Sljepilo

Zagor

ZG ZS 1054/1055 | 172 str.

Zagorov temperamentni prijatelj Stu Finkelman optužen je za ubojstvo vojnog agenta na tajnom zadatku. Jedini svjedok je proizvođač čudesnih napitaka Moose Nussbaum. Zagor ga odluči pronaći da bi dokazao nevinost svog prijatelja. No tijekom potrage Zagor doživljava nesreću, te je oslijepio!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 62%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*5

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Veliki mrak
    ZG LEX 313
  • Zagor u škripcu
    ZG LEX 314
  • Slepilo
    ZG ZS 1054
  • Zagor na nišanu
    ZG ZS 1055

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il grande buio
    ZG SR 306
  • Zagor allo sbaraglio
    ZG SR 307

ZANIMLJIVOSTI

  • Tarantule žive u tropskim i suptropskim krajevima. Tako da joj nije mjesto u Darkwoodu koji je na sjeveru SAD-a.
  • Na 59. str. ZS #1054 «Slepilo» na posljednjoj vinjeti možete vidjeti rijedak prizor, Chico plače.

Možda da počnem od objašnjenja zašto je dugo vremena ova epizoda meni bila kultna. Bilo je to prije jedno 10 godina. Ja i jedan prijatelj smo uspjeli iskamčiti od susjeda koji je imao ogromnu kolekciju da nam da par stripova. Nešto je zapalo mene, a nešto mog prijatelja ,koji inače uopće i nije bio zainteresiran za to, ali eto tu i tamo pročitao bi koji. Kako smo se tada ja i on stalno svađali te smo bili kao Corto i Rasputin, nije čudo da smo se i tom prilikom posvađali. A on je baš imao ova dva nastavka. I tako san ja bio zagrijan za te dvije epizode. Što je najgore poslije kad je sukob prestao, on ih je izgubio. I tako ja nikad nisam pročitao tu epizodu o kojoj sam samo znao da je Zagor oslijepio. Za mene je to postala kultna epizoda. Poslije sam i sam shvatio da to i nije neka spektakularna epizoda, štoviše, ali neko mi je ostao taj osjećaj.

I zaista sama epizoda se uklapa u to Toninellijevo razdoblje, koje bi se moglo i nazvat zagorov srednji vijek. No kao što i srednji vijek nije bio baš tako apsolutno negativan, tako je i Toninellijeva era dala nekoliko odličnih i solidnih epizoda, da se s pravom neki zapitaju nije li Toninelli nepravedno podcijenjen? Toninelli je imao ideja, ali hiperprodukcija je razvodnjavala efekt, tako da nakon silnih njegovih epizoda začinjenim pomalo dosadnim crtežom ostaje gorak okus. I ja sam jedan od onih kojima su prvi Zagori baš ovi iz Toninellijeve ere, tako da ne osuđujem pretjerano ovaj period.

Nakon što pročitate ovu epizodu ostane vam osjećaj kakav ostaje većinom nakon Toninellijevih epizoda, a to je ništa. Odlike njegovih epizoda je da su jednostavne, nabite akcijom i da nisu ambiciozne. U stilu starih Zagora, nema tu velikih komplikacija. I baš dobro dođe pročitati jednu takvu, mada su mi draže Bosellijeve, malo ambicioznije epizode.

Standardni su protivnici, Indijanci + šverceri, ovaj put oružjem. Zagor upada u sukob s njima u želji da pronađe Moosea Nusbauma, čovjeka koji životari obilazeći gradiće i prodavajući naivnim ljudima čudotvorne eliksire. Moose mu je potreban, jer je jedini svjedok koji može potvrditi nevinost Stua Finkelmana, naglog temperamentnog tipa koji se s žrtvom zakačio jer je mislio da ovaj vara na kartama. No u ubojstvo su zapravo upleteni šverceri oružjem, koje će Zagor usput raskrinkati. No Moose je zarobljen od Indijanaca, koji su također naivni i uvjereni su u priču o čudotvornom eliksiru.

I dok su tražili Moosea, Zagoru se dogodi nezgoda, udari u kamen i oslijepi!!! Istina samo privremeno, no i dalje šokantno. A čovjek se zamisli koliko se puta Zagor udario u sljepoočnicu ili ga je metak okrznuo u Toninellijevim epizodama? U svakom slučaju previše. Još da napomenem da je taj događaj naveo Chicu na plač. Moram priznati da mi je to prvi put da vidim da je takav prizor prikazan. Mada slijep, Zagor se odlično snalazi u okršajima zahvaljujući dobro razvijenim osjetilima sluha, dodira i njuha. Čak i na obračun revolveraški izlazi!!! Mada je Zagor čovjek iz šume, i zasigurno ima dobro razvijena osjetila, no što je previše, previše je. Toninelli je stvarno pretjerao.

Donatellijev crtež slab i pati od uobičajenih njegovih mana. A to je da su svi likovi karikature. Loše do bola. Ferri je prvu naslovnicu odlično nacrtao, ima napetost, a i baš vas privlači da pročitate epizodu. Druga naslovnica slaba i nezanimljiva.

Naprijed

ZG ZS 1047/1048 Časovi očaja

ZG ZS 1065/1067 Poplava u Darkwoodu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 7, 5

    Zaista jedna prosječna priča iz tog Toninellijevog razdoblja... Naslov na prvoj naslovnici uvijek mi je bio misterija, dal to piše SLEPILO ili SLEPICO?! ;)-*
    08.07.2008
    15:14:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 46%

    1, 4, 7, 10

    Užas i užas! Toninelli je užas! Kako objasniti ovu ideju uopće? Kako?
    08.07.2008
    15:39:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    zagor mog djetinjstva, predivno doba moga života i tadašnje toninelijeve priče su mi bile sjajne u odnosu na današnje buratinijeve sklepalice. sama tema sljepila je orginalna, interesantno je bilo vidjeti zagora u takvom stanju kako ide u susret raznim opasnostima i kako tada više nego ikad zavisi od čika i ostalih... donatelli ovdje još uvijek solidan, prva naslovnica odlična, dok je druga nešto lošija... 
    08.07.2008
    15:43:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Eto, Zagor još nije bio slijep, pa zašto to ne postati. Još jedna u nizu prosječnih priča iz tog razdoblja. 
    08.07.2008
    17:19:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Ovaj broj sam zadnji put čita 93 te ga ocjenjujem po dojmu kakav mi je tad ostavio.
    08.07.2008
    22:31:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Nije mi loša ova epizoda, zamjerke uglavnom na lošijeg Donatelija dok je ostalo sasvim OK.
    09.07.2008
    11:05:00 sati
    vope
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Koliko je samo puta Tenej bio udaren u glavu sličnim udarcem i nikad nije oslijepio nego samo u ovoj epizodi? 
    09.07.2008
    12:53:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Dugo sam trazio nastavak epizode Sljepilo ali nisam uspio da nadjem, pa sam na kraju procitao skenirau verziju. Prvi dio epizode nije los ali na kraju je to nevjesto izvedeno.
    09.07.2008
    16:03:00 sati
    delboj
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 58%

    8, 5, 3, 10

    Hej ljudi, zar se ne sjećate zadnje scene, pa Zagor mora na obračun, jer mu ponos ne da da odbije, a još slijep i tako to... e to je bila scena, ko iz starih vesterna, he, he, kad bi se lagalo... Al' priča mi je ostala u dobrom sjećanju, danas znam da je to scenaristički loše, nacrtano ko' uvik, naslovnice baš dobre, moramo biti malo i popustljiviji...
    09.07.2008
    21:11:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Kako je ovo moja prva ocjena nekog stripa uopće evo ovako - ima dugo da sam je čitao, ali po pamćenju mi ostaje osrednji crtež i ta naivna scena slijepog Zagora u obračunu s revolverašem. I samo oslijepljenje - pa što je sve ta Zagorova glava podnijela i onda ovako oslijepiti?! Ipak malo previše. Inače tema sama po sebi nije loša, makar smo se načitali epizoda s krijumčarima i indijancima. Naslovnice su ok, s tim da je prva bolja.
    09.07.2008
    23:07:00 sati
    wolf
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    Uh, jedna od najgorih epizoda Toninelli-Donatelli koprodukcije. Beskrajno blesava priča toliko specifična za taj period. Teško da bi ovo čitao netko tko nije odrastao pod utjecajem Zagora i Zlatne Serije. Ipak, priznajem, lijepo se sjetiti ovih epizoda...
    10.07.2008
    00:31:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    jako draga prica iz mog detinjstva,zanimljiva prica.
    10.07.2008
    20:36:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Naivno i nevjerojatno. Slijepi Zagor mlati sve oko sebe kao i da nije slijep. Barem je donekle čitljivo. Crtež i naslovnice nisu loši, ali cijeli paket je.
    14.07.2008
    07:57:00 sati
    mars1
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 5, 7

    Teško je reći što je ovdje gluplje -  činjenica da Zagor oslijepi nakon udarca u glavu (a u svojoj karijeri je dobio oko 500-600 takvih udaraca) , da mu se vid vratio nakon što ga je metak okrznuo u glavu (po 300.put najmanje) ili kad Zagor potpuno slijep pomoću krikova Indijanaca i zvuka bačenih strelica i koplja zna gdje su ovi i bori se sa njima takvim žarom i preciznošću da bi mu čak i Daredevil pozavidio.  Da o Zagorovim revolveraškim sposobnostima i ne govorim - uz sve svoje kvalitete, on još i poteže revolver najbrže na Zapadu (osim vjerojatno Supermajka).Da stvar bude gora, za crtež je zadužen Donatelli sa svojim nemaštovitim i dosadnim stilom. Loše u svakom slučaju, ali Toninneli je - za razliku od Burattinija - imao i dosta dobrih epizoda pa mu ne zamjeram toliko na ovom velikom promašaju.
    18.07.2008
    16:14:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    4, 2, 9, 8

    Da bar nisam ponovno pročitao ovu epizodu potaknut ovom recenzijom!! Kao djetetu mi je ostala u dobroj uspomeni. Još je bila zadnja kompletna Zagorova epizoda izašla u Hrvatskoj. Pročitavši je opet shvatio sam koliko je to, u biti, loše. Donatelli odličan.
     
    31.07.2008
    16:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • bubo

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 5, 8

    stvarno smiješnih scena u ovom stripu ima ,kao na primjer kad zagor ulazi u selo indijanaca i potpuno slijep oslobađa onog prevaranta i milion puta izbjegne indijanske metke, noževe jer se ovi prije toga glasaju ali eto čitljivo....
    23.08.2008
    22:42:00 sati
    bubo
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    u ovoj epizodi mi se sviđa samo ovaj nusbaum, prodavač bučkuriša, kul tip, zajebant, a i dobro oružje ima, vitla onim satom ko ona u kill bill 1nego, reče on da ima 39 godina, ja ću uskoro toliko, a izgledam barem 10 godina mlađi (tješi se, tješi), eh, starilo se brže na divljem zapadu
    31.08.2008
    23:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Od ovog materijala , mogla se napraviti daleko bolja prica.Steta!
    08.09.2008
    21:47:00 sati
    bitola
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 9, 7

    Priča fino počne, baš je zanimljiva negdje do 50. strane.  Do trenutka dok Zagor neoprezno ne poljubi kamenčinu.  Prekenjavanje s njegovim sposobnostima koje slijedi nakon toga, te što je sve radio dok je bio slijep ne vjerujem da itko može provariti.  Stvarno svašta!  Donatelli odličan, naslovnica prva zanimljiva, druga loša, pa eto sedmica.
    09.09.2008
    10:26:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 37%

    1, 2, 7, 7

    Glupo, malo prenaivno i dosadno. I ovo je puno što sam napisao u vezi ove blamaže.
    04.12.2008
    00:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    prosjek
    08.01.2009
    22:50:00 sati
    djonni
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    07.05.2009
    01:02:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    08.06.2009
    09:56:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Ne vidim problem u tome sto je Zagor oslijepio. Pa sta, pokazao se doduse i vise nego sposobnim za jednog covjeka bez vida, s druge strane Daredevil je slijep i skace svaki dan sa zgrade na zgradu, pa mu niko to ne pripisuje kao manu. Ideja je dobra, prica je ispala tek osrednja. 
    10.07.2009
    15:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Bio mi je gušt ovo ponovno pročitati nakon skoro 20 godina. Volim Donatellia iako mu Zagor ima frizuru ko Dusko Lokin.

    12.02.2010
    19:42:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 9, 6

    Na Texa u Blindiranom vozu puca 30 ljudi sa dva metra i naravno niko ne pogadja... I to smeta ljudima, a ovde Zagor totalno slep ide okolo, rešava sve rutinski, male poteškoće, ali otaljava on posao lepo sa gomilom indijanaca, raznoraznim razbojnicima, na kraju skenja čoveka u dvoboju i to je stvarno nešto inovativno, novo - jednom rečju fenomenalno. Volim Zagora i rado ga se sećam.

    03.04.2011
    12:47:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ipak je Zagor - Zagor, ne može njega da neko slepilo demorališe.

    07.08.2011
    02:40:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Chico na kraju izvlači zaključke, a Zagor ima problema s taštinom. Mislim da je tu netko pobrkao lončiće. U odnosu na Gospodara vremena neusporedivo bolja epizoda je ova. I kad se uračuna količina glupoti od ranjavanja pa sve do orjentacije pomoću disanja ne treba začuditi što je ovo, ne srednji vijek, nego MRAČNI SREDNJI VIJEK

    25.09.2011
    20:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 37%

    4, 3, 3, 7

    "Sljepilo" ili "Šta bi bilo da je Daredevil vremeplovom otišao na Divlji Zapad".

    23.12.2011
    02:02:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Uživancija!

    17.02.2012
    17:23:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    23.12.2012
    20:34:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    13.03.2013
    11:23:00 sati
    Nedo
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    10, 10, 3, 10

    24.03.2013
    11:20:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    5, 4, 10, 8

    Ništa posebno.

    23.09.2014
    11:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    29.10.2015
    19:43:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Najbolji nacin da se uziva u ovoj prici je da se iskljuci dio mozga koji zahtjeva previse logike.  Ovo je kombinacija Tonnineli-Donatelli iz starih vremena, za nas danasnje matore koji smo odrasli uz ovo doba i citavu Zlatnu Seriju.  Nacin kako Zagor izgubi vid nije bas najbolji, niti je povratak njegovog vida; ali svi ovi zlikovci koji prodavaju oruzje Indijancima su kliseji nad klisejima, ali ipak, ovo im ide u korist, jer to je ono sto odrzava ovo Zagorovo doba.  Bez ovih elemenata, imamo Boselija i Burratinija, a to je totalno drugacije doba, koje sadrzava totalno drugacija sjecanja.  Crtez je odlican, meni je Donatelli drugi najbolji posle Ferrija, a naslovnice su super.  Epizoda koju nikad necu zaboravit, pa ni najmanje detalje, iako mi nije medju omiljenim.

    05.01.2016
    16:41:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    31.03.2016
    19:07:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 9, 5

    Bah... Ni dobro, ni lose... Ovaj put je slaba ideja izvucena dobro razradjenim scenariom.

     

    Naslovnice potpuno bez utiska na citaoca.

     

    Crtez veoma dobar, kao i uvek kod Donatellija.

    28.11.2018
    11:46:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 2, 10, 6

    Ako ste na godišnjem odmoru i mislite provesti vrijeme ovo čitajući - nemojte.

    17.06.2019
    20:35:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    13.05.2020
    11:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Ovo je jedna od onih epizoda koje su bile i više nego odlične u djetinjstvu, ali koje su danas jednostavno neprobavljive.. Ostao je i dalje taj šarm i nostalgija iz djetinjstva kada vidim prvu naslovnicu, ali s godinama ne mogu nikako probaviti činjenicu da slijepi Zagor ulazi u indijanski logor i oslobađa zarobljenika, da ulazi u dvoboj revolverima i slično.. Što je previše, ipak je previše.. Donatelli je solidan, malo mi ga je već previše u ovom razdoblju, vjerojatno sam ga se malo i zasitio.. Naslovnica epizode "Veliki mrak" je ok, zanimljiva, nikad do sad u serijalu viđena, dok je naslovnica epizode "Zagor u škripcu" banalna i jednostavna, kao akcijska, ali sa nimalo akcije..

    24.06.2020
    16:09:00 sati
    allessi
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 30
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 343
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1967
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum