirom,ovo je nešto sasvim drugo i super-uzbudljivo.Velike zasluge idu i crtaču koji je stvorio sjajnu atmosferu.Nalovnice su nešto lošije ali primjećujem da su Talijanske puno bolje bojane od ovih naših.
  Za kraj,još jednom moram reći da mi je ovo daleko najbolji Zagor!
  23.10.2003
  13:33:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Puno bolje su mi druge priče sa Rakosijem, ova mi se nije tako sviđala.Kao prvo, preduga je.Čini se mi, da predugo traje, da ni autori nisu sami znali gdje bi bilo mudro napraviti kraj.Preko Mađarske, do Darkwooda i do Ghost Towna...Lokacije se prebrzo menjuju.Osim toga, Rakosi se pojavljuje skoro na samom kraju i tako je u ospredju Ylenia, a to mi smeta, jer nije ona glavni lik, nego Rakosi.Najviše glupo je u onom rudniku, zašto bi si baš tamo vampir našao skrovište, kad bi mogao biti i u kučnom podrumu, pa onda Huroni koji služe vampiru.Tako, nije priča baš nešto meni.
  23.10.2003
  15:45:00 sati
  Anton Mikl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Treća, i za sad, uvjerljivo najbolja serija Zagor protiv vampira. Slično kao i sa Krakenom, priča počinje daleko, ovaj put u Austro-Ugarskoj i taj početak je fenomenalan (kao uostalom i onaj u Krakenu). Vidi se jedan moderniji pristup u Zagorovim pričama i to mi se posebno sviđa, dosta je više onih standardnih "zakonduhasasjekirom" priča. Ovdje je Zagor tek jedan iz grupe koja se suprotstavlja vampiru. Sad, nekima se ne sviđa što više nije onaj stari, autoritativan, ferijevski. Meni osobno, bolji je taj noviji pristup. Što se tiče dotične epizode, odlična je, mnoštvo likova, starih i novih, dobre akcione scene, odličan crtež. Završetak nagoviještava nastavak, jer Rakosija nisu ubili kako su namjeravali, glogovim kolcem i odsjecanjem glave, pa možemo biti sigurni da će se vampir ponovo pojaviti, vjerovatno i grofica Varga.
  24.10.2003
  16:39:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Kratko i jasno: Fenomenalna epizoda! Među najboljim Zagorima.
  Kultna scena mi je ono:
  ''Odstupi čudovište!!'
  ''Uuuuuh. Što se bojim!'
  25.10.2003
  18:28:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Izvrsna i fenomalna epizoda protkana stravom i nasiljem za galerijom poznatih likova. Crtež odlično prikazuje stravu kao i priča u koju se umiješa i romantika. Napetost je na vrhunskom nivou, a tek crtež vuka koji napadne Samisha u prvom dijelu na kraju. odlična epizoda za ljubitelje vampira.
  26.10.2003
  10:12:00 sati
  jura
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  nema sta puno da se kaze o ovoj epizodi fantasticna prica(daj nam jos mnogo takih)izvrstan crtez i eto sve u sve fenomen
  26.10.2003
  19:54:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Tudi meni je ta strip najboljši od vseh! Mislim, da ga na leto preberem vsaj trikrat.
  27.10.2003
  17:19:00 sati
  jurij prodnik
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  dajem iste ocjene kao i aco iako me on užasno živcira. u svakom komentaru naglašava kako je "to" strip za djecu (osim u ovom slučaju).
  ipak druga avantura sa vampirom mi je još uvijek draža. crtež odličan, ali naslovnice mi baš nisu neka sreća (pogotovo druga).
  31.10.2003
  19:59:00 sati
  piquet
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Istina, ovo je najbolji serijal o vampiru, iako prethodnik nije puno lošiji, a što se ne bi moglo reći za prvijenac. Atmosfera je odlično prikazana, uživao sam čitajući, sve pohvale autorima. Povratak Fride je veliki plus, općenito je Zagor iz pera Bosellija vratio u igru mnoge zapostavljene, ali nikad zaboravljene likove.
  02.11.2003
  21:15:00 sati
  ken2
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Treci susret Zagora sa Vampirom koji je meni osobno najbolji. Boselli je napisao stvarno dobar scenario, steta sto ne pise malo vise Zagorovih scenarija. Crtez se mi vrlo dopada, Della Monica je odradio odlican posao, mislim da je pored Vernija najbolji od novih crtaca. Ova prica mi je jedna od najboljih novih prica, nadam se da to nije zadnji susret sa Rakosijem.
  17.11.2003
  19:45:00 sati
  fishleg
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalna epizoda makar je kraj malo...sta ja znam. zagor je jednom rekao da mrzi taj kraj jer je "nerijeseno". Nadam se da ce se Ylenia Varga vratiti da joj Zagor "zahvali" za spasavanje. ;-) Mocno mi je kad onaj Turcin zazove Zagora efendijom mada mi nije jasno kako je Samis-pasa prezivio onakav udarac sjekirom u glavu. Barun Rakosi nikad strasniji i okrutniji, Della Monica kao i obicno F A N T A S T I C A N!
  06.02.2004
  14:25:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 30%

  1, 1, 6, 6

  Razvučeno, razvučeno i razvučeno. Bezidejno, prežvakano i dosadno te užasno razvučeno, ne dopada mi se taj tip naracije ni malo. Hteo sam da dam četri keca ali sam se naposletku predomislio, strip spašavaju solidni ženski portreti. Kadriranje je nikakvo. Za moj ukus nimalo jezivo i ni u jednom trenutku smešno, dakle promašaj u žanru i dosadno, na kraju samo sam pogledao sličice. Dao bi ocjenu deset za minutažu, naime strip se može svariti za 10 minuta.
  08.02.2004
  10:09:00 sati
  miha
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Potpuno se slazem da je ovo daleko najbolja epizoda Zagora sa vampirom. I ne samo to, ona mi spada u 20 najboljih epizoda Zagor svih vremena! Totalno nepredvidljiva epizoda koju je nemoguce stati citati. Ima niz zanimljivih karaktera. A crtez Della Monice! Covjek rastura. Uz Devascovijev crtez u Nemogucoj Dimenziji vjerovatno najbolji ne-Ferrijev crtez u Zagoru svih vremena, (Da znam za Bignottijevu Sjekiru i Sablju, ali ovo mi je bolje). Ni Ferri ne bi bolje napravio. Likovi, bili oni zli (Rakosi, vukodlaci) ili privlacni (frida, grofica Vargas), pozadina, akcija, sve je savrseno i stvara odlicnu mracnu atmosferu koja nas uvlaci u ovu slozenu pricu. I kao slag na torti (za romanticara kao sto sam ja :)) imamo povratak drazesne, iako pomalo zbunjujuce Fride :) Jedino su se koloristi trebali malo vise potruditi s naslovnicama.
  11.02.2004
  23:25:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Odlična Zagorova epizoda.Zanimljivo i napeto!
  Puno bolja od one u Zagoru Extra.
  27.02.2004
  18:04:00 sati
  Mate
  uredi
 • mradje11

  Ukupna ocjena 66%

  8, 8, 5, 3

  Solidno ali nedostaje ono nešto u cjelini što bi je obilježilo kao odlično
  05.07.2004
  02:11:00 sati
  mradje11
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  mislim da je ovo kraj baruna rakosija.spaljen u plamenu valjda vise nece uskrsnuti.della monica je dobar crtac od epizode "strah nad rijekom"ostavio je na mene vrlo dobar dojam.epizoda je sasvim ok mada mi nije jasno ko je ustvari zagorova najveca ljubav da li frida(koja ima zarucnika)pred kojom se "istopio" ili gambit za koju je reko da"nikad u zivotu nije nekog tako volio i da ne moze trazit od zene da na taj nacin zivi samnom".sta je istina?al eto ne vjerujem da ce se zagor uspjet skrasiti prvo pravda.
  31.08.2004
  14:28:00 sati
  nakai
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  Kad god se pojavi neki stari Zagorov neprijatelj ta epizoda dobiva dvije-tri ocjene više. Za sada mislim da nijedno pojavljivanje starih Zagorovih neprijatelja nije završilo samo prosječnom epizodom. Svi željno iščekujemo novi povratak Kandraxa za nekih godinu dana u Ludensovoj ediciji. Što se tiče ove epizode, nije me se previše dojmila,ali samim pojavljivanjem Rakosija priči se daje odličan predložak. Prva naslovnica mi je odlična, a Della Monica je potvrdio svoje majstorstvo.
  11.10.2004
  07:46:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Fenomenalna prica, i izvrsna radnja.
  17.10.2004
  10:24:00 sati
  dinok
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ma jednostavno savršeno.Moj najdraži scenarist+jedan od najboljih zagoovih crtača+izvrsne naslovnice+vampiri(koje inače uvijek rado gledan ili na filmovima ili u stripu)+zagorova(prva i najveća) ljubav+gomila ostalih likova=jedan od najboljih zagora.ZAGOR LIVES FOREVER!!!!
  06.07.2005
  22:12:00 sati
  vice
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  odličan serijal,iako mi je ipak bolji onaj prvi...uzbudljivo,dinamično,crtež vrlo dobar!
  02.10.2005
  05:00:00 sati
  globinjo
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni definitivno jedan od najboljih Zagora koji sam ikada pročitao i ujedno najbolje pojavljivanje Rakosija. Pravi blockbuster pun dobre akcije, napetosti, vukodlaka i vampira - može li bolje od toga? Della Monica fenomenalan, zaslužio je veću ocjenu od 10. Naslovnice jedne od najboljih.
  22.10.2005
  00:14:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uzbudljiv i vrlo dinamiean strip s odlienim crtežom.Svaki lik je odliean,a pogotovo mi se svidjela Ylenia Varga.
  Najbolja mi je zadnji nastavak kad su Zagor i kompanija u onom dvorcu gdje ih eekaju siva pantera i ostali huligani.
  Della Monica je svaki crtež napravio savršeno.
  12.02.2006
  22:36:00 sati
  pepopepic
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 7, 10

  Odliena priea. Nijedna priea o vampirima me u Zagorovom serijalu nije razoearala pa nije ni ova. To se traži: vampiri, fantastika, mistika. Od ovih tema se uvijek mogu napraviti interesantne priee.
  16.02.2006
  11:12:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Definitivno najbolja epizoda o Rakosiju. crtež savršen !! Sve zajedno negdje u rangu sa "krakenom". Najviše me oduševilo kako je Dellamonica nacrta vukove.
  01.04.2006
  21:44:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strašno dobra epizoda s vampirom. Della Monica odličan kao i uvijek, mislim da bi on trebao crtati naslovnice a ne Ferri.
  15.04.2006
  12:07:00 sati
  jack 50
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 59%

  5, 4, 8, 8

  Djelomično se slažem sa Mihom. Prva dva nastavka, VAMPIR i TAJNa FRIDE LANG, odišu mističnošću i osjeti se pravo horor-ozračje; odličan uvod u krčmi u Ugarskoj, pa predstavljanje pukovnika Korasija; potraga za Yleniom i zarobljenim Korasijem, pojavljivanje Rakosija; Ylenijina dvostruka igra. No, u PRINCU NOĆI sve se pretvara u dosadnu makljažu sa nimalo originalnim stradanjem Rakosija, koje naslućuje njegov povratak. A čemu povratak, ako će se opet svesti na ovakvu videogame akciju?
  16.08.2006
  10:20:00 sati
  VALTER
  uredi
 • milandj3

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Oduvek su me odusevljavali ti cross-over momenti kojih ovde ima u ogromnim kolicinama. Kao prvo likovi karakteristicni za austro-ugarsko carstvo i njihovo bivstvovanje u nekoj severnoamerickoj sumetini. Zatim sudar balkanske mitologije sa primitivnim magijskim svetom indijanaca ( ubedljivo je najnapetiji momenat kad vampir napada one indijance pa jedan od njih podivlja ). Ekspozicija je savrsena jer se uvodna scena pokolja u onoj chardi zavrsava u najnapetijem trenutku kad se demonski konji propinju nad oficirovim posilnim a onda sledi naglo smirenje i premestanje radnje u ameriku da bi opet tek u drugom delu saznali za njegovu dalju sudbinu. Za neke bi to mozda bilo preterano pateticno ali smatram genijalnim resenjem to sto je on mucenik preziveo tako sto je konj njegovog kapetana nasrnuo na one vampirske. Dirnu me ti momenti zivotinjske pozrtvovanosti, sta cu to mi je valjda ostalo od druga Tita i Lux-a
  17.08.2006
  13:20:00 sati
  milandj3
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Jedna od pet najboljih Zagorovih priča ikada.. Najbolja atmosfera do sada. Devetka za crtež samo zato što sam se razočarao kada sam saznao da prvi put Bellu Rakosija ne crta Ferri.Inače kamo sreće da je više ovakvih epizoda sa pomešanim protivnicima i ženama koje ulepšavaju priču.
  12.10.2006
  02:17:00 sati
  xavi
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  6, 5, 7, 2

  dosta sa vampirima.smeče! frida, go home! gambit rulez!!!
  13.11.2006
  21:20:00 sati
  karat
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...među prvih 10...svi likovi super...neam zamjerke.predobar strip...opčenito ti brojevi od onog 9 pa sve do 70 mi se čine kao najbolje zagorovo razdoblje od dosad objavljenog...
  12.01.2007
  21:48:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršena epizoda pod svim toćkama, kriterijima, gledištima... Priče o vampirima su uvijek odlične posebno zbog toga što se uvijek da naučiti ponešto novo o njima. U ovoj epizodi su navedena oružja (sredstva) s kojima se može usmrtiti vampire, a to proizvodi zanimljiv scenaristički element - taktiku. Ova epizoda je Boesellievo remek djelo ponajprije radi živopisnih likova. Naravno, najzanimljivija je Ylenia Varga. Mnogi drugi scenaristi često stvore sporedne likove da bi ih se odmah zatim riješili (pokazujući na njihovom primjeru letalnost problema ili neprijatelja u stripovima), međutim, koliko god smo puta u ovoj epizodi otpisali Janoša i Imru, oni su nas uporno iznenađivali sposobnošču da prežive najteže situacije. Atmosfera je zbilja "vampirska" zbog lokacija i općeg ambijenta (Transilvanija, Ugarska, Turska - Balkan. Ipak mi smeta to što se mnoge stvari najprije događaju daleko od Darkwooda, a onda svi ti problemi dođu Zagoru, gotovo, na zahodsku školjku (pitam se gdje kenja, he, he?!). Nadalje, treba umiječa kod scenariste da radnju fino razvija. U ovom slučaju čas vlada dinamika, a nakon toga slijedi smirenje. To smirenje nije dosadno već vlada strepnja i nestrplivo, nervozno iščekivanje. Obožavam taj novi dinamični, brzi, napeti i moderni pristup u Bonellia, a znamo da su godinama njegovali uspavljujuči, spori, razvučeni i monotoni stil. Sve u svemu, nadam se da ćemo ponovno vidjeti Rakosia, još moćnijeg i još bezkrupuloznijeg. Della Monica se, nakon dvije epizode zagrijavanja, usavršio i pretvorio u Zagorova top-class crtača. Oduševljava me njegova sklonost detaljima, a krasi ga uzbudljivo sjenčenje i meki crtež. Ferri je naslikao lijepe naslovnice na kojima, nakon ovakve priče, nemam volje tražiti mane.
  22.07.2007
  18:35:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantastičan završetak(?) triologije o rakosiju. Slažem se kao i svi drugi da je ovo najbolja priča o rakosiju, ali ne samo zato što je Boselli napisao scenarij. Ova priča ima nešto što prve dvije nisu imale: odličan prikaz strave i atmosfere. Za to je nazaslužniji Della Monica koji je još jednom fantastično obavio posao. On je jedan od rijetkih u Zagorovom stafu koji može na ovaj način prikazati atmosferu. Zbog njegovog prikaza atmosfere su scenarij i priča dobili 10. Da je kojim slučajem netko drugi radio na grafičkom djelu, mislim da bi ovaj strip dobio puno manje ocijene nego sada. A ove ocjene ovaj strip i zaslužuje. Naslovnice, kao i uvijek, odlične, a pogotovo mi se svidjela treća. Jedan od pet najboljih Zagorovih epizoda.
  18.08.2007
  02:09:00 sati
  Akul
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 7, 6

  ništa posebno.
  25.08.2007
  18:48:00 sati
  lwood
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 93%

  10, 8, 10, 9

  Kao prvo odlična recenzija...Ideja odlična ali ima u scenariju rupa... Kao prvo prolog se odvija na granici između Mađarske i Austrije di nikad ni po kojoj legendi nije bilo vampira i njihovih sluga... Razumim da je Rakosi namjerno pustio Zagora da uđe u njegovu jazbinu, ali zašto je ona tako slabo č uvana? Čovik bi očekiva cilu vojsku ljudskih sluga i stvorenja noći, a ono pet cigana i četri hurona... i to mi je princ noći, ko kakva sirotinja... I kako je simpatični Samiš paša priživio sikiru u glavi?!?!??Likovi odlični, Ylenia Varga sex bomba, ma kakva Frida, ni Zagoru nije bilo lako... Della Monica legimitivni nasljednik Ferria( daleko bolji kad su u pitanju crteži žena) jedino ak ou međuvremenu nije promjenio stil...ps. Zašto se druga epizoda zove Tajna Fride lang? Koja tajna? ja nisan sazna nikakvu tajnu?!?!
  02.09.2007
  13:54:00 sati
  Poncho
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čista desetka.
  17.09.2007
  18:53:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji Zagorov susret sa Rakosijem, sve je odlično od scenarija do crteža. Boselli još jednom dokazuje zašto je najveći/najbolji/najtalentiraniji Zagorov scenarist - čovjek ima ideju. Della Monica odličan, jedan od crtača nove generacije, dokazuje da Zagor ima budućnost. Naslovnice u originalu vrhunske, dok su ove od SD-e slabije radi loše boje. Međutim čitao sam ovu epizodu u originalu, pa ću je tako i ocijenit. Koliko je ovo bolje od prethodnih susreta sa vampirom, govori činjenica da se tih epizoda više i ne sjećam. Znam samo da su bile (jako) slabe. Do ove epizode Rakosi je bio niko i ništa, tek je ovim susretom opravdao epitet jednog od najvećih Zagorovih neprijatelja.
  21.09.2007
  04:20:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Pa, ono...  Ozbiljno napravljen strip.  Al ja volim indijance i darkwood el classico, na ovo se treba naviknuti.  Sve u svemu sam zadovoljan, ali ne mogu baš reći da "nisam mogao ispustiti iz ruku".  Tako da bih i ocijenio u skladu s tim - dobro, ali ništa više...  Crtež je stvarno dobar, a naslovnice čisti prosjek.  Da, u odnosu na prvi susret s Rakozijem koji je zbilja jadan, ovo je bog bogova!
  11.03.2008
  20:08:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  16.03.2008
  05:01:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je jedna od najboljih epizoda crtež,priča sve je perfektno nemam zamjerki.
  31.05.2008
  14:07:00 sati
  Mortimer
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Odlično!!! Svaka priča sa vampirom valja...Treći dio malo lošiji i prezbrzan, ali ipak super epizoda...Nakon Yllenie valjda će vratit i barun Belu Rakosija, gospodara tame ;)
  05.06.2008
  15:50:00 sati
  Raga
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Ovo mi je najgori okršaj s Vampirom
  16.11.2008
  14:52:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  5, 5, 5, 6

  Najbolji susret sa vampirom? Ne bih se složio s tim nikako jer ja mislim da je najgori. Prvi broj je dobar i priča a na crtež nemam nekih većih zamjerki a drugi pa tek treći broj katastrofalno gubi kvalitet. Ja koji čitam zagora već 20 i kusur godina neću zaboraviti kad sam u tajna fride lang ugledao rakosija koji je uletio sa upadom ja sam bela rakosi a naspram ferrijevog rakosija izgleda kao karikatura zatim to sve sa fridom izgleda mi kao da je scenarist u to vrijeme previše gledao sapunice na tv-u! mislim da je prvi susret najbolji pa zatim drugi nešto lošiji ali isto tako odličan a ovaj je katastrofa, bojim se pomisliti kakav bi idući mogao biti ako ga bude!
  30.11.2008
  01:48:00 sati
  jmile3
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Izuzetna priča, možda zbog povratka Rakosija. Crtež, opet, fenomenalno - Della Monica. Drago mi je da se Frida zaručila, mislim da je Gambit žena za Zagora. Posebno me se dojmio prvi dio "Vampira", ožiljci zuba na vratu konja, ulazak farkaskoldoia u kuću, te pojava prelijepe Ylenie,...
  07.12.2008
  18:25:00 sati
  allessi
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Ovaj susret sa barunom je najlošiji a ima najviše akcije. Prvi broj ima najbolji scenarij a i crtež dok u ostala 2 broja kvalitet opada previše. Meni starom Zagor kolecionaru smeta taj crtež koji je izmjenio likove koje je Ferri nactao u najlegendarnijim stripovima. Frida se da oprostiti ali Rakosi je toliko loše nactan da nakon prva 2 susreta on vam mora upasti u oči a gospođica Varga gotovo je bolji negativac u ovom broju nego sam barun.U odnosu na prva 2 pojavljivanja vampira i naslovnice su bitno lošije i nemaštovite, a i naslovi poput "TAJNA FRIDE LANG" zbilja nemaju previše smisla. Frida nakon ovog broja za razliku od fenomenalne epizode "POSLJEDNJA ŽRTVA" ne ispada samo bogata djevojka nego glupa bogata djevojka a crtač joj je u mnogim vinjetama podario za moj ukus razmažen izgled a i njezino pojavljivanje i prvi susret za Zagorom u drugom broju mi je smiješan. Priča je svakako zanimljiva ali fali joj dosta toga. Mnogi se žale na završetak prvog susreta sa Rakosijem a pogledajte ovaj završetak i kompletan 3. broj. Zagor gotovo je zaprosio Fridu dok je u nekom broju prije volio Gambit. Bosellijev Zagor za razliku od originalnog Nollitinog je neodlučan, ne zna u koga je zaljubljen i najgora stvar je oprašta ubojicama. Rakosi u onoj kući uz sve likove koji se pojavljuju nije imao baš neku ekipu uza sebe a i završi na klasično glup način u požaru što je sve skupa više nego jadno. Strašni barun više liči na vampira iz A. FORDA nego Ferrijevog, a iskreno se nadam da neće biti idućeg susreta jer bi mogli izblatiti još koji lik iz legendarnog zlatnog perioda. Uz svu akciju koju ovaj susret pruža gdje je nestao humor i mračna vampirska atmosfera koju su prvi i drugi susret imali? Ipak je ovo dobra priča i zaslužuje dobre ocijene s obzirom da novi brojevi nisu ni blizu onih starih najprodavanijih i najboljih. Još mi ni danas nije jasno zašto neki čitatelji misle da je Zagorov zlatni period onaj od epizode "NESTALI ISTRAŽIVAČ" tj od kad je Boselli počeo pisati za ovog junaka? Ljudi nije on napravio nikakav zlatni period nego je spasio ovaj serijal od prestanka izlaženja a to ne znači da njegove epizode konkuriraju slavnim Nollitinim epizodama! Prvi susret sa Rakosijem je najbolji!
  07.12.2008
  21:39:00 sati
  supermike
  uredi
 • marko9326

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  16.04.2009
  20:26:00 sati
  marko9326
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Full impact. 
  18.04.2009
  10:06:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  09.06.2009
  04:23:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Izvrsna epizoda,ali ništa ne može nadmašiti drugi susret.Na trenutke je dosadna, najjači mi je početak s Drunkyjem. Crtež fantastičan,naslovnice također. Zanimljivo je da na dvije naslovnice za redom Zagora obavija magla,što je jedan od rijetkih slučajeva gdje se dvaput ponavlja isti motiv,+Rakosi na trećoj ima prste kao Nosferatu.
  18.07.2009
  08:14:00 sati
  Opti
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 58%

  5, 4, 8, 7

  Koliko ste nahvalili ovu epizodu očekivao sam zaista puno,a dobio malo i ništa onoga kome je ova priča i posvećena baruna Rakosija.Sam strip ima super atmosferu i uvođenje novog lika kojeg je Boselli stvorio s ovom pričom.Sve bi bilo idealno da je to priča o vampirima ali s Ylenijom jer tu je sam Rakosi nepotreban.Pojavljuje se na kraju kao uljez.Kao i obično Boselli trpa previše likova u priču što je dobro inače, ali meni to ovdje nije upalilo.Rakosi nije nikakav strah ni trepet nego samo glavni boss.Scenarij sve je to divno i krasno ali ipak malo previše akcije, a premalo onog straha i misterije iz Tjeskobe npr.Sliči kao u onim Toninelijevim stripovima svi na Zagora i ostatak društa pa što više to bolje.To baš i nije na časti Boselliju koji je napisao npr.odličnu Morsku stravu.I na kraju dolazimo do Rakosija koa glavnog bosa ove priče.Gdje je strah, misterija kao u prvom dijelu.Nema je nego direktno na akciju.i što više to bolje.Nakon svega piše kraj priče.Upišite svoje ime da vidimo koliki je score upravo prijeđene igre.Točno sam takav osjećaj ima nakon pročitanog stripa.Kako su neki napisali kako je ovo najbolji dio s vampirom očekivao sam tako nešto, a ne mišancu Underworlda i Zagora.Prvi humoristični dio vampira ovog gazi sve u 16, a drugi još nisam čitao pa neću ništa tvrditi, ali sumljam da može biti gori od ovoga.
  18.07.2009
  17:05:00 sati
  provodina
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odlična priča, meni jedna od drazih Zagorovih. Boselli je sve dobro iskonstruisao, karakterisao sve likove, samo onako kako on zna. Della Monica je zaista sjajan crtač, lijepo crta lica posebno zenska, u ovom slučaju Fridino i lice Ylenie Varge.
  18.07.2009
  17:27:00 sati
  Dinno
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Rakosi jeste ovdje degradiran kao sporedni lik, tako da nema govora o tome da je podignut na visi nivo, siguran sam da Boselli to nikada nije ni namjeravao. Iskoristio ga je za pojavljivanje jednog novog lika. 
  Ne bih rekao da je epizoda "Tajna Fride Lang" vizuelno savrsenstvo, Della Monica nije tada bio na danasnjem nivou.
  S druge strane mora se reci da je od tada nevjerovatno napredovao i da njegov crtez danas jeste savrsenstvo, mozda je cak i najbolji Zagorov crtac. 

  "Tajna Fride lang" je odlicna prica, jos bi bila bolja da se Rakosi nije pojavio. Isto tako kao sto je jedan od najvecih neprijatelja degradiran, izuzetno je pozitivno to da se pojavila Varga, jedan od dominatnijih likova novijeg doba. 
  Nostalgicarima je vecinom losa, Bosellijevim fanovima perfektna, s neutralne tacke gledista ta epizoda ima svojih pluseva i minusa, realno gledajuci. 

  Boselli nije stedio veliku trojku, Rakosija je stavio u sporednu ulogu, od Hellingena i Kandraxa napravio sluge od drugih likova. 
  Ne znam zasto je to uradio, ali ti potezi ostavljaju utisak da je svu trojicu velikih htjeo da degradira. 
  Mogao je uvesti i nove likove bez prijeke potrebe da se s njima poigra u negativnom konktekstu.
  Bez obzira o kojim likovima se radi, u rukama dobrog scenariste svi se mogu osvjeziti i kvalitetno prikazati.
  21.07.2009
  20:50:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 25%

  1, 2, 5, 1

  Preglupo!!!
  31.07.2009
  09:45:00 sati
  farrar
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dugo nisam mogao odlučiti koja mi je Zagijeva priča najbolja, a onda sam pročitao ovo i stvar je bila jasna, nema dalje za sada! Zagor kao dio ekipe, masa odličnih likova, fenomenalan razvoj događaja, akcija na svakom koraku, horror, stari neprijatelj, Boseli je car, napisati nešto ovako originalno i uzbudljivo, koristeći mnogo crpljenu temu, je zaista majstorluk, kapa dolje! Ylenia je definitivno najbolji novitet. Crtež, kao i priča, fantastičan, Della Monica odmah iza Galiena, kralj, koji detalji i atmosfera! Naslovnice, iako nisu vrhunske, zbog svega ostalog zaslužuju najvišu ocjenu, prva je slabašna, druga i treća, posebno treća, rasturaju! Najbolje od Duha sa sjekirom, za dlaku ispred legendarnog prvog pojavljivanja Kandraxa!
  28.08.2009
  04:45:00 sati
  jasa
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ocjene govore sve; najbolja Zagorova epizoda u izdanju Slobodne Dalmacije! Atmosfera koju je stvorio Della Monica je perfektna, puna strave i neizvjesnosti od početka pa sve do samog kraja. Kad bih mogao, dao bih mu ne 10, nego 1000!!! Jedan od, ako ne i najbolji Zagorov crtač. Mislim da bi i goru priču uspio učiniti vrlo dobrom zbog načina na koji crta. Majstore Raffaello, kapa do poda! Što se neslovnica tiče, tu daje 9-ku jer je boja na talijanskim ipak bolja nego na domaćem izdanju...

  28.02.2010
  17:27:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Iako je ovo možda oproštaj od baruna Rakosija ne vjerujem da je oproštaj od vampira. Naravno postoji mogućnost da se Bela spasio, ali mislim da treba proći još neko vrijeme prije nego ga vrate u strip.

  Grofica Varga se ponovno pojavljuje u Zagoru i vjerujem da će se Zagor još koji put s njome morati razračunati.

  Svima dajem 10 iz dva razloga

  1) dobra priča, crteža i sl.

  2) Tajna Fride Lang je moj prvi strip o Zagoru koji saam ikada pročitao


  10.07.2010
  09:00:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Boselli nastavlja svoje majstorstvo; Bogu hvala što je on u to vrijeme bio glavni scenarist Zagora.

  28.08.2010
  17:04:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Izgleda da sam jedan od rijetkih na kojeg ova epizoda nije ostavila očekivani utisak. Glavni razlog je to što nemam onaj osjećaj prave opasnosti, iako ima tenzije i napete atmosfere. Priča u suštini je dobra, dobro iskonstruisana, slojevta. Pojavljuje se i Frida... Ctrež dobar, naslovnice standardne. Možda je i razlog nedostatka mog oduševljenja i veliko očekivanje od epizoda sa Rakošijem. Ali sve u svemu dobro!

  28.01.2011
  23:58:00 sati
  malek
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Izvrstan crtež!

  10.02.2011
  17:27:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Epizoda je dobra, pogotovo za ovo Zagorovo doba, koje ja ne smatram bas najboljim.  Problem s ovim trecim susretom s vampirom je to sto su Zagorove prve dvije avanture protiv Rakosija toliko klasicne, nezaboravne i legendarne da ih Boselli i Della Monica mogu tesko nadmasit.  Koliko god je Della Monica dobar - u stvari covjek nije bas tako los - on jednostavno ne moze da se uporedi s Ferrijem, covjekom ko je u stvari gospodar atmosfere i mracnih prostorija u svom crtezu.  Ovdje mi se svidjaju svi ovi razni likovi: onaj Turcin Pasa, Grofia Ylenia Varga, pa i dugo ocekivani povratak Zagorove ljubavi, Frida Lang.  Akcija je ovdje u prvom kolu, dok je atmosfera i napetost (nesto sto su prve dvije Vampirove epizode imale) negdje u daljini.  Naslovnice rasturaju, puno mi se svidjaju: to je ipak Ferri, on zna sta radi.  Da mi je samo da se prica nije onako prebrzo zavrsila, nekako je osjeca kao da scenarista i crtac nisu pravilno komunicirali, i dogovorili se koliko bi zadnjih par stranica trebali imali vinjeta, ili nesto slicno... odjednom se zavrsi prica: boom!  Sta bi s groficom Vargom?  Je li Rakosi izgorio u pozaru?  Ove odgovore cemo mozda i dobiti jednog dana.  Do tada, nadajmo se je buduci scenarista Vamprivog cetvrtog susreta s Zagorom malo vise inspiriran.  ;)

  21.02.2011
  15:03:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Svaka priča o vampiru ima svoj pečat koji su utisnuli scenaristi Nolitta, Castelli i Boselli. Činjenica da u trećem delu nema one atmosfere laganog, zanimljivog Nolittinog pripovedanja, a ni one atmosfere zastrašujućeg Ferrievog crteža naročito kao u drugom delu, ipak treći deo odiše nečim novim što nam donosi Boselli, napetu dinamičnu  akciju obogaćenu najvećom Zagorovom ljubavlju Fridom i uvođenjem novog, sada već kultnog lika u Zagorovom serijalu, vampirice Ylenie Varge, što na neki način po meni i favorizuje ovaj treći deo! Della Monica standardno dobar.

  25.03.2011
  19:48:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • Checee

  Ukupna ocjena 54%

  6, 6, 5, 3

  Skart.

  Da li je moguce da je toliko ljudi sa nominalnom cifom svojih godina 30ikusur, toliko odusevljeno ovakvim necim?! Rekoh da i ja onda dam utisak: prica - naiva, scenario - naiva, crtez - naiva, i naslovnice - naravno, naiva.

  02.04.2011
  03:40:00 sati
  Checee
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  15.05.2011
  15:00:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 58%

  5, 4, 7, 10

  Internacionalni tim predvođen Zagorom u lovu na oporavljenog vampira Barona Rakosia! A Rakosia skoro i da nema.

  Mnogo više sam očekivao od nastavka i povratka vampira Rakosija. Ova epizoda kao da nema veze sa onom Zagor protiv barona. Tamo mi je Rakosi mnogo opasniji i realniji za jednog vampira. Ovde je postao pizdolizac, nema svoje ja. Ylenia mu radi iza leđa šta hoće. On nije nju u stanju obuzdati a kamoli Zagora - moćnog duha sa sekirom, legendu Darkvudske šume. Rakosi je čak morao i neke indijance pomoćnike da angažuje, koliko je puko kao ličnost. Šteta baš. Šta i očekivati od Boselija, nego da upropasti sve ranije Zagorove negativce. Naslovnice su mi ekstra.

  08.06.2011
  00:18:00 sati
  writer
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  24.06.2011
  21:35:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Bravo za recenziju. Epizoda je prva liga!

  11.07.2011
  15:36:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 7, 9, 3

  Najbolji Zagor koji sam pročitao. Jedino mi je nebulozno nazvati drugu epizodu "Tajna Fride Lang", jer je grodica Varga u centru pažnje. Kraj je mogao malo bolje da se odradi. Crtež sjajan, naslovnice standardno loše.

  24.07.2011
  15:59:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Od nestalog istraživača pa nadalje (Next gen Zagor) meni ova spada u Top 3 epizode, Povratak Fride, Rakosi,Vampiri, Vukodlaci.... <3 Della Monica tada meni naj crtač

  14.04.2012
  15:36:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Epizoda bi bila odlicna da se u njoj uopste ne pojavljuje Baron Rakosi. Ovo nije trece Rakosijevo pojavljivanje ovo je prvo pojavljivanje Ilenije Varge, citava ova epizoda je napravljena samo zbog nje.

   

  Rakosi se pojavljuje na jedva 100 strana.

   

  Kraj je toliko los da je to neverovatno. 
  Sve vreme cekamo taj susret Zagora i Rakosija i na kraju dobijemo babu koja je zapalila zamak{vrlo slicno prvom pojavljivanju} i Rakosija koji lagano upada i vatru.
  Toliko neefektno! Ne moze da se meri sa smrcu Barona u prva dva pojavljivanja.

  I jos u trecem delu ima rodjaka Korasija! Primecujem da Bosseli obozava da ubacuje neke davne zaboravljene rodjake. 
  Bosseli je dobar za Atlantidu i Mari Lavo ali za povratke starih neprijatelja nije nikako. Dovoljno je pogledati i treceg Kandraksa koji je zesca glupost.
  Jedino sam Helingena uspeo da provarim.

  Ocene: Prica 5, Scenario 4, Crtez 10, Naslovnice 10 Ukupna ocena: 67%

   

  EDIT 23.10.2020.

  E pa kako ide ona narodna izreka: samo budala ne menja misljenje, je l tako? E pa skroz sam promenio misljenje o Bosselijevom Vampiru. Ovo je jako, jako dobra prica. Pored oblija teksta, novih likova, njihovih medjusobnih odnosa, ni na jedan trenutak nije naporno za citanje i dosadno vec Bosseli odrzava konstantnu napetost i vuce citaoca da cita strip dok ga ne zavrsi. Najvise mi se svidja to sto je Bosseli u ovu pricu ubacio Fridu i kako je celu pricu preneo sa evropskog kontinenta na tlo Darkvuda. Dobro ima par tu sitnica, otkud sad da se pojavi Korasi i da trazi Zagorovu pomoc bas u isto vreme kad ga i Ilenija napada i sta je do sad radio Rakosi i kako je uopste mogao da prezivi zabadanje kolca u grudi (to je Bosseli objasnio da je preziveo tako sto ga je Parkman pogodio dok je bio slepi mis), ali ajde da zanemarimo te pojedinosti i uzivamo u samoj prici. 

  Bosseli je dobro procenio da treba da promeni formulu i uradi nesto drugacije od Nolitte i Kastelija i u potpunosti je uspeo. Dve zvezde ove price su zene, upravo ono sto nedostaju modernom Zagoru najvise a to su pripadnice lepseg pola, vampirica Ilenija Varga i Zagorova ljubav Frida Lang, te Kapetan Manfred i njihov (pomalo melodramaticni) ljubavni trougao. Oni su najinteresantniji likvoi ove price, takodje je tu i pukovnik Korasi i njegov prijatelj turcin i jos silni sporedni likovi. Bosseli bez problema upravlja i koordinise tolikim brojem likova i lepo gradi pricu do samog kraja. 

  Najveca zamerka mi je sam kraj i obracun izmedju Zagora i Rakosija, odnosno kako ga se Zagor otarasio, jako lose. Opet spaljena kuca kao i na kraju prvog dela. Takodje mi je zao sto nismo prisustvovali barem jednom poljupcu Zagora i Fride, to sam bas zeleo da vidim, kao i to da je kapetan Manfred preziveo, bio bi jaci efekat da je poginuo zrtvujuci se za Fridu ili da nisu uspeli da mu pomognu, da je nepovratno postao vampir i da su morali da ga ubiju. Ilenija je viseslojan lik sa velikim potencijalom i jako je zanimljivo pratiti njeno ponasanje. 

  Secam se da mi se Crni brod nije svideo, ali cu sada obnoviti i njega pod utiskom ove price, videcemo kako ce se Ilenija sada ponasati kada je dobila svoju osvetu nad baronom Rakosijem i gde sve to vodi u Rauchovim Vampirima. 

  Della Monica je stvarno sjajan, uzivanje je gledati ga, a i Ferrijeve naslovne strane su odlicne, zao mi je sto Veseli cetvrtak za naslovnu stranu svojih odabranih prica nije uzeo poslendju - Princ noci. 

  Zaista mi je prijalo da citam jedna Bosselijev nadahnuti scenario posle dugog vremena, on je zaista bio veliki dasak svezine na serijalu, kao i Burattini u to doba, ali Bosseli je jako ambiciozan i spretan pripovedac, ne uspe uvek u onome sto zeli, ali povratak Barona Rakosija je odradio jako dobro i bas bih voleo da ga opet vidim na serijalu, jer trenutno Zagorovo stanje je porazavajuce. 

   

  18.05.2012
  20:29:00 sati
  going going
  uredi
 • herzegovina.boy

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  19.05.2012
  18:18:00 sati
  herzegovina.boy
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Boselli na visokom nivou. Čovjek je kralj. Uz Krakena jedna od najnaj epizoda svih vremena. Della Monica ju je samo još dodatno uljepšao. On je trenutno jedan od najjačih crtača (uz Rubinia, braću Esposito, Vernia i Ferria) kad je Zagor u pitanju. Priča je vrh. Treba nam više ovakvih (vampiri, vukodlaci).

  20.05.2012
  13:53:00 sati
  ivang
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  7, 4, 7, 8

  Največi problem je što ova vampirska priča nema nikakvu jezivu (vampirsku) atmosferu. Smeta mi i to što se baron Rakosi pojavi tek na kraju. Isto je glupo što tamane vukodlake, ko da su komarci.  Ali svejedno jedan od boljih Zagora u izdanju SD.

  21.05.2012
  12:52:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  7, 3, 6, 8

  Uvod u pricu i sama prica nije losa mada malo preterana vukodlaci krajnje lose nacrtani a vrhunac gluposti kada zagor i ciko dobijaju kubure sa srebrnim metkom te vukodlaci ih napadnu a oni kao iz heklera rafalno pucaju po njima iz kubura bez punjenja koje bi inace trebale da imaju samo jedan metak posto su uspesno izresetali vukodlake jos ciko ispali rafalno na njih jos par metaka u stilu teksa vilera da im podbrusi pete?!?

  steta mogla je da bude dobra prica pogotovo posle dobrog uvoda u austrougarskoj...

  ali videh da danasnjim citaocima zagora lako moze da se ponudi i ovakva epizoda i da budu zadovoljni izgubio se kriterijum

  21.05.2012
  19:18:00 sati
  Kizarock
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  02.11.2012
  23:07:00 sati
  Fran
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Očekivao puno više, a dobio jako malo. Nema atmosfere, a iskreno, očekivao sam i bolju radnju. Samo svi sele s jednog mjesta na drugo. Tako da tu jezovitu atmosferu nisam osjetio. Likovi ok. Možda bi bilo bolej da su bile 2 priče -u jednoj Varga, u drugoj Rakosi. Tako bi imali 2 trobroja, više akcije. Naslovnice ok sve 3, crtež također. Samo me iznimno zsmetao izgled pištolja- ok ako su to kubure sa srebnim mecima, ali misim da je i Zagor imao takav pištolj a ne svoj revolver.

  24.12.2012
  10:30:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Očekivao sam puno više. Premalo Rakosija u cijeloj priči. Razvučeno, i to u krivom smjeru.

  21.01.2013
  21:53:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  Prva dva susreta su bolja... zar se morao opet pojaviti? Još kako sam treću pojavu čitao prije prve dvije bio sam zbunjen ali nakon preslagivanja, dojmovi su isti. prvo pojavljivanje klasik, drugo mrvicu lošije, a treće najmanje dobro (da tako kažem). Nadam se da je ovo bio kraj i da se Rakosi neće vraćati.

  03.03.2013
  18:22:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 91%

  8, 10, 9, 10

  13.05.2013
  14:35:00 sati
  sergej773
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlicna prica, napeta, dinamicna, uzbudljiva do samog kraja! Della Monica je odlicno docarao mracnu atmosferu, jedino mi se ne svidja kako crta Zagora, uvijek mu ispadne nekako neproporcionalan :)

  04.11.2013
  14:34:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od meni najboljih Zagora sa savršenim crtežom :)

  Svaka čast Della Monica!!

  16.11.2013
  09:03:00 sati
  Wayto
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Napokon da sam i ovo pročitao. Imam strip u posjedu vjerojatno više od deset godina (Vampir), a eto ... tek sada došlo na red. Što reći: zbilja zanimljiva radnja, puna raznih likova kao i u svakoj Bosellijevoj priči. Varga je odličan lik - ali mislim da je previše Della Monica njezin izgled učinio sličnim Gambit. Uglavnom, drugih zamjerki na crtež nemam - sve perfektno. Što se tiče scenarija, jedino mi se kraj čini previše zbrzan, odnosno otegnuto dovođenje do njega. I na kraju sam se upitao: koja je to Tajna Fride Lang? Da je ustvari briga za Manfreda, jer je zapravo došla vidjeti Zagora? Bolje bi odgovaralo Tajna Ylenije Varge - zbog njezinog pravog motiva u ovoj priči.

  17.11.2013
  13:33:00 sati
  caramba
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  5, 4, 6, 9

  02.01.2014
  16:04:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  12.01.2014
  15:41:00 sati
  velka031
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 67%

  7, 4, 9, 7

  Nisam impresioniran kao većina, pogotovo ako epizodu usporedimo s prethodna dva dijela priče o Rakosiju, koja su prava remek djela. Prolog i zaplet su vrhunski, kako i priliči Boselliju, ali poslije je svega pomalo previše. Kod scenarija mi jako smetaju nepotrebne nelogičnosti, kao npr., pucnjava iz kubura. Naime, i Zagor i Chico ispaljuju više metaka za redom bez punjenja između. Takve gluposti me najviše nerviraju i uvelike kvare dojam ove epizode. Della Monica početkom drugog dijela vrlo nesiguran i neprepoznatljiv, a inače odličan.

  09.02.2014
  10:25:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Dostojan nastavak prethodne dve price o vampiru 

  07.07.2014
  15:44:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  Uglavnom,veselio sam se ponovnom susretu sa Barunom Rakosi. Pocetak je obecavajuci. Imamo interesantne likove,al sve ovo gledajuci,nije ispunilo moja ocekivanja.Rakosi,iako cesto naglaseno, da je jedan "Nadvampir",vise mi je djelovao kao  "Nadclown". Crtez kao i naslovnice,su ok.

  A pogotovo mi je zapinjalo za oko, kako se sa pistoljima na jedan metak,puca kao da je colt. To je jedan veliki propust opcenito kod Zagora. On raspolaze sa oruzjem dvadeset,trideset godina iza njegovog vremena. 

  12.07.2014
  11:35:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 8, 5

  Evo baš sam ponovno pročitao ovog Zagora. Vrlo dobra priča, vidi se da je Boselli majstor. Ovo je neusporedivo sa smijesnim Nollitinim Vampirom, koji je neozbiljan, gotovo parodija. Iako je ovo daleko od Bosellijevih najboljih radova (ti su na Texu) i dalje je remek-djelo za barem 90% ostalih Zagora. Crtež odličan, Ferri prosjek.
  02.08.2014
  23:53:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  ovo je dobar Zagor, cak ga ni Bozeli nije pokvario.

  05.09.2014
  16:02:00 sati
  adriano
  uredi
 • Elderane84

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

  Mozda su desetke i previse, ali se ja ne mogu oteti utisku koji sam imao kada sam prvi put procitao ovu pricu. 
  Mozda je Boseli mogao i malo bolje sam kraj price da razradi, ali zato je u svemu ostalom na nivou. Ubjedljivo najbolji je sam pocetak price.

  15.09.2014
  22:30:00 sati
  Elderane84
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  10, 10, 5, 10

  Iaoko mi je prvi susret Zagor VS. Vampir najbolji (štaću kada sam slab na klasike) ovaj treći susret je stvarno fenomenalan i po susretima sa vampirima zaslužuje 2 mesto.

  23.09.2014
  14:39:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  01.10.2014
  21:07:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Daleko najbolji susret Zagora i Rakosija a ovdje nam Boselli jos uvodi novu generaciju vampira. Varga je jedan fantastican karakter u galeriji vec prepunoj zanimljivih karaktera ove price. Della Monica ne absolutnom vrhuncu a i Ferri iznad svog novijeg prosjeka na naslovnicama. Ova prica je vec moderni klasik i jos jedan u nizu Bosselijevih bisera.    

  30.01.2015
  09:31:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  odličan Boselijev vampir,najbolji od trilogije.dok smo u prvom imali horror-komediju,u drugom punokrvni horror(ko iz filmova sedamdesetih) ovaj treći je pravo malo remek-djelo akcije i horrora.

  i sve to zahvaljujući uvođenju novih odličnih likova,ponajprije grofice Varge i pukovnika Korasija i Samir paše,lovaca na vampire.

  imamo odlično razrađenu kompleksnost likova, Rakosija i Varge,ljubavi i mržnje koja se međusobno isprepliće u ta dva lika.

  kao Ii Frida što mrzi Zagora,samo što je ta njena mržnja hinjena,jer ne može zaboraviti kako joj je Zagi dao košaricu na kraju epopeje Zimska Zmija.ipak mu se baca u zagrljaj.

  hoće li se Rakosi vratiti po četvrti put?

  17.02.2015
  18:44:00 sati
  igor 12
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 69%

  8, 5, 7, 9

  Daleko je ovo od najboljeg pojavljivanja Rakosija, a za ovaj njegov povratak nije niti bilo prave potrebe. Priča bi mogla funkcionirati i bez njega jer je jasno da je Ylenia glavni lik koji vuče sve poteze. Ta njezina igra je bila tako providna jer joj je polovinom druge sveske pobjegla gesta koja je nagoviještala da sprema osvetu za Rakosija. A za svaki slučaj, ako netko tada nije dokučio nezine namjere, ona ih je sama razotkrila prilikom razgovora sa kapetanom Manfredom. Puno efektnije bi bilo da je to ostalo skriveno sve do trenutka pred sami kraj kada je trebalo otkriti svoje prave karte. Frida je jedna od većih zbunjola u serijalu, nikako da se odluči zašto je ušla u cijelu tu priču; da spasi Manfreda iz ruku vampira ili da bude u blizini Zagora. Kada je u pitanju nekakva mračna i jeziva atmosfera ovdje je nema previše, Castellijev Rakosi je bio pravi pokazatelj kako se to radi da bi izgledalo efektno. Treća sveska je najbolja zbog završnog susreta sa samim Rakosijem, dobra je ideja da se razbudi nakon dodira sa krvlju iz Zagorove rane pa smo tako dobili nešto duži završni obračun, ali nije baš nešto inovativan njegov pad u vatru i prividna smrt. 

  Della Monica nije loš ali ne može dočarati potrebnu mračnu atmosferu poput Ferrija, naslovnice su me pozitivno iznenadile.

  24.06.2015
  18:51:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.05.2016
  00:31:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Ova i prva prica su mi daleko bolje od Cstelijevog vampira,Boselli je uspio vratit Rakosiju ono sto mu je Casteli uzeo a to je taj njegov sarm,ta njegova elegancija,on je gospodin par excellence!Dobro je da je Boselli ubacio u pricu i staru Zagorovu ljubav Fridu i cijelu njenu ekipu iz Europe,takoder uvodenjem Grofice Varge dao nam je jos jednog zanimljivog lika na kojem moze gradit jos epizoda o vamprima,sto je poslje i radio,naravno uz sjajan crtez Della Monice,ako neko treba da crta price sa vamprima to je definitvno on!Naslovnice su dobre ali bolje su u prva dva susreta sa vampirom!

  17.08.2016
  02:40:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Ista stvar koju je Castelli uprskao godinama ranije - ponovo je završni sukob mlako odrađen, završetak zbrzan. Veliki plus ide za uvođenje zanimljivog lika grofice Varge i isto tako za vrlo dobar zaplet. Zapravo je posljednjih 30-ak stranica neinspirirano odrađeno.

  Della Monica tek počinje biti crtač kakav će postati, ovdje još dosta falša pri crtanju likova, sveukupno i dalje vrlo dobar.

  23.08.2016
  13:38:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.09.2016
  15:45:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  07.02.2017
  16:49:00 sati
  suply1
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  17.02.2017
  12:27:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  31.03.2018
  00:56:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Prica kao prica nije losa, crtez je sasvim dobar, kao i naslovnice, ali gledano kao nastavak vampirske sage... nije to to...

   

  Prvo, apsolutno nedostaje atmosfera horora. Drugo,  previse je uvedeno razlicitih likova sto razvodnjava pricu. Trece, povremeno su dijalozi odvec teatralni, a povremeno pateticni. Lik Fride Lang je potpuno suvisan, titula nekakvog nadvampira za Rakosija takodje, a razgovori Korasija i Sihan pase usiljeni do bola.

  25.07.2018
  09:47:00 sati
  Batacele
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ova priča mi je bila među prvim povratničkim. Negdje od teenagerskih dana do ranih 20-tih me strip nije puno zanimao. Nakon te dugogodišnje pauze sam u preprodavača na ulici kupila nekoliko epizoda raznih junaka, ponajviše Zagora jer je kao omiljeni iz djetinjstva imao prednost. 

  Kada sam prvi put čitala ovu epizodu, nisam znala važnost Rakosija kao velikog neprijatelja, niti sam bila svjesna da je Frida prva Zagorova ljubav. Njih dvoje su mi kao likovi bili u magli, što nije ni čudno s obzirom na to da sam većinu epizoda prije Toninellijeve ere pročitala nekompletne. Bez početka, sredine, ili kraja. Takva, čista i nezagađena nekakvim očekivanjima, pročitala sam ga u dahu i ostala jako zadovoljna. Potvrdio je moju odluku da Zagora nastavim čitati i skupljati. Bila sam zadovoljna i s drugim stripovima koje sam nabavila. Drugo pojavljivanje Mortimera, Tajna Redstonea, a na trafikama sam ispratila Čovjeka s puškom i Nemoguću Dimenziju. Kada sam shvatila da je extra izbacila mnoge priče kojima ću napokon doznati kraj, stvari su se poklopile do kraja! Sve je bilo baš taman i sjelo je na svoje mjesto.

  Sad bi bilo dobro da nakon ispovijesti „Zagor i ja“ kažem nešto o epizodi... 
  Tipična Bosellijeva! Radnja dobro i izbalansirano razvijena. Pravovremeno bacanje fokusa na drugi tok događanja u najnapetijim trenutcima. Npr. kada se iz krčme u Mađarskoj odjednom prebacimo u Darkwood. Prazan hod i eventualna razvučenost nadomještena je ili teatralnim, ili duhovitim, ili pomalo patetičnim ili koketnim razgovorima. 

  Rakosiju je vratio manire koje mu je dao Nolita, a koje je izgubio u podivljaloj Castellijevoj verziji. Opet je gospodin kako dolikuje jednom klasičnom old skul vampiru s titulom. Uz manire, dodao mu je i neku požudnu crtu. Vampiri meni predstavljaju dokone ljude, koje žive i uživaju sve ono što dolazi noću. Sunce nosi prokletstvo, jer nagovještava mamurluk, tupilo i kajanje, a budi normalne i radne ljude koji poletni i svježi idu u novi dan. Hedonizam i niske strasti. Flert, avanture, seks i vampiri idu jedno s drugim. Zato je i nastala grofica Varga. To je bila jedna lijepa djevojka na koju je vampir bacio oko i namijenio ju sebi kao vječnu družicu - vampiricu. I sigurno mu nije bila ni prva ni jedina kojoj je to napravio. Tko god tvrdi da je Rakosi degradiran – vara se. Dobio je novu dimenziju, znamo tko je i kakav je, a od njegovog rođaka Korasija dobili smo priču o njemu. Ono što je Rakosi izgubio je svjetlost reflektora, jer jer je upereno u groficu. Pojavljuje se tek pri kraju drugog broja. Meni to nije puno smetalo. Bolje je izvesti nešto novo (grofica) gdje si inspiriran i znaš gdje vodiš priču, nego forsirati ono staro (Rakosi) ako ti ne hrani inspiraciju. Čak i u takvoj izvedbi, u kojoj se Rakosi pojavljuje na manje stranica, bolje je okarakteriziran nego u Castellija. Kojeg je nagor najbolje opisao: "Zločest sam, želim zavladati svijetom i volim biti šišmiš" 

  Frida se u ljubavi nije puno usrećila. Stvari između nje i Manfreda ne djeluju dobro. To je neka papirnata i kompromisna ljubav. Njoj je Zagor još uvijek u glavi i nije ga zaboravila, ali život mora ići dalje. Tu je iskrsnuo Manfred, kao idealan ženik, koji pristaje njenoj tituli i stilu života, ali bome ni on nije pokazivao veliki otpor kada ga je grofica Varga vrbovala. Stvar smrdi na obostranu prevaru. Boselli nije eksplicitno to pokazao, ali tko zna čitati između redaka, jasno mu je da se Frida šiknula sa Zagorom. I sam naslov je Tajna Fride Lang. Što drugo može biti njena tajna nego to da je Zagor njena istinska ljubav koju taji dok je zaručena za drugog? Muke se onda i opaliti s njim. Onda mi tu pišu kako je Frida iritantna jer ne zna koga voli... Zna ona zna, nego pola ljudi ne vidi da zna. Manfred i grofica također nisu gubili vrijeme, što je dobro, jer je tako izbjegnuto da on ispadne jadnik. 

  Boselli je mogao skrivati grofičino neprijateljstvo prema Rakosiju do samog kraja. Mislim da bi efekt iznenađenja dobro upalio. Prerano nam je dao do znanja da ga ne voli, da je osvetoljubiva i da bi mogla okrenuti vodu na Zagorov mlin kada dođe do finalnog sukoba.

  Castellijev vampir mi je najbolje nacrtan Zagor ikad. Ferri je u toj epizodi pokazao sve čari svojeg mračnog crteža. Napravio je pravu horor atmosferu. Della Monica nije uspio napraviti nešto onako dobro, ali je i dalje stvar odradio vrhunski. A da ne kažem na što bi sličile grofica i Frida iz Ferrijevog pera. Tu Della Monica čak ima i određenu prednost. Ukoliko je jedna žena nastradala u životu zbog svoje ljepote, zato što je upala u oko jednom pohotnom vampiru, valjda tu ljepotu treba i dočarati. Ferri nikad nije znao crtati žene. Nije ih ni trebao znati crtati, jer su bile nebitne za radnju. Dolaskom Bosellija žene su postale bitne u radnji. I to su redom sve neke fatalne koje rade cirkus, tako da je njihovu ljepotu ipak treba dočarati.

  Della Monica je dobar i na horor atmosferi i na scenama punih tenzija. Čitav prolog, olujna noć i drama u krčmi je super. Dobar mi je i dio putovanja grofičine vesele družine u Ameriku, kada su napravili krvoproliće na brodu. Zatim Rakosijev napad na Fridu u šumi, obrana kuće pukovnika Korasija. On kiksa najviše kod Rakosijeve face u krupnim kadrovima. Previše mu je varirao. Nikako da ga utira u neku konstantu. Često nije sličio na samog sebe, a negdje je baš bio pravi jebački, toksično-privlačan vampir.

  Kada sve zbrojim i oduzmem, sva Rakosijeva pojavljivanja mi visoko kotiraju. Čak i ona Castellijeva trešina od stripa ima svoje čari. To za druge velike neprijatelje ne mogu baš reći. Je l' mi ovo bolje od prvog pojavljivanja? Ne znam, ali to su slatke nedoumice.

  03.09.2018
  00:36:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  03.06.2019
  15:16:00 sati
  savas
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Koliko je dobar strip, dovoljno govori podatak kako se ne osjeti da Ferri nije crtao nego Della Monica, a ipak se ne radi o bilo kome, nego o jednome od najznačajnijih Zagorovih neprijatelja, što Barun Rakosi svakako je.

  Paleta zanimljivih, super izgrađenih likova, sjajna, zanimljiva priča do kraja epizode- ovo je Zagor kakvog volimo čitati.

  19.06.2019
  17:51:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  21.01.2020
  14:20:00 sati
  goghy
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 6, 6

  Nesrecni Cetvrtkovi prevodioci i lektori slabo znaju geografiju pa tako su ostavili nekakvu Stiriju, umesto Stajersku, a koliko vidim iz ostalih komentra Damacija se jos bolje pokazala pa ju je prevela kao Austriju. Gresnih li Zmajceka...

  Tesko da je ovo rakosijeva najbolja epizoda, on je ovde tek sporedan, cak pomalo i klovnovski lik. Ali, imponuje ubacivanje svih tih stvorenja noci u Zagorov svet, nije Bozeli tako plitak poput predaka mu. A i crtez je nelos, pa je tako i ova prica sasvim prolazna!

   

   

  14.12.2020
  01:13:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Zagor opet protiv Rakosija .I ovoga puta odlična priča i karakterizacija likova što potvrđuje da je taj negativac iz Zagorovog svijeta još uvijek nepresušan izvor.Vratila nam se je Frida Lang i dobili smo još jedan jak lik u vidu Ylenie Varge. Posebice lajkam ova bića Farkaskoldole i prolog na početku,koji je možda i ponajbolji dio ove priče.Crtež od Della Monice je odličan,a naslovnice su baš dobre,iako su možda i nekako najslabiji dio ovoga, mada je teško naći manu u ovoj priči.  

  06.01.2022
  13:14:00 sati
  Altairfan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crvena uzbuna
  Kod: NN LIB 72a,b
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 26.1.2022. 0:12:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 921
 • Zaboravljeni životi
  Kod: NN LIB 74a
  Ocjena: 46%
  Vrijeme: 24.1.2022. 0:15:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 865
 • Misija u Las Vegasu
  Kod: TX ZS 344
  Ocjena: 64%
  Vrijeme: 22.1.2022. 0:53:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 967
 • Ples duhova
  Kod: MV LIB 5b
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 20.1.2022. 1:03:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1032
 • Zabranjeni grad
  Kod: MM VEC 26
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 18.1.2022. 0:17:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1054

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2618
 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2611
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 2592
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2460
 • Monument Valley
  Kod: ZG VEC 174/177
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 12.12.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2224

Aukcije

Forum