Strah na Visokoj Sierri

Zagor

ZG SD 64/65 | 192 str.

Zagor i Chico zajedno s Docom Lesterom i još sedmoricom trapera kreću istražiti tko je ubio desetak trapera u brdima Sierre, a pridružuje im se i Joanna Ashley koja traži svog izgubljenog muža. Nakon brojnih nezgoda stižu u nepoznati grad Golgotu čiji gradonačelnik, okrutni Eldon Jarret također ima slične probleme s ubojstvima. Uskoro otkrivaju da je ubojica gorostasni Caleb koji s Jarretom ima neraščišćene račune iz prošlosti. Prave nevolje tek počinju kada jedan od Jarretovih sinova pokuša oteti Joannu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*7

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Strah na Visokoj Sierri
    ZG SD 64
  • Golgota
    ZG SD 65

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Paura sull' alta Sierra
    ZG SR 401
  • Golgotha!
    ZG SR 402

ZANIMLJIVOSTI

  • debitantska epizoda i za Stefana Marzoratija i za Roberta D’arcangela
  • pojavljuje se Zagorov stari prijatelj Doc Lester

Prva epizoda nakon jubilarnog 400-tog Zagora «Dugin most». U Italiji je vjerojatno služila kao slijeganje emocija poslije tog jubileja, no s obzirom da je kod nas SD nažalost preskočila spomenutu epizodu (pa ovom prilikom apeliram Ludensu da je objavi, jer je piratsko izdanje Venus Comicsa jako loše kvalitete), ovog smo Zagora primili uobičajeno.

I za Marzoratija i za D’arcangela vrijedi ona stara da je «svaki početak težak», a posebno kad se radi o stripu s tako dugom tradicijom kao što je Zagor (premda je ovo «the next generation» Zagorovih autora, kako reče kolega Brdar). Sama priča je prilično interesantna. Zagorovo udruživanje sa traperima i legendarnim Docom Lesterom jednostavno ne može biti nezanimljivo. Istina, motiv krvoločne osobe željne osvete nije originalan, no ideja kojom je ovdje iskorišten je sasvim solidna. Autor nam je predstavio čitav niz zanimljivih likova, počevši od trapera pa do čudnih stanovnika grada «Golgote». Posebno je upečatljiv odnos okrutnog i egoističnog gradonačelnika Jarreta s Calebom, punim mržnje ne samo prema Jarretu nego i prema cijelom čovječanstvu.

«Da, Caleb je potpuno lud. On je ubojica, ali Eldon Jarret ga je pretvorio u čudovište.»

Joanna je možda i najbolje prikazan lik, kao osjetljiva, ali istovremeno hrabra i odvažna žena koja ne gubi nadu u pronalazak muža Johnatana, kojega je Caleb zarobio i ostavio na životu jedino zbog knjiga koje je imao uza se. Scenarij je zadovoljavajući, premda je napravljeno nekoliko grešaka. Npr. u završnoj sceni kada Caleb pun metaka i udaraca na kraju uspijeva podignuti Jarreta i ubiti ga. Ipak malo nerealno, budući da je i on od krvi i mesa…No scenariju ocjenu podiže spomenuto karakteriziranje ličnosti što je autor uradio vrlo dobro. D’arcangelov crtež je zadovoljio (koliko-toliko) unatoč tome što mu stil crtanja i nije baš jedinstven. Pomalo podsjeća na Milazzov stil iz prvih epizoda Kena Parkera. Iako likovi nisu nacrtani dovoljno uvjerljivo, okolina i presudni mračni ugođaj (posebno u efektnom finišu) su odlični pa za svoj debi D’arcangelo zaslužuje prolaznu ocjenu. A što se tiče naslovnica, kao da su obje napravljene u žurbi (posebno se to čini kod druge, što se vidi na Zagorovom licu), no kod Ferrija, one jednostavno ne mogu ispasti loše. Što reći, majstor je uvijek majstor …:-)))). Ukratko, riječ je o dobroj epizodi koja nam nije donijela ništa specijalno, ali koju ipak vrijedi pročitati.

I za kraj, jedan kratki Zagorov monolog iz prvog dijela koji nije povezan s pričom, ali mi je jednostavno upao u oko.

«Ima stvari koje mi nedostaju. No ono što imam nadoknađuje mi sve ono čega nemam. I zato i dalje idem svojim putem. Ove šume i ona u Darkwoodu odakle dolazim. To je moj svijet. A to je svijet mnogo veći nego možete zamisliti.»

Naprijed

ZG LUSP 6 Dugin most

ZG SD 66/67 Smrtonosni bljesak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Ovo je mila majka u usporedbi sa sljedećim epizodama.
    11.10.2004
    22:27:00 sati
    solar
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 72%

    9, 7, 6, 6

    Jedna od meni najčudnijih Zagorovih epizoda, ne znam zašto. Tema za strip je odlična, ali je jako loše obrađena. Prva naslovnica loša, druga malo bolja. Crtež također loš.
    12.10.2004
    08:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Nakon višegodšinje pauze,ovo je bio jedan od privih stripova koji sam kupio.Priče mi se tad jako svidjela a i dan danas mi je sasvim OK.Jednostavno volim epizode gdje se formiraju ekspedicije sa zanimljivim likovima i odlazi u nepoznato.Moj brat Gaston bi rekao da je svaka epizoda koja se odvija u snijegu dobro i mislim da je potpuno u pravu.Sviđa mi se taj Caleb.Fanatik i popriličan luđak ali mora se priznati da ima stila i tehnike kad treba ubijati.Posebno mi se sviđa kako je sredio Indijance koji su sjedili uz vatru,a onda njihova mrtva tijela izložio kao da su živi, a sebe kao vezao da bi zavarao trapere koji su naišli nakon toga.Sviđa mi se njegova obuća i odnos koji ima sa vukovim.A uz to čovjek čita i knjige..Svaka mu čast.Vidi se da je priča iz novijeg perioda jer imamo i ženu koja nije samo za ukras,već se radi o jednoj pametnoj ženo čvrstog karaktera koja zna što hoće i ima dosta bitnu ulogu.Zagor joj priča da mu šuma pruža sve što on želi i da mu je to kao dovoljno.Mislim da gospodar Darkwooda ili sere ili je peder(Chico mu je dovoljan).Ono što mi malo smeta je i uključivanje Golgote u priču jer sve do tog momenta priča je super-uzbudljiva ali nakon toga poprilično skrene sa glavne teme i dolazi do laganog pada.Motiv zabačenog grada u kome žive propalice je trebalo ostaviti za drugu priču a ovu nastaviti u šumi i snijegu.Crtež je sasvim solidan,drukčiji od onoga na koji smo navikli u Zagoru ali ipak mi se sviđa.Mislim da ovu epizodu vrijedi pročitati.
    14.10.2004
    23:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 5, 7, 8

    Vidi se da je ovo epizoda nekog sasvim drugog, i meni je pomalo čudna u zagorovom opusu. Svejedno, ideja mi se sviđa, ali je slabo realizirana. Ima dosta koljačine (što i nije loše). Najbolja fora mi je kad Čiko priča kako ovi čvrsti ljudi iz šume podnose zimu bez problema, a on sam godinama živi u šumi!!! Istovremeno s tom pričom o hladnoći, Zagor je u majici bez rukava, hehehe. Ima još interesantnih detalja, jedan od tih je da Zagor zagovara da žena krene s ekipom trapera u potragu, to je mali nonsens (iako su motivi valjda seksualne prirode, jer poslije imamo situaciju njih dvoje u šumi, gdje se Zagor povjerava neznanki – preokret u uobičajenom ponašanju). Ona dvojka, kepec i mutavi gorostas u simbiozi, preuzeto iz Mad Maxa trojke. Crtež mi varira od jako dobrog do lošeg. Da li je ovo prvi put da je Dok Lester na naslovnici? Monolog koji je recenzentu upao u oko: «To je moj svijet. A to je svijet mnogo veći nego možete zamisliti.» samo potvrđuje moju tezu o Zagoru, mentalnom eskapistu. Svijet je stvarno ogroman onome koji jaše meskalne konje ludila.
    15.10.2004
    14:18:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 5, 9

    od svega najvise mi gode naslovnice//sam scenario mogao je biti puno puno bolji.//
    16.10.2004
    16:41:00 sati
    galan
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Ova me epizoda malo iznenadila zbog tolike koljačine i nasilja, inače neuobičajenoga za Zagora. Isprva sam mislio da je to nekakav horor, ali na kraju je postala obična slasher epizoda. Crtež je dobar, a posebice bi izdvojio onu dobru scenu vješala onoga Golijata i onu završnu epizodu, kada se Zagor surovo obračuna za Gradonačelnikom. Ali kad je riječ o nasilju, mnogo je bolja epizoda Terminatori (Istrebljivači). Ništa posebno, ali često ga pročitam.
    31.10.2004
    20:12:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    7, 5, 4, 7

    Malo mi je glupo što je krenulo to razdvajanje priča, pa zato niž
    e ocjene za scenarij. Što se tiče crteža, D'Arcangelo BUKVALNO kopira Milazza. Uzmite SC broj 2, prvu priču (Da me ubijete ne bih se sad mogao sjetiti naziva epizode.) i malo potražite one stranice gdje Ken, onaj lik i ženska sjede kod vatre, pa malo pogledajte ovu epizodu i zgadiće se vam se D'Arcangelov rad. Naslovnice su osrednje s tim da je ovo, mislim, prvo pojavljivanje Doca Lestera na naslovnicama. Ili se varam?
    12.11.2004
    17:55:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Prilično dobra epizoda makar nisam fan zimskih epizoda. Kad se samo sjetim šta smo sve poslije dobili na čitanje...
    19.11.2004
    13:06:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 5, 8

    Meni se ova prica dopada, jedino sto mi smeta je los crtez, zbog kojeg se nikako nisam mogao uzivjeti u pricu, ali svaki pocetak je tezak.
    22.11.2004
    11:13:00 sati
    fishleg
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    odlično. baš mi odgovaraju ovi drugačiji pristupi zagoru novih scenarista. priča se jako lijepo razvija bez nekih nelogičnosti. a meni i odgovaraju zimske epizode.
    nije mi jasno zašto bi mi se zgadio d'arcangelov rad zato što kopira milazza??????
    zgadio bi mi se da kopira cassara ili chiarollu.
    naslovnice ok. zgodno je što se pojavljuje doc na prvoj.
    28.12.2004
    21:31:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    9, 5, 7, 8

    Ok je malo svjeze krvi u stvaranju transcendentalnog zagorovskog svijeta. Malo mi je radnja ubrzana, Dr. Caleb je prerano otkriven, a razlog osvete je glup. Pogotovo me nervira ono "tata,tata, vodime te..." na kraju. Ma daj... Sve u svemu OK prica!
    13.01.2005
    10:22:00 sati
    Hell-in-Gen
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    po meni jedan od losijih zagora
    19.01.2005
    16:35:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Atmosfera ove epizode mi je neobjašnjivo jezovita-možda zbog te lude familije i okrutnosti koja se posebno dočarava D'Arcangelovin crtežom.Kraj je odličan.
    16.07.2005
    00:56:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Snježna predjela, Doc Lester, tajanstveni ludi ubojica, zabačeni grad pun luđaka...jako dobro! Caleb glumi Supermana, ne može ga ubiti ni 30 metaka. Novi crtač D'Arcangelo ne crta loše,a i naslovnice su dosta dobre. Veoma sam zadovoljan s ovom pričom,uopće nije loša.
    24.09.2005
    23:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Crtez docarava atmosferu.
    26.09.2005
    18:35:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Vrlo neobicna epizoda koja (paradoksalno) ne nudi mnogo toga novog. Ni po cemu prepoznatljiva.
    06.10.2005
    09:43:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    epizoda me nije oduševila,naprotiv,ali možda malo veća ocjena zbog trapera...
    09.10.2005
    08:56:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    7, 7, 4, 3

    Crtež mi nije baš al priča je dobra
    nije loše
    10.10.2005
    21:00:00 sati
    Dane
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 5, 9

    Loše odrađena priča, crtež totalno sjeban. Ona retarda Moses je ludi lik.
    05.04.2006
    22:52:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 56%

    8, 5, 4, 5

    Jadno i glupo, crtež sranje ali doslovno.
    15.04.2006
    09:31:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 6, 4

    priča je dosadna.crtež je loš. skoro nisam uspio, da pročitam do kraja
    13.11.2006
    21:22:00 sati
    karat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...čudna i posebna epizoda..oboľavam ju...
    12.01.2007
    22:18:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Sasvim solidna epizoda. Marzorati ima dobre i loše toćke. Dobro je što kod ovakve, više - manje neoriginalne, radnje nema predvidljivosti: Golgota i Jaretova čudna obitelj se pojavljuju iznenada tek na pola epizode. Atmosfera je dosta specifična; kroz cijelu epizodu ne znamo odakle vreba opasnost. S druge strane Marzorati griješi u nekim riješenjima kod karakteizacije stanovnika Golgote i slično. Vidim da mnogi ne vole d'Arcangela. Po meni je odlično dočarao mračnu atmosferu svojim mekim crtežom. Smeta mi Kako crta izraze lica bilo Zagora bilo drugih likova (likovi često blenu otvorenih usta!). U svakom slučaju ovdje je D'Arcangelov crtež na razini za razliku od onaoga katastrofalnog, zbrzanog i bezdetaljnog u Delaware. Naslovnice su vrlo dobre premda se vidi da ih je Ferri sredio na brzinu.
    04.04.2007
    16:11:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    atmosfera jezovita i odlična.šteta da priča nije rastegnuta na još jednu epizodu.
    25.08.2007
    18:49:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Fenomenalan crtež. priča dobra.
    17.09.2007
    19:18:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Obožavam "snježne epizode", zato mi vjerojatno ovo izgleda bolje nego što jest. Po planini, Zagor, Doc i ekipa gorštaka ganjaju opakog ubojicu, dok ih on rješava jednog po jednog, superiška. @Stinky je dobro primjetio par detalja koji odaju da je neko novi pisao ovaj scenarij: Mad Max dvojac, ženska u ekspediciji i Chico koji se divi čvrstim ljudima iz šume - dobre fore. Crtež mi se sviđa, naslovnice (unatoč Zagorovoj faci na drugoj) također.Caleb je trebao imati dva pripitomljena grizlija umjesto vukova, bio bi jači. Kao mračni alter-ego Grizzlyja Adamsa.
    20.09.2007
    17:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Jaako loše.Snježne priče u zagora su tako rjetke, kad vidiš naslovnicu pomisliš,snig, dok lester i te ney u jaketi?... ovo mora da je jebeno dobro,a unutra ništa.
    26.02.2008
    14:05:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    a meni je baš ova priča legla.
    16.03.2008
    04:59:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 6, 3, 8

    ...priča je dobro zamišljena,malo me podsjeća na colomba,a crtež je slab,a ova epizoda mi se malo zgadila.
    30.03.2008
    20:39:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Slabo  se sićan ove epizode... No sićan se čudne atmosfere koju scenarij budi. Crtež solidan. Zanimljiv je onaj negativac, kako su ga samo izrešetali.
    14.04.2008
    20:51:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    12.09.2008
    20:48:00 sati
    Death
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 51%

    7, 6, 1, 9

    Loše
    16.11.2008
    14:53:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 45%

    4, 5, 4, 6

    Crtež pa ni naslovnice nisu ostavile pozitivan učinak na mene. Priča mi je nezanimljiva za više čitanja tako da ne mogu baš bacati ocjene za ovu epizodu ako se trudim biti realan.
    17.12.2008
    02:35:00 sati
    supermike
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    jedna jako dobra, upečatljiva epizoda, dobro sam je zapamtio i nisam imao potrebu ni prolistati je prije komentara; atmosfera je dobra, radnja dobrog ritma, crtež d'archangela dosta dobar, da je ovako nastavio bio bi među boljima u zagorovom stafu, ali kasnije je toliko loš da skoro ne povjerujem da je ovo crtaočak su i naslovnice dobre, a druga je mogla biti i bolja da su izbacili onu dvojicu s puškama, samo zagor i ruka sa štapom
    23.12.2008
    21:00:00 sati
    ken2
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Zanimljiva epizoda, pomalo neuobičajena za strip poput Zagora. Atmosfera je odlično pogođena, isto kao i horor i akcija. Iako mislim da je Marzorati mogao napraviti malo bolju pozadinu o Calebu (ova tema lošeg djetinjstva je već na tisuće puta viđena), za prvu Zagorovu priču je i više neg dobro obavil svoj dio. D'Archangelov crtež odlično odgovara za ovakvu epizodu. Ferri na prvoj naslovnici slabašan, dok je na drugoj odličan.
    04.02.2009
    11:55:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Odlična epizoda. Ova epizoda ima ustvari sve sastojke da bude dobra. Snježni seting da nabrije atmosferu, zanimljive i raznolike likove, što pozitivne što negativne. Izdvojio bi Caleba koji je stvarno ljudina i pol. Onaj detalj sa medvjeđim nogama je genijalan, ako nije kopija svaka čast scenaristu. Priča mi je super, cijeli taj koncept mržnje, jeze i ludila me nekako podsjeća na "Kad Jaganjci Utihnu" i  Anthonyia Hopkinsa. Bilo bi fora da recimo gradonačelnika Jarreta on utjelovi u nekom filmu. Naravno, b produkcije.

    30.07.2010
    15:24:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Sasvim solidna epizoda, koja je zbrzana na kraju. Prvi dio je bio djelimicno dosadan, dok je druga sveska izvadila pricu. Ipak, imam osjecaj kao da je scenario pisan za jos jednu svesku od barem jos dodatnih 50 stranica.

    29.11.2010
    12:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Pri prvom čitanju ocijenio sam za ovu epizodu da nije loša. Posle drugog čitanja malo mi se više svidjela jer je dosta zanimljivo postojanje Golgote a i njeni stanovnici su posebni likovi tako da se vidi da priča ima potencijal ali moglo se to bolje scenaristički odraditi.

    28.01.2011
    23:59:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Što fali naslovnicama?

    D'Arcangelo ovdje najbolji, nikad nije ponovio takav crtež kakav je imao na početku.

    Epizoda sve u svemu nemaštovita i dosadna, a već mi je puna kapa takvih priča koje su sve učestalije u zadnje vrijeme.

    14.02.2011
    10:24:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobro stvorena napetost

    15.05.2011
    13:51:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    22.05.2011
    13:40:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Prva sveska je sasvim dobra: mracna, strasljiva i napeta.  Druga sveska je, na zalost, je dosta losija.  Uopste ne mogu da razumijem zasto je ovaj veliki Caleb ovako ljut na svakoga.  Pa ako ga je ovaj gradonacelnik Jarett dosta izmucio kad je bio mali, zasto je on onda spreman da ubije ne samo njega i njegove saveznike, nego i cijelo covjecanstvo?  Koji mu je k-c?  Neke scene me ovdje podsjecaju na onaj remake film "Friday the 13th".  I tamo imamo nekog ludaka koji bez razloga ubija svakog ko prodje kroz njegovo imanje, i u oba slucaja imamo jednu osobu koju taj isti manijak zarobi i drzi kao zarobljenika (sto je stvarno cudno, jer ako mrzi svakog, zar ne bi trebao da ubije i tu osobu?).  Ali ocito je da scenario trazi od nas da prihvatimo ovu situaciju, i da na kraju vidimo lijepu Joannu kako zena nadje svog supruga kojeg trazi, i kako se njih dvoje onda fino grle zajedno.  Crtez je dobar, naslovnice su odlicne, a scenario je... eh.  Osrednje.

    01.11.2011
    21:30:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Priča i scenarij sasvim solidni, a D'Arcangelo je ovdje odličan, ako ne i najbolji. Kasnije je puno lošiji, pogotovo u crtanju Zagora. Slažem se da je priča nepotrebno skrenula u "Golgoti" no svejedno...jako dobro. Naslovnice prosječne.

    30.01.2012
    13:31:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 6, 6

    21.05.2012
    12:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Brat mi je odavno preporučio ovu epizodu, no tad smo još bili klinci. I nisam je pročitao možda 10 godina. Sad, nakon što sam u međuvremenu pročitao brdo ostalih epizoda, ova mi spada u neki prosjek. Atmosfera je ok, crtež je ok, a naslovnice baš odgovaraju priči. Šteta što nema i treće, da je i Caleb na jednoj od njih. No, nešto mi fali u scenariju, dijalozi nisu dorečeni, sve je nekako prazno. Malo me podsejća na MadMax 3.

    27.12.2012
    08:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    Ok epizoda, ali samo to. Ništa više. Crtež iznenađujuće dobar.

    23.11.2013
    20:41:00 sati
    caramba
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 6, 5

    S obzirom da je debi, scenarij i priča iznenađujuće dobri, ali malo je sve to prebrutalno za Zagora. Dio s Golgotom je u potpunosti inspiriran Mad Maxom 3. Crtež mi se ne sviđa: previše je statičan i neproporcionalan s loše nacrtanim i skoro bezizražajnim licima likova. Iako je ovdje još podnošljiv, D`Arcangelo definitivno spada među najgore crtače Zagora.

    09.02.2014
    11:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 9, 6

    12.04.2014
    19:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Ok epizoda. Dvije sveske,taman odmjereno. Scenario poprilicno dobro poklapa pricu,nemam nekih vecih zamjerki. Interesantni likovi,manje vise. Crtez vrlo dobar. Poneki detalji su odlicno nacrtani. Naslovnice, nisu bas nesto.

    U ovoj epizodi se koriste muskete! R.d'Arcangelo je to odlicno crtao. Jednom se cak i vidi, kako se nako pucnja, musketa  puni. Izostavio je greske drugih crtaca,kod kojih je sa musketom i rafalna paljba moguca. Respect

    14.07.2014
    22:46:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Prilično zaboravljiva epizoda, ništa posebno, pa evo recimo sve šestice.
    02.08.2014
    23:59:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    Odlična priča sa super atmosferom.

    23.09.2014
    14:44:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Sjajna "obična", dvodijelna priča, koja u sebi nema ničega epskog, za razliku od mnogih priča iz tog perioda (Morska strava, Povratak Nata Murda, Grenland, Vampir). Ali je čitka, amtosferična, s dobro napisanim likovima (kada već svi nose starozavjetna imena, mogla im se dodati i jača crta vjerske zadrtosti, ali dobro) i ne vrijeđa inteligenciju; čudim se što sam ju jučer tek drugi put pročitao, nakon 2001., kada je objavljena u nas. Glupo je govoriti kako je prije bilo bolje, ali kada je o Zagoru riječ - usporedimo li drugu polovicu devedestih / početak dvijetisućitih, i ovo što danas izlazi u Ludensovoj redovnoj seriji - to itekako stoji.

    27.12.2014
    11:22:00 sati
    VALTER
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Da, broj 401 - prva priča nakon zlatnog Boselli-Burattini razdoblja. Snježne priče i »ekspedicijske« priče su uvijek zanimljive i ovdje imamo jedno i drugo – šačica odabranih kreće u snježna brda potražiti ubojicu. Predstavljaju nam se Marzorati i D'arcangelo. Solidan debi iako ovaj prvi više nije pisao Zagora, niti je ovaj drugi nacrtao nešto bolje od ovog. Prava R-rated priča– nasilna i prljava sa realističnim zlikovcima (pogotovo onaj gradonačelnik Golgote i njegovi sinovi – obitelj ko da je stigla iz »Deliverence-a«). Nema puno takvih naslinih priča u serijalu… scena u kojoj vukovi jedu ljudske šake je originalna. Caleb je jedan od boljih luđaka-krvoloka u serijalu – jak, pametan i brutalan, iako je njegov glavni motiv malo prenategnut - želi se osvetiti šefu Golgote jer mu je bio loš tata- moglo je tu biti nešto više u pozadini, ali dobro… nije ni bilo previše stranica za neku jaču razradu (vidi se to na kraju). Plus Marzoratiju što je ubacio »Osvetu vudu« kroz Čikov geg. Takve stvari su uvijek dobrodošle. D'arcangelo mi je ovdje u redu, jer me na trenutke svojim prljavim snježnim krajolicima podsjetio na Marcella i njegove artičke pejzaše iz »Nestalog istraživača«, iako Marcello za razliku od D'arcangela zna crtati ozbiljne face. Naslovnice su mi odlične.

    03.01.2015
    13:47:00 sati
    nagor
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Selo malo puno debila dalo,ukratko bi se mogao prepričati sadržaj ove epizode.Grupa trapera pod vodstvom Zagora i Doca pokušati će odgonetnuti misteriozne nestanke trapera a uz put će pokušati naći i Jonathana Ashleyja koji je nestao u planinskim zabitima.
    Naravno,da to ne ispadne samo muško druženje uz pivo,ćaskanje o ženama,sportu i automobilima pobrinuti će se Joanna Ashley koja traži gore spomenutog muža.
    Hrabra i odlučna žena,nepokolebljiva,svojim čvrstim karakterom podsjeća na Lady Emmu.Glavni motiv koji se provlači kroz priču je osveta pojedinca nad skupinom ljudi,a posebno očuhu.Masakr roditelja od strane indijanaca i strašna zlostavljanja koja je pretrpio od očuha,vjerskog fanatika,nemilosrdnog tiranina i ubojice,od mladog Caleba su napravili očuhovu verziju manijaka.
    Marzorati ga je solidno okarakterizirao,ni više ni manje nego likove kakve smo gledali u hororcima u kojim su glavni protagonisti gorostasne,neuništive i snažne ubojice koji hladnokrvno ubijaju hladnim oružjem.Tipičan obrazac po kojem su stvoreni Michael Myers i Jason Woorhees koji također dolaze iz disfunkcionalnih obitelji,postali su ludi i nemilosrdni koljači.Ovi imaju maske na licu koje im daju zastrašujuću notu,Caleb ima papuče od medvjeđih šapa.
    Ipak sa jednom razlikom,ovi su šutljivi dok je naš Caleb pričljiv ko neka baba.Recimo kao simpatična ženska imenom Misery koja također ima zatočenika u kolibi,kao i naš Caleb.
    Ali je i inteligentan,ima širok dijapazon ubijanja.Vrhunski postavljene zasjede u kojima uvijek netko strada,posebno mi je draga varka sa mrtvim indijancima.Nikad ne znaš iz kojeg će pravca smrt doći,iznenada udara i ubija,zajedno sa svojim pripitomljenim vukovima koje hrani ostatcima žrtava.To je možda malo nategnuto u scenariju ali daje popriličnu dozu jezovitosti i tajanstvenosti samog lika,efektno i bravo za scenarista.
    Golgota,malo trapersko naselje,već i samim imenom daje do znanja da je to mjesto bolje zaobići nego naći.Hrpa ubojica i retarda bez žena i vanjskog kontakta sa svijetom ne obećava ništa dobra putniku koji tu zaluta.Čak ima i svoje Master Blaster protagoniste u likovima dva brata.
    U selu vrijede stroga pravila koja je nametnuo gradonačelnik,kako voli da ga se oslovljava.Vjerski fanatik i Calebov očuh,na kojeg ovaj ima poseban pik,ali u svoj toj osveti stradavaju i nedužni.
    Sve u svemu odlična epizoda i jezovita atmosfera uz solidan crtež mračnog anđela jamče dobru zabavu

    18.02.2015
    09:21:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 67%

    7, 8, 5, 7

    24.05.2015
    13:55:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    27.06.2015
    17:49:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 72%

    9, 6, 7, 6

    Ideja je bila tako dobra ali ipak nedovoljno dobro realizirana. Motiv ovoga ubojice Caleba mi izgleda tanak, očekivao sam da će u pitanju biti nešto sa dubljim razlozima a na kraju tek najniža vrsta osvete zbog maltretiranja u djetinjstvu. Kaznu su svakako zaslužili Jarret i njegovi ljudi, pa i indijanci Crne Noge koji su pobili dječakovu obitelj, ali pomalo je besmisleno da je ista vršena i prema nedužnim traperima. Čak mi i ubacivanje Golgote izgleda suvišno, prvi dio je bolje tekao kada je radnja išla u smjeru potjere za nepoznatim ubojicom i vjerujem da bi sve bolje ispalo da se nastavilo u takvom tempu. S obzirom da je bio krvoločni ubojica koji nije imao milosti za nikoga, malo mi nelogično izgleda da je Caleb držao Jonathana toliko dugo na životu. Ne vjerujem da takvom mračnom umu nekakve knjige i želja za čitanjem mogu biti dovoljni razlozi da napravi iznimku. Kraj je dosta zbrzan i nedostajalo je tu stranica da se sve razriješi na bolji način, ovako ostaje osjećaj propuštene prilike.

    Drkanđelo samo solidan ali svejedno je ovo njegova najbolje odrađena epizoda, kasnije nije uspio ponoviti takvu razinu preciznosti. 

    28.06.2015
    00:51:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 6, 8, 7

    12.09.2016
    22:11:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Osoba koja je pročitala velik broj Zagora može lako primijetiti da ovo nije djelo jednog od standardnih autora. Ton je poprilično jezovit i morbidan, nema puno dijelova gdje se tenzije smire, a gadljive scene nisu ublažene. (Ono kad vukovi jedu šake mrtvih ljudi. Ili kad je mrtva žena, iz dimnjaka upala u kotao s juhom. Što drugo, nego gadarija... Fuj!)

    Baš vrtim film unatrag i ne mogu se sjetiti da smo u Zagoru imali manijaka ubojicu ovakvog tipa. Nekog tko baca na Michael Myersa i slične likove koji su bili popularni u hororcima osamdesetih. Ima i osjećaj za stajling, prepoznatljiv outfit! Navukao je medvjeđe šape na noge. Dakle, on „šljapće“ po snijegu s tim nožicama i ubija ljude usput, te hrani vukove njihovim leševima.

    Poput Myersa i on dolazi iz nesređene obitelji. Imao je očuha luđaka koji ga je mlatio i činio sve da tokom odrastanja jedan mladi, potencijalno pomračen um, krivo klikne i proradi punom parom u svoj svojoj poremećenosti. Kreativnosti mu ne fali. (Npr. zamka koju je napravio kada je mrtvace poslagao oko vatre da simuliraju žive ljude i zavezao sebe kao da su ga tobože zarobili.)

    Teško je dokučiti što se događa u umovima ljudi, pogotovo pomračenim, ali eto, u zbrčkanom Calebu postoji ljubav prema slušanju priča. Možda da je očuh pričao priče kao normalan otac, umjesto da ga je batinao i mučio, možda bi Caleb izrastao u uzornog trapera i graničara.

    Tok radnje mi se jako svidio. Krenuli smo u priču s grupom ljudi koja ima cilj pronaći i ukloniti ubojicu. Naravno, kako priča ide dalje, leševi iskaču iz svakog kantuna, a broj članova grupe se smanjuje. Dodatna intriga je Johnatanova sudbina. Vidimo da je manijakov zarobljenik, pitamo se zašto je pošteđen, što će mu sad taj luđak napraviti, hoće li Zagor i co. stići spasiti njegov život. (U onako jezovitoj atmosferi imao je izglede 50/50.) Dio s Golgotom mi nije bio toliko uzbudljiv, ali i on ima smisao. U pola radnje, kada pomisliš da morbidnije ne može biti, eto ti čitavog sela u kojem ne znaš tko je bolesniji od koga. Dobili smo društvo koje je iznjedrilo Caleba, vidjeli smo plodno tlo na kojem jedan potencijalni manijak može postati baš pravi manijak.

    D'Arcangelo mi je jako dobar. Možda su face ljudi malo zblenute, ko na lutkama na napuhavanje. Bez obzira na to, njegov crtež mi ovdje djeluje kao nešto novo, svježe, drugačije, što se dobro poklopilo s istim takvim scenarijem. Generalni dojam o ovoj epizodi mi je također u tom tonu - odskače od onog što smo navikli gledati i baš mi je to pasalo.

    09.09.2018
    14:35:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Jeziva atmosfera do samoga kraja. Pejzazi hladnog severa fenomenalno docarani. Zao mi je sto se Caleb u drugoj svesci ne pojavljuje kao gospodar vukova. Kao da je zaboravio na svoje stare drugare, a i vukovi na njega pa je sve morao sam. Grad ludaka u Golgoti je bizarno iznenadjenje, ali se nekako dobro uklopilo u pricu.

     

    Ocena za scenario je niza iskljucivo zbog katastrofalno loseg pocetka. Uvod je bolno nevesto napravljen i citanje je predstavljalo pravu patnju. Po prvi put sam pao u iskusenje da prekinem citanje Zagora i vise nikada ne uzmem u ruke ovaj strip. Srecom, hrabro sam nastavio i hrabrost se isplatila. Druga sveska mi je tako dobro legla da sam zaboravio sve patnje citaoca sa pocetka i, cak, nisam ni primecivao koliko me u pocetku crtez nervirao. Ovoj avanturi trebalo je na kraju pocetak potpuno izmeniti.

    27.12.2018
    16:47:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 1, 5

    Ova epizoda podsjeća na slučajeve iz svijeta filma kada dobiješ novac da napraviš triler B kategorije. Međutim, ne uspiješ to napraviti, ali uspiješ napraviti horor C kategorije... Tako otprilike tumačim ovaj strip.

    19.06.2019
    17:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    04.08.2019
    15:52:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    21.01.2020
    14:21:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Lovci na krakene
    Kod: DRGN LIB 10a,b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 24.2.2020. 20:22:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 485
  • Crna Munja
    Kod: KT VG 28
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 24.2.2020. 0:42:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 387
  • Preko praga
    Kod: DD VEC 19
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 22.2.2020. 20:27:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 689
  • Tajna odsječene ruke
    Kod: NR LIB 1b
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 18.2.2020. 23:57:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 696
  • Star Wars: Priče Alana Moorea
    Kod: SW MRV 1
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.2.2020. 23:34:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 842

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2242
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1689
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1500
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1465
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1372

Aukcije

Forum