Povratak mutanta

Zagor

ZG VEC 29/32 | 376 str.

Povratak mutanta – čovjeka sa dva mozga. Vojna pratnja upada u vatrenu klopku. Zagor pobjeđuje.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 46%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak mutanta
    ZG LU 179
  • Vojna pratnja
    ZG LU 180
  • Plamena zamka
    ZG LU 181
  • Čovjek s dva mozga
    ZG LU 182
  • Povratak mutanta
    ZG VEC 28
  • Vojna pratnja
    ZG VEC 29
  • Vatrena klopka
    ZG VEC 30
  • Čovek sa dva mozga
    ZG VEC 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ritorno del mutante
    ZG SR 496
  • Scorta militare
    ZG SR 497
  • Trappola di fuoco
    ZG SR 498
  • L’uomo dai due cervelli
    ZG SR 499

ZANIMLJIVOSTI

  • Lik mutanta Colina Rendalla stvorio je Toninelli u epizodama ZG ZS 724/726 "Rendal mutant". Ovo je njegovo drugo pojavljivanje!
  • U prvom dijelu spominje se američka tajna baza "Drugdje", sa kojom je Zagor ranije sarađivao (vidi zadnje Helingenovo pojavljivanje i prvi susret sa Endrjuom Kejnom), a redovan je gost u univerzumu Martija Misterije.
  • Spominje se i Zagorovo "gostovanje" u zatvoru Helgejtu, paklu živih, u epizodi ZG EXT 58/59 "Pakao živih".
  • Uvodnik u trećem dijelu je napisao Moreno Buratini, pisac epizode i trenutni vođa Zagorove posade.
  • Prvi dio, strana 75., zadnja vinjeta – da li je to Linkolnova slika na zidu?

Nakon mnogobrojnih sramotnih fijaska redovne Zagorove serije, koji su se prividno nastavljali u nedogled izluđujući vaskoliku armija Te-Nej čitalaca, dočekali smo povratak (barem 20% stripova počinje sa ’’ ritorno di ___’’, zar ne?) Rendala Glavudže – neprijatelja koji se pojavio samo u jednoj priči, ali je ostavio značajan trag u kolektivnom sjećanju Zagor zajednice. Kao što rekoh, ova priča je trebala da, poput Boselijevih (ipak donekle loše realizovanih) ’’ Hjurona’’ , ponovo vrati vjeru u našeg omiljenog junaka, opasno uzdrmanu posle ’’Pljačkaša’’ i ’’Trapera iz Fort Eroua’’. Iako se Buratini ogradio od povrataka u velikom stilu i kaljanja legendi kao što su Helingen i Kandraks (vidite uvodnike koje je gospodin ljubazno napisao za VČ), itekako se bacio na povratke svih (o)srednje važnih neprijatelja iz prošlosti, tragajući za nejasnim krajevima iz kojih se, poput feniksa koji izranja iz pepela, može stvoriti nova priča. Oh, priča koja će privući krda nostalgičnih ljubitelja na drage nam kioske. Avaj, rezultati često nisu baš najbolji. Ambiciozno zamišljeni povratak, podebela priča koji se proteže na četiri nastavka (mljac), nam je najavljivan kao sasvim solidna priča. Da budem iskren, i sama dužina stripa je obećavala solidnu priču, jer, KO bi pisao maratonsku priču ako nema dobru ideju ili nešto da kaže?

Uistinu, ko?

Prije nego što nastavim ovu dugu i nemilosrdnu ’’sječu knezova’’, dopustite mi jednu digresiju. Tačnije, jedan pasus koji bih volio da posjetim prvoj priči tužne sudbine Rendala Skala, koju smo dobili u novom ruhu (već) iščekivane i slavne edicije ’’Oda-brane priče’’. Ako mnogobrojni scenaristi nisu oklijevali da ubace raznorazne karakondžule, aždaje i monstruma u Divlji zapad (ko li će ga znati, možda i zbog toga toliko volimo Zagora, ali ja više volim nešto realističnije Nolitine epske priče), neće se zaustaviti ni pred najobičnijim mutančićem. Međutim, ovaj mutant ne želi da sravni sa zemljom Bijelu kuću i ujka Sema, kao mnogo njegove bratije, već ima daleko realističnije motive: udoban život koji omogućava gomila šuštalica. Sam Rendalov lik nikada nije bio detaljno razrađen, niti ima šarm i dubinu velikih neprijatelja. Rekao bih da kvalitet i omiljenost epizode više potiče iz velikog ogranka priče u kojoj Zagor i kompanjerosi u stilu genijalnih kriminalaca isplaniraju i izvrše pljačku nad-banke, banke koju je gotovo nemoguće pobijediti. Atipičan postupak za Zagora, hm... Brzoplet i jednostavan kraj koji slijedi nakon tog više nego zanimljivog dijela priče je dokaz da scenarista nije znao da upotrebi Rendala za vrhunsko i napeto finale koje dodaju šlag na tortu, niti da taj lik ima naročitog potencijala za to. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ja priznajem da nikada nisam naročito cijenio Rendala. Jednom kada i mi i čitaoci ’’svarimo’’ otkriće zapanjujuće činjenice da je Rendal u stanju da ubija mislima (ajde!), šta nam ostaje? Intrigantna pljačke banke i ostatak priče, koji je svakim sledećim čitanjem sve manje interesantan. Inače, neki detalji pljačke banke ’’podsjećaju’’ na film ’’Za šaku dolara više’’, a lovac na ucjene zapanjujuće liči na Li Van Klifa, jednu od zvijezdi tog ostvarenja.

Zagor ovih najnovijih epizoda je akciona krpena lutka. Plastična figura klasičnog junaka bez duše kome scenaristi ne znaju da udahnu dušu i dah ranijih epizoda. Nedostaje nam ono ’’nešto’’. Shvatate li na šta asociram? Tu su Čikove šale, nekoliko šatora i poglavica, dijalozi u duhu onih starih, ali... Nešto nije isto. Nema onog praskavog Zagora koji bi preletao sa grane na granu i dijelio pravdu po mračnim šumama kojima je i Bog okrenuo leđa. Zagora koji bi mlatio tvrdoglave oficire. O, taj Zagor bi povremeno dobijao zastrašujuće napade nevjerovatne mržnje i bijesa, za vrijeme koji bi postajao pravi demon. A (oni) dali su nam nasmijanog heroja koji se čitavo vrijeme ljubazno dogovara sa svojim saveznicima, BESMISLENO blebećući, uvijek igrajući fer i smireno. Ma krasno, prosto krasno! Postojala su dva tipa, načina prikazivanja, viđenja, kako god hoćete, Zagora: mistični avanturista koji vođen plemenitom željom za pravdom istražuje divlje kutke Amerike, svojim iskustvom dokazujući onaj citat ’’postoji mnogo više stvari na nebu i na zemlji...’’’ ILI neka vrsta modernog Don Kihota, plemenitog junaka okruženog iskvarenim svijetom, koji uprkos tome ne odustaje od svojih velikih ideala i principa. Junak (poslednji vitez) koji vodi borbu sa vetrenjačama pokušavajući da zaustavi nemoralnu eksploataciju teritorija i ljudi, proces koji melje i razara (bez žaljenja) slobodu, čovječnost, dušu - istrebljenje Indijanaca. Izgubljenu borbu. I znate šta? Oba viđenja lika se slivaju u mog omiljenog junaka kome se uvijek radosno vraćam, Zagora-Te-Ne-Ja, Duha sa sjekirom.

Dosta prisjećanja. Novo pojavljivanje Rendala, uprkos osrednjem kvalitetu prethodnog čina, ipak je pružalo priliku za nešto detaljniju razradu i humanizaciju lika (što Buratini donekle i pokušava u četvrtom dijelu, ali prekasno i blijedo), kao što je njegova rana mladost, odnos prema moćima, način razmišljanja... Razumijete me, neka vrsta životopisa. Mislim da bi takav pristup dao komad u kome je Zagor pomalo zapostavljen, ali zanimljiv i atipičan komad (a ne vječitu ’’reciklažu’’ koja je trenutno u modi). Da, ovo jeste strip koji je oduvijek bio orijentisan ka akciji i mistici, ali se u Zagoru mogu obraditi (i trebalo bi) složenije teme (vidjeli smo trgovinu robljem, borbu Škota protiv Engleza, istrijebljenje Indijanaca...). Odabrana je daleko gora solucija, tako da sada priča podsjeća na izuzetno linearnu video-igru, sa prejednostavnom radnjom punom nepotrebnom teksta koji je tek povremeno prekinut akcionim sekvencama. A i one izgledaju jadno, zahvaljujući Vernijevom crtežu. Likovi su samo blijede marionete, lutke koje trebaju da ostvaruju događaje koji će nas odvesti do kraja agonije (epizode). Nema daha životnosti, niti ’’sivih’’, to jest nepredvidljivih likova.

Buratinijevi dijalozi zaslužuju čitav pasus koji će neometano moći da ih dobro izblati. Mnogi drugi recenzenti su u svojim ’’obračunima’’ sa novijim epizodama detaljno razradili ovaj problem, ali sam stil pisanja istih, shvatite me, je toliko iritirajući da moram dati neki pogled. Gospode Bože, da li je ikada bilo dosadnije čitati neki strip? Lično, ja kao nepopravljivi egoista smatram da nisam retardirana osoba (a nadam se da ste i vi čitaoci stekli isti utisak iz naše eventualne komunikacije), i da mi detaljna objašnjenja koja se protežu na pet strana nisu nimalo potrebna, kao ni tomovi opisa Zagorove ’’bang’’ i ’’urgh’’ razbijačine. Sve je užasno usiljeno. Svaku tvrdnju treba potkrijepiti i odgovarajućim dokazom, pa zato komotno otvorite, naprimjer, strane 45-53 prvog broja i 26-30 drugog broja. Da li vam ovi razgovori djeluju kao dio stvarne i životne konverzacije, ili kao prisilno ubačena masa? Dobar dijalog svakako ima i ulogu rasvjetljavanja nejasnih dijelova zapleta i raspleta (mada ne uvijek), ali treba da služi i za razradu likova, uvid u njihove filozofije, razmišljanje i unutrašnji svijet... Ma, pošto je ovo na kraju krajeva strip za zabavu, moraju biti zanimljivi! Da li ja dajem novac da bih čitao ovakve gluposti? Hrpa besmislenih gluposti, koja se ugnijezdila u prerasle ’’oblačiće’’.

Bah, sada trebam da nastavim sa seciranjem priče, još ciničnije objašnjavajući gdje je i kako zabrljano, šta se trebalo uraditi... Volio bih, ali se nema šta reći. Katastrofalno upotrijebljena dužina priče. Blijedi i nezanimljivi likovi. Odurni i neprirodni dijalozi. Ophrvavajući osjećaj dosade. Čudi me da stari poglavica na kraju nije pokazao neki znak žaljenja za sinom... Svi jednostavni elementi koji čine osnovu dobrog pripovjedanja su degradirani. Dobro, prolog, preokret i zadnja vinjeta su solidni, ali ni približno ne iskupljuju ostatak. Znam da će uvijek biti onih koji će dati visoku ocjenu ovoj priči, pa ću ih lijepo zamoliti da mi kažu šta oni vide u ovom koncentratu čiste dosade...

Pročitao sam dosta pozitivnih komentara upućenih na račun crtača ove epizode, Vernija. Riječi koje se najčešće ponavljaju su ’’veliki i vidljivi napredak’’. Crtež mi se ne sviđa. Nimalo. Užasna statičnost i loše nacrtane akcione scene prevladavaju (a i ona djevojka je jako ružno nacrtana). Mnogi vole ovaj crtež zato što ih podsjeća na Ferija, ali da li trebamo da se divimo jednom plagijatoru, čovjeku koji ne stvara svoj stil već se zadovoljava pukim kopiranjem većeg majstora? Postoji granica između poštovanja tradicije prikazivanja lika i običnog kopiranja, a Verni je duboko u drugoj teritoriji. Sada se u crtačkom timu najviše guraju Ferijev imitatori, koji imaju prilično licemjeran zadatak: podariti publici utisak da se ništa nije promijenilo. A promijenilo se. Bolje je uzeti nekog starog Zagora i potonuti u nostalgiju, nego hvaliti ove kopije. Najbolji crtači nisu kopirali Ferija, premda jesu poštovali njegov način crtača Zagora i glavnih likova (Dela Monika, Pepe, Toričeli). Sunovrat Zagorovog crtačkog tima se nastavlja, što nije ni čudo budući da je toliko vremena služio kao ljepljiva traka za Ferijeve plagijatore i trećerazredne crtače (Mangijatini i družina). Kuku nama.

Naslovnice... Treća i četvrta mi se ne sviđaju (Zagor telepatijom zaustavlja zapaljenu strijelu), ali je prva jako, jako dobra.

Stigli smo do Kraja, sumornog crnila na kraju svakog filma iz koga se nejasno pomaljaju riječi ’’The end’’. That’s all, folks! U ovoj recenziji (prvoj posle dugo, dugo vremena) možda i jesam pokazao toliko razočarenja, cinizma i sarkazma da se ni sam dr. Haus ne bi stidio da potpiše ovaj tekst (da, srećno potvrđujem da je i mene i mog oca sustigla ’’hausomanija’’), ali to je razočarenje jednog od onih vjernih čitalaca kojima je svaki četvrtak (veseli) – mali praznik, kada rano ustaju kako bi kupili dragocjenu novu Zagorovu priču, i koji se osjećaju tako prokleto opijeni od sreće i ushićenja kada se zadese u Bosni ili Srbiji da bi se vratili sa omanjim brdom romana. Oprostili smo Zagoru mnogo neuspjeha, pa možemo i ovaj. Zbogom i puno sreće u sledećoj avanturi, Zagore...

Eh, da, i srećan ti 500-ti broj.

Naprijed

ZG LU 177/178 Oklopni vagon

ZG LUSP 14 Indijanska magija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • anto

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Zagora što pre ugasiti !!!

    26.07.2010
    14:59:00 sati
    anto
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Pa dobro, ne može se od Zagora očekivati neka visoka umetnost, ali ova epizoda je sasvim solidna. Za sve one koji uživaju u Zagorovim avanturama ova epizoda je dovoljno dobra.

    26.07.2010
    17:24:00 sati
    jova
    uredi
  • nolo contendre

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 6, 2

    Da budi nostalgiju, budi al' da je dobro, nije. Ovaj povratak bio je dobra šansa da se Rendalu da malo više prostora nego u prvoj priči, ali cvrc. I ovde on ostaje u zapećku. U "Rendalu Mutantu" ovaj negativac ostaje u senci "grandiozne" pljačke banke Zagora i ekipe te tu skoro da ima epizodnu ulogu. Ni u "Povratku..." ne prolazi mnogo bolje. Od svih likova u ovom stripu, on se još i najmanje pojavljuje. Očekivao sam da će posle onog bekstva okupiti bandu lopuža oko sebe i zapodenuti epsku bitku protiv Zagora i Indijanaca na drugoj strani, međutim Buratini je otišao na drugu stranu ( na farmu, tačnije ) i napravio još jednu "malu" epizodu. A koliko je potencijala imala ova priča..

    Iz svega se da zaključiti da je Rendal zapravo totalno beznačajan negativac u Zagorovom univerzumu, pa se postavlja pitanje čemu ova epizoda.Šta je sledeće, "Povratak epizodiste koji je u xyz epizodi prošao kroz kadar"? Bez veze..

     

    Onaj idiot na četvrtoj naslovnici Zagoru nacrtao dve leve ruke.Pa penzioniši se više čoveče, za boga miloga, evo ja ću da ti plaćam koliko te plaćaju u SBE samo da više ne crtaš!!

    26.07.2010
    20:01:00 sati
    nolo contendre
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Ala se ovde BUre iskenjalo...

    28.07.2010
    11:44:00 sati
    kasper
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 74%

    8, 5, 9, 8

    Prva dva dijela su mi vrlo dobra ali nazalost kako se prica priblizava kraju postaje sve losija i losija! Bure objasnjava i najmanju mogucu sitnicu i bukvalno citaoca zatrpava bespotrebnim tekstom, jebo te mogao sam `ladno da procitam zadnji dio i sve bi mi bilo jasno! Verni mi je odlican, jedan sam od onih koji ga bas gotive! Naslovnice poprilicno dobre, posebno prva...

    30.07.2010
    22:25:00 sati
    kandraks
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Pa sada nije baš tako loše sve, ni taj Verni ni priča, doduše nije nešto što pleni i ostavlja bez daha.

    02.08.2010
    14:35:00 sati
    legaz
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Nije ovo toliko loše koliko ste ga ocrnili. Sasvim solidna pričica, daleko od starih vremena, ali teško je očekivati nešto bolje.

    03.08.2010
    14:03:00 sati
    delboj
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 4, 5

    smece

    03.08.2010
    23:55:00 sati
    karven
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Video sam ove ocene pre nego sto sam procitao pricu i stvarno sam ocekivao jako slaba 4 stripa. Da li je odsustvo velikih ocekivanja odlucilo, ili se ipak radi o subjektivnom dozivljaju, ali meni je ova prica vrlo dobra, i uz Hjurone, sigurno najbolja prica od onih izaslih u VC.

    Skal je u ovom pojavljivanju uzeo dosta vecu ulogu nego u prvom, prica je solidno osmisljena, a Vernijev precizan crtez je za mene melem za oci nakon mnogih crtaca koji akcenat stavljaju na okolinu i pejzaze, a likove nazvrljaju. Ima tu jos mesta za napredak, ali i ovakav mi je najbolji posle Ferija u dosadasnjoj redovnoj seriji VC.

    Prva 2 stripa su definitivno najbolja, 3. najlosiji. Svidele su mi se ideje za jace moci kod Skala, pucanje glava je jako efektno, a i "gledanje misli" u 4. delu je zanimljivo. Sto se tice naslovnica, solidan posao je napravio Feri, 1. je definitivno najbolja, a 3. najlosija.

    11.08.2010
    11:51:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.08.2010
    15:54:00 sati
    teller
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    Najpozitivnija stvar u ovim epizodama je Čiko, mislim da je ona fora s ovčicama kad pokušava zaspat jednako kvalitetna kao bilo koja Nolittina, belaj s Trampijem je ok, također smo vidjeli i slavnog Dedu apotekara. :D

    Originalna Toninellijeva ideja za Mutanta nije bila nešto posebno dobra, sve je to mirisalo na treš. Burattini, umjesto da je taj koncept pokušao učiniti barem malo "realnijim" tj. prihvatljivijim za naše vrijeme, kreće u još apsurdniji smjer pa tako sad Mutant osim komično velike glave ima i super-moći. To bi još nekako i moglo proći da je upotrebljeno na pravi način, ali ne, Burattini piše scenarij tako da većina događaja i poteza služe da bi objasnile i opravdale njegove zaplete koji imaju smisla samo njemu.

    Tu imamo festival njemu svojstvenih "objašnjenja", pričanja, prepričavanja, gušenja radnje samo u svrhu udovoljavanja vlastitim iracionalnim idejama. U zadnjoj epizodi možemo naći i klasičnu scenu kada Zagora zločinci "zarobe" samo da bi na kraju mogli imati dijalog u kojem "bad guy" objašnjava do najsitnijih detalja na koji način je uspio izvesti svoj genijalni plan, naravno, odmah poslije završetka izlaganja, Zagor nađe način da se oslobodi i kazni zločestog čiču.

    Verni je skoro pa komično loš, tu je bio još uvijek na nekom početku pa je većina kadrova kolaž precrtanih Ferrijevih poza i likova iz starijih priča, a kad je trebalo nacrtati ženu (Sophie) za koju nije imao Ferrijeve reference, rezultat je karikaturalan.

    23.08.2010
    18:50:00 sati
    solar
    uredi
  • ozasloscena_sovuljaga

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    09.01.2011
    12:43:00 sati
    ozasloscena_sovuljaga
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    Meni ova priča u globalu kad se sve zbroji i oduzme - nije loša. Tj, pročitam, zaklopim i idem dalje. Međutim, da je moglo bolje, moglo je.

    Prvi problem je sam Burattini. Zašto mu pobogu više netko ne kaže da ne piše strip za djecu do 5 godina?! Zašto ima potrebu objašnjavati svaku i najmanju sitnicu. Zadnji broj više sliči na "user manual" nego za veliko finale.

    Uz to, onaj prvi susret i napad indijanaca je bio užasno isforsiran. Kasnije nam je scenarist lijepo OBJASNIO zašto je do toga došlo, ali je svejedno bilo jako isforsirano.

    I sada, kada bi ti elementi bili popravljeni, kakav bi strip dobili? Odličan? Ne. To bi i dalje bio samo prosjek, jer je radnja generički napisana. Nema ništa novoga, ništa zanimljivoga.

    S obzirom kako mutantu nije dano previše prostora u prvom broju, ovdje se moglo mnogo toga napraviti. Npr., meni se na početku učinilo kao da se Rendall privikao na život u zatvoru i da surađuje s vlastima. Ali ne, on je samo čekao na priliku da pobjegne. Da ziher, 15 godina se pretvarao... Moglo se ići na recepturu sličnu Supermikeu, da od zločinca postane "pokajnik" ili napraviti nekakav mix poput zadnjeg Nata Murdoa. Takva bi epizoda bila zanimljiva, a ne ovakvo bezidejno trošenje likova.

    Koji je točno Buretov problem, ne znam. Je li to hiperprodukcija ili jednostavno čovjek ne zna pisati to treba odgovoriti neko upućeniji. Međutim, pogledajte Raucha u epizodi Brodolomci/Kuća na hridinama kako je profiliro onu bolesnu obitelj (tome je puno pomogao i Chiarollin crtež). Ili Boselli koji stvarno zna izraditi likove.

    Po mom mišljenju, svježi scenaristi sa novim idejama bi mogli puno toga napraviti za Zagorov serijal. U protivnome možemo očekivati većinom ovakve slične epizode uz poneki biser koji se stvarno isplati pročitati.

    09.01.2011
    14:13:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    10.01.2011
    11:06:00 sati
    Nedo
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Čekao i čekao i čekao ovu epizodu i kad je napokon dočekao i pročitao.. Ništa posebno.. Neću je blatiti i reći da baš ništa ne valja, ali moglo je puno bolje.. Ako ništa drugo barem su napokon odlučili napraviti povratak mutanta Rendalla.. Šta se tiče crteža, neću niti Vernia blatiti, mada možda je njegov crtež Ferrieva kopija, ali nije loš i meni je ok..  A od naslovnica mi se jedino posljednja, četvrta svidjela..

    28.01.2011
    18:42:00 sati
    allessi
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Dobra priča. Nije mi žao što sam je pročitao ali mi je žao što izgubih vreme čitajući ovu recenziju...

    Što se crteža tiče kako se ono kaže "bolje da liči na nešto nego ni na šta".

    17.02.2011
    02:22:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Ne kužim kakav su likovi to karakter trebali imati i osobne misli i filozofije dok im netko kraj njih pere mozak u 95% stripa? Mislim da se recenzantu nakupilo gorčine od dosta prijašnjih epizoda koje su bile loše i da je to sve ispalio na ovoj koja u suštini ni nije toliko loša. Meni je baš sjela jer sam vidila loše ocjene, očekivala sam sranje pa mi je na kraju bila dobra.

    U vezi crteža ne znam što da kažem. Na momente bi ga mogla pobrkati s Ferrijevim, pogotovo kako crta Chica. Volim da crtači unesu svoj stil i sebe u svoj rad ali bi lagala kad bi rekla da mi nije pasao ovaj Ferrijevski crtež. 

    18.02.2011
    02:00:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 7, 5

    Mozda su mi ocekivanja bila prevelika, ali sam prilicno razocaran ovom epizodom. Mislim da Rendal nije bio dovoljno iskoriscen ni u epizodi Rendal mutant, pa je ovo bila idealna prilika da se stvari stave na pravo mesto. Nista od toga. Burattini je pokusao nesto slicno da izvede na kraju, ali prekasno i preslabo. Da se razumemo, nije ovo losa prica (na svu srecu, jer je takvih, ako izuzmemo Hjurone, bilo previse u poslednje vreme), ali problem je sto nije nista vise. Jednostavno, procitate, bacite na gomilu i uzmete da citate nesto drugo, a za nju potpuno zaboravite u roku od nekoliko dana. Sto je velika steta, s obzirom da je epizoda imala potencijala. Crtez mi je manje vise ok. Sto se tice naslovnica, prve dve su dobre, druge dve ocajne.

    20.02.2011
    02:20:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Prosječan strip.Crtež podsjeća na Ferrijev.Naslovnice su dobre,ali se moglo nešto više napraviti u vezi njih. 

    14.03.2011
    16:18:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 57%

    6, 3, 7, 9

    Nisan pročita prvo pojavljivanje mutanta pa ću reći iskreno da ni sam nisan zna što očekivati od njega. S druge strane, nakon onog promašaja od Povratka Mortimera zna san što očekivati od Bureta. Pogodili ste - objašnjavanja najmanje sitnice, što srozava ocjene odmah na startu. Međutim, ovo i nije toliki promašaj kao Mortimer, tu i tamo dobro fukcioniraju Randallove moći i sigurno je pružio veći otpor od Krojača. S druge strane,  atmosfera epizode mi djeluje potpuno promašena - nije mi se svidjelo toliko natjeravanje po njivama. Kraj je solidno odrađen, nemam nekih posebnih zamjerki. Zaključak: Burattini je ponovno udavio epizodu objašnjavanjima i stekao sam dojam da je Randalla nedovoljno iskoristio jer osim par pobijenih vojnika nije napravio ništa specijalno. Nije karizmatičan protivnik. Scenarij je takav kakav je, pogodovala je i činjenica da svaku glupost Bure može objasniti pomoću Randallovih moći. Likovi su neupečatljivi.

    Verni je ovdje malo lošiji od Povratka Mortimera, a Sophie je stvarno ružno nacrta. Prva naslovnica je za čistu desetku, ovo ostale su tu negdje.

    I za kraj moram reći da san jednostavno puka od smiha kad je Randall tražio po mislima one žene pa stopirao i zoomirao sliku. Skoro pa sam pomislio da će je uskoro početi obrađivati i u Photoshopu da doda malo efekata. Stvarno malo žešća debilana.

    04.04.2011
    15:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Dobra epizoda! Za razliku od recenzenta ja se nisam dosadjivao citajuci, bas naprotiv, epizoda je interesantna i lagana za citanje. Skull nikada nije bio jedan od velikih neprijatelja, ovdje je usao na siroka vrata i predstavljen opasniji nego ikada prije. Jedina kritika je sto se na kraju malo i previse objasnjavalo i sam se kraj razvukao.

    Verni odlican! Crta likove poput Ferrija, ali tu se zavrsava svaka slicnost. Atmosfera,sjencenje i kadriranje su totalno drugaciji, tako da oni koji se malo bolje razumiju u crtez i vide malo dalje od nacrtanih lica mogu primijetiti da se ne radi o plagijatoru.

    13.04.2011
    18:47:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Zadnjih odprilike 15 brojeva prije ovoga su teško smeće koje se čita jednom i to samo iz dosade a ne gušta, tako da je ovo meni bio pravi gušt. Stvarno ne kužim ljude na ovom sajtu, zašto ovakve ocijene? Meni je bilo super, priča bez previše akcije i zanimljiva. Buratinni se potrudio, slažem se da malo previše objašnjava ali pa upoznali smo ga do sada u prošlim radovima. Prvi susret sa mutantom mi je dobar a ovaj još bolji. Dugo nismo vidjeli humor kakav ovdje imamo na početku a kad Chico broji ovce umirao sam od smijeha. Na početku priče mi je bila sumnjiva mutantova kćer ali poslije sam prestao sumnjati, znači priča je upalila kod mene. Što se tiče tog kako je ona nacrtana (recenzent kaže ne sviđa mi se) pa jebote to je kćer mutanta zar bi trebala biti lijepa? Verni ubija i crtež mu je ono što je falilo ovdje i to dugo, i ne slažem se da mu akcija nije dobro nacrtana ja mislim da je od njega bolji samo Ferri, čak ni preminuli Donatelli  nije bio ovako dobar. Stvar koju ne kužim je, zašto čitatelj koji ne vidi ni jednu pozitivnu stvar u ovoj epizodi odluči se recenzirati (popljuvati) priču, pa ima valjda nešto da ti se sviđa bar malo a da to nije recenzirano? Po ovim ocijenama ispada da je ovo jedna od najlošijih priča i najgore nacrtanih??? Ova priča je nešto najbolje što je izašlo u ludensu u zadnjih 2g. (pri tome mislim na redovnu seriju). Ova priča i iduća koja je izašla u ludensu su ono što me održava na putu do kioska po novog Zagora, samo zbog takvih epizoda još kupujem ovog junaka a ljudi kojima takve priče nisu dobre kako imaju volju za otići po novi broj na kiosk?

    29.04.2011
    15:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    04.05.2011
    00:43:00 sati
    jojboli
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    I ovo bi kao trebala biti epska priča na 4 nastavka, ali s neepskom radnjom. Doista, radnja nije nešto velika kao što to inače zna biti u dugim pričama poput ove i baš zbog toga je strip razvučen. Ovo je moglo puno bolje ispasti na dvije i pol epizode, ali neka. Uostalom, nije loše; dobra su prva dva dijela, ali tek ta rješenja koja dobivamo u ostatku smanjuju ocjene.

    Verni je ovdje vidljivo napredovao nego u svoja prva dva rada, zadovoljan sam. Isto se ne može reći za Ferrija koji ovdje uopće nije briljir'o s naslovnicama.

     

    04.05.2011
    15:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Hmmm...

    14.05.2011
    10:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    Očekivao sam veće iskorištenje Mutanta, a ne njegovo izležavanje po krevetu.

    01.06.2011
    21:18:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Dostojan Skullov povratak i odličan Verniev crtež!

    26.06.2011
    20:36:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    nije loša priča, dobra je atmosfera na tragu prve pustolovine sa mutantom, što nije lako kada se zna da ju je bio crtao bignotti. zato ocjena više za crtež, iako sam crtež ne zaslužuje 8, ipak se je verni dobro snašao u ovakvoj vrsti priče, isto i buratini iako je malo pretjerao sa objašnjenjima, ali kraj priče i način na koji je završio završni dvoboj sa mutantom je fenomenalan. odlična priča, dobro je i ubacivanje indijanaca, a priča nije puno lošija od prve pustolovine sa mutantom. za jednu usporedbu, isto tako dosta bolja priča od nedavnog povratka Mortimera i Krojača

    30.06.2011
    19:29:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    9, 5, 7, 8

    12.07.2011
    04:21:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 7, 7

    VRLO LOŠA RECENZIJA1 NE ZNAM ŠTA RECENZENT OČEKUJE OD ZAGORA! 'DEVOJKA RUŽNO NACRTANA?' Pa možda je po prirodi ružna (ni otac još nije nešto lep), zar sve žene koje se pojavljuju u Zagoru moraju biti lepe?! 

    Što se tiče same priče, mislim da je ovo jedan od boljih povrataka Zagorovih neprijatelja, i jedan od retkih koji nije bacio ljagu na predhodno pojavljivanje. Jedino mi je žao što je Rendal na kraju poginuo, a i potpuno mi je brutalna scena kad mu naučnik odseče glavu radi ispitivanja. To zaista nije bilo potrebno. Crtež solidan. Naslovnice loše.

    07.09.2011
    04:30:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    "Tresla se gora rodio se mis". Ali to se dogadja uglavnom sa svim novijim epizodama koje kako recenzent kaze pocinju sa ritorno di... Zar je moguce da su scenaristi danas toliko bez ideja da stvore nove Zagorove neprijatelje nego u nedogled vracaju uspele ili polu uspele likove zbog kojih smo zavoleli Zagora i stripove uopste? I pritom nam kvare secanje na njih. Ja sam prvu pricu o Skalu procitao kao klinac pre vise od dvadeset godina i zapamtio ga do dan danas. Od njegovog povratka sam ocekivao puno, a dobio sam losiju pricu od prethodne u kojoj Zagor na kraju objasnjava vise nego Herkul Poaro (a Zagor je ipak akcioni junak). Jedino sto cu pamtiti je Cikovo prisecanje na dedu apotekara i trenutak kad profesor sprecava vojnika sa maskom da puca na Rendala jer je on "od neprocenjivog znacaja za potrebe nauke" (znam, znam bio je pod psihickim uticajem al' sam se ipak iznervirao). Crtez je ok, samo likovi podecaju na Ferijeve, ali je ambijent drugaciji. I za kraj, Zagor na cetvrtoj naslovnici zaista ima dve leve ruke, Linkoln se mnogo jasnije vidi na 71. strani a moja ocena za naslovnice je samo za prvu.

    25.11.2011
    14:35:00 sati
    Baki
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Bas dobra epizoda i ne znam na osnovu cega su ljudi ocekivali vise od epizode s Mutantom? Pa ova je barem za cijelu ocijenu bolja, uzbudljivija i nepredvidljivija od prvog susreta s njim! Bila bi jos i bolja da Burattini na kraju nije isao, a sto drugo nego objasnjavati -:)))) Stvarno bi mu netko tko mu je blizak trebao reci da to ne vise ne radi ;-)

    07.01.2012
    08:07:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    11.01.2012
    21:04:00 sati
    Ferri
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ovo je prva od narednih cetiri epizoda gde se vracaju stari neprijatelji {prvo mutant, onda devil mask, zatim alhemicar, pa stiven i na kraju mortimer} i ova epizoda i povratak alhemicara su mi najbolje!!!

    1vidimo helgejt ponovo i kad god vidim helgejt nanjusi se da je dobra prica

    2zagonetni pocetak i neshvatanjekako ce rendal pobeci

    3odlican rasplet

    4 scena koja mi se najvise dopala je kada zagor skace na rendala spreman na sve pa cak i da on pogine samo da ga zaustavi

    Verni mi se veoma dopao bolji mi je nego u almanahu a i bolji nego u zagor protiv mortimera

    Ferijeve naslovnice za pohvalu pgotovo 2 i 3

    01.05.2012
    20:58:00 sati
    going going
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča mi se baš svidjela. Verni iznenađujuće dobar. Verni & Burattini su nekad stvarno dobri...

    29.09.2012
    12:47:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Kad se već pomiriš da postoji i ovakvo biće, onda je povratak dobro odrađen, kao i svi negativci, jasno da se vraća jači. Verni vrlo dobar, Ferri odlične naslovnice. Ipak, moglo se sve skratiti za 40-50 stranica.

    03.03.2013
    16:39:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Rendall Scull zvani Mutant jedan od najboljih negativaca iz Toninellijeve ere (koje je on izmislio) vraća se nakon dvadesetak godina u Burattinijevoj interpretaciji. I dok se ostali autor zabavljaju novih neprijateljima, Burattijeva dužnost i obaveza (prema cilju koji se sam sebi postavio) je vratiti stare provjerene neprijatelje. Koji broj kasnije pozabavit će se i Robertom Grayem, Alkemičarem, Danielea Nicolaija i u više-manje sličnoj maniri završiti s njim (ponuditi finalno rješenje). No koliko god bio neizlgledan povratak, dobar scenarist uvijek ima svoj adut u rukavu. Tako je to i ovdje, neću reć zašto jer bi to bio spoiler. Randall kao lik dosta je marginaliziran, najviše je vremena posvećeno Zagoru, i kao da je Bure morao okljaštiti Sculla (rana od metka) da bi on mogao parirati najvećem junaku Darkwooda. Burattini je ovo razvukao totalno koliko je mogao, podzaplet konflikta s Indijancima nije nešto zanimljiv, umjesto njih mogao je biti bilo tko (grupa trapera, bandita, Kineza). Unatoč već rasprostranjenom mišljenju o Buretovoj potrebi za razjašnjavanjem i rašlanjivanjem, ovdje to još potencira začudno enormnom upotrebom flashbackova u kojima ljudi pričaju što se dogodilo. Na momente sam imao dojam da Burattini eksperimentira, da vidi kako će se snaći u scenariju ovog tipa; odnosno može li iznači objašnjenje i twist za svaku potencijalnu situaciju!

    Akcija uglavnom jednostavna i pretjerana, Zagor je zasigurno podijelio udaraca i udaraca i olova po običnim protivnicima poput kopača zlata ili običnih farmera. Naravno da su bili pod utjecajem nekog drugog i to i jest bila poanta koja je navodila Zagora na rasplet misterije, no uglavnom sam listao te beznačajne stranice. Budući da sam fan MM-a, uvlačenje baze Drugdje moglo je biti i intenzivnije, mogao je doći neki pravi agent gost iz serijala PIBD, što bi bio pravi team-up junaka. Zagor koristi opet svoje deduktivne metode koje će ga na kraju dovesti do rješenja misterija, pravog antologijskog twista. ;) Uglavnom, ok, simpa i vrlo čitljiva pričica.

    Vernija sam već otpisao kao meni dopadljivog crtača nakon onog crteža u Zagoru protiv Krojača, ali mogu reći da mi je sve bolji. Ono, old school Zagor... Fini doprinos Zagor staffu!

    05.04.2013
    17:32:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Ta priča sa povratkom mutanta je tako lijepo počela i bio sam skroz uvjeren da će to biti hit, ali na kraju je ostao gorak okus. Burattini je započeo sa odličnom "Silence of the lambs" atmosferom i ubacio drage mi "sastojke": Vernija, 4-dijelnu priču, Hellgate, Rendalla, bazu Drugdje, zavjeru i visoku politku u Washingtonu... Sve je to na kraju prvog broja obećavalo, ali onda u sljedeća tri broja dobivamo okršaje sa indijancima i jadno i skromno finale na farmi. Iako mi je Bure drag, ovdje me je, moram priznati, stvarno umorio svojom neinventivnošću. Zar stvarno nije mogao izmisliti nešto jače od indijanaca (twist na kraju nije dovoljan za spas ove priče). Priča, koja definitivno nije zaslužila 4 dijela. Šteta...

     

    14.09.2013
    23:44:00 sati
    nagor
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zašto tako niska ocjena kada je strip odličan?Kraj epizode mi je pravo pasao,odlično odrađen scenario,kraj je odličan,crtež super,naslovnice fenomenalne.Bez puno riječi,odličan strip kojeg vrijedi više puta pročitati.

    12.02.2014
    23:35:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 66%

    4, 10, 7, 3

    11.04.2014
    21:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    07.07.2014
    21:03:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Ovdje se stvarno pretjeralo sa Skullovim mentalnim moćima, pa zar je baš bilo potrebno toliko forsirati njegov utjecaj na apsolutno svaku moguću situaciju i uzdizati njegove sposobnosti gotovo na razinu čarobnjaka. Vrhunac pretjerivanja je slučaj kada je iz sjećanja žene na farmi izvukao lik Zagora za kojega čak ni ona sama nije bila svjesna da ga je vidjela. Nasuprot tome, u prvom njegovom pojavljivanja situacija se bitno drugačije odvijala; nakon što je Zagor sa  ekipom izvršio pljačku banke vrlo dobro se znalo tko je odgovoran za to ali opet Skull nije mogao izvući podatke o Zagoru i Blaineu iz sjećanja direktora opljačkane banke iako ih je ovaj vrlo dobro vidio kada su prvi puta došli tamo. Jest da je ovdje naglašeno da su se boravkom u zatvoru Skullove moći dodatno pojačale ali svejedno mi drugi nastavak na trenutke djeluje kao Burattinijevo nepoštivanje lika Randalla onako kako ga je Toninelli prvenstveno zamislio. I Sophie koja nije rođena sa 2 mozga poput svoga oca odjednom ima dovoljno jake moći da može držati pod kontrolom pojedinca i potpuno utjecati na njegove postupke usađujući mu svoju vlastitu volju. U zadnjem dijelu priče se moglo bez onog objašnjavanja kada su Randall i Sophie telepatskom vezom razgovarali o planu bijega. Pošto je Scull mrtav i još mu je odsječena glava nadam se da se netko neće sjetiti napisati nekakvu epizodu o njegovom povratku jer bi to stvarno bilo blesavo. Sophie još i može doći u obzir ali nisam siguran da bi ona bila pravi protivnik Zagoru sa svojim ograničenim moćima.

    O crtežu ne moram posebno ni govoriti jer je na visokom nivou ali naslovnice su me ipak razočarale i jedino je prva na visini zadatka. Povratak mutanta se može svrstati u dobre epizode (najviše zbog crteža) ali je ipak na nešto nižoj razini nego što je bilo prvo pojavljivanje. 

    14.09.2014
    02:45:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    21.09.2014
    19:29:00 sati
    Villain
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Čitajući vaše komentare nisam se baš veselio ovoj epizodi no ispala mi je sasvim solidno,valjda zato što posle čitannja recenzije i komentara nisam imao neka velika očekivanja.

    23.09.2014
    17:44:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Ovo je definitivno, najgora epizoda koju sam do sad procitao. Naljbolje u svemu ovome, meni bi, ona pocetna zafrkancija sa Trampijem i Chicom. Citanje zadnje sveske, bilo je vec na granici glavobolje. A Verni, nije bas imao zlatnu ruku u ovoj epizodi.  Naljbolje sto mu je uspjelo, to je Sophie kad lezi na krevetu. A opcenito, propocije su cista katastrofa. O akcijskim djelovima,tj. puskaranju, bolje da i ne pricam. Poce me glava boljeti.  

    18.12.2014
    01:49:00 sati
    Tutta
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 64%

    6, 4, 9, 7

    Slabašno. Isprve još nekako solidno, ali kako radnja teče, Burattini ubija dinamičnost sa svojim prepričavanjima, a i definitivno fali nekakve atmosfere. Pronađe se i pokoji dobar dio u priči (napad Indijanaca), ali Zagor često ne sliči na Zagora s tim svojim detektivskim osobinama koje ovdje jednostavno ne odgovaraju. U odličnoj epizodi "Demonska knjiga" nisu me smetale jer je priča bila jako dobro razrađena i, koliko god to bilo pomalo neprikladno, Zagor je cijelo vrijeme bio u nekakvoj detektivskoj ulozi jer je takva i priča bila, od početka do kraja. Ovdje se to jednostavno ne uklapa. Ko da Columba povremeno ubacite u tučnjave i obračune s revolverašima i Indijancima. Još bih razumio da je onaj znanstvenik donosio te zaključke, a Zagor ostao u onoj svojoj "razbi im glave" ulozi.

    Verni mi se jako sviđa, dosta je detaljan, Zagor mu je jako dobro prikazan, ima nešto Ferrija, ali ima i još više svog stila. Zapravo ni nemam neke primjedbe. Ferri solidan.

    16.01.2015
    20:31:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Zanimljiva i solidno odrađena priča o povratku jednog od Zagorovih najneobičnijih neprijatelja. Svidio mi se twist u zadnjoj svesci sa Sophie, prvo sam pomislio da ju je Skull hipnozom uvjerio da joj je otac, dok ustvari scenarij ne pokaže da je ona uistinu njegova kći. Što se Vernija tiče - njega je očito ovdje "cool to hate", pa ću mu ja iz protesta dati desetku! Meni se njegov plagijatorski crtež sviđa i drago mi je što je u ekipi i dabog da crtao još stotinu epizoda :)

    I zaključno s ovom pričom, moram priznati da je period epizoda 400-499 daleko najlošiji u Zagorovoj beskrajnoj odiseji. Mnogo loših i prosječnih epizoda. Kao apsolutni trio najgorih priča izdvojio bih Kandraxov povratak, Tajnu sumerana i kukce ubojice. Da se Zagor kojim slučajem ugasio nakon ijedne od ovih, ne bi bilo nikakvo čudo. Apsolutna smeća.

    Svijetle točke svakako su: Mortimerova osveta, Mortimerov povratak, Crni brod, Močvara robijaša i Huroni. Jako malo, nažalost.

    08.03.2015
    12:51:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    zanimljivo,pitko ali  ostalo nedorečeno...

    OK,Scull nikad nije bio neki podnavodnicima veliki Zagorov protivnik ni u prvom pojavljivanju.unatoč tim svojim telepatskim moćima koje Scull ima,scenaristi su slabo iskoristili i razvili taj lik.

    sveli su ga na najobičnijeg pljačkaša banaka(prvo pojavljivanje) i zamorca(drugo).

    možda je i dobro što su ga odlučili hmoriti na kraju,jer ostaje njegova kćer u igri.vjerujem da će u budućnosti ona imati malo veću pozornost nego njen stari.

    a i glava mu je ostala sačuvana za proučavanje.ko zna šta se iz poremećene mašte scenarista tu može izroditi

    Verni mi je dobar,ali brate mili,užasno crta ženska lica,pogotovo iz profila

    25.03.2015
    08:30:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    02.12.2015
    18:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Kako je krenula ova epizoda mislio sam da se radi o najboljem Zagoru,Zagor pomaze vojsci da prenesu opasnog neprijatelja Randala Sulla kako bi čitao misli vladinom tajnom agentu koji je prodao neke važne vladine tajne!Prelazeci preko indijanskog teritorija događa se nezgoda i evo sranja!Pocetak sa Chichom i Trampyem je genijalan,prva dva stripa su jako dobri a onda kreće pad price,opet imamo dosta Burattinijevih objašnjavanja izbjegavanja metaka i sličnih gluposti,taj Skullov bijeg od vojske mi je ispao nekako neuvjerljiv imam osjećaj da je ovo moglo puno bolje!!Verni odličan!!Naslovnice su jako dobre!

    18.08.2016
    17:20:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Jako naporno. Mislim da je ovo priča u kojoj Bure najviše guši. Ne znam ima li ijedna dostojna ove po tom pitanju?

    Hrpa nepotrebne radnje.

    Vernijev najlošiji rad. U Paukovoj mreži je bio dosta bolji. Kao i nakon ove priče. Jedino je izvanredno crtao dupe od Sophie.

    11.11.2016
    22:04:00 sati
    Leonid
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 9, 7

    Solidno, ali više sam očekivao. Kako sam nedavno pročitao prvo pojavljivanje Rendalla, red je da se odmah krene i na povratak istog. Crtež Vernija vrlo dobar, dajem ocjenu više. Možda je i bolje da je mutant skončao da ne bude još većeg razočarenja u eventualnom novom pojavljivanju.

    28.04.2017
    09:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Trash, u bas pravom smislu, ali je makar zabavan tres.  Za razliku od prve Randalove pojave, ova bi je bas bolje prijala, jer me ovaj Venturijev crtez manje bodu u oci negi stari Bignotijev (crtac koji godi Mister Nou, ali nikako Zagoru).  Fora sa Randalovom cerkom je dobra, i ako se bolje rasmisli, ima smislu je dodati u ovaj nastavak, jer u sequelima sve mora biti, "vece, sire, bolje!"  Takodje one scene gdje Randal upotrebljava svoje umne moci da eksplodira glave onim Indijancima koji napadaju (ova vrsta krvi i nasilja u ovom serijalu gdje se ovakve stari rijetko ikad prije vide je dobordosla, ako se mene pita) su stvarno dobro izvedene.  Jedino mi stvarno smeta sve one prepricavanje sa Burratinijeve strane, kad namo svaki lik prepricava sve sto nismo imali priliko vidjeti ranije.  To mu je, kao scenaristi, velika slabost, i najgora mana.  Naslovnice su odlicne, jedne od posljednjih prije nego sto je Ferriju nivou otpao.  

    04.06.2017
    19:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Priča nije toliko loša, čitao sam i gore iz "moderne ere" Zagora, može da prođe. Radnje je napeta, posebno kada krenu na put sa rendalom i vojnom pratnjom, uživao sam. Rasplet solidno, mada Zagorski (Bonelijevski) sbrzano na kraju. Crtež - šta reći kada ga radi jedini legitimni naslednik velikog maestra. Jedino što primećujem da ispred pomenuta legenda , s godinama valjda , polako slabi i na polju naslovnica... ali šta da se radi.

    09.07.2017
    07:23:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    01.08.2017
    20:07:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 2, 6, 6

    Ovo je totalno glupo. Rendal mutant bi mogao biti dobar lik ali ni u prvoj priči iz Zlatne serije nema nikakve uloge. Ovdje se ga isto spasava samo zato, da bi na kraju dobili njegovu glavu iz koje će sigurno izmisliti neku glupost. Ova Burattinijeva prepričavanja ko, zašto i kako su ubitačno dosadna. Crtež je na razini priče.

    27.05.2018
    12:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 10, 6

    Prvo, za crtež dajem čistu 10-ku. Sa druge strane, naslovnice prikazuju glavne likove, ali su prilično neubedljive i konfuzne (osim poslednje).

     

    E sad, recenzent je imao nekoliko zaista sjajnih zapazanja. Ni meni se ne svidja Zagor "nasmijani heroj koji se ljubazno dogovara, besmisleno blebeće, uvijek igra fer i smireno". I mene nervira besomučno objašnjavanje svake sitnice. Povremeno su dijalozi toliko preopširni i suvišni da čitaocu pripadne muka. Takodje, loše je upotrijebljena dužina priče. Cela epizoda se svodi na "Neuspeo pokušaj bekstva Rendala mutanta". Premalo za 4 sveske.

     

    Ipak, u konačnom zbiru dajem (jedva) prolaznu ocenu za priču jer ima povremeno zanimljive zaplete i dobro uradjen kraj. Poslednja sveska je mnogo bolja nego u prvom pojavljivanju Rendala.

    27.06.2018
    18:18:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 8, 4

    Očekivanja su bila obrnuto proporcionalna razočarenju. Ovaj lik je ipak jedan od razvikanijih Zagorovih neprijatelja i zaslužuje bolje priče.

    23.06.2019
    19:59:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 605
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 472
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1738
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 667
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1738
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum