Neravna borba

Zagor

ZG ZS 424/425 | 180 str.

Zagor i Čiko stižu u Fort Bravery gdje ih dočekuje stari zagorov prijatelj, pukovnik Alen Maddenbrook. Njegov sin, Walter, nakon vojne akademije dobiva prekomandu kod oca i upravo stiže poštanskom kočijom. Iznenađenje je što nakon završene akademije nema namjeru nastaviti s vojnom karijerom, ali za ljubav ocu koji od te vijesti pretrpi srčani napadaj, ipak prihvaća prvi zadatak...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*7

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zelena prijetnja
    ZG KL 39
  • Vatreno krštenje
    ZG LEX 155
  • Crveni ratnik
    ZG LEX 156
  • Znak hrabrosti
    ZG LEX 157
  • Ulovljeni lovac
    ZG LIBKB 54
  • Vatreno iskušenje
    ZG ZS 424
  • Neravna borba
    ZG ZS 425

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La prova del fuoco
    ZG SR 148
  • Guerriero rosso
    ZG SR 149
  • Il segno del coraggio
    ZG SR 150
  • La prova del fuoco
    ZG TT 148
  • Guerriero rosso
    ZG TT 149
  • Il segno del coraggio
    ZG TT 150

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalna tema je preuzeta iz Fordovog vesterna Rio Grande (1950), u kojem oca glumi J. Wayne, a sina Claude Jarman Jr.
  • ista tema obrađena je u Ken Parkerovoj epizodi Prajsova čast, samo što je tamo sve ispalo tragično, ipak je to Ken Parker
  • Walter se drugi put pojavljuje u serijalu Hagotova moć, ZS 888 - 890
  • Na ovoj epizodi s Ferrijem sudjeluje crtač Giancarlo Tenenti na 16 stranica.

Kada zagorovi obožavatelji sastavljaju spiskove najboljih / najdražih epizoda, ove nikada nisu u samom vrhu, dapače, neki ih se ni ne sjete. Međutim, meni su jako drage, iako imaju svoje nedostatke.

Zagor i Čiko okorjeli su pješaci, ponekad koriste blagodati javnog prijevoza (brodovi, jedrenjaci i parobrodi, kočije, vlak), ali uglavnom pješače na desetke, pa i stotine kilometara, tako da se i radnja ove epizode odvija u etapi dugog puta. Kao što smo napomenuli, Walter Maddenbrook prihvaća svoj prvi zadatak i predvodi odred u potrazi za odmetnutom bandom indijanaca Shawnee-a. Kako kasnije saznajemo, upali su u zasjedu i zastava je pala u ruke indijancima. Walter nije htio riskirati živote svojih ljudi da bi vratio zastavu, ali mu se to, prema vojničkom kodeksu pripiše kao kukavičluk.

U međuvremenu je Zagor prisiljen ostati duže u utvrđenju jer je Čiko završio u zatvoru, ovaj put ni kriv ni dužan. I u ovoj epizodi imamo klasičnu scenu kada Zagor Čiku daje pola dolara i on se od toga treba najesti. Svaki put kad Zagor izvadi novac, pa bilo to i pišljivih 50 centi, ja se zapitam odakle mu, nikada ga nismo vidjeli da naplaćuje svoje usluge, valjda scenaristi to ne smatraju važnim, ostaje nam da vjerujemo kako je zarađen na pošten način. Nije čudno zapitati se ovakve stvari, na kraju epizode "Opasne vode" američki "Homer" Bannington kaže kako se, poznavajući Zagora ne usuđuje ponuditi mu novac. Ali bolje da se ne udaljavamo od teme. Dakle, Zagor nekako prikraćuje svoje dane, dosađuje se i zamislite, sudjeluje u opkladama i preskače bačve, točnije sedam njih. I eto jednog od odgovora na pitanje novca. Ali nije ta scena značajna samo po tome, za mene je ona obilježila cijelu epizodu. Kada se sjetim Vatrenog iskušenja najživlje mi je taj skok u pamćenju. Kako se Zagor samo izvije u zraku i ipak uspije preskočiti sedmu bačvu. Dobro je znati da Ferri kada je ovo crtao (epizode izašle od studenog 1977. do siječnja 1978.) nije bio u prilici gledati Carla Lewisa i Mikea Powela, reference je vjerojatno tražio u legendarnim snimkama Bob Beamonovog skoka u Meksiku. Naravno, dobri poznavatelji atletike naći će zamjerke.

I upravo kad Zagor treba pokupiti novac od opklada, iz izviđanja se vraća Walterova jedinica, narednik ga optužuje za kukavičluk, a otac mu oduzima čin i šalje ga u zatvor. Zagor procjenjuje da je Walter hrabar i pošten čovjek i odluči mu pomoći da vrati čast. Oslobodivši ga iz zatvora oni kreću u potragu za bandom Shawnee-a. Njihov vođa je okrutni "Osvetnik" i oni, pomirivši se sa sudbinom u kojoj nestaje svijet njihovih predaka, prihvaćaju "neravnu borbu" do smrti, bez nade u pobjedu. Važna im je jedino osveta i "uživanje" u trenutnim pobjedama. Kako to izgleda vidimo na poprištu bitke, gdje Walter i Zagor pronalaze izmasakrirana tijela vojnika. Užasnutom Walteru Zagor uspijeva objasniti da su bijeli ljudi isto tako okrutni, a mi bismo dodali i na kvadrat.

Naravno, vraćaju zastavu i to zahvaljujući Walterovom junaštvu i tu je happy end, otac je ponovno ponosan, čin je vraćen, ali Walter ipak napušta vojsku, a Zagor i Čiko nastavljaju s pješačenjem. U ovoj epizodi imamo čak dva "eksplozivna" pojavljivanja pred indijancima, a uvijek je zanimljivo promatrati njihove reakcije, pogotovo onih indijanaca koji Duha sa sjekirom ne poznaju ili su samo čuli o njemu.

Nedostaci ove epizode su scenarističke prirode, tu se Nolita nije pokazao baš u najboljem svjetlu. Najvažniji dio originala vezan je uz odnos oca i sina, a on to svodi na jednu više-manje duhovitu dosjetku. Također, priča je nepotrebno prekratka, bilo je tu potencijala za 3 nastavka, a onda bi se i odnos otac/sin dao razraditi, a i malo bolje profiliranje indijanaca ne bi bilo naodmet. Crtež je izvrstan, jedno od najboljih Ferrijevih izdanja, ali i tu ima jedna greška, ili bolje rečeno propust. Naime, među ljudima koji dočekuju patrolu nalazi se i Čiko, a svi znamo da je tada bio u zatvoru. Ova greška nije ispravljena ni u Tutto seriji. Naslovnice su posebna priča, meni jedne od najdražih, jednostavne i sasvim u duhu radnje, što kod mnogih nije slučaj. Zanimljivo da je u originalu redoslijed obrnut nego u Zlatnoj Seriji, iako mi se čini da je Dnevnik ispravno postupio.

Naprijed

ZG LEX 154/155 Zelena prijetnja

ZG LEX 157/159 Zagonetna formula

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    JAKO JAKO DOBRA PRICA! Zlatni period Zagorovog serijala. S obzirom da nema elementa fantastike, sjajno. Guido Nollita prenio je na papir finu ljudsku pricu...Gallieno Ferri odlican kao i uvijek i u samom stripu i sa naslovnicama:-) Ova epizoda se uvijek rado trazila i bila je cijenjena među mojim prijateljima...Svakako vise puta procitati i ako se nema, nabaviti u svoju kolekciju!
    11.07.2003
    08:01:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Slazem se s Kenom da iako ovo nije jedna od recimo 5 najboljih Zagorovih epizoda, ona je ipak pri vrhu najboljih Zagorovih epizoda po svim kriterijima. Prica bi bila istog kalibra kao legendarne epizode sa Zimskom Zmijom i Supermikom da je malo duza i kompliciranija i da scenarijo ima vise preokreta, ali i ovako dobiva od mene 1 ocjenu manje od savrsene sto i nije tako lose:)
    Slazem se s Kenom da je Nollita mogao malo istegnuti taj zadnji porodicni rasplet, ali to za mene nije veliki manjak jer je ostatak price odlican. Najbolja mi je scena kad Zagor mora pucati i ubiti pobunjene Shawneeje jer nema drugog izbora, a potom gubi kontrolu i sakom udara jadnog Alena:)
    Ferrijev crtez je ovdje cista perfekcija, a po meni najjaca strana mu je savrseno izrazavanje emocija na licima svih likova. To je prava nagrada za citateljeve oci!
    Ovo je epizoda koja se treba procitati u svakom slucaju jer je puna emocija i napetosti i ostavlja jak dojam na citatelja.
    11.07.2003
    20:20:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Još jedan dobar Zagor. Još kao klincu, s nekih 10-11 godina, ovo mi je bio super strip, pogotovo zbog naslovnice gdje onaj Indijanac slavi nad Zagorom. Izgleda da me je oduvijek živcirala ta nepobjedivost Zagora i baš mi je bilo drago da on tako leži bespomoćan. A i sad mi je :))) Šteta da taj crveni osvetnik ili kako ga već zovu, pogine, faca je s onom vojničkom kapom i sa stavom borba do smrti. Nije ga se dojmio duh sa sjekirom i zato ga cjenim.
    08.08.2003
    19:41:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Prava prica,steta sto nije malo duza!
    29.08.2003
    21:22:00 sati
    mephisto_III
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    12.11.2003
    12:02:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Prica iz najboljeg Zagorovog perioda.
    Povukao bi paralelu sa Kenom i "Prajsovom casti"!
    Nakon ovie epizode i oni koji jos nisu bili fanovi,sigurno su se "navukli".
    16.12.2004
    08:27:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    iako ovo spada u zlatni serijal o zagoru,epizoda mi i nije nešto,može proći,ali me nije oduševila...feri maestralan kao uvijek!
    02.10.2005
    05:08:00 sati
    globinjo
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Zakon priča.
    23.04.2006
    10:34:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlicne epizode procitao sam ih nekoliko puta
    14.09.2006
    15:30:00 sati
    rivendel
    uredi
  • GTI_TURBO

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Takoder jos jedna od najboljih zagorovih epizoda.
    08.02.2007
    23:57:00 sati
    GTI_TURBO
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Interesantno je da je ova prica i meni medju najdrazim pricama, bez obzira sto je nikada nisam stavio u top 10 ili cak top 20. Ne znam zasto je to tako, da li zbog dobrog crteza, dobre atmosfere ili ipak zaista dobre price bez obzira na to sto je kratke i sto se u sustini, kad oduzmemo stranice potrosene na Cikove gluposti i Zagorovo zabavljanje sa vojnicima, svodi na nekoliko desetina stranica. Cak i kada sam je nedavno ponovo procitao, ponovo sam se uverio u njenu nedovoljnu duzinu i nedovoljni zaplet, a opet sam je citao sa velikim zadovoljstvom. Moguce je da je u pitanju napeta atmosfera tokom borbe sa indijancima i dramaticnost Zagorovog izbegavanja smrti samo zahvaljujuci Valteru, te nocne atmosfere u kojoj se odvija veci deo tog sukoba. Sto se tice Ferijevog crteza za koji su svi primetili da je zaista vrhunski, kad sam uporedjivao njegov crtez tokom raznih faza stvaralastva i pokusao da podvucem kakvu takvu crtu izmedju srednje i naredne (nove) faze, prelaz sam stavio upravo na ovu pricu. Naime, upravo ovde je Feri poceo da crta Zagora sa manje detalja i vise senki i vise tame. Nedostatak detalja upravo je njegov crtez ucinio onim pravim jer, kako je i sam rekao, od njega su trazili u "Boneliju" da ne gubi vreme na detalje i da crta brze. To brze crtanje je upravo donelo onu "dinamiku" njegovom crtezu koju sam mnogo puta spominjao na forumu i zbok koje je njegov crtez za klasu ispred svih ostalih Zagorovih crtaca. Upravo me je ovo pisanje komentara navelo da jos jednom procitam ovu omiljenu mi pricu.
    12.10.2007
    14:33:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uza sve te mišiće i akciju, Nolitta je iz Zagora uvijek uspijevao izvući dječački i dobroćudni osmjeh (LU EX #155, 94 str.). Možda se to nekome čini banalnim, ali ovakve scene su skoro neponovljive, odnosno nismo ih često viđali u zadnjih nekoliko desetljeća, gdje je Zagor previše često proračunat, neumoljiv, hladan i distanciran od jednostavne iskrene ljudske emocije. Nažalost.
     
    Ne znam kako to definirati ali ima nešto izvanredno privlačno u načinu na koji Nolitta pripovijeda. Tu je neki dubinski šarm epizoda iz 70-tih, npr. ona scena kada se Zagor natječe u preskakanju bačava i sl. (LU EX #156, 1.str, druga vinjeta).
     
    Crveni ratnik je jedna od varijacija na temu pokušaja svrgavanja Zagora s trona darkvudskog kralja.
    Dosta sam iznenađen količinom nasilja i brutalnosti u scenama sukoba, čak je jedan od indijanaca dobio metak u glavu, kadrovi izmučenih tijela, leševi i sl.
    Uglavnom kratka, ali napeta priča s velikim motivima - čast, dostojanstvo, strah, emancipacija, sazrijevanje.
     
    Ostaje nam vidjeti kako će proći povratak Crvenog ratnika u Gigantu br. 2, po reakcijama iz Italije priča je izvrsna.
    19.12.2007
    23:15:00 sati
    solar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 8, 7

    Čudim se ocjenama jer mi je ovo prilično glupa i dosadna priča. Da ima humora usporedio bih je s prosječnim Kom. Markom, a ovako je i lošija. Čak mi je i Ferri lošiji nego inače.
    08.04.2008
    17:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Pridružit ću se onima koji se neće puno sjećati ove epizode.  Ne vidim ništa posebno dobro u njoj.  Razvučen je početak, a za kasniju radnju bih rekao da je predvidljiva.  Crtež je dobar, ali u prvom dijelu pomaže izvjesni Tenenti, što se vidi na Zagorovom i Čikovom izgledu.  Naslovnice najbolji dio - prve dvije su odlične, treća lošija, prava pozerska...
    13.04.2008
    08:40:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Ciitram Spocka (Ne sad) i kažem nekima bi tribalo zabraniti općeprihvaćena majstorska djela. Kraj zlatnog Nollitinog perioda, odlična priča, sviđa mi se ta radnja Waltera i Zagora, i imam osjećaj da je Castelli dosta ukrao od Nollite kad čitam ove priče. Dakle "slučaj olivera pricea", tu je Castelli doslovno imitirao Nollitu-kralja kraljeva! Pada mi još na pamet "trka u smrt" gdje je ubačen taj kukavičluk kao i ovdje.. Za Ferrija samo 10!
    16.04.2008
    11:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    jedan od mogu reći najboljih Zagora. nolittina su djela i danas nakon nekoliko dekada stvarno ugodna za čitanje i odmor i teško će ga itko ikad nadmašiti po pitanju pisanja scenarija u Bonelli kući. zanimljiva je tema, odnos otac- sin, zanimljiv protivnik sa vojnickom kapom.. jedini nedostaci priče su malo naglo i naivno izvlačenje waltera iz zatvora te walterovo svladavanje cijele grupice indijanaca. no to se da potrpit a sve ostalo je odlično. crtež jako dobar a jedina zamjerčica na naslovnice ide trećoj jer previše ravno vijori zastava
    17.04.2008
    19:35:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Nema sumnje da je ovo najbolji ZEX još od pojave Supermikea. Naravno, sad bi ponovno mogao pričati o laganoj dosadi, neozbiljnosti i razvučenosti, ali neću... Zagor je davno prije predstavljao "nešto drugo", bio je namijenjen određenom sloju čitatelja... I to je jedini valjani stav koji treba zauzeti pri komentiranju ove epizode. Kao što rekoh, premda je ovo jedna od tanjih Nolittinih epizoda osjeća se lagana razvučenost. No, nema veze, jer Nolitta se još jednom pokazao kao vrstan scenarist kad treba naspisati neku poetsku i bezvremensku priču koja govori o časti, ugledu, hrabrosti i ostalim vrlinama. Te "pitke" rečenice nitko ne može nadmašiti, a njih ne manjka ni u ovoj epizodi. Ipak, bit ću malo zločest i reći par zamjeki moralne & etičke prirode: Zagor vodi mladog časnika u lov na Indijance tek tako da potonji dokaže svom ocu kako nije kukavica! Pa kako taj darkwoodski mirotvorac može iti pomisliti da veliča besmislene ratne podvige. I na kraju, nakon što je dovoljno Indijanaca poginulo, taj besramni mladi časnik koji je klanjem (uz Zagorov blagoslov) dokazao da njegov ratoborni tata može biti i više nego ponosan, odustaje tek tako od vojničkog života!!! A, ako je i postojao iakav trag smisla u žrtvi tih Indijanaca, nakon ovog čina, potpuno je nestao. Hebiga, u ona vremena kad je nastala ova epizoda vladali su nešto drukčiji pogledi na svijet, I guess! Prije mi nije bio drag ovaj bezdetaljni Ferrijev crtež pun mrčenja i sl., ali sada više tako ne mislim. Taj mračan crtež doprinosi ugođaju, posebno prilikom obračuna između Zagora i Crvenog Ratnika. Naslovnice su mi strašno dobre:)
    20.04.2008
    22:59:00 sati
    Inferno
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 63%

    4, 5, 9, 9

    Neznam po čemu se ovim prijašnjim recenzentima svidila epizoda .... Meni je iskreno prenaivna i ta priča o časti i zastavi presladunjava ...a još kad čitam da je Castelli preuzeja neke stvari od Nolitte mislim ono ''no coment '' Ja uzimam epizodu kako je napisana onda možda bila remek djelo,ali sada ova sapunica doslovno ne prolazi.Svaka čast Nolitti, ali ova epizoda nije nešto o čemu bi se trebalo pričati hlavospjeve,pogotovo kod onih preskakanja bačava.Crtež spašava epizodu jer je maestralan i dvoboj je nacrtan izvrsno kao i Zagorovo pojavljivanje u dimu.Mislim da je Sclavi-jev Zagor miljama ispred Nolitte.O tome dovoljno govore za sebe dva junaka MM i DD.Iako su Sclavi i Castelli napisali samo nekoliko epizoda drže zasigurno vrh zagorovih epizoda koje jedva iščekujem u ovoj extra seriji ludens.
    07.05.2008
    17:01:00 sati
    provodina
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Hahaha, Neravna borba, jedan od glupljih naziva uopće. No dobro, ostavimo se sad tih gluposti. Jedna ovakva epizoda o klasičnom westernu uvijek dobro dođe. Gledam malo prethodne epizode koje su bile dosta slabe i zaključio sam da mi je ova najbolja još tamo od one epizode s tigrom, a možda čak sve i do Supermikea. Epizoda nije nimalo dosadna, ni u kojem trenutku; imamo sveprisutne Indijance i ovaj put njihovog neustrašivog vođu, zanimljiv odnos pukovnika i sina (koji je ipak mogao dobiti malo više stranica radi bolje razrade), nezaboravan skok Zagora preko bačava itd… Vrlo dobro, u svakom slučaju. Što se tiče crteža malo mi je mračniji od uobičajenog ali možda je to zbog skena. Također, na nekim mjestima je malo drukčiji ali to je vjerojatno zbog toga što je Ferriju u prvom dijelu asistirao neki Tenenti, ali ipak ocjena deset na kraju. Naslovnice: na prvoj je Zagorova faca dosta čudna, druga je tipičan prikaz Zagora i Indijanca ali ovaj put je to vrlo dobro nacrtano, treća je najbolja.
    09.05.2008
    18:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Kolko ste ga nahvalili, očekivao sam pravi hit. Al ne kažem da je loša...
    04.06.2008
    10:30:00 sati
    Raga
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Potpuno sam istog mišljenja kao i Raga....dobra je epizoda,ali opet ne toliko dobra koliko bi se moglo pomisliti po većini ostalih komentara...Ferri je standardno vrlo dobar,a naslovnice su definitivno najsvjetlija točka stripa
    23.09.2008
    10:23:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Klasik među westernima!
    30.11.2008
    22:06:00 sati
    supermike
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Dobra,dobra...
    09.12.2008
    12:28:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 5, 8

    Poštujem komentare predhodnika ali moram reći da sam se totalno razočarao pročitavši ovu epizodu u ludens izdanju. Scenarijo je totalno amaterski, na momente čak i neozbiljan; Zagora slobodno vrijeme u tvrđavi iskorištava vježbanjem (scene kad skače preko ograde su priča za sebe), skače preko bačava i u zadnjem trenutku dobija još jedan "zalet" koji mu omogućava da ipak sve preskoči, zatim kreće u lov na zastavu, pobije nekoliko Indijanaca, ošamari mladog pukovnika koji odjednom postaje stroj za ubijanje, okrzne ga metak i padne sa stijene jedno 20-ak metara duboko čak ne ozlijedivši košulju da bi zatim za par sekundi doletio lijanom (!) , udavio svog protivnika i zatim onako bahato vraču koji kleči na koljenima pred njim rekao "Idi i reci ratnicima da je Zagor nepobjediv i besmrtan bla bla...". Također, ne znam da li su scene sa ocem koji treba tablete za srce trebale biti smiješne ali moram reći kako meni i nisu bile. Tko zna na čemu je bio Nollita dok je ovo pisao..Isto vrijedi i za Ferrija koji je ultra-brzo odradio prvi dio (treba dodati u recenziju da mu je pomagao jedan drugi crtač) ne obazirajuči se na proporcije itd., dok se u nastavku ipak popravio ali ne toliko da bi dobio prolaznu ocjenu. Sigurno jedan od nejgovih najlošijih radova na Zagoru.Naslovnice su dobre ali Zagorova faca bi mogla biti bolja.. Sve u svemu - usporediti ovo sa Ken Parker -  "Slučaj Olivera Pricea" je ipak malo nerealno.. 
    10.01.2009
    12:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Pa, znam da mi je bila odlična kad sam je čitao kao kliac, ali danas sam je ipak malo teže ''popio''. Interesantno je to da se Nolitta napokon 'drzuno' prikazati na koji to način nepobjedivi Zagor stječe novac - kladi se s vojnicima, oko preskakanja bačvi. Bila je to medvjeđa usluga.
    11.01.2009
    00:09:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 9, 6

    Klasičan western, ali toliko naivno da ne vjerujem. Mislim ono preskakanje bačvi. Tu je Nollita pretjerao. Pa sam prikaz bitke je glup. Vojnici viču Olsenu da trči sa zastavom, a ne koriste puške u rukama. waf????????????????? Pa ubi indijanca konju jedan. A Walter odjednom doživljava pretvorbu mlakonje u terminatora. Hahahahahahahahahahah! Jedino me Chico uspio nasmijati u salonu. Ferri solidan u stripu, ali naslovnice nisu ništa posebno. Glupavo za Nollitu. Samo da još dodam da mi je Red Warrior jedan od najdražih pobunjenih indijanaca. Da je barem pobjegao.
    14.04.2009
    18:25:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Meni ovo zaista nije ništa posebno. Što reći o epizodi gdje je najnapetiji dio Zagorovo preskakanje bačava (bačvi?). Likovi su dosadni, i konačni okršaj s Crvenim Ratnikom jadan, a ova Walterova preobrazba u krvožednog terminatora je vrhunac.
    Ni Ferri se nije baš iskazao, a vidim da mu asistira neki Tenenti, koji iskreno i nije loš. Naslovnice su sve dobre, osim ove zadnje zbog dosadnog plavog neba (i što je to navrh barjaka na LU naslovnici?).
    18.07.2009
    08:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Stvarno izvrsna epizoda.
    Berardi je tri godine poslije ove epizode napravio skoro pa identicnu epizodu za Ken Parkera, koja je iz vise razloga daleko ispod nivoa ove Zagorove. Kao prvo, mada po filmu uradjena epizoda je ipak originalna za Bonelli, dok je Kenova tri godine poslije ispala kao blijeda kopija ove epizode. Premalo je vremena izmedju ta dva stripa da bi se pravila identicna prica. 
    Drugo, Kenova epizoda sa svojih 96 stranica je bila dosta ogranicena za razvoj radnje.
     
    Najveci doprinos ove Zagorove epizode je svakako majstor Ferri koji je jos jednom fenomenalno odradio posao, za razliku od Alessandrinija na Kenu kojem taj junak nikako ne lezi. Procitavsi ovdje da se ova epizoda pokusava da podcijeni dok Kenova "Prajsova cast", pokusava da uzdigne je jedna od tezih gluposti sto sam vidjeo na komentarima recenzija. Shvatam odbojnost prema jednom , kao i obozavanje drugog junaka, ali malo vise objektivnosti ne bi skodilo, pogotovo kod clanova koji su komentarisali nekoliko stotina recenzija.
    22.08.2009
    14:36:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda, jedna od bojlih, kojoj je jedina mana to sto je malo prekratka.  Crtez i naslovnice su odlicne, do je Nolitin scenario neka vrsta homage one Americke knjige "The Red Badge of Courage".  Ova stara tema, gdje otac hoce da mu sin radi isti posao kao on, je izradjena do smrti prije ove epizode, ali ovdje ipak ima originalnih i zvijezih detalja koji nekako novi, i ostavljaju utisak originalnosti.  Super prica, nemam sta dodati velicini pozitivnih komentara, procitao sam je samo par puta, ali eto, mozda se vratim i procitam je jos koji put, inspiriran ovom recenzijom, za koju nisam ni znao da postoji prije danas, zbog neke greske na ovom sajtu, gdje naslovnice Extra serije nisu spojene s recenzijom.  Ali ontopic: Bravo Nolita & Ferri!

    02.03.2011
    17:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ma i da je već viđeno ovo je super. Priča nije baš najoriginalnija, ali je lijepo to sve realizirano; ja sam zadovoljan.

    26.04.2011
    16:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki put kada kupimo strip Zagor zaradi pola dolara.

    03.06.2011
    16:29:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    20.01.2012
    04:12:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.04.2012
    19:16:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    01.05.2012
    11:27:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna prica o volnickoj casti i postenju

    ovaj teneti je nacrtao mozda 5 vinjeta a ne znam da je crtao druge zagorrove epizode

    04.05.2012
    11:58:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    21.05.2012
    13:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.03.2013
    22:00:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Vrlo ok prica. Scenario je se malo previse nebitnim stvarima zabavio. Trebao je se vise posvetiti glavnoj akciji i malo napetnije je trebalo bit i moglo je se napravit. Crtez je vrlo dobar a naslovnice su sve tri fenomenalne.

    23.03.2013
    23:42:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.08.2013
    23:28:00 sati
    velka031
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je ovo nekako mlako. Nije loša priča, ali moglo je i bolje.

    21.11.2013
    16:32:00 sati
    Galis
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Nije među legendarnim epizodama ali ipak zaslužuje svačiju panžnju.

    21.09.2014
    17:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Da budem iskren, očekivao sam puno više od ovakve priče. Ovo je zbrzano u svakom smislu, što možda može dati prividan ugođaj napetosti i akcije. Tvrdim da je trebao onaj Walter biti prvo na sudu, pa onda da ga Zagor krene osloboditi. Čudi me što je autor jednostavno odlučio da Zagor izvuče iz zatvora Waltera, i nikome ništa. Trebalo je tu unijeti malo akcije, borbe sa stražarima. Imamo i lika koji je pucao u Zagora, i nije bio naivan kao ostali ratnici - Red Warrior (iako je ne znam zašto, prozvan "Osvetnik" u Zlatnoj Seriji). Srećom, kraj je malo popravio ugođaj koji je pružala epizoda, te scena kad konačno Walter kaže da ne želi u vojsku. Srećom, na kraju je ostao sa srcem stari Madenbrook. S druge strane, Ferri (i ovaj novi, nepoznati crtač Giancarlo Tenenti, koji je, koliko vidim odradio posao slično Ferriju, kada je Ferri započeo negdje od početka sveska "Crveni ratnik") je odlično odradio svoj posao. Naslovnice koje je on nacrtao su odlične, a pogotovo ova druga "Crveni ratnik", gdje vidimo poraženog Zagora, i to nam mnogo obećava. Međutim, dobijamo puno manje. Najzad, priča koja bi mogla odgovarati onima koji vole akciju.

    07.01.2015
    09:40:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    slabo,nekakva navučena trojka.

    moglo se i bolje.

    opet se Zagor svrstava na bijelu stranu bez da se ponudio da on ispita stvar sa pobunjenim Shawneima.

    sviđa mi se Red Warrior,ne jebe živu silu,fajter do srži.on kuži da se bijelcima ne možeš suprotstaviti nekakvom indijanskom magijom i zazivanjem Manitua.on vjeruje u Henryjevku i streljivo..rokaj majstore.

    i dosta je retardirano da oni vojnici usred bitke i pokolja zazivaju i spašavaju nekakvu jebenu zastavu,dok su im goli životi u opasnosti

    30.01.2015
    08:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Sama prica i jeste zanimljiva ali scenario je previse plitak i zbrzan da bi ova epizoda otisla u klasike. Brutalnost koja je ovde prikazana me malo iznenadila ali pase to u Zagora. Zivot na granici je bio surov i kada se tako i prikaze smanji malo naivnost ovih Nolittinih prica. Ferrijev crtez je odlican ali ono upetljavanje od Tenentija zaustavlja najvisu ocjenu. Sve u svemu dobra prica koja se lako cita, ali fali joj vise stranica i jos koji preokret da se podigne na iduci nivo.
    13.06.2015
    09:23:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    04.10.2015
    18:59:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ovo je trebala biti epska priča za TopTen serijala, šteta što je Nolitta složio tako kratak obračun sa karizmatičnim Crvenim ratnikom, trebalo je i moglo za 10-ku.

    Ferri na vrhuncu, maestralan!!!

    31.10.2015
    21:23:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Klasična Zagorova priča koja sadrži prepoznatljive elemente Nolittinog stvaralaštva. Iako na kraju ostaje dojam da je trebala biti duža i ovako je obuhvaćena većina onoga što je potrebno da funkcionira na zadovoljavajućoj razini. Jedina zamjerka je što liku Red Warriora nije posvećeno malo više pozornosti da se bolje naglasi njegova važnost za ovu epizodu. Inače se Zagor rijetko odlučuje da ubije svog protivnika a ovdje je to napravio u situaciji kada se možda moglo i izbjeći, time je priča dobila još malo na brutalnosti što je pohvalno. Na kraju je Walter napravio jedinu logičnu stvar sa istupanjem iz vojske, dobro da Nolitta nije posegnuo za velikom promjenom karaktera mladog časnika jer to nikako ne bi pasalo s obzirom na situaciju.

    Crtež Ferrija standardno vrlo dobar za to vrijeme, prve dvije naslovnice također dok mi treća ipak nema tu snagu. 

    12.12.2015
    17:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Meni slabašno i razočaravajuče. Jest, da sam čitao pospan, ali samo me još više uspavalo! Ništa posebno, a puno sam očekivao. Ferri jako dobar, Tenenti je u nekoliko kadrova Chicu nacrtao preveliku glavu, naslovnice odlične! Teme se podsvjesno vjerojatno sjećam iz Ken-a. Vojničić serucka kroz cijelu priču, a Zagora su po tko zna koji put okrznuli metkom po čelu.

    08.01.2016
    13:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    05.08.2016
    23:17:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 61%

    3, 5, 9, 10

    Čistim police i naravno, gubim hrpu vremena listajući stripove koje dugo nisam otvorila. Vidim da mnoge Zagorove epizode nisam još „počastila“ svojim skromnim komentarima, al za ovu ne želim biti lijena napisati komentar. 

    Ovoj epizodi ne mogu dati dobre ocjene. Ono što je u ovoj epizodi nazvano kukavičlukom ja bih nazvala zdravim razumom, a ono što je tu hrabrost ja bih nazvala egoizmom. Bilo mi je ružno vidjeti  Zagora kako ide protiv Indijanaca da bi vratio zastavu i pomogao nekom vojniku koji mora dokazati „hrabrost“ svom ćaći egomanijaku. Zagor je kumovao općoj sreći i zadovoljstvu što su uspješno probudili zvijer u mladiću koji je svima, na samom početku priče, rekao  da vojska nije za njega. E pa to mi nikako ne ide uz njegov lik pravednika. Barem po onoj slici o njemu koju ja imam u glavi.  

    15.09.2016
    18:47:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    20.10.2017
    22:22:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    LUX 155: Vatreno krštenje (od 43 str.)
    LUX 156: Crveni ratnik
    LUX 157: Znak hrabrosti (do 37 str.)

    Iako kraća epizoda, meni se svidjela. Zagor i Čiko dolaze u jednu veću utvrdu, a uskoro poslije njih i sin zapovjednika utvrde koji je taman završio vojnu akademiju i spreman je za prvi zadatak.. ali šokira svog oca pošto želi napustiti vojsku.. ipak prihvaća taj prvi zadatak samo da zadovolji svog oca.

    Kao i za prethodnu priču, poželio sam da i ova duže traje. Koji lik onaj "Red Warrior", nije se dao impresionirati kad je na scenu stupio "Duh sa sjekirom" u jednom od svojih "nastupa". Što se tiče Waltera, nekako mi je odmah sjeo i mislim da je dobro postupio kad nije sa onim vojnicima (što je od njih ostalo) išao po onu zastavu, jer bilo bi to čisto samoubojstvo. Iako je zbog tog čina ispao kukavicom. Kasnije se dokazao, opet nepotrebno krvoproliće zbog jedne zastave. A možda i nije, jer ona je bila povod "Red Warrioru" da je pokaže svima kao trofej i povede druga indijanska plemena u rat, ovako je na neki način to spriječeno.

    Drago mi je da je Walter ipak na kraju izabrao da radi ono što voli.

    24.03.2018
    00:25:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Vrhunski! Kako li je samo prikazan stari Maddenbrook, toga danas jednostavno nema u SBE produkciji.

    13.06.2019
    16:20:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    02.04.2020
    22:03:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    18.04.2020
    18:29:00 sati
    Gris
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    15.08.2020
    14:27:00 sati
    lwood
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 180
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 385
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 495
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1053
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 529

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1283
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum