Prorokov sin

Zagor

ZG ZS 1025/1026 | 188 str.

Zbog neodgovornog poglavice i dva pokvarena trgovca, pleme Onondaga ispijanjem alkohola gubi dostojanstvo i svoje izvorne vrijednosti. Dvojica hrabrih ratnika traže pomoć Zagora u smjeni lošeg poglavara mudrim sinom nekadašnjeg velikog poglavice. Ali to nije jednostavno. Treba proći mnogo spletki, bitaka i zavrzlama ne bi li Onondage dobile dostojnog vođu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 59%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 55%

P*5

S*5

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pleme u opasnosti
    ZG LEX 305
  • Crveni stražari
    ZG LEX 306
  • Prorokov sin
    ZG ZS 1025
  • Spasilac Onondaga
    ZG ZS 1026

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Una tribù in pericolo
    ZG SR 298
  • Sentinelle rosse
    ZG SR 299

ZANIMLJIVOSTI

  • Šonta Kvasan (Shonta Quassan) se pojavljuje drugi put. Prvi put se pojavio u stripu ZS 583 "Ratnik Pekot". Spasio je Zagorov život nakon što ga je omamljenog napala puma.
  • Ovi brojevi su u Italiji izašli u svibnju i lipnju 1990.

U gradiću Eastonvilleu Zagor i Chico upoznaju Eustasa IV Eskata, galantno odjevenog gospodina koji je došao sa namjerom da portretira Indijance. On posjeduje nesvakidašnji dar - sve što kaže odmah se obistini. Ako se ljuljate na sjedalici i on vam da savjet: "Pripazite mogla bi puknuti!", sjedalica će uistinu puknuti.

Eustasov dar

Bili vi zadovoljni sa Toninellijem ili ne, Chico bi trebao biti. U ovom broju je već u prvih 19 stranica jeo dvaput, plus porcija graha koja mu je završila na leđima nakon što je gostioničar zapeo za sjedalicu. Unatoč darežljivosti tekstopisca prema Chicu nije mu dopustio da u miru probavi pojedenu hranu. U noći istog tog dana, u hotelsku sobu im je upala skupina Onondaga (Onondaja) predvođena Ovegom. Ovego je desna ruka lošeg poglavice Utingaha.

Nakon te burne noći, kada se Zagor sa svojim prijateljima vraćao u kolibu, dočekali su ih dvojica Onondagi. Ovaj put sa prijateljskim namjerama. Točnije sa jednom zamolbom - da im pomogne pronaći Šontu Kvasana, jer se priča po šumi da Zagor zna gdje se on nalazi. (izgleda da su i Indijanci voljeli tračati dok su pušili one svoje lule). Šonta Kvasan je bogalj, sin nekadašnjeg velikog poglavice - proroka, koji je Zagoru spasio život. On bi trebao smijeniti Utingaha i izvesti pleme na dostojan put. Zagorova misija nije samo maknuti poglavicu, treba također kazniti Cigar Daga i Kventina, dvojicu krijumčara alkoholom. To su klasični pokvarenjaci, sorta koju smo mnogo puta sreli u sagi o Zagoru.

Upravo tako, krijumčarenje alkohola po stoti put. Čovjek bi se najradije propio od muke koliko je puta Toninelli tu tematiku silovao. Valjda je umislio da piše stripove o Al Caponeu i dobu prohibicije. Ne samo da je izabrao prožvakanu temu nego je to izveo na taj način da već u 43. strani stripa sve znate. Tko su negativci i kako im stati na kraj. Nema nikakve intrige ili neizvjesnosti koja bi prikovala oči za priču. Po meni je strip tu završio. Doduše, za ljubitelje akcije možda je tada strip tek počeo. Nešto kao u zadnjem remakeu King Konga gdje se on i T-Rex mlate 15 minuta i pritom razvale pola šume. Na putu ove spasilačke družine do sela Onondaga imali smo puno akcije. Tu su letjele šake, koplja i meci, pretrčalo se barem 100 km na sve strane, rušili su se viseći mostovi, skakalo se u rijeku... Samo da bi jedan starac očitao mladima bukvicu da ne smiju piti i kako se to u njegovo vrijeme nije radilo.

Eh da, i Zagor je imao na sebi majicu iako ju je par stranica prije dao Eustasu. Možda je blesavo što se na to obazirem, ali imam potrebu objasniti tu pojavu kad već Einstein nije. Zakon lutkice Babuške. To je ona lutkica koju otvorite i u njoj nađete istu takvu lutkicu, pa nju otvorite i opet nađete istu takvu lutkicu. Tako i Zagor skida majicu a ispod majice je još jedna ista takva majica...I tako je Gamba uništio priliku da obožavateljice vide Zagorove trbušnjake. Inače, crtački dio je obavljen probavljivo. Gambu nisam nikad pretjerano obožavala, ali kada pogledam crteže nekih novijih Bonellijevih zaposlenika shvatim da i nije skroz loš (kada zanemarimo to što crta preslatkaste face, a Zagor na momente ima lice kao Ken ili nekakav glumac iz Baywatcha). Gamba kod mene dobiva bodove uglavnom zbog Chica. Valjda zbog toga što je nacrtao većinu njegovih specijalaca, Gambin Chico mi izgleda smiješno svaki put kad ga pogledam. Jednostavno se čovjek navikne.

Naslovnice su lijepe, ali u originalu. Dnevnikove su katastrofa. Osim što su boje blijede i kadar otkinut, u prvom stripu su još stabla totalno unakazili. Krošnja izgleda kao da im se prolila zelena boja koju su krenuli obrisati krpom, ali je baš u tom trenu naletio šleper pun olova i sve lijepo ravnomjerno razmazao

Naprijed

ZG ZS 1018/1019 Banda Staklenog Oka

ZG LUSP 7 Utrka sa sedam strelica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • legaz

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 3, 8

    Gamba je katastrofa, ne mogu vise da dam, i ovo sto sam dao, je zbog Ferija.Ali džaba, ne može se od govneta napraviti kolač, ma koliko šlaga stavljao.

    26.03.2010
    21:48:00 sati
    legaz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    tesko je ocijeniti strip kada Gamba crta. Ko zna, mozda bi sveukupni utisak bio potpuno drugaciji da je neko drugi odradio crtez. Imao je svoj vrhunac sa "Sierrom Blancom", sve poslije toga je dim.

    27.03.2010
    13:57:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    мени је овај Загор сасвим ок. Не знам зашто вам је лоше одрађен. Уз то имате нешто против Гамбе... мислим стварно...

    Једино не знам у ком се стрипу раније појављивао Шонта Квасан???

    27.03.2010
    15:33:00 sati
    misa
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 6, 10

    Prolazna priča ništa više! Naslovnice odlične!

    21.04.2010
    19:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 2, 9

    Zašto ovaj Gamba nije crtao Paju Patka? Očit primjer koju katastrofu je Dnevnik radio od naslovnica.

    Ipak, može i gore.Recimo, da je ovo nacrtao Segna.

    26.04.2010
    22:32:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    19.05.2010
    13:27:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Odgovor kolegi misi Šonta Kvasan se pojavljuje u Epizodama:Vatrena Voda.Ratnik Pekot i Konačni Obračun.

    02.07.2010
    17:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    5, 2, 7, 10

    Zanimljivosti:

    - Grofica je u recenziji krivo napisala da je nelogičnost što je Zagor dao Eustacheu svoju majicu, a u biti to nije tako već je Eustache svoju košulju preradio da liči na Zagorovu majicu nacrtavši Zagorov znak. Toninelli je tu iskoristio Eustacheovo zanimanje slikara.

    - 37. str. prvog sveska (ZG EX 305): Spominje se Mister-Mister, upečatljivi poglavica Tunicana iz epizode sa samog početka serijala: Zagorov gnjev

     

    Komentar:

    Ajme moj Toninelli, što je ovo?

    Spomenut ću najprije neke pozitivne elemente, kao što je povratak Shonta Quassana (ZG LEX 262-265: Ratnik Pequot) iz vremena dok je Toninelli još bio u stanju napisati odličnu priču. Ovako ga je solar opisao u svojoj nadahnutoj kontrarecenziji gore spomenute, kultne epizode: "I tko ga je spasio? Najkrhkiji, najnemoćniji stanovnik Darkvuda. Bogalj, onaj koji je odbačen iz zajednice. Zamijenjene su uloge, kralj Darkvuda u tom trenutku je potpuno bespomoćan, a starac, postaje apsolutni gospodar života Duha sa sjekirom." 

    Ovdje se Toninelli odlučio "zahvaliti" skromnom bogalju stavljajući ga u poziciju glavne figure nakon što je prvom pojavljivanju bio pijun iz sjene - ključna figura, ali ipak samo skromni pijun. Usput je omladini htio pokazati da je svaki čovjek vrijedan poštovanja unatoč očiglednim fizičkim manama, samo što to čini na potpuno promašen način. Umjesto da u stripu pokaže ono što je zamislio, on konstantnom besmislenom akcijom (čitaj: "makljažom") dodatno potencira mane Shonte Quassana, koji ekipi postaje uteg i smetnja, odnosno samo marioneta koju žele (nezasluženo) postaviti na mjesto poglavice. Ideja dobra, poruka i bit potpuno promašeni.

    Imamo i iznimno zanimljivog geg lika, slikara iz Francuske, imenom Eustache Yves Escot, koji ima svojevrsni dar predvidjeti negativne posljedice nekoliko trenutaka unaprijed, što ga čini izazivačem nesreće i svojevrsnim zlogukim prorokom. Zbog tog "dara" prozvan je Evil Eye ili po naški Urokljivo Oko. Originalan lik koji je dobio čast da, unatoč velikoj razlici u stasu, uspješno glumi Zagora.

    Priča počinje prilično dobro, lagano i komično, a razlog tome je Gambin crtež koji je odličan za te komične predahe. Sam izgled njegova Chica već izaziva smijeh na licu. Problem nastaje kasnije kada do izražaja dolazi nedovršenost, brzopletost i grub izgled likova. Njegov crtež je puno bolji na Kitu Telleru, gdje je primjetnija veća pažnja kod detalja. Istina da u Malom Rendžeru nema ovako degeneričnih scenarija, pa pretpostavljam i da crtač izgubi volju kad vidi što mora crtati.

    Epizoda se pretvorila u pokušaj lova cijelog plemena Onondaga na ekipu urotnika na čelu sa Zagorom koja je odlučila napraviti "plemenski udar", odnosno svrgnuti starog i postaviti novog poglavicu, a u pokušaju sprječavanja urotnika da stignu u selo nastaje prava makljaža, tako da će novi poglavica imati desetkovano pleme. Još cijela ta makljaža i ne bi bila toliko loša da nije katastrofalne završnice.

    Naslovnice vrhunske, pogotovo prva s obzirom da ju je Dnevnik osakatio, a o blijedim bojama u Zlatnoj Seriji da ne govorim.

    EDIT: 21.03.2020.

    13.03.2011
    12:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 37%

    4, 3, 2, 10

    Al je Gamba naporan, crtež za malu djecu. Priča isto.

    01.09.2011
    18:02:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    Kad se usporedi s kradljivcem sjena priča je katastrofa.

    25.09.2011
    11:38:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 4, 6

    Vidi se da je Ferri stalno uskakivao sa svojim crtežom... Ne znam, onaj bradonja kojeg su vukli sa sobom mi je totalno upropastio strip. Kao da čitam kapetana Mikija, katastrofa.

    20.01.2012
    00:33:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    21.05.2012
    10:21:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    20.03.2013
    16:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 6, 5, 7

    16.09.2015
    22:20:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 2, 10

    Bezveze epizoda, i najgora mana joj je sto ju je crtao Gamba.  Moj mozak ima tu naviku da kad vidi grozan crtez, da onda totalno zaboravi sve ostalo sto slijedi, pogotovo u scenaristickom smislu.  Jedino sto se pamtim je onaj lik Eustas, koji uvijek nekako baksuzno moze da predvidi najgoru situaciju koja nekom dolazi.  Prica kao prica je glupa, bez ikakve napetosti (ponavljam: ovo je sigurno zbog loseg crteza, koji uopste ne dodaje prici nisto, neko otima od nje bilu kakvu trunku zanimljivosti), a vecina ostalih negativaca su zaboravljivi i idiotsko napisani.  Jedina jaca strana su naslovnice, koje su ipak veoma dobre.  Sve ostalo je ispod prosjecno. 

    27.01.2016
    22:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    03.03.2016
    12:37:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    06.05.2019
    21:41:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 4, 5

    Užasavajuće. 

    17.06.2019
    20:20:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    Pošto nisam svjedok vremena djelovalo mi je pretjerano kad sam vidio neke postove u kojima se pričalo kako je Zagor bio na rubu gašenja za vrijeme dok ga je vodio Toninelli ali kad pogledam unazad stvarno je pravilo da je bio nemaštovit i ponavljao se u motivima. 

    Ovo je jedan klasik: pleme je upalo u trgovinu alkoholom i uživa u istom a onda dođe Zagor (kojeg su prije lovili i željeli ubiti) i na nekom čudnom "terenu" (ovdje dvoboj s poglavicom gdje upada kao zamjena za onoga tko pretendira na mjesto poglavice jer mu je ovaj nekad spasio život; nigdje veze) izbori pobjedu i stvari jednim potezom vrati u red. Za malu djecu.

    Stoga je bezveze pod povećalom gledati Gambu. Ovo nitko ne bi izvukao, nijedan nas crtač ne bi uspio izblefirati kako smo pročitali kvalitetnu priču. Gamba je, istina, puno bolji u neozbiljnom Chicu ali smatram da ga se u Zagoru previše kritizira. 

    Moram potražiti epizodu "Ratnik Pequot" (inače Toninellijeva) da bih pronašao ovog Shontu Quassana, nije mi se urezao u pamćenje ali, eto, plus je način na koji se sjetio da ga vrati i da bude povod za ovu, ipak lošu, epizodu.

    20.10.2019
    12:15:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    20.10.2019
    22:49:00 sati
    goghy
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    Može se reći da je sama priča i više nego dobra  .
    Ali crtež od Gambe je jako loš  .  

    27.12.2019
    19:05:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 51%

    6, 5, 3, 9

    Loša ideja za priču, loše scenaristički odrađeno, izrazito loš crtež, poprilično kvalitetne naslovnice.. Tako bi ja ukratko okarakterizirao ovu epizodu.. Trgovaca alkoholom mi je već stvarno dosta u Zagorovm serijalu, a scenarij u kojem se Zagor tri puta vraća kako bi se suočio sa svojim neprijateljima, šaljući svoje prijatelje neka samo nastave trčati, vrijeđa inteligenciju.. A crtež je svakako najgori od svega.. Gambu nisam prožvakao nikad.. Čak i Chiarollu polako žvačem, ali Gambu ne mogu.. I uopće se ne radujem čitanju stripa kada vidim da ga je on crtao.. Naslovnice su kvalitetne.. Pogotovo je na prvoj naslovnici Ferri dao veliki obol Zagorovom serijalu.. Nekako mi je jako upečatljiva.. Šteta što su rađene za ovakvu "za zaboraviti" epizodu..

    31.12.2019
    12:00:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    04.01.2020
    22:22:00 sati
    Nedo
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Nešto lošija priča od prethodne, ali priča koja po meni ima sjajan humorističan uvod. Eye je svakako nesvakidašnji lik, a i kako se ne nasmijati onim njegovim "predviđanjima". Nekako se (gledano kronološki) zaredale priče sa Indijancima. Čak mi i Gamba kao crtač polako počinje odgovarati na Zagoru, nije mi uopće loš. Ima lijepih vinjeta.

    02.04.2020
    15:52:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Potres
      Kod: AF SS 416
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 318
    • Makakaraua
      Kod: MN LIB 58
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 526
    • Indijanska princeza
      Kod: KM ZS 1000
      Ocjena: 100%
      Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 485
    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 1165
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 547

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3008
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2526
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1544
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1245
      • Povratak Zimske Zmije
        Kod: ZG VCZS 20
        Ocjena: 91%
        Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1165

      Aukcije

      Forum