Posljednji Viking

Zagor

ZG ZS 550/552 | 266 str.

Gutrum s Vikinzima kreće put vikinške kolonije koja se nalazi u Tenesiju, u jednom skrivenom kraju kome je pristup gotovo nemoguć, a sve to ne bi li našli svoje izgubljene pretke koji su tamo pobegli pred danskim kraljem. Ekspediciji ka "Novom životu" priključuju se i Zagor i Čiko...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*7

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednji Viking
    ZG KL 46
  • Banditi bez lica
    ZG LEX 177
  • Putovanje bez povratka
    ZG LEX 178
  • Posljednji Viking
    ZG LEX 179
  • Put bez povratka
    ZG LIBKB 61
  • Kobna avantura
    ZG ZS 550
  • Džinovski kraken
    ZG ZS 551
  • Poslednji Viking
    ZG ZS 552

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Banditi senza volto
    ZG SR 170
  • Viaggio senza ritorno
    ZG SR 171
  • L'ultimo vikingo
    ZG SR 172
  • Banditi senza volto
    ZG TT 170
  • Viaggio senza ritorno
    ZG TT 171
  • L'ultimo vikingo
    ZG TT 172

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je u Italiji izlazila od 9 do 11 meseca 1979. i upravo se posle 30 godina vraća na ove prostore.
  • Drugo pojavljivanje Gutruma od tri koliko ih je bilo u Zagorovom serijalu, prvi put se sa Vikinzima i Gutrumom Zagor susreće u priči ZG LMS #115/116&119’’Izazov kitolovcima’’ (ZG SR 62/64), a treći put u priči ’’Poslednja Tula’’ (ZG SR 479/482).
  • Priču je oslikao dugo osporavani Pini Segna koji je uz nju radio i na pričama ZG ZS #404/405 ’’Ubica Masaj’’ (ZG LEX 149/150, ZG SR 142/144), ZG ZS #436/437 ’’Duhovima’’ (ZG LEX 159/161, ZG SR 152/153) i ZS ZS #514/516 "Nevidljivi čovek" (ZG LEX 172/174, ZG 165/167). Kažu da postoji još jedna priča čiji je on autor koja nije nikada objavljena. Zvanično ovom pričom je otišao u legendu.
  • Ovo je bio Nolitin pretposlednji scenario, uradio je posle toga Zagorov susret sa Helingenom i Akronjanima i otišao u legendu ...
  • Normandijska plemena koja su naseljavala današnju Norvešku, osnovala su malu državu, međutim neplodna zemlja, prenaseljenost ovih teritorija u 8 veku i bezbroj krvavih bitki između plemena, učinili su da se Vikinzi upuste u pljačkaške pohode. Za vreme svojih pomorskih ekspedicija, zavladali su Farskim i Šetlandskim ostrvima, ali i obalama Irske i Škotske, kolonizovali su Island, ali i osnovali naselja na Grenlandu i postali prvi Evropljani na tlu Severne Amerike.
  • Inače priča se odvija na prostorima države Tenesi čiji je glavni grad Nešvil poznat još i kao mesto nastanka čuvene zloglasne organizacije Kju-Kluks-Klan.
  • Dokaz da se pustolovina Zagora s Vikinzima uistinu dogodila dodatno nam dokazuje i slika Gutruma i Chica koja se pojavljuje u jednom drugom Bonelli serijalu, i to MM #6 "Otok leda i vatre". Ove pak Zagorove epizode potvrđuje Mystereovu tezu da su Vikinzi imali kolonije na američkom tlu...

Pre neki dan sam svog četvorogodišnjeg sina uveo u Zagorov svet upravo ovom pričom, otud i odluka da za baš nju napišem recenziju. Razlog je i to što je ova priča prototip pravog puta u nepoznato, puna nepredvidivosti, neizvesnosti, užasnih mitskih stvorenja, događaja na granici stvarnog koji čitaoca vode u svet mašte.

Ova priča je neka vrsta nastavka one kada se Zagor prvi put susreo sa Gutrumom i njegovim Vikinzima, tada je Zagor ostavio svoje prijatelje na sunčanoj Floridi na jednoj prekrasnoj plaži na kojoj su obitavali i mirno živeli sve do sukoba sa kolonijom belih ribara, koji su ih na sve načine proganjali koristeći podršku lokalnih vlasti. Sukob sa pridošlicama koji je poprimao sve veće dimenzije sve više je nagonio vikinge na pomisao o napuštanju sunčane Floride, a na tu odluku ih je prelomio stari pergament, vlasništvo jednog od njih sa koga su saznali da u Tenesiju, jednom skrivenom kraju koji je potpuno izolovan i gde je pristup nemoguć postoji kolonija sunarodnika koja se tamo nastanila pre sedamsto godina. Ekspediciji su priključeni i Zagor i Čiko, istina ne svojom voljom.

Prvi deo priče kao i obično u nolitijanskom periodu započinje dobrom atmosferom, šalom, smehom, razgovorom starih prijatelja i predstavljanjem bogate galerije likova. Međutim svu neizvesnost puta naši prijatelji upoznaju vrlo brzo, iz jezera izranja kraken i počinje panična borba za život između naših junaka i vodene nemani. Tek što su se naši prijatelji otisnuli na kopno postaju žrtve vatrenih lopti koje u prah pretvaraju dvojicu Vikinga kojima će ’’Novi život’’ ostati samo san. I taman kada se ekspediciji učinilo da je cilj blizu, očekuju ih nove nepredvidive situacije, srne mesožderi, te ogromna ameba koja napada jednog od njih i koju Zagor poslednjim atomima snage uspeva da savlada. Umorni i desetkovani Vikinzi najzad dolaze nadomak cilja, na zidinama utvrđenja ukazuju se siluete sunarodnika, a onda se oduševljenje pretvara u užas, započinje bespoštedna borba na život i smrt među zidinama vikinškog utvrđenja između Zagora i njegovi prijatelja i vikinških pretaka koji su usled isparenja kojih ima na ostrvu mutirali u užasna čudovišta. Ovu užasnu avanturu preživljavaju samo Gutrum, Zagor i Čiko, za ostale je ovaj put u bolji život imao tužan kraj, njihov san se pretvorio u smrt.

Nedavno se Gutrum vratio posle 30 - ak godina na ove prostore kroz četvorodelnu priču ’’Poslednja Tula’’, koja je odrađena mnogo temeljnije, međutim mnogima se nije dopala sporedna uloga koju je Gutrum imao u ovom stripu i od koga se očekivalo mnogo više. Slična sudbina je takođe skoro zadesila i dr Metrevelića. Međutim, nadamo se da ćemo uskoro ponovo sresti ovog zanimljivog junaka u nekoj od Zagorovih morskih avantura.

Crtež Pini Segne je po meni zadovoljavajući, treba razumeti da nije bilo lako biti taj treći ni Feriju ni Donateliju, a tu nezahvalnu ulogu posle ovog njegovog oproštaja preuzimali su Gamba, te Pepe i najzad Torriceli. Naslovnice Ferija zadovoljavajuće, bez mnogo detalja ali dovoljno moćne i upečatljive da bi se pamtile za sva vremena, uspešno najavljuju događaje iz priče.

Ma kako se ove priča nekome danas činila naivnom, ostaće nezaboravna i podsećaće na jedno bezbrižno vreme, većina priča iz tog razdoblja završavala se Zagorovim pogledom u budućnost usled nemogućnosti da da odgovore na natprirodne događaje na granici mogućeg koje su ga sustizale i sa kojima je morao da se nosi. Te priče su upravo i stvarale mit o ovom junaku i kroz čitavu galeriju likova jednog nestvarnog sveta postavljale visoke standarde za ostale strip junake na ovim prostorima. Autor ove recenzije i sam je svedok tog vremena kada je ovaj strip sa Gutrumom i Vikinzima mogao da se nađe pre nešto više od četvrt veka u svakoj kući i stanu, ispod police gde su stajale novine i na sličnim mestima ... Danas je redak, ali da je preživeo posvedočiće nam uskoro Ludens kada "Poslednji Viking" ponovo bude ugledao svetlost dana posle 30 punih godina.

Mnogi su tada bili deca, sada imaju decu... Mnoge stvari su se promenile... Zagor je večan.

Naprijed

ZG LEX 174/176 Krilati osvetnik

ZG LEX 179/181 Male ubojice

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Moje će ocijene ipak biti malo niže. Jednom sam pročitao ovu epizodu (skeniranu) i iako mi je bila OK, nije mi ostavila nikakav poseban dojam. Malo me previše podsjeća na Zagorovu odiseju. Opet neke izmišljene zemlje, živine i slično. Kraj je nekako jako predvidljiv. Guthrum iako stalno priča o tome kako samo Vikinzi mogu preživjeti u takvom okruženju, nekako sam odmah shvatio da će ih u Novom životu dočekati ružno iznenađenje.  Inače sama avantura nije loša, ima stvarno svega i akcije i napetosti i slično. Atmosfera u stripu je jako nejednaka. Na početku to počinje kao totalna zajebancija sa svim onim ljudima kojima je Gutrhum ukrao vino i ostali alkohol, do tragičnog završetka u Novom životu. Crtež kao takav nije loš, ono, može se gledati i može se čitati, ali ipak mislim da je ovo jedna od važnijih priča u Zagorovom opusu, pa su ipak trebali staviti nekog poznatijeg (čitaj boljeg) crtača na ovu priču. Ja bi odabrao jednog od trojce najpoznatijih: Ferri, Donatelli ili Bignotti.  Dok su druga i treća naslovnica kul, prva nema veze s ničim, a pogotovo ne sa radnjom (ako se ne varam). Ukupni je zaključak da je epizoda dobra, ali da se trebalo malo više poraditi na njoj da bude još bolja. Recimo, malo je toga rečeno o Guthrumovom životu na Floridi, kako su se Vikinzi snašli, onda sam početak se ne uklapa u ostatak priče, jer je sve prikazano kao zajebancija. A sama ideja o tome da se eto tako slučajno susretnu mi nije baš najbolja. Bolje bi bilo da su Vikinzi pisali Zagoru u pomoć ili da su se susreli na Floridi. Radnju je trebalo malo produžiti i dodati malo napora da kraj ne bude predvidljiv. Po mome je 70% čisto realna ocijena.  Profesore, čestitke na prvoj recenziji!
    21.06.2009
    23:20:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Fina recenzija profesora. Priča osrednja, nije ni loša. Gutrum mi je simpatičan lik stoga i ocena solidna. Profesore pa kud detetu od 4 godine ovo da čita
    21.06.2009
    23:51:00 sati
    goksi
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 5, 9

    Avantura sa Gutrumom je bila jedna od trazenijih epizoda od Zagora u Zlatnoj Seriji na broju 500 (odmah uz "Teror seste planete" "Distrojer" i "Nevidljivog coveka)
    Meni je draga zbog ponovnog pojavljivanja simpaticnog kralja Gutruma ali nista vise od toga.
    Prica, iako je predvidljiva i na neki nacin vec vidjena u "Zagorovoj odiseji" dobice od mene sesticu.
    Nolita se stvarno potrudio oko ove avanture ali ipak nije dosegao vrhove koje je sa Zagorom postavio.
    Pini Segna je lose odradio sve price koje je crtao u Zagorovom opusu. Petica je prava mera za njegov crtez.
    Ispravka recenziji. Pini Segna je nacrtao 5 prica i ovo nije njegova poslednja. Njegov oprostaj  je u originalima 221 i 222 (Zlatna Serija  739 "Utvara u noci" i 740 "Veliki carobnjak).
    Ferri dobar sa naslovnicama.
     
    22.06.2009
    01:24:00 sati
    Ultras
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je jedna od onih epizoda zbog kojih je Zagor ono sto jeste, najpopularniji junak na ovim prostorima. Avantura 100%, plovidba more, potraga za vikinzima i kraj koji vise prilici Dilan Dogu nego Zagoru, ali upravo zbog tog spajanja nespojivog, Zagor je bio i ostaje omiljeni junak mog detinjstva
    22.06.2009
    04:41:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Profesore, recenzija kakva i prilici vrsnom zagorologu:) Jedna od meni najdrazih epizoda.
    22.06.2009
    07:43:00 sati
    docA
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Jedan od najdražih serijala iz mladosti (to i Čiko pecaroš). I danas se sjećam s kojim nestrpljenjem sam čekao izlazak nastavaka na kioscima. Jednostavno ocjene moraju ići gore (čiste emocije).
    22.06.2009
    07:58:00 sati
    mars1
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    jedan najboljih serijala Zagora, kojeg je nacrtao Segna,koji se mi inače i ne dopada previše...priča tečna i intrigantna,posebno me dojmio ulazak u utvđenje nastanjeno vikingima čudovištima...jedva čekam to pročitat u Ludensovom izdanju,naslovnice super,osobito druga i treča....odlična recenzija profesora za odličnan Zagorov serijal...bravo.
    22.06.2009
    10:27:00 sati
    teller
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 3, 10

    Malo šarenih ocjena ali šta da se radi.Krenimo redom, od priče: ništa novo, revolucionarno ili bar originalno ispričano ali to nije ni poenta kod ovog junaka čije su avanture "potpomognute" idejama raznoraznih filmova, knjiga, legendi itd. Ovakav tip epizode Zagoru najviše leži - uputiti se ka nepoznatom i neistraženom i sresti sto čuda usput i spasiti zgodnu djevojku (ovaj, vikinga) na kraju. Cio utisak kvari, pogađate, crtež Pini Senje koji je, po mojim mjerilima, jako loš. Pa ljudi mu izgledaju kao drvene lutke pobogu (možda mi je percepcija čudna ali zaista mi tako izgledaju)!! I trojka mu je previše.Sa druge strane su prelijepe naslovnice od kojih zadnje dvije idu u red najboljih svih vremena pa tako i pošteno zarađene desetke.Profo recenzija je đene-đene, puno prepričavanja a malo osvrta na posebnosti, ideje i bilo šta drugo što bi nam prikazalo ovu epizodu iz drugog ugla iliti obasjalo je posebnom svjetlošću. No, kako kažu da prve recenzije Di u vodu baca, tako vjerujem da će naredne biti mnogo bolje. Uzdravlje!!
    22.06.2009
    12:58:00 sati
    vope
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Priču sam pročitao veoma davno, ali savakako mi je ostala u sećanju, doduše kao i većina Zagorovih priča, zato je Zagor i najbolji Trenutno je imam u skeniranoj verziji, i sa nestrpljenjem je očekujem sledećih meseci u izdanju Ludensa. Segna mi nije ranije bio loš, a nije ni sada posle toliko godina, čak mislim da je Zagorov lik najvernije približio Ferrijevom. Naslovice sasvim solidne, naročito druga i treća. Priča ne među najboljim, ali svakako među pedeset naj Zagorovih priča. Upoređivajući sve tri priče sa Vikenzima, možda je ova i najbolja! Gorane odlična recezija, samo tako nastavi
    22.06.2009
    17:43:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 5, 10

    Prica je super,medjutim ukupni dojam kvari Segnin crtez, steta sto ovo nije Ferri nacrtao.
    Upravo ova epizoda je paradni primjer kako crtez moze upropastiti dobru pricu. 
    22.06.2009
    17:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Dobra je ova epizoda , samo mi je crtez pokvario atmosferu.Da je bio Ferri ili bar Donatelli
    22.06.2009
    18:14:00 sati
    bitola
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 7, 6

    jednostavno volim ove priče gdje se pojavljuju kralj gutrum i vikinzi, dosad je svaka bila više nego dobra, a niti ova nije izuzetak.
    23.06.2009
    20:05:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • satko

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobrrih starih 18 dinara!Kako je ovo bio dobar period Zagora. Stripove sam počeo da skupljam dosta kasnije (tako da su mi već oni između 550 i 600 broja Zlatne Serije bili stari stripovi - svi smo htjeli skupljati stare, novi su se samo čitali, dječija posla) ali ovaj period i dan danas pamtim kao jedan od najboljih u serijalu. Kad se samo sjetim Terora šeste planete, Sijere Blanke, Poslednjeg Vikinga, Demonskih riba, itd. zaista u lijepom sjećanju mi je ovaj period Zagora. Ova epizoda mi je poslije Hellingenovih u ovom periodu najbolja. Poslednji viking je zaista moćan. Priča je solidna, crtež iznenađujuće dobar, korice perfektne.
    23.06.2009
    23:27:00 sati
    satko
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 73%

    9, 8, 4, 10

    Priča je prilično dobra, ali ipak ima previše fantazije za moj ukus. Isto, nelogično je kada svi Vikinzi, osim Gutruma, poginu, a na kraju priče su veseli kao da se ništa nije desilo?! Crtež organski ne podnosim. Čudne grimase likova, užasne disproporcije.... Naslovnice su legendarne! Feri u punoj snazi, divota za oči....
    29.06.2009
    16:20:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    nikad nisam volio ovu priču, pa i ne bi o njoj, radije ću o segni, kojeg sam mrzio dok sam bio mali (istina, nisam znao kako se zove), pogotovo mi je bio čudan u gejzirima, a u masaju sam ga još i progutao, međutim, danas više cijenim njegov rad, malo su mu likovi ukočeni, ali sve u svemu je puno bolji od donatelijabaš se pitam kako bi tada reagirao na chiarolu, danas najomiljenijeg zagorovog crtača
    01.07.2009
    00:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 7, 9

    Osim naslovnica, ovo mi nikako nije sjelo, nekako neuvjerljivo, kopirajuće, loše...
    01.07.2009
    18:04:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Odlično. Segna mi nije bio dobar ni u jednoj epizodi kao u ovoj, vjerojatno zbog odličnog scenarija. Mora se priznati da su drugi i treći nastavak bolje nacrtani od prvog kao i atmosfera u njima. Nollita u top formi a naslovnice perfektne. Jedna od mojih omiljenih priča! Kraj je onakav kakav bi trebao biti, pobjegli su naravno. Nakon svega što su preživjeli samo im je to i preostalo!
    14.07.2009
    16:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    05.10.2009
    00:04:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Zanimljiva epizoda, pošasti Novoga Svijeta su stvarno bizarne (divovska ameba, ubojite srne, vulkanski homing-fireball koji liči na pticu??), ali ne smeta previše. Samo nema nekakvog smisla to s isparavanjima, kao to je pretvorilo Vikinge u one kanibalističke monstrume, if. Prvi dio je previše monoton, ali druga dva su baš napeta i cijelo vrijeme se osjeća nekakva nelagodna atmosfera, i to dosta cijenim kod Nolitte. Scena s divovskom zmijom mi je super. Inače, kralj Guthrum je u ovoj epizodi potpuno drukčijeg karaktera nego ranije; ovdje je nekako oštriji i namrgođen. Ima i dosta dobrog humora, kao gađanje kamenjem na kraju. Jedna od top scena mi je kad Chico i Guthrum otvore kafić (specijalitet - Plavokoso pivo ;)).
    Segna je neke kadrove odradio prejebeno, a druge je katastrofalno uprskao. U prvom svesku je apsolutna katastrofa (nemoguće poze, bizarne face, čudno sjenčanje, kopiranje Ferrijevih naslovnica), ali u druga dva je podnošljiv. Prva naslovnica je besmislena i ne znam zašto se u nekim nevažnim detaljima razlikuje od tal. izdanja, kao da je docrtavana. Druga je super, samo zmija izgleda drugačije nego u stripu (ima noge i krestu). Treća je dobra, ali su face promašene.
    08.10.2009
    08:03:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 3, 4, 9

    Sve se moze razumeti gledajuci slikice.. tekst je bespotreban i smarajuci ovde. Nollita izgleda da vise nema vremena za Zagija, jbg.
    08.10.2009
    13:40:00 sati
    kasper
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    9, 6, 8, 10

    Hehe, pa dobro je ovo. Prava Zagorova epizoda, s putovanjem u nepoznato i napetim iščekivanjem što će iskočiti iza sljedećeg kantuna. Prava avantura. Jedino mi fali neki napetiji i dorađeniji kraj i tribalo je biti malo više akcije. Ovako samo pobignu i gotova priča. Jedna od glavnih Nolittinih karakteristika je humor, pa ga tako i ovdje ima u izobilju. Izdvojio bih scene kad Chica gađaju kamenjem u glavu. :D   A Segna je biser. Nije to negledljiv crtež od kojega ti se riga ali likovi stvarno izgledaju presmiješno ponekad, pogotovo kad imaju iskrivljenu facu. Druga i treća naslovnica legendarne. Prva ipak ima veze s pričom i lipo je obojana, ali je malo slabije nacrtana.
    13.10.2009
    09:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 66%

    6, 9, 5, 6

    Uzbudljiva, napeta i neobavezna pustolovina. Jedna od onih koje su proslavile Zagora. Nolitta je najbolji za stvorit tako napetu i uzbudljivu atmosferu. Ipak, zbog previše neligočnosti i gluposti, priči idu niže ocjene. Segna je katastrofa s ukočenim likovima i potpuno promašenim perspektivama, ali mora mu se priznat da ima i par odličnih vinjeta, pogotovo u utvrđenju povampirenih Vikinga.
    28.10.2009
    08:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 3, 9

    Ipak, slabašno. Prvi dio je sastavljen od napetih dogodovština, a na kraju kad ekipa dođe na cilj, ništa se ne dogodi i onda gledamo 50 napornih stranica kako bježe u dolinu i kako na kraju Chico otvara restoran, lol. Crtež je težak, također.
    08.11.2009
    16:19:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 30%

    3, 2, 3, 6

    Katastrofalno loša epizoda i sigurno jedan od najslabijih Nolittinih uradaka.Od svih Zagorovih putovanja u nepoznato (a ima ih dosta i gotovo svi su dobri), ovaj je daleko najslabiji. Najviše me iritiraju totalno debilni dialozi i situacije  - npr. nakon što čudovišta pobiju nekoliko drugova,ovi ostali idu dalje uz "haha", stalno ponavljanje "vikingi ovo,vikinzi ono", masovna krađa vina, ali ako ćemo pošteno - ideja je glupa već u startu - Vikingi idu sa FLoride u nekakvu nepoznatu zemlju o kojoj su čuli preko 700 godina stare kartr, i prolaze super-tajnim prolazima,sakrivenim u žbunje itd. Da ne govorim o čudovištima koja su tragikomična, jeleni-ubojice, džinovska ameba koja proždire, vatrene kugle koje gađaju vikinge itd.Grozno.Ali ako ništa drugo, barem smo vidjeli Zagora kako poteže iz bačve vina onako baš muški, a na samom kraju čak i pada u nesvjest..Nakon glupog prvog susreta sa Guthrumom gdje se Zagor pomoću kukuruza prerušava u Vikinga (a to je uzgred rečeno po meni najveća debilana ikad u Zagoru), ovaj drugi susret je još gori i potpuno nepotreban. Uz sve to, jedan stvaro očajan crtež sa promašenim perspektivama, grotesknim facama. I naslovnice su u tom stilu, prva naravno ima veze sa epizodom (to je situacija kad se Francuska obitelj obruši na Zagora misleći da su on i Chico lopovi)dok na onoj treći nisam sasvim siguran što Zagor i Gutrhrum rade - možda poziraju? Očajno loše.
    11.11.2009
    22:00:00 sati
    Aco
    uredi
  • nellesky

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Lagana pricica za opustanje nista posebno...Segna zaista nije neki umjetnik ali crtez mu je simpatican i kao sto neko rece da su druga i treca naslovnica odlicne, pogotovo druga,za prvu mislim da joj je kumovao Gamba bar u olovci to je moje misljenje isto tako mislim da to nije jedina naslovnica koju je gamba radio u olovci a Ferri "samo" tusirao...naslovnica dzinovski kraken je medju najboljim u serijalu i samo zbog nje naslovnicama ide 10
    21.12.2009
    21:06:00 sati
    nellesky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 51%

    2, 7, 6, 6

    Mislio sam iz nostalgije prolistati ovaj strip a onda me Aco vratio nazad u vrijeme kad je načeo sve gluposti koje se pojavljuju (ta s kukuruzom je stvarno besmrtna), i odlučio sam da je ipak bolje da ga ne diram.

     

    Mislio sam da taj dan nikad neće doći ali evo citiram našeg uvaženog profesora-inženjera:

    >>Ma kako se ove priča nekome danas činila naivnom, ostaće nezaboravna i podsećaće na jedno bezbrižno vreme, većina priča iz tog razdoblja završavala se Zagorovim pogledom u budućnost usled nemogućnosti da da odgovore na natprirodne događaje na granici mogućeg koje su ga sustizale i sa kojima je morao da se nosi. Te priče su upravo i stvarale mit o ovom junaku i kroz čitavu galeriju likova jednog nestvarnog sveta postavljale visoke standarde za ostale strip junake na ovim prostorima. Autor ove recenzije i sam je svedok tog vremena kada je ovaj strip sa Gutrumom i Vikinzima mogao da se nađe pre nešto više od četvrt veka u svakoj kući i stanu, ispod police gde su stajale novine i na sličnim mestima ... Danas je redak, ali da je preživeo posvedočiće nam uskoro Ludens kada "Poslednji Viking" ponovo bude ugledao svetlost dana posle 30 punih godina.

    Mnogi su tada bili deca, sada imaju decu... Mnoge stvari su se promenile... Zagor je večan.<<

     

    Da vide članovi šta znači kad čovjek piše od srca.

    03.01.2010
    01:09:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Malo manjka u crtezhu, ali pricha nekako nadoknadjuje to.

    Naslovna perfektna.

    03.01.2010
    18:04:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    06.01.2010
    12:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    17.05.2010
    01:28:00 sati
    jojboli
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Očekivao sam nešto više od ovoga...

    20.07.2010
    19:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ocjene govore za sebe.Pohvale recenziji.

    20.12.2010
    16:42:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 5, 9

    Sve je ovdje vrlo dobro, osim, naravno, od Pini Segnavog crteza.  To je jedini ocajan elemenat u ovoj izvrsnoj prici, gdje Nolitin scenario i Ferrijeve naslovnice su na visokom nivou.  Samo kad zamislim kakva legendarna epizoda bi ovo bila da ju je Ferri nacrto... a mozda i da ju je Donatelli nacrto, ipak bi bila puno bolja nego Pini Segnina.  Ipak, ovo je ona klasicna Zagorova epizoda, u tome sto Zagor ponovo skace u brod, i plovi u nepoznate krajeve; svaki put kad on to radi, dobijamo odlicnu pricu (Americka Odiseja, Put u Nepoznato, Ocean, itd.).  Ovo sam prvi put cito kad mi je bilo manje od 10 godina, i one scene s onim cudovistnim jelenima, i onda onim monstrum-Vikinzima, su mi tako ubjedljivo ostale u sjecanju da jednostavno ne mogu da ih zaboravim.  Sad kad sam ovo ponovo cito, ne samo da mi se citava epizoda ponovo vratila u sjecanje, nego i dio mog djetinstva koji sam prezivio dok sam ovo citao.  Odlicno; nije savrseno, zbog crteza, ali ipak veoma dobro.

    28.03.2011
    19:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    puno napetosti,akcije i humora pa rekao bih da je prica dobra ali crtez,uuuufffff

    16.04.2011
    04:06:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 72%

    8, 9, 4, 9

    Priča je mogla da bude gromovska. I onda dođe kljakavi crtač i usere sve. I opet takvo može da se čita. Zato je Nolita No1 kod Zagora.

    20.05.2011
    22:54:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Na nekim mjestima pomalo naivno, ali dobar povratak Gutrumom.

    31.05.2011
    10:20:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    10, 8, 2, 10

    Odlična priča. Pini Segna u svojoj najgoroj izvedbi.

    23.06.2011
    14:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlična epizoda.Imao sam kao mulac samo zadnji dio ove priče i svejedno mi je ostala u sjećanju kao jedna od najboljih. Jedva sam dočekao da Ludens napokon objavi dva prethodna broja i nisam se razočarao, no ipak samo "Posljednji viking" ima posebno mjesto u mom srcu, jer ni jedna scena nema na mene takav utjecaj kao ona kada mjesečina obasja lica onih deformiranih vikinga.Kakva jeezaa!!!Legendarno!!!

    Zato je Zagor najboji strip, jer te njegove avanture ostaju u memoriji zauvijek, makar imaš samo završetak.:)

    Desetka za Segnu samo radi gore navedene scene.Naslovnice odlične!

    28.07.2011
    20:28:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Legendarna epizoda, ali Segna je jako loš crtač!

    28.12.2011
    22:31:00 sati
    macca1985
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo su one Nolitine oprostajne epizode postoje njegova sledeca epizoda teror sa seste planete

    U nekim delovima je naivno ali nema ve ze Gutrum je veoma simpatican lik i ovo je dobra epizda u koju je on uvucen.

    Senja dosta dobar

    Ferijevew naslovnice neverovatne! I crtez i boja i sve je odlicno ukomponovao

    10.05.2012
    19:58:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Pa ajde može proči.

    21.05.2012
    10:53:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 73%

    10, 8, 3, 10

    Naslovnice savršene, priča uzbudljiva i napeta, a nažalost sve uništeno užasnim crtežom. Stvarno šteta što se ovdje nije našao Ferri...

    11.07.2012
    07:35:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Sjajna epizoda, takve zagorove priča ja volim. Pini Segna kvari epizoda, ali meni nije toliko loš. Naslovnice odlične.

    16.09.2012
    12:18:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 9, 6

    ovo ja zovem strip,zabavna pustolovina iz pera velikog majstora Nolitte, a tu je i živopisni crtež Pinija Segne koji pridodaje u stvaranju napetosti, koji je preminuo ovih dana pa mu posvećujem čitanje ove epizode

    17.09.2012
    14:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    17.03.2013
    09:49:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Na pocetku,je sve ukupno,prica,scenario,crtez,poprilicno lose,naivno. Tek u zadnjoj trecina stripa,scenario se popravlja i dize pricu na gore. Uglavnom je dobra ideja bila,al nije uspjela. Mozda da su vise vremena posvetili "mutant" Vikinzima,nego ono putovanje sa svim svojim zamkama i velikoj zelji za vinom,izgubio sam brzo interes radi previse glupih stvari i Zagorove uzrecice,"Imam los predosjecaj". Naslovnice su uglavnom,ne bas sto smo od Ferrija navikli.

    16.04.2013
    10:29:00 sati
    Tutta
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 39%

    4, 2, 4, 9

    "Posljedni viking" je jedan od lošijih Zagora koje sam čitao i manifestacija Nollitine istrošenosti. Još me više smrazi kad vidim, da ima ocjenu recenzenta 90%. Kužim nostalgiju, ali ta priča nema veze sa 90%. Trash priča s dobrim naslovnicama za predškolsku djecu i to je to. Mislim, da nije problem samo katastrofalan crtež Segne već i totalno potrošeni Nollita sa dječjim i do bola naivnim scenarijem. Kod Zagora sam uvijek razlikovao simpatičnu naivu u službi priče i gega (going going i slično) i naivu, koja naprosto vrijeđa inteligenciju. Paradoksalno, ove zadnje, općenito, nema puno kod Zagora, ali je zato ima u izobilju kod ovog Posljedneg Vikinga. Uz ovo što su napisali Aco i Inferno ispod recenzije, evo, dodat ću još ovo ispod:


    Guthrum je spomenuo, da im je trebalo 5 mjeseci za gradnju brodova, kojima su naposljetku preplovili neko "džinovsko" jezero u srcu savezne države Tennessee (kontinentalni centar - USA), istog jezera, kojeg su nakon završetka pustolovine (čitaj: ubili zombi amebu i 50 stranica trčali do spasa) obišli u par dana. Taj obilazak, odnosno povratak je navodno bio vrlo naporan i prikazan kao da su upravo deset dana hodali po Sahari, a ne uz obalu sjevernoameričkog jezera. Ta šetnja uz Plitvička jezera je bila toliko teška za našeg junaka, koji naravno, nije naviknut na hodanje po otvorenom, pa je morao čak provesti jedan tjedan u krevetu gradskog liječnika. Čiko se je, normalno, puno prije oporavio, i u tom vremenu ispunio svoj san, koji sanja već 180 brojeva, i otvorio restoran.


    Normalno, kad takav loš scenarij, daš u ruke crtaču poput Segne, koji perspektivu ne zna odslovkat a kamoli nacrat, rezultat je kandidatura za najlošiju epizodu Zagora ikad. Nolliti je u tom trenutku inspiracije ostalo još samo za Hellingena i to je bilo to (ako ne računamo i FantaČiko) I zbog toga, meni Nollita nikad neće biti na prvom mjestu. Na Zagora je uglavnom gledao kao na trash fikciju i nije vidio puno dalje od toga. Kad mu je ponestalo ideja, kukavički je odustao i otišao pisati priče za sebi karakterno srodnijeg Mister No-a. Nitko mu neće osporiti stvaranje i odličnu karakterizaciju lika i mnogo dobrih, vrhunskih priča, ali ako se ide opraštati od serijala sa pričama poput "Posljedneg Vikinga", onda je dobro, da je i otišao.

     

    14.09.2013
    22:53:00 sati
    nagor
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    10, 9, 4, 10

    Fantastična epizoda koju nemože upropastiti ovaj odvratni crtež.Voleo bi da je priča malo duža ali i prepreke kojesmo dobili su fenomenalne,naročito zadnja.

    21.09.2014
    17:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 76%

    9, 9, 4, 10

    09.10.2014
    21:06:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    9, 9, 4, 7

    drugo pojavljivanje Guthruma ipak zaslužuje nekog boljeg crtača,a ne ovog..ovog...

    meni se ova priča sviđa,i kao klincu ,a bormeš i danas ju sa guštom pročitam.

    i ono Zagorovo spominjanje NAFTE?

     

    31.01.2015
    18:21:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    04.10.2015
    18:49:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Vrlo dobro. Još jedna solidna pustolovina u nepoznatome okruženju sa stražnim opasnostima. Pohvala crtežu, segna se potrudio, pa je i zaslužio visoku ocijenu. Ferri na naslovnicama ima preprazne pozadine. Najveća greška u scenariju je što Zagor u borbi u selu upotrijebi pištolj kad skoro svi već poginu...E moj Zagore...

    23.05.2016
    13:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 68%

    9, 5, 6, 8

    Ovo je bila dobra ideja. Nisu bile loše ni one beštije po putu,  a ni mutirani vikinški đavoli ljudožderi sa psećim glavama. Realizacija ideje je debelo srozana. Što je odjednom Zagor radio u Alabami i Tennessiju?  Je li Nolitti ovo palo na pamet u vrijeme Zagorovog povratka s Američke odiseje, pa pospremio u ladicu da čeka druga vremena? Onda izvukao iz ladice i našvrljao scenarij u 5 minuta, te dao Segni da ga svojim crtežom dodatno upropasti. Dijalozi su zamorni, a i sam razlog napuštanja Floride je glup. Guthrumu su Vikinzi odjednom postali mekušci zato što su se nakon nevolja sa okolnim stanovništvom počeli integrirati u društvo i živjeti kao običan puk. I nisu željeli krenuti u rat da uzmo ono što im pripada po pravu. Kakvom vražijem pravu?

    Dobio je na kraju Vikinge vrijedne poštovanja. Ratoborne i nemilosrdne. Zašto onda nije lijepo ostao s njima? Jel zato što nije bilo vina?

    19.09.2016
    12:10:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    21.03.2017
    13:29:00 sati
    Gris
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Po mnogo stvari ovo je nekakva verzija Američke Odiseje, iako se ne može mjeriti s njom ipak se radi o vrlo dobroj priči. Kada je scenarist već odlučio pokupiti elemente iz prijašnjih radova onda je barem pohvalno što je izabrao svoj a ne tuđi. Možda malo previše humora, pogotovo u ozbiljnim situacijama kada se vodi borba na život ili smrt. Malo je neobično vidjeti kako je Guthrum na prevaru pridobio Zagora da pođe s njime na putovanje, većinom uvijek nešto iskrsne što natjera Zagora da promijeni mišljenje. Najbolja scena je svakako ona u utvrdi Vikinga mutanata, tu je Nolitta još jednom pokazao kako zna podići napetost do krajnjih granica. Znaš da nešto nije u redu, čekaš da otkriješ o čemu je riječ i onda ispliva na vidjelo gorka istina o stanovnicima Novog života. Nakon toga nije se moglo ništa drugo napraviti nego pobjeći i pokušati spasiti živu glavu, tako da sa scenarističke strane nije bilo prostora za drugačiju završnicu. Naravno da će biti naštimano da samo Guthrum preživi od Vikinga a svi ostali poginu, isti sistem kao i u Američkoj Odiseji. U fazi kada je Nolita na svom oproštaju sa ovim serijalom možda se moglo očekivati nešto inovativnije, ali unatoč tome nemam zamjerki na način kako je sve posloženo.

    Najveći nedostatak je crtež Segne, pokušava imitirati Ferrijev stil a često promaši pa mu likovi izgledaju smiješno, naslovnice dosta dobre.

    20.07.2017
    19:37:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Naivna, neoriginalna priča sa slabim scenarijem.

    Ne vjerujem da bi ova epizoda bila baš "legendarna" da je crtao Ferri, kako neki misle.

    Segna se pak (iako tipično za njega između dobrih i loših tabli), jednostavno nije uklopio u ovu priču svojim stilom, barem meni.

     

    24.07.2017
    17:30:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 5, 10

    19.11.2017
    00:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Američka Odiseja 2.0.

    18.12.2017
    16:11:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    04.06.2018
    16:03:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Meni veoma draga epizoda iz vremena osnovne skole. Zagor "par excellence". Mestimično manjkav scenario je dopunjen odlicnim pripovedanjem, scene se nizu glatko jedna za drugom, nema preteranih dijaloga, akcija dozirana i lepo uklopljena u pricu. Svi likovi su lepo razradjeni, mozemo da se sazivimo sa njihovim stradanjem. Crtez srednja zalost, naslovnice odlicne.

    06.06.2018
    12:47:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    18.07.2018
    19:10:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    9, 9, 3, 7

    Segna nešto bolji nego u nekim drugim radovima, ali je ova priča ipak zasluživala nekog renomiranijeg crtača.

    13.06.2019
    16:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 294
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 523
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 456
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum