Vuk Samotnjak

Zagor

ZG ZS 655/656 | 160 str.

Zagor susreće, sukobljava se i pomaže lutajućem indijancu sa tajanstvenom prošlosti, Vuku Samotnjaku.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Thunderman - Vuk Samotnjak
    ZG KL 55
  • Vuk samotnjak
    ZG LEX 205
  • Krug života
    ZG LEX 206
  • Horde zla
    ZG LIBKB 70
  • Prokleto blago
    ZG LIBKB 71
  • Vuk samotnjak
    ZG VCZS 11
  • Vuk samotnjak
    ZG ZS 655
  • Pobeda Vuka samotnjaka
    ZG ZS 656
  • Vuk samotnjak
    ZG ZSR 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lupo solitario
    ZG SR 198
  • Il cerchio della vita
    ZG SR 199
  • Lupo solitario
    ZG TT 198
  • Il cerchio della vita
    ZG TT 199

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Ljudski život. Koje značenje on ima čovjeku koji je izgubio sve? Što daje snagu tom čovjeku da ide dalje, čak i kad sve izgubi? Ima li njegov život i dalje cilja? "Život mi više nije imao smisla....a otada, moja sudbina je bila da gonim i bježim, da jurim i da me jure..." Tim riječima indijanac bez plemena i porodice, Vuk Samotnjak, objašnjava svoju tragediju. Ostao je bez svega zahvaljujući bijelim ljudima. Vuk Samotnjak se našao između lakomosti "bijelog" čovjeka i podležnosti "crvenih" ljudi ili u njegovim rijecima: "Crveni ljudi su nas nazvali luđacima zato što nismo pristali da se pokorimo osvajačima....bijeli ljudi su nas poubijali..." Da li se vrijedi boriti u ratu bez nade, unaprijed izgubljenom ratu? Nakon što su svi njegovi prijatelji pobunjenici pobijeni on je izabrao mir, ali su ga rat i mržnja uvijek pratili. I tako je izgubio još dvije preostale osobe koje su mu bile sve u životu: ženu i sina. Zagor, veliki prijatelj i brat indijanaca, je uvidio u prvom susretu/sukobu sa Vukom Samotnjakom da je on čovjek koji se na boji smrti do te ekstremne mjere da mu nije nimalo stalo do vlastitog života niti života drugih ljudi. Vukovo srce je okrutilo poslije svih pretrpljenih tragedija i razočaranja. Zagor mu je htio pomoći jer je osjetio da je Vuk iznutra istinski dobar čovjek, iako nije znao ništa o Vukovoj prošlosti. I tako imamo dosta jednostavnu, ali u isto vrijeme i jedinstvenu Zagorvu epizodu u zimskom dobu u Darkwoodskoj šumi. Rekao bih i jedinu u kojoj vidimo snijeg u Darkwoodu i Zagora naravno u svojoj crvenoj majici bez rukava,, a Vuka Samotnjaka čak i bez toga. :)

Sclavi je napisao odličnu priču sa napetim scenarijom koji nas drži u nedoumici kroz većinu priče. Zima u Darkwoodu je kao metafora hladnog srca Vuka Samotnjaka. Lik Vuka Samotnjaka je daleko od bilo kojeg klišea indijanskih likova iz Zagorova svijeta. Čak i sam Zagor priznaje Čiki da je intrigiran s Vukom od njihovog prvog, vrlo kratkog susreta (sukoba). U nekoliko navrata Zagor primjećuje da je Vuk Samotnjak najtvrdoglavija osoba koju je sreo u životu, zato jer mu ne vjeruje čak i kad mu Zagor poštedio život u dva navrata. To je jako zabavno i osvježavajuće vidjeti jer je Zagor navikao da ga indijanci respektiraju, radi njegovog truda da uspostavi mir u Darkwoodu. On jednostavno ne može razumijeti da mu Vuk Samotnjak i dalje ne vjeruje usprkos svom njegovom uvjeravanju da mu je prijatelj koji mu zeli pomoći. Ali to je sve uzaludno jer kao što poslovica kaže: "Onaj koji se jednom opeče, puše i na hladno." Tako imamo Zagora koji nasumice juri samo da sazna što više o "tvrdoglavom indijancu" koji ga fascinira baš iz tog razloga što je toliko hladan, nemaran za ništa, ali u isto vrijeme i dostojanstven i hrabar.

Ova epizoda spada u onu vrstu Zagorovih priča koje se bave indijanskom patnjom i zadovoljavanjem pravde kao i Sloboda ili Smrt (ZS 284-285 i 932-934), Vanatina Zamka (ZS 374-375), Gnjev Osaga (ZS 352-354). Svaki put to su epizode koje ostavljaju jaki dojam, a tu ni ova epizoda nije iznimka. Što je zanimljivo, sve četiri od tih priča (zajedno sa ovom) je crtao Donatelli. Po mome mišljenju on je kao stvoren za takvu vrstu priče jer njegov crtež, dosta jednostavan, ali u isto vrijeme jako izražajan, kroz puno sjenčenja što se tiče lica likova koja su uvijek dosta gruba i najbolje izražavaju sirove emocije koje i prevladavaju u ovakvim vrstama priča.

Sad se vratimo liku Vuka Samotnjaka i odgovorimo na ona pitanja sa početka... Zagoru, koji ima nadu u mir između bijelaca i indijanaca, i svih ljudi opcenito, je trebalo puno truda, vlastite krvi, znoja i smrzavanja da probije led od razočaranja i tuge oko srca Vuka Samotnjaka. Vuk Samotnjak je poslije svih tragedija svoj život gledao kroz "iskrivljeni filter" prošlosti koja mu je diktirala njegov sadašnji život. Trebalo je puno da se prijeđe preko toliko godina patnje i izgubljene nade. To je NADA koja daje čovjeku snagu da ide dalje. Čovjeku koji je izgubio sve, pa čak i razlog da živi. Tom čovjeku treba nada u sadašnjost, a tu nadu i vjeru u ljude bez obzira na boju njihove kože, a i nadu i vjeru u novi život mu je vratio Zagor svojim žrtvovanjem. Sve u svemu, kratka, dirljiva i vrlo poučna epizoda.

Naprijed

ZG ZS 648/649 Thunderman

ZG LUSP 12 Prokleto blago

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Top

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    jedna od meni omiljenih prica kod zagora, bas zbog realnosti i svakodnevnih problema koje more ljude. prica me podsjeca na pricu za ken parkera u kojoj se slucajno nasao zagor mjesto kena. sve u svemu, vrlo dobra i poucna epizoda, gdje atmosferu dodatno uljepsava snijegom zavejanio darkwood, gdje je donatelli uradio jedan od boljih crteza.
    26.05.2003
    22:34:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Moj prvi Zagor
    01.06.2003
    23:21:00 sati
    Preacher
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    kao klincu mi je priča bila pretužna, ali danas mi super "sjeda". svi zagori kada je radnja zimi (snijegu) mi imaju posebnu atmosferu - recimo voz smrti.
    04.06.2003
    17:50:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Jedna od boljih epizoda.Uz emocionalni naboj prisutna je i odlicna
    atmosfera,kojoj narocito doprinosi snijeg.
    06.06.2003
    13:19:00 sati
    fujo83
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Strasna prica sa odlicnom zivotnom filozofijom.
    Tiziano Sclavi u odlicnoj fazi svog stvaralastva podario je ovu vrlo pametnu epizodu! Sve je na svome mjestu. Jedini minus mi je prva naslovnica ove dvodjelne price no to nije ni toliko bitno za ukupan dojam ove price...
    14.06.2003
    09:04:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Dobra epizoda. Početak je vrhunski, kako samo Vuk Samotnjak ne šljivi Zagora, a njemu to ne ide u glavu, ali pred kraj mi se malo razvodni, najprije doktor koji podliježe pohlepi, a onda i ono malo naivno suđenje. Donateli mi nije omiljeni crtač, ali u ovoj epizodi se iskazao, ne sjećam se da je igdje bio bolji.
    15.06.2003
    11:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Meni je ovo jedna sasvim prosječna epizoda iako ideja nije loša.Ono suđenje na kraju je toliko glupo da jednostavno kvari cjelokupni dojam.I onaj doktor kojeg obuzima "Ecstasy of gold" isto tako a da o činjenici da Zagor i Vuk,polugoli, mirno šeću Darkwoodom na -10 i kupaju se u ledenoj vodi dok snjieg pada i ne govorim.Malo je stvarno naivno to kako Zagor uporno pokušava urazumiti Vuka iako ga uopće ne poznaje.Od kud je on znao da je Vuk žrtva a ne neki ludi razbojnik koga su izbacili iz plemena zbog zločina?
    Donatelli je ovdje dobro odradio posao a naslovnice su loše.
    27.06.2003
    12:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Pocetak nije los ali naivan da ne kazem glup kraj.
    16.08.2003
    12:15:00 sati
    Ado
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    9, 6, 5, 7

    Ideja o dva smrtna neprijatelja je dobra, ali je slabo realizirana. Vuk Samotnjak je solidan lik, mogao bi se ponovo pojaviti u nekoj priči. Donatelli je standardno dosadan.
    18.08.2003
    00:08:00 sati
    stinky
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Dobra ideja, ali ne posebno izvedena. Sclavi ce tek briljirati na Zagoru.
    02.09.2003
    22:42:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od svakako najboljih epizoda koje je uradio tandem Sclavi-Donatelli. Vuk samotnjak je jedan od najzrelijih likova indijanaca koji se je ikad pojavio na stranicama Zagora i prosto je zalosno sto ga vise nismo videli. Ipak kraj u kome indijanac istera pravdu na sudu je dokaz da je u pitanju samo strip.
    21.10.2003
    15:14:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    12.11.2003
    11:56:00 sati
    Brdar
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    sam protiv svih,vrlo dobra epizoda,nalovnice nisu naj,ali nema veze.
    13.10.2004
    03:44:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    Kraj mi je malo naivan. Crtež je solidan, kao i naslovnice. Najbolje je to što Zagor piči polugol po snijegu, a nikome ništa. :-)
    19.11.2004
    18:47:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalne epizode!Vuk samotnjak je moj prvi Zagor kojeg sam sam kupio(ranije citao ono sto kupi brat;)),tako da sam mozda malo previse vezan za ova 2 stripa!Inace ova dva nastvaka ulaze u po meni najbolji Zagorov period u Zlatnoj seriji(Od 583.Ikarovo pero do 830.Sablast iz tvrdjave)!Naslovnice nisu lose,ali prica je genijalna!
    20.11.2004
    06:02:00 sati
    zveky
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Vrlo zanimljiva epizoda...stavio bih je u bolje epizode. Vrlo privlacan lik je taj vuk samotnjak ali nema do Caina...
    26.12.2004
    08:33:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Veoma jaka prica koja mi je prakticno izmenila detinjstvo,kasnije sam je jos puno puta procitao i uvek sam bio odusevljen.
    21.05.2005
    22:35:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 10, 3

    Dobra priča. Volim epizode po snijegu. Kroz cijeli strip provlači se tužna radnja, ali je na kraju ipak pravda zadovoljena! Crtež je fascinantan-čitajući strip osjetio sam hladnoću tamošnjih zimskih uvijeta.
    06.07.2005
    10:51:00 sati
    hrvojehorvat
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    dobra priča.jedino su naslovnice mogle bit bolje
    10.12.2005
    13:24:00 sati
    lwood
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odična epizoda,malo tužna.
    23.04.2006
    10:17:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    OK, priča nije baš najlogičnija, ali mi se atmosfera u ova dva stripa neobično svidja.
    A i sentimentalno sam vezan za ovu epizodu ;-)
    23.04.2006
    19:56:00 sati
    manhunter
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 58%

    5, 3, 8, 10

    Neuspjeli pokušaj imitiranja Nollite
    30.07.2006
    22:23:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jako dobra epizoda.  Meni je također malo neuvjerljivo ono s doktorom koji je poludio za parama.  Pa je napao Zagora i ekipu, a ovaj ga poslije potapšao po ramenu i poslao kući.  Dio priče sa indijančevom pobjedom na sudu mi ne smeta, ne treba na to gledati kao na nešto nemoguće i naivno.  Ovo je strip (i to jako dobar), puno toga nije moguće kad bi sitničarili...
    20.05.2007
    16:11:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Solidna prica uz solidnog Donatellija ali ova prica se mogla svest na 50 stranica ne razumin kako su iz ovako jednostavne radnje uspili 2 stripa zauzet
    07.08.2007
    20:47:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Jedan od boljih Zagora!
    09.08.2007
    19:20:00 sati
    kico
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Lijepa priča.
    18.12.2007
    23:03:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobra priča, ali malo kratka. Ništa posebno za zamjeriti.
    23.05.2008
    14:45:00 sati
    mars1
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 63%

    8, 6, 5, 6

    Jao, kao klinac sam otkidao na ovu epizodu, samo kad se sjetim... Vjerojatno bi joj i sada dao višu ocjenu samo da nema onih gluposti sa poludjelim polakomljenim doktorom i veselim pravednim suđenjem na kraju. Šteta da crtež nije bolji, a ni naslovnice nisu nešto.
    09.07.2008
    23:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    sclavi i bolje može.
    07.01.2009
    09:59:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 7, 10

    Ovu priču sam prvi puta čitao kao klinac i oduvijek mi nije bila nešto a pročitao sam ju nekoliko puta. Sada kao "odrasla" osoba kada sam ju pročitao nakon niza godina sam i shvatio jako dobro zašto. Pa sama priča ne može se reći da je orginalna. Zagor se trudi oko Vuka kao da mu je recimo Tonka. Suđenje je malo smiješno.Jedino što je baš super u ovom stripu je zimski ugođaj. Sve ostalo je jako naivno i čak bih rekao da je i dosadno jako. Sclavi je napravio Demon Ludila i tu se potpisao na ovaj serijal i općenito mi je dobar scenarist ali ovo, rekao bi da je jedana od lošijih priča u ovom serijalu. Vidim da mnogi vole ovu priču, žao mi je ali iskreno, malo kvarim prosjek :(
    09.01.2009
    18:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predivna epizoda, dosta emocionalna. Sclavi pokazuje da nije samo majstor za sci-fi vec da se itekako razumije i u karakterizaciju likova, sto ce nesto kasnije potvrditi i u epizodi "Demon ludila". 
    08.06.2009
    17:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vuk Samotnjak, zajedno sa Turnir u Darkvudu su bili moji prvi Zagori na kojima sam učio čitati, tako da mi je ova epizoda uvijek posebna. Donatellijev crtež mi je ovdje odlično sjeo. Dodatno mi je ova epizoda posebna zbog snijega kojeg ne viđamo tako često. Vuk Samotnjak je odličan lik čiji povratak još i danas iščekujem. Naslovnice su odlične, mada puno bolje u originalnom, talijanskom izdanju.
    29.07.2009
    07:56:00 sati
    allessi
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna prica,meni licno jedna od boljih u to doba!!!Steta je samo sto se nisu nikada odlucili da vrate Vuka Samotnjaka,pored Zimske Zmije i Akenata po meni najupecatljiviji indijanac koji se pojavljivao kod Zagora!!!Donatelli odlican sa crtezom a Ferri fenomenalan sa naslovnicama!!!
    24.08.2009
    02:41:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    ovo je pamtljiva epizoda, i to s razlogom. odličan ugođaj crteža, priča isto odlična 
    20.11.2009
    14:57:00 sati
    adriano
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Ova mi je vrlo slicna onoj drugo Zagorovoj epizodi, "Bijes Osaga" (ta je puno bolja).  Ipak, ova je vrlo dobra.  Iste elemente vidimo ovdje: nepravda bijelih ljudi nad indijancima, ubijena zena (i sin), i onda prava Holivudska scena u gradskom sudu.  Ovdje je kraj ipak malo vise veseliji nego sto je bio u "...Osaga", dok je vecina tona prilicno tuzna i poeticna.  Vuk Samotnjak je izuzetan lik u Zagorovom serijalu, i ja se slazem sa drugim clanovima: stvarno bi ga trebalo vratit u Zagorov svijet.  Imamo 20 povrataka Diggin Bila, vampira, Hellingena i slicno, pa zasto ne i povratak Samotnjaka?  Prva polovica price mi se puno vise svidja nego druga, dok mi se ona druga naslovnica (Krug Zivota) puno vise svidja nego prva (Vuk Samotnjak).  Donatelijev crtez je meni uvijek super, i za to mu dajem 10.  Sto se tice scenarija, Sclavi je inace Dylanov otac i pravi majstor sto se tice teksta, i ovdje pokazuje da je on veliki umjetnik ciji je talent velik i koji skace u razlicite zanre, a ne samo horror & sci-fi.  Emotivna, poeticna, tuzna i nezaboravljiva Zagorova prica.

    28.07.2010
    20:20:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od mojih omiljenih priča, jednostavna ali ne i površna, naprotiv. Lik Vuka Samotnjaka je dosta različit od ostalih indijanaca koje srećemo u Zagorovim avanturama, i u potpunosti nosi priču. Sam zimski ambijent daje priči poseban pečat. Scenario, crtež i naslovnice su odlični. Preporučujem ovu priču svima!

    25.12.2010
    18:47:00 sati
    malek
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovde su mi proradile emocije. Strip koji me vratio daleko u detinjstvo.

    22.01.2011
    16:07:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ovde sam već bio okoreli skupljač Zagorovih stripova. ODLIČNA epizoda od meni tada nepoznatog Ticija. Donatelija u to vreme nisam puno razdvajao i odvajao od Ferija.

    27.04.2011
    22:22:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlicna i zalosna prica.

    12.06.2011
    12:16:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    15.11.2011
    22:37:00 sati
    velka031
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš sam si razmišljao kojem srtipu iz cijelog serijala bi dao stotku, ako ne ovome. Uvijek se u svakom stripu može naći neka primjedba na priču ili crtež, ali ovo je za mene idealna kombinacija i jedan od najboljih stripova u Zagor serijalu i šire.

    16.11.2011
    14:15:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    Eee...da sam ovu epizodu čitao možda kao dijete, tko zna? Ništa posebno. Moram priznati da me počela zabrinjavati ova Extra serija, jer mi niti jedna priča iz ovog perioda, više nije dobra.

    Vuk samotnjak sa onim ukrasima na glavi mi nije uopće upečatljiv (iritantan?), pa onaj doktor, a suđenje tek...Donatelli mi je jedini ok ovdje. I Ferri.

     

    27.12.2011
    20:39:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Dobra priča. Slažem se da su manjkavosti iznenada zlatom zaludjeli doktor i upad Vuka u sudnicu na predzadnjoj stranici. Očekivao sam da bijeli čovjek ipak pobijedi, time bi gorčina postala potpuna.

    28.12.2011
    09:41:00 sati
    Nedo
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Ajd', konačno da je i Sclavi napisao svoju "prvu" ozbiljnu i kvalitetnu epizodu za Zg-a. Ovdje je još i po prvi put spomenuo onu svoju kultnu rečenicu "Krug života izgubio je svoj centar", što još više pridonosi značaju ove epizode. Sam način pripovjedanja je dosta nemoderan za današnje vrijeme, a ni one scene u sudnici nisu baš neviđene, ali ovo je svakako virijedno pročitati. Donatelli mi se sve manje sviđa. Njegov crtež vidljivo gubi na kvaliteti u odnosu na radove iz sredine sedamdesetih.

    10.01.2012
    00:10:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    10.01.2012
    21:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    8, 1, 9, 8

    Vuk Samotnjak je odličan lik i veliki plus ovoj epizodi koja ima odličnu priču, ali i katastrofalan scenarij. Imam dojam kao da je Sclavi dao Canziu da razradi osnovnu priču i rastegne je na 160 stranica. Nelogičnosti i gluposti su već navedene u prethodnim komentarima, pa ih nema smisla ponavljati. Donatelli standardno odličan, a i druga naslovnica je vrhunska.

    16.01.2012
    16:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    odlična priča 

    već ovdje vidimo koliko sclavi dobro poznaje čovjeka što je doseglo vrhunac u dylan dogu

    18.01.2012
    21:57:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Odlična priča, no Sclavi je opet malo usrao scenarij. 

    21.01.2012
    13:46:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Suđenje u lokalnoj birtiji i Vukovo pojavljivanje na istom? Šta je cijelo vrijeme pratio što se zbiva kod mrskih bijelaca pa je informiran o datumu suđenja?

    25.01.2012
    13:38:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Sjajna, emotivna priča i jedan od boljih radova Sklavija na Zagoru. Ipak, scenario ima par propusta, najslabiji deo mi je završnica u sudnici, ali Vuk Samotnjak je odličan lik i teško je ne uvući se potpuno u priču i sudbinu ovog i mnogih drugih indijanaca. Donateli vrlo dobar, ovakve priče su mu uvek ležale.

    11.02.2012
    18:56:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Početak je dobar jer Vuk nije neki obični Indijanac s kakvima se Zagor susretao dosad i a bilo je dosta tajanstvenosti i otvorenih pitanja. Kasnije se to sve razvodni, i Sclavi se počinje malo ponavljati. Kraj je isto pomalo čudan. Kažete da je ovo jedna tužna i emotivna priča, dok meni ona to nikako nije. Ipak je Nollita kralj kada su ovakve priče u pitanju.

    20.02.2012
    11:03:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična priča o ljudskoj pohlepi i osveti.
    27.02.2012
    23:56:00 sati
    Oki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Pročitao sam ovu epizodu nakon 'oho-ho' godina, i priznajem da mi je sad puno bolja. Jedina i velika zamjerka i greška ide i crtezu i scenariju- pa kako nakon toliko epizoda i godina, da Zagor i svi ostali po takvom snijegu, šeću kao da je proljece. Jedino se jadni Čiko smrznuo, i ok-doktor je imao kaput. Ali kad su još pali u onu rijeku, pa da nisu ni odjeću skinuli. Pa meni kad pada kiša i smoče se čarape, smatram da sam u problemima. Druga naslovnica puno bolja! I opet je bez kaputa u 'metar snijega'!!

    13.03.2012
    08:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Dobra pričica.

    24.03.2012
    17:51:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 1, 8, 8

    Bijes ratnika Osaga u Sclavijevoj verziji. Naslovnice i crtež su mi dobri. Vuk samotnjak zanimljiv lik. Sve ostalo nije na razini. Priča je več 100 puta ispričana. Transformacija dobrosrčnog doktora u kriminalca ludog za zlatom glupa, kraj kada indijanac (Vuk samotnjak) dobiva pravdu na sudu bijelaca potpuno neuvjerljiv. Sclavi nije Nolitta. To se vidi na svakom koraku u priči.

    21.05.2012
    13:20:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi još jednom pogađa u sridu.

    16.06.2012
    10:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Jako realisticna i dobro osmisljena pa i realizirana prica. Vuk samotnjak je jedan od najupecatljivijih indijanaca u zagorovom serijalu uz Tonku naravno, pa i Henoyku. Malo steka pojavljivanje doktora, koji mi je bio uzasno iritantan i zavrsetak u lokalnoj birtiji tj sudnici. Snjezna epizoda automacki daje vecu ocjenu ovoj prici.

    Ima jako upecatljivih scena, kao sto je ubojstvo Vukove obitelji, a pogotovo me se dojmila scena kada je konj napao vuka u obrani svoga gospodara. Mala zamjerka sto Vuk i Zagor po onakvoj zimi bez kaputa, totalno nelogicno. Simpaticna mi je scena kada se Chico skoro zaledio :)

    Donatelli mi se svida kao crtac inace, ovdje je odlican.

    Naslovnice su najslabiji dio ovog stripa, druga bi bila savrsena da je zagor u kaputu.

    01.11.2012
    20:35:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Sclavi se malo odmaknuo od nadnaravnog i dao nam jednu western-dramu. Vuk Samotnjak je jako upečatljiv lik koji je podigao priču. Donatelli je izvrstan, ovako nešto mu najbolje leži.

    Edit - zaboravih napisati... Što je tom Sclaviju s tim krugovima života koji su izgubili ili našli svoje središte? Dosadan je s tim više. Ako još jednom pročitam nešto o krugovima života i središtima dobit ću proljev...

    03.11.2012
    14:02:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 6, 10

    18.03.2013
    13:07:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Vrlo dobra i lijepa prica. Al tok nije bez mane.  Sad koga kriviti,Sclavia il Donatellia. Ne znam. Zasto je Zagor po uzasnom vremenu samo u majici,o Vuk Samotnjaku i da ne pricam. Zagor je mogao barem u kolibi, osusiti svoju mokru robu. Al na crtezu se uopce ne primjeti, da bi trebala bit mokra. Crtez je inace sasvim ok. Al sa tom Zagorovom izdrzljivosti,prave se velike greske. Crtez mu se ne prilagodja, i ona minimalna ozbiljnost koju bi strip ipak trebao imati,gubi se. Pa ipak,ako je Zagor za dijecu,trebao bi se bas onda posvetiti da je Zagor uvijek po vremenskim uvjetima obucen. Zagor je atletski tip i ja sve akceptiram,najbolji je u svemu,al tu imunitetu protiv smrtnosne hladnoce,ne mogu i necu. 

    08.05.2013
    12:21:00 sati
    Tutta
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Toliko kratka priča, a toliko ubitačna. Svaka njena strana svedoči autorskom umetničkom doživljaju, I nosi da li čistu umetničku lepotu, da li moralnu poruku ili momenat koji nas zateče.

    “Dolaziš izdaleka kada ne znaš za zakone u ovoj šumi. Jedino to te poštedelo od mog besa. Usudio si se udariti Zagora, Duha sa Sekirom.”

    Zagorove reči nisu imale nikakvog učinla na tajanstvenog ratnika. U potpunoj tišini, mirno je izvukao novu strelicu, nategao luk i pomno naciljao...

    Skalpova mu! Stani! Stavljaš na veliko iskušenje Zagorovo strpljenje!”


    Mnogo stvari mi se vrtilo glavom dok sam po ne znam koji put čitao ovu epizodu - od celog niza jakih imena koji su pisali priče Duha sa Sekirom (Boselli, Burattini, Toninelli, Sclavi, Pellizzari, Rauch, Capone, Mignacco...) upravo je Sclavi pogodio onu pravu Nolittansku žicu besedništva, jednu od mnogih ali svakako najefektniju. Zagorovu aroganciju, egocentričnost, kraljev kompleks. Prepoznao je taj momenat i igrao se s njime, u tolikoj meri da me nije zaobišao utisak da se ustvari sprda sa likom. No, pitanja „da li možda...“ ili „zašto“ su nebitni. Taj iritantno bahati Zagorov stav rezultirao je statusom pečata njegovog profila koji će ga izdvojiti iz jednolične slike savršenog junaka bez mane i straha kako se inače zna dešavati kod ostalih naslovnih likova(šta se ne može reći za npr. savršeno dosadnog Zagora Bosellija i Burattinija) koliko god da su se njihovi autori potrudili da im udahnu poseban karakter.
    U ovom slučaju, naslovnih junaka su dvojica.

    „Vuk Samotnjak nema prijatelja ni saveznika. Ni na koga ne može računati. Naći će samo mržnju na svom putu“.

    S koje god strane da okreneš, suvišan je bilo kakav opis upečatljivog Samotnjakovog ponašanja. Dovoljno je reći da je Sclavi celu prvu svesku posvetio sukobu  Gospodara Darkwooda i ogorčenog indijanca u narativno-psihološkom štihu. Zagorovo glasno samouzdizanje i Samotnjakovo ćutanje (pogledaj citat gore) su konstantni opozit, tupavo šamaranje, što fizički što „verbalno“,  dva različita tipa tvrdoglavaca u kojem se njihove osobine iskarikiraju do besvesti, kako u sveopštoj slici iz perspektive čitaoca tako i u samim reakcijama jednog od njih na stav ovog drugog.  I tako skoro cela prva sveska. Sukob koji nastaje pri golom susretu, bez ikakvog smisla i svrhe. Desili se na istom mestu u isto vreme, i samo tako nastaje haos, sa različitostima u karakteru i principima kao jedinim uzročnikom.

    “ Bol je moj saputnik...bol u duši i u telu...a izvor sveg mog bola je beli čovek kojem sam se zakleo na večnu mržnju“

    Tek pred kraj prve sveske, Warrenovo ubacivanje je samo deus ex machina, naslućuje se prisustvo konflikta rasističke prirode (iako se Zagoru od početka ne može verovati zbog boje kože), tako čestog u serijalu ali nikada suvišnog: trebao sam već naučiti da beli pas nikada ne grize drugog belog psa. Tada priča dobija sasvim nove okvire. Sa čiste psihološke slike prelazimo na karakterizaciju likova na rasnoj/nacionalističkoj bazi . Sve bi to bilo fiktivno bezbolno da Sclavi u temu nije nametnuo još par istina, pitanja koja će čitalac sam sebi postaviti. Na primer, kako objasniti očigledno svrsishodnu situaciju gde vuk samotnjak napada Vuka Samotnjaka (kontradiktorno njegovoj goresponeutoj filozofiji o dva bela psa)? „Bio si gladan kao i ja. A sada će tvoje meso nahraniti mene.“ ? Sclavi nije tip pisca koji nasumično piše svoje slovo. Setićemo se da je on kralj što se tiče životne filozofije, simbolike i skrivenih poruka, pa nas analiza njegovog dela može odvesti veoma duboko, a nikada previše. „Glad“ koja je navela brata da skoči na brata, gubi svoj prosti oblik kada je stavimo uz rečenicu “Priroda nas je nahuškala jednog na drugog“ jer sama priroda je ustvari odraz psihološke i moralne slike aktera priča ili, kako sveznajući Manitu-Sclavi objašnjava:

    „Skalpova mu ne sećam se ovakve hladnoće u Darkwoodu. Kao da se i priroda naljutila“
    „Da. Led iz srca ljudi penje se u nebo i Manitu ga vraća na zemlju u obilku snega.“


    Dakle, priroda u ovoj priči, kada sve okreneš i pokušaš da definišeš u dve reči, je ustvariljudska priroda (mržnja, krvožednost, pohlepa, arogancija, surovost, čista zloba i sl.) i takav vid simbolike je tipičan za italijane. Psihološka slika čoveka u njihovoj literaturi uvek je prikazana bukvalnijom slikom svega oko njega, u ovom slučaju Sclavi se izrazio zelenilom kao čestim podijumom Zagorovih priča. A ono je sada belo, hladno, neprijateljsko i surovo. 

    A onda, sva ta zloba dobija konkretan -neprijatno uobičajen- uzročnik: „Pohlepa i zlato su izvor sveg zla kod belih ljudi.“ . Možda sve to zvuči banalno, ali na početku devetnaestog veka to je bila činjenica, pogotovo po pitanju Amerike tog doba. Danas ista takva fraza jednako snažno važi, samo koristi malo komplikovaniji rečnik i Sclavi je toga svestan. Ko misli suprotno neka otvori bilo koju svesku Dylana Doga i uveri se da njegov tvorac šamara moderni način života, i sistem koji njime rukovodi, na razne načine. Kao potvrdu Samotnjakovih reči dobijamo totalnu metamorfozu doktora Pottera: [/i] „Taj čovek je stalno govorio ’zlato’...Znaš da sam život posvetio u pomaganju drugima u ovoj zabiti. Nisam znao šta znači reč pohlepa dok nisam čuo Warrena kako stalno ponavlja ’zlato’, ’zlato’. Izgubio sam glavu...“ [/i]

    Tu je i čuveni Krug Života, čiji centar nije postojan ako život izgubi svoj smisao I svrhu u proživljavanju svakodnevnice uz prijatne I neprijatne stvari koje može da izazove porodica, ognjište I život u zajednici. Samotnjakov krug života je nestao, izbrisan motivom osvete I stanjem ogorčenog oca I supruga, kao i razočarenjem u život i ljude, pa i pravu univerzalnu pravdu. „Znam šta je suđenje. Ali Warren i njegovi nisu sudili mojoj ženi i sinu...A ni vojnici ne sude mom narodu“ . Sclavijev cilj je možda i bio u ukazivanju na brojne istorijske (a i aktuelne) nepravde koje se dešavaju kada jača nacija tlači slabiju samo zato što joj se može, bez da postavlja sama sebi moralna i etička pitanja. Celom pričom vladaju reči poput pohlepe i mržnje. Možda mu je to i bio cilj, ali sumnjam. Sretan završetak navodi da nije, jer je Vuk Samotnjak dobio svoju pravdu, krvniku je presuđeno od strane njegove sopstvene rase. Njegov usamljenički put više nije samo hod stazom ka nebeskim pašnjacima (samoubistvo) već povratak zajednici, povratak smislu.

    Priča za sva vremena!

    06.01.2014
    19:52:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    13.04.2014
    23:52:00 sati
    krem
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Dobra epizoda. Sama priča je klasična, ali zanimljiv lik Vuka Samotnjaka podiže ocjenu. Sclavijev scenarij je sasvim solidan (osim dijela s doktorom koji djeluje isforsirano), samo možda sretan kraj ne djeluje baš prikladno uz epizodu. Donatelli dobar kod ovakvih priča.

    28.04.2014
    22:57:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    18.07.2014
    21:16:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Nije loša epizoda ali mi je dosta naivna.

    21.09.2014
    20:10:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    jebeš takvu pravdu na kraju.najvolio bi da je vuk samotnjak dobio svoju osvetu u vidu skalpa.

    04.02.2015
    08:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    Ma, meni je taj lik Vuka Samotnjaka jako iritantan. Baš je naporan lik. Niti je ponosit (inače bi respektirao činjenicu da ga je Zagor porazio) nit je pametan (ne kuži da mu Zagor želi pomoći). Žao mi je što nije popio jače batine od Zagora. Krivi su Sclavi i Donatelli. Sclavi je to nekako isforsirano složio (Zagoru indijanac stalno izmiče nakon što ga ovaj porazi), a Donatelli nije dobar izbor za priču, gdje treba prikazati ozbiljnog i ponositog indijanca. Dodajmo još na to jedan vrh trasha u serijalu – scene u kojima Zagor gol trči po minus dvadeset kroz snježne oluje. Ne mogu prežvakati takve scene, niti onu u kojoj se Zagor baca u ledenu rijeku za zločincem i onda biva spreman umrijeti za njega jer Zagor kao mora biti ful plemenit. To je bilo prenaivno i za vrijeme u kojem je priča nastala. Rijetko kad vidimo što  se događa nakon što Zagor izruči zločinca sudu.  To mi je bilo zanimljivije od trčanja i plivanja po snijegu. Ideja i motivi priče su dobri, ali skoro sve ostalo nije. Ah, Sclavi.

    15.02.2015
    13:45:00 sati
    nagor
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Strip bez prave radnje s dosta prepričavanja i moraliziranja. Sclavi očajno to završava tako što Warren pobijesni kad ugleda Vuka i samim napadom "priznaje" svoje grijehe i šalje se na vješala, kao da nije mogao šutiti i steći slobodu budući da optužba nije imala jake dokaze osim Zagorovog i Chicovog "on nam je rekao da mu je ovaj ubio ženu i sina".

    Ono da je doktor htio doći do zlata pa si uništio reputaciju je još malo Sclavijevog bibera kako bi pouka maloj djeci bila jača. Sve u svemu, daleko od idealnog.

    30.06.2015
    13:20:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    19.07.2015
    01:59:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    04.10.2015
    18:36:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    14.11.2015
    21:27:00 sati
    wele
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    30.10.2016
    16:53:00 sati
    karlitos
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.02.2017
    17:39:00 sati
    morski
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    01.12.2018
    22:08:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Moram priznati da me Vuk Samotnjak ispočetka živcirao, kao i Zagora. Ponajviše ta njegova tvrdoglavost, a i šutnja. Iako kad saznamo tu njegovu priču, nije ti svejedno. Začudio sam se da je došao na kraju na suđenje, mislio sam da će se Warren izvući. Obožavam snijeg, a u ovoj ga priči nije manjkalo. Jedino mi malo prenapuhano koliko je Zagor uspio izdržati toliku hladnoću kratkih rukava, pa i ono u rijeci.

    28.01.2019
    10:25:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Prica je ekstra, crtez je ekstra, naslovnice su prosek. Steta sto se Vuk Samotnjak vise nije pojavljivao u stripovima o Zagoru.

     

    P.S. Slazem se da iritira sto je Zagor neprekidno polugo, kao da se u njegovom telu voda ne ledi na temperaturama ispod nule.

    04.03.2019
    21:28:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Možda i najbolja epizoda Zagora u zimskim uvjetima priče, kako je samo Donatelli vrhunski stvorio zimski ugođaj. Odlična karakterizacija Warrena, nije jedan od mnogi bezličnih likova koji se usputno pojave u Zagorovom svijetu i brzo nestanu u zaboravu. Priča koja nudi emocija i koja tjera na razmišljanje, jednostavno vrhunski! Još da su naslovnice bile malo vizualno atraktivnije, ali to je ipa SBE. 

    14.06.2019
    11:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ovo je počelo prilično naivno i nije me na početku kupilo, dijalozi su bili slabi a na sve strane su prštala nepotrebna objašnjenja onoga što vidimo na slikama. Ali ubrzo je evoluiralo u jednu sjajnu Zagorovu priču, u kojoj je Sklavi koristio one elemente koji su za njega kasnije postali zaštitni znak. On je te elemente upotrebio na Zagorovo okruženje i pre svega lik Vuka samotnjaka koji kako priča odmiče stvarno postaje kompleksan lik vredan pažnje i jedan od najbolje obrađenih generalno u Zagorovim stripovima. Sklavijevo hodanje na granici melanhonije i depresije je nešto što je i serijal Dilana Doga diglo u nebesa i načinilo ga onim što jeste danas, a sasvim je jasno da je autor deo sebe ostavio u liku Vuka samotnjaka, lutanja, tužan pogled na svet i besmisao nakon silnih gubitaka, ali na kraju i pobedu života nad smrću, pobedu radosti nad tugom. Donateli, koji mi inače nije specijalno drag autor, je to fenomenalno ispratio svojom snežnom i kišnom atmosferom, te sam u ovom stripu uživao mnogo više nego što sam mislio da hoću. Jedan od boljih Zagora koje sam čitao uopšte, sa kompleksnijim temama, i jedan od retkih gde sam se pitao može li uopšte dobro da prevagne na kraju, jer je Sklavi uz to postavljao i pitanje održivosti mira i ravnopravnosti koja se toliko proklamuje kroz ceo serijal. Svaka čast, meni je ovo bio pravi gušt. Alternativna naslovnica skroz dobra.

    22.09.2019
    13:35:00 sati
    koze123
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    03.10.2019
    15:01:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.01.2020
    14:15:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 190
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 312
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 232
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 755

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2752
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1815
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum