Demonska maska

Zagor

ZG ZS 664/666 | 200 str.

Nakon sukoba sa krijumčarima alkohola, Zagor saznaje da je viski bio namijenjen plemenu Urona u Darkwoodu čiji je vrač istovremeno i poglavica, Devil Mask. Nakon dvoboja i poniženja koje indijanski vrač i poglavica doživljava pred svojim plemenom, Devil Mask se baca sa jedne stijene u rijeku sa pretećim riječima da će se vratiti…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Devil Mask
  ZG LEX 208
 • Bijeli odmetnik
  ZG LEX 209
 • Napad u močvari
  ZG LEX 210
 • Prokleto blago
  ZG LIBKB 71
 • Iza maske
  ZG LIBKB 72
 • Demonska maska
  ZG VEOP 9
 • Demonska maska
  ZG ZS 664
 • Slomljeno koplje
  ZG ZS 665
 • Bledoliki otpadnik
  ZG ZS 666

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Devil Mask
  ZG SR 201
 • Il rinnegato bianco
  ZG SR 202
 • Attacco nella palude
  ZG SR 203
 • Devil Mask
  ZG TT 201
 • Il rinnegato bianco
  ZG TT 202
 • Attacco nella palude
  ZG TT 203

ZANIMLJIVOSTI

 • Devil Mask se pojavljuje kasnije u jubilarnom 500 broju Zagora originalne serije – ZG LUSP 14 "Indijanska magija". Kao i u LUSP #28 "Manituova škrinja".
 • Drunky Duck gostuje u priči.
 • Zagor se više puta susretao sa ljudima koji pod maskom kriju svoj pravi identitet, između ostalima Kralj Orlova i Čovjek Puma.

Ono što na prvim stranicama djeluje kao još jedna priča sa krijumčarima alkohola, pretvara se već malo kasnije u jednu originalnu i genijalnu epizodu iza koje stoji majstor Sclavi. Nakon dolaska u indijansko selo, Devil Mask naređuje da se Zagor i Chico vežu za stub za mučenje. Njih dvojica uz pomoć Indijanaca Kamara uspjevaju da se oslobode, međutim Zagor ostaje jer želi da se sukobi sa Devil Maskom, znajući da bježanjem neće puno toga postići. Ovdje vidimo po ko zna koji put poznatu indijansku naivnost. Mislim, pa kako je samo moguće da svaki put padnu na jedne te iste fazone, i tako svaki put iznova. Za to mora da postoji neko objašnjenje, ukoliko te događaje premjestimo u stvarnost. Pa kada malo bolje razmislim, zar je u našem svijetu drugačije? I kod nas se dešava da se pojave političari koji otruju narod svojim uvjerenjima, znamo šta je proizvod pojava takvih ličnosti. Svako malo nas uzdrmavaju ratovi, predvođeni liderima koji obećavaju bolji život, pa se prije ili kasnije ispostavi da narod vuku za nos, na „bolje sutra“, naši ljudi još uvijek čekaju. Iz tog razloga povlačim paralelu između političara današnjeg doba i „božjih izaslanika“ od prije. Svi oni imaju jednu zajedničku stvar, a to je da mnogo obećavaju.

Nakon dvoboja između Zagora i lažnog proroka, slijede spektakularne scene kad se Devil Mask baca sa stijene u rijeku, na prvi pogled u sigurnu smrt. Zagor se spušta u rijeku i nailazi na masku svog protivnika i sumnja u svoj razum, pošto u glavi još uvijek čuje riječi “vratiću se“. Već ovdje napetost raste i čovjek jedva iščekuje da vidi kako će ići dalje, da li je Devil Mask neko natprirodno stvorenje ili jedan običan ludak koji se zbog poniženja bacio u sigurnu smrt. I, šta sad? Izgleda kao kraj priče i to samo poslije nekoliko stranica. Na prvi pogled ovo izgleda kao jedna tipična epizoda iz početnog doba, u ono vrijeme nije bila rijetkost da se neke avanture završe samo poslije nekoliko stranica. Bilo da se ova priča čita danas, ili u ono doba, sve djeluje pomalo zbunjujuće. Odjednom radnja mijenja tok, sve navodi tako da su događaji sa Devil Maskom okončani i da počinje nova avantura. Međutim, Sclavi ne bi bio Sclavi, da nas nije namamio u perfektnu klopku. U tim momentima kada mislimo da je sve završeno, priča u suštini tek počinje.

Autor majstorski razrađuje scenario i nakon što se poslije nekog vremena sve svodi na to da se Devil Mask vratio iz mrtvih, situacija se okreće i šokantno saznajemo na kraju pravu istinu i da čovjek „koji se vratio iz mrtvih“, nije taj koji je nosio prvi demonsku masku. Jedan dosta iznenađujući kraj za jednu Zagorovu priču, moglo bi se čak reći tipični dylanovski. Najviše mi se dopada upravo to razdoblje kada se nije znalo u kojem pravcu ide priča, taj dio kada je Demonska Maska odsutan iz epizode. Nizaju se razne dogodovštine, ali šta je u stvari u pitanju? Da li je maskirani osvetnik zaista vaskrsnuo, ili je možda ipak nešto drugo u pitanju. Upravo to su stvari koje su mi prolazile kroz glavu dok sam čitao ovu epizodu ,i da budem iskren, nisam mogao da naslutim događaje koji su predstojali.

Da se osvrnemo malo na glavnog negativca. Nakon što smo saznali da se vratio iz mrtvih, nije bilo baš najjasnije u kojoj formi, kao duh, čovjek, ili ipak nešto treće. Nije prvi put da neki maskirani osvetnik pokušava da okrene Indijance na svoju stranu, od Iron-Mana pa nadalje, serijal je prepun takvih tipova. Njihovi motivi su isključivo osveta ili bogaćenje. U prvom slučaju imamo jednog lika koji je izgubio svoje najmilije u nekom ratnom okršaju, pa većinom zloupotrebljava naivnost Indijanaca da bi dobio osvetu. Druga vrsta su oni koji žele na lagan način da dođu do bogatstva. E sada, postavlja se pitanje zašto se maskiraju. Odogovor na to je jer žele da sakriju svoj pravi identitet, Indijance je mnogo lakše zavesti sa nekim misterioznim trikom. Nepobjedivost, posebne moći izazvane kroz cirkuske atrakcije, bilo šta što izgleda kao da je od božije ruke. Što je tačka bolja, to je maskirani lik uvjerljiviji. Demonska Maska je jedan od prve vrste, čovjek koji želi da se osveti. Mada na prvi pogled izgleda kao da je lako zavesti indijanske mase, to nije tako. Ne samo da je potrebna izuzetna fizička sposobnost za takav jedan poduhvat već , naravno, i oštar um. Potrebno je poznavati navike Indijanaca, njihova uvjerenja i narav, samo na taj način moguće je njima zagospodariti i pretvoriti ih u poslušne robove.

Zagor je u ovoj priči prikazan kao hrabar, ali i kao čovjek koji potiskuje svoje sopstvene strahove da bi došao do cilja koji je sebi zadao, a to je miran i siguran život svih naroda u Darkwoodu, bez obzira na boju kože. Još jednom dolaze i njegovi kompleksi do izražaja, njegov tzv. „božiji kompleks“. On je jedan od tipova koji mora sve da ima pod kontrolom, za to je spreman i život da izgubi. U neku ruku, pa zar nije i on jedan od fanatika koji koriste druge za svoje sopstvene svrhe. Grubo gledano moglo bi se i tako formulisati, mada mi znamo da to nije tako. Zagor se bori za dobrobit svih, po njegovim zamislima i pravilima. Iako me nerviraju ti tipovi koji misle da znaju šta je bolje za mene od mene samog, Zagor je ipak stripovski lik koji je prikazan na dopadljiv način, tako da su naše simpatije usmjerene prema njemu i njegovim odlukama.

Autor ove priče, Tiziano Sclavi, prije svega pokazuje da je majstor i za triler, da njegove epizode ne moraju biti natprirodne da bi bile dobre, i u ovoj epizodi u kombinaciji sa Ferrijem, rezultat je jedno pravo remek djelo, koje bi bez problema moglo da posluži kao scenario za jedan dobar film, zbog toga preporučujem ovu priču svim onima koji nisu njegovi fanovi, baš zbog toga što po nekima pretjeruje sa fantazijom. Njega prati glas kao „kralja horrora“, u svijetu italijanskog stripa on je Stephen King. Ova priča nastala je mnogo ranije nego prva epizoda Dylana Doga, horror stripa koji je u Italiji, a i kod nas, stekao kultni status. Već ovdje je vidljivo da je Sclavi fan natprirodnog, iako u suštini ova priča to nije, misteriozna atmosfera je prisutna tokom cijele epizode. Daleko od toga da je Sclavi u stanju da napiše samo misteriozne priče, Vuk Samotnjak, na primjer, je odlična epizoda koja se poigrava međuljudskim odnosima. Njegov vrhunac je svakako najduža Zagorova priča, „Divovi dobra i zla“, poslije toga nije više imao šta da kaze na Zagoru, pa se na veličanstven način oprostio od serijala i posvetio drugim radovima. Ferri od samog početka shvata poentu Sclavijeve priče, te stvara svojim crtežom fenomenalnu atmosferu koja dovodi do toga da se cijela priča može pročitati u jednom dahu. Ovo je jedan od stripova po kojem je Zagor stekao naslov najpopularnijeg strip junaka na našim prostorima, i to sa pravom.

Fantastične naslovnice Demonska Maska i Slomljeno koplje imaju kod nas kultni status, ova druga ponajviše zbog toga što je izašla u albumu sa samoljepljivim sličicama u osamdesetim godina.

Naprijed

ZG LUSP 12 Prokleto blago

ZG LEX 210-212 Kobna mreža

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Mhejl

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Jedna od najboljih priča, premda je dio sa krijumčarima dosta slabiji od dijela sa Demonskom maskom.
  09.06.2009
  16:47:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • Archy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrsna epizoda. Iako je se ne sjećam jako dobro, jer sam je samo jednom pročitao, ostala mi je u sjećanju kao iznad prosječna.  Čestitke na prvoj recenziji
  09.06.2009
  18:23:00 sati
  Archy
  uredi
 • Ultras

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

   
  Prvo da pozdravim recenzenta King Warriora i da pohvalim njegov izbor za prvu recku.
  Fenomenalna Sclavijeva prica ne zasluzuje manje ocene od maximalnih. Ferri kao u najboljim danima.
  Nebrojeno puta sam citao ovu pricu i svaki put sam uzivao. Jednostavno, tandem Sclavi - Ferri je uspeo da stvori tako opipljivu atmosferu napetosti koja se citaocu zauvek ureze u pamcenje.
  Sigurno jedna od najboljih Zagorovih avantura.
   
   
  09.06.2009
  20:57:00 sati
  Ultras
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nema se sto previse dodati onome sto su prethodnici vec napisali - jedna od onih prica koje se pamte i nakon toliko godina od njihova izlaska kod nas. Prava je steta sto je lik Devil Maska kasnije tako slabo iskoristen u specijalnom broju 500.
  09.06.2009
  23:41:00 sati
  wolf
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Evo da i ja glasam za neku epizodu Zagora. Nadam se da će vam se svidit ocjene! :)
  09.06.2009
  23:55:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  draga mi priča, prepoznaje se sclavijev potpis, ipak, i usprkos svim nostalgičnim momentima, ovo su najviše ocjene koje mogu dati
  10.06.2009
  00:15:00 sati
  ken2
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jos jedna odlicna epizoda u nizu naseg dragog Zagora!!!Sta reci o ovoj prici nego da je fenomenalna!!! Nakon prvog djela kada Demonska Maska navodno gine(licno sam prizeljkivao da se na kraju stripa pojavi jer bio mi je i suvise ,,mocan,, da bi onako brzo i naivno poginuo)ocekivao da ova ostala dva dijela nece biti ni upola zanimljiva kao prvi(uvijek sam gotivio ove indijanske vraceve),ali sam se na srecu prevario!!!I ostala dva dijela su izuzetno kvalitetna,drze citaoca u napetosti i neizvjesnosti do samoga kraja!!!Uvijek sam cijenio scenaristu kada iz najbanalnije price izvuce maksimum i od nje napravi klasik!!!Crtez kao i prica bez ikakvih zamjerki,Ferri u svom punom sjaju,jednostavo fantastican! Naslovnice su mi takodje odlicne(mozda sam subjektivan,jer sam emotivno vezan za ovu pricu)!!!P.S.Cestitke Kingu na prvoj recenziji(ukoliko sam dobro shvatio) i jedva cekam 2011-tu godinu da ova prica izadje i u Extra seriji!!!!!!
  10.06.2009
  00:34:00 sati
  kandraks
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  10.06.2009
  09:08:00 sati
  Ferri
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 9, 6

  odlična i nepredvidiva priča koju jedino kvari loš dnevnikov papir i mutan otisak...  p.s. ne mogu a da se ne otmem utisku da ste ocjenama precijenili ovu priču, mislim da su sve desetke isuviše pretjerane, ipak ovo nije top 5 zagora...
  10.06.2009
  14:02:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  drugi su sve rekli:vrlo dobra priča i Ferri u njaboljim danima.loš dnevnikov otisak
  11.06.2009
  02:54:00 sati
  jaki
  uredi
 • crta

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  mislim da sve ispod ocijene 10 je potcjenjivanje...planina zagor ima dosta visokih vrhova,a ova epizoda je svakako jedan od njih!
  13.06.2009
  03:05:00 sati
  crta
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  malo emocije...nostalgija i dobra priča daju tu ocjenu.znam da nije najrealnija ali meni odgovara.Sclavi-Ferri, zar može to bit loše?
  22.06.2009
  10:33:00 sati
  teller
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalna priča!!! Svakako u top 10 Zagora! Sclavi maestralno odradio posao stvorivši jedan od najtajnstvenih likova u Zagorovom svetu Demnonsku masku! Ferri odličan, u punoj formi! Naslovice solidne, da ne bi kvario prosek i njima najveće oscene King Warrioru čestitke na recenziji
  22.06.2009
  17:54:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • milandj3

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ako se dobro sećam, i taj mali koji je kasnije preuzeo masku je jedan od psihološki kompleksnijih negativaca u celom zagorovom univerzumu. Znači jedan pravi lik a ne arhetip kako to obično biva.
  23.06.2009
  08:30:00 sati
  milandj3
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  24.06.2009
  09:17:00 sati
  Brdar
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Sclavi u naponu snage!
  01.07.2009
  18:06:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  Cude me sve ove desetke za ovu epizodu! Ako bi netko trebao biti nostalgicki vezan za nju to sam bas ja :) Moj Zagor prvijenac! Jos se sjecam dana kad sam ga kupio na kiosku. Ne znam mozda mi sada kvari utisak i uzasan Dnevnikov tisak bas ovih brojeva. Vidjet cemo kad izade u Extra seriji. Uglavnom ne spada mi u vrh Sclavijevih Zagora : Divovi..., Vuk Samotnjak i Ludi Hakaram.
  09.07.2009
  22:46:00 sati
  D.J.
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 78%

  7, 6, 10, 9

  Sclavi mi je najbolji bio u "DEMONI LUDILA" , čak fenomenalan jer taj puta je nadmašio samog sebe. Ova priča je solidna, čak vrlo dobra ako ju usporedimo sa Tonninellijevim kasnijim radovima. Crtež je odličan ali kako su neki napisali loše odštampan u dnevniku.Stvar koja bode u oči i jedna od većih grešaka je kada Zagor drži jednog od krijumčara viskija a njegov kompanjon ima obojicu na nišanu i umjesto u Zagora on se odluči pucati u svog prijatelja jer "govori previše", pa što nema smisla, nema. Ovo je u svakom slučaju jedna od boljih priča u cijelom serijalu ali nije baš toliko dobra koliko je cijenjena, mislim ne zaslužuje po meni biti među najboljim pričama. Svakako je zanimljivo i ugodno vrijeme uz ovu priču ali kod Zagora ima puno boljih epizoda od ove. Naslovnice su super, samo nisu mi baš toliko u radnji priče, osim prve koja je najbolja, zato 9 je i više nego dovoljno.
  14.07.2009
  16:16:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  GENIJALNO!!! Ovo je zaista odlicno, prava prica za razonodu, svaka cast i za recenziju
  18.09.2009
  10:42:00 sati
  misa
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  05.10.2009
  00:05:00 sati
  Krejzer
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  26.12.2009
  19:25:00 sati
  Koresh
  uredi
 • vknez

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  vrlo dobar +

  26.01.2010
  21:19:00 sati
  vknez
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 4, 9, 8

  Ne znam zasto toliko dobrih komentara. Sem solidne price i standardno dobrog Ferija sve je ostalo ispod proseka. Setite se samo koliko ima naivnosti u onoj tuci u šumi sa 5 do zuba naoružanih razbojnika. Zagor leti kroz šumu metaka, a Čiko odjednom postaje sposoban i sam sredjuje jednog bandita a drugom sa jednim hicom izbacuje pištolj iz ruke. Tako da su moje ocene daleko niže.

  22.04.2010
  10:23:00 sati
  draganm
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Ima tu legendarnih stvari... Krimilnalac Forbs naziva Cika malim Meksikancem prisipetljom... Svakako iznad proseka, daleko iznad proseka serije. Sclavi i Ferri opasan tandem.

  09.07.2010
  21:13:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • manhunter

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Sasvim dobra priča. U ono vreme, jedna od najomiljenijih, sad se vide neki nedostaci, ali svejedno ostaje dobra.

  10.07.2010
  21:19:00 sati
  manhunter
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Prica je skoro savrsena, i hvala bogu sto ju je VC OP objavio ponovo - da nisu, ceko bi ja dugo da je ponovo procitam.  Sclavi, pored Nolite, je u stvari vrlo dobar pisac Zagorovih epizoda.  Covjek dodaje tako interesantnu atmosferu, koju mozemo da nazovemo Dylan Dogovsku u Darkwoodu.  Misteriozan lik Demonske Maske, opasnog tipa kojem se lice nikad ne prikazuje, je nesto sto ce mi stalno ostati u pamcenju. Covjek je stvarno zao i strasljiv, i kad sam ovo procito kao dijete nisam mogo da spavam slijedece noci, pateci od onih istih nocnih mora ko Zagor u ovoj prici.  Svi tipovi su nezaboravljivi: pukovnik Klint, koji mijenja svoje misljenje o Zagoru i ipak odluci da pomogne njemu i ciku; James, mladi sin bogatog i sirovog covjeka koji vlada grad u kojim zivi, i koji 'gori' u plamenu dok Zagor pokusava da ga spasi; i onda onaj kraj, gad napokon otkrijemo lice Demonske Maske (ili njegovog povratka).  Sve je to tako profesionalno uradjeno da je ovo stvarno jedan od Top 20 Zagora svih vremena.  Nema se sta reci vise reci sto vec nije receno - sve pohvale Ferriju i Sclaviju!  I Dylan Dog bi bio ponosan ovom epizodom.  Odlicno!

  07.08.2010
  19:02:00 sati
  acestroke
  uredi
 • poison

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nema boljeg od sklavija

  19.08.2010
  11:45:00 sati
  poison
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 55%

  6, 2, 8, 7

  19.08.2010
  13:19:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 77%

  10, 4, 9, 8

  Da ocjenjujemo samo prvu epizodu ove priče, ocjena bi bila 10. Ali ovako... Skok demonske maske bio bi idealan završetak. Ostatak priče mi je bio nekako dosadan i razvučen, nepotreban...

  21.08.2010
  15:42:00 sati
  marcho
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 4, 9, 9

  Na mestu gde je skocio Demonska maska trebao je da bude kraj, posle pocinje skroz druga epizoda. Ponovno pojavljivanje Demonske maske sa drugim likom je totalno bezveze. Sad kad se nabrajaju Zagorovi neprijatelji imamo dve Demonske maske. Ovo bi imalo smisla da je usledio nastavak posle nekoliko epizoda, kao povratak Demonske maske koja je u stvari lazna, a ne sve odjednom u istoj eoizodi. Ovo je kasnije Sclavi primenio i u Divovi dobra i zla, koji takodje ima 2-3 kraja, tj mesta gde je mogao da bude kraj, bespotrebno razvlacenje, valjda naviknut na Dylana od 90-ak strana ovde pokusava da rastegne pricu i time gubi konce. Toliko hvaljena epizoda me je razocarala, prica uopste nama kontinuitet

  05.09.2010
  18:51:00 sati
  Svarog
  uredi
 • Ukupna ocjena 44%

  3, 2, 7, 8

  Veoma me nervira dovodjenje velicina Skalivog imena sa ovim sranjem do stripa. Ako izuzmemo samu demonsku masku u provom broju, koja je inace dobra, ostatak epizode je cist Veliki Blek. Onaj rani dakako. Kroz celi strip se provlace tako naivne, nerazradjene scene da je to uzas. Pocevsi od Cika i epizode sa alkoholom, pa medjusobnog obracuna bandita, desavanja u i oko tvrdjave, pozara, arghjao.

  Kako mi je luda ona scena de se onaj zloca popne uz stenu i skotrlja onaj kamen na nesretne vojake.

  05.09.2010
  22:22:00 sati
  kasper
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Odlicno! Sklavi je definitivno preporodio Zagorov serijal sa njegove price i horor momente koji zna ih ubaciti u scenario u dovoljnoj dozu za da to bude napeto i zanimljivo i da ne deluje vestacki. Ova prica je jedna od najboljih Zagorovih koje sam citao, a u VC OP citam je po prvi put. Sve je solidno i ne mogu naci nikakve zamjerke.

  27.12.2010
  00:44:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • darkw00d

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Legendarna Zagorova priča!

  08.02.2011
  23:15:00 sati
  darkw00d
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Onako prosecna prica...

  05.05.2011
  21:07:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Dobra prica.

  12.06.2011
  12:21:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  uf,ovo ide medju top 10 zagora,vrh vrhova!sclavi je posle buratnija moj omiljeni kreator zagorevih epizoda,uvek zna da napise nesto napeto i misteriozno.ova se epizoda cita u jednom dahu!

  10.08.2011
  01:39:00 sati
  general war
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Realna, dosta dobra i mračna epizoda.

  06.09.2011
  18:43:00 sati
  writer
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vratit ću se! Ha-ha! Vratit ću se! Ha-ha! Te riječi ne odzvanjaju samo u Zagorovoj glavi nego i u mojoj, još nakon dvadeset godina:)

  Ferri fenomenalan!!!

  07.09.2011
  14:28:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ferri na vrhuncu, dijalog odličan, i Čiko je za promjenu čak i koristan u borbi. Stotka kao kuća.

  17.11.2011
  09:47:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  04.01.2012
  22:10:00 sati
  dimmuforlife
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Zadovoljan sam pričom, uvjerljivo najbolja Sclavijeva dosad. Ovakav stil pripovijedanja imamo i u Demonu ludila - kad se čini kako je sve gotovo a ono ispadne baš suprotno. Kao negativnu stranu bih naveo dio sa starim Manningom koji nekako ne pristaje, tribalo je to biti drukčije odrađeno. Dijelovi sa Demonskom maskom, početak i kraj, su odlično odrađeni. Simpatičan je i dio s Drunkyjem. Ferri unutar korica odličan iako je imao i boljih izdanja, na koricama i ne baš.

  13.04.2012
  15:52:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  15.04.2012
  08:19:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Najzanimljiviji su delovi sa pravim Devil Maskom a ono posle mi se i nije toliko svidelo

  Sclavi je odlican pisac i radujem se novom Libellusovom reprintu Dylana da bih mogao da posedujem te prve najbolje epizode {od 1 do 121}

  06.05.2012
  17:20:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 5, 9, 6

  Napokon sam pročitao ovu tzv. legendarnu epizodu u Ludens extra izdanju i ne vidim u čemu je tolika legendarnost. Devil Mask je prije neka budaletina nego strašan protivnik, srediti ga i nije bilo tako teško. Ni ovdje niti u Indijanskoj magiji, u kojoj je njegovo pojavljivanje svojevrsni omaž. Istakao bih još Chicovu iznenadnu sposobnost u borbi i ništa više.

  10.05.2012
  13:08:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • Ukupna ocjena 44%

  3, 1, 8, 8

  Ovo je stvarno loše i ne znan odakle tako visoke ocjene. Pa šta zaboga vidite u ovoj priči?

  Sclavi nikako ne uspjeva biti u rangu Nolitte. Vidi se to o u uvođenju priče gdje su Čikovi gegovi totalno debilni i isforsirani, vidi se to scenarijem koji je nenko usiljen, sa puno naivnih situacija. Prvi dio priče je još zanimljiv, ali poslije je sve skupa nikakvo.

  21.05.2012
  10:53:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strašno upečatljiv strip, to je ono šta fali današnjim. Pročitaš ga, za 2 dana ne znaš ni šta si čita. Ovo jedanput pročitaš ostane urezano baš. Scena kad lola u kolicima gori rastura!

  08.07.2012
  17:12:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  5, 4, 5, 6

  29.10.2012
  13:03:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Ova priča uopće ne zaslužuje ovako visoke ocjene. Možda onda kad je izdana je bila čudo, ali danas je sve to predvidljivo, isforsirano s iznadprosječno puno nerealnih situacija. Volim priče u kojima Čiko nije potpuni idiot i največi živući nesposobnjaković, ali ovdje je nadmašio i samog Zagora. Nije u redu baš toliko mijenjati postojeća pravila serijala koja su poštovana od svih, pa i od kasnijih scenarista. Čak mi je i Ferri loš (pogotovo u prvom dijelu). Crtež mu strahovito varira i nema njemu svojstvene dinamike, a jedina prednost je da je stvorio jezovitu atmosferu, ali to nije ništa novo kad je majstor Ferri u pitanju. 

  07.11.2012
  19:08:00 sati
  Spock
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  28.12.2012
  17:39:00 sati
  macca1985
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.03.2013
  13:10:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Sve je lijepo pocelo. Opsirna prica sa puno likova.Guralo je nekako,interesantno i zanimljivo sta ce se kao sljedece desiti. Al sve naglo opada prema dole, sa ponovnim pojavljivanjem Devil Mask'a. Scenario je nazalost (opet),poprimio glupi tok i Zagorovo "herojstvo" je opet naglaseno.  Crtez me je upravo razocarao,jer ipak je to djelo od Ferrija.

  10.05.2013
  20:40:00 sati
  Tutta
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Sclavi&Ferri - može li bolje?

  26.03.2014
  00:27:00 sati
  ike666
  uredi
 • ZagorXXL

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Dobra epizoda, ali nije mi baš među najboljim, možda je to zbog toga što sam je čitao još u osnovnoj pa je nisam potpuno razumio i morat ću je opet pročitati.Naslovnice i crtež odlični!

  12.04.2014
  22:13:00 sati
  ZagorXXL
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 6, 7

  Dosta loše, Sclavi standardno, a Ferri iznimno (osim naslovnica). Šteta kulta.

  14.04.2014
  17:21:00 sati
  tinton
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 10, 7, 8

  20.07.2014
  13:53:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Jedan od najboljih Zagora ikada. I zaslužuje sve visoke ocene koje je ova priča dobila. A vi koji nevidite koliko je ova priča dobra tu vam nije niko kriv

  06.09.2014
  15:26:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Sjećam se kad sam to čitao prvi put kao klinac. Imao sam samo prvi dio i kopkalo me 15ak godina kako će to sve skupa završiti i što li će nam spremiti Demonska maska u nastavku. Na kraju "Devil mask" nije spremio ništa toliko posebno. Tome je kriv Sclavi, koji se, umjesto odlične nadnaravne horor indijanske mistike u prvom dijelu, odlučio za realizam i "bijele otpadnike" u drugom. Ovo je priča, koja je morala biti nadnaravna. U biti, jednog od najzanimljivijih indijanskih negativaca u serijalu, Sclavi je ubio već na početku. Šteta. Priča nije loša, daleko od toga, ali počelo je toliko dobro i žestoko, da je ono kasnije samo spustilo ukupan dojam.

  11.10.2014
  20:27:00 sati
  nagor
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  28.11.2014
  19:50:00 sati
  velka031
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

   

  Odlična Sclavijeva epizoda u kojoj je majstorski uradio dvije-tri prekretnice,prevario čitatelje i naše junake.Prvo nas je naveo da pomislimo da se radi o tek još jednoj epizodi sa krijumčarima alkohola kojima je cilj bogaćenje.A onda šok,vodi nas u selo Hurona,upoznaje sa Demonskom Maskom,karizmatičnim i tajanstvenim vračem-poglavicom plemena, veže Zagora i Čika za stup mučenja,gađa ih kopljima i sjekirama oko glave,maltretira ih cijelu noć i onda stiže jedna od najlegendarnijih i najpamtljivijih scena u cijelom serijalu.
  Vrač baca koplje koje neumoljivo hita ka Zagorovim grudima ali Zagor se baca u stranu, lovi koplje i lomi ga preko koljena.Aaaaa,fenomenalna scena koju smo znali kao klinci uprizoriti tisuću puta.I onda nas Sclavi opet iznenađuje u jednoj od najjačih scena u serijalu,baca Masku sa vrha litice u riječne brzace uz zlokobne riječi:Ha-Ha,vratit ću se!
  Legendarno,pamtljivo,dojmljivo,perfektno.Čak i Zagora baca u vrtlog halucinacija u riiečnim brzacima i navodi nas u vjerovanje da će ovo biti jedna epizoda prožeta mistikom i natprirodnim elementima.Još samo da je riješiti dilere oružja i alkohola i stvar je gotova.U spektakularnom požaru ginu negativci i tvornica oružja.Priča je završena.Ili nije?I opet dolazi do izražaja Sclavijeva mašta.
  Vuče Zagora kroz noćne more(to mu je valjda zaštitni znak),stavlja crva sumnje u njegov mozak.Nešto nije kako treba,neki detalj nije na svom mjestu.I onda nam po drugi puta servira Demonsku masku.Vratio se iz mrtvih,uzeo svoju masku iz šatora mladog poglavice i najavio svoju osvetu.Kakav preokret,a tek iznenađenje na kraju,kad se maska svuče sa lica i pravi razlog sve ove peripetije izađe na vidjelo.Lijepo nam ga zavukao Sclavi

  05.02.2015
  11:37:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  20.03.2015
  00:10:00 sati
  Hrvojek
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  13.04.2015
  11:14:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Nerazvikana odlična priča za razliku od većine Sclavijevih. Ovdje svaka pohvala.

  15.06.2015
  18:36:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  27.06.2015
  17:27:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Netipicno za Zagora glavni negativac i stupi na i napusti scenu vec u prvoj knjizi. Ili? Devil mask ostavlja jak utisak a Sclavi sastavlja interasantnu misteriju. Maestro Ferri se pobrinuo za prvoklasnu nadnaravnu atmosferu koja uvlaci citaica da procita pricu u jednom dahu. Sto god dalje traje nazalost i gubi u kvalitetu ali ovo je opet jedna izvrsna i napeta prica.
  10.08.2015
  00:15:00 sati
  hamzik
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Epizoda je sjajna. Ali je cudno da je bas Devil Mask umro na pocetku sto je jako neobicno za serijal. Devil Mask je jedan od najboljih likova koje sam vidio u serijalu, i steta sto i njegov povratak nije najbolje razraden. Crtez i naslovnice vrijede zlata. Odlicna epizoda.

  10.08.2015
  13:42:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  05.10.2015
  18:05:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  Dobra epizoda, no za mene ipak ne spada u najbolje. Dobar crtez, dobra atmosfera u prici, napeta i misteriozna, dobar glavni negativac, no sama radnja ima previse naivnosti. Zagor i Chico u sumi savladavaju onu petoricu revolverasa i onda se predaju u ruke onoj budali od serifa? Napad Urona na Zagora i Chica ispred kolibe takodjer malo naivan, onda Zagora cudesno spasavaju najprije vojnici, a onda i onaj mladi poglavica...moglo je dosta bolje, no u svakom slucaju dobra epizoda.

  29.10.2015
  20:14:00 sati
  Minotauro
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  10, 8, 10, 9

  Zadovoljan sam ovom pričnom. Ima sve elemente Zagorovih pustolovina. Veliki plus ide što je i Chico konačno dobio malo više pažnje, sudjeluje u akcijama, i to s jako dobrim rezultatima, što je rijetkost. Nije nikakva nespretnjaković. Priča je nažalost malo predvidljiva, ali da sam je čitao kao klinac od 10-12 godina sigurno bi mi bila vrhunska. No nažalost nisam jer nisam imao sve ZS brojeve. Naslovnice ok, samo što je na sve 3 Zagor s desne strane, s raširenim rukama, a s lijeve je po neprijatelj  s jednim oružjem - nož, puška, koplje.

  17.10.2016
  10:14:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Neka i ja blagoslovim prvu Kingovu recenziju svojim komentarom. :)

  Meni osobno je ovo najdraži Sclavijev uradak na Zagoru. Znam da sam u manjini i da čitatelji uglavnom daju prednost Demonima ludila. Nemam neka činjenična objašnjenja zašto je to tako, jednostavno mi je više prirasla srcu. Nije lako napisati dobrog Zagora. To je strip za mlađi uzrast koji s druge strane ne smije biti dosadan i prenaivan odraslima. Poljulja li se taj balans može se dogoditi djetinjarija poput npr. Thundermana. Sclavi u ovoj priči točno pogađa tu mjeru. Sve je nekako baš taman kako treba. Jednostavna radnja, pokoji preokret i usput se dotakao psihološkog osvrta na likove. Njegov Zagor je čovijek koji može pogrešno zaključiti, koji ima svoje neprospavane noći, koji može dobit šaku u glavu. Također mu i negativac ima svoje razloge zbog kojih radi sranja okolo. Kao i ludi Hakaaram prije nekoliko epizoda.

  Ono što mi najmanje štima ovdje je crtež. Netko je Ferriju pomagao i nije mi to baš sjelo. Kuži se iz aviona. Uskakali su drugi crtači i prije, nije to ništa strašno ali nekad ne idem za tim i nije toliko nasilno. Al nekad mi je to kao kamen u cipeli. Ne mogu ignorirat i gotovo.

  17.11.2016
  18:05:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Ne mogu da kad pročitam "Vratiću se! Ha-ha! Vratiću se! Ha-ha-ha!", a da se ne sjetim "Buši! Ha-ha-ha! Buši Ha-ha-ha!" iz legendarnog filma. A i vratio sam se ovoj epizodi po drugi put, a bit će ih sigurno još. Zbilja diaboličan osjećaj se proteže kroz nju. Čak i broj zlatne serije 666 pripada priči koja ima nešto demonsko u sebi. Odlično!

  30.12.2016
  09:30:00 sati
  caramba
  uredi
 • morski

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.02.2017
  11:50:00 sati
  morski
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 78%

  6, 7, 10, 9

  21.03.2017
  13:30:00 sati
  Gris
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska prica, fenomenalni Ferri
  07.04.2017
  14:44:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  25.05.2017
  17:57:00 sati
  suply1
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.07.2018
  15:19:00 sati
  Panonian
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  10, 8, 8, 9

  24.07.2018
  10:46:00 sati
  Klanfi99
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Čovječe, kako mi se ova priča dopala. Iako je ispočetka izgledala kao jedna tipična priča sa krijumčarima alkohola, jedan lik koji predvodi indijance sa vatrenom vodom (u kojoj je i neka vrsta droge) u rat protiv bijelaca. Ali nakon onog izgona Devila Maska iz plemena, pa tog skoka u ponor, stvari se okreću u potpuno dr. smjeru i nevjerojatne stvari se događaju, zapravo do samog kraja nisam znao tko iza svega toga stoji. Još kad vidiš onu scenu u požaru kad James sjedi u kolicima, a vatra gori, naježiš se. Iako naravno, kasnije saznajemo posve nešto drugo.. baš dobra priča, zapamtit ću svakako ovog Devil Maska!

  28.01.2019
  10:30:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Zbog ovakvih priča Zagor je stekao kultni status. Razrađeni likovi, sjajni dijalozi, odlična atmosfera, zanimljiva priča, vrhunski crtež... Prva naslovnica spada u red onih koje se vežu uz Zagora, toliko je vizualno pamtljiva, dok ostale nisu vrijedne spomene. Zamislite naslovnicu koja prikazuje gorući leš u plamenu invalidskih kolica, a što je tematski jedan od ključnih elemenata priče. Umjesto toga imamo nekakvog bijednog razbojnika s maramom preko lica. Jer zašto vrhunske nalovnice, ako mogu biti ispod prosjeka.

  14.06.2019
  11:59:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Sclavi mi rijetko paše kao Zagorov scenarist. Solidno.

  28.07.2019
  18:35:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  08.07.2020
  22:48:00 sati
  brancika
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kuga
  Kod: DD LUSP 19
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 298
 • Demoni sjevera
  Kod: TX LIB 69
  Ocjena: 99%
  Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 716
 • Senka i blesak
  Kod: PIBD VCZS 15b
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 499
 • TOP 10
  Kod: TOP10 FB 1
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 544
 • Mister No - Povratak
  Kod: MN LBNP 1/5
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1042

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Pipci!
  Kod: ZG VEC 158/159
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1837
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1772
 • Gambit i osveta
  Kod: ZG KOZA 9
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1715
 • Povratak Plavuše
  Kod: ZG VEC 163/165
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1430
 • Koreni Kenebeka
  Kod: KM ZS 820/824
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum