Zlatni pečat

Zagor

ZG ZS 464/467 | 350 str.

Zagor i Čiko su u Norfolku. Zajedno s posadom Golden Baby i fishlegovom nećakinjom Virginijom upleteni su u borbu za prevlast u kineskoj četvrti...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sovina krčma
    ZG LEX 164
  • Zločin na brodu
    ZG LEX 165
  • Kineski idol
    ZG LEX 166
  • Carev pečat
    ZG LEX 167
  • Carski pečat
    ZG VEOP 36
  • Naivčine iz Elkinsa
    ZG ZS 464
  • Požar u Norfloku
    ZG ZS 465
  • Zlatni pečat
    ZG ZS 466
  • Zagor protiv Vonga
    ZG ZS 467

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Taverna del Gufo
    ZG SR 157
  • Delitto a bordo
    ZG SR 158
  • L'idolo cinese
    ZG SR 159
  • Il sigillo dell' imperatore
    ZG SR 160
  • La Taverna del Gufo
    ZG TT 157
  • Delitto a bordo
    ZG TT 158
  • L'idolo cinese
    ZG TT 159
  • Il sigillo dell' imperatore
    ZG TT 160

ZANIMLJIVOSTI

  • prvo pojavljivanje Virginije (ponovo se pojavljuje u serijalima Morska strava i Otočka skupina)
  • original u Italiji objavljivan od kolovoza do prosinca 1978. godine

Priča počinje vjerojatno najduljim dogodovštinama Čika i Trampija, više od 50 stranica. Naravno, ako izuzmemo epizodu "Skrovište šakala", gdje je od njihovog "poslovanja" stvorena jedna ozbiljna epizoda. U dnevnikovom izdanju prvi dio je naslovljen "Naivčine iz Elkinsa", dok je u originalu "La Taverna del Gufo". Očito ih je impresioniro broj stranica jedne ni po čemu posebne ludorije ovo dvoje neobičnih prijatelja. Dobro se sjećam dana kada je ova epizoda izašla i razočarenja što od akcije nema baš puno. Međutim, kraj i pojavljivanje ženskog lika bili su najava dobre epizode.

A tako je i bilo. Prateći Virginiju, Zagor i Čiko stižu u Norfolk gdje ih čekaju kapetan Fishleg i njegova osebujna posada. Zanimljivost ove epizode je i u tome što je "Golden Baby" cijelo vrijeme usidren, a to je u najmanju ruku iznenađenje. Naviknuti smo na dugačka putovanja u nepoznate predjele. Već prve večeri na brodu počinju se nizati tajanstveni događaji, a svi su povezani s putnikom koji je na fishlegovom brodu došao iz Kine. On je nosio carski pečat koji je prema tradiciji trebao predati odabraniku kao simbol carske vlasti. Međutim, u tome ga spriječavaju plaćenici Wong - Lota, okrutnog trgovca bijelim robljem koji prsten, a time i vlast, želi za sebe. Ali ni oni ne pronalaze carski pečat koji se nalazi u jednom od stotinu jeftinih kipića Bude u skladištu broda.

Od sporednih likova upoznajemo šefa policije, kapetana Gibsona, osebujnog tipa, izvrsno profiliranog i zaista je šteta što ga se scenaristi nisu još koji put sjetili. Tu je i Bat Batterton, koji zajedno s Čikom ima veliki doprinos u pronalaženju pečata. Pečat je uručen carskom odabraniku, Choo-Fanu, i sve je vodilo sretnom kraju. A onda je Virginija oteta...

Crtež je odličan, jedno od najboljih Ferrijevih izdanja, ako ne i najbolje, a posebno je dobro dočarana mračna atmosfera u kojoj fakir Ramath telepatskim sposobnostima stupa u kontakt s otetom djevojkom. Naslovnice su također odlične, jedini nedostatak je što je Dnevnik izbacio drugu naslovnicu (objavljena kasnije, u ZS 715 Senka sumnje, uz izbacivanje kapetana Fishlega iz kadra) i umjesto nje ubacio drugu. Nolita je izvrsno odradio posao, a sitničavci bi mogli zamjeriti predugačak uvod sa Čikom i Trampijem i sumo borca (japanac) u kineskoj četvrti.

Iako je priča izvrsna, crtež maestralan, a likovi odlično profilirani, sve ipak ostaje u sjeni plavokose Virginije i romanse sa Zagorom. Zadnja scena u kojoj se njih dvoje ljubakaju u čamcu za spašavanje urezana je u pamćenje svakom pokloniku Duha sa sjekirom.

Zagorovo oslovljavanje Fishlega sa "ujače" unijelo je pomutnju među nas djecu. Svašta se tada govorilo, neki su bili ljuti jer im se Frida više sviđala, drugi su govorili kako je to zadnja epizoda, treći da se Zagor u slijedećoj epizodi ženi i da će imati sina koji će ga naslijediti... Strepili smo do slijedeće epizode, i baš za vraga zaredalo je nekoliko repriza starih brojeva, što je pothranjivalo strah. Ali onda je izašla "Tvrđava na moru" u kojoj o Virginiji nije bilo ni slova. Mogli smo odahnuti, ma kakav zagorov nasljednik, pa nije on tamo neki Fantom. Jedan je gospodar Darkvuda.

Naprijed

ZG LEX 161/164 Tropical Corp

ZG LEX 168/172 Sedmorica neustrašivih

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hua

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Crtež perfektan. Nije potrebna neka fantastična priča da bi se reklo da je crtež super, a to pokazuje ova epizoda u kojoj je fantastično jedino Ramathovo "putovanje". Zagorovo lice više puta perfektno nacrtano (za album :-) )
    Ženska je dobra, ali šteta što ovo nije Dylan Dog pa da vidimo kako li se Zagor kasnije ponašao...
    08.04.2004
    16:07:00 sati
    hua
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Prosječna epizoda.Očekivao sam više od kineskih boraca,ovako ispada da njihove borilačke vještine(kung-fu)ne vrijede ništa jer ih Zagor tamani ko od šale.Rekordno duga Chico&Trampy debilana a konačno je i Gospodar Darkwooda nešto zbario.Ajde neka mu je sa srećom.Ferrijeva Virginia je nula u usporedbi sa Laurentijevom ili Andreuccijevom.Deda očito ne zna crtati žene..
    08.04.2004
    22:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • nenno

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    moj prvi susret sa Zagorom, odnosno prvi strip koji sa baš kupio na kiosku i tu je početak "ljubavi" koja traje do danas. kad je Zagoru u pitanju ne mogu davati objektivne ocjene jer on je za mene strip iznad svih, suzdržat ću se od neke ocjene, već mogu samo reći ODLIČNO - po meni zlatno Ferrijevo doba (sreča da sam upoznao Zagora u tom razdoblju Ferrijevog stvaranja).
    09.04.2004
    09:09:00 sati
    nenno
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Sasvim solidna prica, crtez vrlo dobar, ali su mi naslovnice nekako najlosiji dio serijala. Slazem se da je Virginija smijesna u usporedbi sa njenim drugim pojavljivanjima kod drugih crtaca, a kad smo vec kod zena, Della Monica je nacrtao Fridu fenomenalno u Vampiru.
    09.04.2004
    21:25:00 sati
    Ramath
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Ovo mi je ko klincu bila najduhovitija epizoda Zagora, a možda i najduhovitiji strip općenito. Zašto? Zbog one šore sa Kinezima u dućanu. Ona scena kad Bat Baterton pokušava udariti «manjeg od sebe», crkavam od smijeha i sad, kad to čitam. Druga the best caka je kad Bat i Čiko kupuju bude, a prodavač Kinez im uvaljuje kineske poslovice: ako se visoka cijena prihvati, znači da se može još povisiti:))) Sam strip je skroz OK, može proći taj honkoški Zagor. Oduvijek sam volio neuobičajene, posebne stvari, a ovdje su protivnici Kinezi. Šteta da nema malo više kung-fu karate brus li poteza, ipak je to vrijeme 70-tih i popularnih filmova made in Hong Kong. Kritika, pretpostavljam Dnevniku, jer su vjerojatno pogriješili u upisivanju teksta, budući da spominju vrijeme događanja radnje 1781. god (to govori Ču-Fan u Zlatnom pečatu, str 14, a i par puta je to spomenuto). Radnja u Zagoru se inače odvija oko 1820 god. pa sumnjam da bi autori ovako grdo fulali (ako jesi, striček Nollita, onda brzo po trostruku dozu antisklerina, jer teško da bi i Zagor mogao imati svoju unified teoriju). Mala kritika možda i za neefektan završetak, ipak je ona tučnjava u Zlatnom pečatu, vrhunac serijala (i akciono i humoristički), japanska buba od pola metra i sumo div koji grize drške sjekira = najbolji sporedni likovi u Zagoru. Za kraj je ipak trebala biti gomila karate kidova sa KAIIIIIII!!!! potezima VS Duh Sa Sjekirom sa klasičnim krčmarskim boks stilom, plus mala pomoć legendarne ekipe frikova: Rama, Tarawa, Bat Baterton, Fishleg etc. Kad smo već kod toga, gdje su fucking Zarkof, Orsovic i Siva lisica??? Nollita, Nollita, nemoj mi raditi priču sa Fishlegom bez potpune ekipice!!! Iako, svaka čast za osmišljanje takve skupine, ono, Tarawa aka Crni Morž je zbilja neponovljiv i unikatan lik. Jedino što mogu zamjeriti (malčice) ovom zabavnom izdanju je ono što i uvijek zamjeram: Ferri (sad će me fanovi razapeti, hehe). No, jednostavno ne mogu uvidjeti u čemu je tolika fora kod tog tipa, nikad mi nije bio ništa posebno, čak ni kao klincu. Sve on to lijepo odradi, fino, profesionalno, ali taj crtež je meni običan, svakodnevan, standardan. Svi likovi koje koristi su isti, sve su to ista lica sa ili bez brkova. Koristi 3-4 tipa lica i samo mijenja boju kose, brkove i bradu. Oh, koliko su bolje svi nacrtani, recimo, u Morskoj stravi, kad to radi majstor Andreucci. Ili kad to rade Dotti, Dela Monica, Marcello, Chiarola – svi oni neobičniji crtači (mislim da će me sad fanovi razapetog još i zapaliti). Pa dobro, ipak dajem Ferriju solidnu ocjenu, jer nije da mi je odvratan, a i zbog tradicije, ali sve dalje, sve mi se manje sviđa. Na kraju krajeva, barem nije crtao Donatelli, koji je zbilja n e p o d n o š l j i v.
    12.04.2004
    19:14:00 sati
    stinky
    uredi
  • VJ

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ono po cemu sam i ja najvise zapamtio ovaj Zagor je ta famozna 1781. godina koja se spominje. No naravno, u talijanskom originalu nema niti spomena te godine vec si je dnevnikov prevoditelj dao oduska te je izmisljao tekst umjesto da prevodi s talijanskog. Ali da nebi ostalo samo na tome, izbaceno je i oko 70 pasica, sto ce reci preko 20 stranica na kojima su talijani u svojim tvrdokoricnim izdanjima prozetim s 96 stranica avanture bez dodataka losih westerena pratili Ramatha u svojim patnjama tijekom meditacije, Virginiju u zatocenistvu, vidjeli jos pokoju soru, ajkule kako prozdiru negativce te bili postedjeni fora poput onih da kad Ciko i Zagor dolaze na Golden Baby da Ciko govori ljudima koje vec zna "Ja sam Ciko".
    14.04.2004
    19:04:00 sati
    VJ
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Kao jedan od prvih stripova u mojoj prvoj kolekciji Zlatni pecat (bez nastavaka) me je ostavio u velikom iscekivanju i velikom potragom za ostala tri nastavka.Medjutim nedugo za tim procitavsi nastavke ostao sam malo razocaran jer sam ocekivao mnogo vise.Sve u svemu jedna prosjecna pricica.
    16.04.2004
    10:41:00 sati
    igorpb
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Slazem se sa Stinkyijem da je ova jedna od najsmjesnijih i najzabanijih epizoda Zagora.
    Nije mi jedna od najboljih jer mi je nakako preistegnuta, a i moglo je biti i napetije na kraju. Ali opet kao sto je Ken 2 napisao pojava Virginije i simpaticna zavrsna scena ostaju u sjecanju citaocima !
    Hmm, veliki sam fan Ferrija, ali i meni njegov crtez ovdje mi bas i nije nesto. (Mozda je to utjecaj Stinkya i Ace koji ga uvijek kritiziraju :))) Previse je sablonski i predvidiv. Ne moze se ni usporediti sa njegovim crtezom u Zimskoj Zmiji, Kapetanu Zmiji, Demonima Ludila, Avanturisti itd. Dao bi mu ocijenu 8.5 ali ovako cu morati zaokruziti na 9 ;) Steta sto je Dnevnik izbacio puno stranica jer se to u nekoliko prilika jasno vidi.
    11.05.2004
    22:06:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    nema sto reci sto vec nije receno. jedino da se slazem da je epizoda dobra, al ne fenomenalna, i da cu dati stinkyju za pravo da je andreucci puno bolje obradio likove u kasnijim epizodama nego li je to ferri uradio u ovoj epizodi. sto jos reci nego se nadati da ludens pozivi sa extra serijom i podari nam ovu epizodu neusakacenu i onakvu kakvu su je scenaristi zeljeli docarati.
    13.05.2004
    11:44:00 sati
    Top
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kad je kapetan Fishleg u epizodi, na pomolo je veca i duza Zagorova pustolovina. Tako je bilo i u ovoj epizodi...Najbitniji detalj koji sam zapamtio iz ove epizode kad sam je citao kao klinac je konacno malo njeznosti Zagora prema lijepsem spolu:)))))
    31.05.2004
    08:25:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Konacno da i Zagor omasti...brke. Ocena je maksimalna jer sam epizodu citao jos kao klinac i nedvosmisleno je bila drugacija od ostalih. Uostalom, kao sto neko rece, kako moze epizoda s mornarima da bude losa.
    22.10.2004
    12:53:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Slabije naslovnice nisu bitnije pokvarile dojam više nego dobre epizode prožete zanimljivim i osebujnim likovima (a bez likova, jasno, nema ni priče), dobrim akcijskim sekvencama u kojima, po običaju, briljira Ferri, a Nolitta humornim dodacima daje sebi oduška obzirom je riječ o dužoj epizodi. Svega tu ima; spektakularni požar i scene spasavanja (herojski čin), ratoborna i getoizirana etnicka skupina, neočekivani ljubavni suspens priče, susret sa starim prijateljima, divovski Kinez kao protivnik vrijedan strahopoštovanja, Čikove ludorije, itd. Zaista šteta naslovnica, daleko su od plakatne privlačnosti (Metalna zvijezda, Crna zastava), nagovještaja priče (Crna močvara; rijeka u pozadini i brod koji plovi upućuju na putovanje i pustolovinu, a prijeteći Zagorov stav u prednjem planu ukazuje na opasnost koja se ne vidi, ali se ćuti) ili dramatičnosti trenutka (Kapetan Zmija, Zagor protiv vampira, Podvodno čudovište), kakve je Ferri znao raditi na čaroban način. Ipak, epizoda za kolekciju 20 najboljih!
    22.11.2004
    20:41:00 sati
    cromosom
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    vj je sve odlično primjetio,dnevnik je radio masakre,izmišljao,ali da ga nije bilo...
    03.10.2005
    02:48:00 sati
    globinjo
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ljepa prica...mora svaki ljubitelj zagora da je ima...10 ocjena od mene...i za necaku fislega.. :0
    08.06.2006
    00:16:00 sati
    acika
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Ferri je Ferri, sve ostalo su crtači
    02.11.2006
    00:18:00 sati
    dragonhearth
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Jedna epizoda koja se pamti dugo. Ova epizoda je takodje i za mene jedna od prvih epizoda od koje sam poceo da kupujem ZS . Imam osjecaj kad god su se pojavili kinezi prica je bila dobra. 
    30.09.2007
    14:20:00 sati
    senad7
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna najboljih Zagorovih epizoda. Sve je savrseno, prica, crtez, atmosfera, stari i uvek interesantni protagonisti (Fisleg i mornari), tajanstveni i opasni protivnik (kung-fu plus kineska mafija, ona najgora, kao iz Brus Lijevih filmova), astralno putovanje Ramata, otmica Vridzinije i, konacno, romansa sa najlepsim stvorenjem koje je Zagor ikad imao u narucju (bar po mom ukusu, iako ne preferiram plavuse, Virdzinija mi je najlepsa i najljupkija devojka od svih sa kojima je Zagor imao "posla"). U ovoj prici je sve ono sto ocekujem od Zagorovih prica, i to sve na jednom mestu. Na zalost, nemam u kolekciji ove stripove pa cu sad morati, da bih ih ponovo pricitao, da uzmem skenove (zbog prevoda) i italijanske originale koje, srecom, imam.
    12.10.2007
    14:57:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo sam pročitao puno puta i spada mi među vrh. Uvijek se dobro zabavim uz ovu priču. Virginija je po meni najbolja za Zagora, toliko o tome. Kinezi, Fishleg, ma sve zajedno je super. Ubacivanje Bata u priču je isto pun pogodak bio. Što se tiče velikog broja stranica tu je Nollita majstor, samo on zna napisati priču na ovolikom broju stranica i da to bude ovako dobro. Crtež je fenomenalan. Ferri napravi jedinstvenu atmosferu. Prijmetio sam da je u extra izdanju prepraveljno kada sumo hrvač ili kakav bi ono lik već bio, pregrize sjekiru. Fora sa Trampyjem možda nije nešto extra kakvih je znalo biti ali je svakako vesel i lagan uvod u priču. Ne znam za poglede iz današnjeg dana, više nema kod novih Zagora tih uvoda dugih, meni je to opet nekako lijepo i uopće mi nije problem čitati te Nollitine duge uvode u priču, imaju mi neku posebnu čar kod Zagora. Ako ovo mi nije među 20 najboljih priča, među 30 zasigurno je.
    30.11.2008
    21:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Sve u svemu....ovo je jedna od boljih Tenejevih epizoda.Crtež prva liga,makar ga barba Ferri crtao :))) epizoda duhovita i prozirna,pa ću ocijeniti samo ovo prvo....A ova četverodijelna epizoda ionako drži među one "kult" epizode Zagora... 
    09.12.2008
    15:53:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    Dajem automatski sedmicu i osmicu za priču i scenarij, da nebi previše razmišljao jer bi se na brzaka srozao taj dječački doživljaj koji gajim prema ovoj epizodi. Postoji tokom čitave epizode nagovještaj da bi taj Kinez možda mogao biti neki jebeni protivnik, opaki okrutni igrač, koji ima neke prljave planove koji nadilaze Norfolk i tih nekoliko ostalih straćarskih ribarskih gradića, možda čak i ludi megaloman, ali nažalost sav taj potencijal polako kopni kako priča odmiče i na kraju ostaje neiskorišten. No, gledajmo malo na to s pozitivne strane: Zagor ne samo da si je naš'o žensku, nego je sve to onako nonšalantno radio pred očima njezinog sirotog ujaka, čak mu se i podsmjehuje u stilu: ''Hej, Fish, ja i tvoja nećakinja smo tu iza, u čamcu za spašavanje, među konopima. Ajde prošeći malo i ne gnjavi.'' Car, car Darkwooda. Fajte su dobre, vjerojatno najbolji dio epizode, šteta da ih nije bilo više. Tih: Zagor protiv malog Kineza, pa velikog Kineza, protiv brkatog Kineza, protiv sumanutog Kineza, pa protiv nekog sa nunčakama... pa onda revanševi. Hajde, Zagore, šta je, da vidimo tko bi tad bio jači.
    05.01.2009
    02:30:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    07.01.2009
    09:53:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična Zagorova epizoda. Zadovoljan sam ponovnim pojavljivanjem Fislega i njegovih mornara. Prvo pojavljivanje još jedne Zagorove ljubavi Virginie. Kinezi, dobri protivnici koji imaju nešto što zapadnjaci nemaju. Fanatčnost koju je Nollita odlično uvrstio u strip. Ferri odlično crta kao i na naslovnici.
    27.01.2009
    11:50:00 sati
    cibalia
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    dobar uvod u Tiranina s jezera...dokaz da je Zagor zasluženo broj jedan na ovim prostorima.Ferry u najboljim danima.
    28.01.2009
    10:00:00 sati
    teller
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Pa eto, iskreno, da sam čitao ovu epizodu kad sam bio mlađi sigurno bi mi bila jedna od najboljih i dao bih joj ocjenu preko 95%. Ali sad je to malo drukčije... Priča nije ništa novo, tu su Kinezi koji su se već pojavili mnogo puta i protivnik na kraju uopće nije bio toliko strašan! Nolitta je to poprilično razvukao pa radnja gubi na dinamici, ali to je njegov način rada i na te duge priče sam se već odavno navika. Od većih gluposti bih naveo onu kad Zagor prereže konop sa zubima od ribe, nevjerojatno. :D Na kraju kad sve zbrojim ipak će moja ocjena biti poprilično solidna jer tu je neponovljiva posada s Golden Baby, tu je mnogo, ali baš mnogo humorističnih trenutaka s Batom, Chicom i Trampyjem i tu je jedno pravo osvježenje - zgodna Virginia. A zadnjih 10 stranica kad sprdaju Fishlega su jednostavno legendarne! Crtež je super. Dat ću Ferriju 10 jer volim njegov crtež, ali ipak mi se čini mi da je imao i mrvicu boljih izdanja. (I Virginiu baš ne zna nacrtati, ali zato je Laurentijeva prava bomba.) Od naslovnica mi se najviše sviđa druga, ove ostale tri su baš prosječne. Ocjene za njih bi išle ovako: 6,10,7,8.
    30.01.2009
    19:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Slažem se s @cromosonom. Klasika, zapravo - evergreen - nema bolje riječi koja može opisati ovu epizodu. Sama činjenica da je nastala u sedamdesetima i da je nešto značila ljudima tog vremena, bauštelcima, đacima, radnicima na pumpnoj stanici... samo je to dovoljno da na ovu priču gledam sa svim mogućim simpatijama. Ova i sve ostale slične priče su obilježile ta dobra stara vremena kad su se epizode biflale ko na pokretnoj traci, kada je to bio jedini izvor zabave i kad su se stripovi čitali s guštom. Ahhhh! Prvi dio priče je dosta napetiji od drugog, ali to ništa ne znači, jer Nolitta je nanizao velik broj karakterističnih događaja koje se odvijaju na zanimljivim lokacijama, a sve je popračeno galerijom živopisnih likova. Pa se tako pojavljuje Virginia, luda posada s Golden Baby, Bat Batterton, šef policije i Kinezi koje nitko ne crta bolje od Ferrija. Priče s Kinezima ne mogu omanuti, a ovdje su se autori potrudili i dočarati tu njihovu sredinu, tj. četvrt krcatu raznovrsnim orijentalnim tričarijama koje ukrašavaju njihove kuće izgrađene kineskim stilom. Iz toga proizlazi da je ugođaj na vrlo visokoj razini. Ne bi bilo toliko dobro da nema upečatljivih scena poput one s požarom, pa zatim one tuče sa sumo borcem, a bilo bi nepravedno ne spomenuti shemu s keramičkim budama gdje je glavni protagonist bio Chico. Kad smo već kod njega, epizoda obiluje humorom i stvarno ima par baza da se čovjek iskida od smijeha. Međutim, najveći plus ide Ferriju koji ovdje možda za mnoge nije kao nekada, ali je zato iskusniji i po mom mišljenju, bolji. Pogledajte samo obrise luke u mrkloj noći, pušionicu opijuma, kinesku četvrt, a da ne govorim s kojom lakoćom crta Zagorovu figuru. Osim barakude, mala zamjerka ide, već poslovičnoj, Nolittinoj razvučenosti. Ponekad jedan predvidiljvi događaj traje 40 stranica, tako da je malo dinamika pala u drugom dijelu. Zato mislim da je Dnevnik učinio dobar potez kad je okinio sve te stranice. Što nije okinio još bar 50!?
    03.02.2009
    14:23:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zagor kakvog volim! Ferri zna to i bolje.
    16.02.2009
    11:27:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Tek nedavno sam pročital ovu epizodu i potpuno se slažem da je jedna od najduhovitijih ZG epizoda. Jadni Chico najebo ko žuti - mlate ga, ganjaju, pucaju po njemu... Radnja je isto dinamična, a i ova Virginia mi se više dopada neg Frida (uostalom, Frida je već odavno rezervirana za Gopca). Ferri odličan, kao i u većini epizoda iz tog vremena.
    17.02.2009
    16:02:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Prilično razočaranje.  Očekivao sam puno zbog ove recenzije, a ispalo je doadno, dosadno, pravo mučenje.  Pogotovo uvod, Čiko i to.  Nešto bolji zadnji dio, ali ipak...  Mislim da je ovo najlošija priča s Fishlegom...  A fora s barakudom?  Jedna od većih gluposti ikad.  Kad bolje razmislim, puno sam dao!
    23.02.2009
    19:10:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • chado

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična i napeta epizoda, možda malo previše razvučena. Jedna velika zamjerka je scena kad se Zagor bori sa onim velikim Kinezom. Kad se ovaj Kinez dokopao sablje, a Zagor je bio bez svoje sjekire. Kad je vidio da je ovaj Kinez tvrdi orah, lijepo je Zagor morao potegnuti pištolj i smjestiti par metaka u njega. Jer ipak ga na kraju ubio sa nekakvom kljovom. 
    24.02.2009
    13:22:00 sati
    chado
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 9, 6

    Moram priznati da mi je bilo prilično dosadno ovo čitati. Stvarno je uvod predugačak, radnja usporena, jedino kraj može proći. Kad sam bio mlađi bila mi je ovo među boljim epizodama, ali sad sam puno kritičniji. Ocjene su malo bolje jer za Zagora sam spustio kriterije (uzimajući u obzir redovnu seriju).
    25.02.2009
    14:03:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Sasvim nelosa prica Zagora koju sam procita nakon dugog odlaganja Zagora za citanje.Moram uzeti u obzir da se radi o klasiku pa ne treba zamjeriti Nolitti na djetinjarije kojima nas je podarija sto je strip isao kraju.Najdrazi dio mi je definitivno onaj dio sa Fakir Ramathom i njegovom beztjelesnom stanju kad upucuje Zagora gdje se nalazi zarobljenica.Kvalitetno je prikazan i opisan dio sa pusionicama i opijumom.Ali kako vec rekoh taj kraj je boljka ove epizode barem meni.Crtez je maestralan sto se ocekuje od barbe Ferrija.
    09.06.2009
    15:20:00 sati
    provodina
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlicna prica, odlican crtez, ma sve je odlicno, sem naslovnice.One su skoro odlicne  
    25.06.2009
    21:04:00 sati
    bitola
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jako dobra priča. Zlatno doba Zagora!
    25.06.2009
    23:39:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Legendarna i nezaboravna epizoda. Virginija je kao slag na torti.
    27.06.2009
    12:47:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 66%

    9, 6, 4, 9

    Ne može biti loše s obzirom na pojavu ekipe s Golden Babyja i Bata, ali svejedno mi se čini da puni potencijal nije dobro iskorišten. Komične scene su u momentima tragično neduhovite (one izlizane fore s prskajućim cvijetom i čavlom u dlanu), a u drugim momentima predobre (Kinez s poslovicama i onaj idilični bračni par:)). Početni dio s Trampyjem je stvarno prerazvučen, koliko god mi se sviđale njegove pojave.
    Ferrijev crtež katastrofa, sve je crtano bez veze, kao u žurbi. Najgori je u onim početnim scenama s Tampyjem, gdje njegovi identični likovi stvarno dolaze do izražaja. Naslovnice su pak predobre.
    18.07.2009
    08:09:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Opet bih postavio pitanje u vezi sa Zarkoffom koji je, ako se ne varam poginuo u epizodi Zlato Inka a kasnije se uvek pojavljivao sa poadom Golden Baby. Sto se tice ove epizode sa zaljenjem mozemo konstatovati da je Dnevnik poprilicni iseckao onaj deo kada fakir Ramath trazi Virdziniju na sebi svojstven nacin. Prica je OK, zanimljiva i neobicna. Ne svidja mi se kada Zagor zbija sale u tuci i kada se uopste scenarista osvrce na saljive gegove prilikom fizickih obracuna. To je i ovde slucaj kada onaj mali Kinez napada Zagora.
    10.09.2009
    15:03:00 sati
    draganm
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.04.2010
    05:24:00 sati
    Ferri
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ljudi dragi, Guido Nolitti nema ravna.  Posle ovoliko godina citajuci epizode drugih scenarista, napokon sam se vratio u proslost, i ponovo procitao njegovu epizodu gdje se Zagor suprostavlja sa opasnim Kinezima.  Ovo nije Te Nayova prva borba protiv ljudi iz Azijskog orijenta, ali je sigurno najbolja avantura, u smislu da je najzabavnija.  Sa skoro 400 stranica (378, ako cemo biti tacni), ova prica nije ni za trenutak preduga, dosadna ili vec vidjena.  Naprotiv, sve je ovdje frisko, mastovito i originalno u pravom Nolittinom smislu.

    Ovdje ponovo srecemo stare prijatelje, koji su jos uvijek savrseni plodovi Nolittine maste:  Kapetan Fishleg, gazda broda Golden Baby, dobar i puzdan stari prijatelj Zagora i Chica.

    Fakir Ramath, indijac koji je vise nego jednom (Odlazak u Nepoznato, Ocean/Kapetan Zmija) spasio Zagora i ostale clanove Golden Baby iz smrtonosnih opasnosti; i onaj uvijek simpaticni lik, Bat Baterton, covjek koji smatra da je puno lukaviji nego sto u stvari jeste, i koji zajedno s Chicom konstantno upada u razne nevolje.  Ova epizoda nam po prvi put daje Fakira i Batertona u istoj epizodi (Ocean je sastavio Fakira i Digging Billa, pa nam Nolitta ovdje nudi alternativnu kombinaciju eskcentrika i saljivdjije druge vrste).

    Po prvi put upoznajemo Fishlegovu mladu necakinju, Virginiu, zgodnu plavusu koja je simpaticna isto kao sto je atraktivna, i kojoj se Zagor privlaci vise nego sto bi ona htjela priznati.

    Jedan novi lik, isto tako znanemit, je Kapetan Gibson, sef policije u Norfolku.  On i Zagor se ovdje stalno susrecu pod teskim okolnostima, i odmah se vidi da ioako bi Gibson radije da mu Zagor ne smeta u policijskim slucajevima, covjek zna da obadvojica rade prema istom cilju. U neku ruku njih dvojica me podsjecaju na odnos izmedju Batmana i Povjerenika Gordona: Zagor uskace da pomogne, iako ga niko nije pitao za pomoc, dok Gibson, pomalo ljubomoran sto je Zagor skoro uvijek uspjesan, polako nauci da ignorise Zagorov protivzakonito sudjelovanje. 

     

    “Kakav tip!  Tko je on, uopce?” (reakcija jednog gradjanina Norfolka nad Zagorovim sposobnostima)

    Kapetan Gibson: “Zasad ne znam puno o njemu… ali imam dojam da ce mi se opet motati oko nogu.”

     

    U nekoliko scena, ova dva tipa (Zagor i Gibson) suradjivaju zajedno kao sol i papar.  Lako je onda zamislit Gibsona kao lika kojega bi scenaristi trebali vratiti u ovaj serijal po drugi ili treci put.  Tip nije bas super u svakom smislu, ali je savresno ostvaren lik policijskog kapetana, koji se sastoji od klasicnih detektivskih karateristika. 

     

    Prica se ovdje sastoji od dva razlicita tipa -  posteni Choo Fan i surovi Wong Lot - oba kineza, koji se takmice za  povjerenje svog naroda u Americkim gradovima koje imaju kineska susjedstva.  Problem se pojavi kad Wong Lot pocne da ubija da bi dostigao svoj cilj, dok ovaj drugi, Choo Fan, pocne shvacati da ce biti prevaren od nasljedstva politicke duznosti.  Ovdje Zagor, onaj vjecni branitelj pravde, uskace da bi pomogao Choo Fanu da pravilno pobjedi na izborima jedinim nacinom kojeg on pozna: suprodstaviti se protiv Wonga i njegove bande.  Posljedice njegovog upleta - i ostalih clanova Golden Baby - su zabavne, uzbudljive i pustolovne, ali vjerujte - ni za sekund nisu dosadne.

    Ova epizoda sigurno nije jedna od Zagorovih nezaboravnih pustolovina, u kojim je Duh Sa Sjekirom nalikuje nekom istorijskom junaku, gdje njegovo prisustvo ima tajan ucinak u svijetu u kojem zivi.  Ali sve sto ovdje nedostaje u epskom stilu je vise nego popunjeno duhovitim i zabavnim scenarijom koji nam na kraju predstavlja Zagora kao zenskarosa.  Tako je, prijatelji, Zagor i Virginia se zajedno sakriju od posade Golden Baby, da bi tajno vodili ljubav, i kad ujak Fishleg ovo otkrije, taj stari kapetan upadne u nesvijest. Samo u Nolitinim scenarijama imamo ovoliko humora, pameti i duse.  Bravo majstore Guido, stvarno ti nema ravna.

    09.03.2011
    16:27:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    A opet, ovo i nije tako dobro. Ima dosta minusa u scenariju, kao i u Ferrijevom crtežu te naslovnicama. Najbolja scena je kad Zagor sredi onog malog ludog kineza.

    15.03.2011
    18:27:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ponovno pojavljivanje Fishlega i kompanije.U trenu kad je Virginia(obučena u muškarca)poljubila Zagora i Chica.WTF?!I onda sam shvatio da je to ona.Pa,o crtežu se nema što reći jer je uvijek ista ocjena za Ferrija.

    04.04.2011
    15:42:00 sati
    Patrix
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor uokolo šara, ali se Friedi vraća na večeru.

    03.06.2011
    16:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sweet Virgina, sve odlično samo bio voilo da su ljubavne scene malo bile bolje dočarane kao što je bilo sa Fridom Lang u Zimskoj Zmiji.

     Posebno me dojmila ona scena kad Fakir Ramatah koristi svoje  moći da bio otkrio lokaciju Virginie...

    14.04.2012
    17:21:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    JEDNA OD NAJBOLJIH EPIZODA KOJE SAM PROCITAO

    SVE JE FANTASTICNO I HUMOR I AKCIJA I ZAPLET I LJUBAKANJE SA VIRGINIOM

    FISHLEG I BAT SE UPOZNAJU

    ODLICNA EPIZODA KOJU OBAVEZNO TREBA SVAKO DA PROCITA

    U TOP 5 ZAGORA PO MENI

     

    Za dodatnu odlicnu analizu epizode pogledati acestrokeov komentar!

    04.05.2012
    12:09:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    21.05.2012
    12:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.06.2012
    23:45:00 sati
    telmo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    07.09.2012
    08:59:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIČNA epizoda !!! To ja zovam pravom Zagorovom epizodom !

    21.10.2012
    18:52:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    02.11.2012
    23:19:00 sati
    Fran
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.03.2013
    22:07:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Prica za jednom procitat. Predugacka je. Chico i Trampy su dobili lijep komad prostora. Nije mi bilo bas po ukusu. Bio je pokusaj napraviti napet strip,sa tajanstvenom i misticnom kineskom pozadinom. Al po meni nije im uspijelo. Zagor je jednostavno bio premocan. Prebrzo su dosli do zakljucaka,vidi Rahmat. A dijalozi se razduljili,jedva sam citao. Crtez je poprilicno solidan,al daleko od desetke. Naslovnice su dobre do vrlo dobre.

    08.04.2013
    09:59:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ovu sam priču čitao u ZS epizodu po epizodu kako je izlazila. Tad sam si već sam kupovao crtane romane. Ono što je ostalo najupečatljivije je Virdžinija (da li su je pravili po liku glumice iz 50-ih Virginije Mayo, koja je takođe bila zanosna plavuša) i Zagorovo oslovljavanje kapetana Fišlega sa "Ujače". Tad sam prvi put primijetio da Feri (ili tada najčešći crtač Zagora) žene uvijek crta na isti kalup. Frizure se mijenjaju ali struk i faca su uvijek iste.

    Što se same priče tiče, standardno dobra, ali ništa extra. Naslovnice dobre.

    21.11.2013
    16:17:00 sati
    Galis
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda. Zanimljiva, opasna i smiješna u isto vrijema.

    04.04.2014
    16:40:00 sati
    brancika
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Fantastična epizoda prepuna humora i akcije i malo indijske mistike.

    21.09.2014
    17:38:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična Nolittina epizoda, koja ima sve, ali baš sve - humor, akciju, i dobru radnju. Zanimljivo je da prva četvrtina priče djeluje kao neki uvod. No, pored toga, ne mislim da je ovo razvučeno. Nolitta jednostavno zna napraviti epizodu od 380ak strana i da bude brza. Možda bi bilo bolje da su onu Trampy & Chico šalu u pušionici opijuma (iz "Bijes Ratnika Osaga") ubacili u ovu epizodu, jer ovo je bila zaista jedna od lošijih izvedbi njih dvojice (iako do sada najduža). Zanimljivo je da se likovi sreću s Choo Fanom i Wong Lotom tek u drugoj polovini epizode, te da je taj dio najdinamičniji od svih, kada razbijaju Buddhine statue i na sasvim neočekivan način otkriju gdje se krije carev pečat, predmet zbog kojeg je Wong Lotu omogućena prevlast. Naravno, Wong Lot , kao surov i nepošten čovjek bira i najodvratnije metode da iz ruku Choo Fana otme prsten (mučenje policajca, otmica...). Ova epizoda je pokazatelj da se dobro dobrom vraća, i na kraju je Choo Fan pobijedio. Pojavljuju se mnogi poznati likovi - Bat Batterton, Fishleg, Ramath, i ostali mornari. Pojavljuje se i Fishlegova nećakinja, oko čije se otmice vrti radnja na kraju. Završna scena je jedna od najluđih scena do sad u Zagoru, i ja sam se počeo pobojavati za Zagorovu sudbinu i nasljeđe. No dobro, za jednu od posljednjih epizoda Nolitta je mogao napraviti i taj potez. Ferri je odličan i unutar stripa, a i na naslovnicama koje su zaista misteriozne i ne odaju radnju.

    19.01.2015
    09:04:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epska epizoda od 380 stranica za ljubitelje tandema Nolitta/Ferri!

    23.01.2015
    17:31:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    odlično

    30.01.2015
    17:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Od cijele palete likova se u prvom romanu pojavljuje i Dranki Dak. Cijela priča je ok, osim dijela u pušionici opijuma (nakon burno provedene noći). Znači Zagor i Rama umjesto da spašavaju Virginiu puše cijelu noć opijum !

    06.09.2015
    12:57:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    04.10.2015
    18:52:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Jako dobra epizoda. koja je to priča bila kao klicu, susjed je imao 'Zlatni pečat', a o 'Zagoru protiv Vonga' smo samo maštali. Još i danas se sječam nekih scena koje su se urezale- kako je Zagor nabio sumo borca i maleckog zrikavca izbacio kroz prozor...

    30.03.2016
    09:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:40:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Odlična epizoda,Ferri nije najbolji ali je dobar,naslovnice su jako dobre!
    05.08.2016
    23:11:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    7, 9, 10, 9

    U ovoj priči je pandur Gibson lik koji je osvježio scenarij. (Osim Virginije, al to su već drugi spomenuli.) Čitavo vrijeme je prema Zagoru imao stav „što mi se stalno motaš oko nogu“ i to ga je učinilo sumnjivim. Pomislila sam da je na Vongovoj platnoj listi i da mu čuva leđa za njegove mafijaške radnje. Pogotovo mi je bio sumnjiv kada je nakon Virginijine otmice došetao do broda i pitao Fishlega za nju.  Rekoh :“ gle šupka još i provocira!“ Na kraju ispada da je zbilja savjesno radio svoj posao i bio na dobrom tragu.

    23.09.2016
    22:23:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Dobra ali ne spektakularna epizoda. Zašto? Zato jer sve ide jednim smjerom, zna se neprijatelj, ne zna samo tko će pasti pod njegovom šakom sve dok Zagor njega ne sruši. Kao ljubitelj preokreta i tajnovitosti pokušao sam vidjeti izdajicu u šefu policije ali nije išlo i kad je već tako drago mi je što je na kraju preživio. 

    Moje zamjerke su:

    1) način na koji je u stvar uvučen Zagor: Virginia s kojom se ne zna ga pozvala da ju otprati do Norfolka jer ju kao strah zadnju dionicu puta;

    2) problemi s vremenom: u jednom trenu do proslave Zmaja 5 dana pa malo kupovine kipića i onda je proslava sutra;

    3) naravno kompliciranje Wong-Lota da zarobljeni trojac ne ubije metkom već ide baciti morskim psima, zašto jednostavno kad može komplicirano?

    Naslovnice ništa više nego solidne ali zato crtež na vrhuncu

    09.10.2016
    21:43:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Dobra epizoda. Ferri na vrhuncu.

    08.03.2017
    09:43:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    15.03.2017
    19:22:00 sati
    suply1
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Priče sa Kinezima imaju neku svoju čar bez obzira o kojem strip junaku se radilo pa se i ova može svrstati među prilično zanimljive uratke. Jest da je uvod sa Chicom i Trampyjem malo predugačak a nije ni nešto bogat humorom. Dobro je netko primjetio da bi ovdje više odgovarala ona njihova scena sa pušionicom opijuma iz neke druge priče (a koja meni spada među najbolje uvodne), ali kako je tu ideju Nolitta već ranije iskoristio nije bilo potrebe da se ponavlja. Unatoč nešto slabijoj suradnji Chica i Trampyja to nije puno pokvarilo ukupni dojam jer prave stvari kreću nakon toga, a ima sasvim dovoljno prostora da bi se napravila priča koja zbog svoje dužine neće biti prenatrpana događajima. Nolitta je još jednom pokazao da zna dobro napraviti nešto takvo, događaji teku upravo onim smjerom kojim i trebaju da idu bez uplitanja nepotrebnih stvari koje će zagušiti tečnost pripovijedanja. Zato često imam osjećaj da je lakše zapamtiti radnju jedne njegove priče od 300+ stranica nego nekih puno kraćih od drugih scenarista koji ih zaguše uvođenjem previše likova i čestim preskakanjem radnje s jednog mjesta na drugo. Najbolji dio u ovoj priči je potraga za carevim pečatom skrivenim u jednom od kipića Buda te Ramathova projekcija svog dvojnika i odlazak sa Zagorom u pušionicu opijuma. Karakterizacija likova je dobra, pa čak i ona kapetana Gibsona koji mi ispočetka nije bio simpatičan jer je kod svake situacije htio upasti u prvi plan i bio ljubomoran na Zagora koji ga je pretekao u nekoliko navrata. Na kraju je ipak ispao pozitivac žrtvujući se za nekoga koga skoro da nije ni poznavao. Da ne ispadne kako ovdje nema nedostataka ipak ću navesti dvije situacije. Kod sukoba sa Wong-Lotovim ljudima u Choo-Fanovoj trgovini Zagor niti jednom nije upotrijebio pištolj koji mu je cijelo vrijeme visio za pojasom, čak ni kada je onaj debeli Kinez sabljom nasrnuo na njega. Teško mi je povjerovati da je Zagor očekivao kako će ga pobijediti golim rukama, a ionako ga je morao ubiti pa bi metak bio nešto humaniji od kljove koju je upotrijebio. Druga situacija je odmah nakon toga; na odlasku Zagor kaže kako su preostala još 3 dana do proslave Zmaja na kojoj kineska zajednica dobiva novog vođu, a nakon što su od Fishlega saznali za otmicu Virginije ispostavilo se da je ta proslava sutradan. Ne razumijem zašto je na kraju Fishleg onako poludio kada je saznao da su Zagor i Virginia otišli zajedno da je čak razbio i bocu viskija koju je čuvao za posebne prilike. Kako je samo brzo otrčao na palubu broda na onoj svojoj umjetnoj nozi kao da gori požar.

    Crtež Ferrija je odličan iako postoje neki kadrovi na kojima je vidljivo da se žurio pa nije bilo takve preciznosti kao u većem dijelu priče. 

    29.03.2017
    22:42:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    17.03.2018
    14:58:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 164: Sovina Krčma (od 34 str.)
    LUX 165: Zločin na Brodu
    LUX 166: Kineski Idol
    LUX 167: Carev Pečat
    LUX 168: Tiranin sa Jezera (do 28 str.)

    Još jedna priča s kojom sam oduševljen :) pojavili su se ovdje dobri stari Fishleg i njegova ekipa, ali i najbolji privatni detektiv, Bat Batterton xD. Uvod sjajan sa još jednom zgodom Čika i Trampya. Trampya nismo vidjeli jedno duže vrijeme, mislim da je zadnja pojava (prije ove) bila kad mu je došla žena i pretukla njega i Čika (Trampy nije bio doma 2 godine koliko se sjećam Lol). Ovaj put su imali onu scenu u kazalištu, ali je opet, naravno, sve otišlo u krivo.

    Onda se radnja pomalo zahuktava kad dobiju poruku od Fishlega da se nađu s njim u jednoj krčmi (inače, atmosfera i ona kiša, izvrsno), kad ono ispalo da je tu poruku poslala Virginia, nećakinja dobrog, starog Fishlega. 

    Tek kad je njih troje stiglo na brod, počinju misteriozne nevolje sa Kinezima.. tu je i šef policije Gibson koji mi je ispočetka isto bio sumnjiv. Kad su pronašli onaj pečat, i kad si mislio da je sve gotovo, Virginia je oteta i tu nastupa Ramath i njegove fakirske sposobnosti..

    Uživancija od priče, pogotovo kraj kad su se Zagor i Virginia ljubakali na brodu, a Fishleg poludio hehe. Baš me to nasmijalo :)

    08.04.2018
    20:07:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.06.2018
    16:07:00 sati
    14act3
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    26.06.2018
    14:45:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    14.07.2018
    16:13:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pre sto godina sam se pogubio citajuci ovu epizodu. Danas je stanje isto. Koja sam ja naivcina.
    31.07.2018
    17:07:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Izvučen maksimum iz postojeće priče.

    13.06.2019
    16:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2760
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1853
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1387
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1266
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum