Povratak u Darkwood

Zagor

ZG ZS 323/325 | 284 str.

Nakon dugog izbivanja iz Darkwooda naši prijatelji se vraćaju kući. Naravno, situacija nije ni najmanje sjajna. Iza tajanstvenog pokolja u Darkwoodu ponovno stoji Hellingen. Ludi genij ovog puta konstruira moćne bojeve rakete s kojima želi pokoriti cijeli svijet. Ipak za to postoji jedna velika prepreka...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*7

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak u Darkwood - Nulti sat - Prijetnja iz zraka - Trojica u opasnosti - Tajanstvene vode - Prokleta koliba
    ZG BBZG 23
  • Povratak u Darkwood
    ZG KL 26
  • Povratak u Darkwood
    ZG LEX 114
  • Odbrojavanje
    ZG LEX 115
  • Prijetnja iz zraka
    ZG LEX 116
  • Povratak u Darkwood
    ZG LIBKB 40
  • Tajanstvene vode - Povratak u Darkvud
    ZG VCBZ 30
  • Nulti čas
    ZG VEOP 5
  • Povratak u Darkvud
    ZG ZS 323
  • Osinje gnezdo
    ZG ZS 324
  • Bleštavi trag
    ZG ZS 325

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ritorno a Darkwood
    ZG SR 107
  • Ora zero!
    ZG SR 108
  • Minaccia dallo spazio
    ZG SR 109
  • Ritorno a Darkwood
    ZG TT 107
  • Ora zero!
    ZG TT 108
  • Minaccia dallo spazio
    ZG TT 109

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o trećem susretu Zagora sa Hellingenom
  • Treba napomenuti da su Gallieno Ferri i Franco Donatelli potpuno različito crtali Tonku. Tako u ovoj epizodi kada je bila prvi puta objavljena Tonka iz pera Donatellija izgleda drugačije. Nosi klasičnu dugu kosu ispletenu u dvije duge pletenice. Kada je bio objavljen tutto Zagor odlučeno je da se to ispravi i Tonka je dobio svoj prepoznatljiv izgled sa frizurom "irokez" onako kako ga je Ferri uvijek crtao.
  • Dnevnikovo izdanje ove epizode je pravi mali "biser". Ekipa iz Dnevnika dali si je punu slobodu u mjenjanju nekih detalja vezanih za samu priču, pa smo tako uz puno šturiji prijevod dobili u Hellingenovoj tajnoj bazi gomilu nekakvih čudnih kupola i kugli koje su u originalnom stripu zapravo bile bojeve rakete. Pa tako imamo potpuno zbunjujuću scenu kada Hellingen ispaljuje neke čudne predmete koji bi zapravo trebali biti projektili!

Nakon dugog odsustva iz Darkwooda Zagor i Čiko se vraćaju kući gdje nalaze smrt, strah i pomutnju. Hellingen Zagorov veliki neprijatelj dolazi u samo srce Darkwooda kako bi zadao svoj smrtonosni udarac.

Savršeno isplaniran zločin ovaj ludi genij još jednom nadmašuje samog sebe. Nakon što je dva puta postavio golemog diva Titana na noge, izgradio nevjerovatnu podmornicu na red su došle bojne rakete velike razorne moći i dometa! Plan mu je uz Zagorovu smrt zavladati svijetom.

Fishlegov harpun očito nije pogodio cilj te se Hellingen sa novim ožiljkom još jednom osovio na noge. Koristeći još jedan od svojih genijalnih izuma Hellingen ima potpunu vlast nad dijelom vojske putem neobičnih opasača. Naime svaki vojnik nosi poseban opasač koji provodi eliktricitet dovoljan ubiti čovjeka, ako netko nešto pogriješi stiže ga brza smrt. Osim svog smrtonosnog djelovanja svaki opasač ima minijaturno “oko” tj. neku vrstu kamere za nadgledanje cijelokupne situacije. Glavni čovjek dijela vojske koji se odmetnuo i stao na stranu profesora Hellingena je pukovnik Kraizer željan političke moći.

Zagor još jednom postaje Hellingenov zarobljenik gdje uz pomoć svog krvnog brata Tonke uspjeva preokrenuti situaciju u svoju korist prijevarom samog Hellingena koji povjeruje u Zagorovu smrt i tako se potpuno opusti. Tonkina posebna trava Vodah Zagoru spušta životne funkcije na minimum uvjeravajuči neprijatelja u njegovu smrt. Zagor vješto to iskorištava i Hellingenovu prijetnju da bojevim glavama raznese važne političke ciljeve diljem Amerike prekida njihovim samouništenjem. Ovog puta Hellingen ne pada mrtav već Zagorovom zaslugom biva upućen na odsluženje kazne u strogo osiguran zatvor van dometa civilizacije.

U odnosu na priče koje su predhodile vezane uz samog Hellingena radi se o stanovitom odmaku. Kada se pojavila ova priča bilo je jasno kako je stvoren Zagorov najžešči neprijatelj. Radnja je vrlo napeta i dinamična. Franco Donatelli obavio je vrlo dobar crtački dio posla dok je Guido Nolitta samo hvatao zalet za sljedeći susret sa Hellingenom koji je bio jednostavno fenomenalan.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Treće Hellingenovo pojavljivanje pod Nolittinim perom, a drugo i posljednje koje crta Franco Donatelli objavljeno je u Zenith izdanju u periodu između lipnja i kolovoza 1974., a u Tutto izdanju između listopada i studenog 1992. Dnevnik je priče objavio 1976., Ludens u periodu između travnja i lipnja 2005., Libellus u koloru u listopadu 2016.
  • Četvrto pojavljivanje Tonke, a prvo koje crta Donatelli, i od ove priče Tonka postaje neizostavan lik kada su povraci Hellingena u pitanju. U Zenith je izdanju Donatelli Tonku nacrtao neprepoznatljivo, radikalno drukčije negoli ga je Ferri nacrtao u pričama „Iron Man“, „Bjegunci“ i „Indijanski cirkus“, i Donatellijev grafički izričaj Tonke u ovoj priči nije bio presedan jer se njegova verzija Tonke pojavila u priči „U službi cara“, pa čak i u priči „Sjekira i sablja“ koju je crtao Bignotti. Između tih priča ponovno vidimo Ferrijevog Tonku u maloj ulozi u „Zimskoj Zmiji“ (tradicionalno proljetno okupljanje poglavica) pa to nikako ne bih pripisao greški, jer u tri priče nacrtati Tonku po svome nahođenju a da te Sergio Bonelli ne upozori nikako ne može biti greška. No kako bilo, od „Tropskog odreda“ nadalje Donatelli i svi drugi crtači crtaju Ferrijevog Tonku. Naravno, kako je Dnevnik objavljivao Zenith izdanja, tako smo i mi bili zbunjeni Donatellijevim i Bignottijevim crtačkim izričajem Tonke.
  • Pojavljuju se i slavni darkvudski traperi, ali s minornom ulogom u priči.
  • Zagorov svijet čine i vojne utvrde u Darkwoodu, pa tako imamo utvrdu Pitt sa zapovjednikom majorom Duncanom kojeg privremeno mijenja kapetan Tobin (Zasjeda u šumi), utvrdu Kadar s kapetanom Farellom (Zagor protiv Zagora), utvrdu Canton s pukovnikom Clarkom (Indijanski teritorij), utvrdu Springtime s pukovnikom Dillonom (Pakao živih), utvrdu Morgan s majorom Samuelom Hartom (Zagor u napadu), utvrdu Holborn s pukovnikom Howardom (Nasilje u Darkwoodu), utvrdu Winter s pukovnikom Brentom (Blago Crvene planine), utvrdu Liberty s kapetanom Robertom J. Middletonom (Jack Mohikanac), utvrdu Solitude s kapetanom Cormanom (Crveni strijelac), utvrdu Glory s kapetanom Bendixom (Alahova ruka), utvrdu Union s kapetanom Malloryjem (Idol Vijandota), utvrdu Wild s kapetanom Faulknerom (Indijanski cirkus) i utvrdu Bravery s bojnikom Stilmakerom, no kompletan je garnizon za potrebe ove priče zamijenjen pukovnikom Kraizerom i njegovim vojnicima.
  • Na darkvudskoj karti ucrtali smo novu lokaciju; krater ugašenog vulkana zvan Vražje oko, Hellingenovu novu jazbinu.
  • Str. 90/96 prve priče vidimo kako Hellingenov projektil uništava kolibu naših junaka, i to je prvi put da je ona uništena. Biti će još situacija u serijalu da je ona iz nekih razloga uništena.
  • Zagor ovaj put ne koristi snagu da se oslobodi, već lukavstvo, uzrokujući prividno stanje smrti progutavši listiće biljke zvane wodah. Sličnu foru Zagor je koristio u pustolovini „Pakao živih“ za bijeg iz kaznionice Hellgate, kada mu je doktor Hogan dao neko sredstvo koje je uzrokovalo prividnu smrt.
  • Kao i u njihovim prethodnim sukobima, Zagor okreće izume protiv Hellingena. Ovdje su to dalekometni bojevi projektili koji frapantno izgledaju kao zloglasni nacistički projektili V-2, i može biti zato su u Dnevnikovom izdanju cenzurirani tj. nacrtani da nimalo ne sliče na te bojeve rakete. Tu su i vojni opasači neobičnog izgleda sa smrtonosnim električnim nabojem, a kojima i Hellingen i Zagor usmrćuju vojnike. Ima tu sada jedna nelogičnost, jer svaki vojnik ima opasač s s pripadajućim brojem i postavlja se pitanje kako je Zagor mogao znati koje brojeve nose vojnici koji su Hellingenovo osiguranje, a koje vojnici pod Kraizerom koji idu prema Washingtonu. No to pripisujem Donatellijevoj omašci, koji je pukovnika i vojnike u utvrdi i pri dolasku u Hellingenovu jazbinu nacrtao s normalnim vojnim opasačima, da bi posve nepotrebno nacrtao opasače s električnim nabojem Kraizeru i njegovim vojnicima kada su čekali teglenicu za Washington. Oni bi i dalje trebali imati obične vojne opasače, za razliku od vojnika koji su patrolirali Darkwoodom ubijajući trapere, a koji su pod Hellingenovom kontrolom i njihovim usmrćivanjem ne postoji opasnost da budu zarobljeni i progovore.
  • Tu je i neimenovani američki predsjednik. S obzirom na vrijeme dešavanja ove avanture mogao bi biti Andrew Jackson (1829.-1837.) ili Martin Van Buren (1837.-1841.), ali Donatellijev crtež ne odgovara niti jednome. Burattini će nam u priči „Dugo putovanje“ rastumačiti da je u pitanju Andrew Jackson.

Mnogi su negativci u ovih šezdesetak godina Zagoru zadavali velike muke, usijecajući se u našu kolektivnu maštu još od djetinjstva. Neke nećemo nikada zaboraviti: Bena Stevensa, Iron Mana, Eskima, Kapetana Zmiju, Supermikea, Crvenog ratnika, Thundermana, Demonsku Masku, Jednookog Jacka, Pekota, Tkača, Rendala mutanta, Roberta Graya, Stephena…Svi oni i još mnogi drugi zaslužuju mjesto u ovom nostalgičnom osvrtu na Kuću slavnih neprijatelja i svakako bi ubrojili vampira Rakosija, keltskog druida Kandraksa, Mortimera, Nata Murda i Wendiga, no samo je jedan zaradio laskavu titulu Zagorovog arhineprijatelja. Tja, eto taj nesretni Wendigo, koliko god se trudio nije zaslužio da ga se spomene unatoč reputaciji apsolutnog Zla, pogotovo nakon što se u Burattinijevom posljednjem povratku Hellingena rasplinuo kao prdac na vjetru. Nat Murdo više nije neprijatelj, jer unatoč svom zlu u sebi je skrivao čistoću duše koja će ga naposljetku odvesti do iskupljenja, baš kao i Marie Laveau. Na stranu čak i dijabolični Mortimer, koji unatoč svojoj genijalnosti pri izvršenju zločina i vještini maskiranja ima tek jednostavne ciljeve. Nije to ni druid Kandraks, koji bi s punim pravom mogao ponijeti tu titulu jer od nehotičnog buđenja želi stvoriti svoje malo carstvo zla i zadao je Zagoru velike muke u četiri njihova susreta. Nije ni Rakosi, još jedan pretendent na titulu koji je od mađarskog plemića koji prikriva svoju pravu prirodu izrastao u nadvampira s izuzetnim moćima i također želi stvoriti svoje mračno carstvo, tjerajući u pet pojavljivanja Zagora od Fairmonta, Bergwillea i Darkwooda, preko Londona i Beča do Karpata.

Hellingen je, gospodo draga, pravi i jedini Zagorov arhineprijatelj. Helingen je Zagoru ono što je Texu Mefisto, Dylanu Dogu Xabaras, Kikašu Škiljo iz Zagvozda, Matanu „dektiva“… Hellingen je po mnogočemu prvi: prvi se od svih njih pojavio, prvi se vratio iz mrtvih, prvi je natjerao Zagora do krajnjih psihofizičkih granica, pa i upotrebe radikalnih metoda poput ubijanja desetina vojnika strujnim udarima i projektilima. Hellingen je negativac par exellance, jer se Zagor ne suzdržava od nasilnih i neurotičnih ispada kada je ludi genije u pitanju i jer više od bilo kojeg drugog protivnika zna stjerati Zagora u kut kada se sve čini da je gotovo. Njegov je lik ludog znanstvenika sa smrtonosnim igračkama i zabludama o svemoći u svakom idućem pojavljivanju dobivao sve dijaboličniju auru i evoluirao u apsolutno Zlo i tako jedini povezao Zagora s likom Kiki Manitua. Hellingen, jer je već od prvog pojavljivanja predstavljao ozbiljnu prijetnju Sjedinjenim Državama i cijelom planetu. Prisjetimo se: sa svojom kreacijom Titanom, divovskim destruktivnim robotom, prvim od stotina s kojima je mislio zagospodariti Amerikom, terorizira mirne Ottawe na jednom malom jezerskom otočiću, no Zagor ga uspijeva pobijediti prije nego što planovi dijaboličnog znanstvenika odu predaleko, baš kao i u drugom njihovom susretu, gdje Hellingen podmornicom Squalus namjerava dići Titana iz muljevitog jezerskog dna. Situacija se radikalno mijenja u ovom trećem susretu jer Hellingen nikada nije bio bliže svome cilju, čak ni kada je sklopio pakt sa vanzemaljcima Akkronijanima opremljenim visoko naprednom tehnologijom koja bi mu omogućila da ostvari svoj san o osvajanju svijeta, čak ni kada je iz svemira laserskim topom velike razorne moći naciljao američke gradove u Bosellijevoj priči. U ovoj je priči Hellingen na vrhuncu svoje karijere i tek malo mu je nedostajalo da ostvari svoj san i osvetu.


Ono što je simptomatično za prva tri Hellingenova pojavljivanja izvedena pod Nolittinim perom jest da je sam autor shvatio kako taj negativac kao zli genij bez imalo skrupula s namjerom da dominira svijetom izgleda kao jednostran negativac koji nikada neće doživjeti pravu evoluciju, kakvu su izveli Sclavi i Boselli u svojim povracima Hellingena.

No, ako se mene pita, dati mu veću psihološku dubinu ili razrađeniju osobnost nije niti potrebno, jer ono što je znakovito jest da je Nolitta nadograđivao Zagora kao junaka kroz sukobe sa svojim ultimativnim neprijateljem - od arhetipske figure Dobra koja se suprotstavlja Zlu već u prvom susretu, do od Manitua potvrđenog poslanika u „Vječnoj magiji“, a ako ću o Hellingenovoj evoluciji, onda ću je spomenuti u kontekstu njegovih dijaboličnih izuma koji postaju savršeniji i smrtonosniji, gradirajući tako i stupanj njegove opasnosti koja u ovoj priči dostiže opasnost na nacionalnoj razini (u Vječnoj magiji ona je na vrhuncu, Hellingen je opasnost po cijelo čovječanstvo ali samo zahvaljujući vanzemaljcima, što narušava njegovu karizmu) ujedno tako predstavljajući nam u ovoj priči posljednji put Hellingena u skladu s njegovom karakterizacijom zlog genija koji sam osmišljava kreativna oružja. Ovdje po prvi put vidimo kako Hellingen konkretno provodi svoje planove za osvajanje Amerike. U dva prethodna slučaja Zagor ga je uspio poraziti prije nego što je proveo svoje planove u djelo, dok ovdje Nolitta ludog doktora stavlja u poziciju da radikalno poveća opasnost i stoga prisiljava Zagora da pribjegne daleko drastičnijim sredstvima da ga zaustavi. I Zagor se ovdje radikalno mijenja: uvijek na rubu da eksplodira, njegov bijes Nolitta pretvara u prekoračenje moralnih uvjerenja, u jednom od onih rijetkih ekstremnih neizbježnih činova, ali opravdanih s obzirom na kontekst priče i razinu Hellingenove opasnosti i zloće.


U prvom je Hellingenovom pojavljivanju Nolitta posijao klicu zla koja leži u njegovoj prošlosti, o kojoj nam šturo govori. Iz te priče znamo da je imao jake nesuglasice s kolegama, koji su ga ponižavali nazivajući ga „zanesenjakom“. Za Hellingena, koji sebe smatra intelektualno superiornijim od svojih kolega, to je nepodnošljiva uvreda, ali neshvaćeni genije bira krivi put da se osveti. Umjesto da svojom genijalnošću riješi sve probleme koji muče čovječanstvo i tako pokaže kolegama da su bili u krivu, on pokazuje sav prijezir i mržnju gradeći oružja kojima će podjarmiti čovječanstvo i u svojoj karakterizaciji pokazuje se nesposobnim za osjećaj kajanja ili sažaljenja. U ovoj priči Nolitta je predstavio srž briljantnog zlog znanstvenika, jer na Zagorovo pitanje „Zašto sve to radite?“, Hellingen odgovara izjavom dostojne genija zla: "Afirmacija moje osobnosti kao znanstvenika, to je ono što već godinama želim! To je moja osveta svim arogantnim kolegama koji su se rugali mojim teorijama i sabotirali moja istraživanja... Ukratko, želim priznanje mog genija!". - "Ali zašto ne pokušate postići taj cilj drugim sredstvima? Zašto se vaša inteligencija ograničava na proizvodnju strojeva sposobnih samo za uništavanje?" uzvraća Zagor. Ovo je odgovor: - "Jer je nasilje jedini argument kojega su u stanju prihvatiti glupi, ograničeni, površni i nezahvalni ljudi ... ljudi koji su spremni podcijeniti i zaboraviti svako dobro djelo koje im netko učini ... ljudi koji reagiraju i postaju živi samo pod terorom straha!"

A teror je straha ovdje inspiriran Hitlerovim raketama odmazde stvorenim sa samo jednom svrhom - da teroriziraju, dok Hellingenove osvajaju. Prisjetimo se nakratko duge Zagorove odsutnosti iz Darkwooda. Neki kažu da je počelo s Tjeskobom, neki pak s Američkom odisejom. Kako god, krenuo je niz fenomenalnih priča u kojima je Nolitta na vrhuncu kreativnosti. Taj period stekao je naziv Zagorovo zlatno doba, u kojem je Hellingen imao dovoljno vremena uortačiti se s odmetnutim vojnim časnicima predvođenim pukovnikom Kraizerom, organizirati svoju tajnu bazu u ugašenom vulkanu ( još jedna inspiracija, ovaj put iz filma ) i testirati svoje rakete na darkvudskim plemenima sve dok izravno ne zaprijeti predsjedniku Sjedinjenih Država.


Volim ovu priču i zbog atmosfere koju je Nolitta perfektno stvarao već prvim koracima naših junaka u voljenom im Darkwoodu nakon dugog izbivanja. Važna karakteristika svih priča s Hellingenom, od Nolitte do Bosellija preko Sclavija, je stvaranje spore, suptilne uznemirujuće atmosfere, sve do konačnog otkrivenja, a Nolitta se ovdje potvrđuje kao neprikosnoveni majstor koji na mene a vjerujem i vas uspijeva prenijeti atmosferu Darkwooda u opasnosti: Darkwood je postao mračno i tmurno mjesto, sve djeluje uznemirujuće zbog neprirodne odsutnosti trapera i Indijanaca, a Zagor i Čiko su u svojevrsnom košmaru dok pronalaze jednu napuštenu trapersku kolibu za drugom, kao i tajanstveno spaljena i napuštena indijanska sela. Čak i stari dobri Čiko do srži osjeća zlokobnu atmosferu i prijetnju koja se nadvila nad Darkwood i ne sipa svoje gegove ili pjesmice, čak ni ptice ne cvrkuću više u toj šumi. Koliko je ta atmosfera sveprožimajuća, Nolitta naglašava i kroz Zagorov životinjski instinkt koji ga upozorava na opasnost i čini to na tako intenzivan način da čak i užasava Čika, u jednom prekrasnom kadru kojeg je Donatelli začinio s punim mjesecom u pozadini.


Nolitta je u samu srž pogodio opresivnu uznemirujuću atmosferu napetosti, nedokučive prijetnje i misterije koja se stvara sa svakom stranicom, a još više dostiže pojavom jedinog trapera koji se oglušio na zapovijed pukovnika Kraizera o napuštanju Darkwooda, vojnika s neobičnim opasačima koji krstare šumom tražeći ljudsku prisutnost sa samo jednim ciljem - da ubiju, kao i iznenadnom „munjom“ na vedrom nebu koja uništava dom naših junaka. Konačno je taj osjećaj prijetnje i opipljiv, no misterija se još više pojačava tajanstvenim smrtima vojnika koji sigurno ne bi umrli jer im je Zagor zadao pokoji udarac da ih izbaci iz igre. Čak i pojava Tonke podgrijava sugestivnu zlokobnu atmosferu i napetost, ali ga Nolitta uvođenjem u priču koristi i kao najavu nade i opet ga potvrđuje kao najdragocjenijeg Zagorovog prijatelja i saveznika, jer od tog trenutka počinju se raspetljavati misteriozni događaji sa samo jednim ciljem – da nam predstavi kreatora te zlokobne atmosfere utjelovljene u Hellingenu. U ovom dijelu priče valja istaknuti Nolittin način pripovijedanja određenih sekvenci, a one su sadržane u tablama u kojima Zagor nosi ranjenog Čika do utvrde na liječenje, a Nolitta tom putovanju daje snažne emocije kroz niz detalja: Zagor nosi ranjenog malaksalog Čika u naručju kao malo dijete i bodri ga da izdrži pričajući mu o njegovim najomiljenijim jelima, njihova napaćena lica imaju neurednu bradu, a šećer na kraju je efektna scena kada Zagor sav nagomilan strah, frustraciju i bijes iskaljuje na tupavom vojniku koji čuva utvrdu, potvrđujući svoj status u Darkwoodu pred novim vojnicima riječima "Ja sam Zagor... kralj Darkwooda! Došao sam ovamo po pravdu… Pravdu i osvetu!


Ovdje Nolitta uvodi u priču pukovnika Kraizera, i ne mogu a da ne kažem dvije-tri o njemu. Ono što bih želio istaknuti jest da ova priča nije lišena površnosti, i to upravo kroz pukovnikov lik. Meni je nerealno kako jedan pukovnik ima moć iseliti sve trapere iz Darkwooda. Ta on je tek jedan od časnika, i to novopridošli, iz niza utvrda u Darkwoodu i ostaje nejasno zašto se traperi nisu obratili nekom drugom časniku za pomoć. Nolitta je ovu malu nelogičnost jednostavno mogao riješiti davši Kreizeru veći čin, recimo generala, ili je bilo dovoljno pojasniti da se zapravo radi o vrlo specifičnom dijelu Darkwooda koji u potpunosti kontrolira jedna utvrda i njeni vojnici jer je to donijelo korist priči. No to nimalo ne utječe na ritam priče i odličnu atmosferu. Nisam se time zamarao ni kad sam priču prvi put čitao kao klinac, a bogami neću ni danas. Nekad jednostavno čitaš između redaka i ovdje je vrlo lako zamisliti da je netko iz Ministarstva rata tko ima moć da promijeni kompletno ljudstvo jedne vojne utvrde i podržava državni udar Kraizeru dao posebne ovlasti.

Volim ovu priču i zbog interakcije Zagora i Hellingena koja ovdje dostiže razmjere međusobne mržnje. Hellingenovo ludilo, zloba i osvetoljubivost se očituju na prodoran, zastrašujući i nasilan način, a taj vrlo jak naboj negativnosti može se vidjeti iz karakterizacije koju mu je namjerno dao Donatelli: njegov Hellingen s unakaženim licem ima vrlo efektan dramski naboj, još groteskniji od budućih Ferrijevih verzija. Njegov je Hellingen toliko ružan da je Ferrijev naspram njegovog Alain Delon. Mržnja izbija s lica prekrivenog stravičnim ožiljcima i očiju s velikim crnim podočnjacima davši mu tako izmučen izgled. Sve - od nekontroliranog ludila dok bičuje Zagora do lucidnog ludila kada postavlja ultimatum američkom predsjedniku i govoreći Kraizeru da se primjereno ophodi s civilima ( nije to trag ljudskosti u geniju zla već oportunizam) - stavlja Zagora kao junaka u nepovoljan položaj, jer o njemu ovisi sudbina Sjedinjenih Američkih Država u kojima upravo traje državni udar zahvaljujući oružju znanstvene fantastike za prvu polovicu 19. stoljeća a našu realnost, oružju koje predstavnike moćne nacije stavlja u situaciju potpune bespomoćnosti.


Već sam napisao da je Hellingen na svojem vrhuncu i samo malo mu nedostaje da ostvari svoj san, no tim više je njegov pad teži. Prisjetimo se prva dva susreta u kojima Helingen „umire“. Zahvaćen vatrom i eksplozijom laboratorija, Zagor je uvjeren da je ludi znanstvenik mrtav, baš kao i u drugom susretu kada mu je Fishleg zabio harpun posred grudi. Znakovito je u svim Hellingenovim pojavljivanjima to što je uvijek Zagor njegov zarobljenik i mogao ga je vrlo lako ubiti. No više od Zagorove smrti Hellingen želi slomiti njegovu snagu nepokolebljive volje, vidjeti Zagora kako preklinje i tako mu oduzeti dostojanstvo, a to uvijek ostavlja mogućnost Zagoru da preokrene situaciju, i da bi došao do Hellingenovog pada, Nolitta koristi jednu briljantnu ideju u svojoj jednostavnosti – upotrijebit će foru koju je Hellingen dva put prodao Zagoru, i Zagor umire.

U konačnici, odlična je ideja da nam Nolitta ne proda treći put istu foru s Hellingenom koji naizgled umire vjerojatno jer je imao u planu treći njegov povratak i bilo bi suviše isforsirano, da ne kažem blesavo da još jednom umre samo da bi se kasnije pojavio, i moram priznati da kada sam ovu priču prvi put čitao prije nekih 35 godina ostao sam iznenađen i oduševljen (a i danas sam) Nolittinom idejom da ovaj put udari na Helingenovo najjače oružje. Dva je puta udarano na njegovo žilavo tijelo, a ovdje je udareno na njegov genijalni ali zli mozak. Hellingenov prijelaz iz trijumfa u razočaranje pa živčani slom zbog trećeg poraza koji boli najjače do sada, kada je bio nadomak ostvarenju sna o osveti i dominaciji, samo je dokaz da je ludi profa predodređen za poraz, ali ima i temeljnu zadaću natjerati Zagora da pati kako bi se potom uzvisio u konačnom trijumfu. To je Zagor kakvog volim, koji je karizmatičan, heroj u svojoj ljudskosti, „glupi divljak“ - kako Hellingen posprdno naziva Zagora - ne razumije kako funkcioniraju njegovi izumi, ali shvaća njihov smrtonosni potencijal po čovječanstvo i svoje herojstvo potvrđuje antimilitarističkim stavom uništavajući Hellingenove izume pred zapanjenim vojnim časnicima i senatorom Pickenzom, koji su već trljali ruke da će se domoći oružja kojim mogu dominirati svijetom. To je Zagor, a ne Burattinijev koji s tajnom bazom „Drugdje“ potpisuje ugovor o šutnji i postaje bezlični beskičmenjački birokrat ili kada u specijalu „Otmica Ikarovog Pera“ umjesto da uništi atlantidsku tehnologiju koja je već jednom izazvala apokalipsu, govori kako bi bilo dobro da se tom tehnologijom pozabave vojska i agenti iz „Drugdje“.

Naprijed

ZG LEX 104/107 Dobar i loš

ZG LEX 117/119 Tajanstvene vode

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Priča nije ništa posebno, ali ima jednu zanimljivost. Naime, nakon što je zagospodario situacijom, "zli" profesor Helingen izričito kaže pukovniku Krejzeru kako ne smije biti nasilja nad stanovništvom, već želi da smjena vlasti prođe mirno i bez pljačke i uništavanja. A "dobri" Zagor, zaštitnik slabih i poštovatelj ljudskog života, ne libi se pobiti vojnike u Helingenovoj bazi i to kukavički, pritiskom na dugme pa izazivanjem strujnog udara. Plus toga, mučki natjera Helingena da pobije raketama većinu vojnika (u stripu se pominje cifra od tisuću vojnika pod komandom pukovnika Krejzera). Na kraju, "hrabri" gospodar Darkwooda dobije medalju.

    Treba se zapitati ko je ovdje veći zločinac???!!!!
    05.09.2002
    21:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Dobra prica nije losa uvijek sam se pitao odakle je ta slicica iz albuma sa slicicama dolazila kad ono naslovna stranica Zagora ZS325.
    07.09.2002
    17:48:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    u svakom slucaju jedne od najboljih zagorovih epizoda
    12.09.2002
    18:57:00 sati
    deftones
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prica a jos vise naslovnice su nezaboravne!
    11.09.2003
    06:14:00 sati
    mephisto_III
    uredi
  • realist

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Evo,nabavio sam i ovu epizodu na CD-u.Solidno,solidno.Zanimljivo je bilo gledati Zagora u potpunom zatočeništvu bez ikakve nade da će se spasiti.A što se tiče moraliziranja oko ubojstva vojnika s aktiviranjem onih pojaseva,bilo je ili Zagor i škvadra ili oni.A u pitanju je bila i sloboda SAD-a.Kako bi nam svima bilo da je Hellingen došao na vlast?Iako,i on bi vjerojatno vladao bolje od Busha.:)
    19.09.2003
    11:05:00 sati
    realist
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Upravo je ova epizoda zasluzna za to sto je Hellingen postao Zagorov neprijatelj broj jedan. Mislim da je odradjena sasvim dobro i da sigurno predstavlja prekretnicu oko toga kako cemo dalje dozivljavati zlog genija. Ocene nisu najvise jedino zbog toga sto su kriterijumi uspostavljeni sledecim susretima. Takodje, mislim da su ove 3 naslovne medju najboljima u citavoj ediciji.
    23.10.2003
    17:46:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Ovo je puno bolje od prva dva susreta.
    12.11.2003
    11:50:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Definitivno najbolja prica teme Helingen poslije Divova dobra i zla.
    Imam samo jednu malu zamijerku a to je sto je Zagor u par situacija u stvari negativac.Bar sam ja to osijetio.
    01.02.2004
    10:03:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Fantastična priča. Ovom oznakom FANTASTIČNA bile su inače označene rijetke epizode koje su odstupale od realnog, tako u ovom broju može se vidjeti trag vanvremenskog Zagora, Zagora 20. veka, Zagora za vreme hladnog rata, Zagora koji če se sa svojom sjekirom od kamena i indijanskim travama suprostaviti električnoj ogradi i raketama zemlja-zemlja. Dao sam relativno visoku ocenu jer se nisam mogao odlepiti od stripa dok sam ga čitao.
    02.02.2004
    21:50:00 sati
    miha
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    po meni,najbolja epizoda s helingenom...
    13.10.2004
    03:51:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Eto konačno je i Ludens objavio ovu epizodu pa mogu ostaviti komentar.Zagor se ovog puta stvarno namučio; nervozan je i živčan zbog svega što se događa u Darkwoodu,bespomoćno urla dok bombe padaju na Washington,šamaraju ga,cipelare,bičuju itd.Stvarno mu nije bilo lako,mora se priznati..Kolega Stinky je ispravno primjetio gnusni zločin kojeg je skrivio Zagor;hladno i na podmukli način pobio 30-ak ljudi u Hellingenovoj jazbini(samo pristiskao tastaturu umjesto da se bori),zatim maltreriao starog Hellingena(lomio mu kosti) i navodio ga da baca bombe na garnizon od 1000 ljudi od kojih je 95% poginulo itd.Njegovi postupci su u najmanju ruku diskutabilni..Naslovnice su dobre.Očito sad dolazi period u kome će i Zagor Extra biti koliko-toliko zanimljiv za čitanje.Jedva čekam sljedeći susret sa Hellingenom(ujedno i daleko najbolji).
    17.06.2005
    14:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Po meni je ovo najlosija epizoda sa Helingenom. I mene je odmah zaprepastilo kada je Zagor ubio one vojnike i kada je naredio Helingenu da ubije vojnike koji su bili u logoru s Kraizerom. Inače mi je čudno bilo jer se spominjalo tisuću(!) vojnika u pohodu na Washington, a u logoru ih je bilo, ako ih je bilo sto. A da ne govorimo da je u onom vulkanu Kraizer imao najvise 200-tinjak vojnika. Uz to zaprepastilome je kako Zagor sa ranjenjim leđima od bičeva lezi na nosilima, mislim da je to bilo vrlo bolno. Donatelli na visini, naslovnice prosjek.
    25.06.2005
    10:36:00 sati
    Koresh
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    kad sam bio mali ovo je bio moj prvi susret s helingenom jer su prve epizode bile rijetke i teške za nabavit, nije me ni tada oduševio, a pogotovo ne sada, kada znam u što se taj lik razvio, jedino su naslovnice vrhunske
    25.06.2005
    23:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično.Hellingen po treći put-šta drugo reć.
    27.07.2005
    21:56:00 sati
    vice
    uredi
  • dimi

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Na stranu to sto je Zagor kao nov posle par dana u okovima, bicevanja, psiho-mucenja, i jedenja potencijalno smrtonosne travke.Na stranu to sto je posredno ubio ko zna koliko ljudi pritom prebacujuci hellingenu koji 'samo' trazi satisfakciju za svoj genij.Ali nije mi jasno kako obican sumar ume da poubija vojnike preko onoga nazovi kompjutera.Eh da fora je sto nas dragi profesor pravi rakete sa navodjenjem a vrata od kolibe (koju inace niko ne pomislja da cuva) mu razbije zagor jednim volejom.
    24.10.2005
    22:41:00 sati
    dimi
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    e moj dimi s čim se ti zamaraš....
    25.10.2005
    23:53:00 sati
    piquet
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ne znam što reći, mislim da je ovo vjerovatno najgora priča sa Helingenom. Iz početka je sve dobro-tajanstveno i kad se helingen dočepao zagora mislio sam da će se zagor teško izvući ali onda nabavi bus neke trave od koje umre i onda se probudi za dvi ure i petnaest minuti. Naslovnice su solidne a crtež isto nije loš, vjerovatno ovako mislim jer očekivam da će sa najjačim neprijateljom sve biti odlično ali izgleda da nije.
    31.10.2005
    15:19:00 sati
    ijo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    priča je recimo odlično zamišljena.posebna je i po tome šta je u njoj Zagor ispa ka negativac i usput malo muči zarobljenike šta mu i nije baš običaj ka npr. Texu.puno je bolji 4. susret s Hellingenom
    09.12.2005
    21:06:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Treaa priea o Hellingenu je daleko bolja od prve dvije. Sve u svemu, zanimljiva priea.
    15.02.2006
    12:59:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    puno bolji nego prošli put u Duhu prošlosti.
    23.04.2006
    10:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    ...priča je dosta dobra...svaki susret s hellingenom je sve bolji i bolji...uživao sam u priči i nadam se da su 4. i 5. susret s njim,koje nisam čitao još bolji...ali šesti sjene nad darkwoodom i to je dakako najbolji....
    02.06.2006
    13:20:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Najbolje od svega mi je što u Dnevnikovom izdanju nema rakete u letu već se vidi samo "blještavi trag". Genijalno...
    14.01.2007
    12:13:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Zagor je ratni zločinac!
    17.01.2007
    10:05:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Sviđa mi se ovakav zli Zagor. Ima dosta nelogičnosti, ali ipak je to Zagor, pa se može progledat kroz prste.
    11.07.2007
    20:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sasvim solidno napisana i nacrtana treca shora s Hellingenom. Za razliku od prve dvije gdje je isti pomalo tragikomican lik ovdje njegovo zlo i genijalnost jednog superzlikovca izlazi na vidjelo. Mislim da je ovo epizoda koja ga je promovirala u Zagorovog antagonista br.1. Zanimljivo je i vizionarstvo Nollite s onim raketama koje imaju kamere za navodjenje (nije valjda on krivac za njih :)).
    12.07.2007
    13:42:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Malo bolje od prethodnih susreta s Hellingenom.  Solidno, radnja se ne odvija loše, zanimljiva je.  Crtež je odličan, a naslovnice nisu tako loše, ali mi je jako glupo da je na drugoj nacrtan Hellingen, a u priči se još nije otkrilo da se on skriva iza svega.  To je propust koji ubija iznenađenje (barem u extri je tako, ne znam kakav je raspored stranica unutar epizoda bio u originalu).
    23.09.2007
    19:15:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 90%

    10, 7, 10, 9

    Očekivao sam nešto više.
    29.09.2007
    21:50:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 5, 10

    Epizoda sa Hellingenom koja je puno bolja od prethodne dvije, i to za klasu. Međutim je to ipak tek neki prosjek. A i neki upitni potezi Duha sa sjekirom su se dogodili, što je zaista čudno. Sjećam se koliko sam se tada iščuđavao (kada sam ovu epizodu prvi put čitao) Zagorovoj hladnokrvnosti, kako je lik riješio sve one vojnike... Donatelli dosadan po običaju. Naslovnice genijalne, svaka čast Ferriju! Sve u svemu - prolazno.
    24.12.2007
    19:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    Zagor je ustvari Nikola Tesla, kako davno prije jedan prethodnik reče...
    24.12.2007
    19:44:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prica s kojom je Hellingen dobio status arhineprijatelja. 
    03.03.2008
    08:53:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neke ocjene govore...
    15.11.2008
    19:04:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Gluposti ljudi pričate pobio 1000 vojnika ovako, pobio 30 vojnika onako. Pa sigurnost čitavog svijeta je bila u pitanju a Zagor je već bio iscrpljen. Mislim da pametarite bezveze a i vi to znate. Što biste vi učinili na Zagorovom mjestu da mi je vidjet? Vjerojatno biste se otišli u onakvom stanju boriti sa svim vojnicima i poginuti a sigurnost cijele Amerike je u pitanju. Možeš mislit. Da je Zagor baš to napravio ja sada ne bih dao ovu ocijenu stripu koju dajem!
    01.12.2008
    03:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slazem se sa Supermikeom. Ovo je zaista fantastican strip, puno bolji od prvog pojavljivanja Helingena. Zagor je oduvek mrzeo da ubija "nevine" ljude, ali ovog puta nije imao izbora. Uostalom, to je ucinio da spase ovaj svet. Ova epizoda je medju 20 zagorovih najboljih epizoda ikada.
    03.02.2009
    13:27:00 sati
    misa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Vidi se napredak u tom „nadograđivanju“ Helllingena jer ovo je već mnogo bolje. Ali i ovdje ima popriličan broj nelogičnosti. Prva je da je Hellingen glupo oživio nakon što su ovi jasno ustanovili da je mrtav. Ako je bio smrtno ranjen kako se onda uspio izvući iz onog požara? Virujen da je u pitanju opet nekakav uređaj ali barem su to mogli objasniti. Izgleda da je to je već postala normalna pojava. Druga je da je Zagor pobio sve živo. Možda je prvi put i bilo opravdano, ali drugi put je mogao jednostavno upozoriti sve one vojnike i ispaliti rakete kraj njih, oni bi odma pobigli. Iako volim viditi ponešto okrutnijeg Zagora, tako nešto triba staviti u primjerenijim situacijama. Treća je što je Hellingen pokvarena ploča: „Pogriješio sam, morao sam odmah ubiti Zagora. Neću više ponoviti tu grešku.“ A onda ga opet drži zarobljenog kako bi se iživljavao na njemu. Luđak i sadist, što drugo reći. :P Zbog svih tih gluposti par ocjena manje za scenarij, ali priča je i dalje na visokoj razini. Donatelli je ovdje u savršenoj formi, jedno od njegovih najboljih razdoblja. Naslovnice su dobre, druga mi se najviše sviđa.
     
    31.03.2009
    13:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    09.06.2009
    04:59:00 sati
    Ferri
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kod ove priče odlučuju emocije, u ono vreme imala je veliku popularnost otud i moje visoke ocene.Ocene za sam rad autora na recenziji niska-5 , nedostaje stav u vezi naslovnica crteža,malo zanimljivosti je dato itd.
    22.06.2009
    20:17:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrstna prica.
    08.07.2009
    16:29:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Bez sumnje je najbolji prvi dio s jezivom atmosferom koja vlada u Darkwoodu, a kasnije postaje lošije kako to obično biva u pričama s Hellingenom. Scene gdje Zagor ubija vojnike pritiskajući dugmad su... Uznemirujuće, 'ajmo reć.
    Donatellijeva verzija Hellingena mi je super, izgleda puno jezivije od Ferrijeve, a primijetio sam i da je drugačije nacrtao Tonku. Naslovnice su apsolutno fenomenalne, sve do jedne.
    08.08.2009
    08:58:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Pa ovo je slabo, pogotovo za Hellingenov standard.  Ta radnja je previse kao neki los James Bond film: Hellingen je veliki, bogati i mocan neprijatelj koji hoce da osvoji svijet (za ko-zna-koji razlog), a Zagor je nas specijalni agent 007, zavezan i nemocan da ista uradi, dok ga ovaj drugi maltretira i muci kako hoce.  Citava epizoda ima debilne djelove (onaj prenos Hellingena preko ekrana sa Americkim Presjednikom je nesto kao iz jednog Austin Powers filma, i osjeca se veoma staro, naivno i puno puta vec vidjeno), a i Zagor u jednom momentu ima one vojnicke pantole, a u sledecem trenutku, od jednom, ima one svoje plave pantole.  Pa kad se je, u pizdu materinu, stigno da presvuce?

    Prvi dio epizode, kad se Zagor i Chico vrate u Darkwood i vide kako se sve polako raspalo, je dobar i interesantan, ali posle toga inteligencija ove price tone duboko.  Naslovnice su veoma dobre, ali ipak ne savrsene; i Donatelijev crtez je veoma dobar, i samo Ferri je bolji od njega.  Na zalost, u ovoj epizodi, Donatelli je moro da crta Hellingena, a to mu bas ne godi; sto se mene tice, Ferri je jedini koji uspije da nacrta Hellingena onako kako treba, a sve drugo je p-in dim.  Sigurno, ovo je najgora Zagorova pustolovina protiv Hellingena; ispravno, ne bas najgora, ali poslednja po kvalitetu od 6 Zagorovih susreta sa ludim profesorom.  

     

    16.05.2010
    07:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma meni je penal priča.

    23.05.2010
    18:47:00 sati
    legaz
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Nije baš nešto, nije ni tako loše. Donatelli me neugodno iznenadio.

    31.08.2010
    16:42:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moram priznati da sam se ponajviše registrovao na ovaj sajt da bih ocijenio ovu Zagorovu priču. Sjećam se kad sam bio klinac 1-2. razred osnovne, kako sam ulazio u svijet crtanih romana. Zlatna Serija broj 325 "Bleštavi trag" je bio prvi Zagorov roman koji sam držao u svojim rukama. Sjećam se da je dugo za mene bio kao neka relikvija. A crtež Franka Donatelija (to sam saznao tek u zadnjih par godina da se taj čova tako zove) meni najdraži crtež Zagora. Upravo se spremam pročitati Ludensove reprinte ove tri epizode, no mirne duše dajem max ocjenu za nešto što će mi uvijek predstavljati jako lijepu uspomenu na djetinjstvo.

    Usput da pohvalim ovaj sajt - izvanredan je.

     

    06.09.2010
    19:56:00 sati
    Galis
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ovo je bolje od Svemirske braće. Toliko.

    15.03.2011
    18:13:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hellingen je ponovno s nama. Ne mogu vjerovat da je prosjek mršavih 83%. Dajte, za Boga milog priznajte da je ovo u vrhuncu zlatnog doba.

    03.06.2011
    20:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ništa spektakularno, ali barem najbolji susret s Hellingenom do sada.

    Mada su za moj ukus ipak malo pretjerali s njegovom tehnologijom u ovoj priči...

    23.07.2011
    11:13:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Super priča, normalno puno puno bolji susret sa Hellingenom od prošla dva.. Zagor ispada negativac u ovoij epizodi, ali ja mu to ne zamjeram.. Tako je valjda moralo biti  :)  Crtački bolje odrađeno nego u prošlom susretu, ali još uvijek mi taj Donatellijev Hellingen ne sjeda baš.. Naslovnice su sve tri jako lijepe..

    20.08.2011
    08:42:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ah hellingen najbolje epizode su mi s njim. Ova mi je možda druga odozada od njih 6. činilo mi se dosta neuvjerljivo kada sam čitao kao da fali "ono nešto" . Ali ipak je to hellingen i zato visoke ocjene. Također ovi opasači kod vojnika nalazimo slične kod redovnog zagora opsjednuti kada von axsel stavlja one kamenčiće u pojase ljudi i tako ih kontrolira.

    Donatelli za desetku i naslovnice su za 10 iako prva i nije bogznašto.

    04.09.2011
    00:43:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Nije loše, iako mi Helingen nikada nije bio pretjerano zanimljiv. I osobno ne volim pojavu futurističkih elemenata u Zagorovim stripovima.

    12.10.2011
    00:06:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Recept za pravi strip : NOLITTA & DONATELLI!... I Ferrijeve naslovnice.

    10.11.2011
    19:04:00 sati
    Patrix
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dosta bolje od ranijih Helingenovih pojavljivanja ali i losije od svakog narednog! Donatelli vrlo dobar, naslovnice odlicne!

    25.03.2012
    18:22:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Odlično! Daleko, daleko bolje od drugog susreta koji je po meni najlošiji. Donatellijev crtež jako dobar, što je pun pogodatk za Hellingena. Naslovnice savršene kao i priča.

    16.04.2012
    14:06:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NAJBOLJI ZAGOROV NEPRIJATELJ

    I DA SE IZVINIM ZA RECENZIJU NA DOBAR I LOS NISAM HTEO DA DAM 10POSTO NEGO 100 POSTO

    26.04.2012
    18:46:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    21.05.2012
    13:50:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Epizoda iz zlatnog doba. Solidno.

    22.09.2012
    14:10:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 3, 8

    05.10.2012
    13:32:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    02.11.2012
    23:16:00 sati
    Fran
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    04.12.2012
    18:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Nakon svih dobrih prica Americke Odiseje,povratak mi je ispao plitak,da ne reknem glup. Zagor mi se u nekim scenam toliko antipaticno,kao ludjak,ponasa...ne to nije Zagi kojeg obozavam. Pokvarenost prema Ciku mi se takodjer nije svidjela. Tok price na pocetku je obecavao nesto dobro,al brzo se pokazalo lose. Scenario je tako nepromisljeno sastavljen,bacenih stranica uzalud. U crtezu nisam razumjeo,prvi vojnici,su imali uniforme obicnih vojnika,a onda,svi ostali vojnici koji su se pojavili u stripu,na ramenima su imali znacke oficira.Al sve u svemu,crtez je ok.Naslovnice, jedva ok.Samo ja nisam vidio scenu sa mrtvim indijancima. ???

    25.12.2012
    22:48:00 sati
    Tutta
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Naivno, šteta s obzirom da je Helingen glavni negativac.
    27.12.2012
    07:36:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    12.02.2013
    00:24:00 sati
    selanne
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    10.03.2013
    11:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Mozda malo pre jednostavno,buduci da je to treci susret Zagora sa svojim najvecim neprijateljem smatram da je tu trebalo biti vise dramatike,ni u jednom trenutku nisam osijetio nekakvu strasnu prijetnju za gradane Amerike,ovaj put je Zagor malo pre jednostavno spasio svijet!!Donateli prosjecan!!

    27.07.2013
    02:20:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    06.08.2013
    17:45:00 sati
    velka031
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    01.10.2013
    15:13:00 sati
    Momo10
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Zagorovo putovanje zaokruženo je ovim nemilim povratkom u Darkwood gdje ga čeka njegov stari dobri neprijatelj Hellingen. Hellingen je u čitavoj svojoj inteligenciji jedan pravi egoistični glupan. Taj nikako da shvati kako treba Darkwood zaobilaziti u širokom luku, jer Zagijeva sjekira uvijek nađe put do njegove glave i njegovih strojeva.

    01.11.2013
    19:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dobra priča iako mi je prvi dio bolje sjeo nego onaj nakon dolaska Zagora u Hellingenovu bazu. Kritizirani potez Zagora da po kratkom postupku riješi prijetnju slanjem raketa na vojnički logor puno više odgovara situaciji nego da je to išao raditi na neki drugi način izbjegavajući ljudske žrtve. Ionako se pukovnik Kraizer pokazao kao ljudsko smeće i izdajnik pa ga uopće nije šteta. Donatelli je odradio vrlo dobar posao, stvorio je mračnu i tjeskobnu atmosferu kako unutar traperske kolibe tako i u samoj Darkwoodskoj šumi prilikom okršaja sa vojnicima, također je i prikaz ljudskih emocija njegovim crtežom ovdje dosegao vrhunac. 

    08.06.2014
    23:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Ništa posebno, ali ipak bolje od sljedećih susreta.

    11.08.2014
    01:21:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vreme je za moj ljubilarni 100-ti komentar i baš mi je drago što je pao na ovu... pa da budem iskren kontroveznu epizodu.Ja lično nesmatram Zagorove akcije u ovom stripu "zločinačke" (ubistvo vojnika sa opasačima i bombardovanje trupa koji su se spremali ići u Washington D.C.) svi žale vojnike koje je Zagor "pobio" a niko nekomentariše ni osuđuje (čast izuzecima) što je dan pre tih događaja "dobri" i "jadni" profesor Helingen bacio nekoliko projektila na Washington i pobio ko zna koliko nevinih ljudi i onda serete o nekim "zločinima koje Zagor počinio".Znam da svako ima pravo na svoje mišljenje ali ovde poštovane kolege stvarno ste me razočarali vašim glupim i usranim komentarima (opet, čast izuzecima).Što se priče same priče dobar nastavak Zagor vs. Helingen i odlično zagrejavanje za dva sledeća remekdela koja će usledeti.

    19.09.2014
    12:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Mislim da je ova epizoda preloše ocijenjena. Ne vidim šta toliko fali ovdje? Ovdje se vraća Hellingen, Zagorov najveći neprijatelj. Hellingenov plan da opkoli Ameriku je superioran i opasan. Ovdje još jednom pokazuje ko je i kakav je on zlokobni genije. Ne vidim šta je toliko čudno što je Hellingen rekao da ostave ljude iz Washingtona na miru? Pa nije on samo ubilačka nakaza, mislim, jeste on zao, bolesno zao, ali svako zlo ima i malo dobra. Početak sa misterioznim vojnicima  je odlična uvertira u ovu priču, a bojne rakete su samo tačka na i. No, i ovaj put Hellingena nadmašuje Zagor, koji uspijeva na vrijeme (ili malo kasno?) pomutiti sve planove ovog zlog genija. Donatelli odličan. naravno, Ferrijev Hellingen je bolji, ali sve ostalo je odlično nacrtano. Naslovnice odlične, zlatni Ferrijev period, nema šta.

    16.10.2014
    19:49:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nakon niza pustolovina i prevaljene pola Amerike,Zagor i Čiko vraćaju se kući.Ali u Darkwoodu vlada tjeskobna i mračna atmosfera.Zavladala je smrt.Indijanska sela su spaljena a Indijanci i traperi nestali.Oni rijetki koji su ostali skrivaju se kao životinje strahujući za svoj život i izlaze samo noću.
    Tom zlokobnom atmosferom kumovao je novi zapovjednik utvrde Bravery,pukovnik Kraizer(malo baca na krejzi).Po njegovoj zapovijedi svi su morali napustiti šumu.Tko ostane biti će smaknut.
    Šta se krije iza tog suludog pukovnikova poteza?Da li radi po zapovijedi samog predsjednika i ministarsta rata?Ili vodi neki svoj osobni križarski rat?
    Zagor se baca u istragu i zarobljavaju ga vojnici.I po treći puta naš junak se nalazi svezan pred svojim najljućim neprijateljem,genijalnim i poremećenim profesorom Hellingenom.Preživio je živahni profesor exploziju labaratorija koja mu je naružila lice i tijelo.Preživio je Fishlegov harpun plasiran blizu srca.Izišao iz svega toga još luđi sa još opasnijim spravicama.Ovaj puta u šahu drži američkog predsjednika i kongres svojim krstarećim projektilima koji pogađaju cilj u milimetar precizno.
    Samo još jedan potez treba povući da matira protivnika..vojska,pod zapovjedništvom Kraizera maršira prema Washington D.C.-u,da svrgne predsjednika Jacksona(Njegovo prvo pojavljivanje.Pojaviti će se još dva puta,maxiji Dugo putovanje i Čovjek na nišanu)i preuzme vlast.
    Hellingen je promijenio način rada i umjesto petparačkim banditima i protuhama okružio se nezadovoljnim časnicima i vojnicima koji razočarano gledaju na mlaku washingtonsku politiku.
    A i Nolitta nam predstavlja ludog profesora kao i odličnog psihologa kada savjetuje pukovnika da svoje vojnike drži pod kontrolom kada preuzmu vlast.Da bespotrebno ne ubijaju i izazivaju civile.
    Ali nakon što je čvaknuo wodah,tajanstvenu indijansku travu koja ima sposobnost da čovjeka učini naoko mrtvim usporavajući rad srca i disanje na minimum,Zagor se oslobađa.(ak je mogao Hellingen dva puta praviti se mrtav,pa može Zagor jednom).
    E sad Nolitta ubacuje jedan upitno moralan Zagorov potez.Dok ubijanje preostalih vojnika u bazi(pomoću strujnog udara) čitatelj može opravdati Zagorovom iscrpljenosti i umorom a i vojnika je previše za direktnu borbu a ultimatum ističe,da li se može opravdati njegov drugi postupak,raketiranje vojnika koji marširaju na Washington?Naravno da može. Zagore, pobij ih sve, pa nek promašeni komentatori promašenih komentara cvile.

    23.01.2015
    18:07:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    12.03.2015
    15:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    11.04.2015
    21:42:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 75%

    9, 5, 8, 9

    Očekivao sam ipak nešto puno bolje! Čak me i Donatelli malo razočarao.

    25.08.2015
    15:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    12.10.2015
    17:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.01.2017
    18:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Po meni je ovo dosta naivno, ko Mare mulica.sa nekoliko pomalo priglupih scenarističkih rješenja (prednjači Zagorovo baratanje tipkovnicom) ali jedno se priči ne može poreć-zabavna je. Donatelli je odradio posao na svojoj razini, dakle i više nego pristojno iako mu Hellingen izgleda više kao neka karikatura, Ferrijev je puno bolji i nekako zlokobniji. Naslovnice odlične.

    29.01.2017
    23:37:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Onako, meni dobar dio Hellingena gdje je Nollita napokon odlučio da upotrebi ozbiljno ovog lika i time od njega napravio važan stubac za sljedeća pojavljivanja. Iako je ova epizoda ostala u sjeni "Terora sa šeste planete", ovdje je Hellingen pokazao dovoljno ludila i želje za moći da se jasno moglo viditi kakva će budućnost ovoga lika da izgleda. Bilo je nestrpljivo viditi likove kada su se napokon vratili u Darkwood gdje se stvorilo isčekivanje šta se sada dogodilo... Gdje su indijanci? Šta se dešava sa traperima? Kako je vojska odjednom postala tako tiranijski nastrojena prema stanovnicima Darkwooda?

     

    Nollita nam je dao dobar unos u sagu sa Hellingenom, čija su prva dva nastupa bila manje-više solidna, ali ovdje je pokazao profesora onako kako se očekuje od jednog ludog znastvenika. Pored žice sa strujom, manipulacijom vojskom, kajševima koji prate osobu preko čipa i naravno smrtonosnih raketa - koje čini cjelinu njegovih izuma u ovoj epizodi, bilo je zanimljivo viditi profesorove prave ciljeve a ta je moć! Samo ako pogledamo ultimatum kojeg je postavio SAD-u i megalomanijačke planove zauzimanja svijeta su odličan dokaz kakvo svoje nadarene sposobnosti koristi u takvim jednostavnim željama koje mnogi ljudi imaju a ne samo on. Hellingen je ovdje dobio početnu, bitnu karakterizaciju što mi je drago viditi, a još draže mi je to što je Nollita napokon uvidio veličinu ovog lika i time ga spasio zaborava i pojavljivanja u prosječnim epizodama.

     

    Crtež je dobar. Naslovnice takođe, pogotovo ona sa Hellingenom i Zagorom koja inaće predstavlja prvo Hellingenovo pojavljivanje na naslovnicama. Sve ukupno dobro ostvarenje koje je predstavilo samo tihi otpozdrav naivnog Hellingena i veliki doček demonu Hellingena koji svoju ludost, izopačenost pokazao u "Teroru sa šeste planete" i "Demonima ludila." 

    17.01.2018
    13:24:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    LUX 114. Povratak u Darkwood (od 21 str.)
    LUX 115. Odbrojavanje
    LUX 116. Prijetnja iz Zraka

    Zagor i Čiko se napokon vratili u Darkwood, Zagor je odmah komentirao da ih nije bilo 7 ili 8 mjeseci, ako ne i više. Ali sve je drugačije, pusto, traperi su napustili svoje kolibe, indijanska plemena otišla, gotovo pa nema nikoga (onaj jedan traper i Tonka).

    Kao da su ušli u nekakvu noćnu moru, čak i vojnici pucaju po njima. Točno me zanimalo tko stoji iza svega toga, kad ono stari "frend" Hellingen :D njegovo 3.pojavljivanje u Zagoru, bilo mi je čudno kako je u 2.pojavljivanju preživio onaj harpun Fishlega, ali nisam htio ići previše u analizu, ipak je to Hellingen.

    Kad su bili unutar one stijene, Zagor zarobljen, a onda još jedan šok, pukovnik Kraizer se također pridružio Hellingenu, ne bi li mu ovaj omogućio državni udar. Opet je bila ta neka bezizlazna situacija kad su Zagor, Čiko i Tonka bili zarobljeni i pitao sam se kako će se iz ovog izvući. Onda su se sjetili da Tonka ima onu neku travu, od koje ti srce stane i svi oko tebe misle da si mrtav. Pa je Zagor to uzeo i tako su izigrali Hellingena i brzo se sve vratilo u normalu.

    Dobra priča, primjetio sam da je ovaj zadnji strip na 112 stranica, vjerojatno da se u tom istom završi epizoda, pa da nova priča može početi u sljedećem stripu. Slično kao i Kapetan Zmija koji isto ima 112 stranica, ali njega su tako napravili sa toliko stranica da se u njemu završi priča pošto broj poslije je bio onaj jubilarac #100 u boji.

    18.01.2018
    08:37:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Meni najbolji njihov okršaj. Cijela atmosfera u stripu, to Donatellijevo viđenje Darkwoodske šume, to je Zagor kakvog mogu čitati tisuću puta i uživati kao da je prvi.

    14.03.2018
    01:21:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    08.04.2018
    09:04:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Bez većih zamjerki, ali ništa antologijski i nezaboravno, kako bi trebali izgledati sureti dvaju klasnih neprijatelja.

    11.06.2019
    12:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2020
    01:28:00 sati
    benx40
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Najopakiji Helingen do sada...da je tada pokorio Ameriku, imali bi prvi iphone već pred sto godina:)
    19.08.2020
    00:15:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Priča sa Helingenom ne može da omane. Prva sveska čista 10-ka u svim aspektima. Druga sveska je nekako razvučena, dok treća sveska ponovo hvata ritam i uspešno privodi priču kraju.

     

    Lice Helingena je dosta loše uradjeno, možda najlošiji crtež nekog junaka od strane Donatelija. Ako to izuzmemo, sve ostalo je nacrtano veoma dobro. Naslovnice unapred otkrivaju zaplet stripa, što je pomalo poražavajuće.

    31.08.2020
    19:19:00 sati
    Batacele
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 5, 7

    Prica cist prosek, sa poludelim Helingenom, pukovnikom i Zagorom (ali to vec znamo odavno, zar ne). 

    22.10.2020
    03:11:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Najveca mana ove epizode je sto nije ni trebala postojati. Hellingen je trebao biti mrtav u svom prvom pojavljivanju. Tocka. Sama epizoda nikako nije losa, prica je bolja i od prvog i od drugog susreta s njim, ali kazem, on je morao umrijeti u prvom pojavljivanju. Ono sto veseli je kraj epizode buduci da ovoga puta nije umro nego jednostavno podjetinio tako da u iducem pojavljivanju bar nece biti price kako je prezivio ili bolje receno ponovno ozivio.

     

    E sad nakon pregleda cinjenicnog stanja u kojem je suludo da je Hellingen i dalje ziv, mozemo reci i rijec-dvije o ovoj epizodi. Kao sto sam rekao bolja od prva dva pojavljivanja, iako u ovom zlatnom periodu gdje sam dijelio vecinom same stotke, ipak ova epizoda nije za to. Dat cu 9 prici jer iako je bila veoma dobro osmisljena, nije mi bila tako interesantna kao zadnjih 10-ak prica, a scenariju dajem 7 ponajvise zbog suludog Zagorovog poteza u kojem je ubio one vojnike preko pojasa. Tu je velika nelogicnost u tome. Svaki vojnik znaci ima pojas s pripadnim brojem i kako je Zagor mogao znati koje tocno brojeve nose oni vojnici koji su bili vani. Lako se moglo desiti da umjesto njih, fula brojeve i ubi nekog od vojniak koji su marsirali prema Washingtonu. Dobro njih je kasnije s raketama dotuko, ali kazem ogromna nelogicnost koja me najvise i zasmetala.

     

    Veliki plus je sto u ovoj epizodi nema Titana, ajme sto me izivcirao taj robot. Ove bombe su puno interesantnije. Crtez sjajan, a i naslovnice takoder.

    23.09.2021
    17:32:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Povratak u Darkwood, da povratak kući nakon dugog izbivanja i putovanja cijelim Sjevernoameričkim kontinentom. Zagor se vraća i šokiran je: nema trapera, nema Indijanaca, došli su neki novi vojnici vođeni čudnim pukovnikom Kraizerom. Ali on ne djeluje sam, njegov "nadređeni" je profesor Hellingen koji se vratio još luđi, još opasniji i sa ožiljcima gratis. Sjajna je ta gradacija Hellingena iz epizode u epizodu. Prvo je bio samo ludi znanstvenik koji se igrao svojim izumima, pa mu je zapaljen laboratorij, pa je proboden harpunom, u ovoj epizodi ima veće planove, svojim raketama želi zagospodariti čitavom Amerikom, a kasnije i svijetom. Ali, Zagor to neće dopustiti.

    Zaista uzbudljiva epizoda, puna misterije i akcije. Po prvi se puta javlja prijetnja za cijeli SAD, toliko je velika da se uključuje i sam predsjednik. Hellingen u ovoj epizodi dobiva svoje karakteristične karakterne crte sadizma i megalomanije, prije nego ga je Burattini degradirao u nekog bezveznog rasista. Sjajne su scene kada Hellingen mora svoje rakete usmjeriti protiv svojih ljudi i tako mu Zagor zadaje najbolniji udarac.  Vidi se pojava teških emocija kod Hellingena. Također, sjajne su scene kad Chico čisti Zagorove rane.

    Pređimo na ocjene: sjajna priča dobiva čistu desetku, puno akcije, uzbudljiva do tada neviđena radnja, velike prijetnje za svijet; ODLIČNO, bravo Nolitta.

    Scenarij dobiva osmicu zbog nekoliko čudnih dijaloga.

    Crtež dobiva osmicu, Donatelli je sjajan, ali dojam bi bio bolji da je crtao Ferri.

    Naslovnicama destka: vrh vrhova!!!

    03.02.2022
    07:46:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalna priča koja se čita u jednom dahu, sa odličnim crtežom i scenarijem.Još jednom smo vidjeli Zagora koji je morao ići u krajnost.   Jako mi se je dojmio početak priče i povratak Zagora i Chica kad su naišli na sve one apokaliptične prizore.Priče sa Hellingenom nikad ne razočaraju. Jednostavno ovdje se ne nalazi niti jedna loša strana priče, uz bok Divovima Dobra i Zla.  

    14.07.2022
    11:05:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    29.08.2022
    18:34:00 sati
    milandog
    uredi
  • Cero

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.05.2023
    06:51:00 sati
    Cero
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fantasticna ezotericna kultna prica

    16.05.2023
    16:19:00 sati
    kasper
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Sjećam se kad sam davno prvi put čitao Povratak u Darkwood - stvarno mi je sve to bilo napeto, svi ti misteriozni nestanci i Zagorov odnos prema negativcima... sve je imalo nekakvu težinu. Danas, kad čitam ovo sve u komadu, mogu se samo nasmijati. Banalno i pomalo blesavo. Ne volim priče s Hellingenom, baš me briga za lude znanstvenike i slične fore jer smatram da Zagor nije strip za takve face. Kako god, ta teška artiljerija i napad na Washington su tako glupi da me zaboli glava svaki put kad se zamislim u nekom scenariju gdje moram ozbiljnog lica prepričati ovu radnju. Crtež je u redu, ali Hellingenova karikatura izgleda preglupo. Naslovnice su dobre. Sve skupa - pokušava se stvoriti neka ozbiljna atmosfera, ali ništa od toga i priča ostavlja mlaki dojam.

    01.08.2023
    20:43:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    02.02.2024
    21:30:00 sati
    reso1991
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    07.05.2024
    20:11:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    08.05.2024
    10:12:00 sati
    Dalibor.V
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Sjene nad „Golden Baby“
        Kod: ZG LU 318/320
        Ocjena: 71%
        Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2205
      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1790
      • Hitroruki
        Kod: TX ZS 688/690
        Ocjena: 86%
        Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
        Autor: Koresh
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1775
      • Kalahari
        Kod: MN LIB 78
        Ocjena: 59%
        Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
        Autor: prozirna senka
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1769
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1723

      Aukcije

      Forum