U potrazi za Zagorom

Zagor

ZG SR 536/537 | 128 str.

Zagor je u potrazi za trgovcima oružjem na jezeru Houron. Poslije sukoba sa odmetnicima, on teško povrijeđen dolazi do usamljenog ostrvca na sred jezera. Bez hrane i skloništa, Duh sa sjekirom provodi dan za danom na ostrvu, čekajući spas ili smrt.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljudi i vukovi
    ZG LU 218
  • U potrazi za Zagorom
    ZG LU 219

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uomini e lupi
    ZG SR 536
  • Alla ricerca di Zagor
    ZG SR 537

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalna epizoda izašla je u Italiji 2010. godine. Youtube trailer epizode.
  • Nando i Denisio Esposito su braća rođeni u Švajcarskoj 1961. i 1964. godine. Nakon iskustva u francusko-belgijskoj školi stripa, došli su da rade za SBE na serijalima Martin Mystère, Nathan Never i Zagor. Ovo je druga po redu Zagorova priča koju su nacrtali.
  • Huron je jedno od pet Velikih jezera na granici SAD-a i Kanade, tj. američke savezne države Michigan i kanadske pokrajine Ontario. Ima površinu od 59.596 km2 i treće je slatkovodno jezero po veličini u svijetu. Jezero Huron sadrži 3.540 km3 vode, duljina obale iznosi 6.157 km, a nalazi se na nadmorskoj visini od 176 m. Prosječna dubina iznosi 59 m, a najveća je 229 m. Jezero je dugo 332 km, a najveća je širina 245 km. Na jezeru se nalazi otok Manitoulin, najveći otok na svijetu koji je okružen slatkom vodom.

Čini mi se da je za autore najteže smisliti nešto novo, nešto što se razlikuje od priča koje se ponavljaju u svakom drugom broju. Borbe sa pobunjenim Indijancima i trgovcima alkohola su najčešće teme u western serijalima izdavačke kuće SBE. Ponekad su te priče dobro izvedene, ponekad nisu. Scenario je taj po kome se razlikuju dobre priče od loših.

Mrtav?

Autori su djelimično ograničeni u onome šta mogu da napišu, a poznato je da je Sergio Bonelli čovjek koji drži do tradicije i ne voli mnogo eksperimentisanja. To je jedan razlog više zašto nam SBE stripovi ponekad djeluju monotono i imamo osjećaj da se ponavljaju. Kod nekih rijetkih, kao npr. kod Dylana, autori imaju odriješene ruke, mogu da pošalju glavnog lika u alternativnu budućnost, prošlost ili svijet. Kroz tu slobodu uvijek postoji mogućnost da se ponekad pogodi u crno i napravi jedna priča odličnog kvaliteta. To ostavlja dosta prostora da se uzmu reference iz raznih knjiga ili filmova, što je često i slučaj.

Burattini nas je ovom pričom iznenadio na najbolji mogući način. Nešto novo, svježe, to su stvari koje smo u posljednje vrijeme rijetko imali priliku da vidimo. Najvjerovatnije pomalo inspirisan filmovima “Cast away” i “Hell in the Pacific”, stvorio je osvježavajući i originalan scenario. Zagor na pustom otoku u zimsko doba, povrijeđen, bez hrane i na kraju snaga, na prvi pogled jedna prepreka gdje vidimo našeg junaka totalno bespomoćnog i prepuštenog na milost i nemilost sudbini. Rijetko se dešava da Zagor ovisi o drugim ljudima, većinom sam pronađe izlaz i spas iz nemogućih situacija, ovdje to nije slučaj. Dan za danom mora da se bori za svoj sopstveni život i sve što mu preostaje je da ga neko pronađe i spasi. Mislim da smo našeg junaka rijetko vidjeli u ovako jednom ljudskom obliku, gdje nam ipak postaje jasno da on nije nikakav duh niti božanstvo, već jedan čovjek sa idealima koji je spreman na sve da bi ostvario svoje ciljeve.

U cijeloj epizodi nema mnogo teksta, slike govore same za sebe i ponekad prođe nekoliko stranica bez ijedne riječi. To nam govori da se cijela epizoda brzo čita što je u ovom slučaju pravi pogodak, ne zbog toga što je dosadno, već što se taj način pripovjedanja savršeno uklapa u epizodu. Bilo bi glupo natrpati stranice sa nepotrebnim tekstom, pogotovo ukoliko junak sam sa sobom naglas priča, kao što imamo često slučaj u stripovima. Cijela priča je spakovana na mali broj stranica, ali da budem iskren, toliko dobro da bi svaka dodatna stranica bila višak. Zaista odlično razrađena i perfektno spakovana priča.

Odličan kadar

Zagor provodi na ostrvu sedam dana, bez hrane u hladnoći i povrijeđen. Nakon što ga je oluja dovukla do ostrva, povrijedio je nogu tako teško da se jedva mogao da se pokreće. Ostrvo je ustvari jedna stijena, tako da nije bilo mogućnosti da pronađe divljač da bi se prehranio. Rakovi i ribe su mu poslužili kao hrana, ulovljeni improvizovanim oružjem. Čini se kao da se sve okrenulo protiv njega, pa tako i jedini stanovnik ostrva, jedan veliki orao, napada našeg junaka. Najinteresantnije je posmatrati njegovo duševno stanje tih dana, ono se više puta mijenjalo iz pozitivnog do depresije. Zbog bola u nozi i nemogućnosti da sam preuzme sudbinu u svoje ruke, na momente je izgledao kao totalno slomljen i da se već pomirio sa sudbinom da mu je došao kraj. Petog dana je odlučio sam sebe da ohrabri, to se najbolje vidi kada glasno govori da je on Duh sa sjekirom, očigledno pokušavajući da se podsjeti ko je i šta je sve prošao. Nije htjeo da vjeruje da će poslije svega što je proživio, okršaja sa Hellingenom i vampirima, skončati na ovakav glup način, ali istovremeno nije mogao ništa da učini osim da čeka na čudo da ga neko pronađe. Sjetimo se samo nekih priča prije pedeset godina, Zagor je sam smiješkom na licu poražavao protivnike i isto tako prolazio kroz razne avanture. Izgledao je kao superjunak, nadmoćan, neranjiv i nepobjediv. Ova priča nas je podsjetila da je Zagor samo čovjek, tip koji ima izvanredne sposobnosti, ali na kraju krajeva ipak samo jedan čovjek od krvi i mesa.

Glavni negativac u priči je Šnajder, tip koji na početku liči na jednog od mnogobrojnih kriminalaca iz Zagorovog svijeta, tek u toku epizode se vidi koliko je opasan protivnik. On je jedan od ljudi koji ne odustaju do posljednjeg daha, pa čak i nakon što je živ sagorio on i dalje žudi za osvetom. Zna i sam da je gotov, ali prije nego što umre želi da ubije i Zagora i za taj cilj je spreman da ide i do samog pakla. Da li se tu radi samo o uobičajenoj mržnji ili glupoj tvrdoglavosti, to možete da ocijenite sami čitajući epizodu.

Chico ima značajnu ulogu u ovoj epizodi. Na početku ga vidimo u jednoj od njegovih tipičnih nestašnih pustolovina u potrazi za hranom. Nakon Zagorovog nestanka on je incijator da se pronađe njegov prijatelj, nije posustao do posljednjeg trenutka, iako ni sam više nije vjerovao da je Zagor živ. Ponekad se pitamo da li je svrha njegovog postojanja u stripovima samo ta da bi upadao u razne nezgode i služio kao sredstvo da bi se unijela opuštena atmosfera i malo humora u priče. Ovdje najbolje vidimo da je on mnogo više od običnog klauna. Da njega, njegove upornosti i vjere u prijatelja nije bilo, Zagor bi najvjerovatnije okončao na pustom otoku.

Espositovci su se odlično uklopili u ovu epizodu. Izvrsno su nacrtali cijeli strip, pogotovo mi se dopada kadriranje scena gdje je Zagor iznemogao. Lica glavnih junaka su prepoznatljiva, ali ipak se drže sopstvenog stila kadriranja i sjenčenja. Šta reći osim bravo Burattini i bravo Espositovci.

Naprijed

ZG SR 534/636 Puni Mjesec

ZG LU 220-221 Ugriz zmije

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 87%

    7, 10, 9, 9

    Čiko bez para u gradiću punom restorana. To je početak ravno iz zlatnog doba. Odmah ocjena više za scenarij, jer priča koja počinje na ovaj način ne može biti loša. Sve dok za glavnog urednika (2007.) nije došao Burattini, nismo prečesto imali prilike da čitamo takve početke, jer je uvriježeno mišljenje u redakciji bilo da takav način pripovijedanja nije primjeren današnjem vremenu. Bonelli je od svih scenarista tražio da odmah idu u "srž stvari", bez otezanja. Burattini, koji se ortodoksno drži kanona kojeg je utemeljio Nolitta, daje više prostora toj atmosferi 70-tih.

     

    - Spektakularne kišne scene u izvedbi braće Esposito. Pogledajte samo sekvencu tučnjave na brodu.

    - Na 79. str. Burattini pokazuje nastanak ideje u Čikovoj glavi putem asociacija: vatra, petrolejska lampa, Zagor, bačve petroleja... zaključak: Zagor se vjerovatno uhvatio za petrolejsku bačvu koja je pala u jezero.

    - I Zagor zna biti okrutan kada je u pitanju njegova koža. Bačva puna petroleja i malo vatrice, pa da vidimo hoće li se onaj ponovno dignuti na noge.

    - Još jedan bravo za Burattinija, jer nam na kraju ponovno dovodi lokalnog ribara kojem je Čiko pokušao ukrasti ulov. Odlično.

     

    Par izvrsnih crteža:

    - Zagor i orao ... Šnajder pada.

     

    Zaključak:

    Nakon skoro pola stoljeća izlaženja, preko 500 epizoda, napokon smo doživjeli da je Zagor iščašio nogu. Do sada se uspijevao s kilogramom čudotvorne trave munjevitom brzinom oporavljati od ranjavanja u ruke, noge, ramena, rubove glave, ali ne i ovaj put.

    Razlog uspjeha ove avanture jest odmicanje od klišeja i ubacivanje realističnih elemenata. Zagor je povrijeđen, bespomoćan, ostavljen da se bori sa elementima, samoćom i razmišljanjem kako preživjeti na napuštenom otoku. Čudim se kako motiv Robinsona Crusoea nije prije iskorišten.

    Ova priča vrijedi više nego sto okršaja s prodavačima alkohola. Zagor na rubu snaga... ali uspijeva.

    Burattini obično ima dobru ideju, pa onda u pravilu zabrlja sa scenarijem. Ovdje je obratno, sedmica za ideju, ali desetka za scenarij!

    18.05.2011
    01:03:00 sati
    solar
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.05.2011
    02:58:00 sati
    teller
    uredi
  • Sprevar

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    18.05.2011
    15:29:00 sati
    Sprevar
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ipak sam više očekivao od ove priče. Super počinje. Scene sa Čikom gradu su odlične. Stvarno podsječaju na stare epizode. No toliko je grešaka natrpano u ovaj scenarij da je to strašno. Najviše me zasmetalo ovo:

    -Zagor je znači pao u ledeno more, prezivio, dosao na otok. Ok-našao pećinu, rakove... Kako je Šnajder sve to uspio prebroditi!?

    -Zagor u borbi sa orlom opet pada u more, sa ogromne visine, i onda mu more više nije hladno, i naravno sve je puno hridina, ali on vješto sve izbjegne.

    -u borbi -Šnajdera spali pertolejem, ovaj potone u ledeno more, po snijegu, i preživi! Kako, gdje je bio, sav izranjavan, izgoren, promrzao bez hrane?! Znači jedan običan krijumčar da je otporniji od Zagora koji ima hematom i sav je oduzet!

    Sve u svemu, priča jest drugačija, ali ima i grešaka. Da je neki američki superjunak sigurno bi čekajući spas izgradio i malu robnu kuću sa svojim nožićem.

     

    22.05.2011
    15:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 56%

    6, 1, 10, 5

    Jedno veliko, veliko razočaranje.

    Priča ima strašan potencijal. Kao što je King reko, nešto pomalo novo, borba za goli život u nemilosrdnoj prirodi. Crtež Espositovaca je za 11. Prekrasno kadriranje, izvrsni glavni likovi, sve super.

    Ali scenario ima nekoliko ključnih promašaja koji čine cjelokupnu priču ispodprosječnom:

    - počnimo od tipičnih Burattinijevih budalaština s početka i kraja stripa. Zašto je to bilo potrebno?! Chico i onaj ribar stvarno nisu smješni

    - Šnajder. Koliko je isforsiran glavni negativac govori nekoliko stvari: Zagor se jedva izvukao iz svih sranja u koja je upao, a Šnajder se poluizgoren-poluutopljen-polusmrznut uspio prišuljati Zagoru s leđa u pogodit ga kamenom u glavu... Ma dajte....:-/ Šnajder je bio čisto u redu u početnom sukobu. Da se nakon toga više nije pojavljivao sve bi bilo u redu. Onako izgoren podsjetio me na negativca iz Omče, epizode za koju je sam Burattini rekao da je se srami...

    Ono što je dobro je borba sa samim sobom na pustom otoku i čisto preživljavanje. To daje najviše 'avanture' u stripu. Također, ozljeđena noga doprinosi zanimljivosti/napetosti. Međutim, sve je to pokvareno forsiranjem sa Šnajderom. Bure je to mogao rješiti na 101 elegantniji način - medvjed, divlja svinja ili bilo kakva druga živina kojoj bi smetalo Zagorovo pristustvo na otoku i onda borba protiv nje. Ovako je sve to ispalo jako razočaravajuće i loše.

    29.05.2011
    20:06:00 sati
    Archy
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Meni je ovo super ispalo. Novitet, potpuno neocekivano. Ma i ne smeta konstantno vracanje glavnog negativca, nije ni strasno :)

    Crtez sjajan, treba Zagoru i boljih crtaca da bi vidjeli ima li sanse za neko novo zlatno doba serijala.

    11.06.2011
    01:59:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    U potpunosti se slazem sa recezentom

    12.07.2011
    04:39:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Dobra epizoda, koja je mogla da bude jedna od boljih u citavom serijalu, ali je tu priliku na zalost usrala sa losim neprijateljima, koji uopste nisu imali nikakvog smisla za postojanje.  Mislim, da li iko ovdje zna zasto su oni tipovi uopste pokusali da ubiju Zagora?  Stvarno glup potez scenariste, da nam daje slabe klisejove u momentima kad prica ima potencijala da bude vrh Zagorovih prica, pogotovo u zadnje dvije decenije.  Puno bolje bi bilo da je Zagor nekako slucajno upao u vodu sa broda, i onda na ostrvu pokusao da prezivi, bez ikakvih neprijatelja koji ga ganjaju, pogotovo onih koji su pola izgorili... stvarno me je to razocaralo, ali hajmo sada na pozitivne stvari price.  Sve ostalo sto se desi na ostvru je vrhunsko, sve osim pojave onog Schneidera; ovo me je totalno podsjecalo na onaj film "Cast Away" sa Tom Hanksom.  Zagor je ovdje pravi covjek, od krvi i mesa, koji je ranjen, koji nije 'superhuman', i koji bi mogao da umre u ovoj hladnoj divljini svakog trenutka; drugacije receno, on je covjek, kao svi mi.  I da je citava prica ostala samo tako, gdje gledamo Zagora kako pokusava da savlada ovu divlju prirodu, ovo bi bilo maeastralno.  Ali ovako, sa ovim tupavim protivnicima, koji nikad nemaju nista pametnije da kazu nego, "Treba skloniti sve svjedoke", ili "onaj debeli Meksikanac mi bas ide na zivce", i slicno, pokazuje kako se ovi klisej nikad ne mogu izvaditi iz Zagorovog svijeta.  Ja se nadam da cu docekat dan kad neko napravi onaj pravi, originalni i emotivni scenario u ovom serijalu, umjesto da se stalno pokusavaju spasavat uz ove maloumne kliseje.

    12.07.2011
    21:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Sama priča je kao da ju je netko napisao osamdesetih godina, pa je onda stavljena u ladicu i ponovo izvučena sa novim scenaristima i crtačima. Nešto novo i neobično, a opet prepoznatljivo.

    19.07.2011
    03:59:00 sati
    Deki86
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Stvarno maestralno. Slažem se i ja s recenzentom. jedina zamerka je borba s orlom, orao kad kljucne nekog odmah ga skalpira. Ali zaista lepo iznenađenje i priča i crtež. Braću Esposito treba više uposliti na Zagoru.

    27.07.2011
    03:05:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Sjajno, napeto, crtački savršeno!

    Espositovci su raturili u svom Uagor debiju u "Okrutnom Hawaku",

    a ovdje su još i bolji.

    02.01.2012
    22:13:00 sati
    macca1985
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Veoma dobra prica, jednostavna, kratka i vrlo pitka za citanje! Crtez fenomenalan kao i naslovnic(a)e...

    30.03.2012
    20:07:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    vrlo dobra prica...

    31.03.2012
    13:03:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Buratini je samom sebi pokazao kako može da se napiše kratka priča koja valja. Stvarno sam uživao u ovoj priči, uz "Kamenog diva" vidimo kako jedan novi i realistični Zagor može da nam pruži vrhunske avanture. Postoje sitnije zamerke ali one potpuno gube na značaju kada se sagleda ukupan dojam o ovoj priči.

     

    Esposito braća su još jednom pokazali da su ogroman doprinos crtačkoj ekipi. Fantastične kišne scene koje smo mogli da vidimo i u "Havaku" zaslužuju najvišu ocenu.

    13.07.2012
    22:46:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda u kojoj se dokazuje da Zagor isto može biti nemoćan

    17.07.2012
    16:24:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    Tanko, mrsavo, nikavo, naporno, kliseizirano kako samo to Bure zna. Neko ovo voli, ja ne.

    27.09.2012
    17:39:00 sati
    kasper
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    King je rekao sve u recenziji. Odlicna, brza prica bez mnogo teksta jer se sve govori crtezom i odlicnim kadriranjem brace Esposito. Prikazuje nam Zagora kao obicnog coveka koji je bacen na milost i nemilost prirodi i koji zavisi od toga da li ce da ga pronadju. Da nije bilo Cika u ovoj epizodi ne bi bilo ni Zagora, ne bi preziveo. 

     

    Najjaca scena citave epizode je ona sa bacvivom petroleja kada Zagor zapali Snajdera.

     

    Ferri je napravio odlicnu naslovnu stranu, samo je mogao da doda malo snega da bude zimska atmosfera, kao i u stripu.

     

    Zamalo da zaboravim pocetak epizode, klasican Nolittin pocetak sa Cikom u gradu bez novca. Bravo Burattini sto vracas te nezaboravne stare elemente u nove epizode. Fali samo jos Trampi!

     

    29.04.2013
    13:26:00 sati
    going going
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Sasvim solidna epizoda. Ništa spektakularno, ali je čitljiva i na momente zanimljiva...

    21.06.2013
    12:16:00 sati
    Villain
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična priča, s početkom iz Zagorovih najboljih godina i s crtežom Espositosa za anale! Ovo je dokaz da Zagor najbolje funkcionira u modernim interpretacijama Nolitinih epizoda, a ne u onim Atlantida sranjima koja su ga skoro uništila prije 15-ak godina

    13.02.2014
    23:08:00 sati
    ike666
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    vrlo dobra epizoda, napokon je zagor slomio nesto, cuda se događaju! najveci minus je forsiranje glavnog negativca, mozda bi bilo bolje da je sve ostalo u stilu covjek VS priroda

    15.02.2014
    23:23:00 sati
    supermark
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    17.02.2014
    11:00:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Način na koji je Zagor sjebao Schneidera - sa onom bačvom - fantastično. Priznajem da sam već i zaboravio na njega kad se na kraju pojavio ponovno iako je očito bilo da je preživio jer likovi iz Bonellija su u stanju preživjeti baš sve. I jest to već klišej postao, ali ova epizoda je u svojoj srži prilično originalna za Zagora i zbog toga mi se strašno sviđa. Maleni otok - odnosno Hrid -, čisto preživljavanje, Zagor ozlijeđen, pa na jednom i snijeg zapada, Čikova avantura na početku - svega ovdje ima i taman veličina epizode da se sve lijepo uklopilo u tih 120tak stranica. A crtež je perverzija totalna, onako dočarana kiša, mislio sam da ću i sam pokisnut od atmosfere. Ova epizoda definitvno zaslužuje ući u best of epizode novog Zagorovog perioda. Ne sjećam se, kada se zadnji put u regularnoj seriji zaredale ovako dvije jake epizode, i to još od istog autora, s dva poprilično različita crteža. Genijalna crteža!

    17.02.2014
    11:01:00 sati
    caramba
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    19.02.2014
    23:28:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    28.02.2014
    19:27:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 79%

    9, 6, 9, 7

    Solidna priča koja pokušava ispričati nešto novo. Burattini se stavrno maksimalno trudio šteta što i rezultata nije na željenoj razini. Schneider je ipak vraćen jedan put previše i to potpuno nepotrebno. Espositovci jako dobri. Skidaju Ferrijeve finte i usput popravljaju njegove greške. Volio bih ih vidjeti kako crtaju Zagora u onom stilu kojim crtaju Asgarđne u MMu.

    02.03.2014
    13:18:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 8, 7

    Odlična naslovnica, dobar crtež i pokušaj nešto novog u Zagoru drže ovu priču iznad prosjeka ovih novijih Zagrovih priča. Sviđa mi se i dinamična radnja bez puno teksta. Svejedno kako je več komentirano kako je sve to Schneider proživio?

    08.03.2014
    22:34:00 sati
    tekumze
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Priča je mogla biti dramatičnija i ima nekoliko glupavosti u scenariju ali pohvale Buretu što je pokuša nešto novo. Crtež totalno rastura, svi likovi su nacrtani korektno a scene s kišom, snijegom su briljantne.

    23.03.2014
    11:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 10, 6

    Crtež je odličan. Nije loš povratak Scheidera(uglavnom zbog priče,inače je vrlo nerealistično), kada ga Zagor spali, a on preživi zbog mržnje(iako je to stara priča, svakog Zagorov neprijatelj živi zbog mržnje prema njemu). Odličan početak i kraj stripa s onim ribarom. Taj je dio klasika, ali se sve rjeđe pojavljuje, uglavnom zbog prestanka izlaženja Chico specijalaca. Naslovnica se ne uklapa(dobro je nacrtana, ali je vrijeme sunčano, a trebalo bi biti sniježno i oblačno sudeći po priči). Sve u svemu, dobar strip.

    23.03.2014
    18:35:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    06.04.2014
    13:47:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    19.04.2014
    19:40:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    02.05.2014
    19:13:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Odlicna epizoda sa odlicnim crtezom.

    Malo mi je glupo na povetku ali je ostatak dobar,pogotovo scena sa orlom i onim sprezenim tipom.Burattini vrlo dobar a Esposito Bros jos bolji!

    07.05.2014
    16:27:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Dokaz kako se od 1000 puta prezvakane teme moze napraviti dobar strip. :D

    10.05.2014
    12:22:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična epizoda.
    22.05.2014
    08:41:00 sati
    adriano
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    19.06.2014
    13:56:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 5, 6

    Za mene prava prosječna epizoda...

    24.06.2014
    14:49:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Super prica,Zagor se muci,uvek volim kada se glavni likovi muce u nekim scenama,a Braca Esposito su mi jos od Okrutnog Hawaka postali jedni od najboljih crtaca Zagora 

    07.07.2014
    15:39:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Zagor u stilu Robinson Crusoea... konačno da i to vidimo. Zagor koji priznaje da mu je hladno u kratkim rukavima... to se također ne viđa često i kada se zbroje te pojedinosti dobije se priča koja je ipak ponudila nešto drugačije a opet se stilski nije previše udaljila od standardnih ideja. Iako mu ovdje ne ide sve po planu fascinira ta Zagorova sposobnost snalaženja u teškim situacijama, gdje god se našao on će bez problema napraviti novu sjekiru od materijala koji mu se nađe pri ruci.

    Espositovci odlični, pogotovo u scenama kada pada kiša ili snijeg a nacrtani likovi gotovo da ne variraju iz jednog crteža u drugi, baš je vođeno računa o dosljednosti u njihovom izgledu što posebno treba pohvaliti.

    21.08.2014
    02:23:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dosta zanimljiva i drugačija epizoda.

    24.09.2014
    10:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Poprilično jednostavan, pomalo bezidejan početak, bez nekih zanimljivije prikazanih neprijatelja. Nije mi jasno kakvu originalnost drugi ovdje vide. Zaplet je stoput viđen ( netko krade robu namijenjenu indijancima...), a preživljavanje na nekom otoku je koliko već puta obrađeno, bilo da u stripu, knjizi ili filmu. Ali, kako radnja teče, Burattini ipak uspijeva napraviti jednu uzbudljivu pustolovinu, nekako je uspio iz osrednje postavljene priče izvuči kolko se dalo. Od Schendiera je stvorio ipak jednog dobrog, neumornog protivnika, nema onog dosadnog suvišnog prepričavanja, a svemu dodatno pridonosi i odličan crtež.

    U globalu, dobra priča sa odličnim crtežom. Može proći.

    16.01.2015
    20:16:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Ok epizoda. Odlicno mjesto odigravanja, fenomenalna atmosfera (vrlo dobar crtez). Nazalost, vrlo kratka epizoda. Sa tim brojem stranica na raspolaganju, scenario je dosta ogranicen. Sa Schneiderom, ne znam, nako spaljen, trebalo je se nekako drugacije izvesti. Mada i sama scena spaljivanja, dosta ljulja. Iznenadjen sam bio, kako je se Zagor brinuo radi hladnoce. Hej junace, kakve si ti sve hladnoce prosao, ovo je maciji kasalj. U hladnoj vodi si vec proveo sat,dva, mozda i tri, dok si stigao do hridine. Vakog Zagora, realnijeg,. trebali smo vec odavno Naslovnica, ok.

    26.02.2015
    22:20:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    kad smo zadnji puta vidjeli Zagora sa hendikepom?

    ne pamtim

    bormeš sam se stvarno pobojao sa našeg Zagora.natučena noga,glad,smrzavanje,pusti otok,pogorelić koji ga vreba u zasjedi..brrrrr

    27.03.2015
    18:08:00 sati
    igor 12
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Da, ovdje imamo baš zanimljiv koncept – polomljeni, ranjeni Zagor na napuštenom otoku. Uvijek je zanimljivo gledati našeg junaka na dnu… sjetimo se samo kako su ga gonili oni robijaši kroz pustinju ili kako je jedva preživio sniježnu mećavu u Artičkoj sfingi ili Dolinu smrti u Konkvistadorima. Takve stvari se traže, ali Bure ovdje nije imao hrabrosti ići na nešto jače. Mogao je napraviti epsku priču na temu Zagor protiv elemenata prirode, ali išao je na manje – 5 dana na hridi protiv neprijatelja koji je jači i izdržljiviji od samog vraga. Da, pretjerao je sa Schneiderom, iako, moramo priznati, da nas je iznenadio njegovim zadnjim pojavljivanjem. Bravo za Čika, koji je odbijao vjerovati u Zagorovu smrt. Šteta što mu Bure nije smislio bolji geg. Takvi »zbog hrane me istukao ljuti krčmar, prodavač, ribar…« čiko gegovi su prestali biti duhoviti tamo još 79e. Crtež je odličan, Esposito Bros su dobro odradili posao i drago mi je da su u staffu, ali nisu vrh. Nadam se, da će još napredovati. Sve u svemu, dobro, ali žao mi je potencijala - moglo se ići na top priču, a ne na filler priču.

    13.06.2015
    21:54:00 sati
    nagor
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ne znam odakle recenzentu da Chico ni sam više nije vjerovao da je Zagor živ. Baš naprotiv, no ok..

    A šta ja znam, ok priča al opet ništa extra. Burattini je iskoristio standardnu ideju provjere isporuke robe Indijancima kako bi Zagora bacio na otok. Na otoku Zagoru očito smeta samo hladnoća iako zna izmisliti vatru, ima hrane itd. Tako da nisam siguran koliko mu je baš bio ugrožen život. Pitanje je za mene bilo samo je li Looney u suradnji s odmetnicima a na sredini smo dobili odgovor da nije. Odlična je ideja da je i Schneider preživio more ali da je preživio i petrolej malo pretjerano.

    Crtež odličan, nikome ovo ne bi leglo kao braći Esposito

     

    28.07.2015
    14:40:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Kada se Bure i Espositovci sastave nastane magija. I prosli put su imali skoro puni pogodak u Okrutom Havaku ali ovo je jos bolje. Zagor protiv elemenata i jednog bandita izrazito tvrde koze u originalnom okolisu. Jednostavnost ove price je pravo osvjezenje a scenario prosto fenomenalan. Kao i Havak ovo je prica koja se cita u jednom dahu. Ne samo sto je napeta i Zagor stvarno na koljenima, nego i zato sto Bure dopusta da njegovo pero usuti a kist od Espositovaca preuzme pripovjedanje. U potrazi za Zagorom je puna vrhunskih tabli koje toliko govore bez i rijec dialoga.

    Kad smo vec kod crteza, Espositovci su uradili dobar poso vec na Havaku ali ovdje su napravili veliki korak naprijed. Atmosfera je na samom vrhuncu a ona borba u kisi cisti uzitak. Priroda je fantasticno predstavita, Zagor skrhan junak pun emocija, akcija dinamicna a vremenske nepogode maestralno docarane. Jedino sto sprecava da im dadnem nejvecu ocjenu je to da neki karakteri, a pogotovo njihova lica, idalje imaju nadaha karikatura.   

    Ako cu jedan minus dati i Buretu to je onaj uvodni Chicov geg. Ta staromodnost odudara od modernijeg pristupa price a nije ni narocito duhovita. Uostalom, nisu mi ni Nolittini pretjerani gegovi iz zlatnog perioda bas duhoviti ali to je opet lakse oprostiti kada se stavi u svoj vremenski kontekst. Ali ja sada stvarno trazim nesto negativno u izvrsnoj prici i kao sto vidite visoke ocjene Burattiniju i dalje stoje. Sto ce tice Chica Bure se isplatio i dao mu znacajnu ulogu vjernog prijatelja koji na kraju spasava zivot naseg junaka.

    Sve u svemu, kratko i slatko. 

    15.11.2015
    22:20:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Ne znam kada je neki lik ovoliko namučio Zagora. Baš ga je doveo do samog ruba. Koji manijak.

    Ovo mi je drugo čitanje i sada priču cijenim više nego prvi puta.

    25.11.2016
    21:40:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Iako kratka priča na odnosu drugih Zagorovih jako dobra :)

    04.01.2017
    08:45:00 sati
    Wayto
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Klasični Zagor

    17.01.2017
    10:15:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    08.08.2017
    20:01:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    24.08.2018
    13:09:00 sati
    Gris
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Robinzon Zagor u epizodu kako prežvjeti na pustom ostrvcetu... Nismo odavno vidjeli bradatog Zagora. Čiko ima detektivskih misli i zaključaka, trezveno i logično razmišlja o buradi... A i u pravu je kad kaže da Zagor nije mrtav, toliko toga je prošao, i sad da strada padom u vodu... Bilo bi previše. I onaj doktor na kraju je nekako previše moderan, teško da su doktori tog doba baš onako davali dijagnoze. Buratini je sa Šnajderom baš pretjerao, čak i izgorio ne odustaje, baš je vitalan i onakav unakažen. Ali eto...

    27.01.2019
    19:53:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlican Zagor. Vec sam pomislio da redovnoj seriji nema spasa, kad ono - svetlost.

    22.02.2019
    22:52:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prilično zanimljivo i dobro.

    24.06.2019
    12:09:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Maestralno

    26.10.2019
    01:25:00 sati
    Zagorfan01
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 315
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum