Prijetnja nad Black Riverom

Zagor

ZG ZS 1085/1087 | 282 str.

Dok Lester sreće Lizu, ljubav svoje mladosti, i prisjeća se događaja iz prošlosti, zbog kojih je napustio zubarski posao i postao traper. Ali događaji u sadašnjosti sugerišu na to da se istorija izgleda ponavlja i da nije jedini koji je nevino optužen zbog ove žene.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 53%

Priča 5

Scenarij 4

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nemani iz Crne rijeke
    ZG LEX 320
  • Bespoštedna bitka
    ZG LEX 321
  • Dva ortaka
    ZG LEX 322
  • Pretnja nad Blek riverom
    ZG ZS 1085
  • Povlačenje
    ZG ZS 1086
  • Fatalna žena
    ZG ZS 1087

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le belve del Black River
    ZG SR 313
  • Lotta senza quartiere
    ZG SR 314
  • I due complici
    ZG SR 315

ZANIMLJIVOSTI

  • Saznajemo detalje iz mladosti Doka Lestera.
  • ZS #1087 je posljednji broj koji je imao malo kvalitetnije korice nego što je to bio papir u ostatku stripa.

Ako je ova epizoda možda bila zamišljena kao neka ljubavna priča iz mladosti Doka Lestera onda je sve to moglo da se odradi mnogo bolje. Sve je i previše predvidljivo, bez one prijeko potrebne tajanstvenosti. Okvirnu priču o ljubavnom trouglu autor je pokušao da uklopi u sliku Divljeg zapada sa neizbježnim obračunom sa indijancima. Ali dobili smo nešto u stilu "run and gun" (NBA rječnikom "trči i pucaj"), gjde je praktično od početka čitaocu jasno šta će se dalje desiti.

Na početku imamo mali prolog kao u nekom filmu, poslije čega se selimo u sadašnje vrijeme gdje se nastavlja ova priča iz Dokove mladosti. Na brodu sreće Lizu, ponovo udatu za bogatog starijeg čovjeka, koji ubrzo biva ubijen, za što je optužen mladi mornar Jan. On se ubrzo našao u sličnoj situaciji kao Dok prije toliko vremena i traper tada počinje da shvata šta se u stvari dešava. Cijelo vrijeme je potiskivao neprijatno sjećanje na taj događaj iz prošlosti ali sada polako počinje da sklapa sve kockice mozaika. U podsvijesti kao da je još vjerovao u Lizinu ljubav ali sada mu je jasno da je ona u stvari prevarant ubica.

Sa scenarističke strane sve je odrađeno na način koji je već nekoliko puta viđen kod Zagora. Priča je u početnoj zamisli imala detektivskog potencijala, koji ipak nije iskorišten. Zagor i družina cijelo vrijeme bježe od pljačkaške grupe indijanaca Šošona na čelu s Crvenom Mrljom (tako se zove jer ima na čelu kao neki lišaj), da bi se sve praktično riješilo kad se Zagor na kraju sa njim obračunao u klasičnom dvoboju, što je već viđeno hiljadu puta (plus što su još malo potprašili indijance nekom vrstom mitraljeza).

I poslije toga tek pred kraj trećeg nastavka praktično dolazimo do suštine ove priče i do konačnog raspleta. Saznajemo detalje iz Dokove prošlosti, dok je radio kao zubar i onda kako je nepravedno optužen za ubistvo, poslije čega je pobjegao i spalio gradske haljine, zauvijek napustivši gradski život. I kraj priče donosi još jednu jurnjavu ali i ujedno i kraj fatalne Lize koja moli Doka da joj oprosti, uz posljednje riječi da je jedino njega stvarno voljela itd. Kažu da ljudi na samrti ne lažu ali teško je u to povjerovati poslije utiska koji čitalac stekne o njoj kroz ovu epizodu. Ni crtež nije baš najbolji, imao je Donatelli i boljih radova u ranijem periodu. Naslovnice su takođe ispod nivoa.

Naprijed

ZG ZS 1071/1073 Sindrom Belzebul

ZG SD 01 Lov na vuka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    odlično zamišljena priča, istina je da je trebalo to malo bolje doraditi, scenarij i ostalo, neiskusni se Toninneli nije snašao u svemu tome, ali sve u svemu OK je
    10.10.2007
    20:14:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Prosječna Zagorova epizoda. Zanimljiv je uvod gdje saznajemo ponešto iz Dokove prošlosti. Zanimljivo je da mi je Dnevnikova naslovnica posljednjeg broja puno ljepše obojana nego orginalna!
    10.10.2007
    22:55:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    solidna zagorova priča, kakvih nedostaje u novo doba.. nedostaje i sjajan donatelli.. istina je da je dosta toga već viđeno ali mi stariji čitatelji osjećamo neku nostalgiju za takvim temama i crtežom.. priča malo iznad zagorovog prosjeka a tome svakako pridonosi dobri stari traper Doc
    11.10.2007
    00:00:00 sati
    tomassi
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    kako je "sindrom belzebub" bio zadnji objavljeni zagor u izdanju dnevnika u sarajevu, zbog početka ratnih strahota, ovu sam priču pročitao tek prije koji mjesec. onako sasvim solidna priča kad imamo u vidu ko je scenarist. konačno da saznamo šta se krilo u životu doka lestera prije nego je postao darkvudski traper. donatellija su ovdje već pritisle godine i njegov crtež nema onaj šarm kao nekad.
    11.10.2007
    00:31:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 6, 5

    Simpatična adrenalinska avantura, ne mogu da kažem da je u pitanju Toninellijev klasik, ali, sve u svemu, korektno. A i recenzent ga malo pretera - "predvidljivo"!? A koja Zagorova epizoda to nije? Možda neka Burattinijeva? Da ne sitničarimo...
    11.10.2007
    00:37:00 sati
    henry
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    lepa pricica,secanja me vezu za ovu epizodu.pocele su sankcije i kupio sam zagora zs 1085,prvi nastavak ove price,bio sam sedmi razred osnovne skokle.za druge nastavke vise nisam imao para.tek mnogo kasnije,nabavio sam nastavke.solidna prica.
    11.10.2007
    11:39:00 sati
    dzoni
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Prica je dobra i zadovoljavajuca. Saznajemo nesto vise o  proslosti trapera Doca. Naslovnice mi se svidjaju. 
    11.10.2007
    20:02:00 sati
    senad7
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    epizoda je vrlo dobra.saznaje se Dokova prošlost.a i komično je Čikovo udvaranje ovoj fufici
    13.10.2007
    17:13:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Meni se bas svidjela,mada kad je zagor u pitanju meni je sve super
    18.04.2008
    05:55:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Vrlo solidna priča. Jedno od boljih Zagorovih koje sam pročitao u zadnje vrijeme (mislim da je to najbolja priča u ZS u brojevima 1000+). Ipak da se na priči i scenariju još malo doradilo bilo bi izvrsno.
    15.07.2008
    07:29:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Jedna baš fina pričica.  Ima kombinaciju nekoliko elemenata koji su meni obično dobri u Zagoru.  Jedan je putovanje i bijeg pred napadačima.  Drugi je tvrđava pod opsadom.  I treći element priča iz ranijeg života jednog od glavnih aktera.  Sve kombinirano na način da je radnja zanimljiva cijelim tijekom.  Donatellija volim, naslovnice su ispod prosjeka rekao bih.
    12.09.2008
    11:12:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Jebote šta te žene rade, stvarno su zlo! To je za one mlade i neiskusne da se nauče nešto na vrijeme čitajući stripove nešto kao lekcija iz životne škole. Zanimljivo je bilo saznati nešto više o životu Doca Lestera jer on je ipak jedan od boljih Zagorovih prijatelja i meni jedan od dragih likova iz tog svijeta. Ipak nije ono nešto što bi se pamtilo i čitalo sa guštom ali je svakako puno bolje od one katastrofe "Urota bogova" koja je dosta slična ovom stripu samo po mom mišljenju puno gora pogotovo vizualno.
    15.01.2009
    18:10:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Epizoda pocinje pomalo neuboicajeno za Toninellija, naime sa flesbekom. Sigurno da je dobro da smo napokon saznali nesto vise o Docu, zaista je pomalo neuobicajeno vidjeti jednog zubara kako prezivljava kao traper. Do sada je uvijek nedostajao pravi motiv za tako nesto, pricice kao "dosta mi je gradskog zivota" vise ne piju vodu. Doc je jedan od najvaznijih licnosti iz Zagorovog stripa i dobro je sto su mu autori posvetili malo vecu paznju.
     
    Za sve su krive zene :D Pa tako nekako ispada, Lisa je poprilicno realistican lik jedne kucke koja iskoristava svoju ljepostu da bi dosla do laganog zivota. Tako je u realnom svijetu bilo prije hiljada godina, tako je i danas. Svako od nas upoznao je barem nekoliko takvih zena, mozda ne bas nuzno ubica, ali onih koji su spremne na mnogo toga da bi obezbjedile sebi finansijsku prednost.
     
    Chico je fenomenalan, njegova razmisljanja tokom zavodjenja su jednostavno genijalna. 
    10.07.2009
    15:42:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Ovo je pravi pravcati ZAgor. KAkav treba da bude.
    31.08.2009
    11:15:00 sati
    writer
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    dobar,sasvim dobar Zagor....nije u top 50, ali blizu.
    31.08.2009
    12:48:00 sati
    teller
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Uvijek mi se sviđa kada dvije priče idu paralelno. Zagorovom opusu je dobro došla jedna klasična sponzoruša koja petlja sa starijim likovima isključivo radi novca.

    27.01.2010
    20:05:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Smor!

    07.02.2010
    16:24:00 sati
    kasper
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Lijepo je što smodoznalinešto više o Docu.

    01.10.2011
    13:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Jakodobra epizoda koja budi nostalgiju za Zagorom iz tog vremena u ZS. Donatelli odličan. Priča u istom tempu od početka do kraja. Naslovnice su mogle i bolje. Jedina greška i zamjerka scenariju i cijeloj priči je onaj ručni top. A Čikovo udvaranje je priča za sebe...

    11.10.2011
    22:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    9, 6, 9, 10

    Nekva klasika, ajmo tako reći. Jedino nisam zadovoljan sa krajem, zbrzano ih Zagor i Dok stignu i sve se riješi u par stranica. Čiko dosadan.

    01.03.2012
    22:47:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    27.12.2012
    19:58:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 19%

    3, 1, 2, 1

    24.03.2013
    11:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 10, 6

    Još jedna u nizu loših epizoda u tom periodu.

    23.09.2014
    11:38:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    13.12.2014
    22:04:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    14.01.2016
    00:49:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Prilicno zabavna epizoda, iz slicno takvog zabavnog doba Toninelija.  Ovo je klasik avantura u smislu Zagorovih najboljih pustolovina: putovanje na rijeci, napad indijanaca, likovi koji kriju nekakve tajne, pojava Dok Lestera, utvrda koja se mora branit od indijanaca, i onda onaj klasicni detektivski elemenat, kad Zagor pokusava da otkrije ko je tajni ubica. Mozda nije bas najoriginalnije, ali mene je ovo bas pravo zadovoljilo, pogotovo jer ne svaki pogled na Donatelija totalno baci unazad jedno 30 godina u moje djetinstvo.  Odlican crtez, a jos bolje naslovnice, kad je Ferri bio na vrhu svog zanata.

    25.01.2016
    16:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Zanimljiva priča i rasplet, jedina mana su naslovnice, poprilicno nezanimljive, a najveca glupost je treca naslovnica koja otkriva cijelu pricu...

    13.05.2016
    10:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    09.07.2018
    14:52:00 sati
    Panonian
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Mislim da je Delboj rekao dosta toga što stoji, priča je mogla puno bolje bit razrađena. Moglo se malo više o Lizi saznat, njen karakter naglasit itd. Sveskupa jedva prosječna Toninelli epizoda. Predvidljivo.

    17.11.2018
    09:02:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Nije lose. Kao stari romani o divljem zapadu, ali sa padom kvaliteta u zadnjim scenama. Lep uvod, zanimljiva razrada, pomalo smusen kraj.

    Crtez? Donateli je meni kralj.

    Naslovnice? Tastina praznine...

    26.11.2018
    20:21:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    07.01.2019
    12:36:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Sasvim pristojna priča.

    17.06.2019
    20:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 49%

    6, 2, 7, 4

    Evo, dolijala je i jedina starija Zagorova epizoda koju do sada nisam čitao, odnosno tek sam ju sada po prvi put pročitao zahvaljujući Ludensovoj extra seriji. Dugo očekivano spajanje sa Slobodnom Dalmacijom se dogodilo, pa nakon ove dolaze tri epizode za koje većinu nas vežu nostalgični osjećaji. 

    Za ovu tako katastrofalno prevedenu epizodu u extra izdanju se može reći da je ponajprije zanimljiva zbog prošlosti Doca Lestera, iako se na nekoliko mjesta naglašava da je prošlo tek 10 godina od tih događaja. Budući se Doc pojavljuje već na samom začetku serijala (SDEX 67b/68a (SR 29/30): Lovci na ljude), to bi trebalo značiti da se svih 180 prethodnih Zagorovih epizoda (bez Chico specijala) naguralo u najviše deset godina. Dakle, nije bilo odmora za naše junake, a Chico je unatoč svemu uspio zadržati liniju bez oscilacija u tih deset godina. 

    Kad sam već spomenuo Chica, ovdje je pravo smiješno njegovo udvaranje fatalnoj Lisi, koju je meni inače odlični Donatelli, dočarao kao prilično nezgrapnu. Po izgledu u stripu fatalna Lisa je daleko od "femme fatale", ali ipak je radnja u divljini - na granici, gdje su žene rijetkost. 

    Ono što ljuti je Toninellijev infantilni scenarij s gomilom gluposti da sam se stvarno pitao, pa što meni ovo treba!? Još i Ludensova prevoditeljica koja prevodi kako je očito da je metak ispalio ljevak!?!?

    Ovo je za ne povjerovati! 

    Ma nož je koristio ljevak!! Kakav crni metak? 

     

    (P. S.: Pogledao sken Dnevnikovog izdanja i tamo je još gore, odnosno Zagor kaže da je utvrdio da je hitac ispaljen ljevicom i to snažno, kako samo ljevak može! ;-)) A čovjek ubijen nožem, koji je zaista nacrtan idealno zaboden za proglasiti krivcem nekoga ljevaka! Pa je li moguće da je Toninelli napisao ovako nešto? Baš me zanima što piše u originalu. Ima li tko sken?) 

     

    Naslove sam već spomenuo, ali moram još jednom jer dragi prevoditelj ne zna da bi konstrukcija "nemani iz" bila ispravna kada bi se odnosila na neke opasne beštije iz rijeke, ne indijansko pleme koje napada brodove, stoga je jedino ispravno "zvijeri sa", ako će se bukvalno prevoditi naslov originala. Naslov trećeg sveska je slična stvar; zašto "dva ortaka", kad može jednostavno "ortaci", iako s obzirom na radnju bi ispravno bilo "urotnici" ili ako se baš hoće u pitanju je dvoje urotnika, ne dva.

    Ludens nam svakim novim brojem dokazuje koliko se može raditi posao preko one stvari, pa su Dnevnikovi nekad čudni naslovi praznik za uši. Istina, Toninelli nije ni zaslužio bolji tretman, kad već on sam uništi sve dobro  u priči suludim scenarističkim rješenjima i očitom nebrigom.

    Da spomenem samo neke: top u rukama kao oružje prevage, nesretne lijane preko kojih Zagor još i nosi onesviještenog Indijanca u bijegu pred potjerom, Docov maraton nakon cjelodnevne bitke - sve s metkom u ramenu, pojavljivanje Šošona - Indijanaca koji žive na drugom kraju kontinenta, višekratno pucanje bez novog punjenja iz puške koja ima samo jedan metak (očiti anakronizam je ustaljena praksa), kretenski postupci i dijalozi likova...

    Zanimljiva je ideja ubacivanje fatalne žene, ali i tu je otišao u ekstrem i time dosta srušio dobru ideju.

    Sve u svemu užas, moram se odmoriti od Zagora na neko duže vrijeme! 

    A priča je imala potencijala; lijepo i originalno je počela s prologom koji se nastavio uzbudljivim putovanjem rijekom, upečatljivim napadom, logičnim uplitanjem Doca i zanimljivom potjerom. Što se priča više razvijala, na vidjelo su sve više izlazile strašne scenarističke nebuloze. 

    E moj Toninelli, nije mi samo jasno kako netko može hvaliti tvoj nerad na ovom serijalu!?

    Donatelli dobro ispod svog uobičajenog nivoa, dok je Ferri dobrano zbrljao naslovnice.

     

    Link na komentar

    11.01.2021
    18:04:00 sati
    Spock
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 9, 7

    Komentar Spocka iznad mene sve govori o ovoj epizodi, neke sitnice koje su se lako mogle izbjeći samo da se možda više malo promišljalo o priči i pristupilo na ozbiljniji način u nekim prizorima, a kad se još prijevod potrefi uz to.. No, ako zanemarim sve te loše stvari, epizoda je zaista dobra i opuštajuća, početak izvrstan, brzo budeš uvučen u priču, opsada isto fino odrađena. Teško je ocijeniti ovu epizodu, i dobra je u neku ruku i nije dobra zbog nekih scenarističkih gluposti. Zadnja naslovnica dosta spoila događaje u toj zadnjoj svesci. A ništa, ajde da sam i ja sa čitanjem došao do tog perioda SD, barem je to pozitivno. 

    20.02.2021
    23:49:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Terminator

    Ukupna ocjena 60%

    9, 4, 5, 6

    Velika je ovo epizoda. Jedna skupina Šošona napada brod kojim putuju Zagor, Chico i vlasnik udaljene trgovačke postaje, a druga skupina ide u napad na tu postaju. Trgovac ima tu kao fatalnu ženu (istina, nije neka ljepotica, poput Laurentijevih) oko koje i Chico i mornar izgube glavu. Prepad, naravno, ne uspije, kao ni onaj na postaju, zahvaljujući Docu Lesteru. Doc im se pridruži i, eto, poznaje Lisu i oni imaju prošlost. Priča kulminira u postaji; i napadi Šošona i Lisin način da se riješi starijih muževa.

    Epizoda nije loša. Putuje se u trgovište, a Indijanci napadaju, uz malo misterija. Nažalost, neki dijelovi i nisu baš uspjeli. Chico da se udvara Lisi na brodu, pred mužem? Zagor zgrabi poglavicu Vučji zub i leti po lijanama s njim na ramenu? Šošoni u neprestanim samoubilačkim napadima, kao u lošim vesternima iz 50-ih? Zašto bi Lisa isti trik kojim je otjerala Doca ponovila upravo pred njime?

    Sviđa mi se ideja s Docovom prošlosti, pravi materijal za kolor izdanje. Pročitati i arhivirati.

    21.03.2021
    15:21:00 sati
    Terminator
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Lipo je što se Toninelli odlučio upoznati nas sa Docovom prošlošću ali nije lipo što je potrošio većinu stranica na svoj uobičajeni klišej - ratobornu bandu indijanaca. Previše se to razdužilo u jednom trenutku pa se ovo zato i proteže na tri broja. Iz istog razloga su rasplet i potjera na kraju  lošije i brzopleto odrađeni. Chico je također ispa kreten, ne znan je li mi ono njegovo udvaranje smišno ili žalosno. Crtež uobičajeno korektan... Donatelli nikad nije ni zna crtati lipe ženske a i ne znan tko bi od tadašnje postave crtača Lisu znao nacrtati kao pravu ljepoticu. Naslovnice mogu proći, čudi me samo kako nitko nije spomenuo da je lijeva ruka razbojnika na zadnjoj nactrana kao desna, totalno izokrenuta. Kakva Ferrijeva pogreška. Uza sve greške ipak mi ovo djeluje prirodnije od onih prošlosti likova u kolor ediciji koje Bure i ekipa danas forsira.

    25.04.2021
    15:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Moram reći da je meni priča bila odlična,ali i bilo je jasno da neće biti prevelikih šokova i raspleta.
    Nije me iznenadila smrt onog mornara, a ni saznanje da je onaj Quarrick Lizin partner u zločinu.
    Indijanci Šošoni , koji su većim dijelom bili unutra su mi bili OK, ali malo su pretjerivali sa njima u trećem dijelu priče.
    Najsmješnije mi je bilo kako je Chico prespavao cijeli napad na utvrdu. 
    Jedino mi je kraj za Lizu bio neočekivan.

    29.04.2021
    18:53:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Kombinacija Toninelli/Donatelli mi je jedna od najdražih u Zagorovom serijalu. Ove epizode su moje djetinjstvo i upravo je ovo Zagor na kojem sam odrastao. Fali mi Toninelli i njegova karakterizacija Zagora: "Ovaj put ne možeš pobjeći skokom u vodu" , samouvjerenost na vrhuncu, a opet se Zagor pošteno namučio u tom dvoboju. Ne vidim danas scene ni blizu ovakvih.

    25.07.2021
    18:13:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

    Nažalost, ali ovu sam priču jedva dovršio.. Jako me smarala i dok sam došao do trećeg broja već mi je stvarno bilo i previše tih Šošona i te silne jurnjave.. Toninelli nije to baš vrhunski odradio, moglo je to, a i trebalo je to puno bolje.. Donatelli je vidio i boljih dana, mada se ne može reći da mu je crtež loš.. Naslovnice su mi najlošiji dio priče, odmah iza scenarija.. Naslovnica prve epizode je još najbolja, mada ni ona nije nešto posebno..

    03.08.2021
    11:57:00 sati
    allessi
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 54%

    7, 3, 7, 3

    Vjerujem da sam nekima dosadio, ali ovo je prešlo sve granice. Pa do kada više ovakve naslovnice-spojleri? Zašto na 35. stranici drugog broja moram znati tko je krivac? Užasno. A to da je Quarrick jedan od ortaka je jedino što je moglo biti sumnjivo čitatelju nakon prva dva broja jer čim je Zagor na početku pri ulasku Lise na brodicu pomislio da mu šesto čulo govori da je u njoj nešto uznemirujuće i opasno znalo se da će zbog nečega do čega će kasnije doći ispasti negativac. Budući da mu šesto čulo ne griješi, pitanje je bilo samo zbog čega, a odgovor nismo dugo čekali. E, crni Toninelli. Blesavi i uporni Šošoni su tu samo da priča ne bi bila prekratka. Stvarno je teško nabrajati nelogičnosti i gluposti, za to odajem priznanje Spocku i Terminatoru.

    Šteta jer je tema imala potencijal i moglo se ovo puno bolje izvesti. Pozitivno je što ova tri broja nije dosadno čitati jer je epizoda baš "run&gun" (doduše, preko mjere). 

    Crtež solidan, Donatelli mi je uvijek "može proći", a naslovnicama zbog nemaštovitosti i činjenice da je treća spojler obaram ocjenu kao nikad dosad.

    03.10.2021
    15:08:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    10.10.2021
    21:43:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Qwertz

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Ehhhh, te žene. Ne možeš bez njih, ali ni s njima nije lako. Stvarno znaju biti komplicirane, ili ja samo nemam sreće pa uvijek naletim ne neke ludare. Ali dobro, tek mi je 18, ne trebam žuriti. Možda nekada naletim i na neku normalnu, no ovdje nisu važne moje ljubavne konplikacije, već su važne ljubavne komplikacije Doca Lestera iz njegove mladosti o kojima možemo čitati upravo u ovoj epizodi.

    Saznajemo da je zbog te žene, izvjesne Lize Doc bio optužen za ubojstvo. Uskoro shvaćamo sa je ona zapravo ubojica i da svaki muškarac koji završi s njom, prije ili poslije biva optužen za neki njezin zločin. Prava fatalne žena, zar ne.

    Također, u ovom stripu pratimo i događaje vezane uz jednu Indijansku bandu koja pljačka i ubija. Ništa posebno, ali treba istaknuti njihovog vođu Crvenu Mrlju. Epizoda nema neki složeni zaplet i kompleksnu radnju, već se sve manje -više sastoji od čiste akcije i pucnjave.

    Donatellijev crtež je solidan. Tipični kasniji Donatelli. Puno puta sam isticao da mi se više sviđao njegov raniji crtački izražaj, ali i ovo je prolazno iako ne i sjajno kako je Donatelli nekada znao crtati.

    Naslovnice su, također, samo solidne. Ništa pretjerano maštovito i specijalno, ali može proći. Kada bih morao istaknuti nešto negativno, to bi bilo iritantno žuto nebo. Kada bih morao istaknuti nešto pozitivno, to je Zagor koji nosi top. Ovo je možda upućivanje izazova Bleku Steni. (Iako bi u Zagorovom periodu imao nekih osamdesetak godina).

    Slaba epizoda koja, realno, nije ni mogla ispasti vrhunski zbog ne baš maštovite i inovativne teme.

    03.05.2022
    17:38:00 sati
    Qwertz
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 649
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1002
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum