Poplava u Darkwoodu

Zagor

ZG ZS 1065/1067 | 275 str.

Zagor i Chico odlaze na vjencanje Teile, kceri poglavice Delawara, i Gotama. Na putu susrecu Diablara - zlogukog proroka koji luta šumom. Diablara nitko ne shvaca ozbiljno, no ubrzo pocinje padati kiša. Pada iz dana u dan, a Darkwood postaje puno slicniji Amazonskoj prašumi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagor u škripcu
    ZG LEX 314
  • Zlokobno predskazanje
    ZG LEX 315
  • Potopljena šuma
    ZG LEX 316
  • Diablarove vradžbine
    ZG LEX 317
  • Zlokobno predskazanje
    ZG ZS 1064
  • Potop u Darkvudu
    ZG ZS 1065
  • Dijablarova sudbina
    ZG ZS 1066

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Zagor allo sbaraglio
    ZG SR 307
  • Sinistri presagi
    ZG SR 308
  • La foresta allagata
    ZG SR 309
  • I malefici di Diablar
    ZG SR 310

ZANIMLJIVOSTI

  • Jedna od 7 epizoda koje je Ade Capone napisao za Zagora. Zatim je u veljaci 1993. napustio Zagora, te je poceo raditi na svom stripu Lazarus Ledd. Nakon 13 godina u kolovozu 2006. vratio se Zagoru. Otada je napisao Maxi broj 7 te jednu redovnu epizodu.
  • Zagor u ovoj epizodi susrece duhove Manetole, Keokuka, Tei-kana, Vakope, Korvana i Hanke
  • S Gotamom i Teilom Zagor ce se susresti i u epizodi «Lov na Vuka»
  • Zagor spominje Kandraxa i Ramatha
  • Ime jednog od drevnih naroda - Invit bi valjda predstavljalo Inuite. Eskimi sebe nazivaju Inuitima što bi znacili «ljudi» ili «osobe».
  • Epizoda ZS 1065 «Poplava u Darkvudu», na 34. stranici, 2. vinjeta stoji Jaguar. Jaguar inace obitava samo u Južnoj Americi. Još jedna u nizu povijesno-geografskih nepodudarnosti u Zagoru.
  • Jednom prilikom je Capone otkrio kako mu je Decio Canzio (tadašnji urednik serijala) u vrijeme izlaska priče rekao da je uspio u jednoj godini napisati najbolju ("Hiljadu lica straha") i najgoru priču ("Poplava u Darkwoodu").
    Treba također napomenuti da je zbog Canziovog mišljenja ova priča neko vrijeme "stajala u ladici", pa je zbog toga malo kasnije objavljena. (op.ur)

Ade Capone mi je jedan od najdražih scenarista. Poznat je kao kreator Lazarus Ledda, no prije toga pekao je zanat kod Bonellija, i to najviše na Zagoru. Vec se sa najranijim djelima dokazao kao dobar scenarist, da bi kasnije sa Lazarus Leddom dotakao vrh scenarista. Zato me izuzetno raduje što se nakon 13 godina vratio Zagoru i to u trenutku kada taj strip upada u malu stagnaciju. Pa prisjetimo se jedne od njegovih epizoda.

Kada bi analizirali Zagora u njegovih prvih 275 brojeva (do epizode Demoni Ludila) može se zakljuciti da je Zagor bio obican covjek (s istina malo vecim kapacitetom pluca i obujmom mišica) koji je izigravao Manituova poslanika pred Indijancima( ako cemo se držati službenih teorija, mada ima teorija po kojima je vec rani Zagor bio nešto više, odnosno da je imao nekakvo mitološko znacenje). A onda je Sclavi u Divovima dobra i zla izokrenuo Zagorov svijet i predstavio Zagora kao mitološko bice. Zagor je postao legenda. Nakon te epizode uslijediti ce Toninellijeve epizode u kojima imamo «obicnog» Zagora. Tek tu i tamo uobicajeni slijed epizoda prekidat ce neke Bosellijeve (neke cak i Buratinijeve) epizode u kojima imamo tog mitološkog Zagora. Postepeno ce se razvijati teorije o njegovu podrijetlu. Uloga ove epizode bi bila uloga svojevrsne kopce izmedu konfuzne Sclavijeve epizode i kasnijih Bosellijevih i Buratinijevih epizoda. Jer u ovoj epizodi se neke Sclavijeve postavke obraduju na malo prizemniji nacin. No krenimo ispocetka:

?U dan onaj šestote godine Noina života, mjeseca drugog, dana u mjesecu sedamnaestog- navale svi izvori bezdana, rastvore se ustave nebeske? ( 7, 11)
?I udari dažd na zemlju pa pljušti 40 dana i 40 noci? (7,12)

Uzevši ideju iz biblijske price o Noi, Capone smješta veliki potop u Darkwood. Potop je cijelo vrijeme naviještao suludi Dijablar, skitnica i samoproglašeni prorok. Nitko ga ne uzima zaozbiljno, a i sve je naljutio upadom na svadbu koju je pokvario svojim zlokobnim prorocanstvima. Mada ga nitko ne uzima za ozbiljno, ipak je svima teško u duši nakon njegovih rijeci i nije im svejedno. Vežu ga za stup u sredini sela. Oblaci se nakupe, pocne kiša. I dok svi sa nevjericom gledaju kako kiša pada vec danima, Dijablar se ludacki smije. Uistinu je napet prizor kada Zagor dolazi do njega te njih dvoje pricaju dok pljušti kiša. Zagor je svašta proživio, no opet je skeptican prema Dijablarovu prorockom daru. A ovaj mu urla kroz kišu, podsjecajuci ga na podsmijeh prije samo par dana.

Sve se Darkwoodske rijeke izlijevaju iz korita, kaos i smrt nastupa. Dijablar je još jednom nasamario Zagora, te bježi. Slijede naturalisticki prizori utapanja. Neka Indijanka moli nekog Indijanca da je spasi, možda joj je brat ili prijatelj, no on misli na sebe i pušta je da se utopi. Darkwood postaje Amazonska prašuma. Zagor je cijeli zbunjen pitajuci se da li je moguce da je Dijablar uistinu prorok, nadahnut od samog Manitua. I dok se preživjeli povlace u pecine, Zagor nailazi na Dijablara. Još jednom je nasamaren i Dijablar bježi. Dijablar je cuo poziv. E sad dolazi prica od dva naroda, o dva pradavna naroda. O njihovoj mržnji i sukobima, te o njihovim mocnim vracevima. Vec ovdje Capone nam daje naznake Mua i Atlantide koje ce razraditi Boselli (Sedam gradova Cibole, Kainov povratak) i Burattini (Grenland). Jer prica o dva pradavna mocna naroda podsjeca na Mu i Atlantidu.

Posljednji vrac Invita Voldan je i sam pomislio da je taj ludak Dijablar prorok, te ga izabire za nasljednika. Naime, mada su ta dva naroda nestala, njihovo tajno znanje je preživjelo te se nastavilo kroz generacije pomno biranih vraceva. No Voldan je pogriješio u izboru. Dijablar ubija ucitelja, te iskorištava svoje novu moc za teror nad Darkwoodom. Inace moglo bi se i spomenut pomalo zanimljiv izvor moci tih vraceva - cuvara drevnih tajni. To je bijeli prah - cijim se djelovanjem Dijablaru otvorile oci i um te je spoznao drevne tajne i zadobio moći. Možda je slučajno, a možda i nije.

Kako god bilo, Dijablar uvlači Zagora u zamku iluzija, magije i privida. Zagor se bori s leševima utopljenih Indijanaca. Optužuju ga za svoju smrt. Zagor je potpuno bespomoćan, Dijablar je svjestan da se radi o bijelcu varalici a ne o Manituovom poslaniku. A da li je tako? Tko zna, jer baš u to trenutku slijedi jedna od najimpresivnijih scena u 500 i nešto brojeva Zagora. Uz pomoć vrača Montaga na nebu se pojavljuje orao sa Zagorove majice. Isijava nekom čudno svjetlošću. U tom trenutku zastaje i Dijablar, i Zagor, i zombiji, a imamo dojam kao da je cijeli svemir zastao. Čaroban trenutak.

Postavka o paralelnim svjetovima se spominje u jednom dijelu:
Zagor: ˝Koliko je od svega što sam preživio bilo stvarnost, a koliko neka vrst iluzije.. sna? ˝
Montag: ˝San... stvarnost… tko bi mogao utvrditi gdje je granica između njih?˝ ˝Ima bezbroj stvarnosti, ali samo je jedna važna, Zagore! ˝

S ovim bi se moglo postaviti pitanje što je zapravo Darkwood. Da li je to paralelni mikrokozmos s par prolaza u ovaj naš svijet? Tako bi se moglo objasniti povijesna neslaganja i okoliš koji ne odgovara sjevernoj Americi. No Capone nam samo napominje, ali nam ništa ne govori. Sugestira nam, ali nam ostavlja da sami shvatimo. Nakon ovog dvoboja slijedi put do zaboravljenog hrama naroda Sarče. Dijablar na svojoj strani ima opsjednute Indijance a Zagor vrača Montaga, koji nije u cijeloj priči slučajno. Zagor se susreće sa poginulim prijateljima na onom svijetu. Viđa drage prijatelje koji su poginuli za pobjedu dobra. Ohrabren njihovom podrškom Zagor uspijeva zaustaviti Dijablarovu magiju. Slično kao u «Hiljadu lica straha» Capone na kraju Zagoru u usta stavlja velike riječi:

˝Znam da više nemate pleme već će od svih onih koje je sudbina poštedjela morati da se stvore nova plemena. Dijablar je želio da vas ujedini u ime nasilja… ja želim da vas ujedinim u ime novoga života! ˝

Dijablar je uistinu zanimljiv neprijatelj. Čovjek koji je odbačen od društva te usamljeno luta poput izgubljene duše. Jedan je od onih ljudi za koje ne znate jesu li genijalni ili ludi. Pun je prezira prema dominantnoj kulturi te joj naviješta propast. Zapravo mu se posrećilo i došao je do drevnih tajni. Doživio je spoznaju i postao jako moćan. No brzo je pao. A njegov kraj je drugačiji od onih njegovih protivnika. Otpuzao je na sve četiri, ponižen… Možda se oteo Montagu te ponovno utekao u šumu. Gdje se godinama, zadojen mržnjom, sprema na osvetu. I čeka i čeka…

Naprijed

ZG ZS 1054/1055 Sljepilo

ZG ZS 1071/1073 Sindrom Belzebul

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Zanimljivo, Capone gdjegod da ode i štogod da stvara (Zagor, MM, Lazarus), za sobom uvijek vuce MM tematiku... Po atmosferi temeljenoj na strahu, tmini i onom nepozantom uvelike slicna "Svetom bregu". Baš mracna, netipicna epizoda za onovremenog Zagora. Neki cak vuku paralelu da je ovo zlokobno predskazanje skorog gašenja Dnevnika, loši oblaci nadvit ce se nad Zagorom.
    26.06.2008
    10:03:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Jedna odlicna epizoda epskog prizvuka, vjerovatno i najbolja epizoda Zagora u vremenu laganog gašenja Dnevnika. Možda je slaba tacka ove epizode slabiji crtež ali, obzirom na dobru pricu,  ne oduzima puno opštem dobrom utisku. Dobra recenzija.
    26.06.2008
    11:13:00 sati
    vope
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    Epizoda koja se cita u jednom dahu....Ima dva mjeseca da sam je nanovo citao i baš mi je lijepo sjela.
    26.06.2008
    12:44:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Epizoda koja se moze čitati više puta da uvijek bude zanimljiva. Jedan od prvih Zagora koje sam pročitao, najteže je bilo nabaviti treći nastavak. Zanimljiva se imena likova, vjerovatno Montag po liku iz Farenhajta 451 jer je vezan za vatru,  ovaj Gotam nekako ide uz tamnu boju zbog ružnog vremena. Još samo fale neki šišmiši.
    26.06.2008
    13:14:00 sati
    delboj
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    šta god ko mislio o njoj, meni je ova prica ostala u jako dobrom sjecanu, sva ta tragedija plemena uzrokovana poplavom i emocije iskazane kod likova daju joj dodatnu "težinu"... sve što je capone napisao za zagora (izuzev "lov na vuka") je više nego odlicno, tako da i ove tri epizode nisu izuzetak. toricelli i pepe su sjajni crtaci, tako da je i crtacki epizoda "potkovana" na najbolji nacin, mada iskreno ne volim kada jednu pricu crtaju dva razlicita crtaca, medusobno se nadopunjujuci u tablama. prva i zadnja naslovnica fenomenalne, dok je druga cisti prosjek.
    26.06.2008
    13:58:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Jedna od onih jebeno dobrih starijih epizoda kojima se covjek uvijek iznova vraca sa oduševljenjem (a cak bi se usudio reci da joj ni Dnevnikova 'obrada' nije uspijela naškoditi). Ovdje je kroz odlicnu mracnu atmosferu ta prica o indijanskim vracevima dovedena do savršenstva. Do ove epizode su imali tek sporedne (citaj - šarlatanske) uloge, ali su uz Caponeovu pomoc zaigrali onako pravo maskembalski. Crtež odlican, naslovnice genijalne.
    26.06.2008
    16:18:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Diiiivna, divna prica, odlicna.Nisam je citao duze vremena i jedva cekam da je opet procitam.
    26.06.2008
    22:53:00 sati
    bitola
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Možda malo previše texta, al epizoda je na mjestu, možda i najbolja iz tog razdoblja...Još jednom u vez Caponea... po meni nema epizode koju je on napisao a da nije odlicna... Nadam se da ce i ove nove price koje je pisao bit jednako dobre poput ove...:)
    26.06.2008
    22:59:00 sati
    Raga
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Na žalost, medu lošijim Caponeovim radovima, iako je sve bilo tu . Lijepa podloga za pricu, sjajan crrtac, najbolje naslovnice u povijesti stripa, zanimljiv negativac... Jednostavno, u nekim trenucima Capone nije znao što ce sa scenarijem. Šteta, tako da... prosjek. Ovo što je Ferri ovdje napravio, nitko ne može! Top 5 naslovnica ikad..
    27.06.2008
    16:29:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    odlicna prica,rado je se setim uvek
    28.06.2008
    19:16:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    10, 6, 8, 10

    Nikad nisam docekao drugi dio ove price na kioscima, a tako sam ga željno iscekivao. Tek ove zime (nakon skoro 17 godina!!) uspio sam nabaviti cijelu pricu i tek me ova recenzija potakla da je procitam. Hvala Poncho! Sad vidim da ju je vrijedilo nabaviti. Jako dobra i zanimljiva epizoda s puno više teksta nego u tipicnom Zagoru. Prva naslovnica je po meni najbolja od svih Zagorovih. Zbog nje desetka.
     
    EDIT 05.01.2021.
     
    Izbačene stranice i pasice u Zlatnoj Seriji: 
    - LU 314 - 94. str.: Dnevnik je zbog preslagivanja izbacio zadnju pasicu ovog sveska (Diablarovo proročanstvo i Chicov skepticizam)
    - LU 315 - 65. str.: Dnevnik je izbacio cijelu stranicu koja prikazuje mučnu scenu utapanja dvoje mladih Indijanaca gdje muškarac djevojki odbija pomoći misleći samo na sebe, ali i on završava tragično.
    - LU 315 - 72. str.: Još jedna izbačena stranica u Dnevnikovom izdanju kao i prva vinjeta sa 73. stranice.
    - LU 315 - 94. str.: Zadnja pasica (zbog preslagivanja) također izbačena u ZS 1065.
    - LU 316 - 73. str.: Prva pasica opet zbog preslagivanja izbačena u ZS 1066.
    - LU 316 - 94. str.: Zadnja vinjeta koja prikazuje Diablarov hram zbog preslagivanja također izbačena u ZS 1066.
    Ukupno izbačeno: 3 stranice i 2 pasice.
     
    Zanimljivosti: 
    - LU 316 - 23. str.: Junak ove epizode vrač Seneka - Montag kaže da mu je Mnogooki (nama poznati mudri vrač Mohikanaca) pokazao koliko korisna može biti medicina bljedolikih i otada u sve svoje trave stavlja i lijekove koje mu donosi jedan bijeli trgovac.
    - LU 316 - 29. str.: Zagor se prisjeća Kandraxa, a nekoliko stranica kasnije i fakira Ramatha.
    - LU 316 - 84. str.: Zagoru se ukazuju poznati likovi iz serijala - Manetola (LEX 81: Seminole), Keokuk (LEX 188: Užas sa šestog planeta), Tei-Kan (LEX 296: Sveti brijeg), Wakopa (LEX 126: Bijes ratnika Osaga)
     
    Komentar:
    Diablar je odličan lik, baš dijaboličan kako mu i ime sugerira. Njegov način pojavljivanja s pokušajima obeshrabrivanja neprijatelja (nakon što je ovladao tajnim moćima) me podsjeća na Mefista iz Texa. 
    Apsolutna moć kvari apsolutno, a kad je u pitanju zli luđak kao Diablar, onda je to viša dimenzija zla i ludila. Capone je ovdje izvrsno okarakterizirao luđaka koji ima moć kontrole nad masama, a mnogi diktatori su bili luđaci koji su zaludili mase. Samo što je Diablar kao lik previše zao, iskompleksiran, osvetoljubiv, jalan, zavidan - jednom riječju glup, pa time osuđen na hitri i strmoglavi pad u blato, kamo i pripada.
    Capone je jedan od genijalaca Bonelli staffa i njegove priče nisu plošne. Uvijek zanimljivi kolega solar je napisao da se Canziu (tada glavnom uredniku) nije svidjela ova priča, a njegove priče su najčešće "dječji vrtić" kategorija, pa mi njegovo mišljenje ne znači puno. 
    Mislim, u moru "Toninelli-kamilica" iz tog razdoblja, ova priča je "red bull". Toliko neobična, uznemirujuća, upečatljiva i lijepo zaokružena. Scenarij je već problem, poprilično je neusklađen: uvod lagan, zaplet spor i mističan, središnji dio nagao s okretom u potpuno neočekivanom smjeru, kulminacija preduga s previše teksta i ne baš najboljim rješenjima je i najlošiji dio priče, dok završetak donosi osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti kod čitatelja - što je ispravan kraj kad su ovakve priče o borbi dobra i zla u pitanju. 

    Crtež neujednačen i nesiguran, ali bih istaknuo upečatljive scene zlokobne oluje s neumoljivim pljuskom koji se sručio na selo.
    Torricelli kao da se još tražio ili je velika žurba bila u pitanju, pa je Pepe morao pomagati. Pepe je očigledno samo dovršavao krajolik i pozadine vinjeta, jer nema njegovih "ninja kornjača" likova, a i dinamika je na zavidnoj razini. Šteta zbog neujednačenosti, ali čak i na ovom većim dijelom poluproizvodu se vidi da je Torricelli pravi majstor zanata. 

    Ovakve priče prave razliku i stavile su Zagora na mjesto jednog od najpopularnijih strip serijala, ne bezlični trgovci alkoholom. 
    29.06.2008
    11:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    nabavio sam ove stripove prije jedno godinu, možda malo više, i evo, potaknut ovom recenzijom prvi put  sam procitao ovu solidnu pricumožda je bilo prostora za malo bolji prikaz darkvuda pod vodom, ali neke vinjete su baš dobre, zbog njih sam crtežu i dao visoku osmicu, inace ni pepe, ni toricelli iz ovog razdoblja to od mene nikad ne bi dobili
    29.06.2008
    12:04:00 sati
    ken2
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    Ove epizode sam citao kao klinac i ostale su mi duboko urezane u secanje kao izvrsna epizoda, pa ocene idu ovako visoko zbog toga. Nisam je citao od tada, a da jesam verovatno bi pokvario utisak.
    30.06.2008
    05:51:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Jako kvalitetna epizoda, ovaj Capone mi se uvik sviđa, a pogotovo se dobro snalazi u ovakvim epizodama, "bigger then life" reklo bi se... Željno iščekujem njegove nove epizode!!
    01.07.2008
    17:14:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Meni je ova prica odlicna!
    03.07.2008
    22:21:00 sati
    Ferri
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Sve naj za ove stripove, super priča, ali kako je samo Dnevnik znao pokvariti naslovnice.Potop u Darwudu kod Dnevnika je 50% lošija od originalne.Hvala jim za sve dobro, ali to što su radili sa naslovnicama...........
    04.07.2008
    16:09:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    više nego korektno
    05.07.2008
    21:46:00 sati
    ri_staver
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Solidno odrađeno, iako mi se čini malo predugačko, pa ima i dosadnih dijelova. Epizoda i nije baš neki vrh vrhova.
    14.07.2008
    08:02:00 sati
    mars1
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    Dobra ideja, ali ne bas dobro realizirana. Meni je prica neuvjerljiva i postala je naporna poslije 100-njak stranica. Bolje bi bilo da je kraca. Crtez mi je takoder neuvjerljiv, ima detalja, ali se nisam mogao uzivjeti u njega. Steta. Prva naslovnica je vrhunska!
    11.10.2008
    00:26:00 sati
    D.J.
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Dobre ideje ima Capone mora se priznati, ipak u ovoj avanturi ima mrvicu previše fantastike koja meni kvari ukupni dojam. Ovo mi je tek nešto bolje od prosjeka, ne volim baš previše razgovore sa mrtvima ne na ovakav način. Crtež je mogao biti puno bolji, naslovnice jako dobre pogotovo prva.
    20.01.2009
    19:58:00 sati
    supermike
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Sjećam se te davne 91., bio je jedanaesti mjesec, sitna kišica je padala po Zagrebu. Zagor - Zlokobno predskazanje. Zadnji broj Zlatne Serije ikad izašao na ovim prostorima. Prekid je bio grub, oštar, bez najave, upozorenja ili objašnjenja. Naslućivalo se to, ali nitko to nije htio glasno reći.Nije bilo tada interneta, komunikacija između čitatelja i uredništva je bila slaba, a između čitatelja skoro nikakva. Što će biti? Na svu sreću, te dvije i pol godine su brzo prošle...Epizoda je bila ultrahit među klincima, ne samo zbog toga što je to Zagor,i to poprilično dobar Zagor, nego zato što priča nikad nije bila dovršena. Na svu sreću, ja sam svoje primjerke nabavio par mjeseci kasnije, za novce za koje sam mogao kupiti omanji automobil:))) Epizoda je dobra, dinamična, bez i trunke sterinosti. Priča je tečna i uzbudljiva. Jedan od boljih Zagora. Ocjena za naslovnice odnosi se na originale. Dnevnik je već ovdje počeo lagano posustajati. Zlatna Serija je pokleknula, ali Zagor nije nikada.
    21.01.2009
    18:25:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    07.05.2009
    01:00:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Epizoda ima dobrih momenata. Dijablar kao covjek sa mocima je interesantan lik za jednokratnu upotrebu. Iako je ostavljena mogucnost da se Dijablar jednog dana vrati, nadam se da se to nece desiti. Zao mi je samo sto dio sa poplavom nije bio duzi. Ono sto je upadljivo je da bas ima dosta teksta, na pojedinim mjestima pomalo suvisnog. Torricelli i Pepe su odradili dobar timski posao. 
    10.07.2009
    15:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Capone petlja s tim nadnaravnim, i petlja i petlja... Tako da ispadne dosta neprepoznatljivo za Zagorovu epizodu. Naslovnice najviše valjaju.
    11.07.2009
    17:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je PRVI STRIP koji sam kupio od Zagora, ali ne i prvi koji sam pročitao. Imao sam 8 godina. Na nastavak sam čekao 9 godina (drugi deo) i još godinu za treći deo. Prvi deo znam napamet. Zbog ove epizode sam zavoleo Zagora, i za mene je najbolja Zagorova epizoda. Kada sam je konačno pročitao imao sam utisak da se saga o Zagoru završila. Zaista, ova epizoda je mogla da posluži kao poslednji Zagor.
    31.08.2009
    11:23:00 sati
    writer
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 63%

    8, 3, 7, 9

    Čitajući komentare vidim da je kod publike epizoda dobro prošla... Kod mene nije. Nekako mi je Dijablar iz lokalnog ridikula sa kojim su se svi u selima sprdali previše naglo postao velika prijetnja. A one scene kada su Zagor i Chico te Gotam i vrač seneka razdvojeni trčali prema hramu dok im je Dijablarova glava non stop nešto kokodakala... Koji smijeh. Obavještava jednu i drugu skupinu što se događa ... "Zagore, samo da znaš, Gotam je ranjen". Onda ode do vrača seneka "Samo da znaš, Chico je ranjen." Tako se to radilo dok nije bilo mobitela.

     

    I čemu su sva druga sela morala jednostavno biti zbrisana sa lica zemlje? Okrutno od Caponea :(

     

    Crtež odličan i sama po sebi ideja potopa nije loša.

     

    Edit 8499 72%-8379

     

    I dalje ne mogu vjerovati da je ovo toliko dobro prošlo kod čitatelja. U drugom čitanju me je još više razočaralo. Čaraju po Darkwoodu ne bi da je to popiti čašu vode. Obezvrijedili su pojmove vrač, nadnaravno, magija i slično.

     

    Crtež je odličan što se tiče atmosfere i krajolika, ali face su na momente nakaradne. Imam osjećaj da nisu samo Toricelli i Pepe radili na njemu, već da su mnogi uskakali. I to ne samo afirmirani crtači, nego rođaci i susjedi.

    07.07.2010
    09:15:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Kad se samo setim uzbuđenja prilikom prvog čitanja ovih epizoda pre skoro 20 godina. Za mene jedan od 10 najboljih stripova iz serijala o Zagoru.

    07.07.2010
    10:41:00 sati
    jova
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Ova epizoda je meni specijalno nostalgicna, zato sto je ovo poslednji Zagor kojeg sam sam ja kupio na kioscima.  Bilo je to krajem 1991 godine, i kad sam napustio Bosnu zadnji put, uzeo sam prvu svesku koja je tek izasla; onda sam zadnje dvije sveske uzeo u Becu, kad sam cekao avion za Ameriku.  Klincu od 13 godina ovo je bio pravi raj: pa ko bolje da me malo usreci nego Duh sa sjekirom, a pogotovo u ovo tuzno doba kad veselje nije bilo na nicijem umu?  Prva naslovnica sveske "Zlokobno Predskazanje" je legenda; isto tako citajuci tu prvu svesku, covjek stvarno moze da uziva u prici, koja se polako razvija, i obecava super epsku pricu.  Na zalost, sve ide niz brdo posle toga.  Druga i treca sveska su slabe, ne samo u naslovnicama, nego u prici, koja je jedna od gorih Zagorovih epizoda iz tog doba, kad se Zlatna Serija blizila svom kraju.  Citajuci ovu epizodu danas, stvarno mogu samo da se smijem; pa kako je moguce da neki clanovi tako visoko cijene ovu pricu?

    Dijablarova transformacija iz budalastog predskaznanika u ludog i manijackog vraca koji hoce da osvoji Darkvud je stvarno naivna, i nije nikako dobro napisano.  Zagor mu spasi zivot ne samo jednom, nego skoro tri puta, po mom brojenju, i on umjesto da bude zahvalan, od jednom se pretvori u zvijer koja nije ni malo interesantna kao protivni lik, nego totalno glup i naivan, i koji samo prdi neke prijetnje koje bi klinac od 6 ili 7 godina mogao da napise.  Ona scene gdje njegova glava prati Zagora i ostale kroz potopljeni darkvud su stvarno iz samog cirkusa.  To nije da je glupo, nego je retardirano.  Poslednja sveska je skroz naskroz najgora: kraj price je nekako pre-brz, i nikako ne ispunjava zelje napetosti i uzbudjenja koje prva sveska obecava.  Da prva naslovnica nije nako legendarna (makar po mom misljenju), i da Pepin i Toricelijev crtez nije onako osrednji, ovo bi bilo dno dna sto se tice Zagorovog serijala.  Eto, procito sam ovu epizodu kao 13-godisnja izbjeglica iz ratne zemlje, i sada kao covjek koji se skroz promjenio u inostranstvu.  Jedno je sigurno: necu je vise nikad citat, stvarno smatram da ima puno drugi stvari uz koje bi radije gubio vrijeme.

    01.10.2010
    17:27:00 sati
    acestroke
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 6, 10

    Zlokobno predskazanje

    Naslovnica Zlokobnog predskazanja je jedna od najinteresantnijih u cijelom serijalu.

    Ovo je jedna od rijetkih priča Zlatne serije koju stjecajem okolnosti nisam pročitao, tako da sam (manje više) komentar pisao dok sam čitao.

    Na početku Zagor tjera Čika da on njemu nešto ulovi, he he... alanfordovske neprilike su napale Meksikanca u prvih petnaestak stranica.

    Caponeova vječna inspiracija - indijanske priče koje imaju veze s magijom i okultnim.

     

    Na str. 28. Indijanac kaže da su Dijablarova proročanstva besmislena, a ovaj mu odgovara: Besmislena? Na osnovu čega to zaključuješ?

    Umjesto da se obrani pojačavanjem svoje uznemirujuće-proročanske retorike, Dijablar se okreće racionalno-logičkoj obrani sumnjajući u utemeljenost pitanja, a maloprije je on sam bez ikakvih logičko-racionalnih mjeria lupao svakakve gluposti.

    Sad, ili je ovaj Dijablar vrhunski sofist ili je glup ko letva. Prije bi rekao ovo drugo.

    Što se tiče Indijanca kome je pitanje postavljeno, tu nema dvojbe, on je sigurno glup ko letva jer nije uspio uvidjeti ovu bjelodanu očitost i demaskirati ga na okrutno-verbalan način, c c c...!

     

    - Pogledajte 32. str, prvu pasicu, nedovršen pozadinski crtež, kako je to moglo promaknuti u redakciji.

    - 33. str. mlada skvo, nam otkriva metafizički profil Gospodara Darkvuda, kaže ona: O, ne, Zagore... Ti si snažan kao i uvek! Za gospodara Darkvuda godine nepostoje.

    - Radnja u indijanskom selu je nešto previše mirna i slavljenički raspoložena, mogu se kladiti da neće proći dugo dok se nešto gadno i potencijalno krvavo ne dogodi.

     

    Vjenčanje

    Na 35. str. vidimo kako započinje sveti obred vjenčanja kod Indijanaca – rezanjem žila! Kao da već znaju što će se nakon par godina dogoditi. Mudri indijanci nemaju iluzija oko toga, oni odmah mladoženji daju do znanja što ga čeka, bolje mu je da si sam počne rezati žile, nego da mu to ona počne raditi. Indijanci ne dopuštaju da ih bračna (ne)sreća uhvati nespremne!

     

    Nakon što su mladi golupčići završili sa obrednim kasapljenjem, onakvi, još uvijek krvavih ustiju, ko´ naručen dolazi čiča Dijablar da im poželi sreću i spokojan život pun ljubavi! Što bi još mladi par mogao poželjeti na početku svoga novoga zajedničkoga života...

     

    Da ne znam bolje rekao bih da je Dijablara angažirala buduća punica mladog Indijanca Gotama. Pogledajete koje im je divne riječi (između ostalog) uputio: Ne...vaša radost neće dugo potrajati! Uskoro će se pretvoriti u očajanje... I čitav Darkvud će oplakivati tragičan događaj koji bogovi pripremaju da bi nas kaznili! Bežite dok još nije kasno jer nebo će sručiti na vas svoj gnjev! Strašne oluje zahvatit će šumu obarajući drveće i reke će da nabujaju... sve dok se ne razliju i sahrane nas ispred mutnog pokrova.

    Koje divne riječi, taj Dijablar se čini kao mudro čeljade, izgleda da je promašio karijeru, trebao je raditi kao animator na zabavama.

     

    U ovoj epizodi nema neke klasične opasnosti u liku neke osobe, nego opasnost je najobičnija poplava.

     

    Potop u Darkvudu

    Tek na 2. str. Potopa, radnja dobiva novi element, do sada su se svi bavili time da pada kiša, koja je malo poplavila selo i to je to. Stotinjak stranica samo o tome. Tek sada Capone uvodi novi lik, misterioznog Voldana, koji zove Dijablara u čudan hram skriven uraslom vegetacijom! Moglo je to i prije doći na red. Nije trebalo potrošiti tridesetak stranica na Zagorove procjene koliko je visoka voda.

     

    Koji seronja je ovaj Dijablar, Zagor mu je nekoliko puta spasio život, a on njega raspalio sjekiretinom po licu!?

    Dijablarove projekcije su kao da zoveš na telefon. Tip samo okrene broj i njegova glava se pojavi isprek nekoga. Banaliziranje mistično-duhovnih elemenata je kontraproduktivno.

     

    Dijablarova sudbina

    U prvoj epizodi, radnja je dosta spora, nakon petnestak str. Čikovih nestašluka, imamo dva bitna elementa, Dijablar i ugroženo pleme. I malo kiše pada. Epizoda u kojoj je glavni lik – voda!

    To je to. Dosta rastegnuto i manjkavo sadržajem!

    Do ove treće epizode, sve je to bilo nedorečeno i nedovoljno dobro poslagano. Ali Capone je u ovoj epizodi pohvatao neke konce! Priča (ipak) dobiva smisao. Crtež me nije oduševio, ali može proći.

    14.12.2010
    15:37:00 sati
    solar
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Prilično magičnovetrovska atmosfera u ovom Zagoru. Što je naravno dobro.

    03.04.2011
    12:50:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 54%

    8, 4, 4, 6

    Fenomenalna zamisao ali jako loša izvedba. Razočaran sam kada sagledam što sam očekivao od ovog stripa.

    25.04.2011
    19:51:00 sati
    kucak
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 5, 10

    Velike stvari se događaju u samom stripu, ali nekako mi se ne sviđa način na koji su izvedene. Crtež mi se nije svidio.

    29.02.2012
    22:52:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 5, 6

    03.10.2012
    10:45:00 sati
    coszinus
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    17.12.2012
    02:47:00 sati
    macca1985
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Solidna epizoda, po meni, ništa više od toga.. Previše teksta, predugačko je sve skupa razvučeno i previše je prtljano sa nadnaravnim.. Ima podosta nelogičnosti.. Tematika je zanimljiva i zato je ocjena malo bolja.. Mada je to moglo biti puno puno bolje razrađeno i odrađeno.. Crtež i nije nešto, ali je prolazan.. Naslovnice su mi najbolji dio priče, sve tri su odlične..

    16.01.2013
    17:14:00 sati
    allessi
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.03.2013
    11:29:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Fantastična epizoda koja je Zagoru itekako trebala zbog loših i prosečnih priča u to vreme.

    23.09.2014
    11:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo tebi u čast Ade

    05.02.2015
    20:48:00 sati
    ike666
    uredi
  • ede

    Ukupna ocjena 49%

    6, 4, 4, 7

    Kao da sanjam kada vidim ocjene koje su podjeljenje..samo acestroke kuzi da je ovo smeće nad smećem...zalosno

    07.04.2015
    02:32:00 sati
    ede
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    31.05.2015
    21:45:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    16.12.2015
    00:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    07.05.2016
    12:15:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 83%

    10, 7, 8, 8

    Ima nešto posebno u ovoj priči, početak je tako siv i ukazuje da će se desiti nešto loše, Capone je na neki način uspio postići zlokobnost kroz sami uvod. Imamo Dijablara, jednog od najupečatljivijh neprijatelja, koji je nažalost od potencijalno višedimenzionalnog ludog proroka s početka prebačen u klasičnog luđaka koji ima moć i želi zavladati Darkwoodom. Priča sa velikim potencijalom i nekoliko super likova, priča koja se uklapa u tu modernu mističnost Zagora i vezu sa drevnim civilizacijama, priča koja je puna tragedije i tuge i poprilično je netipična za Zagora iako je višežanrovski strip. Volim ovu priču, jeziva je, napeta, pojavljuje se Zagorov znak u zraku -precool, međutim jako mi je žao što nije napisana još bolje i što je Dijablar ispao klasični jednodimenzionalan neprijatelj koji je na prebanalan način došao do moći. Crtež je odličan, volio bih da je sve oidradio Toričeli, ali i ovako je dobro. Naslovnice su dobre. Prvi put sam nabavio ovu priču sa nekih 9-10 godina i imala je značajan uticaj na mene :)

    28.01.2018
    20:20:00 sati
    jasa
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 62%

    6, 7, 5, 8

    26.06.2018
    14:22:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    14:43:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Slabo... Nabacano... Neuverljivo... Lose nacrtano... Mnogo dobra ideja, mnogo lose izvedena.

     

    Naslovnice vrh vrhova. Antologijske.

    27.11.2018
    21:38:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Neočekivano dobro! Na trenutke vrhunski!

    17.06.2019
    20:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna priča .  Rekao bih da je meni osobno možda i najbolja od Divova dobra i zla .Odličan negativac  Diablar .Cijela priča lijepo posložena sa početkom i krajem .Završni dio sa Zagorovim pohodom prema napuštenome hranu je najbolji dio priče , mada ne znam koji bi dio izdvojio.Početni dio sa Chicovim lovom da nađe hranu je bio presmiješan .  Nema slabog dijela .  Crtež fenomenalan . Naslovnice odlične . 

    25.10.2020
    09:27:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Katastrofična poplava zbrisala je cijela plemena jer nitko nije slušao suludog starca, on potom postaje moćni vrač koji terorizira Darkwood. Zagor spašava plemena od poplave, nailazi na, gle čuda, vrača Seneka, koji otkriva kako zaustaviti Diablara.

    Radi se o velikoj epizodi, četiri cijela, pet u komadima, broja extre, koja pokušava biti više nego što jest. Poplava bi bila okej da nije predstavljena tako katastrofično, sve je neuvjerljivo, prenapregnuto.

    09.11.2020
    14:16:00 sati
    Terminator
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    ovo sam uzeo na zadnjem CRŠ-u i nedavno pročitao. pomješao sam sa nekom drugom epizodom koju sam već ranije čitao, pa sam bio sretan kad sam shvatio da čitam prvi put. još sretniij nakon prvog dijela jer se činilo izvrsna epizoda, ali na kraju ispada prilično loša. nestalo je nakon potopa sve tajanstvenosti, počele neke glupe vizije  i prikaze, dijablar ispao običan pokvarenjak a imao je potencijala za nešto više od toga.

    10.11.2020
    11:58:00 sati
    adriano
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Pa ne znam iskreno što da točno mislim nakon ove pročitane priče, volio bih kad bi se ocjena mogla posebno dati za svaku svesku, ili određeni dio priče. Uglavnom, da skratim, početak je jako dobar, šaljiv, pa to sa kišom koja je zakišila i nikako da stane, tu mi je atmosfera bila fenomenalna. Onda to sa Diablarom, koji mi je bio nekako dosadan i naporan lik, pa potraga Zagora i ekipe za tim čarobnim prahom koji bi u konačnici trebao neutralizirati Diablara. Ajde, neki pozitivan dojam na kraju, jedna od super scena mi je na kraju kad je Čiko tresnuo drvetom Diablara po glavi :D Pomislio sam u sebi "Napokon!", koliko je samo puta Zagora izigrao, a ovaj se trudio da mu pomogne. I opet ga na kraju žalio kad je izgubio te moći i počeo puzati. Ok dojam na kraju, iako sam jednim dijelom mislio da će se sve resetirati i vratiti na početak, da se ovo sve zbivalo u nekom paralelnom svijetu ili da je netko sanjao, ili sl. Crtež predobar, baš je dobro naglasio onu atmosferu gdje je kiša neumoljivo padala, ali i ostatak priče, mislim da je sve dočarano kako je scenarist htio i zamislio.

    20.11.2020
    15:51:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    05.12.2020
    18:30:00 sati
    Nedo
    uredi
  • alenko

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Mirise na prvu pucnjavu 1992. Listao ove stripove sljedećih godinu dana non stop. Jebena asocijacija na početak sranja. Na potop ...

    13.01.2021
    11:55:00 sati
    alenko
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    28.01.2021
    17:00:00 sati
    Dalma
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Zagor je uzeo prah i namjerno pustio da ga Diablarovi ratnici zarobe jer je znao da će ga ovaj odvezati pa je tek onda došao do prilike da mu saspe taj prah u njegov kotao i pobijedi? Sav potop je stvoren samo da se mudri Woldan zajebe i u Dijablaru vidi nasljednika? Mogu ovako do sutra...

    Početak je najbolji dio priče, hehe, Chico u lovu pokazuje da zna nešto i ubosti. Nakon toga je, recimo, zanimljivo neko vrijeme, ali što idemo dalje, kad Diablar po treći put išaketa Zagora i zbriše, sve se pretvara u pravi križni put za čitatelja. Ono s Dijablarovom glavurdom u raznim oblicima je stvarno muka čitati, a kraj prebrz u odnosu na sve što se dotad tkalo.

    Dakle, slažem se s groficom (ona opaska s mobitelom je odlična, baš sam se smijao) i acestrokeom, ne mogu vjerovati na kakve sam ocjene naišao. Ali, dobro, inače ne volim nadnaravno ovog tipa (razgovori s drugim svijetom, borba duhova, bla bla) u Zagoru.

    17.04.2021
    19:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    9, 3, 7, 10

    Capone me je, nakon onog Wahoomija, još jednom razočarao. Ideja sa nekakvom verzijom Mefista i poplavom nije toliko loša ali izvedba je veoma traljava. U zadnjoj trećini sve izgleda smišno i isforsirano sa gomilom djetinjastog teksta i onim Diablarovim prikazivanjima, a i sam način na koji je sređen je jeftin. Što se tiče poplave, dobije se dojam da je Capone pobio više od pola Darkwooda i da to ima ogromne posljedice. Naravno da u sljedećoj epizodi nema ni riči o tome. Crtež mi je slab. Torricelli je nekako nedorečen, kao da je na brzinu crtao pa je morao Pepe uletiti. 

    25.04.2021
    14:39:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 68%

    9, 4, 7, 8

    Canzio je bio u pravu kad je "ovo" držao u ladici. Preambiciozno od strane Caponea. Možda su i crtači krivi iako su vrlo dobri, ali leteća glava...ne, to ne prolazi. Ova epizoda da je drugačije izvedena, mogla je poslužiti kao kraj serijala. Veliki potop, većina darkwoodskih plemena potopljena i raseljena. Nakon ovoga ništa više ne bi trebalo biti isto u Darkwoodu.

    20.08.2021
    15:43:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Qwertz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Zaista je zanimljiv radikalni zaokret od budalastog vrača koji iznosi neka bezvezna i neutemeljena proročanstva kao svaki prosječni zloguki prorok iz Zagorovih stripova, ali i drugih stripova općenito, u pravi udžbenički primjer totalnog psihopata koji baš opravdava svoje jezovito ime - Diablar.

    Capone je ovdje ponovno napisao napetu i mračnu epizodu koje nas cijelo vrijeme drži u neizvjesnosti. Zaista se stvara atmosfera kojoj bi i najbolji tirleri pozavidjeli i moram priznati da sam samo čekao trenutak kulminacije epizode i on se zaista dogodio sa stilom.

    "Kako god bilo, Dijablar uvlači Zagora u zamku iluzija, magije i privida. Zagor se bori s leševima utopljenih Indijanaca. Optužuju ga za svoju smrt. Zagor je potpuno bespomoćan, Dijablar je svjestan da se radi o bijelcu varalici a ne o Manituovom poslaniku. A da li je tako? Tko zna, jer baš u to trenutku slijedi jedna od najimpresivnijih scena u 500 i nešto brojeva Zagora. Uz pomoć vrača Montaga na nebu se pojavljuje orao sa Zagorove majice. Isijava nekom čudno svjetlošću. U tom trenutku zastaje i Dijablar, i Zagor, i zombiji, a imamo dojam kao da je cijeli svemir zastao. Čaroban trenutak." - Poncho, 2008.

    Baš je zanimljivo kada se Zagorov svijet ruši  i onda ponovno rapidno gradi iznova kako ovdje, tako i u brojnim drugim epizodama. Sviđaju mi se takve epizode koje malo remete status quo serijala i uspijevaju prodrmati čitatelje (svi znate koji je najbolji primjer takve epizode).

    Takvu epizodu je crtao Ferri, a ovu su crtali Pepe i Toricelli. Naravno, odradili su svoj posao korektno. Nisu baš na Ferrijevom nivou jer je čovjek  jednostavno bio majstor atmsofere, ali su uspjeli dočarati barwm približno sličan dojam.

    Naslovnice su, također, maestralne. Iako, ne mogu dati desetku zbog čudnog izgleda Zagora na naslovnici za Zlokobno predskazanje, sve ostalo je savršeno, ali ovo jednostavno nije dobro i kvari ukupni dojam.

    Dobra epizoda.

    04.05.2022
    09:39:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.05.2022
    15:38:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 649
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1003
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum