Zimska Zmija

Zagor

ZG ZS 336/341 | 400 str.

Zagor pokušava spriječiti sukob izmedu bogatih i utjecajnih Europskih turista koji idu u “zabavni lov” na bizone na teritoriji Kiowa, predvođenih poglavicom Zimskim Zmijom.

Informacije o autorima

Scenarij

  • N/A

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prokleta koliba
    ZG LEX 119
  • Poruke smrti
    ZG LEX 120
  • Očajničko putovanje
    ZG LEX 121
  • Crveni pijesak
    ZG LEX 122
  • Posljednja žrtva
    ZG LEX 123
  • Zimska zmija
    ZG ZS 336
  • Poruke smrti
    ZG ZS 337
  • Marš očajnika
    ZG ZS 338
  • Preživeli
    ZG ZS 340
  • Poslednja žrtva
    ZG ZS 341

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La capanna maledetta
    ZG SR 112
  • Messaggi di morte
    ZG SR 113
  • La marcia della disperazione
    ZG SR 114
  • La sabbia č rossa!
    ZG SR 115
  • L'ultima vittima
    ZG SR 116
  • La capanna maledetta
    ZG TT 112
  • Messaggi di morte
    ZG TT 113
  • La marcia della disperazione
    ZG TT 114
  • La sabbia č rossa!
    ZG TT 115
  • L'ultima vittima
    ZG TT 116

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor po prvi put susreće Fridu Lang, kćer austrijskog pukovnika (i ljubav svog života?)
  • Frida se ponovno pojavljuje u SD 61-63 u epizodama s Rakosijem , i na vrlo kratko u kod nas još neobjavljenim epizodama s Kandraxom Zagor Gigante 482 i 486 ( Zagor 431 i 435).
  • Zagor susreće po prvi put poglavicu Kiowa, Zimskog Zmiju. Oni se ponovno susreću u epizodama s dvojnikom Olafom Botegosky-m, ZS 782,783
  • Ovdje se još pojavljuju i Mnogooki koji mu pomaže da još jedanput zadivi sve prisutne na proljetnom skupu poglavica Darkwooda sa još jednim “magičnim” pojavljivanjem.
  • Dnevnik nije izbacio niti jednu stranicu u ovom serijalu, a ono što su promijenili, naslovnicu prve epizode, promijenili su na bolje, jer prva naslovnica u talijanskom originalu se odnosi na epizodu s podvodnim čudovištem! Dnevnik je za prvu naslovnicu upotrijebio kod nas neobjavljenu naslovnicu iz talijanskog Zagora 90 Zagor, il ribelle, prvu epizodu iz Sloboda ili Smrt serijala (ZS 284,285 i ZS 932-934). Ta naslovnica nekako bolje paše za ovu priču nego naslovnica sa podvodnim čudovištem. Kvaliteta tiska i sam izgled stripa su također na nivou. Ovaj put se sve dobro poklopilo!

70% Zagorovih priča sam pročitao u svome dijetinjstvu. Na ovu epizodu nikad nisam “naletio” sve do prošle godine i nisam imao nikakve ideje o kojem kalibru epizode se tu radi! Mogu reći da ima samo jedan drugi Zagorov serijal koji ostavlja jači dojam od ovog, a to je, što nije teško pogoditi, neprikosnoveni Demoni Ludila (ZS 941-946), iako mi je ovaj ipak draži.

Ovo je sigurno jedna od najfilmskijih Zagorovih epizoda. Nollitin tečni scenarij i Ferrijev nevjerovatno izražajan, perfektan crtež, teku toliko glatko da čitatelj osjeća kao da gleda odličan avanturistički film, a ne da lista stranice stripa. U ovoj priči nema samo dobrog-lošeg, bijelog-crnog. Tu ima puno “sivih,” realnih karaktera koji imaju dobre i loše osobine; neki su više bijeli, a neki su više crni, baš kao u pravom životu. Ovdje imamo Zimskog Zmiju, mladog poglavicu Kiowa, koji je hrabar, čovjek od časti, ali je prenagao i tvrdoglav jer nikada ne odustaje od osvete. Zatim imamo Memphis Joe Shepharda, vodiča koji radi baš sve za novac (daje Zagora i Ciku “za ručak” crvenim mravima), ali često pokazuje više razumijevanja o ozbiljnosti situacije nego ljudi koji su ga zaposlili—bogati Europljani vođeni austrijskim baronom, Maximilianom von Swietenom. Treći od tih interesantnih likova je Frida Lang, kćer austrijskog pukovnika, koja posjeduje hrabrost, jak karakter, a u isto vrijeme i ženstvenost i ljepotu i to u tolikoj mjeri da obara s nogu i našeg “zelenog” (u pogledu ljubavi) junaka Zagora koji njenu ljepotu nespretno usporeduje sa njemu poznatim životinjama (“…Smatram vas neobično lijepom. Imate velike oci, blistave kao u srne, oci crne kao jastrebovo krilo a pokrete graciozne kao u pume.”), nakon što ga je Frida oslobodila sigurne i bolne smrti, u jednoj od mnogih nezaboravnih scena ovog serijala.

Nollita i Ferri ovdje na samo 11 stranica (ZS 337,Str. 62-72) nagrađuju čltatelje sa dva poklona prvijenca: prvo jedna gospođica spašava život Zagoru, a zatim Zagor i ona dijele poljubce u prelijepoj, klasičnoj romantičnoj sceni, na kojoj bi i scenaristi ljubavnih knjiga i filmova pozavidjeli. Čitatelj ne može nego da osjeća veliko zadovoljstvo kada vidi svog junaka koji je napokon sreo ženu sebi ravnu! Ima nešto idealizirano u Zagoru, ta čistoća kao u djeteta i zato kad se ljubi (po prvi put) sa Fridom mi s njime proživljavamo naš prvi poljubac sa ženom koju volimo ili onom koju želimo susresti jednog dana.

Od svih intersantnih likova u ovoj epizodi, jedan koji najviše impresionira svojom dubinom karaktera je sam Zagor, koji ne može donijeti perfektnu odluku u teškoj situaciji jer ona ne postoji u ovom slučaju. On može donijeti samo odluku koja je bolja po njegovom mišljenju. Znači, kao što sam spomenuo, stvari nisu crno-bijele kao u mnogim Zagorovim stripovima, već ima puno “sivoga” ili realnosti. Zagor iako zna da su bogati Europljani krivci u ovom slucaju, iako je Zimskom Zmiji i ostalim poglavicama obećao da ce vratiti stvar pod kontrolu i unatoč što su ga Baron von Swieten i Memphis Joe pokušali ubiti na najokrutniji način, on ih još uvijek tek tako ne može prepustiti bijesnim Kiowama. Jedan od razloga za to je što on razumije da ti bogati Europljani nisu svjesni što rade, a njemu je bitno da se krvoproliće što prije zaustavi i ne želi da dođe do odmazde Američke vojske nad svim indijancima Darkwooda. Znači Zagor mora stati na lošiju stranu za “opće” dobro. A kad Zagor kao zadnju kartu u rukavu predlaže svoje žrtvovanje Zimskom Zmiji za preostale živote Europljana to je nevjerovatan primjer Zagorova opraštanja ljudima koji su mu naudili i njegovog žrtvovanja za njih. Time Zagorov lik daleko prelazi granice tipičnog naivnog junaka u borbi dobra protiv zla.

Zagor u ovoj epizodi pokazuje i najveći niz emocija i stanja, od ljutnje, gubljenja živaca i kontrole nad sobom, pa do opraštanja, razumijevanja, žrtvovanja pa i ljubavi prema ženi (konačno:-)). A to je još jedan razlog zašto mi ova priča izgleda više kao film nego strip, jer tu bi se imalo što glumiti; ima puno dubine, karakteri nisu površinski. Moja omiljena scena (a vjerovatno i mnogih drugih čitatelja Zagora) ovog uzbudljivog, perfektnog serijala je kada u noći punog mjeseca, na malenoj pješčanoj hridi na rijeci, čekajući zadnju borbu i sigurnu smrt u zoru, Zagor i Frida dijele najromantičnije trenutke njihovih života. Način i sekvenca na koji je to prikazano se može nazvati samo jednom riječju — KLASIKA.

Nollita i Ferri definitivno pogađaju mekanu žicu čitatelja s tom scenom. Mi kao da smo prenijeti u taj svijet, mi suosjećamo sa likovima i baš kao u najboljim filmovima, “mi smo tamo.” Jedini minus ovom remek dijelu je uskakanje Bignottija u zadnjem dijelu priče. On je odlično odradio posao kao i uvijek, nista lošije nego kad je uskočio u priču o Hellingenu i Akronjanima (ZS 583-586,587-588 ), ali je ovaj put više poremetio tok i taj klasični, “magični” ugodaj koji je teško opisati riječima. To mi ne bi više smetalo niti u jednoj drugoj priči nego u ovoj, a to je vjerovatno zato što ova priča ostavlja jak emocionalan dojam, a sa emocijama se ne šali. Na samom kraju ove, u svakome pogledu, jedinstvene Zagorove priče imamo šansu vidjeti naseg junaka u još jednoj jedinstvenoj situaciji! Da previše ne otkrivam samo bi rekao da je u pitanju ponovno ta ‘fatalna” žena—Frida, a Zagor radi nešto na što ga niti jedan protivnik nije mogao prisiliti, niti Hellingen, niti Kandraks, niti Rakosi, nitko, osim jedne nevjerovatne žene. A još kad pomislim da jedna moja poznanica izgleda baš kao sama Frida. Ahhh (duboki uzdah), ali to je moja priča…O tome drugi put:-)

Kad ova epizoda ponovno izađe u ediciji Zagor Extra u 10. mjesecu 2005. do 2. mjeseca 2006. možete kupiti tri primjerka, jedan za vas, drugi za prijatelja koji ne čita stripove, a treći za curu ili ženu koja omalažava stripove.

Jednog dana kad scenaristi napišu zadnju epizodu Zagora, ja se stvarno nadam da će tamo Frida i Zagor ostati živjeti zajedno, zauvijek, jer je pravi smisao života, kao što je Akoto jednom (na samom kraju epske priče Demoni Ludila) otkrio Zagoru, ljubav. Čiko, žao mi je:-)

Naprijed

ZG LEX 117/119 Tajanstvene vode

ZG LEX 123/125 Sjekira i sablja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Uh, što mi se D.J. raspekmezio:)))
    Ne kužim zašto je svima ovo toliko obožavana epizoda. Mislim, nije loša, ali nije mi fascinantna. Zagor stisne žvaku Fridi - pa šta? To sam i sam radio već davno, čak i bolje od Zagora.
    Jedna druga stvar me opet smeta: kojeg se vraga Zagor već jedanput ne opredjeli, hoće li biti na strani Indijanaca ili na strani bijelaca. On bi tu nešto balansirao. Međutim, TO NE IDE DEČKO!!! Budi čovjek, jasnog stava, i reci, živim u šumi, prijatelj sam Indijanaca i u svakoj situaciji, ali baš svakoj, ih podržavam. S njima sam, pa makar bili i u krivu. A ne neki UNPROFOR, tampon zone. Jebeš to.
    15.04.2003
    20:12:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9


    Sve je to divno i krasno, no ne bi li Zagor extra mogao češće izlaziti, a ne da čekamo po dvije godine da bismo vidjeli 20-tak epizoda.

    Smatram da bi Zagor extra trebao izlaziti barem 2, ako ne i četiri puta mjesečno, obzirom da se radi o starim epizodama, pa da prije dođemo do nekih epizoda kojih se sjećamo.

    Inače, ove se epizode sjećam, iako ne detaljno. Priča je super, kao i crtež, a pravo je osvježenje Zagor kao ljubavnik. (imao sam 13-tak godina kad je to objavljeno kod nas - i baš mi je sjela ta ljubavna priča, a Frida je pravi komad po mom ukusu.)

    16.04.2003
    12:15:00 sati
    gordan
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    ova priča mi je definitivno najdraža od svih zagora i čekao sam da je konačno kompletiram pa da napišem recenziju, ali evo me pretekli odrastajući uz stripove, mi ekipa smo se uvijek pitali kako to da mark ima beti, kit klaru (kasnije i miki suzi), a zagor ništa, a onda se pojavi frida, bio je to za nas veliki događaj međutim, i bez romanse bi ove epizode bile posebne, a to je D.J. lijepo opisao npr. scena u kojoj je zagor bez svoje majice, išiban od indijanki je od onih koje se ne zaboravljaju do kraja vremena, imam i jednu zamjerku na naslovnice, ne mogu ferriju oprostit što na naslovnici 'preživeli' u zagorovom naručju nije frida
    16.04.2003
    22:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ova prica je po meni daleko ispred "Demona ludila", mozda zato sto su mi paralelni univerzumi i slicni problemi kosmologije poznati od ranije tako da sam se njima odavno prestao odusevljavati, posebno sto su mi nekako nespojivi sa onim od mojih svetova koji cini Zagor i taj deo mog detinjstva koji je neodvojiv od Zagora. Dao sam manju ocenu naslovnicama jer je prica toliko dobra da su naslovnice DALEKO ispod nje. Trebalo je scenu na ostrvcetu uraditi mnogo dinamicnije sa vise borbe i dramatike, u drugom nastavku staviti scenu sa crvenim mravima, u poslednjem staviti i mnogo bolje docarati scenu sa sibanjem Zagora na stubu mucenja (ali ga nacrtati sa iskidanom majicom i mnogo umornijeg, iscrpljenijeg i izmucenijeg), a jednu od naslovnica napraviti nalik ovom prilozenom crtezu uz recenziju, dakle, u noci na ostrvcetu, pod svetloscu punog meseca sa Fridom Lang u zagrljaju. Ono sto bih najiskrenije predlozio Bonelliju je to da napravi reizdanje ove price sa novim naslovnicama (otprilike ovako kako sam ih opisao) i sa Ferijevim crtezom u onom delu gde je Binjotijev. To reizdanje bi moglo ici i u boji, ali mislim da je dozivljaj intenzivniji i dublji sa crno belim crtezom. U svakom slucaju, ovo je prica koju ne bih menjao ni za pola kompletnog Zagorovog opusa
    20.04.2003
    01:58:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Huh, od kuda poceti? Ocijene najbolje govore moje misljenje o ovoj epizodi koju sam procitao do danas barem 10-ak puta. Svaki puta je isti ishod, odusevljenje:-) Guido Nollita podario je jos jednu sjajnu pricu. Velicina ove epizode je upravo u tome sto nema nikakvih fantasticnih elementa koji mnogim pricama iz Zagorovog svijeta daju ono nesto. Gadan sukob sa indijancima, Zagor na stupu za mucneje, mnoge tragicne smrti i jedna nova ljubav! Gallieno Ferri briljira uz malu pomoc Bignottija.
    U ovoj epizodi nalazi se jedna od scena koje su mi zauvijek ostale urezane u sjecanje...Ratnici Zimske Zmije sustizu iznemogle turiste, violinista je tesko ranjen, Zagor ga dio puta nosi no razmak zrtva od progonitelja se smanjuje...Violinista moli Zagora da ga ostave i tako ih rijesi svog tereta, Zagor nevoljko pristaje. Violinista gleda kako mu se priblizavaju progonitelji i po posljednji puta svira svoju violinu cekajuci casnu smrt...huh, koja poezija, opet sam se najezio!
    Epizoda koju stvarno nitko tko drzi do Bonellijevih stripova NIKAKO ne bi smijao propustiti imati u svojoj kolekciji.
    14.06.2003
    09:54:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 8, 4

    Mislim da je ovo zaista jedna od najsnaznijih prica, iz zlatnog perioda. Sve je u njoj zaista dobro uradjeno osim naslovnica. Ja se inace ne slazem sa misljenjem vecine Zagoromanijaka, a to je da je svaki Ferrijev pokret rukom od zlata. Mnoge njegove naslovnice mi se ne svidjaju iako sam misljenja da je dobar crtac.
    02.09.2003
    22:47:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je posle epizoda kada se Zagor po cetvrti i po peti put susrece sa Hellingenom definitivno najbolja epizoda. Sta reci? Razmahani Nolitta i Ferri u svojim najboljim izdanjima. Ono sto ponajvise raduje svakog iskrenog Zagorovog fana je to da on konacno nailazi na zenu zbog koje bi se odrekao svog zivotnog izbora (s pravom). Prica koju svako ko drzi do sebe mora procitati makar tri puta zaredom.
    22.10.2003
    15:22:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    12.11.2003
    11:54:00 sati
    Brdar
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    D.J. je sve rekao. Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Najbolja je scena gdje se Zagor i Frida poljube u siju mjesecine. Hvala Nollita, hvala Ferri. Zasto je 10.mjesec 2005 jos tako daleko?
    17.11.2003
    20:11:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    3, 5, 10, 10

    Krajnje glupa prica! Ne mogu da se nacudim kako neki mogu hvaliti ovo smece. Zagor veliki zastitnik crvenokozaca staje u odbranu sake ubica i bori se protiv pravednog poglavice Zimske Zmije. Dvolicnost Duha sa sjekirom po meni ubija citavu pricu.
    Jedino sto valja je fenomenalni Ferrijev crtez samo steta sto je trosio umjece i tintu na losu pricu.
    29.12.2003
    12:13:00 sati
    Ado
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jedna vrlo dobra filmska prica sa odlicnim zavrsetkom.Prvi pu kad sam je procitao jednostavno mi nije bilo jasno da Zagor moze, u stvari smije da se zaljubi a pogotovo da nekoga poljubi.Pa pobogu on je borac za pravdu a ne za zensku suknju.Naravno to su bila razmisljanja jednoga osmogodisnjaka.Sada mislim da je ta epizoda donijela veliko osvjezenje u Zagorov svijet sto je vjerovatno i sam Nollita uvidijeo pa tako sada imamo niz epizoda sa Zagorovom neprezaljenom ljubavi.Iako uradjenih sa drugim ekipama vrlo popularnih epizoda.
    18.01.2004
    08:50:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sentimentalna drama prepuna krvi, borbe za teritorij i slobodu, fatalizma, romance, agonije i avanture. I beznadežne unapred osudjene na poraz Zmijine želje za osvetom i pobedom. Zagor, u očima bjelaca čovek a u očima indijanaca duh, gotovo pa izgubi život na stubu za mučenje. Epilog i neke dionice ovde izuzetnom Ferriju pomagali su crtati i drugi italijani.
    03.02.2004
    19:24:00 sati
    miha
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 7, 5

    serijal me nije oduševio,ali može proći...istinski zagorov fan treba nekad dati i malo objektivnosti...nije svaki dan nova godina kad je zagor u pitanju:)))
    13.10.2004
    03:53:00 sati
    globinjo
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ne mogu reći da je epizoda dosadna, ali iritiraju me Zagorovi postupci. Iako je sama njegova uloga, uloga "interpozicionih snaga" koje će održavati mir (a koji nikako ne može biti na dobrobit starosjedilaca - Indijanaca koji su prisiljeni šutke promatrati bjelačku ekspanziju) vrlo licemjerna, Zagor ovdje odlazi korak dalje: otvoreno se bori protiv svojih tobožnjih štićenika, Indijanaca Cayuga, a njihovo ubijanje pravda time da je prisiljen žrtvovati ratnike Zimske Zmije, jer da bi uništenje lovačko-turističke ekspedicije izazavalo reprezalije vojske protiv svih indijanskih naroda u Darwoodu! Smiješno - ako je spirala nasilja otvorena, a otvorena je od strane bijelaca, vrlo je vjerojatno da će se nastaviti čak i da Zagor poubija čitavo pleme Zmijske Zmije, jer će saveznička plemena tražiti osvetu zbog bjelačkog vjerolomstva. Znam, sve je to samo strip, ali Zagorov postupak u "Divovima dobra i zla" daleko je plemenitiji: zaboravlja na boju svoje kože i bori se na strani potlačenih, juriša na utvrđenje uz bok poglavice Mohawka Šalaka, i time konačno neoborivo dokazuje svoju naklonost Indijancima. Indijancima koji su i u ovoj priči brutalno oštećeni upadom na njihov teritorij, bespotrebnim i divljačkim ubijanjem bizona od koji zavisi njihova egzistencija, i napokon, otvaranjem paljbe na Zimsku Zmiju i njegove ratnike kada su došli upozoriti bljedolike da se povuku sa zemlje Cayuga.
    Geg s Chicom s kraja ove priče meni je jedan od najduhovitijih u serijalu - bijeg od starije dame koja se željela skrasiti s njim ipak je bio primoran izvesti na originalan nacin, jer se kopiranje Zagorovog nogiranja Fride pokazalo neučinkovitim.

    28.03.2005
    22:29:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Frida se mi uopče ne sviđa - više volim Gambit.... Frida po rodu Austrijanka (ili Nijemka) je hladno biče...a Gambit je vruča....
    20.05.2005
    09:48:00 sati
    panzer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    best of the best-čista 10
    11.08.2005
    15:32:00 sati
    manuela
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    po meni nije potreban nikakav poseban komentar.jedna od najboljih zagorovih epizoda.
    09.12.2005
    21:20:00 sati
    lwood
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika!
    14.01.2006
    17:15:00 sati
    solar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    jedna od najvažnijih priča u samom serijalu jer Zagor upoznaje Fridu, a ona je jedno ugodno osvježenje u stripu.mnogo je tu nezaboravnih trenutaka npr. kada Zagora tuku indijanske skvo, zatim odbijanje indijanaca da muče Zagora, borbe između bijelaca i indijanaca i meni jedna od najdramatičnijih kad ostave onog čovjeka s gitarom i pištoljem u ruci, a dok odlaze od njega čuje se njegova posljednja pjesma. razlog zbog kojega ću dati scenariju devetku naveli su Stinky i Valter- Zagorova dvoličnost. crtež je zaslužio deset, a naslovnice su prosječne, -dp- je dobro rekao kako su trebale biti nacrtane
    18.01.2006
    20:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Iako je bilo i puno boljih epizoda Zagora ova sigurno spada pri sam vrh. Riječ je o posebnoj epizodi, sama dužina priče govori. Ferri u jednim od najboljih crtačkih razdoblja, a i Bignotti se uspješno uključivao. Što se tiče radnje, priča je puna teških ali i posebnih trenutaka, što je dobro za napetost. Naslovnice su vrhunske, idealne. Po mnogočemu posebna epizoda, jedan od klasika sigurno.
    21.01.2006
    12:53:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Hm, koliko je priče bilo o ovoj epizodi, mislio sam da ću se razočarati. Ali, zaista je jako dobra, scenaristički puno jača od prosječne Zagorove priče. Naslovnice su također dobre, kao i crtež. Naravno, Bignottijeve 'ctračke bravure' ne uključujem u ocjenu...
    13.02.2006
    11:44:00 sati
    Thommo
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Ne znam šta vam se toliko dopada u ovoj priei??? Mrzim kada se radnja bezvezno razduži, tako ovdje imamo 400 stranica od kojih je najmanje 200 nepotrebno. Priea mi je totalno naivna, uobraženi plemiai iz Evrope, ponosni indijanci i Zagor koji se bori za mir. Zvuei previše poznato da bi bilo zanimljivo.
    15.02.2006
    12:53:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Veoma velika priča u kojoj Zagor po prvi put upoznaje Fridu i Winter Snakea. Borba protiv Winter Snakea je sa jedne strane bila malo čudna jer Zagor uvijek brani indijance, a sa druge strane je bila opravdana pa evo nekoliko Zagorovih citata: "Baš ja, jedan od najžešćih branitelja crvenokošaca, prisiljen sam ih ubijati. Ne mogu drukčije jer ako ove budale plave krvi ostave kožu u preriji, vlada će sigurno poduzeti najveću odmazdu svih vremena. Zato moram žrtvovati živote ratnika Winter Snakea, samo da spasim indijance iz svih ostalih plemena." Zagor se borio na strani karavane a oni su ga malo prije toga pokušali smaknuti i sa tim potezom je dokazano koliko se Zagor bori za mir. Bilo je dobrih borbi kao ona prva na čistini u preriji i kad se borba odigrala na srijed rijeke. Zagor je imao nekoliko dvoboja ali dojmili su me kad se borio protiv Memphis Joea i na kraju kad se pobjedom nad Snakeom oslobodio njihove optužbe i spektekularnim skokom u vodu sišao sa scene. Bio je je i onaj stvarno tužan trenutak kad su ostavili čovjeka a on se umirući oprostio pjesmom. Malo poduža epizoda ali dosta dobra. Ferri i Bignotti su stvarno dobro nacrtali priču, a naslovnice mi nisu neke za pamćenje!
    24.02.2006
    17:10:00 sati
    ijo
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Generalno gledajući,jedan od najboljih Zagora uopće.I najdužih....Epizoda koja budi emocije.
    26.02.2006
    22:22:00 sati
    kico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kako samo vrijeme leti-ZEX je stigao i do ove epizode.Vrijedilo je čekati i ne davati puno para za Dnevnikovo izdanje.Odlična priča i sigurno jedan od najboljih Nollitinih Zagora.Ima puno scena koje su mi se stvarno svidjele;borba Zagor-Joe i istovremeno Chicovo gutanje šampanjca,pa zatim udvaranje austrijskih gospođa Zagoru,usporedba Fride sa šumskim životinjama(tu sam se odvalio od smijeha),scena sa mravima,violinistom(zakon),iščekivanje na onom otočiću te za kraj događaji u selu Kiowa.Zagorov postupak u ovoj epizodi u smislu biranja strane je u najmanju ruku problematičan-naime,on kaže kako mora ubijati Indijance za njihovo dobro,t.j. samo tako će ih spasiti od odmazde bijelaca.Hmm...Malo se šalim ali činjenica je da se radi o odličnoj priči.Imam dvije veće zamjerke,prva je uskakanje Bignottija(samo kvari odličan dojam koji Ferri ostavlja)te sam kraj sa smiješnim scenama Zagora i Fride te Chice i one malo "ružnije" djevojke koje mi se nikako ne uklapaju u ovakav tip priče.Kraj je trebao biti u selu Kiowa,jer sve ostalo što slijedi nakon toga je suvišno i samo ubija savršeni ritam priče do tog trenutka.Ferri se stvarno potrudio i jedina zamjerka njemu ide na crtanje žena.Laurenti i Chiarolla,pokažite mu kako se to radi;-)).Naslovnice odlične,zanimljiva je posebno ona broja ZEX 121.Mislim da je to jedna rijetkih naslovnica na kojoj Zagor nije u prvom planu.Sve u svemu - klasika.
    17.03.2006
    20:07:00 sati
    Aco
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislin da je Nollita ovdje dosegnuo vrhunac.
    07.04.2006
    17:29:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Super!! Mislim da bi ovdje više pasalo da je crtao samo Ferri.
    19.04.2006
    17:04:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ...priča je dobra...crtež perfektan...bod više zbog fride....
    03.06.2006
    15:59:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve je predivno u ovoj prici...zaista fascinantno i da se ne ponavljam s drugima..tu sam i shvatio da zagor nije definitivno feget :)
    08.06.2006
    00:11:00 sati
    acika
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip sam pročitao u komadu i ni u jednom trenutku me nije nimalo zamorio što znači da je jako zanimljiv i napet do samoga kraja, a to je za mene najvažnije. Jedan od ponajboljih Zagora.
    13.08.2006
    17:59:00 sati
    hello
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legende nema potrebe komentarisati
    13.08.2006
    22:50:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ova priča, uz Divovi dobra i zla, mi je top 2. parne dane u tjednu mi je ta bolja, a neparne divovi
    02.11.2006
    00:27:00 sati
    dragonhearth
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi zagor,kako je izlazio na trafici tako sam kupovao nastavke, za mene ostaje broj 1 bez konkurencije. Dalje mi je teško rangirati, ali u sferi Zagora kao prvenstveno western-pustolovnog lika s dodatkom komedije (čiko) ovo je vrhunac.
    Da nije bilo zimske zmije, ne bi dan danas trpio razne chiarolle i slične zvekane koji masakriraju ferrijevo djelo.
    23.11.2006
    14:20:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • GTI_TURBO

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Obozavam ovako dugacke price. Naslovnice su odlicne, zasluziva visoke ocjene.
    28.06.2007
    23:19:00 sati
    GTI_TURBO
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Bash klasik! Uz sve zamjerke koje stoje, od same premise price (razmazeni bogatuni, bla bla) do Zagorovih upitnih postupaka, ovo je klasicni Zagor. Svaku epizodu ovog (meni omiljenog) strip-junaka pocinjem citati s ciljem da me opusti, ali ova me totalno nabrijala. Takvih je epizoda kod Zagora samo 5-6 u cijelom opusu, danas to zadovoljstov trazim u drugim strip-skolama. Epizoda kojoj cu se rado vratiti...
    12.07.2007
    14:12:00 sati
    alen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Priča miljama ispred većine Zagorovih priča. Priča koja se bez problema čita više puta, a svaki put je zanimljiva. Još kada se zna kada su ove epizode nastale shvaća se zašto je Zagor postao tako popularan. Minus jedino za naslovnice.  
    31.07.2007
    17:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikad.
    08.08.2007
    17:33:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čini mi se da Stinky  ne zna da Zagor NIJE  RASIST. Ne pravi razliku između Indijanaca i bjelaca. On razvali dupe svakom pasjem skotu koji radi sranja bio on/a  indijanac, bjelac, crnac ili kinez.
    17.09.2007
    16:58:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ne razumijem kako netko može ne shvaćati da je Zagor napravio jedinu stvar koju je mogao za indijance - nije dopustio da pobiju Evropljane.  Tko taj njegov potez dovodi u sumnju nek pročita ponovno strip.  Odličan strip.  Meni za sad u top 2 Zagora koja sam pročitao, a još nisam siguran je li mi bolji Bijes Osaga ili ovo.  Vrhunski!  Naslovnicama devetka jer u tom dijelu ima i boljih, a crtežu zbog upada drugog crtača.  O samoj priči i scenariju ne treba puno trošiti riječi jer je sve odlično, dinamično i čita se bez ispuštanja iz ruku.  Scena s violinistom - čisto savršenstvo...
    21.10.2007
    19:44:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikada...
    28.11.2007
    12:57:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Svakako jedna od onih kultnih epizoda, koje pravi Zagoromani obožavaju. Epizoda jednostavno ima određenu dubinu. Nisu to klasične indijanske pobune i bahati bijeli doseljenici, nema crno-bijelih situacija i likova, i to se cijeni. Nolitta u najboljem izdanju, Ferri također, i Bignotti isto daje svoj obol, čak su i naslovnice odlične. Inače, u vezi s onim zašto je Zagor odlučio spasiti bijele doseljenike a žrtvovati Indijance, stvar je jasna - Zagor će sam jednom reći da su rat između Indijanaca i bijelaca, 'ljudi crvene kože' davno izgubili. Nema šanse da će ikada povratiti svoju zemlju, a ukoliko odluče krenuti u rat bijelci će ih uništiti bez većih poteškoća. Jedina im je nada da sačuvaju život za neka bolja vremena koja će možda jednom doći, prilagode se i nastave živjeti održavajući tako i svoju kulturu, svoju povijest, svoj narod, na životu. Toga je Zagor svijestan, to je put bez povratka, put ka uništenju, rat, koji se jedino može usporiti, nikako dobiti.
    26.12.2007
    02:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Super prica koju jedino kvari ulijetanje Bignottija koji sa svojim crtezom spusta prosjek cijele price.Daje kojim slucajem Ferri crtao do kraja bilo bi cistih 100%,ali ovako ostaje "skoro"perfektna.
    03.03.2008
    08:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Baš sam nedavno ponovo gledao film Južnjačku utjehu i ovaj strip me baš podsjetio na njega. Sve u svemu možda najbolji Zagor kojeg sam pročitao.
    10.03.2008
    14:39:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ubc fumetti sve govori
    04.06.2008
    10:33:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je rečeno. Složio bih se s Panzerom. Gambit je bolja. 
    15.11.2008
    19:06:00 sati
    cibalia
    uredi
  • nesha

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Zagor po meni, nadam se da ce ga "Veseli cetvrtak" objaviti u "Odabrane price".
    28.11.2008
    19:37:00 sati
    nesha
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PREDOBRO 
    30.11.2008
    03:05:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U ITALIJI BROJ 1, POGODITE ZAŠTO!
    30.11.2008
    21:22:00 sati
    supermike
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja Zagorova priča svih vremena! Nema fantastike, nadprirodnih stvari, samo jedan realan život na surovom Divljem zapadu!
    24.12.2008
    21:22:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna prica,sigurno u top 10 zagorovih...
    18.03.2009
    22:01:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "E tako se to radi" - Mija Aleksic - Maratnoci Trce pocasni krug.Sve u svemu najbolja prica Zagora, Nolita je prezentirao ono sto je u Mister Nou doktorirao,a to je vladanje elementimam price zlatnog doba Holywooda, citati njegov strip je kao gledati neki od filmova zlatnog doba hollywooda. Amin  
    09.04.2009
    04:20:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    09.06.2009
    04:49:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika, klasika....
    08.07.2009
    16:33:00 sati
    14act3
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    najbolje ikad

    steta jedino sto završni crtež nije ferriev, ali ok je

    23.01.2010
    12:53:00 sati
    vknez
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalan strip.Ako bi ikada neko snimio film o Duhu sa sekirom onda bi to trebalo uraditi prema ovoj priči.Ništa ne dodavati i ništa ne oduzimati.Remek delo.Ko nevoli Zagora neka pročita ovu priču i shvatiće nas "stare " Zagorove fanove.

    27.01.2010
    00:48:00 sati
    Fergal
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što više reći, ocjene govore sve. Jedan od Zagora koje jednom pročitate, a zauvijek ostaju u sjećanju...

    26.02.2010
    22:59:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fantasticno!  Ovakve price izlaze jednom u deset godina, a u ovom vijeku ne vjerujem da cemo vidjeti Zagorove avanture na Nolitinom nivou.  Zagor je ovdje pravi heroj, i ne samo zato sto je hrabar i jak, nego i sto je mudar, pametan i iskusan dosta da zna da nekad moras raditi ono sto je protiv tvojih principa da bi zaustavio veliki rat. 

    Ovo je jedna ozbiljna i maturna tema za stripa Zagorovog lika: tu imamo diplomatske probleme sa vojskom i sa njihovim odnosima prema Indijancima; naivne bogatase iz Evrope koji nemaju pojma sa skim se zajebavaju svaki put kad pucaju u Bizone; i ratne scene koje su originalne, jake, tuzne i skoro poetske.   Ovakvu pricu bi snimili David Lean (Lawrence of Arabia) ili John Ford (The Searchers, Stagecoach)  da su jos uvijek zivi.  Filmska verzija ove price bila bi masterpiece, i ja stvarno ne znam zasto to jos niko nije uspjeo da snimi.  I Zimska Zmija je jedan od najboljih Zagorovih neprijatellja: jak, pametan, surov ali ipak posten.  Jebi ga: nema puno mane u ovoj epizodi, samo savrsenost na svakom koraku (osim na Bignotijevom crtezu - vidi dole).

    Frida Lang je stvarno zgodna, i super cura za Zagora; steta sto nisu mogli ostati zajedno.  Nemam pojma zasto svi seru na naslovnice: sve su odlicne, pogotovo ona "Ocajnicko Putovanje" (ZagEX 121), koja je jedna od najboljih svih vremena.  A i one druge su veoma dobre, i sve one uhvate temu ove epizode i daju citaocima pravi smisao o cemi ce se epizoda raditi.  Jedino mi ne godi crtez Bignotija; on se stvarno ne slaze sa Ferijem nikako, i na svaku stranicu koju je Bignoti nacrtao izgleda ko da je neko pljuno na nju.  To je jedini razlog zasto ne dajem sve desetke ovom stripu: Bignoti.   A za Ferija i Nolitu se samo moze reci: cestitam na remek djelu!!!

    02.04.2010
    08:24:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Masterpiece.

    24.05.2010
    21:38:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prebrutalna epizoda, savršena u svakome pogledu. Uz "Ocean" i "Spaljenu zemlju" veliki dragulj u kruni Zagor serijala. Istinski bezvremenski klasik!

    31.07.2010
    15:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik. Jedva (ne)čekam zadnju epoizodu pa da se Zagor oženi. Ferri je maestralan, naslovnice također.

    01.09.2010
    21:30:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedan od klasika. Dugačka, napeta priča, gdje je Zagor neustrašivi junak, nesebičan i vanvremenski prototip pozitivca (good guy). Naravno, tu je i Frida Lang, vjerovatno najčuvenija Zagorova ljubav - ako se ne varam, to je prva u Zagorovom  serijalu s kojom se naš junak ljubio. Izuzetan je i lik Zimske Zmije, agresivnog mlađeg poglavice, ali u suštini poštenog Indijanca. Sjećam se one dvojice violinista kad se penju uz liticu prilikom bjega od Indijanaca - i dirljivog rastanka - jedan je ranjen i ne može dalje, a zadržava ostale - koji je zaista upečatljiv, kad nastavlja da svira čekajući sigurnu smrt. Davno sam čitao ovu priču(sigurno ima jedno 25-30g), ali sjećanja mi sežu i danas, znači da priča vrijedi.

    Nadam se da će je VČ objaviti u skorije vrijeme u Odabranim pričama.

     

     

     

     

    26.09.2010
    12:57:00 sati
    Galis
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da mi je znati što su radili ostatak noći?

    03.06.2011
    20:08:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jedna od najnapetijih i najzanimljivijih epizoda, a tu je i Frida po prvi put... ;)

    Jedina zamjerka na ovu predobru priču i epizodu su mi malo lošije i neupečatljive naslovnice, pogotovo zadnje dvije.. :(

     

    Mada na kraju, kad se sve zbroji, Gambit je bolja puno! :)

    23.07.2011
    11:18:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlicna prica iako za mene ima i boljih

    24.07.2011
    13:13:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 10, 4

    Sigurno da ovo spada u klasike zagora. Prvi susret sa fridom,zimska zmija,borba na malom otočiću,crveni mravi stvarno ima nezaboravnih i upečatljivih scena. razlog zašto ne dajem sve desetke je zato što sam ja zagora počeo čitati sa prvim brojevima slobodne dalmacije  dakle ipak zbog fantastike i čudovišnih događaja i bića. Također kao minus bi naveo uplitanje bignottija to stvarno nije trebalo kao ni sa svemirskom bračom. Još nešto sto mi smeta iako perfektnim unutarnji crtež ferrija od 4 naslovnice ne zna se koja je gora od gore. :(

    04.09.2011
    22:28:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Klasik! Jedino mi Bignottijev crtež zasmetao jer volim da svaku epizodu crta samo 1 osoba.

    19.10.2011
    04:22:00 sati
    Deki86
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna prica, sigurno u top 5 Zagora svih vremena! Ljubav, rat, izdaja, prastanje, svega ima u ovoj epizodi! Crtez fenomenalan, doduse malo Bignotti kvari prosjek ali moze se izdrzati! Naslovnice takodje izvanredne!

    25.03.2012
    18:27:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka čast na vrhunskoj recenziji, bolje od ovoga se ne može. Zagor ljubi Fridu, možda moj najdraži moment u cijeloj sagi.Samo mi je žao što Zagor se nije oženio , haha!

    NollitaFerri imam samo jednu rijeć za vas 

     Hvala.

    14.04.2012
    15:28:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična recenzija. Klasik.

    17.04.2012
    16:18:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Jedan od boljih Zagora ali stvarno mi smeta što se zagor bori protiv Zimske zmije sa bijelim ubojicami. Pa zar nije on na strani pravde? Gdje je ovdje pravda? Plemiči za zabavu gađaju i ubijaju indijance a Zagor onde te iste hladnokrvne ubiojice spašava. Pa da li je on normalan!? Preko toga ne mogu.

    21.05.2012
    13:23:00 sati
    tekumze
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Meni osobno, najdraža Zagorova priča iz najboljeg razdoblja ZS-e. 

    Također, sjajan predložak za filmsku verziju Zagora: avantura, napetost, emocije - sve u jednom.

    24.05.2012
    14:29:00 sati
    nightman36
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda,samo ju je Bignotti malo na kraju upropastio!!!

    25.06.2012
    12:50:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedva čekam ovo u Odabranim pričama ili Klasiku.

    01.08.2012
    17:36:00 sati
    writer
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A sta ovdje dati nego sve desetke. Iz ciste nemogucnosti da se usprotivim bilo kakvoj nelogicnosti. Ova epizoda je ipak legendarna, iz vise razloga. Svi znamo zasto. Ferri onakav kakav bi uvijek trebalo, Nollita sjajan. Zimska Zmija jedan od najupecatljivijih likova u serijalu, maltene svaki klinac navija za njega dok cita strip. Fridu i da ne spominjem.

    01.09.2012
    18:37:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfekcija!

    13.09.2012
    20:28:00 sati
    velka031
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    jest ovo klasik, sreća sad ćemo ga dobiti u 1 komadu, ali za mene ima boljih epizoda. Malo se nepotrebno razvuklo

    02.03.2013
    20:51:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    10.03.2013
    11:38:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča! Nije najbolja, kao što sam očekivao, ali ističe se u svim pogledima, i svakako zaslužuje epitet epske priče! Šteta što nisam čitao ranije...

    20.03.2013
    08:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda, epska! Prava klasika.

    Meni je krenula da biva zanimljiva tek oko polovine stripa. Mozda je trebalo da je procitam malo mladji i verovatno bi mi ostavila jos bolji utisak da nisam znao da se radi o najboljoj epizodi posto sam mnogo ocekivao od epizode.

    Neverovatno koliko je Zagor plemenit! On svoj zivot stavlja ispred svih ostalih i spreman je da umre za ljude koji su hteli da ga ubiju.

    Odlican Ferrijev crtez a i vidi se da se Bignotti u svom delu trudio da sto vise podseca na Ferrija.

    Naslovne isto odlicne!

    PS i odlicna je DJ recenzija!!!

     

    30.03.2013
    13:21:00 sati
    going going
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eh zimska zmija uz ocean najbolja zagorova avantura ikad!!Jednostavno savrseno od toliko stranica ni u jednom trenutku nisam osjetio da je razvuceno,Ferijev crtez prekrasan savrsen najbolji Feri ikada dobra karakterizacija llikova bogati bahati europljani,divlji casni i hrabri indijanci zagor po prvi puta sa zenom cak je i bingoti dostojno zamijenio ferija naslovnice sve redom odlicne.Jednom rijecu savrseno!!

    27.07.2013
    02:25:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    9, 7, 5, 7

    Dobra je ova ideja da Zagor mora birati hoće li biti na strani Indijanaca ili bijelaca, i sve u svemu bilo je dosta napetih trenutaka. Kraj epizode je upečatljiv isključivo zato jer Chico čekićem mlatne neku babu po glavi (!!) i zato jer one njegove rugalice na zadnjoj stranici kao da su izvor gay-glasina o Zagoru i Čiku (bar sam stekao taj dojam čitajući Dnevnikovo izdanje).

    Ferrijev crtež je dosada kao uvijek. Žene izgledaju kao neki mutanti, a muškarci su kopije jedni drugih, pa je dobro da se upleo Bignotti. Naslovnice su samo još jedna ekshibicija Ferrijevog umijeća crtanja poderanih hlača, a onaj Indijanac na zadnjoj sigurno nije Kiowa.

    08.08.2013
    19:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo!!!

    09.08.2013
    23:40:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Posle Velike zavjere najbolja epizoda Zagora. Ni jednu zamjerku nemam, jednostavno klasik.

    01.10.2013
    12:37:00 sati
    Momo10
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Napeta i uzbudljiva priča koja stvarno ima kultni status. Zagor je napokon prestao biti djevac, prvo seksualno iskustvo ga je ošamutilo, pa je stao uz bok krivih ljudi i počeo pucati po Indijancima. Bio je napaljen i glup i oprostit ćemo mu ovaj put...

    03.11.2013
    10:50:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • ZagorXXL

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SAVRŠENSTVO

    25.12.2013
    19:09:00 sati
    ZagorXXL
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ok epizoda. Malo rastegnuta prica u kojoj scenario nije uvjek drzao vodu. Crtez vrlo dobar. Naslovnice su sveukupno ok.

    22.03.2014
    10:18:00 sati
    Tutta
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Mrtvi old school

    29.03.2014
    15:23:00 sati
    lasa22
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Very good, very good...

    05.04.2014
    19:24:00 sati
    brancika
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    ZZ je teški klasik, to niko ne spori. Ferri, Nolitta...svaka čast. Zagor praska itd. Ali, mora se reć, stvar je precjenjena. Nijet u top 20.

    06.04.2014
    00:10:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan strip! 

    22.04.2014
    11:40:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Legendarna epizoda koja sigurno spada među najbolje priče cijelog serijala. Može se diskutirati o Zagorovim postupcima i svatko ih može shvatiti kako hoće, ali poznavajući njegov lik i način djelovanja ne može se reći da je ovdje nešto puno pogriješio. Nije stvar u tome kako bi postupio netko drugi tko bi se našao u takvoj situaciji, već je puno bitnije da je Zagorov karakter ostao gotovo nepromijenjen. On je uvijek na strani onoga kome je u tom trenutku pomoć potrebnija, pa čak i onda kada tu istu pomoć nije zaslužio. Odmah da kažem, ja se na Zagorovom mjestu ne bih uopće trudio spašavati ljude u karavani već bi ih prepustio njihovoj sudbini, jer ja sam ipak zlopamtilo i ne bih nikako mogao preći preko pokušaja Memphis Joea i baruna Von Swietena da me likvidiraju. Ali Zagor je nešto potpuno drugo i puno puta smo se imali prilike uvjeriti kako će pomoći čak i zločincima kada se nađu u teškoj situaciji. Nema razloga da u ovoj priči bude drugačije, iako bi mi bilo draže da je recimo i barun Von Swieten u toj pustolovini platio životom jer njega smatram najodgovornijim za sve žrtve sa obje strane. Po meni je nalogodavac koji drugima maše novcem ispred nosa često veći krivac nego sami egzekutor. Samo što je u ovom slučaju taj krivac prevelika riba da bi skončala na takav način a da se nakon toga ne napravi odmazda prema indijancima, i toga je Nolitta bio svjestan. Unatoč tome što je poznat po svojim plemenitim postupcima, Zagor je ipak otišao malo predaleko ponudivši sam sebe kao konačnu žrtvu za spas ostalih. Taj potez se može shvatiti jedino na način da je Zagor bio proračunat i unaprijed znao da će moći zaigrati na kartu starih dugovanja kada se nađe u bezizlaznom položaju. Ne znam tko bi svjesno išao sam sebe staviti na velike muke ako si nije ostavio posljednju mogućnost za spas. A možda jednostavno dobro čita ljude pa je očekivao da tako častan poglavica kao Zimska Zmija neće moći ubiti gospodara Darkwooda bez da mu pruži šansu da se bori za svoj život. Ja ću to shvatiti na taj način jer mi tako zvuči najlogičnije. Inače, u cijeloj priči najviše me se dojmila napetost tijekom očajničkog putovanja karavane. Svaki puta kada bi se ukazao tračak nade on bi ubrzo bio ugašen gorkim razočaranjem, to je tako moćno i realno izgledalo da čitatelj ima osjećaj kao da se to stvarno odvija pred njegovim očima. Jedinu malu zamjerku u cijeloj pustolovini bih dao onoj sceni kada Zagor, Chico i Frida kolima probijaju indijanski obruč kako bi stigli u pomoć karavani koja se brani. Ako je to tako jednostavno za izvesti onda je čudno kako se indijanci toga nisu sjetili i iskoristili ta kola u istu svrhu, samo sa svojim ciljem.

    Što se tiče Ferrija on je fantastičan, ali ulazak Bignottija je malo pokvario savršeni sklad i zbog toga crtežu ipak neću dati maximalnu ocjenu.

    10.06.2014
    00:05:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra prica. Zagor se nasao u paradoksalnoj situaciji da mora da brani krivce i ocite negativce, a da se bori protiv "svojih" Indijanaca kako bi sprijecio krvoprolice sirih razmjera. Drago mi je i sto je Winter Snake prezivio, jer se on u ovoj prici ne moze smatrati negativcem. Chico je prilicno zapostavljen u ovoj epizodi, sto je dobro.

    Crtezu "samo" devetka, i to zbog dvije stvari:

    1. ocajan crtez Fride Lang, u 3-4 vezana kadra nacrtana je na 2-3 razlicita nacina, i to uglavnom lose

    2. Petljanje Bignottija pred kraj price

    09.07.2014
    11:30:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sta rec. ovo je jedan epski scenarij.

    05.09.2014
    15:59:00 sati
    adriano
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Više mi je pun K... ovih što seru protiv zagorovih postupaka u nekim epizodama (smrtonosni cvet, povratak u darkwood, ova epizoda ...). Daj ljudi koji vam je k... ako ste vi tako pametnni recite mi koji bi ste vi k... napravili na njegovom mestu? Lako je biti pametan čitajući epizodu u toplom i sigurnom domu i biti filozof. Druga stvar koja mi neopisivo ide na jetra je to to su oni koji kritikuju Zagora što nije stalno na strani indijanaca, i indijanci su ljudi kao i svi mi i normalnno je da rade i dobre i loše stvari i normalno je da Zagor mora da "balansira" između tih stvari. Inače priča mi se itekao sviđa humor, drama, akcija, romanca i neizvesnost do samog kraja. I za kraj odgovor na prvi komenntar TO ITEKAKO IDE DEČKO!!!!!!!!!!!!

    20.09.2014
    15:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda, i vrlo dugačka. Mislim da nije razvučena. Priča je vrlo napeta u svakom trenutku, i Zagor mora donositi zaista tešku odluku na čiju stranu će stati - naivni Austrijanci ili ratoborni Kiowe. Ovdje je Zagor u pojedinim momentima morao protiv svojih principa. Naravno, razumije se zašto su visoke ocjene ove epizode (da, definitivno je do one scene gdje se bori Zagor na kraju s Winter Snakeom, nema sumnje :)). Crtež je dobar sve do 320 strane (imam klasik izdanje), dok nije Bignotti uskočio i uprskao ovo remek-djelo crteža. Šteta... Stvarno šteta! Naslovnice čista klasika, sve do jedne.

    17.10.2014
    14:12:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Zagi koji probija sve vremenske tokove.

    09.11.2014
    23:30:00 sati
    Villain
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    11.11.2014
    09:21:00 sati
    raic1922
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Da li je ovo najbolja epizoda ikada?naravno da nije,ima i boljih
    Da li je najbolja klasična epizoda?Apsolutno da.
    Ako je ijedna epizoda bila prožeta western tematikom to je ova,zahvaljujući odličnom scenariju u kojoj je Nolitta majstorski obuhvatio akciju,ljubavnu romansu i dramatiku radnje.
    Ljubav,očaj bijes,mržnja,frustracije dobile su sav svoj smisao u ovoj epizodi,došli su do punog izražaja.Doista jedna od onih rijetkih epizoda u kojem je izražena tolika paleta prvenstveno negativnih osjećaja, kao u epizodi Bijes Osaga.
    Radnja teče kronološkim smjerom konstantno prema naprijed,nema nazad,nema skretanja sa puta jer ih tamo čeka smrt.Moraju se kretati prema naprijed iako ih tamo čeka neizvjesnost i mala šansa u spasenje a koje Kiowe svakim potezom brutalno ruše,poigravajući se sa njihovom psihom.
    Dobili smo odličnu surovu epizodu sa malim ratom između grupe bljedolikih i Kiowa,ratom koji se odvija u preriji,ubrzanom hodnjom kroz planinu i finalnoj bitci koja se odigrava na malenom pješčanom riječnom otočiću.Fino je Nolitta kroz prikaz krajolika umanjivao njihovu šansu za životom,od prostrane prerije do malenog otočića,uhvatio ih je u kliješta i polako lomio.
    Od dokonog plemićkog života do borbe za goli život.Motiv za takvo krvoproliće je naravno oholost bijelaca,plemića iz Europe,koji su svojim bezobzirnim postupcima digli Kiowe na noge.U svemu tome je sporna ili nije uloga Zagora.Nolitta nam je kroz monolog koji se odvija u Zagorovoj glavi usred bitke objasnio zašto je zauzeo takav stav,zašto se založio za ljude koji su ga htjeli ubiti,za ljude koji su pobili ratnike Zimske Zmije.U pitanju je viši cilj,plastično da objasnim žrtvuj nekoliko indijanaca da bi ih spasio sve.Prihvatljivo ili ne?Stvar čitatelja.Meni i nije sjelo takvo objašnjenje,ali stvari su se vrtoglavo počele odvijati i više nije bilo mjesta za pregovore.I ja bi volio konačno da Indijanci dobiju svoju osvetu u potpunosti,da su ih sve masakrirali,skalpirali a žene silovali.Ne treba nužno tim redoslijedom.
    Ali ni ovako nije loše,čak odlično štoviše.Dosta je tih ljigavaca platilo životom,oni koji su preživjeli zauvijek će se sjećati tog prokletog putovanja,zvukova bitke,krikova poginulih prijatelja i bojnog pokliča Kiowa.Fino ih je Zimska Zmija uneredio,nema više oholosti na zlobnim licima,nema cereka njihovih žena nakon svakog pogotka u bizona ili indijanca,izbrisani su sa njihovih gnjusnih faca,nema elegancije u ponašanju i govoru,nema gospodskog preseravanja,svedeni su na okruženi čopor životinja,počinju se međusobno klati.
    Čiko se u drugoj trećini epizode pogubio,nema ga.Nema njegovih gluparija,nema humora kao da je njegovim stavljanjem u stranu Nolitta još više htio naglasiti ozbiljnost situacije,ali i dati Fridi više pažnje.Pogledajte samo rastanak,kada se Zagor odlučio žrtvovati.Čitava jedna stranica je posvećena njihovom opraštanju, a Čiku tek jedna malena vinjeta uz hladne riječi Zagorove.U stilu,bio si dobar frend,ajd bok,odo ja da me raščereče.
    Ali dobro,ne možemo zamjeriti Fridi,ipak je ona prva uspjela ukrasti Zagoru poljubac.A i pokazala je da nije obična dokona plemkinja,sazdana je ona od čvrstog materijala,to je i pokazala nekoliko puta u epizodi.Odlično je Nolitta upakirao a Ferri nacrtao rađanje ljubavi na malom otočiću,dok ih obasjava puni mjesec.Koji kontrast života i osjećaja,rađanje jedne ljubavi i gašenje života sa jutarnjim suncem.
    Naši junaci sastali su se opet na kraju epizode,bježeći od svojih ljubavi.Od Čika i ništa novo,koliko je puta bježao od napaljenih indijanskih ljepotica i bijelih zgodnih usidjelica,ali Zagor je totalno neozbiljno ispao,baš pravi papak.Izjaviti ljubav,zagrliti voljenu ženu u njegovu slučaju ispalo je puno lakše u smrtnoj opasnosti,tek kada je opasnost prošla,prošla je i ljubav.Ili se uplašio odgovornosti?Šteta što je Nolitta takav kraj uradio,moglo je to puno bolje i romantičnije ispasti,ovako je neozbiljno ispalo.
    Zimska zmija je poseban lik.I kad hoće ubiti Zagora u borbama i kad ga veže za stup za mučenje čitatelj ga jednostavno ne može mrziti,nije negativac u toj cijeloj priči.Na stranu negativaca stao je Zagor,da li mu je dovoljna kazna što na savjesti ima mrtve ratnike,da li mu je dovoljna sramota što su ga indijanske žene išibale?
    Uz ljubavnu priču ima još jedan posebno jak,dojmljiv trenutak a to je stradavanje i sudbina jednog od violinista.On je potpuno svjestan situacije i jedinog rješenja u tom trenutku.Tu opet dolazi na vidjelo sva bešćutnost plave krvi,da je netko od njih u pitanju,bilo bi kuknjave i cviljenja da ga se nosi.Uf što su mi se zgadili,prokleta im ta plava krv.He,plava krv.Zareži ga nožem,rasijeci tomahawkom i poteći će crvena,ljepljiva kao i u svakog čovjeka

    24.01.2015
    10:33:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Napokon sam procito Zimsku zmiju! I to u jednom sjedenju. Nakon tako dobrih ocjena i cestog spominjanja, pogotovo zadnjih dana sa svim ovim top 25 listama, ocekivanja su mi se podigla. I drago mi je reci, ovo je prosto fantasticno. Koja prica! Ovo je fenomenalni western sa ubitacnim tempom. Non stop akcija, napetost i nove prepreke mi jednostavno nije dalo izbora nego da samo nastavim citati. Cista klasika. Sto me najvise obradovalo je dubina Zagorovog karaktera kad se radi o zrtvama koje on mora napraviti radi svoje zivotne misije. Mnoge ranije (a nazalost i novije) price znaju biti naivne ali ovdje je Nolitta stvarno maestralno razradio pricu sa puno niansi i zanimljivih karaktera gdje je nas junak i daleko najzanimljiviji i najemotivniji. Jedini minus je nazalost i prilicno velik. Kada Bignotti uskoci kod samog klimaksa price on je skoro pa i upropasti sa svojim traljavim crtezom. Iako sam znao sta ceka ja sam dozivio sok kad je on uskocio. Ferri je prosto brilijantan od prve stranice sto jos vise doprinosi padu kvaliteta. I to bas na samom kraju kada prica doce do svog emotivnog vrhunca. To, spojeno sa malo razocaravajucim naslovnicama, nazalost onemogucava cistu stoju.
    25.04.2015
    23:27:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Morao je Bignotti da uskoči...

    21.06.2015
    18:42:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Smor, brate mili. Normalno da je klasik čim je u 4-5 dijelova ali smori. Ipak, realistična je to priča bez NN elemenata kao što su Kiki Manitu, Akronijanci i reinkarnirani Hellingen. 

    30.06.2015
    00:14:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.10.2015
    17:37:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni ponajbolja Zagijeva pustolovina koju bi mogao čitati i danas. Epizoda koju bi i najzagriženiji fanovi Kena Parkera prihvatili kao svoju.

    18.11.2015
    17:35:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:22:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Priča - 10: Ovako treba da izgleda jedna prava Zagorova avantura a ne one tipa "Akronijani možda imaju tehnologiju da dođu na planetu Zemlju i putuju svemirom ali mi smo ih prevarili da nas ne nađu tako što smo se sakrili u žbunje dok je njihova letelica tragala za nama po šumi." Mala zamerka što Feri nije dovršio ovaj master piece (zato za crtež niža ocena) ali sve u svemu - ova epizoda "izuva".

    Scenario - 8: Zameka na preterano dugom dijalogu dva vojnika na kraju priče koje pronalazi ranjeni Zagor. Zatim način kako je Zagor šturnuo od Fride, kao i Čikov susret sa svojom "simpatijom" na samom kraju stripa- čavrljaju bespotrebno dug (samo da bi autor popunio strane sveske)

    Crtež - 9: Bignoti usrao stvar ili bolje reći izdavač koji mi je poverio da završi priču

    Naslovnice - 9

     

    09.01.2017
    21:02:00 sati
    Gris
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    samo par komentatora, prvenstveno valter, se osvrnulo na “licemjerno” zagorovo djelovanje u ovoj priči te poteglo pitanje kome to zapravo zagor ovdje pomaže i na čiju stranu se u ovom sukobu smjestio; obespravljenijh indijanaca ili dekadentne europske aristokracije. ja bih rekao da se u konačnici smjestio na stranu jednog višeg, sebi zacrtanog cilja. i da je zagor, na možda moralno upitan način, ipak do kraja ostao dosljedan samom sebi i svojim načelima. netko će reći, ali zašto je u svrhu tog cilja i tih načela moralo biti žrtvovano praktički cijelo jedno indijansko pleme? zato što ovakav način djelovanja nije stran zagoru koji snažno i strastveno živi za svoja uvjerenja, svoju ideju, sebi zacrtani cilj i koji se u svojim postupcima nerijetko vlada upravo prema onoj da ”moj (to jest, zagorov) cilj opravdava sredstvo”.

     

    ovdje je ovo makjavelističko naravoučenje radikalno sprovedeno čisto da nam se predoči gorka istina kako zapravo djeluju naša uvjerenja i kako funkcioniraju ideologije (posebice one strastvene, radikalne, totalitarističke). da li iz toga proizlazi da je zagor totalitaristična ideja? da li je zagor imperativ, zakon, diktatura? u svakom slučaju, demokracija sigurno nije, što se jasno već i u samom činu zagorovog vladanja darkwoodom, vladanja koje je, kako nam priča ZAGOR PRIČA, samonametnuto i ustoličeno pomoću jedne “sitne” laži. laži koja mora da se opetovano potvrđuje na godišnjem sastanku plemenskih poglavica zagorovim spektakularnim upadom na scenu, repriziranjem predstave u kojoj glumi “polubožanstvo” kako bi usčuvao i potvrdio autoritet i položaj nad indijancima u svrhu sveopća mira i dobra u cijelom darkwoodu, ali i šire. ne treba tu zanemariti niti vlastiti interes koji zagor ima igrajući na kartu “polubožanstva” a koji će mu na samom kraju ove priče spasiti i vlastiti život.

     

    zagorova predanost vlastitoj ideji i zacrtanom cilju jača je od bilo čega, čak i od žene. njegovo odbijanje fride kao družice i potencijalne životne suputnice nije iskaz nespremnosti, nezrelosti ili odbojnosti prema ženama. dapače, njegovo odbijanje fride ide samo njoj u korist i izraz je zapravo zagorovog poštovanja i zahvale prema njoj. iopet zagor, odigravši malu predstavu nestanka iz fridinog života, na galantan, gorko-slatki način kazuje fridi da je njihova ljubav, zbog njegova položaja i životne misije, nemoguća. što je istina. život sa zagorom bio bi samo konstantna samoća, opasnost, patnja i mučno iščekivanje za fridu čije buržujske manire i odgoj teško da bi zadovoljila darkwoodska koliba usred nepregledne močvare.

     

    zagorova beskompromisna ideologija, iskrenost vlastitih uvjerenja, predanost svojoj misiji i smisleno djelovanje prema zacrtanom cilju upravo je ono što zagora čini ne samo revolucionarnim likom nego i revolucionarnim stripom.

    19.02.2017
    10:31:00 sati
    kiky
    uredi
  • Don Chico Felipe Cayetano

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je pravi Zagor klasik.Ovakve avanture ja priznajem za Zagorove,a ne ona nova smeca.

    15.07.2017
    16:26:00 sati
    Don Chico Felipe Cayetano
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    18.09.2017
    19:24:00 sati
    suply1
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna zaista odlična epizoda u kojoj sam maksimalno uživao kada sam prvi put pročitao. Zanimljiv mi je Zagorov prvi poljubac ovdje.

     

    Pored svega ostalog, jako su me nervila oni bogatuni iz Evrope čija je govna poslije Zagor morao da čisti, a sve ono što su učinili je bilo krajnije nepotrebno i izazvalo nepotrebnu dramaturgiju oko svega. Winter Snake se ovdje pokazao kao jako čvrstim karakterom i to mi se dopada, dao je dojam protivik s kojim se ne može tako lako izaći na kraj. Pored svega, tužna mi je bila scena sa violinistom na kraju koji je sebi oduzeo život, daje neku dubinu priči...

     

    Crtež odličan kao i naslovnice - sveukupno snažna i pozitivna epizoda koja je predstavila dva važna lika u serijalu...

    17.01.2018
    13:29:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Pročitao:

    LUX 119. Prokleta Koliba (od 38 str.)
    LUX 120. Poruke Smrti
    LUX 121. Očajničko Putovanje
    LUX 122. Crveni Pijesak
    LUX 123. Poslednja Žrtva (do 57 str.)

    Kao i u prošloj priči, Zagor i Čiko još nisu dovršili svoju kolibu koja je uništena za vrijeme treće pojave Hellingena. Prošli put kad su počeli je obnavljati, going-going im je pojeo materijal, pa su morali ići u grad po novi i tako upali u novu avanturu (sa onim profesorima-znanstvenicima).

    Sad kad su se vratili doma, opet je počela gradnja, ali pored Čika je to nemoguće Lol. I kako su se sjetili da je proljeće i time veliki sastanak poglavica, opet je koliba ostala nedovršena. 

    Jedna od dužih priča u kojoj se pojavljuje Winter Snake. Uzbudljiva avantura, crveni mravi, malo cmok cmok cmokanja, sa Fridom, ona tužna sudbina violiniste, napuštena utvrda, onaj otočić na kom su se branili, Zagor postaje taoc Winter Snakea.. puno zanimljivih stvari u ovoj priči, a možda je sve pomalo uništilo ulijetanjem Bignotija na kraju sa svojim crtežom, inače sve štima. Možda su neke odluke Zagora bile čudne, možda bi mi da smo na njegovom mjestu neke stvari uradili drugačije (predali onog Memphisa Winter Snakeu), ali to onda ne bi bio Zagor. 

    Kraj mi se baš svidio, dobro da su se Zagor i Čiko uspjeli izvući iz "nevolje" :D

    11.02.2018
    23:31:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.03.2018
    01:23:00 sati
    caramba
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik.

    Možda i najreprezentativnija epizoda Zagora u čitavom serijalu. Zagor pod svaku cijenu želi da spriječi sukob i prolijevanje krvi, spreman je dati svoj život kako bi spasio nekoliko ljudi koji ne zaslužuju sudbinu ostalih članova karavana. Nolita je napravio priču koja poprilično odolijeva vremenu, gotovo savršenu u okviru Zagorovog svijeta. Ova epizoda je sve što fali današnjem Zagoru. Zanimljiv je i taj emocionalno-seksualni dio sa Fridom, nešto novo za Zagora. Zagora su istukle skvo, Zimska zmija je cool lik kojem je Zagor jednostavno čovjek i kojem njegovi jeftini trikovi ne znače ništa - precool lik.

    Šta ne valja? Nažalost priča nije savršena. Najviše mi smeta što su životi ratnika Zimske zmije, kao i u mnogim drugim pričanam sa drugim plemenima, prikazani kao manje vrijedni. A i ratuju ekstremno naivno, inače su gubici indijanaca daleko veći od ovih na drugoj strani u većini epizoda, time im se nekako umanjuje vrijednost i tu je zamjerka ne samo ovoj priči već čitavom serijalu.

    Ferri u svom zlatnom dobu.

    Naslovnice jako dobre. Frida je trebala biti na jednoj.

    Must za svakog ljubitelja Bonellija!

    22.07.2018
    19:27:00 sati
    jasa
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 1424

Magazin

Recenzije

  • U sjeni vulkana
    Kod: DD LEX 117
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 16.3.2019. 0:34:00
    Autor: Dexters
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 379
  • Boginja majka
    Kod: DD LU 135
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 11.3.2019. 22:32:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 625
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 852
  • Zemlja
    Kod: NN LIB SB 11g
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1348
  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1459

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 1424

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 19
    Broj pogleda: 3079
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 23
    Broj pogleda: 2620
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2563
  • Mefistov sin
    Kod: TX LIB 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 16.1.2019. 1:15:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2118
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2054

Aukcije

Forum