Sindrom Belzebul

Zagor

ZG ZS 1071/1073 | 200 str.

U brdima Blacksteep vojska vrši tajne eksperimente na vojnicima da bi napravili od njih superiorne i nepobjedive ljude. Eksperiment izmiče kontroli i vojnici mutiraju u agresivna čudovišta slična vukodlacima…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Smrtonosna opasnost
    ZG VEOP 37
  • Čiko zavodnik
    ZG ZS 1071
  • Sindrom Belzebul
    ZG ZS 1072
  • Protivotrov
    ZG ZS 1073

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I malefici di Diablar
    ZG SR 310
  • Pericolo mortale
    ZG SR 311
  • L'orribile mutazione
    ZG SR 312

ZANIMLJIVOSTI

  • Pojavljuje se stari poznanik, traper Jeremy Milius.
  • Prva Burattinijeva epizoda u redovnoj Zagorovoj seriji.
  • Prvu naslovnicu radio je Mikica.

Burattini već u svojoj prvoj epizodi pravi zajedno sa majstorom Ferrijem jednu od njegovih najboljih priča, kao i posljednju vrhunsku epizodu Zagora u Zlatnoj Seriji.

Epizoda počinje sa uobičajenim Chicovim problemima. Ovoga puta upada u nezgodu sa jednom udatom ženom i kako će drugačije da bude, završava negativno po njega. Već ova simpatična nezgodica na nekoliko stranica ima više humora nego većina kasnijih stripova sa Chicom koje je odradio Gamba.

Što biva kad muž uhvati latinskog ljubavnika na djelu…

Zagor sa prijateljima traperima odlučuje da pređe dio puta, međutim atakiraju ih razbojnici sa fatalnim posljedicama, jedan mladi traper je ubijen. Ono što ovdje miriše na standardnu priču, uzima na sreću preokret i ne nastavlja se sa centrom radnje traženjem i kažnjavanjem razbojnika. To smo dosta puta vidjeli ne samo u Zagoru već i u drugim western stripovima poput Texa i Kena. Sljedeći razbojnike dolaze do tajne tvrđave takozvanih „Green Jackets“, međutim već pri samom dolasku napadaju ih mutirana čudovišta propalog vojnog eksperimenta. Zbog neočekivane nove zajedničke opasnosti, Zagor i razbojnici se udružuju u borbi protiv novog i opasnog neprijatelja. Ovaj dio priče je na sličan način prikazan i u mnogobrojnim filmovima kao npr. Independence Day, kada se cijeli narod, zaraćene države udružuju u borbi protiv aliensa. Prije nego što Zagor otkriva cijelu istinu, nailazi u borbi na jednog mutiranog vojnika kojeg prepoznaje, kapetana Hunta. Taj užas koji ga toliko zbunjuje da ostaje na momenat kao paralizovan, koštao ga je skoro života. To novo otkriće da su ta čudovišta nekad bili ljudi, primjećuju i nešto kasnije kada jedan od razbojnika mutira tako reći pred njihovim očima i napada ih besumice, ne razlikujući prijatelje od neprijatelja. Sama ideja da ljudi mutiraju udišući gas je stara koliko i sami zombi filmovi, tako da se više puta upotrebljavala ova verzija u nedostatku objašnjenja.

Likovi koji se pojavljuju u ovoj priči imaju svi sporednu ulogu, jer su u prvom planu čudovišta. No, to nije toliko važno, jer bi u suprotnom imali jednu od standardnih priča. Glavne uloge kod bandita imaju Kolbern i Kehoe, dva negativca kao iz kataloga.

Kolbern je vođa bande, obučen kao pravi revolveraš, sa povojem oko jednog oka, fizički na izgled slab, inteligentan i okrutan. Kehoe dijeli samo karakter svoga vođe, inače je u svim drugim stvarima totalna suprotnost. Ironijom sudbine upravo Kehoe ubija svog šefa pri kraju epizode.

Gallieno Ferri još jednom fenomenalno stavlja u scenu cijelu priču i pravi atmosferu po kojoj je poznat, tako da čitalac čita cijelu priču u jednom dahu. Odlično je dočarao strah koji imaju likovi u priči, pogotovo kod scena kada Zagor i ekipa pokušavaju da pobjegnu u tvrđavu, te kad se Zagor baca u jamu sa čudovištima da bi pustio protivotrov. Iskreno, u ovoj sceni se pojavljuje mali sindrom Velikog Bleka, s obzirom na koji superiorni način on to radi. Na sreću takvih scena u cijeloj priči je bilo malo, jer najveća draž i jeste kad junak nije nepobjediv. Ovdje je Zagor i prikazan kao čovjek koji je u nekoliko situacija mogao i da izgubi glavu da mu njegovi pratioci nisu priskočili u pomoć. Ni u jednom momentu se ne može stići dojam da je priča rastegnuta ili zbrzana, što se vidi da je Burattini perfektno isplanirao epizodu od početka do kraja.

Kakva je ovo noćna mora…

Sama priča jasno govori da je Burattini bio inspirisan raznim zombi filmovima, pa njegova mutirana čudovišta liče na ukrštanje zombija i vukodlaka. Dosta je puta „Bure“ bio kritikovan, pogotovo u njegovim kasnijim pričama, međutim tu na početku svog rada na Zagoru sjajno je odradio posao. Kod njega se mora i dodati da je puno radio i sa drugim crtačima pored Ferrija, tako i u ovom slučaju ko zna kako bi priča bila odrađena da je radio neki drugi crtač, poput Chiarolle ili Sediolija.

Ako se za išta može reći da je slaba tačka, onda je to naslovnica epizode „Sindrom Belzebul“, koja je iskreno rečeno mogla i bolje da ispadne. Zagor stoji na ulaznim vratima jedne kolibe i gleda prema mrtvačkoj glavi koja je servirana na stolu kao ručak, nedostaje još samo tanjir. Katastrofalno je odradio sjenku preko Zagorovog tijela, tako da bih na prvi pogled rekao da se Zagi valjao negdje po blatu. Naslovnica „Protivotrov“ je fenomenalno urađena i u ono vrijeme me je privukla da kupim ovaj strip, a odmah potom nabavim i ostatak priče. Dnevnik je za prvu epizodu „Čiko zavodnik“, našao još jednom loše rješenje, stavili su jednu naslovnicu od Mikice. U stvari ovaj prvi dio počinje u originalnom izdanju jedne druge priče koja je u Zlatnoj Seriji objavljena kao epizoda „Dijablarova sudbina“, a kako znamo u ZS su nadovezivanje priča u originalu naši popunjavali drugorazrednim stripovima.

Od svih epizoda koje je izdala ZS, ova je posljednja koja je vrijedna da se spomene. Početak Burattinijeve ere i nagovještaj za kraj jednog drugog perioda, onog s kojim smo odrasli.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva priča Morena Buratinija.
  • U prvom kadru na 44. Strani „Sindroma Belzebul“ Feri je imao malu ispomoć, verovatno u liku i delu Pepea.

Zagor, koji se na prvoj tabli ove priče u dva kadra ukazuje iza brda, jeste proizvod inspiracije koju je Buratini dugo nosio u sebi. To je slika kojom se Bure otisnuo u svet Zagorovih avantura. To je samo njegov Zagor, onaj koji se nasmejan, neopterećen istorijom koju nosi sa sobom ime Duha Sa Sekirom, već samo njenom snagom, pojavljuje ispred čitaoca kao da izranja iz sopstvene legende.

Samo je veliki fan, poštovalac radova majstora Nolite i Ferija, neko ko je odrastao gajeći u sebi duh epskih avantura, mogao da oseti potrebu da svoj scenaristički debi otpočne upravo ovim kadrovima. Nije otvorio priču prologom (kojem jeste sklon), niti kadrovima močvare i slamnate kolibe uzdignute na ničijoj zemlji, onoj koja ne pripada ni Indijancima, ni belcima, već samo Darkvudu. Učinio je to na svoj način, odlučan da njegova pripovest bude jedna zaokružena celina, da Kingston, mali grad na Zapadu, zajedno sa planinama Blekstip, bude novi detalj na mapi Darkvuda, onaj koji će kreirati upravo on.

I sve ovo valja pomenuti ne samo zbog činjenice da je „Sindrom Belzebul“ Buretovo „vatreno krštenje“. Ovo je bitan fakat i zbog činjenice da je Bure bio rešen da zaigra na najplodnijem tlu močvare- tlu fantastike. A tu valja i dobro zasejati, i dobro požnjeti. Već jednom oživljenu ideju o vojnicima- žrtvama eksperimenta u serijalu „Ljudi žabe“ trebalo je zaobići u širokom luku, što opet ide u prilog tezi da je Bure bio siguran, ako ne u osnovnu premisu svoje priče, a ono u snagu svih niti koje će isplesti oko nje.

Ovo jeste priča o veselim traperima neobičnih imena kakve smo i do tada sretali, ovo jeste priča o lošoj strani napretka koju smo već upoznali, priča o banditima bez skrupula i vojnicima sa naredjenjima. Ova priča jeste sve to. I mnogo više od toga.

Buratinijevom scenariju se, svakako, ne može pripisati atribut kompleksnog, kako u premisi, tako i u izvođenju. Opet, ono što mu je pošlo za rukom je da igrajući se klišeima, izbegne zamke istih. Mnogo godina kasnije, gradeći kompleksnije priče, Buratini će, zajedno sa Boselijem, potvrditi sebe kao scenaristu plaćajući prečesto za to vrednost koju priče poput „Sindroma“ imaju u sebi - jednostavnost i iskrenost.

Ovim Zagorovim rečima pozornica dešavanja je pripremljena. Svim čitaocima tako poznati Darkvud postao je za nijansu drugačiji, misteriozniji. Ne toliko da po automatizmu očekujemo pojavu Akronijana ili vampira, ali dovoljno da se uobičajeno neuobičaji.

Poslednjih nekoliko godina? Šta su uopšte godine u svetu Duha Sa sekirom? Kod Buratinija svakako način da još jednom potvrdi da su njegove ambicije promišljene, i da će u kreiranju Zagorovog sveta vremenske odrednice biti ispoštovane u onoj meri u kojoj, ali nešto kasnije, i prostorne. Pritom će i prve i druge u „Sindromu“ biti iskorišćene za izmeštanje priče u neodređenu budućnost, sklonu nečem novom, a pritom izgrađenu po svim, već utvrđenim, pretpostavkama.

Nećemo „progutati“ mnogo stranica, a ovaj scenaristički potez dobiće svoju konkretizaciju. Česte promene eksterijera i enterijera pretvoriće poprište priče u univerzum za sebe, hermetičan prostor ispunjen istom mističnom tvari kojom i čitav Darkvud.

Kao nekada Novi Salem, ostatak prošlosti, čije su se granice, ispisane na maloj kamenoj ploči, skrivale u olujnim oblacima i noći, sada se Kingston, simbol napretka, našao omeđen planinama čije je ime pripovedač za sebe. U istoj meri u kojoj je to i crtež velikog majstora, u ovoj priči posebno raspoloženog.

Susret sa traperima trajaće dovoljno dugo da se kod čitaoca formiraju obrisi veselih karaktera ljudi sa granice koji su, čini se, pronašli svoju sreću. Dovoljno dugo da se, nakon što budu ubijeni, kod čitaoca formira osećaj empatije sa preživelima.

Susret sa vojnicima trajaće dovoljno dugo da se uključe u priču, priči doda malo začina, nedovoljno da se svojom nedefinisanošću nametnu kao važni protagonisti, i priči o ubistvu, osveti i pravdi, oduzmu balans i jasnoću koje će se Buratini držati do samog kraja.

Priča o poruci ispisanoj krvlju raščerečenog jadnika čije je telo u grad dospelo zahvaljujući pomahnitalom konju koji je nastavio put svog gospodara i nakon njegove pogibije. Jednostavno. Parafrazirano. Uobičajeno. Genijalno! Iz jednog razloga. Misteriozna smrt u svetu Zagora- Te- Neja nema takmaca kada je o scenarističkim rešenjima reč. Naročito ne onda kada se nađe u samoj potki scenarija. Ovde to nije slučaj. Njenu „slavu“ ukrašće jedini za to sposoban događaj- smrt onih čije reči još uvek odjekuju stranicama stripa i mnogo su glasnije od krikova unakaženog, nepoznatog nesrećnika.

Ekspedicija vojnika u neobičnim uniformama koji sebe nazivaju Green Jackets kreće put ka masivu Blacksteep, mestu sada već obeleženom krvavom porukom. Odred vojnika poneće u bisagama teret misterije, veseli traperi teret tragedije, i učiniće to odvojenim putevima, ne dopuštajući čitaocu da uživa u „luksuzu“ pretpostavke.

Kome se obraća Duh sa sekirom? Svojim saputnicima? Da. Čitaocima, takodje.

Grad je onaj isti, ali, ipak, nešto drugačiji; planine iste kao tolike druge, ali sa svojom, strašnom tajnom; jedino je pejzaž veličanstven kao i toliko puta pre, toliko da privlači čak i Zagorovu pažnju. Celina uobičajenog koje više to nije, sada je potpuna. Sve one niti priče, u koje se Buratini toliko uzdao, već su isplele mrežu dovoljno jaku da podnese teret klišea. Crtež se za to vreme ne odriče mračne atmosfere, koja panoramu predela čak i pod suncem ne oslobađa senke nadolazeće oluje. Oblaci koji će Zagora i prijatelje pratiti sve vreme potere, natkriliće brda već pokrivena crnom, četinarskom šumom i opravdati njihovo ime.

Arhitektura prirode maestra Ferija godinama unazad tretirana kao deo sveopšte slike, na stranicama ove avanture podiže glas, i snagom zvuka groma što se prolama uzdignutim, kamenitim vrhovima Blekstipa, obznjanjuje sebe kao učesnika priče, baš kao nekada u avanturama sa baronom Rakonom i čudovištem sa Svetog Brega.

Neće biti uzgrednih događaja, niti će se priča dalje granati - poručuje Buratini kroz dva jednostavna pripovedačka poteza. Prvi od njih, oslikan u liku Indijanca koji, šćućuren pored tela svoje žene, čeka da „zli duhovi“ dođu i po njega, ide ruku pod ruku sa stravičnom slikom koju Zagorova družina zatiče u kolibi duboko u planinama Blacksteep- traperi, ubijeni na isti, svirepi način kao i nesrećnik koji je živeo dovoljno dugo da krvlju opiše svoje ubice. Ova dva detalja na mračnoj slici nedvosmisleno poručuju- ubistva nisu promišljena, a opasnost nije sporadična, već sveopšta.

Karte su na stolu, dakle, ali još uvek nepromešane. A nalazimo se na polovini storije. Motiv osvete i tajanstvenih ubistava vešto odvlači čitaoce u pravcu u kojem se lako zaboravlja ono očigledno.

Trenutak u kojem će se gonioci i progonjeni suočiti pogledima, biće trenutak dvostrukog krešenda, a meci će poleteti u neočekivanom smeru. Duh sa sekirom će se još jednom ukazati iza brda kao na samom početku priče, ali će rezultat čovekovog napretka, ovaploćen u formi čudovišnih žitelja utvrđenja, sada imati sasvim drugačiji izgled.

Vitalnost Ferijevog crteža ne posustaje. Čini se, u stvari, da se veteran tek zagrevao, a u prilog tome slede table u kojem će detaljisanje i dinamika zaplesati u razbijenom ritmu vinčesterki, i kadrovi, i to kakvi, u kojima će Zagor, u licu jednog od brojnih čudovišta, prepoznati lice nikog drugog do kapetana Hanta, vodje odreda Green Jackets. Strašna tajna je nagoveštavana, sada i obznanjena, a čak i najmaštovitiji i najpronicljiviji čitaoci ne ostaju uskraćeni za injekciju adrenalina. Brza promena kadrova pandan je brzini kojom je jedna stravična novost bačena u lice junacima.

Kada je novi odnos snaga uspostavljen, sada između čudovišta sa jedne, i Zagorove ekipe i preostala dva pljačkaša, sa druge strane, na red dolazi rekapitulacija gradiva koje naglo biva prekinuto svetlosnim signalima preživelih iz tvrdjave, skrivenih u pećini nedaleko od novopridošlih. Poznatiji od njih, poručnik Rajan, pojasniće već sasvim jasnu situaciju, a jedino rešenje će se naći u ulasku u tvrdjavu i jakom sedativu, kojem će metamorfozirani vojnici, navučeni u klopku, biti izloženi.

Na samom kraju, omaž Tonineliju i priči „Ljudi žabe“.

Nije neophodno u svakom Buratinijevom postupku tražiti jasno definisanu poruku ili nameru, on sam nije se upustio u kreiranje priče čije će se pretenzije konstantno doticati idejnog. Niti su njegovi krediti kod Bonelija u tom trenutku bili takvi da on oseti svu slobodu stvaralaštva. Ali bilo bi nezahvalno reći da, u vreme pisanja ove priče, 28- godišnji Bure nije bio dovoljno iskusan da razložno upotrebi scenarističke argumente. Ponajviše zbog toga što se radilo o njegovom prvom scenariju Zagora.

Daleko je od slučajnosti što mu se ostvario još jedan san- da svoj prvi scenario uradi udružen sa legendom.

I zaista, ovo jeste priča o opasnostima koje tehnologija nosi sa sobom, kao i tolike koje smo do tada pročitali. Ovo jeste priča o životu na granici, o traperima, ubicama kakve smo već poznavali. Ova priča jeste sve to. I mnogo više od toga.

Naprijed

ZG ZS 1065/1067 Poplava u Darkwoodu

ZG ZS 1085/1087 Prijetnja nad Black Riverom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • crta

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vrh!!!meni nezaboravna epizoda zagora na koju se uvijek tako rado vraćam! 
    25.06.2009
    14:00:00 sati
    crta
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    "Od svih epizoda koje je izdala ZS, ova je posljednja koja je vrijedna da se spomene." Amin.
    25.06.2009
    14:41:00 sati
    okudzava
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Vrlo dobra priča, podsjeća me malo na onu epizodu sa Mister Noom, kada naci znanstvenik radi ljude-krokodile. Inače, neobično da se ne pojavljuje Veribad, ovo bi moglo biti njegovo maslo. Zanimljivo je da Burattini vrlo često surađuje sa Ferrijem, čak i kod trećerazrednih priča. S druge strane, Boselli je češće u kompi sa novim crtačima, a vrlo rijetko sa Ferrijem. 
    25.06.2009
    15:05:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ...odlična epizoda, nepredvidiva, zanimljiva, tajanstvena.. ferri je učinio da priča bude na najvišem nivou.. 
    25.06.2009
    17:42:00 sati
    tomassi
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    odlična priča, jedna od najboljih koje je bure ikad napisao uz fantatičan ferrijev crtež. šteta samo što je ovo bila i posljednja zagorova priča iz ZS koja je izašla u sarajevu. nedugo nakon "sindroma belzebul", onaj pravi sindrom, sindrom ratnog ludila je zahvatio moj grad...
    25.06.2009
    19:14:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.06.2009
    20:39:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    Ova priča je u HR izašla u novinama "Slobodna Dalmacija", tako da je nemam u ZS izdanju, već sam je izrezivao iz novina i lijepio. Dobra epizoda, ali ipak ne toliko dobra kako bi se dalo zaključiti iz prethodnih komentara. Priču diže maestralni Ferri s mračnim i misterioznim crtežom tako pogođenim za ovakvu epizodu. Ponajviše zahvaljujući crtežu zaplet je fenomenalan, a Bura gubi nit kod obračuna s zaraženim vojnicima koji je dosta naivan i neuvjerljiv.
    26.06.2009
    14:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 71%

    6, 8, 9, 2

    Verovatno zagorova avantura koju sam najviše puta pročitao. To su mislim poslednji ZS zagori koji su stigli u sarajevo. Moj prvi sklopljen mini serijal, sećam se da sam godinama imao sva tri nastavka i čitao ih bezbroj puta. Tada su mi bili fenomenalni, a ja sam imao 8, 9 godina. Sad već...Mada, i sad mislim da je ovo jedan od najboljih ferijevih uradaka, baš je potrefio atmosveru. I evo, tek iz ove recenzije sam saznao da je ovo prvi bureov scenario. Dobar start, samo previše je odušio one čikove gluparije, radnja počinje skoro na samom kraju prve epizode. Da nije toga, priči bi dao čvrstu sedmicu.
    28.06.2009
    06:44:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    odlicna epizoda,crtez,sve je super
    28.06.2009
    10:37:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    29.06.2009
    12:55:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Odlična priča i recenzija.
    29.06.2009
    15:50:00 sati
    goksi
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Usudiću se da se ne složim sa ostalima. Priča mi je dosadna, neinovativna, nego naprotiv, reciklirana više puta kod Zagora, a i kod drugih Bonelli junaka. Ako se ne varam, ovo mi je poslednji Zagor "koji sam morao da imam i pročitam", iz raznoraznih razloga sam sledeću Zagorovu epizodu pročitao par godina kasnije.
    29.06.2009
    22:57:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Priču sam čitao još pre nekoliko godina, ali mi je i te kako dobro ostala u sećanju! Burattiniev prvenac i novi početak Zagora! Ferri standardan! Odlična recenzija i fantastična kontrarecenzija
    30.06.2009
    00:17:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 8, 6

    Obecavajuca tema u rukama nenadarena scenarista dovodi do epizode koja moze biti dobra samo s usporedbi s novim, umobolno losim Zagorima...Ipak, sama Rickova recenzija izvrsna i superiorna.10, 10, 10, 10 Manhunteru za glas razuma
    30.06.2009
    00:33:00 sati
    Curunir
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    nije loše za burattinijev prvijenac, ali što ste se raspisali, pa svaka vam dala, ima tu poslainače, tek negdje prije par godina sam pročitao ovu priču, nije me oduševila, ali uspio sam je dovršit bez da me udavila, a to je veliki plus, kao i dobar, mračan ferrijev crtež
    01.07.2009
    00:34:00 sati
    ken2
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Uvijek je Moreno isti bija, dobro bi krenija, ali dalje, samo dolje, samo dolje...
    01.07.2009
    18:02:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ako nista drugo ovo mi je najdraza Zagorova epizoda!!!Bog zna koliko sam je puta procitao i iznova se radovao sto je citam!!!Htjeli mi priznati ili ne Burattini je ovdje odradio odlican posao!!!Imamo opusten uvod sa Cikom a zatim se prica odvija bas kako treba,laganim ubacivanjem likova i nastavlja se u tom ritmu,prosto klizi i citaocu ne dozvoljava ni trenutak predaha!!!Ipak ma koliko god ja volio ovu pricu cini mi se da joj fali ono nesto da bi bila savrsena(to je samo moje misljenje)!!!Crtez kao i uvjek od ,,tate,, Ferrija SAVRSEN,jednostavno odise mistikom i sjajno se uklapa sa pricom i dobijamo potunu sliku jednog odlicnog horora!!!Naslovnice su mi isto odlicne,nemam nekih primjedbi!!!Na kraju ostaje zal sto nema vise Zagorovih prica sa ovakvom tematikom,necega mracnog i misticnog!!!
    02.07.2009
    23:53:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    Za nečiji debitantski scenaristički rad, ova priča je stvarno dobra, ali ne ostavlja neki utisak nakon čitanja, pomalo zaboravljivo. Jedino se sjećam kako su neki dijelovi bili iznenađujuće nasilni za Zagorove standarde. Talijanski naslov Pericolo mortale je stvarno glup, ne samo da je opasnost, nego je još i smrtna / smrtonosna. Klišej za klišejem ;))
    Ferri se nije baš iskazao na crtežu, ali su naslovnice bolje, pogotovo atmosferična prva, dok je druga stravično obojana. Ova Mikičina je smijurija.
    06.07.2009
    23:50:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    6, 7, 10, 9

    Priča koje je više puta prožvakana, zato takve ocjene za priču i scenarij. Zato je crtež izvrstan (majstor Ferri). Morao sam kopati po arhivi i ponovo pročitati jer sam potpuno zaboravio o čemu se tu radi (što dovoljno govori).
    07.07.2009
    15:26:00 sati
    mars1
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Smatram ovo jednim od najboljih Buratinni brojeva! Uvod kao Nollitini duži i lijepo te uvlači u priču, crtež majstorski. Prava horror priča sa dijelovima komedije, ukratko vrhunski Zagor!
    14.07.2009
    17:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Bas kao sto kazu manhunter, Cure, propovednik i drugi, prica je stvarno imala potencijala da bude odlicna u rangu Hagotove Moci i Hiljadu Lica Straha i bas kao i one ima tu jezivu atmosferu odlicno docaranu Ferrijevim crtezom, ali sto je dalje isla to je postala slabija. Ipak kao i sve epizode u kojima Zagor ima onaj cudni osjecaj da ce se nesto lose dogoditi i ova se vrijedi procitati :)))
    14.07.2009
    23:54:00 sati
    D.J.
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vi koji vam se ne sviđa ovo stvarno imate problema. toliko.
    17.07.2009
    16:51:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    05.10.2009
    00:02:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • Bruce Wayne

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Ovo je jedna od epizoda koja mi je obelezila detinjstvo....uz Helingena,Sveti Breg i jos mnoge oba je stvarno bila u vrhu....verovatno prvi i poslednji zagor gde sam bas osetio horor atmosferu.....

    I dan danas mi je ime onih brda "Blekstip" pojam za nesto crno,ogromno i zastrasujuce....

    Da ne duzim..ovo je vrhunska epizoda!!

    03.01.2010
    23:57:00 sati
    Bruce Wayne
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Epizoda je sasvim solidna ali opet nije toliko dobra da svršavam kao neki...

    26.04.2010
    18:14:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Prvi dio odličan, dobar tempo i zanimljiv. Drugi dio malo naivan ali sve u svemu solidna Zagorova avantura. 

    09.02.2011
    09:43:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Jedna od najdražih.

    03.08.2011
    13:11:00 sati
    Nedo
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Vrlo dobra i atmosfericna prica od Ferrija, ala "Smrtonosna Potraga/Hagotova Moc" i "Povratak Vampira".  Prica je dosta strasljiva, i oni monstrumi/cudovista su dobra fora od Burattinijeve strane.  Neke stvari smo ovdje vec vidjeli, ali slazem se s nekim izjavama da je ovo sigurno najbolja Zagorova prica od poslednjih 15 ili 20 iz Zlatne Serije.  Originalne naslovnice su super, pogotovo ona "Sindrom Belzebul/Pericolo Mortale" (ovdje, naravno, ne brojim onu Mikicinu).  Pocetak price sa onim Chicovim forama me vraca u proslost Nolitinih zlatnih godina, kad je skoro svaka nova Zagorova avantura pocela sa Chicovim vratolomijama i pokusajima da nesto pojede bez ijednog centa u djepu.  Prica koju necu brzo zaboravit, pogotovo atmosferu koja je u najmanju ruku klasicno 'Ferijevska'.

    27.11.2011
    15:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    6, 9, 9, 8

    Piše Čiko zavodnik na naslovnici i vidiš životinju kako guzi Čika. Zagor se mnogo naljutio zbog toga, koliko vidim.

    29.02.2012
    22:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni ova epizoda označava kraj one Zlatne ere Zagora. Irnoično meni je ovo Buratinijevi najbolji uradak do sada. a prva priča. Godinu kasnije dolazi nex t gen i čitava plaeta novi crtača i scenarista....

     

    Atmosfera jeziva i mračna, baš ono što voilim.

    14.04.2012
    17:09:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična epizoda !!! 
    Samo mi je smetalo kada su čudovišta napali bandite kada su bježali iz utvrde i zagor ih vidi i kaže "za nekoliko će minuta biti kod nas ... " a udaljeni su od čudovišta samo nekoliko desetaka metara

    22.08.2012
    09:42:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    07.09.2012
    10:40:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Mala kritika na kontrarecenziju, nije ovo prva Morenova prica, ovo je njegova prva prica u redovnoj Zagorovoj seriji, pre toga uradio je jedan Ciko specijal, a pre toga radio je humoristicki strip Cattvik. 
    :) 

    24.03.2013
    11:32:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Sasvim zadovoljavajuče! Sjetih se starih vremena kad se s užitkom čitao ZS. Malo jesam više očekivao, ali sve ok. Pravi pustolovni horror.

    16.05.2013
    09:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Mora se odati počast Burattiniju da mu prva epizoda bude jedna od najboljih koje je ikad napisao.

    23.09.2014
    11:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    27.12.2015
    23:03:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    21.03.2016
    18:39:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    08.05.2016
    10:58:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.05.2017
    18:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Rasplet pomalo razočaravajući, a sve ostalo podosta uzbudljivo i atmosferično; sviđa mi se i da ljudi ovdje pogibaju umjesto da se izvlače s ozljedama, kako to inače i biva kod Zagora i Texa nerijetko. Dobar je i uvod sa Chicom.

    Ferri cijelu priču podiže za jednu razinu, jedan od njegovih ponajboljih uradaka, osobito pri prikazu žrtava, horror samo takav.

    Sve skupa poprilično dobra priča, ali po komentarima i recki mnogima je ovdje, izgleda, nostalgija dala maha ;)

     

    02.06.2017
    23:32:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Don Chico Felipe Cayetano

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Doista nije losa prica za Burattinija,kada se uporedi sa novima.Preporucujem.

    15.07.2017
    17:56:00 sati
    Don Chico Felipe Cayetano
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Burattini u ovoj epizodi predstavlja i predskazuje sebe kao autora na serijalu na najbolji moguci nacin prikazujuci nam istovremeno svoje najvece i vrline i mane. 

    Vrline su od samog pocetka ocigledne. U prva dva kadra, kao sto je lepo primetio u kontrarecenziji kolega Rick, vidimo svu Zagorovu velicinu i psihicku i fizicku i svo postovanje koje Burattini gaji prema Zagoru kao liku i kao umotvorini Nolitte i Ferrija. Nastavlja se dostojan prikaz serijala: Zagorov i Cikov ulazak u grad, Zagor kao i mnogo puta do sada nesebicno odlazi da pomogne vojnicima oko rute putovanja, dok Ciko ostaje u gradu i dozivljava svoje ubociajene smesne nezgode. Tu nam Burattini pokazuje svoje razumevanje serijala time sto odaje vrlo lepu posvetu standardnoj formuli prica.

    Ali tu lezi i najveca Burattinijeva mana koja nam je danas mnogo ociglednija nego sto je to bila citaocima sa kraja ere Zlatne serije i zajednicke nam drzave. A to je Burattinijeva zelja da bude Nolitta posle Nolitte i odsustvo ili zanemarivanje sopstvene originalnosti zarad tog cilja. Pokazao nam je kasnije Burattini da moze da bude itekako originalan i kreativan kako u okviru tradicionalne konstrukcije price, tako i u manje konvencionalnim (s jedne strane price kao sto su Covek s puskom, Tajanstveni samostan, Mocvara robijasa, Smrtonosna utrka, Gigant 2 i s druge strane Darkvud godine nulte, Kameni div, Amazonke, Ponekad se vracaju itd). U svetlu najnovijih najava iz Italije i neprekidnog lanca besomucnih povrataka arhaicnih neprijatelja i likova iz epizode u epizodu cini se da preovladava gorespomenuto (ne)namerno odsustvo originalnosti. 

    Vratimo se Smrtonosnoj opasnosti. U nastavku price Burattini vrlo dobro gradi atmosferu mracnih predskazanja, uspesno ali ipak ne u potpunosti ozivljavajuci strah i atmosferu iz legendarnih Kaponeovih prica Hagotova moc i Sveti breg ili pojavljivanja barona Rakosija. Mada se moze diskutovati kako je za to vise zasluzan tmurni i kisoviti Ferri nego Burattini. 

    Ali posle susreta sa mutiranim vojnicima Burattini je sklisnuo u banalnost. Zagorovi visestruki samoubilacki obracuni jedan na prema tuceta deformisanih vojnika, glupost oko oblacenja zelenih jakni i neprepoznavanja Zagora i ekipe kao protivnika zbog toga, stvaranje protivotrova i namamljivanje protivnika u klopku je izvedeno osnovnoskolski jednostavno a usput i dosadno tako  da, uz neizbezni hepiend i izlecenje preostalih vojnika, kvari sve ono kvalitetno, mracno i dobro sto je do tad Burattini pokazao. 

    Da je ovu epizodu crtao neko drugi umesto maestra Ferrija - koji je odlican iako ne onoliko maestralan i inspirativan (nedostatak vecih kadrova i razbijanja uobicajne Bonelli table) kao u zlatnom periodu crteza od 80. do 300. broja - i da nema nostalgije oko poslednjih brojeva Zlatne serije i kraja jednog kolektivnog detinsjtva starije garde Zagorovaca, verujem da Sindrom Belzebul ne bi imao ovako visoke ocene. 

    02.06.2018
    17:09:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    09.07.2018
    14:53:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    09.08.2018
    12:24:00 sati
    Gris
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Prvo bih trebao počet da sam pročitao ovu epizodu tek kao već ostarijeli (!) polu-čangrizavac. Dakle u mom komentaru nema nikakvog sentimenta, kao kad je nešto što je čitano dok sam bio blesavi dječaćić. Ovdje se Burattini pokušava napraviti veći Nollita od Nolitte. Struktura scenarija je već viđena ali problem su rupe, jednostavno se neke stvari nisu mogle dobro rješit. Tako se recimo, šerif i pomoćnik mu, nađu u pravom mjestu u pravo vrijeme u području koje je navodno pusto, Kehoe se čudesno probija kroz 100 čudovišta uz malo zagorove pomoći, kako je iskopana rupa veličine kuće u tvrđavi (podrum je ispod kuće?) nije uopće objašnjeno itd. Ferri je crtež odradio kako bi poželio da svaki Zagor izgleda ali to nije dovoljno da bi nešto bilo dobro, kamoli spektakl kako sugeriraju ocjene kolega. Burattini je zagrizao puno više nego što može progutati.

    12.11.2018
    21:49:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Da je izasla ranije, ne bi bilo osecaja "deja vu" tokom citanja vec bi se po ovoj epizodi merile ostale. Ipak, osnov zapleta previse podseca na Skylab i Helingena pomesane sa Verybadovim eksperimentima na Moskito ajlendu.

     

    Gledana izolovano, veoma dobra avantura sa prvom lepom i drugom losom naslovnicom.

    03.12.2018
    20:48:00 sati
    Batacele
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    27.01.2019
    10:04:00 sati
    jova
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    05.02.2019
    10:36:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Priča kao stvorena za više čitanja. Odlično!

    17.06.2019
    20:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.11.2019
    01:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Drogiranje vojnika s ciljem povećavanja njihovih sposobnosti u to vrijeme djeluje kao prava fantastika. U skladu s tim treba posmatrati i priču. Buratini će se tridesetak godina kasnije vratiti nekim sporednim likovima iz ove epizode i opet se pozabaviti nekom vrstom zaraze, samo drugačije. Prvi put u ovoj priči to je bilo mnogo efektnije.

    12.08.2020
    12:46:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 243
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 235
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum