Sijera Blanka

Zagor

ZG ZS 568/569 | 188 str.

Zagor i Čiko još jednom kreću na put u nepoznato, ovoga puta predvodeći karavan doseljenika iz Evrope koji sa krajem jeseni dolazi u podnožje strašne ’’ Sijere Blanke’’...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*5

S*4

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Put na zapad
    ZG LEX 182
  • Sierra Blanca
    ZG LEX 183
  • Put u nepoznato
    ZG ZS 568
  • Sijera Blanka
    ZG ZS 569

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La pista del West
    ZG SR 175
  • Sierra Blanca
    ZG SR 176
  • La pista del West
    ZG TT 175
  • Sierra Blanca
    ZG TT 176

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je objavljena u 2 i 3 mesecu 1980. u Italiji, a početkom 2010. čitaoci na prostorima bivše Yugoslavije imaće prilike da je ponovo pročitaju u izdanju Ludensa.
  • Najzad i Franco Gamba dobija šansu da samostalno odradi jednu Zagorovu priču. Pre toga je pomagao Donateliju na ’’Plavokosoj opasnosti ’’(ZS 396/397, ZG LEX 146/147, ZG SR 140/141), te na stripu ’’Žuta groznica’’ (ZS 449, ZG LEX 163, ZG SR 156),’’ i na legendarnoj priči "Potopite Distrojer" (ZS 498/499/506/507/508, ZG LEX 167/171, ZG SR 161/165). Ovaj početak je istovremeno početak i za njegovog dugogodišnjeg saradnika Giorgia Pezzina sa kojim je dugo radio na Kitu Teleru.
  • Giorgio Pezzin će posle svog debitantskog rada na Zagoru napisati i scenario za priče ’’Zagor izazivač’’ i ’’Meč stoleća’’(ZS 595/596), kao i za priče ’’Pećina čudovišta’’, ’’Klopka za Zagora’’ i ’’Vatreno oko’’ (ZS 620/622), posle čega će zauvek napustiti Zagora, Gamba će ostati, uradiće pored ovih gore pomenutih još dve priče u redovnoj seriji i skrasiće se na serijalu Čiko specijal gde će oslikati 22 epizode.
  • I u ovoj priči pojavljuje se legendarni Trampi.
  • Postoji i istinita priča (knjiga Piersa Paula Reeda "Alive: The Story of the Andes Survivors " iz 1974., pa i film "Alive") o grupi sportaša čiji se avion srušio u Andama, te su se morali odati ljudožderstvu da bi preživjeli. Čak su se i scenaristi Mister Noa pozabavili tom temom u epizodi MN SD "Preživjeli".
  • Zagora ćemo uskoro ponovo videti u osvajanju planinskih vrhova, ovoga puta sa grupom alpinista i to u četvorodelnoj priči sa sledećim naslovima: ’’Prerijski indijanci’’, ’’Nepoznate zemlje’’, ’’Odložena smrt’’ i ’’Kameni divovi’’ (ZG SR 506/509). Autori ove priče su Michele Rubini i Moreno Burattini.

Od kada postoji sveta, postojala su i obećana prostranstva, mesta na zemaljskoj kugli koja nam nude šansu za novi početak, mesta koja nam bude nadu, mesta koja postoje da bi zaboravili neka stara... Tih godina brojni doseljenici su naseljavali Severnu Ameriku, jednu takvu grupu kolonista susreli su i Zagor i Čiko i to u trenucima kada je ceo karavan pun žene i dece ostao bez vodiča i to u dubokoj jeseni na pragu strašne i nepoznate ’’ Sijere Blanke’’. Zagor je naslućujući kakav ih užas čeka pri pokušaju da usred zime pređu planinu okovanu snegom i ledom, odlučio da se stavi ovoj grupi ljudi na raspolaganju, jer je ono što bi mnoge iz karavana snašlo sigurna smrt u hladnom bespuću.

kao što to često biva kada ljudi krenu put nepoznatog, u koferima pored nade, snova, želja, straha od neizvesnosti, brige, obično ponesu novac, zlato i druge vredne stvari. Znajući to grupa razbojnika već duže vreme teroriše koloniste, najpre im se pridružujući, a onda kada se pruži povoljna prilika ne birajući načina ostavlja pustoš za sobom. Zagor uspeva da raskrinka ovu grupu razbojnika, ali neposredno posle toga svi zajedno postaju žrtve čudnih stanovnika ’’Sijere Blanke’’. Buđenje u zarobljeništvu nosi užasna saznanja, jedan od ljudi iz karavana Džeremi Simons dočekuje naše prijatelje i trojicu pljačkaša, ali već posle par reči razularena stvorenja iznose dvojicu pljačkaša koji završavaju na ražnju, tada postaje jasno da su naši prijatelji zarobljenici krvožednih kanibala. Zagor od Simonsa saznaje da su krvožedni ljudožderi ustvari preživeli iz poslednjeg karavana koji je izgubivši vodiča ostao zarobljen u prostranstvu planine usred užasne zime, kada su ih sneg, hladnoća i strah naterali da se izmene, polude... Preživeli su jedući konje, kožne opasače, mast iz točkova, ali njihova psiha nije...

Moje mišljenje je da je ova ideja imala veći potencijal, priča je poprilično zbrzana a mogla je da se odvija u niz pravaca vezanih za ljudski nagon i njegovu želju za samoodržanjem, za preživljavanjem, međutim ako se podsetimo činjenice da je Zagor u to vreme bio tako koncipiran pod budnim Nolitinim okom, a da su autori inače poznati po radovima na Kitu Teleru po prvi put dobili šanse da rade na Zagoru, jasno je da je dovoljno i to što su ipak ostavili sopstveni pečat na ovoj priči. Šta reći o crtežu Gambe, imao je sreću da crta Zagora, ali i nesreću jer naći se u društvu Ferija i Donatelija istovremeno znači biti najgori, fanovi ga nikada nisu prihvatili, zamerali su mu groteskan crtež Čika, nazivali ga karikaturistom, mada ako budemo realni videćemo da crtež nije toliko loš, kadrovi su puni detalja, crta temeljno. To je dokazao na Kitu Teleru, i njegovi fanovi su ga obožavali, Zagorovi nikada, te su ga na neki način i usmerili ka humorističkom serijalu Čiko specijal, koji je zahtevao baš to - karikaturalan crtež. A zašto je mnogim crtačima pre, ali i posle Gambe bilo teško da nađu put do srca fanova postaje nam jasno kada pogledamo fenomenalne naslovnice legendarnog Ferija. Pogledajte naslovnicu "Sijera Blanka" - pravo remek delo, izvanredno dočarana atmosfera stripa, nepoznato, sneg, vetar, očaj na Zagorovom licu, bespuće, prostranstvo okovano ledom, borba za život, konji koji vuku karavane kroz tamni vilajet života, smiraj dana, zaista živopisna naslovnica. Biću iskren kao autor ove recenzije, iako su mi uvek bile draže neke druge naslovnice zbog priča koje su pokrivale, budimo realni ovo je ipak možda najbolja naslovnica, najtajanstvenija, najverodostojnija slika ljudske borbe za goli život, za još jedan dah.

Za kraj možda je dovoljno ponoviti reči jednog od protagonista ove priče, starog Bičama, neke vrste duhovnog vođe ovog karavana, koji pristaje da prihvate ljudoždere čije su žrtve i sami mogli da postanu, i da im pomognu da se vrate u normalan život nakon golgote koju su prošli.

"Time što smo im pomogli da prežive ovaj težak trenutak, možda će doprineti da ponovo postanu ono što su bili, posle onoga što su preživeli samo ih mi možemo razumeti, možda će živeći i radeći sa nama, jednog dana ponovo postati kao i mi."

Možda je danas i ta ispružena ruka razlog što su Sjedinjene Američke Države postale najveća svetska sila.

Naprijed

ZG LEX 179/181 Male ubojice

ZG LEX 184/185 Povratak Jima Gitare

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pa eto, meni je ta priča ostala u sjećanju kao jedna od onih koja nije u potpunosti raširila krila. Znači ima dobre temelje, relativno je dobro razrađena, ali fali još ono nešto malo. Zato 7 i scenariju i priči. Gambu ne volim i točka. Crtež mu ne paše u Zagoru, pogotovo jer Chico izgleda kao veliki žabac. Međutim, u ovoj priči još i nije tako loš, daleko od toga da je neko remek-djelo, ali podnošljivo je. Naslovnice su super, ako se gledaju talijanske. Ove od ZS su mi sve nekako iste, pa zato opet 7.
    23.06.2009
    18:01:00 sati
    Archy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Meni draga epizoda i dobar primjer da je Gamba znao uraditi dobar posao na Zagoru prije nego sto je poceo sa masakrom nad Chicovim serijalom. Ipak, u rukama nekog drugog crtaca ova bi prica mozda imala status klasika.
     
    23.06.2009
    18:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    mada je tema već viđena mnogo puta prije, sasvim dobra priča, čija je najslabija karika francesco gamba... 
    23.06.2009
    20:02:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Lepa recenzija, šteta što je kvari (kao i u prošloj recenziji istog autora) dosta slovnih i pravopisnih grešaka...
    24.06.2009
    14:22:00 sati
    okudzava
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ovaj izostanak ocena nije zbog toga što mislim da je epizoda loša. Čak se uopšte i ne sećam o čemu se radi. Jedini razlog za moje uključenje u ovu priču je činjenica da je Put u nepoznato moj bukvalno prvi pročitan strip. Bilo je to neko letovanje. Dečak sa kojim sam se družio mi je pokazao strip. Ja dan danas osećam ono isto uzbudjenje kad ugledam onaj karakteristični logo zlatne serije na žutoj traci  i onu malu sličicu pozadi koja najavljuje sledeću epizodu 
    26.06.2009
    15:34:00 sati
    milandj3
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Nedorečena priča (s prilično potencijala koji nije iskorišten kako treba) s lošim crtežom. Pripada vjerojatno i najboljem Zagorovom periodu kada su svi "poludili" za stripovima.
    30.06.2009
    09:45:00 sati
    mars1
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Solidna priča u kontinuitetu, ali nije od onih koje pamtim dugo!
    01.07.2009
    18:05:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Solidna epizoda ali ništa posebno. Meni iskreno bolja od nekih novijih koji podsjećaju na ovu avanturu. Gamba uopće nije tako loš crtač kako ga neki smatraju, čak je puno bolji od nekih crtača u novijem razdoblju!
    14.07.2009
    16:52:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 48%

    5, 1, 7, 9

    Priča o izgubljenoj karavani u snježnim i tajanstvenim prostranstvima Sierre Blanke je stvarno mnogo obećavala... Ali onda se nažalost pojavio Pezzin. :D Prvi dio je još kako-tako i dobar, iako je bio dosadan i bez neke akcije. Drugi dio je prepun gluposti, pizdarija i nekih nemogućih rješenja - čudo jedno. Iskreno, smijao sam se kao nikad, čudeći se kako netko može nadrobiti toliko gluposti. Show počinje zarobljavanjem Zagora na 20. strani: "Ne, zašto bi mi njega ubili odma, neka umire polako od gladi." Pet stranica kasnije obavještavaju doseljenike da je Zagor tamo vezan. Pitam se što se dogodilo s onom prvotnom idejom o izgladnjivanju. Vrhunac je pojavljivanje ljudoždera ali o tome me sad nije volja, haha. Tijekom bijega iz logora, nakon veličanstvenog Chicovog plana, Simmonsa uhvati jedna skupina i kasnije uopće ne spominju ni tu skupinu ni njega. Možemo zaključiti da je jadan Simmons pretvoren u gulaš brzim postupkom. Kraj je nešto neviđeno dosad. Zagor se bori na litici, litica puca i onda Zagor okružen gomilom ljudoždera (koji su mu već stavili ruke oko vrata i počeli pripremati začine) skoči 10 metara, nađe neku granu i izbjegne pad. LoL. Može li bolje od toga? Naravno da može. Mormoni, toliko velikodušni, prihvate pod svoje okrilje jadne ljudoždere koji su još u šoku od stravičnog pada odlučili da će na dijetu (taj dio s dijetom mi je najsumnjiviji :D) i svi su od tada živjeli dugo i sretno. Da je bilo nastavka ove epizode on bi se vjerojatno zvao "Mormonski gulaš" ili "Mormoni u slasnom umaku". Chico je, s druge strane, u ovoj epizodi imao par poteza koji se ne zaboravljaju. Čak je i posvećeno previše prostora za njegove pizdarije, pa mora da su zbog ove epizode shvatili da je Gamba savršen za crtanje njegovog serijala. Antologijska je ona rečenica u kojoj Chico kaže da će sam pojesti 2 doseljenika čim dođu do karavane. :D Gamba je prosječan crtač, likovi mu ponekad izgledaju presmiješno, a zimski ugođaj se uopće nije ni osjetio u epizodi. No, ipak je podnošljiv. Druga naslovnica je fenomenalna.

    10.02.2010
    17:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    2, 3, 3, 7

    Istinska tragedija.

    11.02.2010
    09:25:00 sati
    kasper
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 45%

    5, 2, 5, 9

    Smijao sam se kao nikad čitajući mpavinov komentar :D :D :D

    A što se tiče priče, uvjerljivo jedna od nenamjerno najsmješnijih. Prvi dio još i može proći, ali drugi je žešća sprdačina.  Klasična boljka svakog negativca : "On ne zaslužuje brzu smrt, ostavimo ga ovdje u šumi!", a kasnije svejedno obavijeste Mormone o njemu. Ti ljudožderi su trash na n-tu, ponašaju se kao praljudi nakon samo 3 godine u divljini - komuniciraju majmunskim urlicima/gestikulacijama i broukn inglišom, a nose životinjske kože i toljage - ma daj. :D A jako mi je i objašnjenje zašto se nisu vratili u civilizaciju (iako dolina uopće ne izgleda tako izolirano) - znali su da kad zima prođe vanjski svijet ih ne bi htio prihvatiti (to pak implicira još veći scenaristički propust - da su izludjeli samo tokom zime :D). Rješenje na zadnje dvije stranice, kad Mormoni prime kanibale pod svoje okrilje, je bedastoća magnitudinalnih proporcija.

    Gamba je lošnjikav u odnosu na kasnije radove; crtež ima previše bjeline (ne samo zbog snijega) i pomalo je dosadan, a neke poze likova su čudne i neprirodne (kad Zagor mlatne medvjeda po glavi). Ferri je fantastičan, osim nepostojećih zjenica na prvoj naslovnici (koja nema neke veze s pričom) i tanašnih nogu na drugoj.

    15.02.2010
    20:34:00 sati
    Opti
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 2, 9

    neku masnu lovu sam dao za sijeru blanku na aukcijama, ima tome par godina, budala, povela me nostalgija, ta naslovnica mi je jedna od najdražih, sve ostalo za bacit

    17.02.2010
    21:36:00 sati
    ken2
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Pezzin... Zalutala ovčica u Zagorovom serijalu. Prvi dio je nekako obećavao, mada je doista previše stranica prepušteno Chicu, a u Pezzinovoj izvedbi njegovi gegovi ovdje su stvarno jadni. O ljudožderima je već sve rečeno, a i mpavin je dobro primjetio debilizam glede ideje o Zagorovom izgladnjivanju. Gamba je ok. U to vrijeme je još mogao crtati ozbiljne epizode, iako se to za ovu baš i ne moze reći. No kad se baci pogled na iduću Pezzinovu epizodu, "Vječni čovjek", ova je još i u redu.

    20.02.2010
    10:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Krenulo je interesantno... Zagor kao vodić pomaže karavani negdje u planinskim pripizdinama, ali u drugom dijelu Pezzin gubi konce. Počinju se događati razno-razne ludosti, a oni ljudožderi su me podsjetili na MM "Snežni čovek".

    28.02.2010
    20:31:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 33%

    3, 2, 3, 9

    Slažem se da je ideja obećavala, ali realizacija ne samo da je loše već se radi vjerojatno o jednoj od top5 najlošijih Zagorovih epizoda svih vremena (nakon onih početnih). Ne sjećam se da sam u posljednje vrijeme čitao nešo ovako loše. Sa jedne strane komedija sa CHicom i Trampyjem (ajmo bit iskreno - pa da li ima netko kome su njih dvojica smiješni?),duhoviti komentari i sve to, a sa druge strane nekakvi neandertalci koji toljagama razbijaju glave ljudima, bacaju ih na lomaču i onda ih jedu. Zagora banditi onesvještavaju,ali umjesto da ga upucaju oni ga vežu kako bi umro od gladi?!Ima toga još ali se ne sjećam, u kombinciji sa drvenim Gambom sve skupa izgleda katastrofalno.Jedino što mi se stvarno, ali baš sviđa, je druga naslovnica.Jedna rijetkih gdje je Zagor sa jaknom, na vjetru itd(pada mi napamet npr. Demonska knjiga koju je izdao Ludens)

    05.04.2010
    12:47:00 sati
    Aco
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 42%

    7, 3, 1, 9

    Ideja priče odlična, mogla je komotno da se razvuče na tri priče sa svim psihološkim dvojbama učesnika karavana kada se nađe u snežnoj oluji. E i onda takvu priču daš Gambi i Pezini i eto ti sranja na kvadrat. Pa posle: ''Feri vadi iz govana'', ali dockan.

    08.04.2010
    22:36:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    29.06.2010
    15:12:00 sati
    jojboli
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 6, 10

    Totalno neuvjerljiva i bezvezna priča, inspirirana događajem na Andama. U epizodama Mr.Noa - Preživjeli i Ledena tamnica obradilo se isto to ali uvjerljivije. Ne samo zato što su totalno preuzeli realan događaj već zato što su priču stavili na teren gdje ni žohar nebi preživio pa je svo to ludilo donekle opravdano. S druge strane, kod Zagora imamo šatro neku surovu planinu kroz koju prolazi potok i gdje rastu stabla (još samo je Štrumfeta falila kako skakuće i eto šumice iz bajke). Tamo gdje rastu stabla i gdje ima vode mora biti i neka živina a o riječnoj ribi da ne pričam. I da u takvoj jednoj šumi naletimo na poludjele kanibale trebali bi smo ih streljati na licu mjesta. Jedino što valja su naslovnice.

    01.07.2010
    11:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Prica mi je osrednja, pocetak je dobar (jeste da je jos jedan od onih Zagorovih odlazaka u nepoznato) ali je mi je ova prica ipak nekako zbrzana, pogotovo zadnjih dvadesetak stranica. Crtez mi nije los...Naslovnije (a pogotovo Sierra Blanca) su mi odlicne.

    16.07.2010
    00:31:00 sati
    alanford
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 28%

    2, 1, 3, 10

    Nevjerovatno je da netko može toliko gluposti napisati na 188 stranica stripa, a još je gore što je tu glupost Gamba svojim nerealnim crtežom i nemogućim pokretima, a posebno rješenjima doveo na najvišu razinu idiotizma viđenu u stripu ikad. Ovo je uvjeljivo najgluplja i najgora epizoda Zagora (da - gora je i od onih početnih preseravanja tate Bonellija!)! Šteta je jedino što ovo nedjelo krasi jedna od najboljih naslovnica Zagora.

    26.09.2010
    21:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    5, 2, 5, 8

    Prethodnici su sve rekli, ovo je uzas. Giorgio Pezzin je uspio zasrat potencijalnu temu, jos se posluzio klasicnim receptom. Pa tako imamo red humora (koji je sve samo nije humor), pa red napetosti/akcije uz naravno ubacivanje negativaca koji su standradno prikazani majmunolikim facama, tako da se iz aviona vidi tko je negativac. Ma, naivno i dosadno.

    19.12.2010
    21:45:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Pezzin mi nije baš poznat scnarist,iako je dobro odradio posao.Gamba mi inače baš i nije neki crtač,ali ovdje je dobar.Ferri je za čistu desetku.

    20.12.2010
    16:39:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 6, 9

    Prica je ok; prva sveska je vrlo dobra, dok je ta naslovnica samo ok; a druga sveska je losa, dok je ta naslovnica "Sierra Blanca" odlicna.  Mozda je i jedna od najboljih u citavom Zagorovom serijalu.  Ne razumijem neke odluke koje je scenarista Pezzin donio ovdje: opet Zagor prakticno hoda gologuz u pola zime, a ne samo te, nego i skace u hladnu rijeku sa Chicom, i onda jednostavno izlazi napolje, kao da je sve ok sa okolnim temperaturama.  Onda opet ono sranje sa ljudozderima: ne shvacam zasto su civilizirani ljudi u samo 3 godine postali ne samo kanibali, nego i neki divljaci koji su uopste zaboravili govorit.  Ponasaju se kao Martijev Java, a sve ovo posle samo 3 godine u divljini?  Pa da je mozda proslo 30 godina, pa dobro, da je ovo mozda ona druga generacija tih divljaka, ali ovako je tesko vjerovat ista ovdje.  Isto tako mi nije jasno zasto su bas ostali ovdje i postali ti kanibali i divljaci; pa zar je najbliza civilizacija i najblizi grad toliko daleko udaljen, da se nisu mogli skupit u pola ljeta, kad je malo toplije, i onda se vratit i zivjeti u ljudski svijet?  Eto ja poceo lupetat, dok ova epizoda je nekako fifty-fifty: prva sveska je oko 8/10, dok je druga mozda 5 ili 4 od 10, tako da je ova moja finalna ocjena prosjek citave price.  

    30.03.2011
    22:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvi dio nema veze s drugim. Ovo su obradili i u Priči o Wandering Fritru.

    05.06.2011
    12:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Dozlaboga dosadno. Gamba dobar, naslovnice dobre osim što su na drugoj Zagoru noge pretanke.

    23.06.2011
    14:41:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.07.2011
    17:33:00 sati
    teller
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 3, 7

    Zaista volim stripove, ali ovdje osječam da nemam izbora nego dati minimalne ocjene. Nakon odličnih epizoda dođem do ove nategnute priče... Gamba mi je super u Malom rendžeru, ali mi nikako ne paše u Zagoru. Činjenica da se ovi izgubljeni ljudi iz karavane ponašaju kao praljudi me užasno zasmetala... Baš sam u sebi rekao evo, zasrali su mi ovaj strip, jedva čekam da završi. Želja mi se i ostvarila, nekako nabrzake sklepan kraj, čak se ni ne zna gdje je karavana završila na kraju.

    10.11.2011
    16:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 1, 10

    teži debakl i kriiminal za objaviti

    15.03.2012
    22:44:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    4, 1, 7, 7

    Prvi deo priče dobar. Ima dobrih Čikovih fora. Ali drugi broj je stvarno loš, sa blesavim rješenjima.

    21.05.2012
    10:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 3, 8

    07.09.2012
    10:42:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Obožavam ovu priču!

    23.09.2012
    16:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    17.03.2013
    09:55:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 8, 8

    Stil price,karavana,miroljubivi ljudi,Indijanci,divljina,onda jos neke tajanstvene stvari,tako nesto bi se lijepo moglo napisati. Al kako je ovdje napisano? Bolje da je nisu ni pisali. Scenario je toliko postao bezvezan,cim je pao snijeg. Prije toga je se nekako drzao. Kao sto su neki vec spomenuli,absolutno mi se gadi kad vidim Zagora u majici,snijeg,hladna voda,ostar vjetar. Pa i Superman i Batman bi dobili u najmanju ruku upalu pluca. A Zagi,pa nije Manitu sunca ti milog,iako ima dobar connection sa Manituom,ostvite ga ipak pri zemlji.Na naslovnici ima jaknu,u stripu se moze dugo traziti. Eh onda oni divljaci. Tri godine,a oni daju vec zvukove majmuna il ljudi iz kamenog doba. Gdje su im puske? Koriste se toljagama. Cikova uloga je bila uzasna a Trampy se uopce nije trebao pojaviti u prici. Crtez je meni poprilicno  dobar,samo steta mozda je F.Gamba zaboravio Zagora u jakni crtati. Naslovnice,prva je prolazna a druga je odlicna.

    22.04.2013
    22:21:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 57%

    6, 2, 8, 9

    Tema već viđena (zadnji put svega par brojeva prije, u epizodi "Posljednji Viking" kad su naši junaci naletjeli na Vikinge koji su mutirali u monstrume), ali eto epizoda je za prolaznu ocjenu. Uglavnom se slažem da je drugi dio očajan, najgore što zločinci ne ubiju Zagora i što mormoni one tukce prihvaćaju. Kraj je definitivno zbrzan. Gambin crtež solidan za ovakve epizode.

    24.05.2013
    10:58:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 4, 10

    Nisam ni očekivao neku ozbiljnu priču u stilu istinite i tragične Donner karavane, ali Pezzin i Gamba su me stvarno iznenadili jer smo uspjeli dobiti najslabijeg Zagora u dosadašnjoj povijesti. Svojim ne-talentom su uspjeli stvoriti najlošiju priču u serijalu. Ajde da je Pezzin barem probao napisati nešto ozbiljnije, ali nije ni probao. Čim mu se ponudila prilika da zabrazdi u glupost, odmah je tu priliku iskoristio, a Gamba definitivno nije crtač koji će spašavat priču. I tako smo dobili neke karikaturno nacrtane pračovjeke, koji su ustvari retardirani prijašnji pioniri, koji su tijekom jedne zime izgleda svi poludjeli i odlučili jesti ljudsko meso. Baš gadno kad tako poludiš, a za mjesec dana ti je proljeće i spas, odnosno možeš lagano odšetat sa planine. Pezzin se valda, isto kao i ti neandertalci/ex pioniri, nikad nije sjetio da postoji i proljeće u kalendarskoj godini. Takav trash ne bi prošao ni 1880e, a kamoli 1980e kada je ta priča i objavljena. Ironično je to što se tako loša priča nalazi ispod jedne od najboljih naslovnica u cijelom serijalu jer naslovnica "Sierra Blance" je fenomenalna. Priča o teškom i opasnom putovanju pionira na zapad je ispod pera kvalitetnijih autora mogla ispasti odlična, ali ovdje je to upropašteno neozbiljnošću dvojca Pezzin&Gamba. Nadam se da će pionirske karavane jednom dobiti pravu priču uz pravi crtež. Naslovnicu već  imaju.

    14.09.2013
    22:41:00 sati
    nagor
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 1, 8

    Ubedljivo najgori Zagor kojeg sam pročitao, sramota je ovo zvati stripom. Jedina ok stvar su naslovnice, Feri u rijetko dobrom elementu.

    23.12.2013
    09:52:00 sati
    wele
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    10, 6, 8, 10

    ja lično nemislim da je priča totalni promašaj ali da se moglo bolje moglose

    21.09.2014
    18:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 55%

    7, 5, 3, 10

    16.10.2014
    00:53:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    odlična epizoda,meni jedna od najdražih Gambinih.

    odlično prikazan prijezir zapovjednika utvrde prema mormonima samo zato jer su druge vjere,da bi oni na kraju pokazali šta znači ljubi bližnjeg svoga.

    01.02.2015
    12:02:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    04.10.2015
    18:48:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 55%

    5, 2, 8, 10

    Još jednom se Zagor petlja gdje god stigne. Naivno, predvidljivo. Lagana epizoda. Kako obožavam Gambin crtež u Malom rendžeru, ocjena više za crtež. Naslovnice odlične.

    19.07.2016
    10:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    22.03.2018
    14:37:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    04.06.2018
    16:00:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    22.07.2018
    13:07:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 51%

    6, 2, 6, 9

    Ovakva tematika je zanimljiva i može ponuditi puno toga, ali u ovom slučaju je scenaristička izvedba zakazala. Priča je daleko od ikakve ozbiljnosti i realnosti i prije bi se moglo reći da mi je bila smiješna, ne toliko zbog na silu ubačenih scena sa Chicom i Trampyjem već zbog viđenih gluposti. Zagor se premišlja hoće li biti vodič karavani mormona i onda ga Chico počne nagovarati samo zbog nekih kola sa hranom, a bilo je jasno kako od njih neće imati nikakve koristi. Keegan i njegovi kompanjoni su prebrzo otkrili svoje prave namjere, iako u tom slučaju ne bi pomoglo nikakvo skrivanje s obzirom na onakve razbojničke face. I onda takvi razbojnici naprave neshvatljiv propust kada zavežu Zagora za drvo i potom obavijeste doseljenike što su točno napravili. Scenarist ne drži puno do vremenskih razmaka, pa tako najprije Keegan kaže kako su McDonellovu karavanu ostavili prošle zime, a kasnije se ispostavilo da je to bilo prije 3 godine. U svakom slučaju se radi o premalo vremena da bi civilizirani ljudi dotakli onakav stupanj primitivizma kojeg su prikazali. Zagor po onoj zimi šeće u kratkim rukavima, što ne bi bilo toliko čudno da nije imao priliku obući se prikladnije. On je pravi debelokožac koji si može priuštiti takav luksuz da odbije jaknu, a skakanje u hladnu vodu mu je k'o dobar dan. Završetak je neshvatljiv, onakvi krvoločni ljudožderi odjednom postadoše miroljubivi, izgleda da snježna kupka ima čarobno djelovanje na ljudsku svijest. Postupak Beechama možda pokazuje očekivani put za takvu vrstu ljudi, samo što je u ovom slučaju uzaludan ako je suditi po svemu što se dogodilo ranije. A što bi se moglo dogoditi kasnije teško je predvidjeti jer scenarist nije ponudio spas niti za zdrave članove karavane, dok bi oni sa pomućenim razumom trebali biti ovisni o njima. 

    Crtež Gambe u rangu najobičnijeg prosjeka, ali kako ovdje postoje izraženiji problemi nije mi previše upadao u oči.

     

    08.08.2018
    23:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Priča koja ne ostavlja poseban dojam.

    14.06.2019
    11:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    Krvolocnost divljaka u kontrastu sa humanoscu i dobrotom Mormona... Mozda su se te osobine mogle jos bolje razraditi kroz strip, pa da se prikazu i brutalnije scene kanibala i njihovog nacina zivota...

    Fino zamisljena prica, ali na kraju suvise zbrzano i prenaivno... Sve mi se vise ne dopada pokusaj nekog humora u Zagoru koji se cesto provlaci kroz epizode... 

    Katastrofalan rasplet, smatram da bi epizoda bila daleko bolja da se prica razvukla bar na jos stotinjak strana a ne da Zagor jednim mahom pobije citavu bandu ljudozdera...

    Naslovnica opet skoro da nema veze sa stripom... Ponadao sam se da ce Zagor po prvi put u ovoj epizodi da obuce jaknu kao sto je prikazano na naslovnoj ali...

    02.05.2020
    23:21:00 sati
    Joker_1389
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 267
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 771
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 523
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1854
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2560
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1854
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1304

      Aukcije

      Forum