Okrutni Hawak

Zagor

ZG VEC 49/50 | 196 str.

Okrutni Hawak, harizmatični poglavica ratobornog plemena Cayuga koje živi u selu zaštićenom neprobojnim zidinama, od dvojice beskrupuloznih trapera kupuje kao robinje tri bele žene. Otkrivši šta se desilo, Zagor upada u selo Cayuga i uspeva osloboditi zarobljenice. Ali odmah se za njima rasplamsao lov od strane crvenokožaca, a zbog plašljivih i nespretnih devojaka distanca između Zagora i Cayuga sve je manja...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Okrutni Hawak
    ZG LU 199
  • Okrutni Havak
    ZG VEC 49
  • Do poslednjeg daha
    ZG VEC 50

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Hawak il crudele
    ZG SR 517
  • Fino all'ultimo respiro
    ZG SR 518

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva Zagorova avantura koju su nacrtali Nando i Denisio Esposito, poznatih čitalačkoj publici pod imenom Esposito Bros. U okviru izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore do ove epizode su crtali uglavnom avanture Martina Mysterea i Nathana Nevera, no iskazali su želju da nacrtaju makar jednu Zagorovu epizodu, pošto je to strip kojim su duže vreme pasionirani.
  • Geografski i istorijski gledano, dva mesta koja se spominju u ovoj epizodi, Fort Pitt je zaista postojao, kod reke Ohio, a Georgetown postoji i danas u regiji Ontario, ranije naseljenoj plemenima Huron, Irokezi i Ojibwa (Mississagua). Plemenu Irocheza pripadaju i Cayuge.
  • Još jedan potvrđena istorijska realnost u epizodi- selo sa „dugim kolibama“ je bilo tipično za narod Irokeza. U njima su živele čitave porodice ili „klanovi“, a pored domske, koristile su se i u socijalne i političke svrhe.
  • U uvodniku Veselog Četvrtka imamo tekst na temu Zagorovog odnosa sa ženama, te, u uvodniku druge sveske, tekst o nedavno preminulom Sergiu Bonelliju, pisano rukom urednika Veselog Četvrtka- Dušana Mladenovića.

Moram da priznam da sam ostao blago iznenađen scenarističkim i crtačkim kvalitetom, te sveukupnim utiskom koji ostavlja ova epizoda. Zaista, zbog hronološkog rasporeda pre i posle ove epizode bilo je za očekivati da će priča-prethodnica „Znaku zla“, epizodi koja je i izdavačima i čitaocima obećavala dobre rezultate, a to obećanje nije ispunila, biti u najboljem slučaju osrednja epizodica. Nisam bio u pravu. Nisam bio ni pri njenom prvom čitanju. Ovo mi je mislim prvi put da nastavak prve epizode pojačava sveukupnu dinamičnost i kulminaciju radnje do same poslednje stranice, a da prethodno to od nastavka nisam očekivao.

Epizoda inicira prikazom prolaska triju devojaka – Zoe, Isa i Frannie, zajedno sa Frannienim bratom Simonom, kroz šumu severne Pennsylvanije. Burattini nam jako suptilno ukazuje na njihovo građansko poreklo, pored očiglednog neiskustva – Isa za šetnju kroz divlje krajeve oblači dugu suknju, Simon je nenaoružan što je jako neoprezno kada se nalazite u graničnom području, kao i odabir Knifea i Jacksona, onako „lepih i dobronamernih“ lica, kao vodiče. Zaista nije bilo teško predvideti epilog te njihove šetnje, ili ga makar pretpostaviti. Najmanje što se očekivalo je da ih na prepad pokradu i izudaraju do besvesti (nikako ubiju, ipak je ovo strip), što je za Zagorov serijal već prilično tipično. No, malo toga je u ovoj epizodi već viđeno. Činjenica da su Cayuge (tj. Irokezi), indijansko pleme sa područja južne Kanade, imale običaj da bele žene uzimaju za robinje, kao neku nedobrovoljnu zamenu za manjak pravih indijaskih skwo, je istorijski potvrđena, kao i njihovo selo dugih koliba i neobične, nekako nabačene ali vredne poštovanja, palisade (vidi zanimljivosti).

Pomalo mi je naivan Zagorov ulazak na scenu i kretanje sve do same tačke sela. Njegovo prisustvo u severnoj zoni šume, u koju zaista retko kroči bez valjanog razloga, ostaje neobjašnjeno. Za to bi možda bila dovoljna samo jedna rečenica u oblačiću, ne bi bilo prvi put, tipa „sreća da smo došli ovde da...“, međutim kada malo bolje razmislim o tome, bio bi to mnogo lošiji potez, s obzirom na brojne situacije u kojima bi se ovakav model ulaska na scenu iskoristio. Ono šta još moram da primetim glede Zagora novog doba je da crtači sve manje koriste lijane kao jedan od instrumenata njegovog kretanja. One jednostavno malo po malo nestaju iz Darkwooda, ako ne računamo pojedine crtače, što može naći svoje objašnjenje u povećanom naginjanju ka realizmu. Ovde, na primer, Zagor ovaj put zaista i bukvalno leti „sa grane na granu“, odskačući sa jedne i hvatajući drugu. Ne znam šta da mislim o ovome potezu, osim da time Darkwood pomalo gubi svoje draži i pretvara se u običnu šumu severne Amerike, umesto da ostane kutak mašte u kojem je sve moguće.

Naravno, ovo su jedine primedbe (mada ih ja ne doživljavam kao primedbe) koje mogu da nađem u okviru ove epizode. Za ostatak priče mogu imati samo reči hvale.

Scena u selu je kratka, ali upečatljiva i uverljiv prikaz života unutar njega. Bele zarobljenice prolaze kroz tunel batina, šaka i čega sve ne kao upozorenje na posledice pokušaja bega. Taj deo je surov, okrutan ali daje na realnosti i nekako, iako znamo da će se sve dobro završiti, na ozbiljnosti situacije. Kasnije, zajedno sa Zagorom preko zidina, kroz dvorište, pa po krovovima koliba i nosivim gredama unutar njih... Burattini je, vidi se, dao braći Esposito jasne instrukcije oko detalja koji moraju da se vide u ovim scenama. Raspored kuća, kuće uopšte, njihov enterijer – obratite samo pažnju na raspored „soba“ za spavanje i način na koji su napravljene. Pogledajte samo i detalje po dvorištu – ćebad, ukrasi, razni svrsishodni predmeti ornamentalno bogati, oružje, oruđe... Espositovci su bili na visini zadatka. Što se tekstualnog tj. scenarističkog dela tiče u okviru scena unutar sela, jasno su naglašene reči poput „tradicija“, „kao i naši preci“ sa preciznom namerom svojevrsnog davanja male antropološke lekcije čitaocima. Ovim podrazumevam, naravno, kada se ti pojedini tekstualni delovi saberu sa detaljnim crtežom.

Pored toga, valja spomenuti kratku scenu požara u selu. U prvom planu je Hawakova sposobnost vođenja rulje u napadu panike, misli trezveno i ne dopušta da mu išta promakne. Pored tolikih žena, dece i staraca iz plemena na koje je morao da misli ( čija je muka lepo prikazana crtežom, gde se nalaze u prvom planu), on se brine i za sudbinu zarobljenica koje očigledno već računa kao na skvo Cayuga. Da je dobar vođa, vredan poštovanja, jasno je kao dan. Poređenja radi, tipično za serijal je da poglavica u sličnoj situaciji, nakon što se nabrzaka pobrinuo za slabije saplemenike, organizuje veoma hitro najbolje ratnike, do zuba naoružane, u istraživanje ko-zna-kako-oni-to-već-znaju ljudskog uzroka katastrofe.

Možda će neko od čitaoca ovakve stvari protumačiti kao nebitne i ignorisati ih, ali čak se ni strip (automatski uglavnom držan „lakom“ literaturom) ne može čitati na taj način. Scenaristi nisu mali klinci kojima je stalo da adrenalinsku akciju ubace u neku labavu priču koja je opravdava i od koje se uglavnom cene stvari koje su malo opširniji dodatak fabule. Čak ni kod Zagora, čija je primarna svrha da zabavi i opusti. Ova epizoda je jedan od mnogobrojnih dokaza toga. Svaki detalj, pisani ili crtani, je iz nekog razloga baš takav a ne malo drugačiji. Kada nas autori upute na neke stvari, gotovo pokazujući nam prstom, na takve detalje, valja ih ispoštovati i videti njihovu nameno. Ovde je, na primer, očigledno da su se autori više oznojili posvetivši se ovom srednjem delu prve sveske nego ostatku avanture.

Lov

Zagor beži glavom bez obzira koristeći se dobrim starim i pre svega „tradicionalnim“ nogama, bez lijana i uobičajene samouverenosti. To se zaista retko vidi. Ono šta zaista cenim u ovoj epizodi je njegova ljudskost, lišena sveprisutnog mita o šumskom duhu. Realističnost ove epizode je jedna od njenih najvećih kvaliteta. Zagor je čovek koji se u borbi za goli život čini na momente pesimistično osuđen da bude uhvaćen i savladan od strane besnih Cayuga. Neku slabašnu distancu uspeva da zadrži više koristeći se strategijskim rezonovanjem. Mi znamo da bi, kad bi bio sam, Zagor pobegao goničima čim bi se dohvatio prvog stabla šume, ili još bolje, sredio ih iz zasede, napadajući ih jednog po jednog iz krošnji drveća. Na taj način ova bi epizoda jedva videla više od pedesetak stranica :) Zato imamo ove tri prelepe žene uz njegov bok, da ga uspore i malo oduže jurnjavu. Lov na njih četvoro je uzbudljiv, dinamičan, napet i krcat odličnim kadrovima. Za vreme njega imamo priliku da maltene do srži upoznamo tri lepotice.

Zoe je mislim prva žena koja je moćnog Duha sa sekirom bez mane i straha spustila na čobanski nivo.
Isti si kao i oni, Zagore... Isti si kao i svi muškarci! Imala sam vremena da vas dobro upoznam. Znam zašto braniš Frannie... Zato što je ona plačljiva devojčica kojoj je potreban sirov i jak čovek kao što si ti! Znam ja šta vi hoćete... Devojčice koje upijaju svaku vašu reč... ili devojčice koje se uvek smeše... a dobri ste samo kada hoćete da nam kažete šta treba da radimo ili šta ne treba da radimo!“ (utom udari i grom sa neba)

Devojka za poželeti-lepo izvajana karakterna plavuša. Šalu na stranu, njen napadački stav prema pripadnicima muškog pola je sve samo ne neopravdan. Otac ju je tukao, zbog čega je pobegla od kuće. Momci sa kojima je bila ili su je seksualno iskoristili ili su je terali na prostituciju („da budem ljubazna sa klijentima“), da bi nakon dugog niza godina završila kao Hawakova robinja („jedna kao ja će uvek biti zarobljenica, gde god da ode.

Slika govori hiljadu reči.

Ti kratki flashbackovi iz njenog života su puni emocija, teški, i manjak fiktivnosti u njima te natera da se osetiš kao svinja zato što si muškarac. Njena početna prgavost, odbojnost, ponekad i pesimizam u pogledu na svoju budućnost sa početka priče se uklapaju njen profil dat nam ovim flashbackovima. Ali, taj način života rezultira mnogim kvalitetima koje se ističu naspram ostale dve devojke. Hrabrosti i volje joj ne fali, to smo videli u penjanju ka izlazu iz pećine. Penje se bez kukanja, odlučna koraka, prethodno se postaravši da ostale dve što pre počnu uspon. Ne smemo zaboraviti i zadivljujuću snagu volje kada su je tukli u selu Cayuga („neću više da vrištim! Neću da im pružim to zadovoljstvo!“). Ta njena volja za životom se u toku epizode pojačavala, i na samom kraju dosegla traženi vrhunac koji bi trebao označavati happy ending čitaocima („Sada mi je mnogo bolje...i ne samo zbog rane. Osećam se bolje iznutra, u srcu. Ti si prvi čovek (Zagore) koji mi je pomogao a da ništa nije tražio zauzvrat. Lep je osećaj kad znaš da postoje ljudi poput tebe“).

Hawak je takođe lik koji čini epizodu posebnom. Neke njegove osobine sam već istakao, ali ostaje i to da je iznenađujuće koliko se pokazao opasnim i dostojnim protivnikom. Dvoboj između njega i Zagora to najbolje dokazuje (stari Zagi se pošteno namučio da bi ga savladao). Što se samog lova tiče, nema puno toga da se spomene osim što smo mogli da napajamo oči fantastičnim kadrovima, raznolikim ali prirodnim nizom poteškoća, a da i ne spominjem da je sve to vešto isprepleteno sa karakterizacijom velikog broja likova. Gomila pozitivaca i negativaca u prvom planu u ovakvom malom broju stranica obavezno rezultiraju narušavanjem dinamike priče, što za ovu epizodu nije slučaj.

Vraćanje korenima

Crtež braće Esposito obiluje referencama na Ferrijeve crteže iz njegovih ranijih epizoda. Ko god je čitao prvih sto epizoda, a i one malo kasnije, lako će prepoznati Zagorove pokrete karekteristične njegovom grafičkom tvorcu. Nisu u pitanju samo kaiševi stripa, neki su crteži preneti i sa naslovnica (prepoznao sam kadar naslovnice sa „Avanturiste“ i „Metalne zvezde“). Bacanje sekire, preskakanje zida, aperkat, udarci nogom, trka kroz šumu, hvatanje pume za rep da bi je malo okretao oko sebe i bacio, lice, grimase na licu uopšte, običan stojeći stav...Bilo bi interesantno deo tih slika postaviti, ali već sam vam otežao čitanje predugačkim tekstom, pa bih skratio da ne smaram.

Ova „kopiranja“ ne spominjem u negativnom kontekstu. Naprotiv! Za razliku od brojnih Ferrijevih kopijatora, Braća Esposito su prvi koji to rade neusiljeno i nenametljivo. Ne pokušavaju oni stopostotno da „skinu“ Ferrijev stil kao npr. Verni ili Pini Segna (pala mi je na pamet epizoda „Požar u utvrdi Jericho“), već su nekako uspeli da prilagode ferrijevskog Zagora na svoj stil, sa pozitivnim rezultatima. Dali su nam Zagora na kojem smo odrastali i kojeg smo zavoleli. Imam razloga da verujem da je iznenadna scena sa pumom takođe ubačena sa tim ciljem. Ne bi bilo prvi put da produkcijska kuća SBE zaigra malo i na kartu nostalgije da bi pokupila simpatije čitalaca. Pa već i u sledećoj epizodi nas čeka povratak negativca kojeg svi nostalgičari željno iščekuju. Tu, u „znaku zla“, nostalgija će biti najfatalnija, ali ovde... Vraćanje tim korenima, ovako neusiljeno ali ipak primetno, na mene je pozitivno delovala.

Za kraj, u pitanju je epizoda koju toplo preporučujem za čitanje. Čita se u jednom dahu i u njoj su sažete brojne teme. Otmicu belih žena možemo da povežemo sa „Poslednjim Mohikancem“ Michaela Manna, pleme Cayuga je prilično prikazano prema njihovoj istorijskoj slici, lov „do poslednje kapi krvi“ kroz divlje predele, inferiorni socijalno položaj žene u pograničnim područjima s početka 19. veka. Zagor još jednom dokazuje da savršeno dobro egzistira u raznovrsnim tematskim i žanrovskim krugovima, bez da izneveri svoje čitaoce (što vremenom postaje sve teže i teže).

Naprijed

ZG LU 196-198 Krv Mohawka

ZG VEC 51/53 Gospodar tame

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kucak

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odavno nisam pročitao bolju recenziju. Svaka čast! Čestitam. Što se tiče stripa izvanredan, naslovnice doslovno vuku na čitanje. 

    20.03.2012
    22:32:00 sati
    kucak
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 86%

    7, 10, 9, 8

    "...pa čak i Miki Maus i Paja Patak ispadoše potencijalni prenosioci veneričnih bolesti u poređenju sa Zagorom!"

    Čestitke piscu uvodnika VČ-a za poznavanje materije, ali ipak bih volio da ubuduće upotrebljava blaže izraze od ovih.

     

    Uvod u darkvudsku pustolovinu: "krenuli smo da se napijemo vode na izvoru i pronašli tebe skoro mrtvog..."

    Burattini tom izjavom želi reći da bi u bilo kojoj drugoj situaciji umro na šumskom tlu, srećom po njega, nalazi se u Darkvudu, gdje nas od manjkavih zakona i ljudske pokvarenosti štiti Duh sa sjekirom.

     

    - Koliko god da je Hawak omražen lik, nije ni blizu ona dva beskrupulozna razbojnika. Hawakovo ponašanje prema (bijelim) ženama jest grozno, ali barem proizlazi iz kulturnog habitusa njegovog naroda. Razbojnici poput Najfa i Đeksona su već nebrojeno mnogo puta viđeni u serijalu pa mi njihovi postupci ne bi trebali biti šokantni. Ovaj put nije tako. Burattini je sve likove prikazao iznimno dobro, tako da mi se hladnokrvno ubojstvo mladog Sajmona činilo ogavnim.

    - Zoe je snažan karakter, utjelovljenje feministkinje. Burattini se potrudio da svaku od ove tri žene karakterno distingvira.

    Simbolički dokaz Zoeine čvrstine je vidljiv u pećini, gdje Ajsa i Freni spavaju potpuno iscrpljene, a ona sa Zagorom raspravlja o strateškim pitanjima, koja brzo bivaju zamjenjena osobnom ispovješću. Tako saznajemo da su je kao malodobnu zlostavljali, a to ju je dovelo do prostitucije i apsolutnog nepovjerenja prema muškarcima. Ona se više boji nutarnje okovanosti nego one tjelesne. Zagor je tješi, a simbolička potvrda njegovih riječi dolazi prestankom padanja kiše.

    - Ajzu Kiton je predstavio kao osobu punu vjere u Boga. Svojom intuitivnošću osjeća da će ih netko spasiti.

    - Recenzent je dobro primjetio namjerno Burattinijevo inzistiranje na detaljima u indijanskoj kolibi, slične kadrove smo imali prilike vidjeti na početku "Indijanske magije", kada Zagor i Čiko ulaze u svoju kolibu.

     

    U scenariju su prirodni elementi iskorišteni tako da utječu na tok radnje poput pume koje je napala Zagora i Cayuge. Kiša je također u drugom nastavku otežala potjeru, ali i omogućila braći Esposito da pokažu svoje iznimne crtačke sposobnosti.

     

    Posljednji dio priče prolazi u očajničkim pokušajima preživljavanja, od okršaja u pećini, pa sve do finalnog dvoboja gdje Hawak pokazuje indijanski osjećaj časti i ponosa.

    Ukupan dojam je izvrstan. Nema mnogo kratkih priča koje su Burattiniju ovako dobro uspjele. Njegova najveća boljka su beživotni protagonisti, bezkarakterni likovi, za koje se čitatelji ne mogu emocionalno vezati. Ovdje kao da je naučio lekciju, dao nam je (ne likove), nego ljude od krvi i mesa, gdje nam nije bilo svejedno što će se sa njima desiti. Taj element je upotpunjen sa "jednostavnim" scenarijem punim pamtljivih akcijskih scena (zahvaljujući braći Esposito). Sljedeća suradnja ovog autorskog trija (U potrazi za Zagorom) nam dokazuje da ova priča nije bila iznimka i da u budućnost možemo gledati sa nešto više optimizma nego prijašnjih godina.

     

    Braća Espozito briljiraju u većini kadrova, posebno tijekom druge epizode u kišnim scenama. Zadatak spašavanja žena iz Hawakovog sela je bio ravan scenama iz "Mission impossible". Po Burattinijevim riječima oni su sami izrazili želju da crtaju Zagora. Nisu u mogućnosti crtati veliki broj epizoda jer im je glavni posao u MM-u, ipak mjesečno odrade oko 5 tabli Zagora. Reakcije na njihov crtež su iznimno dobre od strane talijanskih fanova.

     

    p.s.

    Ako želite pročitati zanimljivu raspravu na darkvudskom forumu o ovoj priči, kliknite na ovaj link.

    20.03.2012
    22:35:00 sati
    solar
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ovo je Zagor kakvog volim da čitam. Realistični scenario upotpunjen fantastičnim crtežom. Preporuka.

    20.03.2012
    22:43:00 sati
    legaz
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna recenzija, odlicna prica, odlican crtez, odlicne naslovnice...sve odlicno...:)

    20.03.2012
    23:15:00 sati
    kandraks
    uredi
  • nest

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    20.03.2012
    23:39:00 sati
    nest
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Sasvim dobra epizoda. Uživao sam čitajući je. Čak pomalo liči i na stare (ali one dobre!) Zagorove avanture. Crtež takođe sjajan. Dobra je i recenzija

    20.03.2012
    23:55:00 sati
    goksi
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna od malobrojnih dobrih Zagorovih epizoda u redovnoj seriji od kako je krenuo VČ...

    21.03.2012
    01:07:00 sati
    Villain
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Uz Kamenog diva najbolji Zagor dosada u VČ izdanju...

    21.03.2012
    12:43:00 sati
    velka031
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Za početak, pohvale za veoma detaljnu recenziju. Ističu se ključni aspekti ove priče i slažem se sa skoro svime rečenim, što se vidi i po ocenama.

     

    Veoma realistični Zagor, nalik na ono što smo videli u Kamenom divu i moram priznati da mi se takve promene i te kako sviđaju. Buratini je sve bolji sa pisanjem, rekao bih, i imamo razloga za optimizam. Osim navedenih promena koje se polako ali sigurno uvode, primećujem i da je Čikova uloga sve češće marginalizovana. Mislim da je to dobar potez ukoliko žele da se više fokusiraju na stariju publiku, pogotovo kada su u pitanju ovakve kraće epizode gde bi Čikovi gegovi mogli da zauzmu previše prostora.

     

    Esposito Bros su me oduševili, još jedan jako dobar dodatak crtačkoj ekipi i nadam se da će vremenom dobiti više prostora za rad na Zagoru.

    22.03.2012
    00:18:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    burattini je meni oduvek bio veoma drag i nikad ga nisam kritikovao i necu to nikad ni da uradim.

    ovde je uradio sasvim solidnu epizodu sa dosta akcije i zanimljivom pricom

    espotio bros su me odusevljavali u martinu misteriji a sad su me ostavili bez daha u zagoru nadam se da ce se vise ukljuciti u rad na zagoru

    ferrijeve naslovnice odlicne pogotovo druga

    sergio uvek cemo te voleti i pamtiti! tvoje ime se nikada nece zaboraviti

    01.05.2012
    13:46:00 sati
    going going
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlicna epizoda, brza i dinamicna, pravo uzivanje za citanje.

    Espositovci su pravo osvjezenje za Zagorov tim, u epizodi "U potrazi za Zagorom" bice jos bolji.

    Zoe kaze na kraju Zagoru kako je on prvi muskarac koji je nesto uradio za nju i nije nista trazio zauzvrat. Bez obzira je li joj on sta trazio ili ne, mogla mu je dati, ovako ispade Zagor mozda najbolji od svih ljudi koje je upoznala, ali s druge strane i najveci kreten. :D

    Najbolja scena

    15.05.2012
    15:31:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

     

    13.07.2012
    10:12:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična i iznadprosječna epizoda u svakom pogledu! Burattini je ovdje savršen kao i braća Esposito, koji će biti još i bolji u njihovom slijedećem radu "U potrazi za Zagorom".

    14.07.2012
    12:11:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Super crtež i super scenarij. Može Burattini kad hoće. Njegova standardna prepričavanja su ovdje svedena na minimum. Ima puno obrata u priči i jako dobrih rješenja. Jedina zamjerka je na Zoe i Hawaka...totalni klišeji, feminizam protiv "ekstremnog" šovinizma. Crtež super prati i akciju i emocije; napokon malo bijesa i frustracije kod Zagora; kao u starim danima. Naslovnice već standarno slabe; pogotovo prva gdje Zagor "čaga" twist.

    15.07.2012
    15:03:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Takave Zagorove epizode uvijek trebaju biti

    16.07.2012
    11:40:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • djule

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    22.07.2012
    15:13:00 sati
    djule
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Upravo pročitao.  Priča u Toninnellijevov stilu, kratka sa puno akcije, koja se brzo čita, a još brže zaboravlja. Malo sliči na poslednjog mohikanca (izdaja vodiča na početku, bekstvo sa kanujem, skrivanjem u pečini). Crtež mi je vrlo dobar.

    26.07.2012
    13:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    realističan scenario i odličan crtež

    27.07.2012
    17:28:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Napeta i jako jednostavna epizoda i uz to puna akcije te bez Buretovih nepotrebnih glupavih prepričavanja najmanje sitnice. Likovi mi se sviđaju unatoč činjenici da je Bure opet ubacio dva lokalna random bandita koja se pojavljuju u skoro svakoj njegovoj epizodi. Zoe je zanimljiva i smatram kako bi epizoda bila još bolja da se razvila romanca između nje i Zagora, bila bi još bolje zapamćena među nama čitateljima i uzdigla bi se na jedan sasvim novi nivo. Šteta što je Bure propustio to realizirati. Hawak je tipični poglavica, okrutan i nemilosrdan ali voli svoj narod i štiti ih te ima osjećaja za pravdu i ponos jer inače ne bi prihvatio izazov na kraju. Taj izazov je jedno jako pametno scenarističko rješenje jer izvlači Zagora iz teške situacije na temelju indijanske psihe koju on jako dobro poznaje. Braća Esposito su se jako potrudila, kišne scene izgledaju fenomenalno a djevojke izgledaju lijepo kao i uvijek kad su oni u pitanju.

    24.08.2012
    09:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda, iskreno mogu da kazem da je najbolja koju sam u mnogo godina procitao u ovom serijalu.  Zagor je inace malo vise djetinasti serijal od, recimo, Magicnog, Nathana ili Kena, ali ovdje stvarno raste u nesto novo.  Imamo scene sa zenom koja Zagoru prica o okrutnosti muskaraca u njenom zivotu, i kako je bila prostitutka; onda onaj ranjeni djecak, kojeg ona dvojica hlandnokrvno zaklase bez ikakvog razloga.  Ako ovo nije neki novi Ken Parkerski stil za ovaj serijal, onda ne znam sta jeste.  U prosllim Zagor epizodama, prostitucija ne bi bila ni spomenuta, a i onaj djecak bi prezivio.  Ali ovako okrutne scene i stvarnost ovog svijeta u kojem Zagor zivi je pravo osvjezenje za ovaj serijal gdje su vecine scena u proslosti bile previse 'secerene'.  Ne sjecam se kad sam zadnji put ovako duboko uzivao u Zagorovoj epizodi, stavise, u jednom dahu sam je procitao.  Ova prica bi trebala da zauzme specijalno mjesto u istoriji ovog serijala: moguce da je ovo pocetak nove vrste realisticnog Zagora kakvog jos uvijek nismo vidjeli.  Maestralana epizoda u svakom smislu.  Bravo Burattini i Esposito Bros!

    13.09.2012
    15:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Vrlo realisticna prica, ozbiljan Zagor malo za promjenu. Svida mi se prica upravo zbog realisticnosti, odlican je dio price kada pocinje lov na zagora i djevojke. Bas covjek moze uzivati u ovom stripu.

    Takoder ima stvarno odlicnih scena, kao sto sam napisao gore od pocetka lova pa do kraja sve odlicni scenariji.

    Crtez odlican, kadrovi indijanskog sela, sume, kise... fenomenalno. Jedino mi se ne svida kako braca Esposito crtaju lica Cayuga, previse usahlo za moj pojam, ali vjerovatno su indijanci i izgledali u stvarnosti tako, a time je i crtez vjerniji.

    Naslovnice su jako dobre, i color je takoder dobar.

    Dakle vrlo pozitivne ocjene za ovaj strip.

    14.11.2012
    13:18:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    02.01.2013
    04:22:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Solidna priča sa fantastičnim crtežom braće Esposito...

    05.01.2013
    15:25:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    06.01.2013
    15:30:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Nek nema troglavih čudovišta, Hellingena, smanjivanja u dimenziju mrava... Iako već viđeno, može proći

    01.03.2013
    16:48:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    12.09.2013
    12:28:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobra je to priča, ali dojma sam da je Burattini mogao i više izvući iz ovog, odnosno propustio je izvući više iz tih djevojaka (jedino Zoe je dobila malo više pažnje), mogao ih je još dodatnije razraditi, pogotovo njihov odnos sa Zagorom, jer ovako mi to djeluje dosta plitko, odnosno samo kao pokušaj karakterizacije. Na kraju krajeva ni Zoe nije nešto previše dubok lik. Možda bi i bila da ju nije Bure onako patetično srozao na kraju njenom izjavom da je Zagor jedini, koji ništa za uzvrat od nije tražio. Previše usiljeno ispalo za moj pojam. Ostale djevojke su tu samo da popune broj. Dobro nije ih Zagor trebao baš sve povalit, ali mogla je biti koja rečenica više između njih.  Mogli smo dobit puno dublju priču od ove klasično akcijske potjere kroz šumu. Da je Bure malo produžio putovanje i broj stranica, potencijalno je to moglo biti odlično, a ne samo vrlo dobro. Dakle, ukupno, priča je dobra, akcijska, Hawak je zajeban tip, potjera je dobra (iako je ono di Zagor tamani cijeli odred kod one rupe malo nategnuto)... Crtež jako solidan, ali nije to još u rangu majstora poput npr. Della Monice. U svakom slučaju Esposito bros obećavaju.

    01.11.2013
    20:36:00 sati
    nagor
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda, u svakom pogledu.. Čista desetka.. Scenaristički, priča je odlično ispričana.. Autor nas lijepo vodi kroz radnju do samoga kraja, konačnog obračuna.. Sama priča, sama ideja za priču je jako dobra.. Tri žene koje su progonjene od hrpe indijanaca, zvuči jako zanimljivo.. Ideja sa selom Cayuga, perfektna.. Sama slika sela, onako ograđenoga, sa onim kolibama unutra u krugu, je odlična.. Jako zanimljivo..

    Crtež.. Jedan od najboljih ikada.. Ostao sam iznenađen.. Prikaz okoliša je stvarno čudesan.. One scene na kiši kad traje lov su nevjerojatne.. Već spomenuti prikaz sela.. Naravno i sami indijanci.. Još mi je sad u glavi slika izduženih lica svih pripadnika plemena.. Esposito Bros su jako blizu majstoru svih majstora, Della Monici  :)

    Naslovnice fenomenalne.. Nemam komentara.. Prva je odlična, ali druga je još bolja..

    14.02.2014
    09:46:00 sati
    allessi
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Meni draga epizoda
    04.06.2014
    09:35:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Zanimljiva epizoda.

    07.07.2014
    21:19:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Nisam očekivao ništa od ove priče.Kada sam je pročitao moram reći da sam ostao oduševljen.

    24.09.2014
    09:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Dobra, vrlo dobra prica, al nikako desetka.  Kao sto su neki vec spomenuli, podsjeca naglo na film "Posljednji Mohikanc". Tko god je pogledao taj film,  zna da ove dvije sveske nisu i ne mogu biti ravnopravne.Iz scenarija je izvuceno najvise sto je se moglo.  Ipak, za nesto ogromno, treba vise likova i jos vise prostora.  Tri, vrlo lijepo crtane djevojke, neke posebne uloge nisu imale. Jednostavno je bilo premalo prostora, da bi se tu nesto vise izvuklo.Crtez, sveukupno, odlican!  Naslovnice,ok.

    08.02.2015
    00:01:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    sve štima osim Zagorovog upada u selo Cayuga

    ma daj...kresne indijanca sjekirom u bulju,i ovaj baš padne sa ograde njemu pod noge.ograde koja je puna šiljatih kolceva.i onda uzme njegovu sjekiru i pentra se po ogradi zabijajući sjekire.

    TUP-TUP-TUP..i to indijanci u mrkloj noći ne čuju

    26.03.2015
    18:20:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedva sam čekao da mi ova epizoda dođe na red za čitanje, nakon Potrage za Zagorom gdje su me Espositovci malo za reći oduševili. Uvijek se iznova čudim sa koliko različitih stilova crtanja je moguće prikazati Zagorove avanture kao i njega samoga, kada se pojavi neki novi crtač(i) u serijalu. Ovaj crtež odnosno stil mi je apsolutni vrh "modernog klasičnog" Zagora, i kamo sreće kada bi oni i Nuccio mogli (htjeli) sami crtati sve epizode uz koji uskok Rubinija, Bisija i Vernija. Sveske obično čitam u 2-3 navrata po 30ak stranica, ali ovu sam priču pročitao kao na traci. Uz fantastičan crtež, svakako bih pohvalio i Burattinija na jednoj "mature" temi koja još nije prikazana u Zagoru, barem što se tiče Zoe. Sve je ovdje odrađeno vrhunski. Ne mogu dočekat da Ludens izbaci maxi koji su radili Espositovci. To će biti melem za oči - bez obzira na kvalitetu priče :)

    07.04.2015
    17:28:00 sati
    caramba
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Tek solidna priča kojoj dojam diže odličan crtež. Nema tu ničeg previše domišljatog, priča se temelji isključivo na akciji (i malo Burattinijevog dosadnog školskog prepričavanja) i da je bio neki lošiji crtač koji sve to ne bi toliko uzbudljivo prikazao, ovo bi bio čisti prosjek. I Ferri si je dao truda.

    Može proći, ali da je tamo za nekakve desetke i vrhunce serijala, čisto pretjerivanje.

    18.07.2015
    17:47:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Iako nisam mnogo ocekivao od ove epizode. Jako prijatna atmosfera, dobra i sokantna prica, zanimljivi likovi i protivnici. Crtez i naslovnice odlicne...

    09.08.2015
    13:00:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nemogu reci da sam se iznenadio pored ovako visokih ocjena ali mogu reci da sam se odusevio. Okrutni Hawak me toliko zanjeo da sam procito obe sveske u jednom sjedenju. Sama prica mozda i nije bas pretjerano originalna ali je to Bure namirio sa maestralnim scenarijem. Jer ova prica kad dadne gas, a to uradi od samog pocetka, vise ne popusta i bilo mi je jednostavno nemoguce pauzirati. Netipicno za Bureta ovdje nema pretjerano razvucenih dialoga i prepricavanja sto normalno doprinosi visokom tempu. Sama tema potjere gura pricu nemilosrdno naprijed tako da ni Zagor ni citalac nemaju priliku da uhvate dah sve do samog, brutalnog, kraja. A Bure je ubacio dovoljno preokreta, (surovih) iznenadenja i kratkih mirnih momenata karakterizacije da ovo nikad ne postane monotono. 

    Crtez Espositovaca je zasluzeno dobio visoke ocjene u vecini komentara. Meni nije bas na samom vrhuncu jer ne sjedaju mi potpuno njihove nekako mekane linije. Okolis crtaju odlicno, kao i vecinu akcije, ali karakteri (i pogotovo njihova lica) su rijetko kada pun pogodak. Ima momenata kada se face, narocito indijanaca, opasno priblize karikaturama. Ali ima tu dosta scena koje uzdizu kompletan dojam, a najbolja od njih je naravno onaj dio potjere u kisi. Te table su fenomenalne i daleko najatmosfericniji dio price. 

    Sve u svemu ovo je moderni Zagor koji se procita u jednom zamahu zahvaljujuci izuzetno efektnom scenariju od Bureta. Prica se usuduje unjeti teme feminizma u ovaj macho svijet, iako to donekle radi preko kliseja, a surovost i besmislena brutalnost pojedinih scena doprinosi realisticnom osjecaju ove Darkwoodske avanture. Previse je ovo jednostavno da se priblizi nekom vrhuncu serijala ali i jednostavna zabava je vrijedna pohvale ako je ovako dobro realizovana.

    30.08.2015
    23:03:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Iako mi tematika otmice bijelih žena od strane indijanaca nije nešto posebno scenarist se ipak potrudio da izvuče gotovo najviše što se dalo iz toga. Sama potjera je izvrsno prikazana, pogotovo dio sa bijegom iz pećine. Pošto je bilo jasno da Zagor ne može baš sam pobijediti sve indijance koji su mu bili za vratom i još uz to brinuti o 3 žene, dvoboj sa Hawakom je bilo jedno od rijetkih rješenja za izlaz iz te situacije. Tu je poglavica Cayuga pokazao da ima toliko dostojanstva da barem pokuša vlastitim rukama izboriti svoju slobodu umjesto da to napravi na puno lakši način. Prije dvoboja je uspio kazniti trapera Jacksona a nekako sam dojma da je prerezano grlo više zaslužio njegov kompanjon Knife jer je onako brutalno i nepotrebno to isto napravio ranjeniku koji se nije mogao braniti. Osim onoga Jebah, veži je najsmješnija mi je bila situacija kada je Zagor pogodivši sjekirom indijanca na ogradi ustanovio da se taj neće brzo probuditi, a potpuno je zanemario da je isti pao dolje na glavu i vjerojatno slomio vrat. 

    Crtež je odličan, možda face indijanaca nisu najsretnije prikazane ali nema se što ni prigovoriti jer sigurno nisu bili neki ljepotani. Okoliš je stvarno dočaran fantastično i teško je danas naći crtača koji u tom segmentu može biti bolji od Espositovaca. 

    10.12.2015
    15:44:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Zadnja dvodijelna priča ovako dobra?

    Da, teško se sjetiti. Bure je ovdje na svom vrhu. Ne gnjavi, sve je odlično pripremio i zamislio.

    Svakoj od žena je dao dovoljno prostora, Zagor u centru zbivanja. Hawak kao čelična ruka. Jezivo sposoban.

    Zoe treba u budućnosti vratiti. I ovaj puta da fino dadne Zagoru miran vez za barku. Ima potencijala za biti jedna od ljubavnica.

    Espositovci perfektni. Scena kada Hawak i društvo trče kroz šumu po mraku je brutalna. Drago mi je da su jedni od rijetkih koji shvaćaju kako su izgledali Indijanci i da se uglavnom radi o mršavim i žilavim ljudima. Nikako onakvi kakve ih crta Sedioli ili neki drugi.

     

    16.11.2016
    19:40:00 sati
    Leonid
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Akcijska epizoda koja se čita u jednom dahu! Neočekivano dobro. Pohvala crtežu!

    16.08.2017
    12:39:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    25.08.2017
    18:55:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    24.07.2018
    09:26:00 sati
    Klanfi99
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    24.08.2018
    13:02:00 sati
    Gris
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 59%

    3, 5, 9, 8

    Bez veze. Zar je Zagorov posao da vuče tri žene, od kojih je jedna lakog morala, kroz šumetinu? 

    18.01.2019
    19:08:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zagor "el classico".

    09.02.2019
    10:55:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dinamična, zanimljiva epizoda koja ne gubi na ritmu.

    24.06.2019
    11:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda, baš prava kenparkerovska, kako su neki primjetili, ali ne bih je previše uzdizao u nebesa. Esposito bros su se odlično snašli u zagorovom settingu s nekoliko dovrih posveta Ferriju, ali iskreno mislim da trate svoj talent. Puno bolje im odgovara sf i fantasy setting Nathana i Martina.

    30.09.2019
    07:20:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    05.05.2020
    00:38:00 sati
    sumohrvat
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 342
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum