Tamo gdje protječe rijeka

Zagor

ZG VEC 20/21 | 192 str.

Bilo je to kad mladi Pat Wilding još nije postao Zagor... Od sigurne smrti spasio ga traper Kirk Wheeler. Mnogo godina kasnije, Duh Sa Sjekirom sreće svog starog prijatelja, i vidi da je izgradio malu utvrdu na granici s indijanskim teritorijem...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 53%

P*4

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tamo gdje teče rijeka
    ZG LU 171
  • Traperi iz utvrde Arrow
    ZG LU 172
  • Tamo gde protiče reka
    ZG VEC 20
  • Traperi iz Fort Eroua
    ZG VEC 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La dove scorre il fiume
    ZG SR 488
  • I trappers di Fort Arrow
    ZG SR 489

ZANIMLJIVOSTI

  • Flashback tokom koje čitaoci upoznaju Kirka Vilera, trapera koji je nekada davno spasao Zagoru život.
  • Crtački debi Marcella Mangiantinija.

“Jadan je i tužan otac koji ima onakvog sina.”

Kada je Guida Nolitta pre mnogo godina prestao da piše epizode Zagora, verovatno ni u snu nije mogao da očekuje da će pod stare dane morati da čita scenarističke ispljuvke poput priče pod nazivom “Tamo gde protiče reka”. Prava je misterija kako je neko (neko=Moreno Burattini) dozvolio objavljivanje ovog uratka Luigija Mignacca, čoveka poznatom po činjenici da je serijal Mister Noa doveo do samog dna.

Priča koju ćete nažalost verovatno pročitati započinje originalnim elementom napada Indijanaca koji to nisu na belce koji mirno plove kroz indijansku teritoriju: tokom napada je kidnapovan dečak, tako da krivica automatski pada na crvenokošce. Mignacco je ovom prilikom odlučio da koristi ideju koja u Zagorovom serijalu nije korišćena čitavih pet brojeva, još od priče “Lord u Darkvudu”. Zagor i Čiko ulaze u priču kao dva dobrovoljca koji imaju zadatak da stupe u kontakt sa plemenom Seneka, novim stanovnicima Darkvuda za koje se sumnja da su počinioci zlodela duž reke. Onako usput svraćaju do traperskog utvrđenje čiji je zapovednik njegov stari drug Kirk Viler, i tu počinje rasplet. Na strani 66 prvog broja Zagor uočava određene nepravilnosti, da bi do strane 78 istog broja već raskrinkao podle zlikovce i objasnio Čiku ko je kriv za zločine. Naravno, zli dusi ne sede skrštenih ruku, već smišljaju atentat koji ne uspeva, pa su prinuđeni da beže iz utvrđenja u strahu od trapera čiju su čast ukaljali. Časni traperi pomažu Zagoru da pronađe dečaka, ali i kod njih ima trulih jabuka, tako da je čitalac u ekstazi, budući da neprestano mora da pogađa koji su traperi dobri a koji zli. Dečak je oslobođen, Zagor mora da sve trule jabuke propasira ali… ljudi moji, da li je ovo moguće? Nema više vremena za bilo što, 45:38 je kod scenariste. Zagor upada u zamku i onda dolazi do šokatnog veleobrta : SVI traperi su u stvari pokvarena kopilad. Iako su imali 432 prilike da ubiju Zagora sa leđa, obzirom na to da se nisu razdvajali od pušaka čak i tokom spavanja, oni su hteli fer i sportsku igru i nisu želeli da olakšaju ni sebi ni kupcima ovog izdanja. On je bio u zamci, ali su ga oni viteški izveli iz nje i oduzeli sebi brojčanu prednost, kako bi on mogao kasnije da ih potamani. Ipak, oni još jednom uspevaju da ga uvuku u zamku, kako bi zavarali trag od samih sebe i produžili agoniju na još kojih tridesetak stranica : naš heroj je već gotov ali ima on svog Radanovića. Ničim izazvani, pojavljuju se zaboravljeni Indijanci pomenuti na početku priče i rešavaju stvar. Traperi su glavom platili za svoj sportski duh i odsustvo želje da iskoriste 40 igrača više. Previše su želeli da sami sebe traže po šumi, i to im se osvetilo na kraju. Kao što reče Darvin, samo najsposobniji preživljavaju.

Moram da priznam da se odavno nisam sreo sa ovako nebuloznim zapletom. Osnovna ideja nije preterano interesantna, ali bi verovatno mogla da prođe da se scenarista zadržao u domenu zdravog razuma i logike. Kirk Viler, lik čija je pojava u prvoj trećini stripa odisala svežinom, pretvara se u klasičnog Judu i do kraja drugog dela prosto vapi da bude eliminisan. Suluda odluka da su svi traperi zlikovci potpuno obesmišljava epizodu i pretvara je u niz sekvenci čiji je jedini cilj da popune 188 strana i time omoguće autoru da dobije platu za dva meseca. Ipak, možda je u tome i smisao današnjeg stripa. Raznorazni kreatori nude svoje gluparije, a mi ih kupujemo, sve očekujući kada će se, shodno zakonu verovatnoće, pojaviti i neka dobra epizoda. Nažalost, takvih je sve manje.

“Tamo gde protiče reka” je debi mladog crtača Marcella Mangiantinija. Iako nije izabrao najsrećniju epizodu za debi, njegov stil je suštinski pitak i lak za praćenje. Ono što mu nikako ne polazi za rukom (kao ni većini Zagorovih crtača novije generacije, uostalom) je dočaravanje Zagorovog lica : gospodar Darkvuda prečesto deluje kao neki tinejdžer, a povremeno pak izgleda kao osoba u krizi srednjih godina koja se podvrgla preteranoj konzumaciji Botoxa. Nigde bore na licu, maksimalna “ispeglanost” čak i u scenama najvećih napora. No dobro, valjda će sa vremenom i to savladati. Po detaljisanju i jasnoći linija, Mangiantini umnogome podseća na Ugolina Cossua, crtača koji je do sada uglavnom radio na Dylanu Dogu. Koliko mu je to prednost a koliko mana, ostavljam čitaocima da prosude. Ferri standardan, druga naslovnica bolje nego prva koja je prilično neinspirativna.

Naprijed

ZG LU 168/170 Čovjek koji je došao s Istoka

ZG LU 173/176 Huroni!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    meni odlicna epizoda,i crtez mi je super.epizoda u rangu starih dobrih zagora
    23.08.2009
    15:39:00 sati
    dzoni
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    23.08.2009
    17:25:00 sati
    teller
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 2, 8

    Ovo je moj treći post. Kao što sam u mom drugom postu već napomenuo ako se nešto hitno ne uradi sa Zagorovim crtačima pa slobodno mogu reći i scenaristima, bojim se da sudbina meni najomiljenijeg junaka nije svetla. Prelistavam stare brojeve koji i pored silnih nedostataka i kasapljenja stranica deluju toliko sveže i realno da ova današnja priča deluje kao pravo pravcato đubre.Savet svim budućim scenaristima:  prvo pročitajte starije priče,vratite Zagora u realnost, i kada ga ga već stavljate u neke fantastične priče gledaj te da ne preterujete sa fazonima Ratova zvezda, Dosijea X itd. Crtačima: zagrejte stolicu i ne škrabaj te kao jaje jajetu ako ne istim načinom onda veoma sličnim stilom.Neka Bog još dugo poživi Ferija inače će se i Zagor  pridružiti aleji vrhunskih junaka kao što su Alan Ford i Konan pa i Spajdermen koje su kvazi crtači i nebulozni scenaristi doveli na ivicu propasti ako ne i zauvek upropastili.
    23.08.2009
    22:14:00 sati
    legaz
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Hm, posle zamornog početka i mršavog zapleta u drugom delu priče se stvari popravljaju i na kraju ovo ispade solidno. Čikov podvig mi nekako banalizuje priču, to je moralo biti bolje razrađeno. Crtež vrlo dobar.
    24.08.2009
    01:11:00 sati
    ViKing
    uredi
  • LK

    Ukupna ocjena 37%

    2, 1, 7, 7

    Neverovatno glupava epizoda. Ne znam dal je u pitanju los prevod ali je van svake pameti da Ciko na 50 stranici drugog broja misli u sebi sledece: "Dakle, ovo su indijanci koje trazi Zagor... oni mrze sve bledolike i verovatno su ONI NAPALI BRODOVE." Moze li mi neko objasniti od kud mu ta ideja kada je neposredno pre toga bezao od pljackasa brodova?!?!? A najveca nebuloza je sto Ciko nije znao da je Zagor zarobljen a nije znao ni da su svi traperi banditi ali mu je ipak poslo za rukom da nagovori indijance da krenu da ih sve pobiju!!! Strasno.
    25.08.2009
    01:20:00 sati
    LK
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 37%

    2, 1, 7, 7

    Strasno glupa epizoda! Ovo je uvreda za svakog Zagorovog fana koliko gluposti na "malom prostoru". 
    07.09.2009
    17:50:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    18.09.2009
    07:52:00 sati
    Ferri
    uredi
  • narrogh

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    Kriminalno!!! Ne znam koji im je ovo trebalo!!!
    05.10.2009
    22:55:00 sati
    narrogh
    uredi
  • Nathan Summers

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Meni se dopala prica. Mozda malo jednostavna, ali ipak citljiva i interesantna. Crtez je super, a naslovnice divne.
    16.10.2009
    00:01:00 sati
    Nathan Summers
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 34%

    1, 2, 7, 4

    Čim sam vidio ko je scenarista, znao sam kakvog će kvaliteta biti priča.
    16.10.2009
    20:20:00 sati
    delboj
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Jedna od najlosijih epizoda. Citanje ovakvih stvari je pravi mazohizam.

    27.12.2009
    01:44:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 57%

    4, 6, 7, 6

    Uzhasno providna radnja. Tacno sam video da ce se na kraju "prijatelji" sukobiti.

    Takodje vrlo zbrzan kraj. Moglo je to mnogo bolje.

    03.01.2010
    04:54:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 37%

    3, 1, 7, 4

    Mignacco strikes again.

    20.03.2010
    13:59:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 6, 9

    Naslovnice su lijepe, da počnem s dobrim.  :-) Font od VČ mi se čak i više sviđa od ostalih.  Crtež je solidan što se tiče detalja i okoline, ali dolazi u probleme kad treba prikazati likove, pokrete i slično.  Tako da u cjelini nisam baš oduševljen.  No, priča!?  Još uvijek mi nije jasno otkud Čiko s Indijancima kod utvrde, a zadnja scena u kojoj ga prije toga vidimo ti isti Indijanci ga vode s omčom oko vrata i "mrze sve bijelce"??  A u prvom dijelu prepričavanje povijesti zagora, kako bi se namaknuo dovoljan broj stranica...  Ma užas, ne znam jesam li ikad dao 2 za scenarij.  A nije 1 samo zbog scene gdje Čiko u bijegu opali "još samo 1 metak" preko ramena i ubije trapera, koji kaže "Uh?".  To je duhovito, zar ne... 

    09.04.2010
    09:09:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 46%

    2, 4, 7, 7

    Ovo je stvarno loše.

    22.04.2010
    15:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    Meni je najjače kad Zagor dođe u utvrdu te jednim pogledom dođe do zaključka tko je krivac (traperi nose skupocjene predmete) i na kraju kad Chico dovede Indijance iako ga ovi prije toga zarobe. Da o tome da umjesto da svi u utvrdi odmah zašucaju na Zagora i smjeste mu par metaka u leđa izmišljaju nekakve scenarije po kojima bi zagor pomislio da ipak ima poštenih i čestitih trapere..Ma komedija..Crtež je naravno lošnjikav, drven, ukočen, a moram priznati da mi se prva naslovnica jako sviđa, Zagor u standardnoj pozi, uglavnom dosta dobra. Iduće je naravno promašaj (obratiti pažnju na dužinu ruke).Za kraj, mislim da je svima jasno da je redovna serija Zagora već skoro potpuno na aparatima, da ne kažem klinički mrtva.Budimo realni i zapitajmo se, kad je bila neka baš dobra epizoda u redovnoj seriji? Možda Povratak krojača ili Močvara robijaša, ali to je bilo nekih 20-ak brojeva prije . Bolje završiti serijal nego nas ovako mučiti..

    02.05.2010
    12:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Halo Bing, kako brat? Ovaj primjer imamo i u izdavačkoj kući Bonelli samo glasi ovako: Halo Sergio, kako brat? Opet traži traljave scenariste? Nema veze. Slušaj, imam ovamo jedan serijal kojeg triba uništiti i pokopati. Daj pozovi mi onog Mignacca kojem to tako dobro ide. (Ovaj poziv je obavio Bure). Mignacco nakon poziva: "Koji serijal je sad na redu? Zagor? Sitnica!" Mignacco skače iz jednog serijala na drugi i uništava sve pred sobom, čovjek koji kod mene zasad ima reputaciju da piše korektne epizode ali sa 100 puta izlizanim temama(od kojih su mu najdraži Cangaceirosi), ništa originalno. Te njegove epizode i nisu toliko nelogične i glupe ali odišu dosadom i uspavljujućeg su efekta. Za promjenu evo jedne koja nije toliko logična i čak ima debilan rasplet. Nakon prosječnog Lorda u Darkwoodu ovdje opet imamo klasičnu temu (kao da on zna izmisliti nešto novo)- lažne indijance, urote, otmice. Vrhunac je Wheelerovo padanje u provaliju i pojavljivanje Chica s Indijancima kojih je nakon dugotrajnog uvjeravanja (čitaj: proda im je jointa da se napušavaju s lulom mira) uvjerio da pomognu Zagoru. Tamo po talijanskim forumima kažu da je napisao jedan dobar maxi ali ja neću virovati dok to ne vidim svojim očima. Mignacco definitivno nije čovik za velike stvare i srića što ga sad neće biti 30-ak brojeva u regularnoj seriji. Crtež nije loš i prepun je detalja kad se radnja odvija po šumama, ali stekao sam dojam da se Zagor preselio u Aziju jer su likovi često kosooki. A Ferri ovaj put baš i nije imao inspiracije.

    02.06.2010
    20:05:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 6, 9

    Samo su naslovnice dobre.

    23.07.2010
    23:07:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    31.07.2010
    23:47:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    05.09.2010
    14:06:00 sati
    Andrej
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 27%

    2, 1, 4, 6

    Koja lešina od epizode, majko tužna :O Kad pomislim da ne može gore, neka Zagijeva epizoda me uvijek demantuje. Ne znam jel' Minjako u životu napisao nešto dobro, ali ono što sam ja čitao spada u nešto najgore od stripa. Ova epizoda je vjerovatno namijenjena za najmlađe čitaoce jer ako nije, onda definitivno nema smilsla:S Crtež je po meni katastrofa, ovog lika ne mogu smisliti i, za razliku od ostalih prinova, volio bih da ne crta više u Zagijevom timu. Naslovnice su odrađene jako dobro no zbog mrtvila svega ostalog dajem nižu ocjenu.

    15.09.2010
    15:23:00 sati
    jasa
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 7, 3

    Smeće!

    24.10.2010
    14:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 3, 5

    Nevjerojatno loše. Dosadno, predviljivo, loše nacrtano, katastrofa.

    10.11.2010
    14:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 5, 9

    Loše.Ferri se,za razliku od svih,barem potrudio dati nam naslovnice koje su puno obećavale.

    19.12.2010
    19:55:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Kakav debilizam od epizode, pa to je strasno! Prosto je neverovatno da je neko zapravo odobrio objavljivanje neceg ovakvog. Ovolika kolicina gluposti i predvidljivosti odavno nije vidjena. Crtezom i naslovnicama sam zadovoljan.

    04.02.2011
    00:29:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    Jedino sto mi se svidelo u ovoj epizodi je povratak u daleku proslost Zagora i uvodjenje u pricu trapera koji mu je spasio zivot davno. Sve posle toga je bolno lose. Zajedno sa Lordom u Darkvudu, definitivno najlosija prica u izdanju redovnog VC. Mandjantini nije toliko los, pogotovo sto mu je ovo prvi rad, tako da ima dosta prostora za napredak. Na njegovu nesrecu, dobio je jako los scenario za svoj debi. Samo da sto pre nauci da ne crta Zagora kao mladica od 20 godina i bice to dosta pristojan crtez. Dobro napisana recenzija, bilo bi dobro samo da su dodate i neke slike iz samog stripa. Feri solidan.

    04.02.2011
    15:16:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    da,da...Nas dragi Colt je iskoristio jos jednom priliku da dokaze svu svoju ljubav prema njegovom omiljenom junaku. Da je umjesto Zagora Tex bio u glavnoj ulozi epizoda bi dobila najvjerovatnije sve desetke. Dobro, neke stvari su vec odavno poznate.

     

    Sta reci o epizodi osim da niti smrdi niti mirise. Solidna epizoda i djelimicno napeta, prije svega sto se na kraju prve sveske uopste nije znalo ko kojoj strani pripada. U toku druge sveske imamo nekoliko preokreta koje definitivno niko nije mogao da predvidi, izuzetak su osobe koje mogu da vide u buducnost.

     

    Mangiantini dobro crta pozadinu i dobro sjenci, problema ima pomalo sa likovima, pogotovo Zagora ne crta bas najbolje. Ipak, i vise nego solidan i mnogo bolji od npr.Cessarovih.

     

    Kao sto sam rekao, solidna epizoda, markantna zbog male retrospektive u Zagorovu proslost. Daleko od ocjena 1, kako je to nas dragi najveci zagoromrzac foruma pokusao da pokaze.

    07.04.2011
    15:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 6, 7

    Bespotrebno. U vrijeme kad je Boselli pisao više scenarija od Burattinija čak su i sporedne priče bile savršeno i prikladno dobre. Ovo jednostavno nije smjelo biti objavljeno. Mangiantini solidno debitir'o; prva naslovnica je loša, dok mi se druga baš uvukla pod kožu.

    01.05.2011
    13:50:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 5, 10

    Što su ovdje zafrknuli stvar.

    01.06.2011
    21:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    Sroljasto sranje. Kirk je toliko proziran da prozirniji ne može biti.

    23.06.2011
    14:48:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 71%

    6, 9, 6, 8

    odmah sam pretpostavio da onaj krik stoji iza svega,stara prica koja se ponavlja vise puta,ali bez obzira na to meni ovo i nije tako lose

    03.08.2011
    11:25:00 sati
    general war
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 42%

    5, 1, 6, 6

    Prvi dio mi je bio zanimljiv, malo prisječanja na Zagorovu prošlost, ali druga epizoda živa glupost. Uopče nisu prikazali  kako je samo čiko uspio nagovorit indijance da mu pomognu... ono, moraš si sam to zamislit jer priča ne kaže... šta onda da si zamislim cijeli strip? možda bi mi tako bilo i bolje, barem bi došao na bolju ideju nego što je ovo. Ali najviše od svega me zasmetala ta zbrzanost. Na istoj stranici vidimo Zagora kako stoji na zemlji i priča s indijancem, već na dnu iste stranice baca se sa grane i ruši neprijatelja na pod... uopče ne pokušavaju stvoriti neku napetost, sve se prebrzo riješi.

    11.01.2012
    17:28:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    26.04.2012
    11:13:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    Mila majko, pa što je s vama ljudi!? Očekivao sam najgore smeće a na kraju dobio jedno od najvećih ugodnih iznenađenja usprkos debitantu Mangiantiniju i istrošenom Mignaccu.

     

    Toliko zanimljivih i dobrih trenutaka ima u ove dvije epizode, idemo redom:

    - Mignacco je mladog Patrika Vildinga prikazao gotovo kao uplašanog dječarca u sukobu s onim medvjedom, ili mi se barem tako činilo na prvi pogled. Kasnije sam vidio da je ta scena postavljena namjerno samo da bi, na kraju, simbolički prevladao svoj mladenački strah i izašao još jači iz te borbe.

    - Inače, scenarij je kvalitetno "zaokružen", premise koje su postavljene na početku (dječak, ubojstvo njegovih roditelja, Zagorovo prijeteljstvo s Kirkom), u drugom dijelu dolaze do svoga ispunjenja. Tako je situacija s Kirkom krenula od odanog prijateljstva pa došla do otvorenog neprijateljstva, jer je Kirk odabrao "onu" stranu moralnosti, za razliku od Patrika.

    - Situacija s mladim dječakom je također stigla do "punog kruga", budući da je Mignacco na kraju povukao paralelu s dječakovom situacijom i Zagorovim djetinjstvom.

    - Moram skrenuti pozornost i na činjenicu da je Mignacco u prvoj epizodi u nekoj mjeri "proširio" karakterne osobine našeg junaka. Naime, on nam priča, da su Patrik i Kirk cijelu zimu proveli u selu Oneida. To nikako nisam očekivao, jer mi se Zagor oduvijek činio kao ne pretjerano društven tip. Tu i tamo bi popio čašicu s nekim poznanikom, ali se nikada nije kretao, a još manje živio u velikom društvu poput indijanskog plemena. Tu ima još prostora da u budućim epizodama saznamo što se to moglo događati te zime, možda je Zagor ukrao srce kakvoj zgodnoj Indijanki, tko će ga znati. ;)

    - Ispalo je na kraju da je Kirk zločinac, a Indijanci su, usprkos svemu, ispali pozitivci. To je jedna od moralnih poruka priče, predrasude ne moraju uvijek biti istinite. Dobri mogu postati zli i obratno. Dječaka je spasio Zagor (u moralnom i fizičkom smislu), tako da će u životu imati ispravan model djelovanja.

    Uglavnom, iznenađujuće dobra priča s jakim scenarijem. Mangiantini je prilično solidan za svoj debitanski rad. Kadrovi šume, utvrđenja su jako detaljni, zanimljivi, jedino mu ne valjaju lica Zagora i Čika, na tome treba malo više poraditi.

    - Ove iz Ludensa bih najradije nazvao lijenčinama, umjesto da na dnu vinjete napišu na koju se epizodu (njihovog izdanja) tekst referira, oni samo ostave "vidi Zagor original" - nevjerovatno!

     

    p.s.

    Mislim da je Colt u svojim ocjenama prekardašio, kako u recenziji može koristiti izraze poput - "scenaristički ispljuvak" i slično!?

    30.04.2012
    01:57:00 sati
    solar
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 7, 10

    moglo je to sve mnogo bolje ali kad pogledas i nije toliko bas lose

    a onda pogledas ponovo i kazes bas debilna prica pa ti se ponovo svidi... i meni tako ide u nedogled stvarno ne znam kako da ocenim pa sam gledao prosecne ocene i ja ih dao, sem za naslovnice koje mi se svidjaju

    01.05.2012
    21:12:00 sati
    going going
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Od dolaska Zagora i Čika u Fort Erou sam znao da su svi traperi umešani u zločin. Priča i nije tako loša kao što su je neki predstavili, čak je i vrlo dobra, bio je i malo podsećanja na ranije Zagorove avanture što mi se izuzetno dopalo. Crtež za jednog debitanta je odličan, posebno lepo crta krajolike, jedina zamerka mu je Zagorovo lice. Sve u svemu dobili smo jednu lepu epizodu za pamćenje u duhu starih avatura Duha sa sekirom :)

    05.06.2012
    17:11:00 sati
    writer
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Ništa posebno. Nije dobra, a nije ni loša epizoda. Druga naslovnica odlična

    13.10.2012
    17:19:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Ne razumijem ovako niske ocijene. Puno puta kada ljudi popljuju neku epizodu očekujem dno dna a na kraju se ugodno i iznenadim, kao npr. kod epizoda "Tajanstveno selo" ili "Prijetnja iz svemira".

    Ne znam, možda nisam čitao tako puno Zagorovih epizoda ili sam priglup, ali ja tokom čitanja stvarno nisam znao koji su traperi zli a koji dobri. Krenimo redom. Prva epizoda je malo dosadna s obzirom da Zagor i Chico samo razgovaraju u šumi, ali na kraju krajeva ni to nije toliko loše. Lijepo je vidjeti katkad o čemu naši junaci pričaju kad su sami, pa ne treba stalno biti akcija akcija akcija. Još jedan plus je vidjeti mladog Zagora, iako ima malo previše hvalisanja Zagorovog lika i djela.

    Drugi dio je ok, iako nijedan od zlikovaca ne uspije pogoditi naše junake, čak ni debelog Chica, no to je u Zagoru već uobičajeno. Kada spase Kirka, pomislio sam, o Bože, ovo je tako dosadno, Kirk je ipak dobrica. Na kraju sam se ugodno iznenadio kada je ispalo da je Kirk ipak zlikovac. Njegov posljednji obračun sa Zagorom me je podsjetio na kraj filma "Goldeneye" o Jamesu Bondu. S obzirom da ne nađu Kirkovo tijelo, ne bi se čudio da ga vrate iz mrtvih u budućnosti.

    Loše stvari: već navedeni kraj sa Chicom i indijancima te način na koji Zagor prokuži pljačkaše. Još jedna stvar koja me smetala je bila ona medvjedica. Nije mi bilo jasno kako su je uspijeli dovući sa planine u utvrdu.

    Mangiantini je fenomenalan, nemam nikakve zamjerke. Ferrijeve naslovnice su isto na nivou.

    21.02.2013
    13:34:00 sati
    Hexen
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Nista ovdje ne fali, makar ne u tolikom smislu koliko neki ovdje kazu.  Crtez je dosta dobar, prica je malo prepoznatljiva (oteti decaci su cesti u Zagor serijalu), a likovi su oni kobejagi prijateljski, koji ispadnu da su zlokobni.  Ovo mi je bilo veoma lagano za citat, stavise sve sam u jednom dahu procitao, i Mangiantinijev crtez za nesto ovako je sasvim ok.  Naslovnice su vrlo dobre.  Epizoda koje se ne mora citati cesto, ali ipak, nije naporna kao neke iz ovog Zagijevog perioda.

    22.02.2013
    14:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Odmah sam predvidio tko su kriminalci....  Dakle, providno. Ali, ipak solidna epizoda, lako čitljiva i uopće nije za toliko pljuvanje... Usput, nema veze što recenziju piše Texovac Colt, ni King Warrior se nije boljim pokazao u svojim ocjenama Texovih epizoda. Eto, malo da se upletem.

    02.03.2013
    19:31:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ma ne znam ni sam.. Loše je, a opet nije tolko loše.. Predvidljivo je i na trenutke besmisleno, a opet nije tolko baš loše.. Crtež je ok, za debi sasvim solidno.. Naslovnice i nisu nešto, druga je malo bolja od prve..

    31.03.2013
    09:30:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    30.08.2013
    20:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Sasvim solidan strip s dobrom porukom . Volio bih da ima vise ovakvih prica gdje se pokazuje bar dio odrastanja, djetinjstva i cisto njegova zivota prije nego sto je postao Duh sa sjekirom. 

    01.09.2013
    18:27:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Ne vidim što je ovdje toliko loše, zanimljiva traperska epizoda.

    Mangiantiev prvi i najbolji rad na Zagoru ikad!

    Što se poslije s njegovim crtežom dogodilo samo on zna.

    03.04.2014
    13:46:00 sati
    macca1985
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 38%

    1, 4, 5, 8

    Dosadan i nezanimljiv strip.

    04.04.2014
    16:09:00 sati
    brancika
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    6, 9, 10, 4

    04.04.2014
    16:36:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Brate ovo je dosadno da nemere dosadnije...

    13.07.2014
    17:15:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 44%

    5, 4, 3, 8

    Pa zar je moguće da u novom Zagoru pišu ovakve gluposti.

    23.09.2014
    17:35:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 6, 7

    Poprilicno mlaka erpizoda. Kvalificirati je sad sa "totalno" lose, je ipak previse. Likovi iz Zagoreove proslosti ,su kod mene uvjek rado vidjen. Bas radi toga, sto je K.Wheeler zauzeo negativni part u ovoj prici,  bilo mi je i doneklen  interesantno. Da, zamisao je lijep, al scenario je zakazao. Previdljivo, uocljivo, sama zavrsnica, b kategorija. Crtez,naslovnice, ok, na granici.

    11.12.2014
    01:30:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 5, 9

    30.12.2014
    00:26:00 sati
    velka031
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Draže su mi ovakve priče koliko god "naivne" bile, nego Bosellijevi ključevi spoznaje. Sva sreća da ima još ovakvih epizoda gdje je Zagi normalan, a ne polu-božanstvo kao u Bosellija. Crtež je vrlo dobar, jedino Čiko šteka malo.

    06.01.2015
    23:02:00 sati
    caramba
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Iako je dosta predvidljiva ovo je meni dobra priča jer sam proveo ugodno vrijeme čitajući je a to se nikako ne može zanemariti. Zanimljive su mi ovakve teme koje govore o prijateljstvu, izdaji i tankim linijama između dobre i loše strane, što mogu kada sam slab na takve stvari. Zagorov prijatelj iz mladih dana Kirk je prešao na takvu lošu stranu i to je postalo jasno onda kada je uporno inzistirao da mu ponudi pomoć svojih ljudi u potrazi za odbjeglim pljačkašima. Samo mi nije jasno kako to i Zagor nije povezao nakon što su ga ti isti ljudi pokušali ubiti a Kirk je garantirao za njih. Poslije toga je bilo samo pitanje da li su svi traperi iz utvrde povezani sa pljačkama ili ipak ima nešto i poštenih. I nakon što je Zagor tijekom noći krenuo u akciju oslobađanja prividnih zarobljenika odmah sam pretpostavio da je to sve zamka koja bi ih odvela do dječaka. U svemu tome svidjela mi se ideja da se Zagor sukobi sa medvjedom što je Kirku trebalo poslužiti za simbolično obilježavanja prvog i zadnjeg susreta njih dvojice. Jedino su na kraju ostali neobjašnjeni događaji sa Chicom i indijancima i kako ih je uspio nagovoriti da pohitaju u pomoć ali to se više nije ni moglo napraviti zbog nedostatka prostora. Najmoćnija scena je ona kada Chico ispaljuje metak bez gledanja sebi iza leđa i pogodi razbojnika ravno u srce, svaka čast.

    Solidna priča a da nema toliko predvidljivosti dobila bi i bolju ocjenu od mene.

     

    21.03.2015
    17:49:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    PA DOBRO KOJI JE PIMPEK OVOM RECENZENTU?

    primjećujem kod njega neskrivenu mrržnju prema Zagorovom opusu

    jel to zato što je ljepši i jači od dotičnog recenzenta?

    24.03.2015
    14:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Ugodno sam se iznenadio ovom pričom. Čitao dok sam čekao ženu na hitnoj. Nimalo dosadno. Dijelom predvidljivo, ali ima i obrata. Još je i Zagor izigran. Crtež sasvim ok. Jedino mala zamjerka drugoj naslovnici - malo me podsjeća na zs 1040, a i nerealna je. 

    04.10.2016
    14:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    11.10.2016
    01:29:00 sati
    kucak
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    07.06.2017
    18:44:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Apsolutno se ne slažem sa recenzijom !!! Priča je odlična. Ni predugačka, ni prekratka. Zabavna je i čita se lako, drži pažnju čitaoca i ima svoju dinamiku. Svi likovi su lepo obrađeni, nema suvišnih dijaloga, akcija je veoma lepo uklopljena u naraciju. Crtež je veoma dobar, a naslovnice vrhunske.

    20.06.2018
    16:02:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 4, 8

    08.11.2018
    08:14:00 sati
    Gris
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 3, 5

    24.12.2018
    23:54:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 6, 2

    Ne ponovilo se!

    23.06.2019
    19:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    Dovoljan (2)

    Najbolji element u stripu je definitivno medvjedica!

    08.07.2019
    23:28:00 sati
    Zagorfan01
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 686
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2559
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum