Tragični karneval

Zagor

ZG ZS 304/306 | 288 str.

Naši prijatelji se zatiču u New Orleansu u vreme tradicionalnog karnevala. Isti događaj koristi i subverzivna grupa ’’Braća sa reke’’ za svoje zločinačke planove, te vrši atentat na pukovnika Donovana pod plaštom Čikovog kostima...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tragedija na karnevalu
    ZG LEX 108
  • Pobunjenici iz Louisiane
    ZG LEX 109
  • Urotnici
    ZG LEX 110
  • Na vodama Mississippija
    ZG LIBKB 38
  • Moj prijatelj Džimi Gitara - Puerto Huarez - Tragični karneval
    ZG VCBZ 28
  • Karneval
    ZG ZS 304
  • Zakon viteštva
    ZG ZS 305
  • Zaverenici
    ZG ZS 306

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tragico carnevale
    ZG SR 101
  • I ribelli della Louisiana
    ZG SR 102
  • I congiurati
    ZG SR 103
  • Tragico carnevale
    ZG TT 101
  • I ribelli della Louisiana
    ZG TT 102
  • I congiurati
    ZG TT 103

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je objavljivana u Italiji od 12. meseca 1973. do 1. meseca 1974. godine.
  • U početku su Luizijanom vladali Francuzi. Rober Kavelie la Sal, osnivač je države koja se nalazi na obalama reke Misisipi. On joj je dao ime 1682. godine u čast kralja Luja XIV. U Luzijani se i dalje oseća francuski duh – 10% stanovništva i dalje govori francuskim jezikom.
  • U periodu između 1861. i 1865. godine tokom građanskog rata Luizijana je bila na strani robovlasničkog juga.
  • Luizijana se nalazi u donjem toku reke Misisipi, a lepota ove reke opisana je u delima Marka Tvena – ’’ Tom Sojer’’ i ’’ Doživljaji Haklberi Fina’’.
  • Luizijana je kolevka džeza, a New Orleans je karnevalski grad.
  • Godine 1803. Napoleon je bio prinuđen da proda do tada Francusku Luizijanu, za samo 15 miliona $ SAD, ili u prevodu za 13,5 centi po hektaru. Luizijana 1812. godine postaje osamnaesta država SAD.

Mnogi od nas nisu ni bili rođeni te davne 1973. godine kada se u Italiji pojavila ova priča koju je osmislio genijalni Nolitta, a oslikao Franco Donatelli. Do ove priče je u to vreme pre ¼ veka, kada mi je strip pod nazivom ’’Karneval’’ pao u ruke bilo jako teško doći, pogotovo ako se uzme u obzir da smo bili klinci od po 10-ak godina. Kao danas se sećam tog stripa koji nije imao naslovnicu, ali je imao sve strane što mi je bilo dovoljno da ustanovim da se radi o broju ZS 304 – ’’Karneval’’. Bio sam oduševljen pročitanim, a kako sam imao i prethodni broj Zlatne serije (takođe bez naslovnice, ali srećom sa zadnjom koja je najavljivala sledeći broj) rešio sam da je precrtam. Sećam se da sam je uradio jako lepo na jednom kvalitetnom kartonu i da sam kasnije uspeo da ’’skrpim’’ ovaj strip sa improvizovanom koricom. Taj strip je dugo bio ponos moje kolekcije. Na žalost do nastavka priče bilo je skoro nemoguće doći, jednostavno klinac od 10 godina u to vreme nije mogao doći do ikakvih informacija vezanih za strip. Do nastavka sam ipak došao posle par godina, uz pomoć snalažljivijeg druga koji je znao da ode sam do Beograda i to do platoa ispred Filozofskog fakulteta, gde se po njegovim rečima mogao pronaći svaki strip. Izvukao sam sve što sam imao iz kasice – ’’prasice’’ i otprilike dao mu to ne bi li mi kupio dva preostala nastavka. Sačekao sam ga te večeri na železničkoj stanici i najzad mogao da se prepustim ovoj zanimljivoj priči. Kasnije su me od ovih stripova odvojile neke druge mladalačke želje, ali da je sve prolazno, a Zagor večan postalo mi je jasno kada sam sa oduševljenjem ponovo kupio ovu priču u izdanju Ludensa.

Nolita je priču i naše junake smestio u državu Luizijanu, odnosno njen grad New Orleans u periodu kada je ova država posle prelaska iz ruku Francuske u ruke SAD, bila burno poprište otpora jednog dela stanovništva francuskog porekla, koje sebe naziva aristokratskim i koje je ostavilo duboke tragove na običaje, odevanje i kulturu ove zemlje. Ta grupa predvođena subverzivnom grupom ’’Braća sa reke’’ ne prihvata doseljenike bez identiteta i bori se za stvaranje nezavisne države New Orleans, računajući na pomoć od svojih zemljaka na čelu sa kraljem i podršku u borbi za vraćanje Luizijane pod okrilje Francuske. Organizacija ’’Braća sa reke’’ koristi trenutak opšte histerije koji vlada na karnevalu, i vrši atentat na pukovnika Donovana i to pod kostimom koji je nosio Čiko. Na sreću mladi kapetan Ellis koji preuzima komandu je srećom Zagoorov prijatelj, i njemu odmah postaje jasno da je ovo samo jedan od trikova moćnog udruženja koje je spremno na sve, ne bi li ostvarilo svoje ciljeve. Zagor i Čiko će posle toga postati učesnici ove neizvesne borbe sa prefinjenim protivnikom, grupom starosedeoca aristokratskog porekla koji žive u Luizijani na jako visokoj nozi i koji se grčevito bori ne bi li održali svoj uticaj i političku moć u zemlji. Eksploatacija robova je ono što je osnov njihovog lagodnog života, a svakako da su sve veći pritisci za ukidanjem ropstva upravo ono što im neće odgovarati, otud i grčevita borba za stepen autonomije. Naši prijatelji uvučeni u ovu intrigu postaju gosti jednog od najuglednijih ljudi ovog kraja izvesnog Alphonsa de Maringya, međutim sama činjenica da se Zagor nalazi u oholom i arogantnom okruženju dovešće do niza neprijatnih situacija koje će se pretvoriti u obračun sa organizacijom. U jednom trenutku ove priče klupko se obmotava, Zagor postaje zarobljenik grupe koja na prsima ima tetovažu ’’ tri ljiljana’’, grba Francuske, međutim uz dinamične događaje i neočekivane obrte i pomoć mladog markiza Dutronca koji ne želi da podržava način borbe koji propagira organizacija, Zagor uspešno odoleva do iznenadnog upada vojske koja hapsi ’’kolovođe’’ grupe koja je nameravala da uz novac i diplomatsku podršku ponovo stvori Francusku Luizijanu.

Vođe organizacije videvši da nema prostora za okršaj odlučuju da se predaju, upravo zato jer žele šansu za nastavak svoje borbe za nezavisnost, da li će ih neko od scenarista jednog dana ponovo vratiti u nekoj od Zagorovih priča ostaje nam da vidimo. Međutim jedno je sigurno, dugo se čeka na njihov povratak, davno je bila 1973. godina.

Ovo je jedna lepa priča, poprilično realistična i dobro uklopljena u ambijent koji je u to vreme u prvoj polovini 19 veka vladao u Luizijani. Upravo zbog istorijske podloge i događaja koji su se zaista odvijali u to vreme, ona se i razlikuje od priča Zagora iz tog vremena koje su uglavnom imale ono čuveno ’’fantastična’’. Da priča bude još originalnija i živopisnija poprilično se potrudio i fenomenalni Donatelli koji je svojim crtežom stvorio jednu fenomenalnu atmosferu. Ferri je takođe uradio prelepe naslovnice od kojih se posebno ističu prve dve. Možda je dovoljno reći samo Nolitta – Donatelli - Ferri, ne bi li se trošile bespotrebno reči o autorima.

Ovo je jedna od onih priča nad kojima čovek mora da se zamisli, ovo je priča gde se istina nalazi negde na sredini, Francuzi jesu bili starosedeoci i vlasnici kulturne baštine i svakako da imaju prava da na te teritorije, međutim jedna poznata misao jasno kaže: ’’Čije su ovce, tog i livada’’. Jednostavno doseljavanje i stvaranje multietničke sredine, uticalo je na nepovratni proces i dovelo do stvaranja drukčije strukture društva, ili što bi rekli starosedeoci Luizijane: ’’To je život’’ !!!!

Naprijed

ZG LUSP 4 Moj prijatelj Jim Gitara

ZG LEX 104/107 Dobar i loš

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Piper

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    07.07.2009
    00:20:00 sati
    Piper
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.07.2009
    09:47:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrstna recenzija i izvrstan strip.
    07.07.2009
    10:28:00 sati
    14act3
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidna epizoda, s pomalo naivnim krajem. Spašavanje Zagora od strane onog mladog plemića mi ne izgleda uvjerljivo. Inače je epizoda ok, pogotovo zaplet i putovanje rijekom. Donatelli na visini.Treba staviti naslovnice Ludensovog Extra izdanja.
    07.07.2009
    12:16:00 sati
    Archy
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Samo želim da kažem da je profesor-inz vidno napredovao, te da nam je podario jednu vrlo dobru recenziju.;)
    07.07.2009
    14:10:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    odlicna epizoda,odlicno vreme,neka lepa vremene davno prohujala,stari dobri zagor.
    07.07.2009
    16:48:00 sati
    dzoni
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    fina priča,klasik Zagor...dobra recenzija i ocijene.
    07.07.2009
    18:25:00 sati
    teller
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Jako dobra i kvalitetna epizoda, ima trenutke naivnosti, ali sve u svemu, kvalitetna!! Crtež je dobar, naslovnice odlične!!
    07.07.2009
    22:23:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    više nego solidno...
    08.07.2009
    01:16:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    interesantna prica koju bih svrstao u one srednje epizode tog doba
    08.07.2009
    15:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Osrednja epizoda koja ne zaslužuje ovako visoke ocjene. Recenzent je subjektivno precijenio ovu epizodu i odmah je onda velika većina komentara odlična. Da je bilo obrnuto i komentari bi bili lošiji. Čak i ja sam dajem koju ocjenu više nego bih dao prije pročitane recenzije.
    14.07.2009
    16:19:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Najbolje doba Zagora u kojem su svi brojevi bili poput ovoga, odlični! Priča je genijalna a Donatelli je u ovom vremenu izvrstan. Naslovnice ludnica.
    14.07.2009
    16:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Težak prosek.
    15.07.2009
    18:21:00 sati
    manhunter
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 4, 7

    Epizoda je prosječna te je ne bi svrstao među najbolje Zagore. Nollita je dobro otvorio priču s Chicom kojeg obuzme duh karnevala. Drugi dio isto prolazi, ali treći je definitivno najgori, što je smanjilo ocjene, i to dosta. Donatelli ponovo loš. Krajolik je prikazan nikako, atmosfera vas ne uživi u strip. Da je Ferri crtao vjerovatno bi i Lousiana bila prikazana s boljom atmosferom i krajolikom, pa bi ocjene bile veće. Prva naslovnica dobra, druga prosječna, treća loša. Čestitke profesoru na recenziji, vidi sse da je on tvrdokorni fan.
    17.07.2009
    09:07:00 sati
    cibalia
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    22.07.2009
    10:37:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    To su bila vremena, kada se veoma teško dolazilo do ovih priča, pa smo mnogo cenili stripove i bez naslovica, pa čak i bez koje stranice, i sami docrtavali i lepili naše škrabotine na njih Danas je naravno mnogo drugačije i lakše Svakako i ova priča spada u katetgoriju tih, nostalgičana i zanimljiva, kakve je samo Nollita znao da napiše Još jedna odlična recenzija!!!
    22.07.2009
    23:25:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Jako dobro...prvi dio jako čudan, ono na karnevalu, Zagor se zabavlja...možda prvi put do tad...
    28.07.2009
    14:08:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    e ovo je prava stvar
    30.08.2009
    01:32:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Slažem se, prava stvar. Iako mi je na prvo čitanje ova epizoda ostala u mutnom sjećanju, nakon drugog stvari su došle na svoje misto. Posebno mi je jako kad Zagor popizdi i ide rješavati stvari sam, onako osvetnički bez ičije pomoći i sa dobrom dozom zastrašivanja protivnika. Kako to od gušta volin čitati. Također, kraj možda nije uvjerljiv kao u nekim drugim epizodama ali je odrađen korektno i bez propusta i grešaka. Donatelli je ovdje odličan, potrudio se oko detalja. Od ove 3 naslovnice samo ova treća mi je za maksimalnu ocjenu.
    01.10.2009
    13:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Vrlo dobra priča, iako u nekim trenutcima dosta naivna...Donatelli briljira, loše crta krajolike al kakvu je čovjek atmosferu stvorio...  
    15.11.2009
    17:16:00 sati
    Raga
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    ovo zagorovo putovanje je bilo dobro zamišljeno i volio sam ove priče kao mali, naslovnice pogotovo, ma kako li se zagor samo izvukao, sigurno su aligatori shvatili da je on ekološki svjestan pa su ga pustili; donatelija nikad nisam volio, ali ovaj period muje solidan, pogotovo do posljednjeg daha
    18.12.2009
    22:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Mozda i najslabija prica na ovom Zagorovom putovanju. Ideja je odlicna ali mi nesto fali da bude savrsena. Donatelli u ovom periodu odlican, naslovnice vrlo dobre...

    25.12.2009
    20:26:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    26.12.2009
    19:33:00 sati
    Koresh
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od nezaboravljivih prica Zagora od ovog perioda.  Louisana kao Americka drzava je super mjesto za Zagorovu radnju, i cudo je sto ovaj Bonelijev junak nema vise avantura u ovom dijelu sjeverne Amerike.  Prica je super: uzbudljiva, interesantna, napeta, i puna iznenadjenja.  Donatelijev crtez je krasan, kao i Ferrijeve naslovnice, a o Nolitinom scenariju se samo jedno moze reci: odlicno, majstore!!!

    Ovo sam ozbiljno cito sa velikim interesom, i nisam imo daha kroz velicinu ove price.  Ona misterija pukovnikovog ubistva je vrlo dobro napisana, i kad kasnije otkrijemo ko je u stvari u centru svega ovog, to otkrice ima puno smisla, i nije naivno kao u puno drugih epizoda.  Zadnji dio epizode je super, pogotovo kad Zagor baci glavu krokodila (kojeg je on ubio) kroz prozor na sto gdje se "Braca sa rijeke" nalaze; stvarno nostalgicno, i podsjeca me puno na "The Godfather".  Nolita je ne samo kao fenomenalan pisac stripova, ali i kao neka vrsta rezisera, koji sa ovom kultnom pricom moze da zauzme mjesto izmedju najboljih umjetnika na svijetu, i to da bude ponosan na taku nesto, a i mi da budemo ponosni na njega.  

    10.07.2010
    05:49:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip ima fantastičan uvod jer Zagor prihvaća Chicovu ideju da se malo opuste iako se Zagoru žuri u Darkwood.

    11.07.2010
    12:44:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    U dobrom sijecanju mi je ostala epizoda sijecam se svega.Neman sto vise reci sve super za ovaj strip svidaju mi se naslovnice i scena gdje je zagor ubio onog aligatora.

    08.12.2010
    22:23:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Ovdje je dobro što se raai o političkoj temi, a razrada scenarija je majstorska. Svi ostali elementi priče su vrlo dobri.

    26.04.2011
    16:07:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    21.06.2011
    13:07:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi Zagor, tako da neću okolišati s ocjenama.

    23.06.2011
    14:43:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Dobra priča, uvijek mi se sviđaju te epizode koje su malo neobične i imaju temu totalno suprotnu svim onim epizodama koje se događaju po Darkwoodu... Ma u biti, meni osobno su uvijek najbolje bile sve one epizode koje su se odvijale na Zagijevim potovanjima ;)

    Ova ima i političku temu pa joj je i to plus.

    23.07.2011
    11:08:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Pročitao vrlo dobru priču u odličnoj Ludens klasik ediciji. Puno neobičnih scena za Zagora u isto takvom ambijentu. Na kraju se francuski bogatuni predajom pokazuju razumni, ali i principijelni znajući da mrtvi ne mogu nastaviti borbu za nezavisnost.

    18.01.2012
    14:36:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    18.01.2012
    21:46:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Dobra priča, klasik

    22.04.2012
    08:55:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    22.04.2012
    09:11:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    DOBRA STARA VREMENA

    26.04.2012
    18:39:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    Jedino što valja je Čiko.

    21.05.2012
    10:39:00 sati
    tekumze
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobra priča,puna akcije. Čitao sam je u Ludens klasik izdanju, jedino mi ne paše što je prvih 70-ak stranica zauzela (ne)zgoda u Meksiku,koja apsolutno nema veze sa ostatkom stripa. Šta je autor ovime htio postići, osim da popuni određeni broj stranica?

    20.08.2012
    22:35:00 sati
    doktor78
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ugodno me iznenadila priča i povijesna podloga, a prvi put je čitam sa tri banke. U nijednom trenutku nije dosadno ni površno, zavjernici su prilično dobro okarakterizirani. Nisam uspio skužit do kraja zavjeru, to je veliki plus Nolitti i onda obrat na kraju, to se cijenu!  Donatelli je odradio odlično svoj posao, ponegdje sam pomislio da crta Ferri...

    26.11.2012
    18:51:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 77%

    8, 10, 5, 8

    10.03.2013
    11:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Pa onako, prosječna epizoda, znalo se tko su "braća s rijeke", tu se samo igralo pod maskama, možda su mogli objasniti kako su skinuli odjećiu sa Chica pa ga opet obući i kako je izvršeno ubojstvo jer se ubojica samo tako prošetao i zbrisao. Dobro da se braća s rijeke nisu odlučila na kolektivno samoubojstvo, što sam prvo pomislio da će učiniti nakon što su shvatili da im nema spasa.

    22.05.2013
    19:27:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Malo predugacak uvod i dosta naivna epizoda al opet toliko zabavna i zanimljiva da nemogu a da ne pohvalim nolitu a sto se tice donatelija nikad mi nije bio drag al ovdje je odradio posao i vise nego solidno!!

    27.07.2013
    02:15:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Definitivno jedna od najboljih epizoda iz čitavog serijala. Prvi dio na karnevalu je zabavan i simpatičan (e da, i poljubac koji prethodi onom iz Zimske Zmije), a kasnije su top-scene mačevalačka bitka, borba s "Braćom rijeke" i s onim aligatorom Metuzalemom. Cijela epizoda je tako zabavna i dobro osmišljena.

    Donatelli je odličan kao i uvijek, a posebno mi se sviđa "title card" prvog nastavka, na kojemu Chico pokazuje na naslov u svom kostimu. Zakon su mi ti ukrašeni title cardovi. Naslovnice su super, mada je Zagor na zadnjoj praktički mrtav.

    27.09.2013
    07:13:00 sati
    Opti
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    01.10.2013
    15:07:00 sati
    Momo10
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    U ovoj priči je Chico doživio gadan peh, navikli smo se da non stop upada u nevolje u kojoj horda ljudi juri za njim puškama i motikama, ali ovaj put mi ga je stvarno bilo žao koliki je pehist.

    Interesantno je bilo vidjeti Zagora u visokom, profinjenom društvu i negovo očitavanje lekcije francuskoj buržoaziji. Treba imati muda za to, koja je to faca! Koliko je god to sve skupa jeftino moraliziranje, u današnjim vremenima kada ljudima režu plaću ili plaće uopće ni ne dobivaju i najjeftinije moraliziranje ima svoju dubinu. I mi živimo u robovlasničkom društvu.

    Da se vratim na strip... Radnja je jako dinamična a okoliš močvarne Louisiane daje poseban ugođaj. Rasplet situacije je također dobar.

    29.10.2013
    09:57:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Ovo je jedna od epizoda koje kao klinac nikad nisam pročitao u Zlatnoj seriji. Imao sam broj prije epizode Karneval i baš me je sličica naslovnice (u sledećem broju) mamila - za jednog klinca je to bilo vrlo atraktivna naslovnica. Pročitao sam je nedavno konačno. Da sam očekivao mnogo više jesam, ali bio je to zlatni Zagorov period tako da priča nije loša. Donateli na početku svog vrhunca, naslovnice primamljive, i jedna od rijetkih priča gdje se Zagor uvalio u političke zavrzlame.

     

    21.11.2013
    13:12:00 sati
    Galis
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlična epizoda za moj ukus malo razvučena ali srećom sve je to napunjeno akcijom i misterijom.Moja najdraža scena je kada Zagor otkine glavu aligatoru i i baci je u sobu punu zaverennika.

    19.09.2014
    10:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 9, 8

    01.10.2014
    19:51:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlična Nolittanska epizoda. Da budem iskren, od ovakve teme nisam očekivao ovako složenu i dugu priču, što ne znači da ovdje nije sve odlično, ali zaista odlično odrađeno. Prvi dio s karnevalom je odličan način da se unese malo i veselja, ali i da se Chico okrivi za ubistvo pukovnika. Ko bi mogao i pomisliti (osim Zagorovog prijatelja Ellisa) na Braću rijeke. Negativci u ovoj priči su vrlo inteligentni i znaju sakriti tragove, no, na njihovu žalost, naišli su na još pametniju glavu - Za-Gor-Te-Naya! Iako sam u početku znao da je DeMarigny upetljan u ubistvo pukovnika, zaista nisam mislio da je baš on taj koji je organizovao bandu Braće iz rijeke. Stvarno jedna inteligentna i napeta, pa čak i mafijaška priča u nekim momentima. Donatelli standardno perfektan. Naslovnice su odlične sve do jedne, vidi se da se Ferri zaista trudio oko njih u zlatnim 70-im.

    16.10.2014
    19:26:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    9, 7, 6, 8

    ovo mi je jedna od prosječnih,da ne kažem lošijih epizoda iz tog perioda.zagor šamara francuske napirlitane fićfiriće.

    23.01.2015
    17:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    26.05.2015
    00:03:00 sati
    velka031
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih zlatnih klasika kojeg sam procitao! Epizoda vrijedi suvog zlata koliko je scenaristicki dobro izvedena. Sve mi se svidilo na ovoj epizodi, a pogotovo broj stranica. Ja inace procitam klasike u jednom cugu ali ovo sam citao dva dana. Donatelli mi je ovdje najbolji bio i ovo je definitivno njegov najbolji rad. Ferri legenda, ovdje je naprosto razvalio. Mada 10 ide zbog 2 prve naslovnice. Odlican klasik!

    08.08.2015
    14:16:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako draga epizoda iz djetinjstva.

    27.08.2015
    12:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    12.10.2015
    17:40:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    Nolitijanski razvučeno, ali može proći. Ponovno sam ovu pročitao jer se glavni  likovi pojavljuju na početku JA sage odnosno u »U kraljestvu Cajuna«. Najveća zamjerka ovdje mi je Donatelli. Nikad nije bio tehničar, ali baš je žalosno kako je prikazao New Orleans… pa to je i tada bilo živahno i veliko mjesto, a ne ribarsko naselje. Orleanski karneval, koji bi morao biti najveća žurka na svijetu, prikazan je u rangu jedne vatrogasne zabave sa pet-šest pijanih tipova… Jadno. Eh, Donatelli. Nije me ni Nollita oduševio. Dobri motivi su tu: Francuzi žele neovisnost, tajno društvo, močvara Luizijane… ali sve je to preplitko. Kapetana Ellisa je izmislio ko nekog Zagorova best frenda, a nikad ga prije nismo vidjeli – bilo bi bolje da ga je tek ovdje Zagor upoznao. Inače, Zagor je ispao baš teški seljak na onoj zabavi. Najprije se netaktično posere na ljude odnosno čovjeka koji ga je ugostio i onda divlje opali onog tinejdžera Dutronca. Ma kužim da je naš junak temperamentan, pogotovo u Nollitinoj režiji, ali ovdje je to bilo baš pretjerano. Zagor je takve stvari kasnije rješavao na elegantniji i inteligentniji način. Najbolja fora je sa krokodilskom glavom (posveta Kumu) i plemeniti Dutronc.    

    10.11.2015
    14:29:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:49:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Stvarno izvrsna priča koja ne zaostaje puno za najboljima iz zlatnog perioda. Drži pažnju od početka pa do kraja jer su scenaristička rješenja potpuno pogođena, i unatoč svojoj dužini nema ničega što bi bilo suvišno. Čak i onaj uvod sa karnevalom je bio neophodan zato što se upravo iz njega priča počela razvijati u potrebnom smjeru. A ne treba ni spominjati kako je tu bilo nekoliko smiješnih situacija među kojima se izdvaja ona kada Chico povuče čovjeka za nos misleći da je lažni; ne mogu vjerovati, ona besmislena i suluda nosina bila je prava. Možda je jedino malo na silu ugurano poznanstvo sa kapetanom Ellisom da bi dvojica prijatelja dobila priliku izvući se iz neugodne situacije u koju su ni krivi ni dužni upali. Ne razumijem zašto neki spominju naivnosti u scenariju kada ih ovdje nema. Čak ni Zagorova pobjeda u borbi sa krokodilom ne spada u tu kategoriju kada se uzme u obzir što smo sve mogli vidjeti u serijalu. Pretpostavljao sam da onaj Marigny ima nešto sa Riječnom Braćom i samo sam čekao trenutak i način na koji će to izaći na vidjelo. Nasuprot tome uloga Dutronca je bila dobro skrivena i tko bi rekao da će na kraju pomoći Zagoru, pogotovo nakon što je na pikniku bio onako osramoćen. Posebno mi se sviđa kako se Zagor poigravao sa članovima pobunjeničke organizacije, najprije sa ubacivanjem krokodilske glave pa onda skrivanjem po kući držeći svoje protivnike u neizvjesnosti. Moglo je na kraju i bez pojavljivanja vojske jer je to već postalo klišej, ali kako se radi o epizodi iz 1973. ne treba tome ni zamjeriti.

    Crtež Donatellija vrlo dobar a naslovnice Ferrija i više od toga.

    10.04.2017
    00:41:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Vlaadisha

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    20.06.2017
    06:01:00 sati
    Vlaadisha
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 108. Tragedija na karnevalu
    LUX 109. Pobunjenici iz Louisiane
    LUX 110. Urotnici

    Uhh, još jedna sjajna priča. Karneval, Čiko krivo optužen za ubojstvo pukovnika, spašava ih onaj dobar časnik i poslije toga upadaju ponovno u probleme.. jedna dobra avantura sa dosta akcije, pa onaj dio kad su Čiko i časnik otputovali u barci, a Zagor ostao da se osveti onim zamaskiranima te poslije biva i sam uhvaćen u zločinačkom gnijezdu. Taj dio mi možda i najbolji, poslije onog sa krokodilom, odlična taktika i strategija. Još kad mu se onaj lik pridružio, nisam mogao vjerovat. Baš fino priča posložena i na kraju najbolje moguće završilo.

    18.01.2018
    00:17:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    14.03.2018
    01:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    23.03.2018
    22:11:00 sati
    suply1
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    24.02.2019
    19:40:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Vrlo dobra epizoda. Da je kojim slučajem izišla u današnje vrijeme, možda bi predstavljala nedostižni klasik. Međutim, priča je izdana u razdoblju kada su objavljene neke od najboljih Zagorovih priča ikada napisanih pa je ova epizoda imala takvu sudbinu izlaska u tom vremenskom periodu, kada su vršene neminovne usporedbe s kvalitetom epizoda tog razdoblja.

    11.06.2019
    12:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Ova priča u sebi sadrži prvi Zagorov strip koji sam pročitao — točnije, njen završni svezak, 'Urotnici' — ali ne pada mi na pamet sipati desetke zbog nostalgičnog efekta. Tipična urotnička priča korektno je izvedena, Nolitta još jednom vrlo trezveno šalje poruke protiv rasizma i diskriminacije, no, osim Zagorova obračuna s krokodilom Metuzalemom, ne može se izdvojiti neki posebno nezaboravan trenutak iz ove epizode. Duhoviti gegovi s Chicom na karnevalu doista su zabavni, no u središnjem dijelu priče tempo pomalo pada. Dutroncev prelazak na stranu pozitivaca pomalo je isforsiran — kao da Nolitta nije baš imao prostora za izbalansirati uvjerljivu tranziciju mladog Francuza. Donatelli je klasično jednostavan i odrađuje posao rutinski, a Ferrijeva naslovnica za 'Urotnike' uvijek će mi ostati u pamćenju.

    28.03.2020
    17:58:00 sati
    Golub
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 111
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 161
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1055
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 727
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2309
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1946
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1884
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum