Zimska Zmija

Zagor

ZG ZS 336/341 | 400 str.

Zagor pokušava spriječiti sukob izmedu bogatih i utjecajnih Europskih turista koji idu u “zabavni lov” na bizone na teritoriji Kiowa, predvođenih poglavicom Zimskim Zmijom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Poruke smrti
  ZG KL 28
 • Prokleta koliba
  ZG LEX 119
 • Poruke smrti
  ZG LEX 120
 • Očajničko putovanje
  ZG LEX 121
 • Crveni pijesak
  ZG LEX 122
 • Posljednja žrtva
  ZG LEX 123
 • Zimska Zmija
  ZG LIBKB 42
 • Karavana očajnika
  ZG LIBKB 43
 • Zimska Zmija
  ZG VCBZ 31
 • Marš očajnika
  ZG VEOP 41
 • Zimska zmija
  ZG ZS 336
 • Poruke smrti
  ZG ZS 337
 • Marš očajnika
  ZG ZS 338
 • Preživeli
  ZG ZS 340
 • Poslednja žrtva
  ZG ZS 341

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La capanna maledetta
  ZG SR 112
 • Messaggi di morte
  ZG SR 113
 • La marcia della disperazione
  ZG SR 114
 • La sabbia č rossa!
  ZG SR 115
 • L'ultima vittima
  ZG SR 116
 • La capanna maledetta
  ZG TT 112
 • Messaggi di morte
  ZG TT 113
 • La marcia della disperazione
  ZG TT 114
 • La sabbia č rossa!
  ZG TT 115
 • L'ultima vittima
  ZG TT 116

ZANIMLJIVOSTI

 • Zagor po prvi put susreće Fridu Lang, kćer austrijskog pukovnika (i ljubav svog života?)
 • Frida se ponovno pojavljuje u SD 61-63 "Tajna Fride Lang" (epizode s Rakosijem), i vrlo kratko u epizodama s Kandraxom LU 114-118.
 • Zagor susreće po prvi put poglavicu Kiowa, Zimskog Zmiju. Oni se ponovno susreću u epizodama s dvojnikom Olafom Botegosky-m, ZS 782,783
 • Ovdje se još pojavljuju i Mnogooki koji mu pomaže da još jedanput zadivi sve prisutne na proljetnom skupu poglavica Darkwooda sa još jednim “magičnim” pojavljivanjem.
 • Dnevnik nije izbacio niti jednu stranicu u ovom serijalu, a ono što su promijenili, naslovnicu prve epizode, promijenili su na bolje, jer prva naslovnica u talijanskom originalu se odnosi na epizodu s podvodnim čudovištem! Dnevnik je za prvu naslovnicu upotrijebio kod nas neobjavljenu naslovnicu iz talijanskog Zagora 90 Zagor, il ribelle, prvu epizodu iz Sloboda ili Smrt serijala (ZS 284,285 i ZS 932-934). Ta naslovnica nekako bolje paše za ovu priču nego naslovnica sa podvodnim čudovištem. Kvaliteta tiska i sam izgled stripa su također na nivou. Ovaj put se sve dobro poklopilo!

70% Zagorovih priča sam pročitao u svome dijetinjstvu. Na ovu epizodu nikad nisam “naletio” sve do prošle godine i nisam imao nikakve ideje o kojem kalibru epizode se tu radi! Mogu reći da ima samo jedan drugi Zagorov serijal koji ostavlja jači dojam od ovog, a to je, što nije teško pogoditi, neprikosnoveni Demoni Ludila (ZS 941-946), iako mi je ovaj ipak draži.

Ovo je sigurno jedna od najfilmskijih Zagorovih epizoda. Nollitin tečni scenarij i Ferrijev nevjerovatno izražajan, perfektan crtež, teku toliko glatko da čitatelj osjeća kao da gleda odličan avanturistički film, a ne da lista stranice stripa. U ovoj priči nema samo dobrog-lošeg, bijelog-crnog. Tu ima puno “sivih,” realnih karaktera koji imaju dobre i loše osobine; neki su više bijeli, a neki su više crni, baš kao u pravom životu. Ovdje imamo Zimskog Zmiju, mladog poglavicu Kiowa, koji je hrabar, čovjek od časti, ali je prenagao i tvrdoglav jer nikada ne odustaje od osvete. Zatim imamo Memphis Joe Shepharda, vodiča koji radi baš sve za novac (daje Zagora i Ciku “za ručak” crvenim mravima), ali često pokazuje više razumijevanja o ozbiljnosti situacije nego ljudi koji su ga zaposlili—bogati Europljani vođeni austrijskim baronom, Maximilianom von Swietenom. Treći od tih interesantnih likova je Frida Lang, kćer austrijskog pukovnika, koja posjeduje hrabrost, jak karakter, a u isto vrijeme i ženstvenost i ljepotu i to u tolikoj mjeri da obara s nogu i našeg “zelenog” (u pogledu ljubavi) junaka Zagora koji njenu ljepotu nespretno usporeduje sa njemu poznatim životinjama (“…Smatram vas neobično lijepom. Imate velike oci, blistave kao u srne, oci crne kao jastrebovo krilo a pokrete graciozne kao u pume.”), nakon što ga je Frida oslobodila sigurne i bolne smrti, u jednoj od mnogih nezaboravnih scena ovog serijala.

Nollita i Ferri ovdje na samo 11 stranica (ZS 337,Str. 62-72) nagrađuju čltatelje sa dva poklona prvijenca: prvo jedna gospođica spašava život Zagoru, a zatim Zagor i ona dijele poljubce u prelijepoj, klasičnoj romantičnoj sceni, na kojoj bi i scenaristi ljubavnih knjiga i filmova pozavidjeli. Čitatelj ne može nego da osjeća veliko zadovoljstvo kada vidi svog junaka koji je napokon sreo ženu sebi ravnu! Ima nešto idealizirano u Zagoru, ta čistoća kao u djeteta i zato kad se ljubi (po prvi put) sa Fridom mi s njime proživljavamo naš prvi poljubac sa ženom koju volimo ili onom koju želimo susresti jednog dana.

Od svih intersantnih likova u ovoj epizodi, jedan koji najviše impresionira svojom dubinom karaktera je sam Zagor, koji ne može donijeti perfektnu odluku u teškoj situaciji jer ona ne postoji u ovom slučaju. On može donijeti samo odluku koja je bolja po njegovom mišljenju. Znači, kao što sam spomenuo, stvari nisu crno-bijele kao u mnogim Zagorovim stripovima, već ima puno “sivoga” ili realnosti. Zagor iako zna da su bogati Europljani krivci u ovom slucaju, iako je Zimskom Zmiji i ostalim poglavicama obećao da ce vratiti stvar pod kontrolu i unatoč što su ga Baron von Swieten i Memphis Joe pokušali ubiti na najokrutniji način, on ih još uvijek tek tako ne može prepustiti bijesnim Kiowama. Jedan od razloga za to je što on razumije da ti bogati Europljani nisu svjesni što rade, a njemu je bitno da se krvoproliće što prije zaustavi i ne želi da dođe do odmazde Američke vojske nad svim indijancima Darkwooda. Znači Zagor mora stati na lošiju stranu za “opće” dobro. A kad Zagor kao zadnju kartu u rukavu predlaže svoje žrtvovanje Zimskom Zmiji za preostale živote Europljana to je nevjerovatan primjer Zagorova opraštanja ljudima koji su mu naudili i njegovog žrtvovanja za njih. Time Zagorov lik daleko prelazi granice tipičnog naivnog junaka u borbi dobra protiv zla.

Zagor u ovoj epizodi pokazuje i najveći niz emocija i stanja, od ljutnje, gubljenja živaca i kontrole nad sobom, pa do opraštanja, razumijevanja, žrtvovanja pa i ljubavi prema ženi (konačno:-)). A to je još jedan razlog zašto mi ova priča izgleda više kao film nego strip, jer tu bi se imalo što glumiti; ima puno dubine, karakteri nisu površinski. Moja omiljena scena (a vjerovatno i mnogih drugih čitatelja Zagora) ovog uzbudljivog, perfektnog serijala je kada u noći punog mjeseca, na malenoj pješčanoj hridi na rijeci, čekajući zadnju borbu i sigurnu smrt u zoru, Zagor i Frida dijele najromantičnije trenutke njihovih života. Način i sekvenca na koji je to prikazano se može nazvati samo jednom riječju — KLASIKA.

Nollita i Ferri definitivno pogađaju mekanu žicu čitatelja s tom scenom. Mi kao da smo prenijeti u taj svijet, mi suosjećamo sa likovima i baš kao u najboljim filmovima, “mi smo tamo.” Jedini minus ovom remek dijelu je uskakanje Bignottija u zadnjem dijelu priče. On je odlično odradio posao kao i uvijek, nista lošije nego kad je uskočio u priču o Hellingenu i Akronjanima (ZS 583-586,587-588 ), ali je ovaj put više poremetio tok i taj klasični, “magični” ugodaj koji je teško opisati riječima. To mi ne bi više smetalo niti u jednoj drugoj priči nego u ovoj, a to je vjerovatno zato što ova priča ostavlja jak emocionalan dojam, a sa emocijama se ne šali. Na samom kraju ove, u svakome pogledu, jedinstvene Zagorove priče imamo šansu vidjeti naseg junaka u još jednoj jedinstvenoj situaciji! Da previše ne otkrivam samo bi rekao da je u pitanju ponovno ta ‘fatalna” žena—Frida, a Zagor radi nešto na što ga niti jedan protivnik nije mogao prisiliti, niti Hellingen, niti Kandraks, niti Rakosi, nitko, osim jedne nevjerovatne žene. A još kad pomislim da jedna moja poznanica izgleda baš kao sama Frida. Ahhh (duboki uzdah), ali to je moja priča…O tome drugi put:-)

Kad ova epizoda ponovno izađe u ediciji Zagor Extra u 10. mjesecu 2005. do 2. mjeseca 2006. možete kupiti tri primjerka, jedan za vas, drugi za prijatelja koji ne čita stripove, a treći za curu ili ženu koja omalažava stripove.

Jednog dana kad scenaristi napišu zadnju epizodu Zagora, ja se stvarno nadam da će tamo Frida i Zagor ostati živjeti zajedno, zauvijek, jer je pravi smisao života, kao što je Akoto jednom (na samom kraju epske priče Demoni Ludila) otkrio Zagoru, ljubav. Čiko, žao mi je:-)

Naprijed

ZG LEX 117/119 Tajanstvene vode

ZG LEX 123/125 Sjekira i sablja

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Uh, što mi se D.J. raspekmezio:)))
  Ne kužim zašto je svima ovo toliko obožavana epizoda. Mislim, nije loša, ali nije mi fascinantna. Zagor stisne žvaku Fridi - pa šta? To sam i sam radio već davno, čak i bolje od Zagora.
  Jedna druga stvar me opet smeta: kojeg se vraga Zagor već jedanput ne opredjeli, hoće li biti na strani Indijanaca ili na strani bijelaca. On bi tu nešto balansirao. Međutim, TO NE IDE DEČKO!!! Budi čovjek, jasnog stava, i reci, živim u šumi, prijatelj sam Indijanaca i u svakoj situaciji, ali baš svakoj, ih podržavam. S njima sam, pa makar bili i u krivu. A ne neki UNPROFOR, tampon zone. Jebeš to.
  15.04.2003
  20:12:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9


  Sve je to divno i krasno, no ne bi li Zagor extra mogao češće izlaziti, a ne da čekamo po dvije godine da bismo vidjeli 20-tak epizoda.

  Smatram da bi Zagor extra trebao izlaziti barem 2, ako ne i četiri puta mjesečno, obzirom da se radi o starim epizodama, pa da prije dođemo do nekih epizoda kojih se sjećamo.

  Inače, ove se epizode sjećam, iako ne detaljno. Priča je super, kao i crtež, a pravo je osvježenje Zagor kao ljubavnik. (imao sam 13-tak godina kad je to objavljeno kod nas - i baš mi je sjela ta ljubavna priča, a Frida je pravi komad po mom ukusu.)

  16.04.2003
  12:15:00 sati
  gordan
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  ova priča mi je definitivno najdraža od svih zagora i čekao sam da je konačno kompletiram pa da napišem recenziju, ali evo me pretekli odrastajući uz stripove, mi ekipa smo se uvijek pitali kako to da mark ima beti, kit klaru (kasnije i miki suzi), a zagor ništa, a onda se pojavi frida, bio je to za nas veliki događaj međutim, i bez romanse bi ove epizode bile posebne, a to je D.J. lijepo opisao npr. scena u kojoj je zagor bez svoje majice, išiban od indijanki je od onih koje se ne zaboravljaju do kraja vremena, imam i jednu zamjerku na naslovnice, ne mogu ferriju oprostit što na naslovnici 'preživeli' u zagorovom naručju nije frida
  16.04.2003
  22:14:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ova prica je po meni daleko ispred "Demona ludila", mozda zato sto su mi paralelni univerzumi i slicni problemi kosmologije poznati od ranije tako da sam se njima odavno prestao odusevljavati, posebno sto su mi nekako nespojivi sa onim od mojih svetova koji cini Zagor i taj deo mog detinjstva koji je neodvojiv od Zagora. Dao sam manju ocenu naslovnicama jer je prica toliko dobra da su naslovnice DALEKO ispod nje. Trebalo je scenu na ostrvcetu uraditi mnogo dinamicnije sa vise borbe i dramatike, u drugom nastavku staviti scenu sa crvenim mravima, u poslednjem staviti i mnogo bolje docarati scenu sa sibanjem Zagora na stubu mucenja (ali ga nacrtati sa iskidanom majicom i mnogo umornijeg, iscrpljenijeg i izmucenijeg), a jednu od naslovnica napraviti nalik ovom prilozenom crtezu uz recenziju, dakle, u noci na ostrvcetu, pod svetloscu punog meseca sa Fridom Lang u zagrljaju. Ono sto bih najiskrenije predlozio Bonelliju je to da napravi reizdanje ove price sa novim naslovnicama (otprilike ovako kako sam ih opisao) i sa Ferijevim crtezom u onom delu gde je Binjotijev. To reizdanje bi moglo ici i u boji, ali mislim da je dozivljaj intenzivniji i dublji sa crno belim crtezom. U svakom slucaju, ovo je prica koju ne bih menjao ni za pola kompletnog Zagorovog opusa
  20.04.2003
  01:58:00 sati
  ---dp---
  uredi
 • Darkwood Devil

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Huh, od kuda poceti? Ocijene najbolje govore moje misljenje o ovoj epizodi koju sam procitao do danas barem 10-ak puta. Svaki puta je isti ishod, odusevljenje:-) Guido Nollita podario je jos jednu sjajnu pricu. Velicina ove epizode je upravo u tome sto nema nikakvih fantasticnih elementa koji mnogim pricama iz Zagorovog svijeta daju ono nesto. Gadan sukob sa indijancima, Zagor na stupu za mucneje, mnoge tragicne smrti i jedna nova ljubav! Gallieno Ferri briljira uz malu pomoc Bignottija.
  U ovoj epizodi nalazi se jedna od scena koje su mi zauvijek ostale urezane u sjecanje...Ratnici Zimske Zmije sustizu iznemogle turiste, violinista je tesko ranjen, Zagor ga dio puta nosi no razmak zrtva od progonitelja se smanjuje...Violinista moli Zagora da ga ostave i tako ih rijesi svog tereta, Zagor nevoljko pristaje. Violinista gleda kako mu se priblizavaju progonitelji i po posljednji puta svira svoju violinu cekajuci casnu smrt...huh, koja poezija, opet sam se najezio!
  Epizoda koju stvarno nitko tko drzi do Bonellijevih stripova NIKAKO ne bi smijao propustiti imati u svojoj kolekciji.
  14.06.2003
  09:54:00 sati
  Darkwood Devil
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 8, 4

  Mislim da je ovo zaista jedna od najsnaznijih prica, iz zlatnog perioda. Sve je u njoj zaista dobro uradjeno osim naslovnica. Ja se inace ne slazem sa misljenjem vecine Zagoromanijaka, a to je da je svaki Ferrijev pokret rukom od zlata. Mnoge njegove naslovnice mi se ne svidjaju iako sam misljenja da je dobar crtac.
  02.09.2003
  22:47:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je posle epizoda kada se Zagor po cetvrti i po peti put susrece sa Hellingenom definitivno najbolja epizoda. Sta reci? Razmahani Nolitta i Ferri u svojim najboljim izdanjima. Ono sto ponajvise raduje svakog iskrenog Zagorovog fana je to da on konacno nailazi na zenu zbog koje bi se odrekao svog zivotnog izbora (s pravom). Prica koju svako ko drzi do sebe mora procitati makar tri puta zaredom.
  22.10.2003
  15:22:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  12.11.2003
  11:54:00 sati
  Brdar
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  D.J. je sve rekao. Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Najbolja je scena gdje se Zagor i Frida poljube u siju mjesecine. Hvala Nollita, hvala Ferri. Zasto je 10.mjesec 2005 jos tako daleko?
  17.11.2003
  20:11:00 sati
  fishleg
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  3, 5, 10, 10

  Krajnje glupa prica! Ne mogu da se nacudim kako neki mogu hvaliti ovo smece. Zagor veliki zastitnik crvenokozaca staje u odbranu sake ubica i bori se protiv pravednog poglavice Zimske Zmije. Dvolicnost Duha sa sjekirom po meni ubija citavu pricu.
  Jedino sto valja je fenomenalni Ferrijev crtez samo steta sto je trosio umjece i tintu na losu pricu.
  29.12.2003
  12:13:00 sati
  Ado
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Jedna vrlo dobra filmska prica sa odlicnim zavrsetkom.Prvi pu kad sam je procitao jednostavno mi nije bilo jasno da Zagor moze, u stvari smije da se zaljubi a pogotovo da nekoga poljubi.Pa pobogu on je borac za pravdu a ne za zensku suknju.Naravno to su bila razmisljanja jednoga osmogodisnjaka.Sada mislim da je ta epizoda donijela veliko osvjezenje u Zagorov svijet sto je vjerovatno i sam Nollita uvidijeo pa tako sada imamo niz epizoda sa Zagorovom neprezaljenom ljubavi.Iako uradjenih sa drugim ekipama vrlo popularnih epizoda.
  18.01.2004
  08:50:00 sati
  igorpb
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Sentimentalna drama prepuna krvi, borbe za teritorij i slobodu, fatalizma, romance, agonije i avanture. I beznadežne unapred osudjene na poraz Zmijine želje za osvetom i pobedom. Zagor, u očima bjelaca čovek a u očima indijanaca duh, gotovo pa izgubi život na stubu za mučenje. Epilog i neke dionice ovde izuzetnom Ferriju pomagali su crtati i drugi italijani.
  03.02.2004
  19:24:00 sati
  miha
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 7, 5

  serijal me nije oduševio,ali može proći...istinski zagorov fan treba nekad dati i malo objektivnosti...nije svaki dan nova godina kad je zagor u pitanju:)))
  13.10.2004
  03:53:00 sati
  globinjo
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Ne mogu reći da je epizoda dosadna, ali iritiraju me Zagorovi postupci. Iako je sama njegova uloga, uloga "interpozicionih snaga" koje će održavati mir (a koji nikako ne može biti na dobrobit starosjedilaca - Indijanaca koji su prisiljeni šutke promatrati bjelačku ekspanziju) vrlo licemjerna, Zagor ovdje odlazi korak dalje: otvoreno se bori protiv svojih tobožnjih štićenika, Indijanaca Cayuga, a njihovo ubijanje pravda time da je prisiljen žrtvovati ratnike Zimske Zmije, jer da bi uništenje lovačko-turističke ekspedicije izazavalo reprezalije vojske protiv svih indijanskih naroda u Darwoodu! Smiješno - ako je spirala nasilja otvorena, a otvorena je od strane bijelaca, vrlo je vjerojatno da će se nastaviti čak i da Zagor poubija čitavo pleme Zmijske Zmije, jer će saveznička plemena tražiti osvetu zbog bjelačkog vjerolomstva. Znam, sve je to samo strip, ali Zagorov postupak u "Divovima dobra i zla" daleko je plemenitiji: zaboravlja na boju svoje kože i bori se na strani potlačenih, juriša na utvrđenje uz bok poglavice Mohawka Šalaka, i time konačno neoborivo dokazuje svoju naklonost Indijancima. Indijancima koji su i u ovoj priči brutalno oštećeni upadom na njihov teritorij, bespotrebnim i divljačkim ubijanjem bizona od koji zavisi njihova egzistencija, i napokon, otvaranjem paljbe na Zimsku Zmiju i njegove ratnike kada su došli upozoriti bljedolike da se povuku sa zemlje Cayuga.
  Geg s Chicom s kraja ove priče meni je jedan od najduhovitijih u serijalu - bijeg od starije dame koja se željela skrasiti s njim ipak je bio primoran izvesti na originalan nacin, jer se kopiranje Zagorovog nogiranja Fride pokazalo neučinkovitim.

  28.03.2005
  22:29:00 sati
  VALTER
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  Frida se mi uopče ne sviđa - više volim Gambit.... Frida po rodu Austrijanka (ili Nijemka) je hladno biče...a Gambit je vruča....
  20.05.2005
  09:48:00 sati
  panzer
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  best of the best-čista 10
  11.08.2005
  15:32:00 sati
  manuela
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  po meni nije potreban nikakav poseban komentar.jedna od najboljih zagorovih epizoda.
  09.12.2005
  21:20:00 sati
  lwood
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasika!
  14.01.2006
  17:15:00 sati
  solar
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

  jedna od najvažnijih priča u samom serijalu jer Zagor upoznaje Fridu, a ona je jedno ugodno osvježenje u stripu.mnogo je tu nezaboravnih trenutaka npr. kada Zagora tuku indijanske skvo, zatim odbijanje indijanaca da muče Zagora, borbe između bijelaca i indijanaca i meni jedna od najdramatičnijih kad ostave onog čovjeka s gitarom i pištoljem u ruci, a dok odlaze od njega čuje se njegova posljednja pjesma. razlog zbog kojega ću dati scenariju devetku naveli su Stinky i Valter- Zagorova dvoličnost. crtež je zaslužio deset, a naslovnice su prosječne, -dp- je dobro rekao kako su trebale biti nacrtane
  18.01.2006
  20:53:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Iako je bilo i puno boljih epizoda Zagora ova sigurno spada pri sam vrh. Riječ je o posebnoj epizodi, sama dužina priče govori. Ferri u jednim od najboljih crtačkih razdoblja, a i Bignotti se uspješno uključivao. Što se tiče radnje, priča je puna teških ali i posebnih trenutaka, što je dobro za napetost. Naslovnice su vrhunske, idealne. Po mnogočemu posebna epizoda, jedan od klasika sigurno.
  21.01.2006
  12:53:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Hm, koliko je priče bilo o ovoj epizodi, mislio sam da ću se razočarati. Ali, zaista je jako dobra, scenaristički puno jača od prosječne Zagorove priče. Naslovnice su također dobre, kao i crtež. Naravno, Bignottijeve 'ctračke bravure' ne uključujem u ocjenu...
  13.02.2006
  11:44:00 sati
  Thommo
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 70%

  5, 5, 10, 10

  Ne znam šta vam se toliko dopada u ovoj priei??? Mrzim kada se radnja bezvezno razduži, tako ovdje imamo 400 stranica od kojih je najmanje 200 nepotrebno. Priea mi je totalno naivna, uobraženi plemiai iz Evrope, ponosni indijanci i Zagor koji se bori za mir. Zvuei previše poznato da bi bilo zanimljivo.
  15.02.2006
  12:53:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 10, 7

  Veoma velika priča u kojoj Zagor po prvi put upoznaje Fridu i Winter Snakea. Borba protiv Winter Snakea je sa jedne strane bila malo čudna jer Zagor uvijek brani indijance, a sa druge strane je bila opravdana pa evo nekoliko Zagorovih citata: "Baš ja, jedan od najžešćih branitelja crvenokošaca, prisiljen sam ih ubijati. Ne mogu drukčije jer ako ove budale plave krvi ostave kožu u preriji, vlada će sigurno poduzeti najveću odmazdu svih vremena. Zato moram žrtvovati živote ratnika Winter Snakea, samo da spasim indijance iz svih ostalih plemena." Zagor se borio na strani karavane a oni su ga malo prije toga pokušali smaknuti i sa tim potezom je dokazano koliko se Zagor bori za mir. Bilo je dobrih borbi kao ona prva na čistini u preriji i kad se borba odigrala na srijed rijeke. Zagor je imao nekoliko dvoboja ali dojmili su me kad se borio protiv Memphis Joea i na kraju kad se pobjedom nad Snakeom oslobodio njihove optužbe i spektekularnim skokom u vodu sišao sa scene. Bio je je i onaj stvarno tužan trenutak kad su ostavili čovjeka a on se umirući oprostio pjesmom. Malo poduža epizoda ali dosta dobra. Ferri i Bignotti su stvarno dobro nacrtali priču, a naslovnice mi nisu neke za pamćenje!
  24.02.2006
  17:10:00 sati
  ijo
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Generalno gledajući,jedan od najboljih Zagora uopće.I najdužih....Epizoda koja budi emocije.
  26.02.2006
  22:22:00 sati
  kico
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Kako samo vrijeme leti-ZEX je stigao i do ove epizode.Vrijedilo je čekati i ne davati puno para za Dnevnikovo izdanje.Odlična priča i sigurno jedan od najboljih Nollitinih Zagora.Ima puno scena koje su mi se stvarno svidjele;borba Zagor-Joe i istovremeno Chicovo gutanje šampanjca,pa zatim udvaranje austrijskih gospođa Zagoru,usporedba Fride sa šumskim životinjama(tu sam se odvalio od smijeha),scena sa mravima,violinistom(zakon),iščekivanje na onom otočiću te za kraj događaji u selu Kiowa.Zagorov postupak u ovoj epizodi u smislu biranja strane je u najmanju ruku problematičan-naime,on kaže kako mora ubijati Indijance za njihovo dobro,t.j. samo tako će ih spasiti od odmazde bijelaca.Hmm...Malo se šalim ali činjenica je da se radi o odličnoj priči.Imam dvije veće zamjerke,prva je uskakanje Bignottija(samo kvari odličan dojam koji Ferri ostavlja)te sam kraj sa smiješnim scenama Zagora i Fride te Chice i one malo "ružnije" djevojke koje mi se nikako ne uklapaju u ovakav tip priče.Kraj je trebao biti u selu Kiowa,jer sve ostalo što slijedi nakon toga je suvišno i samo ubija savršeni ritam priče do tog trenutka.Ferri se stvarno potrudio i jedina zamjerka njemu ide na crtanje žena.Laurenti i Chiarolla,pokažite mu kako se to radi;-)).Naslovnice odlične,zanimljiva je posebno ona broja ZEX 121.Mislim da je to jedna rijetkih naslovnica na kojoj Zagor nije u prvom planu.Sve u svemu - klasika.
  17.03.2006
  20:07:00 sati
  Aco
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mislin da je Nollita ovdje dosegnuo vrhunac.
  07.04.2006
  17:29:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  Super!! Mislim da bi ovdje više pasalo da je crtao samo Ferri.
  19.04.2006
  17:04:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  ...priča je dobra...crtež perfektan...bod više zbog fride....
  03.06.2006
  15:59:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • acika

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  sve je predivno u ovoj prici...zaista fascinantno i da se ne ponavljam s drugima..tu sam i shvatio da zagor nije definitivno feget :)
  08.06.2006
  00:11:00 sati
  acika
  uredi
 • hello

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip sam pročitao u komadu i ni u jednom trenutku me nije nimalo zamorio što znači da je jako zanimljiv i napet do samoga kraja, a to je za mene najvažnije. Jedan od ponajboljih Zagora.
  13.08.2006
  17:59:00 sati
  hello
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  legende nema potrebe komentarisati
  13.08.2006
  22:50:00 sati
  Luxor
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ova priča, uz Divovi dobra i zla, mi je top 2. parne dane u tjednu mi je ta bolja, a neparne divovi
  02.11.2006
  00:27:00 sati
  dragonhearth
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Moj prvi zagor,kako je izlazio na trafici tako sam kupovao nastavke, za mene ostaje broj 1 bez konkurencije. Dalje mi je teško rangirati, ali u sferi Zagora kao prvenstveno western-pustolovnog lika s dodatkom komedije (čiko) ovo je vrhunac.
  Da nije bilo zimske zmije, ne bi dan danas trpio razne chiarolle i slične zvekane koji masakriraju ferrijevo djelo.
  23.11.2006
  14:20:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • GTI_TURBO

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Obozavam ovako dugacke price. Naslovnice su odlicne, zasluziva visoke ocjene.
  28.06.2007
  23:19:00 sati
  GTI_TURBO
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Bash klasik! Uz sve zamjerke koje stoje, od same premise price (razmazeni bogatuni, bla bla) do Zagorovih upitnih postupaka, ovo je klasicni Zagor. Svaku epizodu ovog (meni omiljenog) strip-junaka pocinjem citati s ciljem da me opusti, ali ova me totalno nabrijala. Takvih je epizoda kod Zagora samo 5-6 u cijelom opusu, danas to zadovoljstov trazim u drugim strip-skolama. Epizoda kojoj cu se rado vratiti...
  12.07.2007
  14:12:00 sati
  alen
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Priča miljama ispred većine Zagorovih priča. Priča koja se bez problema čita više puta, a svaki put je zanimljiva. Još kada se zna kada su ove epizode nastale shvaća se zašto je Zagor postao tako popularan. Minus jedino za naslovnice.  
  31.07.2007
  17:46:00 sati
  Spock
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih Zagora ikad.
  08.08.2007
  17:33:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čini mi se da Stinky  ne zna da Zagor NIJE  RASIST. Ne pravi razliku između Indijanaca i bjelaca. On razvali dupe svakom pasjem skotu koji radi sranja bio on/a  indijanac, bjelac, crnac ili kinez.
  17.09.2007
  16:58:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ne razumijem kako netko može ne shvaćati da je Zagor napravio jedinu stvar koju je mogao za indijance - nije dopustio da pobiju Evropljane.  Tko taj njegov potez dovodi u sumnju nek pročita ponovno strip.  Odličan strip.  Meni za sad u top 2 Zagora koja sam pročitao, a još nisam siguran je li mi bolji Bijes Osaga ili ovo.  Vrhunski!  Naslovnicama devetka jer u tom dijelu ima i boljih, a crtežu zbog upada drugog crtača.  O samoj priči i scenariju ne treba puno trošiti riječi jer je sve odlično, dinamično i čita se bez ispuštanja iz ruku.  Scena s violinistom - čisto savršenstvo...
  21.10.2007
  19:44:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih Zagora ikada...
  28.11.2007
  12:57:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Svakako jedna od onih kultnih epizoda, koje pravi Zagoromani obožavaju. Epizoda jednostavno ima određenu dubinu. Nisu to klasične indijanske pobune i bahati bijeli doseljenici, nema crno-bijelih situacija i likova, i to se cijeni. Nolitta u najboljem izdanju, Ferri također, i Bignotti isto daje svoj obol, čak su i naslovnice odlične. Inače, u vezi s onim zašto je Zagor odlučio spasiti bijele doseljenike a žrtvovati Indijance, stvar je jasna - Zagor će sam jednom reći da su rat između Indijanaca i bijelaca, 'ljudi crvene kože' davno izgubili. Nema šanse da će ikada povratiti svoju zemlju, a ukoliko odluče krenuti u rat bijelci će ih uništiti bez većih poteškoća. Jedina im je nada da sačuvaju život za neka bolja vremena koja će možda jednom doći, prilagode se i nastave živjeti održavajući tako i svoju kulturu, svoju povijest, svoj narod, na životu. Toga je Zagor svijestan, to je put bez povratka, put ka uništenju, rat, koji se jedino može usporiti, nikako dobiti.
  26.12.2007
  02:55:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Super prica koju jedino kvari ulijetanje Bignottija koji sa svojim crtezom spusta prosjek cijele price.Daje kojim slucajem Ferri crtao do kraja bilo bi cistih 100%,ali ovako ostaje "skoro"perfektna.
  03.03.2008
  08:51:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Baš sam nedavno ponovo gledao film Južnjačku utjehu i ovaj strip me baš podsjetio na njega. Sve u svemu možda najbolji Zagor kojeg sam pročitao.
  10.03.2008
  14:39:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ubc fumetti sve govori
  04.06.2008
  10:33:00 sati
  Raga
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve je rečeno. Složio bih se s Panzerom. Gambit je bolja. 
  15.11.2008
  19:06:00 sati
  cibalia
  uredi
 • nesha

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji Zagor po meni, nadam se da ce ga "Veseli cetvrtak" objaviti u "Odabrane price".
  28.11.2008
  19:37:00 sati
  nesha
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  PREDOBRO 
  30.11.2008
  03:05:00 sati
  jmile3
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U ITALIJI BROJ 1, POGODITE ZAŠTO!
  30.11.2008
  21:22:00 sati
  supermike
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja Zagorova priča svih vremena! Nema fantastike, nadprirodnih stvari, samo jedan realan život na surovom Divljem zapadu!
  24.12.2008
  21:22:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlicna prica,sigurno u top 10 zagorovih...
  18.03.2009
  22:01:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • tiberije

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  "E tako se to radi" - Mija Aleksic - Maratnoci Trce pocasni krug.Sve u svemu najbolja prica Zagora, Nolita je prezentirao ono sto je u Mister Nou doktorirao,a to je vladanje elementimam price zlatnog doba Holywooda, citati njegov strip je kao gledati neki od filmova zlatnog doba hollywooda. Amin  
  09.04.2009
  04:20:00 sati
  tiberije
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  09.06.2009
  04:49:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasika, klasika....
  08.07.2009
  16:33:00 sati
  14act3
  uredi
 • vknez

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  najbolje ikad

  steta jedino sto završni crtež nije ferriev, ali ok je

  23.01.2010
  12:53:00 sati
  vknez
  uredi
 • Fergal

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Fenomenalan strip.Ako bi ikada neko snimio film o Duhu sa sekirom onda bi to trebalo uraditi prema ovoj priči.Ništa ne dodavati i ništa ne oduzimati.Remek delo.Ko nevoli Zagora neka pročita ovu priču i shvatiće nas "stare " Zagorove fanove.

  27.01.2010
  00:48:00 sati
  Fergal
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Što više reći, ocjene govore sve. Jedan od Zagora koje jednom pročitate, a zauvijek ostaju u sjećanju...

  26.02.2010
  22:59:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Fantasticno!  Ovakve price izlaze jednom u deset godina, a u ovom vijeku ne vjerujem da cemo vidjeti Zagorove avanture na Nolitinom nivou.  Zagor je ovdje pravi heroj, i ne samo zato sto je hrabar i jak, nego i sto je mudar, pametan i iskusan dosta da zna da nekad moras raditi ono sto je protiv tvojih principa da bi zaustavio veliki rat. 

  Ovo je jedna ozbiljna i maturna tema za stripa Zagorovog lika: tu imamo diplomatske probleme sa vojskom i sa njihovim odnosima prema Indijancima; naivne bogatase iz Evrope koji nemaju pojma sa skim se zajebavaju svaki put kad pucaju u Bizone; i ratne scene koje su originalne, jake, tuzne i skoro poetske.   Ovakvu pricu bi snimili David Lean (Lawrence of Arabia) ili John Ford (The Searchers, Stagecoach)  da su jos uvijek zivi.  Filmska verzija ove price bila bi masterpiece, i ja stvarno ne znam zasto to jos niko nije uspjeo da snimi.  I Zimska Zmija je jedan od najboljih Zagorovih neprijatellja: jak, pametan, surov ali ipak posten.  Jebi ga: nema puno mane u ovoj epizodi, samo savrsenost na svakom koraku (osim na Bignotijevom crtezu - vidi dole).

  Frida Lang je stvarno zgodna, i super cura za Zagora; steta sto nisu mogli ostati zajedno.  Nemam pojma zasto svi seru na naslovnice: sve su odlicne, pogotovo ona "Ocajnicko Putovanje" (ZagEX 121), koja je jedna od najboljih svih vremena.  A i one druge su veoma dobre, i sve one uhvate temu ove epizode i daju citaocima pravi smisao o cemi ce se epizoda raditi.  Jedino mi ne godi crtez Bignotija; on se stvarno ne slaze sa Ferijem nikako, i na svaku stranicu koju je Bignoti nacrtao izgleda ko da je neko pljuno na nju.  To je jedini razlog zasto ne dajem sve desetke ovom stripu: Bignoti.   A za Ferija i Nolitu se samo moze reci: cestitam na remek djelu!!!

  02.04.2010
  08:24:00 sati
  acestroke
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Masterpiece.

  24.05.2010
  21:38:00 sati
  legaz
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prebrutalna epizoda, savršena u svakome pogledu. Uz "Ocean" i "Spaljenu zemlju" veliki dragulj u kruni Zagor serijala. Istinski bezvremenski klasik!

  31.07.2010
  15:39:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasik. Jedva (ne)čekam zadnju epoizodu pa da se Zagor oženi. Ferri je maestralan, naslovnice također.

  01.09.2010
  21:30:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Jedan od klasika. Dugačka, napeta priča, gdje je Zagor neustrašivi junak, nesebičan i vanvremenski prototip pozitivca (good guy). Naravno, tu je i Frida Lang, vjerovatno najčuvenija Zagorova ljubav - ako se ne varam, to je prva u Zagorovom  serijalu s kojom se naš junak ljubio. Izuzetan je i lik Zimske Zmije, agresivnog mlađeg poglavice, ali u suštini poštenog Indijanca. Sjećam se one dvojice violinista kad se penju uz liticu prilikom bjega od Indijanaca - i dirljivog rastanka - jedan je ranjen i ne može dalje, a zadržava ostale - koji je zaista upečatljiv, kad nastavlja da svira čekajući sigurnu smrt. Davno sam čitao ovu priču(sigurno ima jedno 25-30g), ali sjećanja mi sežu i danas, znači da priča vrijedi.

  Nadam se da će je VČ objaviti u skorije vrijeme u Odabranim pričama.

   

   

   

   

  26.09.2010
  12:57:00 sati
  Galis
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da mi je znati što su radili ostatak noći?

  03.06.2011
  20:08:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Davor2403

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Jedna od najnapetijih i najzanimljivijih epizoda, a tu je i Frida po prvi put... ;)

  Jedina zamjerka na ovu predobru priču i epizodu su mi malo lošije i neupečatljive naslovnice, pogotovo zadnje dvije.. :(

   

  Mada na kraju, kad se sve zbroji, Gambit je bolja puno! :)

  23.07.2011
  11:18:00 sati
  Davor2403
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Odlicna prica iako za mene ima i boljih

  24.07.2011
  13:13:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 10, 4

  Sigurno da ovo spada u klasike zagora. Prvi susret sa fridom,zimska zmija,borba na malom otočiću,crveni mravi stvarno ima nezaboravnih i upečatljivih scena. razlog zašto ne dajem sve desetke je zato što sam ja zagora počeo čitati sa prvim brojevima slobodne dalmacije  dakle ipak zbog fantastike i čudovišnih događaja i bića. Također kao minus bi naveo uplitanje bignottija to stvarno nije trebalo kao ni sa svemirskom bračom. Još nešto sto mi smeta iako perfektnim unutarnji crtež ferrija od 4 naslovnice ne zna se koja je gora od gore. :(

  04.09.2011
  22:28:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Klasik! Jedino mi Bignottijev crtež zasmetao jer volim da svaku epizodu crta samo 1 osoba.

  19.10.2011
  04:22:00 sati
  Deki86
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantasticna prica, sigurno u top 5 Zagora svih vremena! Ljubav, rat, izdaja, prastanje, svega ima u ovoj epizodi! Crtez fenomenalan, doduse malo Bignotti kvari prosjek ali moze se izdrzati! Naslovnice takodje izvanredne!

  25.03.2012
  18:27:00 sati
  kandraks
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svaka čast na vrhunskoj recenziji, bolje od ovoga se ne može. Zagor ljubi Fridu, možda moj najdraži moment u cijeloj sagi.Samo mi je žao što Zagor se nije oženio , haha!

  NollitaFerri imam samo jednu rijeć za vas 

   Hvala.

  14.04.2012
  15:28:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična recenzija. Klasik.

  17.04.2012
  16:18:00 sati
  zagor2805
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Jedan od boljih Zagora ali stvarno mi smeta što se zagor bori protiv Zimske zmije sa bijelim ubojicami. Pa zar nije on na strani pravde? Gdje je ovdje pravda? Plemiči za zabavu gađaju i ubijaju indijance a Zagor onde te iste hladnokrvne ubiojice spašava. Pa da li je on normalan!? Preko toga ne mogu.

  21.05.2012
  13:23:00 sati
  tekumze
  uredi
 • nightman36

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Meni osobno, najdraža Zagorova priča iz najboljeg razdoblja ZS-e. 

  Također, sjajan predložak za filmsku verziju Zagora: avantura, napetost, emocije - sve u jednom.

  24.05.2012
  14:29:00 sati
  nightman36
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda,samo ju je Bignotti malo na kraju upropastio!!!

  25.06.2012
  12:50:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedva čekam ovo u Odabranim pričama ili Klasiku.

  01.08.2012
  17:36:00 sati
  writer
  uredi
 • Elderane84

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  A sta ovdje dati nego sve desetke. Iz ciste nemogucnosti da se usprotivim bilo kakvoj nelogicnosti. Ova epizoda je ipak legendarna, iz vise razloga. Svi znamo zasto. Ferri onakav kakav bi uvijek trebalo, Nollita sjajan. Zimska Zmija jedan od najupecatljivijih likova u serijalu, maltene svaki klinac navija za njega dok cita strip. Fridu i da ne spominjem.

  01.09.2012
  18:37:00 sati
  Elderane84
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Perfekcija!

  13.09.2012
  20:28:00 sati
  velka031
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  jest ovo klasik, sreća sad ćemo ga dobiti u 1 komadu, ali za mene ima boljih epizoda. Malo se nepotrebno razvuklo

  02.03.2013
  20:51:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  10.03.2013
  11:38:00 sati
  sergej773
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča! Nije najbolja, kao što sam očekivao, ali ističe se u svim pogledima, i svakako zaslužuje epitet epske priče! Šteta što nisam čitao ranije...

  20.03.2013
  08:51:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlicna epizoda, epska! Prava klasika.

  Meni je krenula da biva zanimljiva tek oko polovine stripa. Mozda je trebalo da je procitam malo mladji i verovatno bi mi ostavila jos bolji utisak da nisam znao da se radi o najboljoj epizodi posto sam mnogo ocekivao od epizode.

  Neverovatno koliko je Zagor plemenit! On svoj zivot stavlja ispred svih ostalih i spreman je da umre za ljude koji su hteli da ga ubiju.

  Odlican Ferrijev crtez a i vidi se da se Bignotti u svom delu trudio da sto vise podseca na Ferrija.

  Naslovne isto odlicne!

  PS i odlicna je DJ recenzija!!!

   

  30.03.2013
  13:21:00 sati
  going going
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Eh zimska zmija uz ocean najbolja zagorova avantura ikad!!Jednostavno savrseno od toliko stranica ni u jednom trenutku nisam osjetio da je razvuceno,Ferijev crtez prekrasan savrsen najbolji Feri ikada dobra karakterizacija llikova bogati bahati europljani,divlji casni i hrabri indijanci zagor po prvi puta sa zenom cak je i bingoti dostojno zamijenio ferija naslovnice sve redom odlicne.Jednom rijecu savrseno!!

  27.07.2013
  02:25:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 70%

  9, 7, 5, 7

  Dobra je ova ideja da Zagor mora birati hoće li biti na strani Indijanaca ili bijelaca, i sve u svemu bilo je dosta napetih trenutaka. Kraj epizode je upečatljiv isključivo zato jer Chico čekićem mlatne neku babu po glavi (!!) i zato jer one njegove rugalice na zadnjoj stranici kao da su izvor gay-glasina o Zagoru i Čiku (bar sam stekao taj dojam čitajući Dnevnikovo izdanje).

  Ferrijev crtež je dosada kao uvijek. Žene izgledaju kao neki mutanti, a muškarci su kopije jedni drugih, pa je dobro da se upleo Bignotti. Naslovnice su samo još jedna ekshibicija Ferrijevog umijeća crtanja poderanih hlača, a onaj Indijanac na zadnjoj sigurno nije Kiowa.

  08.08.2013
  19:46:00 sati
  Opti
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršenstvo!!!

  09.08.2013
  23:40:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Momo10

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Posle Velike zavjere najbolja epizoda Zagora. Ni jednu zamjerku nemam, jednostavno klasik.

  01.10.2013
  12:37:00 sati
  Momo10
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Napeta i uzbudljiva priča koja stvarno ima kultni status. Zagor je napokon prestao biti djevac, prvo seksualno iskustvo ga je ošamutilo, pa je stao uz bok krivih ljudi i počeo pucati po Indijancima. Bio je napaljen i glup i oprostit ćemo mu ovaj put...

  03.11.2013
  10:50:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • ZagorXXL

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  SAVRŠENSTVO

  25.12.2013
  19:09:00 sati
  ZagorXXL
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Ok epizoda. Malo rastegnuta prica u kojoj scenario nije uvjek drzao vodu. Crtez vrlo dobar. Naslovnice su sveukupno ok.

  22.03.2014
  10:18:00 sati
  Tutta
  uredi
 • lasa22

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Mrtvi old school

  29.03.2014
  15:23:00 sati
  lasa22
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Very good, very good...

  05.04.2014
  19:24:00 sati
  brancika
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  ZZ je teški klasik, to niko ne spori. Ferri, Nolitta...svaka čast. Zagor praska itd. Ali, mora se reć, stvar je precjenjena. Nijet u top 20.

  06.04.2014
  00:10:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odličan strip! 

  22.04.2014
  11:40:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Legendarna epizoda koja sigurno spada među najbolje priče cijelog serijala. Može se diskutirati o Zagorovim postupcima i svatko ih može shvatiti kako hoće, ali poznavajući njegov lik i način djelovanja ne može se reći da je ovdje nešto puno pogriješio. Nije stvar u tome kako bi postupio netko drugi tko bi se našao u takvoj situaciji, već je puno bitnije da je Zagorov karakter ostao gotovo nepromijenjen. On je uvijek na strani onoga kome je u tom trenutku pomoć potrebnija, pa čak i onda kada tu istu pomoć nije zaslužio. Odmah da kažem, ja se na Zagorovom mjestu ne bih uopće trudio spašavati ljude u karavani već bi ih prepustio njihovoj sudbini, jer ja sam ipak zlopamtilo i ne bih nikako mogao preći preko pokušaja Memphis Joea i baruna Von Swietena da me likvidiraju. Ali Zagor je nešto potpuno drugo i puno puta smo se imali prilike uvjeriti kako će pomoći čak i zločincima kada se nađu u teškoj situaciji. Nema razloga da u ovoj priči bude drugačije, iako bi mi bilo draže da je recimo i barun Von Swieten u toj pustolovini platio životom jer njega smatram najodgovornijim za sve žrtve sa obje strane. Po meni je nalogodavac koji drugima maše novcem ispred nosa često veći krivac nego sami egzekutor. Samo što je u ovom slučaju taj krivac prevelika riba da bi skončala na takav način a da se nakon toga ne napravi odmazda prema indijancima, i toga je Nolitta bio svjestan. Unatoč tome što je poznat po svojim plemenitim postupcima, Zagor je ipak otišao malo predaleko ponudivši sam sebe kao konačnu žrtvu za spas ostalih. Taj potez se može shvatiti jedino na način da je Zagor bio proračunat i unaprijed znao da će moći zaigrati na kartu starih dugovanja kada se nađe u bezizlaznom položaju. Ne znam tko bi svjesno išao sam sebe staviti na velike muke ako si nije ostavio posljednju mogućnost za spas. A možda jednostavno dobro čita ljude pa je očekivao da tako častan poglavica kao Zimska Zmija neće moći ubiti gospodara Darkwooda bez da mu pruži šansu da se bori za svoj život. Ja ću to shvatiti na taj način jer mi tako zvuči najlogičnije. Inače, u cijeloj priči najviše me se dojmila napetost tijekom očajničkog putovanja karavane. Svaki puta kada bi se ukazao tračak nade on bi ubrzo bio ugašen gorkim razočaranjem, to je tako moćno i realno izgledalo da čitatelj ima osjećaj kao da se to stvarno odvija pred njegovim očima. Jedinu malu zamjerku u cijeloj pustolovini bih dao onoj sceni kada Zagor, Chico i Frida kolima probijaju indijanski obruč kako bi stigli u pomoć karavani koja se brani. Ako je to tako jednostavno za izvesti onda je čudno kako se indijanci toga nisu sjetili i iskoristili ta kola u istu svrhu, samo sa svojim ciljem.

  Što se tiče Ferrija on je fantastičan, ali ulazak Bignottija je malo pokvario savršeni sklad i zbog toga crtežu ipak neću dati maximalnu ocjenu.

  10.06.2014
  00:05:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Dobra prica. Zagor se nasao u paradoksalnoj situaciji da mora da brani krivce i ocite negativce, a da se bori protiv "svojih" Indijanaca kako bi sprijecio krvoprolice sirih razmjera. Drago mi je i sto je Winter Snake prezivio, jer se on u ovoj prici ne moze smatrati negativcem. Chico je prilicno zapostavljen u ovoj epizodi, sto je dobro.

  Crtezu "samo" devetka, i to zbog dvije stvari:

  1. ocajan crtez Fride Lang, u 3-4 vezana kadra nacrtana je na 2-3 razlicita nacina, i to uglavnom lose

  2. Petljanje Bignottija pred kraj price

  09.07.2014
  11:30:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  sta rec. ovo je jedan epski scenarij.

  05.09.2014
  15:59:00 sati
  adriano
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Više mi je pun K... ovih što seru protiv zagorovih postupaka u nekim epizodama (smrtonosni cvet, povratak u darkwood, ova epizoda ...). Daj ljudi koji vam je k... ako ste vi tako pametnni recite mi koji bi ste vi k... napravili na njegovom mestu? Lako je biti pametan čitajući epizodu u toplom i sigurnom domu i biti filozof. Druga stvar koja mi neopisivo ide na jetra je to to su oni koji kritikuju Zagora što nije stalno na strani indijanaca, i indijanci su ljudi kao i svi mi i normalnno je da rade i dobre i loše stvari i normalno je da Zagor mora da "balansira" između tih stvari. Inače priča mi se itekao sviđa humor, drama, akcija, romanca i neizvesnost do samog kraja. I za kraj odgovor na prvi komenntar TO ITEKAKO IDE DEČKO!!!!!!!!!!!!

  20.09.2014
  15:52:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlična epizoda, i vrlo dugačka. Mislim da nije razvučena. Priča je vrlo napeta u svakom trenutku, i Zagor mora donositi zaista tešku odluku na čiju stranu će stati - naivni Austrijanci ili ratoborni Kiowe. Ovdje je Zagor u pojedinim momentima morao protiv svojih principa. Naravno, razumije se zašto su visoke ocjene ove epizode (da, definitivno je do one scene gdje se bori Zagor na kraju s Winter Snakeom, nema sumnje :)). Crtež je dobar sve do 320 strane (imam klasik izdanje), dok nije Bignotti uskočio i uprskao ovo remek-djelo crteža. Šteta... Stvarno šteta! Naslovnice čista klasika, sve do jedne.

  17.10.2014
  14:12:00 sati
  AmW1
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Zagi koji probija sve vremenske tokove.

  09.11.2014
  23:30:00 sati
  Villain
  uredi
 • raic1922

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  11.11.2014
  09:21:00 sati
  raic1922
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Da li je ovo najbolja epizoda ikada?naravno da nije,ima i boljih
  Da li je najbolja klasična epizoda?Apsolutno da.
  Ako je ijedna epizoda bila prožeta western tematikom to je ova,zahvaljujući odličnom scenariju u kojoj je Nolitta majstorski obuhvatio akciju,ljubavnu romansu i dramatiku radnje.
  Ljubav,očaj bijes,mržnja,frustracije dobile su sav svoj smisao u ovoj epizodi,došli su do punog izražaja.Doista jedna od onih rijetkih epizoda u kojem je izražena tolika paleta prvenstveno negativnih osjećaja, kao u epizodi Bijes Osaga.
  Radnja teče kronološkim smjerom konstantno prema naprijed,nema nazad,nema skretanja sa puta jer ih tamo čeka smrt.Moraju se kretati prema naprijed iako ih tamo čeka neizvjesnost i mala šansa u spasenje a koje Kiowe svakim potezom brutalno ruše,poigravajući se sa njihovom psihom.
  Dobili smo odličnu surovu epizodu sa malim ratom između grupe bljedolikih i Kiowa,ratom koji se odvija u preriji,ubrzanom hodnjom kroz planinu i finalnoj bitci koja se odigrava na malenom pješčanom riječnom otočiću.Fino je Nolitta kroz prikaz krajolika umanjivao njihovu šansu za životom,od prostrane prerije do malenog otočića,uhvatio ih je u kliješta i polako lomio.
  Od dokonog plemićkog života do borbe za goli život.Motiv za takvo krvoproliće je naravno oholost bijelaca,plemića iz Europe,koji su svojim bezobzirnim postupcima digli Kiowe na noge.U svemu tome je sporna ili nije uloga Zagora.Nolitta nam je kroz monolog koji se odvija u Zagorovoj glavi usred bitke objasnio zašto je zauzeo takav stav,zašto se založio za ljude koji su ga htjeli ubiti,za ljude koji su pobili ratnike Zimske Zmije.U pitanju je viši cilj,plastično da objasnim žrtvuj nekoliko indijanaca da bi ih spasio sve.Prihvatljivo ili ne?Stvar čitatelja.Meni i nije sjelo takvo objašnjenje,ali stvari su se vrtoglavo počele odvijati i više nije bilo mjesta za pregovore.I ja bi volio konačno da Indijanci dobiju svoju osvetu u potpunosti,da su ih sve masakrirali,skalpirali a žene silovali.Ne treba nužno tim redoslijedom.
  Ali ni ovako nije loše,čak odlično štoviše.Dosta je tih ljigavaca platilo životom,oni koji su preživjeli zauvijek će se sjećati tog prokletog putovanja,zvukova bitke,krikova poginulih prijatelja i bojnog pokliča Kiowa.Fino ih je Zimska Zmija uneredio,nema više oholosti na zlobnim licima,nema cereka njihovih žena nakon svakog pogotka u bizona ili indijanca,izbrisani su sa njihovih gnjusnih faca,nema elegancije u ponašanju i govoru,nema gospodskog preseravanja,svedeni su na okruženi čopor životinja,počinju se međusobno klati.
  Čiko se u drugoj trećini epizode pogubio,nema ga.Nema njegovih gluparija,nema humora kao da je njegovim stavljanjem u stranu Nolitta još više htio naglasiti ozbiljnost situacije,ali i dati Fridi više pažnje.Pogledajte samo rastanak,kada se Zagor odlučio žrtvovati.Čitava jedna stranica je posvećena njihovom opraštanju, a Čiku tek jedna malena vinjeta uz hladne riječi Zagorove.U stilu,bio si dobar frend,ajd bok,odo ja da me raščereče.
  Ali dobro,ne možemo zamjeriti Fridi,ipak je ona prva uspjela ukrasti Zagoru poljubac.A i pokazala je da nije obična dokona plemkinja,sazdana je ona od čvrstog materijala,to je i pokazala nekoliko puta u epizodi.Odlično je Nolitta upakirao a Ferri nacrtao rađanje ljubavi na malom otočiću,dok ih obasjava puni mjesec.Koji kontrast života i osjećaja,rađanje jedne ljubavi i gašenje života sa jutarnjim suncem.
  Naši junaci sastali su se opet na kraju epizode,bježeći od svojih ljubavi.Od Čika i ništa novo,koliko je puta bježao od napaljenih indijanskih ljepotica i bijelih zgodnih usidjelica,ali Zagor je totalno neozbiljno ispao,baš pravi papak.Izjaviti ljubav,zagrliti voljenu ženu u njegovu slučaju ispalo je puno lakše u smrtnoj opasnosti,tek kada je opasnost prošla,prošla je i ljubav.Ili se uplašio odgovornosti?Šteta što je Nolitta takav kraj uradio,moglo je to puno bolje i romantičnije ispasti,ovako je neozbiljno ispalo.
  Zimska zmija je poseban lik.I kad hoće ubiti Zagora u borbama i kad ga veže za stup za mučenje čitatelj ga jednostavno ne može mrziti,nije negativac u toj cijeloj priči.Na stranu negativaca stao je Zagor,da li mu je dovoljna kazna što na savjesti ima mrtve ratnike,da li mu je dovoljna sramota što su ga indijanske žene išibale?
  Uz ljubavnu priču ima još jedan posebno jak,dojmljiv trenutak a to je stradavanje i sudbina jednog od violinista.On je potpuno svjestan situacije i jedinog rješenja u tom trenutku.Tu opet dolazi na vidjelo sva bešćutnost plave krvi,da je netko od njih u pitanju,bilo bi kuknjave i cviljenja da ga se nosi.Uf što su mi se zgadili,prokleta im ta plava krv.He,plava krv.Zareži ga nožem,rasijeci tomahawkom i poteći će crvena,ljepljiva kao i u svakog čovjeka

  24.01.2015
  10:33:00 sati
  igor 12
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Napokon sam procito Zimsku zmiju! I to u jednom sjedenju. Nakon tako dobrih ocjena i cestog spominjanja, pogotovo zadnjih dana sa svim ovim top 25 listama, ocekivanja su mi se podigla. I drago mi je reci, ovo je prosto fantasticno. Koja prica! Ovo je fenomenalni western sa ubitacnim tempom. Non stop akcija, napetost i nove prepreke mi jednostavno nije dalo izbora nego da samo nastavim citati. Cista klasika. Sto me najvise obradovalo je dubina Zagorovog karaktera kad se radi o zrtvama koje on mora napraviti radi svoje zivotne misije. Mnoge ranije (a nazalost i novije) price znaju biti naivne ali ovdje je Nolitta stvarno maestralno razradio pricu sa puno niansi i zanimljivih karaktera gdje je nas junak i daleko najzanimljiviji i najemotivniji. Jedini minus je nazalost i prilicno velik. Kada Bignotti uskoci kod samog klimaksa price on je skoro pa i upropasti sa svojim traljavim crtezom. Iako sam znao sta ceka ja sam dozivio sok kad je on uskocio. Ferri je prosto brilijantan od prve stranice sto jos vise doprinosi padu kvaliteta. I to bas na samom kraju kada prica doce do svog emotivnog vrhunca. To, spojeno sa malo razocaravajucim naslovnicama, nazalost onemogucava cistu stoju.
  25.04.2015
  23:27:00 sati
  hamzik
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Morao je Bignotti da uskoči...

  21.06.2015
  18:42:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Smor, brate mili. Normalno da je klasik čim je u 4-5 dijelova ali smori. Ipak, realistična je to priča bez NN elemenata kao što su Kiki Manitu, Akronijanci i reinkarnirani Hellingen. 

  30.06.2015
  00:14:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  12.10.2015
  17:37:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po meni ponajbolja Zagijeva pustolovina koju bi mogao čitati i danas. Epizoda koju bi i najzagriženiji fanovi Kena Parkera prihvatili kao svoju.

  18.11.2015
  17:35:00 sati
  marcho
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.05.2016
  00:22:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Priča - 10: Ovako treba da izgleda jedna prava Zagorova avantura a ne one tipa "Akronijani možda imaju tehnologiju da dođu na planetu Zemlju i putuju svemirom ali mi smo ih prevarili da nas ne nađu tako što smo se sakrili u žbunje dok je njihova letelica tragala za nama po šumi." Mala zamerka što Feri nije dovršio ovaj master piece (zato za crtež niža ocena) ali sve u svemu - ova epizoda "izuva".

  Scenario - 8: Zameka na preterano dugom dijalogu dva vojnika na kraju priče koje pronalazi ranjeni Zagor. Zatim način kako je Zagor šturnuo od Fride, kao i Čikov susret sa svojom "simpatijom" na samom kraju stripa- čavrljaju bespotrebno dug (samo da bi autor popunio strane sveske)

  Crtež - 9: Bignoti usrao stvar ili bolje reći izdavač koji mi je poverio da završi priču

  Naslovnice - 9

   

  09.01.2017
  21:02:00 sati
  Gris
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  samo par komentatora, prvenstveno valter, se osvrnulo na “licemjerno” zagorovo djelovanje u ovoj priči te poteglo pitanje kome to zapravo zagor ovdje pomaže i na čiju stranu se u ovom sukobu smjestio; obespravljenijh indijanaca ili dekadentne europske aristokracije. ja bih rekao da se u konačnici smjestio na stranu jednog višeg, sebi zacrtanog cilja. i da je zagor, na možda moralno upitan način, ipak do kraja ostao dosljedan samom sebi i svojim načelima. netko će reći, ali zašto je u svrhu tog cilja i tih načela moralo biti žrtvovano praktički cijelo jedno indijansko pleme? zato što ovakav način djelovanja nije stran zagoru koji snažno i strastveno živi za svoja uvjerenja, svoju ideju, sebi zacrtani cilj i koji se u svojim postupcima nerijetko vlada upravo prema onoj da ”moj (to jest, zagorov) cilj opravdava sredstvo”.

   

  ovdje je ovo makjavelističko naravoučenje radikalno sprovedeno čisto da nam se predoči gorka istina kako zapravo djeluju naša uvjerenja i kako funkcioniraju ideologije (posebice one strastvene, radikalne, totalitarističke). da li iz toga proizlazi da je zagor totalitaristična ideja? da li je zagor imperativ, zakon, diktatura? u svakom slučaju, demokracija sigurno nije, što se jasno već i u samom činu zagorovog vladanja darkwoodom, vladanja koje je, kako nam priča ZAGOR PRIČA, samonametnuto i ustoličeno pomoću jedne “sitne” laži. laži koja mora da se opetovano potvrđuje na godišnjem sastanku plemenskih poglavica zagorovim spektakularnim upadom na scenu, repriziranjem predstave u kojoj glumi “polubožanstvo” kako bi usčuvao i potvrdio autoritet i položaj nad indijancima u svrhu sveopća mira i dobra u cijelom darkwoodu, ali i šire. ne treba tu zanemariti niti vlastiti interes koji zagor ima igrajući na kartu “polubožanstva” a koji će mu na samom kraju ove priče spasiti i vlastiti život.

   

  zagorova predanost vlastitoj ideji i zacrtanom cilju jača je od bilo čega, čak i od žene. njegovo odbijanje fride kao družice i potencijalne životne suputnice nije iskaz nespremnosti, nezrelosti ili odbojnosti prema ženama. dapače, njegovo odbijanje fride ide samo njoj u korist i izraz je zapravo zagorovog poštovanja i zahvale prema njoj. iopet zagor, odigravši malu predstavu nestanka iz fridinog života, na galantan, gorko-slatki način kazuje fridi da je njihova ljubav, zbog njegova položaja i životne misije, nemoguća. što je istina. život sa zagorom bio bi samo konstantna samoća, opasnost, patnja i mučno iščekivanje za fridu čije buržujske manire i odgoj teško da bi zadovoljila darkwoodska koliba usred nepregledne močvare.

   

  zagorova beskompromisna ideologija, iskrenost vlastitih uvjerenja, predanost svojoj misiji i smisleno djelovanje prema zacrtanom cilju upravo je ono što zagora čini ne samo revolucionarnim likom nego i revolucionarnim stripom.

  19.02.2017
  10:31:00 sati
  kiky
  uredi
 • Don Chico Felipe Cayetano

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je pravi Zagor klasik.Ovakve avanture ja priznajem za Zagorove,a ne ona nova smeca.

  15.07.2017
  16:26:00 sati
  Don Chico Felipe Cayetano
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  18.09.2017
  19:24:00 sati
  suply1
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Jedna zaista odlična epizoda u kojoj sam maksimalno uživao kada sam prvi put pročitao. Zanimljiv mi je Zagorov prvi poljubac ovdje.

   

  Pored svega ostalog, jako su me nervila oni bogatuni iz Evrope čija je govna poslije Zagor morao da čisti, a sve ono što su učinili je bilo krajnije nepotrebno i izazvalo nepotrebnu dramaturgiju oko svega. Winter Snake se ovdje pokazao kao jako čvrstim karakterom i to mi se dopada, dao je dojam protivik s kojim se ne može tako lako izaći na kraj. Pored svega, tužna mi je bila scena sa violinistom na kraju koji je sebi oduzeo život, daje neku dubinu priči...

   

  Crtež odličan kao i naslovnice - sveukupno snažna i pozitivna epizoda koja je predstavila dva važna lika u serijalu...

  17.01.2018
  13:29:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Pročitao:

  LUX 119. Prokleta Koliba (od 38 str.)
  LUX 120. Poruke Smrti
  LUX 121. Očajničko Putovanje
  LUX 122. Crveni Pijesak
  LUX 123. Poslednja Žrtva (do 57 str.)

  Kao i u prošloj priči, Zagor i Čiko još nisu dovršili svoju kolibu koja je uništena za vrijeme treće pojave Hellingena. Prošli put kad su počeli je obnavljati, going-going im je pojeo materijal, pa su morali ići u grad po novi i tako upali u novu avanturu (sa onim profesorima-znanstvenicima).

  Sad kad su se vratili doma, opet je počela gradnja, ali pored Čika je to nemoguće Lol. I kako su se sjetili da je proljeće i time veliki sastanak poglavica, opet je koliba ostala nedovršena. 

  Jedna od dužih priča u kojoj se pojavljuje Winter Snake. Uzbudljiva avantura, crveni mravi, malo cmok cmok cmokanja, sa Fridom, ona tužna sudbina violiniste, napuštena utvrda, onaj otočić na kom su se branili, Zagor postaje taoc Winter Snakea.. puno zanimljivih stvari u ovoj priči, a možda je sve pomalo uništilo ulijetanjem Bignotija na kraju sa svojim crtežom, inače sve štima. Možda su neke odluke Zagora bile čudne, možda bi mi da smo na njegovom mjestu neke stvari uradili drugačije (predali onog Memphisa Winter Snakeu), ali to onda ne bi bio Zagor. 

  Kraj mi se baš svidio, dobro da su se Zagor i Čiko uspjeli izvući iz "nevolje" :D

  11.02.2018
  23:31:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  14.03.2018
  01:23:00 sati
  caramba
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasik.

  Možda i najreprezentativnija epizoda Zagora u čitavom serijalu. Zagor pod svaku cijenu želi da spriječi sukob i prolijevanje krvi, spreman je dati svoj život kako bi spasio nekoliko ljudi koji ne zaslužuju sudbinu ostalih članova karavana. Nolita je napravio priču koja poprilično odolijeva vremenu, gotovo savršenu u okviru Zagorovog svijeta. Ova epizoda je sve što fali današnjem Zagoru. Zanimljiv je i taj emocionalno-seksualni dio sa Fridom, nešto novo za Zagora. Zagora su istukle skvo, Zimska zmija je cool lik kojem je Zagor jednostavno čovjek i kojem njegovi jeftini trikovi ne znače ništa - precool lik.

  Šta ne valja? Nažalost priča nije savršena. Najviše mi smeta što su životi ratnika Zimske zmije, kao i u mnogim drugim pričanam sa drugim plemenima, prikazani kao manje vrijedni. A i ratuju ekstremno naivno, inače su gubici indijanaca daleko veći od ovih na drugoj strani u većini epizoda, time im se nekako umanjuje vrijednost i tu je zamjerka ne samo ovoj priči već čitavom serijalu.

  Ferri u svom zlatnom dobu.

  Naslovnice jako dobre. Frida je trebala biti na jednoj.

  Must za svakog ljubitelja Bonellija!

  22.07.2018
  19:27:00 sati
  jasa
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Jedino je šteta što neke malo bolje naslovnice nisu popratile ovu vrhunsku priču!

  A pričati o razlozima kvalitete ove priče, isto je kao pričati o tome zašto je Nutella kvalitetan krem namaz.

  11.06.2019
  12:50:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedno od onih djela u kojima se mogu naći rupe i nesavršenosti u detaljima, ali cijelina zaslužuje 100%. U vrhu Zagorovih priča.

  27.07.2019
  15:37:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  27.04.2020
  14:16:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  10, 8, 9, 8

  Osnovna ideja odlična, svi segmenti avanture više nego dobro zamišljeni. Razrada u scenariju degutantna sa selektivnim preživljavanjem trulih bogataša.

   

  U ovoj priči, milioneri preživljavaju skoro svi, metak ih neće, dok hrabri ratnici ginu sa obe strane kao muve. Ovde nije stvar da bogataše čuva novac. Ne. Ovde možemo izvući pouku da najveće zlikovce čuva providjenje dok heroji samo hasaju izmet trulih bogataša. To je možda tako u gradovima, u prirodi tako ne biva, čak ni u stripu.

   

  Crtež odličan do pojave Binjotija. Naslovnice neupečatljive.

  01.09.2020
  18:05:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlična epizoda. Zimska zmija je poglavica sa karakterom. Šteta što cijelu priču nije crtao samo Ferri, ali svejedno, efekt postignut.
  23.12.2020
  16:32:00 sati
  Oki
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Odlicna epizoda. Jedna od onih prica gdje se nađes između dvije strane i boris se za jednu stranu jer te situacija naterala, a zapravo zelis samo mirnim putem rijesiti sve. I naravno pojavljivanje Fride. Znam ju iz epizode sa vampirima, ali eto sada prvi put procitao kako su se ona i Zagor zapravo sreli.

  03.01.2021
  15:05:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  16.02.2021
  10:44:00 sati
  savas
  uredi
 • Dopa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  20.06.2021
  10:33:00 sati
  Dopa
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Uvijek nastojim dati sto bolje ocjene za epizodu i uvijek mi je zao u onim rijetkim prilikama kad sam ja taj koji kvari ukupni prosjek, no ova epizoda po mom misljenju nije ni blizu stotke. Nije losa epizoda, ali jos tamo od Bozic kalibra 45 kad su isle sve same legendarne epizode, ova je mozda i najlosija. Glavni problem epizode je to sto je predugacka. Nije ovo novost u Zagorovom svijetu da ide prica na 400-tinjak stranica, sjetimo se samo "Kapetana Zmije" koji je imao slican br stranica, ali za razliku od te epizode koja me odusevila, ova je nakon nekih 200-tinjak stranica vec postala pomalo zamorna.

   

  Sama prica mi se i svida, ali u takvim pricama gdje ratuju bijelci i Indijanci, ja sam na strani Indijanaca, tako da me tu Zagor nervirao sto je stao na stranu tih bogatasa koji su mi bili uzasno antipaticni. Ma tu gamad bi ja odmah prepustio Indijancima da ih sve skalpira kolko su mi bili antipaticni. Jasno Zagor to nije mogao dopustiti jer bi onda izbio rat koji on pokusava sprjeciti. Tako da u potpunosti razumijem zasto je presao na stranu "bad boysa", ali meni jednostavno ne lezi takva prica. Narocito ne na 400 stranica, s kakvih 200-250 dao bi i ja vjerojatno max ocjene, ali ovako mi je bilo pomalo zamorno stici do kraja. Vjerujem da je vecina dala stotke samo zbog Zagorovog prvog poljupca, ali imat ce on kasnije i bolje zenske od Fride ;)

   

  Sto se tice crteza, takoder nije bio na uobicajenom nivou. Ferri je sjajno crtao sve, osim zena, mogao je bar Fridu malo atraktivnije nacrtati. A Bignotti kojeg izrazito cijenim ovdje je pruzio jedan od losijih svojih radova.  

  24.09.2021
  22:39:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ljudi Urijela
  Kod: KM ZS 369
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 718
 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1046
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1189
 • Novi Kanton
  Kod: KT VG 39/40/41
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1114
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1675

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zombiji u Darkwoodu
  Kod: ZG VCZS 28
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2553
 • Bez budućnosti
  Kod: NN LIBSP 19
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2045
 • Otmica Ikara La Plumea
  Kod: ZG KOZA 11
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1776
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1675
 • Witiko!
  Kod: ZG KOZA 10
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1659

Aukcije

Forum