Horde zla!

Zagor

ZG ZS 639/641 | 226 str.

Zagor poštom dobiva neobičnu knjigu od prijatelja Pierrea nakon čega se počinju dešavati čudne stvari. Ta knjiga i Zagorova želja za pravdom će ga odvesti u drugi paralelni svijet Golnor, gdje gospodar Darkwooda ne predstavlja nikakva gospodara i nema autoritet. Tamo vladaju drugačiji bogovi, narodi i zakoni nego u stvarnosti. U tom svijetu postoje sile dobra i sile zla koje zastupaju dvije univerzalne ideje o životu i slobodi, dva suprotna pola. Zagoru, naravno, neće biti teško da odabere stranu kojoj će se prikloniti. Borba "dobrih" i "loših" se završava očekivano, a Zagor se u tom okršaju može opisati tek kao jedan od onih koji su pobjedu izvojevali jer njegova snaga i vještina ne znače mnogo u zemlji čarobnjaka, čudovišta i neuništivih hordi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Plamena lubanja
    ZG LEX 201
  • Crni gospodar
    ZG LEX 202
  • Horda zla
    ZG LEX 203
  • Crni gospodar
    ZG VEOP 1
  • Plamena lobanja
    ZG ZS 639
  • Na krilima noći
    ZG ZS 640
  • Horde zla
    ZG ZS 641

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il teschio di fuoco
    ZG SR 194
  • Il signore nero
    ZG SR 195
  • L'orda del male
    ZG SR 196
  • Il teschio di fuoco
    ZG TT 194
  • Il signore nero
    ZG TT 195
  • L'orda del male
    ZG TT 196

ZANIMLJIVOSTI

  • I u ovoj priči Zagor se bori protiv "loših", ali u paralelnom svijetu koji neodoljivo podsjeća na svijet iz Tolkienovog kultnog romana "Lords of the rings".
  • Zagor doživljava pravu smrt. Nešto slično se događa i u "Divovi dobra i zla".
  • Vjerojatno najfantastičnija priča o Zagoru (ne uzimajući u obzir "Princ Elfova" koji je dosta sličan ali lošiji)
  • Štampana u nešto manjem broju primjeraka ova priča se nije pojavila na kioscima u mnogim manjim gradovima stare Jugslavije te je danas često skuplja od svojih "vršnjaka" i ovo je prvi Zagor u Zlatnoj seriji koji je zvjezdicu na ivici stripa zamijenio crnom točkom (ako se to nekog tiče)
  • U velikoj galeriji likova Zagor nalazi mjesto kao potpuno ravnopravni učesnik cijele radnje sa mnogo drugih bez kojih se ne bi moglo

Prije točno pola vijeka pisac J.R.R.Tolkien je napisao kultni roman "Lords of the rings". Tiziano Sclavi očigledno inspiriran ovim romanom djelomično je ugradio njegove likove i događaje u ovu priču, te mu možemo biti zahvalni što nas je pripremio za kino, jer ova Zagorova priča, objavljena prije 20 godina, nesumnjivo predstavlja preteču filma koji gledamo danas. Jednostavno rečeno: Ova priča se čita nekoliko puta.

Priča počinje mirno, čak prepoznatljivo, sa ludorijom Drunky Ducka i Čika, ali nakon što je Zagor pročitao pismo svog prijatelja trapera i otvorio "Knjigu vremena" vidi se da će radnja biti magična u svakom smislu. Izdvajam fenomenalan prikaz i raspored slika majstora Donatellija, što je vjerojatno njegovo najjače oružje u "borbi" sa Ferrijem. Na strani 20: silueta nakaznog stvorenja, zatim krupni pogled na zločesto lice mačjih očiju i na kraju zvuk grmljavine koja budi Čika iz bezbrižnog sna. Ova dva kaiša koji predstavljaju ulazak sila zla "na mala vrata" u Darkwood su, za mene lično, "najozvučeniji" dio svih stripova o Zagoru, jer se osjećam kao da zaista čujem grmljavinu ležeći na krevetu kao mali Meksikanc. Njegovo ponašanje prikazuje jezu koju osjeća dijete u svakom od nas dok iščekuje da se malo stvorenje približi krevetu. Čiko spokojno leži vjerojatno kao i mi u trenutku dok čitamo. Kad god se sjetim ove priče ova scena mi prođe kroz glavu kao jedna od najupečatljivija zbog svoje jednostavnosti i doze horora koju nesumnjivo ima. Već za stranicu ili dvije Čiko se našao u susretu sa malim zločestim patuljkom i u stvarnosti doživio situaciju koja sliči na onu koju je, vjerojatno, svako od nas doživio u snu dok pokušava da bježi ili govori, a ne može od straha ili nemoći. Kasnije, u kući trapera, nedovršena strana dnevnika koja prethodi smrti Zagorovog prijatelja, fijuk vjetra i rasplamsala vatra koja se širi kao u nekom lošem snu ponovo ulijevaju jezu i podsjećaju u kakvu se stvar Zagor umiješao. Ova epizoda je izdavana u Italiji tokom jeseni 1981.godine, oko 5 godina prije nego je krenuo Dylan Dog, najveći poduhvat Tiziana Sclavia. On se pokazao kao odličan scenarista horora i tada. U ovaj strip je ubacio jednostavne, bez krvi i noževa, elemente horora koji se teško ostvaruju, poput onih iz filmova Vincenta Pricea kad zebnja i strah postoje, a nigdje nema konkretnog protivnika.

Prvi nastavak "Plamena lobanja" predstavlja veliki "boom" za čitatelje i samog Zagora. Toliko novih pravila i likova koji u Darkwoodu ne postoje. Kao i mi sami Zagor se u ovoj priči može nazvati promatračem jer nije glavna uloga. On bi mogao spadati u "also staring" odjeljak na odjavnoj špici. Veliki rat dobrih naroda i sila mraka bi tekao bez njega, a da to nitko od boraca ne osjeti. On se zacijelo upleo u priču upoznavši Galada, poslednjeg Riola. Ovdje se susreću Zagorov interes da se vrati u svoj Darkwood pobijedivši Crnog gospodara, volja da pomogne Galadu u borbi za pravdu i slobodu Golnora i Galadova želja da oslobodi djevojku Laru od Crnog gospodara. Upoznavanje mjesta radnje iz prvog djela epizode nastavlja se i u "Na krilima noći". Zaista metaforičan naslov, nema što. Upoznajemo se sa Parvolima (koji su nalik Hobitima), Vilenjacima, Trolima, Zlim gospodarom i drugim likovima koji čine ovaj čarobni svijet. Drugi nastavak nas priprema za glavni okršaj koji će uslijediti u trećem djelu. "Horde zla" su omogućile Donatelliju da se razmaše. Akcija na sve strane. Ostao mi je u sjećanju nesvakidašnji niz od četiri slike u jednom kaišu na strani 25, nakon kojih ide veliki ustanak kosturova u čijoj se pozadini nalazi Mord, desna ruka Zlog gospodara. Donatellijev crtež je onaj pravi. Zbog svoje lakoće crtež nam daje da se koncentriramo na priču i uživamo u njoj. Crte Zagorovog lica, kao i lica drugih likova su veoma izražene (primjeri na stranama: 17 i 22 drugog nastavka). Zlatno doba Donatellija. Ferrijeve naslovnice su stravične i lijepe istovremeno. Jedino je drugoj potpis presječen (kao i u originalu), ali to ne kvari ocjenu. Priča jeste "ukradena", ali prije 20 godina nije postojao film o ovoj temi te se Sclavi mora pohvaliti za ideju da čuveni roman donekle prikaže na papiru. Skrenuti ću pažnju da je on napisao jedine dvije priče o Zagoru gdje je Zagor neko vrijeme bio mrtav. Čovjek izgleda obožava granicu između života i smrti što je najbolje pokazao u Dylan Dogu.

Zagor se dobro uklopio u novi svijet. To što koristi nevidljivost u borbi sa čudovišnim čuvarom Elkinovog groba ili što mu Elkinova magija unosi brzinu u noge ili ga budi iz mrtvih dosta govori o tome koliko su Zagorove sposobnosti nedovoljne za borbu protiv zla u novom svijetu. Kao da nam autor želi pokazati značaj timskog rada. I zaista tim pobjeđuje. Sa svim svojim slabostima i moćima nekoliko "ljudi" osvaja zamak Zlog gospodara i dovodi svijetlost u Golnor. Takav kraj priče se može očekivati i u filmu "Povratak kralja" koji se prikazuje oko Nove godine. Prsten će nesumnjivo upasti u utrobu zemlje poput knjige vremena. Strip, pak, ima nešto što nema knjiga: Promatramo kako pravi čovjek doživljava tu čarobnu zemlju. Kraj trećeg dijela "Horde zla" nas vraća u "dosadni" Darkwood da bi ubuduće ponovo pred Zagorom očekivali indijance, krijumčare oružja, revolveraše... Ova epska fantastika je mnogo zarazna. Daleko nas je odvukla i sad se ponovo treba zabavljati u stvarnom svijetu. Šmrc :-(

Knjiga vremena je ekvivalent čuvenom prstenu. Ona predstavlja tajnu i oružje za vladanje svijetom, tajnu skupljenu između dvije korice koje su kroz mnoge ruke prošle ali nikom sreću nisu donijele. Kao i u petodijelnoj epizodi o Tkaču ova priča se može opisati kao priča sa neuobičajenim mjestom radnje. Nema šume, nema indijanaca (osim u početku), nema klasičnih protivnika već se sve odvija u drugom svijetu, svijetu koji je Tolkien izmislio u vrijeme Drugog svjetskog rata stvarajući "Lord of the rings". Možda su ga stradanja svih naroda tih godina natjerala da kroz priču, koja ne dotiče nama ni jednu poznatu osobu ili narod, predstavi zlo i dobro svakog, pa i našeg svijeta. To je uradio na jedinstven način. Velikom knjigom uspeo je pomoći, nama smrtnicima, da shvatimo grozotu potrebe čovjeka da vlada drugim čovjekom. Ta je potreba postojala vjekovima, postoji i danas. Koliko je Golnor zaista izmišljen neka svako procjeni za sebe.

Naprijed

ZG ZS 629/631 Ludi Hakaram

ZG ZS 648/649 Thunderman

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 64%

    4, 5, 9, 10

    Naivna i traljava prica blijeda kopija ,,Kralja prstenova,,. Najgora mi je pateticnost koja se provlaci kroz cijelu pricu.
    20.10.2003
    18:10:00 sati
    Ado
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 69%

    10, 1, 9, 9

    Užas! Sclavi u doba puberteta valjda......Bila mi je jedna od najepizoda kao klincu, ali nakon procitanog Tolkiena ovo izgleda tako jadno, traljavo i ultrazbrzano....Srecom, crtež spašava, kao i sama priča. No još jednom: najlošija adaptacija literarnog predloška ikad napravljena!!!
    20.10.2003
    22:49:00 sati
    Curunir
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jos jedna od onih najboljih Zagorovih epizoda koje je uradio Sclavi. Prosto je neverovatno da jedna takva epizoda zraci istom snagom kako kad je objavljena tako i danas. Mozda ce mnogi zameriti slicnosti sa Gospodarom prstenova ali po meni je to samo prednost a u svakom slucaju mislim da su je svi procitali pre Gospodara. Izuzetno!
    21.10.2003
    14:51:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda Zagora je doista uživala kultni status u vrijeme nakon svoga pojavljivanja, pa je zbog relativne rijetkosti, izazvane nekim problemima u distribuciji (slično je bilo sa epizodom "Vuk Samotnjak/Pobeda Vuka Samotnjaka") i odlične priče vrijedila više od mnogih ranijih i teško dostupnih epizoda Duha sa sjekirom. Sama priča je fenomenalna i jedna je od onih koja je bila u stanju raspaliti maštu (tada) desetogodišnjaka. Zagor je relativno sporedan lik i to je čak i pozitivno u ovom slučaju. Čist cener!
    21.10.2003
    16:05:00 sati
    jethro
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od mojih favori epizoda od Zagora,odusevio sam se paralelnim svijetom sto su Zagor i ciko zaglavili.
    Posebno su mi interesantni likovi u tom svijetu.
    21.10.2003
    18:10:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 6, 7, 10

    Epizoda koja je postala legendarna. Ideja obrade Gospodara prstenova je odlična, ali moglo se to bolje uraditi. Radnja je nekako prejednostavna i prebrza. Bilo je tu materijala za 5-6 nastavaka. Ostaje činjenica da je ovo jedna od najtraženijih i najrazvikanijih epizoda (a koja ipak nije tako dobra kako se priča u seoskim legendama:))
    22.10.2003
    19:43:00 sati
    stinky
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Stvarno legendarna epizoda Zagora! Do tada to je bila najisfantaziranija epizoda u serijalu Zagora. Sjecam se kad sam bio star 9,10 godina i najbolji prijatelj mi je pricao da ima epizodu u kojoj Zagor umire i u kojoj se bori protiv vojske kostura. Kad sam vidio naslovnice, poludio sam! Stvarno su nezaboravne. Naravno ubrzo sam nabavio te epizode i bile su mi odlicne. Sada medutim, 17, 18 godina kasnije to vise i nije slucaj :)
    Prica je sasvim solidna, ali i nije bas uvjerljiva. Tome pridonosi i mracni, jednostavni Donatellijev crtez koji je u nekim trenucima bas kako i treba (svida mi se nacin na koji je nacrtao Morda i Crnog Gospodara) ali se cesto cini da bi bilo bolje da ima vise detalja, bolje bi mi prodao ovu fantaziju. Mozda tome pridonosi i cinjenica da sam sada stariji i treba mi vise da se uzivim u ovakvo nesto :)
    U svakom slucaju preporucio bi ovu epizodu svim citateljima Zagora neka oni sami odluce za sebe.
    Nisam siguran, moram ponovno procitati Princ Elfova, ali mi se cini da preferiram taj novi strip umjesto ovog, iako Horde Zla ima vise scena koje ostaju u sjecanju i kronoloski gledano ovo je bio veliki korak u prosirenju Zagorovog svijeta.
    23.10.2003
    01:56:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sjecajuci se filma (JASON I ARGONAUTI) i one scene gdjese vodi bitka sa kosturima, odmah mise svidjela naslovnica HORDE ZLA, koja je i bila
    glavna inspiracija dase navijaci FK SARAJEVO proglase (upravo po nazivu
    ovoe legendarne epizode ) HORDE ZLA..Zbog toga i cuvam u svojoj kolekciji upravo ovu trecu epizodu,jer mi predstavlja nesto cak i vise od stripa...
    23.10.2003
    06:04:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 74%

    9, 7, 7, 5

    Polomio sam kičmu dok nisam našao sva tri nastavka ali moram reći da stvarno ova epizoda nije ništa posebno.Priča je zanimljiva(kod Zagora je ionako uvijek sve moguće i kladim se da ćemo kad-tad čitati njegovu pustolovinu sa posadom Enterprisea ili Voyagera),likovi u njoj isto tako ali ne razumijem zašto je tako zbrzano,jer po meni bilo je materijala za više epizoda.Moglo se napraviti npr. nešto slično kao sa Mister NO-ovom avanturom u Africi.Sve u svemu - strip za djecu.
    Za kraj,čudi me što svi hvale Ferrijeve naslovnice.Meni su očajne,pogotovo Zagorove poze na njima koje su stvarno smiješne.
    23.10.2003
    13:01:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Sa obzirom da sam ovu epizodu citao prije petnaestak godina a jos uvijek se sjecam pojedinosti mogu samo da joj dam dobre ocijene.
    Za mene jedna od top 10 Zagorovih epizoda.
    25.10.2003
    11:30:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 2, 5, 10

    Zgodba bolj šepa, res da je nekaj posebnega, vseeno pa preveč pravljična. Dobre pa so naslovnice.
    28.10.2003
    17:57:00 sati
    jurij prodnik
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 5, 10

    Epizode jesu legendarne, ali meni nisu nešto posebno, puno bolje su mi bile kad sam bio mali, a vidim da je to s većinom slučaj. Dakle, epizoda isključivo za mlađi uzrast zagorovih obožavatelja. Puno bi još trebali raditi na njoj da dođe u 1.ligu, od scenarija do crteža. I meni je Princ Elfova bolji Naslovnice su mi izvrsne, nezaboravne.
    31.10.2003
    18:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    genijalno. ne razumijem ljude koji omalovažavaju ovu priču jer su gledali film u 21. stoljeću. fantastična priča (kako stoji na početku svake epizode). meni je priča i danas odlična.
    31.10.2003
    19:52:00 sati
    piquet
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip mi je pao u ruke u skeniranom obliku, a i tada samo dio price, zadnji broj "Horde zla". Taj strip je moj prijatelj skinuo sa ZWS i tad sam se upoznao sa ZWS i sa stripovi.com.
    Uz njega sam dobio jos nekoliko stripova i citavu noc(do nekih 6 sati ujutro) sam ih citao na racunalu. Znate i sami kako je to naporno:-(
    Ova epizoda me kao prvo zainteresirala uvodjenjem vilenjaka i sl. bica koje dotad nisam bas u Zagoru vidjao. Kasnije sam nabavio i ostala 2 nastavka i epizoda je stvarno fenomenalna. Donatellijev crtez je odlican, a zadnja naslovnica "Horde zla" mi je ostala urezana u pamcenje.
    11.11.2003
    23:13:00 sati
    byoman
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    13.11.2003
    20:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 5, 2

    prica mi je kad sam bio klinjo bila zaista sjajna i sad kad vidim kakve ocene joj dajem pomislim da sam surov prema svom detinjstvu. Ipak trudim se biti objektivan. Prica je prepisan Tolkien. Nema trunke originalnosti. Donatelija nikad nisam preferirao. Fizionomije njegovih junaka su jako spicaste. Naslovnice? Pa to me podseca na one likove sa nekad popularnim tatooima u fazonu smrt u mantiji. Kicasto bre mnogo. A i bez veze nacrtano.
    13.11.2003
    23:53:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo su mi jedni od najdrazih stripova iz djetinjstva. No posto sam sad VELIK a jos uvijek citam stripove mislim da zasluzuje najbolje ocjene.
    30.11.2003
    00:01:00 sati
    zosko
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    banalno
    13.12.2003
    18:07:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 33%

    1, 2, 6, 6

    Slabo... Iako je ova serija popularna među navijačima lokalnog kluba meni nikada nije ništa predstavljala...
    Ispod prosjeka
    17.12.2003
    14:12:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 87%

    10, 7, 9, 9

    Iako sam strastveni "zeljovac" ;), meni najdraza epizoda Zagora. Sjecam se da sam je prvi put procitao u ratu, trebalo je 7 godina da ih nabavim.

    Prici dajem 10 zbog maga Sclavija i odlicnog predloska, scenario je mogao biti i bolji, sve je nekako zbrzano kao da je scenarista imao problema sa proljevom. Likovi su i u ono malo vremena prikazani odlicno, svaki lik kojeg je kasnije Donatelli crtao sam usporedjivao sa ovima iz ove trilogije. Crtez je odlican za Donatellijev uobicajeni nivo, a naslovnice nisu Ferrijev vrhunac. U zakljucku, slozicu se sa vecinom komentatora ove price - moglo je biti vise nastavaka, s tim da je zbog mracnog ambijenta ovu pricu trebao crtati Ferri.
    26.12.2003
    16:16:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Baš sam sad pročita tu priču i zakon je.od priče do naslovnica,odlično.
    27.02.2004
    17:41:00 sati
    Mate
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Pa eto ne znan...Epizoda je super, radjena po shemi na sadasnji LOTR i to mi se dopada. Stvarno sam gustao citajuci ali nekako mi se sve brzo i jednostavno zavrsava...To me najvise smeta, pa daj napravi jos 10tak stranica i zavrsi ka covik...
    02.10.2004
    05:20:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedna od najdražih zagorovih priča.Nekako moj osobni top 5 zagora.Imam samo jednu malenu primjedbu.Malo sam razočaran kako lako je bio pobijeđen Crni Gospodar.Mislim,Mord kao njegova desna ruka nekako ispadne mnogo jači i značajniji od Crnog Gospodara.I na kraju kao okršaj Crnog Gospodara,koji smo svi tako očekivali;slika ili dve i Crni Gospodar je pobijeđen,ko neki klinac!Mislim,da bi se taj dvoboj trebao malo razživeti.Nešto slično dvoboju između Elkina i Morda,koji je stvarno spektakularan.Ali sve u svemu,kao rekoh top 5!!!!!!
    23.10.2004
    00:46:00 sati
    Genij
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    naslovnice su genijalne,kao i crtež,malo je priča naivna,na tragu zna se čega,ali sve u svemu,kultne epizode...
    24.10.2004
    09:26:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Osrednji ripp-off LOTR-a od koje sam zaista mnogo očekivao kao klinac.
    19.11.2004
    19:23:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Po meni jedan od kultnih Zagorovih serijala!Citao sam ih jedno 10 puta i uvijek sa istim odusevljenjem!Definitivno ogroman uticaj(mozda i prevelik)Gospodarom,ali kao klinac kad sam prvi put procitao sve tri epizode iskreno,nisam ni znao za Tolkien-a,tako da mi je tada ovo bio vrhunac!Sad cu malo smiriti loptu i priznati da mozda i nije najbolja,ali meni ostaje kao jedna od najdrazih Zagorovih trilogija!
    20.11.2004
    05:44:00 sati
    zveky
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    mozete pricati sta hocdete ovo je fantasticna prica
    18.12.2004
    23:21:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 8, 9

    posjedujem sva ti stipa,ali mi nisu nesto u prici je previse fantazije.najbolji dio stripova su zaslovice pogotovo horde zla,koje se sjecam jos kad sam bio klinac.zado srednje ocjene za ova ti stripa.
    23.12.2004
    00:39:00 sati
    rivendel
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda serije, koja s pravom nosi epitet fantastična priča. Jedini nedostatak serije je sama njena sažetost. realno, priča je imala potencijal za veći broj nastavaka, ali to nije iskorišteno.
    06.05.2005
    22:13:00 sati
    hakaram
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od boljih epizoda!!!
    19.05.2005
    23:45:00 sati
    resnik
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 59%

    6, 2, 9, 8

    Jedino sto ovde treba pohvaliti to su dnevnikovi urednici koji su ovako slikovito dali naslove epizodama, inace dokaz zasto ne treba citati zagora (osim ako ne patite od nostalgije), ne samo da je neoriginalno, pateticno i zbrzano, nego i toloko ocekivano, ofucano, prepoznatljivo, trolvi, plavusani, gospodar mraka, borba dobra i zla... ma sta mi naprica...
    01.06.2005
    14:33:00 sati
    osim
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Ne volim kad se mjesaju kruske i jabuke,pa mi Zagor nikako ne lezi u ovoj bajkovitoj SF pustolovini s jako malo maste.Prepuno patetike,ko americke ljubavne komedije!Meni ova epizoda nejde ni u Zagorove prosjeke a kamo li medju legendarne!
    03.06.2005
    12:40:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetna prica,i sam pogled na naslovnice je dovoljan da mi i dan-danas zadrhti srce od uzbudjenja.
    04.06.2005
    00:50:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    daleko ispod zagorovog prosjeka.
    09.12.2005
    21:31:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi je genije. Ne vjerujete? Proeitajte ovu prieu.
    16.02.2006
    14:51:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obožavam fantastične priče, a ova je ponajbolja.
    19.02.2006
    19:23:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Ma boli me briga čija je to kopija, to je najbolja Zagorova SF priča.
    19.04.2006
    18:39:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna od onih "legendarnih" priča. Dosta fantastike, ali puno lepše upakovane nego u novijim epizodama..
    24.04.2006
    14:46:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    1, 1, 9, 9

    Meni jedan od najlosijih Zagora...
    29.04.2006
    20:58:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Za mene ubjedljvo najbolji Zagor ikad. Crtež je odličan, prve dvije naslovnice dobre, samo je treća malo lošija. Ko je god pročitao ZS 639 Plamena lobanja nije mogao ostati ravnodušan da ne traži i druga dva nastavka, pa iako nisu u pitanju strasni ljubitelji stripova.
    14.08.2006
    10:15:00 sati
    delboj
    uredi
  • GTI_TURBO

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jedan od meni omiljenih epizoda.
    15.08.2006
    00:54:00 sati
    GTI_TURBO
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 73%

    5, 8, 8, 10

    ...
    15.04.2007
    14:40:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    S nestrpljenjem sam čekao da ponovno pročitam epizodu koja ima kultni status i koju svi koji smo Zagora čitali osamdesetih prepoznajemo po naslovnicama.  I sad mogu reći da sam više očekivao, tj. definitivno na mene nije ostavila dojam kao tada.  Sad, ima li to veze sa svim filmovima u međuvremenu ili čim drugim, ali ostaje tek činjenica da mi se više sviđaju neke novije, modernije priče od ove...
    06.07.2007
    22:10:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Donatelli je dobio cast nacrtati ovu epizodu. Predivna posveta LOTR-u, ali originalna na svoj nacin. Ovo mi je sjelo na prvo citanje, a ako me sjecanje ne vara mislim da je ovo prvi strip kojeg sam dobio u zivotu (kupila mi mama :-)). I uvijek cu ga rado opet procitati.
    12.07.2007
    16:17:00 sati
    alen
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Čovjek prepisiva Gospodara Prstenova,pa šta?!Nije ni prvi ni zadnji.....Dodaj najvećeg heroja na svijetu kad sam imao 10 godina i dobiješ najdražu epizodu svog djetinjstva....
    12.07.2007
    23:42:00 sati
    kico
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Nakon ponovnog čitanja, mnogo godina kasnije, ovo je i dalje jedna vrlo dobra priča, ali ipak ništa toliko epski, manje više jedna zabavna avantura puna pamtljivih likova koja je ipak previše naivna da bi mi danas ostavila onoliko dobar dojam..
    12.12.2007
    18:32:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Prvi dio je ustvari i najbolji, ono, ništa ti nije jasno, neka knjiga, mračna atmosfera, čudne stvari se događaju a Zagor i Čiko ne znaju od kuda bi počeli. Taj osjećaj misterioznosti gdje je vaša mašta upregnuta, gdje naslućujete - a ne vidite, to me očaralo. Mogu samo pretpostavljati kako su se osjećali čitatelji u vrijeme kad je ova priča prvi put izašla.
     
    Nakon prvog dijela, dolazimo u Golnor gdje scenarij bespotrebno usporava jer Sclavi troši jako puno vremena da nam objasni što, kako i zašto a to čini na dosadnjikav i pomalo zamoran način gdje Galad objašnjava Zagoru nadugo i naširoko ono što treba i ne treba.
     
    Drugi problem jest loša grafička prezentacija gdje Donatelli nije uspio na dovoljno kvalitetan način predstaviti taj izmišljeni svijet, trolovi su više smiješni nego strašni, kadrovi su poluprazni, bitke ne izgledaju previše epske ni napete, sve je nekako siromašno. Tu Sclavi nosi svoj dio krivice jer je napravio dosta loših poteza, umjesto nekih groznih, stašnih, nakaradnih protivnika imamo par trolova komičnog izgleda. Pa gdje su npr. ponosni narodi Vilenjaka, visoki, strašni ili gdje su neprijatelji koji će brojnošću, izgledom i konstitucijom tjerati strah u kosti, gdje su im strašna i smrtonosna oružja? Gdje su epski krajolici, nevjerovatni predjeli u kojem žive ti narodi, kako izgleda njihova kultura, kakva su njihova shvaćanja itd.
    Sve skupa izgeda kao kazališna predstava sa malim brojem rekvizita a ne kao strip gdje autor ima neograničena sredstva - svoju maštu!
     
    Koliko god je priča pala u drugom dijelu i koliko god ona ovisi o nostalgiji, opet je važna jer nam Sclavi uvodi hard-core fantaziju u Zagora, istina, Nolitta je instalirao izvanzemaljce i druida Kandraksa, ali ovdje imamo baš ono klasiku, jako oslonjenu na Gospodara prstenova i slična djela a to je jako bitno. Koliko sam puta vidio kako se scenaristi brane od "napada" tradicionalih čitatelja kada nisu zadovoljni sa pričama koje izlaze iz okvira realnosti i tada Horde zla služe kao presedan i uvijek se čovjek može pozvati na njih.
    Ukratko, jest dobro, ali nije dovoljno dobro.
    19.12.2007
    22:18:00 sati
    solar
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

     Bez obzira na neorginalnost priče ipak je to jedna od najkultnijih epizoda. Ne viđa se svaki dan da netko ubije Zagora... čisti klasik.
    09.01.2008
    08:58:00 sati
    kapetan
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Nisam imao tu sreću da ovo pročitam kao dijete i nakon prvog čitanja (kao odrastao??) usljedilo je veliko razočarenje - posebno scenarijom. Par godina poslije usljedilo je čitanje po drugi put, ali ovaj put bez nerealnih očekivanja i scenarij mi je puno bolje sjeo. Sclavi je uzeo genijalnu priču kao predložak i od nje stvorio svoju interpretaciju s podosta originalnih i efeknih scena.
    Donatelli ponegdje briljira, a negdje je površan da boli glava s prestatičnim i nerealnim crtežom. Ipak prevladavaju bolje stvari, kao npr. horor scene gdje se bez kapi krvi osjeti jeza i napetost.
    Naslovnice vrhunac, pogotovo treća s kosturima. Jednostavno ne možeš dočekat da počneš čitat i onda nanovo, pa onda ponovno, pa opet... i svaki put je sve bolje i bolje.
    Sve u svemu, ovo je definitivno antologijska epizoda koja (možda ne kvalitetom, ali definitivno efektnošću, originalnošću i uzbudljivošću) spada među top 10.
     
     
    17.02.2008
    17:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je tako lipa uspomena...Kad gledam ovi naslov "na krilima noći", naslovnice, sićam se kako sam ga čita na balkonu,sunčan proljetni dan iza škole...i onda kažu da ne postoji vremeplov...
    26.02.2008
    14:02:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    19.05.2008
    13:21:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Klasika! Vrlo zanimljiva priča, crtež je mogao biti i bolji. Naslovnice solidne. Prethodnici sve rekli pa da se ne ponavlja.
    20.05.2008
    15:43:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Ovo mi je kao klincu bila najbolja priča i uvijek me podsjeti na osnovnjak.Čak su se i navijači jednog BIH kluba nazvali "Horde zla" .ali se ne mogu sjetiti kojeg.Ako netko zna neka javi
    26.05.2008
    20:15:00 sati
    olegpici
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ok
    25.08.2008
    18:30:00 sati
    ninny
    uredi
  • ezra

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Suviše podsječa na djetinjstvo , pa kako onda da joj dam drugu ocjenu . o romanu "horde zla" naziv su dobili navijači FK "Sarajevo" .
    23.10.2008
    23:37:00 sati
    ezra
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 33%

    4, 3, 3, 3

    Sjećam se kad sam prvi put pročitao ovu epizodu; jedan klinac iz ulice ju je tko se više sjeća kojim čudom nabavio, i poredamo se tako na stepenicama od ulaza, nas desetak (najmanje), i beskrajno sretni pročitamo sva tri broja u komadu. Čovječe, nikakav se sex ne može s time usporediti, koja je to sreća bila... A danas sam je pročitao u sklopu ''Oda-branih priča'' VČ-a, i moram priznati da je beskrajno blesava. Za što je vjerojatno najveći krivac Franco Donatelli sa svojim brzopotezno praznim crtežom. Nikakva mračna atmosfera, nikakve poze likova u pokretu, smiješna čudovišta... jednostavno ništa. Na 43. stranici Zagor baca Čika vani sa prozora tavana, da ga spasi od požara, a Donatelli ga nacrta kako pada na bradu (!!!!!). Stvarno previše.
    15.11.2008
    14:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Naslovnice strava, scenarij danas nakon filmova o gospodaru prstenova znamo gdje je pokraden ali dobro prenesen u Zagora. Donatelli majstorski odradio ovih 200tinjak stranica. Kako sam ovo uzbuđeno čitao sa 6 ili 7 godina, nemate pojma. Sclavi rastura!
    30.11.2008
    19:47:00 sati
    supermike
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Ovo sam citao kao ZS pa po naslovu nisam odmah shvatio da je Veseli cetvrtak uzeo ove epizode iz ZS u odabrane price.Po meni vrlo zanimljiva i neobicna prica za Zagora.Naslovnica vrlo lepo uradjena i po meni zasluzuje cistu 10.Crtez Donattellija je odlican kao i uvek.E sad prica je zanimljiva medjutim mozda su je malo vise produzili nego sto treba.Po meni je komotno mogla da stane u 2 epizode nego u 3 kao sto je uradjeno.Da je malo kraca mislim da bi bila zanimljivija.Jeste da je kopija Gospodara prstenova medjutim meni se i dopada sto nije sve isto jer bi bilo smesno da  film iz 3 dela i 9h pretvorite u Zagora na 250 stranica.To bi bilo toliko skraceno da bi bilo za ocenu 1.Zakljucak je da jje prica zanimljiva samo neki delovi su mogli biti izbaceni a neki malo vise produzeni i onda bi prica bila 10 a ovako je ipak jedna 8 
    05.01.2009
    10:57:00 sati
    bora81
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Bilo je tu materijala i za više epizoda. Pročito sam je kao klinac sa kojih 9,10 godina i bila mi je fantastična priča. Danas, 11 godina kasnije, taj se žar nije nimalo ugasio, još uvijek mi je jedna od najboljih zagorovih epizoda. Nadam se da će i ostat. Crtež fenomenalan, a naslovnice me se nisu dojmile za čistu desetku. Meni je svejedno čija je ovo kopija, za mene je ovo odlična priča.
    17.02.2009
    06:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Čitao ko klinac, vjerojatno epizoda koja mi se najviše urezala u pamćenje....lijepa vremena....
    06.05.2009
    03:36:00 sati
    branimir.kaleb
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Ovo je jedna od prica koju je pregazilo vrijeme, ima se potpuno drugaciji ugodjaj kada se cita kao klinac ili u odraslim godinama. Gospodar prstenova je sada svima na nasim podrucjima poznat, u to vrijeme to nije bio slucaj pa je efekat price tada bio veci. Donatelli je u to vrijeme radio punom parom, ovdje je crtez zaista mogao biti detaljniji i bogatiji.
    08.06.2009
    17:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.06.2009
    04:25:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.06.2009
    23:36:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    5, 2, 5, 2

    13.08.2009
    22:31:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 4, 3

    Katastrofa, beda i glupost. Bilo, ne ponovilo se. Veće sranje i od Gospodara prstenova. Jedva sam ga pročitao i nervirao se kako je moguće da ovakva glupost ugleda svetlost dana i to u Zagoru. Naslovnice takođe bedne. Skoro sve iste.
    28.08.2009
    10:42:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Dosta bajkovito (sto volim), al opet pomalo naivno i tanko.
    07.11.2009
    14:13:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 7, 10

    OVA EPIZODA JE KULTNA ZATO JER SE SVI SJEĆAJU LIJEPIH NASLOVNICA I NEKAKO JE SVIMA OSTALA U PAMĆENJU. KAD JU SAD ČITAM ČINI MI SE NIŠTA POSEBNO, JOŠ PRVI DIO KAKO TAKO, A ZADNJA DVA SU PREVIŠE "FANTASY# ZA ZAGORA.  
    19.11.2009
    16:25:00 sati
    adriano
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Priča lijepo počinje klasičnom zafrkancijom Čika i Drankya, ima napetost i atmosferu. Međutim, priča ipak opada nakon oslobađanja Elikna i do kraja tok događaja ide nezanimljivo i prelinerano. Pojedine scene borbe su zbilja smijurija od crteža a uz to slabo riješene na razini  ideje!
    05.12.2009
    20:25:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    17.02.2010
    22:33:00 sati
    karrika
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sjajno, čak i Donatelli.

    11.05.2010
    21:54:00 sati
    velka031
    uredi
  • guderian

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Bez obzira na današnje usporedbe sa LOTR,pogled na ovu avanturu iz pozicije čitatelja u osamdesetim godinama može biti samo pozitivan.Naravno ako volite Zagora i fantasy.U svakom slučaju bolji je,kvalitetniji,logičniji(koliko može) od Princa elfova.Zamjerka je jedino u dužini priče.Mogla je ovo biti i dulja avantura u tome paralelno svijetu,slična povremenim Zagorovim "izletima"po globusu.Također čudno je da nikada poslije nije Zagor vračen u pomoć Galadu i drugim prijateljima iz Golnora.Ostali Zagorovi posjeti drugim svjetovima su zbrkani,sa mnogo nepotrebnih likova,lošeg crteža i loše priče.Ovome sve pet.

    25.05.2010
    20:24:00 sati
    guderian
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Zagor u stilu Gospodara prstenova.Lose

    05.06.2010
    19:32:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Sta jos mogu dodat?  Sve je vec receno.  Nije sigurno najbolja Zagorova avantura, ali je jedna od nezaboravljivih, i od same nostalgije zasluzuje najvece ocjene.  Ipak, scenario je ovjde najslabija tacka, dok su Donatelijev crtez & Ferrijeve naslovnice vrh vrhova.  Ovdje se sigurno moze dokazat da ove tri naslovnice su mozda tri od Top 10 Zagorovih naslovnica svih vremena.  Kad sam bio dijete, samo sam jednom mogo naci "Na Krilima Noci", dok onu prvu i zadnju nisam nikad mogo ni procitat.  Moji prijatelji koji su procitali citavu pricu su mi rekli kako sve pocinje i kako se zavrsava, i onda sam napokon nabavio citavu pricu u Zagor VC OP izdanju, skoro 20 godina poslije.  Sledece godine (2011) ovo ce ponovo da izadje u Ludens Extra izdanju, i onda cemo FINALLY imati ove legendarne naslovnice u glanc stanju, i na super koricama.  Kao danasnje izdanje "Terora Seste Planeta" od Ludens Extra, novo objavljenje i ove price u novim sveskama ce nam dati razlog za slavu... makar meni, ne mogu da docekam.  ;)

    05.07.2010
    01:45:00 sati
    acestroke
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nevjerovatno dobra priča i crtež...

    19.08.2010
    10:33:00 sati
    kenan92
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    sklavi je najbolji

    crtez mi nije nesto

    19.08.2010
    11:46:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Moram priznati da nijesam čitao Tolkina prije čitanja ove epizode, ali sam znao za Gospodara Prstenova i vidio sam da je njome inspirasano. To po meni uopšte ne umanjuje kvalitet ove priče. Jedna mi je od omiljenih i mislim da zasluženo slovi za top 10 izdanje. Suvišno je komentarisati Sclavijev scenario ili Donatelliev crtež, ovdje je uz fenomenalne naslovne strane sve na mjestu. Obavezno nabaviti, čitati, uživati!

    25.12.2010
    12:39:00 sati
    malek
    uredi
  • sofronije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nezaboravna,pocetak ubija,sa raspletom malo slabi i na kraju solidan kraj.Duboko je ostavila trag u mom detinjstvu i zbog toga najvece ocene.

    26.12.2010
    22:51:00 sati
    sofronije
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni još uvek penal. Ima nekih naivnih scena, ali jbg  ljudi, pa to je Zagor.

     

    05.01.2011
    19:13:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Meni bas i nije nesto odusevila

    06.04.2011
    23:50:00 sati
    floki
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    kao klinac ocjene bi sve bile desetke,

    16.04.2011
    03:14:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Tolkien i Zagor....

    22.04.2011
    17:32:00 sati
    14act3
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sclavieva kopija tolkina je ocigledna,ali bez obzira na to,ovo je odlicna epizoda

    07.08.2011
    15:38:00 sati
    general war
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Super epizoda !!!

    12.08.2011
    10:07:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 64%

    4, 4, 10, 10

    Kao klincu jedna od najboljih epizoda i strip koji me navukao na Gospodare! Donatelli mi je u ovom periodu fantastičan. Jednom sam samo pročitao/preletio "Horde zla", pa mi je ova epizoda oduvijek posebna jer nikada nisam imao taj posljednji nastavak, a stalno sam se pitao kako je to sve završilo.

    Edit: Pročitao ponovo sve, i napokon, taj treći završni dio (koji je i najlošiji), nakon skoro dvadeset godina; ocjena puno niža:(

    12.08.2011
    11:05:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Vrlo dobar strip sa solidnim zapletom i dobrom radnjom. Nostalgija ovdje igra veliku ulogu. Naslovnice su izvrsne.

    12.09.2011
    14:39:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Ovo je loše. Ne znam zašto je recenzent dao tako dobre ocjene kad je priča preloša. Zbrzanosti nema kraja, tu se trebalo još puno toga objasniti. Još izgleda kao da je Sclavi zadnji nastavak napisao nabrzinu, samo da što prije završi epizodu. Donatelli je kao i uvijek, nemaštovit i prazan, iako je pružio par odličnih kadrova u zadnjem nastavku. Ferri je uradio solidne naslovnice.

    14.09.2011
    18:06:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 48%

    4, 2, 7, 9

    "Loše" je preblag izraz za ovu epizodu, više bi pasao pridjev "debilno". Ovo može poslužiti kao primjer drugim scenaristima da ne valja praviti rip-off ovako loše kako je to Sclavi napravio, baš Sclavi koji će se par godina poslije proslaviti DD-om. Što reći za epizodu? Svakako je imala potencijala, ali ima toliko djetinjastih rješenja, rupa i debilizma u scenariju da je to nevjerojatno. O zbrzanosti ne treba trošiti riječi. Donatelli lošnjikav u nekoliko navrata, ali ne svojom krivicom, naravno.

    18.09.2011
    00:27:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 4, 8

    Glupo, besmisleno i nadasve djetinjastvo.

    20.09.2011
    12:36:00 sati
    Pavel
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    2, 2, 8, 10

    Katastrofa,šok,tuga i nevjerica...

    22.09.2011
    12:43:00 sati
    Martins
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je rečeno recenzijom.

    31.10.2011
    15:15:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Kao klincu ova epizoda mi je bila Sveti gral. Jebote, jedini sam posedovao sve tri sveske ove price u svom mestu. Da sam ocenjivao ovu epizode pre nekih petnaest godina, dao bih joj sve desetke. Sada je situacija daleko drugacija. Sam Djavo me terao da je ponovo procitam i tako upropastim sve lepe uspomene koje sam imao.

    03.11.2011
    15:27:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    06.11.2011
    23:26:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Od ovog se mogla napraviti odiseja a ne samo strip od, kad se sve skupa zbroji, 2 sveske. Što sam stariji sve me rjeđe Zagor oduševljava. Ostalo je još malo nostalgije.

    09.11.2011
    12:22:00 sati
    Nedo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Eh, ova epizoda je izašla u krivo vrime. Tribala je izaći prije 10-ak godina i onda bi moja ocjena vjerojatno bila maksimalna. Ali sad mi to nije toliko dobro, priča je već viđeni (čak i drugorazredni) fantasy kojeg smo imali prilike viditi u bezbroj filmova. Svi likovi su previše poznati da bi bili originalni, a i sama izvedba u jednom trenutku postane glupava, zbrzana i čak smiješna. Ovo je definitivno priča iz nekih drugih vrimena, pregazilo ju je vrime, što se baš i ne događa sa Nolittinim starim pričama. I eto razlike. Donatelli je odradio posao kako je god umio ali nema smisla poricati da bi Ferri ovakav tip epizode napravio boljim za barem 75%, ako je suditi po fenomenalnim naslovnicama.

    10.11.2011
    18:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 84%

    5, 10, 10, 9

    Vidim da ocjene variraju od najviših do veoma niskih. Valjda ovisi o određenim elementima i razmišljanjima. Evo meni osobno odgovaraju fantasy priče u Zagoru, odgovara mi Donatellijev stil crtanja, i do dan danas nisam pogledao ni jedne gospodare prstenova, niti me zanimaju, pa mi s obzirom na to sve, ova priča izgleda svježe :D

    14.11.2011
    02:47:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    15.11.2011
    10:28:00 sati
    shrek1278
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    5, 6, 9, 10

    Evo napokon ga pročitah i jedino što mogu reći: premalo za nekoga tko je odrastao na Nestalom istraživaču. Možda da sam ga tada pročitao...

    21.11.2011
    11:19:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    odlično sve osim one strašne zvijeri koju je donatelli nacrtao kao nekog divovskog gustera !!

    18.01.2012
    22:04:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • GODRA LEKMA

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Nista specijalno!

    23.02.2012
    14:16:00 sati
    GODRA LEKMA
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kao klincu ovo mi je bila kultna epizoda, covjece fantazija u Zagoru, to se trazilo! No vrijeme je ipak dosta pregazilo, tako da sa ove tacke gledista ni izbliza ne ostavlja utisak kao ranije... Ali, onaj klinac jos uvjek zivi u meni...

    27.02.2012
    03:09:00 sati
    kandraks
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Nije savršeno, ali je veoma dobro. Bravo Sclavi!

    27.02.2012
    17:12:00 sati
    macca1985
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    10, 6, 9, 10

    Nisam dosad imao prilike pročitati ovu (kako svi kazu-legendarnu) epizodu. Uvijek mi je u Zs falio 1 broj-i to zadnji. A kad sam ga uspio i nabaviti, ustanovio sam da u njemu nedostaje oko 20 stranica. Tako da je čitanje ostavljeno do izlaska u Extra seriji. Dojam- priznajem očekivao sam više. Da sam to pročitao pred kojih 15 godina, sigurno bi bile sve 10tke. Ovako je to neka kopija "Gospodara prstenova". Crtez- inače Donatelli kod mene bez problema dobiva 10tku, ali ovdje mi nekako i nije preuvjerljiv. Najviše me smeta glavni negativac-srno lice s kosim očima, kao da je iz nekog crtića. Tako da visoka 9-tka. Naslovnice, ne može a da nije 10.

    edit; nakon ponovljenog čitanja, a u međuvremenu sam pročitao tonu ostalih stripova, a Zagora ispočetka, dojam još malo pada.

    12.03.2012
    10:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    14.04.2012
    17:04:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    2, 3, 8, 7

    Smješno i naivno !

    01.05.2012
    23:15:00 sati
    Onedin
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja Sclavijeva epizoda pored Divovi dobra i zla

    Jeste malo kopirano od romana LOrd of the rings ali u to vreme mislim da Lord nije bilo toliko popularan

     

    Donateli odlican

    Ferijeve naslovne fantasticne

    08.05.2012
    21:50:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 4, 9, 10

    Ovaj strip sam stvarno voleo kao mali ali onda još nisam znao za Tolkina. Idu mi suze na oči ali bolje ocjene ne mogu dati. I ove su isforsirane.

    21.05.2012
    12:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Izvrsna priča,no kraj je ispljuvak. Glupost je i ta što je Ferri cijelu naslovnicu posvetio borbi s kosturima koja se odvija na tek 5-6 stranica i koja nije usput ništa posebno. Odlična priča !  Must have !

    22.05.2012
    17:25:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    25.05.2012
    21:40:00 sati
    Dupin1975
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kultna Zagorova epizoda i jedna od mojih prvih epizoda!

    05.06.2012
    22:09:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih priča u Zagorovom serijalu.

    16.06.2012
    08:47:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    24.10.2012
    15:24:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 57%

    2, 4, 10, 9

    jedino što je kultno u ovoj priči je crtež Donatellija, oko ovog broja 200 Donatellijev crtež je bio u najvećem naponu snage. Sclavi nikad nije trebao izmisliti ovu priču jer ovo nije Zagor, ovo nikad nije trebalo biti objavljeno jer je nepotrebno

    01.11.2012
    10:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Tolkien je sa svojim djelom poslužio kao inspiracija mnogim fantasy knjigama, filmovima, stripovima, tako da nije čudno da je inspirirao i Sclavija. Nakon LOTR sage u kinima, animiranih filmova i ko zna kojeg još čuda ova priča može djelovati izlizano, naivno i glupo, ali mene je uistinu zabavila i jedva sam čekala ovo pročitati jer sam kao dijete imala samo jednu epizodu. Donatelli se stvarno potrudio. Da je barem i druge nadnaravne priče ovako crtao.

    03.11.2012
    11:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Ne volim fantastične priče... Zagor misteriozno ode na drugi svijet, vraća se samo tako, ne zna je li bio pijan ili trijezan, je li se sve to dogodilo, a i ne zanima ga vele. Tko bi drugi mogao ovo izmisliti nego Sclavi? Sreća da nije uzeo veću ulogu, uništio bi serijal. Da je bar crtao Ferri, možda bi se malo popravio utisak.... jednostavno, loše, loše

    28.02.2013
    19:24:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    18.03.2013
    13:05:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 34%

    1, 2, 7, 4

    Ostavite Zagora na zemlji,medju razbojnicima,pobunjenim indijancima,zlonamjernim kaubojima,moze i gusarima i vikinzima. Ostavite se vjecnih livada i paralelni svijetova. Saljite tamo Dylana,Martina,manite se Zagija i Chica. Da je bar dobro izvedeno, ne bi nista rekao, al ovo je dno dna.

    06.05.2013
    00:44:00 sati
    Tutta
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz ovo smo odrastali... priča koju sam pročitao jednom i zapamtio za cijeli život.

    17.03.2014
    23:07:00 sati
    ike666
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 58%

    8, 4, 5, 7

    Zagor u Međuzemlju...neobična i originalna ideja (za ono doba), ali danas djeluje prilično zastarjelo i prenaivno: ni ne mislim ovo uspoređivati s Tolkienom (koga jako cijenim) već sa ostalim Zagorovim pričama sa elementima fantazije, epizoda je prelinearna i bez ikakve originalnosti u scenariju. Donatelli mi je dobar kod western priča, ali fantasy mu nikako ne leži.

    28.04.2014
    22:47:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlican strip, naslovnice fenomenalne.

    24.05.2014
    19:06:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 1, 7, 8

    15.07.2014
    17:14:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za razliku od dotadašnjeg Zagora,kada je to bio rijetki izuzetak, Sclavi je nekoliko puta prešao u fantastične vode. Najčuvenije je to napravio u onoj 550 stranica dugoj epizodi sa Hellingenom. Ovdje Sclavi uvodi naše junake u svijet vrlo jasno nalik Međuzemlju. Meni je važno da je pisac uspio-iako je očito odakle mu isnpiracija-ostati dosta originalan. Mnogi motivi-knjiga sjećanja, Mordred, Crni Gospodar-sve to funkcionira jednostavno kako treba. Možda vrhunac predstavlja kad Zagor sluša priču o davnoj borbi dobra i zla... Iz današnjeg gledanja ako nešto treba prigovoriti- to je dužina. Ja bih još :) Donatelli je meni osobno najbolji i najdraži Zagorov crtač. Čovjek je ostao potpuno nepravedno u sjeni Ferrija a bio je-uz Nolittu i Ferrija-treći Zagorov stup. Osamdesete se bile njegove godine i sve šta on crta-ne može da ne valja.

    18.08.2014
    00:41:00 sati
    Boris Živ
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 7, 10

    Priča je loša, ne zbog LOTR-a, nego zbog toga što je Sclavi to loše sklepao sa puno blesavih/dječjih scenarističkih rješenja. Panko se 15ak godina skriva pod zemljom i nije mu palo na pamet da bi informaciju o tome da je Elchin živ bilo dobro podijeliti sa nekime. Elchin je glup čarobnjak, kojemu je očito preteško reći ekipi, da neka prvo uzmu knjigu od zlih trolova i da će im tek onda pomoći svojim magičnim moćima (dobro da je Zagor slučajno opalio po glavnom trolu i uzeo knjigu). Trolovi nose prsten... ovoga, mislim, knjigu tri dana do gospodara tame, dok Zagor i ekipa čilaju kod onih hobbit wannabeesa, ali ta tri dana prednosti se odjednom pretvore u pola sata prednosti jer se Sclavi tako sjetio.... Onaj "teški" izbor "Zagorov život ili knjiga" mi uopće nije jasan... Zašto je uvjet osloboditi zlikovca, da bi spasili Zagora... mogao je u miru zavezat/ubit Gospodara tame i "izliječiti" Zagora. Zbog takvih idiotarija je to sve skupa loše... LOTR inspiracija je oke, iako nisam fan takve teške fantazije kod Zagora, iako me je kao klinca ova priča oduševila. To samo dokazuje, da je Sclavi shvaćao Zagora isključivo kao junaka za djecu, a Zagor to ne treba biti odnosno nije.  Donatelli se trudio sa zgodnim montažama, ali to ne pomaže puno, budući da je loš crtač, koji zna crtati samo, kako je netko gore rekao, špičaste likove i prazne i plošne pozadine. Ferri bi dignuo dojam, ali Sclavi je taj, koji je upropastio stvar. Naslovnice fenomenalne.  

    26.08.2014
    13:42:00 sati
    nagor
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Legendarna priča kojoj se uvek rado vratim.

    21.09.2014
    18:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 1, 10

    Za pred školarca, takođe jedna fenomenalna priča... Možda bi bilo 8 8 5 10

    Sada je situacija drugačija. Možda bih i ostalo morao tako da posmatram. Ali kada vidiš jednu fenomenalnu zimsku zmiju, nema se milosti nad ovakvim puding epizodama!

     

    09.11.2014
    23:28:00 sati
    Villain
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 76%

    10, 6, 6, 10

    Plamena lobanja-Na krilima noći-Horde zla.Sveti gral jednog klinca koji je odrastao na Zagoru.Legendarna epizoda sa prejakim naslovima i prejakijim naslovnicama.Ha,tko je u ono vrijeme uopće čuo za Tolkiena i Gospodara prstena?Kakvi Hobiti,daj nam Parvole,kakav Saruman,daj nam Morda,čarobnjaka bez lica.Kakav Saruon koji bleji sa jednim okom naokolo,daj nam Crnog gospodara koji je svojim mačem Zagora probo.Kakav kurčev palčev čarobni prsten,daj nam Knjigu vremena.Sjećam se da je nosila epitet fantastične priče i kao takva činila jednu od najdražih epizoda djetinjstva.Epizoda o Crnom gospodaru,Mordu i kosturima u rukama,prstiju zapackanih palačinkama sa pekmezom od šljiva i udri čitat.dva-tri-pet puta.Pa melješ palačinke u ustima,mljackaš,zastaneš,razrogačiš oči na onom čudovištu koje čuva pećinu ili onom uspavljujućem oblaku ili legiji kostura koja napada naše hrabre junake..Kreneš dalje sa čitanjem,palačinke nestaju brzinom munje jer se bojiš da će Čikova ruka odjednom izletit iz stripa,mljackaš zamusanih usta i odjednom zastaješ…zagrcnut
    Zagor se tuče protiv onih nakaznih trolova,legije kostura i pada proboden.mrtav…
    Al moraš i odrasti jednom,pa ti uspomena na Golnor nekako postane djetinjasta,naivna,slaba.. sindrom starog prdonje se to stručno zove.
    Šteta što ovo nije Ferri crtao onim svojim poznatim mračnjačkim crtežom.Možda bi danas,sa vremenske distance to bolje izgledalo unatoč naivnosti radnje i likova.
    Puno bolji je Bosellijev Princ vilenjaka.
    Nešto slično kao Sclavijev uradak,međutim puno bolje razrađeniji i fabulom i likovima.
    Poveznica im je paralelni svijet.U Plamenoj lubanji dečki su koraknuli u njega jer su na brzinu prelistali Knjigu vremena.Susreli su se sa čudovištima neizbježnim za takvu dječju vrst priče.Isklišeizirane likove koje smo vidjeli u filmovima.Gospodar zla koji uz sebe ima pomoćnika u vidu čarobnjaka koji barata odlično crnom magijom.Dobre i vesele patuljke,posljednjeg predstavnika svoje rase u obliku plavokosog i nabildanog Galada(i Sclavi i Boselli svojim likovima daju ljudski izgled iako su porijeklom sasvim nešto drugo) i razna čudovišta. I bajna djeva koju treba spasiti iz ruku zla.Dobro i zlo,svatko igra savršeno svoju ulogu u tom svijetu. Sve to imamo i u Princu vilenjaka,ali je priča puno ozbiljnija sa odličnom karakterizacijom likova.
    Priča počinje prologom koji nam prepričava Mnogo očiju,govori o sramotnom dijelu ljudske povijesti.Lovu na vještice i spaljivanju žena,pod blagoslovom crkve.
    Da bi nas u paralelni svijet uveo Zagor i strelica posred njegovih grudi koju je mučki odapeo indijanac zvan Sarek.Sarek je ekvivalent Crnom gospodaru.Obojica su zadali Zagoru fatalnu ranu.Sa tim da je Sarekova posredno utjecala na Zagorov odlazak u drugu dimenziju.Jezero je poslužilo kao portal.I tamo Zagor sreće Auberona,također plavokosog i nabildanog lika.Izgleda da ni Sclavi a ni Boseli ne mogu izbjeći sindrom koji je Pervan okarakterizhirao kao Đuka Čaić.Lijep,plav,nabildan..
    Saznajemo da su Golnor i Tir-Nan-Og nekad bili jako povezani,ali se prolaz zatvorio.
    I sad tu imamo svašta nešta.Keltsku mitologiju,vile,vilenjake,gobline..Dobro i zlo je isprepleteno,kao i u Golnoru..Treba vratiti čarobne predmete i spasiti kraljicu Maevu iz šapa zla.Hoće li trijumfirati dobro nad zlim,ili obratno?
    Golnor je poprilično jednostavan svijet.Centar događanja fokusiran je na čarobnu Knjigu života.Tko ju posjeduje,ima moć.Ona odlučuje hoće li pobijediti dobro ili zlo,ovisno u čijim je rukama i tko ju prvi pročita.U Golnoru vladaju zakoni crne i bijele magije koje služe za pokoravanje protivnika.
    U Tir-Nan-Ogu stvari funkcioniraju drugačije.Nema knjige,nema prstena,nema čarobnih predmeta o kojima ovisi budućnost zemlje.Iako ima čarobnih predmeta ali od njih ne zavisi budućnost,već isključivo služe za borbu.Čarobni štit,koplje mač i pehar.Tko ih posjeduje,nije mu zagarantirana pobjeda kao kad pročitaš Knjigu.Nema ni čarobnjaka ni magije kojom bi se prizvala čudovišta,zla i opaka stvorenja.Oni tamo egzistiraju sami po sebi.Sluaghi,društvo mrtvih.Žive u zraku,gotovo su nevidljivi i dave druga bića svojim zagrljajem.Svoj dolazak najavljuju jezivim krikovima i urlicima.Kao i vila Banshee,gospodarica smrti koja svojim jecajima najavljuje nečiju smrt.Golnor je svijet bajke,Tir svijet keltske mitologije(koju će nam Boseli donijeti i u trećem Kandraxu) u kojem glavnu riječ vode ljudi,zločinci.
    E sad,ti zločinci su doista neobični.Nisu tip Crnog gospodara,autohtonog stanovnika svog svijeta već ih ima više i svi su ljudskog porijekla,kroz razna vremenska razdoblja usisani u drugu dimenziju.Pa tako imamo Lesauera,opakog gusara iz 18 stoljeća,Logana,revolveraša sa divljeg zapada,Wulfgarta barbarina sa sjevera,viteza iz srednjeg vijeka,konkvistadora Rodriga,,samuraja,indijanca Sareka..A ekvivalent Mordu bio bi nekromant iz Kusha Zondar,mada je beba prema njemu.Njihov cilj je jednostavan.Pokoriti cijelu zemlju nasiljem,ubojstvima,tlačenjem pa svaki od tih ljudskih ratničkih predstavnika savršeno igra svoju ulogu u tiraniji nad mirnim stanovnicima.
    Toricelli rasturio.

    03.02.2015
    14:12:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Super prica, za one kojima ne smeta fantazija, i to sto su dosta pozajmili iz LOTR-a. Aki nista drugo vredi zbog Cika koji mi je bio jako smesan u ovoj epizodi...

    21.05.2015
    19:50:00 sati
    GigaBeer
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 7, 6

    Ma horde smeća. Ovo je gore i od Demona ludila. Sclavi je debil 

    30.06.2015
    13:13:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Prvo moram reci da sam tek sada, u mojoj 30 godini, prvi put ovo procito. Znaci nema tu ni truna nostalgije koja moze spasiti ovu katastrofu. Jer nazalost, Horde zla je upravo katastrofa i daleko najgori Zagor koji sam dosad procito. Ja sam svjestan kultnog statusa ove price. I sjecam se da sam ko klinac cuo za nju. A siguran sam da bi me donekle uzbudila da sam je cito kad mi je bilo 7-8 godina. Kao sto je uzbudila vas sto dajete visoke ocjene. Jer za razliku i od onih najvise naivnih Zagora iz ovog perioda, ovo je stvarno iskljucivo za malu djecu. Horde zla je jednostavna i infantilna bajka. Naivna, traljava kopija Gospodara prstenova bez i truna ambicije za velicanstvo. Sclavi je ovo napiso dok je popio fildan kafe, drugog objasnjenja nema. O tome svjedoci i upadljivo los scenario. Sve je toliko zbrzano da covjek ne stigne ni reagovati na jednu glupost prije nego sto je druga zamjeni. Mozda je uostalom tako i bolje. Jer kad bi previse razmisljo o onom gusteru sto cuva uspavanog carobnjaka, o velicini trolovih nosova, o oblaku sna, o odjeci Panka ili o Zagorovoj smrti od ruke onog bezmocnog gospodara mislim da bi se i meni lubanja zapalila. Nije fer reci da je vrijeme pregazilo Horde zla jel to predlaze da je bar jednom bila dobra. A u to prosto nevjerujem. Visoke ocjene samo svjedoce o losem ukusu klinaca i silnoj nostalgiji. Istinitog kvaliteta ovdje nema. Mozda se izgubio u nekoj drugoj bajkovitoj dimenziji. U mom svijetu ovo je sranje.
    18.07.2015
    02:11:00 sati
    hamzik
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    22.07.2015
    19:14:00 sati
    goghy
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jako dobra prica sa neobicnom pricom za to vrijeme serijala. Scenario i prica su jako dobro razgradeni ali mi se medutim nije svidilo to sto su se armija kostura prebrzo pojavila i sto je kraj malo zbrzan. Donatelli jako dobar, pogotovo sa kosturima. Ferri isto na razini, mada su 2 prve naslovnice mlake naspram prve...

    09.08.2015
    19:24:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Jedna od najboljih fantastičnih priča o Zagoru. Crtež fenomenalan, ideja dobra i mračna.

    26.09.2015
    14:00:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    04.10.2015
    18:40:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Lenco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najdraža priča koju sam do sad čitao!

    22.05.2016
    18:08:00 sati
    Lenco
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 51%

    6, 3, 6, 6

    Sta reci za ovu pricu,scenari je na razini Bleka,jako losa prica,jedan od najgorih Zagora!Donatelli slab,Zagor je u pre cudnim pozama da bi naslovnice bile dobre!

    30.08.2016
    23:23:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Ne volim epsku fantastiku pa su i ocene u skladu sa tim.

    13.01.2017
    19:22:00 sati
    Gris
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.01.2017
    20:26:00 sati
    morski
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    24.02.2017
    17:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    16.03.2017
    22:00:00 sati
    ivanomo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.03.2017
    14:53:00 sati
    Dalibor.V
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.03.2017
    13:17:00 sati
    HEJZI1
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako objasniti ljudima koji nisu imali priliku za vrijeme Juge kao klinac imati ovaj strip u ruci i citati ga u jednom dahu, koliku vrijednost imaju ovakvi serijali?

    Kako opisati onaj osjecaj uzbuđenja, ali i bezbrižnosti koje nam je donosilo vrijeme kada su ovi stripovi bili hit. Nebitan je cak i Sclavi i Donatelli, u to doba nismo na to obracali paznju. Sad su nasli neki provlaciti i stavljati pod povećalo pojedinosti koje su prije 40 godina bile vrhunac i uspoređivati ih sa pogledom na stvari u 21 stoljecu. To je kao da sad govorimo kako golf kec nije imao klimu ili ABS pa zato nije bio dobar auto....

    Ovo je klasik, lektira, koja nema vrijednost i koja se ne recenzira po klasičnim kriterijima. Kada se prica o ovom serijalu kao i o Divovima i mnogim drugima, onda se svi ljubitelji stripa, a pogotovo Zagora, trebaju ustati i pokloniti se....

    21.08.2018
    15:36:00 sati
    Paco
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    ideja odlična ,tehnička izvedba solidna , umjetnički dojam loš,na ovakvu temu moglo je to puno bolje,mada je u ono doba strip bio odličan...ali onda pogledam trilogiju Petera Jacksona...

    10.12.2018
    16:07:00 sati
    gkosovic
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 676
  • Legionari
    Kod: LEG KOLORKA 24
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:40:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 466
  • Duhovi u tami
    Kod: SIR DRKW 4
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 29.11.2018. 23:53:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 945
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1200
  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1518

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum