Puni Mjesec

Zagor

ZG SR 534/636 | 288 str.

Povratak vukodlaka! Chico i Zagor pozvani su zajedno s doktorom Metrevelićem u zabačeni gradić Asher Mill da bi otkrili tko ili što je kriv za tajanstvena ubojstva, a koja nalikuju na krvoločne napade vukova. U istrazi im pomaže profesor okultnog Terence Clemons, no morat će požuriti jer s punim Mjesecom dolazi novi val ubojstava gdje nitko neće biti siguran! Tko je čovjek, a tko životinja?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Puni mjesec
    ZG LU 216
  • Krvavocrvena tama
    ZG LU 217
  • Ljudi i vukovi
    ZG LU 218
  • Pun mesec
    ZG VEC 66
  • Tama boje krvi
    ZG VEC 67
  • Ljudi i vukovi
    ZG VEC 68

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Plenilunio
    ZG SR 534
  • Buio rosso sangue
    ZG SR 535
  • Uomini e lupi
    ZG SR 536

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvijenac Joevita Nuccija, novijeg člana među Zagorovim crtačima!
  • Ovo je treći Zagorov susret s vukodlacima u pravom smislu riječi. Vidi LEX 86/87 "Zvijeri", ZG SD #61/63 "Tajna Fride Lang".
  • O vukodlacima vidi opširnije u tekstu "Dr. Metrevelić predstavlja: Zagor vs. Vukodlak".
  • Ovo je također četvrti susret s dr. Metrevelićem, kojeg prati glas stručnjaka za paranormalne fenomene i tajanstvena stvorenja! Zadnji put smo ga vidjeli u LU 131 "Ljudi s jezera".
  • Vukodlak je čovjek/životinja iz narodne predaje koji se može mijenjati iz čovjeka u vuka i obratno, a vjeruje se da jede ljudsko meso i pije krv. Iako nema dokumentiranih slučajeva ljudi koji se pretvaraju u vuka i obratno, postoje dokumentirani slučajevi ljudi koji vjeruju da su bili vukodlaci. Takvo uvjerenje, ali i dokumentirana duševna bolest naziva se likantropija – pacijent vjeruje da jest, ili da se pretvorio, u životinju i ponaša se u skladu s tim. Ponekad se naziva klinička likantropija da bi se razlikovala od njezine uporabe u folkloru. Unatoč njezinom porijeklu od termina za preobražaj na relaciji čovjek-vuk, ona se koristi za životinju bilo kakve vrste.
  • U ZS #612 "Noć demona" za Chica se dokazalo da je rođeni radioestezist, odnosno osoba osjetljiva na zračenja koja emitiraju drugi ljudi ili udaljeni predmeti, a čija se lokacija otkriva pomoću viska. Kretanje viska je instinktivna sposobnost nepoznatog porijekla, slična onoj kod životinje koje zemljotrese ili pomračenja opažaju prije nego što se dogode. Chicova osjetljivost će ovdje biti testirana i opovrgnuta.
  • Str. 78.-81., Burattinijevo povijesno predavanje o vukodlacima. Skandinavski vuk Fenrir, sin Boga Lokija; Hirpisorani su u antičkom Rimu obožavali idola u obliku vuka. U antičkoj Grčkoj Zeus je pretvorio kralja Arkadija u vuka i od njega potiču svi vukodlaci.
  • Od početka priče scenarist pokazuje tek dijelove tijela vukodlaka koji vrebaju, no lice vukodlaka pokazuje se tek na 87. stranici!
  • Pred kraj treće epizode vidimo odlično pretvaranje čovjeka u vukodlaka (vidi sliku niže) koja je me odmah podsjetila na jedan drugi kultni film o vukodlacima gdje je odlično bilo prikazan transformacija ("Zavijanje" Joea Dantea).
  • Pojavljuje se Tawar, vrač Tunicana iz epizoda LEX #57,58, te LEX #186/189 "Hellingen" gdje upozorava Zagora da je Hellingen živ, a potom ga ubija banda ubojica.
  • Ovu priču objavio je i M-comics: naslovnica 1, naslovnica 2. (op.ur.)
  • Youtube trailer ove priče. (by solar)
  • Ovdje možete vidjeti kako Joevito Nuccio crta Zagora. (by solar)
  • Ilustracije za priču slika 1, slika 2, slika 3.
    Evo i jedne Nucciove table u olovci. (by solar)

Kad čovjek dlaku mijenja…

Ovo je najvjerojatnije bila najočekivanija priča zadnjih par godina u Italiji, a i kod nas kod onih koji prate Zagorovu strip scenu. Ne toliko zbog nastavka prastare Nolittine priče o vukodlaku, nego zbog crteža Joevita Nuccija, jednog od novijih dodataka Zagorovom staffu. Neke table iz ovog stripa bile su izložene tijekom posjete Zagorovog staffa na CRŠ-u 2007. godine, a sama priča o tom stripu ide još od 2005. godine. Da, Joevito je tu priču radio oko četiri-pet godina, ne toliko zbog lijenosti i sporosti, već zbog toga jer čovjek očito i redovan posao (naime, po struci je arhitekt). Ukoliko ste mogli prolistati ili pročitati ovaj strip, na vama je da procijenite koliko je zapravo dobar kao crtač.

Napomena; budući da sam strip htio obraditi i dokumentaristički, osvrnuo sam se na nekolicinu ključnih scena koje su važne za praćenje radnje. Stoga, ukoliko niste čitali strip, možda je bolje da preskočite recenziju zbog izrazitih spoilera!

Priča započinje lijepom uvodnom scenom ponad sela, u noćnom ambijentu, gdje pun Mjesec jedini svjedoči ljubavnim osjećajima dvoje mladih, djevojke Drew i mladića Martina. Zlokobna atmosfera polagano se spušta na dvoje zaljubljenih, te se oni u strahu počinju vraćati svojim kućama. Osjećaj jeze koji su osjećali u kostima i zraku, nije bio samo pusta tlapnja. Noć je iznjedrila još jedno od svoje djece i već kad je naša mlada i ljepuškasta junakinja bila nadomak spasenju, sve je završilo u tren oka. Sablasne oči, kandže dlakave ruke, lokva krvi i samrtni hropac djevojke. Sve ono lijepo ono što je moglo biti, ljubav, brak, djeca, obiteljska sreća, svega toga više neće nikada biti…

Burattini i Nuccio odlično odigraju uvodnu scenu, najavom jezivog i mračnog ambijenta koji se oslobađa kad je puni Mjesec visoko na nebu. Uskoro tu tragičnu scenu i mračne kadrove zamjenjuje vedra priča o Chicovim dogodovštinama u Damirburgu – naime, otvara se nova teretana u gradiću i Chico nasjedne na trik lukavog gazde. To je samo početak, budući da je Burattini za promjenu Chicu namijenio "važniju" ulogu u scenariju. Zapravo je lokalni učenjak Terence Clemons pozvao Chica zbog njegove paranormalne osjetljivosti za lokalizaciju nadnaravnog. Desilo se pet ubojstava, a svi su ubijeni u noći punog Mjeseca. Malo jest zbunjujuće zašto je Burattini išao testirati i onda OPOVRGNUTI pretpostavku o Chicovoj preosjetljivosti koju je Castelli ustanovio u "Povratku vampira"? Castelli je onomad tvrdio da su moći nadnaravnih bića, npr. vampira, najjače za vrijeme punog Mjeseca. Mjesečeve mijene također utječu na ponašanje raznih prirodnih pojava, ali i nekih navodnih ponašanja kod čovjeka. Nagađam da je neuspješnim eksperimentom htio možda natuknuti, baciti mamac čitatelju, da ipak u ovoj priči nisu u potpunosti u pitanju nadnaravne sile?

Vratimo se mi na dr. Terencea Clemmonsa, izvanredno inteligentnog seoskog intelektualaca. Uz dr. Metrevelića, za kojeg se već raširio glas vodećeg stručnjaka u sferi paranormalnog, prijespomenuti lik također daje priči realni ton, uz sav taj znanstveni pristup problemu. Već samim postavljanjem Chica na početku kao "važnog" lika, kao i znanstvenim raspravama Zagor, Clemmonsa i Metrevelića već negdje na polovici prve epizode, može nam biti jasnije u kojem smjeru će krenuti priča. Burattini je u nekoliko navrata Zagora već stavio u ulogu nekog lika iz detektivske proze (vidi "Demonska knjiga", "Povratak Krojača"), s vrlo dobrim sposobnostima dedukcije i logičnog razmišljanja. No ne tipa klasičnog Sherlock Holmesa nego npr. novog Sherlocka Holmesa iz filma Guya Ritchieja, gdje se osim svoje dedukcije izrazito dobro, čak štoviše odlično, snalazi u akcijskim scenama.

Nakon što svjedoče napadu "vukodlaka" u prvoj epizodi, ekipa kreće u istraživanje! Dobar dio druge epizode bavi se trojicom braće Rodan (Matt, Lui i Derek). Susreli smo ih na početku priče u sceni gdje možemo vidjeti tu poznatu ksenofobičnost zabačenih brdskih sela; ali i genetsku degeneraciju kroz obiteljsku liniju, kako to pojašnjava dr. Clemmons. Izrazito snažni, tvrdoglavi i zatucani, i time skloni provokacijama, svađi, i tučnjavi. Te fizičko-mentalne karakteristike lijepo su poslužile Burattiniju da izazove par konflikata koji se mogu razriješiti samo fizičkim obračunima ;)

"Jedan urlik, a mnogo vukova!"

Polagano stižemo i do treće faze, gdje će doći do iznenađujućih obrata i otkrovenja. Nakon bijega iz kolibe Rodanovih, potraga se premješta duboko u šumu. Tu su dr. Clemmons, Zagor, Chico, dr. Metrevelić, momak Martin s početka epizode i jedna kolateralna žrtva (mr. Clayton) koja će poginuti. Tko je ubojica, a tko je žrtva? Ima li i treće strane? I nama čitateljima kad se ovako postave likovi na scenu, postaje jasnije (čak možda vrlo jasno) tko bi mogao biti vukodlak. Kako bi to Sherlock postavio – "Dragi moj Watsone, kad eliminiramo nemoguće, štogod nam preostaje, koliko god nevjerojatno bilo, mora biti istina?" Možemo se opet diviti nenadmašnoj Zagorovoj logici, no tek nakon iznenadnih vizija starog prijatelja, vrača Tawara, otkrivenje može započeti!

Tematika vukodlaka ima dugu tradiciju u Zagorovim stripovima. Već davne 1977. Nolita radi svoju neslužbenu, slobodno prilagođenu verziju filma "The Wolf man" iz 1941. s Lonom Chaneyem Jr. (odnosno Čovjeka-vuka iliti Vukodlaka). Prvi vukodlak u serijalu bio je dr. Donald Stubb iz gorespomenute priče. Zaključak do kojega se dolazi kasnije u serijalu, točnije u Bosellijevoj priči je taj da je dr. Stubb obolio od likantropije koja je očito bila prenesena na njega s prve žrtve zaražene likantropijom, a tu prvu žrtvu ugrizao je vuk. Drugi pravi vukodlaci koji se pojavljuju u Zagorovom serijalu nazivaju se farkaskoldoi, a u službi su vampirice grofice Ylenije Varge (vidi tekst o vampiricama). Dolazimo i do treće vrste koja se pojavljuje u ovom broju, a to su vukodlaci prof. Terencea Clemensa koji je provodio eksperimente s izazivanjem likantropije pod hipnozom u brdskom gradiću Asher Mill. Oni nisu nadnaravna stvorenja poput farkaskoldoija, već je njihovo stanje likantropije izazvano drevnim čarobnim napicima. Transformacija također ovisi o Mjesečevoj mijeni, pun Mjesec. Sposobnosti ovih vukodlaka su: sposobnost mijenjanja oblika pod punim mjesecom, nadljudska snaga, ubrzana regeneracija, agresivnost. Srebro ga navodno može ubiti ako prodre dovoljno duboko, no zapravo je samo jako izdržljiv zbog brze spontane regeneracije. Ova vrsta vukodlaka zapravo je izazvana raznim eksperimentima na temu likantropije doktora Clemensa. Još jedanput se pokazalo da je nedostatak morala kod znanstvenika ozbiljan problem za zajednicu!

Transformacija vukodlaka

Joevito Nuccio rođen je u Chicagu, 2. srpnja 1970., od roditelja Sicilijanaca. Iako oduvijek zainteresiran za crtanje, nakon završetka umjetničke škole upisuje arhitekturu u Palermu, te 1999. nakon diplome počinje raditi kao arhitekt. Već mu se tijekom studija budi strast za stripom pa 1997. upisuje tečaj crtanja stripa. 2002. šalje prve radove kao samouki crtač, a tri godine kasnije (2005.) biva primljen u Zagorov staff. Od početka radi na Zagorovom scenariju od Morena Burattinija, koji biva objavljen 5 godina kasnije, u siječnju 2010. Kaže: "Nikad nisam ni sanjao da ću crtati stripove – ali uvijek sam htio crtati Zagora jer je on prema meni junak pair exellance, čisti heroj!" Ako je ovo zaista njegov prvi samostalni rad, moram priznati da ga je odradio odlično. Atmosferičnost, dojmljive akcijske scene gdje smo mogli vidjeti aktere u svim mogućim pozama, čist crtež; na prvi pogled vam možda i može ispasti samo kao jedan od oponašatelja Ferrija. Možda za Vernija to i možemo reći, no Nuccio je dovoljno svoj da mu možemo priznati njegov vlastiti stil. A i definitivno mu pristaju epizode mračnije atmosfere. Neke stvari zasigurno treba još izbrusiti (neke disproporcije likova u prostoru, jednolično i statičnost nekih kadrova, posebice ovih pred kraj u šumi), no za sve je potrebna vježba, iskustvo i količina nacrtanih tabli. Interesira me što će postati u budućnosti. Premišljao sam se koju ocjenu mu dati, i stao na vrlo jakoj osmici, no ne sumnjam da će ovaj izuzetno daroviti autor postati još bolji! Prema neslužbenim najavama s talijanskih sajtova, Nuccio se opet udružio s Burattinijem na priči pod radnim nazivom "I predatori" odnosno "Grabežljivci", na ukupno 160 stranica.

Priča možda i izgleda na momente prerazvučena, gomila akcijskih scena (koje i jesu relativno maštovite), a pred kraj je osjetno odugovlačenje otkrivanja glavnog krivca seciranjem poput Poirota, kao i iznenadnim mističnim vizijama i nejasnim proročkim frazama uzrokovanim punim Mjesecom. Ovaj treći tip vukodlaka najbolje je dokumentiran od svih prijašnjih, ima pregršt odličnih akcijskih scena s vukodlacima u svim pozama koje je odradio mlada nada Zagorovog staffa Juevito Nuccio. Vukodlak je instrument uništavanja kod kojega jedino možemo dobiti demonstraciju sirove snage, tako da su scene fajtova jednostavno nezaobilazne. Ima se još štošta reći o ovoj epizodi, no vjerujem da nije iznevjerila očekivanja fanova koji su je godinama čekali.

Zagor protiv vukodlaka

Prepirka s brđanima by Nuccio

Naprijed

ZG LU 214-215 Sjene u šumi

ZG SR 536/537 U potrazi za Zagorom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    ...ja...gledao sam u nebo...! Večeras ne mogu da skinem pogled s mjeseca...

     

    Dvoje zaljubljenih gledaju svoj gradić u noći punog mjeseca. ...Kažu da ljudi mogu da polude kada je pun mjesec!... A ja sam lud za tobom Dru...

    Ali ne zadugo. Neljudski urlik proleti zrakom. Od toga trenutka kadar postaje iskrivljen, perspektiva se mijenja, a izljev ljubav se pretvori u tjeskobu. Martin i Dru trkom stignu do kolibe, strah jenjava... ali samo na trenutak... Slika 1

     

    Nakon krvavog uvoda, Burattini nas vodi u gradić "Damirburg", koji neodoljivo podsjeća na Nolittine scenografije iz 70-tih. Nakon Čikovih neprilika, priča postaje zanimljivija, jer tu je naš stručnjak za vampire, vukodlake i slične nemani - doktor Metrevelić.

     

    Još prije nego što su naši junaci ušli u "Ešer Mil", na putu ispred njihove kočije iznenada pada stablo, a iz šume iskaču tri rđava tipa.

    Zanimljivo da je Zagor bio taj koji je prvi započeo tuču, osjećajući se uvrijeđenim što mu se ovi nisu ispričali.

    Sljedeće što jedan od trojice vidi jest Zagorova šaka u njegovom licu. Pa ko ne bi izgubio živce na takvo nešto. Potpuno razumijem bijes ostale dvojice braće koji nisu mogli ostati mirni na ovakvo ponašanje Duha sa sjekirom. Jer, on je taj koji bi trebao biti pametniji u ovoj situaciji, a ne tri divlje mrcine iz šume.

    Drugi od trojice ispusti sjekiru iz ruku (što pokazuje da nema namjeru ubiti Zagora) i kaže: ...Mog brata si iznenadio razmetljivče... ali mene nećeš!... Dobro mu je i rekao. Upadneš u tuđi kraj i onda ideš okolo dijeliti lekcije.

    I tek na kraju, nakon što se tuča rasplamsala, posljednji od braće ide sjekirom na Zagora! 

     

    Pred kraj prve epizode "Pun mjesec", imamo sekvencu u crkvi koja je posebno impresivno izvedena.

    Uplodao sam par kadrova... Slika 2, Slika 3

    Divlja neman ubija velečasnog kojemu ni križ nije pomogao, zatim Zagor dolazi u pomoć - prekasno, jedino može da spasi samoga sebe.

    Slika 4, Slika 5

     

    Burattini nas je s onim okršajem Zagora i braće Rodan odmah zaveo na djelomično pogrešan trag, tako da nije bilo lako pogoditi tko je vukodlak, a kamoli da ih je više.

    Posred "Tamnocrvene krvi" Metrevelić, Čiko i Duh sa sjekirom umalo da su skončali u lokvi vlastite krvi na farmi Rodanovih, da se vukodlak nije umješao! Ta krvoločna neman im je spasila život.

    Posebno mi se dopalo kada se Tavarov duh spustio s vječnih lovišta da pomogne Zagoru. ...Istina je u tebi...ali je moraš sam potražiti.

    Slika 6

    Scenarij teče jako dobro, Burattini čak nije previše inzistirao na svojim monolozima, bilo ih je tu i tamo, ali u dovoljno malim količinama. Još jedna zamjerka je Klemensova motivacija da pozove Metrevelića i Zagora; jedan je stručnjak za vukodlake, a drugi već desetljećima istjeruje pravdu po Darkvudu. Gdje mu je bila pamet kada je došao na takvu ideju. Ali dobro, ukupni dojam je vrlo dobar, dovoljno za jednu čvrstu sedmicu.

    Nuccio je zaslužio devetku. U sebe je apsorbirao Ferrijev stil iz zlatnih 70-tih, ali nije se zaustavio na tome, nego je krenuo naprijed u vlastitom, modernijem smjeru.

    Talijani su naslovnicu "Punog mjeseca" proglasili najboljom u 2010.

     

    Što se tiče Nucciove sljedeće priče, koju je DeeCay spominjao, ona je objavljena u Italiji u redovnoj seriji a Ludensovo izdanje je bilo u obliku giganta - Očajnička utrka

    Ima jedna zanimljivost u vezi toga.

    Burattini kaže da je za priču (u koloru "Manituova škrinja"), koja je izašla povodom 50 godina Zagora, imao 6-7 ideja, ali da mu je Bonelli odobrio samo dvije. Jedna je u tom jubilarnom broju, a druga ideja koju je Bonelli odobrio je baš ta "Predatori" koju su dali Nucciu da crta. To će biti posljednja avantura u "južnoameričkom ciklusu" prije povratka u Darkvud.

    22.01.2011
    17:03:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    ..nedostatak scenarija je, po meni, slabo iskorišten lik doktora Metrevelica i prilično lako pretpostavljanje glavnog krivca u priči.. veliki plus ovoj priči je jako dobar crtež, koji je iz ove priče izvukao više od njezine optimalne vrijednosti.

    22.01.2011
    17:09:00 sati
    tomassi
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dee, sve pohvale za recenziju.

    Jedva sam čekao da se dokopam ovih stripova i nisam ostao razočaran. Buratini je, i pored svoje velike boljke (večito objašnjavanje), uspeo da napravi dobru priču.

    Fantastičan start Nucia u Zagor staffu. Odličnim akcionim scenama učinio je da uživam u crtežu. Šteta što je za ovih nekoliko godina nacrtao samo ovu priču.

    22.01.2011
    17:56:00 sati
    Ultras
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovo je prica koja ne samo da je ispunila, vec je nadmasila sva ocekivanja. Nuccio ima svoj stil i stvorio je sopstvenu atmosferu, koja je efikasna , ali drugacija od Ferrijeve.
    Ljudi zbog onog postera za Crš cesto misle da kopira Ferrija, medjutim, u stripu se odlucio za totalno drugi pravac. 
    Ima svoj stil, dao je Zagiju sopstvenu notu, ali ipak je ispostovao originalnog Zagora. 

    Crtez jednostavno puca od dinamike, to je nesto gdje je vec sada nadmasio i starog maestra.  Kadriranje je fenomenalno, takodje drugacije od Ferrijevog, ali upravo mozda cak i bolje. Tesko ga je vec sada porediti sa maestrom, radi se ipak o dva razlicita stila, ali, ko zna za koju godinu, mozda predje Ferrija u svakom pogledu. Ima jos sitnica na kojima treba da poradi, nadajmo se da ce i to prefekcionisati za koju godinu. Zbog toga ocjena 9 za crtez, jer ima tu jos vazduha za napredovanje, a u njegovom slucaju ne sumnjam da ce i biti.

     

    Prica i izvedba su odlicne, ne radi se o nekoj monumentalnoj epizodi ala "Divovi dobra i zla", ali vjerovatno jednoj od jacih jos od epizode "Kraljevstvo straha". Horror i thriler u jednom, sa izuzetno iznenadjujucim raspletom, jer ono sto se desilo, niko nije mogao da predvidi. Bilo je vec rano jasno ko stoji iza cijele stvari, ali ne i to ko je u stvari vukodlak.

    22.01.2011
    17:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    E ovako treba da izgleda naslednik Ferija. Ima svoj stil a opet nije izgubio Maestrovu suštinu. Upravo je to kod Teksa uradio Vila. Daleko je Nuci od odličnog, ali isto tako mnogo manje mu treba da bi postao No1 u Zagorovom stafu. Šteta je što mu njegov posao oduzima dragoceno vreme pa nećemo biti u mogućnosti da uživamo u njegovim crtežima češće.  Buratini je ovde za ne poverovati. Ima trenutaka kada počne da guši ali ni izbliza kako on to ume. Ostaje nada pošto je ovo strip koji bi na naše prostore mogao doći za jedno 2-3 godina,da se Bure najzad opametio i prestaoda žvalavi u svojim pričama. Videćemo. Maestro Feri, šta reći, prva naslovnica odlična. Inače postoji i crtež naslovnice Nucia za ovu triologiju i ona je izvandredna. Novi vetrovi počinju da duvaju u Zagorovoj ekipi. Možda nam donese i nekog scenaristi pa uz crtača ovog trobroja, Dela Monike, pa zašto ne i Vernija vrati Zagora na ono mesto koje mu i pripada. Ova priča svakako ohrabruje.

     

    22.01.2011
    20:14:00 sati
    legaz
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super strip nucio odlican. Hvala atili za sken
    22.01.2011
    21:57:00 sati
    poison
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Interesna prica, dobro ispricana i veoma dobro nacrtana. Hvala ekipi koja je uradila scanlation!

    23.01.2011
    20:29:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Moram priznati da sam pozitivno iznenađen ovom epizodom. Nakon svih bljuvotina posljednih nekoliko godina čovjek ne može očekivati neku kvalitetnu priču, ali evo dokaza da se možemo iznenaditi. Nije ovo na nivou nekih velikih djela kakav je "Vampir", ali je sasvim zadovoljavajuće i čovjek se pošteno zabavi čitajući ga. Spoj dinamike, odličnih okršaja, tajanstvenosti i neodugovlačenja dao nam onog starog pravog Zagija. Kraj je malo bezveze, ali kad se sve sabere, ukupni dojam je iznad prosjeka. Crtež je važan dio koji daje dodatni kvalitet svemu. Nuccio je prosto odličan, dovoljno liči na maestra, a opet je dovoljno svoj, odličan privijenac, samo neka nastavi, daleko bolje od Vernija, koji mi je također odličan, ali mu je boljka statika. Naslovnice odlične,  Ferri ftw!!!

    25.01.2011
    13:41:00 sati
    jasa
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ljudi moji, ovo je Zagor!!! Nisam ovako uzivao u epizodi jos od Crnog Broda. Tako pitka, uzbudljiva prica, ko da je netko oteo Burattinija i zamjenio ga Caponeom, Castellijem ili Sclavijem! A Nuccio! Crtez mu prsti od dinamike, a u kadriranju tuce Ferrija za dva koplja, jedino u atmosferi je tata ipak tata! Nuccio ima jako cist, precizan potez dok je Ferrijev nekako slobodniji leprsaviji. Sve u svemu ovo se trazi. Katkad se ne treba izmisljati topla voda kod Zagora kao sto to radi Boselli (kojeg inace jako cijenim). Nekad je dovoljno imati old school pricu i stvoriti dobru napetost i atmosferu i ola! Uzivancija!

    29.01.2011
    10:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    01.02.2011
    18:32:00 sati
    dabraka
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Nuccio je veliki dobitak za Zagorov staff, a osobno se nadam da će jednom preuzet izradu naslovnica kad stari majstor ode u zasluženu penziju. Crtež je izvanredan, a za pretpostavit je da će biti još bolji.

    Burattini me ovog puta ugodno iznenadio jer nije ubacio svoja legendarna objašnjavanja očitog već je jako lijepo unio neke nove elemente pripovijedanja (valjda je čitao Martya prije pisanja ove epizode:))

    Sve u svemu jako dobra Zagorova epizoda, kakvih je u zadnje vrijeme malo.

    01.02.2011
    22:34:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ljudi, da li zna netko kad će taj strip izaći kod nas. pozdrav !

    04.02.2011
    13:42:00 sati
    tuna44444
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Prva liga priča! Crtež ponekad malo amaterski ali sve u svemu dobar... dosta podsječa na Ferri-a. 

    08.02.2011
    23:06:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Malo sam više očekivao od ove epizode. O crtežu i naslovnici nemam što reći. Crtež nije zaslužio 10. Nije baš prikazana  ta mračno-maglovita atmosfera.. Scenarij-predvidljivo, razvodnjeno, bez prave napetosti, straha, misterije i tjeskobe. Najveći obrat kad ubojice nisu blizanci.  Priča je trebala biti odlična, gotovo savršena. Povratak vukodlaka, dr.Metrevelić, Zagor i Chico u nekom zaseoku na rubu šume...dobrim dijelo neiskorišteno!

    11.04.2011
    08:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Nakon što sam zadnjih dana čitao najstarije Zagorove epizode, preskočivši na ovu, jednu od najnovijih, mogu reči da je strip fenomenalan. Crzež je odličan, inače ne volim vukodlake u stripovima, ali ovdje zaista izgledaju odlično, pogotovo u akcijskim scenama.

    06.07.2011
    00:35:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    12.07.2011
    04:37:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bogovski crtež i napeta priča. Remek djelo!!

    02.01.2012
    20:35:00 sati
    macca1985
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prica!!! Koliko se dugo cekao Nucciov prvjenac toliko se isplatilo cekanje kada se konacno pojavio! Obozavam ovakve price: vukodlak, osamljeno selo, misticna atmosfera...jednostavno te prolazi jeza dok citas a kada sve to bude propraceno izvanrednim crtezom onda mozes dati samo najvece ocjene i da uzivas pri citanju! Naslovnice takodje genijalne!

    30.03.2012
    20:14:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    odlicno

    31.03.2012
    13:04:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Jedna od boljih epizoda u Zagorovom novom dobu

    09.07.2012
    14:20:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Njabolja epizoda od 500-og broja Zagora, ove najnovije generacije uz Misterioznu dolinu. Joevito Nucio dostojni nasljednik Ferrija, ovaj crtač i Esposito Brus su razlog zašto čitam ponovo Zagora...    Nucio, Bross, Verni Future of Zagor is brighter then ever!

    13.07.2012
    10:39:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Sve je to lepo, strip, radnja, akcija, lomljava, dinamicnost, horor, visak, Tavara. Cak mi ne smetaju ni klasicni momenti, tipa Zagor zna gde je noz, ovaj preti da ce ubiti Cika ako se Zagor ne preda. Cikove dogodovstine i nastupi su taman da mi izmame smesak, sto se ne desava tako cesto. Al kad Bure krene da sere, tu pomoci nema, naravno mislim na zavrsnicu stripa. Mogao je da bude malo milostiviji.

    Crtez ima 10 zbog 3 nastavka, crtez koji vraca secanja.

    16.07.2012
    21:27:00 sati
    kasper
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlicna epizoda.  Sve je ovdje super: prica, scenarij, crtez a bogami i naslovnice, koje su vrhunske.  Nuccio je veliki talenat, i steta je sto nije malo brzi, pa da i nadalje crta Zagorove epizode u malo brzem ritmu.  Prica je ona klasicna Zagor horor-story: prva pojava doktora Metrelivica me je odmah utvrdila da se nesto strasno i naprirodno ovdje desava, pogotovo zato sto je Meterelevic bio u pricama u kojim se Zagor prva dva puta suprostavio protiv vampira Barona Rakosija.  Stavise, i pocetak ove epizode je neka vrsta 'homage' na Nolitu, i one Chicove vratolomije.  Guido je inace poceo najbolje Zagorove epizode s nekim stosovima gdje Chico i Trampi pokusaju nekog da oderu da bi zaradili pare za hranu, a ovdje Chico zaradjuje pare da bi ispao cirkus zbog reklame nove teretane.  Vukodlaci u ovom serijalu nisu u ranijim slucajevima bili najbolje uradjeni, ali ovdje su super.  Mracna prica, strasljiva, nesto sto bi i u Dylan Dog serijalu bilo efektno.

    02.09.2012
    03:06:00 sati
    acestroke
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Veoma lepa epizoda. Nema toliko elemenata horora kao sto sam ocekivao ali zato ima odlicne scene akcije. Zagor na kraju epizode kao Herkul Poaro objasnjava kako je dosao do svojih zakljucaka.

    Nuccio je odlicna prinova u staffu, nadam se da ce biti sve bolji i bolji i da ce jednog dana crtati vise.

    Ferrijeve naslovnice su potpuno prenele atmosferu stripa, mozda je treca malo losija.

     

     

    06.04.2013
    13:32:00 sati
    going going
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    05.10.2013
    20:04:00 sati
    velka031
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    06.10.2013
    00:16:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    12.11.2013
    16:15:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Ovo na kraju više ispada kao neka detektivska priča nego horor kakav bi trebao biti.

    12.01.2014
    18:33:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Solidan scenarij i odličan crtež. Nuccio kao da se malo umorio u finišu stripa, ili su ga natjerali da ga dovrši konačno ;)

    12.01.2014
    23:38:00 sati
    ike666
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    14.01.2014
    13:40:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Rezervirano specijalno za Zagora, moj jubilarni 1000. komentar na recenzije! :))

     

    Priča o vukodlacima ne more doniti puno toga novoga ali Bure je ovdi napravio jednu vrlo dobru horor/mystery epizodu uz mnogo akcije i par solidnih obrata. Jedino što malo bode u oči je zadnji dio priče u kojem je počeo s onim svojim objašnjavanjima u kojem su neka ispala stvarno bezvezna (npr. zašto je Clemmons pozvao Zagora u selo, pojavljivanje Tawara mi djeluje suvišno...). Crtež možda ima grešaka a i atmosfera nije kao u Ferrija (jer to niko ne more osim njega) ali ovo je upravo Zagor kakav triba biti. Naslovnice su odlične.

    22.01.2014
    09:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Prva liga, od epizode do crteža. Kadriranje vrhunsko. Kamo sreće da Nuccio može malo brže i češće crtati. Burattiniju svaka čast, ovo sigurno ulazi u njegov best-of. Čak je i Ferri ovdje u elementu što se naslovnica tiče!

    17.02.2014
    10:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    28.02.2014
    19:26:00 sati
    Onedin
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Pomalo predvidljiva, ali i podosta uzbudljiva epizoda, sa solidnom dozom horrora Dojam bi bio još bolji da Bure pred kraj nije počeo svoje uobičajeno objašnjavanje očitog. Nuccio vrlo dobar, ima mjesta za napredak, malo ga muči ono što i mnoge crtače danas a to je crtanje likova. Sve drugo je odlično, u akcijskim scenama se super snalazi, a atmosferu vješto dočarava, na tragu Ferriju čije naslovne bi mi ostavile i bolji dojam da je Zagor malo bolje nacrtan. Prva naslovna je zbilja super zamišljena, ali ne znam ni otkud da počnem sa greškama kod Zagorovog prikaza.

    02.03.2014
    18:59:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    03.03.2014
    20:06:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Sviđa mi se što je priča dinamična. Nije zagušena tekstom. Ali svejedno je sve skupa prebrzo rješeno. Crtež mi je na momente odličan, na momente samo solidan.

    08.03.2014
    18:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    03.04.2014
    14:22:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    02.05.2014
    19:13:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    10.05.2014
    12:30:00 sati
    sergej773
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    19.06.2014
    13:56:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda!Nuccio rastura,steta sto malo crta jer ima i drugi posao ali kad nacrta...On mi je jedan od crtaca da nasledi Ferria,sto se price tice,ona je extra,uvek sam voleo vukodlake u stirpovima 

    07.07.2014
    15:35:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ne sjećam se kada sam zadnji put čitao ovako dobrog Zagora kada su u pitanju epizode iz novijeg perioda. Sviđaju mi se priče u koje je ubačena i određena doza horor elemenata a vukodlacima naprosto ne mogu odoljeti, prilično zanimljivija tematika nego vampiri. Napetost se zadržava sve do kraja priče i trenutka kada su Zagor i Metrevelic filozofski došli do zaključka da je u pitanju više vukodlaka i tko upravlja njima. Zanimljivo je bilo vidjeti kako srebrni križ Zagor prerađuje u nož, jedino funkcionalno oružje koje je imao u borbi protiv vukodlaka. 

    Nuccio je sve dočarao na izvrstan način, iako se njegov prikaz mračne atmosfere još uvijek ne može mjeriti sa Ferrijevim, mora se priznati da je na dobrome putu i stvarno je šteta za takvog crtača da neće češće raditi na redovnoj seriji. 

    21.08.2014
    01:43:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Dva Zagora u nizu koja su kao stare priče fantastično.

    24.09.2014
    10:15:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 70%

    7, 3, 10, 10

    Upravo sam onako, sočno, pred spavanje, pročitao "Pun mesec".
    Veoma lepo. Nucio izvlači šupljikav scenario onako kako pravi profesionalni saradnik to radi, kako kadrovski tako i efektom šlaga preko nagorele kore-iznenadi te stupidnost određenih momenata, ali se toliko zagledaš u sličicu da ne možeš da skineš osmeh sa lica i obraćaš previše pažnju na stvari koje bi ti ga inače skinule. Sjajan crtež, neobično mi je videti Ferrijev stil sa realističnim podlakticama i šakama :)
    Što se scenarija tiče, Morenovo uporno naginjanje prema detektivskom tipu naracije čak i u okviru horora me ubija u pojam. Bilo mu je potrebno da stvori tri Vukodlaka da bi izbegao očiglednost zlikovčevog identiteta, a žrtvovao je mističnost i samodopunjujući čar tematike zarad tobože drugačijeg, naučnog, pogleda na Likantropiju, što nikako ne bi bilo pogrešno - čak je poželjno - da cela epizoda nije zapravo Zagorovo igranje detektiva. Negde u drugoj svesci se horror, vazda poželjni, totalno izgubio u sterilnosti Burattinijevog pravca i metode da je ono ubacivanje Tawara delovalo kao koprcanje sa poslednjom šansom povratka mistici te je na kraju samo ostavilo utisak izveštačenosti, totalnog gubitka magije tamo gde sam mislio da je to nemoguće.

    Da skratim, ovo mi je u Zagorovom opusu najdraži "Vukodlak". Ali ne toliko zbog priče koliko zbog njenog grafičkog podupirača. Nucciov talenat nije ni blizu (zlo)upotrebljen koliko bi se moglo.

    Bosellijevi Farkaskoldoi su ipak veoma uspešnije izvedeni, ubitačnije i atmosferičnije.

    8/10 kompletnom utisku. Da ocenjujem samo priču, ili bilo kog drugog crtača u njenoj izvedbi (ali stvarno, bilo kog, pa i Rubinija i Andreuccija), verovatno bi ocena bila ihahaj niža.

    28.12.2014
    09:50:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 47%

    3, 2, 8, 8

    Lose, skuceno, likovi neinteresantni. Crtez dobar, kao i naslovnice. 

    Pitanje - Na naslovnici Lu 217, gdje je vukodlaku pimpek?

    26.02.2015
    21:39:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    odlična epizoda.malo me zasmetao kraj i ljudski faktor u svemu tome.nuccio odličan

    27.03.2015
    18:03:00 sati
    igor 12
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Priču ćemo pamtiti prije svega po debiju odličnog Nuccia, koji je pokazao kako izgleda »retro-moderan« zagorovski crtež. Nuccio nas je pridobio već prvom vinjetom…  i sve nakon je odlično. Crtač, koji poštuje stari ferrijanski stil, ali dodaje svoj pečat, prije svega puno atraktivnije kadriranje. Tu i tamo se vidi koja početnička boljka, ali i dalje je to vrhunski odnosno bolje rečeno baš zagorovski crtež. Burattini je ovu priču vjerojatno posvetio Nolliti odnosno starom »Vukodlaku«, koji je izišao točno 40 godina prije, 1969 godine (Buretov vukodlak je izišao 2009e). Priča nije pretjerano originalna i sve je to već viđeno u tom žanru, ali dojam diže Nuccio. Zasmetalo me ono nepotrebno pojavljivanje vrača Tawara, odnosno ta Zagorova vizija odvlači čitatelja u neke teške paranormalne vode, a priča uopće nije takva (na stranu vukodlak). Identitet glavnog zlikovca smo također mogli predvidjeti, ali sve su to manje zamjerke. Ukupan dojam je pozitivan, atraktivni vukodlak, maglovito  mjesto Usher Mill, brutalna ubojstva, malo twistova na kraju… i fenomalni Nuccio dižu ovu priču iznad prosjeka.

    13.06.2015
    20:42:00 sati
    nagor
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Morao sam dati najveće ocjene jer ovakve priče su u novim brojevima rijetkost. Nuccio je odličan, čisto je bilo užitak čitati ovaj strip. Osjećaj strave je fantastičan a vukodlaci su tako dobro odrađeni da je to milina za horror ljubitelje. Pozitivna stvar kod crteža je i to da svi likovi pa i Zagor i Chico izgledaju super a to je ono što modernim crtačima ne ide od ruke. Buratinni je napisao jedan od najboljih scenarija. Uvod i dolazak u selo je odlično napravljeno u stilu Nolitte. Zapet odličan i veliki plus je prepričavanje starih događaja jer Zagor i Chico su puno toga doživjeli a u epizodama se inače ne spominje puno toga. Doktor Metrevelic je odlično ubačen u ovu priču a pitanja koja si postavljamo tokom čitanja razmišljajući tko je vukodlak je pogodak scenaristički. Rasplet i Tawar su isto odlično se ukolopili u završnicu. Ferri je odradio odlične naslovnice. Čekao sam na ovu priču da ju pročitam od kad sam vidio table na CRŠ 2007. i ova priča spada mi među one koje sam najduže čekao. Prva epizoda sa vukodlakom je i danas solidna ali puno manje ozbiljna od ove jer ipak je i jako stara (Zvijeri/Vukodlak) uspoređujući ju sa ovom. Prva je šteta da se u 600 brojeva ovoga serijala klasično čudovište ne pojavljuje više puta. Zagorova snaga je ovdje došla do izražaja kada se obračunavao sa braćom drvosječama a kasnije njegova nemoć naspram vukodlaka je učinila zvijer uvjerljivijom i strašnijom. I ovdje je Buratinni prepoznatljiv po načinu objašnjavanja ali sve u svemu, ovo mi je vrhunac.

    20.06.2015
    03:29:00 sati
    supermike
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Vrlo dobra epizoda, samo mi je taj superiorni Zagorov način zaključivanja nakon sna pretjerivanje a minus je i onaj klišej da profa sve ispovijedi i odmah sekundu poslije umre. Tipično za Burattinija. Sjajan crtež i naslovnice.

    28.07.2015
    13:18:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    28.10.2015
    08:07:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Nisam istina ocekiva ovakav rasplet price ali ipak mislin da su na kraju prebrzo dosli do zakljucka ko je kriv i svi ostali događaja...ali strip je ok samo samo sam možda imao prevelika ocekivanja

    08.06.2016
    03:15:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Crtež je u ovoj priči alfa i omega. Da ju crta netko od lošijih crtača, mislim da bi povremeno djelovala amaterski, pogotovo detektivski dio.

    Ovako u cjelini, čitav paket je iznadprosječan. Jedna odlična Zagorova avantura.

    Nucciu dajem najvišu ocjenu. Ima dosta greški pogotovo disproporcije, ali zbog samog stila crtanja zaslužuje najvišu ocjenu. Oku najugodniji crtež u Zagorovom staffu.

    25.11.2016
    10:07:00 sati
    Leonid
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ovako treba izgledati moderan Zagor! Napeta i ne previše komplicirana priča s odličnom dinamikom i jezovitom atmosferom. Burattini, u stilu Nolitte, radi dugačak uvod u kojem osjećamo neku tjeskobu, očekujemo da će se nešto dogoditi. Borbe s vukodlacima su odlične, a tome je i doprinuo i cliffhanger na kraju drugog dijela. Twist na kraju je super, nisam nešto takvo očekivao. Nuccio za 100, a ne za 10. Uglavnom, bravo Burattini, bravo Nuccio, odličan strip!

    25.11.2016
    21:32:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    11.02.2017
    06:38:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    27.07.2017
    11:24:00 sati
    Gris
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Najbolja pirča sa vukodlacima do sada! Prva sveska jako zanimljiva i do kraja drži pažnju čitatelja, i drago mi je što ovdje nije bilo objašnjivanja koje Bure inaće stavlja. Crtež je jako dobar i Nuccio mi je jedan od najdražih na serijalu i nadam se da će da ostane još dugo na njemu. Vukodlaci su ovdje jako dobro prikazani, dok su mnoge scene sa borbama odlično prikazane. Nema puno teksta koji je dobro ukomponovan sa akcijom tako da je sve odlična sredina gdje ni jedna grana ne dominira. Prva sveska jako zanimljiva i krvava, dok je druga sveska jop bolja, a naročito kraj druge sveske gde čitatelj ostaje u neizvjesnoti ko se krije iza lika vukodlaka. Trojica braće sa kojima se Zagor susreo su mi jako zanimljivi bili i dobro odrađeni, mada mi ih je na kraju i bilo žao kada ih je vukodlak ubio.

     

    Metrevelić kao i uvijek odlična podrška i uvijek je lijepo vidjeti ovog simpatičnog lika u epizodama. Treća sveska malo slabija ali sa dobrim twistom na kraju, mada je možda malo pretjreana pomoć onog vrača Zagoru gdje je Bure pokušao da se izvuče iz zabrljane kaše i dođe do rješenja svega pa makar se uputiou spiritualne vode što malo djeluje jeftino kada sad pogledam. Naslovnice su odlične, naročito druga koju sam jako dugo čekao da bi je napokon držao u rukama... Sve u svemu - odlična priča gdje su vukodlaci zaista dobro iskorišteni tako da ne vidim više potencijala za njihov dalji važniji udio u serijalu. 

    16.01.2018
    19:06:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    24.07.2018
    10:44:00 sati
    Klanfi99
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Hm... Davno sam ovo čitao, sad sam pročitao ponovo i mogu reći da sam se brzo prisjetio radnje. Mislim da u scenariju ima nelogičnosti, npr. ističe se da se vukodlaci ničega ne sjećaju, ali ipak umiju da lažu kao za rane od metaka i slično. Dosta dobra priča generalno, drži napetost tokom čitanja, ali možda ima previše nasilja.

    27.01.2019
    16:09:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Nategnut i supljikav scenario. Slabo izvedeno mesanje starih epizoda, nevesto pojavljivanje Tavara, mudroserska pojava Metrevelica, apsolutno besmislen deo o Ciku sa viskom... Nisam mogao da se uzivim u pricu nikako.

     

    Crtez povremeno jako dobar, dok su povremeno delovi likova "klizili" na sve strane (oci na vrh glave, linija ravna gde treba da je kriva i sl.)

    22.02.2019
    09:45:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlično! Zanimljivo, a da su pritom izbjegnuta klišejizirana rješenja na sličnu temu.

    24.06.2019
    12:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    17.03.2021
    16:45:00 sati
    phantazmay40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2155
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2133
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1986
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1730
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1718

Aukcije

Forum