Ratnici noći

Zagor

ZG VEC 36/37 | 188 str.

Van Dergard obilazi mjesta duž granice i traži nove ljude da se bore u njegovim predstavama u kojima se moderni gladijatori bore bez ikakvih pravila. Jedan od boraca je i Šamrok, ogroman borac koji nosi oko vrata jednu amajliju koja bi trebala da mu obezbjedi neranjivost i nepobjedivost. Tu amajliju pokušava da povrati Hrabri Vuk, Indijanac čijem je plemenu ukradena.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ratnici noći
    ZG LU 186
  • Tajna talismana
    ZG LU 187
  • Ratnici noći
    ZG VEC 36
  • Tajna talismana
    ZG VEC 37

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I guerrieri della notte
    ZG SR 504
  • Il segreto del talismano
    ZG SR 505

ZANIMLJIVOSTI

  • Frank Šamrok je dobio ime po istoimenom UFC (Ultimate Fighting Championship) borcu.
  • Shaolinski samostan je budistički hram u kineskoj provinciji Henan u Dengfengu. Vodi ga opat Shi Yǒngxìn. Osnovan je 5. vijeku i odavno je stekao slavu zbog svoje povezanosti s kineskim borilaškim vještinama a posebno sa Shaolin Kung Fuom. Zbog toga se smatra najpoznatijim Mahayana budističkim samostanom u zapadnom svijetu.
  • Originalna epizoda izašla je u Italiji 2007. godine. Vidi najgledaniji Zagor Youtube trailer, pogledan preko 19000 puta!

Htjeo sam da do kraja uživam u tim trenucima, da što je duže moguće osjećam slatki ukus svoje pobjede. Uostalom, znao sam da neću još dugo živjeti.

Cijeli svoj život bavim se borilačkim vještinama, najviše zahvaljujući junacima iz filmova iz osamdesetih godina. Vremena su se promijenila, danas rijetko kada pogledam takvu vrstu filma, najviše zbog skromnog glumačkog kvaliteta a i samog scenarija. Sa stripovima je stvar nešto drugačija, nikada nisam volio priče u kojima se pojave majstori borbe. Razlog za to je kvalitet takvih epizoda, bilo je malo dobrih, mada stripovi poput “Velike zavjere” i “Kung-fu ubice”, imaju posebno mjesto u mom srcu.

Frank Šamrok

Ima dosta mangi koje se bave borilačkim vještinama u stripovima, međutim, te su često previše isfantazirane da bi se uzele zaozbiljno. Ne trebamo zaboraviti ni Dr. Žistisa, strip u kojem sam kao klinac uživao jer sam mnoge poteze i nazive mogao da prepoznam. Iako su priče bile poprilično tanke, zabavljalo me što sam neke stvari znao što moje kolege nisu, tako sam se u to vrijeme često hvalio s time i pokazivao prijateljima kako se pojedine tehnike u stvarnosti izvode.

Na prvi pogled je izgledalo kao da ćemo imati jednu priču koja se bavi isključivo borbama bez pravila, kako epizoda odmiče sve je jasnije da je ipak sama priča u fokusu. Vjerovatno većina vas, između ostalih i ja, očekuje finalni okršaj između Zagor i jednog od šampiona, ipak sve je otišlo u drugom pravcu nego što se očekivalo. UFC fanovi će zbog toga možda biti pomalo razočarani, ali ipak pozitivno je što se ovoga puta zaobišao kliše o Zagorovoj superiornosti. Da se stvarno desilo da na kraju naš junak sve pomlati i postane šampion nad šampionima, to bi bilo nešto što smo ionako očekivali i rasplet bi bio i previše predvidljiv. Zbog toga Cajelliju kapa dole jer mu je pošlo za rukom da nas u samom finišu pomalo iznenadi.

Van Deragrd je glavni negativac epizode. Radi se o čovjeku koji nema velike fizičke sposobnosti, ali je inteligentan i beskrupulozan, spreman na sve da bi se obogatio. Upravo zbog toga on je čovjek koji stoji iza zabranjenih borbi i manipuliše ljudima oko sebe. Ukrao je Indijancima amajliju za koju se vjeruje da ima posebne moći, i mada je izgledalo cijelo vrijeme tako da on ipak ne vjeruje u natprirodnost ovog predmeta, ipak se u toku priče pokazalo da i nije baš tako. Frank Šamrok je šampion u borbama bez pravila. Zbog njegovog moćnog izgleda, Van Dergard ga drži kao svog glavnog čovjeka i najveću atrakciju za prikupljanje novca. Jasno je da su ljudi opčinjeni njegovim fizičkim izgledom, pa kada tu pridodamo još i njegove borilačke sposobnosti, onda nije ni čudo što ljudi dolaze da bi ga vidjeli u akciji. Vjeruje da mu amajlija daje posebne moći, međutim vidjeli smo da on ustvari ima lažnu amajliju i da to znači da svoje pobjede može da pripiše samo svojim sposobnostima, a ne nekoj magiji. Šerif Donovan je lice zakona u mjestu gdje se odigravaju borbe. Njemu je u prvom planu da zaradi što više novca, nije mu važno da li na legalan ili ilegalan način. Hrabri Vuk je Indijanac koji želi da povrati ukradenu amajliju. Kod njega ne znamo tačno koliko je dobar borac, a koliko je amajlija zaslužna za to što se u prošlosti dobro borio protiv neprijatelja. U jednom dijelu stripa imali smo priliku da vidimo kako je sam uspjeo da odjednom savlada dosta ratnika iz protivničkog plemena. Nuguen je borac koji se služi tehnikom tajlandskog boksa. Izuzetno je doar u borbi i jedan je od dva neporažena Van Dergardova šampiona. Njegov šef smatra da zbog sitnog fizičkog izgleda nije dovoljno velika atrakcija kao Šamrok, zbog toga je preduzeo određene mjere kada je trebalo da dođe do sukoba dvojice šampiona. Vong Fei je Kinez, bivši svještenik šaolinskih boraca. Rspolaže odličnom tehnikom, što je u više navrata mogao i da dokaže. Piter O`Mejli je irskog porijekla, čovjek koji se služi pesnicama da bi preživio. U prošlosti je izgubio ženu i kćerku, tako da mu je svejedno da li je živ ili mrtav. Pored svega može da se primijeti da je dobrog karaktera i da je spreman da pomaže svom šefu samo toliko dokle se borbe održavaju na fer način.

Indijanska amajlija je srž ove priče. Postavlja se pitanje da li stvarno ima natprirodne moći ili ne, na što nam do kraja epizode nije dat odgovor. Navodno su Indijanci nepobjedivi kada je posjeduju, ali šta ako su jednostavno i bez nje dobri ratnici? Koliko u stvari pomaže ljudima koji se bore za Van Dergarda? Kako smo saznali Šamrok nije imao amajliju, već je samo vjerovao da je ima. Igrom slučaja do samog kraja ne znamo da li ima posebne moći. Van Dergard je poražen tek onda kada je izgubio amajliju, da li bi to bilo moguće da je i dalje bio u njenom posjedu? Mnogo pitanja, malo odgovora. Možda je i bolje tako, na ovaj način imamo jednu realističnu priču, a da li se stvarno radi o amajliji sa natprirodnim moćima ili ne, to je prepušteno čitaocima da nagađaju.

Jedna od interesantnijih scena je kada Hrabri Vuk kaže Zagoru da će on pobijediti čovjeka sa amajlijom jer je on duh. Možemo da vidimo na donjoj slici da Zagor na to reaguje iznenađeno, vjerujem da je po prvi put zažalio što se predstavlja Indijancima kao natprirodno stvorenje. Hrabri Vuk vjeruje stvarno u moći amajlije i da je onaj koji je nosi nepobjediv, pa je mislio da se klin klinom može da izbije. Takođe, vjeruje u Zagora da je Manituov izaslanik. Samoprozvani Duh sa sjekirom očigledno ni sam nije znao šta ga čeka, pod uslovom da amajlija ima moći našao bi se u teškim problemima. On zna da je samo običan čovjek, isto tako nije siguran što se tiče amajlije. Najbolje je uopšte ne provjeravati da li taj predmet ima posebne moći ili ne, a čini mi se da je naš mudri junak to i uradio, vješto izbjegao direktnu borbu sa osobom koja nosi amajliju.

Laurenti nije jedan od mojih omiljenih crtača, djelimično zbog haotičnog stila crtanja. Za ovu priču je možda ipak bio prava osoba, najviše zbog dinamike koju je svojim stilom podario epizodi. Nisam siguran da li se nekada i sam bavio borilačkim vještinama, ali neke borbene poteze je realistično pokazao. Ferrijeva prva naslovnica je odlična, druga markantna i solidna.

Duh ili ne, pitanje je sad

Naprijed

ZG LU 183/185 Kraljevstvo straha

ZG VEC 38/41 Kameni div

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    jako zanimljiva epizoda..sasvim opustajuca,pravo osvezenje posle mnogobrojnih buratinijevih epizoda

    13.05.2011
    23:38:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Fenomenalno! Uživao sam dok sam čitao ovo. Prvi deo izvanredan, drugi dobar. Uz epizode koje su u originalu 501-503 (dakle priča pre ove) najbolji Zagor u poslednjih 30 brojeva. Međutim, Cajelli je već na sledećoj epizodi ozbiljno zakazao sa scenarijom.

    14.05.2011
    01:42:00 sati
    goksi
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.05.2011
    09:10:00 sati
    teller
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Odlična epizoda, odličan scenario. Prvi deo bolji od drugog. Ali ja jednostavno ne varim Laurentija i to je. Možda je pre bio bolji ali sada je sve lošiji i lošiji.

    14.05.2011
    09:15:00 sati
    legaz
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Laurenti je pravi crtač za ovu priču, iako se mogao i malo više potruditi, sve ostalo je odlično!

    14.05.2011
    11:42:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Zanimljiva priča!

    14.05.2011
    11:47:00 sati
    zhezhke
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    Odličan debi Kajelija na redovnoj seriji. Vrlo interesantna priča sa odličnim scenarijom, uživao sam čitajući ovu priču. Mada bih još više uživao da je nije crtao Laurenti, njegov stil mi se nikako ne sviđa, mada mi ovde nije puno smetao. Svideo mi se način na koji je Kajeli rešavao situacije, ostala je do kraja ta misterija oko talismana, a i Zagor nije rešio sve sam, kako to često bude. Uvedeni su i jako interesantni likovi, pre svega Kinez i O'Mejli.

    14.05.2011
    15:12:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 8, 7

    Kobasica Čorizo!  "Tu kobasicu ne smete da jedete u mesecima koji u nazivu imaju slovo „r“,osim ako nemate rođaka po imenu Ramon... Seče se leđima okrenutim prema zapadu... a najvažnije od svega je da mora da je jede neparan broj ljudi!"

    Ove upute još na nijednoj etiketi nisam vidio! Ha ha...

     

    Jedna od najboljih stvari kod izdanja Veselog Četvrtka je prijevod koji je na tragu onoga iz Zlatne serije. Prijevod nekih uzrečica kod "Slobodne" i "Ludensa" ništa ne valja, npr. "Svih mi napitaka moga djeda ljekarnika". Tako, kada na 15. stranici "Ratnika noći" pročitam: Svih mi bućkuriša moga dede apotekara, odmah mi se vrati osmijeh na lice!

     

    - Puno toga se može Laurentiju zamjeriti, brzopletost ponajviše, ali njegov osjećaj za pokret i dinamiku je izvaredan, samo pogledajte stranicu broj 29 "Ratnika noći".

    - Prva vinjeta, 40. str.: "Samo ti možeš da nam pomogneš... Ti si duh sa sekirom... Samo je tvoja moć ravna moći amajlije!"

    - Ako sam dobro shvatio, Čiko kod onog trapera nije pojeo čorbu, nego tekućinu u kojoj je prao robu, barem mi je tako izgledalo! :D

    - 90. str. ("Ratnici noći"), prva vinjeta – sve leti ispred Elijasa!

     

    Zanimljivo da Zagora poznaje svaka šuša u Darkvudu, a on se ušeta u Regen taun i nitko se ne zapita što taj šumski istjerivač pravde radi u našem ne tako poštenom gradiću!?

    Sviđa mi se ova rečenica: „Borac gubi zbog toga što mu duh postaje slab, a ne kolena...“

    Piter O´Mejli me podsjeća na Brucea Willisa u "Pulp fictionu", ponos mu nije dao da padne u ringu, nego je svog protivnika (pošteno) prebio na mrtvo ime.

     

    Zaključak:

    - Ova priča ima sve: akciju, magiju, humor, krv, suze i smrt. Cajelli je napravio odličan bućkuriš s Ircima, Kinezima, Istočnjačkim religijama i sl.. Odlično izbalansirano i upakirano u dvije epizode.

    - Također, nije nam otkrio je li amajlija zaista posjedovala moć, dao nam je mogućnost da sami procjenimo što je zapravo istina. Odlično scenarističko rješenje, jer ovako svatko za sebe u vlastitoj mašti može "napisati" kraj ove priče. Slične stvari se koriste i u filmovima, samo se sjetite aktovke u "Pulp fictionu" i šaptanja na kraju "Lost in translation".

    - Cajelli je uspio napisati najbolju priču u dva nastavka još od "Božice mjeseca" i "Demonske knjige". Ostali scenaristi koji su uspjeli napraviti ovako dobru priču imali su prednost što su ih radili u tri i više nastavaka i/ili su imali Ferrija za crtača. Ali ajde napravi ti nju u dva nastavka a da valja.

    15.05.2011
    17:51:00 sati
    solar
    uredi
  • Sprevar

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    18.05.2011
    17:35:00 sati
    Sprevar
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo dobra prica ali mi se cini da gubi na kvalitetu kako se priblizava kraju, no sve u svemu nije lose, definitivno je vrijedi procitati! Crtez takodje vrlo dobar ali moze to Laurenti i bolje! Naslovnice odlicne, posebno prva!

    08.06.2011
    01:58:00 sati
    kandraks
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Solidno

    20.06.2011
    17:46:00 sati
    split85
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Dobra epizoda. Laurenti super.

    21.06.2011
    14:56:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Budući klasik!

    23.06.2011
    17:20:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    \Laurenti nije na svom nivou, a prica nista vise od citljive. Nista posebno.

    06.07.2011
    00:02:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    12.07.2011
    04:26:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Nije loše, ima smisla, samo malo porijeklo te amajlije, kao od meteora, moglo je to da se razjasni. Ipak, očito da scenarista nije imao smislenu ideju, pa je radije to ostavio nerazjašnjeno.

    12.08.2011
    12:07:00 sati
    delboj
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Prvi strip je puno bolji od drugog, pogotovo mi je super bilo vidjeti skup trapera jer ne viđamo to često kao nekad. Laurenti mi nikad nije odgovarao a recimo ovdje u ovoj priči gdje god je Zagor u pokretu kosa mu vijori kao da ide 100km na h što me malo živcira. Jedna stvar koju sam ovdje još zapazio je lomljava kostiju kao u starim akcijskim filmovima b produkcije iz 70-setih i 80-setih godina, što mi je još mrvicu pokvarilo ukupni dojam. Za kraj Laurentijev Zagor puno više izgleda kao Tarzan nego Ferrijev što je još jedan dodatni minus.

    25.08.2011
    16:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    23.09.2011
    15:07:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobar strip.Mislim da se onaj indijanac u Ludensovom izdanju zove Vrijedni Vuk.

    01.10.2011
    21:14:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Je, dobra je priča. Kraj je dosta nepredvidljiv što je danas prava rijetkost. Likovi su klišej, ima ih svakakvih rasa i nacionalnosti što se uvik događa u filmovima ovakve tematike. U svakom slučaju, osvježavajuće nakon Mignaccovih promašaja. Laurenti sve više brlja, crtež mu je sve nerazumljiviji i sa sve manje detalja ali i dalje je tu onaj dinamični prepoznatljivi stil.

    10.11.2011
    15:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Fina epizoda, nesto iznad prosjek.

    05.01.2012
    04:10:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jako dobra, neobicna i uzbudljiva prica! Stvarno se osjeti se da je drugi scenarista od uobicajenih.

    07.01.2012
    07:52:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 4, 8

    12.01.2012
    01:14:00 sati
    Ferri
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    jedino mi je žao sto se zagor nije borio protiv ovog shamrocka, al šta se može

    18.01.2012
    20:02:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    kraj je odlican kad svako u svakog uperi pistolje

    i nismo saznali da amajlija stvarno deluje ili ne i to mi se dopada sto su ostavili nerazjasnjeno

    01.05.2012
    20:34:00 sati
    going going
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Doobaar...fora su mi ovakve priče

    02.05.2012
    00:11:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Cajelli je priču proveo u drugom smjeru od očekivanog što je dobro.

    06.06.2012
    13:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 58%

    8, 7, 2, 7

    Priča je solidna, mada je moglo još malo tu da se zapetlja. Crtež jako loš, Laurenti sve gori i gori. Naslovnice prosečne.

    07.06.2012
    22:26:00 sati
    writer
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Usitinu izuzetna epizoda. Ne mogu vjerovati kako su ovo mogli nabiti u samo dva nastavka, jer nevjerojatno je koliko se u scenariju osjeća mogućnost za proširenje. Cajelli se ovdje pokazao kao osoba sa skrivenim talentom, s obzirom da mu je ovo drugi rad na Zagoru (prvi u redovnoj seriji). Odlični dijalozi među likovima, koji klišej tu i tamo, ali sveukupno gledano, ovako dobre epizode želim čitati kod Zagora. Na Laurentija, koji iz epizode u epizodu dokazuje da je ponajbolji Zg crtač, ne treba trošiti previše riječi. Prva naslovnica nema veze s pričom, ali je idejno stvarno izvrsno zamišljena.

    01.08.2012
    17:43:00 sati
    drogsy
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Svidjela mi se epizoda.

    13.10.2012
    17:07:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Zadovoljavajuća priča... crtež Laurentia podnošljiv... priča me malo podseća na priče iz Toninellivog perioda...

    05.01.2013
    15:17:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ne znam šta reći.. Ovo je jedna od najboljih epizoda u zadnjih jako jako jako puno brojeva.. Napeto, i realistično i nadnaravno, odlično prikazani likovi, scenarist nas jako dobro vodi kroz radnju.. Puno je u cijelom tom doživljaju pomogao i Laurenti svojim velikim kadrovima koje dosta često koristi.. Crtež mu je izrazito ležeran, kao i uvijek.. Mada mi se nekako čini da je malo lošiji u odnosu na neke prošle epizode.. Zato ocjena niže, ali sve u svemu i scenarij i crtež su se odlično poklopili i na veoma zanimljiv način dočarali ovu epizodu.. Naslovnice su također vanzemaljske.. Pogotovo prva koja je perfektna.. Druga malo slabija, ali također na razini.. Preporučam svakako i stvarno se nadam da bude još ovako dobrih epizoda u budućnosti..

    01.02.2014
    09:58:00 sati
    allessi
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    11.04.2014
    21:05:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Immobile

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    29.04.2014
    00:22:00 sati
    Immobile
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 7, 2, 8

    Loš Laurenti.

    13.07.2014
    17:22:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Šteta, bilo je ovdje potencijala za vrhunsku priču (iako je i ovakva dobra). Mislim da je trebalo posvetiti malo više pažnje borbama i malo dodatno razraditi samu priču. Čak mi se čini da epizoda više ne bi bila naodmet.

    Veliki plus ide razradi lika onog Irca. Rasplet djeluje pomalo zbrzano, a vezano uz priču o amajliji mislim da ni autor nije imao baš neke ideje. Nemam ništa protiv da ostane nerazjašnjeno koliko je ona zaista magična, ali volio bih da je priča o njenom nastanku malo bolje osmišljena.

    Uglavnom, jedna dinamična priča kojoj dodatno pridonosi Laurentijev vrlo dobar crtež koji je najbolji upravo u akcijskim dijelovima. Ferri vrlo dobar, prva naslovnica je odlična, iako sam zbog nje očekivao dosta krvavije borbe s obzirom na one šiljke na rukama.


    Vidjet ćemo što će dalje biti s tim Cajellijem, za sada dobar dojam.

    16.07.2014
    17:26:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    Da budem iskren očekivao sam više od ove epizode.

    24.09.2014
    09:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Ok prica, dobra ideja. Samo, moglo je se tu puno vise izvuci. Scenario je zapeo. Crtez je takodjer trebao, morao bolji bit. Jbg., nije. Naslovnice su ok, upecatljive.

    27.12.2014
    00:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Iznenađujuće dobra epizoda. Istina, na početku sam bio skeptičan, kao i uvijek kada se pojavi novi autor u serijalu, ali ovo je stvarno ispalo odlično. Brutalna epizoda u kojoj mi se od svih boraca najviše dojmio Wong Fei. Laurenti je vrhunski nacrtao njegove poteze. Prva naslovnica tematski savršeno pogođena, iako ustvari više odgovara drugom djelu epizode.

    18.03.2015
    20:43:00 sati
    caramba
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    18.03.2015
    21:49:00 sati
    goghy
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    heh,samo sam čekao da iz nekog grma izleti Žan Klod Van Dam

    25.03.2015
    08:35:00 sati
    igor 12
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    02.12.2015
    18:13:00 sati
    wele
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Nije mi se nešto pretjerano svidjela. Bolje bi bilo da je šerif oteo talisman za sebe u ranijoj fazi priče.

    Cajelli je i falio s Chicom i onom "juhom". Da bolje poznaje Chicov lik ne bi mu palo napamet smišljati takve scene.

    Laurenti otišao u ekstreme, stalno reciklira lica.

    13.11.2016
    19:57:00 sati
    Leonid
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Ovo je, u neku ruku, epizoda "Izazivac/Gotova Stvar", 2.0.  Likovi su plitki, pogotovo onaj negativac Van Dergard, kojem samo fali da milki svoju bradu dok zamislja kako ce ga Djavo maziti posle smrti, a scene u kojim se ljudi bore poput nekih gladijatora su veoma predvidljive, jer se odmah vidi ko ce pobjediti, ko izgubiti, a koji citaoci (mi!) ce biti jebeni sa strane Cajelia i njegovih gluposti.  Frank Samrok takodje je klisej nad klisejima, i bezveze "sampion"; jedino je ona Serifova reakcija pri kraje nekako originalan potez koji je bilo nemoguce predvidit.  Laurentijev stil ovdje visi lici na Chiarrolu, dok su Ferrijeve naslovnice dobre, pogotovo ona prva, "Ratnici Noci".  Kraj je veoma prebrzan, kao da su crtac i scenarista bili pozureni da sve zavrse, jer morali su pocet rad na novoj osrednjoj prici sljedeci dan.  Prosjecno. 

    20.04.2017
    15:27:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 3, 7

    Nisam ništa očekivao od ove epizode, baš zato što je jedna stara slična Zagor izazivač bila slaba, a na kraju sam se ugodno iznenadio. Moćnici koji se bogate preko tuđih leđa su vrlo česta tematika, ali svejedno može biti zanimljiva kada se kvalitetno razradi. Ovdje nema tolike predvidljivosti koja je karakteristična za ovakve priče, a neka rješenja su bila prilično iznenađujuća. Mnogi scenaristi forsiraju Zagorovu nedodirljivost kada su u pitanju razne vrste borbi, pa sam zbog toga pomislio da će i ovdje biti tako. Očekivani dvoboj sa Shamrockom se nije dogodio jer je uletio lik iz drugog plana i to je jedna od pozitivnijih stvari. Ne mora se Zagor baš svugdje nataknuti i potući svakog snagatora, a možda ni Cajelli nije htio reprizirati ono što se dogodilo po tom pitanju u epizodi Zagor izazivač. Ubojica Nuguena je dosta dobro zamaskiran, bio sam uvjeren da je to učinio Shamrock zbog eventualnog straha pred takvim ozbiljnim protivnikom, ali sam se ipak prevario. Sukob između dvije strane, koje su do tada surađivale na obostranu korist, dogodio se upravo zbog otkrivanja identiteta pravog krivca, i to je još jedno od boljih rješenja. Većinom se zločinački štakori međusobno sukobe kada im brod počne tonuti u pokušajima da spase što se spasiti može, a ovdje je do toga došlo samo zbog neslaganja u razmišljanjima. Lik Petera O'Malleya je najbolje iskarakteriziran, čovjek kojeg sudbina nije mazila i kome je život veća kazna od same smrti. Bilo je jasno da se on neće potpuno okrenuti na stranu zločina već u trenutku kada je ispričao svoju nesretnu životnu priču. Što se tiče talismana kojeg je Elias Van Dergaard ukrao od Dakota, meni se sviđa što na kraju nije razjašnjeno da li on stvarno posjeduje nekakvu moć ili ne. Ja ću to shvatiti samo kao indijansko praznovjerje i da je Vrijedni Vuk pobijedio Pawneeje zbog svoje sposobnosti a ne zbog natprirodnih utjecaja. Treba napomenuti da ovdje ima i klišeja, kao onaj kada smrtno ranjeni Norton uspije ispričati Zagoru sve potankosti o tome što se događa u Ruger Townu. Ni ona situacija kada Chico zamijeni za juhu vodu u kojoj se prokuhavaju gaće nije najsretnije izvedena, čak bih rekao da je u pitanju teška naivnost. Ipak, kada se sve zbroji ispada sasvim zadovoljavajuće gledajući sa scenarističke strane.

    Crtež je već nešto sasvim drugo i debelo najslabija karika. Laurenti mi nikako ne odgovara i svrstao bih ga u donji dom crtača na serijalu, a nekako imam dojam da je sve lošiji kako vrijeme odmiče. 

    12.06.2017
    01:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Kao malome sigurno bi mi ova epizoda bila puno bolja; kad su se gledali filmovi s turnirima na kojima pobjeđuje Van Damme, filmovi s nindžama, Stalloneom, Schwarzeneggerom... Lagana epizoda, rekao bih predvidljivog završetka. Ideja je svakako za pohvalu, velik potencijal, ali slabašna realizacija!

    21.06.2017
    10:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    01.08.2017
    20:10:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Priča je ok. Puno bolja nego klasik Zagor izazivač. Najlošija karika je crtež,

    02.06.2018
    19:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Sasvim zadovoljavajuće. Jako lepo uradjen scenario, nepredvidljivi zapleti i raspleti. Dozirani dijalozi, dobro raspoređena akcija. Neki su dobro razrađeni likovi (O`Мali, šerif Donovan, Elijas, Šao Lin monah) dok smo ostali uskraćeni za bolju iskorištenost drugih (Hrabri Vuk, Nuguen, Šamrok). Sve u svemu, uz par kenjanja o "časnom preuzimanju talismana", nemam nekih zamerki na priču. Crtež mi se u celini ne dopada, dok su naslovnice malo omašile - prva je odlična, ali je trebala ići na mesto druge, dok sukob prikazan na drugoj naslovnici ne postoji u ovoj avanturi. Šamrok i Zagor nisu ukrstili pesnice.

    02.07.2018
    15:59:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 43%

    3, 4, 5, 7

    08.11.2018
    08:16:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Dobro, zanimljivo, akcijskim scenama unatoč.

    23.06.2019
    20:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum