Graničari

Zagor

ZG ZS 1040/1041 | 140 str.

Zagor je upleten u tragične borbe na zemlji indijanaca Kajnah, borbe koje svakog dana odnose živote bijelih i crvenih ljudi....

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Divlje staze
    ZG LEX 310
  • Ljudi Divljega zapada
    ZG LEX 311
  • Divlje staze
    ZG ZS 1040
  • Graničari
    ZG ZS 1041

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sentieri selvaggi
    ZG SR 303
  • Uomini della frontiera
    ZG SR 304

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Scenarista Tonineli je svakako dobro poznat svim Zagorovim ljubiteljima, budući da i dan-danas izaziva velike podjele među zagorovcima. Dok ga jedni blate i grde, kao argument navodeći činjenicu da je na kraju njegovog razdoblja Zagor bio na rubu gašenja, sa jako malim tiražom, drugi poštuju njegov rad i hvale ga, tvrdeći da novim epizodama nedostaje duh njegovih epizoda. Ja spadam u drugu skupinu, budući da novijem Zagoru (po mom mišljenju), hronično nedostaje vesterna, Darkvuda, Indijanaca i dosta drugih darkvudskih elemenata koje znamo i volimo.

Ovde imamo jedan Toninelijev klasik. Česta postavka u mnogim Zagorovim pričama: vodi se rat između bijelaca i Indijanaca i Zagor mora igra ulogu mirotvorca koji stišava strasti. Međutim, ovde fokus nije prebačen na mirotvorca već na brzu, kvalitetnu akciju kakvu uvijek volim vidjeti. Borbe gotovo da ne prestaju od prve do zadnje stranice - od 140 strana, oko 100 je čista makljaža! Na početku imamo prilično realnu postavku na granici tog doba: tu su bijelci, ljudi koji su došli iz Starog svijeta u Ameriku, mladu zemlju punu mogućnosti, da bi sebi izgradili bolji život. Naravno, oni su postajali bogati koristeći još uvijek neistrošene resurse (često neracionalno) i indijanska populacija im je samo smetnja, narod koji treba ’počistiti’ da bi potpuno zavladali zemljom. Tu su i Indijanci, ljudi koji su osuđeni da polako nestaju, koji se moraju stalno povlačiti pred najezdom bijelaca, i žele svoju zemlju ’čistu’ od svih uljeza. Ne treba puno da izbije sukob, zar ne?

Glavni lik je Big Maldon, stari graničar koji je osnovao novi grad (nazvao ga je Maldontaun, sebi u slavu) na indijanskoj zemlji. Za sebe kaže da je "jedan od onih ljudi koji su pomjerili granicu". Zvuči pomalo uobraženo, zar ne? A opet, ima pravo. On pripada posebnoj vrsti ljudi, koji su živjeli na američkoj granici 19. vijeka, na divljoj i opasnoj zemlji, koju su često morali otimati od starosjedilaca. Big Maldon je svakako veoma upečatljiv lik, gord, rođeni zapovjednik koji je navikao da ga bespogovorno slušaju, snažan i odlučan čovjek. Namjerava da što prije istrijebi Indijance, koje posmatra kao ’niža bića’ koja moraju nestati da bi se njegov grad dalje razvijao. Sve u svemu, jedan od najboljih Toninelijevih likova, uz Rendala mutanta i lorda Boa Vindama. Tu je i klasični negativac, Skar, ubica i zločinac. Takve smo već sto puta vidjeli u Zagorovim pričama. Ostali likovi su ’topovsko meso’, karakteri koji su uobičajen dio Zagorovog svijeta.

Big Maldon

Sukob počinje kada Big Maldon prebije mladog ratnika koji se ušunjao u tvrđavu da ukrade viski (to je najvjerovatnije indijanski dokaz hrabrosti). Vrlo brzo počinju nemilosrdne borbe, a Zagor igrom okolnosti staje na stranu bijelaca. Obje strane se bore vrlo prljavo, ne birajući sredstva. Ono što mi se posebno dopada u ovom dijelu priče su jako logični potezi Indijanaca. Navešću jedan primjer: u priči ’Divovi dobra i zla’ ratnici se okupili na ivici Darkvuda (spremali su se za napad na tvrđavu), ostavljajući žene i djecu u selima nebranjene, što se posle pokazalo fatalno za indijanska sela. Prilično glup i nerealan postupak, morate da priznate. A u ovoj priči Indijanci koriste svaku prednost gerilskog rata, sakriju pleme u pećine, upotrebljavajući svako moguće lukavstvo i trik samo da bi pobijedili bijelce. Jedina nerealna i pretjerana scena ovdje mi je napad bizona na tvrđavu, to me je dosta iznerviralo.

Na kraju oholi Big Maldon shvata svoje greške, pokazujući nam svoju bolju stranu. Uljuljkivao je sebe u iluzijama, ne shvatajući da je Maldontaun bio samo neostvarivi san... Ah da, i Indijanci su na kraju pobjednici! Dođavola, koliko često ste ovo vidjeli u Zagoru ili u vestern filmovima?! Na kraju imamo klasičan čin pokajnika, koji je ovdje jako dobro prikazan. Tako se priča završava dosta upečatljivo zahvaljujući ovoj sceni. Zagor nije pobjednik, u stvari na kraju priče je srećan što je izvukao živu glavu.

Crtež je dosta dobar, to je Feri u svom klasičnom izdanju. On je zaista sjajan izbor za crtača jedne ovakve priče, budući da je naširoko poznat kao majstor atmosfere. Naslovnice nisu loše, ali iskreno, mogle su biti i bolje.

Naprijed

ZG ZS 1032/1033 Mrtvačka glava

ZG ZS 1047/1048 Časovi očaja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 77%

    6, 7, 10, 8

    Nemam baš toliko pohvala za ovu priču kao recezent, mada je to jedna dobra,atraktivna, akcijom nabijena priča, kratka i dinamična, jedna od onakvih kakve je Tonninelli štancao bez problema, solidna, ali ništa više od toga. Crtež iz najbolji dana Ferrija, naslovnice dobre, mogle su biti i malo bolje!
    12.05.2009
    19:03:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    13.05.2009
    00:16:00 sati
    mohas
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobra recenzija, dobra i priča,crtež da ne govorim, šteta što je Dnevnik uništio naslovnice onim gladkim papirom koji razlije boje.jedva ovo čekam u Zagoru extra.
    13.05.2009
    08:32:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Dobra epizoda.
    13.05.2009
    12:07:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Moram priznati da se ove epizode baš i ne sjećam, ali mi se sviđa recenzija. Kratka je i sažeta, a osvrće se na ono bitno. Bravo Mhejl.
    13.05.2009
    22:45:00 sati
    Archy
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 7, 4

    Koliko god me zainteresirao početak priče,toliko me u završnici razočarao.Stvarno šteta,a moglo je puno,puno bolje...
    14.05.2009
    10:42:00 sati
    kico
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 66%

    5, 4, 10, 9

    Osrednja epizoda, kao i većina u tom razdoblju. Šteta jedino odličnog Ferrijevog crteža.
    16.05.2009
    16:53:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    16.05.2009
    21:45:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Big Maldon... sta reci, totalno me ostavio bez rijeci! Na prvi moment sam pomislio da se radi o jos jednom nadmenom pijevcu koji ce popiti batine od Zagora, ali onda slijedi prvo iznenadjenje i spoznaja da se uplasio smrti. Onda, imamo jedan od najemoitivnijih krajeva u serijalu, Maldon, vidjevsi da je sam sebe iznevjerio, umire onako kako to rade pravi ratnici. Povratio je svoj ponos i dokazao da u stvari i jeste ono sto se o njemu pricalo.
     
    Zaista fantasticna epizoda i perfektna karakterizacija likova, ako nista drugo onda vrijedi zbog perfektnog kraja. Odlican primjer kako jedna prica moze da funkcionise i sa manjim brojem stranica. 
    05.06.2009
    00:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Dosta dobra prica!
    08.06.2009
    09:01:00 sati
    Ferri
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Tko je napisao, nije ni loše.
    05.07.2009
    12:35:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    05.10.2009
    00:14:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nikako se ne slažem s piscem recenzija da Big Maldon ima pravo kada kaže da je on jedan od onih koji pomiču granicu. Bahati i arogantni siledžije kad tad dobiju metak u ćelo. Mislim da su ljudi koji pomiču granice ipak imali malo visi kvocijent inteligencije od ovoga telca koji samo zna uzeti pušku u ruke i galamiti. Da je prava faca znao bi da mu u gradu kojeg je on sam podigao i dao mu ime po sebi drže skladište puno ukradene robe.

    S obzirom na to da je ovakav karakter potreban za ovu priču, pogotovo u njenom raspletu oprostit ću Toninelliju sto je jednog graničara prikazao telcem i reci da je priča sasvim solidna. Ferri je super odradio posao iako ni tu nije mogao bez svoje šlampavosti. na 48. str na 3. vinjeti je poglavicu Kajnaha nacrtao bez hlača iako u ostatku stripa nosi hlače. Nekad mi se čini kao da namjerno zajebava.

    Edit 7 6 8 7 70% - 10 10 10 10

    I nakon ponovnog čitanja bi ovog Big Meldona na ražanj natakla koliko me živcira. Gadio mi se dok sam bila dijete, gadi mi se i sada. Prvo glumi tu nekog pa kuka kada se nađe pred puškom. Koja pizda. Mora da bi on nekoga pomilovao zbog jadikovka. Još bi mu se i rugao. Ali i iritantnost je znak upečatljivosti, jer najgore je kada se ostane ravnodušan. Dojmovi o cjelokupnoj epizodi su mi se debelo popravili, strip jednostavno odskače po kvaliteti, a najslađe mi je sjelo što su Indijanci pobijedili. Zagor je raskrinkao ubojice i izvukao mladog Martina iz nevolje što mu je bio cilj epizode. A što se tiče utvrde neka je letjela u zrak.

    Naslovnice u originalu izgledaju odlično. Imamo na njima prave protagoniste priče, što je dodatan plus. Lupit ću 10 za crtež, progledat ću kroz prste na oblačenje i svlačenje poglavice. Ovo zaslužuje najviše ocjene.

     

    12.02.2010
    18:33:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Priča je krvavo započela. Pravi primjer zbog čega je serijal postao dosadan u ono vrijeme. Samo pogledajte početak; neki traper je ubijen i sada Zagor ide otkrivati krivca i onda redovito dolazi do neke veće opasnosti (čitaj: indijanske pobune). Avantura s malim "a".

    Na 30. str. prve epizode, prva vinjeta lijepo izgleda.

    Scena s bizonima koji napadaju tvrđavu je dobra jer prekida niz klišeja koji su nas do tada uveseljavali. Zagor cijelo vrijeme trči od jednog do drugog mjesta i puca po svima, a najviše po Indijancima.

    U drugoj epizodi, Big Maldon je iščašio zglob, i dok je bježeći pred Indijancima zastao zbog boli promisli: Napraviću drvene udlage.

    Kad iza njega crvenokožac s puškom u rukama kaže: Da bledoliki Maldon možda ne skuplja balvane za ponovnu izgradnju tvrđave?

    - He, he baš sam se dobro nasmijao na tu primjedbu. Jer, starom Maldonu je prije par trenutaka cijeli Maldontaun (čuj ti naziva :D), odletio u zrak i još ga Indijanac provocira dok ovaj ide da pravi udlage za nogu koja mu otpada od boli!

    Lako je nekome zabiti metak u leđa, ali napisati scenu s malo ironije i vica, e to je već nešto.

    A sad riječ-dvije o Maldonu koji ispada šaka jada bez obzira što se žrtvovao na kraju. Svi govore opasan tip, Heroj s granice, hrast od čovjeka. A kad ono - stari bradati konj, koji se nekim čudom našao u nekoj tvrđavi koja se sastoji od jedne straćare koju oni zovu spavaonicom i barutarnice kojom su se Indijanci vješto poslužili da Maldentaun pretvore u paramparčad.

    I onda kukavni Maldon, ugane zglob ko neka ženica, pa ne može pobjeći od par kilavih Indijanaca. Da mu Zagor nije došao u pomoć, Malden bi fasovao nož u čelo.

    Kaže Indijanac Maldonu prije nego mu je išao šćerat´ porciju olova među rebra: Moja je pobeda potpuna, a zadovoljstvo će biti još veće kad mi tvoj skalp bude visio o pojasu.

    Nakon ove izjave, ženica od Maldona je počela kukati i moliti ratnika da ga ne ubije. Plačljivko, ovaj mu je trebao sprašiti nogu u tur i poslat ga doma materi.

     

    Sva sreća da je ova priča bila dovoljno kratka da me ne ubije u pojam svojom banalnošću. Toninelli je bio svjestan toga jer da je išao forsirati pune dvije epizode razvodnio bi se dojam, ovako i nije toliko loše.

    30.12.2010
    05:36:00 sati
    solar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 66%

    4, 7, 9, 6

    Toninelli nam servira još jedno do sada nepoznato Indijansko pleme u Darkwoodu. Izgleda da mu je to bilo postalo pravilo u njegovom završnom periodu na Zagoru. Ovdje to pleme, imena Kainah (u stvarnosti žive u Kanadi i sjevernom dijelu Montane, odnosno na drugom kraju kontinenta), čak nije ni čulo za planetarno poznatog gospodara Darkwooda. Nakon tristo i kusur brojeva regularne serije, Toninelli je odlučio čitateljima objasniti da je tu, na istoku SAD-a granica koja se pomalo pomiče prema zapadu.  Još je za potrebe scenarija dovukao i bizone (iako je zadnji bizon u Pennsylaniji ubijen 1700-ih, odnosno još dok su Englezi pili čaj po tim krajevima), a možda su se Zagor, Chico, mali Martin i njegov nesretni otac šetuckali diljem Sjeverne Amerike u ovoj epizodi. Vjerojatno je ovo zadnje u pitanju, a ja bez veze cjepidlačim, tisuću km više ili manje - svejedno.

    Sad kad smo apsolvirali i demantirali sve moguće povijesne i geografske nedosljednosti koje nisu do tada bile uobičajene u serijalu, možemo malo o priči koja (iako bezbroj puta viđena) i nije toliko loša. Scenaristički dio se trebao bolje odraditi jer konstantna makljaža s ogromnim brojem mrtvih nikako ne može biti dobra. Ono što donekle izdiže ovu pričicu iz mora sličnih djela je lik Big Maldona i njegova iznenađujuća karakterizacija. Iako se čine nelogične njegove promjene u karakteru i ponašanju od nemilosrdnosti, preko  megalomanije i brzopletosti do kukavičluka, a u konačnici hrabrosti, žrtve i iskupljenja, smatram da je taj dio Toninelli lijepo dočarao. Sad, je li kopirao ne znam, ali nije ni bitno!

    Zašto se Big Maldon žrtvovao i time omogućio preživjelima da se spase? Zato što nije mogao živjeti sa svojim sramotnim postupkom kada je molio poglavicu Kainaha za milost. On, koji je strah i trepet Indijanaca i ponos i uzor bijelim doseljenicima je osramoćen. Čak da nitko ne dozna za taj njegov kukavičluk, on ne može sam sebi oprostiti i zato se žrtvovanjem htio ponajprije dokazati sam sebi. Od samog početka, Toninelli je iznosio pozitivne elemente o njemu, pripremajući nas za završni čin, pa tako je jasno prikazano da ne ubija bez razloga, pa da čak ima neku vrstu poštovanja prema svojim smrtnim neprijateljima - Indijancima. Čista suprotnost njegovom karakteru je Scar, lik prigodna imena, čisti sadist bez pozitivnih karakteristika. Završio je onako kako je i zaslužio, što je još jedan pozitivan element. 

    A Zagor? On je posebna priča. Uspio je u namjeri, ali ovaj put je sreća bila na njegovoj strani. Bez razmišljanja je zauzeo stranu uz pomanjkanje nekih većih pokušaja da umanji broj žrtava. Podbacio je na svim frontovima, dva puta je onesviješten i Chico ga je morao spašavati, a uloga velikog mirotvorca je potpuno pala u zaborav. Dobro je ponekad vidjeti Zagora u takvom izdanju, a Chica ne baš potpuno beskorisnog i nespretnog. 

    Ferri, unatoč standardno, već puno puta viđenim, pa i istim licima nekih aktera, promašenim perspektivama, a ponegdje čak i (za njega netipičnim) nelogičnim akcijskim sekvencama je pojam za većinu crtača. Ta magija njegovog crteža se teško može riječima opisati, jer Ferri je Zagor!

    EDIT: 27.12.2020.

    03.09.2011
    10:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 54%

    3, 7, 5, 9

    Nakon divova dobra i zla nekako su epizode sa indijancima postale dodatno dosadne, jer nas je ta epizoda "probudila" i u njoj se shvati da Zagor nikako ne može spasiti indijance od konačne propasti. Sva sreća da se serijal prebacio u gradove i turneje po svijetu daleko od indijanaca. Zagor kao neutralni borac za pravdu upadne usred jedne bitke i automatski stane na stranu bijelaca i pritom ubije indijanca, ni ne pitajući tko je u pravu i zbog čega se bore. To nije zagor na kakvog sam naviknuo. Zadnja scena upečatljiva.

    26.01.2012
    23:18:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Meni je ovo jedna od boljih Toninellijevih priča. U te dve sveske je strpana jedna dinamična akciono pustolovna priča s dobrim scenarijem i crtežem.

    21.05.2012
    11:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.03.2013
    16:44:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Jako dobra i krvava pustolovina. Ne znam zašto nisam nikad prije pročitao ovu priču prije dok su na vrhuncu bila ZS i Lms izdanja, tj.  dok sam bio mali, jer imao sam sigurno prvi dio –to se sječam. Sad mi je jako žao. Možda nisam imao nastavak. Ctež bez ikakve zamjerke. Jedino što me u cijeloj priči zasmetalo su scene borbe prsa-o-prsa i puno ginjenja, junaštva, pucanja. Sve je to ok, ali toliko je ratnika poginulo s obje strane. Čudno je i što su onog balavca uzeli kao ravnopravnog- ne čini mi se takav, ali možda je i ok.  Dodatak- pročitao sam ponovno nakon skoro 8 godina. Dojam je pao. Zagor mijenja stranu po potrebi. Crtež i dalje klasika.

    18.09.2013
    23:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Zabavna i dinamična epizoda koja ti nedaje da predahneš.

    23.09.2014
    11:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    25.09.2015
    19:04:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna od Toninelijevih posljednjih epizoda... nije mu ovo remek djelo, ali ipak ima dosta dobrih elemenata ovdje. Big Maldon je upecatljiv lik, osoba koja se dobro drzi svojih prinicipa, bez obzira na posljedice.  Kraj price kad se on zrtvuje da bi spasio sve ostale je stvarno dobro uradjeno, i njegova smrt je bas poeticna u neku ruku, pogotovo sto je sebe zrtvovao da bi spasio Zagora.  Crtez je odlican, a naslovnice su vrlo dobre.  Epizoda ima i vise znacenja ako se uzme u obzir da je jedna od zadnjih koja je obljavljena u Zlatnoj Seriji, prije nego sto je Dnevnikovo izdanje zauvijek ukinuto.  

    26.09.2015
    16:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovom stripu dajem 100ku jer to istinski zaslužuje.

    Skoro ga pročitam i oduševim se nanovo. Realan, surov, sirov, tragičan.

    Za razliku od mnogih detinjaria od pre, ovo je vanvremenski klasik. Onaj surovi vester kod Zagora koji je izvukao potencijal iz te teme!

    18.12.2015
    23:47:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    23.03.2016
    22:06:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    12.09.2017
    13:03:00 sati
    velka031
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    07.01.2019
    12:34:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Iznenađujuće dobra priča ponajprije zahvaljujući savršeno izgrađenom karakteru Big Maldona. Priča koja ostavlja dojam!

    17.06.2019
    20:26:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Toninelli je spojio dvije solidne, čitljive epizode ali daleko je ovo od najviše razine Zagora. Dakle, kako je i Spock rekao, vjerojatno Toninellijev vrhunac ali Zagorov prosjek.

    Ovakve epizode su mi mučne za čitanje (posebno dok traje pandemija koronavirusom) a sigurno nije lako ni raditi scenarije za njih: imamo dvije grupe (naravno, bijelce i Indijance) s ciljevima od kojih ni pod koju cijenu ne žele odustati a Zagor bi ponovno bio nekakav medijator što je nemoguće. Stoga ga je Toninelli ovdje ODLIČNO provukao kao neku jegulju i bacio u drugi plan jer ga, u suštini, ne "pikaju" ni Maldonovi sljedbenici ni Indijanci. Praktički, on je nitko i ništa, kao da je otišao na neki drugi kontinent nešto rješavati. Obje grupe su negativno okarakterizirane: Big Maldon ide širiti prostor bijelaca na zapad a Indijanci nisu ni za kakav pregovor ali i žele odmazdu pod svaku cijenu. Kako rekoh, nitko od njih ne pika Zagora tako da tuc-muc sve to njegovo ulaganje napora da spriječi sukob ne dolazi do izražaja jer se sve događa prebrzo i on donosi "rješenja" u hodu. Na kraju to završava bonellijevski: pobjednici su Indijanci ali nakon mnogo prolivene krvi.

    Prva naslovnica bezveze, mislio sam da je to žensko. Crtež dobar ali ovaj mali pokojnog, mršav, nizak s repićem, nacrtan kao neka pizda. Šta će on u odmetnike, lopatu u ruke i sadi krompir.

    21.03.2020
    12:14:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Meni se je ovo baš svidjelo .
    I posebice ovaj negativac Maldon , koji se na kraju žrtvuje za sve ostale , kada shvati svoje pogreške .
    Onaj dio sa bizonima koji su išli prema tvrđavi mi je bio najtrenutak stripa .
    Bolji i od ovog sukoba sa Indijancima plemena Kainah na kraju .
    Ferri standardno odličan .

    22.03.2020
    15:03:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Nekako mi ova priča nije nešto posebno.. Zanimljiva je i napeta, sa dobrom karakterizacijom likova, ali me nije oduševila.. Ima u njoj nekih manjih nelogičnosti, ali nimalo bitnih za cjelokupni dojam.. Scena sa bizonima koji jure na utvrdu je svakako ostavila odličan dojam.. Ferri je odradio jako lijep posao na crtežu i zaslužuje samo visoke ocjene.. Naslovnice mi i nisu baš nešto.. Lijepo su nacrtane, ali su mi nekako prejednostavne..

    28.04.2020
    11:52:00 sati
    allessi
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Solidna priča, nema tu ničega novoga što već nismo vidjeli. Imam osjećaj kao da Toninelli samo "odrađuje" epizode u ovom razdoblju Zagora, tek toliko da se ovog junaka gura dalje sa brojevima. Big Maldon je upečatljiv lik ove epizode i na prvu je jako odbojan, ali kasnije i on sam donosi neke odluke po kojima će svima ostati u lijepom sjećanju. Baš sam u zadnje vrijeme pročitao nekoliko različitih strip junaka gdje se likovi nastaje iskupiti za svoj nekakav kukavičluk kojeg su pokazali ranije, zbog nekih svojih slabosti. Ferri je Ferri, to je jedino o čemu ne možemo ovdje prigovarati. Ipak, podsjetio bi na onaj mali detalj koji naravno nikako nije realan, kad su bizoni nasrnuli prema utvrdi, ograda utvrde u odnosu na bizone i ljude, doimala se da je visoka barem 5-6 metara. A kasnije kad su Indijanci pripremili sve da dignu utvrdu u zrak, preostali ljudi su samo tako skočili sa ograde, kao da je ona sad visoka 1.5 metar. Spomenuo bih i količinski dosta brutalnih ubojstava ovdje, sjekire u glavu, noževi, baš se nije štedilo na scenama masakriranja.

    31.05.2020
    16:10:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Divlje staze govore o dječaku koji se dolazi na zapad boriti protiv Indijanaca, a upao je u društvo koje vodi okorjeli primitivac Big Maldon. Maldon je gazda u svom selu, a oko njega Maldonovi tobožnji pristaše pljačkaju sve došljake.

    Priča je izgrađena na stereotipima. Maldon je bahati grubijan koji misli da je indijanski teritorij njegov i starosjedioce treba potamaniti. Da bismo se solidarizirali s njim, Indijanci su bezumni nasilnici s kojima se ne može razgovarati. Kako to znamo? Zagor to ni ne pokušava. Odmah se bez propitkivanja ispravnosti borbe pridružuje Maldonu i prešutno odobrava sve to nasilje. Ljudi se bezumno ubijaju, čupaju se skalpovi itd., itd. Jedino šta me zbilja razveselilo je sam kraj epizode i Scar na stupu za mučenje. Onako, filmski.

    Ferrijev je crtež dobar. Maldon me podsjeća na Davyja Jonesa iz Pirata s Kariba, a kad Zagor stigne u pomoć ljudima na litici, koje, naravno, napadaju Indijanci, jedan od njih isti je Zagor iz mlađih dana. Prva je naslovnica vrhunska, druga malo manje.

    24.06.2020
    11:02:00 sati
    Terminator
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    12.07.2020
    09:50:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    07.01.2021
    15:45:00 sati
    Dalma
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    6, 8, 10, 8

    Iako ništa originalno, ok je priča. Big Maldon je ovdje najupečatljiviji lik, njegovi postupci su sve samo ne predvidljivi. Zagor uvik stane na stranu bijelaca kad nabasa na neki random sukob iako ne zna povod ni trenutnu situaciju, pomalo me nervira to. Ferri je odličan unutra, naslovnice solidne.

    25.04.2021
    10:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Nekako mi ova epizoda djeluje vrlo slabo, posebno što je objavljena u jednom solidnom periodu. Dijalozi su nekako debilni, a pojedine scene su previše surove. Crtež nije nešto, naslovne još gore.

    27.10.2021
    15:38:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Ehhh, evo ga. Zadna Zagorova epizoda koju nisam komentirao, barem za sada, ali pošto naš najdraži junak još uvijek neumorno izlazi na kioske i izlazit će još mnogo godina, uopće na sumnjam da će biti još novih epizoda i njihovih recenzija.

    Zašto sam baš ovu epizodu ostavio za ovaj privremeni kraj? Paaa, zapravo i nisam. Jednom sam je komentirao, ali zaštekala mi je internetska veza i komentar nije ostao spremljen. Mislio sam za kraj ostaviti neku od legendarnih epozoda, ali ajde.

    Ako volite neki strip, nećete voljeti samo najboljih 10 ili 20 epizoda, već ćete ih voljeti sve, usprkos činjenici da su neke od njih malo slabije.

    Ono na što se moram osvrnuti prije komentiranja je debilan Ludensov naslov. Ljudi s Divljeg zapada? Frontiera je granica, odnosno specifično područje SAD-a iz 19. stoljeća, a ne cijeli Divlji zapad. Ali, dobro. Nakon povratka u pećinu izgubio sam sva očekivanja.

    Sama epizoda nije izrazito sjajna, već je samo prosječna western avantura Zagorovog serijala. Pratimo neke borbe bijelaca i Indijanaca na granici i to je to. Osim nekoliko interesantnih prikaza Indijanskog gerilskog ratovanja, nema ničeg posebno vrijednog spomena.

    Jedino je zanimljiv lik Big Maldona.

    Ferrijev crtež je, kao uvijek sjajan i lijepo prikazuje sve akcijske scene kojih ovdje ima na bacanje i likovi mu izgledaju dosta dobro.

    Naslovnice su, nažalost, malo slabije. Na drugoj je čudna perspektiva i kompozicija, a na prvoj ne znam je li ono muškarac ili žena.

    Solidna epozoda. U iščekivanju novih recenzija našeg omiljenog junaka, Qwertz vas srdačno pozdravlja.

    05.05.2022
    07:51:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 75%

    6, 9, 8, 6

    Jako, jako dobra i zanimljiva epizoda. Ja sam od onih koji vagaju koliko je i kako Tonineli doprinio serijalu, bez obzira što se za njegovo ime veže strmoglavi pad tiraža našeg Duha sa sekirom. U ovom broju Tonineli je zaista odradio sjajan posao i pokazao svoj raskošni talenat koji, nažalost, nije bio dovoljno značajan da Zagora hitro izdigne nazad na sami vrh popularnosti u Italiji. Ono što me ustvari najviše oduševilo u ovom broju jeste ta čudnovata dinamika vinjeta, odnosno brzina kojom se prelazi iz scene u scenu, da bi se dionica završila nekim udarcem kundakom u potiljak ili beskonačnim ganjanjem po šumama. Očito je da, ako ništa drugo, Toninelija i zvanično možemo proglasiti "donosiocem" ove nove dinamike - iako se ovaj iskorak iz Bonelijevog šablona koji je manje-više spor i trom, upravo i dešava uporedo sa revolucijom Bonelija (preko serijala DD, ja bih rekao, a onda kasnije ubrzano i u Teksovom svijetu). Osim navedenog, vrlo je bitna i razrada lika ovog Maldona, koji ruku na srce i nije baš neka posebno inventivna kreacija a la Ferri - ali eto, jeste da liči na Dejvija Džonsa iz Pirata s Kariba. Dakle, govorimo o višeslojnom egu i transformaciji lika koji od početka do kraja priče hoda po žici i čitalac prosto ne zna dal da ga svrsta u zloće ili dobrice; da bi se na kraju, pritisnut situacijom žrtvovao za tim i pokazao svoju "humaniju stranu". Naravno, u takvoj konstelaciji snaga, vrlo malo bledolikih zaslužuje da se okarakterišu kao pozitivci, obzirom kako su brutalno oteli zemlju domorocima. Ali, što bi rekli na jutarnjoj kafi, jebi ga. Ferijev crtež je posebna dimenzija, mada mi je ovde malo previše mračan. Naslovnice su opet slabiji dio epizode, ali naravno da imaju prolaz.  

    11.07.2022
    20:57:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Slazem se s recenzentom kako novom Zagoru nedostaje upravo ovakvih western epizoda kakve nam je Toninelli donosio u svojim najbolji danima. Prica i nije bas originalna, a nije ni najbolja Toninellijeva, no ipak nije me raocarala. Ipak, ono po cemu je posebna j odlicno izgraden lik Big Maldona koji je stvarno iznenadio nekim svojim postupcima. Opisan je kao jedan od pionira zapada, a kad ga upoznajemo vidimo kako je rijec o covjeku cvrste ruke cija je rijec zakon na njegovom teritoriju. Da, moglo bi se reci i da je uobrazen buduci da ime grada nosi ime po njemu. No onda slijedi neocekivani zaokret i vidimo da nije toliko hrabar koliko se cini. Kad se nasao ispred puske, poceo je moliti za milost. Na kraju se odluci iskupiti hrabrom gestom, a rekao bih da je to u prvom redu bilo upravo zbog toga da opere sramotu sa svog imena i dokaze samome sebi da nije kukavica. Martin mi je malo prepametan za svoje godine, s obzirom da je rijec o mladicu od 20 godina cudi da niti jednom kroz epizodu njie ispao naivan, a cak je na par mjesta i dijelio savjete Big Maldonu kao neki iskusan zapadanjak. Takoder nekako je premlado i nacrtan sto je Ferrijeva greska, doslovce izgleda kao 15-godisnjak. Naslovnice mi se svidaju.

    21.09.2022
    14:34:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1855
  • Piroman
    Kod: ZG VEC 183/185
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1822
  • Podvig Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 459
    Ocjena: 51%
    Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1648
  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1483
  • Krv i led
    Kod: JDJP PHPR 3
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum