Povratak u Darkwood

Zagor

ZG ZS 323/325 | 284 str.

Nakon dugog izbivanja iz Darkwooda naši prijatelji se vraćaju kući. Naravno, situacija nije ni najmanje sjajna. Iza tajanstvenog pokolja u Darkwoodu ponovno stoji Hellingen. Ludi genij ovog puta konstruira moćne bojeve rakete s kojima želi pokoriti cijeli svijet. Ipak za to postoji jedna velika prepreka...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*7

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak u Darkwood
    ZG KL 26
  • Povratak u Darkwood
    ZG LEX 114
  • Odbrojavanje
    ZG LEX 115
  • Prijetnja iz zraka
    ZG LEX 116
  • Povratak u Darkwood
    ZG LIBKB 40
  • Tajanstvene vode - Povratak u Darkvud
    ZG VCBZ 30
  • Nulti čas
    ZG VEOP 5
  • Povratak u Darkvud
    ZG ZS 323
  • Osinje gnezdo
    ZG ZS 324
  • Bleštavi trag
    ZG ZS 325

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ritorno a Darkwood
    ZG SR 107
  • Ora zero!
    ZG SR 108
  • Minaccia dallo spazio
    ZG SR 109
  • Ritorno a Darkwood
    ZG TT 107
  • Ora zero!
    ZG TT 108
  • Minaccia dallo spazio
    ZG TT 109

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o trećem susretu Zagora sa Hellingenom
  • Treba napomenuti da su Gallieno Ferri i Franco Donatelli potpuno različito crtali Tonku. Tako u ovoj epizodi kada je bila prvi puta objavljena Tonka iz pera Donatellija izgleda drugačije. Nosi klasičnu dugu kosu ispletenu u dvije duge pletenice. Kada je bio objavljen tutto Zagor odlučeno je da se to ispravi i Tonka je dobio svoj prepoznatljiv izgled sa frizurom "irokez" onako kako ga je Ferri uvijek crtao.
  • Dnevnikovo izdanje ove epizode je pravi mali "biser". Ekipa iz Dnevnika dali si je punu slobodu u mjenjanju nekih detalja vezanih za samu priču, pa smo tako uz puno šturiji prijevod dobili u Hellingenovoj tajnoj bazi gomilu nekakvih čudnih kupola i kugli koje su u originalnom stripu zapravo bile bojeve rakete. Pa tako imamo potpuno zbunjujuću scenu kada Hellingen ispaljuje neke čudne predmete koji bi zapravo trebali biti projektili!

Nakon dugog odsustva iz Darkwooda Zagor i Čiko se vraćaju kući gdje nalaze smrt, strah i pomutnju. Hellingen Zagorov veliki neprijatelj dolazi u samo srce Darkwooda kako bi zadao svoj smrtonosni udarac.

Savršeno isplaniran zločin ovaj ludi genij još jednom nadmašuje samog sebe. Nakon što je dva puta postavio golemog diva Titana na noge, izgradio nevjerovatnu podmornicu na red su došle bojne rakete velike razorne moći i dometa! Plan mu je uz Zagorovu smrt zavladati svijetom.

Fishlegov harpun očito nije pogodio cilj te se Hellingen sa novim ožiljkom još jednom osovio na noge. Koristeći još jedan od svojih genijalnih izuma Hellingen ima potpunu vlast nad dijelom vojske putem neobičnih opasača. Naime svaki vojnik nosi poseban opasač koji provodi eliktricitet dovoljan ubiti čovjeka, ako netko nešto pogriješi stiže ga brza smrt. Osim svog smrtonosnog djelovanja svaki opasač ima minijaturno “oko” tj. neku vrstu kamere za nadgledanje cijelokupne situacije. Glavni čovjek dijela vojske koji se odmetnuo i stao na stranu profesora Hellingena je pukovnik Kraizer željan političke moći.

Zagor još jednom postaje Hellingenov zarobljenik gdje uz pomoć svog krvnog brata Tonke uspjeva preokrenuti situaciju u svoju korist prijevarom samog Hellingena koji povjeruje u Zagorovu smrt i tako se potpuno opusti. Tonkina posebna trava Vodah Zagoru spušta životne funkcije na minimum uvjeravajuči neprijatelja u njegovu smrt. Zagor vješto to iskorištava i Hellingenovu prijetnju da bojevim glavama raznese važne političke ciljeve diljem Amerike prekida njihovim samouništenjem. Ovog puta Hellingen ne pada mrtav već Zagorovom zaslugom biva upućen na odsluženje kazne u strogo osiguran zatvor van dometa civilizacije.

U odnosu na priče koje su predhodile vezane uz samog Hellingena radi se o stanovitom odmaku. Kada se pojavila ova priča bilo je jasno kako je stvoren Zagorov najžešči neprijatelj. Radnja je vrlo napeta i dinamična. Franco Donatelli obavio je vrlo dobar crtački dio posla dok je Guido Nolitta samo hvatao zalet za sljedeći susret sa Hellingenom koji je bio jednostavno fenomenalan.

Naprijed

ZG LEX 104/107 Dobar i loš

ZG LEX 117/119 Tajanstvene vode

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Priča nije ništa posebno, ali ima jednu zanimljivost. Naime, nakon što je zagospodario situacijom, "zli" profesor Helingen izričito kaže pukovniku Krejzeru kako ne smije biti nasilja nad stanovništvom, već želi da smjena vlasti prođe mirno i bez pljačke i uništavanja. A "dobri" Zagor, zaštitnik slabih i poštovatelj ljudskog života, ne libi se pobiti vojnike u Helingenovoj bazi i to kukavički, pritiskom na dugme pa izazivanjem strujnog udara. Plus toga, mučki natjera Helingena da pobije raketama većinu vojnika (u stripu se pominje cifra od tisuću vojnika pod komandom pukovnika Krejzera). Na kraju, "hrabri" gospodar Darkwooda dobije medalju.

    Treba se zapitati ko je ovdje veći zločinac???!!!!
    05.09.2002
    21:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Dobra prica nije losa uvijek sam se pitao odakle je ta slicica iz albuma sa slicicama dolazila kad ono naslovna stranica Zagora ZS325.
    07.09.2002
    17:48:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    u svakom slucaju jedne od najboljih zagorovih epizoda
    12.09.2002
    18:57:00 sati
    deftones
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prica a jos vise naslovnice su nezaboravne!
    11.09.2003
    06:14:00 sati
    mephisto_III
    uredi
  • realist

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Evo,nabavio sam i ovu epizodu na CD-u.Solidno,solidno.Zanimljivo je bilo gledati Zagora u potpunom zatočeništvu bez ikakve nade da će se spasiti.A što se tiče moraliziranja oko ubojstva vojnika s aktiviranjem onih pojaseva,bilo je ili Zagor i škvadra ili oni.A u pitanju je bila i sloboda SAD-a.Kako bi nam svima bilo da je Hellingen došao na vlast?Iako,i on bi vjerojatno vladao bolje od Busha.:)
    19.09.2003
    11:05:00 sati
    realist
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Upravo je ova epizoda zasluzna za to sto je Hellingen postao Zagorov neprijatelj broj jedan. Mislim da je odradjena sasvim dobro i da sigurno predstavlja prekretnicu oko toga kako cemo dalje dozivljavati zlog genija. Ocene nisu najvise jedino zbog toga sto su kriterijumi uspostavljeni sledecim susretima. Takodje, mislim da su ove 3 naslovne medju najboljima u citavoj ediciji.
    23.10.2003
    17:46:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Ovo je puno bolje od prva dva susreta.
    12.11.2003
    11:50:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Definitivno najbolja prica teme Helingen poslije Divova dobra i zla.
    Imam samo jednu malu zamijerku a to je sto je Zagor u par situacija u stvari negativac.Bar sam ja to osijetio.
    01.02.2004
    10:03:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Fantastična priča. Ovom oznakom FANTASTIČNA bile su inače označene rijetke epizode koje su odstupale od realnog, tako u ovom broju može se vidjeti trag vanvremenskog Zagora, Zagora 20. veka, Zagora za vreme hladnog rata, Zagora koji če se sa svojom sjekirom od kamena i indijanskim travama suprostaviti električnoj ogradi i raketama zemlja-zemlja. Dao sam relativno visoku ocenu jer se nisam mogao odlepiti od stripa dok sam ga čitao.
    02.02.2004
    21:50:00 sati
    miha
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    po meni,najbolja epizoda s helingenom...
    13.10.2004
    03:51:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Eto konačno je i Ludens objavio ovu epizodu pa mogu ostaviti komentar.Zagor se ovog puta stvarno namučio; nervozan je i živčan zbog svega što se događa u Darkwoodu,bespomoćno urla dok bombe padaju na Washington,šamaraju ga,cipelare,bičuju itd.Stvarno mu nije bilo lako,mora se priznati..Kolega Stinky je ispravno primjetio gnusni zločin kojeg je skrivio Zagor;hladno i na podmukli način pobio 30-ak ljudi u Hellingenovoj jazbini(samo pristiskao tastaturu umjesto da se bori),zatim maltreriao starog Hellingena(lomio mu kosti) i navodio ga da baca bombe na garnizon od 1000 ljudi od kojih je 95% poginulo itd.Njegovi postupci su u najmanju ruku diskutabilni..Naslovnice su dobre.Očito sad dolazi period u kome će i Zagor Extra biti koliko-toliko zanimljiv za čitanje.Jedva čekam sljedeći susret sa Hellingenom(ujedno i daleko najbolji).
    17.06.2005
    14:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Po meni je ovo najlosija epizoda sa Helingenom. I mene je odmah zaprepastilo kada je Zagor ubio one vojnike i kada je naredio Helingenu da ubije vojnike koji su bili u logoru s Kraizerom. Inače mi je čudno bilo jer se spominjalo tisuću(!) vojnika u pohodu na Washington, a u logoru ih je bilo, ako ih je bilo sto. A da ne govorimo da je u onom vulkanu Kraizer imao najvise 200-tinjak vojnika. Uz to zaprepastilome je kako Zagor sa ranjenjim leđima od bičeva lezi na nosilima, mislim da je to bilo vrlo bolno. Donatelli na visini, naslovnice prosjek.
    25.06.2005
    10:36:00 sati
    Koresh
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    kad sam bio mali ovo je bio moj prvi susret s helingenom jer su prve epizode bile rijetke i teške za nabavit, nije me ni tada oduševio, a pogotovo ne sada, kada znam u što se taj lik razvio, jedino su naslovnice vrhunske
    25.06.2005
    23:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično.Hellingen po treći put-šta drugo reć.
    27.07.2005
    21:56:00 sati
    vice
    uredi
  • dimi

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Na stranu to sto je Zagor kao nov posle par dana u okovima, bicevanja, psiho-mucenja, i jedenja potencijalno smrtonosne travke.Na stranu to sto je posredno ubio ko zna koliko ljudi pritom prebacujuci hellingenu koji 'samo' trazi satisfakciju za svoj genij.Ali nije mi jasno kako obican sumar ume da poubija vojnike preko onoga nazovi kompjutera.Eh da fora je sto nas dragi profesor pravi rakete sa navodjenjem a vrata od kolibe (koju inace niko ne pomislja da cuva) mu razbije zagor jednim volejom.
    24.10.2005
    22:41:00 sati
    dimi
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    e moj dimi s čim se ti zamaraš....
    25.10.2005
    23:53:00 sati
    piquet
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ne znam što reći, mislim da je ovo vjerovatno najgora priča sa Helingenom. Iz početka je sve dobro-tajanstveno i kad se helingen dočepao zagora mislio sam da će se zagor teško izvući ali onda nabavi bus neke trave od koje umre i onda se probudi za dvi ure i petnaest minuti. Naslovnice su solidne a crtež isto nije loš, vjerovatno ovako mislim jer očekivam da će sa najjačim neprijateljom sve biti odlično ali izgleda da nije.
    31.10.2005
    15:19:00 sati
    ijo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    priča je recimo odlično zamišljena.posebna je i po tome šta je u njoj Zagor ispa ka negativac i usput malo muči zarobljenike šta mu i nije baš običaj ka npr. Texu.puno je bolji 4. susret s Hellingenom
    09.12.2005
    21:06:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Treaa priea o Hellingenu je daleko bolja od prve dvije. Sve u svemu, zanimljiva priea.
    15.02.2006
    12:59:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    puno bolji nego prošli put u Duhu prošlosti.
    23.04.2006
    10:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    ...priča je dosta dobra...svaki susret s hellingenom je sve bolji i bolji...uživao sam u priči i nadam se da su 4. i 5. susret s njim,koje nisam čitao još bolji...ali šesti sjene nad darkwoodom i to je dakako najbolji....
    02.06.2006
    13:20:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Najbolje od svega mi je što u Dnevnikovom izdanju nema rakete u letu već se vidi samo "blještavi trag". Genijalno...
    14.01.2007
    12:13:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Zagor je ratni zločinac!
    17.01.2007
    10:05:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Sviđa mi se ovakav zli Zagor. Ima dosta nelogičnosti, ali ipak je to Zagor, pa se može progledat kroz prste.
    11.07.2007
    20:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sasvim solidno napisana i nacrtana treca shora s Hellingenom. Za razliku od prve dvije gdje je isti pomalo tragikomican lik ovdje njegovo zlo i genijalnost jednog superzlikovca izlazi na vidjelo. Mislim da je ovo epizoda koja ga je promovirala u Zagorovog antagonista br.1. Zanimljivo je i vizionarstvo Nollite s onim raketama koje imaju kamere za navodjenje (nije valjda on krivac za njih :)).
    12.07.2007
    13:42:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Malo bolje od prethodnih susreta s Hellingenom.  Solidno, radnja se ne odvija loše, zanimljiva je.  Crtež je odličan, a naslovnice nisu tako loše, ali mi je jako glupo da je na drugoj nacrtan Hellingen, a u priči se još nije otkrilo da se on skriva iza svega.  To je propust koji ubija iznenađenje (barem u extri je tako, ne znam kakav je raspored stranica unutar epizoda bio u originalu).
    23.09.2007
    19:15:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 90%

    10, 7, 10, 9

    Očekivao sam nešto više.
    29.09.2007
    21:50:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 5, 10

    Epizoda sa Hellingenom koja je puno bolja od prethodne dvije, i to za klasu. Međutim je to ipak tek neki prosjek. A i neki upitni potezi Duha sa sjekirom su se dogodili, što je zaista čudno. Sjećam se koliko sam se tada iščuđavao (kada sam ovu epizodu prvi put čitao) Zagorovoj hladnokrvnosti, kako je lik riješio sve one vojnike... Donatelli dosadan po običaju. Naslovnice genijalne, svaka čast Ferriju! Sve u svemu - prolazno.
    24.12.2007
    19:24:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    Zagor je ustvari Nikola Tesla, kako davno prije jedan prethodnik reče...
    24.12.2007
    19:44:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prica s kojom je Hellingen dobio status arhineprijatelja. 
    03.03.2008
    08:53:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neke ocjene govore...
    15.11.2008
    19:04:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Gluposti ljudi pričate pobio 1000 vojnika ovako, pobio 30 vojnika onako. Pa sigurnost čitavog svijeta je bila u pitanju a Zagor je već bio iscrpljen. Mislim da pametarite bezveze a i vi to znate. Što biste vi učinili na Zagorovom mjestu da mi je vidjet? Vjerojatno biste se otišli u onakvom stanju boriti sa svim vojnicima i poginuti a sigurnost cijele Amerike je u pitanju. Možeš mislit. Da je Zagor baš to napravio ja sada ne bih dao ovu ocijenu stripu koju dajem!
    01.12.2008
    03:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slazem se sa Supermikeom. Ovo je zaista fantastican strip, puno bolji od prvog pojavljivanja Helingena. Zagor je oduvek mrzeo da ubija "nevine" ljude, ali ovog puta nije imao izbora. Uostalom, to je ucinio da spase ovaj svet. Ova epizoda je medju 20 zagorovih najboljih epizoda ikada.
    03.02.2009
    13:27:00 sati
    misa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Vidi se napredak u tom „nadograđivanju“ Helllingena jer ovo je već mnogo bolje. Ali i ovdje ima popriličan broj nelogičnosti. Prva je da je Hellingen glupo oživio nakon što su ovi jasno ustanovili da je mrtav. Ako je bio smrtno ranjen kako se onda uspio izvući iz onog požara? Virujen da je u pitanju opet nekakav uređaj ali barem su to mogli objasniti. Izgleda da je to je već postala normalna pojava. Druga je da je Zagor pobio sve živo. Možda je prvi put i bilo opravdano, ali drugi put je mogao jednostavno upozoriti sve one vojnike i ispaliti rakete kraj njih, oni bi odma pobigli. Iako volim viditi ponešto okrutnijeg Zagora, tako nešto triba staviti u primjerenijim situacijama. Treća je što je Hellingen pokvarena ploča: „Pogriješio sam, morao sam odmah ubiti Zagora. Neću više ponoviti tu grešku.“ A onda ga opet drži zarobljenog kako bi se iživljavao na njemu. Luđak i sadist, što drugo reći. :P Zbog svih tih gluposti par ocjena manje za scenarij, ali priča je i dalje na visokoj razini. Donatelli je ovdje u savršenoj formi, jedno od njegovih najboljih razdoblja. Naslovnice su dobre, druga mi se najviše sviđa.
     
    31.03.2009
    13:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    09.06.2009
    04:59:00 sati
    Ferri
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kod ove priče odlučuju emocije, u ono vreme imala je veliku popularnost otud i moje visoke ocene.Ocene za sam rad autora na recenziji niska-5 , nedostaje stav u vezi naslovnica crteža,malo zanimljivosti je dato itd.
    22.06.2009
    20:17:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrstna prica.
    08.07.2009
    16:29:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Bez sumnje je najbolji prvi dio s jezivom atmosferom koja vlada u Darkwoodu, a kasnije postaje lošije kako to obično biva u pričama s Hellingenom. Scene gdje Zagor ubija vojnike pritiskajući dugmad su... Uznemirujuće, 'ajmo reć.
    Donatellijeva verzija Hellingena mi je super, izgleda puno jezivije od Ferrijeve, a primijetio sam i da je drugačije nacrtao Tonku. Naslovnice su apsolutno fenomenalne, sve do jedne.
    08.08.2009
    08:58:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Pa ovo je slabo, pogotovo za Hellingenov standard.  Ta radnja je previse kao neki los James Bond film: Hellingen je veliki, bogati i mocan neprijatelj koji hoce da osvoji svijet (za ko-zna-koji razlog), a Zagor je nas specijalni agent 007, zavezan i nemocan da ista uradi, dok ga ovaj drugi maltretira i muci kako hoce.  Citava epizoda ima debilne djelove (onaj prenos Hellingena preko ekrana sa Americkim Presjednikom je nesto kao iz jednog Austin Powers filma, i osjeca se veoma staro, naivno i puno puta vec vidjeno), a i Zagor u jednom momentu ima one vojnicke pantole, a u sledecem trenutku, od jednom, ima one svoje plave pantole.  Pa kad se je, u pizdu materinu, stigno da presvuce?

    Prvi dio epizode, kad se Zagor i Chico vrate u Darkwood i vide kako se sve polako raspalo, je dobar i interesantan, ali posle toga inteligencija ove price tone duboko.  Naslovnice su veoma dobre, ali ipak ne savrsene; i Donatelijev crtez je veoma dobar, i samo Ferri je bolji od njega.  Na zalost, u ovoj epizodi, Donatelli je moro da crta Hellingena, a to mu bas ne godi; sto se mene tice, Ferri je jedini koji uspije da nacrta Hellingena onako kako treba, a sve drugo je p-in dim.  Sigurno, ovo je najgora Zagorova pustolovina protiv Hellingena; ispravno, ne bas najgora, ali poslednja po kvalitetu od 6 Zagorovih susreta sa ludim profesorom.  

     

    16.05.2010
    07:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma meni je penal priča.

    23.05.2010
    18:47:00 sati
    legaz
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Nije baš nešto, nije ni tako loše. Donatelli me neugodno iznenadio.

    31.08.2010
    16:42:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moram priznati da sam se ponajviše registrovao na ovaj sajt da bih ocijenio ovu Zagorovu priču. Sjećam se kad sam bio klinac 1-2. razred osnovne, kako sam ulazio u svijet crtanih romana. Zlatna Serija broj 325 "Bleštavi trag" je bio prvi Zagorov roman koji sam držao u svojim rukama. Sjećam se da je dugo za mene bio kao neka relikvija. A crtež Franka Donatelija (to sam saznao tek u zadnjih par godina da se taj čova tako zove) meni najdraži crtež Zagora. Upravo se spremam pročitati Ludensove reprinte ove tri epizode, no mirne duše dajem max ocjenu za nešto što će mi uvijek predstavljati jako lijepu uspomenu na djetinjstvo.

    Usput da pohvalim ovaj sajt - izvanredan je.

     

    06.09.2010
    19:56:00 sati
    Galis
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ovo je bolje od Svemirske braće. Toliko.

    15.03.2011
    18:13:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hellingen je ponovno s nama. Ne mogu vjerovat da je prosjek mršavih 83%. Dajte, za Boga milog priznajte da je ovo u vrhuncu zlatnog doba.

    03.06.2011
    20:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ništa spektakularno, ali barem najbolji susret s Hellingenom do sada.

    Mada su za moj ukus ipak malo pretjerali s njegovom tehnologijom u ovoj priči...

    23.07.2011
    11:13:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Super priča, normalno puno puno bolji susret sa Hellingenom od prošla dva.. Zagor ispada negativac u ovoij epizodi, ali ja mu to ne zamjeram.. Tako je valjda moralo biti  :)  Crtački bolje odrađeno nego u prošlom susretu, ali još uvijek mi taj Donatellijev Hellingen ne sjeda baš.. Naslovnice su sve tri jako lijepe..

    20.08.2011
    08:42:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ah hellingen najbolje epizode su mi s njim. Ova mi je možda druga odozada od njih 6. činilo mi se dosta neuvjerljivo kada sam čitao kao da fali "ono nešto" . Ali ipak je to hellingen i zato visoke ocjene. Također ovi opasači kod vojnika nalazimo slične kod redovnog zagora opsjednuti kada von axsel stavlja one kamenčiće u pojase ljudi i tako ih kontrolira.

    Donatelli za desetku i naslovnice su za 10 iako prva i nije bogznašto.

    04.09.2011
    00:43:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Nije loše, iako mi Helingen nikada nije bio pretjerano zanimljiv. I osobno ne volim pojavu futurističkih elemenata u Zagorovim stripovima.

    12.10.2011
    00:06:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Recept za pravi strip : NOLITTA & DONATELLI!... I Ferrijeve naslovnice.

    10.11.2011
    19:04:00 sati
    Patrix
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dosta bolje od ranijih Helingenovih pojavljivanja ali i losije od svakog narednog! Donatelli vrlo dobar, naslovnice odlicne!

    25.03.2012
    18:22:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Odlično! Daleko, daleko bolje od drugog susreta koji je po meni najlošiji. Donatellijev crtež jako dobar, što je pun pogodatk za Hellingena. Naslovnice savršene kao i priča.

    16.04.2012
    14:06:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NAJBOLJI ZAGOROV NEPRIJATELJ

    I DA SE IZVINIM ZA RECENZIJU NA DOBAR I LOS NISAM HTEO DA DAM 10POSTO NEGO 100 POSTO

    26.04.2012
    18:46:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    21.05.2012
    13:50:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Epizoda iz zlatnog doba. Solidno.

    22.09.2012
    14:10:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 3, 8

    05.10.2012
    13:32:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    02.11.2012
    23:16:00 sati
    Fran
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    04.12.2012
    18:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Nakon svih dobrih prica Americke Odiseje,povratak mi je ispao plitak,da ne reknem glup. Zagor mi se u nekim scenam toliko antipaticno,kao ludjak,ponasa...ne to nije Zagi kojeg obozavam. Pokvarenost prema Ciku mi se takodjer nije svidjela. Tok price na pocetku je obecavao nesto dobro,al brzo se pokazalo lose. Scenario je tako nepromisljeno sastavljen,bacenih stranica uzalud. U crtezu nisam razumjeo,prvi vojnici,su imali uniforme obicnih vojnika,a onda,svi ostali vojnici koji su se pojavili u stripu,na ramenima su imali znacke oficira.Al sve u svemu,crtez je ok.Naslovnice, jedva ok.Samo ja nisam vidio scenu sa mrtvim indijancima. ???

    25.12.2012
    22:48:00 sati
    Tutta
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Naivno, šteta s obzirom da je Helingen glavni negativac.
    27.12.2012
    07:36:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    12.02.2013
    00:24:00 sati
    selanne
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    10.03.2013
    11:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Mozda malo pre jednostavno,buduci da je to treci susret Zagora sa svojim najvecim neprijateljem smatram da je tu trebalo biti vise dramatike,ni u jednom trenutku nisam osijetio nekakvu strasnu prijetnju za gradane Amerike,ovaj put je Zagor malo pre jednostavno spasio svijet!!Donateli prosjecan!!

    27.07.2013
    02:20:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    06.08.2013
    17:45:00 sati
    velka031
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    01.10.2013
    15:13:00 sati
    Momo10
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Zagorovo putovanje zaokruženo je ovim nemilim povratkom u Darkwood gdje ga čeka njegov stari dobri neprijatelj Hellingen. Hellingen je u čitavoj svojoj inteligenciji jedan pravi egoistični glupan. Taj nikako da shvati kako treba Darkwood zaobilaziti u širokom luku, jer Zagijeva sjekira uvijek nađe put do njegove glave i njegovih strojeva.

    01.11.2013
    19:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dobra priča iako mi je prvi dio bolje sjeo nego onaj nakon dolaska Zagora u Hellingenovu bazu. Kritizirani potez Zagora da po kratkom postupku riješi prijetnju slanjem raketa na vojnički logor puno više odgovara situaciji nego da je to išao raditi na neki drugi način izbjegavajući ljudske žrtve. Ionako se pukovnik Kraizer pokazao kao ljudsko smeće i izdajnik pa ga uopće nije šteta. Donatelli je odradio vrlo dobar posao, stvorio je mračnu i tjeskobnu atmosferu kako unutar traperske kolibe tako i u samoj Darkwoodskoj šumi prilikom okršaja sa vojnicima, također je i prikaz ljudskih emocija njegovim crtežom ovdje dosegao vrhunac. 

    08.06.2014
    23:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Ništa posebno, ali ipak bolje od sljedećih susreta.

    11.08.2014
    01:21:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vreme je za moj ljubilarni 100-ti komentar i baš mi je drago što je pao na ovu... pa da budem iskren kontroveznu epizodu.Ja lično nesmatram Zagorove akcije u ovom stripu "zločinačke" (ubistvo vojnika sa opasačima i bombardovanje trupa koji su se spremali ići u Washington D.C.) svi žale vojnike koje je Zagor "pobio" a niko nekomentariše ni osuđuje (čast izuzecima) što je dan pre tih događaja "dobri" i "jadni" profesor Helingen bacio nekoliko projektila na Washington i pobio ko zna koliko nevinih ljudi i onda serete o nekim "zločinima koje Zagor počinio".Znam da svako ima pravo na svoje mišljenje ali ovde poštovane kolege stvarno ste me razočarali vašim glupim i usranim komentarima (opet, čast izuzecima).Što se priče same priče dobar nastavak Zagor vs. Helingen i odlično zagrejavanje za dva sledeća remekdela koja će usledeti.

    19.09.2014
    12:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Mislim da je ova epizoda preloše ocijenjena. Ne vidim šta toliko fali ovdje? Ovdje se vraća Hellingen, Zagorov najveći neprijatelj. Hellingenov plan da opkoli Ameriku je superioran i opasan. Ovdje još jednom pokazuje ko je i kakav je on zlokobni genije. Ne vidim šta je toliko čudno što je Hellingen rekao da ostave ljude iz Washingtona na miru? Pa nije on samo ubilačka nakaza, mislim, jeste on zao, bolesno zao, ali svako zlo ima i malo dobra. Početak sa misterioznim vojnicima  je odlična uvertira u ovu priču, a bojne rakete su samo tačka na i. No, i ovaj put Hellingena nadmašuje Zagor, koji uspijeva na vrijeme (ili malo kasno?) pomutiti sve planove ovog zlog genija. Donatelli odličan. naravno, Ferrijev Hellingen je bolji, ali sve ostalo je odlično nacrtano. Naslovnice odlične, zlatni Ferrijev period, nema šta.

    16.10.2014
    19:49:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Nakon niza pustolovina i prevaljene pola Amerike,Zagor i Čiko vraćaju se kući.Ali u Darkwoodu vlada tjeskobna i mračna atmosfera.Zavladala je smrt.Indijanska sela su spaljena a Indijanci i traperi nestali.Oni rijetki koji su ostali skrivaju se kao životinje strahujući za svoj život i izlaze samo noću.
    Tom zlokobnom atmosferom kumovao je novi zapovjednik utvrde Bravery,pukovnik Kraizer(malo baca na krejzi).Po njegovoj zapovijedi svi su morali napustiti šumu.Tko ostane biti će smaknut.
    Šta se krije iza tog suludog pukovnikova poteza?Da li radi po zapovijedi samog predsjednika i ministarsta rata?Ili vodi neki svoj osobni križarski rat?
    Zagor se baca u istragu i zarobljavaju ga vojnici.I po treći puta naš junak se nalazi svezan pred svojim najljućim neprijateljem,genijalnim i poremećenim profesorom Hellingenom.Preživio je živahni profesor exploziju labaratorija koja mu je naružila lice i tijelo.Preživio je Fishlegov harpun plasiran blizu srca.Izišao iz svega toga još luđi sa još opasnijim spravicama.Ovaj puta u šahu drži američkog predsjednika i kongres svojim krstarećim projektilima koji pogađaju cilj u milimetar precizno.
    Samo još jedan potez treba povući da matira protivnika..vojska,pod zapovjedništvom Kraizera maršira prema Washington D.C.-u,da svrgne predsjednika Jacksona(Njegovo prvo pojavljivanje.Pojaviti će se još dva puta,maxiji Dugo putovanje i Čovjek na nišanu)i preuzme vlast.
    Hellingen je promijenio način rada i umjesto petparačkim banditima i protuhama okružio se nezadovoljnim časnicima i vojnicima koji razočarano gledaju na mlaku washingtonsku politiku.
    A i Nolitta nam predstavlja ludog profesora kao i odličnog psihologa kada savjetuje pukovnika da svoje vojnike drži pod kontrolom kada preuzmu vlast.Da bespotrebno ne ubijaju i izazivaju civile.
    Ali nakon što je čvaknuo wodah,tajanstvenu indijansku travu koja ima sposobnost da čovjeka učini naoko mrtvim usporavajući rad srca i disanje na minimum,Zagor se oslobađa.(ak je mogao Hellingen dva puta praviti se mrtav,pa može Zagor jednom).
    E sad Nolitta ubacuje jedan upitno moralan Zagorov potez.Dok ubijanje preostalih vojnika u bazi(pomoću strujnog udara) čitatelj može opravdati Zagorovom iscrpljenosti i umorom a i vojnika je previše za direktnu borbu a ultimatum ističe,da li se može opravdati njegov drugi postupak,raketiranje vojnika koji marširaju na Washington?Nije li mogao raketirati oko njih,bez žrtava?Da li bi se preplašili i odustali od vojnog udara?(možda bi skužili da je stvar propala)Ili bi nastavili po planu?Ili je trebalo baš tako,da ih direktno poklopi raketama?To je prepušteno čitatelju da sam donese zaključak.Nema točnog ili krivog odgovora.

    Donatelli i dalje odličan iako uz malo fušarenja(ništa strašno).
    Prvi puta crta i Tonku,poglavicu Mohawka.
    Ali meni ne paše njegov crtež Hellingena.Nema tu zloću u licu kao Ferrijejev.Njegov ima dijaboličniju ekspresiju lica

    23.01.2015
    18:07:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    12.03.2015
    15:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    11.04.2015
    21:42:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 75%

    9, 5, 8, 9

    Očekivao sam ipak nešto puno bolje! Čak me i Donatelli malo razočarao.

    25.08.2015
    15:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    12.10.2015
    17:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.01.2017
    18:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Po meni je ovo dosta naivno, ko Mare mulica.sa nekoliko pomalo priglupih scenarističkih rješenja (prednjači Zagorovo baratanje tipkovnicom) ali jedno se priči ne može poreć-zabavna je. Donatelli je odradio posao na svojoj razini, dakle i više nego pristojno iako mu Hellingen izgleda više kao neka karikatura, Ferrijev je puno bolji i nekako zlokobniji. Naslovnice odlične.

    29.01.2017
    23:37:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Onako, meni dobar dio Hellingena gdje je Nollita napokon odlučio da upotrebi ozbiljno ovog lika i time od njega napravio važan stubac za sljedeća pojavljivanja. Iako je ova epizoda ostala u sjeni "Terora sa šeste planete", ovdje je Hellingen pokazao dovoljno ludila i želje za moći da se jasno moglo viditi kakva će budućnost ovoga lika da izgleda. Bilo je nestrpljivo viditi likove kada su se napokon vratili u Darkwood gdje se stvorilo isčekivanje šta se sada dogodilo... Gdje su indijanci? Šta se dešava sa traperima? Kako je vojska odjednom postala tako tiranijski nastrojena prema stanovnicima Darkwooda?

     

    Nollita nam je dao dobar unos u sagu sa Hellingenom, čija su prva dva nastupa bila manje-više solidna, ali ovdje je pokazao profesora onako kako se očekuje od jednog ludog znastvenika. Pored žice sa strujom, manipulacijom vojskom, kajševima koji prate osobu preko čipa i naravno smrtonosnih raketa - koje čini cjelinu njegovih izuma u ovoj epizodi, bilo je zanimljivo viditi profesorove prave ciljeve a ta je moć! Samo ako pogledamo ultimatum kojeg je postavio SAD-u i megalomanijačke planove zauzimanja svijeta su odličan dokaz kakvo svoje nadarene sposobnosti koristi u takvim jednostavnim željama koje mnogi ljudi imaju a ne samo on. Hellingen je ovdje dobio početnu, bitnu karakterizaciju što mi je drago viditi, a još draže mi je to što je Nollita napokon uvidio veličinu ovog lika i time ga spasio zaborava i pojavljivanja u prosječnim epizodama.

     

    Crtež je dobar. Naslovnice takođe, pogotovo ona sa Hellingenom i Zagorom koja inaće predstavlja prvo Hellingenovo pojavljivanje na naslovnicama. Sve ukupno dobro ostvarenje koje je predstavilo samo tihi otpozdrav naivnog Hellingena i veliki doček demonu Hellingena koji svoju ludost, izopačenost pokazao u "Teroru sa šeste planete" i "Demonima ludila." 

    17.01.2018
    13:24:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    LUX 114. Povratak u Darkwood (od 21 str.)
    LUX 115. Odbrojavanje
    LUX 116. Prijetnja iz Zraka

    Zagor i Čiko se napokon vratili u Darkwood, Zagor je odmah komentirao da ih nije bilo 7 ili 8 mjeseci, ako ne i više. Ali sve je drugačije, pusto, traperi su napustili svoje kolibe, indijanska plemena otišla, gotovo pa nema nikoga (onaj jedan traper i Tonka).

    Kao da su ušli u nekakvu noćnu moru, čak i vojnici pucaju po njima. Točno me zanimalo tko stoji iza svega toga, kad ono stari "frend" Hellingen :D njegovo 3.pojavljivanje u Zagoru, bilo mi je čudno kako je u 2.pojavljivanju preživio onaj harpun Fishlega, ali nisam htio ići previše u analizu, ipak je to Hellingen.

    Kad su bili unutar one stijene, Zagor zarobljen, a onda još jedan šok, pukovnik Kraizer se također pridružio Hellingenu, ne bi li mu ovaj omogućio državni udar. Opet je bila ta neka bezizlazna situacija kad su Zagor, Čiko i Tonka bili zarobljeni i pitao sam se kako će se iz ovog izvući. Onda su se sjetili da Tonka ima onu neku travu, od koje ti srce stane i svi oko tebe misle da si mrtav. Pa je Zagor to uzeo i tako su izigrali Hellingena i brzo se sve vratilo u normalu.

    Dobra priča, primjetio sam da je ovaj zadnji strip na 112 stranica, vjerojatno da se u tom istom završi epizoda, pa da nova priča može početi u sljedećem stripu. Slično kao i Kapetan Zmija koji isto ima 112 stranica, ali njega su tako napravili sa toliko stranica da se u njemu završi priča pošto broj poslije je bio onaj jubilarac #100 u boji.

    18.01.2018
    08:37:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    14.03.2018
    01:21:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    08.04.2018
    09:04:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Bez većih zamjerki, ali ništa antologijski i nezaboravno, kako bi trebali izgledati sureti dvaju klasnih neprijatelja.

    11.06.2019
    12:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2020
    01:28:00 sati
    benx40
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Najopakiji Helingen do sada...da je tada pokorio Ameriku, imali bi prvi iphone već pred sto godina:)
    19.08.2020
    00:15:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Priča sa Helingenom ne može da omane. Prva sveska čista 10-ka u svim aspektima. Druga sveska je nekako razvučena, dok treća sveska ponovo hvata ritam i uspešno privodi priču kraju.

     

    Lice Helingena je dosta loše uradjeno, možda najlošiji crtež nekog junaka od strane Donatelija. Ako to izuzmemo, sve ostalo je nacrtano veoma dobro. Naslovnice unapred otkrivaju zaplet stripa, što je pomalo poražavajuće.

    31.08.2020
    19:19:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2759
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1848
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1379
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1265
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum