Noć užasa

Zagor

ZG ZS 603/604 | 188 str.

Zagor postaje žrtva Bazilea, arheologa pomračenog uma koji je zahvaljujući antičkom blagu koje poseduje stvara svoje kraljevstvo ’’Novi Olimp’’, u kome se Zagoru pruža prilika da mu postane pomoćnik, ako uspe da izađe kao pobednik iz 12 zadataka koje je Bazileo osmislio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izazivač
    ZG KL 50
  • Gotova stvar
    ZG LEX 191
  • Planina bogova
    ZG LEX 192
  • Narod noći
    ZG LEX 193
  • Dvanaest zadataka
    ZG LIBKB 66
  • Planina bogova
    ZG VEOP 43
  • Senka smrti
    ZG ZS 603
  • Noć užasa
    ZG ZS 604

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La partita è chiusa
    ZG SR 184
  • La montagna degli dei
    ZG SR 185
  • Il popolo della notte
    ZG SR 186
  • La partita è chiusa
    ZG TT 184
  • La montagna degli dei
    ZG TT 185
  • Il popolo della notte
    ZG TT 186

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je izlazila u Italiji od 11 meseca 1980 do 1 meseca 1981.
  • Mađioničari iz ’’Dnevnika’’ su za broj ZS 604 – ’’Noć Užasa’’ pozajmili naslovnicu koja je uvodna u drugi Rakosijev povratak, postoje dva razloga za to, ili ih je bio žao da se odreknu jedne od četiri izuzetne za koje se nije znalo koja je lepša od druge, ili još uvek nisu u potpunosti bili sigurni u eksperiment zvani Mikica Ivanović & company.
  • Pravo ime Basilea je doktor Šarki (Sharky), a svoj pseudonim je preuzeo od grčkog naziva Basileo/Basileus odnosno kralj/vladar.
  • Himerama se opširnije bavio i Martin Mystere u više navrata, a oni su prema kanonu rezultat čudovišnih eksperimenata predatlantidskog znanstvenika Oduarpe (vidi MM LMS #79/81 "Dan delfina")
  • Ukoliko znate talijanski i interesira vas još više o stripu, ima i dobar prikaz na ovoj stranici.
  • Pričom ’’Senka smrti’’ izdavačka kuća ’’ Horus’’ je svojevremeno pokušala da napravi serijal Extra Zagor, ali na tome je stala i nestala sa strip scene.
  • Debitantski rad Tiziana Sclavija na Zagoru, ujedno prva od 9 sjajnih priča koje je uradio za serijal. Bilo bi nekorektno ne spomenuti i epizode koje su sledile posle: ’’Senka smrti’’ i ’’ Noć užasa’’(ZS 603/604, ZG SR 184/186), ’’Ludi Hakaram’’, ’’Otrovna strela’’ i ’’Zagorov trik’’(ZS 629/631, ZG SR 191/193) ,’’Plamena lobanja’’, ’’Na krilima noći’’ i ’’Horde zla’’(ZS 639/641, ZG SR 194/196), ’’Usijana stena’’ i ’’Čovek munja’’(ZS 648/649, ZG SR 196/198), ’’Vuk samotnjak’’ i ’’Pobeda vuka samotnjaka’’ (ZS 655/656, ZG SR 198/199),’’Prokleto blago’’ (ZS Specijalni broj,ZG LSP, ZG SR 200), ’’Utvara u noći’’ i ’’Veliki čarobnjak’’(ZS 739/740, ZG SR 221/222) i za kraj ’’Demoni ludila’’, ’’Invazija akronjana’’, ’’Na granici stvarnog’’, ’’Helingenov povratak’’ i ’’Divovi dobra i zla’’(ZS 941/942, 944/946, ZG SR 275/280) . Verovatno je ovom poslednjom pričom rekao sve što jedan scenarist može, tako da ga otada više nije bilo u Zagorovom serijalu. Uz izvinjenje recenzenta gospodinu Noliti, Sclavi je autor koji ima sigurno najviši prosek ako pogledamo kvalitet priča, jednostavno nije bilo loših, onih za popuniti rupe.
  • Najsmešnije u svemu je to što se Sclavi pojavio kao Nolitina zamena u Zagorovom serijalu posle njegovog povlačenja, ali tvorac serijala zbog straha od pada prodaje ipak odlučuje da u narednih 100 brojeva u ediciji "Collana Zenith Gigante" ne bude potpisivanja autora, istina jubilarni broj u boji’’’Prokleto blago’’ je potpisao Nolita, a Sclavi je morao da sačeka reprint da bi se saznalo da je on autor ovog dela. U prevodu Sclavi je napisao ova svoja izuzetna dela a da čitaoci nisu ni znali za njega ... Čudni su putevi gospodnji. Ako ne verujete otvorite vaš primerak ’’Senke smrti’’ i videćete da je Nolita potpisan kao autor.
  • Kada smo kod autora Franco Donateli je oslikao priču, ali da se primetiti da je i Bignoti uskočio na jednoj stranici stripa (onoj gde se Zagor obračunava sa džinovskim losom).
  • Očigledno je da je Sclaviju kao inspiracija za ovu priču poslužio legendarni Herkul, heroj antičke Grčke i Rima. Po predanju Herkul je u naletu gneva koji mu je poslala ljubomorna Zevsova žena Hera ubio svoju ženu i bio primoran da postane sluga Euristeja, vladara Grčke. Euristej je obavezao Herkula da izvrši čuvenih 12 zadataka, uključujući čišćenje Augejevih štala, donošenje zlatnih jabuka Hesperida, i silazak u Had ne bi li izveo troglavog psa Kerbera.
  • Možda bi bilo dobro napomenuti da se i Veliki Blek ogledao sa 7 zadataka u epizodi – LMS 477 "12 podviga".

Kao što smo napomenuli Tiziano Sclavi je za početak imao zaista težak zadatak, zameniti nezamenljivog Nolitu, ali slobodno možemo reći uspeo je u tome. Potvrda za to je što mnogi od Zagorovih fanova upravo ovaj period, počevši sa ovom pričom " Senka smrto" pa negde do priče sa tajanstvenim " Tkačem" nazivaju zlatnim Zagorovim periodom, uprkos ustaljenom stavu da je Zagorov zlatni period od 84 do 138 broja, odnosno od "Vampira" do "Belog tigra". Recezent deli ovaj stav.

Basileo – vladar Novog Olimpa!

Priča počinje u naselju drvoseča gde Zagor saznaje da je njegov prijatelj snažni traper Zed nestao bez traga, njegovu zabrinutost potkrepljuje činjenica da se i poglavica Šaunija žalio na nestanak na jednog od svojih najsnažnijih ratnika. Naši junaci nešto kasnije stižu u grad Grejfild, gde meštani upravo izražavaju nezadovoljstvo zbog odlaganja predstave najjačeg čoveka na svetu Big Hopera, Zagor tada saznaje da je i on nestao. Te večeri i sami naši prijatelji postaju oteti. Buđenje im nosi jednu od najnestvarnijih avantura, saznaju da su postali zarobljenici ludog arheologa pod imenom Bazileo (na grčkom – kralj), vlasnika neprocenjivog bogatstva antičkih junaka koje mu je omogućilo da stvori svoje kraljevstvo po uzoru na Akropolj i to usred Severne Amerike koje je nazvao "Novi Olimp". Međutim Bazileo pored arheologije ima još jednu veliku ljubav, genetiku, te je uspeo da raznoraznim ukrštanjima i eksperimentima stvori čitavu galeriju mitoloških stvorenja koja koristi za 12 zadataka po ugledu na kralja Grčke Euristeja, ne bi li pomoću njih "izabrao" svog Herkula, svog pomoćnika na tronu. Zagor ostavši bez izbora, ucenjen Čikovim životom kreće na ovaj put užasa, spreman da neposustane pred preprekama koje je osmislio pomahnitali Bazileo. Počinju gotovo mitske borbe, Zagor baca pod noge džinovsku pumu, šalje na dno jezera anakondu, izlazi kao pobednik iz borbe sa strašnim losom, te nadmudruje ogromne sokolove, i pomahnitalu divlju svinju, na tom putu Zagor nailazi na Zedove ostatke, Big Hoperove što mu samo još više daje snage da izdrži. U jednom trenutku Zagor iznuren shvata da mora da ubrza igru, no pokušaj da prevari Bazilea dovodi ga samo pred 12 probu, za trenutak se nalazi pred mitskim Kerberom troglavim psom, čuvarom pakla. Počinje borba Zagora i čudovišta koju u jednom trenutku prekida novi razvoj događaja, pohlepni Bazileovi saradnici koriste priliku da se oslobode svog gazde i pokupe veliko bogatstvo koje je posedovao, te ga bacaju u improvizovanu arenu gde Zagor vodi grčevitu borbu, Bazileo za tili čas postaje žrtva mitološkog čudovišta koje je napravio, dozvolivši Zagoru da smogne snage i savlada čuvara pakla. Bazileove pomoćnike Zagor sustiže vrlo brzo, a antičko blago nestaje zauvek u eksploziji koju je Zagor izazvao.

Posljednja herkulovska proba

Crtež legendarnog Franca Donatelija je ovde na najvišem mogućem nivou, tada nismo primećivali veliku razliku između njega i Ferija, jednostavno navikli smo se na oba crtača. Bignoti je takođe nacrtao jednu stranicu, razlog zaista nepoznat, a pomalo i nesvrsishodan. Što se tiče naslovnica postoji samo jedna koja pokriva ovu priču i sve što možemo reći za nju je da je prosečna.

U svakom slučaju zanimljiva priča, neka vrsta prekretnice u Zagorovom serijalu, bitan momenat, povukao se čovek koji je uz pomoć Ferija stvorio junaka koji traje evo već pola veka, srećom kvalitet je ostao na visokom nivou, možda zahvaljujući samom konceptu stripa gde Sclavi verovatno nije imao dozvolu za veću improvizaciju, već se oslonio u ovom slučaju na mitsku priču o Herkulu.

Po predanju Herkul se u agoniji izazvanoj otrovom sam spalio na lomači, a njegov duh se uzneo na nebo, postavši besmrtan... Zagoru se desilo nešto slično, ovakvim pričama je postao besmrtan za većinu svojih fanova...

Naprijed

ZG ZS 595/596 Zagor izazivač

ZG ZS 611/613 Povratak vampira

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Zaista, Sclavi je bio pravo osvježenje u ovom razdoblju jer se izvrsno nadovezao nizom natprirodnih, fantastičnih i horror priča... No ovo je zlatno razdoblje, pa moram reći da su također i drugi autori ostvarili sjajne rezultate sa svojim pričama. Sclavijev revisit 12 herkulovih podviga odrađene je u pravom Zagorovskom duhu. Zagor u pojedinim momentima preuzima i Blekove karakteristike, no moram reći da je ipak na misaonom polju Zagor već strateg.
    29.06.2009
    00:23:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Eh da je samo Sclavi duze ostao na Zagoru. Meni je ova prica odlicna kao i sve njegove price koje je radio na Zagoru. Naravno pri ocenjivanju naslovnica uzimam u obzir samo originalne Italijanske i jos pri tom samo naslovnice na koje je prica nadovezana. U ovom slucaju samo broj 185. 
    29.06.2009
    06:22:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedna od prvih Zagorovih epizoda koje sam lično kupio. Recezent je sve rekao, slažem se sa njim, i danas je ovo odlična priča, a kakva je tek bila klincu od 7 godina. Da ispravim posljednju stavku u zanimljivostima: Blek je isprobavao svoje mogućnosti kroz 7 podviga (sve ih je savladao sa pola snage, naravno), a ne 12. Sama epizode se zove "Sedam podviga" i objavljena je u 477 broju LMS.
    29.06.2009
    10:26:00 sati
    Milac
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    U odnosu na ostale Scalijeve priče, ova je još slaba. Inače je čisto ok.
    29.06.2009
    12:28:00 sati
    Archy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    6, 9, 9, 8

    Prica je poznata, vec dosta puta vidjena u igranim i animiranim filmovima, serijama i stripovima. Sclavi je ipak dobar scenario napravio.
    Poredjenje sa Herkulesom je na mjestu, Zagor i jeste moderna i realisticna verzija ovog heroja.
    29.06.2009
    15:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Solidna epizodica s već prožvakanom pričom koja je puno puta viđena. Crtež je slabija komponenta ovog stripa. Inače, sve skupa sasvim pristojno.
    30.06.2009
    09:52:00 sati
    mars1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    prolazna ocjena samo zato što je ovom pričom sclavi uveden u zagora i u kojemu će odraditi svoje remek djeloinače, priča mi nije sjela ni kad sam bio mali, a kamoli sada
    30.06.2009
    14:00:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Ova priča mi se nikad nije baš dopala....
    30.06.2009
    20:04:00 sati
    14act3
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Od jednostavne ideje majstor napravi jako dobar strip, crtež odličan, naslonice dobre.
    01.07.2009
    17:58:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne postoji manja ocena za ovaj strip, mozda jedna zamerka sto je u pitanju grcka mitologija a ne rimska, ipak je Zagor italijanski strip, osim ako nije dozvoljeno poistovecavati Zagora sa rimskim bogovima ;)
    02.07.2009
    15:50:00 sati
    misa
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    jedna sasvim pristojna epizoda Zagora,Sclavi se izkazao iako je imao i boljih dana...nekad se mi dopala prića,jedva čekam Ludensov reprint...
    02.07.2009
    19:34:00 sati
    teller
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Kao i Ken2 i meni se ova prica ni kao klincu bas nije svidjela.No sad sam napokon skuzio zasto je tako. Iako volim Donatellija i iako je njegov crtez ovdje na slicnom nivou kao i inace, on mi ne pase za ovakvu vrstu epizode jer nije dovoljno uvjerljiv i nema dovoljno detalja da stvori pravu atmosferu koja je ovdje potrebna. Isti je slucaj bio i u Sclavijevoj poznatoj epizodi Horde Zla. Za takve price sa elementima fantastike Ferri je "must have", dok je Donatelli odlican za emocionalne price o divljem zapadu.
    10.07.2009
    21:59:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Uh, davno sam čita ovu priču...jako davno. Al se sićam da san gušta...zato...
    28.07.2009
    14:22:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Sclavi je stvarno imao dobre priče u Zagoru, po meni bolje je imao samo Nollita a na Sclavi razini je bio samo Capone! Priča je zanimljiva i dosta dobro nacrtana, nije Donatelli u najboljim vremenima ali i ovdje je super. Sclavi je prepoznatiljiv ovdje po elementima horrora bez kojih jednostavno ne može (što sam cijenio od davnih vremena kada sam bio klinac) i po stvarima poput ovdje prikazati Zagora kako se boji bar na stranicu, dvije. U njegovim epizodama čitatelji bar na tren posumnjaju u sposobnosti glavnog junaka što po meni čini ovog scenaristu odličnim u Zagoru. U Sclavijevoj epizodi "PLAMENA LUBANJA" na kraju u glavnoj borbi sa Crnim Gospodarom nije bio Zagor taj koji ga je ubio već Galad, dok u Bosellijevoj "PRINC VILENJAKA" koja je kopija P.L., Zagor je taj koji razbrijava do kraja. Boselli je dobar ali nikako nije u rangu sa ovim scenaristom, barem kod Zagora.
    28.07.2009
    15:38:00 sati
    supermike
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    26.12.2009
    19:29:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    to je ipak sclavi

    24.01.2010
    13:01:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    Tanko!

    11.02.2010
    09:21:00 sati
    kasper
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Sto se tice naslovnice, ona potpuno vlada (kazem 'naslovnica', a ne 'naslovnice', zato sto ova prica ima samo jednu naslovnu, onu koja se zove "Planina Bogova"; ona druga naslovnia, za svesku "Noc Uzasa", pripada onoj drugo prici, "Povratak Vampira").  I Donatelijev crtez je nekako ok, ali ipak nista posebno.  Scenario nije los, onako pravo herojski, ili u drugim rijecima Zagorovski, jer ovdje je Zagor u Herkulesovoj ulozi: on je najjaci, najbrzi, najpametniji, itd.  Jednu stvar koju nikako ne mogu da skontam je Bazileina smrt, pri kraju price.  U jednom trenutku vidimo da ga napada onaj troglavi pas, skaceci na njega.  Onda, Zagor skace u njegovu odbranu, i ubija dok psa.  Taj pas nije bio na Bazileu vise od nekoliko sekundi, ali u ovoj prici to je ocito bilo dovoljno da ga ubije.   Huh....?  Nado sam se na neku bolju, vise dramaticnu smrt za ovog Zagorovog protivnika, nego ovu brzu i skoro neopazljivu.  Nisam ni znao da je Bazileo mrtav dok nisam na kraju skonto da ga jednostavno vise nema u prici.  Da je i sam kraj malo bolji, ali eto, ovo je ipak ok, dobra prica, solidan, uzbudljiva, iako malo previse naivna, ali i to je ok, zato sto Zagor je Zagor, i to je to.

    03.11.2010
    13:14:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Očekivao sam malo dramatičniji rasplet.

    08.11.2010
    10:25:00 sati
    Nedo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Moglo je bolje ali neću Sclaviju previše zamjerati jer ipak mu je ovo debi na serijalu. Neki zadaci su izgledali previše jednostavno, a i skoro svi su se bazirali da Zagor zatuče neku živinu. Donatelli je dobar, ali opet mu neke životinje i duhovi izgledaju smiješno. Vidi se kako kralj atmosfere Ferri fali u ovakvim epizodama. Ipak, epizoda koju vrijedi pročitati.

    11.11.2010
    16:15:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Crtez  borbe zagora sa anakondom neman rijeci nadam se da ce nekom u buducnosti pasti na pamet stavit jedan od tih crteza za naslovnicu pregenijalno.Svida mi se strip pogotovo zadaci za zagora ta sa spomenutom anakondom i ona kad mu se priviđalo i dakako zadnja sa troglavim psom.Naslovnica vrhunska,crtez iza ferrija donatelli mi je najbolji.

    19.12.2010
    14:32:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Ovo je cisti prosjek. Solidan pocetak novog scenariste, nista posebno. Kasnije ce Sclavi tek postici svoj maksimum kod Zagija i podariti ovom serijalu legendarne, vjecne epizode. Ova epizoda po meni ne pripada samom vrhu. Slazem se s DJ-om glede crteza, za ovakve epizode je idealan Ferri, majstor atmosfere. Donatelli je pristojno odradio svoj dio, nista specijalno ali ipak korektno. Mada mu moram prigovoriti za izgled cudovista koja u pojedinim scenama zbilja izgledaju smijesno. A naslovnica je fenomenalna. I od mene, tada jos uvijek mladom majstoru :), ide cista desetka.

    20.12.2010
    10:23:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    U suštini dobra i zanimljiva priča. Malo Grčke mitologije u Darkvudu a poređenje Zagora sa Herkulom je prava stvar, zar ne! Možda je malo tanak sami rasplet ali sve u svemu priča zaslućuje da bude dio "novog zlatnog perioda"!

    25.12.2010
    18:39:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    U nekim trenucima dosadno, Donateli je ovdje prosječan, a Sclavi se za start mogao malo bolje potruditi. Naslovnice ok.

    22.01.2011
    21:30:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 77%

    7, 9, 7, 8

    Sama ideja nije nešto posebno, luđaka u svom ludom kraljevstvu smo se nagledali i načitali, ali je scenarij zanimljiv što dokazuje da se i od neke prosječne ideje može napraviti zanimljivo štivo. Plus mu je i što je dobro najeo Chica :)

    Dopalo mi se što Zagor nije prošao kroz svih 12 zadataka, nego se naljutio i odlučio prekinuti taj cirkus. Međutim, izgleda da to nije toliko naljutilo Basilea kad ga je kaznio poslavši troglavog psa na njega. To bi ga čekalo i da je poslušno slijedio njegove zadatke.

    Ne slažem se da je Donatelli na svojem vrhuncu. Ne znam kada mi je zadnji put toliko šlampavih grešaka upalo u oči. Npr. scena u kojoj je Zagor razgovarao s mađioničarem u njegovoj kamp kućici/kolima. Izgleda kao da su u stanu od 50 kvadrata. Da bi se na sljedećoj vinjeti pozdravljali, a on odlazi s malim kolima. Ha ha ha. Kao Harry Potterov šator. Izvana šator a iznutra dvorac. Volumen i duljina Basileove brade varira iz stranice u stranicu. Čovjek ima problema sa detaljima.

    27.01.2011
    23:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 8, 4

    Solidan Sclavijev debi, ali daleko je to od Sclavijevih mogućnosti. Najviše mu zamjeram neuvjerljiv i prejednostvan završetak. Donatelli može to i puno bolje. Slažem se s primjedbama da je Ferri najbolji za fantastične epizode koje su, ujedno, i simbol Zagora. Naslovnica loša - neatraktivna.

    18.03.2011
    12:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    13.04.2011
    14:06:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Pa za prvi rad,Sclavi je svoj posao obavio nevjerojatno i iznenađujuće dobro.Crtež je lijep i naslovnice također.

    14.04.2011
    15:39:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 6, 8

    Sclavi, Sclavi... Početak nije mogao biti bolji, s obzirom na dobar scenarij, ali nastavak je toliko loš da mi se bljuje. Sama ideja graniči s ludilom, a Donatelli je svoj solidan dojam totalno pokvario onim loše nacrtanim psom. Užas. Mislim, sa svim onim glupo-naivnim dijalozima između Zagora i Basilea Zg je doista djelovao kao strip za djecu. Odlična naslovnica je jedini dobar element ove priče.

    26.04.2011
    16:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi, Donatelli moj naklon.

    Šteta da uz sve likove koji se motaju po močvari nema više grka i njihove mitologije.

    20.07.2011
    20:08:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Volim grčku mitologiju i teme vezane za nju. Imala je ova epizoda ipak dosta veći potencijal. Scenario ima nekoliko rupa i malo je naivnija priča, uz to na momente i zbrzana. Najviše me razočarao test kada Zagor prolazi kroz močvaru sa isparenjima i viče "Bojim se! Dosta!" !?! Šta je bre to? Toliko je različitih užasa Zagor prošao i sa toliko čudovišta se susretao do tada da mi je ta scena stvarno izgledala patetično. Tome su doprinela i komična stvorenja koja je nacrtao Donateli. Što se njega tiče, crtež mi je dobar, ali je podbacio sa životinjama, zato samo ocena 7. Naslovnica je odlična!

    09.10.2011
    12:14:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Odlična zamjena za Nolittu, pa makar i na neko kratko razdoblje. Sviđa mi se crtež, a i priča, mada ima dosta "posuđenih" elemenata. Nije savršen sa jednog kuta gledišta, ali sa druge strane to je upravo onakav Zagor kakvog najviše volim.

    11.11.2011
    18:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    06.01.2012
    22:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Plitko.

    28.01.2012
    17:59:00 sati
    writer
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Volim epizode sa Grckom mitologijom ali mi ova nije legla Zagor sam ubija zivotinje i ono troglavo cudoviste izgleda tupavo

    18.05.2012
    20:40:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 1, 8, 8

    21.05.2012
    10:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve desetke, zato što je ovo bio moj prvi susret sa Zagorom (i to u Horusovom izdanju).

    05.06.2012
    23:47:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi za predsednika!!!

    17.02.2013
    09:39:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Kao i cesto sto se desi,sve lijepo pocne,sa velikim iscekivanjem se cita. Sljedi uzasan scenario i gotova prica. Gluposti i nelogicnosti,ubitacne. Radi cega? Valjda radi stranica na raspolaganju.Ne znam. Crtez,djelomicno dobar a djelomicno baca vise na lose. Puno gresaka se nakupilo do kraja. Grkinje,zivotinje,sam Zagor,pokoja rupa itd. Naslovnice su najbolje od svega.

    29.04.2013
    10:32:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Priča je predobra, ali ju je nažalost upropastio zadnji nastavak. Mislio sam da će se Zagor stvarno ogledati sa svih 12 kušnji, a kad ono samo šest. Možda je Sclavi mislio da bi postalo previše repetitivno da su sve prikazane, ali meni bi se bolje tako sviđalo. Ali ove koje su prikazane su odrađene na najbolji mogući način. Također, dobra je scena u špilji gdje se Zagor predstavlja kao duh onom tipu. Kraj je onaj normalni sklavijevski; digni sve u zrak i nakon eksplozije odjaši u suton. Ipak, ideja za ovu priču je preluda.

    Donatelli malo slabiji nego inače, u nekim sličicama Zagorova faca izgleda čudno. Vidim da su i drugi primijetili kako je Bignotti uskočio na jednoj stranici, ali vidim da nitko ne spominje kako na jednoj sličici na samom početku Chicova faca izgleda ferrijevski. Naslovnica je predobra.

    01.09.2013
    15:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Zgodna je to priča i solidan debi Sclavija, koji je odmah išao direkt na Zagora, odnosno dodatno je zacementirao elemente, koje smo smo mi fanovi već znali... Zagor je nepobjediv, najjači i najpametniji. Uvijek je zgodno gledati kad junak ide iz silom nametnutog mu zadatka u nametnuti zadatak i pobijeđuje. Znam da sam guštao kao klinac kad je Zagor razvaljivao čeljust onoj anakondi i sad nakon novog čitanja su mi ti zadaci dobro sjeli, ali fali mi malo mesnatiji uvod i rasplet. Sve je to laganini u duhu naive iz vremena u kojem je nastala ta priča (1980. godina). Moderna verzija ovakve priče bi bili Bosellijevi »Sedam gradova Cibole« - tu je Zagor također bio primoran rješavati silom mu zadane zadatke, ali tamo je to sve na jednoj puno višoj razini.

     

    Respekt Sclaviju, »Demonima ludila« i vremenu u kojem je radio na Zagoru, ali smiješno mi je da ga netko stavlja ispred Nollite ili čak na drugo mjesto. Ispred njega su, osim Nollite, i Boselli i Burattini i Toninelli, ali drago mi je da je radio na Zagoru i to kad je bilo najpotrebnije. Canzio i Pezzin bi upropastili serijal. Što se tiče Donatellija, mogao je on to i bolje, odnosno Ferri bi to mogao bolje, ali što je tu je. Više od prikaza zvijeri me je zasmetao onaj Bazilejev hram (Partenon ili što je već) i promatračnica, koje je Donatelli ubacivao na brežuljke kako mu se je dopalo i bez nekog osjećaja za realnu perspektivu. Naslovnica »Planine bogova« odlična i čini mi se da je Donatelli utjecao na ovu Ferrijevu perspektivu (pogled iznutra na otvorena vrata), jer takvu perspektivu Donatelli često koristi.

     

     

    14.09.2013
    23:36:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    9, 7, 6, 6

    28.06.2014
    21:32:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    10, 5, 10, 7

    Mogla je ovo biti jedna od najboljih Zagorovih epizoda ali ZAŠTO!!!! dovraga nismo videli sve zadatke koje je Zagor morao preći ZAŠTOOOO!!!! To je za mene neoprostivo i itekako ruši ovaj strip.

    21.09.2014
    18:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    16.10.2014
    00:52:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 7, 8

    šteta što je ovakav potencijal priče u končnici ispao osrednje

    Planina bogova.Ha.Planina olinjalog poludjelog starčića a ne bogova.
    Sclavijev prvijenac,danas čitan sa vremenske distance od tridesetak godina poprilično infantilan pokušaj da se uklope starogrčka mitologija i Zagorov svijet.
    Ova je epizoda bila obavezna lektira svakog fana prije nekoliko desetljeća,ali protok vremena učinio je svoje.Uz površan scenarij i Donateli se nije iskazao.Posebno u prikazu anakonde i pume
    Nestaju snažni i jaki momci iz okolice Darkwooda.Nema im ni traga ni glasa.Ajde da su bili oženjeni,čovjek bi pomislio uzeli dečki par dana fraj od žena i pobjegli u ribičiju.
    Snažni drvosječa Zed,jaki Indijanac i najjači čovjek na svijetu(tako piše na plakatima) Big Hoper.Zagoru ne da mira njegovo šesto čulo,ESP,haragei.I upozorava ga da tu nešto smrdi.
    Sclavi nam predstavlja novog neprijatelja,ludog i žgoljavog starčića koji sam sebe naziva Basileo.Nekad entuzijastični mladi arheolog,danas ludi starčić koji stoluje u Novom Olimpu.Poludio je u Grčkoj,kada je prilikom iskopavanja antičkog blaga umislio da se radi o blagu bogova sa Olimpa i pobivši svoje suradnike koji su ga htjeli opljačkati.Krijumčarskim putovima prevezao je blago u Ameriku i na vrhu planine blizu Darkwooda izgradio Novi Olimp.San mu je oživjeti kreature iz starogrčke mitologije.Himeru,čudovište kozjeg tijela,lavlje glave i zmajskog repa.Pegaza,krilatog konja.Kentaure,pola ljude pola konje i ostale.Tu nam Sclavi servira objašnjenje.Basileo je i genetičar.Osim što si je utuvio u glavu da je bog i igra se boga križanjem vrsta.Ali mu to ne ide od ruke pa njegovi križanci ugibaju.Ali gle čuda stvorio je troglavog psa,u mitologiji poznatog kao Kerber,čuvar ulaza u Had,svijet mrtvih.
    I želi najjačeg čovjeka na svijetu.Njega neće dobiti križanjem,već podvrgavanjem kušnjama.Tko prođe svih 12 Heraklovih proba,taj je dostojan da sjedi Basileu zdesna,na tronu bogova zvanom Novi Olimp.
    Zašto baš Heraklo?Zato što je bio najjači.
    Sin Zeusa i smrtnice.Hera,Zeusova žena mrzila je malo kopile i na sve načine ga je pokušavala ubiti.Odrastajući,mali Heraklo je pokazao svoju snagu.Golim ručicama zadavio je dvije velike zmije koje je Hera poslala da ga ubiju.Ali i naglu čud.Zavitlao je liru učitelju glazbe direktno u glavu i ubio ga na licu mjesta.Kasnije se oženio za Megaru koja mu je izrodila nekoliko djece.Ali u nastupu ludila ubija nju i djecu.Odlazi kod proročice koja mu je naredila da idućih dvanaest godina služi kralju Euristeju i da izvrši deset zadataka.Da ubije nemejskog lava i donese kožu,ubije lernejsku Hidru,uhvati kerinejsku košutu,očisti Augijine staje,ubije erimantskog vepra,istrijebi stimfalske ptice,uhvati bika sa Krete,ukroti Diomedove konje,ukrade Hipolitin pojas i uhvati Gerionovo stado.Izvršio ih je svih deset u roku osam godina ali mu Euristej nije priznao dva zadatka i zadao mu nova. Da ubere Hesperidine jabuke i uhvati Kerbera,troglavog psa čuvara ulaza u Had.
    I njih je izvršio.Kralj ga je oslobodio službe i Heraklo se skitao po svijetu.Pridružio se Argonautima u potrazi za zlatnim runom,bio je kod zidina Troje,pomogao bogovima u ratu protiv Giganata.Ali opet ne lezi vraže,obuzelo ga je njegovo ludilo.I ubija svog najboljeg prijatelja bacivši ga sa zidina.Da se iskupi,morao je služiti kraljici Omfali.I to tako da je obavljao sve ženske poslove obučen u žensku odjeću.A kraljica je nosila njegovu lavlju kožu i toljagu.Koje su to perverzne igrice…Heraklo je ševio i muške i ženske,što u starogrčkom svijetu i nije bilo neuobičajeno.Ženio se četiri puta.Treća žena bila je ljubomorna na četvrtu i otrovala Herakla.Scenarij ko iz turskošpanjolske sapunjare.Umro je otrovan,,spaljen je na lomači i bogovi su ga učinili besmrtnim.
    Imamo i mi našeg Herakla,ličanina Marijana Matijevića,najjačeg čovjeka svoga vremena.Rendgenske snimke pokazuju da je imao duple kosti i to je objašnjenje njegove natčovječne snage.Dizanje kamena teškog 600kg,savijanje dvadeset milimetara debelog željeza ko ja kad zgužvam omot od pojedene čokolade,zubima dizao bačve teške 50kg,jeo cijele janjce za obrok.

    01.02.2015
    17:51:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    04.10.2015
    18:44:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Sclavi prije 35 godina... S te strane zanimljivo. Inače nije priča nešto pretjerano dobra, kako radnja odmiče početno se oduševljenje (zaplet je i više nego solidan) smanjuje i na kraju sve biva nekako rutinski privedeno kraju, bez nekih dramatičnih scena i sve je to skupa veoma predvidljivo. Borbe (iskušenja) nisu nešto pretjerano zanimljive, od Sclavija bih očekivao više domišljatosti...

    Donatelli solidan, otprilike na razini svojih mogućnosti, nije on baš za crtanje čudovišta, ne izgledaju strašno. 

    Ok za prekratiti vrijeme. 

    28.07.2016
    10:19:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 72%

    7, 5, 9, 9

    Još jedna epizoda koju nažalost nisam čitao u ZS. Imao sam broj 603, ali ne i nastavak. Da sam čitao tad, dojam bi mi siguno bio puno puno bolji. Priča nije loša, ali 'nešto' fali. Donatelli odličan, ali može i bolje.

    09.09.2016
    12:30:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Vrlo mi draga epizoda. Priča nije ništa posebno, čak je i naivna, no ima neki šarm i atmosferu. Uglavnom, dosta dobra prva epizoda Sclavija na Zagoru s odličnim crtežom.

    30.10.2016
    16:43:00 sati
    karlitos
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    19.01.2017
    09:43:00 sati
    goghy
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.01.2017
    14:01:00 sati
    morski
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Najlošija Sklavijeva priča u Zagorovom serijalu.

    20.03.2018
    18:02:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    31.05.2018
    11:13:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Moja omiljena Zagorova avantura iz detinjstva. Epski dozivljaj u osnovnoj skoli. Bio sam danima pod utiskom nakon citanja ovog stripa. Znao sam svaki Zagorov potez u borbi i svaki Cikov geg napamet. Svi likovi su maestralno odradjeni, kako crtezom, tako i karakterno. Slike govore mnogo vise od reci, ali su i dijalozi veoma dobri. Svaka cast autorima. Prva naslovnica prilično dobra, atmosfericna. Tek naknadno sam video da je u Dnevnikovoj "Zlatnoj seriji" prva naslovnica iz priče o vampiru greškom zalutala u priču "Noć užasa". Kakav grub previd i kakva šteta za obe avanture u to vreme...

     

    EDIT: Naknadno čitam komentare drugih čitalaca i slažem se da je bilo prostora da se bolje razvije priča, da Zagor prodje još koji podvig svakako... Šteta...

    31.05.2018
    15:33:00 sati
    Batacele
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Sasvim prosječna priča koja bi vjerojatno bila bolja da nema tako iritantnog lika kao što je Basileo. Ono njegovo promatranje kroz dalekozor me je baš naživciralo da sam skoro bacio strip u tim trenucima. Početni dio obiluje smiješnim scenama, iako je Chicova glad uvijek dobar predložak za humor meni je ipak najsmješnija scena kada pukne uže dok ga spuštaju kroz prozor. Nešto je zaredalo sa najjačim ljudima na svijetu, u prethodnoj priči se tako predstavljao Rocky Thorpe a sada Big Hopper, međutim, na kraju se ispostavilo da se radi samo o velikim hvalisavcima. Zagor je ovdje u nekoliko navrata bio neoprezniji nego inače; spava u nepoznatoj kući i ostavi otvoren prozor da ga otmičari lakše savladaju, prilikom bijega iz zarobljeništva ne zaveže čovjeka kojeg je onesvijestio već samo ode računajući na ludu sreću. Najzanimljivija od svih kušnji je ona sa anakondom u vodi, posebno je impresivno kako joj je Zagor slomio čeljust. Malo je nevjerojatno da divovski vepar bude ubijen prvim udarcem drvenog koplja, koliko god isto bilo vrhunski zašiljeno. Najslabija kušnja je ona sa halucinacijama jer je Zagor prelako pao pod njihov utjecaj i pokazao strah koji mu nije svojstven, a već je u prošlosti imao iskustva s takvom prijetnjom u epizodi Američka odiseja čega se i sam kasnije prisjetio. Tek nakon polovine savladanih kušnji sjetio se da se može vratiti natrag uz pomoć jednog trika i obračunati sa Basileom. A Basile mu odmah pripremio prepreku koja je trebala biti posljednja, kakvog onda smisla ima prolaziti sve njih kada možeš polovinu preskočiti i uštedjeti dosta snage. Borba protiv kerbera je trebala biti vrhunac kušnje, a nismo je niti vidjeli do kraja jer je Sclavi prebacio radnju na potpuno druge i manje važne stvari. Jedna od najboljih scena je Zagorovo zastrašivanje Sama u mračnom tunelu, ali nakon toga vidimo njegov neshvatljiv potez. Jest da Zagor nikad nije patio za bogatstvom, ali ne možeš onako uništiti blago kada postoji toliko poštenih ljudi kojima isto može pomoći. Iako priča ima dobar broj naivnosti svejedno ću joj dati ocjenu više zbog zanimljive ideje, ali ostaje dojam da se od svega toga moglo napraviti više. 
    Na Donatellija nemam većih zamjerki, jedino je zvijeri trebao nacrtati strašnije, pogotovo kerbera čije njuške izgledaju tek nijansu opasnije od pudlica.

    12.08.2018
    23:48:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 9, 8

    Omiljena mi je situacija  kada se Zagor zatekne u okvirima mitološke priče i to mi, gotovo po pravilu, ne može biti loše. Međutim, da je bilo dovoljno prostora da se bolje iskoristi mitološka priča o Herkulovim izazovima koje je morao savladati - još kako je bilo prostora. Zar se nije moglo Zagora poslati da savlada još koju prepreku prije konačnog obračuna s Bazileom? I kakav je to mitoman kakav je Basileo, koji je okružen tolikm zlato i drugim dragocjenostima, a okružen samo dvojicom amaterskih pomoćnika, da ne kažem kokošara? Trebalo je to puno bolje odraditi kada je već priča nudila više prostora.

    14.06.2019
    11:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobro je Scklavi pristupio Zagoru i to već od svog prvog scenarija, koji pokazuje svo poštovanje i precizno razumijevanje glavnog lika. Sve kušnje, svi izazovi i podvizi koje Zagor mora proći u ovoj naizgled bizarnoj, nesvakidašnjoj priči tu su samo da pokažu koliko Zagor i jeste polubožanstvo. Koliko je snažan lik, koliko je izdržljiv, koliko snalažljiv, razborit, koliki je strateg i najvažnije koliko je plemenit, velikodušan pa i prema onima koji to možda ne zaslužuju ili su čak i njemu učinili zlo. Uistinu je Sclavi, na Nolittinom putu, od Zagora učinio izrazitog, hvalevrijednog i dostojanstvenog junaka. 

    05.08.2020
    16:29:00 sati
    kiky
    uredi
  • Descender

    Ukupna ocjena 43%

    5, 2, 5, 7

    Bilo mi je loše i u osmom razredu, a sad je katastrofa pregažena vremenom. I crtački i scenaristički.

    10.08.2020
    14:03:00 sati
    Descender
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 675
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 386
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 284
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 783
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 824

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2756
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1833
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1353
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1188

Aukcije

Forum