Horde zla!

Zagor

ZG ZS 639/641 | 226 str.

Zagor poštom dobiva neobičnu knjigu od prijatelja Pierrea nakon čega se počinju dešavati čudne stvari. Ta knjiga i Zagorova želja za pravdom će ga odvesti u drugi paralelni svijet Golnor, gdje gospodar Darkwooda ne predstavlja nikakva gospodara i nema autoritet. Tamo vladaju drugačiji bogovi, narodi i zakoni nego u stvarnosti. U tom svijetu postoje sile dobra i sile zla koje zastupaju dvije univerzalne ideje o životu i slobodi, dva suprotna pola. Zagoru, naravno, neće biti teško da odabere stranu kojoj će se prikloniti. Borba "dobrih" i "loših" se završava očekivano, a Zagor se u tom okršaju može opisati tek kao jedan od onih koji su pobjedu izvojevali jer njegova snaga i vještina ne znače mnogo u zemlji čarobnjaka, čudovišta i neuništivih hordi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Plamena lubanja
  ZG KL 54
 • Plamena lubanja
  ZG LEX 201
 • Crni gospodar
  ZG LEX 202
 • Horda zla
  ZG LEX 203
 • Plamena lubanja
  ZG LIBKB 69
 • Horde zla
  ZG LIBKB 70
 • Horde zla
  ZG VCKI 5
 • Crni gospodar
  ZG VEOP 1
 • Plamena lobanja
  ZG ZS 639
 • Na krilima noći
  ZG ZS 640
 • Horde zla
  ZG ZS 641

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il teschio di fuoco
  ZG SR 194
 • Il signore nero
  ZG SR 195
 • L'orda del male
  ZG SR 196
 • Il teschio di fuoco
  ZG TT 194
 • Il signore nero
  ZG TT 195
 • L'orda del male
  ZG TT 196

ZANIMLJIVOSTI

 • I u ovoj priči Zagor se bori protiv "loših", ali u paralelnom svijetu koji neodoljivo podsjeća na svijet iz Tolkienovog kultnog romana "Lords of the rings".
 • Zagor doživljava pravu smrt. Nešto slično se događa i u "Divovi dobra i zla".
 • Vjerojatno najfantastičnija priča o Zagoru (ne uzimajući u obzir "Princ Elfova" koji je dosta sličan ali lošiji)
 • Štampana u nešto manjem broju primjeraka ova priča se nije pojavila na kioscima u mnogim manjim gradovima stare Jugslavije te je danas često skuplja od svojih "vršnjaka" i ovo je prvi Zagor u Zlatnoj seriji koji je zvjezdicu na ivici stripa zamijenio crnom točkom (ako se to nekog tiče)
 • U velikoj galeriji likova Zagor nalazi mjesto kao potpuno ravnopravni učesnik cijele radnje sa mnogo drugih bez kojih se ne bi moglo

Prije točno pola vijeka pisac J.R.R.Tolkien je napisao kultni roman "Lords of the rings". Tiziano Sclavi očigledno inspiriran ovim romanom djelomično je ugradio njegove likove i događaje u ovu priču, te mu možemo biti zahvalni što nas je pripremio za kino, jer ova Zagorova priča, objavljena prije 20 godina, nesumnjivo predstavlja preteču filma koji gledamo danas. Jednostavno rečeno: Ova priča se čita nekoliko puta.

Priča počinje mirno, čak prepoznatljivo, sa ludorijom Drunky Ducka i Čika, ali nakon što je Zagor pročitao pismo svog prijatelja trapera i otvorio "Knjigu vremena" vidi se da će radnja biti magična u svakom smislu. Izdvajam fenomenalan prikaz i raspored slika majstora Donatellija, što je vjerojatno njegovo najjače oružje u "borbi" sa Ferrijem. Na strani 20: silueta nakaznog stvorenja, zatim krupni pogled na zločesto lice mačjih očiju i na kraju zvuk grmljavine koja budi Čika iz bezbrižnog sna. Ova dva kaiša koji predstavljaju ulazak sila zla "na mala vrata" u Darkwood su, za mene lično, "najozvučeniji" dio svih stripova o Zagoru, jer se osjećam kao da zaista čujem grmljavinu ležeći na krevetu kao mali Meksikanc. Njegovo ponašanje prikazuje jezu koju osjeća dijete u svakom od nas dok iščekuje da se malo stvorenje približi krevetu. Čiko spokojno leži vjerojatno kao i mi u trenutku dok čitamo. Kad god se sjetim ove priče ova scena mi prođe kroz glavu kao jedna od najupečatljivija zbog svoje jednostavnosti i doze horora koju nesumnjivo ima. Već za stranicu ili dvije Čiko se našao u susretu sa malim zločestim patuljkom i u stvarnosti doživio situaciju koja sliči na onu koju je, vjerojatno, svako od nas doživio u snu dok pokušava da bježi ili govori, a ne može od straha ili nemoći. Kasnije, u kući trapera, nedovršena strana dnevnika koja prethodi smrti Zagorovog prijatelja, fijuk vjetra i rasplamsala vatra koja se širi kao u nekom lošem snu ponovo ulijevaju jezu i podsjećaju u kakvu se stvar Zagor umiješao. Ova epizoda je izdavana u Italiji tokom jeseni 1981.godine, oko 5 godina prije nego je krenuo Dylan Dog, najveći poduhvat Tiziana Sclavia. On se pokazao kao odličan scenarista horora i tada. U ovaj strip je ubacio jednostavne, bez krvi i noževa, elemente horora koji se teško ostvaruju, poput onih iz filmova Vincenta Pricea kad zebnja i strah postoje, a nigdje nema konkretnog protivnika.

Prvi nastavak "Plamena lobanja" predstavlja veliki "boom" za čitatelje i samog Zagora. Toliko novih pravila i likova koji u Darkwoodu ne postoje. Kao i mi sami Zagor se u ovoj priči može nazvati promatračem jer nije glavna uloga. On bi mogao spadati u "also staring" odjeljak na odjavnoj špici. Veliki rat dobrih naroda i sila mraka bi tekao bez njega, a da to nitko od boraca ne osjeti. On se zacijelo upleo u priču upoznavši Galada, poslednjeg Riola. Ovdje se susreću Zagorov interes da se vrati u svoj Darkwood pobijedivši Crnog gospodara, volja da pomogne Galadu u borbi za pravdu i slobodu Golnora i Galadova želja da oslobodi djevojku Laru od Crnog gospodara. Upoznavanje mjesta radnje iz prvog djela epizode nastavlja se i u "Na krilima noći". Zaista metaforičan naslov, nema što. Upoznajemo se sa Parvolima (koji su nalik Hobitima), Vilenjacima, Trolima, Zlim gospodarom i drugim likovima koji čine ovaj čarobni svijet. Drugi nastavak nas priprema za glavni okršaj koji će uslijediti u trećem djelu. "Horde zla" su omogućile Donatelliju da se razmaše. Akcija na sve strane. Ostao mi je u sjećanju nesvakidašnji niz od četiri slike u jednom kaišu na strani 25, nakon kojih ide veliki ustanak kosturova u čijoj se pozadini nalazi Mord, desna ruka Zlog gospodara. Donatellijev crtež je onaj pravi. Zbog svoje lakoće crtež nam daje da se koncentriramo na priču i uživamo u njoj. Crte Zagorovog lica, kao i lica drugih likova su veoma izražene (primjeri na stranama: 17 i 22 drugog nastavka). Zlatno doba Donatellija. Ferrijeve naslovnice su stravične i lijepe istovremeno. Jedino je drugoj potpis presječen (kao i u originalu), ali to ne kvari ocjenu. Priča jeste "ukradena", ali prije 20 godina nije postojao film o ovoj temi te se Sclavi mora pohvaliti za ideju da čuveni roman donekle prikaže na papiru. Skrenuti ću pažnju da je on napisao jedine dvije priče o Zagoru gdje je Zagor neko vrijeme bio mrtav. Čovjek izgleda obožava granicu između života i smrti što je najbolje pokazao u Dylan Dogu.

Zagor se dobro uklopio u novi svijet. To što koristi nevidljivost u borbi sa čudovišnim čuvarom Elkinovog groba ili što mu Elkinova magija unosi brzinu u noge ili ga budi iz mrtvih dosta govori o tome koliko su Zagorove sposobnosti nedovoljne za borbu protiv zla u novom svijetu. Kao da nam autor želi pokazati značaj timskog rada. I zaista tim pobjeđuje. Sa svim svojim slabostima i moćima nekoliko "ljudi" osvaja zamak Zlog gospodara i dovodi svijetlost u Golnor. Takav kraj priče se može očekivati i u filmu "Povratak kralja" koji se prikazuje oko Nove godine. Prsten će nesumnjivo upasti u utrobu zemlje poput knjige vremena. Strip, pak, ima nešto što nema knjiga: Promatramo kako pravi čovjek doživljava tu čarobnu zemlju. Kraj trećeg dijela "Horde zla" nas vraća u "dosadni" Darkwood da bi ubuduće ponovo pred Zagorom očekivali indijance, krijumčare oružja, revolveraše... Ova epska fantastika je mnogo zarazna. Daleko nas je odvukla i sad se ponovo treba zabavljati u stvarnom svijetu. Šmrc :-(

Knjiga vremena je ekvivalent čuvenom prstenu. Ona predstavlja tajnu i oružje za vladanje svijetom, tajnu skupljenu između dvije korice koje su kroz mnoge ruke prošle ali nikom sreću nisu donijele. Kao i u petodijelnoj epizodi o Tkaču ova priča se može opisati kao priča sa neuobičajenim mjestom radnje. Nema šume, nema indijanaca (osim u početku), nema klasičnih protivnika već se sve odvija u drugom svijetu, svijetu koji je Tolkien izmislio u vrijeme Drugog svjetskog rata stvarajući "Lord of the rings". Možda su ga stradanja svih naroda tih godina natjerala da kroz priču, koja ne dotiče nama ni jednu poznatu osobu ili narod, predstavi zlo i dobro svakog, pa i našeg svijeta. To je uradio na jedinstven način. Velikom knjigom uspeo je pomoći, nama smrtnicima, da shvatimo grozotu potrebe čovjeka da vlada drugim čovjekom. Ta je potreba postojala vjekovima, postoji i danas. Koliko je Golnor zaista izmišljen neka svako procjeni za sebe.

Naprijed

ZG ZS 629/631 Ludi Hakaram

ZG ZS 648/649 Thunderman

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 64%

  4, 5, 9, 10

  Naivna i traljava prica blijeda kopija ,,Kralja prstenova,,. Najgora mi je pateticnost koja se provlaci kroz cijelu pricu.
  20.10.2003
  18:10:00 sati
  Ado
  uredi
 • Curunir

  Ukupna ocjena 69%

  10, 1, 9, 9

  Užas! Sclavi u doba puberteta valjda......Bila mi je jedna od najepizoda kao klincu, ali nakon procitanog Tolkiena ovo izgleda tako jadno, traljavo i ultrazbrzano....Srecom, crtež spašava, kao i sama priča. No još jednom: najlošija adaptacija literarnog predloška ikad napravljena!!!
  20.10.2003
  22:49:00 sati
  Curunir
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je jos jedna od onih najboljih Zagorovih epizoda koje je uradio Sclavi. Prosto je neverovatno da jedna takva epizoda zraci istom snagom kako kad je objavljena tako i danas. Mozda ce mnogi zameriti slicnosti sa Gospodarom prstenova ali po meni je to samo prednost a u svakom slucaju mislim da su je svi procitali pre Gospodara. Izuzetno!
  21.10.2003
  14:51:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova epizoda Zagora je doista uživala kultni status u vrijeme nakon svoga pojavljivanja, pa je zbog relativne rijetkosti, izazvane nekim problemima u distribuciji (slično je bilo sa epizodom "Vuk Samotnjak/Pobeda Vuka Samotnjaka") i odlične priče vrijedila više od mnogih ranijih i teško dostupnih epizoda Duha sa sjekirom. Sama priča je fenomenalna i jedna je od onih koja je bila u stanju raspaliti maštu (tada) desetogodišnjaka. Zagor je relativno sporedan lik i to je čak i pozitivno u ovom slučaju. Čist cener!
  21.10.2003
  16:05:00 sati
  jethro
  uredi
 • Porter

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od mojih favori epizoda od Zagora,odusevio sam se paralelnim svijetom sto su Zagor i ciko zaglavili.
  Posebno su mi interesantni likovi u tom svijetu.
  21.10.2003
  18:10:00 sati
  Porter
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  10, 6, 7, 10

  Epizoda koja je postala legendarna. Ideja obrade Gospodara prstenova je odlična, ali moglo se to bolje uraditi. Radnja je nekako prejednostavna i prebrza. Bilo je tu materijala za 5-6 nastavaka. Ostaje činjenica da je ovo jedna od najtraženijih i najrazvikanijih epizoda (a koja ipak nije tako dobra kako se priča u seoskim legendama:))
  22.10.2003
  19:43:00 sati
  stinky
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Stvarno legendarna epizoda Zagora! Do tada to je bila najisfantaziranija epizoda u serijalu Zagora. Sjecam se kad sam bio star 9,10 godina i najbolji prijatelj mi je pricao da ima epizodu u kojoj Zagor umire i u kojoj se bori protiv vojske kostura. Kad sam vidio naslovnice, poludio sam! Stvarno su nezaboravne. Naravno ubrzo sam nabavio te epizode i bile su mi odlicne. Sada medutim, 17, 18 godina kasnije to vise i nije slucaj :)
  Prica je sasvim solidna, ali i nije bas uvjerljiva. Tome pridonosi i mracni, jednostavni Donatellijev crtez koji je u nekim trenucima bas kako i treba (svida mi se nacin na koji je nacrtao Morda i Crnog Gospodara) ali se cesto cini da bi bilo bolje da ima vise detalja, bolje bi mi prodao ovu fantaziju. Mozda tome pridonosi i cinjenica da sam sada stariji i treba mi vise da se uzivim u ovakvo nesto :)
  U svakom slucaju preporucio bi ovu epizodu svim citateljima Zagora neka oni sami odluce za sebe.
  Nisam siguran, moram ponovno procitati Princ Elfova, ali mi se cini da preferiram taj novi strip umjesto ovog, iako Horde Zla ima vise scena koje ostaju u sjecanju i kronoloski gledano ovo je bio veliki korak u prosirenju Zagorovog svijeta.
  23.10.2003
  01:56:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Sjecajuci se filma (JASON I ARGONAUTI) i one scene gdjese vodi bitka sa kosturima, odmah mise svidjela naslovnica HORDE ZLA, koja je i bila
  glavna inspiracija dase navijaci FK SARAJEVO proglase (upravo po nazivu
  ovoe legendarne epizode ) HORDE ZLA..Zbog toga i cuvam u svojoj kolekciji upravo ovu trecu epizodu,jer mi predstavlja nesto cak i vise od stripa...
  23.10.2003
  06:04:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 74%

  9, 7, 7, 5

  Polomio sam kičmu dok nisam našao sva tri nastavka ali moram reći da stvarno ova epizoda nije ništa posebno.Priča je zanimljiva(kod Zagora je ionako uvijek sve moguće i kladim se da ćemo kad-tad čitati njegovu pustolovinu sa posadom Enterprisea ili Voyagera),likovi u njoj isto tako ali ne razumijem zašto je tako zbrzano,jer po meni bilo je materijala za više epizoda.Moglo se napraviti npr. nešto slično kao sa Mister NO-ovom avanturom u Africi.Sve u svemu - strip za djecu.
  Za kraj,čudi me što svi hvale Ferrijeve naslovnice.Meni su očajne,pogotovo Zagorove poze na njima koje su stvarno smiješne.
  23.10.2003
  13:01:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Sa obzirom da sam ovu epizodu citao prije petnaestak godina a jos uvijek se sjecam pojedinosti mogu samo da joj dam dobre ocijene.
  Za mene jedna od top 10 Zagorovih epizoda.
  25.10.2003
  11:30:00 sati
  igorpb
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  5, 2, 5, 10

  Zgodba bolj šepa, res da je nekaj posebnega, vseeno pa preveč pravljična. Dobre pa so naslovnice.
  28.10.2003
  17:57:00 sati
  jurij prodnik
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 49%

  5, 3, 5, 10

  Epizode jesu legendarne, ali meni nisu nešto posebno, puno bolje su mi bile kad sam bio mali, a vidim da je to s većinom slučaj. Dakle, epizoda isključivo za mlađi uzrast zagorovih obožavatelja. Puno bi još trebali raditi na njoj da dođe u 1.ligu, od scenarija do crteža. I meni je Princ Elfova bolji Naslovnice su mi izvrsne, nezaboravne.
  31.10.2003
  18:29:00 sati
  ken2
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  genijalno. ne razumijem ljude koji omalovažavaju ovu priču jer su gledali film u 21. stoljeću. fantastična priča (kako stoji na početku svake epizode). meni je priča i danas odlična.
  31.10.2003
  19:52:00 sati
  piquet
  uredi
 • byoman

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip mi je pao u ruke u skeniranom obliku, a i tada samo dio price, zadnji broj "Horde zla". Taj strip je moj prijatelj skinuo sa ZWS i tad sam se upoznao sa ZWS i sa stripovi.com.
  Uz njega sam dobio jos nekoliko stripova i citavu noc(do nekih 6 sati ujutro) sam ih citao na racunalu. Znate i sami kako je to naporno:-(
  Ova epizoda me kao prvo zainteresirala uvodjenjem vilenjaka i sl. bica koje dotad nisam bas u Zagoru vidjao. Kasnije sam nabavio i ostala 2 nastavka i epizoda je stvarno fenomenalna. Donatellijev crtez je odlican, a zadnja naslovnica "Horde zla" mi je ostala urezana u pamcenje.
  11.11.2003
  23:13:00 sati
  byoman
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 8, 9

  13.11.2003
  20:41:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 38%

  3, 4, 5, 2

  prica mi je kad sam bio klinjo bila zaista sjajna i sad kad vidim kakve ocene joj dajem pomislim da sam surov prema svom detinjstvu. Ipak trudim se biti objektivan. Prica je prepisan Tolkien. Nema trunke originalnosti. Donatelija nikad nisam preferirao. Fizionomije njegovih junaka su jako spicaste. Naslovnice? Pa to me podseca na one likove sa nekad popularnim tatooima u fazonu smrt u mantiji. Kicasto bre mnogo. A i bez veze nacrtano.
  13.11.2003
  23:53:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo su mi jedni od najdrazih stripova iz djetinjstva. No posto sam sad VELIK a jos uvijek citam stripove mislim da zasluzuje najbolje ocjene.
  30.11.2003
  00:01:00 sati
  zosko
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 57%

  4, 4, 8, 9

  banalno
  13.12.2003
  18:07:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 33%

  1, 2, 6, 6

  Slabo... Iako je ova serija popularna među navijačima lokalnog kluba meni nikada nije ništa predstavljala...
  Ispod prosjeka
  17.12.2003
  14:12:00 sati
  zeljko
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 87%

  10, 7, 9, 9

  Iako sam strastveni "zeljovac" ;), meni najdraza epizoda Zagora. Sjecam se da sam je prvi put procitao u ratu, trebalo je 7 godina da ih nabavim.

  Prici dajem 10 zbog maga Sclavija i odlicnog predloska, scenario je mogao biti i bolji, sve je nekako zbrzano kao da je scenarista imao problema sa proljevom. Likovi su i u ono malo vremena prikazani odlicno, svaki lik kojeg je kasnije Donatelli crtao sam usporedjivao sa ovima iz ove trilogije. Crtez je odlican za Donatellijev uobicajeni nivo, a naslovnice nisu Ferrijev vrhunac. U zakljucku, slozicu se sa vecinom komentatora ove price - moglo je biti vise nastavaka, s tim da je zbog mracnog ambijenta ovu pricu trebao crtati Ferri.
  26.12.2003
  16:16:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Baš sam sad pročita tu priču i zakon je.od priče do naslovnica,odlično.
  27.02.2004
  17:41:00 sati
  Mate
  uredi
 • darkwoodski kralj

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Pa eto ne znan...Epizoda je super, radjena po shemi na sadasnji LOTR i to mi se dopada. Stvarno sam gustao citajuci ali nekako mi se sve brzo i jednostavno zavrsava...To me najvise smeta, pa daj napravi jos 10tak stranica i zavrsi ka covik...
  02.10.2004
  05:20:00 sati
  darkwoodski kralj
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je jedna od najdražih zagorovih priča.Nekako moj osobni top 5 zagora.Imam samo jednu malenu primjedbu.Malo sam razočaran kako lako je bio pobijeđen Crni Gospodar.Mislim,Mord kao njegova desna ruka nekako ispadne mnogo jači i značajniji od Crnog Gospodara.I na kraju kao okršaj Crnog Gospodara,koji smo svi tako očekivali;slika ili dve i Crni Gospodar je pobijeđen,ko neki klinac!Mislim,da bi se taj dvoboj trebao malo razživeti.Nešto slično dvoboju između Elkina i Morda,koji je stvarno spektakularan.Ali sve u svemu,kao rekoh top 5!!!!!!
  23.10.2004
  00:46:00 sati
  Genij
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  naslovnice su genijalne,kao i crtež,malo je priča naivna,na tragu zna se čega,ali sve u svemu,kultne epizode...
  24.10.2004
  09:26:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Osrednji ripp-off LOTR-a od koje sam zaista mnogo očekivao kao klinac.
  19.11.2004
  19:23:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Po meni jedan od kultnih Zagorovih serijala!Citao sam ih jedno 10 puta i uvijek sa istim odusevljenjem!Definitivno ogroman uticaj(mozda i prevelik)Gospodarom,ali kao klinac kad sam prvi put procitao sve tri epizode iskreno,nisam ni znao za Tolkien-a,tako da mi je tada ovo bio vrhunac!Sad cu malo smiriti loptu i priznati da mozda i nije najbolja,ali meni ostaje kao jedna od najdrazih Zagorovih trilogija!
  20.11.2004
  05:44:00 sati
  zveky
  uredi
 • crta

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  mozete pricati sta hocdete ovo je fantasticna prica
  18.12.2004
  23:21:00 sati
  crta
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  5, 6, 8, 9

  posjedujem sva ti stipa,ali mi nisu nesto u prici je previse fantazije.najbolji dio stripova su zaslovice pogotovo horde zla,koje se sjecam jos kad sam bio klinac.zado srednje ocjene za ova ti stripa.
  23.12.2004
  00:39:00 sati
  rivendel
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalna epizoda serije, koja s pravom nosi epitet fantastična priča. Jedini nedostatak serije je sama njena sažetost. realno, priča je imala potencijal za veći broj nastavaka, ali to nije iskorišteno.
  06.05.2005
  22:13:00 sati
  hakaram
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od boljih epizoda!!!
  19.05.2005
  23:45:00 sati
  resnik
  uredi
 • osim

  Ukupna ocjena 59%

  6, 2, 9, 8

  Jedino sto ovde treba pohvaliti to su dnevnikovi urednici koji su ovako slikovito dali naslove epizodama, inace dokaz zasto ne treba citati zagora (osim ako ne patite od nostalgije), ne samo da je neoriginalno, pateticno i zbrzano, nego i toloko ocekivano, ofucano, prepoznatljivo, trolvi, plavusani, gospodar mraka, borba dobra i zla... ma sta mi naprica...
  01.06.2005
  14:33:00 sati
  osim
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 8, 9

  Ne volim kad se mjesaju kruske i jabuke,pa mi Zagor nikako ne lezi u ovoj bajkovitoj SF pustolovini s jako malo maste.Prepuno patetike,ko americke ljubavne komedije!Meni ova epizoda nejde ni u Zagorove prosjeke a kamo li medju legendarne!
  03.06.2005
  12:40:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • sdragan@

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izuzetna prica,i sam pogled na naslovnice je dovoljan da mi i dan-danas zadrhti srce od uzbudjenja.
  04.06.2005
  00:50:00 sati
  sdragan@
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 38%

  1, 1, 8, 8

  daleko ispod zagorovog prosjeka.
  09.12.2005
  21:31:00 sati
  lwood
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sclavi je genije. Ne vjerujete? Proeitajte ovu prieu.
  16.02.2006
  14:51:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Obi-wan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Obožavam fantastične priče, a ova je ponajbolja.
  19.02.2006
  19:23:00 sati
  Obi-wan
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Ma boli me briga čija je to kopija, to je najbolja Zagorova SF priča.
  19.04.2006
  18:39:00 sati
  jack 50
  uredi
 • manhunter

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Jedna od onih "legendarnih" priča. Dosta fantastike, ali puno lepše upakovane nego u novijim epizodama..
  24.04.2006
  14:46:00 sati
  manhunter
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  1, 1, 9, 9

  Meni jedan od najlosijih Zagora...
  29.04.2006
  20:58:00 sati
  zagorovac
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Za mene ubjedljvo najbolji Zagor ikad. Crtež je odličan, prve dvije naslovnice dobre, samo je treća malo lošija. Ko je god pročitao ZS 639 Plamena lobanja nije mogao ostati ravnodušan da ne traži i druga dva nastavka, pa iako nisu u pitanju strasni ljubitelji stripova.
  14.08.2006
  10:15:00 sati
  delboj
  uredi
 • GTI_TURBO

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Jedan od meni omiljenih epizoda.
  15.08.2006
  00:54:00 sati
  GTI_TURBO
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 73%

  5, 8, 8, 10

  ...
  15.04.2007
  14:40:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 6, 9, 8

  S nestrpljenjem sam čekao da ponovno pročitam epizodu koja ima kultni status i koju svi koji smo Zagora čitali osamdesetih prepoznajemo po naslovnicama.  I sad mogu reći da sam više očekivao, tj. definitivno na mene nije ostavila dojam kao tada.  Sad, ima li to veze sa svim filmovima u međuvremenu ili čim drugim, ali ostaje tek činjenica da mi se više sviđaju neke novije, modernije priče od ove...
  06.07.2007
  22:10:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Donatelli je dobio cast nacrtati ovu epizodu. Predivna posveta LOTR-u, ali originalna na svoj nacin. Ovo mi je sjelo na prvo citanje, a ako me sjecanje ne vara mislim da je ovo prvi strip kojeg sam dobio u zivotu (kupila mi mama :-)). I uvijek cu ga rado opet procitati.
  12.07.2007
  16:17:00 sati
  alen
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Čovjek prepisiva Gospodara Prstenova,pa šta?!Nije ni prvi ni zadnji.....Dodaj najvećeg heroja na svijetu kad sam imao 10 godina i dobiješ najdražu epizodu svog djetinjstva....
  12.07.2007
  23:42:00 sati
  kico
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Nakon ponovnog čitanja, mnogo godina kasnije, ovo je i dalje jedna vrlo dobra priča, ali ipak ništa toliko epski, manje više jedna zabavna avantura puna pamtljivih likova koja je ipak previše naivna da bi mi danas ostavila onoliko dobar dojam..
  12.12.2007
  18:32:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 7, 10

  Prvi dio je ustvari i najbolji, ono, ništa ti nije jasno, neka knjiga, mračna atmosfera, čudne stvari se događaju a Zagor i Čiko ne znaju od kuda bi počeli. Taj osjećaj misterioznosti gdje je vaša mašta upregnuta, gdje naslućujete - a ne vidite, to me očaralo. Mogu samo pretpostavljati kako su se osjećali čitatelji u vrijeme kad je ova priča prvi put izašla.
   
  Nakon prvog dijela, dolazimo u Golnor gdje scenarij bespotrebno usporava jer Sclavi troši jako puno vremena da nam objasni što, kako i zašto a to čini na dosadnjikav i pomalo zamoran način gdje Galad objašnjava Zagoru nadugo i naširoko ono što treba i ne treba.
   
  Drugi problem jest loša grafička prezentacija gdje Donatelli nije uspio na dovoljno kvalitetan način predstaviti taj izmišljeni svijet, trolovi su više smiješni nego strašni, kadrovi su poluprazni, bitke ne izgledaju previše epske ni napete, sve je nekako siromašno. Tu Sclavi nosi svoj dio krivice jer je napravio dosta loših poteza, umjesto nekih groznih, stašnih, nakaradnih protivnika imamo par trolova komičnog izgleda. Pa gdje su npr. ponosni narodi Vilenjaka, visoki, strašni ili gdje su neprijatelji koji će brojnošću, izgledom i konstitucijom tjerati strah u kosti, gdje su im strašna i smrtonosna oružja? Gdje su epski krajolici, nevjerovatni predjeli u kojem žive ti narodi, kako izgleda njihova kultura, kakva su njihova shvaćanja itd.
  Sve skupa izgeda kao kazališna predstava sa malim brojem rekvizita a ne kao strip gdje autor ima neograničena sredstva - svoju maštu!
   
  Koliko god je priča pala u drugom dijelu i koliko god ona ovisi o nostalgiji, opet je važna jer nam Sclavi uvodi hard-core fantaziju u Zagora, istina, Nolitta je instalirao izvanzemaljce i druida Kandraksa, ali ovdje imamo baš ono klasiku, jako oslonjenu na Gospodara prstenova i slična djela a to je jako bitno. Koliko sam puta vidio kako se scenaristi brane od "napada" tradicionalih čitatelja kada nisu zadovoljni sa pričama koje izlaze iz okvira realnosti i tada Horde zla služe kao presedan i uvijek se čovjek može pozvati na njih.
  Ukratko, jest dobro, ali nije dovoljno dobro.
  19.12.2007
  22:18:00 sati
  solar
  uredi
 • kapetan

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

   Bez obzira na neorginalnost priče ipak je to jedna od najkultnijih epizoda. Ne viđa se svaki dan da netko ubije Zagora... čisti klasik.
  09.01.2008
  08:58:00 sati
  kapetan
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 9, 10

  Nisam imao tu sreću da ovo pročitam kao dijete i nakon prvog čitanja (kao odrastao!?) usljedilo je veliko razočaranje - posebno scenarijem. Par godina poslije usljedilo je čitanje po drugi put, ali ovaj put bez nerealnih očekivanja i scenarij mi je puno bolje sjeo. Sclavi je uzeo genijalnu priču kao predložak i od nje stvorio svoju interpretaciju s podosta originalnih i efeknih scena.
  Donatelli ponegdje briljira, a negdje je površan da boli glava s prestatičnim i nerealnim crtežom. Ipak prevladavaju bolje stvari, kao npr. horor scene gdje se bez kapi krvi osjeti jeza i napetost.
  Naslovnice vrhunac, pogotovo treća s kosturima. Jednostavno ne možeš dočekat da počneš čitat i onda nanovo, pa onda ponovno, pa opet... i svaki put je sve bolje i bolje.
  Sve u svemu, ovo je definitivno antologijska epizoda koja (možda ne kvalitetom, ali definitivno efektnošću, originalnošću i uzbudljivošću) spada među top 10.
  17.02.2008
  17:44:00 sati
  Spock
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je tako lipa uspomena...Kad gledam ovi naslov "na krilima noći", naslovnice, sićam se kako sam ga čita na balkonu,sunčan proljetni dan iza škole...i onda kažu da ne postoji vremeplov...
  26.02.2008
  14:02:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  19.05.2008
  13:21:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  9, 8, 6, 8

  Klasika! Vrlo zanimljiva priča, crtež je mogao biti i bolji. Naslovnice solidne. Prethodnici sve rekli pa da se ne ponavlja.
  20.05.2008
  15:43:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Ovo mi je kao klincu bila najbolja priča i uvijek me podsjeti na osnovnjak.Čak su se i navijači jednog BIH kluba nazvali "Horde zla" .ali se ne mogu sjetiti kojeg.Ako netko zna neka javi
  26.05.2008
  20:15:00 sati
  olegpici
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  ok
  25.08.2008
  18:30:00 sati
  ninny
  uredi
 • ezra

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Suviše podsječa na djetinjstvo , pa kako onda da joj dam drugu ocjenu . o romanu "horde zla" naziv su dobili navijači FK "Sarajevo" .
  23.10.2008
  23:37:00 sati
  ezra
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 33%

  4, 3, 3, 3

  Sjećam se kad sam prvi put pročitao ovu epizodu; jedan klinac iz ulice ju je tko se više sjeća kojim čudom nabavio, i poredamo se tako na stepenicama od ulaza, nas desetak (najmanje), i beskrajno sretni pročitamo sva tri broja u komadu. Čovječe, nikakav se sex ne može s time usporediti, koja je to sreća bila... A danas sam je pročitao u sklopu ''Oda-branih priča'' VČ-a, i moram priznati da je beskrajno blesava. Za što je vjerojatno najveći krivac Franco Donatelli sa svojim brzopotezno praznim crtežom. Nikakva mračna atmosfera, nikakve poze likova u pokretu, smiješna čudovišta... jednostavno ništa. Na 43. stranici Zagor baca Čika vani sa prozora tavana, da ga spasi od požara, a Donatelli ga nacrta kako pada na bradu (!!!!!). Stvarno previše.
  15.11.2008
  14:39:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Naslovnice strava, scenarij danas nakon filmova o gospodaru prstenova znamo gdje je pokraden ali dobro prenesen u Zagora. Donatelli majstorski odradio ovih 200tinjak stranica. Kako sam ovo uzbuđeno čitao sa 6 ili 7 godina, nemate pojma. Sclavi rastura!
  30.11.2008
  19:47:00 sati
  supermike
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Ovo sam citao kao ZS pa po naslovu nisam odmah shvatio da je Veseli cetvrtak uzeo ove epizode iz ZS u odabrane price.Po meni vrlo zanimljiva i neobicna prica za Zagora.Naslovnica vrlo lepo uradjena i po meni zasluzuje cistu 10.Crtez Donattellija je odlican kao i uvek.E sad prica je zanimljiva medjutim mozda su je malo vise produzili nego sto treba.Po meni je komotno mogla da stane u 2 epizode nego u 3 kao sto je uradjeno.Da je malo kraca mislim da bi bila zanimljivija.Jeste da je kopija Gospodara prstenova medjutim meni se i dopada sto nije sve isto jer bi bilo smesno da  film iz 3 dela i 9h pretvorite u Zagora na 250 stranica.To bi bilo toliko skraceno da bi bilo za ocenu 1.Zakljucak je da jje prica zanimljiva samo neki delovi su mogli biti izbaceni a neki malo vise produzeni i onda bi prica bila 10 a ovako je ipak jedna 8 
  05.01.2009
  10:57:00 sati
  bora81
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Bilo je tu materijala i za više epizoda. Pročito sam je kao klinac sa kojih 9,10 godina i bila mi je fantastična priča. Danas, 11 godina kasnije, taj se žar nije nimalo ugasio, još uvijek mi je jedna od najboljih zagorovih epizoda. Nadam se da će i ostat. Crtež fenomenalan, a naslovnice me se nisu dojmile za čistu desetku. Meni je svejedno čija je ovo kopija, za mene je ovo odlična priča.
  17.02.2009
  06:37:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Čitao ko klinac, vjerojatno epizoda koja mi se najviše urezala u pamćenje....lijepa vremena....
  06.05.2009
  03:36:00 sati
  branimir.kaleb
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 7, 10

  Ovo je jedna od prica koju je pregazilo vrijeme, ima se potpuno drugaciji ugodjaj kada se cita kao klinac ili u odraslim godinama. Gospodar prstenova je sada svima na nasim podrucjima poznat, u to vrijeme to nije bio slucaj pa je efekat price tada bio veci. Donatelli je u to vrijeme radio punom parom, ovdje je crtez zaista mogao biti detaljniji i bogatiji.
  08.06.2009
  17:07:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.06.2009
  04:25:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Rocknroll

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  25.06.2009
  23:36:00 sati
  Rocknroll
  uredi
 • Ukupna ocjena 38%

  5, 2, 5, 2

  13.08.2009
  22:31:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 21%

  1, 1, 4, 3

  Katastrofa, beda i glupost. Bilo, ne ponovilo se. Veće sranje i od Gospodara prstenova. Jedva sam ga pročitao i nervirao se kako je moguće da ovakva glupost ugleda svetlost dana i to u Zagoru. Naslovnice takođe bedne. Skoro sve iste.
  28.08.2009
  10:42:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 7, 9

  Dosta bajkovito (sto volim), al opet pomalo naivno i tanko.
  07.11.2009
  14:13:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  3, 2, 7, 10

  OVA EPIZODA JE KULTNA ZATO JER SE SVI SJEĆAJU LIJEPIH NASLOVNICA I NEKAKO JE SVIMA OSTALA U PAMĆENJU. KAD JU SAD ČITAM ČINI MI SE NIŠTA POSEBNO, JOŠ PRVI DIO KAKO TAKO, A ZADNJA DVA SU PREVIŠE "FANTASY# ZA ZAGORA.  
  19.11.2009
  16:25:00 sati
  adriano
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Priča lijepo počinje klasičnom zafrkancijom Čika i Drankya, ima napetost i atmosferu. Međutim, priča ipak opada nakon oslobađanja Elikna i do kraja tok događaja ide nezanimljivo i prelinerano. Pojedine scene borbe su zbilja smijurija od crteža a uz to slabo riješene na razini  ideje!
  05.12.2009
  20:25:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  17.02.2010
  22:33:00 sati
  karrika
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajno, čak i Donatelli.

  11.05.2010
  21:54:00 sati
  velka031
  uredi
 • guderian

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Bez obzira na današnje usporedbe sa LOTR,pogled na ovu avanturu iz pozicije čitatelja u osamdesetim godinama može biti samo pozitivan.Naravno ako volite Zagora i fantasy.U svakom slučaju bolji je,kvalitetniji,logičniji(koliko može) od Princa elfova.Zamjerka je jedino u dužini priče.Mogla je ovo biti i dulja avantura u tome paralelno svijetu,slična povremenim Zagorovim "izletima"po globusu.Također čudno je da nikada poslije nije Zagor vračen u pomoć Galadu i drugim prijateljima iz Golnora.Ostali Zagorovi posjeti drugim svjetovima su zbrkani,sa mnogo nepotrebnih likova,lošeg crteža i loše priče.Ovome sve pet.

  25.05.2010
  20:24:00 sati
  guderian
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Zagor u stilu Gospodara prstenova.Lose

  05.06.2010
  19:32:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Sta jos mogu dodat?  Sve je vec receno.  Nije sigurno najbolja Zagorova avantura, ali je jedna od nezaboravljivih, i od same nostalgije zasluzuje najvece ocjene.  Ipak, scenario je ovjde najslabija tacka, dok su Donatelijev crtez & Ferrijeve naslovnice vrh vrhova.  Ovdje se sigurno moze dokazat da ove tri naslovnice su mozda tri od Top 10 Zagorovih naslovnica svih vremena.  Kad sam bio dijete, samo sam jednom mogo naci "Na Krilima Noci", dok onu prvu i zadnju nisam nikad mogo ni procitat.  Moji prijatelji koji su procitali citavu pricu su mi rekli kako sve pocinje i kako se zavrsava, i onda sam napokon nabavio citavu pricu u Zagor VC OP izdanju, skoro 20 godina poslije.  Sledece godine (2011) ovo ce ponovo da izadje u Ludens Extra izdanju, i onda cemo FINALLY imati ove legendarne naslovnice u glanc stanju, i na super koricama.  Kao danasnje izdanje "Terora Seste Planeta" od Ludens Extra, novo objavljenje i ove price u novim sveskama ce nam dati razlog za slavu... makar meni, ne mogu da docekam.  ;)

  05.07.2010
  01:45:00 sati
  acestroke
  uredi
 • kenan92

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nevjerovatno dobra priča i crtež...

  19.08.2010
  10:33:00 sati
  kenan92
  uredi
 • poison

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  sklavi je najbolji

  crtez mi nije nesto

  19.08.2010
  11:46:00 sati
  poison
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Moram priznati da nijesam čitao Tolkina prije čitanja ove epizode, ali sam znao za Gospodara Prstenova i vidio sam da je njome inspirasano. To po meni uopšte ne umanjuje kvalitet ove priče. Jedna mi je od omiljenih i mislim da zasluženo slovi za top 10 izdanje. Suvišno je komentarisati Sclavijev scenario ili Donatelliev crtež, ovdje je uz fenomenalne naslovne strane sve na mjestu. Obavezno nabaviti, čitati, uživati!

  25.12.2010
  12:39:00 sati
  malek
  uredi
 • sofronije

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nezaboravna,pocetak ubija,sa raspletom malo slabi i na kraju solidan kraj.Duboko je ostavila trag u mom detinjstvu i zbog toga najvece ocene.

  26.12.2010
  22:51:00 sati
  sofronije
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Meni još uvek penal. Ima nekih naivnih scena, ali jbg  ljudi, pa to je Zagor.

   

  05.01.2011
  19:13:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  6, 4, 8, 8

  Meni bas i nije nesto odusevila

  06.04.2011
  23:50:00 sati
  floki
  uredi
 • jimy1968

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  kao klinac ocjene bi sve bile desetke,

  16.04.2011
  03:14:00 sati
  jimy1968
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Tolkien i Zagor....

  22.04.2011
  17:32:00 sati
  14act3
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  sclavieva kopija tolkina je ocigledna,ali bez obzira na to,ovo je odlicna epizoda

  07.08.2011
  15:38:00 sati
  general war
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 88%

  8, 10, 9, 7

  Super epizoda !!!

  12.08.2011
  10:07:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 64%

  4, 4, 10, 10

  Kao klincu jedna od najboljih epizoda i strip koji me navukao na Gospodare! Donatelli mi je u ovom periodu fantastičan. Jednom sam samo pročitao/preletio "Horde zla", pa mi je ova epizoda oduvijek posebna jer nikada nisam imao taj posljednji nastavak, a stalno sam se pitao kako je to sve završilo.

  Edit: Pročitao ponovo sve, i napokon, taj treći završni dio (koji je i najlošiji), nakon skoro dvadeset godina; ocjena puno niža:(

  12.08.2011
  11:05:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Vrlo dobar strip sa solidnim zapletom i dobrom radnjom. Nostalgija ovdje igra veliku ulogu. Naslovnice su izvrsne.

  12.09.2011
  14:39:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 52%

  4, 4, 7, 7

  Ovo je loše. Ne znam zašto je recenzent dao tako dobre ocjene kad je priča preloša. Zbrzanosti nema kraja, tu se trebalo još puno toga objasniti. Još izgleda kao da je Sclavi zadnji nastavak napisao nabrzinu, samo da što prije završi epizodu. Donatelli je kao i uvijek, nemaštovit i prazan, iako je pružio par odličnih kadrova u zadnjem nastavku. Ferri je uradio solidne naslovnice.

  14.09.2011
  18:06:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 48%

  4, 2, 7, 9

  "Loše" je preblag izraz za ovu epizodu, više bi pasao pridjev "debilno". Ovo može poslužiti kao primjer drugim scenaristima da ne valja praviti rip-off ovako loše kako je to Sclavi napravio, baš Sclavi koji će se par godina poslije proslaviti DD-om. Što reći za epizodu? Svakako je imala potencijala, ali ima toliko djetinjastih rješenja, rupa i debilizma u scenariju da je to nevjerojatno. O zbrzanosti ne treba trošiti riječi. Donatelli lošnjikav u nekoliko navrata, ali ne svojom krivicom, naravno.

  18.09.2011
  00:27:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 26%

  1, 1, 4, 8

  Glupo, besmisleno i nadasve djetinjastvo.

  20.09.2011
  12:36:00 sati
  Pavel
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  2, 2, 8, 10

  Katastrofa,šok,tuga i nevjerica...

  22.09.2011
  12:43:00 sati
  Martins
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve je rečeno recenzijom.

  31.10.2011
  15:15:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Wicked

  Ukupna ocjena 49%

  3, 4, 7, 7

  Kao klincu ova epizoda mi je bila Sveti gral. Jebote, jedini sam posedovao sve tri sveske ove price u svom mestu. Da sam ocenjivao ovu epizode pre nekih petnaest godina, dao bih joj sve desetke. Sada je situacija daleko drugacija. Sam Djavo me terao da je ponovo procitam i tako upropastim sve lepe uspomene koje sam imao.

  03.11.2011
  15:27:00 sati
  Wicked
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  06.11.2011
  23:26:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 7, 10

  Od ovog se mogla napraviti odiseja a ne samo strip od, kad se sve skupa zbroji, 2 sveske. Što sam stariji sve me rjeđe Zagor oduševljava. Ostalo je još malo nostalgije.

  09.11.2011
  12:22:00 sati
  Nedo
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 70%

  6, 5, 9, 10

  Eh, ova epizoda je izašla u krivo vrime. Tribala je izaći prije 10-ak godina i onda bi moja ocjena vjerojatno bila maksimalna. Ali sad mi to nije toliko dobro, priča je već viđeni (čak i drugorazredni) fantasy kojeg smo imali prilike viditi u bezbroj filmova. Svi likovi su previše poznati da bi bili originalni, a i sama izvedba u jednom trenutku postane glupava, zbrzana i čak smiješna. Ovo je definitivno priča iz nekih drugih vrimena, pregazilo ju je vrime, što se baš i ne događa sa Nolittinim starim pričama. I eto razlike. Donatelli je odradio posao kako je god umio ali nema smisla poricati da bi Ferri ovakav tip epizode napravio boljim za barem 75%, ako je suditi po fenomenalnim naslovnicama.

  10.11.2011
  18:37:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 84%

  5, 10, 10, 9

  Vidim da ocjene variraju od najviših do veoma niskih. Valjda ovisi o određenim elementima i razmišljanjima. Evo meni osobno odgovaraju fantasy priče u Zagoru, odgovara mi Donatellijev stil crtanja, i do dan danas nisam pogledao ni jedne gospodare prstenova, niti me zanimaju, pa mi s obzirom na to sve, ova priča izgleda svježe :D

  14.11.2011
  02:47:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  15.11.2011
  10:28:00 sati
  shrek1278
  uredi
 • Matt Nurdoo

  Ukupna ocjena 70%

  5, 6, 9, 10

  Evo napokon ga pročitah i jedino što mogu reći: premalo za nekoga tko je odrastao na Nestalom istraživaču. Možda da sam ga tada pročitao...

  21.11.2011
  11:19:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  odlično sve osim one strašne zvijeri koju je donatelli nacrtao kao nekog divovskog gustera !!

  18.01.2012
  22:04:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • GODRA LEKMA

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  Nista specijalno!

  23.02.2012
  14:16:00 sati
  GODRA LEKMA
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Kao klincu ovo mi je bila kultna epizoda, covjece fantazija u Zagoru, to se trazilo! No vrijeme je ipak dosta pregazilo, tako da sa ove tacke gledista ni izbliza ne ostavlja utisak kao ranije... Ali, onaj klinac jos uvjek zivi u meni...

  27.02.2012
  03:09:00 sati
  kandraks
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Nije savršeno, ali je veoma dobro. Bravo Sclavi!

  27.02.2012
  17:12:00 sati
  macca1985
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 85%

  10, 6, 9, 10

  Nisam dosad imao prilike pročitati ovu (kako svi kazu-legendarnu) epizodu. Uvijek mi je u Zs falio 1 broj-i to zadnji. A kad sam ga uspio i nabaviti, ustanovio sam da u njemu nedostaje oko 20 stranica. Tako da je čitanje ostavljeno do izlaska u Extra seriji. Dojam- priznajem očekivao sam više. Da sam to pročitao pred kojih 15 godina, sigurno bi bile sve 10tke. Ovako je to neka kopija "Gospodara prstenova". Crtez- inače Donatelli kod mene bez problema dobiva 10tku, ali ovdje mi nekako i nije preuvjerljiv. Najviše me smeta glavni negativac-srno lice s kosim očima, kao da je iz nekog crtića. Tako da visoka 9-tka. Naslovnice, ne može a da nije 10.

  edit; nakon ponovljenog čitanja, a u međuvremenu sam pročitao tonu ostalih stripova, a Zagora ispočetka, dojam još malo pada.

  12.03.2012
  10:26:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  14.04.2012
  17:04:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  2, 3, 8, 7

  Smješno i naivno !

  01.05.2012
  23:15:00 sati
  Onedin
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja Sclavijeva epizoda pored Divovi dobra i zla

  Jeste malo kopirano od romana LOrd of the rings ali u to vreme mislim da Lord nije bilo toliko popularan

   

  Donateli odlican

  Ferijeve naslovne fantasticne

  08.05.2012
  21:50:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  5, 4, 9, 10

  Ovaj strip sam stvarno voleo kao mali ali onda još nisam znao za Tolkina. Idu mi suze na oči ali bolje ocjene ne mogu dati. I ove su isforsirane.

  21.05.2012
  12:54:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagooor

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Izvrsna priča,no kraj je ispljuvak. Glupost je i ta što je Ferri cijelu naslovnicu posvetio borbi s kosturima koja se odvija na tek 5-6 stranica i koja nije usput ništa posebno. Odlična priča !  Must have !

  22.05.2012
  17:25:00 sati
  Zagooor
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  25.05.2012
  21:40:00 sati
  Dupin1975
  uredi
 • Ajkula

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Kultna Zagorova epizoda i jedna od mojih prvih epizoda!

  05.06.2012
  22:09:00 sati
  Ajkula
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih priča u Zagorovom serijalu.

  16.06.2012
  08:47:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  5, 4, 7, 7

  24.10.2012
  15:24:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 57%

  2, 4, 10, 9

  jedino što je kultno u ovoj priči je crtež Donatellija, oko ovog broja 200 Donatellijev crtež je bio u najvećem naponu snage. Sclavi nikad nije trebao izmisliti ovu priču jer ovo nije Zagor, ovo nikad nije trebalo biti objavljeno jer je nepotrebno

  01.11.2012
  10:15:00 sati
  Koresh
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 8, 10

  Tolkien je sa svojim djelom poslužio kao inspiracija mnogim fantasy knjigama, filmovima, stripovima, tako da nije čudno da je inspirirao i Sclavija. Nakon LOTR sage u kinima, animiranih filmova i ko zna kojeg još čuda ova priča može djelovati izlizano, naivno i glupo, ali mene je uistinu zabavila i jedva sam čekala ovo pročitati jer sam kao dijete imala samo jednu epizodu. Donatelli se stvarno potrudio. Da je barem i druge nadnaravne priče ovako crtao.

  03.11.2012
  11:08:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 30%

  1, 1, 6, 6

  Ne volim fantastične priče... Zagor misteriozno ode na drugi svijet, vraća se samo tako, ne zna je li bio pijan ili trijezan, je li se sve to dogodilo, a i ne zanima ga vele. Tko bi drugi mogao ovo izmisliti nego Sclavi? Sreća da nije uzeo veću ulogu, uništio bi serijal. Da je bar crtao Ferri, možda bi se malo popravio utisak.... jednostavno, loše, loše

  28.02.2013
  19:24:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 88%

  9, 10, 7, 10

  18.03.2013
  13:05:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 34%

  1, 2, 7, 4

  Ostavite Zagora na zemlji,medju razbojnicima,pobunjenim indijancima,zlonamjernim kaubojima,moze i gusarima i vikinzima. Ostavite se vjecnih livada i paralelni svijetova. Saljite tamo Dylana,Martina,manite se Zagija i Chica. Da je bar dobro izvedeno, ne bi nista rekao, al ovo je dno dna.

  06.05.2013
  00:44:00 sati
  Tutta
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uz ovo smo odrastali... priča koju sam pročitao jednom i zapamtio za cijeli život.

  17.03.2014
  23:07:00 sati
  ike666
  uredi
 • Zoroasterixx

  Ukupna ocjena 58%

  8, 4, 5, 7

  Zagor u Međuzemlju...neobična i originalna ideja (za ono doba), ali danas djeluje prilično zastarjelo i prenaivno: ni ne mislim ovo uspoređivati s Tolkienom (koga jako cijenim) već sa ostalim Zagorovim pričama sa elementima fantazije, epizoda je prelinearna i bez ikakve originalnosti u scenariju. Donatelli mi je dobar kod western priča, ali fantasy mu nikako ne leži.

  28.04.2014
  22:47:00 sati
  Zoroasterixx
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Odlican strip, naslovnice fenomenalne.

  24.05.2014
  19:06:00 sati
  brancika
  uredi
 • Ukupna ocjena 47%

  5, 1, 7, 8

  15.07.2014
  17:14:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za razliku od dotadašnjeg Zagora,kada je to bio rijetki izuzetak, Sclavi je nekoliko puta prešao u fantastične vode. Najčuvenije je to napravio u onoj 550 stranica dugoj epizodi sa Hellingenom. Ovdje Sclavi uvodi naše junake u svijet vrlo jasno nalik Međuzemlju. Meni je važno da je pisac uspio-iako je očito odakle mu isnpiracija-ostati dosta originalan. Mnogi motivi-knjiga sjećanja, Mordred, Crni Gospodar-sve to funkcionira jednostavno kako treba. Možda vrhunac predstavlja kad Zagor sluša priču o davnoj borbi dobra i zla... Iz današnjeg gledanja ako nešto treba prigovoriti- to je dužina. Ja bih još :) Donatelli je meni osobno najbolji i najdraži Zagorov crtač. Čovjek je ostao potpuno nepravedno u sjeni Ferrija a bio je-uz Nolittu i Ferrija-treći Zagorov stup. Osamdesete se bile njegove godine i sve šta on crta-ne može da ne valja.

  18.08.2014
  00:41:00 sati
  Boris Živ
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 64%

  7, 4, 7, 10

  Priča je loša, ne zbog LOTR-a, nego zbog toga što je Sclavi to loše sklepao sa puno blesavih/dječjih scenarističkih rješenja. Panko se 15ak godina skriva pod zemljom i nije mu palo na pamet da bi informaciju o tome da je Elchin živ bilo dobro podijeliti sa nekime. Elchin je glup čarobnjak, kojemu je očito preteško reći ekipi, da neka prvo uzmu knjigu od zlih trolova i da će im tek onda pomoći svojim magičnim moćima (dobro da je Zagor slučajno opalio po glavnom trolu i uzeo knjigu). Trolovi nose prsten... ovoga, mislim, knjigu tri dana do gospodara tame, dok Zagor i ekipa čilaju kod onih hobbit wannabeesa, ali ta tri dana prednosti se odjednom pretvore u pola sata prednosti jer se Sclavi tako sjetio.... Onaj "teški" izbor "Zagorov život ili knjiga" mi uopće nije jasan... Zašto je uvjet osloboditi zlikovca, da bi spasili Zagora... mogao je u miru zavezat/ubit Gospodara tame i "izliječiti" Zagora. Zbog takvih idiotarija je to sve skupa loše... LOTR inspiracija je oke, iako nisam fan takve teške fantazije kod Zagora, iako me je kao klinca ova priča oduševila. To samo dokazuje, da je Sclavi shvaćao Zagora isključivo kao junaka za djecu, a Zagor to ne treba biti odnosno nije.  Donatelli se trudio sa zgodnim montažama, ali to ne pomaže puno, budući da je loš crtač, koji zna crtati samo, kako je netko gore rekao, špičaste likove i prazne i plošne pozadine. Ferri bi dignuo dojam, ali Sclavi je taj, koji je upropastio stvar. Naslovnice fenomenalne.  

  26.08.2014
  13:42:00 sati
  nagor
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Legendarna priča kojoj se uvek rado vratim.

  21.09.2014
  18:29:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 1, 10

  Za pred školarca, takođe jedna fenomenalna priča... Možda bi bilo 8 8 5 10

  Sada je situacija drugačija. Možda bih i ostalo morao tako da posmatram. Ali kada vidiš jednu fenomenalnu zimsku zmiju, nema se milosti nad ovakvim puding epizodama!

   

  09.11.2014
  23:28:00 sati
  Villain
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 76%

  10, 6, 6, 10

  Plamena lobanja-Na krilima noći-Horde zla.Sveti gral jednog klinca koji je odrastao na Zagoru.Legendarna epizoda sa prejakim naslovima i prejakijim naslovnicama.Ha,tko je u ono vrijeme uopće čuo za Tolkiena i Gospodara prstena?Kakvi Hobiti,daj nam Parvole,kakav Saruman,daj nam Morda,čarobnjaka bez lica.Kakav Saruon koji bleji sa jednim okom naokolo,daj nam Crnog gospodara koji je svojim mačem Zagora probo.Kakav kurčev palčev čarobni prsten,daj nam Knjigu vremena.Sjećam se da je nosila epitet fantastične priče i kao takva činila jednu od najdražih epizoda djetinjstva.Epizoda o Crnom gospodaru,Mordu i kosturima u rukama,prstiju zapackanih palačinkama sa pekmezom od šljiva i udri čitat.dva-tri-pet puta.Pa melješ palačinke u ustima,mljackaš,zastaneš,razrogačiš oči na onom čudovištu koje čuva pećinu ili onom uspavljujućem oblaku ili legiji kostura koja napada naše hrabre junake..Kreneš dalje sa čitanjem,palačinke nestaju brzinom munje jer se bojiš da će Čikova ruka odjednom izletit iz stripa,mljackaš zamusanih usta i odjednom zastaješ…zagrcnut
  Zagor se tuče protiv onih nakaznih trolova,legije kostura i pada proboden.mrtav…
  Al moraš i odrasti jednom,pa ti uspomena na Golnor nekako postane djetinjasta,naivna,slaba.. sindrom starog prdonje se to stručno zove.
  Šteta što ovo nije Ferri crtao onim svojim poznatim mračnjačkim crtežom.Možda bi danas,sa vremenske distance to bolje izgledalo unatoč naivnosti radnje i likova.
  Puno bolji je Bosellijev Princ vilenjaka.
  Nešto slično kao Sclavijev uradak,međutim puno bolje razrađeniji i fabulom i likovima.
  Poveznica im je paralelni svijet.U Plamenoj lubanji dečki su koraknuli u njega jer su na brzinu prelistali Knjigu vremena.Susreli su se sa čudovištima neizbježnim za takvu dječju vrst priče.Isklišeizirane likove koje smo vidjeli u filmovima.Gospodar zla koji uz sebe ima pomoćnika u vidu čarobnjaka koji barata odlično crnom magijom.Dobre i vesele patuljke,posljednjeg predstavnika svoje rase u obliku plavokosog i nabildanog Galada(i Sclavi i Boselli svojim likovima daju ljudski izgled iako su porijeklom sasvim nešto drugo) i razna čudovišta. I bajna djeva koju treba spasiti iz ruku zla.Dobro i zlo,svatko igra savršeno svoju ulogu u tom svijetu. Sve to imamo i u Princu vilenjaka,ali je priča puno ozbiljnija sa odličnom karakterizacijom likova.
  Priča počinje prologom koji nam prepričava Mnogo očiju,govori o sramotnom dijelu ljudske povijesti.Lovu na vještice i spaljivanju žena,pod blagoslovom crkve.
  Da bi nas u paralelni svijet uveo Zagor i strelica posred njegovih grudi koju je mučki odapeo indijanac zvan Sarek.Sarek je ekvivalent Crnom gospodaru.Obojica su zadali Zagoru fatalnu ranu.Sa tim da je Sarekova posredno utjecala na Zagorov odlazak u drugu dimenziju.Jezero je poslužilo kao portal.I tamo Zagor sreće Auberona,također plavokosog i nabildanog lika.Izgleda da ni Sclavi a ni Boseli ne mogu izbjeći sindrom koji je Pervan okarakterizhirao kao Đuka Čaić.Lijep,plav,nabildan..
  Saznajemo da su Golnor i Tir-Nan-Og nekad bili jako povezani,ali se prolaz zatvorio.
  I sad tu imamo svašta nešta.Keltsku mitologiju,vile,vilenjake,gobline..Dobro i zlo je isprepleteno,kao i u Golnoru..Treba vratiti čarobne predmete i spasiti kraljicu Maevu iz šapa zla.Hoće li trijumfirati dobro nad zlim,ili obratno?
  Golnor je poprilično jednostavan svijet.Centar događanja fokusiran je na čarobnu Knjigu života.Tko ju posjeduje,ima moć.Ona odlučuje hoće li pobijediti dobro ili zlo,ovisno u čijim je rukama i tko ju prvi pročita.U Golnoru vladaju zakoni crne i bijele magije koje služe za pokoravanje protivnika.
  U Tir-Nan-Ogu stvari funkcioniraju drugačije.Nema knjige,nema prstena,nema čarobnih predmeta o kojima ovisi budućnost zemlje.Iako ima čarobnih predmeta ali od njih ne zavisi budućnost,već isključivo služe za borbu.Čarobni štit,koplje mač i pehar.Tko ih posjeduje,nije mu zagarantirana pobjeda kao kad pročitaš Knjigu.Nema ni čarobnjaka ni magije kojom bi se prizvala čudovišta,zla i opaka stvorenja.Oni tamo egzistiraju sami po sebi.Sluaghi,društvo mrtvih.Žive u zraku,gotovo su nevidljivi i dave druga bića svojim zagrljajem.Svoj dolazak najavljuju jezivim krikovima i urlicima.Kao i vila Banshee,gospodarica smrti koja svojim jecajima najavljuje nečiju smrt.Golnor je svijet bajke,Tir svijet keltske mitologije(koju će nam Boseli donijeti i u trećem Kandraxu) u kojem glavnu riječ vode ljudi,zločinci.
  E sad,ti zločinci su doista neobični.Nisu tip Crnog gospodara,autohtonog stanovnika svog svijeta već ih ima više i svi su ljudskog porijekla,kroz razna vremenska razdoblja usisani u drugu dimenziju.Pa tako imamo Lesauera,opakog gusara iz 18 stoljeća,Logana,revolveraša sa divljeg zapada,Wulfgarta barbarina sa sjevera,viteza iz srednjeg vijeka,konkvistadora Rodriga,,samuraja,indijanca Sareka..A ekvivalent Mordu bio bi nekromant iz Kusha Zondar,mada je beba prema njemu.Njihov cilj je jednostavan.Pokoriti cijelu zemlju nasiljem,ubojstvima,tlačenjem pa svaki od tih ljudskih ratničkih predstavnika savršeno igra svoju ulogu u tiraniji nad mirnim stanovnicima.
  Toricelli rasturio.

  03.02.2015
  14:12:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Super prica, za one kojima ne smeta fantazija, i to sto su dosta pozajmili iz LOTR-a. Aki nista drugo vredi zbog Cika koji mi je bio jako smesan u ovoj epizodi...

  21.05.2015
  19:50:00 sati
  GigaBeer
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 33%

  1, 1, 7, 6

  Ma horde smeća. Ovo je gore i od Demona ludila. Sclavi je debil 

  30.06.2015
  13:13:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 42%

  3, 3, 6, 6

  Prvo moram reci da sam tek sada, u mojoj 30 godini, prvi put ovo procito. Znaci nema tu ni truna nostalgije koja moze spasiti ovu katastrofu. Jer nazalost, Horde zla je upravo katastrofa i daleko najgori Zagor koji sam dosad procito. Ja sam svjestan kultnog statusa ove price. I sjecam se da sam ko klinac cuo za nju. A siguran sam da bi me donekle uzbudila da sam je cito kad mi je bilo 7-8 godina. Kao sto je uzbudila vas sto dajete visoke ocjene. Jer za razliku i od onih najvise naivnih Zagora iz ovog perioda, ovo je stvarno iskljucivo za malu djecu. Horde zla je jednostavna i infantilna bajka. Naivna, traljava kopija Gospodara prstenova bez i truna ambicije za velicanstvo. Sclavi je ovo napiso dok je popio fildan kafe, drugog objasnjenja nema. O tome svjedoci i upadljivo los scenario. Sve je toliko zbrzano da covjek ne stigne ni reagovati na jednu glupost prije nego sto je druga zamjeni. Mozda je uostalom tako i bolje. Jer kad bi previse razmisljo o onom gusteru sto cuva uspavanog carobnjaka, o velicini trolovih nosova, o oblaku sna, o odjeci Panka ili o Zagorovoj smrti od ruke onog bezmocnog gospodara mislim da bi se i meni lubanja zapalila. Nije fer reci da je vrijeme pregazilo Horde zla jel to predlaze da je bar jednom bila dobra. A u to prosto nevjerujem. Visoke ocjene samo svjedoce o losem ukusu klinaca i silnoj nostalgiji. Istinitog kvaliteta ovdje nema. Mozda se izgubio u nekoj drugoj bajkovitoj dimenziji. U mom svijetu ovo je sranje.
  18.07.2015
  02:11:00 sati
  hamzik
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 70%

  6, 5, 9, 10

  22.07.2015
  19:14:00 sati
  goghy
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jako dobra prica sa neobicnom pricom za to vrijeme serijala. Scenario i prica su jako dobro razgradeni ali mi se medutim nije svidilo to sto su se armija kostura prebrzo pojavila i sto je kraj malo zbrzan. Donatelli jako dobar, pogotovo sa kosturima. Ferri isto na razini, mada su 2 prve naslovnice mlake naspram prve...

  09.08.2015
  19:24:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Jedna od najboljih fantastičnih priča o Zagoru. Crtež fenomenalan, ideja dobra i mračna.

  26.09.2015
  14:00:00 sati
  dudo1
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  04.10.2015
  18:40:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Lenco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najdraža priča koju sam do sad čitao!

  22.05.2016
  18:08:00 sati
  Lenco
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 51%

  6, 3, 6, 6

  Sta reci za ovu pricu,scenari je na razini Bleka,jako losa prica,jedan od najgorih Zagora!Donatelli slab,Zagor je u pre cudnim pozama da bi naslovnice bile dobre!

  30.08.2016
  23:23:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  Ne volim epsku fantastiku pa su i ocene u skladu sa tim.

  13.01.2017
  19:22:00 sati
  Gris
  uredi
 • morski

  Ukupna ocjena 44%

  2, 4, 6, 8

  sinoc sam (iznova) procitao pricu Crni gospodar. ma, daj. sve vreme citanja nisam mogao da se otrgnem utisku da je ono stvarno sramno glupa epizoda. teska detinjarija koja, pritom, uopste nije za decu. volim stripove koje je sklavi pisao i citam ih tako iznova. sinoc sam ozbiljno razmisljao o tome sta ja cuvam u kolekciji i zbog cega.

  29.01.2017
  20:26:00 sati
  morski
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  24.02.2017
  17:03:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  16.03.2017
  22:00:00 sati
  ivanomo
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.03.2017
  14:53:00 sati
  Dalibor.V
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  30.03.2017
  13:17:00 sati
  HEJZI1
  uredi
 • Paco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kako objasniti ljudima koji nisu imali priliku za vrijeme Juge kao klinac imati ovaj strip u ruci i citati ga u jednom dahu, koliku vrijednost imaju ovakvi serijali?

  Kako opisati onaj osjecaj uzbuđenja, ali i bezbrižnosti koje nam je donosilo vrijeme kada su ovi stripovi bili hit. Nebitan je cak i Sclavi i Donatelli, u to doba nismo na to obracali paznju. Sad su nasli neki provlaciti i stavljati pod povećalo pojedinosti koje su prije 40 godina bile vrhunac i uspoređivati ih sa pogledom na stvari u 21 stoljecu. To je kao da sad govorimo kako golf kec nije imao klimu ili ABS pa zato nije bio dobar auto....

  Ovo je klasik, lektira, koja nema vrijednost i koja se ne recenzira po klasičnim kriterijima. Kada se prica o ovom serijalu kao i o Divovima i mnogim drugima, onda se svi ljubitelji stripa, a pogotovo Zagora, trebaju ustati i pokloniti se....

  21.08.2018
  15:36:00 sati
  Paco
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 5, 8

  ideja odlična ,tehnička izvedba solidna , umjetnički dojam loš,na ovakvu temu moglo je to puno bolje,mada je u ono doba strip bio odličan...ali onda pogledam trilogiju Petera Jacksona...

  10.12.2018
  16:07:00 sati
  gkosovic
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Jos jedna antologijska prica. Ovo je Zagor kakvog pamtim. Nemam drugog u sećanju.

  04.03.2019
  21:26:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Mitologija, fantastika, zanimljivost, sve super funkcionira. No, priča s ovakvim elementima nudila je više prostora za maštovitost u crtačkom dijelu, previše taj crtež djeluje "siromašno".

  14.06.2019
  11:43:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 39%

  2, 2, 6, 9

  Gospodar prstenova ukomponiran u zagora. Naiva pricica za djecu do 15 godina. Stariji visu ocjenu mogu dat jedino zbog nostalgije 

  09.07.2019
  22:30:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 69%

  7, 5, 8, 9

  Dobar Donatelli i ne baš dobar Sclavi

  27.07.2019
  15:09:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Strip kojeg sam kao klinac najviše puta pročitao....

  Iz tih nostalgičnih razloga i malo više ocijene.

  24.09.2019
  14:20:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  28.11.2019
  14:52:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  5, 6, 4, 9

  Ovakve epizode mi vise vuku na price za djecu nego na neki ozbiljan strip poput Texa, Kena, Magicnog... Mozda sam suvise surov u zadnje vrijeme prema ovom junaku jer sam citajuci ranije kao dijete smatrao ga jako zanimljivim. Ova epizoda mi vise lici na japansku mangu gdje se neprijatelji sukobljavaju koristeci neku magiju i trikove... Ni W od ozbiljnog westerna nisam ocjetio u ovoj prici... I zaista me peckaju oni ljudi koji Zagora svrstavaju medju najbolje western stripove... Ima epizoda Zagora koje su  ostvarile pun pogodak ali ovo je cisti promasaj. Podsjeca me na epizodu Mikija sa Vikinzima, a poznata je ozbiljnost Mikija i njegovih prica... Uocava se slicnost i crteza sa tom epizodom Mikija gdje su scene nasilna prikrivene ili vam cenzurisane... 

  Jedino sto valja su naslovnice...

  01.06.2020
  22:11:00 sati
  Joker_1389
  uredi
 • Descender

  Ukupna ocjena 37%

  3, 2, 5, 7

  10.08.2020
  14:19:00 sati
  Descender
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 41%

  4, 4, 4, 5

  Naravno da pricu nastalu osamdesetih ne treba gledai kroz (fantasticnu) ekranizaciju Tolkina dvehiljaditih. Iako je Sklavi ocigledno bio inspirisan Tolkinom dok je pisao ovo djubre od epizode, ona sama za sebe jedva da drzi vodu. Ja sam se ubio od dosade citajuci je, a zlosrecni Donateli sigurno nije pomogao sa svojim svaracijim crtezom. Samo malo bolji posao na naslovnim stranama je odradio Feri, ako su one kobajagi trebale da budu "strasne" ne bi uplasile ni bebe u kolevci.

  30.11.2020
  21:06:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 73%

  5, 6, 10, 10

  03.02.2021
  20:04:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Vrlo dobro.

  19.03.2021
  10:43:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  26.11.2021
  07:21:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  10, 9, 6, 9

  Priča je ripoff Gospodara Prstenova. Ali, tko je rekao da ti mora biti loša stvar. Ovo je odlično. Imamo misteriozan i napet početak s onom knjigom, nakon kojeg završavamo u Golnoru, čudesnoj i dalekoj zemlji nastanjenoj vilenjacima, riolima, paravolima, čarobnjacima.

  Ipak, nije sve tako sjajno jer postoje i sile zla u Golnoru. Zli Crni Gospodar, za kojeg nakon 30-ak godina saznajemo da je Xabaras iz Dylana. Tu je i njegova nemilosrdna desna ruka Mord. Također, Galad moćni čarobnjak iz Golnora usnuo je i ne može braniti svoje ljude od zla i opasnosti. Tu u radnju upada Zagor koji mora otići baciti prsten, oprostite, želim reći knjigu u vatre Klete Gore, odnosno nekakvog vatrenog ponora u Golnoru.

  Priča je sjajna, napeta, nadnaravna i puna uzbudljivih događaja i zato dobiva desetku. Scenarij, iako je posuđen od Tolkiena, izgleda majstroski i drži nas zainteresiranima od početka do kraja. Šteta što priča nije bila duža jer je mogla biti istinski epska. Crtež nije nešto, previše je prazan, šteta što ovo nije crtao Ferri. Naslovnice su jako dobre i atmosferične.

   

  18.02.2022
  07:36:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Naslovnice iz zlatne serije sam izrezivao i ljepio ih po zidovima iako vjerovatno nisu zaslužile ocjenu 10. Možemo pričati svašta, ali ovo JE ipak kultna epizoda koju smo kao klinci čitali i po nekoliko puta. …iako padaju usporedbe sa Tolkienom, meni je doživljaj čitanja kao klincu (a i sada) mnogo bliži onom prvom “obojanom” filmu “Čarobnjaku iz Oza”…valjda zbog toga što ona zločesta vještica iz filma ima nos kao ovi trolovi iz stripa:)
  18.04.2022
  11:08:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna fantasticna epizoda kako i pise na prvoj stranici Dnevnikovog izdanja. Imam inace epizodu u Klasik izdanju, ali potrazio sam na internetu da li ce mozda to "fantasticna prica" pisati na pocetku i svarno pise. Znam da je cesto bio obicaj kod nekih nadrealnih epizoda Kita Tellera stavljati taj opis na pocetak, pa sam nekako imao dojam da ce i ovdje to biti slucaj. I imao sam pravo. Ono sto je zanimljivo, sve te price koje su imale taj opis na naslovnoj vinjeti su stvarno i biel fantasticne. Pa tako ni ova nije izuzetak od tog pravila.

   

  Atipicna epizoda po mnogo cemu. Jedna od stvari koja definitivno odudara od uobicajenog je Zagorova smrt. No, kako je ovo nadrealna epizoda cija se radnja dogada u nekoj drugoj dimenziji u kojoj postoje neka druga pravila, tako se i smrt moze pobijediti! Iako ne gledam bas filmove, a pogotovo ne gledam filmove koji spadaju u zanr znanstvene fantastike, ipak sam kao mali pogledao sva tri dijela "Gospodara prstenova" i cak mi se i svidjela trilogija. Tada nisam mogao ni pomisliti kako cu jednoga dana citati i stripove na tu temu. 

   

  Od samoga pocetka epizoda je odisala nekom jezivom atmosferom. Tome je dosta pridonio i Donatellijev crtez. Vidim po komentarima kako se mnogima ne svida i kako mnogi smatraju da bi epizoda bila puno bolja da ju je Ferri crtao, ali ja se osobno ne slaze s time. Pa pogledajte samo kakve je jezive face nacrtao trolovima. Bas sam zadovoljan s nacinom na koji je crtao ta razna stvorenja iz zemlje Golnor, a kad u to ukomponiramo i onaj njegov cist, jednostavan stil crtanja, za mene je ovo i vise nego zadovoljavajuce.

   

  Sve u svemu, malo drugaciji Zagor, u kojem Zagor nema posla s uobicajenim odmetnicima i neprijateljskim Indijancima koji prijete miru u Darkwoodu. Umjesto toga zajedno s njim i Chicom mozemo uroniti u svijet maste i sudjelovati u vjecitoj borbi izmedu dobra i zla u nekoj paralelnoj dimenziji. 

   

  Prve dvije naslovnice odlicne, treca malko losija, ali s obzirom o kakvoj je epizodi rijec, malko cemo i tu progledati kroz prste. :) Bas sam sjajnu epizodu odabrao za ostaviti svoj 450.-ti komentar :D

  23.04.2022
  12:52:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 67%

  5, 5, 9, 10

  Nakon dugo vremena i dosta priča ovo mi je bilo jako loše .
  Sve vuče ka LOTR-u , što i jest . Ali sama priča slaba i dosta onako meni nezanimljiva i nikakva .
  Možda meni i najgora priča još tamo od  Zelene prijetnje .
  Kao da nisam čitao starog dobrog Zagora . Potpuno sam bio out nakon ovoga . 
  Najbolje mi je bilo na početku sa Chicom , Drunky Duckom i onim indijancem i krađi kanua. Crtež i naslovnice spašavaju priču.   

  25.06.2022
  09:48:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 7, 10

  29.08.2022
  17:56:00 sati
  milandog
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  17.12.2022
  13:27:00 sati
  Cero
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.10.2023
  22:21:00 sati
  Ghost
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  23.01.2024
  21:49:00 sati
  NoddyThe
  uredi
 • Chemaco76

  Ukupna ocjena 88%

  8, 10, 8, 10


  Prilično me je iznenadio podatak da je u bivšoj Jugoslaviji strip "Horde zla" izašao u manjem tiražu nego obično zbog problema sa distribucijom, jer sam u dva navrata od međusobno nepovezanih osoba uzimao taj strip. Ne znajući za taj podatak, nijesam znao ni za kultnost osim u dijelu naziva navijača FK Sarajevo. No meni je tad to bio jedan od prvih 5 Zagora i bio sam oduševljen svim, pritom nemajući prethodne dvije sveske. Tek u četvrtoj deceniji života sam pročitao priču ispočetka i mogu reći da mi je baš prijala. Znam da mnogi zamjeraju Sclaviju na plagiranju LOTR, ali kako ne pripadam obožavaicima Toelkinovog djela i istoimenog filma (čak naprotiv) onda mi je u Zagorovom naivnom svijetu ovaj strip  odlično legao. Sclavijev humor koji povremeno smiruje atmosferu i ovdje sjajan, još ako čitate na italijanskom to je puta dva. Naivnosti itekako ima, ali jednostavno ne mogu preći preko toga da neko ovo stavlja na spisak najgorih epizoda. Cijenim svačiji stav, ali uzmimo bilo koju Zagorovu priču i nasprdaćemo se do prekośutra analizirajući djelove priče, možemo i Nolittine. Donatelli na skromnom vrhuncu, uvijek znamo ko bi ovo bolje predstavio, no Donatellijev jedan od boljih radova na Zagoru. Eh, da. Da ne zaboravim to da kad je Zagor stigao Urmura, bez problema ga je hlandokrvno ubio onim hibridom śekire i čekića za meso, dok je ovaj bio nenaoružan i triput manji pritom na zemlji. Na taj način je osvetio svog prijatelja Pierrea i ta Zagorova reakcija je ljudska. Bravo za Sclavija, za razliku od Nicolaija čiji Zagor ne uspjeva da učini isto sa Kandraxom koji je u svom povratku učinio masovne zločine nad najviše ženama i đecom. No ispraviće se i Nicolai u priči sa Alhemičarom. Hoću reći da strip scenaristi treba da slijede Sclavijev primjer i da ne robuju nekim glupim stereotipima.

   

  01.03.2024
  20:41:00 sati
  Chemaco76
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  02.03.2024
  20:43:00 sati
  reso1991
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 42
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1280
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1395
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1211
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1295

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1944
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1712
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1683
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1613

   Aukcije

   Forum