Gospodar tame

Zagor

ZG VEC 51/53 | 230 str.

Misteriozni san tera Zagora na put ka indijanskom selu na obali Atlantika, da se susretne sa jednim mladim vračem, takođe uznemirenim neobičnim događajima i teskobnim predskazanjima… Uznemirujuće indicije ukazuju na to da se Stephan, sveštenik mračnog kulta demona Haggotha vratio…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 5

Scenarij 4

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*5

S*4

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Znak zla
    ZG LU 201
  • Gospodar tame
    ZG LU 202
  • Pleasant Point
    ZG LU 203
  • Znak zla
    ZG VEC 51
  • Gospodar tame
    ZG VEC 52
  • Plezent Point
    ZG VEC 53

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segno del Male
    ZG SR 519
  • Il Signore delle tenebre
    ZG SR 520
  • Pleasant Point
    ZG SR 521

ZANIMLJIVOSTI

  • Nastavak kultne epizode “Mračne slutnje“ i „Hagotova moć“ ili, u originalu, „La notte del diluvio“ i „Il tempio del sacrificio“ koja je u Italiji izašla davne 1987. godine. Tako susrećemo i stare likove poput Stephana, prvi put oči u oči sa demonom Haggothom, i veoma kratko Abrahama Stokea.
  • Veseli Četvrtak ime Stephan vraća Dnevnikovom prevodu-Stiven.
  • Ova epizoda je u Italiji ugledala kioske 2008. godine.
  • Na ovom Youtube linku možete vidjeti kako Ferri crta vinjete iz ove priče!
  • Izbačeni kadrovi iz stripa! (dodao solar)

Prvo se postavlja pitanje, i najobičnijem čitaocu koji na serijal gleda sa velike, hladne distance, a kamoli ogrezlim fanovima, da li je kultna epizoda „Žrtveni hram“ (ili „Haggothova moć“, ako vam je draže) uopšte trebala svoj nastavak? Stephan je ostao spržen i zakopan ispod gomile greda i cigala Haggothovog hrama, Novi Salem spaljen. Tačka. Ustvari, trebao je nastavak zbog svog kultnog statusa, kao sto bilo koja uspelija epizoda serijala dobije svoj nastavak. Nažalost, ova epizoda je od onih koji dokazuju da nastavak nikad nije na visini prethodnika. Bolje rečeno, ovaj nastavak nema uopšte visinu. Možemo samo da merimo koliko je duboko u blato zaglibio.

Jedini lik koji se mogao pametno iskoristiti je Abraham Stoke, lovac na veštice, ali je i on dobio svoju modernizovanu (i dostojnu) zamenu u harizmatičnom Andrewu Cainu, koji se nedavno u Italiji pojavio i po treći put, u priči koja bi trebala da dođe kod nas za par godina. Kada je došla vest o nastavku „Žrtvenog hrama“, fanovi su vrisnuli, a kad je potvrđeno da pero opet drži legendarni Ade Capone, a da će se crtežom pozabaviti neponovljivi Ferri, očekivanja su otišla u nebesa. Zaista, ko može napisati nastavak bolje od samog autora prve priče? Eh...

Početak je bio obećavajuć - majstorski prolog koji smo videli u specijalcu „Crna duša“ je verovatno poslužio za primer Caponeu za ovako dramatičan i turoban početak, naslikan Ferrijevom rukom koja je uvek kao od šale dočaravala horror atmosferu ukletih mesta. U pozadini crteža se jasno raspoznaje Novi Salem, iako nije više od zgarišta, i stećke sa groblja, a kasnije prepoznajemo i podrume Haggothovog hrama, pa pasioniranog čitaoca baca u nostalgiju, što je uvek bio dobar potez. Tih par strana je zbilja obećavalo dobrom pričom. Nije mi čak ni smetala ona već-viđeno scena u kojoj Zagoru sanja lice u plamenu, projektovano na površini vode u močvari, kako moli za pomoć. Te scene već malo iritiraju, ali ne na račun kompletne priče.

Ono što najviše iritira je razočaravajuće loše i taktički pogrešno urađeno sve što ima bilo kakve veze sa Abrahamom Stokeom. Nije mi jasno da je scenarista poput Adea Caponea uradio takav potez. Pored Stephana, Haggotha, Novog Salema i mnogih drugih savršeno uklopljenih elemenata iz „Žrtvenog hrama“ , Abraham je bio jedan od potpornih stubova priče, lik koji je definitivno obeležio i učinio vanvremenskom. Možda je lovac na veštice zastarela karakterizacija nekog epizodnog lika i možda je u prvoj priči već sve rečeno, ali je svakako zaslužio veće prisustvo u ovoj epizodi. Ako je već morao da završi tragično, to je mogao mnogo teatralnije da se odradi na samoj završnici, nekako žrtvovan ili slično. Zaslužio je. A on biva ubijen i pre nego se pojavio! Mislim da su mnogi čitaoci, čak i oni koji se nisu prethodno putem mreže informisali o epizodi, već ovde naslutili stranputicu kojom je Capone krenuo. Efektnost spomenutog prologa se već izgubila kod sasvim nepotrebnog obračuna sa traperima kod prodavnice do kojeg je došlo zbog tipično glupog nesporazuma. Ti ljudi na zapadu su izgleda jako tankih živaca i veoma nezgodnog temperamenta. Takva scena je došla previše rano da bi se scenaristu moglo opravdati kako je hteo da doda malo akcije u već razvučenu radnju. Isto važi i za posetu selu plemena Nip-mak koja se preterano odužila čak i za ubacivanje mladog vrača Nuan-Teha. Vizije u toku onog obreda prizivanja duhova možemo nekako i progutati, mada je to moglo malo smislenije kao npr. da sami Stephan šalje vizije Duhu sa sekirom da bi ga namamio u svoje šake, kao što je to činio Kandrax u svojoj drugoj pojavi, ili manje-više Hellingen u „Demonu ludila“. Ma bilo kako, samo ne ovako! Te fore sa vračevima su postale previše česte u poslednje vreme, a ova epizoda je već puna već-viđeno momenata i to dodatno daje na monotoniji.

Kao da suza nije dovoljno, dva najpoželjnija lika priče su do daske upropaštena, u tolikoj meri da čovek ne može da se ne zapita sa koliko volje je Capone pisao ovu epizodu. Stephan kao Stephan se pojavljuje u svom prepoznatljivom liku samo na momente (zbogom nostalgijo), a ni to ne bi bilo toliko tragično da nije tog mizernog i, opet, toliko zastarelog opravdanja o zaposedanju tuđeg tela, a da ne govorimo i o čuvenoj rečenici „ali sada sam mnogo moćniji nego pre“. Šta se desilo sa onim likom koji je posle samo jedne pojave bio deo Zagorovih i Chicovih noćnih mora svaki put kada se malo bace korak unazad u nemile događaje iz prošlosti? I kakav je ono kraj u fazonu „niko nije skapirao ali Stephan je nešto zauvek“? Neverovatno!

Haggoth pogotovo? Umesto jednog od najopskurnijih demona u istoriji serijala (Wendigo i Kraken su male mace), umesto rogonje sa zidova hrama u Novom Salemu (pa i na samoj naslovnici čuvene prethodnice) i baje sa one slike na kojoj se jedino vide oči i buhahahaha kez, ovde dobijamo manekenski građenog metroseksualnog dugokosog plavušana u helankama i ozbiljnim zubnim problemima. Umesto nemesisa dostojnog poštovanja dobijamo kreaturu kojoj možemo samo grohotom da se nasmejemo. A njegova zahvalnost Zagoru na kraju epizode... Zar ta gospoda iz mračnog sveta nisu već počeli da savetuju jedni druge u fazonu: „Ej, brate, ako ideš tamo pazi kako ćeš sa onim divljakom. Nekako će ukapirati kako da ti spasi život da bi ga ti iz zahvalnosti pustio da odšeta kući, pa će u sledećem susretu uspeti da ti j... kevu. Sredi ga sada dok je još na izmaku snaga. Uvek bude tako prvi put, a drugi put se nekako sam oporavi i tad si nagrabujisao.“?

Mislim, šegačim se malo previše, ali ovo je toliko opozitno svemu što se očekivalo da je teško shvatiti da čitamo epizodu koju su mnogi čekali, a neki nisu živeli dovoljno dugo ni da je dožive. Pored svih njenih potencijala, Capone ih je sigurno bio svestan, ona nije uspela da bude makar prosečna.

Ako ćemo na ovu epizodu da gledamo sa one hladnije, nefanovske strane, i ako ćemo malo da zaboravimo kultnu epizodu u njenoj pozadini, dobićemo i malo drugačije mišljenje o njoj. Najveća mana ove epizode je upravo naša nostalgija, kao što smo verovatno i mi fanovi najveći krivci što je do ove epizode uopšte došlo (ja mogu samo da zamislim pritisak pri njenom pisanju-pišeš epizodu koju stotine i stotine hiljada fanova već dugo priželjkuje). Takođe, početni visoki kriterijum može da bude veoma poguban.

Ovakva epizoda, na primer, uopšte nije toliko loša kada malo bolje čovek pogleda. Ruku na srce, dinamična je, puna različitih scena i likova. Priča o zaposedanju tuđeg tela možda nije mogla nikako da se uklopi sa našom slikom o Stpehanu, ali je u suštini u celu priču uklopljena veoma solidno. Kameni dvorac iz doba Američke borbe za slobodu je pravi ambijent za odigravanje finalnog obračuna, a glavni negativac je dobio originalan kraj (tiši i ne pamtim), a to što smo mi od Stephana očekivali viku, ciku, krikove, grimase i sl. to je već neka druga stvar. A Haggoth je lik koji je baš tipičan za Caponea. Ako ćemo da se setimo njegovog serijala Lazarus Ledd, Haggoth podseća na Veštačku inteligenciju iz broja 50 „Nemoguća misija“ ili na Axis, Angel, vudu boga Legbu itd. To su sve (virtualna) božanstva koja se prikazuju ljudima lepi kao stare grčke skulpture, te je ovakva vizualizacija Haggotha lako mogla da nađe svoje prethodnike u navedenim likovima. Navika je čudo, a između 1987. i 2008. Ade Capone je u svojim scenarističkim pohodima svašta prošao i mnoge metode promenio. U međuvremenu je i strip poput Zagora dobio novu generaciju čitalaca čije je shvatanje stripa mnogo drugačije od one generacije koja ga je čitala u osamdesetima.

Ferri je najpozitivnija strana cele priče. Njegova ruka je neverovatna i strip je pun fantastičnih kadrova. Njegov stil se pokvario glede ljudske figure, ali njegov as u rukavu je uvek bila okolina. Da ne spominjemo njegove godine. Zamislite svog dedu kako crta makar čiča-gliše pa ćete shvatiti o čemu govorim: Ferrijeva volja i ljubav prema crtanju je jača od broja njegovih godina! Naslovnica broj jedan je solidna, ako zanemarimo pravila ljudske anatomije. Imamo mračnu atmosferu u pozadini alla Ferri, kosturska ruka koja drži dobri stari medaljon je uvek dobrodošla na njegovim naslovnicama. Druga je katastrofa, i to ne Ferrijevom krivicom već gospodina copy-paste koloriste koji ima lepu naviku da kvari linije tuša sa svetlošću boje. Možda je hteo da smanji količinu crne boje u pozadini, ali mu je ovo rešenje amaterski loše. Sa Ferrijem je malo drugačija priča: Zagora nikad nisam video preplašenijeg, a četiri „originalna“ kostura deluju dovoljno sablasno. To je ono kada baš gledaš kroz prste.

Da li je „Žrtveni hram“ trebao nastavak? Kao zagoreli zagorovac reći ću glasno „DA, ali ne ovakav!“, a ako ću realno, kao neko ko upravo drži taj isti strip u ruci, odlučno ću da mahnem glavom, pošto svaki živi nastavak onako kultnu priču može samo da zacrni. Sami Capone nije bio u stanju da zadovolji naše kriterijume-kako onda možemo bilo šta da očekujemo da se uradi kako valja? Možda, da se Capone prihvatio ranije ovakvog posla, onda bi imali nešto. Ovako, bolje da sklopimo strip, stavimo ga na policu i jednostavno zaboravimo.

Naprijed

ZG VEC 49/50 Okrutni Hawak

ZG LU 203-205 Zagor protiv Mortimera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • night

    Ukupna ocjena 57%

    3, 3, 10, 9

    U potpunosti se slažem, a najviše me je iznervirao onaj plavušan i njegovo objašnjenje zašto neće da dokusuri Zagora. Ovde bi dobro uleteo Kiki Manitu, ili  da iskoči Stiven iz "odakle-se-ne-vraća-niko- nikad-osim-ako-baš-ne-mora" i povuče ga sa sobom. Crtež - Feriju se mora dati 10-ka, ako ni zbog čega,onda zbog poštovanja prema njegovim godinama.

    Odlična recenzija.

    08.02.2012
    23:41:00 sati
    night
    uredi
  • Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Đubre od epizode. Liči mi više na parodiju na Zagora nego na neku "regularnu" epizodu. Hagotovo objašnjenje na kraju je za debile. Moram da se izražavam ovako jer sam se toliko i iznervirao čitajući zadnja dva dela. Samo je prvi donekle solidan.

    Nemam milosti prema ovakvom smeću, sve jedinice (izuzev crteža koji neka dobije neku trojkicu)!

    09.02.2012
    01:22:00 sati
    goksi
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 45%

    1, 1, 10, 9

    Užasnog li kraja...

    09.02.2012
    02:04:00 sati
    Villain
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 4, 3

    da nije očajno bilo bi smešno...makar sam našao najgoreg Zagora.

    09.02.2012
    08:15:00 sati
    karven
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 8, 7

    U pocetku je dosta obecavao ali kraj je nevidjeno los

    Ferri vadi stvar

    09.02.2012
    12:11:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 64%

    4, 4, 10, 10

    Prvi deo priče odličan, obećavajući i zanimljiv, a onda sve lošije i lošije...
    Upropastiše sve a kraj je posebna priča, katastofa...
    Velika šteta zbog odličnih naslovnih i crteža, Ferri na visini zadatka.

    09.02.2012
    19:49:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 40%

    4, 1, 6, 7

    Sve su već rekli ljudi pre mene, a i Patak u svojoj recenziji. Treća sveska ove priče je nešto najgore što sam imao priliku da čitam od Zagora, a iako su mi prve dve ok, imao je Kapone u svojim rukama veliki potencijal koji je morao bolje da iskoristi. Toliko banalnosti, klišea od scenariste koji jako dugo nije radio na Zagoru nije za prelaznu ocenu. A 3. sveska je posebna priča, kao da je neko pisao parodiju na našeg omiljenog junaka, očajni dijalozi, totalna spdnja, a nažalost u sivilo se uklopio i stari Feri koji je brljao na sve strane, a o izgledu Hagota ne bih trošio mnogo reči. Epizoda za zaborav... 

    10.02.2012
    15:37:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 3, 2

    18.02.2012
    04:22:00 sati
    s1708p
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 58%

    5, 3, 9, 7

    16.04.2012
    20:20:00 sati
    velka031
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 57%

    4, 3, 9, 9

    Na početku moram kazati da i mene živcira krajnje glupo prikazivanje Hagota (demona Zla), kao plavokosog manekena. To je promašaj stoljeća. Ali osim tog zadnjeg dijela (zadnjih 40-tak str.), ostatak priče, točnije rečeno prva dva nastavka su vrlo zanimljiva i napeta. Odrađena su po svim klasičnim obrascima serijala:

    -prolog koji najavljuje belaje

    -latentna opasnost koja se nadvila nad Darkvud

    -Zagorovo udruživanje s vračem Nuan-tehom

    -scenografija je vrlo raznolika, Capone se potrudio Ferriju dati dovoljno, noćnih, mračnih kadrova

    Sve to "drži vodu", što se kaže, i onda u trećoj svesci dolazimo do "strave i užasa", plavokosog ljepotana koji bi ustvari trebao biti sam demon Zla - Hagot. U tom trenutku Capone upropaštava priču počevši od priglupih Hagotovih objašnjavanja (ko´ je vidio da se demon Zla ikome za išta opravdava), pa do Stivenovih seljakanja iz jednog tijela u drugo. Priča je imala potencijala da bude jedna od najboljih u zadnjih desetak godina, Ferri je stvorio genijalan horor ugođaj i baš mi je zbog njegovog crteža žao što Gospodar tame nema bolji završetak.

    Moram spomenuti i par komičnih trenutaka poput onog kada je Stiven optužio Zagora da je sproveo inkviziciju nad Novim Salemom ili kada je zaposjednuti Nuan-teh zabio Zagorovo lice ravno u zid! Izlgleda kao skeč Charliea Chaplina. :D

    22.04.2012
    02:49:00 sati
    solar
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 62%

    5, 3, 10, 8

    ovo je najgora prica o povratku jednog zagorovog neprijatelja

    ne znam sto se ade capone upustao u nesto sto nikad ne bi moglo ni da se priblizi prvom stivenovom pojavljivanju

    iznerviralo me je sto se stiven nije pojavio u svom oblicju i sto hagot, moc zla izvor zla sustina sekte, izgleda kao maneken sa velikim zubima 

    ferri fantastican ali bi mu mozda bolje bilo da je crtao sledecu epizodu zagor protiv mortimera

    01.05.2012
    13:41:00 sati
    going going
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Pomalo sam zacudjen ovako losim komentarima, nisam ni sam siguran da li je recenzent pokrenuo tu lavinu ili ste stvarno svi tako mislili dok ste citali ovu epizodu :)

    Prica uopste nije losa, mislim da je upravo pravi potez sto se Stiven vratio u ovom obliku, jer da se vratio u svom tijelu, ovaj povratak ne bi bio nista drugo do jedna od mnogih prica gdje se vracaju veliki neprijatelji poput Kandraxa ili Rakosija. 

    Capone je isao korak dalje, pokusao je i uspjeo da napravi jednu originalnu pricu, a ne kopiju vec vidjenih epizoda. 

    Drago mi je sto se napokon pojavio Hagot, bas taj demon kojeg su mnogi mijesali sa Stivenom, e pa dobro, napokon smo vidjeli i Hagota. :)

    Nisam ni sam siguran da li je bio pravi potez to sto je Hagot uzeo izgled andjela-demona, koliko vidim mnogi su nezadovoljni tim izborom. Ocigledno je da je Hagot demon koji moze da mijenja oblik, pa bi mozda bilo efikasnije da se ipak pojavio sa rogovima na glavi, tako bi neki fanovi bili mirniji, tako mi se barem cini. :D

    Takodje, mislim da je dobro sto Stoke nije opet sastavni dio price, barem ne kao jedna od glavnih uloga. U prvoj prici je posluzio kao mala varka, covjek sumnjivog izgleda koji, kako se na kraju ispostavilo, nije negativac vec na strani dobra. O njemu je sve receno u prvoj prici, ne vidim razlog zasto bi trebao opet da preuzme kormilo i bude jedan od glavnih protagonista. Slicne koncepte smo imali vec kod povratka drugih neprijatelja, tako da mislim da je Capone i ovdje napravio dobar potez sto je ovog tipa na samom pocetku sahranio. 

    Ferri je majstorski odradio svoj dio posla, docarao je odlicnu atmosferu i nacrtao dvije dobre naslovnice koje su vezane za ovu pricu. Treca naslovnica ne pripada ovoj prici vec narednoj koja pocinje negdje na pola sveske. 

    Sve u svemu jedna dobra prica, jasno je da nije na nivou prethodnika, ali i ovako je ispalo sve optimalno. Ocekivanja su kod nekih vjerovatno bila prevelika, to je mozda i razlog nezadovoljstva, ali nema ni govora o tome da je ovo lose, bas naprotiv. Dobili smo jednu drugaciju pricu, bolje i to nego da se sve odvilo po poznatoj i predvidljivoj semi povratka jednog od velikih neprijatelja, jer mora se reci, ova prica je sve drugo samo nije predvidiva. 

     

    16.05.2012
    00:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 61%

    5, 3, 9, 10

    Najgluplji deo u priči je ubacivanje indijanaca, i onog vrača, sto put istog viđenog. Dobro počelo, očajno se završilo, nisam mogao da verujem kad sam video dole u uglu napis: Kraj epizode!

    Odjednom, bezveze. A i Hagot nije tako strašan kao pre 20 godina, skurco je i on zajedno sa Kaponeom.

    21.05.2012
    01:58:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Prica nije bas toliko losa, jedino mi je cudno Hagotovo karakterno (mislim, u pitanju je gospodar zla, a ne obicno smrtno bice) vracanje duga Zagoru, ali hajde eto...

    30.05.2012
    00:54:00 sati
    Brdar
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Prica meni uopste nije toliko losa, prva dva dijela su vise nego dobra! Kraj mi je malo klimav i to sa Hagotovim objasnjenjem kao i sa njegovim likom andjela zla, bolji bi utisak ostavio da se pojavio kao rogonja sa slike iz "Hagotove Moci". Crtezu mogu maksimalno dati 8 kao i naslovnicama jer su proporcije uglavnom promasene dok je okolina nacrtana odlicno isto kao i docarana atmosfera. Sve u svemu ja sam zadovoljan...

    04.06.2012
    17:30:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    ?

    08.08.2012
    21:28:00 sati
    kasper
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Slazem se s Kingom: sta ste u stvari ocekivali?  Tolstoya?  Dickensa?  Ili Twaina?  Ovo je Zagor, Duh sa Sjekirom, protiv Stivena i Hagota, Part II.  Rezultat je ponovo jedna veoma atmosfericna epizodama, sa slicnim temama kao i prosli put u epizodi "Mracna Slutnja/Hagotova Moc".  Ferri rastura, i iako mu je stil malo odpao u zadnjih 10 ili 20 godina, niko drugi ne bi mogao da stvori ovakvu mracnu i jezivu atmosferu kao on.  Naslovnice su dobre, pogotovo ona druga; prva je mogla i bolje, pogotovo Zagor i njegova majica, ali eto.  Scenario je dobar, iako nije kao prethodnom susretu Hagota, dosta je dobar da se ovo fino procita, bez previse napora.  Ne razumijem zasto vecini ovdje smeta kraj epizode: pa citava prica je o covjekovoj dusi koji moze da ulazi u razna tijela, i da ih onda kontrolira, i sad kad se onaj Hagot pojavi na kraju, to vam je onda problem?  Ako vam se svidja prva sveska, ne znam zasto ne moze i druga.  Sve u svemu, dobro uradjeno.

    09.08.2012
    02:28:00 sati
    acestroke
    uredi
  • nest

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Meni sasvim solidno.

    09.08.2012
    17:28:00 sati
    nest
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Sasvim solidna priča. Ferri odličan.

    11.08.2012
    12:21:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Priča je slaba, ali moglo je i gore. Stvar najviše izvlači perfektan Ferriev crtež. Svaka čast majstore! Naslovnice također izvrsne!

    12.08.2012
    23:22:00 sati
    macca1985
    uredi
  • djule

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    11.10.2012
    17:09:00 sati
    djule
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Paaaa...meni, koji nisam čitao prvo pojavljivanje Stephana ovo i nije toliko loše. Capone je neprepoznatljiv, kao da kopira Burattinija, odnosno meni je ovo isti Burattini: objašnjavanje svake sitnice, retrospektive debilno ubačene i na silu; banaliziranje negativaca, razvučena radnja itd.

    Ferri je dosta slab, ali meni je Hagotha prilično jezivo nacrtao sa onim zubima; nije loše. Problem je kao i uvijek u ovim epizodama što se negativci odjednom ponašaju kao debili jer im je scenarista dao prevelike moći, a onda se nađe u problemu kako jedan čovjek može pobijediti takvo biće pa onda pljuni-pa zaljepi nešto iskombinira onako - ajde, proći će valjda. Naslovnice ok.

    11.10.2012
    18:39:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Kraj veoma loš. Ferri ima puno grešaka, ali u toj dobi stvarno fantastično crta, zna odlično dočarati atmosferu. Naslovnice odlične

    19.10.2012
    13:56:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    29.10.2012
    09:51:00 sati
    coszinus
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 10, 7

    Meni je sve bilo odlično dok se nije pojavio onaj maneken, prošetao se malo po epizodi i dao nekoliko debilnih objašnjenja. Stvarno odličan način za uništiti dobru priču. Prije toga imali smo odličnu atmosferičnu priču, sa solidno-prosječnim likovima (ne mogu prežaliti što je ubilo Abrahama) i odličnim zapletom. A Stephan se vratio na jedini mogući način i tu ne vidim nikakve greške. Ferri je nacrtao slabe naslovnice, na prvoj je Zagor totalno neproporcionalan i nezgrapan a ni druga mi se ne sviđa jer Zagor zijeva malo. Međutim za crtež unutar korica mu se moremo samo pokloniti, i dalje je bolji od svih kad je u pitanju stvaranje jezovite atmosfere.

    31.10.2012
    08:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Volio bih da je kraj jos malo dramatičniji ali i ovako je solidno. Nisam baš najbolje razumio zašto je Haggoth na kraju pustio Zagora ali eto...Čitaocima su vjerovatno nostalgija i prevelika očekivanja pokvarila ukupni dojam.

    25.11.2012
    17:36:00 sati
    Nedo
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    06.01.2013
    15:31:00 sati
    sergej773
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    06.01.2013
    20:02:00 sati
    goghy
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 44%

    2, 3, 7, 8

    06.01.2013
    22:51:00 sati
    krem
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Slabo, slabo.... Ja nisam čitao prvi susret s ovim likom, ali šta god tu bilo, ovdje je taj strašni lik zapravo homić koji na kraju flertuje sa Zagorom. Ipak će Ferri to malo izvući iako i on stari

    01.03.2013
    17:19:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 40%

    1, 1, 8, 10

    Totalno smeće od priče i šta je najbitnije, u potpunosti nepotrebna! Ako ne znaju više šta novog da izmisle, neka barem ostave na miru ove stare slavne neprijatelje, da ih se sjećamo po odličnim pričama a ne da prave s njih parodiju! Ovo je smiješno! Naslovnica za 10. Ferriju 8 jer nije ni on više kao nekad u mlađim danima, ali ipak se vidi da je Ferri a treba i cijeniti njegove godine.. a priča i scenarij su za bacit u školjku i pustit vodu!

    Odlična recenzija.

    06.10.2013
    23:55:00 sati
    Barney
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Eh, nostalgičari. Zar baš mora biti demon sa rogovima da vi ozbiljno shvatite da je nešto zločesto. Meni je deset puta efektniji ovaj David Beckham demon nego minotaur. Dobro, moglo je sve ukupno biti i bolje i jače, ali ovo je pisao originalni tvorac prvog Hagota, tako da smo dobili točno ono što smo trebali dobit. Prvi "Hagot" je puno bolji, ali Capone je nastavak zamislio tako kako jest i nemamo se sada što plakati.

     

    Stivenovo staro tijelo, ili bolje rečeno, kosti su ostale u New Salemu i tu je Capone hrabro zakoračio u nešto novo. Lik Stivena je postao body snatcher, koji ide iz tijela u tijelo. Pomalo blasfemično, ako uzmemo u obzir da je Stiven bio zanimljiva pojava, ali ujedno i dosta originalno. Tim više, što bi se Stiven, budući da ovdje otvoreno koristi magiju, brzo mogao pretvoriti u nekog mini Kandraxa. Vjerojatno se je Capone zbog te potencijalne sličnosti s Kandraxom i odlučio na taj "kradem tijela" potez. U biti, ta pretjerana upotreba magije i nadnaravnog me ovdje i najviše smeta. Stiven ne bi smio biti Kandrax. U prvom Hagotu je Capone to vješto sakrio, tj. nismo do kraja saznali da li je stvarno bila u pitanja magija ili samo vješta hipnoza i slučajnost. Ovdje je odmah opalio po nadnaravnome. Nije mi to najbolje sjelo, odnosno trebalo je to onda bolje izvesti. Također, mogao je smisliti nešto bolje kod završnog okršaja. Ovo "Jebiga Zagore, spasio si me, a mi zla i čudovišna bića iz pakla ne volimo biti dužni." je ipak malo previše nategnuto. Također, šteta za Abrahama Stoke-a. Efektnije bi bilo da je, ako je već morao poginuti, poginuo u završnom okršaju, ali što je tu je. Capone je dao prednost mladom vraču indijancu, koji bi, ako je sudeći po njegovim zadnjim rečenicama, mogao postao problematičan u budućnosti.

     

    Najbolje mi je sjeo Ferrijev crtež i on diže ovu epizodu maksimalno. Ovdje je još uvijek pravi. Istina, lepršav, ali i genijalan. Ne smeta mi ako promaši koji proporciju jer sve ostalo je vrhunski, pogotovo mračne i noćne scene. Naklon do poda i desetka.  

    01.11.2013
    21:30:00 sati
    nagor
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Meni ova epizoda nije uopće toliko loša kao većini čitaoca i da budem iskren, zapravo mi je i nakon čitanja drago da se napokon Stephan (Stiven) vratio..Priča kao priča sama po sebi je jako dobro i zanimljivo zamišljena, ta selidba iz jednog tijela u drugo, ona vizija na molu, sam početak priče sa razrušenim New Salemom, veoma mladi indijanski vrač koji dobrano poznaje magiju.. Priča je jako dobro osmišljena i mislim da je većina tu previše kritična.. Problem je u tome što je to malko scenaristički slabo odrađeno..

    Onaj demon bode u oči.. Ali ne bode u oči više od kraja epizode gdje pušta Zagora da mu "nebi ostao dužan".. Yeah right.. Crtež je fantastičan, kapa dolje Ferriju.. Malko su ga godine dostigle, malko se to vidi, ali je i dalje kralj.. Naslovnice su jako lijepe.. Ferri je tu odradio odličan posao..

    Sve u svemu, u meni je nostalgija pobuđena.. I nakon Grayeva povratka i nakon Stephanova povratka.. Dva povratka maltene zaredom, kud ćeš više.. I sad još ide i Mortimer  :)

    19.02.2014
    08:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dobra epizoda, moram pohvaliti drugu naslovnicu.

    24.06.2014
    21:49:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Stoji to da ova priča ima izvrsnu mračnu atmosferu koju Ferri zna dočarati kao nitko drugi ali nikako se ne mogu oteti dojmu da ovdje nešto fali, nekakva prekretnica koja bi usmjerila radnju u napeto iščekivanje a ne da te uspava kao što se meni dogodilo nekoliko puta dok sam je čitao. Stalno sam čekao da se dogodi nešto spektakularno ali to se nije dogodilo skoro do kraja priče pa sam se znao uhvatiti u laganom drijemanju. Scenarij ima 2 veća propusta; prvi je sami izgled Haggotha, čak i ja koji nisam čitao prvo pojavljivanje (ili možda jesam u ZS ali se ne sjećam ničega) ostao sam iznenađen pa čak i razočaran što je takav demon plavokos i što izgleda pomalo pičkasto. Svakako da ne treba svaki demon imati rogove ali ne može ni ovako izgledati jer meni takav lik nije nimalo zastrašujuć. Na kraju sam očekivao veliku borbu između njega i Zagora ali ne... to se nije dogodilo jer je demon odjednom pokazao da ima srca i poštedio Zagora iz razloga koji nikako ne drži vodu i to se može svrstati u drugi propust. Vjerojatno Capone nije imao ideju kako bi ga Zagor mogao pobijediti u nekakvoj borbi pa je to riješio na bezbolan način. U cijeloj toj stvari jedino mi se sviđa situacija kada je Stephan na prijevaru preuzeo Haggothovo tijelo (koliko god da to tijelo nije adekvatno) i time je pokazao da je još zlobniji od samoga demona. 

    Ferri je najčvršća karika cjelokupne priče iako je već ovdje vidljivo da je njegov crtež pao u odnosu na starije radove i da likovi nisu tako precizno prikazani, pogotovo Zagor. Ali kako on radi u skladu sa svojim godinama a pri tome barem nije izgubio na dočaravanju mračne atmosfere, mogu mu se progledati kroz prste i neke greške. Prva naslovnica je izvrsna ali zato mi je druga potpuno bezvezna pa ni kod toga segmenta ne mogu dati maksimalnu ocjenu. Očekivao sam više od ove priče ali nije mi to ponudila... ili je stvar u tome da sam jednostavno bio previše pospan dok sam je čitao.

    22.09.2014
    13:31:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    5, 4, 10, 8

    Nažalost veliki promašaj a imalo je pontecijala da bude bolji od prvog susreta.I zašto dovraga jedan od gospodara tame izgleda kao gospodar pedera?!!!!

    24.09.2014
    09:49:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 6, 8

    Ovdje ostavljam komentar teska srca. A.Capone je prije nekoliko dana preuminio. Zao mi je, pogotovo jos covjeka u pedesetima. Na forumu sam citao, kao ode Zagorova velika nada. Sto se tice mojih spoznanja, njegovih radova na Zagoru, a to nije puno, valjala su mi dva Maxi Zagor'a, tj. Marinci i Orlovi Sjevera. Sto se tice redovne serije, epizode su uglavnom niske ocjene od mene dobivale. Kao i ova. Nisam jos procitao ni jednu epizodu LL, al uvjeren sam da je A.Capone tu bio maher. RIP

    11.02.2015
    11:42:00 sati
    Tutta
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Solidno sve skupa. Dovoljno uzbudljivo za pročitati u komadu, ali istovremeno fali nečeg složenijeg, kraj je prezbrzan,  pomalo neuvjerljiv, nedovoljno razrađen, šteta što ni duhovi onih vojnika nemaju veću ulogu. Ako je već moralo biti prepričavanja, mogla se napraviti i nekakva dobra, mračna priča vezana uz onu utvrdu ili one predmete iz kovčega, a ne samo na brzinu nešto spomenuti, tek da se priči da nekakav smisao. Uglavnom, može Capone to puno bolje, napisao je za Zagora lijepu hrpicu vrlo dobrih priča, ali ovdje baš i nije imao neku ideju.

    Ferriju ne mogu dati više od sedmice. Atmosfera i okolina odlični, akcijske scene su većinom ok, makar ima nekih grešaka u crtežu, a likovi su nerijetko nabrzaka nažvrljani. Naslovnice odlične.

    03.03.2015
    22:31:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    odličnjava

    onaj blondi odlično utjelovio Hagotta,kad ga vidiš misliš neki plavokosi papak,a kad one zubine iskezi...

    27.03.2015
    08:25:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Jedna poprilično razočaravajuća epizoda, kojoj sam se veselio baš zbog Caponea, ali i nadao da ću biti drugačijeg mišljenja od većine. Uglavnom, još jedan nepotreban povratak lika koji je ustvari sve rekao svojim prvim pojavljivanjem. Crtež je uglavnom vrlo dobar, Ferrijevska mračna atmosfera.

    21.05.2015
    19:36:00 sati
    caramba
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    13.07.2015
    22:16:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Nazalost ovo je razocarenje. Pocelo je zanimljivo i prilicno napeto ali kasnije je sve krenulo nizbrdo. Scenario mi je nukako sklepan a sam kraj veoma los. Meni ne smeta izgled Hagota kao vecini sto komentarisu. Ali smeta mi glipost samog kraja i kako je to sve zbrzano i nema ni najmanje neke tezine koju ovaka prica opet zasluzuje. Ovo je ipak nastavak onog legendarnog Hagota i kao takav mozda je i bio osuden da razocara. Nesto sto stvarno ne shvatam su visoke ocjene Ferriju. Naslovnice stvarno jesu dobre i obecavaju puno vise nego sto prica na kraju pruzi. Ali njegov crtez unutar tih naslovnica je slab, da ne kazem ocajan. Atmosfera je naravno odlicna, to je ipak maestro. Ali sve ostalo je toliko zbrljano da je stvarno tesko progutati. Ja bi cak reko da bi mi dojam ove price zasigurno bio puno bolji da je neko drugi drzo kist. Ovako Ferrijev amaterski crtez i lose kadriranje pojacaju tanki scenarij umjesto da ga koliko toliko prikriju.
    06.10.2015
    22:33:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Solidno, ali Ferri nije najbolji izbor za nacrtati bića iz fantastike. Hagoth mu je loš.

    Prvi dio priče obećava, no kasnije nedostaje "nešto". Možda je priči s ovoliko potencijala trebalo dati prostora na tri sveske.

    19.11.2016
    11:43:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 5, 4

    Nisam čitao originalnu priču tako da sam u ovoj recenziji potpuno objektivan.

    Priča je totalno zbrljana i već od samog početka mi leži na slabim temeljima čim Zagor odluči krenuti na put zbog jednog bezveznog sna. Kad god se pojavi prazni hod, pojavljuju se novi ljudi koji objašnjavaju sve živo i priča se nastavlja.

    Ferrijev crtež je standardan i dobro dočarava tamnu atmosferu kakvu samo Ferri zna dočarati. Nažalost, sve ostalo, pogotovo ljudi, izgleda bijedno. Većinu onih negativaca uopće nisam razlikovao, svi su našarani na brzinu. Naslovnice su isto očajne. U prvoj je anatomija Zagorovog tijela totalno promašena dok su u drugoj kosturi nekako maleni naspram Zagora.

    Bez obzira na to, ima tu i par dobrih stvari u priči. Sviđala mi se atmosfera, od napuštenog sela do stare Engleske utvrde a nije bilo na odmet ni to da je Zagor pobrao teške batine u ovoj epizodi. Prvo padne sa broda tijekom borbe, pa ga Nuanteh izmlati u ćeliji i na kraju i sam Haggoth. Volim kada tako glavnog junaka malo spuste na zemlju, umjesto da ga stalno prikazuju kao najjačeg, najboljeg, najbržeg itd.

    Kad smo već kod Haggotha, nije mi toliko smetao koliko i drugima, ali sam uvjeren da bi izgledao bolje i opasnije da ga je crtao netko drugi osim Ferrija. Kraj je naravno, totalno debilan kada Haggoth odluči poštedjeti Zagora.

    Uglavnom, da imam 10 godina uvjeren sam da bi ovom stripu dao sve same desetke, ali nažalost, puno sam stariji pa prema tome i ovakva ocjena.

    08.07.2017
    00:17:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    19.07.2017
    12:15:00 sati
    Gris
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    9, 4, 8, 8

    Prvi susret sa Stephanom mi je jedna od najboljih i najdražih Zagorovih epizoda, pa sam ipak imao i neka očekivanja od nastavka (povratka). Na kraju je sve ispalo slabašno i razočaravajuče. Šteta što se scenaristi olako riješio karizmatičnog Abrahama. Mogao se upotrijebiti za još koju epizodu slične tematike.

    16.08.2017
    12:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    25.08.2017
    18:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 1, 8, 7

    Pa ovo je smiješno. Tragikomično. A počinje dobro. Imamo solidan crtež, atmosferu na tragu prvog Hagotha, a onda se negdje na polovimi, kako što je več neko komentirao pretvara u parodiju Zagora. Ajoj, ono što nije uspjelo svima protivnicima u Zagorovom serijalu, uspjelo je scenaristima. Zagora su bacili na koljena, na mrtvo ga prebili, serijal uništili. Ubili Zagora!

     

    27.05.2018
    22:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Nije baš toliko loše. Ima propusta, ali šta da se radi. Svi glavni negativci vole mnogo da peleventaju, valjda i duže nego što je Džoan Troter na samrti savjetovala Delboja. Samo da nikom ne padne na pamet da vadi onaj medaljon s dna mora. 

    18.01.2019
    22:15:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Nije to lose. Atmosfera na nivou svo vreme, napetosti ne nedostaje, akcija zagorovska, crtez veoma dobar. Mozda je trebalo mao kraj doraditi, ali meni ni ovako ne smeta.

    10.02.2019
    16:32:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Iznenađujuće dobro s dosta neočekivanih trenutaka, ali sjajno balansirano što i nije bilo baš zgodno.

    24.06.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 347
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum