Poplava u Darkwoodu

Zagor

ZG ZS 1065/1067 | 275 str.

Zagor i Chico odlaze na vjencanje Teile, kceri poglavice Delawara, i Gotama. Na putu susrecu Diablara - zlogukog proroka koji luta šumom. Diablara nitko ne shvaca ozbiljno, no ubrzo pocinje padati kiša. Pada iz dana u dan, a Darkwood postaje puno slicniji Amazonskoj prašumi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*8

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zlokobno predskazanje
  ZG ZS 1064
 • Potop u Darkvudu
  ZG ZS 1065
 • Dijablarova sudbina
  ZG ZS 1066

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Sinistri presagi
  ZG SR 308
 • La foresta allagata
  ZG SR 309
 • I malefici di Diablar
  ZG SR 310

ZANIMLJIVOSTI

 • Jedna od 7 epizoda koje je Ade Capone napisao za Zagora. Zatim je u veljaci 1993. napustio Zagora, te je poceo raditi na svom stripu Lazarus Ledd. Nakon 13 godina u kolovozu 2006. vratio se Zagoru. Otada je napisao Maxi broj 7 te jednu redovnu epizodu.
 • Zagor u ovoj epizodi susrece duhove Manetole, Keokuka, Tei-kana, Vakope, Korvana i Hanke
 • S Gotamom i Teilom Zagor ce se susresti i u epizodi «Lov na Vuka»
 • Zagor spominje Kandraxa i Ramatha
 • Ime jednog od drevnih naroda - Invit bi valjda predstavljalo Inuite. Eskimi sebe nazivaju Inuitima što bi znacili «ljudi» ili «osobe».
 • Epizoda ZS 1065 «Poplava u Darkvudu», na 34. stranici, 2. vinjeta stoji Jaguar. Jaguar inace obitava samo u Južnoj Americi. Još jedna u nizu povijesno-geografskih nepodudarnosti u Zagoru.

Ade Capone mi je jedan od najdražih scenarista. Poznat je kao kreator Lazarus Ledda, no prije toga pekao je zanat kod Bonellija, i to najviše na Zagoru. Vec se sa najranijim djelima dokazao kao dobar scenarist, da bi kasnije sa Lazarus Leddom dotakao vrh scenarista. Zato me izuzetno raduje što se nakon 13 godina vratio Zagoru i to u trenutku kada taj strip upada u malu stagnaciju. Pa prisjetimo se jedne od njegovih epizoda.

Kada bi analizirali Zagora u njegovih prvih 275 brojeva (do epizode Demoni Ludila) može se zakljuciti da je Zagor bio obican covjek (s istina malo vecim kapacitetom pluca i obujmom mišica) koji je izigravao Manituova poslanika pred Indijancima( ako cemo se držati službenih teorija, mada ima teorija po kojima je vec rani Zagor bio nešto više, odnosno da je imao nekakvo mitološko znacenje). A onda je Sclavi u Divovima dobra i zla izokrenuo Zagorov svijet i predstavio Zagora kao mitološko bice. Zagor je postao legenda. Nakon te epizode uslijediti ce Toninellijeve epizode u kojima imamo «obicnog» Zagora. Tek tu i tamo uobicajeni slijed epizoda prekidat ce neke Bosellijeve (neke cak i Buratinijeve) epizode u kojima imamo tog mitološkog Zagora. Postepeno ce se razvijati teorije o njegovu podrijetlu. Uloga ove epizode bi bila uloga svojevrsne kopce izmedu konfuzne Sclavijeve epizode i kasnijih Bosellijevih i Buratinijevih epizoda. Jer u ovoj epizodi se neke Sclavijeve postavke obraduju na malo prizemniji nacin. No krenimo ispocetka:

?U dan onaj šestote godine Noina života, mjeseca drugog, dana u mjesecu sedamnaestog- navale svi izvori bezdana, rastvore se ustave nebeske? ( 7, 11)
?I udari dažd na zemlju pa pljušti 40 dana i 40 noci? (7,12)

Uzevši ideju iz biblijske price o Noi, Capone smješta veliki potop u Darkwood. Potop je cijelo vrijeme naviještao suludi Dijablar, skitnica i samoproglašeni prorok. Nitko ga ne uzima zaozbiljno, a i sve je naljutio upadom na svadbu koju je pokvario svojim zlokobnim prorocanstvima. Mada ga nitko ne uzima za ozbiljno, ipak je svima teško u duši nakon njegovih rijeci i nije im svejedno. Vežu ga za stup u sredini sela. Oblaci se nakupe, pocne kiša. I dok svi sa nevjericom gledaju kako kiša pada vec danima, Dijablar se ludacki smije. Uistinu je napet prizor kada Zagor dolazi do njega te njih dvoje pricaju dok pljušti kiša. Zagor je svašta proživio, no opet je skeptican prema Dijablarovu prorockom daru. A ovaj mu urla kroz kišu, podsjecajuci ga na podsmijeh prije samo par dana.

Sve se Darkwoodske rijeke izlijevaju iz korita, kaos i smrt nastupa. Dijablar je još jednom nasamario Zagora, te bježi. Slijede naturalisticki prizori utapanja. Neka Indijanka moli nekog Indijanca da je spasi, možda joj je brat ili prijatelj, no on misli na sebe i pušta je da se utopi. Darkwood postaje Amazonska prašuma. Zagor je cijeli zbunjen pitajuci se da li je moguce da je Dijablar uistinu prorok, nadahnut od samog Manitua. I dok se preživjeli povlace u pecine, Zagor nailazi na Dijablara. Još jednom je nasamaren i Dijablar bježi. Dijablar je cuo poziv. E sad dolazi prica od dva naroda, o dva pradavna naroda. O njihovoj mržnji i sukobima, te o njihovim mocnim vracevima. Vec ovdje Capone nam daje naznake Mua i Atlantide koje ce razraditi Boselli (Sedam gradova Cibole, Kainov povratak) i Burattini (Grenland). Jer prica o dva pradavna mocna naroda podsjeca na Mu i Atlantidu.

Posljednji vrac Invita Voldan je i sam pomislio da je taj ludak Dijablar prorok, te ga izabire za nasljednika. Naime, mada su ta dva naroda nestala, njihovo tajno znanje je preživjelo te se nastavilo kroz generacije pomno biranih vraceva. No Voldan je pogriješio u izboru. Dijablar ubija ucitelja, te iskorištava svoje novu moc za teror nad Darkwoodom. Inace moglo bi se i spomenut pomalo zanimljiv izvor moci tih vraceva - cuvara drevnih tajni. To je bijeli prah - cijim se djelovanjem Dijablaru otvorile oci i um te je spoznao drevne tajne i zadobio moći. Možda je slučajno, a možda i nije.

Kako god bilo, Dijablar uvlači Zagora u zamku iluzija, magije i privida. Zagor se bori s leševima utopljenih Indijanaca. Optužuju ga za svoju smrt. Zagor je potpuno bespomoćan, Dijablar je svjestan da se radi o bijelcu varalici a ne o Manituovom poslaniku. A da li je tako? Tko zna, jer baš u to trenutku slijedi jedna od najimpresivnijih scena u 500 i nešto brojeva Zagora. Uz pomoć vrača Montaga na nebu se pojavljuje orao sa Zagorove majice. Isijava nekom čudno svjetlošću. U tom trenutku zastaje i Dijablar, i Zagor, i zombiji, a imamo dojam kao da je cijeli svemir zastao. Čaroban trenutak.

Postavka o paralelnim svjetovima se spominje u jednom dijelu:
Zagor: ˝Koliko je od svega što sam preživio bilo stvarnost, a koliko neka vrst iluzije.. sna? ˝
Montag: ˝San... stvarnost… tko bi mogao utvrditi gdje je granica između njih?˝ ˝Ima bezbroj stvarnosti, ali samo je jedna važna, Zagore! ˝

S ovim bi se moglo postaviti pitanje što je zapravo Darkwood. Da li je to paralelni mikrokozmos s par prolaza u ovaj naš svijet? Tako bi se moglo objasniti povijesna neslaganja i okoliš koji ne odgovara sjevernoj Americi. No Capone nam samo napominje, ali nam ništa ne govori. Sugestira nam, ali nam ostavlja da sami shvatimo. Nakon ovog dvoboja slijedi put do zaboravljenog hrama naroda Sarče. Dijablar na svojoj strani ima opsjednute Indijance a Zagor vrača Montaga, koji nije u cijeloj priči slučajno. Zagor se susreće sa poginulim prijateljima na onom svijetu. Viđa drage prijatelje koji su poginuli za pobjedu dobra. Ohrabren njihovom podrškom Zagor uspijeva zaustaviti Dijablarovu magiju. Slično kao u «Hiljadu lica straha» Capone na kraju Zagoru u usta stavlja velike riječi:

˝Znam da više nemate pleme već će od svih onih koje je sudbina poštedjela morati da se stvore nova plemena. Dijablar je želio da vas ujedini u ime nasilja… ja želim da vas ujedinim u ime novoga života! ˝

Dijablar je uistinu zanimljiv neprijatelj. Čovjek koji je odbačen od društva te usamljeno luta poput izgubljene duše. Jedan je od onih ljudi za koje ne znate jesu li genijalni ili ludi. Pun je prezira prema dominantnoj kulturi te joj naviješta propast. Zapravo mu se posrećilo i došao je do drevnih tajni. Doživio je spoznaju i postao jako moćan. No brzo je pao. A njegov kraj je drugačiji od onih njegovih protivnika. Otpuzao je na sve četiri, ponižen… Možda se oteo Montagu te ponovno utekao u šumu. Gdje se godinama, zadojen mržnjom, sprema na osvetu. I čeka i čeka…

Naprijed

ZG ZS 1054/1055 Sljepilo

ZG ZS 1071/1073 Sindrom Belzebul

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Zanimljivo, Capone gdjegod da ode i štogod da stvara (Zagor, MM, Lazarus), za sobom uvijek vuce MM tematiku... Po atmosferi temeljenoj na strahu, tmini i onom nepozantom uvelike slicna "Svetom bregu". Baš mracna, netipicna epizoda za onovremenog Zagora. Neki cak vuku paralelu da je ovo zlokobno predskazanje skorog gašenja Dnevnika, loši oblaci nadvit ce se nad Zagorom.
  26.06.2008
  10:03:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Jedna odlicna epizoda epskog prizvuka, vjerovatno i najbolja epizoda Zagora u vremenu laganog gašenja Dnevnika. Možda je slaba tacka ove epizode slabiji crtež ali, obzirom na dobru pricu,  ne oduzima puno opštem dobrom utisku. Dobra recenzija.
  26.06.2008
  11:13:00 sati
  vope
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 7, 6

  Epizoda koja se cita u jednom dahu....Ima dva mjeseca da sam je nanovo citao i baš mi je lijepo sjela.
  26.06.2008
  12:44:00 sati
  kico
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Epizoda koja se moze citati vise puta da uvijek bude zanimljiva. Jedan od prvih Zagora koje sam procitao, najteze je bilo nabaviti treci nastavak.
  26.06.2008
  13:14:00 sati
  delboj
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  šta god ko mislio o njoj, meni je ova prica ostala u jako dobrom sjecanu, sva ta tragedija plemena uzrokovana poplavom i emocije iskazane kod likova daju joj dodatnu "težinu"... sve što je capone napisao za zagora (izuzev "lov na vuka") je više nego odlicno, tako da i ove tri epizode nisu izuzetak. toricelli i pepe su sjajni crtaci, tako da je i crtacki epizoda "potkovana" na najbolji nacin, mada iskreno ne volim kada jednu pricu crtaju dva razlicita crtaca, medusobno se nadopunjujuci u tablama. prva i zadnja naslovnica fenomenalne, dok je druga cisti prosjek.
  26.06.2008
  13:58:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Jedna od onih jebeno dobrih starijih epizoda kojima se covjek uvijek iznova vraca sa oduševljenjem (a cak bi se usudio reci da joj ni Dnevnikova 'obrada' nije uspijela naškoditi). Ovdje je kroz odlicnu mracnu atmosferu ta prica o indijanskim vracevima dovedena do savršenstva. Do ove epizode su imali tek sporedne (citaj - šarlatanske) uloge, ali su uz Caponeovu pomoc zaigrali onako pravo maskembalski. Crtež odlican, naslovnice genijalne.
  26.06.2008
  16:18:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Diiiivna, divna prica, odlicna.Nisam je citao duze vremena i jedva cekam da je opet procitam.
  26.06.2008
  22:53:00 sati
  bitola
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Možda malo previše texta, al epizoda je na mjestu, možda i najbolja iz tog razdoblja...Još jednom u vez Caponea... po meni nema epizode koju je on napisao a da nije odlicna... Nadam se da ce i ove nove price koje je pisao bit jednako dobre poput ove...:)
  26.06.2008
  22:59:00 sati
  Raga
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Na žalost, medu lošijim Caponeovim radovima, iako je sve bilo tu . Lijepa podloga za pricu, sjajan crrtac, najbolje naslovnice u povijesti stripa, zanimljiv negativac... Jednostavno, u nekim trenucima Capone nije znao što ce sa scenarijem. Šteta, tako da... prosjek. Ovo što je Ferri ovdje napravio, nitko ne može! Top 5 naslovnica ikad..
  27.06.2008
  16:29:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  odlicna prica,rado je se setim uvek
  28.06.2008
  19:16:00 sati
  dzoni
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 82%

  10, 6, 8, 10

  Nikad nisam docekao drugi dio ove price na kioscima, a tako sam ga željno iscekivao. Tek ove zime (nakon skoro 17 godina!!) uspio sam nabaviti cijelu pricu i tek me ova recenzija potakla da je procitam. Hvala Poncho! Sad vidim da ju je vrijedilo nabaviti. Jako dobra i zanimljiva epizoda s puno više teksta nego u tipicnom Zagoru. Prva naslovnica je po meni najbolja od svih Zagorovih. Zbog nje desetka.
  29.06.2008
  11:56:00 sati
  Spock
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  nabavio sam ove stripove prije jedno godinu, možda malo više, i evo, potaknut ovom recenzijom prvi put  sam procitao ovu solidnu pricumožda je bilo prostora za malo bolji prikaz darkvuda pod vodom, ali neke vinjete su baš dobre, zbog njih sam crtežu i dao visoku osmicu, inace ni pepe, ni toricelli iz ovog razdoblja to od mene nikad ne bi dobili
  29.06.2008
  12:04:00 sati
  ken2
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 78%

  9, 9, 6, 6

  Ove epizode sam citao kao klinac i ostale su mi duboko urezane u secanje kao izvrsna epizoda, pa ocene idu ovako visoko zbog toga. Nisam je citao od tada, a da jesam verovatno bi pokvario utisak.
  30.06.2008
  05:51:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  Jako kvalitetna epizoda, ovaj Capone mi se uvik sviđa, a pogotovo se dobro snalazi u ovakvim epizodama, "bigger then life" reklo bi se... Željno iščekujem njegove nove epizode!!
  01.07.2008
  17:14:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Meni je ova prica odlicna!
  03.07.2008
  22:21:00 sati
  Ferri
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Sve naj za ove stripove, super priča, ali kako je samo Dnevnik znao pokvariti naslovnice.Potop u Darwudu kod Dnevnika je 50% lošija od originalne.Hvala jim za sve dobro, ali to što su radili sa naslovnicama...........
  04.07.2008
  16:09:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 7, 10

  više nego korektno
  05.07.2008
  21:46:00 sati
  ri_staver
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Solidno odrađeno, iako mi se čini malo predugačko, pa ima i dosadnih dijelova. Epizoda i nije baš neki vrh vrhova.
  14.07.2008
  08:02:00 sati
  mars1
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 63%

  7, 5, 6, 9

  Dobra ideja, ali ne bas dobro realizirana. Meni je prica neuvjerljiva i postala je naporna poslije 100-njak stranica. Bolje bi bilo da je kraca. Crtez mi je takoder neuvjerljiv, ima detalja, ali se nisam mogao uzivjeti u njega. Steta. Prva naslovnica je vrhunska!
  11.10.2008
  00:26:00 sati
  D.J.
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 6, 9

  Dobre ideje ima Capone mora se priznati, ipak u ovoj avanturi ima mrvicu previše fantastike koja meni kvari ukupni dojam. Ovo mi je tek nešto bolje od prosjeka, ne volim baš previše razgovore sa mrtvima ne na ovakav način. Crtež je mogao biti puno bolji, naslovnice jako dobre pogotovo prva.
  20.01.2009
  19:58:00 sati
  supermike
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Sjećam se te davne 91., bio je jedanaesti mjesec, sitna kišica je padala po Zagrebu. Zagor - Zlokobno predskazanje. Zadnji broj Zlatne Serije ikad izašao na ovim prostorima. Prekid je bio grub, oštar, bez najave, upozorenja ili objašnjenja. Naslućivalo se to, ali nitko to nije htio glasno reći.Nije bilo tada interneta, komunikacija između čitatelja i uredništva je bila slaba, a između čitatelja skoro nikakva. Što će biti? Na svu sreću, te dvije i pol godine su brzo prošle...Epizoda je bila ultrahit među klincima, ne samo zbog toga što je to Zagor,i to poprilično dobar Zagor, nego zato što priča nikad nije bila dovršena. Na svu sreću, ja sam svoje primjerke nabavio par mjeseci kasnije, za novce za koje sam mogao kupiti omanji automobil:))) Epizoda je dobra, dinamična, bez i trunke sterinosti. Priča je tečna i uzbudljiva. Jedan od boljih Zagora. Ocjena za naslovnice odnosi se na originale. Dnevnik je već ovdje počeo lagano posustajati. Zlatna Serija je pokleknula, ali Zagor nije nikada.
  21.01.2009
  18:25:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 7, 9

  07.05.2009
  01:00:00 sati
  Brdar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Epizoda ima dobrih momenata. Dijablar kao covjek sa mocima je interesantan lik za jednokratnu upotrebu. Iako je ostavljena mogucnost da se Dijablar jednog dana vrati, nadam se da se to nece desiti. Zao mi je samo sto dio sa poplavom nije bio duzi. Ono sto je upadljivo je da bas ima dosta teksta, na pojedinim mjestima pomalo suvisnog. Torricelli i Pepe su odradili dobar timski posao. 
  10.07.2009
  15:46:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 59%

  6, 5, 6, 8

  Capone petlja s tim nadnaravnim, i petlja i petlja... Tako da ispadne dosta neprepoznatljivo za Zagorovu epizodu. Naslovnice najviše valjaju.
  11.07.2009
  17:53:00 sati
  Opti
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je PRVI STRIP koji sam kupio od Zagora, ali ne i prvi koji sam pročitao. Imao sam 8 godina. Na nastavak sam čekao 9 godina (drugi deo) i još godinu za treći deo. Prvi deo znam napamet. Zbog ove epizode sam zavoleo Zagora, i za mene je najbolja Zagorova epizoda. Kada sam je konačno pročitao imao sam utisak da se saga o Zagoru završila. Zaista, ova epizoda je mogla da posluži kao poslednji Zagor.
  31.08.2009
  11:23:00 sati
  writer
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 63%

  8, 3, 7, 9

  Čitajući komentare vidim da je kod publike epizoda dobro prošla... Kod mene nije. Nekako mi je Dijablar iz lokalnog ridikula sa kojim su se svi u selima sprdali previše naglo postao velika prijetnja. A one scene kada su Zagor i Chico te Gotam i vrač seneka razdvojeni trčali prema hramu dok im je Dijablarova glava non stop nešto kokodakala... Koji smijeh. Obavještava jednu i drugu skupinu što se događa ... "Zagore, samo da znaš, Gotam je ranjen". Onda ode do vrača seneka "Samo da znaš, Chico je ranjen." Tako se to radilo dok nije bilo mobitela.

   

  I čemu su sva druga sela morala jednostavno biti zbrisana sa lica zemlje? Okrutno od Caponea :(

   

  Crtež odličan i sama po sebi ideja potopa nije loša.

   

  Edit 8499 72%-8379

   

  I dalje ne mogu vjerovati da je ovo toliko dobro prošlo kod čitatelja. U drugom čitanju me je još više razočaralo. Čaraju po Darkwoodu ne bi da je to popiti čašu vode. Obezvrijedili su pojmove vrač, nadnaravno, magija i slično.

   

  Crtež je odličan što se tiče atmosfere i krajolika, ali face su na momente nakaradne. Imam osjećaj da nisu samo Toricelli i Pepe radili na njemu, već da su mnogi uskakali. I to ne samo afirmirani crtači, nego rođaci i susjedi.

  07.07.2010
  09:15:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • jova

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Kad se samo setim uzbuđenja prilikom prvog čitanja ovih epizoda pre skoro 20 godina. Za mene jedan od 10 najboljih stripova iz serijala o Zagoru.

  07.07.2010
  10:41:00 sati
  jova
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 42%

  3, 3, 6, 6

  Ova epizoda je meni specijalno nostalgicna, zato sto je ovo poslednji Zagor kojeg sam sam ja kupio na kioscima.  Bilo je to krajem 1991 godine, i kad sam napustio Bosnu zadnji put, uzeo sam prvu svesku koja je tek izasla; onda sam zadnje dvije sveske uzeo u Becu, kad sam cekao avion za Ameriku.  Klincu od 13 godina ovo je bio pravi raj: pa ko bolje da me malo usreci nego Duh sa sjekirom, a pogotovo u ovo tuzno doba kad veselje nije bilo na nicijem umu?  Prva naslovnica sveske "Zlokobno Predskazanje" je legenda; isto tako citajuci tu prvu svesku, covjek stvarno moze da uziva u prici, koja se polako razvija, i obecava super epsku pricu.  Na zalost, sve ide niz brdo posle toga.  Druga i treca sveska su slabe, ne samo u naslovnicama, nego u prici, koja je jedna od gorih Zagorovih epizoda iz tog doba, kad se Zlatna Serija blizila svom kraju.  Citajuci ovu epizodu danas, stvarno mogu samo da se smijem; pa kako je moguce da neki clanovi tako visoko cijene ovu pricu?

  Dijablarova transformacija iz budalastog predskaznanika u ludog i manijackog vraca koji hoce da osvoji Darkvud je stvarno naivna, i nije nikako dobro napisano.  Zagor mu spasi zivot ne samo jednom, nego skoro tri puta, po mom brojenju, i on umjesto da bude zahvalan, od jednom se pretvori u zvijer koja nije ni malo interesantna kao protivni lik, nego totalno glup i naivan, i koji samo prdi neke prijetnje koje bi klinac od 6 ili 7 godina mogao da napise.  Ona scene gdje njegova glava prati Zagora i ostale kroz potopljeni darkvud su stvarno iz samog cirkusa.  To nije da je glupo, nego je retardirano.  Poslednja sveska je skroz naskroz najgora: kraj price je nekako pre-brz, i nikako ne ispunjava zelje napetosti i uzbudjenja koje prva sveska obecava.  Da prva naslovnica nije nako legendarna (makar po mom misljenju), i da Pepin i Toricelijev crtez nije onako osrednji, ovo bi bilo dno dna sto se tice Zagorovog serijala.  Eto, procito sam ovu epizodu kao 13-godisnja izbjeglica iz ratne zemlje, i sada kao covjek koji se skroz promjenio u inostranstvu.  Jedno je sigurno: necu je vise nikad citat, stvarno smatram da ima puno drugi stvari uz koje bi radije gubio vrijeme.

  01.10.2010
  17:27:00 sati
  acestroke
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 73%

  9, 6, 6, 10

  Zlokobno predskazanje

  Naslovnica Zlokobnog predskazanja je jedna od najinteresantnijih u cijelom serijalu.

  Ovo je jedna od rijetkih priča Zlatne serije koju stjecajem okolnosti nisam pročitao, tako da sam (manje više) komentar pisao dok sam čitao.

  Na početku Zagor tjera Čika da on njemu nešto ulovi, he he... alanfordovske neprilike su napale Meksikanca u prvih petnaestak stranica.

  Caponeova vječna inspiracija - indijanske priče koje imaju veze s magijom i okultnim.

   

  Na str. 28. Indijanac kaže da su Dijablarova proročanstva besmislena, a ovaj mu odgovara: Besmislena? Na osnovu čega to zaključuješ?

  Umjesto da se obrani pojačavanjem svoje uznemirujuće-proročanske retorike, Dijablar se okreće racionalno-logičkoj obrani sumnjajući u utemeljenost pitanja, a maloprije je on sam bez ikakvih logičko-racionalnih mjeria lupao svakakve gluposti.

  Sad, ili je ovaj Dijablar vrhunski sofist ili je glup ko letva. Prije bi rekao ovo drugo.

  Što se tiče Indijanca kome je pitanje postavljeno, tu nema dvojbe, on je sigurno glup ko letva jer nije uspio uvidjeti ovu bjelodanu očitost i demaskirati ga na okrutno-verbalan način, c c c...!

   

  - Pogledajte 32. str, prvu pasicu, nedovršen pozadinski crtež, kako je to moglo promaknuti u redakciji.

  - 33. str. mlada skvo, nam otkriva metafizički profil Gospodara Darkvuda, kaže ona: O, ne, Zagore... Ti si snažan kao i uvek! Za gospodara Darkvuda godine nepostoje.

  - Radnja u indijanskom selu je nešto previše mirna i slavljenički raspoložena, mogu se kladiti da neće proći dugo dok se nešto gadno i potencijalno krvavo ne dogodi.

   

  Vjenčanje

  Na 35. str. vidimo kako započinje sveti obred vjenčanja kod Indijanaca – rezanjem žila! Kao da već znaju što će se nakon par godina dogoditi. Mudri indijanci nemaju iluzija oko toga, oni odmah mladoženji daju do znanja što ga čeka, bolje mu je da si sam počne rezati žile, nego da mu to ona počne raditi. Indijanci ne dopuštaju da ih bračna (ne)sreća uhvati nespremne!

   

  Nakon što su mladi golupčići završili sa obrednim kasapljenjem, onakvi, još uvijek krvavih ustiju, ko´ naručen dolazi čiča Dijablar da im poželi sreću i spokojan život pun ljubavi! Što bi još mladi par mogao poželjeti na početku svoga novoga zajedničkoga života...

   

  Da ne znam bolje rekao bih da je Dijablara angažirala buduća punica mladog Indijanca Gotama. Pogledajete koje im je divne riječi (između ostalog) uputio: Ne...vaša radost neće dugo potrajati! Uskoro će se pretvoriti u očajanje... I čitav Darkvud će oplakivati tragičan događaj koji bogovi pripremaju da bi nas kaznili! Bežite dok još nije kasno jer nebo će sručiti na vas svoj gnjev! Strašne oluje zahvatit će šumu obarajući drveće i reke će da nabujaju... sve dok se ne razliju i sahrane nas ispred mutnog pokrova.

  Koje divne riječi, taj Dijablar se čini kao mudro čeljade, izgleda da je promašio karijeru, trebao je raditi kao animator na zabavama.

   

  U ovoj epizodi nema neke klasične opasnosti u liku neke osobe, nego opasnost je najobičnija poplava.

   

  Potop u Darkvudu

  Tek na 2. str. Potopa, radnja dobiva novi element, do sada su se svi bavili time da pada kiša, koja je malo poplavila selo i to je to. Stotinjak stranica samo o tome. Tek sada Capone uvodi novi lik, misterioznog Voldana, koji zove Dijablara u čudan hram skriven uraslom vegetacijom! Moglo je to i prije doći na red. Nije trebalo potrošiti tridesetak stranica na Zagorove procjene koliko je visoka voda.

   

  Koji seronja je ovaj Dijablar, Zagor mu je nekoliko puta spasio život, a on njega raspalio sjekiretinom po licu!?

  Dijablarove projekcije su kao da zoveš na telefon. Tip samo okrene broj i njegova glava se pojavi isprek nekoga. Banaliziranje mistično-duhovnih elemenata je kontraproduktivno.

   

  Dijablarova sudbina

  U prvoj epizodi, radnja je dosta spora, nakon petnestak str. Čikovih nestašluka, imamo dva bitna elementa, Dijablar i ugroženo pleme. I malo kiše pada. Epizoda u kojoj je glavni lik – voda!

  To je to. Dosta rastegnuto i manjkavo sadržajem!

  Do ove treće epizode, sve je to bilo nedorečeno i nedovoljno dobro poslagano. Ali Capone je u ovoj epizodi pohvatao neke konce! Priča (ipak) dobiva smisao. Crtež me nije oduševio, ali može proći.

   

  Zanimljivost:

  Jednom prilikom je Capone otkrio kako mu je Canzio (tadašnji urednik serijala) u vrijeme izlaska priče rekao da je uspio u jednoj godini napisati najbolju ("Hiljadu lica straha") i najgoru priču ("Poplava u Darkwoodu").

  Treba također napomenuti da je zbog Canziovog mišljenja ova priča neko vrijeme "stajala u ladici", pa je zbog toga malo kasnije objavljena. Pepe je također napravio dosta intervencija i ispravki na crtežu.

  14.12.2010
  15:37:00 sati
  solar
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Prilično magičnovetrovska atmosfera u ovom Zagoru. Što je naravno dobro.

  03.04.2011
  12:50:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • kucak

  Ukupna ocjena 54%

  8, 4, 4, 6

  Fenomenalna zamisao ali jako loša izvedba. Razočaran sam kada sagledam što sam očekivao od ovog stripa.

  25.04.2011
  19:51:00 sati
  kucak
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 70%

  9, 6, 5, 10

  Velike stvari se događaju u samom stripu, ali nekako mi se ne sviđa način na koji su izvedene. Crtež mi se nije svidio.

  29.02.2012
  22:52:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  3, 3, 5, 6

  03.10.2012
  10:45:00 sati
  coszinus
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  17.12.2012
  02:47:00 sati
  macca1985
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Solidna epizoda, po meni, ništa više od toga.. Previše teksta, predugačko je sve skupa razvučeno i previše je prtljano sa nadnaravnim.. Ima podosta nelogičnosti.. Tematika je zanimljiva i zato je ocjena malo bolja.. Mada je to moglo biti puno puno bolje razrađeno i odrađeno.. Crtež i nije nešto, ali je prolazan.. Naslovnice su mi najbolji dio priče, sve tri su odlične..

  16.01.2013
  17:14:00 sati
  allessi
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  24.03.2013
  11:29:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Fantastična epizoda koja je Zagoru itekako trebala zbog loših i prosečnih priča u to vreme.

  23.09.2014
  11:28:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek-djelo tebi u čast Ade

  05.02.2015
  20:48:00 sati
  ike666
  uredi
 • ede

  Ukupna ocjena 49%

  6, 4, 4, 7

  Kao da sanjam kada vidim ocjene koje su podjeljenje..samo acestroke kuzi da je ovo smeće nad smećem...zalosno

  07.04.2015
  02:32:00 sati
  ede
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  31.05.2015
  21:45:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 6, 8, 7

  16.12.2015
  00:46:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  07.05.2016
  12:15:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 83%

  10, 7, 8, 8

  Ima nešto posebno u ovoj priči, početak je tako siv i ukazuje da će se desiti nešto loše, Capone je na neki način uspio postići zlokobnost kroz sami uvod. Imamo Dijablara, jednog od najupečatljivijh neprijatelja, koji je nažalost od potencijalno višedimenzionalnog ludog proroka s početka prebačen u klasičnog luđaka koji ima moć i želi zavladati Darkwoodom. Priča sa velikim potencijalom i nekoliko super likova, priča koja se uklapa u tu modernu mističnost Zagora i vezu sa drevnim civilizacijama, priča koja je puna tragedije i tuge i poprilično je netipična za Zagora iako je višežanrovski strip. Volim ovu priču, jeziva je, napeta, pojavljuje se Zagorov znak u zraku -precool, međutim jako mi je žao što nije napisana još bolje i što je Dijablar ispao klasični jednodimenzionalan neprijatelj koji je na prebanalan način došao do moći. Crtež je odličan, volio bih da je sve oidradio Toričeli, ali i ovako je dobro. Naslovnice su dobre. Prvi put sam nabavio ovu priču sa nekih 9-10 godina i imala je značajan uticaj na mene :)

  28.01.2018
  20:20:00 sati
  jasa
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 62%

  6, 7, 5, 8

  26.06.2018
  14:22:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.07.2018
  14:43:00 sati
  Panonian
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 6, 10

  Slabo... Nabacano... Neuverljivo... Lose nacrtano... Mnogo dobra ideja, mnogo lose izvedena.

   

  Naslovnice vrh vrhova. Antologijske.

  27.11.2018
  21:38:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Neočekivano dobro! Na trenutke vrhunski!

  17.06.2019
  20:40:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Son of Superman
  Kod: SU TPB 4
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 290
 • Bliski susreti
  Kod: DD SD 34
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
  Autor: Jocko
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 423
 • When In Rome
  Kod: CTW DC 1
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 506
 • Farma Jane Russell
  Kod: KT VG 2/3
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 589
 • Mortimer: Zadnji čin
  Kod: ZG LU 271/274
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1187

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Newfoundland!
  Kod: ZG VEC 151/153
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1877
 • Zeleni labirint
  Kod: ZG VEC 97/99
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1742
 • Ratnice
  Kod: ZG VEC 99/102
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1493
 • Početak raspleta
  Kod: AF SS 412
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1307
 • Stroj za snove
  Kod: AA LIB 18c
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum