Opsada tvrđave Iri

Zagor

ZG ZS 1010/1012 | 212 str.

Područjem oko jezera Iri hara indijanska banda na čelu sa samonazvanim ˝izaslanikom Manitua˝ Vahumijem, indijancem s puminom maskom. Sve veći broj indijanaca pridružuje mu se u pohodu za krvavo istjerivanje bijelaca sa toga područja i moć mu raste iz dana u dan.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 9

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljudi pume
    ZG LEX 301
  • Pećina vjetra
    ZG LEX 302
  • Staza osvete
    ZG LEX 303
  • Opsada tvrđave Iri
    ZG ZS 1010
  • Pećina vetrova
    ZG ZS 1011
  • Put osvete
    ZG ZS 1012

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli uomini puma
    ZG SR 294
  • La grotta del vento
    ZG SR 295
  • Il sentiero della vendetta
    ZG SR 296

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Mirnu Zagorovu i Čikovu šetnju područjem oko jezera Iri (Erie) prekine iznenadni napad indijanaca, nekog Zagoru nepoznatog plemena, na posjed starog prijatelja Džerija Karsona. Po završetku borbe Zagor pokušava uhvatiti vođu tih indijanaca, tajanstvenog Vahumija, čovjeka sa puminom maskom i pumom u pratnji (vidi prvu naslovnicu), ali on bježi. Ipak Zagor se mogao utješiti jednim preživjelim indijancem kojega je uhvatio i kanio ispitivati. Tada nailazi tajanstveni saveznik, traper mješanac Martin i ubija indijanca prije nego je on išta uspio reći, opravdavajući se kako se indijanac spremao napasti. U kući Karsonovih počinje priča. O skupini indijanaca kojoj je vođa okrutni Vahumi. On se smatra Manituovim izaslanikom i vjeruje da je reinkarnacija mitskog indijanskog ratnika Vahumija koji je uz sebe imao pumu, a na sebi puminu masku. Pod tim vjerovanjima počeo je skupljati vojsku indijanaca fanatika uz pomoć kojih je trebao očistiti to područje od bijelaca doseljenika. Napad na Karsonovu kolibu samo je jedan od mnogobrojnih napada u kojima su stradali i Martinovi roditelji. Vijesti nisu bile dobre, Vahumi je naglo postao cijenjen među indijanskim narodima, a stotine ratnika dnevno su postajali njegovom novom vojskom – ljudima pumama. Zagor je prozrio da se ispod maske krije običan smrtnik i prevarant i ustrajao je u tome da ga porazi. Gnjevni indijanci prešli su s riječi na djela – napad na tvrđavu Iri. Bilo je samo pitanje trenutka kada će utvrda pasti, ali crne slutnje otklonio je Džeri Karson koji je sa ostalim traperima u zadnji čas došao u pomoć obrani utvrđenja i napad ljudi– puma nije uspio. Tada je Zagoru dosadilo biti lovina pa se odlučio dati u potragu za Vahumijevim skloništem, Pećinom vjetrova. S njim je pošao i Martin, ali je uskoro nestao. Vahumi je trijumfalno sprovodio svoj plan u djelo, Zagor je zarobljen u Pećini vjetrova, a na veliki skup pozvani su svi indijanski poglavice okolnjih plemena. Da posvjedoče Zagorovom porazu i ustoličenjem Vahumija kao novog zaštitnika indijanaca. Još je jedanput Zagorovo mjesto glavnog zaštitnika indijanaca dovedeno u pitanje. Ovaj puta u Zagorovom oslobađanju sudjelovali su poglavica Mosolopea, Haruk i stari Čiko. I tada vrhunac priče – Zagor izaziva Vahumija na dvoboj. I kao i sto puta prije, Zagor je loše krenuo u borbu, ali na kraju po sto i prvi puta opet pobjedio. A ispod maske Vahumija... ni više ni manje nego tzv. traper Martin :-O. Na samrti je samo opravdao svoje ciljeve silnom mržnjom protiv bijelih ljudi koji ubili njegove roditelje dok je bio malo dijete i da to nije zaboravio godinama poslije. Kako je počeo istraživati o mitskom Vahumiju te kako je jednoga dana u potrazi za sigurnim skloništem za svoj plan naišao na pećinu vjetrova, sklonište mitskog Vahumija i tamo našao masku i tri pume od kojih mu je jedna, Alkar postala i vjerni pratilac. Zanimljivo i dobro je to da je Capone za ovo uzeo jedan dio Zagorovog života, a to je smrt roditelja i želja za osvetom koja je kao i Zagora pokretala, ali u boljem smjeru nego Martina, u smjeru pravde. Tako je sve počelo. A završilo je ovim riječima:

Martin (Vahumi): Jedino ne razumem, zašto ti je Manitu dozvolio da me pobediš! Ali ja ću se vratiti... Vratiću se ponovo na ovaj svet... i onda... onda ću da pobedim bledolike.

Meni osobno je Zagorovo razdoblje od 200 (250)- 300. broja (ZS 880-1033) možda i najbolje razdoblje tog junaka. Poslije toga otprilike dolazi mali pad (početne priče SD i famoznih 20-ak najslabijih zaredom Zagorovih epizoda koje je izdavao Ludens), nakon što je odlični Toninelli malo prorijedio svoja djela nakon 300-og broja. Kako ja znam Vahumi se više nikad nije pojavio u nekoj Zagorovoj priči. Ovo je za mene jedna od najboljih Zagorovih epizoda i najbolja po pitanju indijanske pobune protiv bijelaca kojih je bilo nekoliko, prije svega zbog masovnosti Vahumijeve vojske i samog njegovog lika. Nije to sad neka superspecijalna priča, ali bilo je i gorih. Mora se priznati da ovakvi likovi s maskom, kao Vahumi, ipak ostave bolji dojam nego neki mizerni indijanac koji se može osloniti samo na riječi za pridobivanje ostalih indijanaca. Ovako, indijanci kakvi jesu, skloni nagovaranju i naivni, a ako netko izgleda moćno kao što je Vahumi, svi polude i spremni su na sve. U svakom slučaju, da je umjesto Vahumija neki «obični» indijanac vjerojatno bi ova priča od mene dobila nekoliko ocjena manje.

Priča je ovo koja se može podijeliti na 3 dijela: prvi dio, od napada ljudi puma na Karsonovo imanje do tajnog skupa indijanaca u kojem je objavljen napad na tvrđavu Iri; drugi dio, odnosno opsada tvrđave Iri; treći dio, završna Zagorova potraga za Vahumijem i rasplet priče. Odvojenost tih djelova dosta je izražena i to je po meni jedan mali manjak ove priče, djelo scenarista Adea Caponea kojega prilično cijenim, ne samo zbog Lazarus Ledda već i zbog nekoliko dobrih Zagorovim priča.

To što je Vahumi na sebi imao masku, u svijetu stripa već skoro sigurno znači da se pod njom krije neki lik kojega u priči znamo i bez maske, odnosno dvolična osoba, bilo prijatelj ili neprijatelj glavnog junaka. Ovaj puta bio je to «prijatelj» Martin, a scenarist Ade Capone dao nam je to dobrano naslutiti, neželeći, već na 22. str. prvog stripa ove epizode. Pri Zagorovom lovu na Vahumija, kada je on već bio pobjegao, Zagor je naišao na čovjeka – pumu i namjeravao ga, a što drugo nego ispitati. No, u tom trenutku naišao je tajanstveni traper Martin i ubio indijanca. Za one koji su pročitali dobar broj stripova to je odmah bio znak da nije riječ o slučajnosti već da je Martin ubio indijanca prije nego on išta kaže o tajnoj organizaciji ili izda Martina kao Vahumija (čest klišej u svijetu stripa i filma). Ali tu je baš kvaka, što nitko od indijanaca zapravo ne zna pravo Vahumijevo lice tako da opasnosti za Martina nije bilo, tim više što su indijanci bili tako fanatično učeni da prije nego išta kažu neprijatelju o Vahumiju počine samoubojstvo. I to nekoliko puta u ovoj priči. Sumnje čitatelja da je Martin zapravo Vahumi bile su riješene već prije završnog skidanja maske, kada se još par puta čudom pojavio u najneočekivanije vrijeme tako da nije bio nikakav šok završnica priče, a da je Martin Vahumi odmah mi je palo na pamet pri njihovu prvom susretu, a vjerujem i mnogima drugima. I tu je još jedan problem oko scenarija. Pitanje je kako to da mi obični ljudi, bez ikakvih nadnaravnih moći kao što ih ima Zagor prije njega otkrijemo glavnog krivca ove pustolovine? To je prije svega Caponeov promašaj, kao prvo što nam je to dao naslutiti tako rano, a kao drugo što Zagora prikazuje kao budalu da to nije i on otkrio prije samog skidanja maske iako je istina, osjećao nešto u svezi s Martinom, neku tajnu. I baš to me je podsjetilo na naivne i glupe priče Komandanta Marka gdje je isto likovima rješenje pred nosom, a oni ga ne vide. Nevjerovatno iritantno tijekom priče bila Zagorova bahatost i arogantnost u trenucima kada je Martin bio u lovu s njime ili kada je na svoju ruku pokušao napraviti, barem prividno dobru stvar. Čim se ovaj malo približio opasnosti Zagor ga je napao kao da mu je večeru pojeo. Baš je to ono najiritantnije kod Zagorovih stripova, kao da je sam na svijetu, kao da je jedino on muškarac i malo previše brige za ostale u stilu ne smiješ to, nastradat ćeš, a zadatak rješavati u stilu sve sam, drugi su nesposobni.

Priču je oslikao majstor Toricelli, crtež je prilično dobar, pogotovo odlični prizori borbi, što je najbolje kod njegova crteža. Ipak nisam baš neki veliki njegov ljubitelj (valjda zbog naviknutosti na Ferrijeve i Donatellijve crteže) iako je sve skupa napravio dobar posao. Ferri je odličan posao napravio kod prve naslovnice, pravi segment radnje je izvukao na naslovnicu uz lijepu žućkastu pozadinu. I tu opet dolazi do izražaja Dnevnikova obrada naslovnice u kojoj je Vahumi ostavljen na samom rubu naslovnice, a gledajući originale dao bih naslovnicama i ocjenu više, ali druga naslovnica mi se nije previše svidjela, a kod treća uopće nije Ferrijevo djelo. I zato u vezi naslovnica malo razočaranje, ali ostali segmenti priče za malo višu prolaznu ocjenu, ponajviše zbog dojmljivog Vahumijevog lika.

Naprijed

ZG ZS 1006/1007 Ljudi žabe

ZG ZS 1018/1019 Banda Staklenog oka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    također i meni jedna od boljih zagorovih epizoda. i slažem se sa recenzentom da je ovo jedan od najboljih zagorovih perioda, svaka epizoda u to vrijeme je skoro pa odlična bila. baš sam prije neki dan ponovo čitao ovu priču i sve mi je bilo uzbudljivo kao i prvi put kad sam je čitao prije nekih 14-15 godina. sad kad čitam ove gluposti sa madam laveu u africi, prosto me obuzme neki bijes i nostalgija sa starim dobrim zagorom. orginalne italijanske naslovnice nisu loše, za razliku od "dnevnikovih". toninelli je vrlo kvalitetan crtač, a u kasnijim epizodama je još bolji.
    01.04.2005
    15:29:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Što da kažem, po glavnom negativcu sam uzeo i nick onako kako se piše u originalu. Odličan scenarij Adea Caponea uz propust što je bilo očigledno da je Martin ustvari Wahoomi, (a tko je Zagoru kriv što to nije prije shvatio?) i meni odličan crtež Torricellija. Wahoomi iz stripa je super lik samo ga treba shvatiti, a ja sam puno razmišljao o njemu, čak sam ga i sanjao. To je jedini negativac iz Zagorove sage za kojeg sam iz sveg srca navijao, uopće ga nisam doživio kao negativca, više sam ga gledao kao na ozbiljnog konkurenta da Zagoru otme primat u Darkwoodu. Njegov cilj je apsolutno pravedan, iako ne odobravam njegove metode, ali što se kaže "cilj opravdava sredstvo" i tu je Wahoomi bliži realnosti jer tako je i u realnom svijetu, nema svetaca. Treba uzeti u obzir da je Martin bio zasljepljen mržnjom, imao je sličnu sudbinu kao i Zagor - ubojstvo roditelja, a nije ni Zagor bio bolji od njega dok se nije osvetio. Zagor ga je ustvari na kraju shvatio, sjetio se sebe samog i dirnula ga je smrt Martina-Wahoomija. Bili bi oni jak tim da su se udružili. Žao mi je Haruka, poglavice Mosolopea, ali protiv takvog protivnika je ovaj put i netko iz Zagorove "stranke" morao platiti ceh. Wahoomi je kao i Zagor napravio mit oko sebe, izaslanik Manitua i sl. Imaju on i Zagor dosta sličnosti. Imao je super propagandu i više me privlači njegov tvrdi, beskompromisni nastup od Zagorove politike. Da sam kojim slučajem bio jedan od mladih ratnika u Darkwoodu sigurno bih se priključio Wahoomiju(poslije bi se morao ispričavati Zagoru). Sjetio sam se i Iron-Mana koji je također u starim epizodama htio preuzeti vlast u Darkwoodu, ali on je toliko drugačiji od Wahoomija. Iron-Man je bijelac i na pameti mu je osobna korist, a Indijanci su mu samo sredstvo i neke je uspio izmanipulirati. Wahoomi je naprotiv idealist, njemu je sloboda crvenog naroda na srcu, to je njegov svjetonazor, osobna korist nebitna. On nije došao manipulirati Indijancima, došao im je vratiti ponos. Možda mu je baš ta prevelika mržnja bila kočnica jer ga je previše zasljepila. Ova epizoda pokazuje kako i priče s klasičnom tematikom kao pobuna Indijanaca mogu biti super zanimljive. Dnevnik je u prijevodu promjenio naslov prve epizode Opsada tvrđave Iri što ne zvuči loše iako originalnom naslovu Ljudi Pume ništa ne fali, nije mi jasno što su to mjenjali. Što se tiče povratka Wahoomija, taj se sigurno neće vratiti jer Martin je definitivno mrtav. Moguće je kada scenaristima ponestane ideja da ubace nekog lika da uzme identitet Wahoomija koji je mitska ličnost, ali to više nije to, to bi bio drugi lik, iako nije isključeno da im padne na pamet ideja da se i sam Martin vrati iz svijeta mrtvih uz pomoć Wendiga ili kojeg drugog vraga. Ali, ja mislim da bi bilo bolje da ga ne vraćaju, dovoljno je rečeno u ovoj priči, ne vjerujem da bi povratak bio tako dobar, nego bi to prije bio znak da im ponestaje ideja. Iako na listama Zagor fanova ova epizoda nije u vrhu, meni je baš zbog odličnog negativca bez kojeg bi ova epizoda bila ispod prosjeka, previše klasična kako je primjetio i recenzent. Kad sam birao nick bilo mi je glupo uzimati nick prema nekom glavnom junaku ili pozitivcu, pa sam se bez premišljanja odlučio za svog najdražeg negativca s kojim sam davno doživio identifikaciju uz pomoć znanstvene metode alko-extaze koju sam neko vrijeme proučavao i experimentirao sa stručnjacima iz te oblasti. I za kraj bi bio dobar jedan citat iz dijaloga koji su vodili Martin i Zagor kada su išli prema Pećini Vjetrova, vjetar udario ko lud, ruši kamenje, a Zagor odmah počeo objašnjenja sa znanstvenim pretpostavkama o konfiguraciji terena.

    "...ipak jedno zaboravljaš, Zagore! Nešto na šta stalno mislim!"
    "A to je?"
    "Vahumi znači VETAR KOJI DUVA!"
    02.04.2005
    03:12:00 sati
    Wahoomi
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    Verovatno jedna od najboljih epizoda iz ovog perioda iako ja bas ne mirisem mnogo isti. Wahumi je sjajan negativan za razliku od vecine "crno belih" negativaca s kojima se Zagor uglavnom srece.
    02.04.2005
    13:02:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Priča je dosta kliše i predvidljiva, ali je glavni negativac totalno kul, pa zato više ocjene.
    03.04.2005
    19:07:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pa meni je ova priča pomalo detinjasta.Mislim kao djetetu je to dobra ili "prolazna"priča ali pomalo smušena.Recimo,nije mi jasno kako se mogao Martin tako brzo prerušiti iz Martina u Wahumija.Gdje je bacio odječu Martina i gdje je dobio odječu Wahumija.Pa nije valjda imao nekog garderobera ili maskera kod sebe baš kad je to njemu zatrebalo.Mislim,nije logično.A kamo je stavio onu presvučenu garderobu,pa da ju je mogao opet pokupiti?Nisu scenaristi baš mnogo radili na tome.Isto tako sa pumom.Kad je bio Martin onda nije imao pumu kod sebe,a onda ju je pronašao.Mislim gdje je bila ta puma,kao da ga je pratila ili kako?Ali dobro,što me najviše iritira kod svih tih likova(Iron MAn,Jack Mohikanac,Wahumi,..,)jeste to,da oni bi svi htijeli imati neku vlast nad indijancima.Netko je kazao da je wahumi htio dobro indijancima,da ih ujedini i tako,ali badava im je sve to,pošto svi mi dobro znamo,da su bijelci u svakom pogledu puno jači i da je bilokad došlo do nekog rata oni bi možda dobili po koju bitku ali rat sigurno ne bi(sjetite se historije CrazyHorsa i Custera)pa mislim da je zato zagor osoba koja to vrlo dobro zna i on čini sve da do bitaka uopšte ne dođe.Tako da u kratkom;Wahumi da je pobijedio onda bi samo dugoročno samo naštetio indijancima i naljutio Američku vojsku i naterao ih dajuči im razlog da ih sve još brže istrijebe
    03.04.2005
    23:40:00 sati
    Genij
    uredi
  • boris.predic

    Ukupna ocjena 69%

    8, 5, 7, 9

    Ipak ocekivao sam bolji kraj, malo bolju borbu. Ovako ostajem uvjeren da se wahumi nece vratiti
    07.05.2005
    11:47:00 sati
    boris.predic
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    5, 3, 3, 4

    Primjenivši heurističku metodu znanstvene spoznaje, konkluzirao sam pomoću opserviranog predmeta, upotrijebivši ga kao premisu, da se isti ne nalazi pri vrhu skale, koju sam diskurzivno postavio egocentrično. K tome, crtež je dosadan. Jedino što me zbiljski veseli u vezi sa Opsadom tvrđave Iri je poštovani kolega Wahoomi koji je transcendentalno pronašao vlastito Jastvo: Dvostruka potvrda identificira pronalazak ne-negativca!
    13.07.2005
    16:23:00 sati
    stinky
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    epizoda koja me nije pretjerano oduševila,naslovnice nisu loše,jedino zadnja kvari prosjek koju je dnevnik zamijenio boljom:(((((((
    25.09.2005
    08:41:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    NIŠTA POSEBNO.
    11.12.2005
    21:23:00 sati
    lwood
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Predobra priča iako nije ni do koljenu njegovih "Hiljadu lica straha". Torricelli - majstor, veeeeliki majstor
    05.04.2006
    23:09:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Sviđa mi se.
    23.04.2006
    15:27:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Ne sviđa mi se pretjerano, čak sam se malo pomučio da pročitam do kraja jer mi je bilo dosadno.  Najzanimljiviji dio je borba za tvrđavu, ali sve ostalo je razvučeno i bez veze.  I naravno zamjerka na predvidljivost jer je jasno od početka tko je Vetar Koji Duva.  Toricellijev crtež mi se sviđa, mala zamjerka na Čika čija faca je čudna, drugačija od Ferri-Donatelli verzije koja je naravno jedina ispravna.  Naslovnice nisu ni loše, treću ne uzimam u obzir...
    06.12.2007
    20:49:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosječno, priča čisti kliše i stoput prožvakana. Ali ipak da se pročitati iako je sve skupa na malo previše stranica. Ulogu Martina se skuži u prvoj sekundi (zaista predvidljivo).
    15.07.2008
    07:39:00 sati
    mars1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    više puta viđeno, sinoć sam je po prvi put pročitao, mislim da će biti i zadnjii odmah mi je bilo jasno ko je wahoomi
    31.08.2008
    23:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Totalno ne-posebna epizoda, mome srcu na neki način ipak draga. Može se pročitati za ubijanje vremena. Usput, svaka čast kolegi @Wahoomiju, ne sjećam se kada sam posljednji put pročitao jednu tako iskrenu admiraciju nekog Zagorovog neprijatelja.
    01.09.2008
    19:02:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Wahoomi mi nije bio neki lik, prosječna priča..
    15.01.2009
    20:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    09.06.2009
    04:05:00 sati
    Ferri
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    - Ma jeste li vi normalni, kako možete govoriti protiv nenadmašnog, nenadjebivog i nepobjedivog gospodara svih crvenokožaca, bjelokožaca i debelih meksikanaca. Sram vas bilo, da vas čuje Zagor doletjela bi vam sjekira posred glave. Zar vi ne vidite dramu koja se odvija u pozadini ove bravurozne interpretacije ljudske povijesti, trebate gledati širi kontekst, bacite pogled preko prolaznosti vremena, daleko, daleko preko gora i planina, Oj..., svi ljudi nesputana i otvorena duha vidite li što ja vidim, da...da, ja vidim priču koja se prenosi s koljena na ključnu kost, priču koja će se pričati na ovom svijetu do kraja vremena, ona pokazuje da će u posljednja vremena izroniti, štoviše, proizaći iz majke zemlje dva čovjeka, neizmjernih sposobnost koji će zadnji put odmjeriti snage, tada će sa njima ustati sve vojske onoga svijeta i stati će uz bok junaku dobra ili mračnom gospodaru zlih sila, ali ne bojte se, jer kada se bude to vrijeme ispunilo, junak dobra će imati pomoć duha sa sjekirom, pitate se kako - ovako - dobri junak će uzeti u ruke "Opsadu tvrđave Iri" i vidjet će kako je Zagor ubio boga i polomio sve kosti u zločestom Vahumiju koji se usudio podići svoju šapu protiv gospodara Darkvuda! Nakon toga, dobri junak, nadahnut i ispunjen nevjerovatnom snagom dobivenom od Zagora te neja, poći će na nebesko bojište sa svojom vojskom ljudi sa orlom na prsima, te će u ovom i onom smislu rasturiti i pobjediti mračnog gospodara! Nadam se da su vam se pod mojim vodstvom otvorile oči i da vi sada uvidjeste pravu istinu u naizgled običnim epizodama hrabrog junaka.
     
    *(komentar iz 2006. god.)  
    10.07.2009
    06:49:00 sati
    solar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    Ideja nije nista novo. Maskirani psihopata koji zeli da zavlada Darkwoodom imali smo vec dosta puta od Iron Mana do Demonske Maske. Crtez je sasvim ok, Torricelli u razvitku.
    10.07.2009
    15:39:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Ima stvarno milijun epizoda o pobuni Indijanaca, ali ova je ipak posebna jer je Vahumi karizmatični vođa i kao lik nešto kompleksniji od drugih. Žao mi je što je tako završio jer je njegova borba bila pravedna.

    12.02.2010
    17:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Zanimljivosti:
    - Drugo pojavljivanje plemena Mosolope, njihovog poglavice Haaruka i Chicove nesuđene mladenke Tikvinog Cvijeta. Prvi put su se pojavili u drugom pojavljivanju Hellingena (ZG EX 77-79: Mržnja).
    - Pukovnik Clark se (samo imenom, baš ne i izgledom) ranije pojavio u: ZG EX 56 - Indijanski teritorijZG EX 131 - Zagor protiv Supermikea.
    Naime, u prvom pojavljivanju pukovnika Franka Clarka, Zagor je Chicu na silu obrijao brkove da bi Chico glumio pukovnika, a taj izgled je zadržao i u drugom pojavljivanju. Ovdje je riječ o pukovniku istog prezimena ili je Frank smršavio, posijedio i pustio brkove?

     

    Komentar:
    Ne mogu vjerovati da je jedan kvalitetan scenarist kao Capone ovo napisao. Imao sam dojam da je scenarist kasniji (lošiji) Burattini, pogotovo kada je počelo opširno objašnjavanje na kraju!
    Baš kao i Burattini u novije dane, vraća već zaboravljene likove s početka serijala.

    Dobro, taj dio mu je dobar po pitanju Tikvinog Cvijeta i Mosolopea. Baš su lijepo ukalupljeni u priču. Dapače, to je jedna od rijetkih dobrih stvari u ovoj epizodi. Epizodi koju obilježava ogroman broj naivnosti, a kompletna tema je već više puta viđena i obrađena na puno kvalitetniji način. Dakle, jako loša reciklaža.
    Ne treba ni spominjati da odmah skuži tko je "bad guy" čak i netko tko nije pročitao puno stripova.
    Po pitanju ostaloga - ništa, čista praznina. Blaženi Nolitta!

    Torricelli crta Martina (kojem se Zagor obraća s dječače) kao čovjeka od barem trideset godina. U stvari, Zagor stalno izgleda mlađi od njega. Neću kazati da je loš, ali facijalne ekspresije likova potpuno su mu promašene. Naslovnice dvije - prva upečatljiva, drugoj nije baš pogođena perspektiva pume, zadnju lijevu nogu da ne spominjem.

     

    Ukratko, jedna loša i ne baš zanimljiva epizoda s prosječnim crtežom i naslovnicama.

    EDIT: 07.02.2020.

    21.01.2011
    09:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Ova mi epidoda malo bezveze, čim neki diletan malo prdne na Zagora odmah svi indijanci stanu na njegovu stranu, zaboravljajući ranije usluge Duha sa sekirom.

    01.09.2011
    18:00:00 sati
    writer
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 8, 6

    Ah taj iritantni Martin! Sjećam se da je on Vahumi još kad sam čitao ovu priču kao dijete. Crtež ok, ali nekako mi se čini da je mogao i bolje. Od naslovnica najbolja prva, ali čemu do blijedo-žuto nebo!?

    05.12.2011
    08:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 43%

    2, 2, 8, 7

    Ovo je kao neka (prosječna) epizoda Komandanta Marka, samo na više stranica.

    10.01.2012
    17:08:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    29.02.2012
    00:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    21.05.2012
    12:19:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    Adu je ovo slab scenarij naprema drugim Zagorima. Ne znam je li to previše čitanja Zagora, ali mi je Martin odmah postao glavni krivac.

    07.06.2012
    22:56:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    03.10.2012
    10:40:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    20.03.2013
    16:10:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Prvo-treća naslovnica nema veze sa ovom pričom već sa sljedećom (Banda Staklenog Oka), tako da ova ocjena označava samo prve dve naslovnice koje su super. Pogledamo li Zagorove klasične priče o pobunama indijanaca ova iskače iz više razloga. Uvijek su to neki veliki ratnici koji mrze bijelce-dakle crno bijeli likovi od glave do pete. Ovdje imamo jedan odličan i originalan lik koji koristi Zagorovu ideju, maskira se, karizmatičan je i ima cilj vrlo realan i jasan. Dakle, priča je jako dobro zamišljena i ima za mene čistu desetku. Nije bitno što je Zagor već sretao takve protivnike (Iron Man, Devil Mask). Kad bi tako gledali svaka sedamdeset sedma epizoda je originalna-svi kradu od svih. Radi se o tome kako je priča ispričana-a to je meni sa stilom i dovoljno napeto i zanimljivo. Jedina mi je zamjerka u scenariju-manja-jasno je tko je Vahumi vrlo rano- a veća odakle se ta puma pojavljuje i nestaje sedamnaest puta i kako se ovaj u tri sekunde presvlači i trapera i maskiranog. A šta se može. Torricelli je imao nezavidan posao-crtati Zagora u vrijeme kad su na njemu radili Ferri, Donatelli i Pepe. Mnogim čitateljima je zbog ovog trojca Zagor iz tog vremena naj zbog upravo spomenutih. Po meni je odradio to savršeno. Pa pogledajte crtače koji dolaze poslije odlaska Donatellija i Pepea (Laurenti,Chiarolla...) Torricelli crta jasno, lijepo, pregledno.

    18.08.2014
    16:29:00 sati
    Boris Živ
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Odliča epizoda sa podosta prožvakanom temom ali je itekako spašava jedan odličan neprijatelj koji je dosta bolji i kompleksniji  od ostalih likova koji su dizali pobune u Darkwoodu.

    23.09.2014
    10:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    11.01.2015
    11:34:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 2, 6, 7

    20.08.2015
    16:31:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Kao klincu, ovo mi je bila ludilo epizoda. Pročitah je skoro...nema istu draž. Al ajd, idem malčice samo nižim ocenama!

    18.12.2015
    23:54:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 9, 8

    01.03.2016
    17:31:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Ovo je slabo i jebeno naivno.  Stvarno ne kontam ovaj scenarij, pogotovo od nekog poput Caponea, jer je toliko plitak i predivljiv da je to smijesno.  Ima li majke vam osoba na ovoj planeti koja je ovo procitala a koja nije skontala cim je ugledala onog tipa Martina da je on u stvari Vahumi?  Za djecu od 8 godina ovo bi bilo naivno, a kamoli nekog naseg godista.  Ne samo to, nego ima i vise nego jedan slucaj gdje je neko smatran mrtvim (Karson, Martin, Pukovnik tvrdjave Iri, itd), i gle sad, niti jedan je mrtva, svi zivi posle svega, izgleda da su ih prerano svi ostali proglasili pokojnima.  Ovo je trebalo na svesku i po, ovako se razvuklo, a dosadno do bola, jer uopste nema inspiracija niti orginalnosti, jer je ovaj like neka jeftina kopija Kralja Orlova i Irona Man i bezbroj drugih Zagorovih neprijatelja.  I takodje me interesuje ona zadnja scena gdje je Zagor zavezan za onaj stub za mucenje nekoliko dana za redom, kako li je majke vam piskio?  Je'l se to covjek piskio u gace, ili su mu Vahumijevi ljudi izvadili kitu iz gaca i drzali je dok on piski?  Bas me interesuje kako su to uradili... i onda, posle svega toga, Zagor je svijez k'o hljeb iz peci, onako iscpljen i ofucan, da se suprostavi Vahomiju, i jos ga savlada.  Ahh, nikad vise u zivotu ovoj epizodi necu prici.

    14.03.2016
    02:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    10.05.2017
    19:55:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Od samog početka znamo ko je Vakumi.... Lošija Kaponeva priča. Visoka ocena za crtež.

    26.06.2018
    14:25:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 65%

    6, 3, 10, 8

    Stara tema koja ne nudi ništa nova, možda tek poneku nijansu.

    17.06.2019
    20:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 49%

    4, 2, 8, 7

    Ne mogu vjerovati kako se Capone ovdje nije potrudio. Stvorio je samo još jednog neprijatelja koji puca na visoko, da ponizi Zagora i postane novi vođa Indijanaca kako bi ih poveo u rat. Misterija oko toga tko je Wahoomi nije ni bilo, čim se pojavio postao je sumnjiv a Capone nije ni stvorio druge sumnjivce. Pitanje je bio samo način na koji će ga Zagor otkriti. Eto dobio je šaku u glavu u špilji, ja sam mislio da će ga za vrijeme penjanja na vrh brda Martin pokušati odgurnuti i da će onda "pasti maska". A kako tek nervira kad se oni koji su dotad ubijali za Wahoomia tek tako pokunje i izbace iz glave ideju koja ih je navela na napuštanje plemena i vjernost Manituovom poslaniku. Uglavnom, vrlo loše.

    Crtež vrlo dobar, osim što se tiče Martinove face u smislu da ga Zagor naziva "dječače" a ovaj djeluje stariji od njega.

     

    27.07.2019
    20:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Mislim da sa sigurnošću mogu reći da od svih Caponeovih epizoda (a pročitao sam ih dosta, od Zagora do Lazarusa Ledda) niti jedna nije bila ovoliko dosadna i ovoliko naivna koliko ova.. Smatram da mu ova epizoda nikako nije trebala.. Možda je, ali na strip i pol, nikako na dva i pol.. I vrapcima na grani je odmah na početku jasno da je Martin Wahoomi.. A i ta silna požrtvovnost ljudi - puma je previše isfurana.. U ovoj je epizodi toliko indijanaca ubijeno da bi pola Darkwoodskih plemene prestalo postojati..

    Torricelli mi se ne sviđa i gotovo.. Ne crta loše, crta čovjek sasvim ok, ali nekako previše ljepuškasto, nekako previše mahnito.. Ne znam.. Naslovnice su ok, negdje u istom rangu.. Možda čak i predstavljaju najbolji dio cijele epizode..

    27.11.2019
    18:02:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    ovo sam pročitao nedavno nakon 30 godina i nisam oduševljen. Pamtim ovo kao odličnu epizodu ali ponovno čitanje snižava dojam. lako se čita ali je predvidljivo. od početka je jasno ko je vahumi, kao što je i jasno da je onaj traper živ. Ipak dio gdje vojska na čelu sa traperom spašava tvrđavu podiže scenarij. Nije baš često da se netko drugi osim Zagora pojavljuje kao spasitelj  

    28.11.2019
    14:47:00 sati
    adriano
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Solidna pričica. Jeste sve već bilo viđeno, ali opet kad pogledam kakve priče imamo danas ovo je bilo fantastično.

    08.02.2020
    20:37:00 sati
    delboj
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Ako se ne možete vratit u djetinjstvo i tim očima čitati ove epizode, žao mi je, Zagor Extra više nije strip za vas. Scenarij je vrlo vrlo dobar, usprkos tome što znamo tko je Wahoomi od početka. Epizoda ima apsolutno sve što Zagor treba imati.

    20.03.2020
    17:56:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 9, 7

    Mislio sam da će ovo biti nešto bolja priča (nego što realno je), gledajući tog zlikovca na naslovnici koji je trebao i možda mogao biti upečatljivi sa pumom kao mezimcem. Ali, meni je ovo jako loše bilo. Čak me nije impresionirala niti ona opsada. Za Martina sam odmah otpočetka sumnjao. Jedino crtež spašava ovu priču, zaista ne znam što pametno ovdje napisati. Ne bi bilo loše da se kronološki ova priča nalazi tamo kod Iron Mana. A niš', idemo dalje..

    21.03.2020
    18:23:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    26.03.2020
    19:52:00 sati
    Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 518
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 795
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 464
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 609
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 616

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1891
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1756
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1647
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1386
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum