Svemirska braća

Zagor

ZG ZS 583/588 | 421 str.

Sasvim slučajan susret Zagora i Čika sa Pukovnikom Perryem otvoriti će jednu od najnevjerojatnijih pustolovina... Hellingen genijalni um vraća se u velikom stilu i zamalo pokorava duha sa sjekrom zauvijek!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hellingen
    ZG LEX 186
  • Zraka smrti
    ZG LEX 187
  • Užas sa šestoga planeta
    ZG LEX 188
  • Vječna magija
    ZG LEX 189
  • Užas šeste planete
    ZG VEOP 10
  • Ikarovo pero
    ZG ZS 583
  • Smrtonosni zrak
    ZG ZS 584
  • Svemirska braća
    ZG ZS 586
  • Teror šeste planete
    ZG ZS 587
  • Svemirska tamnica
    ZG ZS 588

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'orchidea rossa
    ZG SR 178
  • Hellingen!
    ZG SR 179
  • Il raggio della morte
    ZG SR 180
  • Terrore dal sesto pianeta
    ZG SR 181
  • Magia senza tempo
    ZG SR 182
  • L'orchidea rossa
    ZG TT 178
  • Hellingen!
    ZG TT 179
  • Il raggio della morte
    ZG TT 180
  • Terrore dal sesto pianeta
    ZG TT 181
  • Magia senza tempo
    ZG TT 182

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o četvrtom susretu Zagora sa Hellingenom.
  • U ovoj priči pojavljuje se cijela paleta dobrih Zagorovih prijatelja kao što su Ikarovo Pero, Pukovnik Perry i Tonka.
  • Jedan od posljednjih scenarija Guida Nolitte.
  • Većinu priče crtao je Gallieno Ferri, ipak nekoliko puta je vrlo uspješno "uskočio" Franco Bignotti.

Jedan od posljednjih scenarija Guido Nolitte, bila je ova priča koja se protezala na 4 i po epizode. Crtač je ovoga puta bio Gallieno Ferri. Objavljeni su u ljeto od 6. do 10. mjeseca 1980. godine.

Autoru ovog teksta ovo je definitivno najbolji susret Zagora sa Hellingenom.

Priča započinje slučajnim dolaskom Zagora i Čika u Fort Boundery posljednju predstražu koju je vojska podigla u neispitanom području Minnessote gdje susreću nekoliko poznatih lica: Ikarovo Pero te Pukovnika Perrya. Vrlo brzo Zagor od Pukovnika Perrya saznaje razlog njegovog prisustva u tom području, razlog je Hellingen! Na izgovor tog imena iz Perryevih usta Zagorovo lice se skameni bez treptaja sa velikom dozom zamišljenosti. Ubrzo Pukovnik Perry objašnajva Zagoru situaciju u kojoj se nalazi i koji mu je cilj misije glede Hellingena. Nakon što je bio zatvoren u brojne medicinske centre za rehabilitaciju nikako nisu mogli izaći sa Hellingenom na kraj tako da se vlada odlučila smjestiti ga u nepristupačno područje gdje je smješten znanstveni laboratorij nazvan Skylab. Tamo je uz druge vladine znanstvenike trebao pripomoći Vladi svojim nevjerojatnim izumima. Posljednja dijagnoza lokalnog psihijatra je bila da se Hellingenovo umno stanje popravilo po bi upravo Pukovnik Perry trebao donjesti završnu dijagnozu. Nakon iznesenih razloga uz manje nagovaranje da krenu sa njme Zagor i Čiko pristaju krenuti na neplanirani put na kojem sureću Ikarovo Pero koji se nakon još jedne zračne vratolomije pridružuje družini.

Ulaskom u Skylab započinju veliki problemi, iznenađena četvorka nalazi gomilu leševa, prizor je zastrašujući jer mrtva tijela imaju neprepoznatljiv izgled kao da su u procesu raspadanja dugi niz godina te su poprimila oblik mumifikacije i isušenosti. Detaljnom istragom zbunjena četvorka pronalazi dnevnik u kojem je opisana tajanstvena bolest koja je pokosila čitavo osoblje Skylaba sa naglaskom da je jedna od prvih žrtava bio upravo profesor Hellingen. Ubrzo Pukovnik Perry pronalazi njegov grob te prihvaća takvu činjenicu. Zagor misli drugačije i tokom noći odkapa Hellingenov grob u kojem ne nalazi truplo, sa bjesom u očima izgovara riječi : “ON JE ŽIV!, utuvite to sebi u glavu! ON JE ŽIV, upravo onako kako sam predosjećao”. Bijesan na Vladu koja je dozvolila Hellingenov bjeg Zagor okreće leđa Pukovniku Perryu spreman vratiti se u Darkwood.

Nekoliko mjeseci kasnije u selu Mohawka Zagor razgovara sa Tonkom, već pomalo zaboravljena epizoda sa Hellingenovim bjegom vraća se u prvi plan, naime tajanstvena bolest koja se pojavila u Skylabu uvukla se među indijance i stvorila veliki strah. Pojavljuju se bezživotna indijanska tijela mumuficirana i isušena kao u predhodnim događajima. Zagor shvaća da će morati biti ponovno uvučen u bolestan um Hellingena. Preko pisma kontaktira Pukovnika Perrya kako je spreman pomoći!

Dok čekaju odgovor prijatelja Zagor i Čiko provode dane u svojoj kolibi, međutim jedne noći čudne zrake uvlače ih u nepoznati leteći objekt. Zagor i Čiko se bude zarobljeni u nepoznatoj pećini gdje dolazi po njih nepoznato biće, visokog rasta, mršavog tijela, buljavih velikih očiju, malenih usta, čudnih ruku nalik na pipke i čudne ljubičasto-zelene hrapave kože. Vrlo brzo shvaćaju da su mumificirana i isušena tijela ljudi iz Skylaba i indijanskog plemena posljedica čudnog oružja koje u svojoj ruci drži nepoznato biće i kako se zapravo nije radilo o nekoj nepoznatoj bolesti. Izlaskom iz pećine Zagor prepoznaje mjesto gdje se trenutno nalaze, brdo Naatani u čijem podnožju se smjestio čudni kamp.

Konačno zarobljenici dolaze pred izopačenog genija Hellingena koji likuje trenutnom pobjedom. Zagor saznaje tijek prošlih događaja, bića sa dalekog planeta Manda slali su signale komunikacije preko radio valova da bi jedne noći uspjeli uspostaviti kontakt sa Hellingenom. On se naravno poslužio svojom lukavošću i ponudio im svoju pomoć, ako ga oslobode. Fascinirani kako jedno ljudsko biće može konstruirati komunikator prihvaćaju Hellingena kao ravnopravno biće, oslobađaju ga iz Skylaba te ga prozivaju svojim svemirskim bratom. Hellingen Zagoru otkriva još dublju tajnu kako se radi o bićima koja se zovu Akkroniani koja su već jednom u prošlim vremenima došla na zemlju. Njihova davna misija nije bila ostvarena zato su se ponovno vratili, potrebna su im ljudska tijela iz kojih bi crpili krv kao potreban regenerator njihovih organizama. Zagor zgrožen novim saznanjima pokušava savladati Hellingena no ubrzo biva savladan. Izopačeni profesor stavlja mentalni programator Zagoru i Čiki u glavu te tako dobiva potpunu prevlast nad njima. Plan je da Zagor sakupi što veći broj indijanaca Darkwoodskih plemena na prikladnim mjestima gdje bi ih Akkroniani mogli oteti. Prvu noć prolazi sve kako je Hellingen zamislio, no vrlo brzo događaju se stvari koji ludi genij nikako nije mogao predvidjeti. Zahvaljujući svojoj lakomosti Čiko dobiva udarce batinama po glavu od strane indijanki nakon što je pokušao ukrasti pečenje. Jedan neplanirani udarac lomi mentalni programator i Čiko se “budi”. Ubrzo shvaća o čemu se radi te pokušava osloboditi Zagora stranog tijela, kamenom udara duha sa sjekirom po glavi i lomi i njegov mentalni programator. Hellingen gubi svoje pijune! Zagor dobiva uvid u prošle događaje i pokušava što bolje upoznati svoje nove neprijatelje Akkroniane. Naletivši na jednu od patrola počinje prva borba. Zagor odnosi prva dva života neprijatelju nakon što je morao upotrijebiti svu svoju snagu i vještinu, ali u jednom trenutku pada u duboki ponor.

Na granici života i smrti duh sa sjekirom se budi nakon punih 6 dana gdje mu se pred očima pokazuje stari vrač Keokukche. Vrač se predstavlja kao čuvar velike tajne koji se bira generacijama između četiri plemena koja su svoje obitavalište našla u blizini brda Naatani, ta plemena su Mohawke, Delevare, Seneke i Chauni. Največi od svih čuvara bio je Rakum poznatiji kao crveni junak. Začuđeni Zagor na inzistiranje vrača Keokukche silazi u najdublje dijelove drevne pećine uz pratnju mladog ratnika Akota koji bi trebao jednog dana nasljediti Keokukchea. Mala grupica zaustavlja se kod zapisa uklesanim u stijenu. Naslonivši baklju da bi se čudni simboli bolje vidjeli stari vrač čita Zagoru simbole koji govori sljedeće : “Ja, Rakum, vrač Mohawka, povukao sam se na vrh ovog brda još prije tri mjeseca da bih pronašao unutrašnji mir i u tišini dugih noći usamljenosti razgovarao s Manituom. Jedne noći dok sam proučavao čarobne trave, sakupljene tjekom dana, odjednom me zasijenila zasljepljujuča svijetlost. Zatim je sa neba pao crni mjesec, praćen bljeskom tisuću zvijezda, kad se spustio na zemlju, iz njega su izašli ljudi čudne kože i crta lica. Ne pokazivajuči se, promatrao sam ih i vidio kako pomiću veliko kamenje, grade velike kamene kuće pomoću nekih čudnih naprava. S vremena na vrijeme crni oblak se dizao i nestajao na nebu, a kad bi se vratio odnosio je mnoge naše ratnike vezane kao robove. Jednog dana grupa lovaca Vajandota stigla je u blizinu divovskih građevina i napala strance. Tada su stranci upotrijebili svoje oružje koje je ratnike pretvorilo u skelete. Od tog trenutka nisam imao mira i svaku minutu, čitavu svoju energiju, posvetio sam pronalaženju načina da pobjedim ta nepobjediva čudovišta. Nakon strpljivog čekanja nekako sam se dokopao jednog od tog tajanstvenog oružja te sam počeo proučavati njegovo dijelovanje kako bih otkrio način obrane. Pokušao sam mješanjem čarobnih trava i radio ljekovite masti i napitke… Od najraznovrsnijih materijala radio sam štitove… ali neobično oružje je sve to pretvaralo u pepeo. Kada sam već izgubio svaku nadu da ću postići neki rezultat, jedne noći doživio sam priviđenje…Manitu Bizonova glava pojavi se preda mnom i dao mi neke savijete koje sam odmah proveo u dijelo. Napravio sam štit koji sam prevukao prahom dobivenim mljevenjem nekog kamenja koje se nalazi na dnu podzemne rijeke i vidio da njegova površina privlači čudne munje koje izbijaju iz neprijateljskog oružja ostajući neoštećena. Pored toga prema uputstvima koja sam dobio od priviđenja, spremio sam strijele sa vrhovima od lave nađene u dubokom krateru jednog malog ugašenog vulkana. Oslanjajući se u savijete dobivene od Manitua Bizonove glave, odlučio sam se suprostaviti neprijatelju. Tada sam shvatio da sam zahvaljujući oružju napravljenom prema uputstvima Manitu Bizonove glave postao nepobjediv. Zraci njihovog oružja sakupljali su se na mom štitu ne nanoseći mi nikakve ozljede, a kada su se moje strijele zapiknule u tijelo posjetioca sa neba , tijelo bi im se osušilo i otvrdnulo kao što se dođađa sa biljkom kada joj se odsječe korijen. Tada sam mogao osloboditi svoju braću Mohawke. Ti stranci su otišli, ali osjećam da će se jednog dana vratiti da bi ponovno udarili na moj narod. Eto zato ču ja, Rakum zauvijek ostati ovdje na brdu Natani da kako bih promatrao nebeski prostor i čuvam oružje kojim je pobjeđen moćni neprijatelj, a koje će jednog dana moći upotrijebiti jedan drugi ratnik koji će kao i ja biti odabran. Neka mi Manitu Bizonova glava i duhovi planine daju snage da obavim taj teški zadatak i neka istom snagom ispune i sve one koji će ga obavljati poslije mene.”

Pogledavši ozbiljnim pogledom Zagora, stari vrač mu govori kako je upravo on taj čovjek kojega su indijanski bogovi izabrali da se posluži Rakumovim oružjem kako bi po drugi put porazio neprijatelja s neba. Zagor prihvača izazov te se upućuje u još veće dubine drevne pećine kako bi došao u prostor ledenog zdenca. Temperatura gotovo ispod nule obuzela je tijelo duha sa sjekirom koji sjeda na pod gledajuči bezživotno tijelo crvenog junaka velikog Rakuma. Vrač Keokukche objašnjava Zagoru kako je tajanstvena atmosfera ledenog zdenca uspijela sačuvati tijelo velikog Rakuma od nepravdi vremena i smrti, te kako njegove ruke još stežu oružje takvom snagom da mu ga još nijedan čovjek nije mogao oteti. Ucrtavši oko Zagora sveti krug stari vrač počinje izgovarati nerazumnu indijansku molitvu, vrijeme prolazi, pojavljuje se Manitu Bizonova glava. Tijelo vrača Keokukche služi sa stapanje Rakumovog i Zagorovog tijela. Napokon se događa nemoguće crveni junak veliki Rakum podiže se sa poda i predaje svoje sveto oružje duhu sa sjekirom i potom se vraća na svoje mjesto. Manitu Bizonova glava nestaje dok stari vrač Keokukche posljednjom snagom potvrđuje odabir Zagora za novog crvenog junaka.

Naoružan moćnim oružjem Zagor kreće u finalni obraćun protiv nebeske braće. Proročanstvo se ostvaruje i duh sa sjekirom zadaje smrtonosne udarce Akkronianima koji shvativši da se povijest ponavlja bježe svojim brodom ostavljajući profesora Hellingena u rukama ljutog Zagora. Tonki i njegovim ratnicima u pomoć dolazi Čiko koji u društvu Pukovnika Perrya dovodi vojsku. Još jednom poražen profesor Hellingen uspjeva doći do čudne staklene kabine u koju se zatvara i gledajuči ludim pogledom punim mržnje Zagora pritišće nekoliko tipki. Sa usta mu se čita “ZBOGOM!”, nakon nekoliko trenutaka mnogobrojne munje probadaju mu tijelo i kabina ostaje prazna. Hellingen je još jednom nestao, preplašeni Tonkini ratnici odnose staklenu kabinu na vrh brda Naatani te ga bacaju u ponor gdje se razbija u tisuću komada. Zagor osjeća gorak okus pobjede.

Ova priča me podsječa na vrhunski izrađen mozaik tj. svaka kockica je na svome mjestu. Guido Nolitta obavio je maestralno posao kada je napisao ovu priču koju svrstavam u sami vrh Zagorovih pustolovina. Dokaz tome je vremenski odmak od 20 godina i svježina kojom ova priča odiše i nakon nekoliko čitanja. Naravno nikako ne bih izostavio jednako maestralni crtački rad Gallieno Ferrija.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

Teško je u par reci objasniti šta je sve Nolitta upakovao u ove cetiri sveske, njegovom "zbogom" serijalu. U uvodu, umesto vesele Cikove dogodovštine imamo isfrustriranog Zagora, povratnika iz hiljadu bitaka, kako bije sve dužno i nedužno. Stari lav Nolitta još jednom izvlaci iz cilindra, misticnog sveta snivanja, belog zeca - momenat realnosti iznjedren iz sveta magije. Heroj kojeg citamo decenijama, divimo se njegovoj snazi kako mišica tako i volje, je opet krv, meso, koža, blato, neuredna brada... covek podložan stresu, struna violine koja izdajnicki puca kad je predugo zategnuta. Osim ciste bahatosti na ulazu u utvrdenje, imamo i dokaz umora. Umoran je da sto puta ispravlja krive Drine, da kupi pikavce za dokonim, lakovernim i nemoralno ambicioznim predstavnicima vlasti.

"Ne znam, Perry! Ne znam, i ne zanima me! Milje puta stavljajuci svoj život na kocku sam uhvatio Hellingena i predao vam ga, lepo upakovanog...A sad, buduci da ste vi ti koji ste mu dopustili da vam pobegne, cela misterija oko dešavanja ovde je vaša stvar! Ja i Ciko sada odosmo lepo u cošak našeg malog sveta...Recite vašim glavurdama u Washingtonu da ce morati da se snadu sami kada onaj ludak bude navalio sa jednom od svojih davolija na Sjedinjene Države, pa cak i ceo svet..."

Da, konacno se desilo. Duh sa Sekirom što vazda smelo napred hodi se okrenuo i poceo koracati po sopstvenim stopama, nazad ka harmoniji svoga ognjišta. Ludacki ples po tankoj žici nenarušenih ideala je na trenutak ostao bez uporišta, nedovoljno za totalni sunovrat no dovoljno da živac od celika pocne preteci da puca. Sledi ispovedanje cistog osecaja straha, do tada nevidenog u serijalu. Iako pokušava strateški da analizira situaciju u kojoj se nalazi, razumom savlada sopstvene ponore, nalazi sebe totalno bespomocnog. Neprijatelj je jaci. Nema pomoci. (Aludiram, naravno, na scenu gde Duh sa Sekirom i Mali Covek Velikoga Trbuha šcucureni u grmlju, poput preplašenih zeceva, posmatraju leteci tanjir Akkronijana). Rešenje? Još uvek ga i ne slutimo. Nolitta šalje Zagora da ucini jedino što zna: direktan sukob, racunajuci na improvizaciju onda kada plan ne postoji. Scenario koji se ocekuje od sukoba sa par onih stražara je naravno Zagorov trijumf i pronalazak rešenja ili makar još jedan korak napred ka apsolutnoj pobedi. Varka traje, neprijatelj posrce, ali potom dolazimo do momenta kada heroj pada i to od strane samo par vanzemaljaca. Ne vojske, ne letecih tanjira, vec samo par stražara kojima su uvidene slabe tacke (stoga je bilo za ocekivati da ce Zagor još jednom nakon bitke ostati da stoji). No, još jednom u toku „Svemirske brace“ imamo prelom, Nolitta se bori protiv sopstvenih klišea. (prvi prelom cete naci dalje u tekstu). Malocas sam spomenuo, ali u svrhu naglašavanja istoga bih ponovio: heroj pada uprkos pronadenim slabim tackama na protivniku. U svetu fantazije, bilo da se radi o stripu, filmu ili romanu slican narativni momenat je veoma redak, jer pronalazak „slabe tacke“ (u ovom slucaju, krhkost „metalnih ruksaka“ pri sudaru sa kamenom) rezultira smanjenjem tenzije u narativi i logicnim krešendom suprotnih harmonija tj. ka finalu u junakovu korist. Ironicno, upravo Zagorova bespomocnost i poraz u takvom trenutku dodaje na tenziji te se nalazimo u situaciji kada ne znamo šta da ocekujemo.

(napravimo jedan korak unazad...ka prvom prelomu)

Neophodno je naglasiti da je Hellingen pod Nolittinim perom kontinuirano rastao. Teror bi prvo nad ostrvom, te morem i kasnije celom državom. Sada, svet je ambicija. Sledeci put ni svet nece biti dovoljan (jedino ga Boselli baca u staromodnu borbu izmedu Dobra i Zla...takvo odstupanje je rezultiralo neuspehom, nebitno da li ga je citalac uvideo ili prevideo-ali svakako-osetio-razliku). U "Teroru šeste planete" Nolitta kao svoj oproštaj nudi Hellijev maksimum iz licne perspektive. U cemu je zapravo taj maksimum? Samo u ambiciji? Ne.

Odnos Duha sa Sekirom i Ludog naucnika uvek se svodio u razmeni statusa superiornosti. Fizicki gledano, Zagorove sposobnosti ne mogu naci rivala u matorom zanesenjaku,uvek je bilo dovoljno samo da ga zgrabi za vrat i igra je gotova. Košmar se završava. Ali, pre toga Hellingenova nedodirljivost biva uzrokovana razlicitim lancima: prvo je Duh sa sekirom prikovan za zid, drugi put stoji na metar od Hellingena paralisan njegovim zracima, treci put je ili vezan za stolicu ili zakljucan u celiji...a oko tih svojih “okova” raznih oblika se uvek nalazio i gusti obruc od glave do pete naoružanih razbojnika i placenika. prvo su tu okovi, pa paralizirajuci zraci i zatvorske rešetke. A okolo uvek obruc razbojnika, naoružanih od glave do pete. A sada:

"Ne zavaravaj se Zagore...Ne ovaj put...u ranijim slucajevima si uvek uspevao da pronadeš slabu tacku u gluposti ljudi koje sam morao unajmiti za pomocnike, ali sada se situacija dobrano promenila: ovaj put oko mene nisu ogranicene zatvorske njuške, vec bica obdarena neverovatnim mentalnim kapacitetima."

Tipicna recenica pri povratku nekog zlikovca. “Ne ovaj put”. Opet retkost u svetu fantazije da citalac pomisli da je tacno, kao u ovom slucaju. Ne zbog tona u recenici ili horora koji okružuje glavnog junaka, vec zbog prvog preloma. Kao i svaki put, verno hronologiji razmene superiornosti izmedu njega i Hellingena, Zagor se oslobada i laca se oružja. Umesto standardnog deja vua svedocimo konstantnosti statusa superiornosti na zlikovcevoj strani: Zagor ni sa vanzemaljskim oružjem u ruci ne može ama baš ništa. Hellingen i dalje trijumfuje, Zagor i dalje ocajava. Genijalnost Nolittinog pera je bila u odstupanju od sopstvenih klišea. Ono se dešava kroz celu avanturu: psihološki turoban uvod, Zagor odbija da pomogne Perryju, dva spomenuta narativna preloma...Ako bacite pogled na sveske primeticete ih u zavidnome broju.

Dve polovine neba

Mnogo je elemenata u “Svemirskoj braci” polarizovano, postavljeno u dva razlicita vida. Da ih je teško primetiti - nije. Oni su krucijalni delovi price, usudio bih se reci bitni za njeno potpuno razumevanje:

Baron Ikarovo Pero i Hellingen. Plemenita naucna ambicija i simpaticna lucidnost Ikarovog Pera ka napretku uz pomoc starih i ukradenih caršafa i zavesa naspram tehnološkog savršenstva u rukama destruktivnog manijaka (ali istovetnog naucnog zanosa). Da se radi o prici modernijeg doba možda bi mogli konstatovati i konkretne razloge toliko drugacije percepcije naucnog zanosa, ali ovde psihološke analize i filozofske interpretacije nemaju mnogo prostora. U pitanju su dva slucajno slicna lika, oba prisutna još od zore serijala, jednostavnih karikaturalnih karakterizacija, koje je Nolitti bilo zgodno postaviti zajedno u “Svemirskoj braci”. Ikarovo Pero ide rame uz rame sa drugim likovima zagorijanske Commedia dell’arte poput Digging Billa, Drunky Ducka, Bata Battertona i Trampyja, tipski lik cija pojava automatski definiše glavne tacke komicnog skeca koji sledi. Njegov san o letenju je ravan nevinom decijem zanosu, burleskan do te mere da ga možemo uporediti sa Grunfom iz Alana Forda, i fizicki i karakterno (usklik “ LETI! LETI” je identican). Ni Hellingen nije daleko od tipskog lika, karaktera koji je u svetu filma i stripa korišten nemalo puta: Ludi naucnik opsednut dominacijom sveta. Da li bi nemacki prizvuk njegovog imena (tj. prezimena) mogao aludirati i na narativne korene u dugoj listi nacistickih ludih naucnika koji su vrveli naslovima u 60-im i 70-im godinama prošlog veka? Bah! Kako god, Baronov avion i akkronijanski svemirski brod su dva velicanstvena momenta price, kroz njih možemo povuci sve paralele u kojima alegorijski možemo prepoznati i same likove-tvorce: istorija i naucna fantastika, deciji zanos i destruktivna sila, nauka za svet i nauka za sebicne svrhe, caršafi i tehnološko savršenstvo...mogli bi tako u do nedogled.

Ezoterizam i Tehnologija. Prvo tromi i smešni Titan, pa mobilnija i teže vidljiva podmornica te bojeve glave.Hellingen aktuelne avanture je definisan kroz naprednost tehnologije koju poseduje. Pošto po njegovom pitanju Nolitta nije hteo da zalazi u metafizicke vode, poštujuci postavljenu tipologiju lika, a gorcu pretnju od raketnog sistema (u realnom svetu i dalje jedan od najstrašnijih dometa nauke) iz “Nultog casa” nije mogao da nade, otišao je u uopšteno futuristicku tehnologiju tada popularnog (što je po pitanju Hellingena bio najbitniji kriterijum) UFO koncepta. Najproduktivnija villain tvorevina je time došla do svog maksimuma. Zbog toga je, radi punijeg narativnog sjaja i epske potpunosti sadržaja, glavni lik pomaknut u drugom smeru-ezotericnom. Gljiva Peyote, kontakt sa duhom pokojnog Tawara, Rakumov Luk, sveti obred duhovnog bratimljenja, pronalazak naucnog rešenja (vulkanskog kamena na koji su ranjiva tela Akkronijana) kroz molitve i duhovne obrede (“te proklete motke masakriraju moje ratnike”) su, kako zgodno za svoj poslednji nastup u serijalu, predstavnici jednog od Nolittinih fundamentalnih umetnickih misli pri kreiranju i negovanju lika i univerzuma Duha sa Sekirom: “napredak” coveka ne bi smeo da se svodi na egzistenciji na racun prirode, na odcepljenju od iste, vec na egzistenciji zahvaljujuci prirodi, više duhovni nego materijalni život. U tom konceptu je postavka i više nego jasna: duh prirode i moc coveka pri sjedinjavanju sa njom i njenim tajnama trijumfuje nad apsolutnim tehnološko-veštackim i materijalnim. Indijanski nacin života je pretpostavljen onom od Akkronijana. Upravo zbog toga cemo videti upravo Mohawke, ne americku vojsku, kako uspešno lomi, pali i baca u ponor sve zlo iz akkronijanskog kampa( uopšte, scena uništenja toga je maltene istog trajanja kao i Zagorov sukob sa Akkronijanima i napisana je jednakom strašcu) a Hellingen je spržen upravo jednim tehnološkim cudom, smešeci se jednako slatko kao kada ima Zagora u okovima. Za mlade citaoce (kojima je serijal namenjen) bi to došlo kao jedno lepo naravoucenije.

Manitu Bizonova Glava i Akkron, dve polovine neba, dva vida vladajucih nebeskih elemenata Zagorovog univerzuma. Apsolutno Dobro i apsolutno Zlo, apstraktno i konkretno, religijsko i naucno...

Prva prava pojava Manitua u serijalu je misticna, mocna. Prvo krunisanje Zagora kao njegovog "odabranog" je nenametljivo, užeg opsega (tice se samo Akkronijana) ali ne i malo efektno. Deo sa pecinom, cija atmosfera sadrži onu vekovnu jednovremenost i staticnost, je savršeno utkan u dinamicnost ostatka price. Scenario ima dosta rupa, posvecenost gore navedenim stvarima je uzela svoj danak u scenama poput finalnog sukoba sa Akkronijanima (samo 10 tabli) ili u povezivanju nekih segmenata, ali utisak savršenog sklada po zatvorenoj svesci ostaje konstantan. Veoma, veoma dobra prica. Dostojan oproštaj jednog velikog pisca.

Naprijed

ZG LEX 184/185 Povratak Jima Gitare

ZG ZS 595/596 Zagor izazivač

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jednom recju-fenomenalno
    21.07.2002
    03:46:00 sati
    Colt
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora. Luda ideja.
    21.07.2002
    22:56:00 sati
    stinky
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovo toliko ne lici na tipicnu "naivnu" Zagor vs. Hellingen pricu i defintivno spada u jednog od najboljih Zagora ikada napisanih, istovremeno ovde se vidi pocetak odlicnih Zagorovih prica koje je Dnevnik kasnije objavio.
    24.07.2002
    17:22:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • dd fan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Najbolji susret sa Hellingenom i istovremeno jedan od najboljih Zagorovih stripova uopste,meni licno na 2. mestu.Prica koja ce vas svo vreme drzati prikovane uz strip.
    Gotovo sve je savrseno,a jedini minus dajem crtezu zbog nepotrebnog uplitanja Bignottija koji je ipak znatno losiji crtac od Ferrija.
    25.07.2002
    01:41:00 sati
    dd fan
    uredi
  • angeliczg

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi strip koji sam u zivotu procitao bio je drugi susret s Rakonom (ZS 611). Onda sam dohvatio sve sto je bilo na kioscima i kod prijatelja i mislio da nema vise tako dobrih prica - ali sam otkrio epizodu "Svemirska braca". Nit sam imao pocetak, nit sam imao kraj price - i vec tada je ta prica bila na velikoj cijeni kolekcionara i nije bilo lako nabaviti sve price (pogotovo ako imate 7 godina). No svih pet dijelova sam onda cuvao kao supervrijedne umjetnine :)
    Jako me veseli da Etra Zagor upravo dolazi do meni najdrazeg dijela Zagor serijala - od ZS 300 - do ZS 700, a ove epizode su sam vrh.
    26.07.2002
    10:28:00 sati
    angeliczg
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema se tu šta dodati, legenda nad legendama, naslovnicu ZS 587 neču nikad zaboraviti (moj prvi Zagor (imao sam 3-4godine)) i nažalost poslednja epizoda Nollite.
    30.07.2002
    19:47:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalno.Kad onaj vrač čita legendu o Rakumu i magičnom oružju sav se naježim,iako sam priču pročitao više puta.Nevjerojatna završna scena kad Hellingen u onoj staklenoj komori promrmlja "Zbogom"!Sjajno,sjajno,sjajno!!!Ferri na vrhuncu.
    05.09.2002
    23:12:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    meni licno nesto neponovljivo,najbolji serijal posvecen borbi zagora i helingena,sve je super
    13.09.2002
    00:19:00 sati
    deftones
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Dobro kao uvod u sledeci briljantan susret Zagora i Helingena. Lepo razvijena prica i pomalo zbrzan kraj. Epizoda koju vredi imati.
    31.10.2002
    23:27:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve je receno u uvodniku, mogu samo ponoviti; najbolji susret sa Hellingenom,jedna od najboljih epizoda uopce,jedna od prvih koje sam procitao, a i danas jednako svjeza.jedva cekam da izadje u Hrvatskoj!!!!!
    19.12.2002
    03:12:00 sati
    Manaus
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    ova osmica za naslovnice ide na dušu dnevnikovcima koji nikako ne mogu sve odradit kako valja, inače su naslovnice kao i sve ostalo, fantastične nedavno sam kompletirao cijeli serijal i ponovo ga pročitao od početka do kraja i ništa mi nije izgubio na svježini, kad sam bio mali te epizode sam držao na posebnom mjestu, nekako su mi bile drugačije, s pravom
    02.04.2003
    23:58:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih zagorovih serijala svih vremena u svakom pogledu. Za mene u prva cetiri.
    Uzbudljiva, dinamicna i totalno nepredvidiva prica koju svaki ljubitelj stripa treba procitati.
    Sto je nevjerovatno je da su Sclavi i Ferri uspjeli ovu perfekciju nadmasiti sa slavnim Demoni Ludila serijalom!
    04.04.2003
    00:37:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Meni najbolja do sada ispricana prica s Zagorom.Takodjer br.586 Svemirska Braca bio je moj prvi strip koji sam dobio na poklon od svoje MAME(Thanks MAMA).Prvi strip koji me je uveo u jedan novi svijet,svijet u kojem cu biti do kraja zivota.I gle cuda, taj serijal je i po misljenju drugih jedan,ako i ne najbolji do sada napravljen s Zagorom.Sjajna i napeta prica,odlican scenario i fantastican crtez.Jedino mala zamjerka na naslovnice,pogotovo na prvu.
    21.05.2003
    09:20:00 sati
    DacDiesel
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da su svi Zagori poput ovog nikada po njemu ne bih pljuvao!
    20.08.2003
    17:26:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    sjajan strip, kraj malo zbrzan i to je jedina zamerka
    04.09.2003
    03:29:00 sati
    helindzen
    uredi
  • realist

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Evo,napokon sam pročitao i ovu epizodu.Briljantno.Nakon pomalo dosadnog uvoda i Čikovih debilana priča postaje sve dinamičnija i nakon nekog vremena počinje podsjećati na zapaljeni benzin.Jednom kad se upali,ne može se ugasiti.Sablasna atmosfera u Skajlabu me se najviše dojmila.Posebno mi se sviđa što Zagor nije naglavačke uletio u sukob s Hellingenom,nego je rekao Perryu da ne računa na njega.A tek završni sukob...Ma,genijalno.Ipak,nevjerojatno je koliko su prilika propustili i Zagor i Hellingen da dokrajče jedan drugog.Ferri,Bignotti,Nolitta...ma,dream team.Nikad više neću kupiti nijedan novi strip,nego ću se posvetiti skupljanju starih.
    22.09.2003
    11:39:00 sati
    realist
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada sam prvi put procitao ovu pricu u celosti prva stvar koja mi je pala na pamet bila je da je ukoricim i stavim medju knjige. Definitivno najbolja prica o Zagoru ikad napisana samo je pokazala da Nolitta ume da nasluti u kakvo okruzenje treba smestiti Hellingena kao i da niko sam Galiana ne moze da ga crta. Apsolutno epska epizoda. Ko je nije citao zavidim mu jer nije ni svestan koliko ga jos lepote ceka u zivotu. Cista desetka! Ma kakvi 10. 11+!
    22.10.2003
    15:55:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    12.11.2003
    11:43:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    zagor vs. vanzemaljci-extra.ustvari i ne cudi me.epizodu nisam imao prilike procitat cijelu ali sam zato procitao rescenziju.pitam se da li bi zagor bio u stanju na noge bacit sve one otrcane americke superheroje,tipa spidermana,ili cak hulka kad ovako svakome zada poraze(iron manu,supermajku,)mislim da bi.taj je covjek najjjaci.
    30.08.2004
    15:01:00 sati
    nakai
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    jedan od najboljih zagorovih serijala
    17.09.2004
    04:43:00 sati
    manhunter
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obozavam ove duge epizode sa hellingenom stoga ova mi se jako svidjela i zasluzuje kao i DIVOVI DOBZRA I ZLA perfektnu ocjenu!
    02.10.2004
    05:51:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Pa stvarno je to jedan od bolji zagora ,i baš se mi sviđa ali im svejedno neku kontradikciju koju,mislim,pokazuje scenarij i priča a to uteca i na crtež.Na kraju ako si stvarni kolekcionar ovo treba imati po bilo koju cenu.
    12.10.2004
    21:22:00 sati
    mister g.
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji zagorov serijal,genijalno!!
    13.10.2004
    03:41:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Iako ne najbolja, ova je prica svakako jedna od najuzbudljivijih u Zagorovoj seriji. Za zbrku s naslovnicama i objavljivanje nepreipadajucih naslovih starana odgovoran je Dnevnik, inace su vrlo dobre, pogotovo druga (Zagor i svemirski brod, ludo!), treca (magija!) i cetvrta (opisuje radnju iz epizode i uvodi lik neprijateljskog "svemirca"). Atmosfera, napetost, išcekivanje dogadjaja koji slijede i polagani uvod u radnju radjeni su kao De Palmini filmovi, prica pada tek pri kraju s prebrzo rješenim (i nervozno nacrtanim) krajem . Nisam osobiti poklonik "upada" drugih crtaca u seriji koju radi jedan umjetnik (osim u slucaju trija EsseGesse), tako da mi smeta Bignoti, kako ovdje tako i u seriji sa Zimskom zmijom. Bez obzira na zamjerke, ova epizode zbog spektakularnosti i mitskog okrsaja Helingena i Zagora ulazi medju pet najboljih.
    22.11.2004
    20:59:00 sati
    cromosom
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki komentar dalje je suvisan...fenomenalan serijal!!!
    18.12.2004
    09:04:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    STA DRUGO RECI NEGO CISTA DESETKA.JEDNA OD NAJBOLJIH EPIZODA SA HELINGENOM.PO MENI NA PETOM MJESTU UKUPNO.
    23.12.2004
    00:47:00 sati
    rivendel
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    recenzent si nije puno osvrnuo na početak stripa koji je odličan. čak neki spominju čikove debilane?!?! mislim da je ipak u ovoj avanturi čiko odlično uklopljen i njegove nezgode imaju nastavak u priči a nisu samo nakalemljene. u svemu tome ima više humora nego u čiko specijalcima. odgovara mi što je priča podjeljena u cjeline slično kao i avanture s tkačem. dolazak do skylaba i jeziva atmosfera je fantastična. crtež mi nije spektakularan i po meni ima previše statičnih zagor-čiko scena. bignotti nakraju nekvalitetan. naslovnice ok.
    25.01.2005
    18:47:00 sati
    piquet
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neki sam dan citao Teror seste planete. Remek-djelo Ferrija,Bignottija i Nolitte! Sjajan scenarij i izvanredna atmosfera, a to je ono sto danas fali kod Zagora. Najprije Hellingen uvjeri Akronjane i samog Zagora da su neunistivi i najjaci, da ce osvojiti planet, ali kad se Zagor docepa oruzja Crvenog ratnika lagano ih popusti arogancija. Zakon je kako Hellingen lagano prelazi iz samouvjerenosti u paniku, dok su jadni Akronjani zbunjeni i ne kuze sto im se desilo...
    25.05.2005
    07:46:00 sati
    alen
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dopada mi se ovaj stari papir kojeg je upotrebljavao Dnevnik, još uvijek sadrži onaj isti miris koji me vraća u prošlost.
    10.10.2005
    23:26:00 sati
    solar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od najboljih zagorovih serijala!i definitivno najbolji sa Hellingenom.
    09.12.2005
    22:09:00 sati
    lwood
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Posljednja NOLLITINA priča za Zagora odlično odrađena
    02.04.2006
    22:35:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča za sva vremena! Jedva čekam da ponovno izađe u Ludensu.
    26.05.2006
    18:17:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Napokon sam uspio kompletirati i procitati ovaj okrsaj s Helingenom i rekao bi da je to ponajbolja prica o borbi starih rivala.Kasnije Sclavijevo poigravanje s Akronjanima(u Divovima dobra i zla),ipak crpi i naslanja se na Nolittin izvornik.Na trenutke malo razvucena prica,ali ipak zadovoljavajuce.Mogla bi funkcionirati kao cjelina i bez prve epizode"Ikarovo pero" u kojoj ne saznajemo bas nista vezano za samu radnju koja zapravo zapocinje u epizodi "Smrtonosni zrak" dolaskom Zagora i ekipe u Skylab.Ne znam jel su naslovnice na mene ostavile slab dojam zbog loseg papira(ono jeftino hrapavo smece),ili me Ferri bas s niti jednom nije pogodio.
    08.10.2006
    11:39:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 71%

    8, 3, 10, 8

    Ideja dobra, ali po meni ovo nije masestralno, samo da upozorim na katastrofalne rupe u scenariju:Zagora izvanzemaljci vežu običnim konopom!!!! A Hellingen dobro zna da ni željezni okovi nisu dovoljni!!! Mislin napredna civilizacija i vežu ga konopom!!!! Nema logike!!! Kako je Hellingen skužio jezi kakronijana!!!!??? prva epizoda se razvukla, ak raj je zbrzan. Ikad je Zagor napa izvnzemaljci rabe samo one pištolje, a di su one paralizirajuće zrake!?!?!?!? Čovik bi pomislio da će imati laserske topovi, oklopna vozila, ultrasonične lovce, a oni samo one pištolje!?!?!?! I kako to da se Zagor ušeta u bazu, di je ono zaštitno energetsko polje šta smo ga vidjeli kad je Zagor bio zarobljen!??!?? i kakva je to invazija spustilo se 10 izvanzemaljaca?!?! i kako je moguće udarcem kamena slomiti uređaj koji je kirurški ugrađen u glavu!?!?!????? Pa zagoru bi se prosuo mozak!!!??? odlično mi je ono kad hellingen tiho kaže zbogom, ali pitam se čemu je uopće služila ona teleportacijska kabina izvanzemaljcima!!?? Jer kad su bižali nisu je upotrjebili, čini mi se da je služila samo da se hellingen ubije!!!??? Slbo, slabo!!!! Onaj Vođa izvanzemaljaca je najnesposobniji general u povijesti akronijana, iđe na invaziju sa 10 albo naoružanih izvanzemaljaca!!?!?ferrijev crtež maestralan. Naslovnice ništa posebno, ona zadnja mi je skroz loša...
    03.09.2007
    14:29:00 sati
    Poncho
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nenadjebivo
    05.09.2007
    16:00:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 59%

    8, 1, 8, 8

    Prerazvučeno, prenaivno, preterane rupe u scenariju. kraj očajan. akronijani beže sa zemlje od zagora sa lukom i strelama. Kabina, otkud, zašto, svrha??? Ima par dobrih momenata.
    27.03.2008
    09:20:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nedavno ponovo pročitao. Nema se tu šta reći novo. Sve su rekli prethodnici.
    21.04.2008
    19:33:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    ggggggggggeeeeeeeeennijaaaaaaaaaaallllllnooooooooooooooooooooooo
    25.08.2008
    18:26:00 sati
    ninny
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto da upišem nešto desetki. Zbog ovakvih priča se Zagor voli...
    27.08.2008
    08:38:00 sati
    vope
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Desetka čista kao suza. Kad se setim koju sam lovu preprodavcima pucao kao osnovac za ovu sagu (a i mnoge druge) možda i ne mogu biti previše objektivan. A trebalo je i vremena da se sve epizode nađu i priča kompletira. Zamerke mogu uputiti jedino na račun Dnevnikovog mixa naslovnica...
    01.09.2008
    11:17:00 sati
    ViKing
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Juce sam procitao ovu pricu nakon vise od 15 godina (ne mogu vjerovati da je proslo toliko), i .....jos mi je broj 1, isto kao i onda kad sam imao 13-14 godina kada sam je prvi put procitao.Nema druga rec osim genijalno, odradjeno vrhunski i crtez i scenarij i naslovnice (tu mislim na italijanske naslovnice)i dabome najbolja prica.Mozda ce Akronjani opet doci , pa mozda opet budimo svedoci jos jedne barem slicne po kvalitetu ovoj (neponovljivoj) prici.
    06.09.2008
    15:34:00 sati
    bitola
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam peder ali ovo je jedna od epizoda radi koje bih izljubio nollitu. Remek djelo i ujedno najbolji susret s helingenom.
    30.11.2008
    02:35:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik kao i svi susreti sa Hellingenom i ujedno jedna od 10 najboljih Zagorovih epizoda uopće!!!
    30.11.2008
    19:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno najbolji susret s Helligenom. Jebiga ovi s Akrona zaboravili laserske konope pa šta češ. Ideja je stvarno genijalna i svake pohvale. Scenarij je imao par propusta, ali ovo je Zagor kakvog volim. Zagor je bolje mogao skoro kao Dampyr oprati metke sa onim sredstvom kojim je Rakum pobjedio. Ali to ne mjenja genijalnost ovog broja.
    10.01.2009
    12:53:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

     Sjećam se kada sam prije nekih 22-23 godinepo prvi put kompletirao ovu epizodu...Teror šeste planete nije imao naslovnu, Svemirska braća su bila poderana na sve strane, ali nije to bilo bitno..bio sam Heroj ulice, kako kaže pjesma. Prvi od klinaca koji ju je kompletirao.Eh..Dvadesetak godina kasnije... Ova priča je, ponovnim čitanjem prije dvije godine kod mene izazvala najveće razočaranje od svih Zagorovih priča u odnosu na djetinjstvo. Toliko nelogičnosti i trivijalnih raspleta jednostavno ne može pretvoriti ovu epizodu u remek - djelo. Da budem točniji, stvar izvrsno funkcionira do samoga kraja. A onda...Kaos.Prvo, kakva je to invazija sa jednim brodom i desetak članova posade?Drugo, Akronijani (njih deset) kada je uvidjelo da Zaogor ima "magični štit", umjesto da ga probaju pobijediti konvencionalnijim metodama, pa i borbom prsa u prsa - ne, oni se povlače u brod.I tu dolazi do ključne greške - zašto, ali zašto nisu upotrijebili brodsku zraku i paralizirali Zagora? Mislim, u zraku su, Zagor je ispod njih, ništa im ne može, a oni - jednostavno odu. Ma dajte ljudi...I nakon toga - druga stvar: kada su se jednom oslobodili Zagora, što oni rade? Pazite, došli su osvojiti svijet, trenutno je njihov najljući neprijatelj ispod njih, nemoćan za bilo koje oružje, etc, etc...,a šta oni rade? Oni odlaze SA PLANETE! odustaju od cijelog plana porobljavanja ljudi. Pa kaj  se nisu "parkirali" sto kilometara dalje, skulirali se i krenuli u protunapad? Ne, njima je svega dosta. Ima tu još poprilično nelogičnosti, ali ovo su mi najbitnije, a drugi su gore naveli neke koje ja nisam.Eto, na žalost, zbog kraja je takva ocjena.Šteta. Šteta što je i scenarista, uz Hellingena, rekao logici "Tiho zbogom". 
    29.01.2009
    23:20:00 sati
    mladjo
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zato je Zagor to što je i danas-nesmrtan.
    30.01.2009
    09:45:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E ovo je najbolji Helingenov povratak ubedljivo. Udruzen sa Akronjanima i ponovo je porazen. Zagor ponovo pokazuje da magija pomaze. ZAKON PRICA!!!
    21.05.2009
    13:40:00 sati
    misa
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Vanvremenski klasik! Priča bi bila perfektna, samo da na kraju nije uskočio Bignotti sa svojim bezdušnim crtežom. 
    08.06.2009
    17:05:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.06.2009
    04:57:00 sati
    Ferri
    uredi
  • milandj3

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Valjda je to problem sa pričama o vanzemaljcima. Ne smemo da se nešto previše zapetljavamo jerbo nećemo znati kako da se raspetljamo. Setite se samo "Dana nezavisnosti". Uvod je bio fenomenalan, oni vanzemaljci jebaše majku amerikacima, kataklizma neopevana ali iz pepela se ponovo uzdiže narod neuništiviog duha koji kreće u odsudnu borbu protiv osvajača. I sad umesto da smisle neki žestok rasplet šta se dešava-pobedjujemo ih kompjuterskim virusom!. E nije-nego! Pre bezmalo sto godina H.Dž. Vels je na sličan način pobedio marsovce. Knjiga "Rat Svetova" je sasvim OK ali ostaje malo glup osećaj jer nisu ljudi ništa učinili da dotuku vanzemaljce već se to desilo tako, samo od sebe.Kod Zagora je rasplet još gluplji. Luk i strele umočene u lavu! Ma nemoj! Kao i sve ovo gorepomenuto koje tretira invazije iz svemira, priča odlična do pred kraj. Kraj za plakati. A kad pomislim da sam 15 godina bezuspešno pokušavao da nadjem "Teror šeste planete" pa mi srce umalo nije iskočilo kad sam ga našao kod uličnih prodavaca. 
    25.06.2009
    09:05:00 sati
    milandj3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Kao posljednja Nolittina priča, stvarno se vidi da se puno truda uložilo te su ocjene automatski visoke. Koliko je god zanimljivi sraz indijanske temeljne magije i svjetonazora i visoke tehnologije u zadnja tri nastavka priče, meni je još uvijek najbolji i najjezovitiji dio ona atmosfera na početku pri ulasku u Skylab. Od ostalih jakih scena tu je Chicov ribolov, ceremonija u pećini, konačna bitka sa Rakumovim strelicama i napeti prizori gdje Akkronjani traže Zagora po onim stijenama. Najgori dio priče je definitivno sredina gdje Hellingen na 50 stranica objašnjava ovo i ono. Smiješno je kako i Akkronjani imaju svoje stripovske psovke, tj. "Stotinu mi galaksija". I da, ima puno nelogičnosti u radnji, ali više se uopće ne zamaram time... Jedino se divim Hellingenovim revolveraškim sposobnostima, promašio je Zagora s 1m razdaljine. :))
    Koliko god je Ferrijev crtež ovdje dobar, moram priznati da je i Bignotti dobro uradio posao na mjestima gdje je on uskakao, a i crta Hellingena bolje od Ferrija. Ove naslovnice su legendarne, nekakvog mračno-epskog karaktera (osim šta je Zagijeva faca na zadnjoj malo sjebana)
    07.07.2009
    12:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma, tacno je da ovdje postoje rupe u scenariju, i da ima nelogicnosti, ali to nije bitno. Bitno je da me ova prica odusevljavala u djetinjstvu, i da zbog toga nema smisla da joj dam manje od sve cetiri desetka :)Ako dopustim sebi da gledam stare stripove kroz prizmu svega sto danas znam, necu nijedan ocjeniti sa vise od 4, a to nije fer.
    07.07.2009
    13:15:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Bignotti nije za Zagora. Inace jedna od klasicnih prica.
    08.07.2009
    16:47:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ima li se prava dati manja ocena? Ima.. aha.. e pa presuda po kratkom postupku
    08.10.2009
    22:22:00 sati
    kasper
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    vrhunski

    dugo dugo vremena sam kao klinjo samo imao teror seste planete bez saznanja kako je pocelo i kako ce zavrsiti...

    23.01.2010
    13:02:00 sati
    vknez
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prvo:ko misli da Bignotti nije za Zagora neka pogleda njegov rad u "Rendal mutant" ili "Prognani iz Darkvuda".Druga je stvar kada on pokuša da kopira Ferrija kao što je to slučaj ovde i u "Poslednjoj žrtvi".Inače ovo mi je jedna od najdražih Zagorovih avantura koju sam kao klinac čitao bez daha.Naročito onaj deo kada Zagor otkriva da je Hellingenov grob prazan.Ferri fenomenalno dočarava mračnu atmosferu koja nagoveštava velike događaje koji će uslediti.Nelogična mi je jedino naslovnica Veselog četvrtka koja je ovde objavljena a odnosi se na jedan drugi susret Zagora i Hellingena("Osinje gnezdo"...)

    25.01.2010
    00:47:00 sati
    Fergal
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno! Po meni jedna od najboljih Zagorovih avantura, ukljucujuci i sledeci susret sa Hellingenom.

     

     

    22.03.2010
    00:00:00 sati
    Mummy
    uredi
  • zac

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno :)))))) kao klincu jedna od najboljih prica .....

    22.03.2010
    18:34:00 sati
    zac
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    09.04.2010
    22:31:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni je onaj sablasni deo u Skajlabu frh cele priče. Fenomenalno.

    24.05.2010
    21:28:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Ne znam što da kažem...

    Malko sam razočaran jer sam definitivno očekivo nešto više , prije svega kad je u pitanju razvoj scenarija. Ni nostalgija nije previše pomogla, ali ipak dostojan oproštaj Sergia Bonellija.

    Po scenariju, prethodni susret  s Helingenom je bio mnogo bolji.

    24.07.2010
    21:03:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    28.07.2010
    18:14:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Super priča. Radnja se kvalitetno razvija kroz cijeli strip i ne gubi na snazi sve do završnice. Na kraju onaj dio kad zagor sam izleti pred njih kao švajceneger i sve ih potamani malo kvari opći dojam. Možda bi bilo kvalitetnije da u comandos stilu šuljajući se riješi barem polovicu Akronijanaca a onda kad ga otkriju navali na preostale il tak nesto. Al ok, tad to nebi bio naš zagi, nepromišljen kakav već je. Sve u svemu solidan materijal za recimo neki sf film b produkcije. 

    29.07.2010
    12:39:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    TOP 10 svih vremena definitivno. Nolitta je jos jednom dokazao da se odlicno snalazi u svakom zanru od klasicnog vesterna, preko horora i raznih suludih putovanja u nepoznato, do sfa. Iako danas s odredjenim vremenskim razmakom ova prica objektivno ne zasluzuje sve desetke, u ono vrijeme to je bila prava poslastica i prekretnica u serijalu. A i sama cinjenica da se konstantno nalazi medju top 5 Zagijevih epizoda svih vremena na stripovi.com, dovoljno govori o ovoj epizodi.

    03.08.2010
    13:11:00 sati
    Manetola
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.08.2010
    10:48:00 sati
    kenan92
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je super, ona prica sa sklavijem je jos bolja

    19.08.2010
    11:43:00 sati
    poison
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Lijepo je bilo čitati ovu priču 1981.

    Puno godina kasnije, još uvijek jedna od njbolih priča o Zagoru.....

    28.08.2010
    23:06:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Jedna od klasika. Priča je vrlo zanimljiva i uzbudljiva, scenarij vrlo dinamičan osim u zadnjem dijelu, u trenutku kada se priča ona priča u crtežićima indijanaca. Ferri je dobar, mada ima par pogrešaka koje je napravio. Naslovnice solidne. Na prvoj je Hellingenova faca preširoka, druga i treća su ok, dok na zadnjoj Zagor liči na Jackie Chana.

    31.08.2010
    16:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda, dostojna Nollitinog oproštaja sa Zagorom. Vidim da ljudi imaju zamjerke zbog načina na koji su alieni savladani. Meni je taj kraj pun simbolike i metafore koju nalazimo u svim borbama tipa "David vs. Golijat". Malo mi je bilo smiješno kada sam vidila onu scenu u kojoj se od Zagorovog štita odbijaju one svemirske zrake, ali onda sam samoj sebi rekla "K vragu, zašto ne! Pa nas olovo štiti od gama zraka, zašto ne bi kamenje sa dna neke rijeke štitilo Zagora od Akronijanskih zraka." Crtež odličan, doduše malo previše oscilira, ali opet bilo je to puno vinjetica za nacrtati tako da nije čudno što je na momente zbrzao. Akronijanci su totalno trashy prikazani, kao u sf 50-tih. Nakon onih silnih sf filmova i dosjea x iz 90-tih stvarno paše viditi ove "starinske" vanzemaljce.

    05.09.2010
    14:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • kemo2012

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Potpuno se slazem sa Groficom! Ah, kad se samo sjetim osamdestih godina i kad sam prvi puto cuo o Zagoru. To su bila fenomenalna vremena za ZS, LMS i sve ljubitelje stripova! Ja mislim da je ovo bi prvi roman od Zagora koji sam procitao i Gallieno Ferri je uvjek bio moj omiljeni crtac. Nazalost nisam imao mogucnosti da procitam nastavke ove price do prije tri godine kada samo uzeo sve Zagorove stripove iz ZS i LMS na DVD-iu. Onda sam vidio koliko je dobra ova prica i bio sam vrlo sretan!

    26.09.2010
    07:58:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Nollitta se dostojno oprostio od Zagora sa jednom ovakvom pričom i Hellingenovo "zbogom" je i njegovo i tako pozdravlja čitatelje i Zagorov serijal. Dobro osmišljeno i stvarno efektno. No, krenimo otpočetka. Prvi dio priče, koji se događa u Skylabu je fenomenalan zahvaljujući mračnoj, tjeskobnoj atmosferi koja tjera strah u kosti. Ovakvu atmosferu san zadnji put vidio u zadnjem Kandraxovom povratku (u prvom dijelu kojeg crta Ferri). Nakon toga dosta opada tempo i sve se svodi na Hellingenovo prepričavanje kako se sprijateljio sa svemircima i na gomilu teksta. Taj dio mi je bio najdosadniji. Kraj je dokazao kako scenarij rastura jer je ama baš sve, i najsitniji detalj, posložen u jednu cjelinu. Nema tu nikakvih viškova ili manjkova. Kao uvod je tu Zagorov prvi obračun s Akkronijancima samo kako bi došao do vrača i otkrio drevnu tajnu; taj dio je jako zanimljiv. Vidim da se nekima ne odgovara kraj u kojem svemirci pobignu glavom bez obzira, nakon što ih Zagor uništi s lukom i štitom u onoj sceni koja je jedna od najjačih u čitavom serijalu. Svemirci se nakon toga nisu vratili iz jednostavnog razloga: oni su obične kukavičke pičkice! Došli su pokoriti Zemlju uvjereni u sebe i svoju tehnologiju, a zapravo su i gori od ljudi. Njihova neorganiziranost i strah se pokazao u pravom svjetlu nakon što im je Zagor razbio pičke. Nisu znali što će, bježali su ko muhe bez glave bez ikakvog plana. A njihov vođa je najveća kukavica od svih njih. Hellingen je u više navrata ispao tek sporedni lik jer se radnja više koncentrirala na Akkronijance. Tek je u onom efektnom kraju i u Skylabu dobio svoj dio kolača. Tu i tamo su po priči razbacane sitne nelogičnosti poput razbijanja čipa ugrađenog u glavu ali sve je to u službi priče. Crtež je morao biti bolji, previše se umiješao Bignotti kojemu ovakav tip priče uopće ne odgovara. A Ferri je briljirao na Skylab dijelu. Dati ću ovom stripu obje desetke iako, iskreno, nisan bio oduševljen u tolikoj mjeri, ponajviše zbog dosadnih dijelova prenatrpanih tekstom. Obje desetke iz respekta prema legendi Nolitti (i za njegov oproštaj) koji je napisao brdo nenadmašnih priča za ovaj fenomenalni serijal.

    27.09.2010
    18:50:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sjećam se kao klinac kako sam nestrpljivo iščekivao nastavke ove priče na kioscima u izdanju Zlatne serije. Tada korice ZS više nisu bile od sjajnog papira, već više od kartona, bila je neka kriza u to vrijeme. Bila je to čuvena priča - Zagor protiv vanzemaljaca.

    Maloprije je pročitah ponovo nakon tolikih godina u Odabranim pričama Veselog Četvrtka. Šta reći? Crtež je nešto lošiji, Feri ovde nije bio baš na visini zadatka, kao da je žurio, a i zadnjih 15ak stranica je nacrtao Bignoti, što može da potvrdi da se u žurbi crtalo. Priča je dobra, zanimljiva, ali mi je Povratak u Darkvud ipak najbolja priča sa Helingenom. Kraj je naročito zbrzan, ima rupa, ali tako je kako je. Naslovnice odlične. Sve u svemu, za istinske ljubitelje Zagora, jedna od najupečatljivijih priča.

    30.09.2010
    00:17:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Iako je kultna, nije mi bas ova epizoda totalno "sjela". Prvi i drugi dio su dosta dobri ali trecem nesto fali. Ne znam zasto je koristena ta ideja sa cipom, to je prozvakano u prethodnom susretu sa Hellingenom. Najveca slabost Nollite i ono sto me strasno nervira su Cikove debilane u jako kompleksnim situacijama, na vrhuncu radnje. Tako je bilo i ovaj put. Prekratko je trajala ta zloupotreba Zagora i prelako su se oslobodili uticaja. Bolje bi bilo da je Zagor izveo nekih 5-6 operacija, plus da Akronjani malo bombarduju sela sa bijelcima, vojne utvrde itd. Usput se procuje da je Zagor postao izdajnik crvenokozaca i Hellingenov sluga. Organizuje se masovna potjera za njim, vojska i indijanci se udruze i nastane kompletan haos. U medjuvremenu se nekako Zagor oslobodi uticaja, skonta sta se desilo ali prekasno. Traze ga i svemirci i Zemljani. Ali za ovako nesto mozda je trebala jos jedna sveska, jos jedan nastavak. Ovako prenaivno. Kraj je solidan, sto neko rece simbolican. Ferri zna napraviti atmosferu. Naslovnice legendarne, najdraza mi je prva.

    30.09.2010
    13:50:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    30.09.2010
    21:25:00 sati
    Svarog
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    8, 2, 4, 3

    Sama ideja mi je zanimljiva, crtež onako, ali razrada je najveći problem. Kraj posebno, nije moglo gluplje da se odradi, vanzemaljci sa tolko naprednom tehnologijom beže ko muve bez glave, pa Helingen onda. Znaju koliko je zao i pokvaren, znaju da je ipak genije (poludeli naravno), ali mu ipak dopuštaju da uđe u kutiju. Ko nezrela deca. Sam Zagor je posebna priča, ko narkoman koga hvata kriza, nadrndan od početka do kraja. Užas.
    Doduše, da ne mračim potpuno, svidela mi se ceremonija u pećini.

    02.10.2010
    19:52:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    EDIT 12.08.2018.:

    U potpunosti se slažem s uvaženim kolegom Zagorologom i njegovom kontrarecenzijom! Razumijem i razočaranje pojedinih kolega s naoko neuvjerljivim scenarijem. I sam sam bio razočaran kada sam prvi put pročitao ovu priču prije 8 godina. Sada, nakon drugog čitanja, epizoda mi je puno bolje legla, a sve je najbolje objašnjeno u kontrarecenziji. Bio mi je neuvjerljiv rasplet, ali sada mi je ujedno taj zadnji svezak i najbolji. Posebno bih naglasio uzdizanje na višu razinu indijanske mitologije i scene iz drevne pećine kada Zagor postaje novi Manituov izaslanik u borbi protiv zla. Nakon toga, slijedi protuudar!! Besmrtni Zagor, naoružan čarobnim Rakumovim lukom, strelicama i štitom sije paniku među zaprepaštenim i nasmrt uplašenim Akkronjanima koji bježe u panici, glavom bez obzira, ostavljajući ovce i novce, i jare i pare! Strah je najveći neprijatelj, a Hellingenovi novi saveznici pokazuju kolike su kukavice kada neprijatelj uzvrati udarac. Nema tada razmišljanja, jednostavno:"pali motore i bježi"!! Moglo se tu još i vojsku ubaciti i malo još zamutiti vodu, ali šta je tu je. Ja sam zadovoljan!

    Po pitanju crteža, vidljivo je da se Ferri žurio, ali ipak je to odlično. Pogotovo se to vidi na zadnjih petanaestak strana koje je odradio inače, također odlični, Bignotti. Vidi se koliko je bolji od njega čak i ovakav brzopleti Ferri. Gdje mu je i dali mu je još negdje Bignotti pripomagao, ja ne mogu reći.

    Ukratko, kod mene ovdje nema nostalgije jer nisam ovu priču čitao kao dijete. Dakle, to me ne spriječava da ustvrdim da je ovo jedna odlična epizoda, pravi oproštaj majstora Nolitte od svog Zagora!

    14.10.2010
    21:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je stvarno umjetnost stripa Sci-Fi & Western: najbolja kombinacija pustolovine divljeg zapada i naucne fantastike.  Ovo mozda nije najbolja Zagorova epizoda svih vremena, ali sto se tice njegovih susreta sa Hellingenom, stvarno jeste najbolja (zao mi je, fanovi "Demoni Ludila", ali ova je ipak bolje od te Sclavijeve price).  Guido Nolitta je ostavio svoju zadnju pricu o Zagoru za jednu od najboljih, i stvarno je sve ovdje super izmislio: elemente divljeg zapada, vojske, indijanaca, i isto tako vanzemaljce, svemirske brodove, i legendarne price o starim indijancima koji su savladali oruzje koje moze da unisti ove vanzemaljce bez ikakvih problema, i koje sad Zagor mora da uzme u svoje ruke i da otjera ove likove sa nase planete.  Puno clanova ovdje kritikuje taj zadnji dio price, gdje Zagor ide sa obicnom strelicom i stitom i pokusava da ih sve unisti: pa ocito je da je sve to objasnjeno malo ranije, kad onaj stari vrac citavu legendu isprica Zagoru, i kad Zagor sad zauzima tu ulogu i krece da bude heroj ovog stoljeca (kao sto je onaj stari indijanac bio heroj svog vremena, kad je sam otjero te iste vanzemaljce istom metodom).  Ocito je bilo da se ti vanzemaljci plase tog covjeka s stitom i strelom, pa ko god on bio, ako je moguce da covjek moze onako da se brani od njihovog oruzja i da nako lagano njih ubija s svojim strelicama (i isto tako da ih ubode ospicom luka strele).  Zasto onda takva pobuna, kad je Nolitta sve super uradio, objasnio, i napisao?

    Puno ovih starih ocjena ovdje su ocito rezultat nostalgije, ali da budem kompletno iskren, ovu epizode sam (samo ove godine, u zadnjih par mjeseci) procito vec dva put: jednom u Ludens Extra izdanju, a jednom evo danas u VC OP izdanju, tako da sam dobro sve promutio, i stvarno mogu iskreno da objavim da je ovo remek djelo ove zanre stripa.  Nije Ken Parker, to je ocito, ali ono sto jeste - uzbudljiva fantastika u divljem zapadu u savrsenom stilu Duha sa Sjekirom - to jeste u fenomenalnom stilu!  Super prica za oprostaj Nolitte iz Zagorovog serijala! Ja se makar nadam da cemo ponovo jednog dana dobiti pisca na njegovom nivou u Zagorovim epizodama.  To tad, makar mozemo da citamo njegove stare epizode, koje su jos uvijek najbolje koje su ikad izasle u Zagoru!  ;)

     

    22.10.2010
    01:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    26.12.2010
    17:47:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikada.Treba spomenuti da u Ludensovom extra izdanju ova epizoda počinje u broju "Crvena Orhideja",tj. extra Zagor broj 185.Sam strip je pun preokreta i nepredvidljivih dijelova.Najbolji dio kada Hellingen zarobi Zagora i Chica.Ferrijev crtež je savršen,a naslovnice su i same prava remek-djela.Odličan strip,nema što.

    16.01.2011
    10:33:00 sati
    Patrix
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    priča: 11

    scenarij: 11

    crtež: 11

    naslovnice: 11

     

    OCJENA: 110%

    09.02.2011
    09:48:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično! Nema se šta prigopvoriti ovoj priči. Ja je još i doživljavam kao uvod u sledeći susret sa Helingenom koji me je fascinirao tako da ocijene moraju biti visoke. Mora se pročitati zato preporuka svima!

    19.02.2011
    11:51:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    13.04.2011
    14:10:00 sati
    jojboli
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    super serijal

    16.04.2011
    02:55:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • bubba

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    sve mi je bilo odlično samo sto mi je naivno kako zagor pobijedi akronijance.crtež odličan naslovnice također

    24.04.2011
    19:21:00 sati
    bubba
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 57%

    4, 6, 7, 6

    Veliki sam ljubitelj stripa i Zagora, ali previše je rupa u scenariju. Prenaivno. 

    25.04.2011
    19:45:00 sati
    kucak
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo.

    05.06.2011
    12:24:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 46%

    3, 1, 8, 10

    Tja...ova priča je baš primjer koliko je Zagor zeznut za ocijenjivanje jer puno toga ovisi o nostalgiji, odnosno sa prvim čitanjem kao klinac. Kao mulac sam stalno slušao bratića kako priča o tim starijim epizodama, a u sjećanju mi je pogotovo ostao "mističan" naslov "Teror šeste planete", no tek sam sada u Ludensovu izdanju pročitao ovu priču.I što reći.........lošee. Jedva sam pročitao ovu epizodu. Početak je obećavajuć (Skylab), ali kasnije mi je totalno loš razvoj radnje. Kad Zagor bježi od Akroniana dok oni lete...ma ima još toga , o samom kraju neću ni govoriti, ostali su sve rekli.Veliko razočaranje,

    18.08.2011
    10:15:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    U izdanju Veselog četvrtka je najbolja!

    06.09.2011
    18:45:00 sati
    writer
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Bah... Da sam mladji jedno dvadesetak godina, dao bih ovom stripu cistu desetku. Ovako, ipak "samo" osmica, iako je scenarista uspio da se izvuce i da strip ne dobije u potpunosti notu kica. Ferri ovdje i nije bas briljirao, mnogi kadrovi su na brzinu odradjeni, a i na pojedinim tablama vidi se  Bignottijev stil

    06.11.2011
    18:14:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.11.2011
    23:39:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Svi se pale na "velike" epizode kao što je ova, ubacivanje Hellingena i svemiraca i ne možeš fulati. Puno toga se i meni ovdje sviđa, ali kao i opet ne mogu progutati slučajnosti. Npr. Ikarovo Pero baš na prvom letu u povijesti čovječanstva naleti na svemirce, sasvim slučajno. Isto tako sasvim slučajno svemirci od cijele planete slete baš u Darkwood. Ma dajjj.... Da sam ovo pročitao kao mlađi, sigurno bi imao bolje mišljenje o cijeloj priči.

    11.11.2011
    16:00:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.01.2012
    19:54:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji susret s hellingenom (osim naravno legendarnih divova dobra i zla)

    18.01.2012
    22:11:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik, što reći... :)

    27.02.2012
    17:08:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni osobno najdraži susret sa Hellingenom. Dream duo Nollita&Ferri iz zlatnog perioda. Nema pretjerane fantazije kao kod petog susreta.  Posebno mi je ostao u sjećanju onaj dio kad je Zagor započeo napad sa svetim oružijem sam protiv svih u bazu Akronjana, i zaderao se kao životinja na litici!,a Hellingen izvan sebe....

    Besprijekorno

    10/10

    14.04.2012
    15:18:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nolitta je odabrao da sa serijala ode u velikom stilu Helingen i vanzemaljci od toga nema veceg stila !!!

    Odlicno je sve ukomponovano ali najbolje je to sto je napravio da je ZAGOR TAJ ODABRANI, PREDODREDJENI JUNAK KOJI CE DA ODBRANI ZEMLJU OD UZASA VANZEMALJACA!!!!

    I ona scena kad Rakum ustaje i vrsi primopredaju svetog oruzja je fantasticna

    Ferri briljira i Bingoti odlicno pomogao pri kraju stripa

    07.05.2012
    18:59:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Dobra priča. Kao klincu ova mi je bila jedna od boljih. Zbog toga i malo više ocjene. Pogotovo mi se sviđa scena u pečini kada Zagor dobije ščit i luk legendarnog indijanskog ratnika.

    21.05.2012
    13:59:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    25.05.2012
    21:48:00 sati
    Dupin1975
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći, zaista genijalna epizoda, pogotovo Ferrijev crtež!

    10.06.2012
    22:40:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Nisam oduševljen kao nekoć. Puno mi je jaći Helligen u sd, kad Poe dolazi. Pupet master i ekipa. OVo je...više šund. Vrlo dobro, ne i odlično. Naslovnica bezvremenske magije najbolja ikad! Dajem za nju ko je ima nek se javi masu...drugih romana.

    08.07.2012
    17:15:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za pamćenje

    16.07.2012
    11:58:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    valja ....

    25.07.2012
    11:55:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sjajna epizoda,jedna od legendarnih

    14.08.2012
    20:01:00 sati
    Vasilije8
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    10.10.2012
    13:14:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 48%

    4, 2, 7, 9

    08.01.2013
    11:20:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 54%

    5, 3, 8, 6

    Pocetak je zanimljiv i puno obecaje. Ona scena u Skylabu'u,vrlo dobra. Al onda sve sto sljedi,jadan i uzasan scenario,koji je sa vremenom postajao sve gori i gori. Em razvuceni dialozi,em bezvezna i nevjerovatna akcijska djela. Crtez je ok, a naslovnice su bezveze. Samo mi je ZG.EX. 186 odlicna.

    25.04.2013
    15:28:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.08.2013
    22:03:00 sati
    velka031
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Hmm, evo nas - Nollitina zadnja priča i kraj/početak jedne ere u serijalu. Ovo je epska priča i žestok pokušaj Nollite (ovaj put je ulog cijeli planet Zemlja), ali nije to dobro ostarjelo. Sa "ostarjelim" ne mislim da su trashy izgled i tehnologija izvanzemaljaca previše naivni za današnju publiku. Mislim prije svega na priču i scenarij... Nollita je dobro vodio priču do Skylaba (iako je Ikarovo pero bio tu samo da popuni stranice), i tu je napetost i atmosferičnost bila na vrhuncu, ali onda kad treba prelomiti priču na gore, on propušta potencijal, koji sa sobom nosi priča o izvanzemaljskoj invaziji, i razvodnjava sve skupa dugačkim Hellingenovim monolozima, odnosno sve skupa kreće u nekom skromnom i nemaštovitom pravcu (zagor postaje zombi i sakuplja indijance (spašava ga Čiko svojim gegom), dok Hellingen samo čeka i filozofira). Moglo je to lako krenuti u nekom maštovitijem i epskom pravcu (mogla je zajedno nastupit Perryeva vojska i indijanci protiv Hellingena i izvanzemaljaca - Zagor je mogao  nakon nekog epskog pojavljivanja sve nagovoriti na sveopću zajedničku darkwoodsku akciju), ali Nollita nije bio dovoljno inspiriran. Po grandioznosti ispada da je više štete napravio Hellingen sam u prijašnjem pojavljivanju sa onim projektilima nego ovdje uz pomoć svemiraca gdje su u biti najviše nastradali oni vojnici stražari u Skylabu. Nollita je mogao izvuć neki sci fi/western "Braveheart", ali umjesto toga je izvukao "Body snatchers". 

     

    Indijansko proročanstvo ipak malo diže priču i daje joj neku dubinu. Rakumov "magični" štit, luk i strijele i priča koja ide uz to uopće nisu loša ideja - imaju tu zgodnu simboliku  - najprimitivnije oružje pobjeđuje napredne izvanzemaljce, ali šteta što je Nollita poslao Zagora samog u taj okršaj i  pritom nabio puno nelogičnosti i propusta (stvarno su ga mogli alieni u bijegu svemirskim brodom milijun puta zepnut). Šteta Nollita, šteta... Znam da je priča nastajala u neko drugo vrijeme, ali to nije dovoljno dobar izgovor. Bosellijev Hellingen, odnosno "Sjene nad Darkwoodom" su vrh, "Demoni ludila" su odmah iza, ovo je samo solidno.

     

    Naslovnice su pa savršene i vjerojatno je to priča koja ima najbolje i sa pričom najusklađenije naslovnice u serijalu. Koliko sam samo slinio gledajući te naslovnice na netu i čekajući da to sve pročitam. Izgleda da sam predugo čekao. Ferrijev crtež je vrhunski i šteta što na kraju uskače Bignotti. Vidi se da je Ferri stvarno uživao crtajući svemirske brodove, tehnologiju i otmice, ima stvarno puno lijepih vinjeta, posebno onih velikih.  Šteta što je Nollita zakazao. Prva ljubav mu je stvarno bio Zagor, ali čini mi se da mu je ipak najdraži bio Mister No. 

     

    14.09.2013
    21:50:00 sati
    nagor
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    10.10.2013
    09:10:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • mr murdoc

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    25.03.2014
    18:07:00 sati
    mr murdoc
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jednostavno genijalno

    25.03.2014
    18:11:00 sati
    ike666
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ferri je stvorio fantastičnu atmosferu.

    Svakako spada u top 10 Zagorovih priča.

    25.03.2014
    18:19:00 sati
    Leonid
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predobra prica , sami vrh
    25.03.2014
    20:21:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna epizoda

    25.03.2014
    20:44:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova priča zaslužuje ČISTU DESETKU !!! Po mojoj procjeni, ulazi u kategoriju deset najboljih Zagorovih epizoda, a ima KULTNI STATUS ( šteta za povremeno ubacivanje Bignottija ). Dakle, najbolji od najboljih, TOP 20 za čistu desetku svaki, po mom izboru:

    1. Zimska Zmija, Poruke smrti...( šteta zbog ubacivanja Bignottija ) 2. Sedma runda ( Zagor protiv Supermikea...šteta zbog zadnje Bignottijeve sličice ), 3. Zarobljenici "CRVENE VJEŠTICE", 4. Meklaudov karavan, Kandraksova Mumija, Kobna noć ( veže na sebe i kasnije priče s Kandraxom iako drugo pojavljivanje nije Bog zna što ), 5. Bratić Simon... ( Dobar i loš ), 6. Svemirska braća, Teror ŠESTE PLANETE ( veže na sebe sve ostale epizode s Helingenom iako je ova po mom sudu najbolja ), 7. Okršaj s Vikinzima, 8. Snježni Sokolovi, 9. Zagorova odiseja, Opasne vode, 10. Šestorica s "PLAVE ZVIJEZDE", 11. Svirepa ceremonija... ( Tajna služba ), 12. Zagor protiv vampira ( cijeli niz sve tri priče ali i priče s Vampiricom  ), 13. Nasilje u Darkwoodu, 14. Na dnu oceana ( Ocean ), 15. Vatreno iskušenje, Neravna Borba ( šteta zbog ubacivanja Gambe ), 16. Zagor priča, Gospodar Darkwooda, 17. Lov iznenađenja ( Tigar ), 18. Plavokosa opasnost ( ovu je priču svakako trebalo ispričati ali o tome ću u nekoj drugoj recenziji ) , 19. Došljaci s Aljaske, 20. Morska strava ( veže uz sebe i ostale priče s Cainom ). Načelno sam protiv Zagora u boji ali Morska strava u boji...izvrsno. Pored navedenih još bih dodao NESTALI ISTRAŽIVAČ. Marcello mi nije baš legao kao crtač Zagora ali u ovu epizodu se savršeno uklopio svojim crtežom. Čak se istaknuo novi sporedni lik, negativac, koji se pojavljuje i u nekim kasnijim pričama...a sama avantura koja počinje na krajnjem sjeveru, u polarnim predjelima, nastavlja se kroz više sasvim solidnih epizoda... Vezano uz recenziju, projekt VESELOG ČETVRTKA "ODABRANE PRIČE" je izvrsna ideja. 

    25.03.2014
    21:11:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna odlična epizoda!!

    25.03.2014
    21:46:00 sati
    Wayto
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarno.
    26.03.2014
    13:12:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Sjajno. No imam pitanje. Onome tko zna odgovor plaćam turu. Kako su to Akronjani napustili planet Zemlju ako njihove letjelice nisu predviđene za međuzvijezdana putovanja,a matični brod kojim su doletjeli u misiju ostao je kružiti zemljinom orbitom? Toliko su se prepali Zagora da su smetnuli s uma što im je potrebno za povratak kući pa su u panici otišli glavom bez obzira i vjerojatno svi izginuli u dubokom svemiru? Ostatak Akronjana nije bio od volje provjeriti što je bilo s njihovom braćom ili ukoliko se netko čudom vratio živ od članova misije nisu bili od volje vratiti se po matični brod, proizvod visoke tehnologije koji bi jednoga dana u rukama stanovnika Zemlje mogao predstavljati opasnost? Ovo se više odnosi na naknadne intervencije i interpretacije od strane Bosellija, ne na Nolittu. No bode u oči ako se saga o Zagoru sagledava u kontinuitetu.

    26.03.2014
    13:13:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicno!!!

    26.03.2014
    14:23:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.03.2014
    18:59:00 sati
    kareszka37
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedna od najboljih!

    26.03.2014
    21:04:00 sati
    djukak
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.03.2014
    23:08:00 sati
    lasa22
    uredi
  • gerilac1

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ova prica je Zagoru osigurala tron sto se tice ex-Yu, i ucinila da je i danas najpopularniji od svih strip junaka.

    28.03.2014
    21:03:00 sati
    gerilac1
    uredi
  • miskod66

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Sjajna priča i sjajno prošlo vreme. Mali minus za crtež zbog čestih ukrštanja sa Bignottijem.

    30.03.2014
    10:01:00 sati
    miskod66
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlican strip.

    30.03.2014
    19:39:00 sati
    brancika
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    04.04.2014
    17:27:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    19.06.2014
    21:01:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 8, 6

    Aje mogu reći da je donekle zanimljivo, ali mi stvarno ide na živce! Što Ferri ne može da nacrta cijelu epizodu do kraja, a ne da uleti Bignotti i još više je usosi.

    24.06.2014
    21:45:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Utoka

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo,uvod fenomenalan,prica o hellingenu odlicna. Medju top 5 Zagora bar po meni.

    18.08.2014
    18:40:00 sati
    Utoka
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moja #2 priča.Šta reći pravo remek delo bez mane.

    21.09.2014
    18:08:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 6, 4

    Sa 9-10 godina jedna od fenomenalnih priča. Nakon 20 i kusur, PARODIJA. Samo da umesto zagora ubaciš lik pokojnog leslija nilsena, nema razlike!

    09.11.2014
    23:24:00 sati
    Villain
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Da imam 12,13 godina i ovo čitam, sigurno bi mi priča ostavila bolji dojam. Ali ovdje kao da Nollita nije znao da li da napravi ozbiljan sf/horror - na što vuče veoma obećavajući početak, osobito zaplet kad ekipa dođe u opustošeni Skylab, zatim podvrgavanje Chica i Zagora Hellingenovoj kontroli i njihovo korištenje za lov na indijance. Do tuda je Nollita poprilično dobar, čak i odličan. Kasnije sve počinje, na trenutke, djelovati besmisleno, ponekad pomalo nalikovati na parodiju da bi onda, pred kraj, Nolitta opet ubacio u strip nekakvu ozbiljniju atmosferu s onom pričom o Crvenom ratniku. Pa pomisliš, u redu, ipak se sve vratilo na pravi kolosjek. I kad ono, dobijemo kraj koji je ponovo naivan, besmislen i pomalo komičan. Ok, prihvaćam da je to Bonelli i da se, osobito kod Zagora, treba naviknuti na određenu dozu naivnosti. Ali ovo je pred kraj postalo prilično besmisleno, a to mi je ipak previše za tolerirati.

    Ferri odličan, ali Bignotti ruši ukupan dojam, pretpostavljam da je problem u tome da je pokušavao kopirati Ferrija, znam da mi je inače ostavljao bolji dojam. Uglavnom, nebitno, koji god da razlog bio, i kvaliteta crteža opada u drugom djelu.

    Sve skupa, radnja solidna, crtež vrlo dobar. Nije ovo loš strip, ali daleko od vrhunaca ovog serijala. Na stotine ovih desetki koje su dane radnji i crtežu nemaju nikakve veze s objektivnošću. Ali ok, pretpostavljam da mnogi ni ne pokušavaju biti objektivni kad je Zagor u pitanju.

    25.12.2014
    10:23:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Vlladimir

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Bignotti nije kopirao Ferrija, nego je po svoj prilici od 22-23str. trece sveske uleteo sa radom na olovci i delimicno tushu, dok je Ferri iskljucivo tusirao. Vidi se po potezima. Poslednjih 20 strana je samo Bignottijev rad, dok je ostalo primetna kolaboracija...

    25.01.2015
    14:21:00 sati
    Vlladimir
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    ludo,genijalno ludo..ali kao i većina komentatora zamjerka ostaje za kraj,konačni sukob Zagora i svemiraca...zbrzano i loše.

    ima tu još nekih nanjih rupa u scenariju inelogičnosti ali ovo je ipak ZAGOR..protiv svemiraca..prvi puta..nadm se ne i posljednji.

    s netrpljenjem iščekujem novu bitku jer rat još nije gotov

    01.02.2015
    12:23:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Recenzija, kontrarecenzija.. ma svaka vam čast, da mi je vaš pogled na Hellingena i epizode s njim samo :)

    30.06.2015
    13:00:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 85%

    10, 6, 9, 10

    Akronijani imaju tehnologiju da putuju svemirom ali naši junaci su ih prešli kada su ih tražili u svojoj letelici jer su se sakrili u žbunje dok UFO ne prođe pored njih... ma daj... 

    28.09.2015
    12:15:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    04.10.2015
    18:46:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • big joco

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 3, 2

    03.12.2015
    01:39:00 sati
    big joco
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Legendarna epizoda koju nažalost nisam imao prilike dosad čitati. Nikad nisam uspio sakupiti sve ZS brojeve. Kao mali imao sam 586-'Svemirska braća', ali netko mi je ukrao taj broj. Iz današnje perspektive izgleda naivno, pitanje je kakvo bih mišljenje imao pred 20 godina. Perfektno nacrtana. Odlične naslovnice.

    26.08.2016
    15:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 82%

    9, 5, 10, 10

    Ova prica ima savrsene naslovnice,odlican crtez i odlicnu ideju,ipak Nolitta je zakazao na kraju,steta mogla je ovo biti najbolja epizoda Zagora i ovako je dosta dobro ali ostaje onaj gorak okus da je moglo puno bolje!Pre lako su Akronijanci pobjegli,tu je Nolitta zakazao,trebao je uvest neku bitku izmedu Akronijanaca i vojnika i indijanaca,malo skratit uvod na pocetku a vise se posvetit kraju,uvod je zanimljiv i nimalo dosadan ali ipak...Velika,velika steta!

    Boselli i Sclavi su po meni napravli boljeg Helingena!

     

    03.09.2016
    11:01:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nolittino remek djelo. Priča je odlično zamišljena, a još bolje sprovedena. Crtež isto odličan, a naslovnice jako dobre. Meni je ovo najbolji Hellingen, a možda čak i najbolji Zagor.

    29.10.2016
    23:02:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.01.2017
    16:45:00 sati
    suply1
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Napokon sam pročitao ovu kultnu epizodu. Negdje u vrijeme kada je išla u LEX seriji sam taman prestajao sa Zagorom, pa sam je preskočio, tako da mi je Klasik izdanje došlo taman. Priča me u konačnici razočarala iako je imala neki status o kojem sam slušao još od djetinjstva. Standardno nepotreban početak s Chicom, Ikarovo Pero ubačen da se napuca broj stranica, bezvezan kraj i zbrzan crtež najveće su mane ovog stripa. Najbolji su dijelovi u Skylabu kao kulminacija ovog story arca i priča o Rakumu. Nije za baciti i Zagorovo natjeravanje s akronijanskom stražom, u onom kamenjaru, kao solidini akcijski prilog priči. Ostatak mi je slab. Očekivao sam masovniju invaziju i masovniju bitku s vanzemaljcima. Naslovnice upečatljive.

    23.04.2018
    15:30:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    15:24:00 sati
    Panonian
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Jedna od najdužih priča na serijalu, a završna faza je kriva zašto nije jedna od najboljih. Vjerojatno bi to bila da kojim slučajem imam osjetno manje godina, a ovako ipak ne mogu zažmiriti na pojedine stvari. Bez obzira na sve mora se priznati kako je radnja izuzetno tečna i zanimljiva, nema ništa naporno što bi otežavalo samo čitanje što je vrlo bitno kada ispred sebe imaš ovakvu maratonsku priču. Za razliku od prethodnog pojavljivanja Hellingena ovdje dosta rano saznajemo da će taj ludi znanstvenik upasti u igru, samo je bilo potrebno otkriti koliko velika će ona biti. Nolitta je imao dovoljno prostora da posegne za elementima po kojima je toliko poznat; stvaranjem napetosti i njezinim podizanjem do samog vrhunca, što je u kombinaciji sa atmosferičnim Ferrijevim crtežom donijelo dobitnu formulu u kreiranju zapleta. Scene u Skylabu su vjerojatno najviše što se u tom trenutku moglo ponuditi, tako razrađene do detalja dovode čitatelja u fazu da svakom sljedećom stranicom osjeti djelić tog mučnog isčekivanja. Koliko god nije bilo teško unaprijed razotkriti misterij Hellingenovog groba, svejedno opet ima izrazito snažan dojam trenutak kada Zagor kopa u jezivoj noći i iskopa strašnu istinu. Nova prijetnja se nadvila nad Darkwood, veća nego ikada ranije kada je u pitanju Hellingen. Ovoga puta on nije okružen bivšim robijašima ili vojnicima već inteligentnim bićima iz svemira kojima je na prvu nemoguće pronaći manu, tj. ikakav način da ih pobijediš. Neki će se zapitati kakva je to invazija na Zemlju sa toliko malo Akkronijanaca. Međutim, treba naglasiti kako ovo nije bila klasična invazija sa ciljem osvajanja, već prikupljanje takozvanih donora u svrhu uzimanja njihove krvi za transfuziju u stanice Akkronijanaca. Osvajanje Zemlje se trebalo dogoditi nekom drugom prilikom, a tu ideju je ionako zamislio Hellingen što nije bilo moguće predvidjeti prije nego što je ekspedicija krenula sa Akkrona, pa nisu niti imali potrebe poslati brojniju posadu. Što se toga tiče Nolitta nije pogriješio, ali zato jest kod završnog obračuna koji je ispao previše jednostavan i nedorečen. Prije njega treba izdvojiti situaciju kada Zagor preživi nemoguću situaciju, strašan pad u ponor udarajući pri tome u oštre stijene. Kako Zagor nije imao ni plan ni oružje kojim će pobijediti Akkronijane moralo je nešto iskrsnuti što će mu pomoći. Zato je bio prijeko potreban lik Keokuka i tajna brda Naatani u obliku Rakumovog oružja. Ipak, to oružje je trebalo biti funkcionalnije i manje primitivno od ovog ponuđenog, ako ništa drugo barem nešto čime se može rukovati jednom rukom. Kako su za luk i strijele potrebne dvije, a još uz to moraš držati štit i braniti se od smrtonosnih zraka, izgleda mi nemoguće da bi Zagor na takav način uspio pobijediti takvog neprijatelja, pogotovo ne na tako jednostavan i brz način. Akkronijani se nisu pokazali nešto inteligentni u tom završnom obračunu, čak i da im hrabrost nije jača strana morali su biti dovoljno pribrani da vide kako Zagorovo oružje uopće nije praktično za rukovanje i da je neupotrebljivo na većim udaljenostima. Koliko god me taj obračun razočarao završetak sa kabinom za teleportaciju je odličan, Zagor i Perry jesu ispali naivci, ali tko bi mogao pretpostaviti što će Hellingen izvesti. 
    Iako je Bignottijev udio stvarno malen i to je bilo dovoljno da uspije pokvariti vizualni dojam, tako da ni crtežu ne mogu dati maksimalnu ocjenu. 

    09.08.2018
    23:53:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Antologijski strip. Posle "Svemirske brace", sve se promenilo... Poceo sam da citam redom stare i nove epizode Zagora Te Neja...

    04.03.2019
    21:19:00 sati
    Batacele
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodari pretpovijesti
    Kod: NN LIB 39
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 18.5.2019. 18:49:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 265
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 528
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 764
  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1201
  • Buntovnik
    Kod: KT LMS 619/620
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 27.4.2019. 19:30:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 811

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 3397
  • Zemlja
    Kod: NN LIB SB 11g
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2250
  • Riječni pirati
    Kod: MN LIB 5
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.3.2019. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1861
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1663
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1595

Aukcije

Forum