Opsjednuti

Zagor

ZG SD 7/8 | 188 str.

Zagor dobiva pismo od zapovjednika Fort Bentona, pukovnika Thompsona, u kojem ga moli da hitno dođe u utvrdu jer mu je potrebna njegova pomoć. Zagor i Chico odlaze do utvrde, a putem ih napadaju inače mirni ljudi. Kad napokon dođu do utvrde pukovnik Thompson tvrdi da nije poslao nikakvo pismo i daje strpati Zagora u zatvor. Neke čudne stvari se događaju u Darkwoodu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 4

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*7

S*6

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Osvajači
    ZG HO 2
  • Alhemičareva senka
    ZG HO 3
  • Opsjednuti
    ZG LEX 350
  • Sjena alkemičara
    ZG LEX 351
  • Krivotvoritelji
    ZG SD 7
  • Opsjednuti
    ZG SD 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli invasati
    ZG SR 343
  • L'ombra dell'alchimista
    ZG SR 344

ZANIMLJIVOSTI

  • Zbog preskočenih 20 epizoda i preslagivanja Slobodna Dalmacija je izbacila jednu naslovnicu a broj 8. «Opsjednuti» je izašao na 142 stranice s tim da je izbačeno 12 stranica originalne priče, što se na nekim mjestima može primijetiti.
  • Horus je u svom broju 3 objavio originalnu naslovnicu s pripadajućom epizodom.
  • Jedan od posljednjih radova Franca Donatellija na Zagoru.
  • U epizodi «Krivotvoritelji» na 63. stranici na kojoj počinje epizoda vezana s «Opsjednutima» greškom piše naslov «Krivotvoritelji» koji ima veze s radnjom epizode prije.
  • U epizodi se spominju znanstveni nazivi za čaplju Ardea Herodias, i sokola Falco Peregrinus.
  • Drugi Zagorov susret s Hegelom von Axelom poznatim još kao i Vatreno Oko, prvi je bio u ZS #620/622.
  • Pojavljuju se Drunky Duck i Tonka.
  • Postoje i Fort Benton i Fort Nash, samo što je prvi u Montani a drugi u Tennesseeu.
  • Gromobran je izumio Benjamin Franklin 1753. godine.
  • Radioaktivnost je otkrio Henri Becquerel 1896. godine.
  • Nakon ove epizode, slijedi «Nestali istraživač» i počinje nova era Zagora.

Nedjeljno popodne u Darkwoodu… U zraku se osjeća miris proljeća. Zagor lijeno leži na krevetu i razmišlja kako je život lijep. Nitko ne pravi probleme, lijepo je vrijeme, tratinčice mirišu. Svi darkwoodski alkoholičari su postali apstinenti, pa šverceri nemaju kome prodavati svoj napitak čudotvorni. Kod Indijanaca je postao u zadnje vrijeme popularan kult Boga lijenosti, pa im se ne da otkopavati ratnu sjekiru. A ionako se ne sjećaju gdje su je zakopali. Bijelci su načuli da je američki senat donio zakon o pravima rasnih manjina, pa sada čuvaju Indijance kao zjenicu oka svoga na dlanu. Mada nitko u Darkwoodu cijelom travu ne puši, mir je u svakoj duši.

Ah, idila, idila…

No kotač vremena je nesmiljen, lagano poput vihora ali temeljito poput temeljitog Švabe gazi sve ispred sebe. Prirodni slijed se nastaviti se mora, te nastupa noćna mora. Lagani Chicin geg s natruhama nečega filozofskoga donosi probleme. Idili je kraj.

Sunce je zašlo. Tratinčice ne mirišu više. Težak je zrak. A Zagor naglo postaje pesimističan. Neotesani časnik šalje poruku, a to je tipični klišej koji nevolje nosi. Drhtaj žilice malene na sljepoočnici našega junaka, odaje nam da je proradilo čulo šesto. Nešto se događa, i nije lijepo. Misterij se nastavlja na misterij. Pomalo maloumni Meksikanac odjednom latinskim zbori, ali to nije sve! Jer ako okrenete stranicu, i Indijanac u službi vlade SAD-a počinje mekoputno latinski pričati. Zar je vrag ušao u priproste duše ljudi šumskih? Ili Chico i Drunky Duck ne dolaze više na seminare: «uspješno se nosite s demonom alkohola» koje mudri Mnogooki vrač vodi. Ah, zbunjen sam čitalac ja, ali i Zagor, jer je u glavi košmar. Čulo šesto, ne radi baš često, a eto sada zbunjuje misli s latinskim, junaka našega. Putem ga napada inače mirni farmera par. Još i užas ženu kada vidiš, ima prekrasno amajliju oko vrata, ali da se barem za nju to reći može. Do utvrde dolazi, ali opasne hice oko glave mu šalju, a rata pas tvrdi da ga pozvao nije. Po tko zna put koji, Zagor u tamnici završava. Suludi rata pas odlazi u Indijanaca pokolj. A mirne drvosječe s jahačem apokalipse obilaze plemena okolna. Od krvi crveni, na Darkwoodsku pozornicu se spustio zastor. Razum je poput preplašenog dječačića pobjegao, nastupilo je rata ludilo. Maske su pale, nastupio je rata bog - Ares.

U čitatelja se pitanja nameću: Što se to dogodilo? Zar je Zagor opet završio u Hellingenovoj dimenziji?

Kao kod genijalnih otkrića mnogih, rješenje misterije dolazi pod Morfejevim okriljem - u snu. Sanja Oko Vatreno i odsjaj pehara Hugbertova. Prekrasnog sjaja s amajlije se sjeti. Odluči da Chico i hrabri Sidney do Mohawka sela nastave da bi upozorili Tonku što sprema mu se. On odluči otići do duhova doline, mjesta gdje Hegelov laboratorij nalazio se. U priči s Pequotima saznaje da na mjestu planine negdašnje u kojoj je laboratorij bio stalno udaraju munje, i da se okolo muvaju neke prikaze čudne. Sada tek opažamo da cijelo vrijeme ove priče sijeva. Ubrzo saznajemo i zašto. Naime Zagor odlazi u dolinu duhova i pronalazi gromobran primitivni na mjestu gdje je nekad bila s laboratorijem planina. Pronalazi i stanovnike čudovišne duhova doline i ponovno pada u zagrljaj Morfejev.

Buđenje ugodno nimalo nije. Zagor saznaje da iza svega stoji Hegel von Axel koji čudom je preživio. Nikada nije Apolon bio, a sad je mutacija od njega napravila lik groteskni. U objašnjenju Hegelovom ima previše naprednih objašnjenja za to razdoblje. Naime otkrivena je radioaktivnost nekih 60 godina poslije. No recimo da je Hegel von Axel i uspio radioaktivnost otkriti, zaista su šanse male da bi joj nadjenuo ime takvo. Naime, Marie Curie je «skovala» radioaktivnosti pojam kad je otkrila Radij. Scenarist ni najmanje pazio na povijesnu točnost nije, i iako je sva ta radijacija zanimljiva, pretjerano je…

Sam lik Hegela von Axela je razrađen slabo. Nismo dobili priliku saznati više o njemu i njegovoj alkemiji. Ono što zanimljivo je kod njega, je da se naziva posljednji Norimberga alkemičar. Taj mi je Norimberg stalno nekako bio u glavi. Istražim malo i saznam da je to talijanski naziv za Nürnberg. A znakovito je da je Nürnberg jedan od najpoznatijih nacističkih gradova. U Nürnbergu su se njihovi skupovi održali mnogi. Mislim da to slučajnost nije. Zagorovi neprijatelji Nijemci mnogi, imali su aluzije nacističke, tako da ni von Axel pošteđen toga ostao nije. Njegov lik inače nije detaljnije razrađen i nekako je na brzinu smišljen a i na brzinu potrošen. Ostali zakinuti mi smo. Naša osjetila nadražena su, ali ništa od toga više. Dobili smo samo ljušturu praznu, da bit meke unutrašnjosti saznali nismo.

Poput Gilgameša, za besmrtnosti tragao je, al` okrutna sudbina se poigrala s njime. Pogodila ga je ironija njena, te postane zarobljenik pećine tijesne. A jadnik je možda od klaustrofobije patio. Na sve ove jade, Zagor odgovara drsko:

"Shvaćam te von Axel. Ni prije nisi baš bio netko.
Ali sad zbilja izazivaš gađenje.
"

Na ovu opasku drsku, von Axel se razbjesnio nije poput negativaca ostalih, nego je u suludom i pomalo svečanom tonu objasnio svoju osvetu. A ona je slična kao kod svih neprijatelja Zagorovih:

"Bit će to spektakl… tek tada ćeš ti umrijeti… kada vidiš krv i smrt u svakom kutku Darkwooda!!! To je moja osveta Zagore… Ti si uništio moj san, a ja ću tvoj!!!Ovdje nikada neće biti mira o kakvom si ti sanjao!!! "

Zagoru se zaista crno piše. Darkwood je utonuo u nasilje, von Axel kontrolira situaciju s umom svojim, Zagor je okovan poput Prometeja, čuvaju ga Indijanci mutirani… Tešku situaciju Burattini starim trikom razrješava, znanim kao Deus ex machina. Naime po tko zna put koji, Zagor kida okove željezne ( Pokidat ću lance sve!)… da parafraziram Mišu Kovača; u tom sam trenutku shvatio razliku između srebra i zlata tj. između solidnih i velikih scenarista. Dok se Burattini ne želi sitnicama zamarati, i naprosto objasni sve dodatnom snagom nekom, Boselli nam je u «Osveti Vudu» daje logično objašnjenje kidanja okova. No ovo su počeci Burattinijevi, pa se i oprostiti može.

No ono što se oprostiti ne može je Donatellija crtež. Ah, na umjetnost pljuje. Ljepotu bića ženskoga, pretvori u robijaša mutiranog. Chico svinja postade, a Zagor s ožiljkom lice. Karikaturist usudi se da umjetnost radi. Srozao sve je. Okoliša nema, tek par mrljica crnih, da bijelo ne bude sve. U srcu mom ubio je radost za epizodu ovu. Kao i inače za epizode mnoge. Ah, ah… Dotle majstor stari, od zanata Ferri godinama odolijeva. Poput hridi je, kritike ga zapljuskuju poput vala, ali on čvrst je, neda se. Posebno lijepa naslovnica je druga (na originale mislim), a nju eto Dalmacija Slobodna preskočila je. Ah, ah…

Bijaše ovo epizoda čudna, očekivah tada malo, a dobih mnogo. No godine čine svoje, i ne gledam više kao nekada. Novo vrijeme iskvari me, pa desetke ne pljušte poput dažda više.

Naprijed

ZG SD 6/7 Bijela Indijanka

ZG SD 09/11 Nestali istraživač

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ken2

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    U Darkvudu travu ne puše, al' pripali Poncho zato, i neka, jer recenzija dobra je ta. 
    Dakle, recenziji desetka, slabašna četvorka ostalo.
    04.05.2008
    15:31:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Meni osobno jedna od najdražih Zagorovih priča, možda i zato što sam tek počinjao čitati ovaj strip u doba kada je izašla. Šteta zbog stranica, ali valjda će to jednog dana Ludens ispraviti.I da, mislim da se onaj negativac zove Hagel, Hegel je jedan drugi...
    04.05.2008
    21:27:00 sati
    Pavel
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    6, 8, 7, 8

    Epizoda nije losa, svidja mi se kako se odvija radnja. kad sam zadnji put procitao pricu sjecam se da mi je bila dobra. tu je i jedan od zadnjih crteza donatellija koji nije ni priblizno dobar kao prvi njegovi radovi ali posto mi je dobar njegov stil i crtez onda ide i dobra ocjena.
    04.05.2008
    21:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 4, 8

    ovo je jedan od onih stripova sa jako dobrom idejom koja kasnije biva pretočena u jako loš scenarij. čisto sumnjam da bi i onih 14 stranica koje nedostaju bitno popravile dojam. burattini i ovdje pokazuje kako zaista ne zna dobru ideju pretočiti u dobar scenario, pogotovo kada je u pitanju povratak na scenu nekog od starih zagorovih nemezisa. najnoviji primjer za to je i ona zadnja priča sa mortimerom i krojačem. donatelli ovdje jako loš, vidi se da to više nije to. ferrijeve naslovice jako dobre.
    05.05.2008
    01:02:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Svidjela mi se ova epizoda, nije ništa lošija od prvog susreta sa alhemičarem.
    05.05.2008
    10:24:00 sati
    delboj
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Hahaha... dobili smo pravo malo osvježenje s ovom netipičnom recenzijom. Malo napušenosti i delirija nikad nije škodilo, hehehe. Znači, dobra recenzija; samo bi ubuduće trebalo paziti na neke tipične gramatičke greške kako bi čitanje recenzije bilo još fluidnije;). Par riječi o samom stripu. Pa i nije tako loša ova priča. Ovakav tip priče baš nekako odgovara Zagoru od prije 20-25 godina. Da primjetim: ovdje se ponovno pojavljuje Burattinijev omiljeni scenaristički element - neizvjesnost i iščekivanje. Bure je onda bio dobar. Zbilja ne znam što mu se dogodilo poslije. I "Paukova mreža" se nikako ne može uspoređivati s ovim jer je ta epizoda s Krojačem puno gora od ove. Zašto? Zato što će kod mene uvijek bolje proći i neambiciozne, jednostavne epizode koje imaju glavu i rep, nego one s takvim sumanutim i nelogičnim scenaristikim riješenjima da čak vrijeđaju inteligenciju moje mačke. Po meni je ovo sasvim solidna i zabavna priča.
    05.05.2008
    14:49:00 sati
    Inferno
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Uff, citao sam ovu epizodu u Horusovom izdanju sa svim stranicama i sjecam se da me je razocarala. Zatim sam ponovno procitao epizodu Vatreno Oko (prvo pojavljivanje Von Hagela) i zakljucio da je i ono bilo lose. Meni je on totalno slab, neuvjerljiv lik. Donatelli mi inace nije los, ali i ovdje je stvarno slab. Epizoda Kukci Ubojice mi je za ovu premija. Ponchova recenzija je super! :)))
    05.05.2008
    22:50:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Neznam šta van je ljudi, ovo je čista zabava.Vrlo dobra zabava.
    06.05.2008
    08:12:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 8, 5, 9

    06.05.2008
    08:30:00 sati
    Cherokee
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    pohvala recenzentu :)... loša kopija slobodne dalmacije i izbacivanje stranica dosta kvare dojam ove priče, ali inače je to jedna solidna prosječna epizoda koja podsjeća na staro doba zagora i najčešće probleme koje je rješavao.. šteta zbog izbačene naslovnice koja je najbolja od ovih.. epizoda će se pamtiti kao završetak jedne zagorove ere i skori odlazak legende donatellija i zbog toga je vrijedna pažnje..
    06.05.2008
    14:56:00 sati
    tomassi
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Ha!
    06.05.2008
    19:34:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 4, 7

    Pa meni je ova epizoda iz nekog čudnog razloga ostala u dobrom sjećanju. Je, priglupa je i naivna, ali postoji neka tmurna atmosfera neuobičajena za Zagorove epizode koja joj dodaje na vrijednosti. Tu prvenstveno mislim na ono kad Zagor mora koknuti onog starog prodavača i njegovu ženu (i to u njihovoj kolibi!), kako zajebano, a? Inače obično netko drugi ubije nevine žrtve, a Zagor stiže na svršeni čin, i onda glumi junačinu, ali ne ovdje, ne ne, ovdje on mora ukokati te ljude da bi preživio, a to je sranje. Veliki Zagor je prisiljen uprljati ruke krvlju da bi preživio, i to nevinih ljudi, svojih dobrih poznanika čak, a onda tek sranje postaje gušće; odjebu ga u utvrdi, sreće one sjebane Indijance u napuštenom selu, drvosječe ga zamalo rascopaju sa sjekirama, rat kuca na vrata, Hagel Von Axel je živ i luđi nego prije, a gromovi i munje paraju crno nebo, i sve je gore i gore. Šteta samo da kraj nije bolji, i naravno crtež.
    07.05.2008
    04:14:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    jedan od onih zagora koje ne čekaš jedva stavit na policu al zaboraviš radnju vrlo brzo.recenzija za 5!
    07.05.2008
    21:45:00 sati
    fred perry
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Ne znan za vas, ali meni je ovo jedna super epizoda iako je Donatelli podbacio, jedino što mi smeta je kad zarobi Zagora, ne ubije ga nego se prepie s njin itd,itd, Naslovne savršene!
    11.05.2008
    14:03:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 69%

    7, 8, 5, 9

    Vrlo dobra epizoda, možda čak i odlična (nisam jos odlucio :)) iako mi nije u dobrom sjećanju. ponajprije Zbog slobodne dalmacije koja je prosirila drugu epizodu na 144 stranice izbacivsi tako trecu epizodu koja je izasla u italiji :(, te zbog Donatellija koji je katastrofa crtač. Ako ništa drugo, Ferri rocks!
    13.05.2008
    18:43:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    .,pričas je fakat dobra.,bila mi je jedna od prvih koje sam pročitao., .,crtež užas, ko i uvijek kad on crta.,., pohvale recenzentu.,jedna od najzanimljivijih recenzija koje sam citao.,
    16.05.2008
    19:00:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 40%

    4, 3, 4, 7

    Kriminalno. Što je Burattiniju bilo dok je ovo pisao (a pogotovo dok je pisao kraj) vjerojatno ni njemu samom nije jasno. A krenulo je sasvim zadovoljavajuće, ono haos u Darkwoodu i sveopća prijetnja,Zagor na rubu živaca ali kraj je totalno razočaravajući.Zagor jednostavno polomi okove kojima je vezan a grom odjednom pobije čitavo pleme.Da ne govorim o objašnjenju kako je Axel mogao kontrolirati ljude na daljinu - fragmente kamena u koji udara grom raspodijelio je naokolo i na taj je način mogao vidjeti što ljudi rade. Pa čekaj malo tko to pravi budale od čitatelja?WTF!!Aj da je napisano krajem 70-ih, ne bih se bunio ali ovako...Donatelli kriminalan, a ne pomaže mu ni očajan tisak SD ovog broja.
    24.05.2008
    17:06:00 sati
    Aco
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Solidna prica! Zagrijavanje pred Nestali istraživac! Ugrijali smo se i moremo na sjeverni pol! :)Što se tice crteža, Donateli i nije toliko loš...Posebno dobro mi je nacrtao atmosferu kad se Zagor bori s prodavacem i s drvosjecama...Bravo za Bureta! Bis!
    15.06.2008
    23:27:00 sati
    Raga
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Nekakav jadni prosjek s užasno lošim Donatellijem (koji je inace dobar bio) i odlicnim Ferrijem.  Debilno kidanje okova iritantno do bola jest.  I nema se puno što reci više, sve ubrzo zaboravljeno bit ce.
    29.06.2008
    17:18:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    izvrsna priča!!!
    19.09.2008
    23:21:00 sati
    Deva
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Dobra mi je ova priča. Recezent je rekao istinu, ali gledam ja kroz prste.
    16.11.2008
    11:46:00 sati
    cibalia
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedan od mojih prvih Zagora i jedan mi od najdražih i najupečatljivijih zbog te debele hrbati. Godine 94' kada ga je izdala SD, tada kao balonja od nekih 7 godina - doba u kojem sam svaku narednu epizodu nestrpljivo iščekivao, događaje i zanimljivosti o starim epizodama iz Zlatne Serije sam mogao jedino saznati od jednog dosta starijeg poznanika koji je tada još čitao Zagora. I kada bih nabavio neku priču iz ZS, to bi uvijek bilo u djelovima - bez početka, sredine ili kraja priče, pa sam mogao samo maštati što se ustvari dogodilo u tim epizodama. Ali, mislim da u tome i jest bila čar svega toga, svaku epizodu sam puno više cijenio i gledao na drugačiji način. Pa nisu me ni zamarale stvari, koje tada nisam ni znao kao što su izbacivanje cijelih 14 stranica ili jedne naslovnice. Sada je nevjerojatno jednostavno doći do bilo koje epizode u bilo kojem trenutku i ta magija "iščekivanja što će se dogoditi ili što je bilo" nažalost više ne postoji.
    27.12.2008
    08:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Naslovnice su strava, priča i crtež su podjednaki i dosta su dobri. S.D. izdanje na 144 strane sa 12 preskočenih strana ni danas nisam shvatio ali nema veze jer imam i Horus izdanje tako da imam sve strane i onu naslovnicu. Stvarno se pitam kako im je to izdanje palo na pamet i zašto sa izbačenim stranicama?
    09.01.2009
    18:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Zanimljiva epizoda sa elementima horora (koje osobno obožavam u Zagoru). Čitajući početak priče odmah sam stekao taj mračni dojam, jasno mi je bilo da se nešto jako loše sprema nad Darkwoodom. Odličan je dio kada vojnici pale utvrdu, te kada stari Sidney usred noći primijeti čudno ponašanje svojih drugova. Pokušao sam se staviti u njegov položaj i moram priznati, nije mi bilo baš ugodno. Crtež je katastrofalan, no usporedivši ga sa Gambinim i sa Chiarollinim, ipak sam mu dao šesticu, jer onako loš nikako ne može biti. Naslovnice su predivne, posebno ona, nažalost izostavljena, al ni naslovnici "Opsjednuti" apsolutno ništa ne fali. Ova mi je epizoda vrlo dobar uvod u jednu od najboljih epizoda Zagora objavljenih do sad, koja počinje sa "Nestali istraživač" (jedna od najboljih, dakako poslije "Atlantida").
    22.02.2009
    18:28:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    07.05.2009
    00:47:00 sati
    Brdar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    odlična epizoda
    27.05.2009
    19:23:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    08.06.2009
    10:04:00 sati
    Ferri
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Prva prica sa Von Axelom mi je bila bolja od ove, ali ni jedna ni druga nisu bash ko zna sta. Oba puta je po meni prica obecavala vishe ali dobismo manje od ocekivanja.
    14.08.2009
    18:54:00 sati
    bitola
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 9, 7

    Prica je imala potencijala, medjutim Vatreno Oko je po meni vise jedan protivnik za Kapetana Mikija. Nekako ga ne mogu uzeti zaozbiljno.

    10.01.2010
    07:21:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    04.01.2011
    16:04:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Jedna jako interesantna priča.

    17.02.2011
    21:09:00 sati
    split85
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Šteta da su izbacili stranice i usput je li to Poncho bio pjesnički raspoložen?

    22.02.2011
    19:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    27.03.2011
    23:58:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Epizodu ću najviše pamtiti po odličnoj atmosferi i strašno zajebanom početku. Kakva je to neizvjesnost bila, što se događa u Darkwoodu? Znanstveno-fantastični kraj je nešto slabiji ali tada na to nisam obraćao pažnju. Danas stvarno fale ovakve tajanstvene epizode. Donatelli je na nekim mjestima uspio dočarati atmosferu ali nije to to. Triba je Ferri crtati.

    04.04.2011
    17:00:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Ah, morao je Burattini zaključiti stvar sa Axelom kad je Pezzin sve sjebo s onim zadnjim citatom u epizodi kad se prvi put pojavio. Sama radnja nije loša, crtež solidan, naslovnice dobre.

    07.05.2011
    18:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Uzbudljiva i veoma dobra priča. Izvrstan crtež majstora Donatellia!
    23.06.2011
    18:43:00 sati
    macca1985
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ovo nije nimalo lose kao prva pojava ovog Hegel von Axela, niti kao sto vecina forumasa ovdje tvrde. Na mene je ovo ostavilo utisak "28 Days Later", Zagor version.  Odjednom su svi stanovnici Darkwoodua pobudalili, i bez razloga napadaju ljude, i ubijaju.  Donatelijev crtez je uvijek bio, i uvijek ce biti, sto puta bolji od Gambinog, tako da u tom smislu, ovaj dio ove price je bolje nego "Dolina Duhova/Vjecno Covjek".  Sada, u vezi scenarija, ova je ipak bolja; prva sveska i po je odlicna, pogotovo ona mracna i misteriozna atmosfera, gdje Zagora ide okolo i ne moze da razumije sta se u stvari desava, i zasto su svo poludili.  Taj dio je super!  Onda se pojavi von Axel, i nivou scenarija malo odpade, ali ne previse; ipak ovdje ima dosta tenzije i dobrih momenata.  Jedina steta je to sto je Slobodna Dalmacija skroz masakirala onu drugu svesku, "Opsjednuti", koja je, iako je bila 144 stranice duga, falila dosta stranica, i to je bilo ocito kad sam je citao.  To je kao da sam gledao neki stari film u kinu, i onda film pocne skakat okolo, i napred, jer mu fali neki vazan dio.  Ali sve ostalo je vrlo dobro, pogotovo ona zadnja naslovnica, "Alhemicareva Senka", koju SD uopste nije ni objavila.  Nadam se da ce Ludens jednog dana ovo da popravi, kad bude izdao ovo u Extra ediciji.

    07.07.2011
    00:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 65%

    8, 5, 6, 8

    Priča dobrog potencijala i odlične atmosfere upropaštena kriminalnim scenarističkim rješenjima od kojih su me najviše naživcirale pretjerano opširne rečenice u obliku dimnih signala.

    23.08.2011
    04:17:00 sati
    konj87
    uredi
  • Matt Nurdoo

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    To kasapljenje je napravljeno zašto što prethodna epizoda Bijela indijanka u SD izdanju počinje od prve stranice stripa, a u originalu na sredini zadnje od čuvenih 20 preskočenih epizoda.

    28.09.2011
    14:31:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Atmosfera je dobra, ali ubila me SD sa izbacivanjem stranica i Burattini sa svojim rješenjima.Donatelli mi je uvijek bio drag, ali ovo mu je jedan od slabijih radova. Šteta...

    01.02.2012
    11:19:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    21.05.2012
    11:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jedna od omiljenih!

    10.06.2012
    17:51:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    9, 4, 7, 10

    Idealna priča za 10-12 godišnjake i vjerojatno sam i ja u to vrijeme u njoj uživao. Donatelli je ovdje i mene malo uspi oraočarati. Ocjena ide samo za sd8.

    31.08.2012
    12:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 49%

    7, 4, 3, 7

    07.01.2013
    18:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Zabavna priča, bolja od prvog Hegelovog pojavljivanja. Najbolji je dio početak, gdje se još ne zna što je pošlo ukrivo u Darkwoodu i obračun s trgovcem i njegovom ženom (mislim da je tu SD sasjekla par stranica). U rubrici Pošta dobijamo i odgovor zašto je onih 20-ak epizoda bilo preskočeno - čini se da SD nije mogla dobiti autorska prava.

    Donatellijev crtež sjajan, puno bolji nego u Riječnom duhu, samo ga ovdje upropaštava grozomorni blijedi otisak. Naslovnice dobre.

    02.09.2013
    15:25:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 6, 10

    Način na koji je "Slobodna" iskasapila ovaj strip je brutalan čak i u usporedbi s Dnevnikovim nedjelima, iako ne vjerujem da bi i sve stranice puno pomogle na uvjerljivosti. Zaplet je odličan, u rangu najboljih Zagorovih horor epizoda, ali kako priča odmiče, sve se više čini kao da su scenarij pisali oni nesretnici Canzio ili Pezzin, čije priče je ova ujedno i nastavak. Naslovnice odlične (pogotovo druga), ali čak nam je i to "Slobodna" uskratila. Donatelli puno lošiji nego prije.

    10.11.2013
    11:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Jednom procitati, to je to i nista vise. Nije lose pocelo,mada su poneke rupe uocljive . Scenario je vec poceo opadati, a od pojave Hegel v. Alex'a, je potonuo . Uzasno izvedeno. Crtez,steta sto Ferri nije do kraja.

    07.04.2014
    23:10:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Ovo je bio moj prvi Zagor kojeg sam imao i pročitao,mislim na Horusovo izdanje.Znam da priča nije bogznašta pa su ove ocenne zbog velike nostalgije.

    23.09.2014
    13:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    u svakom slučaju bolje nego prvi susret Zagora i alkemičara

    Donateli malkice podbacio u prvom dijelu,od susreta sa drvosječama je dobar

     

    10.02.2015
    11:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Puno bolje nego prvo pojavljivanje Von Axela, upravo zato jer se ovdje spominje na malom broju stranica a barem meni je priča zanimljivija bez njega. Kao negativac mi djeluje neuvjerljivo unatoč svom izgledu, recimo da bi Hellingen bolje odgovarao kao glavni pokretač svih događanja sa opsjednutim ljudima. Počelo je kako se samo moglo priželjkivati, već kod susreta sa ranjenim indijancem u šumi započinje zaplet pun pitanja koje traže odgovor, pogotovo kada se pokaže istinitom tvrdnja umirućeg da su se inače miroljubivi i prijateljski nastrojeni ljudi pretvorili u krvožedne ubojice. Legendarna scena je ona u utvrdi Fort Benton kada tijekom noći opsjednuti vojnici vođeni nekom nevidljivom silom ustaju iz kreveta i kada jedan od njih iskače sa nožem u ruci spreman da ubije dobroćudnog Sidneya. Zadnji dio sa dolaskom u Dolinu Duhova je najslabiji i tu priča lagano pada jer imam dojam da je ranije nego što treba otkriveno tko stoji iza krvavih događanja u Darkwoodu. Zagor je zbog sna uspio sve povezati ali za veću neizvjesnost bi bilo idealnije da je glavni krivac otkriven tek onda kada je kao zarobljenik pao u njegove ruke. Malo slabiji kraj neće puno pokvariti ukupni dojam ali stoji da se moglo to i bolje izvesti.

    Donatelli je slabiji nego inače, osjeti se pad kod njega pogotovo kod crtanja Zagora ali više od toga mi je zasmetalo što je SD izbacila neke stranice. To mi je neshvatljivo jer su ionako u taj broj utrpali dosta više od redovnih 96 pa je tako moglo ići sve kako treba.

    08.04.2015
    11:30:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    27.01.2016
    20:53:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    08.06.2016
    07:25:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 55%

    6, 3, 7, 7

    Eh, sad, SD zbog izbacivanja stranica remeti ocjenjivanje. Vidjelo se da se nešto preskače, ali mislim da je to najmanje rađeno na kraju i da teško može promijeniti dojam da je kraj zbrzan. Svi su svjesni da je djelovao Zagor "tamo odnekud" i vojnici se pitaju gdje su sad, šta je bilo... slično kao u onoj epizodi kad su Doc i traperi pod magijom.

    Epizoda odlično počinje i zaista joj kvaliteta, zbog Burattinija, opada kako stranice prolaze. Zanimljivo, naziv i naslovnica drugog broja ove epizode su čisti spojler i to utječe na čitatelje. Znali smo da su vojnici opsjednuti čim je Zagor primio pismo. 

    Von Axel mi je bezvezan negativac, kako netko kaže više za Kapetana Mikija, a ova Burattinijeva objašnjenja kako on djeluje su mi se smučila. Dugme stavljano za pojas... ma fuj. Jadan je i način kako su poginuli preostali članovi onog ludog plemena. A, naravno, morali su poginuti svi jer je to tako u Zagoru, zadnje što pamtim je iz Zagor kolor 2 kad su morali poginuti svi ludi Indijanci.

    Šteta, mogla su se izabrati bolja rješenja. 

    01.10.2016
    12:01:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Za ovu sam epizodu ipak nekako emotivno vezana jer sam je čitala kao dijete i tada mi je bila nešto predobro. Pročitala sam je 20 godina prije nego prvo pojavljivanje Vatrenog Oka i pitala sam se kako tek ta prva mora biti dobra. U međuvremenu sam odrasla... I na moju štetu tek sam kao odrasla pročitala prvi dio. Umjesto u dobu kada sam stvarno mogla uživati u njoj.

    Prvo pojavljivanje ima dječji domet, ali u tom kontekstu stvar drži vodu i sva djeca ovog svijeta do 10 godina imaju moju najtopliju preporuku. Vjerujem da neće zažaliti.
    Ova epizoda, ima tako nagli skok iz jako dobrog u totalnu neozbiljnu smijuriju. Totalna nekompatibilnost zla koje je pogodilo Darkwood i onoga koji je to prouzročio.

    Pogledajmo malo količinu krvi koja je tu prolivena i koliko su ti događaji brutalni. Miroljubiv bračni par zaklao nekoliko Indijanaca, vojnici poklali "neopsjednute" kolege i zapalili utvrdu, drvosječe sjekirama poubijali indijansko selo uključujući i djecu. To su jako ozbiljne stvari. Krv na sve strane.

    I tko je za to odgovoran? Von Axel, jedan totalan ridikul, kalibar negativca kojeg je teško ozbiljno shvatiti. Čami u špilji i glupo se kesi.

    Doduše, već kod otkrića kamena kao povoda ludila je otišlo pomalo u trash, ali barem nije izgubilo na zanimljivosti. I dalje sam napeto iščekivala što će se dogoditi sljedeće i kada će se otkriti tko je smutio ovu kašu. Onda se pojavi on :"Hahahaha... Uništit ću tvoj san Zagore. Hahahaha Mir u Darkwoodu neće postojati... Hhahahaha". Baš je sve razvodnio. Ja, Hagel, sjedim godinama u pećini, proizvodim nakit i remenje. A vojnici koji će ga nositi nikad ne skidaju hlače, pa ni kad na kurve idu. Ne kupaju se. Ili se peru skupa s odjećom jer tako štede na sapunu.

    U ovoj se fazi Donatellijev crtež dobrano pretvorio u karikaturu i ima mnogo grešaka u proporcijama. S druge strane, sklonost da crta iskešene zube i razne grimase pomogla mu je da opsjednuti zbilja izgledaju zbrčkano u glavi s uvjerljivo izluđenim facama. Atmosfera je također dobro pogođena. Munje koje sijevaju nebom, crna gusta noć, kobni pritisak u zraku...

    Naslovnice nisu loše, ali je Slobodna Dalmacija objavila samo jednu. I to onu manje atraktivnu.

    08.01.2018
    18:26:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Zaplet veoma dobar, dijalozi sasvim zadovoljavajuci, crtez takodje. Odlicno napravljena mracna atmosfera, zapleti nepredvidljivi, akcija veoma dinamicna i brutalna, kao u dobra, stara vremena. Fon Aksel je bio samo figura koja zatvara poslednji cin, sasvim dovoljno sa njegove strane, a i za koncepciju price. Naslovnice medju naboljima u ediciji stripa Zagor.

     

    Zamerka ide na racun crtanja lica Zagora i Cika na oko 10% slika, sto je neobicno. Kako to da ilustrator nije ispravio drasticne propuste na pojedinim crtezima?! Druga zamerka, koja snizava ocenu za scenario, jeste apsolutno trula motivacija glavnog negativca za grozomorne i masivne zlocine. Jedini motiv ispade "Osveticu ti se, Zagore!" (?!!!) Prde metla.

    21.07.2018
    00:59:00 sati
    Batacele
    uredi
  • ray_barone

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    Katastrofa.

    A počelo je obečavajuće, napet početak, dizanje tenzija, jako dobar uvod u priču i onda izbacivanje stranica u SD (zašto?) i šlag na torti, totalno zbrzan, bezvezan i nelogičan kraj. Upropaštena je priča koja je imala toliko potencijala. 3/4 stripa priča i scenarij su skoro za 10, kraj je za 0.

    Crtež ne pomaže u cijelom paketu, Donatelli loš.

    Šteta što nismo dobili drugu naslovnicu, prva je prosjek, propuštena je puno bolja.

    Odgovornom u SD ocjena -1 za cijelu blamažu sa izbacivanjem stranica.

    19.10.2018
    12:47:00 sati
    ray_barone
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Loše. Čak se i Donatelli ne pretjerano dobrim crtežom uklopio u sivilo priče. Hegel von Axel jedan je od neuvjerljivijih Zagorovih neprijatelja.

    18.06.2019
    11:04:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    21.01.2020
    14:09:00 sati
    goghy
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Dosta loša priča.Nisam nešto naročit oduševljen zapletom,ni onim kamenjem,ni mogućem sukobu vojnika i indijanaca.Promašen povratak tog Hegela.
    Chico i dio sa Drunky Duckom i sokolom je bio najbolji dio priče.

    01.08.2021
    11:28:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 6, 10

    Mislim da je ovo najlegendarnija recenzija na ovoj stranici. Genijalno je kako je recenzent sklapao rime poput Eminema. Stvarno genijalno.

    Početak priče je predobar, baš je nekako misteriozan i zbunjujuć te djelomično podsjeća na uvod u Demone Ludila. Jako je lijepo izgrađena cijela atmosfera priče sa nekim čudnim događajima.

    Na vrhuncu priče saznajemo da se vratio ludi alkemičar Von Axel i donio nove nevolje za naše junake.

    Donatellijev crtež je, nažalost, samo sjena onog starog majstora koji nas je uveseljavao iz mjeseca u mjesec u tandemu s Maestrom Ferrijem. Neću biti toliko kritičan kao recenzent, ali stvarno nije najbolje nacrtana epizoda.

    Ferrijeve naslovnice su genijalne. Jednostavno, genijalne. Baš je briljirao na ovoj epizodi.

    07.04.2022
    07:39:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    28.03.2023
    22:13:00 sati
    benx40
    uredi
  • trle

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    OK.

    29.03.2023
    00:42:00 sati
    trle
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Ovu bih epizodu razdvojio na dva dijela, tocno onako kako su i izasle u originalu, odnosno u extra seriji. Prvih 94 stranice je odlicno napravljeno. To s opsjednutim vojnicima i opcenito ljudima koji su poludjeli pa poceli ubijati je jako dobra tema za pricu. Ipak u drugom dijelu je doslo do pada razine napetosti. Nestala je sva ona misterioznost iz prvog dijela. Nekako cim je Zagor dosao na ideju tko bi mogao stajati iza svega toga, odmah mi je epizoda i pala u ocima jer mi je alkemicar bio los u prvom svom pojavljivanju, a ni ovdje nije ponudio puno. Nelogicno mi je bilo u trenutku dok Zagor sklapa mozaik, uskoci i alkemicar da ga nadopuni i kaze "zato su vrata utvrde i bile zatvorena". Otkud je on znao da je to Zagora mucilo ranije. Tu je Burattini htio zaokruziti pricu i dati objasnjenja na sve stvari koje su se dogodile kroz epizodu, ali bi bilo logicnije da nam je Zagor davao te zakljucke, a alkemicar samo da je potvrdivao. Zavrsnica je nekako mlaka isto. Uglavnom prica koja bi za prvi dio dobila ocjene oko 9, a za drugi nesto losije pa ispadnu takve kakve vec ispadnu u prve dvije rubrike.

     

    Treca rubrika se zna koja ocjena ide legendarnom Francu Donatelliju. Ma neka je ovo i losiji crtez nego inace kod njega, ali mnogi crtaci u svojim najboljim danima ne mogu biti kao Donatelli u svojim najgorim. :) Naslovnice: prva solidna, osmica, a druga odlicna desetka ->bit ce to devetka. :)

    03.01.2024
    15:40:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Sjene nad „Golden Baby“
        Kod: ZG LU 318/320
        Ocjena: 71%
        Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2205
      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1792
      • Hitroruki
        Kod: TX ZS 688/690
        Ocjena: 86%
        Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
        Autor: Koresh
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1777
      • Kalahari
        Kod: MN LIB 78
        Ocjena: 59%
        Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
        Autor: prozirna senka
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1770
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1724

      Aukcije

      Forum