Vatreno oko

Zagor

ZG ZS 620/622 | 206 str.

Zagor je na prijevaru doveden na susret sa starim prijateljima traperima, zatim otet i doveden pred ludog alkemičara Hegela von Axela koji mu zadaje opasnu misiju – pribaviti mistični Ugbertov pehar koji se nalazi u zabačenoj Dolini sablasti! Zagor to ne može odbiti jer Hegel vezuje svojim tajanstvenim napicima sebe i njegove prijatelje. I stoga, umre li on - umiru i oni!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 54%

Priča 7

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*6

S*5

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vječni čovjek
    ZG KL 52
  • Užasna zaraza
    ZG LEX 196
  • Dolina duhova
    ZG LEX 197
  • Vječni čovjek
    ZG LEX 198
  • Noć vampira
    ZG LIBKB 67
  • Ludi Hakaram
    ZG LIBKB 68
  • Pećina čudovišta
    ZG ZS 620
  • Klopka za Zagora
    ZG ZS 621
  • Vatreno oko
    ZG ZS 622

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'orrendo contagio
    ZG SR 189
  • La valle degli spiriti
    ZG SR 190
  • L'uomo eterno
    ZG SR 191
  • L'orrendo contagio
    ZG TT 189
  • La valle degli spiriti
    ZG TT 190
  • L'uomo eterno
    ZG TT 191

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva pojava alkemičara Hegela von Axela, vratit će se puno kasnije Burattini u ZG SD #7/8 "Opsjednuti". Nemojmo ga slučajno zamijeniti s drugim Alkemičarem Robertom Greyom (vidi recenziju Alkemičareve žrtve)!
  • Treća i posljednja suradnja Pezzina s Francescom Gambom, kao i posljednji rad njegov rad na Zagoru.
  • Pojavljuju se ratoborni Indijanci Pequoti i njihov poglavica Crni Los.
  • Trinaesti susret s ludim poštarom Drunkyjem, sedmi susret sa zubarom-traperom Docom, šesti susret s traperom Rohasom!
  • Potraga za Ugbertovim peharom kao da je djelomično inspirirana potragom za svetim gralom, peharom iz kojeg je pio sam Isus Krist. Također, spominje se i alkemičarski kamen mudraca, tvar koja je bila ultimativni cilj mnogih alkemičara tijekom minulih stoljeća.
  • Naslovnica ZS #621 zapravo je naslovnica epizode "Zeleni ponor".

Uvod u alkemiju

Rekao bih da je malo nezahvalno baviti se epizodom koja dolazi tik pred Sclavijevim nizom odličnih epizoda ("Ludi Hakaram", "Horde zla", "Vuk Samotnjak"). Iako je outsider poput Sclavija, Pezzin se i nije nešto specijalno iskazao na svojim epizodama. Doduše, stvorio je dva lika za pamćenje, boksača Pata i sada neprijatelja von Axela. Radnja je u najmanju ruku neozbiljna, smijurija od negativca, a da ne govorimo o nizu propusta u samoj radnji. Gamba dolazi samo kao šlag na tortu povrh svega… ;)

"Izgleda da sam se zaboravio predstaviti… Kao što si čuo, Indijanci me zovu Vatreno Oko, ali pravo ime mi je Hegel von Axel i posljednji sam alkemičar iz Nürnberga."

Alkemičar Hegel von Axel

Hegel von Axel, zvan još i Vatreno Oko, iako je jedan od minornijih Zagorovih neprijatelja, ima vrlo dobro i detaljno razrađeno porijeklo i misiju. Pezzin je stvorio svog alkemičara kao protagonista iz viktorijansko-gotičkih fikcijskih romana i Universalovih/Hammerovih horrora. Pomalo mistik, pomalo deformirani ludi znanstvenik i alkemičar, no s ozbiljnim ubojitim moćima. Lik i situacija su vrlo ozbiljne, no scenarij se u Pezzinovim rukama pretvorio u vrlo neozbiljan i nenadahnut uradak. A tema i sam početak imala je potencijala! Ovo što slijedi je tzv. "porijeklo" alkemičara!

Hegel von Axel

Alkemičar Hegel von Axel

Ima deformirano lice i "urokljivo" stakleno oko. Kirurg mu je nakon eksplozije rekonstruirao lice, iako je jedno oko zauvijek izgubljeno. Rođen je u Nürnbergu, gradu otvorenom za sve tijekove misli i nauke koji su strujali starom Europom. U 14. st. u njemu je nastala i napredovala škola alkemije, pod vodstvom Hugberta von Axela, Hegelovog dalekog pretka. Proučavao je promjene elemenata, tražio kamen filozofa, bavio se astrologijom i njenim utjecajem na čovjeka. I druge nauke bile su predmet istraživanja tog genijalnog pretka. Svaku kap znanja zapisivao je tajanstvenim i nedokučivim šiframa, a svoj dragocjeni dnevnik čuvao je u trezoru uzidanom u zid njegovog zamka. Umro je na lomači, a njegova su otkrića ostala vjekovima u tajnom skrovištu sve dok Hegel nije pronašao rukopis među ruševinama zamka. Uspio ju je prevesti u obujmu dovoljnom da postane stručnjak za lijekove i razne druge moćne napitke. Sposoban je pripremati mješavine koje izazivaju halucinacije i droge izuzetne efikasnosti te koje omogućuju vladanje voljom čovjeka. Klanja se paklenim silama i Sotoni. Nakon nesreće u laboratoriju saznao je za čudesni pehar zahvaljujući kome bi postao najmoćniji čovjek na svijetu! I besmrtan! A to i namjerava postati!

Ugbertov pehar

"Napravljen je od čudnog metala koji utječe na tekućinu koja se u njega sipa. Čuvao se u starom manastiru na obali Portugalije, odakle su ga ukrali španjolski gusari koji su ga donijeli u Novi svijet. Doživjeli su brodolom, te je zatim predmet završio kod Indijanaca koji su ga obožavali kao idola. Čuvari čarobnog pehara žive u zabačenom mjestu koje ljudi tog kraja nazivaju Dolina sablasti. Žive iza planina gdje su se pretvorili u okrutne zvijeri bez ičega ljudskog u sebi. To je posljedica zračenja pehara, ono mijenja i izobličava izgled ljudi. Indijanci koji su ga pronašli i dalje ga ljubomorno čuvaju. Nepristupačna je zbog otrovnih plinova koji izbijaju iz zemlje. Imaju odlično razvijen njuh i čulo mirisa, skoro slijepi. Metal od kojeg je napravljen je uran, i zrači svjetlošću." Prema svim ovim podacima, zračenje i deformirajuće posljedice na ljude moglo bi se definirati kao efekt radioaktivnosti koji, naravno, u to vrijeme nije bio poznat.

Smijeh suludog alkemičara

Gambina izrazita karikaturalnost definitivno bolje odgovara humorističkom spin-offu Chico specijal, nego jednom Zagoru kojega su Ferri i Donatelli definirali svojim mračnijim i ozbiljnijim. No, Gamba pokušava eksperimentirati i malo drugačijim kadriranjem, pa tako imamo naizmjenične nizove otvorenih i zatvorenih kadrova, kao i neuobičajenih spojeva kadrova za jednog Bonelli Zagora. Još se i sad pitam kako točno izgleda von Axel i koja mu je visina, budući da lik kroči iz transformacije u transformaciju. Druga naslovnica posebno dobra, baš evocira napetu i tjeskobnu atmosferu koju nažalost Gamba nije mogao prikazati unutar priče.

Očajnička borba s ozračenim Indijancima

Epizodu bi mogli opisati kao odlična priča s jako lošom realizacijom, u kombinaciji s crtačem čije crtačke tehnike graniče s karikaturom koje nimalo ne odgovora tonu epizode. Von Axel miks je smrtonosnog idiota i genijalca, toliko različit od jednog obrasca ludog znanstvenika poput Hellingena čija je manijakalna i smrtonosna ludost jednaka njegovoj genijalnosti. Što se mene tiče, jako loša karakterizacija na granici promašaja, lik kao da se potpuno izgubio kako priča odmiče. Pezzin očito i namjerno završava otvorenim krajem, no proći će puno vremena kad će se Burattini usuditi vratiti ovog alkemičara. To smo i mogli očekivati od Toninellija, ali od Burattinija? Čak nam i Zagorova posljednja replika ukazuje na to. Pa počujemo je onda…

Zagor, rezignirano: "Hegel von Axel je živ! Ne neki način se je spasio i budite sigurni da ćemo još čuti za njega!"

Mistična atomska gljiva

Naprijed

ZG ZS 611/613 Povratak vampira

ZG ZS 629/631 Ludi Hakaram

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 45%

    5, 3, 5, 6

    Ništa naročito....

    12.04.2011
    12:54:00 sati
    14act3
    uredi
  • budo

    Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 2, 8

    12.04.2011
    14:21:00 sati
    budo
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 5, 9

    Ponekad vidim neke komentare da je Zagor strip za djecu, jedna od prvih stvari kojih se tada sjetim je da li su ti tipovi mozda procitali od Zagora samo strip "Vatreno Oko" i nista vise. Moje misljenje je da je ova prica ispunila svoju svrhu, to je da navuce mladji uzrast na stripove. Gamba je takodje jedan od ljudi ciji je stil crtanja pogodan za mladje uzraste, tako da se ovdje perfektno uklopio.

    Nekada je i meni ova epizoda bila dobra, ali ovo je upravo jedna od prica koje se prerastu. Treba samo da se uzme u obzir ova epizoda i uporedi sa "Divovima dobra i zla" i vidi nevjerovatna razlika u tome za koje doba su ta dva razlicita stripa pravljena. Jos jednom da ponovim, pored toga sto smo mi postali matorci, ova prica je u svoje vrijeme itekako imala svoju svrhu, isto kao i nesto kasnije objavljena epizoda "Covjek Munja", koja je trebala da privuce klince napaljene na superheroje.

    Naslovnica "Vatreno Oko" ima kultni status na nasim prostorima, prije svega zato sto je bila u albumu sa slicicama kao jedna od najboljih naslovnica.

     

    Kic, djetinjasto-odgovor je da! Zabavno i opustajuce-odgovor je isto da!

    12.04.2011
    15:17:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Rick Deckard

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 5, 10

    12.04.2011
    16:47:00 sati
    Rick Deckard
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 4, 9

    12.04.2011
    19:19:00 sati
    Leonid
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.04.2011
    19:42:00 sati
    teller
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 42%

    6, 3, 2, 9

    Jedino što valja je sjajna druga naslovnica, ona je za čistu 10... Priča mlaka, ali sigurno bi dojam bio puno bolji da je crtao netko drugi, ali taj fuckin Gamba...

    12.04.2011
    20:15:00 sati
    velka031
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 6, 10

    Priča je odlična, mislim sama ideja za ono vrijeme je stvarno cool. Scenarij Pezzin nije trebao raditi, nego dati nekome sposobnijem da to odradi. Gamba je dosta loš ovdje jer nije napravio atmosferu kao što je to odradio u epizodi "PROKLETO ZLATO" tako da ovdje nema horrora. Naslovnice su za pohvalu, pogotovo druga koja mi je među najboljima uopće, stvarno ima ono nešto!

    12.04.2011
    21:23:00 sati
    supermike
    uredi
  • emirem

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Jedan od rijetkih koje sam vise puta procitao kao dijete,jer sam ih dugo imao u posjedu i crtez mi je bio neobican jer je licio na Kit Telera,mali odmak od Ferrijevog crteza mi je dosao kao promjena u vizualnom dozivljaju.

    12.04.2011
    23:51:00 sati
    emirem
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 46%

    3, 5, 5, 7

    Sta reci...

    13.04.2011
    08:25:00 sati
    djukak
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Nije losa prica samo mislim da bi sada imao drugo misljenje da sam je procitao kada sam bio mali..

    13.04.2011
    08:57:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 5, 9

    Ne znam što ovdje ima manje smisla. Taj kalež od urana koji bi u kombinaciji sa munjama trebao davati besmrtnost (WTF?), luđak koji s nekakvim napitkom podredi cijelo indijansko pleme svojoj volji, zagoru prijeti da će mu ubiti prijatelje ako mu ne donese taj kalež, a ne pada mu na pamet i njega podrediti s napitkom, još jedno skriveno pleme, ovoga puta pleme slijepih gremlina itd itd.

    Vjerojatno jedna od najgorih priča u serijalu, a ni Gamba nije baš previše truda uložio u njeno spašavanje.

    13.04.2011
    10:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 42%

    4, 5, 2, 9

    Kada sam bio klinac nije bilo loše, sada verovatno ne bih mogao da ne upadnem u depresiju zbog Gambe.

    13.04.2011
    10:44:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    13.04.2011
    13:55:00 sati
    jojboli
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 6, 3

    13.04.2011
    15:15:00 sati
    split85
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Vidim da se mnogima ne svidja ova prica ali je meni nakon ponovnog citanja nakon dosta godina poprilicno legla! Prica je imala potencijal da bude jedan od klasika ali i ovako nije lose! Zanimljivo, opustajuce, jednostavno, cak mi je i Gamba bolji nego inace! Naslovnice izvanredne, maestro je odradio vrhunski posao!

    14.04.2011
    16:32:00 sati
    kandraks
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 5, 8

    nesto sto ne bih mogao da citam dva puta ali ipak zbog nostalgije ga ponekad prelistavam,scenarij ok,naslovnice dobre

    14.04.2011
    18:09:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    Ideja je odlična i mogla se dobro iskoristiti da se našla u rukama sposobnijeg autora, ali eto, Pezzin se nije baš snašao na Zagiju. Jedina ok epizoda mu je bila ona s boksačem. Gamba je katastrofa, nije on za ovakav strip. Mnoge scene su trebale biti stravičnije. Kakvu je ono ridikulastu masku imao Von Axel na glavi?! A njegov predak na lomači je izgledao kao da je na modnoj pisti, lijepo uređen, ni kapa mu s glave nije pala. Poslije torture onih mesara čovjek na lomači ne izgleda tako. Nisam cjepidlaka ali volim barem neku uvjerljivost.

    Von Axelov povratak u Opsjednutima mi je puno puno bolja priča od ove.

    Edit - 29.09.2016.

    Pročitala po drugi put. bolje da se izrazim pokušala čitati. 5 dana sam razvlačila čitanje, pa preskakala neke djelove. Podsjetilo me na čitanje Bleka i Kapetana Mikija. (Kad su mi se prije nekih par godina našli u ruci.) Dosadno i nikad kraja. Editiram jer sam (gore iznad) popljucala autore. Ovo je jednostavno strip za djecu, i glupo ga je uzeti u ruke sa + 30 godina pa se obrušiti na autore. Dosadni dijalozi koji ponavljaju jedno te isto, da dječiji umovi shvate radnju. Plošni negativac koji nakon zlobnih komentara viče "hahaha", crtež koji je dovoljno stravičan za djecu al opet ne na način da bi mogli imati nekih težih trauma.

    Ali sam i dalje mišljenja da je ideja dobra. I mogla se i napisati i nacrtati na način da bude i za starije čitatelje.

    18.04.2011
    00:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    Složenije i ozbiljnije tekstove od ovog scenarija radi i Lady Gaga za svoje pjesme.

    Razočaranje potenciraju Ferrijeve naslovnice koje su krasne, ali kad otvorimo strip, pogledamo i pročitamo epizodu, dobijemo udarac RAVNO U NOS.

    18.04.2011
    14:57:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    20.04.2011
    22:59:00 sati
    kucak
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    Evo šta je tragedija kod nas. Ovo je daleko bolja epizoda od Horde Zla, ali kotira se daleko lošije nego li pomenuta priča.

    30.04.2011
    14:47:00 sati
    Villain
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 3, 9

    Počelo dobro, završilo loše.

    Crtež katastrofa.

    09.05.2011
    16:51:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 58%

    7, 4, 5, 10

    Dobar negativac ali potpuno neozbiljan pristup, nerazrađen scenarij prepun klišeja. Pomalo predvidljivo u nekim dijelovima, ali od redikula Pezzina ništa drugo nisan ni očekiva. Ipak nije to baš dosadna epizoda a i puno je bolja od smijurije Sierre Blance. A Gambin crtež je također smijurija dok je Ferri opet briljantan. Slažem se s groficom da je povratak Axela mnogo, mnogo bolji.

    31.05.2011
    19:16:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Na Gambu sam se naučio i čisto dobar crtač.

    22.06.2011
    09:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 3, 7

    Pezzin uopće nije dobar scenarist.Gamba je vrlo loš ovdje,kao i u većini Chicovih specijala.Naslovnice jedina dobra stvar u vezi s ovim brojem.

    22.06.2011
    19:03:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Ovo je pravi 'trash' Zagor, ali na zalost, za mene nije na istom nivou kao ona druga trash epizoda, "Smrtonosne Ribe".  Crtez je slab, a scenario nekoliko puta vec vidjen, pogotovo prosle godine u epizodi "Planina Bogova".  Ovaj Hegel von Axel nije bas najzanimljiviji Zagorov protivnik, jedino mu je izgled nekako strasljiv, ali ciljevi i motivacija su nekako slabi.  Ferrijeve naslovnice su dobre, pa mozda bi i ova epizoda bila puno bolja da ju je Ferri crtao, ali to se ocito moze reci o vecini Zagorovih prica koje je crtao neko drugi.  Na kraju price, Zagor i njegovi prijatelji su svjesni da njihov protivnik von Axel nije u stvari mrtav, i da ce se oni kobejagi jos jednom sresti s njim.  U tom momentu ja sam se pitao, "Koga u stvari boli kurac ako se ovaj jedno-dimenzionalni protivnik ikad vrati u ovaj serijal?"  Jedino sto njegova druga pojava u Zagoru moze da uradi je da unakazi kvalitet prica iz ovog doba; nema sanse da ista dobro ispadne od njegovog povratka.

    05.07.2011
    16:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 40%

    5, 1, 5, 7

    Ovo je jedan od vrhunaca trasha! Zgrožen sam scenarijom. Sreća pa je ovo zadnja Pezzinova epizoda u Zagoru.

    07.09.2011
    18:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Zabavna epizoda. Možda su ocijene malo više zbog nostalgije. Kao klinac imao sam samo dio ove epizode i to bez naslovne strane, ali mi je nekako ostala u sjećanju pa sam bio uzbuđen što ću je napokon pročitat u komadu. Crtež je loš, ali nekako mi se ipak uklopio u priču.

    Naslovnice su fenomenalne!!!

    08.09.2011
    11:32:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 5, 8

    Ove stare epizode me više opuste (kakve god bile) od onih premijerno izdatih.

    28.10.2011
    10:08:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Ovaj strip sam čitao kao mulac, i iako mi se bio svidio zaplet, sve do pred koju godinu nisam znao kako završava. Uglavnom svidjela mi se priča, odlazak sa alkemičarem u nepoznato, i borba protiv onih deformiranih ljudi. Gamba mi je ovdje čak nekako i legao dobro, mrvicu je crtao zagora bolje nego na prijašnjim pričama. Tj. Zagor manje liči na Kita Telera. U svakom slučaju zadovoljan sam viđenim.

    13.11.2011
    21:15:00 sati
    Deki86
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 59%

    9, 6, 2, 8

    Ideja odlična, scenario slab, crtež katastrofa.

    28.01.2012
    17:34:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 2, 7, 9

    Jedino što valja su naslovnice.

    20.05.2012
    22:20:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 4, 7

    Crtež očajan. Priča je ok

    27.08.2012
    13:20:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    26.10.2012
    16:27:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Nakon povratka baruna Rakosija, trebalo je jedno ovakvo sranje da se slegnu dojmovi i više cijeni prethodna epizoda. Kako govorim, za razlliku od Chica, gdje mi leži, za Zagorove epizode Gamba loš, ali svejedno nitko tu ne bi spasio stvar jer priča je ispodprosječna. Naslovnice također. Znači, ni Ferri ne pokušava spasiti stvar

    02.03.2013
    19:14:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    17.03.2013
    10:08:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 41%

    4, 2, 6, 5

    Nije mi se uopce svidjelo. Prica,iako je imala potentcijala,totalno je razrezana kroz vrlo los i jeftin scenario. Crtez i naslovnice nisu bas nesto zadovaljavajuce.  

    03.05.2013
    10:09:00 sati
    Tutta
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Pezzin je imao odlicnu ideju i mogao je da napravi odlicnu epizodu, mozda cak i jednu od onih koja se pamti na duze, ali je potpuno promasio.

    Prica pocinje klasicno u Zagorovoj kolibio gde se nerazdvojni dvojac bavi svojim uobicajenim poslovima dok ih ne prekine Dranki Dak, primaju pismo da je Fislegu potrebna njihova pomoc i tako pocinje avantura.

    Najgluplji deo stripa mi je bio dok su Zagor i Axel bili tamo u dolini duhova, sa onim isparavanjima i onim deformisanim Indijancima, Axelovo ponasanje je veoma cudno. On sam kao lik je veoma neuobicajen i razlicit od ostalih Zagorovih nepriajtelja.

    Na Gambin crtez sam se navikao i ima par kadrova koji su dosta dobri ali on kao crtac na Zagoru je dosta slab.

    Ferrijeva naslovna strana za Dolinu duhova/Vatreno oko je maestralna! A ova druga mi je nekako cudna, cudne senkle padaju na Ugbertov pehar i Zagor je malo nezgrapno i u cudnoj pozi nacrtan.

     

    27.06.2013
    17:03:00 sati
    going going
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 6, 10

    Ideja je stvarno dobra, ali razradi fali štiha. Von Axel je prosječan negativac, a one varijacije onih mutiranih Indijanaca smo već vidjeli u Spaljenoj zemlji i Posljednjem vikingu. Ako ništa drugo, ima malo teksta pa se brzo čita. Završna Zagorova izjava gdje nagovještava Hegelov povratak mi daje za naslutiti da je Pezzin za Hegela planirao da bude među najvećim neprijateljima serijala, negdje uz bok Hellingenu i Kandraxu. Kako da ne.

    Gambin crtež je malo slabiji nego inače. Naslovnice sjajne, a pogotovo ova druga. U Ludensovom izdanju vidi se kako su pokušali prekriti izvorni naslov.

    01.09.2013
    20:16:00 sati
    Opti
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 4, 8

    Dobro, pročitao sam i zadnju Pezzinovu priču na Zagoru, tako da ga sada mogu službeno proglasiti najgorim scenaristom serijala. Ovakav loš niz stvarno zaslužuje respekt zaljubljenika u trash. "Sierra Blanca" (najgora priča u serijalu), "Zagor izazivač" (jako glupa, ali Pezzinova "najbolja" priča) i ovo "remek djelo" od "Doline duhova" su stvarno nešto što bi trebalo ćim prije zaboraviti. Tako su nam netalentirani Pezzin i Gamba ponovno ponudili poslasticu u vidu "popili su nešto i sad ih kontroliram, a ako umrem, umru i oni", "Zagore, ti ćeš me pratiti ko ovčica jer ti neće pasti na pamet zavezati me i spasiti prijatelje"... i slične pizdarije. I onda još Pezzin toliko samouvjeren u majstoriju svoje priče i negativca trijumfalno na kraju priče izjavljuje da će se ovaj jadnik od Von Hexela "Sigurno vratiti i da ćemo još ćuti za njega". Takvih izjava se čuvao i tvorac Nolitta. Burrattini se očito toga sjetio i sklepao "boljeg" Axela, ali tip nije zaslužio povratak. Druga naslovnica, povijesna pozadina Axelovog pretka i "atomska" eksplozija na kraju su jedino što valja ovdje. Uglavnom, Pezzin&Gamba su nešto najlošije što se dogodilo Zagoru u njegovoj povijesti.    

     

    15.02.2014
    16:29:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 7, 8

    12.07.2014
    22:16:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 7, 10

    Priča je imala pontecijala ali je to jako loše izvedeno.

    21.09.2014
    18:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 51%

    7, 4, 4, 6

    Immortalitas
    Vječna inspiracija mnogih filmova,knjiga stripova..Filmovi Self/Less,Immortel,The Man From Earth,Age of Adeline.I meni najdraži,varijacija na temu,Houstonov Čovjek koji je htio biti kralj sa Sean Conneryjem i Michael Cainom u glavnoj ulozi.
    Knjige Alkemičar,Eliksir besmrtnosti..Možda najpoznatiji lik besmrtnika je onaj Wildeov,Dorian Gray,iz istoimene knjige.Portret koji umjesto njega stari,prima sve njegove ožiljke i grijehe.Ili Stokerov Drakula,krvopija i besmrtnik. Ep o Gilgamešu,najstarije poznato književno djelo iz Mezopotamije koje govori o duhovnom sazrijevanju jednog kralja od tiranina do produhovljenog čovjeka,koji je tražio tajnu vječnog života ali ju ne nalazi i miri se sa sudbinom.
    Besmrtnost je čovjekova težnja još od postankaDa li je to uopće moguće?Molekularna biologija napreduje,postoji veliki broj milijardera koji financiraju znanstvenike a sve ih vodi taština.I strah od završetka života..Pokoriti smrt,produžiti život,pobijediti Boga.Britanski znanstvenik Aubrey de Gray tvrdi da će ljudski život biti produljen za čitavo tisućljeće,ne eliksirima već zahvaljujući modernoj tehnologiji.Interesantno i intrigantno,tko ne bi volio poživjeti ako već ne vječnost,bar jedno tisućljeće?Mi,obični smrtnici sa prosječnom plaćom ili penzijom eventualno možemo kupiti koju godinu života više sa zdravim pristupom životu.Tjelovježba i zdrava prehrana temelj je toga.
    Neki ljudi su dostigli besmrtnost svojim djelima ali i zlodjelima.Recimo jedan Leonardo Da Vinci i njegova Mona Lisa,sa osmjehom koji i danas intrigira ljude.Michelangelo sa svojim kolosalnim Davidom.Beethoven i njegove simfonije u durovima,Mozart i Figarov pir,Homer i njegove besmrtne Ilijada i Odiseja. Veliki osvajači Aleksandar Makedonski,Džingis kan,Napoleon…Ili Hitler sa svojim bešćutnim zločinima spram čovječanstva,Staljin,Jack Trbosjek,Ted Bundy.
    Ipak religija ostaje najsnažniji izvor vjerovanja u vječni život.Uskrsnuće je sastavni dio judaizma,kršćanstva i islama.Ili reinkarnacija u hinduizmu i budizmu.
    U potrazi za eliksirom mladosti tragali su i alkemičari.
    Alkemija,drevna vještina pretvaranja neplemenitih metala u zlato,srebro,platinu.I potraga za eliksirom života.Samo je trebalo otkriti proces pretvorbe recimo željeza u zlato,i to zlato pretvoriti u tekućinu koja će onom tko ju popije podariti vječni život.Alkemijski Magnum opus.Kako jednostavno zvuči. U Hrvatskoj je najpoznatija alkemičarka iz 13.-tog stoljeća Barbara Celjska,poznatija pod nadimkom Crna kraljica.
    O njoj je pisao Paracelzus,jedan od najpoznatijih alkemičara,liječnik,okultist,astrolog,znanstvenik..Grof St.Germain,europski velikaš,pustolov i alkemičar.Oko njegova lika i života razvila se legenda o njegovoj dugovječnosti.Navodno je posjedovao eliksir.Nicholas Flamel,francuski alkemičar.Kruže priče da je otkrio kamen mudraca i postigao besmrtnost.Proširila se legenda da nije umro jer su grobovi njega i žene mu nađeni prazni.Sve to golica ljudsku maštu,pogotovo ako je okruženo mistikom i legendama.
    Upravo nas u mističnu alkemiju i potragu za vječnim životom uvodi Pezzin u ovom svom uratku.Nije da se Zagor nije susretao sa besmrtnima.Tko može zaboraviti krvopiju Rakosija,vampiricu Yleniju ili Vordela iz Kamenog ubojice.
    Zagor zna tajnu dugovječnosti.Uz redovitu trku za ološem i bitangama,on jutro započinje sa pedeset zgibova i saltom.Naravno,uz umjerenu prehranu.U zdravom tijelu zdrav duh.
    Ovaj put glavobolju mu zadaje alkemičar iz Nurnberga,imenom Hegel von Axel,a licem nagrđenim od davno neuspjelog pokusa.Cilj mu je Hugbertov kalež,koji svojom tekućinom daje vječni život onomu tko ju popije.
    U potrazi za peharom alkemičar dospio je u selo Pequota,gdje indijance drži pod kontrolom svojim napitkom kojim ih podvrgava svojoj volji i radi od njih neku vrst poslušnih zombija.Namamio je Zagora u svoje šape samo sa jednim ciljem,da mu pribavi kalež koji se nalazi u Dolini duhova a čuvaju ga bića koja su nekad bili ljudi,indijanci,a pod utjecajem radijacije koji isijava kalež postali mala,slijepa,nakazna čudovišta sa odlično razvijenim njuhom.Kalež,koji je inače sačinjen od urana a čuvaju ga kao svoj totem.Naši traperi i debeljko poslužit će kao taoci a Zagor kao sirova snaga.Mora oteti kalež iz ruku malih čudovišta inače će taoce stići strašna sudbina.Skapati će u agoniji od žeđi.
    Sve u svemu odlična tema ali šlampava razrada.Dijalozi su koma,Gamba je koma,lik von Axela koma,bez ozbiljnije karakterizacije,sveden na luđaka koji baulja za kaležom.U svoj toj zbrci su najbolja čudovišta iz Doline duhova.Njihov svijet je jednostavan,kalež je središte tog njihovog svijeta i spremni su potaracat svakog tko stavi ruku na njega.
    Pezzin se baš i nije proslavio u serijalu.Dao nam je tek tri priče,o kanibalima,svijetu boksa i alkemičaru

    02.02.2015
    14:22:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    04.10.2015
    18:43:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Dosta je nerazjašnjenih stvari tu ostalo. Prvo, kako je von Axel dobio ideju da Zagora dovede u akciju tako što će mu spomenuti Fishlega i ujedno potčiniti svojoj volji trapere? Zatim, kako ih je potčinio svojoj volji? Iako nam to nije objašnjeno, recimo da se sve ipak moglo dogoditi ako von Axel poznaje Zagorov privatni život. No, da je bilo jednostavnijih planova, bilo je.

    Međutim, Pezzin ima dosta problema s tom potčinjenošću i ponašanjem potčinjenih za njenog trajanja. Kad su se tek sreli, traperi su bili normalni da bi usred noći, kako smo vidjeli, ustali kao mjesečari i onesposobili Zagora. Pomislim kao da je Pezzin mijenjao plan usred stripa. Zatim, zašto je učinak na Indijance nestao tek tako, nakon eksplozije i nesvjestice a praktički su upravo popili drogirajući napitak? Kraj mi je bezveze, Zagor samo konstatira da će se još čuti za von Axela iako je područje maleno i moglo se koliko-toliko provjeriti. 

    Negativac leluja od krajnjeg đubreta do običnog strašljivka, čak se dobro slizao sa Zagorom na putu do kaleža, nije ga namjeravao baciti u provaliju već je most prerezao tek kad se pobojao za svoju guzicu. Opet tu imamo stare ideje o nepoznatom i opasnom teritoriju i deformiranom plemenu. Inače, umalo nisam dodao i prilog "tajanstvenom" ali ovdje ona potpuno izostaje jer von Axel zna sve o tome tko čuva kalež i kako je došlo do deformacije. Kao da je gledao dokumentarac a toliko znanje mi ne pije vodu.

    Priča se brzo čita a Gamba je imao i boljih radova. Međutim, ne možemo ga kriviti da nije znao dočarati tajanstvenost i horor kad tajanstvenosti, kako rekoh, nije ni bilo. Naslovnice prosjek.

    07.08.2016
    13:05:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Solidno, čitljivo, ali ne i za pamćenje. Gamba korektan. Kako epizodu nisam kao klinac ima cjeloviti u zs, pitao sam se kako je izgledalo prvo pojavljivanje Axela, kad sam čitao SD prve brojeve u kojima se pojavljuje.

    09.09.2016
    12:36:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 5, 9

    Priča je dosta dobro zamišljena, no Pezzin se kao i uvijek izgubio u razradi. Kraj je dosta blesav, moglo se to bolje riješiti. Naslovnice odlične.

    30.10.2016
    16:49:00 sati
    karlitos
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Vjerojatno najbolje što je Pezzin napisao za Zagora... a ni to nije puno. Dosta uzbudljiva, pustolovna priča sa solidnim, donekle upečatljivim negativcem; mada nije to sve opet ništa pretjerano pametno, nekakav prosjek što se pripovijedanja tiče, ima tu dosta naivnosti, ali to je ionako značajka Zagorovih epizoda, pogotovo ovog ranijeg perioda... Zapravo je priča mogla biti i bolja da Pezzin nije imao previše komičnih scena jer nerijetko, bile one uspjele ili ne, ne odgovaraju ovako idejno zamišljenoj priči, fali malo turobnijeg, mračnijeg tona, mada za tako nešto bio bi potreban i drugi crtač. I transformacija Zagorovih kompanjona, koji su se od vesele družine najednom okrenuli protiv njega, nije mi baš sjela, osobito s obzirom da su svi pod Axelovim utjecajem lišeni vlastite volje... smislenije bi bilo da su se Rochas & company jednostavno pojavili usred noći, iznenadili i oteli Zagora. Čini se i da je Pezzin bio podosta nesiguran u razvoju idejno dobre priče.

    Gamba otprilike solidan, najviše ima problema sa Zagorovim licem, crta ga u rasponu od lošeg do vrlo dobrog, ali inače nije ništa lošiji od Donatellija i ako već ništa drugo vinjete su mu većinom solidno popunjene, ipak uspije koliko toliko dobro dočarati Darkwood te mu je prikaz Axela i onog čudovišnog plemena sasvim dobar.

    Ferrijeva druga naslovnica odlična, a prva bi kao trebala dočarati Zagorove patnje, ali sveukupni rezultat je pomalo komičan, Axel nije prikazan zastrašujuće, ponajviše zbog prekričavog odabira boja.

    Čitljivo sve skupa, nije barem toliko glupo kao prijašnji Pezzinovi uratci...

    23.04.2017
    10:35:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 5, 10

    16.12.2018
    07:18:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 44%

    6, 3, 3, 8

    Priča je nudila više, ali scenaristički nije ponudila baš ništa. Gamba nikada nije bio vrhunski crtač, ali mi je u ovoj priči posebno loš.Jedno od najupečatljivijih Zagorovih naslovnica prati druga gotovo bezvezna, tako da se ovdje spojilo dota toga lošega.

    14.06.2019
    11:36:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Oh boy, za svaku dobru avanturu čini se da mora uslijediti jedna loša. I mada je svjetlosne godine bolja od nekih lošijih naslova, toliko je svjetlosnih godina lošija od iole kvalitetnijih.

    Prvo što ću reći je da sam bio koliko toliko zaintrigiran naslovnicama, pogotovo prvom, očekujući neku od avantura s Aztecima. Maskirani lik s naslovnice "Dolina duhova" me podsjećao na jaguar ratnike, ali cijela priča je sve samo ne to. No krenimo redom. Zagor i Chico dobivaju pismo od Fishlega u kojem ih poziva da se nađu s njim u krčmi "Kod vuka", međutim umjesto dobrog kapetana naš dvojac susreće tri dobra trapera - Rochasa, Doca i Chapmana, a koji tvrde da su dobili pismo od Zagora da se tu susretnu. Na koncu svi dolaze do zaključka da se netko našalio na njihov račun.

    Nakon slavlja svi odlaze na počinak, no usred noći trojica trapera se misteriozno okomljuju na naše junake te ih zarobljavaju. Međutim na putu se dvojac uspijeva osloboditi, samo da bi kasnije bili zarobljeni od strane Pequota koji su također pod nekim čudnim utjecajem.

    Svezane poput salama odvode ih do jedne pećine u stijeni pred svojeg misterioznog novog šamana, maskiranog lika s naslovnice. Napetost se gradi, tko bi mogao biti ovaj misteriozni protivnik koji se čini kako poznaje Zagora, i koji je krivotvorio pisma u kojima je okupio Zagora, Chica i trojicu trapera u krčmi "Kod vuka". U glavi sam prolazio kroz mnogobrojnu plejadu Zagorovih protivnika razmišljajući tko bi to mogao biti ispod maske, zapisao neka imena i onda okrenuo stranicu.

    I u tom trenutku su se sva moja očekivanja i želje o još jednoj napetoj i uzbudljivoj avanturi, rasplinuli poput magle na jutarnjem Suncu. Riječ je o novom protivniku - Hegel Von Axelu. Oh Bože kad je skinuo onu masku zbog koje je djelovao barem prijeteće. Znači definicija izgleda klišejiziranog negativca u najboljem obličju. Deformirani ćelavac s previše uzdignutom čelenkom, isturenim naglašenim zubima, vilenjačkim ušima, ogromnom brazgotinom nasred lica i staklenim okom. Oh da, tu su naravno i klasični villain mustachi. Hjoooj kako loše  . Ne znam jel mi bila komičnija njegova fizička pojava, ili pozadinska priča i motivi ovog dijaboličnog zlikovca. Wannabe alkemičar iz Nurnberga koji prati korake svog drevnog pretka i imenjaka iz 14. stoljeća, a u čijim knjigama je pročitao o famoznom čudotvornom kaležu, izrađenom iz ni manje ni više nego uranija. Taj famozni kalež je zbog svojih svojstva u stanju učiniti besmrtnim onoga koji popije jednako misterioznu mješavinu sastojaka iz njega. Zato što smjesa nečega u kaležu izrađenom od uranija does that to you.

    OK popio sam tu gorku pilulu u obliku motiva glavnog negativca i radnje te odlučio što brže i bezbolnije proći kroz ostatak priče

    Uglavnom neobični kalež je otet od gusara iz Portugala i prebačen u Ameriku, ali zbog nevremena brod je stradao u oluji i kalež je završio u rukama određenog plemena koje je mutiralo u groteskna bića pod utjecajem neobičnog metala.

    Pod prijetnjom smrti njegovih prijatelja Zagor je primoran pomoći Hegel Von Axelu domoći se kaleža, što nakon brojnih muka i iskušenja uspijeva. Dok ne bude SPOILER ALERT izdan od Von Hegela i ostavljen na cjedilu. Srećom Zagor ne bi bio Zagor da ne preživi pad u rijeku s običnog visećeg mosta, uspijeva se domoći Von Hegelova skrovišta, premlatiti uz pomoć prijatelja njegove hipnotizirane sluge i u konačnom obračunu poraziti samog glavnog negativca, a koji skonča u atomskoj eksploziji. Ili se zapravo nekako uspio spasiti u posljednji tren, kako nam radnja hinta na jedan od mogućih ponovnih susreta s ovim master mindom, a od čije spoznaje o mogućem nastavku sam osjetio tupu bol između očiju i previranja u želucu. Uza toliku plejadu dosadašnjih dobro razrađenih negativaca, siguran sam da svi jedva čekamo ponovni ovaj reunion.

    Ovo je jedna od onih priča koje se silno trude stvoriti novog velikog big bedija Zagoru, a zapravo stvori komičnu karikaturu s jednako komičnim motivima. Treba li uopće pričati o radnji potrage za čudotvornim kaležom izrađenim od uranija koji omogućuje besmrtnost. Ali besmrtnost samo određenim individuama koji popiju određenu smjesu iz njega, za sve ostale je tu ubrzana genetska mutacija cijele plemenske populacije u divlje zvijeri u roku dvije generacije. Ovakve besmislice ne bih oprostio ni da je priča sa samih početaka.

    04.11.2019
    19:29:00 sati
    Valsim
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 614
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 480
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1744
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1744
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum